Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

Znáte účinky argininu? Aminokyselina L-arginin, kterou najdete v potravinách i suplementech, má v těle nezaměnitelné funkce.Umožňuje totiž tvorbuoxidu dusnatého, který ovlivňuje množství procesů v těle. Jaké?Dozvíte se v článku.

Co je arginin?

Arginin je semi-esenciální aminokyselina, kterou najdeme ve stravě, ale i jako doplněk výživy.

Využívají ho zejména sportovci, protože jde o aminokyselinu, která je zapojena do procesu tvorby oxidu dusnatého.

 Je to také důležitá látka při onemocněních a chronických případech, jako hypertenze nebo diabetes typu 2. [1]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

Arginin je potřebný pro tělo hned z několika důvodů. Je to jeden ze tří substrátů na formování kreatinu, který je důležitou živinou a jeho deficit způsobuje mentální retardaci. Také se používá při produkci agmatinu, signalizační molekuly v těle, a je meziproduktem v metabolismu močoviny spolu s L-ornitinem a L-citrulinem. [1] [2]

Arginin pomáhá v těle vytvářet proteiny a stimulovat uvolňování inzulínu. [9] Jako součást cyklu oxidu dusnatého přináší významný počet benefitů pro fyzicky aktivní lidi.

 Díky tomu je arginin populární doplněk stravy sportovců. Dokazuje to i průzkum, který uvádí, že 5% až 8% sportovců v NCAA (anglicky National Collegiate Athletic Association – Národní univerzitní atletická asociace) doplňuje arginin.

[3]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

Zdroje argininu

Arginin je obsažen zejména v masu, konkrétně v červeném masu, drůbeži, jako krůtích a kuřecích prsou, v rybách a mléčných produktech.

 Nachází se i v dýňových semínkách, sójových bobech, arašídech, spirulině, v cizrně a čočce. Vyrábí se také laboratorně, jako lék nebo doplněk výživy.

 [4] Jednotlivý obsah argininu v potravinách najdete přehledně rozepsaný v tabulce. [5]

PotravinaMnožství argininu na 100 g
Vepřové maso 4841 mg
Vaječný bílek 4813 mg
Spirulina 4148 mg
Dýňová semínka 4033 mg
Treska 3759 mg
Arašídy 3349 mg
Sójové boby 3153 mg
Hovězí maso 2336 mg
Kuřecí maso 2159 mg
Tuňák 1794 mg

5 pozitivních účinků argininu pro zdraví

Účinky argininu jsou spjaty zejména s jeho schopností vytvářet oxid dusnatý,díky čemuž ovlivňuje mnohé další procesy v těle. Krok za krokem si představíme jednotlivé benefity argininu pro zdraví a také pro posílení výkonu při sportu.

1. Podporuje průchodnost krve v tepnách

V těle se aminokyselina arginin mění na oxid dusnatý. Ten je velmi důležitým neurotransmiterem, který pomáhá při uvolňování tepen a také zlepšuje krevní oběh. Tímto způsobem funguje jako prevence srdečně-cévních onemocnění. [7] [8]

Některé výzkumy ukazují, že arginin může pomoci zlepšit tok krve v tepnách, které směřují do srdce. Tento jev může zmírnit příznaky ucpaných tepen, bolesti na hrudi nebo angínu či onemocnění koronárních artérií. [7] Prospívá lidem s periferním cévním onemocněním, a tedy nemocí, která způsobuje zužování cév a slabý průtok krve v končetinách. [10]

Na druhé straně výzkum z roku 2016 zjistil, že arginin nezlepšil stav tepen nebo funkci srdce v případě, že ho osoby užívaly v kombinaci se standardní léčbou po prodělaném infarktu. Z toho vyplývá, že v případě, že máte problémy se srdcem, měli byste se poradit ohledně užívání argininu s lékařem. [9] [11]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

2. Pomáhá léčit erektilní dysfunkci

Vzhledem ke zmíněným účinkům argininu, jako zlepšení průchodnosti tepen a průtoku krve, může tento prvek pomoci mužům s erektilní dysfunkcí. [7] Mnoho případů erektilní dysfunkce totiž souvisí s onemocněními srdce. Problém s prokrvením tepen může redukovat průtok krve do penisu, což může ztížit erekci. [10]

Některé výzkumy ukazují, že suplementy argininu mohou zlepšit průchodnost krve po celém těle. Kvůli tomuto efektu lékaři předepisují pacientům s erektilní dysfunkcí arginin.

 Studie potvrdily, že výživové doplňky s argininem mohou pomoci zmírnit toto onemocnění u mužů s nízkou hladinou nitrátu.

 Jeden výzkum zjistil, že L-citrulin může pomoci léčit mírnou až středně závažnou erektilní dysfunkci, protože tělo mění L-citrulin na L-arginin. [12] [13]

3. Prosipíva pacientům s onemocněním diabetes typu dva

Studie ukázala, že lidé s onemocněním cukrovky typu 2 měli snížené hladiny L-argininu oproti zdravé normě.

 [14] U pacientů byl narušen metabolismus argininu, a proto jim doplňování L-argininu může pomoci při obnovení molekulární nerovnováhy. [15] Diabetes typu 2 také způsobuje u pacientů oxidační stres.

 Jedna kontrolovaná studie na lidech potvrdila, že doplňování argininu může pomoci snížit tento nepříznivý efekt onemocnění. [16] [17]

Studie zároveň zjistily, že L-arginin nepřímo aktivuje SOD, a tedy protein zachycující volné radikály, který pomáhá snížit oxidační poškození v organismu. Účinek argininu na hladinu oxidu dusného přitom snižuje poškození způsobené reaktivními druhy kyslíku. [16] [19]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

4. Zvyšuje imunitu

Výzkumy potvrdily, že zvýšená hladina oxidu dusnatého podporuje imunitní odpověď v těle.

Oxid dusnatý totiž dokáže stimulovat imunitní systém, aby provedl opatření vůči ničivým patogenům.

 Jak jsme již zmínili vícekrát, arginin má schopnost zvýšit tvorbu oxidu dusnatého v těle, a tím zlepšit odpověď imunitního systému v boji s nežádoucími látkami. [20] [21]

5. Spolu s lysinem pomáhá zmírňovat úzkost

Jedna studie experimentovala s kombinací argininu a lysinu u zdravých lidí s vysokou mírou úzkosti. Subjektům odborníci podávali 3 gramy lysinu a 3 gramy argininu denně.

 Výsledky ukázaly, že u lidí z testovací skupiny se uvolnilo větší množství hormonů v čase stresové situace.

Tyto hormony přitom pomohly snížit pocit stresu a úzkosti u testovaných osob. [22]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

3 výhody argininu pro sportovce

Užívání argininu vyjadřuje, že chcete posunout svůj výkon na vyšší level.

 Pokud posilujete, dopřejete si dostatek odpočinku a správnou předtréninkovou výživu a protein po tréninku, je čas najít suplement, který vás dokáže posunout o extra krok.

Přesně takovým doplňkem výživy je arginin nebo L-citrulin, který se v těle přeměňuje na arginin. O benefitech argininu při sportovní aktivitě vás přesvědčíme na základě jeho účinků.

1. Zvyšuje rychlost regenerace

Znáte ten pocit, když v posilovně podáte extrémní výkon a druhý den jste tak vyčerpaní, že potřebujete pár dní na regeneraci? Právě v těchto chvílích vám může pomoci arginin, protože zvyšuje hladinu oxidu dusnatého. [23]

Oxid dusnatý pomáhá podporovat průtok krve do tkání,a tím povzbuzuje uvolňování svalstva. To následně umožňuje dodávání větších dávek kyslíku do svalstva. Jeden z faktorů rychlé regenerace je právě to, že svaly po tvrdém tréninku získají dostatek živin a zlepšený průtok krve opravdu udělá rozdíl. [23]

Je potřeba si uvědomit, že tohoto efektu dosáhnete pouze v případě, že si dáte záležet na kvalitním nápoji po tréninku a správné stravě. Účinek argininu uvidíte i na vašich výsledcích, protože, když se tělo zotaví rychleji, budete moci intenzivněji trénovat, což vede blíže k vašim fitness cílům. [23]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

2. Zlepšuje vytrvalost a snižuje únavu

Pokud jste vytrvalostní sportovec, potěší vás účinek argininu na váš výkon. Vytrvalostní výkon závisí i na množství kyslíku, který přichází do svalových tkání.

 Kyslík, který se přenáší prostřednictvím krve, vám může pomoci trénovat déle bez pocitu únavy.

 Potvrdila to i jedna studie na profesionálních cyklistech, u kterých zaznamenala zlepšení času, při kterém se dostavil pocit vyčerpanosti. [24]

Některé výzkumy studovaly formu argininu, známou jako GAKIC (glycin L-arginin A-ketóza kapronová kyselina). Při testování na lidech zaznamenaly zvýšení jejich průměrného výkonu při fyzické aktivitě. Zároveň naměřily nárůst objemu výkonu a také zvýšenou odolnost vůči únavě. [25] [26]

3. Podporuje spalování tuků

L-arginin začali vědci zkoumat i pro jeho účinky na zvýšenou ztrátu tuku. Ti sportovci, kteří chtějí spálit tělesný tuk, by proto měli zvážit doplňování argininu.

 Jeden výzkum zkoumal vliv oxidu dusnatého na metabolismus glukózy během cvičení. Výsledky hovoří o tom, že sportovci, kteří užívali arginin, dokázali rychleji přenést glukózu do svalových buněk.

 [27]

Kromě toho suplementace argininu podpořila zvýšení neesterifikované mastné kyseliny, stejně tak i glycerolu, v těle. To poukazuje na využití tuků jako zdroj energie. [27]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

Optimální denní dávka argininu

Arginin si tělo dospělého člověka dokáže vyprodukovat samo, ale pouze ve velmi malém množství. Z toho důvodu můžeme arginin suplementovat, abychom podpořili jeho účinky v těle.

Průměrný přísun L-argininu ve stravě tvoří okolo 5,4 g na den. [30] Doporučená denní dávka argininového suplementu však není striktně určena. Běžná dávka se však pohybuje od 3-6 gramů, i když při denních dávkách L-argininu do 20 g nebyly prokázány vedlejší účinky.

Vždy si však před užíváním suplementu prohlédněte uvedené dávkování na obalu. Doporučujeme vám také užívat arginin s jídlem, abyste předešli možným laxativním účinkům. [31]

Glycin a jeho účinky na zdraví – v čem pomáhá?

Vedlejší účinky argininu

Studie potvrdily, že při užívání argininu po dobu tří měsíců jsou vedlejší účinky užívání velmi ojedinělé. Některé však způsobují nevolnost, křeče, bolesti žaludku, průjem nebo bolesti hlavy. [7] [28]

Arginin také může reagovat v kombinaci s léky na nízký krevní tlak, nebo s medikamenty na srdce, či s viagrou. V případě, že užíváte zmíněná léčiva, určitě se ohledně konzumace argininu předem poraďte s lékařem.Stejně tak těhotné a kojící ženy by neměly užívat doplňky výživy s obsahem argininu dříve, než to prodiskutují s doktorem. [7]

Věříme, že jste se o argininu dozvěděli vše potřebné, a jeho užívání ve stravě či formou suplementů zvážíte. Může mít pro vás blahodárné účinky v oblasti zdraví, kde podporuje průtok krve, posiluje imunitu a zmírňuje úzkost. Samostatné benefity přináší pacientům s cukrovkou a erektilní dysfunkcí.

Jeho vlastnosti si oblíbí i sportovci, protože jim pomáhá zvýšit výdrž a výkon, urychlit spalování a zlepšit regeneraci. Napište nám do komentářů, jaké jsou vaše zkušenosti s užíváním argininu. Pokud se vám článek líbil a chcete se o něj podělit s vašimi známými, rozšiřte ho sdílením.

Zdroje:

[1] Arginine – https://examine.com/supplements/arginine/

[2] Wu G, Morris Sm Jr. . Arginine metabolism: nitric oxide and beyond – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9806879

[3] Malinauskas MB, Overton RF, Carraway VG, Cash BC – Supplements of interest for sport-related injury and sources of supplement information among college athletes.  –

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18217389

[4] Peggy Pletcher – 10 healthy high arginine foods –  https://www.healthline.com/health/healthy-high-arginine-foods

[5] Self Nutrition Data – Food highest in Arginine – https://nutritiondata.self.com/foods-000089000000000000000-w.html

[6] Science Direct – Arginine – https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/arginine

[7] Arginine: Heart benefits and side effects – https://www.webmd.com/heart/arginine-heart-benefits-and-side-effects

[8] Matthew Hoffman – Picture of blood – https://www.webmd.com/heart/anatomy-picture-of-blood

[9] Cathy Wong – Health benefits and side effects of L-Arginine – https://www.verywellhealth.com/using-l-arginine-for-health-88322

[10] Debra Sullivan – Arginine: Good for the heart – https://www.healthline.com/health/arginine-heart-health

[11] Steven P. Schulman, Lewis C. Becker, David A. Kass – L-Arginine Therapy in Acute Myocardial InfarctionThe Vascular Interaction With Age in Myocardial Infarction (VINTAGE MI) Randomized Clinical Trial –

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/202136

[12] Mayo Clinic – L-arginine – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681

[13] Cormio L, De SIati M, Lorusso F? Selvaggio O, Mirabella L, Sanguedoice F, Carrieri G – Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction. –

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21195829

Kolagen – druhy a přínosy pro zdravé klouby

Kolagen je nejhojnějším proteinem v našem těle, zejména kolagen 1. typu. Nachází se ve svalech, kostech, kůži, cévách, zažívacím ústrojí a šlachách.

Budete mít zájem:  Potraviny proti rakovině – dejte si těchto TOP 12 potravin!

Výhody látky jsou tak pozoruhodné, že tento protein pomáhá udržovat pevnost a pružnost pokožky, stejně tak náhrazuje odumřelé buňky kůže.

Pokud jde o naše klouby a šlachy, kolagen je pojidlo, které pomáhá udržet tělo pohromadě.

Produkce kolagenu v našem těle přirozeně klesá s přibývajícím věkem. Těmto degenerativním procesům vděčíme za projevy stárnutí, jako jsou vrásky, ochablá kůže a bolesti kloubů, způsobené horším stavem chrupavky.

Další faktory životního stylun jako strava s vysokým obsahem cukru, kouření a vysoké množství slunečního záření, také přispívají k vyčerpání hladin této látky.

Bylo zjištěno, že onemocnění související s kolagenem vznikají nejčastěji kombinací buď genetických problémů, špatného příjmu potravin bohatých na kolagen, nutričních nedostatků a trávicích problémů ovlivňujících produkci (syntézu) tohoto proteinu.

Co je kolagen?

Jak důležitý je kolagen pro naše tělo (a jiné příbuzné proteiny jako je želatina)? Velmi!

Kolagen je často označován jako „komplexní protein“, což není překvapující, protože obsahuje neuvěřitelných 19 různých aminokyselin. Patří mezi ně kombinace neesenciálních a základních typů. Suplementace kolagenem je obzvláště skvělý způsob, jak získat více esenciálních aminokyselin, jako je arginin, glutamin, glycin a prolin.

Kolagen je složen ze tří řetězců, navinutých do těsné trojité šroubovice. Každý řetězec je dlouhý více než 1400 aminokyselin! Prolin a glycin jsou primární typy aminokyselin nalezené v řetězcích kolagenu.

Prolin i glycin jsou dvě důležité aminokyseliny, které se nevyskytují ve velkém množství v živočišných masech.

To znamená, že lidem chybí tyto aminokyseliny ze stravy, protože se pravidelně vyhýbají konzumaci některých z nejlepších přírodních zdrojů kolagenu, jakým jsou vnitřnosti.

Jak uvidíte, neesenciální aminokyseliny jsou skutečně velmi důležité, takže nenechte, aby vás název oklamal. Za normálních okolností jsou vytvářeny vaším tělem.

Když jste nemocní nebo pod velkým fyzickým a emociočním stresem, vaše tělo nemusí být schopno produkovat dostatek těchto aminokyselin.

Následně pak potřebuje pomoc z vnějších zdrojů, především z vaší stravy nebo doplňků stravy, aby se potřeby látky naplnily.

Nejvyšší procento aminokyselin nalezených v kolagenu spolu s některými jejich klíčovými přínosy zahrnují:

  • Prolin – tvoří téměř 15 procent kolagenu. Prolin a glycin, zejména, hrají významnou roli v zajištění hladkého chodu těla. Prolin pomáhá chránit integritu krevních cév, zlepšuje zdraví kloubů a má různé kardiovaskulární přínosy.
  • Glycin – asi jedna třetina proteinu nalezeného v kolagenu je glycin. Zatímco do velikosti, je to nejmenší aminokyselina. Aby naše buňky správně fungovaly, glycin pomáhá budovat zdravé DNA řetězce. Je také jedna ze tří aminokyselin, které tvoří kreatin, který podporuje zdravý růst svalů a zvyšuje produkci energie během tréninku.
  • Glutamin – je považován za jednu z nejdůležitějších a nejbohatších aminokyselin v těle, a to jak v našich svalech, tak v potravinách. Výzkum ukazuje, že glutamin má výhody v prevenci úzkosti, napětí, poruch spánku / nespavosti, nedostatku koncentrace, špatného zažívacího zdraví, oslabeného imunitního systému a nedostatku energie. Podle zprávy vytištěné American Journal of Clinical Nutrition, bylo prokázáno, že má pozitivní vliv na produkci růstového hormonu[1], který může zlepšit aspekty duševního zdraví, jako je pomoc s uvolňováním GABA, která posiluje zklidnění. Dusík, který vzniká při podání vysoké dávky glutaminu, napomáhá při hojení ran a zabraňuje úbytku svalů a kloubů.
  • Arginin (nebo L-arginin) se v těle rozkládá na oxid dusnatý, což je důležitá sloučenina pro arteriální a srdeční zdraví. Bylo také prokázáno, že arginin zlepšuje cirkulaci, pomáhá posilovat imunitní systém a má pozitivní vliv na mužské libido.

Přínosy kolagenu

Snižuje bolesti kloubů a jejich degeneraci

Cítili jste někdy, že máte „ztuhlé nohy“, které se při pohybu pohybují příliš tvrdě a způsobují vám bolest? Ano, pravděpodobně se jedná o ztrátu kolagenu. Je to proto, že když ztrácíme tento protein, naše šlachy a vazy se začínají pohybovat s menší lehkostí, což vede k ztuhlosti a oteklým kloubům.

Díky své gelové, hladké struktuře, která pokrývá a drží kosti pohromadě, nám kolagen umožňuje pohybovat se bez bolesti. Látka pomáhá kloubům pohybovat se snadněji[2], snižuje bolest[3] často spojenou se stárnutím a dokonce snižuje riziko poškození kloubů. Není tedy překvapením, že nedávná studie[4] dokonce zjistila, že kolagen je účinnou léčbou pro léčbu osteoartrózy a jiných poruch kloubů.

Výzkumní pracovníci z Harvardu zkoumali výhody látky a zjistili, že suplementace kolagenem typu 2 pomohlo pacientům trpícím revmatoidní artritidou pocítit úlevu od bolestivých symptomů snížením otoků[5].

Další studie[6] publikovaná v International Journal of Medical Sciences zjistila, že lidé s osteoartritickou bolestí kloubů, které přijímali kolagen 2.

typu, vykazovali významné zlepšení v denních činnostech, jako je chůze po schodech, stoupání nebo spaní, a celkové zlepšení kvality života.

Zlepšuje zdraví kůže a vlasů

Jak stárneme, produkce kolagenu klesá – to se děje, když si to přečtete! Všimnete si fyzických změn,. jako je volnější kůže, vrásky a nižší elasticita. Zvýšení hladiny kolagenu může pomoci vaší pleti vypadat pevněji, zvýšit hladkost a pomoci vašim kožním buňkám udržet obnovu a opravu normálně.

Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie zkoumající vlastnosti kolagenu na stárnutí[7] zjistila, že 2,5 až 5 gramů hydrolyzovaného kolagenu, který se používal u žen ve věku 35–55 let jednou denně po dobu 8 týdnů, významně zlepšil pružnost a vláčnost pokožky, transepidermální ztrátu vody (suchost) a drsnost pokožky, to vše s malými až žádnými vedlejšími účinky. Díky tomu je kolagen jednou z nejlepších přírodních složek pro péči o pleť.

Výhody tohoto důležitého proteinu zahrnují také snížení celulitidy a strií. Když kůže ztrácí svou elasticitu v důsledku poklesu kolagenu, je zde další vedlejší účinek: viditelnější celulitida.

Vzhledem k tomu, že vaše pleť je nyní tenčí, celulitida se stává zřetelnější – už se neskrývá to, co se děje pod povrchem. Kolagen pro pokožku napomáhá jeho pružnosti a pomáhá snižovat potencionální prohlubně.

Jaké jsou nejlepší typy a zdroje kolagenu?

Z čeho se skládá kolagen? Pro začátek, prokolagen „rozpustný prekurzor kolagenu tvořeného fibroblasty a dalšími buňkami v procesu syntézy kolagenu“. A jak je uvedeno v Journal of Supramolecular Structure:

„Kolagen ve většině tkání živočichů má formu řetězce s vysokým stupněm řádu. Jako řetězec, který má několik úrovní navíjení, má kolagenová fibrilka čtyři konstrukční úrovně, z nichž alespoň tři jsou svitky. Polypeptidový řetězec, molekula a mikrofibril jsou helikální struktury; fibril může sestávat z paralelních nebo možná stočených mikrofibril.“

Dle Wellcome Trust Center for Cell-Matrix Research[8] na University of Manchester: „Kolagen je nejhojnější ve zvířecích tkáních jako velmi dlouhé fibrily s charakteristickou axiální periodickou strukturou“. Kolagenové fibrily je to, co dovoluje, aby tvar pokožky byl uchován a pevný. Tato tzv. „mikrofibrilární struktura“ je to, co tvoří kolagen.

Známým faktem je, že v lidském těle existuje nejméně 16 různých typů kolagenu. Patří mezi ně kolagenové typy 1, 2, 3, 5 a 10.

Nicméně, převážná většina kolagenů – mezi 80% a 90% – se skládá z typů 1, 2 a 3. Typ 1 kolagen specificky tvoří téměř 90 procent zásob těla podle některých zjištění.

Existují také různé typy kolagenu, které se nacházejí v některých potravinách nebo se používají k výrobě kolagenových doplňků stravy.

Typy kolagenu

Jaké jsou nejlepší druhy? Zde je přehled různých typů kolagenu, zdrojů a jejich primárních přínosů, abyste mohli určit, jaký typ je nejlepší pro vás:

  • Kolagen Typ 1 / Typ I: je zdaleka nejhojnější a téměř považován za nejsilnější typ kolagenu v lidském těle. Je tvořen eosinofilními vlákny, která tvoří část těla, včetně šlach, vazů, orgánů a kůže (dermis). Kolagen typu 1 také napomáhá tvorbě kostí a lze jej nalézt v GI traktu. Je velmi důležitý při hojení ran, dává pokožce pružnost a elasticitu a drží pohromadě tkáň, takže se neroztrhne.
  • Kolagen Typ 2 / Typ II: primárně pomáhá budovat chrupavku, která se nachází v pojivových tkáních. Zdraví našich kloubů se opírá o chrupavku vyrobenou z kolagenu typu 2, což je důvod, proč je prospěšné předcházet bolesti spojené s věkem nebo různým symptomům artritidy.
  • Kolagen Typ 3 / Typ III: je tvořen retikulárními vlákny a je hlavní složkou extracelulární matrix (mezibuněčná hmota), která tvoří naše orgány a kůži. Obvykle se vyskytuje u typu 1 a pomáhá pokožce dodávat její pružnost a pevnost. Tvoří také krevní cévy a tkáně v srdci. Z těchto důvodů je nedostatek kolagenu typu 3 spojen s vyšším rizikem rupturovaných krevních cév[9] a dokonce předčasného úmrtí podle výsledků některých studií na zvířatech.
  • Kolagen Typ 4 / typ IV: má důležitou úlohu při tvorbě bazální laminy, která se nachází v endotelových buňkách, které tvoří tkáň obklopující orgány, svaly a tuk. Bazální lamina je potřebná pro různé funkce nervů a cév. Propojuje většinu našich zažívacích orgánů a dýchacích cest. Bazální lamina se nachází v prostoru mezi horní vrstvou kůže / tkáně a nejhlubší vrstvou. Jedná se o tenkou vrstvu tekutiny podobné gelu, která poskytuje polštářek / polstrování pro tkáň nad ní.
  • Kolagen Typ 5 / Typ V: je nutný k tomu, aby povrch buněk, stejně jako prameny vlasů a tkáně nalezené v placentě u žen (orgán, který se vyvíjí v děloze během těhotenství, poskytuje kyslík a živiny rostoucímu dítěti a odvádí odpad).
  • Kolagen Typ 10 / Typ X: pomáhá s tvorbou nové kosti a tvorbou kloubní chrupavky. Je zapojen do procesu endochondrální osifikace, což je způsob, jakým je u savců tvořena kostní tkáň. Bylo zjištěno, že je prospěšný pro hojení zlomenin kostí a opravu synoviálních kloubů[10].

Zdroje kolagenu

Pokud jde o zdroje kolagenu, které dostáváme z naší stravy, hlavní jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin, včetně hovězího, kuřecího, rybího a vaječného skořápkového membrány. Zde je trochu o tom, jak se tyto kollageny liší a prospívají nám:

  • Bovinní kolagen (kravský nebo hovězí, angl. bovine): pochází z krav, konkrétně z kůže, kostí a svalů. Je vyroben převážně z typu 1 a 3, což je dobrá kombinace, neboť se jedná o nejrozšířenější typy kolagenů, které se vytvářejí a nacházejí v lidském těle. Obsahuje velké množství glycinu a prolinu, a proto je užitečný pro tvorbu kreatinu, budování svalů a také pomáhá tělu vytvořit si vlastní kolagen.
  • Kuřecí kolagen: je typ 2, který je nejvhodnější pro stavbu chrupavky. To z něj dělá vhodným doplňkem pro udržení zdraví kloubů, zejména proto, že tento zdroj také poskytuje chondroitin sulfát a glukosamin sulfát – oba mají účinky proti stárnutí. Většina doplňků obsahujících kolagen obvykle používá tento typ.
  • Rybí kolagen: Bylo zjištěno, že daný typ pocházející z ryb je snadno vstřebatelný a poskytuje převážně kolagen typu 1, s aminokyselinami glycinem, prolinem a hydroxyprolinem. Protože typ 1 lze nalézt v celém těle, konzumace rybího kolagenu je spojena s pozitivním vlivem na klouby, kůži, důležité orgány, cévy, trávení a kostí. Hydroxyprolin je důležitou složkou trojzávitnice kolagenu a nižší hladiny jsou spojeny s degradací kloubů, a proto se projevují symptomy stárnutí. Hydroxyprolin je potřebný pro stabilitu kolagenu a je vytvořen modifikací normálních prolinových aminokyselin po vybudování kolagenového řetězce. Tato reakce také vyžaduje vitamin C (aby napomáhal při přidávání kyslíku), což je důvod, proč nedostatek vitaminu C může způsobit abnormality v hladinách kolagenu.
  • Kolagen z membrán vaječných skořápek: vaječný kolagen, který se nachází ve skořápkách a bílých vejcích, obsahuje většinou typu 1. Také obsahuje typ 3, 4 a 10, ale zdaleka nejvíce typ 1, stejně tak jako lidské tělo (přibližně 100krát více typu 1 než typ 4). Vaječný kolagen poskytuje glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou a různé aminokyseliny, které mají přínos pro budování pojivové tkáně, hojení ran, budování svalové hmoty a snižování bolesti a ztuhlosti.

Co jsou kolagenové peptidy?

Kolagenové peptidy obsahují stejný přesný soubor aminokyselin a živin jako kolagen, ale již prošly procesem nazývaným hydrolýza, který je rozdělí na kratší řetězce proteinů.

Hydrolyzovaný kolagen může být rozpuštěn nejen v horké, ale i studené vodě, a také je mnohem snazší ho strávit žaludkem.

Má vysokou biologickou dostupnost a může být vstřebán do krevního oběhu snadněji než běžný kolagenový protein.

Obsahuje stejný soubor kolagenových peptidů jako kolagenní protein, což znamená, že může pomoci zlepšit stav pleti a vlasů, zmírnit bolesti kloubů a přispět ke zdraví střev.

Potřebujeme tedy nutně doplňky stravy s kolagenem, abychom se ujistili, že dostáváme dostatek této látky v naší stravě? Jinými slovy, fungují kolagenové doplňky stravy? Odpověď na obě otázky je ano.

Díky své kratší délce peptidového řetězce, je vysoká biologická dostupnost kolagenových peptidů skvělou volbou, pokud se rozhodnete začít se suplementací tohoto proteinu.

Hledejte výrobky s názvem „kolagenní peptidy“, „hydrolyzát kolagenu“ nebo „hydrolyzovaný kolagen“ na štítku.

Nežádoucí účinky kolagenu

Jakékoliv negativní vedlejší účinky kolagenu jsou naštěstí velmi vzácné. Většina lidí, kteří trpí negativními vedlejšími účinky, buď překročila doporučenou denní dávku, nebo měla již existující alergii na danou látku.

Zkontrolujte vždy zdroj kolagenu. Pokud jste alergičtí na ryby, pak se rybými kolagenu raději vyhněte. Pokud doplněk uvádí pouze typ kolagenu, pak je důležité vědět, že kolagen typu 2 je obvykle kuřecí, zatímco typy 1 a 3 mohou být hovězí, rybí nebo vaječné. Pokud jste alergičtí na některý z těchto proteinů, pak se mu vyhněte.

Jedna ze stížností, které někteří uživatelé registrují, může být špatná pachuť z kolagenového prášku nebo pilulek. Špatná chuť zmizí během několika minut, ale obvykle se jí lze vyhnout například tím, že si přidáte prášek do smoothie.

Závěr

  • Existuje mnoho faktorů, které podporují tvorbu a použití kolagenu v těle – jako je vitamin C, mangan, měď, prolín a potraviny s vysokým obsahem antokyanidinů (jako jsou borůvky, třešně a ostružiny).
  • Aby byl kolagen aktivován v těle, vždy berte své doplňky stravy s kolagenem (např. kapsle s kolagenem nebo kolagenový nápoj), společně se zdrojem aminokyselin a vitamínem C, nebo se ujistěte, že váš doplněk již tyto aktivační živiny obsahuje, pro usnadnění absorpce a užitečnosti.
  • Ujistěte se, že volíte hydrolyzované kolagenové produkty, jako jsou kolagenní peptidy, pro jejich biologickou dostupnost, vstřebatelnost a snadnější trávení.
  • Mějte na paměti, že zatímco mnoho krémů a prášků tvrdí, že oživují pokožku přidáním kolagenu, molekuly v těchto topických produktech jsou obvykle příliš velké na to, aby byly pokožkou skutečně absorbovány.
  • Konečně, uvědomte si, že některé potraviny – konkrétně ty s velkým obsahem aminokyselin, podporují tvorbu kolagenu více než jiné. Živočišné produkty, jako jsou vejce, drůbež, ryby a mléko, mohou pomoci zvýšit tvorbu kolagenu.
  • [1] The American Journal of Clinical Nutrition – Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load
  • [2] 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain.
  • [3] Effect of collagen hydrolysate in articular pain: a 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study.
  • [4] Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature.
  • [5] Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis.
  • [6] Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial
  • [7] Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.
  • [8] Collagen fibril formation.
  • [9] Type III collagen is crucial for collagen I fibrillogenesis and fornormal cardiovascular development
  • [10] The role of type X collagen in facilitating and regulating endochondral ossification of articular cartilage.

Aminokyselina Taurin | Přínosy, vedlejší účinky, dávkování, zdroje a další

Taurin je aminosulfonová kyselina, která se díky své struktuře někdy označuje jako beta-aminokyselina obsahující síru, i když technicky není aminokyselinou, kvůli strukturálním odlišnostem.

Tvoří více než 50% volných aminů v srdeční tkáni, ale v různých koncentracích se vyskytuje v celém tělním systému. Zvláště se vyskytuje v orgánech a ve varlatech, kde je široce přítomný.

Je ve vodě rozpustný a lze ho nalézt v potravinách, v nejvyšších koncentracích je obsaženo v mase, a je zdravým pomocníkem pro srdce a krevní oběh, kde může vykazovat širokou škálu přínosů pro zdraví.

Samotné tepelné zpracování příliš taurinu nevadí, ale jelikož je Taurin rozpustný ve vodě, vaření způsobuje vysoké ztráty této sloučeniny.

Dávkování

Dávky mezi 500 mg až 2 000 mg se ukazují býti účinné, i když horní hranice pro toxicitu je umístěna na mnohem vyšší úrovni a vysoké dávky jsou dobře tolerovány.

Horní hranice, po kterou by se ani při dlouhodobém užívání během života neměli vyskytnout žádné vedlejší účinky, bylo stanoveno na 3 g Taurinu denně.

Jaké jsou zdroje Taurinu ?

Následující tabulka uvádí obsah taurinu v nejčastěji konzumovaných potravinách :

Potravina Množství Obsah taurinu
Mléko plnotučné 100 g 15 mg
Losos 100 g 310 mg
Tuňák červené maso 100 g 279 mg
Krůtí 100 g 300 mg
Kuřecí tmavé maso 100 g 169 mg
Hovězí syrové 100 g 43 mg

Působení taurinu

  • Taurin poskytuje většinu svých příznivých vlivů prostřednictvím jiných sloučenin v těle, ale vykazuje i některé své vlastní vlivy na buněčné úrovni.
  • Je také důkladně zkoumán jako antidiabetická sloučenina kvůli jeho působení na orgány těla, jež nejvíce trápí diabetiky (ledviny, oči, nervová soustava), stejně tak pro regulaci hladiny cukru v krvi a současně snižování některých forem inzulínové rezistence.
  • Důležitý je také pro kardiovaskulární ochranu a cévní stěny a také proti škodlivému zánětlivému působení břišního tuku u obezity.
  • Jeho přínosy také velmi ocení kuřáci, jelikož má taurin schopnost zvrátit mnohé negativní účinky kouře na cévní stěny.
  • Bývá také často používán pro snížování křečí způsobené spalovačema tuků, jako je kofein a podobné látky.
  • Taurin je organická kyselina, která působí jako stabilizátor lipidů / membrán v těle a může napomáhat různým částem antioxidačního systému pro obranu před negativnímy vlivy oxidace.

Taurin podporuje kardiovaskulární zdraví, citlivost na inzulín, rovnováhu elektrolytů, sluchovou funkci a imunitní odpověď. Ve výzkumu na zvířatech je taurin chránil před srdečním selháním, což snížilo úmrtnost o téměř 80 %.

Jeho přínosy jsou tak široké a rozsáhlé, že vědci popisovali taurin jako ‚zázračnou molekulu‘.

Mechanismy působení taurinu

Taurin působí jako činidlo chránící buňky tím, že reguluje propustnost a zdraví buněčných membrán a také vykazuje účinky podobné antioxidantů.

Tím, že váže volné ionty železa a mědi (Fe2 +, Cu2 +) a oxidační proteiny v krvi, které by působily jako prooxidanty v situacích s vysokou hladinou glukózy v krvi pomáhá zejména diabetikům a při konzumaci potravin s vyšším glykemickým indexem.

Taurin může také v průběhu času vykazovat účinky podobné antioxidantům tím, že zabraňuje prooxidačním účinkům spojeným s rezistencí na inzulín prostřednictvím jeho inzulínových senzibilizačních účinků.

Taurin v koncentraci 1 mM výrazně snižuje oxidační poškození v tkáních srdečního svalu při oxidativním stresu a může chránit před ischemickým poškozením v srdeční tkáni.

Příčiny nedostatku taurinu

Taurin se při správné výživě a kondici v těle vyskytuje v dostatečném množství. Některé diety, zejména vegetariánské nebo veganské diety, postrádají dostatečné množství taurinu.

Některá onemocnění – včetně jater, ledvin nebo srdečního selhání, cukrovky a rakoviny – způsobují nedostatek taurinu.

Také s přibývajícím věkem tělo ztrácí schopnost vyrábět optimální množství taurinu, což nutně snižuje vitalitu.

Taurin a Anti-aging

Spojení mezi taurinem a dlouhověkostí je tak silné, že japonští výzkumníci nazvali taurin jako ‚Rozhodující výživový faktor pro dlouhověkost Japonska‘. Má se za to, že za dlouhověkost tamních rybářských populací, může konzumace syrových ryb, bohatých na taurin.

Zajímavé je, že například ve Skandinávských zemích, kde je také vyšší konzumace ryb, se tyto účinky nepotvrdili. Způsobené je to především tím, že v těchto zemích se ryby jedí většinou vařené a nebo nakládáné. Taurin je ve vodě rozpustná molekula, a proto je při těchto metodách zpracování téměř veškerý taurin ztracen. Při pečení dochází jen asi k polovičním ztrátám oproti vaření.

Kouření

Endoteliální dysfunkce byla pozorována u mnoha vaskulopatií včetně chronického kouření cigaret. Taurin, semiesenciální aminokyselina a vitamin C, přirozeně se vyskytující antioxidant, dříve prokázaly, že mají ochranné účinky na endotel při vystavení prozánětlivým vlivům.

Jedna studie u kuřáků se zhoršenou endoteliální funkcí, kterým byla podávána dávka 1500 mg taurinu v kapslích a 2g vitaminu C po dobu 2 týdnů, dokázala vrátit tyto parametry do normálních hladin a zlepšit průtok krve.

Tato pozorování naznačují, že suplementace taurinem má příznivý vliv na makrovaskulární endoteliální funkci a je zřejmé, že její vliv na změnu endoteliální funkce v dyslipidemických stavech je příznivý.

Kuřáci tedy mohou zvážit zvýšení příjmu ryb, které obsahují významné množství taurinu, aby se snížilo riziko onemocnění srdce a mrtvice. Je potřeba vybírat správné druhy ryb, jelikož některé v sobě akumulují škodlivé látky jako těžké kovy. Vhodným způsobem může být také doplňování Taurinu v kapslích v kvalitním doplňku stravy.

Správná funkce cév je klíčem k zabránění kornatění tepen. Cigaretový dým způsobuje změny v cévách, což způsobuje, že se chovají jako pevná trubka spíše než flexibilní trubice. Tato rigidita zabraňuje dilataci cév v reakci na zvýšený průtok krve, což vede k stavu nazývanému endoteliální dysfunkce, včasné známce aterosklerózy a primární příčiny infarktu a mrtvice.

Studie ukazují, že suplementace taurinu vede ke zvrácení většiny škod způsobených kouřením (tabákem), dokonce i když subjekty pokračovali v kouření během léčby. Jak zjistila studie z roku 2003, ke zlepšení poškození způsobené chronickým kouřením stačilo pouhých pět dní s dávkou 1,5 gramů taurinu. Vnitřní výstelka krevních cév a průměr krevních cév se ve studii vrátili do normálu.

Metabolizmus glukózy

Mnohé ze studií in vivo, které sledovali působení taurinu, byly prováděny v experimentálních situacách inzulínové rezistence indukované fruktózou.

Taurin vykazuje mnohé příznivé vlivy při léčbě inzulínové rezistence modifikací post-receptorových (intracelulárních) účinků inzulínové signalizace, stejně jako regenerací vnitřních antioxidantů, snížením peroxidace lipidů a zlepšením inzulínové rezistence. Taurin může také do jisté míry regulovat hladinu glukózy prostřednictvím zlepšeného akutního působení inzulínu.

Diabetes

Mimo výše zmiňované příznivé působení na metabolismus glukózy, zdraví očí, zdraví ledvin a endotelu (což jsou všechny systémy, které jsou potenciálně poškozené u diabetiků), má taurin další mechanismy, které vedou k tomu, že je velkým přínosem pro léčbu diabetu.

Snižování množství taurinů u diabetiků může přispět k mitochondriální dysfunkci a je pravděpodobné, že obnovení taurinu přispívá k normalizaci mitochondriálních funkcí, které se mohou spojit s inhibicí produkce ROS(reaktivních oxidačních činidel) z mitochondrií.

Výrazný potlačující účinek taurinu proti oxidativnímu stresu je spojen s různými cestami u diabetických stavů. Zaprvé reaktivita taurinu proti aldehydu může přispět ke snížení AGE (produkty pokročilé glykace) a modifikovaného LDL cholesterolu.

Snížená modifikace LDL zprostředkovává zvýšenou biologickou dostupnost NO. Má se za to, že taurin inhibuje produkci ROS prostřednictvím regulace mitochondrií., jelikož se taurin vyskytuje ve velmi vysokých koncentracích v mitochondriích.

Metabolit taurinu obsahující modifikovaný uridin byl nedávno objeven v roli mitochondriální přenosové RNA (tRNA). Nedostatek taurinu může způsobit pokles taurinem modifikované tRNA a poškodí transportní kapacitu elektronů.

Navíc byla popsána pufrovací vlastnost taurinu v mitochondriální matici.

Taurin může pomoci při bolestech kloubů vyvolaných diabetem, a to zmírněním glykace a fyziologických změn kolagenu, a to tím, že obětovává své aminokyseliny glykačním činidlům. Jedná se o stejný mechanismus účinku, který chrání sítnici před glykací.

Testosteron

Taurin je zkoumán pro jeho interakce s testosteronem kvůli tomu, že je nejvýznamnější volnou aminokyselinou lokalizovanou ve varlatech, kde může být biosyntetizován. Tato schopnost se stárnutím snižuje.

Taurin byl detekován v Leydigových buňkách, vaskulárních endotelových buňkách a dalších buňkách varlat.

Ve varlatech působí taurin většinou jako antioxidační sloučenina a chrání varlata a lokalizované struktury před oxidačním stresem.

To, zdá se, zabraňuje poklesu testosteronu z jiných látek, které mohou snižovat testosteron pomocí prooxidace, což bylo prokázáno např. u nikotinu, arsenu, kadmia a doxorubicinu.

Další stav, ve kterém taurin může zabránit oxidaci způsobující snížení testosteronu, je diabetes. Nadbytek glukózy a prooxidantů v krvi negativně ovlivňuje funkci varlat, čemuž bylo zabráňeno taurinem a testikulárními antioxidanty obecně.

Jedna studie na měření testikulárních antioxidačních enzymů také zjistila, že byly zvýšeny hladiny superoxid dismutázy (SOD) a glutathionu s vyšším účinkem u nejstarších potkanů. U mladých potkanů byla zaznamenáno pozoruhodné zvýšení sorbitol dehydrogenázy a obě skupiny zaznamenaly zvýšení hladin testikulárních oxidů dusíku (NO).

  1. Příjem taurinu u matek také zjevně pozitivně ovlivňuje hladiny androgenů potomstva, měřeno hladinou sérového testosteronu, ve studii na krysách, kdy matka konzumovala 1% taurinu v pitné vodě.
  2. Taurin má tedy obecné ochranné účinky na oxidanty indukované snížení hladiny testosteronu, který je spojen s taurinem vysoce koncentrovaným ve varlatech a působícím jako antioxidant.
  3. Jedna studie u zdravých dvouměsíčních potkanů, kterým byl v pitné vodě podáván 0,5, 1% a 1,5% taurinu, zaznamenal po dobu 5 týdnů zvýšení sérového testosteronu (stejně jako FSH a LH), přičemž 1% diety byl nejvýznamnější a zvýšil testosteron v obou sérech A varlat od přibližně 50 ng / dL do 80 ng / dL, což je nárůst o 60%.
  4. Tyto výsledky byly později replikovány s 1% Taurinem ve stravě dospělých a starších samců potkanů, u kterých byl v obou skupinách zaznamenán nárůst testosteronu a LH, ale významněji u starších krys.

Oči a zrak

Je známo, že taurin vytváří konjugáty s vitamínem A (retinolem) v oku, kde buď hraje roli při regeneraci rhodopsinu a fotoreceptorů nebo vazbou na trans-retinal (prooxidant produkován světelnou stimulací) a brání do určité míry jeho prooxidačním účinkům.

Taurin také vykazuje osmolytické vlastnosti na sítnici, které mohou mechanicky chránit vnější segmenty sítnice pomocí regulace hydratace a tlaku těchto organel.

Zdá se, že taurin má v očích zásadní roli u všech testovaných druhů savců, včetně primátů. Má se za to, že tyto mechanismy ochrany, které se projevují u taurinu, jsou buď způsobeny stimulačním účinkem na fotoreceptory a rhodopsin (pigment důležitý pro zrak), nebo prostřednictvím omezení působení prooxidačních stresorů v oku, které jsou důsledkem světelné stimulace.

Taurin může také pomoci chránit oči před jinými stresory, jako je zvýšená koncentrace glukózy v tkáních sítnice (důsledek diabetu, který může vést k diabetické retinopatii).

Ledviny

Stejně jako u srdce může suplementace taurinu chránit proti ischemickému / reperfuznímu poškození ledvin a chránit před oxidačním stresem indukovaným toxiny mimo obecný oxidativní stres způsobený metabolismem potravy.

Anémie

Taurin pomáhá při nedostatku železa u anemických pacientů.

Taurin může také zlepšit příznaky anémie, protože podporuje účinnou dopravu železa z krevního řečiště do tkání. To umožňuje, aby kyslík účinněji dosáhl do buněk tkání, kde je potřebný k výrobě energie.

Bývá také pacientům podáván krátce před operací. Je to proto, že může zabránit možným problémům vzniklým v důsledku chirurgického zákroku, jako je anémie způsobená nadměrnou ztrátou krve a poškozením ledvin v důsledku omezení tekutin po operaci.

Produkce kolagenu

Aminokyselina taurin je také účinným činidlem používaným k urychlení procesu hojení ran. Taurin byl schopen výrazně urychlit dobu zotavení ran a zlepšil kůži kolem rány.

Předpokládá se, že tyto hojivé vlastnosti jsou z velké části způsobeny schopností zvýšit produkci kolagenních svazků proteinových vláken, které tvoří spojivové tkáně pokožky.

Cholesterol

Taurin může snižovat hladinu cholesterolu tím, že zlepšuje funkci žlučníku, což může pomoct eliminaci cholesterolu přes žluč. Výsledky studie provedené japonskými výzkumníky prokázaly tuto roli taurinu na snížení hladiny cholesterolu v játrech a krvi v léčené skupině.

Obezita

Jedním ze způsobů, jak může taurin zlepšit celkové zdraví, je boj s obezitou. Obezita působí na každou oblast těla, zejména kvůli zánětlivým vlivům z buňek břišního tuku.

Studie u člověka ukazují, že 3 gramy taurinu denně po dobu 7 týdnů taurinu výrazně snížily tělesnou hmotnost u skupiny nadváhy nebo obézních (ale zatím ne diabetických) dospělých. U subjektů došlo k významnému poklesu jejich sérových triglyceridů a tzv. ‚aterogenního indexu‘, který ukazuje poměr složek cholesterolu, a který předpovídá riziko aterosklerózy.

Různé studie na zvířatech podporují schopnost taurinu působit proti obezitě a na snižování lipidů, a to jak samotnému, tak v kombinaci s jinými přírodními produkty.Tyto studie zdůrazňují schopnost taurinu zlepšit glukózovou toleranci u obézních zvířat, což je důležitý přínos vzhledem k počtu lidí s nadváhou.

Výzkum na zvířatech dále odhaluje velmi nebezpečný příznak, že samotná obezita způsobuje pokles plazmových hladin taurinu, což v začarovaném cyklu dále podporuje obezitu.

Pozorovaný pokles hladin taurinu byl pozorován u myších modelů jak genetické obezity, tak diety vyvolané obezitou. Naštěstí ve stejné studii dodatečná suplementace taurinem přerušila tento cyklus, což umožnilo zabránit obezitě a jejím následkům.

Srdce a kardiovaskulární systém

Taurin hraje důležitou roli v mnoha aspektech kardiovaskulárního systému. Tato aminokyselina pomáhá transportovat klíčové živiny, jako je draslík, hořčík a vápník dovnitř buněk srdce a ven z buněk, čímž zlepšuje jeho fungování.

Nízké hladiny taurinu byly zjištěny u pacientů, kteří trpěli infarktem. V Japonsku se diskutuje o použití taurinu pro pacienty trpící ischemickou chorobou srdeční. Větší denní dávky taurinu zlepšily srdeční funkci u pacientů trpících různými chronickými onemocněními srdce, jako je arytmie, městnavé srdeční selhání a srdeční záchvaty.

Plíce

Taurin může také chránit plíce před stresem vyvolaným oxidanty (jak tomu je u kouření) tím, že poskytuje své amino skupiny a produkuje N-chlorotaurin reakcí s kyselinou chlorovodíkovou v žaludku.

V experimentech na potkanech bylo prokázáno, že taurin že chrání proti poškození plic vyvolané různými oxidačními činidly, jako je ozon, oxid dusičitý, amiodaron a paraquat a proti poškozením plic indukovaným bleomycinem.

Játra

Taurin také pomáhá udržovat zdraví dalšího důležitého orgánu, jater. Pomáhá jaterním buňkám efektivněji pracovat a posiluje schopnost jater eliminovat škodlivé toxiny z těla. Z tohoto důvodu mnoho lidí užívá taurin po pití alkoholu, protože pomáhá vyplavit jeho toxické účinky rychleji z tělního systému.

Taurin může chránit játra před toxicitou indukovanou acetominofenem na úrovni o něco méně účinné než N-acetylglutathion. Může mít také ochranný účinek proti ostatním toxinům obecně.

Epileptické stavy

Taurin působí také jako inhibiční neurotransmiter, který může působit jako zklidňující pro excitabilní mozkové stavy. Sedativní efekt může být užitečný k prevenci epileptických záchvatů a k minimalizaci manických stavů, při bipolárních poruchách.

Vedlejší účinky

Podle výsledků studie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition, doplňování taurinu nevyvolává žádné závažné vedlejší účinky, což podporuje výsledky podobných studií.

Navíc tisková zpráva z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin z roku 2009 potvrzuje, že hladiny taurinu až 1000 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně nezpůsobí újmu.

Tato tisková zpráva přišla poté, co panel EFSA posoudil hladiny taurinu v energetických nápojích a oznámil, že nemají škodlivé účinky. Výzkumíci uvádí, že taurinová toxicita může způsobit vznik průjmu nebo peptických vředů, ale to, co představuje toxické hladiny, není řešeno.

Z dlouhodobého hlediska představuje hranice 3 g taurinu denně ověřenou bezpečnou hranici bez vedlejších účinků.

Shrnutí na závěr

Provedené výzkumy naznačují, že aminokyselina Taurin hraje důležitou roli v mnoha orgánech a systémech lidského těla a jeví se jako velmi slibná molekula pro účely metabolických, kardiovaskulárních onemocněních a dalších.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector