Grilování: Hazard se zdravím?

Grilování: Hazard se zdravím? Michaela Bebová 11. 06. 2019   |  07:11

Léto klepe na dveře a s ním i sezóna grilování. Ačkoliv je tato společenská událost velmi oblíbená, patří grilování k jedné z nejméně zdravých tepelných úprav. Co přesně nám škodí? Zachrání to hliníkové vaničky? A jaký vliv má grilovací sezóna na naši linii?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma grilování jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Grilování Sotva se objeví první teplé dny, vytahujeme grily a doslova žhavíme oheň. Člověk by řekl, co nás na tom tak baví a co nám na tom tak chutná? Od každého trochu.

Jsme venku na čerstvém vzduchu, obklopeni svými blízkými, pijeme u toho alkohol či osvěžující pití, maso na grilu voní a poté taky skvěle chutné (to oceňují hlavně muži), můžeme si u toho popovídat a zároveň si vychutnáváme letní dny.

Faktorů, které se okolo grilování točí je mnoho.

Zároveň bychom si ale měli uvědomit, že grilování – a to hlavně masa – má i svou stinnou stránku.

Spolu s grilovanými potravinami často konzumujeme mimo jiné i určitou dávku prokarcinogenních a karcinogenních látek, které mohou v dlouhodobém měřítku přispět k rozvoji rakoviny.

Grilované klobásy, hovězí steaky, vepřové krkovice, buřty – všechno to jsou pokrmy plné tuku, soli a látek, které se během grilování tvoří vlivem kouře a procesů v mase.

I přes to všechno lze jistými opatřeními škodlivost grilovaných pokrmů snížit. Jednak vhodným výběrem grilu, ale také vhodným výběrem příloh a nápojů. Jaké potraviny dokáží „neutralizovat“ grilované maso? Jak jsou na tom sýry a zelenina? Jaká hygienická opatření bychom měli dodržovat? Odpovědi na tyto a další otázky uslyšíte ve videu.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Grilování: Hazard se zdravím?

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní je zavést i potřebné změny v životním stylu. A omezení konzumace soli…

Čtěte dál Grilování: Hazard se zdravím?

Kromě problémů s úzkostí a depresí souvisí s nízkou hladinou serotoninu i mnoho dalších příznaků. Čeho byste si měli všímat, co se…

Grilování: Hazard se zdravím?

Je poměrně zažitý názor, že znát svou krevní skupinu se vyplatí, že taková informace, kterou budeme v pravý čas schopni poskytnout,…

Grilování: Hazard se zdravím?

Silový trénink dokáže zajistit nejen kondici, ale také tělo skvěle tvaruje, zpevňuje a pomáhá udržovat tělesný tuk ve zdravých hodnotách….

Grilování: Hazard se zdravím?

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení…

Grilování: Hazard se zdravím?

Jarní období bývá milováno i nenáviděno současně. Po dlouhé zimě bývá naše tělo unavené a sílící sluneční paprsky vstřebává lačně jako…

Grilování: Hazard se zdravím?

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně…

Grilování: Hazard se zdravím?

Bojíte se dentální hygieny stejně jako zubaře? Nebo máte pocit, že je tenhle obor zcela mimo vaši potřebu? Dentální hygienu stále ještě…

Grilování: Hazard se zdravím?

Jaro je období, které milujeme i nenávidíme. Druhý bod se týká zejména alergiků, pod první mohou spadat všichni. Vždyť kdo by neznal…

Nebezpečná těhotenská komplikace může vést k velkým následkům pro matku i dítě. Existují faktory, které její riziko zvyšují, správnou…

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou…

Je známo, že běh prospívá zdraví fyzickému, možná by vás ale nenapadlo, jak moc může pomoci i psychice. Běh tak může fungovat jako…

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se…

Je grilování nebezpečné?

Grilování: Hazard se zdravím? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Hubnutí nemusí být složité: Nemusíte vymýšlet komplikované strategie nebo hledat sofistikované diety. Často stačí provést drobné změny v každodenních návycích, jimiž své linii možn …

Grilování: Hazard se zdravím? Nemoci a léčba

Cylindrická vada – astigmatismus – je oční vada, která se projevuje mlhavým a rozmazaným viděním. Často se objevuje v kombinaci s krátkozrakostí, ale i dalekozrakostí. Při astigmat …

Grilování: Hazard se zdravím? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Blížící se Velikonoce připomínají význam a úlohu vajec nejen z hlediska nutričního, ale také z hlediska tradic, v nichž …

Grilování: Hazard se zdravím? Sport a relaxace

Odporová guma dokáže být skvělým parťákem při cvičení a má řadu výhod. Hodí se totiž pro každého! S odporovou gumou si c …

Grilování: Hazard se zdravím? Nemoci a léčba

Pozorujete u sebe znepokojivé zabarvení konečků prstů? Raynaudův syndrom se projevuje zblednutím a někdy i bolestivostí periferních částí těla, zejména pak prstů na rukou. Postihuj …

Grilování: Hazard se zdravím? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Kaštanový med je považován za luxusní druh medu s poněkud tmavší barvou, než má běžný květový med. Pochází z květů kaštanů a jde o čistě jednodruhový med, jehož chuť však může přek …

Grilování: Hazard se zdravím? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Tato výzva již řadu let získává na popularitě po celém světě. Řada známých osobností na ni nedá dopustit. Propagátorů ale najdeme dost, a to nejen na sociálních sítích. Ovšem je po …

Grilování: Hazard se zdravím? Nemoci a léčba

Světový den ústního zdraví připadá na 20. březen. Jeho hlavním smyslem je snaha zdůraznit význam ústní hygieny v rámci podpory celkového zdraví. I jeho prostřednictvím si tak můžem …

Grilování: Hazard se zdravím? Nemoci a léčba

Objevili jste na kůži svého miminka nepříjemnou vyrážku? Začala se rozšiřovat na další místa po těle? Mohlo by se jednat …

Grilování: Hazard se zdravím? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zelí i kapustičky, patřící do rodu brukvovitých, jsou přímo ochránci našeho zdraví. V první řadě jsou mocnými bojovníky …

Grilování: Hazard se zdravím?

Léto bez grilování si neumím představit. A určitě nebudu sama. Češi si grilování zamilovali a své přenosné „vařiče“ rozkládají kde se dá: na zahradě, terase, někdy dokonce na balkoně nebo na střeše. Stala se z toho skoro posedlost. Od čtvrtka naložit maso, nakoupit spoustu pití a pak už se jen sedí, hasí se hořící uhlí, pokládá se maso. A pohoda.

Zatímco si pomlaskáváme a jásáme, jak krásně se nám ten steak propekl, náš žaludek se rozhodně neraduje. Jak to? Vždyť jsme ho nesmažili na oleji, tedy žádný tuk, opečený je pěkně na dřevě, jaký je problém?

Proč nás grilování „zabíjí“
Grilování: Hazard se zdravím?

Každé maso v sobě nějaký ten tuk má a při vysoké teplotě se rozkládá. To se samozřejmě děje i na pánvi, jenže na grilu odkapává tuk na rozžhavené uhlí nebo dřevo a uvolňují se z nich karcinogenní látky.

Tyto látky (vznikající i při hoření dřeva) jsou teplým vzduchem opět vyneseny na potravinu, kterou kontaminují. Takže například i taková lahůdka, jakou je grilovaná paprika, která v sobě moc tuků nemá, bude rovněž kontaminovaná.

Sice méně než třeba mastný karbanátek, ale přece.

Při grilování sice nepřidáváme tuk, jako při smažení, ale přesto maso vybírejte pečlivě. Prorostlé raději neberte. Čím méně tuku na mase, tím méně tuku v ohni. Snažte se jeho množství minimalizovat.

Maso z běžného grilu na dřevěné uhlí bývá voňavé a skvěle propečené. Velmi podobného výsledku můžete docílit, pokud použijete například (hliníkové) grilovací tácy.

Ani v tomto případě nemůžeme mluvit o zdravém grilování, nicméně tělu rozhodně tolik neškodíme.

Pomůže změna grilu?

Grilování: Hazard se zdravím?

Výběrem správného typu grilu, potravin a jejich další úpravě  můžeme udělat z oblíbené pochoutky docela zdravý pokrm. Někdy bohužel za poměrně vysokou daň, tedy že ztratíme typickou vůně dřeva nebo propečenou kůrku.

Vybíráte-li gril s ohledem na zdraví, neptejte se výrobců. Často nám slibují zázraky se zárukou velmi chutných pokrmů. Například maso připravené na vodním grilu nebo na lávových i jiných kamenech nebude nikdy takové, jako to z klasického grilu na dřevěné uhlí. Nicméně chuťové pohárky se jistě rozčilovat nebudou, maso sice chutná trochu jinak, ale je výborné.

Velkým hitem zdravého grilování je zmíněný vodní gril, který vypadá spíše jako parní trouba. Mezi zdroj tepla, například hořící dřevo a rošt s pokrmy, je vložena vodní lázeň. Všechen tuk se tedy „utopí“ a žádné jiné nečistoty nestoupají do masa.

Budete mít zájem:  Sportovní Lékař Rožnov Pod Radhoštěm?

Vše je přikryté poklicí. Maso se ohřívá ve směsi vodní páry, tepla a dýmu. Vodní gril vlastně trochu simuluje horkovzdušnou troubu. Maso se griluje rovnoměrně a není třeba je otáčet, což je pohodlné.

Nicméně přijdete o rituál „pobíhání“ kolem grilu s vidličkou, grilovacími kleštěmi či obracečkou, hašení ohně, když jsou plameny příliš vysoko atd. Vlastně celková doba grilování a zábavy se zkrátí – zkracuje se jak čas roztápění, tak i samotné grilování.

Maso z vodního grilu je sice mnohem zdravější, často i šťavnatější, ale rovněž bývá méně křupavé. 

Grilovat můžeme v podstatě všechno, ale pokud se bavíme o zdravějším grilování, logicky sáhneme po zdravějších pokrmech.

Ryby

Grilovat můžeme jak sladkovodní, tak po mořské (například treska, losos, makrela atd.). Obojí je velká pochoutka. Při grilování ryb stačí krátká tepelná úprava,  někdy pouhých osm minut.

Drůbeží maso

Nejvíce tuku se schovává pod kůží. Pokud ji ovšem sundáte již před grilováním, maso bude vysušenější. Drůbeží maso musí být dostatečně propečené. Kuře je vynikající v marinádě z olivového oleje, zázvoru, kari koření a kardamomu doplněné ořechy a samozřejmě dochucené solí.

Vepřové maso

Toužíme-li po praseti, koupíme maso z mladých vepřů. Nejlépe libovou kotletu či kýtu. Krkovice a bůček jsou už příliš tučné. Ale zas ta chuť!

Grilujeme zeleninu

Grilování: Hazard se zdravím?

Grilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovanému masu. Samozřejmě syrová bude mnohem zdravější. Nejčastěji se grilují papriky, rajčata, mladé kukuřice. Vynikající je grilovaný lilek s česnekem a bazalkou nebo osolená grilovaná cuketa s bazalkou, tymiánem, mletou paprikou, pepřem a špetkou grilovacího koření.

Grilovaný sýr

Sýr většinou grilujeme v alobalu, protože se roztéká. Nejčastěji grilujeme hermelín.

Foto: Archív 1×, SXC 3×

Užijte si léto bez nástrah. Pozor na grilované maso a přehnané opalování | Zdraví

Češi si letos mohou užít i moře. Většina jich ale zůstane v tuzemsku. Základní pravidla, jak si užít léto ve zdraví, platí pro oba způsoby dovolené. Důležité je trochu se předem připravit.

Spousta Čechů netrpělivě vyhlíží zprávy o tom, jaké možnosti vycestovat k moři se nám otevírají.

Byť už někteří vycestovali třeba do Chorvatska, řadu lidí odrazuje pocit nejistoty – co kdyby se situace v souvislosti se světovou pandemií covidu-19 zhoršila v jejich dovolenkovém ráji nebo v některé z tranzitních zemí.

Ať už patříte mezi ty, kteří cestu do zahraničí risknou, nebo ty, kteří letos dají přednost krásám České republiky, následující pravidla si vezměte k srdci.

Zákeřnosti letního jídla

K letním požitkům tradičně patří dobré jídlo a pití. Grilování je toho už nedílnou součástí. Jen v loňském roce bylo v České republice podle statistiky Státního zdravotního ústavu hlášeno přes 13 000 případů nákazy salmonelózou.

Kampylobakteriózou onemocnělo dokonce přes 23 000 lidí. Projevem těchto nemocí jsou bolesti břicha, zvracení a průjem. Někdy je doprovází i zvýšená teplota či horečka. Jak dlouho budou potíže trvat, závisí na množství zkonzumovaného jídla a bakterií v něm.

Stav ale ovlivňuje také imunita jedince.

„Bakterie rodu Salmonella nebo Campylobacter jsou nejčastější příčinou letních střevních potíží. Způsobit je ale mohou i viry a parazité.

Do těla si je můžete vpravit v důsledku nevhodného skladování potravin, jejich špatnou tepelnou úpravou nebo jejich nedostatečným hygienickým ošetřením,“ popisuje lékař Filip Prusík z pražské laboratoře Synlab.

Mezi nejrizikovější potraviny, které mohou tyto bakterie obsahovat, patří maso, zejména drůbeží, dále pak syrová vejce, majonézy a mléčné výrobky. Pozor si dávejte i na zmrzlinu, zejména na tu, která obsahuje vaječnou složku.

Grilování: Hazard se zdravím?

Prodejní stánky jsou pod kontrolou hygieniků, musejí splňovat řadu pravidel. Každoročně ovšem kontroly odhalí nějaké přestupky. Pokud se zákazníkovi na první pohled jídlo nezdá čerstvé, nepozdává se mu hygiena prodejního místa, je lepší hledat zdroj občerstvení jinde.

Pozor také na povinné dezinfikování rukou při návštěvě restauračního zařízení. Po olíznutí prstů, na nichž je dezinfekce, sice člověku nehrozí otrava, pachuť však okamžitě zničí požitek z jídla.

Co se týče výletníků do ciziny, pro nás jako Středoevropany jsou nejrizikovější země subtropického a tropického pásma s vysokými teplotami, které mají navíc horší nebo nevyhovující hygienické podmínky.

Kdo chce cestovat do Egypta, bývá už zpravidla od cestovních kanceláří upozorněn, ať si připraví do své lékárničky léky proti bolestem břicha a průjmům. Egypt by se měl pro české turisty otevřít v červenci.

Za vysoce rizikovou se považuje například konzumace potravin či tekutin zakoupených v městské nebo venkovské tržnici.

Pokud se přece jen objeví střevní potíže, důležitý je hlavně klid a odpočinek a vhodná dieta s doplňováním tekutin a minerálů. Organismus potřebuje přijmout velké množství iontů a jednoduchých cukrů. Ze začátku se stravujte pouze piškoty nebo banány. Až se vám mírně uleví, můžete do jídelníčku zařadit i vařené drůbeží maso a bílou rýži.

„Potíže obvykle po několika dnech samy odezní, neměly by však trvat déle než řekněme týden. Pokud neustupují nebo jsou velmi intenzivní a akutní, navštivte lékaře,“ uzavírá Filip Prusík. Ve vážnějších případech může být pacient i hospitalizován.

Zrádné počasí

Prožitek z dovolené dokáže zkazit i přehnané opalování. Byť řada lidí považuje spálení z nadměrného sluníčka za běžnou součást letních radovánek, odborníci každoročně varují, že jde o hazard se životem.

„Ročně evidujeme přes dva a půl tisíce nových pacientů s melanomem na kůži. Z toho jich až pět set ročně zemře, protože přišli k lékaři pozdě, kdy melanom již metastázoval do jiných orgánů,“ vypočítává smutná data profesor Petr Arenberger, ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a bývalý předseda České dermatovenerologické společnosti.

Alarmující čísla by nemusela být až taková. Velký vliv má na vznik onemocnění vystavování se slunečnímu záření. Člověk potřebuje k životu slunce, ale musí se před jeho paprsky chránit.

„Zvláště u malých dětí je ochrana před slunečními paprsky důležitá. V prvním roce života by jejich přímému záření neměly být vystaveny vůbec. Kůže si každé spálení pamatuje. Pokud dojde až k vytvoření puchýřků, riziko vzniku melanomu je dvojnásobné,“ varuje profesor Arenberger.

Většina lidí si při balení na dovolenou přibalí krém na opalování, důležitý je ale i krém po opalování.

Podstatné je ovšem dodržovat instrukce pro používání opalovacího krému, aby ochrana byla dostatečná – je potřeba zvolit správný faktor, mazat se dostatečným množstvím krému a často.

Totéž platí i při horské turistice, při níž lidé ochranu před sluncem podceňují. Intenzita ultrafialového záření stoupá s nadmořskou výškou zhruba o tři procenta na každých 400 metrů nadmořské výšky.

Grilování: Hazard se zdravím?

Potrápit ale dokáže už samotné teplo. Jakmile se šplhají teploty ke třicítce, senioři, malé děti a lidé, kteří se potýkají s nějakým onemocněním, by měli svoji fyzickou aktivitu omezit a v době, kdy je sluneční aktivita nejvyšší, vůbec nechodit ven.

Stále více domácností si pořizuje klimatizaci, v autě je už běžnou výbavou. V hotelích a nákupních centrech u Středozemního moře je obvykle nastavena na teplotu kolem dvaceti stupňů.

„Přestože se všeobecně ví, že klimatizovaná teplota by měla být maximálně jen o pět stupňů nižší než teplota venkovní, nastavují si ji na větší rozdíl i cestující v autě,“ upozorňuje epidemiolog Rastislav Maďar. Doporučuje tedy mít vždy s sebou jednu vrstvu oblečení navíc.

Grilování: Hazard se zdravím?

Zahradní gril – pohodové posezení, anebo hazard s vlastním zdravím?

23. březen 2010 – Rubrika: Grilování – Autor: Radek Štěpán – Komentáře: 1

Grilování je pro mnohé lidi neodmyslitelnou součástí teplých jarních,
letních i podzimních dní.

Mnozí si pod samotným slovem grilování
představují pouze krásné chvíle strávené s přáteli, ale neřeší skutečnost,
že v určitých chvílích může být jejich zahradní gril
zdraví nebezpečný.

Pokusme se tedy určit příčiny vzniku škodlivých látek,
které grilováním jako takovým vznikají a řekněme si, jak se těmto látkám co
nejefektivněji vyvarovat!

Grilování: Hazard se zdravím?Grilování

Velkou nepříjemností u klasického zahradního grilu je zejména odkapávání
tuku. Celý mechanismus vzniku karcinogenních látek spočívá v tom, že tuk z
masa anebo jiných grilovaných potravin kape na dřevěné uhlí. Na něm se olej
znovu rozpaluje a dochází následně k jeho přepalování.

Budete mít zájem:  Více než padesát fitness center zdarma!

Díky teplému vzduchu
dochází k opětovnému nanášení těchto látek na grilované maso anebo
zeleninu, a tím pádem i k jejich znehodnocování z pohledu poživatelnosti.

Mnozí si pravděpodobně říkají, že zahrada bez grilování je o
ničem… Pojďme si tedy říct několik základních rad, jak se vzniku těchto
látek co nejlépe vyvarovat.

Základní rady jak grilovat lépe, aniž byste museli zahradní gril vyměnit

Na prvním místě byste měli velmi pečlivě vybírat potraviny, které se
rozhodnete grilovat. Kupujte hlavně maso s menším obsahem tuku. Jestliže
koupíte tučné klobásy, je pravděpodobné, že přepáleného oleje se na ně
vrátí poměrně velké množství.

Pokud se rozhodnete grilovat zeleninu
současně s masem, tak vězte, že ani zelenina nezůstane ochuzena o tyto
karcinogenní látky. Když budete chtít snížit množství zplodin, kupte si
hliníkové tácky. Ty sice určitě z grilování zdravou záležitost neudělají,
ale částečně pomohou. Používejte také kvalitní dřevěné uhlí.

Nezapomínejte
také na pravidelné čištění grilu. Zahradní gril a
grilování na něm se tak dostane do jiných dimenzí.

Kupte si gril elektrický anebo plynový!

Zdravější volbou je pořízení grilu plynového anebo elektrického. Třeba
takový elektrický gril skýtá hned několik výhod. Tou první
je bezesporu velmi snadná obsluha. Nemusíte nic dělat, pouze zapnete
spirálu, nalijete vodu na chlazení podtácku a grilujete.

Použít můžete také
kontaktní gril, který je o něco zdravější, pokud
nepoužíváte moc oleje. Na zdravějších grilech, mezi které se řadí ještě
gril plynový, můžete vedle masa položit třešňovou větévku,
která nádherně načichne dřevem.

Jinak nezapomeňte na další zahradní
doplňky
, které pomohou ke stylovému grilování. Na mysli máme
třeba pergolu anebo odkládací plochy.

Grilování: Hazard se zdravím?

Autor: Radek Štěpán

Auréole Box, un livre et des petits cadeaux chaque mois pour grandir dans sa Foi

Mail reçu via le site Internet

En tant que prêtre, j’entends souvent les gens me dire qu’ils ne savent pas trop comment avoir de la régularité dans leur vie de prière. Je pense donc que l’abonnement à cette box est un bon moyen de recevoir, tous les mois, un encouragement à progresser dans sa vie spirituelle. Enfin, comme un bonheur ne vient jamais seul, vous approfondirez en plus vos connaissances gastronomiques!!

Abbé Guillaume Rapp, curé de Janzé, diocèse de Rennes

„Nous avons testé la première Auréole box, une box mensuelle qui s'occupe à la fois du corps, de l'âme et de l'esprit : un concept convaincant!“

„Qui ne retrouve pas son esprit d’enfance en apercevant dans sa boîte aux lettres un paquet déposé par le facteur ? L’Auréole box  produit les mêmes effets, avec un supplément d’âme.“

„L'évangélisation concerne peu les catholiques, les librairies chrétiennes se raréfient et les acteurs de l'Église peinent à diffuser la Bonne Nouvelle. Cette box vient satisfaire ces trois préoccupations.“

„La première Box parmi ses semblables à proposer tous les mois une lecture spirituelle accompagnée d'un produit d'abbaye à déguster.“

Inscrivez-vous à notre formidable newsletter et soyez prévenu(e) immédiatement de la sortie de toute nouvelle Box, recevez des offres, des promos ainsi que des articles passionnants.

De Lille à Marseille en passant par Paris, nous livrons vos Auréoles partout et par tous les temps. 

Des formules d'abonnements adaptées à tous les budgets, de quoi grandir en amour et en sainteté !

100% garanti 3D Secure, Visa, Mastercard…

Pilulky, které chrání proti slunci: Revoluční novinka, nebo hazard se zdravím?

Prášky vás před rakovinou neochrání • Autor: iStock.com

Ochranné filtry proti slunečnímu záření se stávají součástí čím dál tím více produktů – kromě opalovacích krémů jsou také obsaženy například v denních krémech, make-upech, tyčinkách na rty, šamponech a podobně.

Dosud ale ve výrobcích, které se na tělo aplikují zvnějšku, tedy mažou. Ve Spojených státech jsou ovšem v současné době k dostání i tablety, které slibují určitý druh ochrany před sluncem.

Jak fungují a jsou bezpečné?

Na opalovacích krémech nás může rozčilovat spousta věcí: Že se některé špatně rozmazávají, jiné zanechávají bílý film, další jsou mastné nebo nám nevoní.

I proto přicházejí firmy s dalšími nápady, jak lidskou kůži před slunečním zářením chránit.

Vzniká speciální oblečení a v poslední době se na trhu objevují i pilulky! Ano, hned několik výrobků, které se dají koupit i v Česku, slibuje ochranu proti slunci tím, že budete polykat tablety.

Výrobky se prodávají pod názvy Heliocare, Sunsafe Rx, Solaricare nebo například Sunergetic. Jeden z nich například slibuje, že: „Jedna kapsle denně vám pomůže se přirozeně a zdravě chránit před stárnutím a před UV zářením.

“ Další z výrobků zase „Napomáhá schopnosti pokožky chránit se před účinky slunce.

“ Jiný výrobce uvádí na svých webových stránkách s českou doménou v českém jazyce, že výrobek: „Obsahuje Fernblock®, inovativní přírodní složku chránící pokožku před poškozením způsobeným UVB/UVA zářením.“

Některé výroky využívají extrakt z kapradiny Polypodium leucotomos, která roste v Americe a je známá díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům. A právě antioxidanty mají podle výrobce pomoci zmírnit poškození vašich buněk vzniklé po jejich vystavení slunečnímu záření.

Opravdu stačí polykat tablety?

Výrobky působí dojmem, že stačí spolknout tabletu a člověk je před negativními účinky slunečních paprsků ochráněn. Žádné mastné krémy nebo „přes poledne do stínu“, stačí si koupit pár tablet a rakovina ani stárnutí pokožky se ho netýkají!

Ačkoliv jsou webové stránky výrobců plné nadšených recenzí „uživatelů“ (o jejichž pravé identitě lze s úspěchem pochybovat), odborníci jsou v tomto směru skeptičtí. „Nemáme žádná vědecky ověřená fakta, která by prokazovala účinnost polykacích ochranných slunečních přípravků,“ říká dermatoložka Anjali Mahto, mluvčí British Skin Foundation.

Jediný způsob, jak se ochránit před rakovinou a dalšímu negativními vlivy slunečních paprsků, tedy nadále zůstává stejný: Mazat se krémy s vysokým ochranným faktorem, přes poledne zůstat raději ve stínu nebo nosit klobouk, sluneční brýle a oděv, který zakrývá velkou část kůže. „Tyto metody jsou mnohem bezpečnější a spolehlivější při ochraně proti rakovině kůže,“ dodává dermatoložka.

Autor: Pavla Skurovcová

Zdravé grilování

Je zdravá a na grilu se připravuje bezkonkurenčně jednoduše. Oblíbená klasika jsou rajčata, papriky a cukety, ale tím zeleninové grilování zdaleka nekončí.

Zkuste si letos upéct třeba lilky, avokádo, plátky dýně, kukuřičný klas nebo dokonce salát – malé kompaktní hlávky salátu Little Gem jsou na to nejvhodnější.

Grilovaná zelenina je nejlepší jen tak samotná, ale využijete ji i do salátů, burgerů nebo na

přípravu dipů a pomazánek.

Je zdravá a na grilu se připravuje bezkonkurenčně jednoduše. Oblíbená klasika jsou rajčata, papriky a cukety, ale tím zeleninové grilování zdaleka nekončí.

Zkuste si letos upéct třeba lilky, avokádo, plátky dýně, kukuřičný klas nebo dokonce salát – malé kompaktní hlávky salátu Little Gem jsou na to nejvhodnější.

Grilovaná zelenina je nejlepší jen tak samotná, ale využijete ji i do salátů, burgerů nebo na

přípravu dipů a pomazánek.

Do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří a na grilu se jim vyhýbejte také. Tuk, který se z nich vypéká a kape na rozžhavené uhlíky, totiž dělá největší neplechu. Raději dejte přednost kvalitnímu libovému masu jako je krůtí, kuřecí nebo rybí. Pokud sáhnete po vepřovém, lepší bude

tučnější části odkrojit. 

Do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří a na grilu se jim vyhýbejte také. Tuk, který se z nich vypéká a kape na rozžhavené uhlíky, totiž dělá největší neplechu. Raději dejte přednost kvalitnímu libovému masu jako je krůtí, kuřecí nebo rybí. Pokud sáhnete po vepřovém, lepší bude

tučnější části odkrojit. 

Grilované ovoce je hit letošního léta, který stojí za to vyzkoušet. Tento dezert z grilu je za pár minut hotový. Ať už se rozhodnete opékat meruňky, broskve, třešně nebo dokonce plátky melounu, vždycky platí, že opečením ovoce zjemní a nádherně zesládne. Když vás po dobrém jídle bude honit mlsná, můžete si bez výčitek dopřát právě

Budete mít zájem:  Vitamín D – sluneční vitamín – jeho zdroje, co se děje při nadbytku nebo nedostatku?

tuto zdravou dobrotu.  

Grilované ovoce je hit letošního léta, který stojí za to vyzkoušet. Tento dezert z grilu je za pár minut hotový. Ať už se rozhodnete opékat meruňky, broskve, třešně nebo dokonce plátky melounu, vždycky platí, že opečením ovoce zjemní a nádherně zesládne. Když vás po dobrém jídle bude honit mlsná, můžete si bez výčitek dopřát právě

tuto zdravou dobrotu.  

Určitě se vyplatí maso naložit, protože dobrá marináda maso zkřehčí. Takové maso se potom rychleji propeče a výrazně se zkrátí doba, kterou si potřebuje poležet na roštu. Připravte si marinády s nízkým obsahem tuku a ty, které neobsahují med nebo cukr.

Ten setotiž moc rád připaluje až uhelnatí. Raději vyrobte marinádu z citrusů, vína, octu nebo ovoce. Pak stačí přidat už jen hrst bylinek a minimum oleje.

Pokud se nechcete vzdát oblíbené barbecue omáčkou, úplně stačí natřít ji na maso až pár minut před

dopečením. 

Určitě se vyplatí maso naložit, protože dobrá marináda maso zkřehčí. Takové maso se potom rychleji propeče a výrazně se zkrátí doba, kterou si potřebuje poležet na roštu. Připravte si marinády s nízkým obsahem tuku a ty, které neobsahují med nebo cukr.

Ten setotiž moc rád připaluje až uhelnatí. Raději vyrobte marinádu z citrusů, vína, octu nebo ovoce. Pak stačí přidat už jen hrst bylinek a minimum oleje.

Pokud se nechcete vzdát oblíbené barbecue omáčkou, úplně stačí natřít ji na maso až pár minut před

dopečením. 

Špízy jsou velmi variabilní, protože na ně můžete napíchnout doslova na co máte chuť. Zároveň to je také velmi zdravý způsob úpravy masa. Malé kousky se totiž rychleji propečou a tudíž stráví na ohni minimum času. A rovnou si opečete i

zeleninovou oblohu.  

Velmi šetrná je příprava také v alobalovém balíčku nebo papilotě, kdy se maso i se zeleninou zabalí do pečicího papíru. Použijte dvojitou vrstvu papíru a připravené balíčky položte na gril trochu stranou od velkého žáru. Je to ideální postup pro grilování ryb, které mají křehké maso a mohou se na roštu drobit. Po upečení opatrně rozbalujte, protože obsah

je velmi horký. 

Špízy jsou velmi variabilní, protože na ně můžete napíchnout doslova na co máte chuť. Zároveň to je také velmi zdravý způsob úpravy masa. Malé kousky se totiž rychleji propečou a tudíž stráví na ohni minimum času. A rovnou si opečete i

zeleninovou oblohu.  

Velmi šetrná je příprava také v alobalovém balíčku nebo papilotě, kdy se maso i se zeleninou zabalí do pečicího papíru. Použijte dvojitou vrstvu papíru a připravené balíčky položte na gril trochu stranou od velkého žáru. Je to ideální postup pro grilování ryb, které mají křehké maso a mohou se na roštu drobit. Po upečení opatrně rozbalujte, protože obsah

je velmi horký. 

Opravdu nejsou na krásu! Spálené kousky jsou jen k vzteku, nezdravé a nedobré. Když se kus masa na jedné straně vyvede trochu dočerna, ještě není nic ztraceno. Odkrojte spálený růžek a zbytek můžete sníst. Pokud ale černá převládá, bude rozumnější,

když to celé poputuje do koše.

Opravdu nejsou na krásu! Spálené kousky jsou jen k vzteku, nezdravé a nedobré. Když se kus masa na jedné straně vyvede trochu dočerna, ještě není nic ztraceno. Odkrojte spálený růžek a zbytek můžete sníst. Pokud ale černá převládá, bude rozumnější,

když to celé poputuje do koše.

Kontaktní gril: Co byste o něm měli vědět a jak vybrat správný model?

Grilování potravin na kontaktním grilu probíhá na principu přímého kontaktu s grilovacími deskami. Ty jsou vytápěny spirálami, které jsou integrovány pod jejich povrchem.

Většina modelů  nabízí dvě různé polohy grilování – uzavřenou a otevřenou. Bohatou nabídku základních i velmi sofistikovaných přístrojů najdete například na Alza.cz.

Jaký kontaktní gril nakonec zvolíte, je otázkou preferencí a rozpočtu.

Výhodou grilování s příklopným víkem je rychlejší dosažení požadované teploty a důkladnější propečení dané potraviny (tuto možnost oceníte především v případě vyššího steaku či masa s kostí). Rozložením zase získáte větší plochu pro grilování většího množství potravin.

Na kontaktním grilu hravě připravíte veškeré potraviny, které se běžně grilují na jiných typech grilů – maso všeho druhu, zeleninu i pečivo.

Jsou kontaktní grily vhodné pro použití v interiéru?

Jak již zaznělo v úvodu, kontaktní grily svou koncepcí ke grilování v teple domova doslova vybízí. Samozřejmě s výjimkou hrstky modelů, které jsou určeny pro venkovní použití. V domácích podmínkách spotřebič využijete i jako zapékač a opékač.

Proč je příprava jídla na kontaktním grilu zdravější než přímé grilování?

V prvé řadě je vhodné podotknout, že ani grilování na kontaktním grilu nemusí být vždy šetrné. Dojde-li např. k úplnému spečení masa, vytvoří se v něm některé karcinogenní látky.

V případě optimálního propečení je proces naopak mnohem ohleduplnější. Během přímého grilování (tzn. grilování, kdy je jídlo umístěno přímo nad žárem) dochází ke vzniku karcinogenních látek vždy.

Konkrétně polycyklických aromatických uhlovodíků, a to při odkapávání tuku do ohně.

Jak je to s čištěním a údržbou?

Čištění kontaktního grilu není nijak náročné. Vždy je nutné očistit grilovací desky a misku, do které  odtékají tekutiny z připravovaných potravin.

Dojde-li během přípravy jídla ke znečištění dalších částí spotřebiče, samozřejmě je vhodné vyčistit i ty.

Snadnější údržbu nabízí modely s vyjímatelnými kontaktními deskami a miskou – komponenty lze uložit do myčky a nechat ji, aby je zbavila nečistot.

Hledá se kontaktní gril zn. Ideál aneb Nejdůležitější kritéria výběru

Netušíte, od čeho se při výběru kontaktního grilu „odpíchnout“? Než se pustíte do porovnávání vlastností jednotlivých modelů, ujasněte si, v jaké kategorii zalovíte. Zdaleka nejlevnější jsou grily pro domácí použití. Jejich cena začíná na několika stech korunách, mají kompaktní rozměry a poměrně nízký výkon.

Pomyslný zlatý střed představují o něco dražší „poloprofesionální“ kontaktní grily. Oproti levnějším modelům disponují obvykle větší plochou i výkonem. Bývají variabilnější a nabité funkcemi, díky kterým je příprava jídla mnohem příjemnější.

Na vrcholu nabídky najdete profesionální kontaktní grily, které jsou díky velkým grilovacím deskám jako stvořené pro přípravu většího množství jídla.

Jaký zvolit příkon?

Čím větším výkonem přístroj disponuje, tím rychleji dosáhne požadované teploty a současně dokáže vyvinout teplotu vyšší než méně výkonné modely. V praxi však nehraje roli pouze samotná hodnota výkonu, ale především poměr výkonu a velikosti plochy. Obecně platí, že na grilu s výkonem pod 1 000 W dobrý steak nepřipravíte. Ideální jsou modely s výkonem nad 2 000 W.

Véčkový vs. volný příklop

U většiny levnějších modelů je horní deska spojena s dolním kloubem, který neumožňuje výškové nastavení. V případě tohoto řešení hrozí nerovnoměrné propečení pokrmů. Mnohem praktičtější je tzv. volný příklop – kromě toho, že umožňuje nastavení výšky příklopu, je díky němu možné desky zcela rozevřít a zdvojnásobit celkovou plochu.

Typ povrchu pečicí desky

Grilovací plochy z nekvalitního materiálu mají výrazně kratší životnost a zároveň u nich hrozí připékání jídla.

Současným standardem je teflon, jehož výhody spočívají v cenové dostupnosti a dobré nepřilnavosti. Bohužel se snadno poškrábe a ztrácí původní vlastnosti.

Vynikající nepřilnavostí a dobrými tepelnými vlastnostmi se chlubí keramické desky. Oproti deskám z teflonu jsou dražší a křehčí.

Hladká, nebo žebrovaná plocha?

Hladkou plochu oceníte při přípravě menších kusů masa či zeleniny, žebrovanou při grilování větších kusů masa a steaků – žebrování brání nežádoucímu dušení a vytváří na surovině charakteristickou kresbu.

Speciální funkce

U levnějšího přístroje si můžete o širokém spektru funkcí nechat zdát. Pokud si za kontaktní gril připlatíte, získáte např. možnost individuálního nastavení teploty pro každou desku zvlášť, množství předpřipravených grilovacích programů apod.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector