Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

Za posledních 50 let na světě přibyly 4 miliardy lidí, podle celkové hmotnosti lidstva to však vypadá, jako by nás přibylo o miliardu víc. Za stejnou dobu medicína vyprodukovala desítky dietních doporučení, z nichž většina je v zásadě správná. Proč tedy lidstvo tloustne nerušeně dál? Stav má dvě hlavní příčiny, z nichž první, alespoň podle dr. Jonathana Berze z Lékařské fakulty v americkém Bostonu, je právě záplava různých doporučení, v nichž se dnes nevyznají ani samotní lékaři. A druhá příčina? Zabýváme se metabolismem, zatímco téměř ignorujeme psychologii. Ani následující pravidla, která v zásadě vycházejí z doporučení Ministerstva zemědělství Spojených států pro boj s epidemií obezity, nejsou zcela odolná proti sebepodvádění. Respektují však základní fakt, že pro každého kdo má nadváhu, je tím nejtěžším odříci si jídlo, na které má chuť.

Zápas s vůli naprostá většina z nás vždy nakonec prohraje. Doporučení, kterými se řídí tento portál, tento marný boj nahrazují tréninkem určitého stereotypu. Filozofií celého konceptu je:

  • (a) jíst to co nám chutná
  • (b) nahrazovat potraviny méně kalorickými, pokud mají stejnou chuť
  • (c) postupně se naučit snížit objem toho, co sníme.
  1. Jezte to, co vám chutná. Nenuťte se do ničeho jen proto, že „je to zdravé“, pokud však existuje chuťově ekvivalentní potravina s nižším obsahem energie, dávejte jí jednoznačně přednost.
  2. Jezte 3 hlavní jídla denně. Nedržte hladovku (jen málokdo z těch, kdo to zkusí, unikne jo-jo efektu). Nenuťte se do velkých snídaní, ale něco ráno snězte.
  3. Před jídlem, 40 minut až hodinu, snězte jablko, nebo jiné ovoce, které vám chutná. Kupujte si nejlépe šťavnatá zelená jablka a pokud to zvýší požitek, jablko si oloupejte a rozkrájejte na dílky. Jablko nejíte je kvůli vitaminům, ale pro urychlení pocitu sytosti při následujícím hlavním jídle. Efekt jablečné vlákniny je bonus navíc. Pokud nemáte jablka rádi, dejte si 30 minut před jídlem 4 lentilky, popř. 2 „cucavé“ bonbony (Bon pari) nebo jeden tenký plátek sýra. Pozor, abyste krabičku lentilek nesnědli celou, stane se to velmi snadno, jablko je spolehlivější.
  4. Talíř. Nahraďte velké talíře dezertními talířky. Je-li to technicky či společensky nemožné, dbejte na to, aby velký talíř byl pokryt jídlem jen z jedné poloviny. Jídlo si na talíři zkuste esteticky upravit, inspirujte se obrázky z luxusních restaurací. Jídlo udržujte v nízké vrstvě, naučte se klasickou hromadu jídla na talíři považovat za něco odporného – vrstvě jídla na talíři se po čase vždy podobá naše břicho.
  5. Zelenina musí pokrývat polovinu plochy talíře, nemusí to však být syrová zelenina a rozhodně by to měla být zelenina, která vám chutná! Respektive zpracovaná tak, aby vám chutnala. Zelí nebo špenát – pokud vám chutná – bude mít větší efekt než nevábná hromádka nakrájené syrové mrkve, salátu a papriky. Při přípravě teplé zeleniny ale zásadně nepoužívejte mouku či strouhanku. Příloha (brambory, těstoviny, pečivo) musí tvořit nejvýše 1/8 plochy talíře. (Měli byste se dostat přibližně na jednu středně velkou bramboru nebo dvě polévkové lžíce těstovin, to vám jistě bude na začátku připadat málo; snižujte množství přílohy postupně).
  6. Jezte velmi pomalu – přesně opačně, než to učíte své děti. Nehltejte, pomalu a pečlivě kousejte, udržujte sousto v ústech co nejdéle. Po spolknutí sousta se naučte dělat přestávku, počítejte v duchu do 30 než si vezmete další sousto. Pocit sytosti se dostavuje s určitou latencí od začátku jídla, obézní lidé mají tuto dobu často prodlouženou, proto se „loudáním“ snažte dosáhnout toho, abyste dojídali až v době, kdy se cítíte sytí. V anglosaských zemích znovu lékaři objevili starý zvyk dlouhého žvýkání každého sousta – minimum 30 žvýknutí na jedno sousto se vám asi bude zdát trochu moc, ale pokud byste si z toho udělali zvyk, pravděpodobně toto samo může vést k zhubnutí.
  7. Závěr jídla musí být chuťově zcela uspokojující, pokud tedy milujete přílohy, nechte si je k posledním soustům. Experimentujte a naučte se jíst tak, abyste snížili riziko, že s krátkým odstupem po hlavním jídle (od 15 minut do 1,5 hodiny) vás přepadne nezvladatelná chuť na další jídlo.
  8. Po jídle, s odstupem pěti až deseti minut si dejte ovoce, žvýkačku nebo cokoli nekalorického, co přeruší chuť na další jídlo. Někomu pomůže černá káva.
  9. Absolutní prohibice na slazené nápoje! Sklenička koly (0,3 litru) vám dá přibližně tolik cukru jako jedna houska. Ideální jsou jemně perlivé minerálky nebo čaje (ne však kupované nápoje označované jako ice tea, ty jsou slazené). Moderní medicína je skeptická k nápojům slazeným umělými sladidly, ale pokud budete opravdu dodržovat předchozích 9 bodů, dopřejte si je. Jinak hrozí, že po vypití 5 litrů čisté vody vás přestane bavit všechno a především hubnutí. Mějte na paměti, že pivo i víno obsahují přibližně stejné množství kalorií jako mnohé slazené nápoje, pokud vám ale víno pomůže zvládnout odpolední nebo večerní „záchvat“ hladu, dejte si malou skleničku (o malém přínosu a velkých rizicích alkoholu píšeme zde). Zvykněte si nesladit kávu, pokud to nedokážete, zkuste umělá sladidla, pokud vám chuťově vadí, najděte si minimální množství cukru, které vám kávu osladí – do espresa obvykle stačí třetina 7g sáčku běžného v restauraci, musíte ovšem cukr rozmíchat, počkat dvě minuty a pak znovu důkladně zamíchat.
  10. Prevence záchvatů hladu. Častým důvodem nadváhy je ujídání (lidově luxování ledničky). Tomu se obvykle nedá zcela zabránit, boj většinou po hodině či dvou prohráváme s pocitem frustrace. Je lépe respektovat, že náš mozek je takto nastaven. Připravte si předem do ledničky zásobu chuťově uspokojujících malých kousků jídla (tzv. finger food), ovšem s minimálním obsahem energie (kalorií). Je nutné, abyste při záchvatu hladu nebo chuti k jídlu nemuseli nic připravovat, proto mějte připravené již omyté a nakrájené ovoce. Pokud míváte spíš chuť na slané, vyzkoušejte si, jak upravit zeleninu tak, abyste „podvedli“ svůj mozek. Máte-li například rádi chuť smaženého, připravujte si pravidelně do zásoby malé kousky smaženého květáku, smažené žampiony, kapustové placičky apod. Olej a strouhanka jsou v tomto případě přípustnou „obětí“. Pokud míváte naopak chuť na sladké, a ovoce samo vás neuspokojí, zkuste různé kombinace ovoce a tvarohu, tedy bez mouky. Čím víc ovoce, tím lépe. Investujte čas do toho, abyste objevili svou slabinu, a na ní našli adekvátní minimálně kalorické uspokojení. Můžete je pak používat i k zahnání hladu krátce po snídani či po obědě. I tyto malé kousky jezte extrémně pomalu.
Budete mít zájem:  Zánět Eustachovy Trubice Léčba?

A nezapomeňte: toto vše nejlépe funguje, když si zvyknete nachodit každý den alespoň 6000 kroků, z toho 40 minut souvisle bez větší přestávky. Naproti tomu je třeba zdůraznit, že ani 10 000 kroků denně vám nedopřeje luxus pokračovat ve způsobu stravování, kterým jste dospěli do své váhové kategorie.

Text © Maxdorf Publishing, s.r.o.

Foto © Andrey Baturin | Dreamstime.com

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

O svou zkušenost s chůzí a shazováním poporodních kil se s námi podělila čtenářka Jana Procházková.

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

Po dobrém obědě, nacpaní k prasknutí, si svých 6000 kroků asi moc neužijete. Na začátku cesty ale můžete udělat i větší přešlap, totiž vyrazit s prázdným žaludkem.

Kručení v břiše přitom není dobrým předpokladem pro zvládnutí jakékoli fyzické aktivity.

I když nejste zvyklí pravidelně snídat či svačit, nějaké to „palivo“ svému tělu dopřát musíte, chcete-li si zajistit alespoň minimální výdrž.

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

Mnozí z nás sami u sebe posuzují svou nadváhu podle velikosti oděvu, který nám „ještě je“ nebo „už není“. Z individuálního pohledu je to zcela dostatečné, ale medicína potřebuje objektivní hodnocení, neboť víme, že riziko nejrůznějších nemocí a poruch s mírou nadváhy stoupá …

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

V průběhu posledních desetiletí jsme si zvykli na fakt, že nadváha a obezita patří spolu např. s kouřením k hlavním faktorům zvyšujícím riziko závažného onemocnění srdce a cév a podílí se na zkrácení průměrní délky života. Nebylo tomu tak vždycky ….

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

V mnohých z nás stále přetrvává nedůvěra, že lze skutečně trvale zhubnout chůzí. Zhubnout pravidelným běháním, to snad ano, ale chůzí? Snad tedy když budeme chodit ve vysokém tempu? Jak se můžete dočíst na mnoha místech tohoto portálu, názor lékařů … 

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

Obezita je závažné civilizační onemocnění, které se výrazně podílí na zhoršování zdravotního stavu populace. Ale upřímně: málokoho z nás zajímá zdravotní stav populace. Zato více než polovinu z nás dospělých trápí nadváha zcela osobně. Sami sobě se nelíbíme, tušíme, že se …

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

Přiznejme si, že ve většině z nás je obecně zakořeněná nedůvěra, že chůze jako taková může mít nějaký zásadní přínos pro naše zdraví. Předsudek vysokého výkonu (který je ovšem produktem výkonově orientované společnosti …

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

V mnohých z nás stále přetrvává nedůvěra, že lze skutečně trvale zhubnout chůzí. Zhubnout pravidelným běháním, to snad ano, ale chůzí? Snad tedy když budeme chodit ve vysokém tempu? Jak se můžete dočíst na mnoha místech tohoto portálu, názor lékařů na vhodnost jednotlivých druhů pohybu se v průběhu posledních 40 let neustále vyvíjí…

Zdravé stravování: Prověřené zásady, poměr živin a další tipy

Ke změně jídelníčku vás mohou přivést různé důvody. Ať už chcete podpořit svou imunitu, zhubnout pár kilo nebo se „jen“ cítit lépe, podaří se vám to s kvalitními potravinami, vyrovnaným příjmem živin a osvojením zdravých návyků.

Hledáte spíše krabičkovou dietu Zdravé stravování? Pak přejděte sem.

Proč jíst lépe?

Zdravý životní styl vám přinese psychickou vyrovnanost, optimální tělesnou váhu i celkovou vitalitu. Vyvážená strava podporuje podle výzkumu funkci mozku a zlepšuje i duševní zdraví.

Podle jiné zahraniční studie zdravé stravování výrazně snižuje riziko rozvoje srdečních chorob a rakoviny.

7 zásad zdravého stravování

Pravidelnost a časový odstup mezi jídly

Chcete udržet svůj metabolismus v optimálním chodu? Rozdělte si jídlo do 3–5 porcí, podle svých potřeb. Někomu vyhovuje jíst 5× denně, jinému jídlo rozdělené do 3 středně velkých porcí.

Hlavní je docílit určité pravidelnosti pro efektivnější trávení, redukci tukových zásob a zabránění pocitům hladu.

Kromě počtu porcí je důležitý také časový odstup mezi jídly. Jezte pravidelně po 2–4 hodinách, aby mělo tělo dostatek času jídlo strávit a zároveň nedocházelo k hladovění.

Díky tomu zefektivníte metabolické pochody v těle, udržíte hladinu krevního cukru v normě, získáte více energie a udržíte si zdravou váhu.

Existují i různé alternativní směry ve stravování, například tzv. přerušovaný půst neboli intermittent fasting, které sice dodržují pravidelnost, ale prodlužují odstupy mezi jídly.

Například tak, že 16 hodin ze dne nic nejíte a zbylých 8 přijmete svůj doporučený kalorický příjem. Tento postup má své výhody i riziky. Pro začátečníky ve zdravém stravování se proto spíše nehodí.

Střídmost

Dalším důležitým pravidlem je střídmost. Zachrání vás před přejídáním. Pozorujte na sobě, v jaké chvíli se cítíte zasycení, ale zároveň ještě nejste přejedení.

  • Pokud zjistíte, že i po snězení své porce máte stále hlad a tělo se domáhá dalšího jídla, může být chyba ve špatném rozvržení živin v jídelníčku.
  • Zkontrolujte si, zda máte nastavený optimální poměr živin, a jestli konzumujete dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů včetně vlákniny.
  • Jak mají vypadat ideální porce jídla? Podívejte se na rady výživových poradců z projektu Vím, co jím:

Pestrost

Snažte se každý den dodat tělu co nejširší spektrum potravin od luštěnin a libového masa přes vajíčka, ovoce, zeleninu, ořechy, semínka a mléčné výrobky až po koření a bylinky.

Budete mít zájem:  Alergie Na Česnek Příznaky?

Získáte tak dostatek potřebných aminokyselin, polysacharidů, vitaminů i minerálů. Hleďte také na barvy na vašem talíři. Antioxidanty obsažené v přírodních barvivech totiž podporují imunitu i hormonální systém a zabraňují předčasnému stárnutí.

Dopřávejte si proto barevné papriky, rajčata, zelené saláty, maliny, borůvky a další druhy pestrého ovoce a zeleniny.

Přirozenost a čerstvost

Přirozenou stravu představují všechny potraviny v jejich původní podobě tak, jak nám je poskytla příroda, anebo jsou upravované pouze minimálně bez přidání umělých příměsí a příchutí. Umělé potraviny jsou naopak všechna jídla, která vzniknou, když z původních přirozených potravin izolujeme určité části, které dále doplňujeme barvami anebo příchutěmi, přislazujeme je a přimašťujeme,

vysvětluje na svém blogu Margit Slimáková.

Postavte proto většinu svého jídelníčku na přirozených surovinách a naopak výrazně omezte přísun průmyslově zpracovaných produktů. Některé potraviny je vhodné ze svého života odstranit úplně.

Jsou to hlavně sladkosti, slané pochutiny (chipsy), instantní pokrmy, polotovary, uzeniny a smažená jídla. Ukrývají v sobě velké množství kalorií a zároveň mají jen mizivou nutriční hodnotu.

Abyste zabránili ztrátám cenných látek, skladujte potraviny co nejkratší dobu a radši častěji nakupujte.

Lokálnost

Konzumací lokálních surovin podporujete tuzemské zemědělce, snižujete uhlíkovou stopu a přispíváte k ochraně přírody. Kromě toho máte jistotu, že se ovoce i zelenina sklízí ve správný čas a necestuje k vám tisíce kilometrů v nezralém stavu.

Lokální suroviny obsahují maximum cenných živin a přináší výbornou chuť i dobrý pocit z podpory tuzemské výroby.

Plánování

Dopředu si plánujte snídaně, obědy, večeře i svačinky. V případě náhlého hladu či chuti budete mít hned po ruce zdravé jídlo a snadněji se ubráníte nástrahám v podobě sušenek, čokolád a rychlého občerstvení.

Pokud nemáte čas každý den vařit, stravujte se na místech, o kterých víte, že vaří nebo prodávají kvalitní, čerstvá a zdravá jídla.

Klid u jídla

Nikdy nejezte ve spěchu nebo dokonce za chůze. Protože trávení začíná už v ústech, důkladně každé sousto rozžvýkejte a jídlo si vychutnávejte. Při klidném stolování tělo jídlo lépe tráví. Vyhnete se tak pocitu těžkého žaludku a nevolnosti po jídle. Zároveň vytěžíte z jídla maximum.

Udržujte správný poměr živin

Hlídejte si plus mínus i optimální poměr základních makroživin – sacharidů, bílkovin a tuků. Lidé, kteří nemají žádný problém s váhou a chtějí pouze udržovat zdravý životní styl, by měli přijímat cca 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 10–15 % bílkovin.

Jestliže vás trápí nadváha, můžete zvýšit podíl bílkovin a současně snížit množství sacharidů a tuků (zejména živočišných). Bílkoviny si udržujte zhruba na 30 %, sacharidy kolem 50 % a tuky na 20 %.

Přesný návod vám dá zkušený výživový poradce.

Vhodné zdroje živin při zdravém stravování

Sacharidy

  • Obiloviny – celozrnná rýže, špalda, žito, proso, pohanka, quinoa, amarant
  • Celozrnné pečivo – nejlépe žitné a špaldové
  • Zelenina
  • Ovoce

Při výběru vhodných sacharidů věnujte pozornost také glykemickému indexu. Pokud chcete zamezit velkým výkyvům energie a vyhnout se únavě, chutím na sladké či bolestem hlavy, dávejte přednost potravinám s GI nižším než 70.

Čím nižší glykemický index příslušná potravina má, tím je kolísání krevního cukru pozvolnější.

Sacharidy v potravinách: Seznam 60+ nejlepších zdrojů

Bílkoviny

Fotogalerie: Jak vypadaly reklamy na jídlo před 40 lety?

Proteiny poskytují základní stavební kameny pro celé tělo od kůži až po vlasy. Je však velmi důležité vybrat si ty správné zdroje bílkovin. 

  • Libové maso – drůbeží, telecí, jehněčí, zvěřina, ryby, mořské plody
  • Luštěniny – čočka, fazole, cizrna, sója, hrášek, arašídy
  • Vejce – slepičí, křepelčí
  • Mléčné výrobky – nedoslazované, především řecký jogurt, čerstvé sýry, tvaroh
  • Ořechy – mandle, pistácie, vlašské ořechy, kešu, lískové ořechy, pekany
  • Semena – chia, sezamová, lněná, konopná, dýňová a slunečnicová
  • Obiloviny a pseudoobiloviny – quinoa, pohanka, rýže, proso, oves, celozrnná pšenice
  • Rostlinné výrobky – tofu, tempeh, seitan, robi

Seznam 100+ nejlepších zdrojů bílkovin v potravinách

Tuky

Do zdravé stravy se nejlépe hodí:

  • Ryby – losos, tuňák, sleď, makrela, pstruh, sardinky, ančovičky, halibut
  • Ořechy – mandle, makadamové ořechy, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, arašídy
  • Ořechová másla
  • Semena – slunečnice, sezam, len, chia
  • Za studena lisované oleje – olivový, řepkový, arašídový, sezamový
  • Avokádo
  • Olivy

Pro tělo jsou nejzdravější tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin. Podle zahraniční studie je extra panenský olivový olej skvělým zdrojem kyseliny olejové, která podporuje zdraví srdce.

Další výzkum poukazuje na pozitiva tučných ryb, jako jsou sardinky, sleď a losos. Obsahují omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, pomáhají v boji se záněty a ochraňují srdce a cévy.

Zdravé tuky v potravinách: Tabulka 40+ nejlepších zdrojů

Rozložte makroživiny správně do celého dne

Velmi důležité je optimální rozdělení živin do celého dne. Ráno a v dopoledních hodinách si můžete dovolit převahu sacharidů. Poskytnou rychlou energii. Čím více se blížíte večeru, tím by měly sacharidy ustupovat a převažovat bílkoviny.

Neznamená to však, že byste sacharidy měli večer zcela vynechávat. Váš večerní talíř by měl ideálně obsahovat především libové maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky a zeleninu.

Myslete na hydrataci

Více než polovinu našeho těla tvoří voda. Dodává buňkám  a vyplavuje z těla toxiny. Je nezbytná pro správnou funkci mozku a zdravé kosti, klouby, svaly i vnitřní orgány.

Už pouhá mírná dehydratace může způsobovat únavu, zhoršení koncentrace a pokles fyzické výkonnosti. Dlouhodobý nedostatek tekutin poznáte také podle zhoršené kvality pleti, nehtů a vlasů.

Dbejte proto na pravidelný pitný režim ve formě čisté vody nebo bylinkových, ovocných či zelených čajů. Tělu doplníte vodu také prostřednictvím ovoce, zeleniny a polévek.

Kolik vody byste měli vypít?

Doporučené množství tekutin závisí na pohlaví, věku, výšce, tělesné váze, venkovní teplotě a vlhkosti i aktuálním zdravotním stavu a stupni fyzické aktivity.

Lidské tělo při mírné námaze spotřebuje za den v průměru 2–2,5 l vody. Letní vedra a pohybová aktivita však způsobují pocení a potřeby pití ještě zvyšují.

Budete mít zájem:  Natažený Vaz V Koleni Léčba?

Nepřehánějte to se solí

Sodík je jako hlavní součást soli zcela nezbytný pro správné fungování lidského těla. Jeho hladinu je však třeba držet na uzdě. Příjem kuchyňské soli by neměl překročit 10 g za den. Za doporučenou denní dávku všeobecně platí 5 g.

Potraviny s vysokým procentem soli

  • Uzeniny
  • Některé pečivo
  • Konzervované potraviny
  • Sýry
  • Instantní pokrmy
  • Směsi koření
  • Sójové omáčky

Tipy na zdravé solení

  1. Máte rádi chuťově plná jídla? Část soli nahraďte pikantním kořením a bylinkami.
  2. Jídlo skvěle dochutí také česnek a sušená zelenina.
  3. Pokrm nesolte v průběhu vaření, ale až na talíři. Soli tak spotřebujete podstatně méně.

Nezapomínejte na pohyb, odpočinek a zdravý spánek

Nutričně hodnotné a čerstvé potraviny tvoří jen zhruba 60 % vaší cesty ke zdraví a spokojenosti. Zbylé dílky tvoří vhodná pohybová aktivita, minimalizace stresu a pobyt na čerstvém vzduchu.

Nezbytný je také kvalitní a dostatečně dlouhý odpočinek během noci. Zahraniční výzkum dokázal, že spánek je pro prevenci onemocnění a kontrolu tělesné hmotnosti možná stejně důležitý jako výživa. 

Reklama – Wikipedie

Reklamní leták z roku 1873

Reklama je placená nebo neplacená propagace výrobku, služby, společnosti, obchodní značky nebo myšlenky, mající obvykle za cíl zvýšení prodeje. Podle použitého média se rozlišuje televizní, novinová, internetová, rozhlasová, plakátová nebo jiná.

Reklamu využívají především obchodní společnosti, ale i neziskové organizace a profesní či sociální organizace. Profituje z ní však nejen její zadavatel (ten, kdo bývá v reklamě podepsán – výrobce či distributor), ale i její zpracovatel (většinou reklamní agentura) a šiřitel reklamy (např. webový portál, noviny, časopis, pošta).

Někdy se setkáváme s pouhými odkazy nebo jménem nebo logem výrobce či výrobku, kde chybí přesvědčování (odborně persuaze nebo persvaze), a to na vhodných i méně vhodných místech (např. na mantinelech při sportovních utkáních, na dresech nebo závodních autech).

Původ slova a definice v ČR

Slovo reklama vzniklo z latinského „reclamare“ (znovu volat)[2]. Český jazyk přebral slovo reklama z francouzského slova „réclamer“ (žádat, požadovat, vyžadovat),[3] které původně znamenalo upoutávku na dolním konci novinové stránky.[4] Zákon 40/1995 Sb. (Zákon o regulaci reklamy),[5] ji definuje:

Reklamou se rozumí oznámení, předvedení či jiná prezentace šířené zejména komunikačními médii, mající za cíl podporu podnikatelské činnosti, zejména podporu spotřeby nebo prodeje zboží, výstavby, pronájmu nebo prodeje nemovitostí, prodeje nebo využití práv nebo závazků, podporu poskytování služeb, propagaci ochranné známky, pokud není dále stanoveno jinak..
— Zákon 40/1995 Sb.

Reklama

Označování reklamy

Reklamu v médiích je nutno jako takovou řádně označit, což často nedělají tzv. influenceři – youtubeři a bloggeři. Ti reklamu označují někdy jen prostřednictvím anglických slov sponsored nebo ad, což mnoho dětských uživatelů, kteří tvoří cílovou skupinu a zároveň většinu recipientů daného obsahu, nepochopí jako označení reklamy.

Mnozí ale reklamu ve svých sděleních neoznačují nijak.[6] V novinách se reklama někdy označuje kromě slova reklama stále častěji jinými slovy, například jako inzerce nebo komerční sdělení. Zvláštní pozornost v tomto směru zasluhuje tzv. Product placement a PR články. Skrytá a podprahová reklama byla v ČR zakázána do roku 2015.

[7]

Známé reklamní kampaně v Česku

Mezi známé a úspěšné reklamní kampaně v Česku patří např.:[8]

  • televizní reklamy na prací prášky Vizír a Ariel
  • kampaň vylepování papírových vánočních hvězd v oknech domů (čokoláda Orion)
  • Bóbika (internetový vyhledávač Centrum)
  • televizní a youtube reklamy na Vodafone (Falešní sobi) a T-Mobile (např. reklamy s Chuckem Norrisem nebo Skokani a Skokani po sezóně, 2013) Martina Jaroše
  • vánoční reklama na Kofolu – „Nene, já nemusím, já už ho vidím.“
Tato část článku je příliš stručná nebo postrádá důležité informace. Pomozte Wikipedii tím, že ji vhodně rozšíříte.

Reklama podle cíle

Cíle reklamy vycházejí z rozhodnutí o cílové skupině a marketingovém mixu, které určují, čeho musí reklama v rámci celkového marketingového programu dosáhnout.

Cílová skupina je množina příjemců, které má reklamní kampaň oslovit. Cílovou skupinou mohou být současní nebo potenciální uživatelé výrobku, služby či značky, jednotlivce či skupiny, kteří se rozhodují o nákupu atd. Charakteristika cílové skupiny je základním předpokladem pro další postup strategie, tj. pro stanovení toho, co, jakým způsobem, kdy a kde se bude sdělovat.[9]

Cíle reklamy lze klasifikovat podle jejího primárního účelu – zda má reklama informovat, přesvědčovat, nebo připomínat.

  • Reklama s cílem informovat se využívá při zavádění nové kategorie produktů. V takovém případě je úkolem vytvořit primární poptávku.
  • Přesvědčovací reklama nabývá na významu ve chvíli, kdy roste konkurence. Tento druh reklamy je využíván k vytvoření selektivní poptávky po značce a k přesvědčení spotřebitelů, že nabízí za jejich peníze nejvyšší kvalitu.
  • Reklama s cílem upomínat je velice důležitá pro vyzrálé výrobky, protože nedovolí spotřebitelům, aby na ně zapomněli. Firmy se tímto druhem reklamy mohou také snažit ujistit stávající zákazníky, že učinili správnou volbu.[10]

Reklama se snaží o vyvolání odezvy u cílového publika. Tato odezva může být svou povahou:

  • percepční – spotřebitel si utvoří určitý pohled či názor na daný produkt či značku, případně reklama jeho postoj změní.
  • behaviorální – spotřebitel si koupí produkt či zvýší množství, které nakupuje.

Konečnými cíli reklamní kampaně mohou být:

  • zvýšení nebo udržení obratu, zisku a tržního podílu,
  • zavedení nového či inovovaného produktu či služby,
  • zlepšení image značky, produktu nebo služby,
  • snaha o větší známost značky či produktu,
  • zlepšení a upevnění pověsti firmy.

Reklama podle média

  • ATL reklama – above the line advertising, nadlinková reklama, mediální reklama
    • Televizní reklama
    • Tisková reklama (inzerát, akční leták)
    • Rozhlasové spoty
    • Spoty v kinech
    • Internetová reklama

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector