Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Fast food neboli rychlé občerstvení a zdraví, to nikdy nešlo moc dohromady.

Ale doba se mění…

Krátce o historii fast foodů

První fast foody a řetězce rychlých občerstvení vznikly v USA ve 40.

letech, kde bylo potřeba nakrmit dělníky na stavbách nějak rychle a co nejvíce sytými jídly – to aby měli co nejmenší prostoje a samozřejmě dlouho vydrželi aktivní.

Jídla sestávala ze sendvičů, toastů nebo houskových bulek, do nichž se narvala hromada smaženého či fritovaného masa na několik způsobů, zalilo se to hromadou majonézy nebo majonézové omáčky, a tady máte, jde se dál.

Jeden z typických a slavných sendvičů té doby se dodnes jmenuje Sloppy Joe. Ve 40.

letech šlo o levný sendvič za 10 centů, který obsahoval mleté hovězí, případně vepřové maso smažené na cibuli s rajskou omáčkou nebo kečupem a worcesterovou omáčku, vše v hamburgerové bulce.

Protože z něj omáčka tekla ven, dostal název „bryndavý Joe“, přičemž Joe je něco jako náš Pepík. Tedy „brynda pro pepíky“.

V dnešní době existuje množství variací „bryndavého Joea“, některé i pěkně drahé (to víte, platíte navíc za historický příběh) a s původní verzí nemající nic společného, a také velké množství dalších podobných hamburgerů a sendvičů. Včetně těch v McDonaldu. Který mj. vznikl také v USA ve 40. letech.

Problémy s jídly z fast foodů

Současnost však již není plná dělníků na stavbách, kteří celý den makají jak šroubci, ale spíše kancelářských krys, které žel po podobné stravě nemají kde nadbytečné kalorie shodit, a tak tloustnou. Týká se to však i mládeže, která dnes netráví čas pohybem, ale u mobilů, tabletů a počítačů.

Na české obrazovky se tento měsíc dostane pořad televize BBC Pravda o rychlém občerstvení, kde agentura Food Standards Agency zjistila, že 16-20letí respondenti si dávají až dvě jídla z fast foodů denně. K tomuto trendu přispívají i mobilní aplikace pro dovoz jídla až domů.

Pořad také sleduje patnáct dobrovolných účastníků, kteří se měli jídly z rychlých občerstvení živit celý měsíc, vést si deník a chodit na zdravotní kontroly. Zpočátku se do věci dobrovolníci vrhli s velkou chutí a nadšením, bodejť by ne, ale posléze se do jídla museli stále víc nutit.

Nejenom že samozřejmě nabrali tělesný tuk, ale také začali mít problémy s krevním oběhem, se spaním, začali trpět pocity otupělosti, ztrátou motivace a neschopností vypořádat se s každodenními úkoly. Na konci pokusu se účastníci velmi ochotně vrátili k běžné stravě.

Kompletní výsledky studie v angličtině a v PDF.

Ono totiž už jen jedno jídlo z fast foodu může pokrýt celou naši doporučenou denní dávku kalorií.

  • Jenom takový Big Mac s velkými hranolky a velká Cola obsahují 2 106 kJ + 1 815 kJ + 869 kJ, tedy celkem 4 790 kJ. Sladká tečka na závěr, a už byste celý den neměli nic dalšího jíst.
  • Nebo si dejte v KFC Double Grander Cheeser a přijmete 5 759 kJ, u Zinger KFC 3 547 kJ. Dejte si kuře hot & spicy a máte v sobě hnedle kolem 1 500 – 1 900 kJ. Z toho hodně tuku, a přitom málo masa.
  • Celá šunková pizza (350 g) má cca 5 000 kJ (což je více než polovina celodenní příjmu pro chlapa) a 45 g tuku, fish and chips (ryba s hranolky), jež se stávají i u nás nově opět moderní, obsahují 2 850 – 3 600 kJ a 45 g tuku, döner kebab něco kolem 4 300 kJ a 90 g tuku.

Když jsme u toho tuku, ve smaženém kuřeti je 20 g tuku, v burgeru asi 40 g. Doporučené denní množství příjmu tuků je však zhruba 70 g. A nesmíme zapomenout na hojně využívaný glutamát sodný, který používají nejen řetězce rychlého občerstvení, ale především asijská bistra, pro zvýraznění chuti.

Jak se tedy najíst ve fast foodu zdravě?

Některé restaurace na výše uvedené skutečnosti reagovaly již před mnoha lety, ale znáte to – když někdo pokládá za zdravé vegetariánské jídlo smažený sýr s hranolky, těžko mu vyprávět o zdravé výživě.

Třeba vám ve fast foodu nabídnou zeleninový salát, v němž je většinou jenom ten salát, dvě tři malá rajčátka a plátek okurky, aby se neřeklo. A k tomu vám nabídnou grilované kuřecí kousky, tučný sýr, krutonky a nějakou tu majonézovou zálivku. A je po zdravém jídle.

Asi je nejdůležitější položit si otázku, proč vlastně chodím na jídlo do fast foodu? Pokud vím, spousta z nás to dělá nejčastěji z toho prostého důvodu, že nemá čas. Tady se dá docela rychle objednat a v podstatě skoro ihned se pustit do jídla. Když nepočítáme fronty na výdej. Ale stále to vyjde o hodně rychleji, než si jít sednout do restaurace na polední menu.

Protože se v poslední době objevilo množství zdravých řetězců (Ugo, Dhaba Beas, Vegg Go, Green Factory, Puzzle Salads aj.), podívejte se když tak nejprve, zda kolem své práce či domova nějaký nemáte. Často také nemusíte čekat na přípravu a ušetříte tak onen pro vás potřebný čas. Můžete si kolikrát jídlo i sami seskládat podle svých preferencí a chutí.

Nebo si můžete vybrat z řetězců, které skutečně nabízejí zdravější a méně kalorické varianty (třeba Subway či Bageterie Boulevard) a kde si sami opět můžete vybírat podle svého. Subway například nabízí veganské alternativy svých sendvičů, celozrnné bagety, vegetariánské quesadilly nebo různé zeleninové saláty.

  • Když už se rozhodnete pro ty z kalorického hlediska nejtragičtější fast foody jako KFC a McDonald, prostudujte si dopředu pozorně nutriční hodnoty jejich jídel.

Ne že by se na jejich stránkách daly lehce dohledat. Často jde o adrenalinový sport. Napadlo by vás u KFC, že musíte nejprve kliknout na Mapa stránek, potom na Podmínky a právní předpisy, a teprve poté na konci stránky hledat Alergeny a nutriční hodnoty?

U „mekáče“ pak klikněte na odkaz Menu, sjeďte na stránce úplně dolů a vpravo dole najdete Nutriční kalkulačku, jejíž ovládání je mimochodem velmi neintuitivní, nepohodlné a zdržující. A třeba u Bageterie Boulevard opět musíte až na dno úvodní stránky, tam kliknete na odkaz O produktech a opět poté musíte až na samý spodek stránky, kde nutriční hodnoty najdete.

Zkrátka, přečtěte si sami dopředu složení a počet kalorií u jídel z fast foodu, abyste věděli, kolik a co do sebe přijímáte, a do čeho to vlastně jdete. Samozřejmě řadu z nich máme také již v naší aplikaci www.kaloricketabulky.cz. A ty chybějící tam můžete nechat velmi snadno doplnit. Děkujeme.

A když už tedy jste v ráji tučných, sacharidových jídel, zkuste dodržet alespoň pár pravidel:

  • Místo jakýchkoliv jiných nápojů si kupte obyčejnou vodu.
  • Vykašlete se na meníčka, i když se vám zdá, že finančně ušetříte. Neušetříte, a navíc do sebe dostanete víc kalorií, než jste chtěli.
  • Místo hranolek si dejte jako přílohu salát bez jakýchkoliv přídavků.
  • Ignorujte dresinky, především ty na majonézovém základu.
  • Zkuste si někdy zakombinovat. Třeba vyhodit housku a dát si jen to maso se zeleninou v něm samotné. Vynechejte slaninu. Řekněte při objednávce, že nechcete majonézu.
  • Místo housky si dejte wrap. Grilovaný kuřecí McWrap má jen 1 519 kJ, Snack Wrap dokonce jen 1 184 kJ.
  • Nevšímejte si žádných smažených jídel, běžte raději do grilovaných.
  • Kávu si dejte bez cukru a mléka.

Náš tip:

Mějte svůj jídelníček snadno pod kontrolou díky aplikaci v mobilu: Co jsou Kalorické tabulky a jak je používat? (instruktážní video)

Linda Lacinová: Jak stres ovlivňuje přibírání na váze a čím proti tomu můžeme bojovat

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

5.3.2020 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Ačkoliv šéfkuchař Filip Sajler před časem oznámil odchod z populárního pořadu, recepty v rámci „Kluci v akci“ žijí dál.

Pojďme si připomenout, jak oba sympaťáci odpovídali vloni na dotazy uživatelů aplikace KalorickéTabulky.cz.

Celý článek 22.3.2021

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.

Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?

Co je to "junk food" a čím nám škodí

 

Junk food je souhrnným označením pro potraviny, které se dají označit jako „nezdravé“ a do našeho jídelníčku nevhodné.

Označujeme tak zpravidla potraviny, které i přes velké množství kalorií obsahují malé množství zdraví prospěšných živin, jsou tedy bohaté na tzv. prázdné kalorie.

Bohaté mohou být na cukr, sůl, tuk, ale našemu tělu nepřinášejí nic prospěšného a do jídelníčku je proto nelze doporučit.

Někoho jistě napadne, že bychom termínem „junk food“ mohli označit jídlo ve fast foodech a je pravdou, že velká část nabídky fast foodů se mezi junk food řadí. Není to ovšem pravidlo. I v nabídce fast foodu můžeme občas nalézt saláty, obložené pečivo se zeleninou a další pokrmy, které lze do zdravého jídelníčku s čistým svědomím zařadit.

Co tedy mezi junk food řadíme?

Typickými zástupci jsou různé sladkosti, slazené nápoje, některé polotovary, hranolky, chipsy a další výrobky, které jsou často smažené, výrazně sladké či slané. Zvýšená konzumace těchto potravin může přispívat ke vzniku obezity, kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a dle některých výzkumů mají neblahý vliv i na naše psychické zdraví.

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

V čem nám junk food škodí?

Negativní účinky konzumace jmenovaných potravin se mírně liší podle jejich konkrétního složení. Ty potraviny, které obsahují vysoké množství soli, mohou přispívat k poškození funkce ledvin a zvyšovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Budete mít zájem:  Schizofrenie a vše o ní – příznaky, příčiny, léčba

V České republice je konzumace soli asi trojnásobně vyšší, než je maximální doporučený denní příjem (svůj jídelníček si můžete otestovat v programu Sebekoučink), a proto bychom se výrazně slaným potravinám měli určitě vyhýbat. V takovém jednom pytlíků chipsů můžeme zkonzumovat až 2 g soli.

Na slanou chuť také vzniká návyk, proto nadměrná konzumace soli vede ke zvýšení tolerance na slané potraviny a následně k větší potřebě dosolovat.

Další problematickou složkou zmíněných potravin je bezpochyby tuk, který bývá obsažen ve vysokém množství. Tuk je označován jako nositel chuti, a to je také jeden z důvodů, proč nám často nezdravé potraviny tak moc chutnají.

Tuk je v našem jídelníčku samozřejmě důležitý, ale důležité je i jeho složení.

V různých slaných a sladkých dobrotách se bohužel často skrývá třeba palmový olej, který má kromě negativního dopadu na životní prostředí také nevhodné složení mastných kyselin.

Potraviny označené jako junk food obsahují zpravidla nadbytek nasycených mastných kyselin a nedostatek nenasycených, což je dalším z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Obsahovat mohou i takzvané trans-mastné kyseliny, které vznikají při částečném ztužování tuků a prokazatelně škodí našemu zdraví.

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Další položkou nutnou zmínit je samozřejmě cukr. Různé sušenky, dorty, koblihy, zmrzliny a slazené nápoje jsou plné jednoduchého cukru, kterému bychom se ve zdravém jídelníčku měli spíše vyhýbat. Zvýšená konzumace cukru opět přispívá k riziku obezity a dalších metabolických onemocnění.

Potraviny bohaté na jednoduchý cukr mívají také vysoký glykemický index, což znamená, že cukr z těchto potravin se nám dostává velice rychle do krve. To v praxi znamená, že sice dodají energii, ale pouze na krátkou dobu. Dlouhodobě ještě zvyšují chutě na sladké a dostatečně nezasytí.

Oblíbené jsou dnes například různě plněné donuty, ozdobené polevami a dalšími sladkými ozdobami. Kalorická hodnota jednoho donutu se může pohybovat mezi 1500 – 2000 kJ, což vydá za jednu pořádnou snídani. Našemu tělu přitom dodá jen vysoké množství cukru a tuku a na dlouhou dobu nezasytí.

Stejné množství kalorií může mít třeba porce nezapečeného musli s jogurtem, ovocem a oříšky, nebo celozrnné obložené pečivo se šunkou a zeleninou. Obě dvě zmíněné varianty našemu tělu navíc dodají vlákninu, kvalitní bílkoviny a další vitamíny a minerální látky.

Samostatnou kapitolou jsou pak sladké colové nápoje, které mimo cukru (nebo sladidel) osahují kyselinu fosforečnou, jejíž zvýšená konzumace nepřispívá ke zdraví našich kostí.

Další složkou některých nezdravých potravin, kterou je důležité zmínit, je bezpochyby akrylamid. Akrylamid je látka, která vzniká při tepelné úpravě (zejména smažení) u potravin obsahujících sacharidy a určité aminokyseliny. Akrylamid je prokazatelně rakovinotvorný a genotoxický a jeho nejvyšší obsah nalezneme právě ve smažených chipsech a hranolkách.

Kromě vysokého obsahu zmíněných živin, zejména tuků a cukrů, junk food neobsahuje téměř žádné cenné látky, pro které by je bylo možné do jídelníčku doporučit. Jsou chudé na důležité minerální látky, vitamíny a vlákninu. Dodávají ovšem vysoké množství kalorií. Jejich výrazná chuť je navíc snadno návyková a jejich nabídka bohužel vysoká.

Jak se junk foodu vyhnout?

Důležité je na stravu myslet a dopředu plánovat tak, abychom se vyhnuli situacím, ve kterých nás přepadne hlad a chutě a po ruce bude jen nějaký stánek se smaženými a sladkými pokrmy.

Zvýšenou pozornost je třeba věnovat i večernímu uzobávání u televize, u které často sáhneme právě po různých slaných tyčinkách a lupínkách.

Místo nich můžeme vyzkoušet například pokrájenou zeleninu s kouskem celozrnného pečiva a třeba tvarohovou pomazánkou.

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Pozor ale na různé pasti, kterými se vás výrobci potravin snaží obelstít a nalákat na potraviny, které jsou propagovány jako zdravější alternativa „junk food“, jejich složení se od nich ale příliš neliší.

Dobrým příkladem jsou třeba zeleninové chipsy, které ve většině případů obsahují téměř stejné množství soli a tuku, jako chipsy bramborové.

Na 100 g chipsů (jak klasických, tak zeleninových) můžeme zkonzumovat až 2 400 kJ, což je kalorická hodnota celého hlavního jídla a k tomu 30 – 40 gramů tuku, což je zhruba půlka celkové denní dávky. Obsah soli činí asi 1 – 2 gramy.

Pokud opravdu zatoužíte po některé z nezdravých pochoutek, zkuste promyslet, jak by je bylo možné připravit doma a zdravěji. Můžete si připravit třeba burger v celozrnné housce s přidanou zeleninou a lehkým dresingem místo majonézy, nebo hranolky pečené v troubě, jen lehce dosolené. Pochutnáte si a svému zdraví jedině prospějete. Inspiraci na domácí přípravu najdete v článku zde.

Fast food aneb co jste možná nevěděli

Fast food, neboli rychlé občerstvení je dnes běžnou součástí našeho nezdravého a uspěchaného stravování.

Když se řekne „fast food“ každý si jistě představí velký hamburger, párek v rohlíku, hranolky, langoše, přeslazené limonády, klobásky všeho druhu a příjemnou vůni, která na nás číhá na každém rohu.

 Pro naše tělo představuje tento typ občerstvení většinou nadměrný přísun skryté energie v podobě cukrů, živočišného tuku, soli a cholesterolu. Pro přípravu jídla se využívají nevhodné technologické úpravy, hlavně ve formě smažení či fritování v přepáleném oleji.

Zároveň nás také tyto provozovny vedou k tomu, abychom jídlo konzumovali rychleji, bez jakékoliv námahy, ve stoje či za pohybu. Řadě z nás tento způsob rychlého stravování vyhovuje, ale jaký to má vliv na naše zdraví?

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Přepálené tuky – použitý tuk se při dlouhém a často opakovaném smažení přepaluje. Přepálené tuky s obsahem škodlivých transmastných kyselin jsou pro tělo těžko stravitelné, mohou způsobovat trávicí obtíže a při časté konzumaci se podílejí na vzniku nádorového bujení.

Zvyšují také „špatný“ LDL cholesterol a snižují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu vede v pozdějším věku k onemocnění srdce a cév. Nadměrný příjem tuku, který tělo nestačí spotřebovat během dne pohybem, se tiše ukládá do tukových zásob.

Takže pomalu dochází k zvyšování tělesné hmotnosti.

Nadbytek cholesterolu – látka tukové povahy, nacházející se v živočišných potravinách. Pro organizmus je nepostradatelný, ale na druhou stranu ho v krvi nesmíme mít nadbytek. Doporučená denní dávka příjmu jsou max. 300 mg.

Ve stáncích rychlého občerstvení jsou k dostání většinou pokrmy smažené a mastné, které cholesterolu obsahují velké množství. Např. v smažené klobáse, v kuřecích křidélkách, nebo v párcích je obsažena až polovina doporučené denní dávky.

Cholesterol ve velkém množství zanáší a zužuje cévy, které se mohou ucpat a způsobit infarkt.

Přesolené pokrmy – pokrmy z fast foodu jsou oblíbené pro jejich výraznou chuť, to způsobuje přítomnost látek zvýrazňující chuť, přítomnost tuku, ale je to také zásluhou soli, které je v těchto jídlech nadbytek.

Množství soli na den, které by dospělý člověk neměl přesáhnout, je kolem 5-6 g (jedna čajová lžička).  Pro děti by stačila polovina této dávky na den.

Děti si v dětském věku mohou vytvořit návyk na slanou chuť a v dospělosti to může vést k přesolování pokrmů, vysokému krevnímu tlaku, potížím s ledvinami, zadržování hmotnosti a hrozí také riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění.

Bohatý zdroj energie – v objemově malé porci jídla se sladkou limonádou, je díky nadbytku tuků a jednoduchých sacharidů stejné množství energie, jako v celém obědu s kvalitně upraveným mase a zeleninou.

Po svačině z fast foodu jsme zasyceny jen na krátkou chvíli a tělo vyžaduje další jídlo. Pokrm není vyvážený a neobsahuje potřebné živiny a vitamíny pro zdravý vývoj. Přijmeme tak daleko více energie, než je potřeba.

Nadbytek energie, kterou nevyužijeme během dne, se ukládá v podobě tukových zásob a vede k obezitě.

Autor: Bc. Jitka Horáková, nutriční terapeut

Přečtěte si další články:

10 důvodů, proč byste si už nikdy neměli dát "rychlé jídlo". Patalie.cz

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Pod pojmem fast food si většina lidí představí nějakou mastnou nebo pikantní dobrotu, kterou člověku podají z okýnka nebo přes pult tam, kudy denně chodí z práce nebo ze školy a honí ho mlsná. Jenže mezi „rychlá jídla“ patří taky třeba průmyslově vyráběná pizza, hranolky, kuřecí nugetky a další dobrůtky, které vždycky poslušně čekají v mrazáku, až přijde jejich chvíle. A ta přijde brzy. Lidské tělo si na ně totiž hrozně rádo zvyká a pak po nich prahne tak moc, že si ani nevšimnete, že vás nohy zase nesou k vašemu oblíbenému občerstvení nebo k ledničce.

Průmyslově vyráběná, tučná i sladká jídla jsou přitom podle odborníků na výživu něčím, bez čeho se naše tělo nejen moc dobře obejde, ale dokonce mu to vůbec nebude chybět. Tyto „dobroty“ totiž kromě toho, že potěší chuťové pohárky, taky dovedou nadělat pořádnou paseku v organismu a při nezřízené konzumaci vážně poškodit zdraví, nebo dokonce zabít.

Přečtěte si také: Ve fast foodech jsou problematické i saláty, říká odbornice. Dá se najíst zdravě a rychle?

1. Únava Jedním z průvodních znaků toho, že se stravujete špatně, je pocit vyčerpání, slabosti a únavy. Ačkoliv máte dojem, že jste se důkladně najedli, a cítíte se plní, vaše tělo po takové hostině strádá. Dostalo totiž především dávku prázdných kalorií, nikoli nutričně vyváženou porci bohatou na kvalitní bílkoviny. Většinou chybí také důležité vitaminy a minerální látky. Pokud se tedy nezdravě stravujete každý den, můžete trpět chronickým pocitem únavy a pravděpodobně vám nezbývají síly ani na vykonávání běžných pracovních povinností, natož na rodinu či společenský život

2. Obezita a riziko infarktu Když se pravidelně ládujete jídlem typu fast food, s největší pravděpodobností hodně přiberete. Potvrzuje to i patnáct let probíhající studie, které se zúčastnilo více než 3000 dobrovolníků. Vyplývá z ní nejen to, že tento styl stravování vede k nadváze až obezitě, ale také může způsobit rozvoj cukrovky druhého typu.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Děti Od 12 Let?

Kromě toho ale výživově chudé jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků a sacharidů výrazně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

V podstatě se dá zjednodušeně říci, že čím vyšší bude vaše váha, tím větší je riziko, že vás potká infarkt. Rizikem přitom není jen „rychlé jídlo“, ale také sladké sycené nápoje, které se k němu nejčastěji podávají.

Podle Americké asociace srdce by měla být denní maximální dávka přidaného cukru 50 gramů. A když vezmete v potaz, že dvoudecková sklenice coly nebo džusu obsahuje šest až sedm kostek cukru (tj.

cca 20 g), je vám jasné, že jen v nápojích je snadné tento limit překročit už během oběda.

3. Cukrovka Jak už bylo řečeno výše, diabetes 2. typu kráčí s obezitou ruku v ruce. Ačkoliv zde hraje určitou roli i genetická dispozice, obézní lidé čelí oproti těm štíhlým více než sedmkrát vyššímu riziku, že se u nich rozvine inzulinová rezistence, která vede ke vzniku cukrovky 2. typu

4. Dýchání Obezita je rizikovým faktorem také pro vaše plíce. Jak tělo nabírá kilogramy, zvyšuje se i riziko dýchacích potíží od dušnosti až po astma.

Nadbytečná hmotnost vašeho těla totiž neúměrně zatěžuje srdce a plíce, takže se může stát, že se pořádně zadýcháte, už když jdete rychlým krokem, natož pokud stoupáte do schodů nebo sportujete.

A to se týká nejen dospělých, ale také dětí.

Jedna studie dokonce prokázala, že když si dopřávají nejméně třikrát za týden jídlo typu fast food, zvyšuje se pravděpodobnost, že se u nich rozvine astma. 

5. Zažívání Přehnané porce nezdravého jídla smaženého v přepáleném oleji nedělají dobře ani vašemu žaludku. Tuk (ale také alkohol, káva, pálivá jídla, stres aj.

) způsobuje překyselení žaludku, které může vyústit až v nepříjemnou refluxní chorobu jícnu, lidově řečeno pálení žáhy. Obézní lidé mají navíc tu smůlu, že se u nich tento problém klidně projeví i v případě, že se nezdravé stravě a stresu snaží vyhýbat.

Na vině je totiž tuk v břišní dutině, který tlačí na žaludek a vyvolává nepříjemnou reakci.

6. Neplodnost Kromě nezdravých tuků, sacharidů a chuťových zvýrazňovačů obsahují bohužel jídla typu fast food také chemické látky, které mohou mít negativní vliv na reprodukční funkce. Pokud tedy plánujete rodinu, měli byste zpozornět. Například podle studie provedené na washingtonské univerzitě bylo prokázáno, že průmyslově zpracované potraviny obsahují ftaláty, které mohou působit na hormonální funkce lidského těla, a tak ovlivnit plodnost nebo vážně ohrozit už probíhající těhotenství.

7. Deprese „Rychlé jídlo“ může nejen negativně ovlivnit váš fyzický zdravotní stav, ale také dovede nadělat zbytečnou paseku i ve vaší duši.

Bylo prokázáno, že lidé, kteří jedí pravidelně fast food a průmyslově upravené potraviny, mají o 51 procent vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvinou psychické problémy nebo dokonce deprese, než ti, kteří tato jídla nejedí nebo si je dopřávají jen občas.

Týká se to přitom ve velké míře i teenagerů, kteří jsou často na hranolkách, „hambáčích“ a dalších nezdravých jídlech doslova závislí.  

8. Mozkové funkce Nezdravé jídlo má překvapivě (nebo nepřekvapivě?) špatný vliv i na funkci mozku.

Kupříkladu výsledky studie publikované ve vědeckém magazínu Brain, Behavior and Immunity prozradily vliv fastfoodového jídla na mozkové funkce laboratorních myší.

Už po týdnu téhle speciální diety vykazovala zvířata nápadné zhoršení paměti. Jiné výzkumy zase potvrdily souvislost mezi tzv. špatnými tuky v tomto typu pokrmů a snížením schopnosti učit se novým věcem.

Takže pokud školáci nebo studenti nosí domů špatné známky, je na čase se jich zeptat, co měli včera a předevčírem k obědu.

9. Rakovina Nadužívání fast food jídel je tak typickou ukázkou nezdravého životního stylu, že je nutné si uvědomit ještě jedno závažné riziko, které s sebou nese. Studie publikovaná v European Journal of Cancer prokázala mimo jiné, že konzumace příliš velkého množství jídel bohatých na sacharidy a tuky zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. A aby toho nebylo málo, další studie z centra pro výzkum rakoviny v Seattlu zjistila, že dát si více než dvakrát za měsíc něco smaženého může mít pro muže vážné následky. Zvyšuje se tak totiž riziko onemocnění rakovinou prostaty. 10. ZávislostVšimli jste si toho, že čím víc smažených dobrot si dáváte, tím větší na ně máte chuť? Je to tím, že tučná a sladká jídla vyplavují do vašeho krevního oběhu dopamin, který navozuje pocit štěstí a spokojenosti podobně jako některé drogy. Proto se může stát, že se mnozí z těch, kteří taková jídla konzumují častěji než jednou týdně, stanou na tučné a sladké stravě závislými. Jenže jako každá závislost je i tahle pomalou nebo rychlejší cestou když ne do pekla, tak aspoň do nemocnice…

Slovo na závěr Takže to bychom měli. Víme, že nám naše oblíbené dobrůtky škodí, teď už jen udělat něco pro to, abychom se bez nich dokázali obejít. Tady pomůže jedině pomalá, ale trvalá změna životního stylu.

Stačí jen naslouchat odborníkům, kteří radí, abychom namísto „dobrot“ plných sacharidů, soli, tuků a éček raději konzumovali domácí jídla připravená z čerstvých ingrediencí, bohatá na vlákninu, zdravé tuky a vitaminy.

Nebude to snadné, ale dokážeme to, co říkáte?

#Johana Křížková

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. I když se na ně předem nejde úplně připravit, něco málo se udělat dá… Dali jsme pro vás do kupy speciální microsite s názvem Kolik stojí zdraví.

 Přečtěte si, jak dlouho trvá průměrná pracovní neschopnost, na jakou podporu od státu máte nárok, když dlouhodobě onemocníte a ve které nemocnici najdete nejlepší specialisty na různé neduhy.

Přečtěte si také: Hlavní hrozbou pro naše zdraví jsou nemoci z blahobytu

Držíte dietu a jdete do fast foodu? Tahle jídla si můžete bez výčitek objednat!

  • Přestože ve fast foodech stále převládají nezdravá jídla, ve většině z nich už najdete i pár zdravějších alternativ. Pokud jste zrovna na cestách nebo běháte po městě a potřebujete něco rychle zakousnout, můžete hledat záchranu i v rychlém občerstvení. Dávejte si ale pozor na skryté tuky a nevybírejte si smažená jídla!Vedle světoznámých fastfoodových řetězců se můžete zdravě najíst i v rychlém občerstvení s mexickou nebo asijskou kuchyní.
  • Ve většině amerických fast foodů, kde patří mezi hlavní nabídku hamburgery, už najdete i saláty a wrapy. V obou případech však vybírejte maso grilované, nikoli smažené v trojobalu. A pohlídejte si také množství tuků.
    Do salátů bývají často přidávány zálivky, které obsahují více kalorií než samotný salát. Nechte si dát vždy zálivku stranou, abyste mohli sami ovlivnit její množství. Pokud ale v salátu nepřevládají žádné další tuky ve formě sýru nebo dalších surovin, zálivka může posloužit jako zdroj tuků, díky kterým vás jídlo dostatečně zasytí.
    Stejně postupujte i při objednávce wrapů nebo plněných tortill, které často obsahují čedar i dresink. Většina fast foodů už má ale naštěstí dohledatelné nutriční údaje celé nabídky jídel, a tak předem víte, kolik kalorií přijímáte. Můžete tak následně upravit svůj jídelníček tak, abyste splnili svůj denní cíl. 
    Při čem se nejvíce hubne? Víme, co skutečně funguje

  • Spousta českých měst už nabízí i fast foody s mexickou kuchyní, kde nabídka jídel zahrnuje zejména burrito a quesadillu. Ačkoli žádná ze surovin, kterou se oba pokrmy plní, není nezdravá, v součtu se kalorická hodnota může vyšplhat poměrně vysoko.
    Vybírejte proto co nejmenší počet surovin, ale nikdy nevynechte zeleninu! Ta dodá jídlu objem, a vy tak nebudete mít pocit, že jste se o něco ochudili. Pokud se z nějakého důvod nevyhýbáte masu, pak by mělo tvořit hlavní složku jídla, dále už přidejte pouze zeleninu, popř. guacamole nebo malé množství sýru. Zálivku vynechte.
    Burrito je zabaleno v tortille, která je zdrojem sacharidů, a tak není třeba do jídla přidávat rýži nebo fazole. U vegetariánské verze ale fazole upřednostněte, jelikož vedle sacharidů obsahují i rostlinné bílkoviny.
    Zrádné ovoce: Po kterém přiberete nejvíc a které si můžete dopřát bez obav?

  • Kebab je původem ze Sýrie a označuje grilovaná, smažená nebo na rožni pečená jídla. Základem jsou nejčastěji jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso, ale dokonce i ryby. Nepřipravuje se z masa vepřového, jelikož to zakazuje muslimská víra.
    U nás je však mnohem známější kebab döner, který pochází z turecké kuchyně, jeho příprava se podobá gyrosu. Maso je pomalu opékáno na otočném grilu a následně se po tenkých vrstvách odkrajuje a servíruje se v mnoha podobách.
    Maso se podává spolu se zeleninou a přílohou ve formě rýže či hranolků, zabaleno je v tortille nebo chlebu. Můžete si ho ale dopřát s přílohou ve formě salátu, který je tou nejdietnější alternativou. Opět si však dávejte pozor na dresink, který může kalorickou hodnotu jídla výrazně navýšit. 
    Sezona jahod vrcholí! Takhle vám pomůžou v hubnutí

  • Sendviče a bagety už jsou ve stálé nabídce mnoha rychlých občerstvení. Jsou ale také k zakoupení na benzinových stanicích nebo ve větších trafikách. Pokud jste tedy na dlouhé cestě a jen těžko byste hledali možnost, jak se důstojně zdravě najíst, dobře zvolený sendvič nebo bageta nejsou vůbec špatnou volbou. 
    Obložené zdravé pečivo by nemělo obsahovat velké množství majonézy. Dále preferujte druhy s větším množstvím zeleniny. Na obalu se už naštěstí dočtete údaje o nutričních hodnotách, které by neměly převýšit v případě náhrady oběda čtyři sta kalorií. Na porci byste měli přijmout alespoň patnáct gramů bílkovin a nanejvýš deset až patnáct gramů tuku. Pečivo vybírejte celozrnné, a pokud neuspějete, sáhněte alespoň po vícezrnném.
    Dieta, která vám dovolí jíst cokoli! F-Faktor je hitem nejen tohoto léta

  • Asijská kuchyně nabízí spoustu čerstvých jídel, kterých se určitě při dietě nemusíte bát. Vybírat můžete ze sushi, čerstvých jarních závitků, jsou tu polévka pho nebo pokrm bún bò nam bộ. Základem je sice rýže v nejrůznějších podobách, ale pokud omezíte příjem sacharidů v nadcházejících jídlech, nemusíte se bát kalorického nadbytku.
    Přesto to s množstvím jídla nepřehánějte a jezte pouze do sytosti. V případě sushi by vám mělo stačit nanejvýš osm kousků. Ideální volbou je nigiri, které obsahuje pouze čerstvého lososa, který je zdrojem zdravých tuků a bílkovin. 
    Příjem můžete také mírně snížit až příští den, kdy budete mít jídlo více pod kontrolou. Nezapomeňte, že k redukci dochází postupně a jeden den neovlivní váš celotýdenní výsledek.
    6 důvodů, proč pravidelně cvičit i v létě

Potřebujete zdravě přibrat?, Energy (cz)

Nejste si jistí, zda máte podváhu? Stačí si spočítat Index tělesné hmotnosti (Body Mass Index, BMI). Například zde. Pokud se výsledná hodnota pohybuje pod hranicí 18,5, pak máte podváhu.

Ne každý do problematiky zdravého přibírání vidí, ale není to až tak jednoduché. Zdravě přibrat, pokud máte rychlý metabolismus a přirozeně nepřibíráte, je totiž docela oříšek.

Zaměříme se na vysoko-kalorické potraviny, které však zároveň obsahují dostatek živin. Žádná návštěva fast foodu se tedy konat nebude.

Nejlepší cestou, jak zdravě přibrat, bez toho, aniž byste museli jíst obrovské kvantity jídla či se uchýlit k fast foodu, je jíst výživnou stravu bohatou na bílkoviny, sacharidy a i tuky. Bílkoviny, které se přímo podílí na růstu svalů a přibírání, však také rychle zasytí. Klíčem je tedy vyváženost a soustředění se na zdravá kalorická jídla.

Co od zdravého přibírání čekat

Pojďme si však nejdříve říct pár věcí na rovinu, ať nemáte přehnaná očekávání. Chvilku to potrvá. Výsledky nebudou vidět ze dne na den.

Ale obětujete-li svůj čas a úsilí a budete dodržovat pravidelný režim se zapojením níže zmíněných potravin, můžete se do pár týdnů těšit na pěkných pár kil navíc, které hezky obalí kosti.

Ne vždy to bude 100% příjemné, protože si žaludek bude muset zvyknout na větší přísun jídla.

Jaké jsou tedy potraviny s vysokým počtem kalorií, které jsou zároveň zdravé?

Oříšky & semínka

Oříšky a semínka obsahují spoustu vlákniny a zároveň také proteinu. Vlašské ořechy jsou to pravé ořechové. Ze semínek sáhněte především po slunečnicových a dýňových. Oříšky i semínka se skvěle hodí na dozdobení polévek, salátů, či jen tak jako malá svačinka, která zasytí.

Oříšková másla

Řadíme je zvlášť, neboť jsou u nás stále spíše novinkou. Ať už si dáte klasické americké arašídové máslo, nebo např. zdravější mandlové či kešu, dostanete do sebe nějaké ty zdravé tuky. Oříšková másla se dají namazat na krajíc chleba, kus bagetky, či jen tak přimíchat do smoothie.

Sušené ovoce

Především v zimě se hodí často si pochutnávat na sušeném ovoci. Zkuste banány, meruňky, datle, fíky, rozinky či švestky. Sušené ovoce, oříšky a semínka se dají krásně zkombinovat a zobat dohromady, třeba když někam cestujete.

Ovoce

Bez ovoce to nepůjde! Dávejte si hlavně druhy obsahující vyšší počet kalorií, jako např. avokádo či mango.

Bez ovoce se zdravé přibírání neobejde. Vyberte si druhy, které máte rádi. Mango a avokádo jsou nejkaloričtější.

Zelenina bohatá na škrob

Brambory, kukuřice, hrášek.. Zahrňte více těchto typů zeleniny do svého jídelníčku. Dají se připravit na mnoho způsobů – od nejsnadněji stravitelné rozmixované polévky až po chutné přílohy např. k masu.

Zdravé oleje a tuky

Pravý olivový olej, typ „extra virgin“, se hodí do skoro jakéhokoli jídla a obrovsky vám prospěje. Pár kapek oleje si můžete přidat do polévky, smoothie, na salát apod.

Z dalších typů olejů zkuste například avokádový.

Libové maso

Jste masožravci? Pak si dopřejte hovězí steak, či jídlo s játry. Také vajíčka či ryby se doporučují. Takový losos je olejnatější ryba, zároveň velmi zdravá díky omega mastným kyselinám.

Těstoviny

Sáhněte nejlépe po celozrnných.

Pečivo

Zase, preferujte to celozrnné. Ovesné vločky jsou také skvělé.

Luštěniny

Připravte si jako přílohu červenou čočku, pochutnejte si na hummusu z cizrny.

Smoothie

Tekutá strava v podobě smoothie vám dodá kalorie, živiny a nakonec vás i zasytí. Ale o něco méně, než kdybyste všechny kousky ovoce a zeleniny jedli vcelku.

Nebojte se tedy do smoothie nakombinovat ovoce, zeleninu a jogurt či mléko. Sáhněte po rostlinném nebo klasickém kravském. Do toho oříšky a semínka a je to.

Hlavně dejte pozor, ať je alespoň pár ingrediencí kalorických a s obsahem proteinu. Takové smoothie spolehlivě nahradí i svačinku.

Mléčné výrobky

Dopřávejte si sýry, bílé jogurty, jogurtové nápoje.. Jen se proboha drže dále od nízkotučných variant!

Čokoláda

Věděli jste, že čokoláda je poměrně kalorická? Stačí pár čtverečků a kalorie vesele naskakují. Nejpreferovanější verzí je ta tmavá, ale pokud holdujete spíše mléčné, nebojte se si na ní také pochutnat.

Cvičte

S váhou to ale není jen o jídle. Pár kil můžete přidat i ve svalech. Vynechte ale pro tentokrát aerobní cvičení či běh a raději se soustřeďte na posilovací techniky. Cvičte jógu, pilates, nebo si zajděte do fitka.

Přidávejte kalorie

Jste zvyklí si počítat kalorie? Pak jich zkuste postupně přidávat. Nejdříve jen 100, pak 200… Pokud se cítíte příliš plní, rozdělte si jídlo na menší porce, které budete jíst častěji.

Nepijte během jídla

Máte v břiše málo místa, proto ho zaplňte primárně jídlem! Pití před jídlem se ze stejného důvodu také nedoporučuje.

Nejdřív bílkoviny, až pak zeleninu

Dáváte si k jídlu maso s ratatouille? Snězte nejdřív maso a až pak zeleninu. Díky masu spíše přiberete, takže zeleninu nechte jen jestliže vám zbyde místo.

Nejíte maso, či se ním nechcete tolik ládovat? Přimíchejte si do jídla Spirulinu, prášek z ní obsahuje extrémně koncentrované množství proteinu.

Bude to chtít trochu zvětšit porce, chcete-li zdravě přibrat.

Jezte i večer

Zatímco zbytek populace by si měl odpustit noční nálety na ledničku, u vás je to povoleno. Pokud budete mít místečko, dejte si navečer malé jídlo, klidně i chvíli předtím, než půjdete spát.

Pořádně se vyspěte

Ve spánku totiž roste svalová hmota! Máme pro vás i tipy pro lepší spánek. Jen vynechte tu pasáž o zakázané konzumaci jídla před spaním 🙂

Vyhlaste válku nechutenství

Činí vám potíže jíst širokou paletu doporučených jídel? Zůstaňte tedy u svých oblíbených, alespoň pro začátek. Snažte se o kaloričtější varianty vašich oblíbených jídel. Přimíchávejte si do nich také třeba nasekané oříšky, semínka, Spirulinu, jogurt, či olivový olej.

Není totiž vhodné si chvilky strávené u jídla znechutit. Jídlo by vám nemělo vadit.

Vydržte

Obrňte se trpělivostí a počkejte na první kila. Často je nástup spíše pomalejší, ale pak se kila pěkně začnou jedno po druhém valit.

Vaše tělo se pravděpodobně bude nabírání zpočátku bránit. Občas se tedy do jídla budete muset trochu nutit. Je to však pro vaše dobro a uvidíte, že si postupně zvykne na větší porce a častější jezení. Je třeba zatnout zuby a vydržet!

Příklad jídelníčku

U následujícího jídelníčku jsme se inspirovali na stránkách britské vládní organizace NHS Choices:

  • Na snídani si dejte ovesnou kaši s plnotučným mlékem s kousky ovoce a rozinkami
  • Ke svačince si rozmixujte malé ovocné smoothie s oříšky
  • K obědu si pochutnejte na pečené bramboře s opékanými fazolemi s omáčkou a kouskem tuňáka
  • K odpolední svačině se hodí třeba toast s arašídovým máslem
  • K večeři si dejte těstoviny s rajčatovo-masovou omáčkou
  • Později po večeři si dejte jogurt či mléčnou rýži

Jste naopak ten typ, který se cpe od rána do večera jídlem, ale stejně nepřibere? Vyzkoušeli jste už spoustu triků, jíte jídla bohatá na kalorie a živiny, ale ručička váhy se ne a ne pohnout? Pak byste si měli zajít na vyšetření. Je možné, že za vaším přehnaným spalováním stojí parazit (stará dobrá tasemnice) či např. nesprávná činnost štítné žlázy. To už musí diagnostikovat jedině lékař.

Dbejte na to, ať si chvilky strávené nad jídlem užíváte a netrápíte se.

Pomohly vám výše zmíněné rady? Dejte nám vědět, jak jste s váhou postoupili!

Zdroje: [1] [2]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector