Goji (kustovnice čínská) a vysoký tlak – funguje?

Goji (kustovnice čínská) a vysoký tlak – funguje?Pro ty, kteří ještě tuto zdravou a výživnou dobrotu neznají přinášíme pár informací v tomto článku. Goji – jsou sušené plody kustovnice čínské, sytě červené barvy, velké asi jako sušené rozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem nebo šipkem. Jsou extrémně zdravé, říká se o nich, že je to nejzdravější ovoce na planetě. Jaké má kustovnice účinky na vysoký tlak? To se dozvíte z našeho článku.

Jak Goji konzumovat?

Goji se konzumují samotné nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtů. Skvělé je také přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme se šípky.

Můžeme opravdu vřele doporučit, zelený čaj s kousky celých goji je naším nejoblíbenějším čajem. Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Odborníci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat asi 30 gramů denně (malá hrst).

U nás například nikdy nechybí v misce na stole.

Kustovnice se označuje jako obsahově nejhodnotnější ovoce na planetě

Goji se označují jako obsahově nejhodnotnější ovoce na planetě! Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např.

tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvků (například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva).

Co se týče beta-karotenu, jsou Goji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E.

Goji a lycium polysacharidy

Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu, má pozoruhodné antioxidační a imunitu posilující vlastnosti.

Příznivé účinky Goji:

  • snižuje krevní tlak,
  • chrání před rakovinou,
  • udržuje zdravou úroveň cholesterolu,
  • zvyšuje libido a sexuální činnost,
  • podporuje hubnutí,
  • zlepšuje spánek,
  • posiluje srdce,
  • zlepšuje imunitu,
  • zabraňuje tumorem,
  • zredukuje negativní účinky z chemoterapie,
  • zvýší počet bílých krvinek,
  • zvyšuje plodnost,
  • podporuje funkci ledvin,
  • zlepšuje paměť,
  • zmírňuje úzkost a stres,
  • zlepšuje zrak

TIP: Goji v těhotenství – ano nebo ne?

Šťáva z Goji (kustovnice)

Pure Goji je syrová lisovaná šťáva čerstvých, zralých goji bobulí, jejíž složení výživných látek, energie a účinky na ochranu zdraví jsou svého druhu jedinečné.

Zpracovávají ji výjimečnou, rozvinutou technologií, která zachovává přirozenou chuť a hodnotu kustovnice, čímž se zachovává celá škála sloučenin, které poskytují ochranu, jako například antioxidanty.

Neobsahuje přidané konzervační látky, přísady, cukr nebo barviva.

Kustovnice a vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (dlouhodobě neléčený) sebou nese riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Nejlepším řešením pro snížení vysokého krevního tlaku je osvojit si dobré návyky, jako je cvičení a pravidelný spánek a snižovat špatné návyky, jako je například jíst slaná jídla a přejídání se.

Vždy se zeptejte se svého lékaře na přidání nové potraviny, bylinky nebo doplňku do svého jídelníčku. To platí i o kustovnici. Plody goji opravdu dle výzkumů mohou snižovat krevní tlak. Goji bobule hrály významnou roli v asijské medicíně po tisíce let. Konkrétně plody a kořeny se používají ke snížení krevního tlaku.

V tradiční čínské medicíně se Goji takto používá dodnes.

Bobule vs. Kořeny

Goji bobule obsahují některé živiny, které jsou považovány za důležité pro lidi s vysokým krevním tlakem. A kořeny mohou být ještě lepší (třeba na čaj). Froedtert Hospital & Medical College of Wisconsin poznamenává, že přípravky využívající goji kořeny povzbudí rozvoj cévní stěny, což snižuje krevní tlak tím, že podporuje krevní oběh.

Tak co, vyměníte balení brambůrek za goji? Popravdě, měli byste.

Co si u nás o Goji ještě můžete přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Goji jako klíč k dlouhověkosti

Kdybyste se zeptali lidí ve svém okolí, jaká bylina je napadne v souvislosti s dlouhověkostí, určitě by si nevzpomněli ani na Goji (kustovnice čínská) a vysoký tlak – funguje?jedinou bylinku z českých luhů a hájů, ale jmenovali by některou z tradičních čínských, japonských nebo indických rostlin. Tradiční čínská medicína (TCM) pracuje s termínem „životní síla“ – Chi („čchi“), což je v našem evropském chápání označení pro vitální energii. A tu hledáme všichni, kdo jsme unaveni zběsilou rychlostí našeho života, prací zaměřenou na výkon a každodenním stresem. Přitom vitální energie je nezbytným předpokladem kvalitního života.

Mezi rostlinami, které se objevují v tradičních směsích pro podporu vitality, je velmi často kustovnice čínská (Lycium chinense) a její plody Goji (gou qi). Kustovnice posiluje podle TCM životní energii Chi přes podporu dráhy ledvin, jater a plic a má silnou antioxidační aktivitu působící proti stárnutí buněk. Ve slovníku moderního Evropana jde o anti-aging efekt.

Plody kustovnice čínské – Goji jsou v asijské medicíně využívány tisíce let. První písemná zmínka je v nejstarší dochované čínské knize o léčivých rostlinách z 2. stol. před n. l.

Červeno-oranžové dužnaté bobule Goji obsahují asi 18 druhů aminokyselin včetně těch esenciálních, přes 20 stopových prvků (zinek, selen, železo, měď, vápník aj.), vitaminy C, E a skupiny B a jsou i bohatým zdrojem karotenoidů, což prozrazuje jejich červené zabarvení.

Čím je bobule zralejší, tím obsahuje více karotenoidů, tedy i její barva je červenější.

Vedle hlavního popsaného celkového účinku – posílení energie jin v dráze ledvin a jater, zlepšuje užívání kustovnice zrak a její pravidelné užívání prospívá k prevenci očních vad (obzvlášť tupozrakosti) právě díky velké koncentraci obsažených karotenoidů (lutein, lykopen, zeaxantin, beta-karoten) v plodech Goji. Největší zastoupení má zeaxantin, který se koncentruje ve žluté skvrně oční sítnice, ale například i v mozku, kde je rovněž významným antioxidantem.

Kromě výše uvedených látek a vitaminů obsahují plody Goji dále polysacharidy, flavonoidy (např. quercetin, který patří mezi látky s protizánětlivým účinkem), volné aminokyseliny, steroidy a organické kyseliny.

Z hlediska účinků jsou nejvíce prostudované polysacharidy LBP (lycium barbarum polysacharides), což jsou bioaktivní sloučeniny s vysokou antioxidační kapacitou a glykopeptidy, které obecně působí jako přírodní antibiotické látky.

Kustovnice patří mezi rostlinné adaptogeny – látky, které působí proti stresu a nespecificky zvyšují psychickou a fyzickou odolnost organizmu. Odedávna se proto používá k odstranění únavy, zvýšení fyzického i psychického výkonu a na zpomalení projevů stárnutí. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek je označována za tzv.

funkční potravinu, často je řazena mezi tzv. superpotraviny. Její užívání je vhodné zejména u starších osob, u diabetiků, při únavě a stresu a u pacientů trpících glaukomem či neurodegenerativními a zánětlivými onemocněními.

V čínské medicíně se pravidelné užívání Goji doporučuje i k udržení správné hladiny cholesterolu a optimálního krevního tlaku, při prevenci a léčbě ledvinových chorob a k ochraně funkce jater. TCM taktéž předepisuje užívání kustovnice k posílení svalů a kostí, což ocení nej senioři, ale také aktivní sportovci nebo ženy v menopauze.

Dužina plodů Goji obsahuje až 21 % vlákniny, která je prospěšná harmonickému trávení a napomáhá i v boji s přebytečnými kilogramy.

Goji džus a mnoho dalších produktů od značky Himalyo můžete zakoupit na našem eshopu.

Budete mít zájem:  Je měděné nádobí jen drahou módou nebo je zdravé?

Jak mi kustovnice snížila krevní tlak

05. 10. 2015 napsal: Jiří Paulas

V mém dřívějším článku o tom, jak jsem se zbavil prášků na vysoký krevní tlak, jste se mohli v podstatě dočíst, že pomohla celková změna životního stylu a stravy.

Co vám však chci předat dnes je má zkušenost s goji, neboli kustovnicí čínskou, kterou jsem si v poslední době oblíbil jako zdravou pochoutku.

Jednoho dne jsem se jí nemohl nabažit a snědl asi půlku pytlíku (tzn. asi 70 gramů) spolu s hrstí drcených kakaových bobů. To, co se dělo další 2 dny, bylo vážně husté. Nečekal bych, že může mít až takový vliv.

Zažil jsem něco, co spíše zažívají lidé, kteří mají diagnostikovánu hypotenzi (nízký krevní tlak). Ale já?! Já, kdo se léčil na vysoký tlak od útlého věku? Já, kdo má predispozice k hypertenzi? Já, kdo se sice úspěšně uzdravil, ale musím se ve stravě hlídat jako ostříž?

Mně, že se bude 2 dny motat hlava a skoro budu omdlívat, když vstanu? To jsem doopravdy nečekal! Nejen, že mě to překvapilo, ale překvapilo mě to příjemně, protože jsem si moc dobře pamatoval, co výjimečného jsem v minulých dnech jedl. A bylo mi hned jasné, že za to může kustovnice, která je se snižováním tlaku známá (ale až tak?!!). A že to může pomoci mnoha lidem!

Goji (kustovnice čínská) a vysoký tlak – funguje?

V následujících týdnech jsem mírné předávkování kustovnicí čínskou ještě několikrát zopakoval a pozoroval mírnější, avšak podobné výsledky.

No to je něco! První absolutně přírodní věc, u které jsem něco takového zažil! A s tak rychlými a viditelnými výsledky. Bomba!

A to je důvod, proč jsem se rozhodl moji zkušenost nenechat jen pro sebe. Myslím totiž, že má velký potenciál pomoci mnoha lidem, které trápí, že mají vysoký tlak a musí kvůli tomu brát někdy až několik typů léků najednou, které samozřejmě mají mnoho vedlejších účinků, jež si třeba ani neuvědomují.

Zkuste si dát k odpolední svačině trochu více goji a pozorujte účinky další den.

Pokud by vás to zajímalo, tak moje oblíbená kustovnice již v té době byla tato a o té také v předešlém textu píšu.

Jednak proto, že k ní mám stálý přístup, neboť jsem radostným členem týmu Vitalvibe (jsem za to velmi rád a brzy o tom napíšu článek) a také proto, že lepší goji jsem prostě nikde a nikdy neochutnal! Ať již jde o kvalitu, která je prostě špičková (raw a bio) nebo o šťavnatost a sladkou chuť, kterou jinde jen tak nenajdete, tuto goji mohu jen a jen doporučit.

  • Přeji mnoho zdaru a těším se u dalšího článku.
  • Štítky: goji, hypertenze, kustovnice, vysoký tlak
  • Kategorie: Zdraví

Goji, superpotravina či marketingový tah?

Goji (kustovnice čínská) a vysoký tlak – funguje?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kdo by v dnešní době neznal ony drobnější tmavě červené plody, jež se tvarem podobají rozince? Plody, kterým se přisuzují nemalé léčivé účinky, mnohdy až nadpřirozené? Odkud se vlastně goji vzalo? A jaký je jeho skutečný efekt na lidské zdraví? To vše a ještě více si vysvětlíme v dnešním článku, věnovaném jednomu z nejvýznamnějších nutričních životabudičů. Začněme však pěkně po pořádku.

Původ goji

Prapůvod goji spadá do oblasti Tibetu a Mongolska. Právě v Tibetu se již téměř 2000 let těší své oblibě. Více ji však posouvá tradiční čínská medicína, která goji přikládá nemalý terapeutický účinek.

Plody, díky svému širokému minerálnímu a antioxidačnímu spektru, celkově podporují tělesnou zdatnost, napomáhají zachovat acidobazickou rovnováhu těla, předcházejí migrénovým stavům, bolestem krční páteře, bolestem hlavy, mírně snižují cholesterol, krevní tlak, upevňují funkci ledvin, posilují játra a oči. Mnohé publikace zmiňují také pozitivní vliv při léčbě astmatu.

Ať tak či tak, nelze předpokládat, že během pravidelného požívání hrsti bobulek denně, vyléčíme neduhy, se kterými se tělo pere několik desítek let. Ne, goji chápejme jako podpůrnou léčbu, v žádném případě ne spásu, díky které zredukujeme přebytečná kila, vyléčíme rakovinu či prodloužíme život o dalších 20 let jinošského vzezření.

To vše jsou samozřejmě nesmysly, protože tělesné a duševní zdraví, to souhra několika základních aspektů, které třeba pochopit, přijmout a především respektovat. Bylo by příliš jednoduché a od života doslova nespravedlivé, kdybychom bez sebemenšího úsilí vyletěli do oblak.

Čím vším se může goji pochlubit?

Svou sytě červenou barvou goji potvrzuje přítomnost léčivých karotenoidů, jejichž množství je dáno celkovou zralostí plodu. Z nich bych pak především vyzdvihla beta karoten či zeaxantin, jenž napomáhá předcházet degenerativním změnám v oblasti sítnice oka.

Zajímavé množství tohoto karotenoidu nacházíme rovněž v červené paprice, hlávkovém zelí, brokolici, růžičkové kapustě, hrášku, špenátu, kukuřici či vaječném žloutku. Významnými zdroji jsou rovněž žluté, oranžové a samozřejmě červené druhy ovoce.

Zajímavé je, že goji obsahuje o 15 % karotenoidů více, nežli zdravím nabitá mrkev.

Ona antioxidační aktivita je podpořena taktéž vitamínovým spektrem, kde zmiňme především vitamín C, dále pak E, vitamín života, z vitamínů skupiny B pak riboflavin a thiamin.

minerálních látek bych především vyzdvihla železo, dále také zinek, mangan, měď, chrom, selen či kobalt.

Selen velmi vhodně doplňuje přítomný vitamín E, čímž jeho aktivitu ještě více násobí.

Goji a hubnutí

Nedávno mne pobavil jeden „zajímavý“ článek, jenž sliboval redukci 40 kil po požití preparátů s přídavkem goji. Rázem se ve výživové poradně vznesla vlna dotazů, kde se dotyční tážou, zda při užívání nejrůznějších sirupů, pochutin či plodů, nemohou tělu přílišnou redukcí ublížit. To je samozřejmě nemožné, jak jsem již psala výše.

Při redukci váhy je tělu třeba pomoci na několika úrovních najednou a zároveň začít bořit zaběhnuté principy, mnohdy i základ, díky němuž jsme si zadělali na celou řádku problémů. Z nich zmiňme například nadváhu, obezitu, vysoký krevní tlak, srdeční choroby, diabetes, hypercholesterolémii, rakovinu aj.

To vše je procesem dlouhodobým, během kterého jsme přestali respektovat vnitřní hlas a narušili křehkou rovnováhu těla. Bylo by velmi bláhové věřit, že po požití hrsti sytě červených plodů se organismus očistí, omládne, načerpá zpět svou životodárnou mízu. Toužíme-li zhubnout, promysleme stravu, sportujme, upokojme mysl a z plných plic dýchejme.

V neposlední řadě však žijme, neboť poměrná většina z nás svým životem prosviští, aniž by skutečně žila.

Goji tedy chápejme jako zvláštní potravinu s hlubokým terapeutickým účinkem, jenž může pomoci, zapojíme-li zároveň i výše zmíněné. Samotné však bude fungovat stěží.

Goji a jeho místo v kuchyni

Kupujeme-li goji, buďme vskutku obezřetní, neboť mu nesvědčí nešetrné cestování a následně i skladování v nepropustných obalech. Snáz tak podléhá plísni, která je charakteristická svým zeleným zbarvením na jednotlivých plodech.

Takto napadené goji určitě nekonzumujme, odnesla by to především játra. Goji pak skladujme ve vroucí vodou vymytých a dobře vysušených dózách, bez přístupu vzduchu. Pro lepší efekt je možno přesypat do nádoby a skladovat v lednici.

Goji lze přidat do vlažných čajů, nechat nabobtnat a následně vypít. Získáme tak pocit vlahého čerstvého ovoce, které vysušením ztratilo veškerou svou šťavnatost. Osobně si jím ráda zpříjemním ranní sní-daňovou kaši, chia dezerty, případně jím zdobím dorty, sladké dezerty, RAW koláče atd.

Jahelná kaše s goji a mákem

  • 70 g jáhel
  • 200 ml mandlového mléka
  • 20 g máku
  • 1 hruška
  • skořice
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce goji

Jáhly spaříme na sítku vroucí vodou, abychom zamezili jejich případné hořkosti. Pokud kupujeme čerstvě ohlazené jáhly, hořká chuť by neměla být přítomná. Následně jáhly povaříme v mandlovém mléce. Jakmile změknou, umístíme je do misky, promísíme s čerstvě namletým mákem, hruškou pokrájenou najemno, skořicí, medem a goji.

Banánový koktejl s kokosovým mlékem a goji

  • 2 banány
  • 250 ml kokosového mléka
  • 3 polévková lžíce ovesných vloček
  • 1 polévková lžíce namočených goji

Banány oloupeme, vhodíme do mixéru společně s kokosovým mlékem, ovesnými vločkami a goji. Umixujeme do hladka.

Goji je zajímavé taktéž svým aminokyselinovým složením, z aminokyselin jich obsahuje 18, zásaditým charakterem a nižším glykemickým indexem. Pokud kupujeme kvalitní a šetrně zpracovávané goji, lze jej dopřát taktéž i dětem a ozvláštnit jim tak snídaně či svačinky. Vše dobré užívejme ve zdraví.

Nature Park Goji Kustovnice čínská sušené plody Premium 1000 g

Kustovnice čínská premiové kvality A+. Testováno Eurofins – naše kustovnice neobsahuje žádné pesticidy. Test Eurofins nabízíme k nahlédnutí.

Goji (godži) jsou sušené plody kustovnice čínské (Lycium chinensis). Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např.

tryptofan či isoleucin) a až 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor).

Goji jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva).

Červené plody Goji rostou na trnitých keřích v úrodné půdě himalájských podhůří. V těchto oblastech, kde je kustovnice čínská běžnou součástí stravy, a kde je považována za symbol zdraví, pohody, síly, vytrvalosti, krásy, sexuální potence a touhy, najdeme obyvatelstvo s nejdelší průměrnou délkou života na Zemi.

Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu. Skvělé je také přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků, jejichž základem může být třeba výživné konopné mléko. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Goji lze přitom sníst i po vyluhování.

Kdy Goji Kustovnice čínská pomáhá:

  • likviduje volné radikály,
  • posiluje imunitu, játra a ledviny,
  • vyživuje krev,
  • zlepšuje zrakovou ostrost,
  • pomáhá při impotenci,
  • snižuje krevní tlak,
  • zmírňuje projevy lupenky,
  • má afrodiziakální vlastnosti,
  • zlepšuje paměť,
  • dodává energii.

Goji Kustovnice čínská obsahuje:

  • 18 aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních,
  • vitamíny – A, C, B1, B2, B3, B6, E,
  • 21 stopových prvků např. železo, měď, sodík, draslík, selen, zinek, mangan, germanium aj.,
  • minerály – vápník, hořčík, fosfor,
  • 8 polysacharidů a 6 monosacharidů,
  • 5 nenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních, kyselina linolová, alfa linolenová, beta-sitosterol a další fytosteroly,
  • 5 karotenoidů, beta karoten, zeaxantin, lutein, lykopen, kryptoxantin, xantofyl,
  • množství fenolových pigmentů s antioxidačními vlastnostmi.

Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu. Skvělé je také přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků, jejichž základem může být třeba super výživné konopné mléko. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Goji lze přitom sníst i po vyluhování.

  • Složení:
  • kustovnice čínská (Lycium chinense, sušené plody)
  • Dávkování:

dle chuti, ne víc jak 10 g denně. Na čaj použijte 8g na 0,5 l vařící vody, louhujte 15 minut.

  1. Balení:
  2. 1000 g
  3. Upozornění:

Doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Bez konzervačních látek. Skladujte v suchu a chladu při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %. Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Kustovnice je sířená – obsahuje méně síry než 0,1 mg na 1 kg. Země původu Čína.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Goju jím pravidelně a jsem s tím spokojená. Kvalita výborná, cena dobrá. Doporučuji. + Nejlepší cena na trhu, jím pravidelně, superplodina.Na nic jsem nepřišla. Kustovnici kupuji již několik let a používám ji ráno do jogurtu společně s dalšími semínky. Sušené plody jsou chuťově i velikostně v pořádku, nemám, co bych tomuto produktu vytkla. Doporučuji. Až překvapila kvalitou. dobré bobulky, nejlepší cena co jsem našel + – 🙂 Produkt odebírám již delší čas a jsem s ním velice spokojen. Je to chutný doplněk stravy. Kustovnici kupuji průběžně již několik let, jako vždy i toto balení je v pořádku, plody mají očekávanou barvu i velikost; balení jsem sice ještě neotevřela, ale předpokládám, že i vůně a chuť budou v naprostém pořádku. Kustovnici musím bohužel vrátit, protože obsahuje konzervant oxid siřičitý, kde nebylo nikde uvedeno. Kustovince je sířena – v popisu produktu uvádíme „Kustovnice je sířená – obsahuje méně síry než 0,1 mg na 1 kg“, uvedené množství je hluboko pod stanovenou normou a nemusí se ani na obale uvádět a ostatní to ani neuvádějí, i když i jejich kustovnice je sířená (ochrana před plísní). I přesto doporučujeme kustovnice opláchnout pod vlažnou tekoucí vodou v sítku a síru smýt, navíc pak kustovnice po chvilce změkne a je skoro jako čerstvá 🙂 Kupuji si pravidelně vaši kustovnici, jednak nám doma všem chutná a jednak se řadí mezi vysoce zdravé a i léčivé produkty. Chutná nám jak samotná, tak do jogurtů, do čaje… Kvalitní, krásné velké plody. S kustovnicí jsem velice spokojen. Používám jí každý den s dalším ovocem ke snídani. S kustovnicí jsme spokojeni. Máme ji rádi do jogurtu i na mlsání. Určitě zase objednáme.

Výrobce: K-SERVIS PRAHA, a.s., K Vypichu 503, 252 19 Rudná, Česká republika. Telefon: + 420 311 577 677

Kustovnice čínská – goji

Účinně napomáhá při:

Užívání kustovnice má v čínské, korejské a japonské medicíně dlouhou tradici. Je považována za bylinu dlouhověkosti, radosti a zdraví. Plody posilují ledviny, zvlhčují plíce, chrání játra, podporují krvetvorbu.

Posilují imunitu, snižují hladinu cukru a tuků v krvi, působí velmi dobře na vysoký krevní tlak. Droga má antioxidační účinky, zpomaluje stárnutí kůže a celého těla. Stimuluje správnou funkci červených a bílých krvinek, působí při chudokrevnosti.

Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev. Plody se také využívají na podporu plodnosti u mužů i žen.

Spolu s plody schizandry čínské (viz. čajový koncentrát Stres a vyčerpání) odstraňují celkovou únavu a ochablost organismu a výrazně zlepšují vidění, rozjasňují zrak. Kustovnice sama o sobě velmi dobře působí při zánětu očí, rozmazaném vidění, světloplachosti, zlepšují vidění ve tmě.

Plody kustovnice jsou vhodné zejména pro osoby těžce fyzicky a psychicky pracující, nemocné, oslabené a staré lidi a také pro aktivní sportovce. Kustovnice velmi dobře působí u dětí při nechutenství, podporuje jejich růst.

Obecný popis:

Kustovnice jsou opadavé nebo stálezelené, přímé nebo převisavé keře. Rostliny jsou často silně větvené a s kolcovými trny. Odění se skládá z jednoduchých chlupů . Listy jsou drobné, jednoduché, celistvé,  nebo přisedlé, bylinné až silně dužnaté , obvykle nahloučené na koncích krátkých větévek.

 Květy jsou dlouze stopkaté, jednotlivé nebo po několika svazečních  v úžlabí  listenů. Kalich je zvonkovitý, zakončený 2 až 5 zuby nebo laloky. Koruna je nálevkovitá až zvonkovitá, s krátkou korunní trubkou a většinou s rozestálými koncovými laloky.

 Tyčinek je 5 (výjimečně pouze 4), jsou přirostlé spodní částí  nitek v korunní trubce a většinou vyčnívají z květů. Semeník je dvoupouzdrý, čnělka je tenká, zakončená hlavatou bliznou. Každé pouzdro semeníku obsahuje 1 až mnoho vajíček.

  Bobule jsou kulovité až podlouhlé, červené, žluté, oranžové nebo černé, se zbytky vytrvalého kalicha. Semena jsou zploštělá.

  • Používaná část:
  • plod
  • Způsob použití:

Doporučená denní dávka je 10-15g sušených plodů. Nejúčinnější je odvar připravený z 10 g plodů v 0,5 litru vody s dobou varu 5-10 minut. Pije se ve dvou dávkách na lačno včetně plodů, ty se zkonzumují také.

Plody lze také používat v gastronomii do cereálních směsí, kaší, ovocných knedlíků nebo sušenek.

Kustovnice čínská – Lycium chinense

Český botanický název: Kustovnice čínská
Běžný název: Goji, Goji berry, wolfberry
Latinský název: Lycium chinense
Rozšíření: Asie

Kustovnice – ovoce dlouhověkosti, označovaná za nejhodnotnější ovoce planety.

Botanický popis rostliny

Kustovnice čínská je mrazuvzdorný, opadavý, trnitý keř dorůstající výšky až 2,5 metru. Kustovnici řadíme do čeledi lilkovitých (solanacea). Na převislých větvích rostou drobné lístky. Květy jsou oboupohlavní, hvězdicovité, drobné, bílo-fialově zbarvené. Kvetou v období od června do srpna.

Kustovnice plodí druhým až třetím rokem oranžovo-červené bobule. Protože dozrává až později, doporučuje se kustovnici vysazovat na slunná teplá místa, aby měla dostatečné podmínky pro dozrání plodů. Ty se vzhledem podobají šípkům, jsou sladké a velmi chutné.

Sbírají se postupně pouze zralé plody, které jsou bohaté na živiny a vitamíny, s neobvyklou schopností jejich vstřebatelnosti.

Původ a rozšíření

Rostlina pochází z oblasti v podhůří Himalájí. Původní oblasti porostu kustovnice čínské nalezneme v jižní Číně, v provinciích Ningxia, Shaanxi a Gansu. Dále v Tibetu a Mandžuské oblasti.

Název goji s největší pravděpodobností pochází z oblasti Gojal, kde kustovnice vždy v hojnosti rostla. Postupně se rozšířila do dalších částí Asie.

Proslulá je zejména oblast Ningxia v Číně, vyhlášená nejkvalitnější kustovnicí na světě.

Komerční pěstování se rozšířilo kromě Číny, která je jejím největším producentem, i do Japonska, Koreje, Střední a Malé Asie, Indie a Indonésie. V posledních letech přibývá pokusů o pěstování kustovnice v Evropě, zejména v Evropě jižní, kde jsou pro kustovnici příhodnější podmínky.

Zatím však zde nedochází k nijak významnému komerčnímu pěstování a známá je v Evropě spíše příbuzná kustovnice čínské – kustovnice cizí (lycium barbarum) rostoucí planě v okolí železnic, popřípadě vysazovaná do živých plotů.

Poptávka po plodech kustovnice čínské celosvětově každým rokem vzrůstá a její cena na světových trzích stoupá prakticky neustále.

Využití

V oblastech, kde je kustovnice tradičně pěstována a je součástí běžného jídelníčku, se traduje nejvyšší průměrný věk dožití místních obyvatel.

Tradiční čínská medicína řadí kustovnici mezi zdroje vitality a dlouhověkosti, je považována za posilující prostředek podporující imunitní systém. Traduje se množství historek o užívání kustovnice se závratnými čísly věku dožití, přes 200 či 300 let.

Ty můžeme považovat jistě za nadsazené, nicméně nutno potvrdit kustovnici jako tělo tonizující a posilující prostředek, který zdraví prospívá.

První písemné zmínky o užívání kustovnice pocházejí z let vlády císaře Šen-nunga (2737–2697 př.n.l.), který zařadil kořen kustovnice mezi tzv. výjimečná dřeva.

V období dynastie Ming (1368–1644) byla lékaři předepisována jako prostředek na kožní onemocnění a revmatismus.

Další účinky popsal lékař Li Š-čen (1518–1593), který dlouhověkost obyvatel vesnice Nan – čchiou kromě jiného vysvětloval právě pravidelným pitím vína z kustovnice čínské.

Posilujících účinků kustovnice lze využít v období náchylných k nemocem a při oslabeném imunitním systému. Užívání je vhodné u starších lidí, sportovců či lidí přetěžujících svůj organismus.

Kustovnice je prostředkem snižujícím krevní tlak, ale i hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Známé jsou posilující účinky na zrak. Zlepšuje vidění ve tmě, zmírňuje šeroslepost a užití je vhodné např. i u zánětu spojivek. Při pravidelné konzumaci kustovnice lze očekávat zlepšení zraku.

Plody jsou zdrojem antioxidantů podporujících ochranu a redukujících rizika buněčného poškození volnými radikály, tedy jeden z důvodů stárnutí organismu. Pravidelnou konzumací zpomalíte proces stárnutí kůže, stejně jako dalších orgánů. Kustovnice podporuje tvorbu červených i bílých krvinek.

Konzumaci doporučujeme při chudokrevnosti a díky zvýšené tvorbě bílých krvinek jako prevenci podporující obranyschopnost organismu. Kladné ohlasy přicházejí na účinky kustovnice na alergenní onemocnění. Velké množství výživových látek podporuje zpevnění šlach, nehtů a vlasů.

V Číně se traduje pozitivní účinek kustovnice na plodnost, odtud pochází i jedna z jejích přezdívek – „manželské víno“. Přiřazovány jsou jí však i pozitivní účinky na celý urogenitální systém.

Působí také na regeneraci jaterních buněk Pravidelné užívání zlepšuje funkci ledvin a jater.

Zprávy potvrzují, že pravidelné užívání kustovnice vede v 80 % případů k alkalizaci a vyčištění krve.

Kustovnici můžeme využívat k celkové podpoře našeho organismu, k doplnění vitamínů či minerálů, nebo jen jako zdravou pochutinu, kterou obohatíme svůj jídelníček.

Účinné látky

Kustovnice je výborným přírodním zdrojem živin, které jsou neobvyklé především vysokou schopností vstřebatelnosti a využitelnosti pro organismus.

Plody kustovnice obsahují 18 aminokyselin z 20 v přírodě se vyskytujících. Jsou bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu, jehož množství je větší než v tradičně zmiňovaném zdroji – mrkvi.

Z vitamínů obsahuje kustovnice skupinu B vitamínů (B1, B2, B3, B6), vitamin C a E. Antioxidační vlastnosti a stimulující účinky pro imunitu přinášejí v kustovnici obsažené lyceum polysacharidy.

Další z nalezených polysacharidů byl označen za stimulant podporující sekreci růstového hormonu. Betain je taktéž důležitou látkou umožňující zadržování vody v buňkách, takže účinně chrání před dehydratací.

Betain podporuje činnost enzymů, které zajišťují štěpení bílkovin na aminokyseliny, čímž podporuje dobré trávení.

Kustovnice dále obsahuje 21 stopových minerálů, mezi nimi např. železo (cca 11 mg/100 g), vápník, zinek, měď, selen, fosfor nebo germanium.

Další důležité látky jsou kyselina linolová, která pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, kyselina palmitová a myristová, beta sitosterol, seskviterpenoidy a tetraterpenoidy.

Tradiční dávkování

Plody kustovnice se nejčastěji konzumují čerstvé bez další úpravy. Lze je přidávat do různých pokrmů, jako jsou jogurty, saláty, buchty, müsli. V Číně se užívají nejen čerstvé a sušené, ale např.

i nakládané či jako součást masitých pokrmů a polévek. Tradiční je příprava čaje z bobulí i listů a známé je i víno z kustovnice. U nás se setkáme nejčastěji s kustovnicí sušenou či se šťávou z plodů.

Užíváme jednu hrst plodů denně (20–50 g). Jednu hrst plodů rozdělíme do tří denních dávek. Hrst funguje jako univerzální dávkování pro všechny členy rodiny (dítě = jeho dětská hrst).

Upozornění: Při nadměrném užívání může dojít k projímavým účinkům. Tělo reaguje na dostatečné množství vitamínů a minerálních látek v těle a přebytek se snaží vyloučit. V případě průjmu tedy na čas vynechejte konzumaci kustovnice či snižte dávkování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector