Alergii je možné léčit. Víme jak Datum: Patříte mezi ně? Pak si přečtěte naše tipy.
Co je alergie Alergie je definována jako nepřiměřená odpověď našeho imunitního systému na běžné látky z okolního prostředí, které by nám neměly vadit, ale vadí.
Tyto látky se označují jako alergeny a aktivují protilátky ze skupiny imunoglobulinu Jak se zbavit potravinových alergií a dochází k jejich zvýšené tvorbě.
Třeba i na mrkev nebo petržel. Případů potravinových alergií je mnoho a ne vždy se projevují ihned.
Toto spustí některou z alergických reakcí, která může být banální, ale na druhou stranu může ohrozit váš život. Kde alergie začíná Klasická medicína většinou uvádí, že důvody a vznik alergií není přesně znám.
Sdílejte tento článek
Z pohledu přírodní medicíny pracujeme s tím, že základem alergií jsou problémy ve střevech a také v játrech. Střevní výstelku tvoří miliarda buněk epitelu, který vytváří bariéru mezi vnějším prostředím a vnitřkem střeva.
Střeva jsou domovem triliónů bakterií, které hrají důležitou roli nejenom při štěpení živin, ale hlavně ovlivňují efektivnost našeho imunitního systému. Jemnou výstelku střev lze velmi jednoduše poškodit.
Alergii je možné léčit. Víme jak
Nejčastějšími viníky bývají alkohol, antibiotika, analgetika a jiné léky. Potom je tu také skutečnost, že konzumujeme příliš mnoho lepku, cukru a mléka.
Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému, kdy člověk reaguje na látky, se kterými by se zdravý imunitní systém normálně neztrácel energii. Zdravý člověk běžně nereaguje na tyto alergeny, které bývají nejčastěji biologického původu. Pokud se alergik ocitne v blízkosti alergenu, jeho imunitní systém reaguje téměř vždy okamžitě nepřiměřenou a mnohdy i bouřlivou imunitní odpovědí.
Tyto všechny složky potravy mají velmi silný alergenní potenciál.
Výsledkem je, že některé bílkoviny z naší stravy, které se normálně štěpí na základní částice — aminokyseliny, jsou schopné přecházet poškozenou střevní stěnou přímo do krevního řečiště.
Tam je imunitní systém identifikuje jako cizorodou látku a napadne je. Takto vznikají potravinové alergie, ale i celá řada jiných typů alergií jako třeba na pyly, trávy či zvířecí srst.
Co je alergie
Zvláštní oblastí jsou vrozené typy silných potravinových alergií, např. Ty aktivují imunoglobuliny IgE, a tato reakce může mít fatální následky.
Projevy alergie K nejběžnějším projevům patří alergická rýma, která může být v časném jarním období zaměňovaná za projevy nachlazení. Dále zánět spojivek, svědění a otok očí nebo pocit zaplnění až bolesti v uších, který je způsobený chronickým zánětem čelních dutin a následně Eustachovy trubice.
- Alergii je možné léčit. Víme jak
- Jak se zbavit alergie na potraviny? Léčba většinou probíhá bez léků | Pro Alergiky
- Sérum proti stárnutí 20chevy
- Každý z nás se už pravděpodobně někdy setkal s pojmem potravinová intolerance či potravinová alergie.
- Potravinové intolerance a alergie v souvislosti s atopickým ekzémem u dětí | Pravdy o atopii
Alergie se často projevuje i přes kůži jako různé typy zarudnutí pokožky, svědění kůže, kopřivky až po atopický ekzém.
Velmi často se alergie projevují přes horní cesty dýchací a plíce.
Chcete se definitivně zbavit alergie? Jedna možnost by tu byla…
Chronická dušnost, chronický kašel, chronické záněty horních cest dýchacích až astma, to vše jsou alergie. Dále můžeme mít projevy, které si v první fázi s alergiemi vůbec nemusíme spojit. Mohou to být trávicí obtíže, střídavé průjmy a zácpy, nedostatek vitamínů a minerálů v organismu, vypadávání vlasů, bolesti kloubů či chronická únava.
Alergie – 3 techniky, které mi pomáhají – Síla pro život
Tyto projevy většinou souvisí s potravinovými alergiemi. Specifickými druhy alergií jsou sluneční alergie a chladová alergie.
Jak se zbavit alergie na potraviny? Léčba většinou probíhá bez léků
Alergické projevy se mohou v průběhu života měnit a také se jich může projevovat několik zároveň. Jak na alergie?
Léky, které se běžně užívají, alergie neléčí, ale zmírňují alergické projevy. Pokud chceme alergie efektivně léčit, je nutné jít k místu jejich vzniku, a to jsou střeva a játra.
Přírodní léčba v tomto případě působí harmonizačně na celý organismus pacienta, který při dlouhodobém užívání přípravků postupně mění svoji reaktivitu na zevní svět. Alergické projevy se zmírňují až do té míry, že může dojít k jejich vymizení výjimkou jsou silné vrozené potravinové alergie.
Při léčbě je nutné kombinovat jednotlivé přípravky, které jsou složeny hlavně z extraktů léčivých hub a rostlin, ale i z dalších látek. Dále je velmi důležitá intenzivní spolupráce pacienta při úpravě stravy a celkového životního stylu.
První zmínky pocházejí od anglického lékaře Noona z roku Ten poprvé použil výtažky z pylu pro léčbu alergické rýmy. Do České republiky se extrakty alergenů dostaly v padesátých letech zásluhou českého lékaře MUDr. Josefa Lišky. Na trhu se v současnosti lze setkat pouze s přípravky zahraničních firem, které však splňují přísné bezpečnostní normy, a jejich užívání je proto spojeno pouze s minimálním výskytem nežádoucích účinků.
Úprava stravy nepít kravské mléko a alkohol omezit příjem lepku a přidaných chemikálií ve stravě i léky při léčbě hrají významnou roli – jejich zbytečné užívání léčbu alergií blokuje Pomáhají byliny i houby Z přírodních preparátů hrají při léčbě alergií významnou roli byliny a medicinální houby. Jaké to jsou?
Rdesno mnohokvěté Působí velmi účinně proti různým druhům alergií, poruch imunity i při ekzémech a jak se zbavit potravinových alergií nesnášenlivosti. Významně regeneruje játra a zlepšuje fungování střev, podporuje trávení. Žampion jak se zbavit potravinových alergií Velmi dobře působí při kožních a průduškových alergiích.
- Kontakty zdravý životní styl – hubnutí – energie do života Výživové poradenství od společnosti MitoLife vám pomůže uvědomit si spojení přírody a jejích produktů s fyzickým i duševním zdravím každého z nás.
- Jak na atopický ekzém — praktické rady Léky, které by vás zcela zbavily potravinové alergie, bohužel zatím neexistují.
- Chcete se definitivně zbavit alergie? Jedna možnost by tu byla… – PylováSlužhanke.sk
- Не знаю, в какой чертовой дыре мы находимся, но, как бы то ни было, я рад, что ты со .
Používá se i u autoimunitních chorob. Perilla křovitá Velmi dobře působí na alergie, problémy s dýcháním, na astma Efektivně působí proti parazitům.
Související články
Pupeny ovocného keře černého rybízu Mají velmi zvláštní účinek – v organismu vykazují přirozený kortikoidový efekt. To znamená, že velmi intenzivně harmonizují imunitní systém, působí proti alergickým reakcím, svědivému ekzému, snižují zánětlivé reakce v těle.
Působí také na otoky, revmatické projevy, záněty v oblasti uší, mandlí a krku.
Jejich působení je velmi rychlé a efektivní. Kopřiva dvoudomá Nejvýznamnější bylina při léčbě alergií. Má velmi silný protialergický účinek na všechny typy alergií.
Potravinové alergie a covid. Dbejte na zvýšený příjem vitamínů, radí lékařka | Zdraví
I když je už rok hlavním tématem koronavirová pandemie, neznamená to, že ostatní nemoci, které mají souvislost s naší imunitou, vymizely. Týká se to i potravinových alergií. Lékařka Miroslava Navrátilová, interní a nutriční konziliářka Fakultní nemocnice v Brně, řeší obvykle problémy pacientů v souvislosti se stravou či metabolismem. Ale i na její práci se covid-19 podepsal.
„Musíme dbát o zvýšený příjem vitaminů, zejména vitaminu D a vitaminů skupiny B, zejména B1, společně s antioxidanty, jako je vitamin C, který podáváme v dávce až dva gramy denně,“ říká doktorka Navrátilová.
Obecně by podle ní lidé neměli také zapomínat na přísun stopových prvků. Brněnská lékařka doporučuje hlídat zejména zinek, který je obsažen v mase, především v hovězím a vepřovém, a také v mořských plodech.
Chválí i hlívu ústřičnou, která je známá svými účinky na posílení imunitního systému.
„Také je dobrý přísun rostlinných flavonoidů, zejména kvercetinu, ve stravě jej obsahují například jablka, zelený čaj, cibule,“ říká Miroslava Navrátilová. Kromě stravy je podle ní třeba si dávat pozor i na další faktory.
„Důležité je zachovat si zdravý životní styl a výživu, ale ne v duchu ortorexie, neměli bychom být zdravou stravou posedlí!“ varuje Miroslava Navrátilová.
„V neposlední řadě je potřebné dbát na dostatečný spánek a duševní hygienu.
Je důležité dodržovat pitný režim, především teplých nápojů, což je účinné i v boji proti virům a bakteriím, a pozor na sucho v ústech, které může potencovat (zesilovat – pozn. red.) růst patogenů.“
Kožní reakce a průjmy
Podle brněnské nutriční konziliářky je nesmysl se vyhýbat nějakému jídlu preventivně, aby u nás nevyvolalo alergii.
„U potravinových alergií mívají lidé nejčastěji kožní reakce a průjmy po kravském mléce, vejcích, oříšcích, nejčastěji arašídech, kvasnicích, luštěninách, kakau a máku. Alergická reakce může být na mléčné, vaječné a obilné bílkoviny, rýži a nejrůznější druhy ovoce, častá je alergie nebo nesnášenlivost česneku, projevující se zažívacími obtížemi,“ říká doktorka Navrátilová.
Velký problém představují zkřížené alergie. Imunitní systém při nich reaguje na alergen, který nevyvolal původní přecitlivělost. Důvodem bývá vzájemná chemická podobnost dvou látek. S pylovou alergií si podle ní proto musíme dát pozor na ovoce.
„Zejména je to jablko, broskev, meruňky, hrušky, třešně, kiwi,“ vyjmenovává Navrátilová. „U alergie na pelyněk pozor ve stravování na celer, koření, meloun, banán, okurku.
“ Lékařka varuje i před velmi častými alergiemi na ořechy, které se mohou vyskytovat v řadě potravin, i jen ve stopových množstvích. Vždy je to vyznačeno na obalech.
„Opatrní bychom měli být při alergii na kvasnice, na majonézu a kečup, při alergii na sóju pak například na hamburgery, různé druhy pečiva,“ říká nutriční konziliářka. „Jsou to skryté zdroje alergií, které se mohou projevit i v pozdějším věku.“
Nevíme, kdy to přijde
I člověk, který dosud potravinovou alergií netrpěl, může narazit na jídlo, které ji nastartuje. Organismus jinak neškodnou látku vyhodnotí jako nebezpečnou a bude se jí chtít zbavit.
Podle doktorky Navrátilové se to může stát třeba u čokolády, citrusů, jahod, banánů, makrel nebo špenátu.
„Může to být jakákoliv potravina, na kterou v případě alergické reakce reaguje organismus zvýšenou produkcí především histaminu buď okamžitě, nebo nejpozději do hodiny,“ popisuje lékařka.
Příznaky mohou být různé. „Nejčastější jsou kožní projevy, nejnebezpečnější je takzvaný anafylaktický šok, projevující se otokem hrtanu, jazyka, dušností, poklesem tlaku, ztrátou vědomí. Pokud není poskytnuta rychlá lékařská pomoc, může skončit smrtí.“
Miroslava Navrátilová vzpomíná na případ pacientky dosud zcela bez jakékoliv alergie, která těsně po zavařování chtěla ochutnat své čerstvě zavařené kvašené okurky. Došlo u ní k anafylaktické reakci, otoku jazyka, zúžení až křeči v oblasti hrtanu, těžké dušnosti, výraznému poklesu tlaku, a nebýt včasného zásahu, pacientka by do několika minut zemřela.
Jídlo pro alergiky
Potravinová alergie se podle doktorky Navrátilové vyskytuje zhruba u čtyř procent dospělých, u dětí je výskyt až dvojnásobný. „Alergikům bych doporučila takové potraviny, u kterých nemají prokázánu alergii či nesnášenlivost. Bezpečné je králičí, kuřecí, krůtí a telecí maso, z příloh bezlepkové obiloviny, třeba rýže, kukuřice a zelenina – kedlubna, květák.“
Ovoce je z hlediska propuknutí alergie bezpečnější povařené. „Pozor na bílkovinu kravského mléka, vaječný bílek, bílkoviny v obilí, což jsou nejčastější alergeny u dětí do tří let a mohou být kombinované s pylovou alergií. Příznaky se mohou vyvinout od okamžité reakce až do 48 hodin,“ pokračuje brněnská lékařka.
Ve společenských časopisech se hodně píše o hladovce, která má být všelékem, včetně léčby alergií. Podle doktorky Navrátilové ale nic neřeší. „Alergie je dána z velké části genetickými faktory. Nejlepší a největší prevencí alergie u kojenců je pravidelné kojení,“ upozorňuje lékařka.
Svět Homeopatie
Problémy s alergickou reakcí zažil téměř každý z nás. Dle pediatrů se procento dětí s alergickými reakcemi různého typu aktivně zvyšuje každým rokem. Zvýšené riziko se týká i dospělých, kteří zatím žádné příznaky neměli. Jak na alergie homeopatickou léčbou jsme se zeptali lékařek z oblasti alergologie a imunologie praktikující i homeopatickou léčbu.
Jaká je vlastně definice alergie, jak alergie vzniká?
Na to jsme se zeptali MUDr. Evy Kettmannové, alergoložky, klinické imunoložky, odbornice v homeopatii: „Alergie je omyl imunitního systému – špatné vyhodnocení situace, kdy dochází ke tvorbě protilátek například proti pylům, které se v přírodě běžně vyskytují. K alergické reakci přispívá genetická predispozice.
Pokud je jeden rodič alergik tak u dítěte je predispozice až 30 % či 40 %, pokud jsou oba rodiče alergici, tak dokonce 60% až 70%. Díky tomu zaznamenáváme každým rokem více pacientů, hlavně z řad dětí. Na alergii má značný vliv i naše prostředí jako znečištění, nezdravá strava a také nadměrná konzumace klasických léků.
Alergie se může projevit jako: ucpání nosu, kýchání, svědění, zarudnutí očí, kopřivka, kašel, dušnost či ekzém.”
Aktuálně začíná sezona jarních pylů. Obvykle začíná začátkem února. Když je mírnější zima, kvetou některé stromy již dříve. Současnou pylovou situaci doporučujeme sledovat na informačním serveru: www.pylovasluzba.cz.
„Homeopatická léčba je velmi vhodná pro pacienty trpící právě pylovou alergií, zvláště pak u dětí, je velmi šetrná a účinná. Optimální je začít s léčbou ještě před začátkem pylové sezóny, aby byl organismus lépe připraven, včasné nasazení léčby zvyšuje její efekt.
Nicméně s léčbou je možné začít kdykoli během pylové sezóny. Délka léčby je individuální, vždy záleží na konkrétním pacientovi a intenzitě jeho obtíží, kterou by měl zhodnotit zkušený homeopat,” říká MUDr.
Renata Sikytová, alergoložka, klinická imunoložka, odbornice v homeopatii.
Homeopatická samoléčba je možná u lehčích a nekomplikovaných nosních a očních projevů.
Pokud jsou projevy intenzivnější, pacient se cítí celkově unavený, potíže doprovází zvýšená teplota, kašel nebo dechové obtíže, je vždy potřeba osobná konzultace.
Je nutné si uvědomit, že pylová alergie není banální záležitost – bez léčby může způsobovat výraznější vyčerpání a únavu a další komplikace.
A jaké léky jsou vhodné pro pylového alergika?
„Homeopatická léčba mne oslovila jako velmi účinná a přitom šetrná léčebná metoda. Homeopatické léky nejsou toxické, nemají tedy žádné nežádoucí účinky a jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, lze je doporučit i těhotným ženám nebo kojícím maminkám. Velkou výhodou je i to, že se dají případně kombinovat s léky klasickými,“ vysvětluje MUDr.
Renata Sikytová a dodává: „Základním lékem by měl být POUMON HISTAMINE 15C (dávkování: 2x až 4x denně 5 granulí), tento lék zmírňuje, až zcela zastavuje alergickou reakci.
Dále pak homeopatické léky zaměřené na toleranci pylových alergenů, jedná se o POLLENS 15C při alergii na jarní pyly (preventivní dávkování: 10 granulí 1x týdně, měsíc před začátkem pylové sezóny, od prvních projevů alergie: 5 granulí každé ráno) a POLLENS de GRAMINÉES 15C při alergii na seno, užívá se ve stejném dávkování.
Do lékárničky bych doporučila přidat ještě homeopatika na konkrétní projevy ALLIUM CEPA 9C (lék z cibule) na alergickou rýmu a EUPHRASIA OFFICINALIS 9C (lék ze světlíku lékařského) na oční obtíže.”
„U alergie na roztoče nebo domácí zvířata je třeba přistupovat k pacientovi více individuálně, zde je léčba celoroční a mnohdy složitější,” dodává MUDr. Renata Sikytová.
Další nepříjemnou alergickou reakcí je kopřivka. „Akutní kopřivka je zánětlivá reakce kůže, která se projevuje svědivou vyrážkou podobnou popálení kopřivy. Svědění obvykle nastupuje prudce a přetrvává několik minut až hodin.
Může se objevit kdekoliv na těle a na sliznicích. Jde o časté onemocnění, každý pátý dospělý si tím někdy projde. Příčinou může být alergie, infekční agens, aj. třetina příčin zůstává neznámá,” říká MUDr. Eva Kettmannová.
Kopřivku může vyvolat jak fyzický kontakt s alergenem z okolí pacienta, tak i psychický impuls.
Co je vhodné mít v domácí lékárničce na akutní kopřivku?
„Doporučuji APIS MELLIFICA 15C pokud ke zlepšení dochází po studené sprše a obkladech. Pokud naopak při kontaktu se studeným a vodou dochází ke zhoršení, je vhodný lék URTICA URENS 5C.
Antialergický lék, který doporučuji přidat k léčbě, je POUMON HISTAMINE 15C a dále ARSENICUM ALBUM 9C, pokud je kopřivka způsobena konzumací zkaženého masa, intoxikací z jídla.
Co se týká dávkování, doporučuji od každého zvoleného homeopatického léku 5x denně 5 kuliček, se zlepšením snižovat frekvenci dávek a vysadit,“ dodává MUDr. Eva Kettmannová.
V poslední době dochází k výraznému nárůstu potravinové alergie u dětí a mladých lidí. „V našich ordinacích zaznamenáváme významný nárůst potravinových alergií u dětí. Ve věku do 3 let jimi trpí až 8 % dětí.
U pacientů s touto problematikou hrají samozřejmě velkou roli genetické vlivy, ale stále častěji se uplatňují i vlivy prostředí – znečištění, stresové faktory, nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky a v neposlední řadě i špatné složení střevní mikroflóry, které může být způsobeno i opakovaným podáváním antibiotik. Je třeba myslet také na to, že velmi důležitá je i životospráva nastávající maminky během těhotenství, kontakt s dítětem ihned po porodu, kojení apod. Homeopatická léčba je při těchto alergiích velmi účinná, ale pod vedení zkušeného homepata. Zde je samoléčba homeopaticky nemožná, protože lékař musí znát komplexní anamnézu pacienta, aby mohl stanovit individuální léčbu,” říká MUDr. Renata Sikytová.
Často se také mluví o psychosomatických vlivech.
Jak je to u alergie, má psychika vliv na její vznik a intenzitu příznaků? „Neexistují jednoznačné vzorce ani interpretace, ale u každého alergického pacienta sehrává psychika velice důležitou roli a k celostní práci s pacientem patří právě i toto uvědomění si souvislostí.
Například když má dítě úporný ekzém, lékař nebo terapeut by měl pátrat po tom, co se děje v rodině. Jaká potřeba dítěte není naplněna, potřebuje víc pohladit, žárlí na sourozence nebo svým onemocněním udržuje nefunkční vztah rodičů pohromadě.
U ekzému v případě mladého dospělého může sehrávat roli pocit, že je nedoceněn, přehlížen od okolí. Projevy dušnosti u astmatu může vyvolat nebo zhoršovat strach, stresová situace, dále může souviset s dlouhodobým pocitem omezení svobody, volnosti, jinak řečeno něco nebo někdo člověka dusí, u dětí je to často úzkostný rodič,“ vysvětluje MUDr. Eva Kettmannová.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Potravinová alergie
26. 8. 2020
Potravinové alergie jsou imunitně podmíněné nežádoucí reakce na potraviny. Pacientů s tímto typem alergií stále přibývá, dle odhadů jimi trpí 3 až 6 % evropské populace. Rizikovou skupinou jsou zejména pacienti s atopickým ekzémem nebo pylovou alergií.
Potravinová alergie je často mylně zaměňována za jinou nežádoucí reakci na potravinu, zejména za tzv. potravinovou intoleranci. Ta však není vyvolána imunitními mechanismy. Nejčastěji se jedná o histaminovou nebo laktózovou intoleranci, která postihuje 20 až 30 % populace.
Projevy potravinové alergie
- Kožní – kopřivka, otok, svědění, zarudnutí, ekzém,
- oční – svědění, slzení, zarudnutí spojivek, otok víček,
- dýchací cesty – vodnatá sekrece z nosu, svědění, kýchání, chrapot, otok hrtanu, kašel, dušnost, svírání/bolest na hrudi,
- zažívací systém – svědění v dutině ústní, otok rtů, jazyka, patra, svědění až svírání hrdla, nevolnost, zvracení, bolesti břicha.
Problematické potraviny
Za většinu potravinových alergií je zodpovědných těchto 8 potravin:
- Kravské mléko,
- vaječný bílek,
- pšenice,
- sója,
- arašídy,
- ryby,
- korýši (krevety, garnáti, humři, langusty, krabi a raci),
- měkkýši (ústřice, slávky, škeble, chobotnice, sépie).
Českým specifikem je alergie na mák, ale můžeme se setkat i s alergií na sezamová nebo hořčičná semínka, ovoce či zeleninu. Alergie na maso jsou naopak spíše vzácností.
Alergeny potravin mají různou odolnost vůči teplu. Určitý druh ovoce nebo zeleniny vyvolá závažnou alergickou reakci v syrovém stavu, po tepelném zpracování ale k reakci nedojde. Některé alergeny (např. ty obsažené v rybách, ořeších) ale tepelnou přípravou neovlivníme.
K rozvinutí těžké alergické reakce někdy stačí pouhá příprava jídla, např. škrábání brambor, loupání kiwi nebo citrusů.
Situaci navíc komplikují i přídatné látky, které se v potravinářské průmyslu používají jako konzervanty, antioxidanty, barviva nebo dochucovadla.
Rozdíly v projevech potravinových alergií u dětí a dospělých
U malých dětí, kojenců a batolat nacházíme zpravidla alergii na bílkoviny kravského mléka, která se často rozvíjí již během kojení. Obvykle je ale přechodného charakteru a ještě v předškolním věku vyhasíná.
U starších dětí je průběh alergie těžší a projevy většinou přetrvávají až do dospělosti. Týká se to zejména alergie na luštěniny, ořechy, ryby a korýše.
U dospělých nacházíme nejčastěji potravinové alergie vázané na inhalační alergeny, zejména pyly, které se rozvíjí prostřednictvím zkřížené reaktivity.
U dospělých jsou potravinové alergie způsobené nejčastěji ovocem (broskev, jablko, kiwi), zeleninou (mrkev, celer) a ořechy (lískové).
Projevy bývají obvykle mírné, lokalizované pouze na dutinu ústní (svědění a otok rtů, jazyka, patra a hrtanu, případně pocit sevření hrdla). Reakce nastupuje zpravidla do několika minut po konzumaci potraviny a spontánně odezní asi do 1 hodiny.
Diagnostika a léčba potravinových alergií
V diagnostice potravinových alergií využívají alergologové kožní testy, laboratorní vyšetření koncentrace tzv. IgE protilátek v krvi a expoziční testy.
Jedinou léčebnou možností zůstává vyloučení dané potraviny z jídelníčku a případná léčba akutní alergické reakce.
Lehké a středně závažné alergické reakce (kopřivka, otok, svědění) by měly být léčeny antihistaminiky co nejdříve od začátku příznaků.
V případě anafylaktické reakce (závažná, potenciálně život ohrožující systémová reakce) je zpravidla podáván adrenalin, který se obvykle aplikuje do svalu na zevní straně stehna.
(mafi)
Zdroje:
Kopelentová E., Vernerová E. Potravinové alergie z pohledu alergologa. Med. praxi 2016; 13 (5): 242–247. Dostupné na: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2016/05/07.pdf.
Braunová J. Potravinové alergie. Interní medicína pro praxi 2001. Dostupné na: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2001/12/04.pdf.
Potravinové alergie aneb Oběd, který může zabít
Alergie na potraviny patří k nejčastějším vůbec. Jejich projevy můžou být nejrůznější, stejně jako jídlo, které přecitlivělost vyvolává. Nabízíme jednoduchý přehled.
Miminka, starší děti i dospělí – potravinová alergie se může objevit v každém věku. Je způsobena chybnou citlivostí imunitního systému na určité proteiny z jídla. Imunitní buňky zdravého člověka by tyto proteiny nechaly na pokoji, ovšem ty alergikovy se začnou bránit a spouštět zánětlivou reakci – někdy i značně závažnou – při kontaktu se sebemenším množstvím potraviny.
Nejčastější spouštěče
Nejvíce lidí je alergických na jednu nebo více z těchto potravin:
- kravské mléko,
- vajíčka,
- ryby,
- arašídy,
- mořské plody,
- sója,
- ořechy (lískové, vlašské, para),
- pšenice.
Není však vzácná ani přecitlivělost na nejrůznější ovoce a zeleninu.
Člověk má také poměrně často více než jednu alergii, a to kvůli fenoménu zvanému „zkřížená reaktivita“, o kterém jsme na našich stránkách psali nedávno.
Imunitní systém totiž může dva velmi podobné proteiny považovat za identické a například při alergii na pyl ambrozie tak, zdánlivě nesmyslně, reagovat přehnaně i na banán či meloun.
Příznaky běžné i vzácné
Alergická reakce obvykle nastupuje do několika minut po snědení potraviny, známe ale i opožděnou odpověď organismu, která vypukne až po několika hodinách. K typickým příznakům řadíme:
- červenou svědivou vyrážku nebo kopřivku,
- ucpaný nebo svědící nos, kýchání a slzení či štípání očí,
- zvracení, průjem a bolení břicha,
- otok (např. rtu, jazyka nebo patra).
Vzácně, u velmi silné alergie, se může rozvinout anafylaktický šok. Jeho nástup ohlásí chrapot a sípání, potíže s dýcháním a mravenčení končetin nebo obličeje. V takovém případě musí alergikovo okolí okamžitě zavolat záchrannou službu, protože anafylaxe člověka ohrožuje na životě.
Ne všechno je alergie
Někteří lidé, kteří sami sebe považují za alergiky, ve skutečnosti trpí intolerancí, která je méně nebezpečná a obvykle nastupuje až po snědení většího množství dané potraviny. Alergie je přecitlivělost na jídlo, intolerance se překládá jako nesnášenlivost.
Obě slova znějí podobně a i příznaky se často shodují – hlavně průjem, nevolnost, zvracení a bolest břicha. Alergická reakce má ale vždy imunitní podklad, zatímco u nesnášenlivosti je příčina jiná – například chybění enzymu nezbytného pro trávení dané potraviny.
Typickou surovinou, u které známe jak alergii, tak intoleranci, je mléko (laktóza).
Nezastupitelná role lékaře
Kožní a krevní testy bývají nezbytné k tomu, aby mohl alergolog potvrdit vaši přecitlivělost a vyhnul se záměně, třeba za výše zmíněnou intoleranci. Ani dále se bez odborníka neobejdete.
Alergie se sice zatím nedají vyléčit, ale můžete užívat například antihistaminika, která zmírní nepříjemnou reakci. Lidé ohrožení anafylaktickým šokem by u sebe navíc měli neustále nosit injekci adrenalinu, kterou si píchnou v případě nechtěného kontaktu s alergenním jídlem.
Nejdůležitějším opatřením ale samozřejmě zůstává se nebezpečné potravině vyhnout.
(luko)
Zdroje: www.aaaai.org www.webmd.com