Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Každý z nás určitě zažil pocit, kdy nutně potřeboval dojet do práce, pro děti, nebo do hotelu po dlouhé služební cestě. Jenomže vyrazit na cestu po pár hodinách spánku, a ke všemu s pořádným spánkovým deficitem, znamená jediné – nedostatečné reakce a neustálý souboj s únavou. Na spánek samozřejmě není čas, a tak nezbývá, než ho kompenzovat vybraným jídlem a doplňky stravy.

Když spánek není možný, využijte alternativy

Pokud řídíte už několik hodin vkuse, je naprosto přirozené, že vás přepadne únava (mnozí to jistě znají z dovolených, na které jezdí autem).

Všichni jsme jenom obyčejní smrtelníci, a ani zkušený řidič nevydrží řídit věčnost (dle zákoníku práce by měl řidič po 4,5h řízení dodržet alespoň 30minutovou bezpečnostní přestávku, a neměl by včetně přestávek řídit déle než 12h).

Ale pokud prostě musíte, vyzbrojte se alespoň nějakou alternativou, která vám na čas udrží oči otevřené.

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Důležitá je pravidelná strava

Zásadní je při dlouhé jízdě dodržování stravovacího režimu. Nemyslíme tím konzumaci sušenek nebo krekrů, které vám sice dají pocit sytosti, ale moc energie nedodají.

Nejlepší volbou je teplé jídlo, ideálně zvolit tuhou stravu (maso, a jako přílohu brambory, těstoviny nebo rýži).

Pokud nemáte na pořádné jídlo čas, nebo ho zrovna není kde koupit, postačí bageta nebo toasty, které koupíte snad na každé benzínové stanici.

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Pokud budete dlouho vzhůru, pojede organismus naplno, kdežto při spánku dochází k jeho celkovému zpomalení.

A pokud nejste odpočatí, potřebuje tělo odněkud přijímat energii – spalování cukrů i tuků přichází na řadu jako první – ale po čase už to stačit nebude, a bude potřeba organismus „nakrmit“.

Jezte proto pravidelně a neodbývejte se, dopřejte si jídla bohatá na sacharidy, bílkoviny a tuky (vždy jenom vybrané).

Doplňováním cukrů nic nezkazíme

Někdo se po obědě rád natáhne, jiný zakousne dortík při kávě. Sladká tečka vám dodá cukry ve velkém, což pomůže zůstat ve střehu a zregenerovat unavený organismus. Ideální jsou sladké tyčinky jako Snickers, Twix nebo Mars, které dodají cukru opravdu hodně. A pokud už se vám dělá z únavy mdlo, je nejrychlejším způsobem dopravy cukrů do těla klasická Coca-Cola.

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Hodně pijte, i když se musíte přemáhat

Dlouhodobá únava má na lidský organismus neblahé následky, které se vyznačují i nechutí k jídlu a pití. Jenomže právě pití je velmi důležité, protože dochází k nadměrné dehydrataci těla.

Organismus jednoduše zpracovává všechno rychleji, takže zatímco normálně vypijete dva litry, budou teď potřeba tři. Někdy ani nemáte pocit, že je potřeba pít, ale několik loků čisté vody vás nejenom probere, ale dodá trochu vláhy celému tělu.

Dobrý je v tomto směru také zelený čaj (nikoli sáčkový, ale sypaný), ideálně pak přímo vietnamský, který vás udrží pěkně bdělé.

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Nezapomeňte na rozptýlení

Nejhorší, co se může stát, je dlouhá a nudná cesta, při níž vidíte jenom tisíce jiných aut a krajinu, která čas od času přechází ze stromů v pole.

Mozek v takových situacích nenachází využití, a tak jednoduše spadne do „režimu úspory“. Není nutné být nalepený na skle a sledovat každý prd, ale je nezbytné zůstat ve střehu.

Dobré je k tomu použít rádio, a tu hudbu pustit trochu nahlas, ať ji pořádně vnímáte.

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Pokud máte možnost s někým volat, nasaďte handsfree a obvolejte rodinu, drahou polovičku nebo kolegy. Pokecáte si, cesta rychleji uteče, zůstanete ve střehu, a ještě dáte ostatním pocit, že na ně myslíte. A ještě jednou zdůrazňujeme handsfree, aby vám ruce zůstaly volné a mohly jste je nechat pěkně na volantu.

Osvědčené doplňky stravy, hlavně to nepřehánět

Nesmíme ovšem zapomenout na klasické a praxí prověřené metody. Nejlepším budičem organismu je v tomto smyslu káva, a pokud si ji osladíme, dodáme do těla i potřebný cukr.

Kdo jí příliš neholduje, může ji nahradit energetickým nápojem (doporučujeme zlatou střední cestu, ty nejlevnější za pár korun zrovna moc nechutnají).

Alternativním způsobem jsou doplňky stravy, například MindFlow, což je přírodní extrakt několika látek povzbuzujících organismus.

Ať už povoláte na pomoc v boji proti únavě klasické metody nebo alternativy, konzumujte je s mírou. Vašemu tělu na nějakou dobu pomohou, ale jak se říká „čeho je moc, toho je příliš.“ A stále platí, že je nejlepší kvalitní spánek a řádný odpočinek, který nedokáže nahradit absolutně nic.

ROBUSTA INDIA MONSOONED, zrnková káva

Předností Robusta India Monsooned je nádherná crema – tmavší a vysoká. Když na ni nasypete lžičku cukru, udrží se na povrchu. Další body sbírá tato káva díky vysoké intenzitě a obsahu kofeinu. V chuti snadno objevíte typickou štiplavost a hořkost. Acidita je střední až nízká. Dochuť skrývá tóny čokolády, proto si kávu dobře vychutnejte.

Původ kávy

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Robusta je věrným druhem arabiky. Jde o kávovník statný (někdy také kávovník robusta) rostoucí v tropech a subtropech. Jeho plodem je, stejně jako u arabiky, peckovice velikosti a vzhledu třešně, pod jejíž dužinou se ukrývají dvě kávová zrnka. Obsah kofeinu je vyšší než u arabiky, udává se 1,5-3,3 %. Proto jsou zrnka robusty přidávána k arabice – doplní kávu o kofein a intenzitu. Magundi je lokalita v indickém státě Karnataka. Leží na jihozápadě země, klima je ovlivňováno letními monzuny. Dvacet procent oblasti je pokryto lesy. Pěstování kávy je v Indii běžné v horských oblastech, zpracování kávových zrn probíhá celosvětově unikátním postupem. Po sklizni zralých kávových plodů je farmáři protlačováním přes drticí plechy zbaví dužiny. Po fermentaci a usušení rozloží kávu tak, aby byla pod vlivem monzunů. Až sedmitýdenní bičování kávových zrn studeným větrem a deštěm jí dodá originální chuť a aroma.

Nejvíce kávy vyváží Indie na trhy v Evropě, USA a Japonsku. O produkci se stará asi 250 tisíc farmářů, z toho 98 procent je malorolníků.

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Robusta

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny

Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu.

Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy.

Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantemUkázka balení kávy

Návod na přípravu

  1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
  2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 – 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
  3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

Trochu jsem se bála. Káva skutečně splňuje vše, co se píše v popisku.

Což také znamená, že si určitě najde své příznivce a odpůrce. Popisek nelže, skutečně je to káva pro velké kluky a holky.

Nakopne, probudí, v dochuti je cítit čokoláda, ale taky určitá specifická chuť, skoro se mi chce napsat pachuť, která vám buď sedne a budete se na ni těšit, nebo vás nadobro od robusty odradí.

Luxusní káva, jedná z našich nejoblíbenějších. A obchod také, mám pro ně pouze superlativy. Ochotní, rychlí, vstřícní a komunikativní.

Nejsem expert na zrnka atd., používám kávu čistě jako nakopávač, potřebuji cítit vůni při mletí i při pití a také sílu. A tato káva splňuje vše. Chcete šálek silné kávy, která vás ráno probudí? Pak si dejte tuto robustu. Už jen ta vůně, když se mele v kávovaru nakopne. Za mne obrovská spokojenost!

Poprve jsem zkusil cistou robustu a velmi mile prekvapeni. Uz zrnka nadherne cokoladove voni. Vcera jsem zkusil 6.dni stare zrnka, na velmi jemno v LaPavoni (double basket 16.

2g davka na 30g vystup, 95C zacatek a 97C konec extrakce, 20s preinfusion, 20s extrakce) a skvela chut. Vyrazna crema, plne telo, lehce nahorkla, bez kyselosti a uzasny cokoladovy konec.

Hledal jsem dlouho zrnka ktere budou blizko „italsky“ pripravovane kave jak ji mam rad a toto je velmi velmi blizko. Robusta samozrejme ma silu a je to z toho citit. Doporucuji.

První ochutnávka nově objednaných vzorků, Monsooned jako první na řadě. Jako vždy doprava a komunikace 10/10. Nádherné nové balení (místo stříbrného balíčku je bordó a k tomu krásné nové etikety).

Musím říct, příjemné překvapení! Já tedy necítím její zázračnou sílu, leda tak na chuti, která není vůbec nakyslá. To beru jako plus, opravdu jsem si hrníček vychutnala do dna. Cítím z ní karamel.

🙂 Určitě objednám znovu.

Pěkný den všem. Rychlost dodání mne mile překvapila. V neděli jsem objednal. V pondělí byla káva vyexpedována. V úterý, tedy dnes v 9.00 hodin popíjím objednanou robustu – INDIA MONSOONED.

Pěkně upražená, hořká jako bych měl na jazyku hořkou čokoládu. Vše co je psáno na etiketě sedí. Ta káva má sílu. Lehce štiplavá, ale vím, že popíjím opravdu silnou kávu pro ony velké kluky a holky.

Prostě super a maximální spokojenost. Káva pro mne jak stvořená. Děkuji.

Zdravím. Chválím a take doporučuji Robustu, její plná chuť vyhovuje mým chuťovým buňkám, a její povzbuzující účinky mi už několikrát prokázaly velikou službu. Proto ji mám tak rád a po jiné kávě zatím netoužím.

Zdravím, po vší chvále kterou tady čtu nemám co bych dodal víc. Připojuji se, a dávám 100 % bodů.

O tom monzunování kávy jsem dosud neměl ani ponětí. To je úžasná informace. Jestli tohle zpracování není ten pravý důvod, proč mi, tahle káva, tak strašně chutná. Určitě to zjemní drsnou chuť robusty. S touto informací se chystám, v kavárně, těžce machrovat :o))). Ono to bude něco podobného, jako zrání vína v barrique sudech. Velmi interesantní.

Tak jsem zrovna otevřel čtvrtkilovku této indické robusty a zkusil jsem připravit ristretto. Po zkušenostech s čistou robustou jsem, od toho, nic extra, nečekal, nicméně jsem zůstal jako opařený z toho, co mi, z mé Gaggie Classic, vyteklo. Jistě znáte pohádku Hrnečku, vař! Tak nějak tak to vypadalo.

Tak obrovské množství krémy jsem ještě nikdy neviděl, konzistence kávy byla podobná kvalitní svíčkové, když jsem zakroužil šálkem, nápoj se, sotva, pohl. Neuvěřitelně hustá a silně viskózní káva. Po prvním doušku jsem věděl, že jsem našel materiál, který chci mít doma stále k dispozici.

Musím podtrhnout slova, která uvádí prodejce u této kávy, že je to káva pro velké kluky a holky. Nebo pro velké holky a kluky, aby to bylo, genderově, vyvážené. Heh. No, sice to není moje video, ale aby bylo jasno, jak to vypadalo, tak tady můžete kouknout(mám stejná vercajk): https://www.youtube.com/watch?v=2oct7yUwOBA Kávu vřele doporučuji, ale je třeba si uvědomit, že čím víc dáte vody, tím je káva víc hořká, čím ji dáte méně, tím víc chutí a sladu se v nápoji objeví. Pro robustu to platí dvojnásob. Já dávám 25ml na cca 9g.

Káva je výborná a velmi účinná když potřebuji vzpruhu.Nestojí mnoho, a pokaždé ji dostanu do max. dvou dnů. Úroveň obchodu – vysoká. Doporučuji.

Tak já, naštěstí, žiju tak, že nepotřebuju nakopávat. Chodím na kutě ve dvě po půlnoci a vstávám, až se sám vzbudím. Ale Tuto robustu jsem si též objednal, už je doma, tak jsem zvědav, jak to bude vypadat jako espresso.

Zkusím ji jako čisté ristretto a pokud to nebude, samostatně pitné, což nevylučuji, tak si vytvořím vlastní směsku s brazílií. Dám vědět. Docela bych přivítal, kdybyste vždy psali, jakým způsobem si kávu připravujete.

Je zbytečné diskutovat o kávě, když si někdo dělá půl litru do bandasky na šichtu, jiný si udělá deci frenchpressu a další ristretto.

Přikláním se k ostatním vyznavačům této kávy, její chuť nemůže jinak než potěšit. Robin.

Na základě doporučení od známého jsem si objednal tuto kávu, kterou není možno jinak než pochválit. Její povzbuzující účinek je dokonalý, chuť je dokonalá. Dávám velkou 1.

Dobrý den, silnou kávu si potřebuji dát každé ráno, někdy i přes den. Tato můj požadavek splňuje, navíc je chuťově bohatá. Dávám za 1.

Silná a dobrá. Nejednou mě postavila na nohy, když bylo třeba. Při mé práci nočního hlídače ji mám vždy s sebou.

Zdravím. Dal jsem na Vaši radu v popisku, a kávu si odzkoušel na nočních směnách. Je to bomba, ta by probrala i mrtvého. Letos se mnou pojede na dovolenou, s ní za volantem určitě neusnu. Super, díky.

Budete mít zájem:  Manuální terapie – co je to a na co je dobrá?

Ráno brzy vstávám, takže silnou kávu k životu nutně potřebuji. Tato mi svými povzbuzujícími účinky, ale i svou fajn chutí velice vyhovuje. Doporučuji k vyzkoušení.

Káva přesně podle mého gusta, pěkně hořká, silná, s čokoládovým podtextem. Postaví na nohy i chromého. Ode mně má 100 bodů ze 100.

Souhlasím s ostatními kladnými názory na tuto kávu. Je opravdu výborná, a takovou pěnu jsem na jiné neměl.

Vynikající káva, zaručeně každého postaví na nohy. V příští objednávce si budu přát raději celé kilo. Děkuji za vzorek čaje který jste mi poslali, byl také velmi dobrý. S pozdravem, Mirek.

Opravdu silná káva, ale takovou jsem hledal. Pro ty kdo pozřebují být neustále v pozornosti výtečný pomocník.

Mám rád pořádnou a silnou kávu, Robusta tohle splňuje dokonale.

Dobrý den, tuto kávu vřele doporučuji, je fajn proti pocitu vyčerpání a únavě.Jirka.

Díky za skvělou kávu.Moc nám chutnala a přeji Vám mnoho spokojených zákazníku jako jsem já.

První objednávka této kávy nedopadla dobře byla přepražená ,byla jsem ale velmi překvapena ,když se mi ozvala sama paní Biskupová na základě mé recenze ,s tím ,že kávu posílají na vlastní náklady novou.Výborná,chutná ,silná káva,po ránu nejlepší volba.Navíc velmi oceňuji komunikaci obchodu s tím se moc nesetkávám,mohu s čistým svědomím doporuči známým.Děkuji.

Dobrý den, musím říct, že jsem velmi spokojená, káva byla doručena velmi brzy a navíc je přesně taková, jak jsme si představovali, dáváme si ji denně.

Dobrý den,Káva došla v pořádku. Je chuťově výrazná, přesně taková, jako jsem si ji představoval. Zaručeně mě nakopné, když jdu pozdě spát a musím ráno brzy vstávat. Pavel

Perfektní káva, musím jen chválit. Hlavně po ránu, když se večer předtím bujaře slavilo. Není to jediná káva, kterou jsem už od vás měla a vždycky šlo o kvalitku. Těšíme se vždy na další voňavý balíček od vás. Jen tak dál. Petra

Souhlasím s názory, káva je skutečně skvělá, není co dodat, taky doporučuji všem.

Taky jsem spokojen s touto kávou,je velmi kvalitní i Váš obchod je na vysoké úrovni.

Chodím do práce na třísměnný provoz a po třetí noční směně jsem dost unavený, objednal jsem si proto tuto káva, o které píšete, že obsahuje více kofeinu a to skutečně obsahuje, je pravda co o ní píšete a jsem rád, že jsem objevil Vaše stránky, děkuji za ně, mějte se hezky.

Taky jsem si před časem tuto kávu objednal, takže souhlasím co je napsáno v návodu, je opravu velmi chutná a povzbuzující na 1OO%.Vřele doporučuji lidem, kteří potřebují být silní.

Pán přede mnou má pravdu, pokud jste unaveni, nebo nějakým způsobem hodně vyčerpaní, tato káva má skvělé účinky, mohu jen potvrdit a doporučit.

Jsem rád,že jsem narazil na tyto stránky,ceny jsou podle mého slušné,tato káva mi vyhovuje ,doporučuji všem

Obdržel jsem objednanou kávu a je skutečně hodně povzbuzující, takže přátelé, pokud potřebujete být silní a vyrovnaní, ochutnejte tuto kávu, na 100 % Vás postaví na nohy, u mě se to teda stane.

i60.cz: Káva

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Ilustrační foto :pixabay. com

30. 12. 2019

Káva se u nás stala postupně ve 20. století a také v tomto našem 21. století důležitou součástí našeho života. Historie je však mnohem, mnohem delší. První informace o kávě našli historici již ve 13. a 14. století.

Historicky se k první kávě a kavárnám dostáváme do oblasti Jemenu, do Etiopie. Africké kmeny znaly kávovník odedávna. Tam asi byly první kořeny tohoto nápoje. Existuje řada legend o tom, kdo a jak na vaření kávy přišel, ale to snad není dnes důležité. Velký vliv na pěstování kávy a její rozšíření měli Arabové a Indové. Káva doplnila v 17. stol.

trojici nápojů, a to káva, kakao – přišlo sem z Ameriky, a čaj. Kávová zrna však projdou dlouhou cestou různých operací, sušení, pražení, míchání, mletí, atd…, než se k nám dostanou domů či do kavárny. Každý obchodník s kávou má svůj recept, svoje triky, každá pražírna si ochraňuje svoje finty, každý kavárník zase svoje finesy při vaření kávy.

Nejsem odborník na kávu. Mám rád dobrou kávu, jsem jen její velký spotřebitel. Pití kávy považuji nejen za gastronomický zážitek, ale také za komunikační prostředek.

Zúčastnil jsem se ze zvědavosti několika odborně vedených ochutnávek kávy, slyšel, jak je důležité takové či onaké pražení, jak je důležité míchání jednotlivých druhů káv, chuťové typy jednotlivých druhů, apod.

Prosím, věřte, nechci těmto odborníkům nebo snad i kávovým umělcům zasahovat do jejich umění, já jen opakuji, já mám rád dobrou kávu. Piji silného „turka“ a málo vody, nechám ho v šálku v klidu vyluhovat tak 8 až 10 minut, bez cukru bez mléka (smetany), voda těsně před bodem varu.

Je to nejznámější česká káva – a vidíte, již to není pravda, je to nejznámější česká káva už vyráběná od a až po zet v Polsku. Směs je z asijských a latinsko-amerických káv s označením Robusta. Obchodní název nemohu uvést. Že se výroba mé kávy přenesla z Jihlavy do Polska, mě mrzí. Ale mně tento druh chutná a mám na to již vytrénovaný jazyk i chuť.

Rád si vypiji kávu v příjemném prostředí domova, na návštěvě u známých nebo v kavárně. Mám jednu kavárnu, dříve hotel a nyní již opět hotel, který byl postaven v r. 1896 jako secesní drahokam města. Kavárna i hotel prošel dlouhou cestou hospodářských i politických změn naší republiky. Z luxusního hotelu Rakouska-Uherska přešel v luxusní prvorepublikový hotel bez změny majitele.

Protektorát s hotelem zamával, bylo tam vedení Gestapa. Osud bohužel mával dál s touto krásnou stavbou. Naštěstí si ho nijak extra nepovšimnula Rudá armáda při útěku německých vojsk při našem osvobozování, tak hotel byl po válce předán postupně podniku Restaurace a jídelny. Místo pokojů pro hosty v padesátých létech tam byla ubytovna pro učně a učnice hotelové školy.

Taky to bylo potřebné. Z restaurace a z kavárny se udělala samoobslužná jídelna, vývařovna a pivnice. Nádherný interiér byl potlačen novým rozdělením a novými příčkami, novou kuchyní. Příčky ale zachránily starou výzdobu.  I tehdy byla ve městě potřeba levná jídelna, republika po válce a také v 60. letech hledala cestu v gastronomii a hodně záleželo na lidech.

Samoobslužná jídelna zde sloužila až do konce 70. let minulého století. Potom došlo k velké investici a podařilo se hotel i restauraci s kavárnou dát takřka do původního stavu. Jen nábytek byl moderní. A tehdy se tento gastronomický podnik podařilo také zařadit do tehdejší druhé cenové skupiny, což za socializmu již cosi znamenalo. Hotel po celou dobu existence měl vlastně štěstí.

Gestapo tam mělo velení s nevyššími důstojníky a kromě drobností nic neponičili ani neukradli, stavební úřad po r.

1948 měl mezi svými pracovníky jednoho starého pana stavitele (kterému sebrali komunisté stavební firmu) a ten hotel nenápadně a zezadu, ale důkladně, opečovával, tehdejší předseda Městského národního výboru byl také stavař (náhodou) a pokračoval, ne jen u této stavby ve městě, ale i u jiných v jejich ochraně. Dnes si to již nikdo neuvědomí a tomu předsedovi se nadává do komunistů.

Vyznamenat by ho měli i toho pana stavitele – in memoriam. Ale tito lidé, ač za socializmu, udělali pro města a obce hodně. Tiše bez vykřikování, tiše bez upozorňování na sebe, tiše pro záchranu toho krásného v naší vlasti. Ale já jsem přece chtěl psát o kávě, tak dost, „a vrať se, vrať se tedy rychle, Jaroslave, k tématu“.

Takže, to je ta bašta pro milovníky kávy, secesní hotel z konce 19. stol. dovybaven ve starém koloniálním anglickém stylu, s tmavým ratanovým nábytkem, s pozlacenými vysokými stropy (ono to není pravé zlato), s kopiemi obrazů a plakátů od Klimta a Muchy, s dnešním personálem na vysoké úrovni.

V pozadí hraje velmi tiše a nevtíravě hudba, většinou lehčí jazz anebo swing, hudbu, když nechcete, takřka neslyšíte, ale hraje zase natolik silně, že se můžete do ní zaposlouchat. Pan vrchní je asi „bratr“ herce p. Svatopluka Beneše, jak jsou na sebe velmi podobní, už zde pracuje dlouho a řídí perfektně „cvrkot“ v kavárně.

Hlasité slovo neslyšíte, číšníci – černé obleky a motýlek, vrchní ve fraku. Vrchní jen postává, mrská očima i obočím, neustále se usmívá, přistoupí hned k dámě a odsune jí židli, přistoupí k pánovi a odnese mu plášť do šatny.

Mladé servírky jsou jak motýlci, nehlučné, vzorně oblečené v naškrobených zástěrkách, trvale usměvavé, jen se na ni podíváte a už je u Vás, je mezi nimi i cikánka, půvabná dívenka, velmi pilná. Sedím, dám si turka, prosím malý šálek, dvojitou kávu a málo vody. Úsměv doletí až k mým očím a mladá dívka jen šeptne se sklopenýma očima, však já už vím, pane.

Že chci sklenku vody, nemusím zde říkat, zde to je samo sebou, jako tam bude na talířku, a vsaďte se, také malý keks, nebo malý čokoládový bonbón. Sedím v ratanovém křesílku s příjemným podsedákem a dívám se na ulici.

Ulice (mohl bych také honosně napsat Hlavní třída), dříve Josefská (po císaři), potom Masarykova (chce se mně napsat po tom kočím ze Svatobořic, ale vy tušíte, že to bylo po jeho synovi, nebo to nebyl jeho syn?), potom se jmenovala šest roků Hauptstrasse, no a na to na tři roky zase potom ze Svatobořic. Bože to je jmen.

Za socializmu opět Josefská (kterého pak Josefa komunisté mysleli) a dnes je to opět potom ze Svatobořic. Nevím, proč tak měníme názvy ulic a náměstí a měst. V Brně je od jak živa známá ulice Kobližná v centru města. Ta se za socializmu přejmenovala na Gagarinovu ul. A hned zde byl v té době velmi dobrý vtip: Jak se jmenovala Gagarinova za svobodna….. Kobližná! Všichni jsme se tomu smáli, komunista nekomunista.

Lidé venku spěchají, pořád někam spěchají. Je mlhavo, mladík na někoho čeká s deštníkem. V kavárně nečtu noviny, noviny čtu doma. Je mně líto toho krásného kavárenského času a prostředí. Je zde asi třicet míst. Bývá zde tak 15 až 20 hostů. V kavárně se nesmí již kouřit. Škoda.

Nejsem kuřák, jsou zde ale vysoké stropy, je zde dobrá klimatizace, a ta vůně tabáku, doutníků, tomu dávala svůj charakter.

(Nikomu to neříkejte, ale já mám dojem, že pan vrchní potajmu, někdy, skrytě, zapálí nenápadně pro vůni, doutník nebo cigaretu a nechá ji na talířku jen kouřit a vonět, jen pro tu krásnou kavárenskou vůni, ale je to, prosím, jen mezi námi.)

Přišla mladá maminka s kočárkem a s dítětem. Moderní maminka, velmi moderní maminka, oblečena in. Také podle kočárku je již vidět její finanční zázemí. Číšník mamince pomáhá z pláště, pomůže i s kočárkem. Vrchní je trochu zaražen. Objednává si čaj a zákusek. Mladá dáma sahá do tašky za deset tisíc, už to má v ruce a telefonuje – non stop.

Mluví dost nahlas, tak vím vše, bavím se tím, ale opakovat to nebudu. U dvou sdělení do mobilu jsem se i začervenal…My starší buď o sexu nemluvíme vůbec, nebo jen potichu a potmě. Dítě se za chvíli probouzí a začíná „vrnět“. Vše je v klidu, ale prostor kavárny se naplnil něčím novým, to zde často nebývá.

Mladá dáma pije zelený čaj, dítě má v náruči. Dítě pomalu a sebevědomě přidává na decibelech. „Svatopluk Beneš“ přišustí v kožených podrážkách k mladé mamince. Madam, prosím, pokud chcete dítě přebalit, máme zde místnost pro maminky s dětmi, přeslušně a tiše nabízí službu. Pohled matky na vrchního je na úrovni vraždy I.

stupně, jak by to řekl pan rada Vacátko. Vrchní má pořád úsměv (nyní umělý). Madam, prosím, já Vám rád pomohu a doprovodím Vás do dětské místnosti. Potřebuji ale také kojit, řekla asertivně nahlas mladá matka. Promiňte, zde prosím ne.

Už vedle vrchního stojí servírka a bere do rukou s úsměvem mimino, profesionálně, a říká: „já Vám pomohu a doprovodím Vás“. Matka nechtěně pomalu odchází, „Svatopluk Beneš“ odváží kočárek a servírka nese vzorně dítě. Kromě mě a vedlejšího stolu, nikdo z hostů asi hovor neslyšel, nikdo nic nezaznamenal. To je umění.

Budete mít zájem:  Zelený ječmen a jeho dávkování a užívání

Vrchní ještě poznamenal a šeptl ještě servírce – má to gratis. Bylo to na nejvyšší státnické a diplomatické úrovni, chování vrchního i servírky. Možná si řeknete, že to není správné, že to je diskriminace. Ano, ale tento hotel má místnost pro matky s dětmi, ale i foyer, s malými boxy a zde je možno, aby matka udělala, co potřebuje.

Totéž by se se mnou stalo, kdybych si do kavárny přivedl obchodního zástupce, rozdělali si PC a začali pracovat. Pan vrchní by nás velmi slušně, ale klidně „vyhodil“ a posadil nás také do foyer nebo do loby baru. K tomu to zde slouží. Posedím hodinku i méně. Je to pro mě zážitek, je to pohoda, je to pohlazení po duši.

Venku pořád mrholí, mladík ještě čeká i s tím deštníkem, ale já už musím jít. Káva byla opět vynikající. Když jsme na dovolené, tak máme malý rituál, zkusíme na kolonádě nebo na pobřeží tři čtyři kavárny a pak se vracíme do té, co se nám nejvíce líbila.

Miluji pití kávy. Doma, tím i myslím i doma jako v naší vlasti, mám rád naši starou a dobrou technologii vaření kávy, a to kávu tureckou. Nepohrdnu ani dobrým malým espressem Ristretto (nebo se někde říká i Piccolo, což prý je špatně a tento název odborně neexistuje, já jsem s ním setkal ale mnohokrát).

Ristretto si dávám hlavně na svých cestách do Maďarska a Itálie, ale i v Rakousku je tato káva dobrá. Já nechci v kávě ani mléko (smetanu), ani cukr. Požaduji ke kávě malou sklenku vody. V zahraničí si nedávám „turka“. Neumí ho, kromě Slovenska, nikde udělat. Na Slovensku se ale moc neříká „turek“, ale „káva zalievaná“.

V zahraničí si dávám Ristretto, což volně přeloženo do češtiny znamená limitovaný, omezený, malý. Káva na přípravu turka je jiná, jinak mletá a jinak míchána a pražená zrna.

Dnes je velký výběr káv, od těch nejmenších pár kapek v šálku až po longo, nebo s různým alkoholem, se šlehačkou (u nás známa jako vídeňská), vše záleží na tom, co komu chutná. Někdo rád slabou kávu a pije tuto kávu ve velkých šálcích dvě až tří deci, třeba celé dopoledne. To je na zvyku.

Paní má ráda turka s mlékem ve větším šálku, nebo větší presso s mlékem (na Mallorce se jí třeba říká „deutsche kafé“) anebo kávu Vídeňskou se šlehačkou. Dámy rády pijí kávu ve větším množství a něčím zpestřenou.

Stejně tak není nikde a ničím dáno, a žádný lékařský dokument o tom, pokud vím, nehovoří, kolik vypít kávy denně. Jestli si někdo myslí (třeba řidiči), že si dá na pumpě kafé a ono ho to postaví na nohy, tak prosím, asi ne! Určitě se mu bude chtít po tom brzo čurat, ale že by byl plný energie? Nikoliv.

Osvěžení může být tak jen na 15 až 20 minut, ale to je asi tak vše. Někdo tvrdí, večer nepiji kávu, nemohu potom usnout. I to může být pravda. Já, když si dám ve 22.00 hod. mého turka, tak ve 22.15 hod. již spím jako špalek.

Bylo prý prokázáno, že asi tak 3 až 5 káv (á 7 g kávy) denně, není nic nezdravého, krátkodobě srovná krevní tlak, pomáhá i ledvinám, pomáhá trávení, ale vždy mějme na paměti, že každý jsme jiný.

Máme-li třeba cukrovku a dáme si 5 káv denně, do každého šálku dáme cca 2 kostky cukru, tak je to za den 10 kostek cukru, a to už je velká denní dávka a nevhodná pro diabetika. Tedy i na tyto věci, prosím, si musíme dát pozor.

Pracovní káva. Už se to u nás vžilo, pracovní oběd, pracovní večeře, pracovní káva. Ta pracovní káva označuje: „nemám na tebe (na vás) moc času, ale kafe s tebou (s vámi) vypiji. Budeš-li připraven, snad se dohodneme, pokud se nedohodneme, u kávy zas tolik času neztratím.

Jiné je, když vám váš obchodní partner zavolá a řekne, nechceš se stavit na kafé, nebo nezajdeme spolu na kafé? Tam už je nějaký příslib, tam už je to kouzelné tajemno. Běda vám, když vám zákazník zavolá: objevily se nové skutečnosti, chci vám to vysvětlit, co tak zajít na malou kávu.

Váš obchod je asi v nule, průšvih, konkurence vás podrazila, nebo dostal rabat od někoho větší,…Věřte, že u těchto jednání je úplně jedno, jakou kávu pijete, tady jde o výsledek toho vašeho jednání a ne o kávu.

Nejsem zastánce kávy do ruky. Nejsem zastáncem pití kávy za volantem. Pořád je nebezpečí, že s kávou v ruce někoho (nedej bože sebe) potřísním. A za volantem mám jiné povinnosti než se kochat kávou, považuji to za porušení bezpečnosti silničního provozu.

Dle známého „Pane doktore, vy jste se zase kochal…“. U obojího si nedovedu představit, že si tento nápoj vychutnám. Dost mně vadí mladé dívky či dámy s kávou v jedné ruce, se sluchátky v uších, a druhou rukou ještě na křižovatce na přechodu strkají kočárek před sebou. Neví vůbec, co se kolem nich děje.

Neví, že jdou na červenou, že jezdí auta a pod….

Cibetková káva. Jen stručně vysvětlím, je to káva z Indonésie, kde cibetková šelma Luwak požírá celé plody kávovníku, plody kávovníku jsou narušeny v trávicím systému cibetkové šelmy enzymem proteáza a vyloučena trusem ven (stručně). Natrávená zrnka kávy jsou pečlivě vysbírána z trusu a dále zpracována. Tato káva je známa již v 19.

stol. a patří mezi nejdražší kávy na světě. Roční sběr takovýchto zrnek kávy se pohybuje jen něco přes půl tuny. V Barceloně mně byla tato káva nabídnuta k ochutnání. Nevím, jak chutná, odolal jsem, a ne kvůli ceně, byl to obchodní vzorek. Nedostal bych to do sebe. Nejsem gastronomický hrdina.

Nerad piji nebo jím, co jiný vyloučí s trusem.

A tak si myslím, že skoro každý z nás ke kávě přistupuje jinak.

Sestřička v nemocnici usrkává kávu při službě a mezitím chystá lék pacientovi, řidič kamionu má zase z domova kávu v termosce a pije dle chuti a potřeby, pan ředitel už má dnes na poradě šestý šálek a jen on a jeho sekretářka ví, že z každého usrkne jen jeden hlt a ostatní jde pryč, a dlaždič na svačině v hospodě mrkne na výčepního, a to mrknutí znamená: Franto dej mně tam rum,…. A to je ta krása, to je to, že každý si to uděláme nebo objednáme dle své chuti, dáme si tu kávu tehdy, kdy chceme my, a ne, kdy je to něčím předepsáno, nějakou etiketou. Např. Holanďané mají během dne čas kávy, čas čaje. V jiný čas si dát u nich čaj nebo kávu, je to hrubý společenský přestupek. Ne, skutečně ne! Takhle se svazovat nechci, já, když mám chuť na dobrou kávu, tak je mně jedno, kolik je hodin, nebo jestli je před obědem nebo po večeři.

Přeji nám všem, kafařům, kavárenským hostům i frajerům, dobrou kávu, dobrou pohodu ke kávě. Přeji vám, aby ta vaše káva byla právě ta nejlepší. A pokud vám někdo řekne, já kávu nepiji, dám si černý čaj, tak mu klidně řekněte, že kofein i tein takřka jedno jsou – jen zrcadlově obráceně. Často se dnes pije čaj zelený.

Věřte, zkusil jsem obojí, ale náš český „turek“, to je mana nebeská. A tak mě v této souvislosti napadá ten starý vtip: Na dveřích do katolického kostela je připevněno na velkém bílém papíře upozornění od místního pana faráře.

„Návštěvníku našeho kostela věř, že vstoupiti do chrámu Páně s pokrývkou na hlavě je stejný hřích, jako cizoložit! Někdo tam neuměle druhý den dopsal: „Drahý otče, zkusil jsem obojí, ale je to velký rozdíl“!

Karel Čapek popisoval, jak je těžké začít s knihou, povídkou, fejetonem. No a já mám nyní opačný problém, nevím, jak toto psaní ukončit, prostě asi nikdy nebudu takový jako Karel Čapek, asi mu nedosáhnu ani ke kotníkům.

Jaroslav Charvát a přeji příjemný čas u kávy, teď jsem si ji dal.

Hodnocení: (4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Zpět na homepage

Jak usnout po vypití kávy?

Stává se to nám všem. Uděláme starou známou chybu: odpoledne si připadáme unavení, místo krátkého spánku si dopřejeme velký šálek kávy a večer se pak zoufale snažíme usnout. I přes to všechno existují určité způsoby, které vám mohou pomoci usnout, i když se ve vašem těle stále nachází velké množství kofeinu!

Za prvé – to se týká hlavně mužů – zapomeňte na řešení, které se vám může zdát jako samozřejmé: alkohol. Když se pokusíte neutralizovat stimulant, jako je káva, sedativem, jako je alkohol, nedopadne to dobře. Proto musíte položit pivo zpátky do lednice a raději se řídit následujícími čtyřmi radami.

1. krok: Vytvořte klidné prostředí

Kofein povzbudil vaše smysly a vaším úkolem je nyní jim poskytnout co nejmenší prostor k činnosti. Dejte si pozor, abyste vytvořili klidné prostředí bez vnějších stimulantů a rozruchů: vypněte televizi, rádio a ani chvilku neuvažujte o počítačových hrách!

Zhasněte všechna hlavní světla a zatáhněte závěsy, aby se vaše ložnice stala zcela tmavou. Použijte svíčky a ztlumené lampy, abyste v místnosti vytvořili uklidňující světlo. Pomůže vám to se uvolnit.

Dejte si také pozor, aby vás nevyrušovaly žádné normální zvuky z domu: zvuk lednice, voda kapající z kohoutku nebo zvuky vašich domácích mazlíků.

Nejlépe se těchto zvuků zbavíte s pomocí uvolňující hudby nebo různých zvuků přírody (zvuky deště, velryb a tak podobně).

Soustřeďte se na jemný zvuk hudby nebo přírody, abyste mohli zklidnit vaši mysl, která pak zklidní celé tělo.

2. krok: Trochu času věnujte klidnému cvičení

Je velmi dobře známo, že pravidelné fyzické cvičení přispívá k lepšímu spánku. Bez ohledu na to, jestli pravidelně cvičíte nebo ne, pomůže vám cvičení také zklidnit problémy způsobené kofeinem. Je nezbytně nutné, aby v tomto případě nebylo cvičení příliš intenzivní, protože pak by pro vás bylo usínání ještě těžším.

Takže udělejte pár trochu snazších cviků – nejlépe v klidném prostředí, které jste právě vytvořili. Věnujte se posilovacím cvikům, které vás nenabijí energií, jako by to mu bylo v případě aerobních cviků. V každém případě zakončete cvičení dlouhým protažením, které uvolní všechny svaly vašeho těla.

Pokud děláte jógu, je tohle skvělý čas, kdy si můžete vzpomenout na všechny své oblíbené cviky. Nakonec zavřete oči a soustřeďte se na hluboké dýchání, které uvolní celé vaše tělo, a zároveň zklidní i vaši mysl.

3. krok: Vypijte sklenku teplého mléka

Dokážete si představit lepší okamžik, kdy byste si mohli dát tento legendární nápoj na dobré spaní?

Tekutina zajistí, že vaše tělo nebude po cvičení dehydrované, a teplé mléko vás uklidní a příjemně ukolébá. Je prokázáno, že je člověk po mléku ospalý, protože obsahuje látky, které zklidňují tělo a pomáhají mu rychleji uschnout. Vyzkoušejte tento recept našich babiček!

4. krok: Poskytněte svému mozku aktivní odpočinek

Vaše tělo je nyní uvolněné, úspěšně jste odstranili veškeré vnější stimulanty z vašeho okolí, které by jinak účinek kofeinu mohly posílit. Uklidnit váš kofeinem nabitý mozek nebude v tuto chvíli snadné, ale není to nemožné.

Nejprve se zbavte stresu:

Nezabývejte se tím, kolik je hodin, o kolik hodin spánku jste přišli, a jak unavení budete ráno. Místo toho začněte vnímat bezesnou noc jako dobu, kdy máte vzácný čas jen sami pro sebe.

Pak si začněte číst:

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Močové Cesty?

Najděte něco zajímavého, ale ne příliš intenzivního. A rozhodně by to nemělo být spojené s vaší prací nebo jinými povinnostmi. Vezměte si časopis nebo oddychovou knihu a vychutnejte si její četbu na pohovce nebo v posteli.

Až si budete konečně připadat ospalí, odložte knihu a zavřete oči. Když okamžitě usnete – skvělé! Když ale spánek nedorazí okamžitě, ležte se zavřenýma očima a představujte si obrazy, které vás uklidňují: západ slunce, nádhernou pláž, báječný vodopád, krásné hory… Soustřeďte se na scenérie a zvuky a brzy odcestujete do země snů.

Únava za volantem? Kafe nepomůže! Jak zabránit mikrospánku při řízení?

Pokud jste za volantem doposud nikdy neusnuli, nepatříte mezi čtvrtinu řidičů, kterým se tato „drobná” nepříjemnost minimálně jednou za život stala. Abyste toto riziko maximálně eliminovali, nesedejte si do auta ospalí, budete-li řídit.

Sice to může znít až příliš jednoduše, ale lepší radu nedostanete. Jestliže za volant budete usedat se zavírajícími se víčky, výrazně se zvyšuje možnost mikrospánku. Ten sice obvykle trvá pouze několik desetin sekund až půl minuty, nicméně následky mohou být fatální.

Člověk totiž v tomto stavu nevnímá vnější podněty!

Únava je v každém případě nebezpečná i v případě, že nevede k usnutí. Jak známo, vyčerpanost zhoršuje kognitivní schopnosti, což při jízdě motorovým vozidlem není žádoucí stav.

Kognitivní schopnosti pak samozřejmě snižuje i alkohol, který samozřejmě za volant nepatří. Jenže flámovat byste neměli ani den před jízdou.

Za prvé vám může zůstat zbytkový alkohol, a za druhé pivo, víno i lihoviny zabraňují tomu, abyste se pořádně vyspali, a to díky celkové dehydrataci organismu!

Běžné stimulanty za volantem? Mějte se na pozoru

Většina řidičů sahá během únavy po stimulantech, jako jsou káva nebo sladkosti. Nechceme nijak rozporovat, že nabudit mohou, jenže jak se říká: „lehce nabyl, lehce pozbyl”.

Kofein a rafinovaný cukr sice tělu dodají energii, ale pouze krátkodobě. Organismus pak totiž „jede” na tzv. biologický dluh. Bdělí tak vydržíte zhruba jen 30 minut a následně na vás únava dopadne ještě větší měrou.

Nemluvě o tom, že kofein dehydruje. A důsledek? Další negativní vliv na bdělost…

Člověk by měl dlouhodobě získávat energii díky příjmu kvalitní stravy, jenže kdo z nás žije opravdu zdravě. Pokud vás tedy přepadne únava za volantem, můžete sáhnout po vhodnějších stimulantech, které rovněž obsahují kofein. Doporučit vám můžeme např.

guaranu nebo maté, které by vám měly dodat energii na delší dobu. Nejvíce ale mohou pomoci některé čaje. Obsažený thein totiž není nic jiného než kofein ve vázané formě, což způsobuje jiný účinek i vstřebávání.

Jeho vliv je šetrnější, takže povzbuzuje postupně a na delší dobu!

Asi nejlepší je v tomto ohledu zelený japonský čaj v prášku, jenž se nazývá matcha. Obsažený kofein (thein) totiž působí několik hodin a navíc nevyprchá tak razantně, takže později nezpůsobuje výraznější únavu. Udržet bdělost také pomůže pravidelný příjem tekutin. Vypijte tedy cca 0,25 l (ideálně) čisté vody každých 60 minut.

Neusnout vám pomůže i správná strava

Dva tlusté chleby s tučnými řízkem uprostřed – tak vypadá typická česká svačina při cestě na dovolenou. Že vám ale taková strava před únavou nepomůže, musí být zřejmé snad každému.

Těžká a tučná jídla tělo unavují, neboť jsou náročná na trávení a vstřebávání. Ono ani bílé pečivo není právě výživovou „bombou”.

Při jeho výrobě byl totiž průmyslově odstraněn klíček, v němž je obsažena většina živin. Sice tedy žaludek zaplácnete, ale příliš energie nezískáte.

Během jízdy jsou ideální čerstvé potraviny, a to především ovoce a zelenina. Proč ona čerstvost? V jídle bývají tepelnou úpravou ničeny enzymy, tedy bílkoviny, které jsou zodpovědné za chemické reakce i biochemické procesy v těle.

Pokud je nezískáte společně se stravou, organismus si musí pro její strávení a vstřebání vytvořit vlastní. A to je, světe div se, opět unavující.

Ovoce navíc obsahuje jednoduché sacharidy (především fruktózu), které povzbuzují, i když ne na delší dobu.

Soustřeďte se na správnou polohu těla

To, že byste měli držet své tělo ve správné poloze, není jen otravná hlášek rodičů nebo učitelek na základních školách. Pokud se totiž při jízdě maximálně uvolníte, zabráníte svalovému napětí, které může opět způsobovat únavu.

Jak tedy vlastně za volantem sedět, abyste neztráceli energii? Předně buďte pořádně opření o sedadlo. Pak se ujistěte, zda ovládáte volant jen rukama a pedály jen lýtky, kotníky a chodidly. Zapojíte-li do těchto činností i další části těla, je to chyba.

Nevěřte všemu, co jedna paní povídala

Budete-li při řízení auta unavení a přítomen nebude nikdo, kdo by vás vystřídal (manželka právě k svačině vypila láhev bílého), zastavte a odpočiňte si. Pomoci může protažení, krátká relaxace, anebo si dejte „dvacet”.

Jenže ani to není úplná spása. Jedna minuta spánku a jeden dřep na 100 km vás totiž pravděpodobně neproberou tak, jak vám může někdo tvrdit.

  Při velkém vyčerpání především ve večerních a nočních hodinách proto raději přespěte v autě na parkovišti, anebo v motelu.

Na to, co máte dělat, abyste neusnuli za volantem, existuje mnoho návodů. Údajně byste prý měli zkusit stáhnout okna a pustit hlasitou hudbu. Jenže tato řešení obvykle nezabírají, tedy pokud není venku 40 pod nulou a z rádia se neline techno o rychlosti 200 BPM.

Pomoci má údajně i rozhovor se spolujezdcem. Takový krok sice zabrat může, jenže odvádí vaši pozornost od řízení, a navíc hádka s manželkou o to, kdo dostane po rozvodu psa, bude možná trochu vyčerpávající. Raději tedy vyzkoušejte kroky, které jsme nastínili výše.

Ty jsou totiž opravdu efektivní.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stočený tachometr, machinace s VIN, vyměněné díly. Nejčastější podvody, které na vás číhají při koupi ojetého auta! Jak se proti nim bránit?

Samořiditelné auto: koho může zabít a koho má zachránit? Lidé se nedokáží shodnout. Stroj zatím nedokáže vyřešit morální stránky

Další galerie

Toto slovo vyhledávají miliony lidí. Pandemie problém nespavosti ještě prohloubila | Žena.cz

Při nekonečném boji, kdy rozum člověku říká, že nutně potřebuje odpočinek, ale tělo se pořád vzpírá, cítila naprostou bezmoc a vztek. Byla naštvaná sama na sebe, že svůj organismus nedokáže dostat pod kontrolu.

„Nejhorší je, když máte před sebou službu, nemůžete usnout a hlavou vám šrotuje, že už zbývá jenom několik hodin a vy jste přitom ještě ani neusnuli,“ líčí Irena své trápení.

Když navíc zaslechla, jak jiný člen domácnosti například cinká v kuchyni nádobím, tak v ní negativní emoce přímo vřely.

Navenek se ale ovládala a snažila se svým nejbližším po dobrém vysvětlit, proč potřebuje, aby zůstali potichu. Se stejným klidem se navzdory narůstajícímu spánkovému deficitu chovala ke kolegům a pacientům v práci.

Tam ji ovšem někdy pronásledovaly obavy, aby kvůli nedostatku energie neztratila pozornost.

Proto se pravidelně zásobila kofeinem, což ji sice z krátkodobého hlediska se soustředěním pomáhalo, ale současně tím svůj problém s nespavostí dále živila.

Kateřina Červenávýzkumnice spánku a chronobiologie,Přírodovědecká fakulta UK, Národní ústav duševního zdraví

I když má, částečně i kvůli rokům praxe ve zdravotnictví, obavy z prášků na spaní, přiznává, že jeden typ párkrát přece jenom vyzkoušela.

„Prášek mě sice zklidnil, zastavil mi myšlenky, abych pořád neodbíhala k tomu, co mě čeká, jak to stihnu a podobně, ale když jsem se ráno probudila, cítila jsem se po něm otupělá.

Rozhodně jsem z postele nevstávala svěží. Někdy už pochopitelně nemáte jinou možnost,“ říká Irena.

V nezastavitelném proudu myšlenek ovšem neřešila jenom každodenní maličkosti, ale často se vracela i k dilematům, před která ji stavělo její zaměstnání. „Někdy přemýšlíte nad tím, co jste mohli udělat jinak, lépe. Navíc o některých věcech sami ani nerozhodujete.

Kolikrát byste sami jednali jinak, ale nejste lékař, jste sestra, která sice hodně věcí ovlivní, ale v klíčových momentech musí respektovat příkaz lékaře.

To mě na mé dřívější práci semílalo, už jsem si to všechno nechtěla nosit domů, a tak jsem definitivně odešla,“ vrací se Irena k životnímu rozhodnutí, od kterého si slibovala změnu k lepšímu.

Nyní je už necelé dva roky zaměstnaná ve vězeňské nemocnici, kde se stará o pacienty na jednotce intenzivní péče. „Pořád pracuju na směny, ale stresu je tam přece jenom o trochu míň.

Na ARO celou směnu bojujete, abyste někomu zachránili život, zatímco ve vězeňské nemocnici tak vypjaté situace většinou neřešíte.

Pečuju tam třeba o diabetiky, kterým koriguju dávky inzulinu, a zároveň mám oproti dřívějšku na starost i docela velké množství papírování,“ popisuje.

Syn s ní o něčem mluvil a ona si to nepamatovala

Razantní změna spánkového režimu ale u Ireny i přes úbytek stresu nenastala. Její mladší syn, který před časem oslavil 18. narozeniny, si všiml, že si matka často nepamatuje, o čem s ní předchozí den mluvil. „Spoustu věcí dělám bezmyšlenkovitě jako robot.

Jedu na autopilota, dám jídlo do trouby, pak se udržuju v bdělém stavu, aby se to nespálilo, ale jinak jsem mimo. Dlouho to na mně nebylo poznat, děti mi říkaly, ať si jdu lehnout a já jsem vždycky odpovídala, že to je dobré, že to zvládnu.

Před pár měsíci ale mladší syn zaznamenal, že se to děje pravidelně, a začal se mnou o tom mluvit,“ svěřuje se Irena.

Rozhovor se synem ji přiměl začít uvažovat o tom, jestli by neměla trochu zvolnit. Odpočinek je totiž pro Irenu, která se ráda zaměstnává dalšími a dalšími činnostmi, něčím, do čeho se musí nutit. „V posledních týdnech se po příchodu domů snažím jít do postele skoro hned.

Dám si jen rychlou sprchu, protože se mi stávalo, že když jsem před spaním chtěla udělat ještě něco dalšího, překročila jsem práh a usnout se mi už nedařilo.

A když mi usnout nejde, věnuju se jen méně produktivním aktivitám jako čtení nebo háčkování, které bych dřív vnímala jako ztrátu času,“ vyzdvihuje Irena a upíjí z hrnku cappuccina.

Kateřina Červenávýzkumnice spánku a chronobiologie,Přírodovědecká fakulta UK, Národní ústav duševního zdraví

Spotřeba kávy je další věcí, kterou se pro vlastní dobro pokouší omezit. Za den si dopřává maximálně dva šálky a ten druhý si dává nejpozději ve tři odpoledne.

V neposlední řadě si klade za cíl pravidelněji, ideálně třikrát denně, jíst.

Dřív totiž zažívala stavy, kdy do práce přicházela s bolavým žaludkem, nebo se po noční směně vrátila domů, a protože nevěděla, jestli si dát jídlo vhodné k snídani nebo k večeři, nakonec raději nesnědla nic.

Irenin starší, 25letý syn matce přesto doporučoval, aby si zašla k psychoterapeutovi, k čemuž se zatím neodhodlala. „Život mě baví, mám spoustu zájmů a pořád jsem přesvědčená, že má můj problém spíš fyziologické důvody než ty psychologické.

Proto ho chci nejdřív zkusit vyřešit bez odborné pomoci,“ uvažuje Irena. Nabízí se však otázka, jestli jednou z psychologických příčin jejích nesnází nemohou být nepřiměřeně vysoké nároky, které si na sebe i vzhledem ke své profesi klade.

„Můj táta je voják z povolání, který sám prošel přísnou výchovou. Vždycky byl perfekcionista, takže mě vedl k tomu, abych dělala co nejvíc proto, aby věci byly dokonalé.

Pořád si to v sobě nesu a on si teď paradoxně uvědomuje, že při mé výchově dělal chyby. Chtěl by, abych přehodnotila to, co mě celý život učil.

Přesvědčuje mě, že všechno nemusím dělat perfektně, ale když si tohle myšlenkové nastavení jednou zakódujete, tak se to dost složitě vrací zpátky,“ zdůrazňuje Irena.

Za největší problém ovšem považuje, že stát problematiku neuvěřitelného pracovního zápřahu zdravotních sester nijak systémově neřeší. „Nedostáváme například žádné rekonvalescenční pobyty.

Nikdo nemyslí na to, že po náročných službách přijdeme domů, kde se máme starat o děti, ani na to, že je mezi námi spousta samoživitelek, které to bez podpory partnerů mají ještě mnohem těžší,“ dodává Irena na závěr.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector