Hledá se skutečný jogurt

Trpíte laktózovou intolerancí? Nebo si jen rádi vychutnáváte různé alternativy ke klasickým mléčným výrobkům? Projděte si srovnání rostlinných jogurtů. Zjistíte, který chutná nejlépe.

1. Sojade bifidus natur

  • Značka: Country Life
  • Složení: sójový nápoj (přírodní pramenitá voda, sójové boby), živé jogurtové kultury Bifidus a Lactobacillus acidophilus
  • Kalorická hodnota: 50 kcal/100 g

Jak chutná: Díky živým jogurtovým kulturám připomíná chuť Sojade bifidus natur klasický bílý jogurt. Můžete si ho dát k snídani společně s müsli nebo si ho přimíchat do svého oblíbeného smoothie. Oblíbíte si ho hlavně ti, kdo hledají autentickou jogurtovou chuť a nefandí přeslazeným výrobkům.

Hledá se skutečný jogurt

2. Alpro sójový dezert

  1. Značka: Alpro
  2. Složení (karamelová příchuť): pitná voda, cukr, loupané sójové boby, zahušťovadla (modifikovaný tapiokový škrob, pektin, karagenan), karamelová omáčka (cukr, pitná voda), karamelizovaný přírodní třtinový cukr, fosforečnan vápenatý, maltodextrin, aromata, mořská sůl, přírodní aroma, vitaminy (B2, B12, D2)
  3. Kalorická hodnota: 83 kcal/100 g

Jak chutná: Dezerty Alpro jsou chutnou svačinkou, která i dobře zasytí. Všechny příchutě (vanilka, karamel, kokos, čokoláda, hořká čokoláda) se přímo rozplývají na jazyku. Z těchto dezertů skoro neucítíte jejich hlavní složku, tedy sójové boby. Pudinky jsou však opravdu velmi sladké, a proto se hodí spíš „za odměnu“ než jako každodenní svačina.

Hledá se skutečný jogurt

3. Amunáček – jahodový rýžový dezert

  • Značka: Country Life
  • Složení: voda, ovocná složka, rakytníková složka (fruktóza, jahoda, malina, borůvka, višeň, rakytník), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), rostlinný řepkový olej, rýžová mouka, modifikovaný kukuřičný škrob, rýžový sirup, zahušťovadlo (xanthan, guma guar), barvivo (betakaroten), aroma
  • Kalorická hodnota: 88,6 kcal/100 g

Jak chutná: Amunáček překvapí přirozenou ovocnou chutí. Jeho konzistence však připomíná spíše želé než klasický jogurt. Pokud vám to nevadí a hledáte dobrou, rychlou svačinku pro sebe nebo své děti, s Amunáčkem nešlápnete vedle. Běžně už seženete i ostatní příchutě, jako např. malinu, borůvku, vanilku či rakytník.

Hledá se skutečný jogurt

4. Alpro – borůvkový sójový jogurt

Značka: Alpro

Složení: pitná voda, cukr, loupané sójové boby, borůvky, glukózovo-fruktózový sirup, vápník, regulátory kyselosti (citronan sodný, kyselina citrónová), stabilizátor (pektiny), přírodní aroma, ibiškový a mrkvový koncentrát, mořská sůl, antioxidanty (extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, askorbylpalmitát), jogurtové kultury (S. termophilus, L. bulgaricus), vitaminy (B2, B12, D2)

Kalorická hodnota: 73 kcal/100 g

Jak chutná: Sójový jogurt s borůvkovou příchutí od Alpra je z chuťového hlediska skutečnou lahůdkou. Chutná skvěle jen tak, ale také společně s müsli nebo kukuřičnými lupínky. Snadno zahustí i ochutí také ovocné smoothie. Palec nahoru dáváme za celé kousky borůvek, kterých v jogurtu rozhodně není málo. Pomyslné body strháváme jen za glukózovo-fruktózový sirup.

Hledá se skutečný jogurt

5. Tudlee chia dezert

  1. Značka: Tudlee
  2. Složení: pitná voda, ovocná složka, kokosové mléko, semínka chia, vláknina, zahušťovadlo (xanthan)
  3. Kalorická hodnota: 101 kcal/100 g

Jak chutná: Milujete chia semínka? Nenechte si uniknout tento dezert značky Tudlee. Pokud jste ještě neměli příležitost ochutnat typický chia pudink, budete si nejspíš chvíli zvykat na jeho hustou a mazlavou konzistenci. My každopádně chválíme jak chuť dezertu Tudlee, tak i jeho složení.

Hledá se skutečný jogurt

6. Harvest Moon Natur

Značka: Harvest Moon

Složení: kokosové mléko (kokos, voda), tapiokový škrob, veganské jogurtové kultury (S. thermophilus, L. bulgaricus, L. acidophilus, B. lactis)

Kalorická hodnota: 183 kcal/100 g

Jak chutná: Kdybyste smíchali typický nakyslý bílý jogurt a smíchali ho s voňavým čerstvým kokosem, získali byste chuť jogurtu Harvest Moon. Ten však neobsahuje žádné živočišné produkty.

Pouze kokosové mléko s trochou škrobu a jogurtové kultury, kterými výrobce očividně nešetřil. Pokud vás neodradí vyšší cena, určitě si Harvest Moon oblíbíte.

Vychutnáte si ho nejen nasladko, ale i jako součást dipu nebo krémové polévky.

Hledá se skutečný jogurt

Výsledky testu: Který rostlinný jogurt chutná nejlépe?

Rozhodování bylo těžké, jelikož všechny chutnají velmi dobře. Pokud bychom ale měli jednomu z nich udělit první místo, byl by to borůvkový jogurt od Alpra. Autentická jogurtová chuť s kousky ovoce nás prostě dostala. Škoda jen glukózovo-fruktózového sirupu, kterého, jak věříme, neobsahuje tolik.

jogurt laktóza mléčné výrobky rostlinná strava

Jogurt působí blahodárně. Pozor však na „light“ verze

Jogurt vzniká působením „jogurtových kultur“, tedy bakterií spouštějících kvašení mléka. Takové bakterie kvasí přírodní cukr nacházející se v mléku – laktózu.

Procesem kvašení se pak vytváří kyselina mléčná, která zapříčiňuje srážení mléčných proteinů. Tím dostává jogurt svůj charakteristický vzhled a také chuť. Přírodní neochucený jogurt je bílý, hustý a chutná kysele, někdy až trochu pikantně.

Konzumace přesně takového naturálního jogurtu přináší našemu organismu spoustu zdravotních benefitů.

Nutriční specialistka Zuzana Pavelková Šafářová:

Osobně považuji za zdravý jedině jogurt bílý. Slazené většinou obsahují zanedbatelné množství ovoce a naopak nadmíru cukru. Po důkladném prostudování složení většinou zjistíme, že ovocná složka je tvořena zejména cukrem a ovocnými koncentráty.

Často se také na ovonění používá umělý vanilin, který nemá s pravou vanilkou nic společného. Vše se zahušťuje modifikovaným škrobem, který by neměl mít negativní účinky na zdraví, ale může se po něm začít přibírat na váze.

Dokonce i v ovocných jogurtech, určených primárně dětem, se mnohdy používají přídavné látky, které nejsou pro ně zdravotně příznivé. Vše se samozřejmě děje v povolených množstvích, ale i tak může vést jejich konzumace například k alergiím.

Pokud bych už přece jenom kupovala ovocný jogurt, pak bych si důkladně prostudovala složení.  Jogurt by měl mít co nejvyšší obsah ovoce a to takové, které je avízované na obalu. Často totiž například malinový jogurt je primárně tvořen jablky.

Hledá se skutečný jogurt

Snadný nepečený jogurtový dezert zvládnete i bez trouby s minimem práce a maximálně zdravou chutí

1 sklenka kvalitního přírodního jogurtu vám zabezpečí:

  • 49 % denní potřeby kalcia pro zdravé kosti a zuby,
  • 38 % denní potřeby fosforu pro doplnění energie, zdravé kosti a silnější svalstvo,
  • 18 % denní potřeby draslíku pro udržování rovnováhy tělových tekutin, lepší funkci stahů svalstva a nervových signálů,
  • 12 % denní potřeby magnézia pro regulaci funkcí svalů a nervů, krevního tlaku či stahy svalů.

Hledá se skutečný jogurt

Jogurt je skvělým pomocníkem při tvorbě dipů a dressingů. Udělejte si ten svůj třeba jako doplněk k cuketovým bramborákům

Samozřejmě, na trhu je mnoho jogurtů a vybrat si ten správný může být někdy nadlidský výkon. Pojďte se s námi podívat, jak na to!

Jogurt z kravského, kozího nebo ovčího mléka?

U mnoha obchodníků dnes zcela bez námahy najdeme jogurty nejenom z kravského, ale také z kozího či ovčího mléka.

Kozí mléko obsahuje naproti kravskému lépe stravitelnější tuky, působí antialergicky a doporučuje se lidem s kožními problémy stejně jako s osteoporózou, nemocech kloubů či při alergii na kravské mléko.

Ovčí mléko má zas oproti tomu kravskému sladší chuť, obsahuje mnohem více bílkovin i mastných kyselin a dochází u něj k lepší absorpci laktózy, proto je vhodné pro jedince s mírnou laktózovou intolerancí. U osob s alergii na kravské mléko však může vyvolat stejné potíže.

Kozí, popř. ovčí jogurt mnohdy alergici na kravské mléko snesou. Je však nutné volit výrobky přirozené, bez přidaného sušeného mléka a v plnotučné verzi.

Nakupujte jogurty pohodlně z domu přes TESCO

Jak je to s jogurty bez laktózy?

Jogurty bez laktózy jsou vhodné pro ty, kteří hledají lépe stravitelné produkty, ale hlavně pro jedince s laktózovou intolerancí. Laktóza je v nich pomocí speciálně vyvinutého enzymu rozštěpená na lehce stravitelné cukry glukózu a galaktózu, co však nemá žádný vliv na chuť jogurtu. Na trhu jsou dostupné varianty s příchutí a také se sníženým obsahem tuku.

Zuzana Pavelková Šafářová vysvětluje: „Laktóza je mléčný cukr, který může alergizovat. V bezlaktózovém výrobku je obsah laktózy snížen na nejnižší možnou míru. Do takového jogurtu je na rozdíl od klasického navíc ještě dodán enzym laktáza, který pomáhá mléčný cukr strávit.

Budete mít zájem:  Couvade syndrom. když je těhotný i muž…

Pokud budete chtít zvolit slazenou verzi, rozhodně sáhněte po takovém výrobku, co má vysoký podíl ovoce, minimum cukru, neobsahuje glukózovo-fruktózový sirup a modifikovaný škrob.“

Hledá se skutečný jogurt

Připravte si domácí pečené müsli s jogurtem s nízkým obsahem laktózy – skvělou svačinku nebo hodnoutnou snídani

Jogurty „light“ sice neobsahují tuk, ale k hubnutí se nehodí

Na mýtus o zdravější variantě jogurtu „light“ si dávejte pozor! Takové jogurty sice neobsahují tuk, avšak místo tuků do nich pro zachování struktury výrobci musí přidávat zahušťovadla, ve kterých se často nereguluje obsah cukru. Mnohem vhodnější jsou naturální bílé jogurty nebo kefír.  

Zuzana Pavelková Šafářová: „U light-jogurtů byl odstraněn tuk, a tudíž neobsahují tolik kalorií. Jenomže tuk je nositelem jednak chuti, ale také vitamínů v tucích rozpustných, konkrétně se jedná o vitamíny A,D,E a K.

Konzumací odtučněných verzí se tedy připravujeme o důležité cenné látky. Pokud redukujete tělesné tuky, konzumujte raději menší množství jogurtu normálního s průměrným obsahem tuku.

Po odstranění tuku se totiž musí jogurt zahustit a na to se používá sušené mléko nebo modifikované škroby, po kterých se může naopak na váze přibírat.“

Recept na domácí jogurt

Domácí jogurt je snadné, levné a elegantní řešení, ke kterému potřebujete pouze mléko, jogurt nebo sušené jogurtové kultury a šikovnou věcičku jménem jogurtovač.

Jak na to?

1. Ve vroucí vodě vyvaříme skleněné nádoby na jogurt, násadku na mixér i nabíračku. V malém hrnci přivedeme mléko k teplotě cca 80°C.

2. Hrnec mléka vložíme pro zchlazení do většího hrnce se studenou vodou pro ochlazení na asi 40°C.

3. Do mléka vmícháme mixérem asi 2 lžíce jogurtu, směs poté nalijeme do sklínek a vložíme do rozehřátého jogurtovače. Necháme odležet ideálně přes noc a ráno si pochutnáme na zdravém (i když trochu kyselejším) jogurtu.

Hledá se skutečný jogurt

Jogurt si doma můžete vyrobit i bez použití speciálního jogurtovače. Podívejte se, jak na to jednoduše a bez starostí

Zdroje: www.ferpotravina.cz, www.healthline.com, www.theguardian.com, www.zuzanasafarova.cz

Jogurt pro psy a kočky

Chcete, aby z vašeho štěněte vyrostl zdravý pes či z kotěte zdravá kočka? Nebo měla vaše březí fena či kočka dostatek výživy pro štěňata/kočka nebo snad hledáte doplněk potravy, když je váš chlupatý mazlík léčen antibiotiky? Nebo prostě chcete dopřát svému parťákovi pochoutku a zároveň posílit jeho zdraví a imunitní systém?

Vědecké studie pojednávající o nemocech i zdraví psů a koček prokazují, že stejně jako u člověka, tak i u zvířat platí, že pokud je imunitní systém oslaben, může docházet k průjmům, zažívacím potížím, ale také k závažnějším onemocněním celého organismu.

Jogurty pro psy Yoggies umí potlačovat plynatost a tlumit nebo zcela zastavit průjmy psů a koček – a to i trvalejší.

Původně jsme jogurt vymysleli pro našeho psa Roxyho, který trpěl po otravě průjmy, zažívacími potížemi a “šílenou” plynatostí.

Tento unikátní (a dnes již patentovaný) jogurt byl prvním krmivem, které Roxymu začalo zachraňovat zdraví. První účinek byl v tom, že jogurt odstranil jeho dlouhotrvající a opakující se průjmy.

Pak zastavil jeho flatuenci (“prdíky”), až zcela srovnal jeho zažívací trakt a “vyrobil” skvělá hovínka.

Jiří Švihálek, ředitel Yoggie

Laktózu neumí pes ani kočka strávit

Hledá se skutečný jogurtJogurt Yoggies

Jogurty Yoggies jsou oblíbené nejen u psů a koček, kteří trpí průjmovými onemocněními nebo plynatostí, ale s oblibou je používají i chovatelé k posílení celkového zdraví a imunity svých zvířat. Majitelé štěňat či koťat i březích fen (koček) nebo chovatelé, kteří potřebují své psy zdravě a kvalitně dokrmovat, si jogurty Yoggies také pochvalují.

Veterináři používají Yoggies jogurty pro psy a kočky například při silných průjmech psů i koček, ale i při podávání antibiotik. V tomto případě je vždy lépe se s veterinářem poradit, protože některá antibiotika mohou s probiotiky obsaženými v jogurtu Yoggies kolidovat.

Yoggies jogurty pro psy mají svou jedinečnou funkci i díky tomu, že neobsahují žádnou laktózu. Tu psi, ani kočky, neumí trávit a bývá mnohdy spouštěčem průjmů. Proto umíme laktózu přírodní formou štěpit. Jogurty jsou pak pro psy nasládlejší a tím i chutnější.   

Složení jogurtu

V našem jogurtu Yoggies najdete pouze speciální směs ovčích a kravských plnotučných mlék, spolu s speciálními Yoggies probiotickými kulturami. Kvalitní mléko pochází z ověřených českých farmářských zdrojů.

Analytické složky

  • Hrubý protein 3,38 %
  • Hrubý tuk 1,40 %
  • Hrubá vláknina 0,22 g
  • Hrubý popel 0,70 %
  • Laktóza ca 0,1 %
  • Sušina

Jogurt dodáváme ve skleněném obalu, jednak protože nám záleží na tom, abychom neprodukovali zbytečné plasty navíc, jednak funkčně je to pro jogurt příznivé prostředí ke skladování.

Tip: Jogurty pro psy Yoggies posilují imunitní systém psa i kočky a jsou tak skvělé pro štěňata i koťata po odstavu. Dodají živiny a posílí imunitní systém štěňat a koťat v náročném období.

Jiří Švihálek, ředitel Yoggies

Jak jogurt Yoggies psovi nebo kočce podávat

  • Podávejte ho chlazený.
  • Doporučujeme před podáváním promíchat ode dna.
  • Jogurt pro psy můžete vylepšit lžičkou medu (zdraví prospěšný antioxidant), strouhaným jablkem/hruškou, ovesnými vločkami apod. (pro doplnění vlákniny).
  • Případné “hrudky” nejsou díky složení z více druhů mlék na závadu. Naopak jsou znakem toho, že jogurt je vyroben z “živých” suroviny a opravdu pracuje.

Dávkování

  • Štěňata do 1 roku – 1 ks týdně (porce lze dělit).
  • Malá plemena psů do 10 kg – 1 ks týdně.
  • Střední plemena psů do 35 kg – 1 až 2 ks týdně.
  • Velká plemena psů nad 35 kg – 2 až 3 ks týdně.
  • Při průjmových onemocněních doporučujeme podávat častěji v menších dávkách.

Jogurty pro psy lze koupit v našem obchodě v Praze 6 nebo v e-shopu Yoggies.

Přeprava jogurtu

Říkáte si, že když je jogurt ve skleničce a nevyzvednete si jej v obchodě, nerozbije se cestou k vám? Mysleli jsme na všechno.

Jogurty posíláme v zálohovaném, chlazeném, polystyrenovém balení (po 6ti, nebo 12ti kusech), kde jsou jogurty bezpečně zabalené.

Toto balení jogurty chrání jednak před změnou okolních teplot (zcela v pořádku k vám dorazí kurýrem i v létě), jednak jsou tak chráněny před nárazem.

Hledá se skutečný jogurt

Udělejte si z čerstvých jahod vlastní jogurt. Na rozdíl od těch koupených v něm budou skutečně jahody

Hledá se skutečný jogurt
Ilustrační foto

Jahody miluje většina lidí a nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Využijte toho, že právě nyní je jejich sezóna. Pravda, ceny jahod (a nejen jich) šly znatelně nahoru, ale pokud z nich uděláte jogurt, nespotřebujete jich tolik. Výsledný produkt vás finančně nezruinuje, naopak, vyjde vás levněji než v obchodě, a hlavně při mnohem vyšší kvalitě.

Napadlo vás někdy, kolik kusů jahod byste našli v jednom malém jahodovém jogurtu z obchodu? Odhadujete správně, že jich moc nebude, ale výsledek by překvapil i velké pesimisty. Podrobnosti naleznete v našem nedávném článku.

Jogurt z čerstvých jahod

  •  Suroviny
  • 250 g čerstvých jahod
  • 500 g bílého smetanového jogurtu
  • Med (cukr)
  • Kokos
  • Postup

Jahody pečlivě omyjte (nikde nevíte kolik špinavých rukou se jich dotýkalo před vámi a jestli se na nich nevyskytl nějaký splašený koronavirus). Očistěte je od zelených částí, vhoďte do mixéru a rozmixujte. Pak postupně přidávejte med, jogurt a kokos. Místo klasického mixéru můžete použít také tyčový mixér. V tom případě raději mixujte v hlubší nádobě, abyste si zároveň nevymalovali kuchyň na červeno.

Jahod můžete dát samozřejmě také více nebo méně, záleží plně na vás. Můžete také použít normální jogurt (tedy ne smetanový) a doplnit ho zakysanou smetanou. Vše záleží jen a jen na vaší vlastní kreativitě.

Domácí jogurt vs kupovaný

Možná vás překvapí, že i přesto, že jste použili čerstvé jahody, není chuť jogurtu tak výrazná jako těch z obchodu, a to i když jste jahodami rozhodně nešetřili. Důvod je zcela jednoduchý. Výrobci používají ochucovadla a barviva. Z těch přírodních stačí jmenovat cukr.

Všimněte si, že pokud svůj jogurt osladíte minimálně, chuť vám bude připadat mdlá (je to ale pouze otázka zvyku), zatímco když na cukru šetřit nebudete (za což vám vaše tělo nepoděkuje), jahodová chuť se znatelně zvýrazní. A je to právě kokos, který chuť jahod jemně podtrhne, tudíž nebudete muset tolik přislazovat. Co se týká barviv, k červenému zabarvení se typicky používá např.

červená řepa. V průmyslu se samozřejmě používají také umělá aromata, která byste si sami asi do jídla dávat ani nechtěli.

Budete mít zájem:  V našem potravinářství chybí pozitivní vzory

Jak to vyjde cenově?

Smetanový jogurt 1 kg koupíte přibližně za 60 Kč a 1 kg jahod za 80 Kč. Dle našeho receptu vyjde kilo jahodového jogurtu na 67 Kč.

Jak jsme došli k výsledné ceně? 500 g bílého jogurtu stojí 30 Kč, 250 g jahod stojí 20 Kč, to je dohromady 50 Kč za 0,750 g jahodového jogurtu, tedy kilo naší čerstvé dobroty přijde na 67 kg.

Za množství uvedené v našem receptu zaplatíme 34 Kč, přičemž nějaké drobné ještě stojí med (cukr) a kokos.

Za malý jahodový jogurt zaplatíme v obchodě nejčastěji v rozmezí 90 až 120 Kč za kilo.

Suma sumárum

Udělat si doma jogurt z čerstvých jahod je otázkou několika minut. Zachováme všechny potřebné látky, které jsou v čerstvých jahodách (a není jich málo). Nezatížíme své tělo spoustou příměsí, které se musí přidávat do průmyslově vyráběných jogurtů.

Cenově rozhodně neproděláme, protože na kilu ušetříme přibližně 20 až 50 Kč! Jedinou nevýhodou je, že námi připravený jogurt nemůžeme dlouho skladovat, což je dáno tím, že nepoužíváme žádné stabilizátory.

Nejvíce živin nám poskytne, když ho sníme čerstvý, maximálně ho můžeme nechat v lednici do druhého dne. Dobrou chuť a zdraví zdar!

Mýty o jogurtech

Jak je to ve skutečnosti?

Toto tvrzení je jednoznačně mylné.

Mlékárenským odborníkům a pracovníkům kontrolních institucí je dobře známa definice jogurtu zakotvená v naší (ale i v evropské) legislativě, která vyžaduje přítomnost živé jogurtové mikroflóry v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu (nejméně 10 miliónů/g). Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Ostatně činnost živých jogurtových kultur přeměňujících mléčný cukr laktózu na kyselinu mléčnou je nezbytnou podmínku pro vznik jogurtu.

Jak je to ve skutečnosti?

Jogurt patří mezi fermentované výrobky, ve kterých jsou používány přesně definované ušlechtilé mikroorganismy (Lactobacilus delbrueckii, subsp.bulgaricus a Streptococcus salivarius, subsp.

thermophilus) za účelem přeměny mléčného cukru laktózy na jiné přírodní látky, které přirozeným způsobem prodlužují trvanlivost původní potraviny. Princip prodlužování trvanlivosti přirozenou cestou je známý například při výrobě kysaného zelí, vína a jiných potravinových výrobků.

Trvanlivost u těchto výrobků je pak výrazně delší, neboť vzniklé látky – ať už přírodní kyseliny nebo alkohol – zabraňují růstu naprosté většiny nežádoucích mikroorganismů.

Jak je to ve skutečnosti?

Toto je zcela chybné tvrzení. Vlastní proces výroby jogurtu, přeměna laktózy na kyselinu mléčnou, způsobuje okyselení mléka. Fermentace mléka je příkladem prodloužení trvanlivosti výrobků biologickou konzervací a patří tak k nejstarším způsobům dlouhodobé úchovy potravin.

Vzniklá kyselina mléčná snižující pH výrobku na hodnoty 3,8-4,5 zamezuje růstu nežádoucích bakterií, avšak může vytvářet vhodné prostředí pro růst plísní a kvasinek, které nejčastěji způsobují mikrobiální vady jogurtů, pokud nastanou podmínky umožňující kontaminaci výrobků.

Proto je tolik důležité, aby celý technologický proces výroby probíhal přinejmenším v poloaseptickém nebo ještě lépe v aseptickém prostředí a byla tak vyloučena případná sekundární kontaminace produktu.

Jak je to ve skutečnosti?

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. Již v roce 1905 objevil bulharský lékař S.Grigoroff, že původcem přeměny mléka na jogurt jsou mikroorganismy. První z nich pojmenoval Lactobacillus bulgaricus.

bádání však upřesnila, že se na této přeměně podílí také další mikroorganismus  Streptococcus thermophilus. Teprve později došlo k definování jogurtu jako nového druhu mléčného výrobku. Dnešní výroba jogurtu se v zásadě vůbec neliší od té, která byla již známá před stovkami let.

Principem totiž stále zůstává fermentace mléka přesně definovanými mikroorganismy.

Podle současně platné legislativy je jogurt definován jako kysaný mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi pomocí dvou živých mikroorganizmů – směs tvoří Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus.

Jak je to ve skutečnosti?

Mléko a mléčné výrobky včetně jogurtů jsou kromě jiného významným zdrojem vápníku nezbytného pro tvorbu kostí, zubů a plnění dalších významných fyziologických funkcí. Vápník je v nich zejména vázán na bílkoviny mléka. Platí tedy úměra, že čím vyšší je podíl bílkovin, tím vyšší je obsah vápníku.

  Spotřebitelé se však někdy mylně domnívají, že obsah vápníku je úměrný obsahu tuku. Jde o klasický mýtus a pravdou je přesný opak, čím vyšší je obsah tuku v jogurtu, tím obsahuje méně bílkovin a úměrně tomu i méně vápníku.

Z výše uvedeného vyplývá, že smetanový jogurt obsahuje méně vápníku než „obyčejný“ jogurt.

Jak je to ve skutečnosti?

Jogurt se řadí mezi mléčné výrobky. Podle výživových doporučení WHO (Světová zdravotnická organizace), FAO (Organizace OSN pro potraviny a zemědělství), IDF (Mezinárodní mlékařská federace) a nespočetné řady odborníků by se měly mléko a mléčné výrobky konzumovat alespoň třikrát denně. Hlavním důvodem proto je především vysoký obsah vápníku a výživově vysoce hodnotných mléčných bílkovin.

Jak je to ve skutečnosti?

Jakákoliv použitá přídatná látka obsažená v potravině musí být dle platné legislativy o označování vždy deklarována na obalu potraviny v údajích popisujících složení potraviny. Je potřebné uvést název použité látky, popř.

její číselný kód („E-číslo“) a název příslušné kategorie, do které použitá přídatná látka patří (např. barvivo, sladidlo, zahušťovadlo atd.). Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.

Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.

V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.

V případě bílého jogurtu nejsou navíc povoleny žádné přídatné látky, v případě jogurtů s ochucující složkou mohou být přítomny pouze ty přídatné látky, které se do výrobku dostávají přenosem z použité ochucující složky, pro kterou byly povoleny (např. barviva, sladidla, konzervanty, apod.)

Jak je to ve skutečnosti?

Jedná se o zcela pochybené tvrzení. Jedním z cílů procesu fermentace je zvýšit přirozenou cestou trvanlivost výrobků.

Během fermentace vzniká kyselina mléčná, která okyseluje vyráběný produkt, a tím jej chrání proti naprosté většině nežádoucích mikroorganismů.

Nedojde-li přitom k porušení obalu a/nebo k následné kontaminaci po výrobě nežádoucí mikroflórou z prostředí (např. kvasinky nebo plísně), přetrvává výrobek při teplotě chladničky celé měsíce neporušen.

Jak je to ve skutečnosti?

Pro jogurty existuje pouze jedna definice, a to z pohledu složení výrobku a obsahu živých bakterií. Při jejich výrobě jsou však používány dva druhy procesů:

První způsob (jogurty s nerozmíchaným koagulátem neboli „Set Yoghurts“) je založen na fermentaci přímo ve spotřebitelském obalu. Při využití této technologie zrání se do mléka přidává jogurtová kultura a tento polotovar se ihned stáčí do obalu, ve kterém pak probíhá fermentace. Struktura takto vyrobeného jogurtu je pevná, gelovitá, lámavá a na lomu nepravidelná.

Při druhém způsobu přípravy (jogurty s rozmíchaným koagulátem neboli „Stirred Yoghurts“) proběhne fermentace v procesním tanku. Tento postup zrání je novější a v současné době i častěji používaný v průmyslové praxi. Hotový produkt je až po dokončené fermentaci a rozmíchání koagulátu plněn do obalů.

Budete mít zájem:  Bolí vás páteř? Posilujte zádové svaly

Předtím mohou proběhnout ještě další technologické operace, např. homogenizace, chlazení a balení probíhá většinou v aseptické atmosféře. Konzistence takto vyrobeného jogurtu je v tomto případě krémovitá, hladká a lesklá. Výživové vlastnosti obou typů výrobků jsou však při stejném složení zcela identické.

Jak je to ve skutečnosti?

Základní mléčnou surovinu pro výrobu jogurtu je nutné tepelně ošetřit, čili pasterovat. Jedná se o zákonnou povinnost definovanou před více než 80 lety. Důvodem tohoto technologického kroku je skutečnost, že syrové mléko obsahuje mikroorganismy, z nichž určitá část může být zdravotně nevhodná pro spotřebitele.

Rovněž v případě výroby jogurtů se používá tepelné ošetření k eliminaci nežádoucích mikroorganismů. Následně se však do takto prvotně ošetřeného mléka přidává živá ušlechtilá jogurtová mikroflóra, která je zodpovědná za proces fermentace a následný vznik požadované konzistence a chuti výrobku.

Jogurt se v českých zemích po ukončení fermentace tepelně neošetřuje, a je tudíž „živý“.

Jak je to ve skutečnosti?

První jogurty s přídavkem ovoce začala průmyslově u nás vyrábět již ve třicátých letech minulého století Trojská mlékárna v Praze (známá značka JOVO).  Pro prodloužení trvanlivosti přidávala na jogurtovou hmotu ovocný džem.

Proto, aby byl obsah ovocné složky ve všech kelímcích shodný, je nutné ovocnou složku stabilizovat např. pektinem, škrobem či jinými stabilizačními (tedy přídatnými) látkami. Jogurty s obsahem ovocné složky tedy obsahují stabilizátory.

Princip stabilizace ovocné složky je v podstatě vždy stejný, ať se jedná o ovocnou složku přidávanou na dno skleničky nebo do odděleného prostoru dvoukomorového kelímku, či ať se ovocná složka již při výrobě promíchá s jogurtovou hmotou.

Jak je to ve skutečnosti?

Kefír je fermentovaný mléčný výrobek, který má původ ve střední Asii (oblast Kavkazu) a není pro náš trh typický a tedy není ani běžně konzumován. Složení a charakter kefíru nejsou navíc tak dobře probádány, jako je tomu v případě jogurtu.

Při jogurtové fermentaci dochází zejména k tvorbě kyseliny mléčné napomáhající pozitivně upravovat kyselost v zažívacím traktu a tím i rovnováhu přítomné střevní mikroflóry.

Při kefírové fermentaci dochází vedle podobné činnosti mezo- a termofilních kultur ještě navíc k tvorbě malého množství alkoholu (etanolu) působením přítomných ušlechtilých kvasinek. Předepsaný počet bakterií je ale u kefíru desetkrát nižší než v jogurtu, tedy pouze 1 milion/g a kvasinky by měly být přítomny v množství nejméně 10.000/g.

Český spotřebitel se na trhu s klasickým kefírem nesetkává vůbec, vyráběny jsou pouze tzv. kefírová mléka, ve kterých je počet kvasinek pouze 100 v 1g a obsah mezo-a termofilní mikroflóry rovněž 1 milion/g. Je tedy zřejmé, že nelze tvrdit, že kefír (popř. kefírové mléko) je lepší výrobek než jogurt, jedná se totiž o zcela jiný mléčný fermentovaný produkt.

Zdroj: Českomoravský svaz mlékárenský 

Řecký jogurt, skyr a zkrátka jogurt: Jak se od sebe liší?

Jogurt, řecký jogurt a skyr. V chladícím boxu je najdete na stejném místě, všechny se vyrábí kysáním mléka jogurtovými kulturami, přesto se jedná o tři rozdílné výrobky a jeden z nich dokonce ani není jogurt. Který to je a jak je využít v kuchyni? 

Řecký jogurt

Je unikátní způsobem výroby.  Po dokvašení jogurtu se odebírá část syrovátky, čímž získá jogurt charakteristickou hustotu.

Podíl tuku je u řeckých jogurtů závislý na tučnosti mléka, ze kterého se vyrábí, proto můžeme najít řecké jogurty bez tuku i s obsahem tuku až 10 procent a všechny mohou být “poctivé”. Pravý řecký jogurt poznáte také podle ceny.

Vyrábí se z dvojnádobného množství mléka, ve srovnání s klasickým jogurtem (nebo jogurtem s označením “řeckého typu”), které se pak déle odstřeďuje. Pravý řecký jogurt tak obsahuje dvojnásobné množství bílkovin a to čistě z mléka, jako základní suroviny.

Jogurty řeckého typu, jejichž výroba je levnější a prodejní cena nižší, na trhu převažují. A to i přesto, že na obalu najdete nakreslené dórské či jónské sloupy ba dokonce celé antické chrámy.

Jogurty řeckého typu jsou většinou tučnější, aby působily plným a hustším dojmem a mohou obsahovat také větší podíl bílkovin, než běžné jogurty. To může být pro spotřebitele trochu matoucí.

Ve srovnání s originálem jsou ale tyto jogurty vyráběny z menšího množství mléka a vyšší podíl bílkovin je doplněn sušenou bílkovinou.

Jak nám EU zamíchala kartami

Od září 2019 by měla vyjít v platnost vyhláška, která zruší legislativní oporu pro výrobce skutečných řeckých jogurtů a pro spotřebitele. Řecko proti označení “řecký jogurt” vzneslo nesouhlas a České republice by hrozila ze strany EU žaloba, pokud by tak neučinila.

Vrátíme se tak pravděpodobně do doby o několik let zpátky, kdy se “řecký jogurt” mohlo jmenovat vpodstatě cokoliv. Pravé řecké jogurty i ty řeckého typu. Jak si tedy poradit jako spotřebitel, když stojím v obchodě? Jednoduše. Dívejte se na složení. Pravý řecký jogurt bude obsahovat pouze mléko/smetanu a jogurtovou kulturu.

Jogurt, který je vyráběn levnější metodou z menšího množství mléka, bude ve složení obsahovat také “sušenou bílkovinu” nebo “mléčnou bílkovinu”.

Pravé řecké jogurty dnes koupíte v Marks & Spencer, vyrábí je také Polabské mlékárny (Milko) a Bohušovická mlékárna.

V kuchyni

Řecký jogurt obsahuje méně vody, proto ho v řadě receptů nelze jednoduše nahradit jakýmkoliv běžným jogurtem a to nejen při pečení, ale i při přípravě tradičních řeckých Tzatziki.

Dejte si proto při nákupu pozor na jogurty „řeckého typu“, aby vaše kouzlení v kuchyni nedopadlo jinak, než jste očekávali.

Jedná se pouze o smetanové jogurty s vysokým podílem tuku, které mají chutí a hustotou připomínat ty řecké, jejich konzistence je ale o poznání řidší.

Řecký jogurt je skvělý na výrobu domácího dipu. Mrkněte na recept na domácí tatarskou omáčku TADY>>>

Běžný jogurt

Vyrábí se buď kysáním mléka přímo v kelímcích nebo v tancích, z nichž se poté do kelímků stáčí. Jogurty zrající v kelímku „klamou tělem“. Na první pohled mají hustější konzistenci, po rozmíchání ale velice rychle zřídnou. I z toho důvodu bývá na kelímku často již z výroby upozornění „neklopit“.

???? Hledáte-li vhodný jogurt pro vaše děti, je to právě tento, obyčejný, klasický bílý jogurt. Řecké jogurty nebo skyr obsahují zbytečně moc bílkovin, běžné jogurty jsou pro děti “tak akorát”.

Vybírejte ty polotučné s obsahem tuku 2,5-3,5 %, smetanové “choceňáky” jsou už moc, odtučněné pro děti vhodné také nejsou.

V kuchyni

Běžné jogurty mohou při pečení nahradit část tuku a tekutiny a zvláčnit těsto. Aby byl výsledek perfektní, sáhněte po těch s obsahem tuku 3,5 % a výš, čím tučnější jogurt bude, tím jemnějšího výsledku docílíte.

Přečtěte si 8 nejčastějších otázek a odpovědí na téma “jogurty” TADY>>>

Skyr

Mléčný výrobek s Islandským původem se taktéž vyrábí kysáním mléka jogurtovými kulturami, stejně jako jeho výše zmínění kolegové.

Při výrobě pravého skyru se ale zároveň používá také syřidlo (dnes ve většině případů mikrobiální, od chymosinu z telecích žaludků se v mlékárenství upouští, až na vyjímky), typické pro produkci sýrů.

Skyr je proto správně řazen mezi sýry, přestože má texturou i chutí mnohem blíž k jogurtům. 

Skyr i pravý řecký jogurt obsahují méně mléčného cukru laktózy, než běžné jogurty. Mohou tak být vhodné i pro ty, kteří trpí nižším stupněm laktózové intolerance. Nejméně laktózy obsahují ke konci expirační doby.

V kuchyni

Skyr se vyznačuje vysokým podílem bílkovin a nízkým obsahem syrovátky, stejně tak, jako pravé řecké jogurty, jeho konzistence je ale díky syřidlu ještě hustší a pevnější. Při pečení může lehce nahradit třeba tvaroh. Nemusíte se proto bát z něj připravit například cheesecake nebo skvělý bylinkový dip.

Zkoušeli jste už bublaninu ze skyru se švetkami? Recept najdete TADY>>>

jogurtmlékoo potravináchřecký jogurtskyr

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *