Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

TRHY září 2019

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

  • Těšíme se na Vás opět v sobotu 21. září 2019
  • báječné trhy se skvělou atmosférou!
  • TRHY květen 2019

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

Vážení a milí,

a je to tu! V sobotu 25. května zase znovu opět naše báječné trhy se skvělou atmosférou!

  1. Zveme vás na dopoledne plné nakupování regionálních potravin i příjemné posezení za doprovodu kapely, která Vás v čele se zpěvačkou Dejnou mile překvapí a naladí. Třeba na večerní opékání špekáčků z Maspra Hodonín, ke kterým budete přikusovat kvalitní pečivo nakoupené na našich trzích 🙂
  2. Těšíme se na vás!
  3. TRHY duben 2019

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

Vážení a milí,

27. dubna nás čekají letošní první farmářské trhy v Moravanech.

  • Přijďte si spolu s námi užít báječnou atmosféru nakupování regionálních potravin za doprovodu místní, a všemi oblíbené, kapely Doušek.
  • Těšíme se na vás!
  • PF 2019 Farmářské trhy

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

TRHY říjen 2018

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

Vážení a milí,

20. října nás čekají letošní poslední farmářské trhy v Moravanech.

  1. Přijďte si spolu s námi užít báječnou atmosféru nakupování regionálních potravin za doprovodu místní, a jak s oblibou říkáme, všemi oblíbené, kapely Doušek.
  2. Těšíme se na vás!
  3. TRHY září 2018

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

Těšíme se na Vás opět po prázdninách.

TRHY květen 2018

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

Děkujeme za vaši přízeň a těšíme se na další setkání v květnu. Můžete-li doporučit nějakého pěstitele, prvovýrobce či farmáře se zajímavým sortimentem, neváhejte nám dát vědět.

TRHY 2018

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

Vítáme vás v nové sezóně a těšíme se, že se zase v hojném počtu uvidíme u nás v Moravanech. Již tradičně nás navštíví i výživová poradkyně, která vám poradí, jak na jarní očistu. K doladění atmosféry nám zahraje skupina Doušek.

PF 2018

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

Říjen 2017

Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů

  • Říjnové trhy v Moravanech jsou z technických důvodů ZRUŠENY
  • Omlouváme se všem zákazníkům i prodejcům, ale z důvodu rozsáhlých rekonstrukcí na náměstí v obci Moravany bylo rozhodnuto o zrušení posledních letošních říjnových farmářských trhů.
  • Věříme, že nám přesto zachováte přízeň a budete se spolu s námi těšit na jaro a s ním další ročník farmářských trhů.
  • Říjen 2017

Letošní poslední farmářské trhy v Moravanech

V sobotu 21. října 2017 se společně s kapelou Proč Ne Band rozloučíme s letošní, opět úspěšnou, sezónou farmářských trhů v Moravanech.

Přijďte si společně s námi užít jedinečné a nezapomenutelné atmosféry našich trhů.

U nás jsou samozřejmostí čerstvé potraviny sklizené či vyrobené s láskou k dobrému a kvalitnímu jídlu. Naše trhy vás osloví jedinečnou atmosférou, kvůli které se budete vracet. Do Moravan se pravidelně sjíždí více jak třicet jihomoravských pěstitelů a výrobců, kteří se mohou pyšnit oceněním Regionální potravina či jsou držiteli umístění v obdobných soutěžích.

Všichni jste srdečně zváni!

Září 2017

Po prázdninovém odpočinku Vás opět srdečně zveme na podzimní trhy v sobotu 23. září 2017.

Jako vždy se můžete těšit na pestrou nabídku potravinářského sortimentu českého původu se zacílením na náš region.

Dbáme na kvalitu, a tak mnohé výrobky nesou ocenění Regionální potravina či jsou výherci obdobných soutěží. O hudební doprovod se postará kapela Pocity – www.pocity.net. Těšíme se na Vás!

Květen 2017

Srdečně Vás zveme na druhé jarní trhy letošního 7. ročníku, v sobotu 20. května 2017. K doladění správné atmosféry bude hrát místní kapela Doušek. Přijďte do Moravan nejenom nakoupit, ale nechte se navíc unést naší jedinečnou atmosférou – poseďte, můžete si zazpívat i zatancovat, prostě se u nás dobře bavte s celou rodinou. Těšíme se na Vás!

Duben 2017

První trhy v roce 2017 se blíží! V termínu 22. dubna 2017 se těšíme na příjemně strávenou jarní sobotu. Všichni jste srdečně zváni!

Leden 2017

Děkujeme všem návštěvníkům a prodejcům za uplynulou sezónu. Přejeme vám úspěšný a spokojený rok 2017 a těšíme se na další setkání v termínech 22. dubna 2017, 20. května 2017, 23. září 2017 a 21. října 2017.

Říjen 2016

Poslední letošní trhy připravované na 22. října 2016 hlásí slunečné počasí a tak se těšíme, že s námi strávíte příjemnou podzimní sobotu a nakoupíte zásoby na nadcházející zimu. Všichni jste srdečně zváni!

Září 2016

Doufáme, že jste si všichni odpočinuli a načerpali energii během letních prázdnin, budeme se na vás těšit na dalších podzimních farmářských trzích. Zapište si datum 24/9 do vašich kalendářů a přijeďte s celou rodinou, jako vždy nebudete litovat.

Květen 2016

Opět Vás všechny srdečně zveme na květnové Farmářské trhy do Moravan v sobotu 21. května 2016 v čase od 8 do 13 hod.

Jako vždy se můžete těšit na pestrou nabídku potravinářského sortimentu českého původu se zacílením na náš region. Dbáme na kvalitu, a tak mnohé výrobky nesou ocenění Regionální potravina či jsou výherci obdobných soutěží.

U nás najdete na třicítku prodejních míst s nabídkou masa, uzenin, mléka a mléčných výrobků vč. sýrů, pekařských a cukrářských výrobků, jarní zeleniny, medu, marmelád, také vám nabídneme lokálně praženou kávu či lokálně vyráběnou čokoládu, pralinky, pivo, vajíčka a mnohé další.

K doladění správné atmosféry bude hrát místní kapela Doušek.

Duben 2016

Aprílové počasí nám občas dává zabrat, ale zimní bundy a čepice na většinu z nás už jen skromně koukají z věšáků. Konečně je tu jaro! A s jarem přichází také další ročník našich Farmářských trhů v Moravanech!

Všechny vás srdečně zveme na letošní první jarní Farmářské trhy do Moravan v sobotu 23. dubna 2016 v čase od 8 do 13 hod.

  1. Těšit se můžete na bohatou nabídku potravin od třicítky prodejců a pro zpestření využít zdarma také služeb výživové poradkyně a posedět za doprovodu country kapely Pantofláči.
  2. Leden 2016
  3. Přejeme vše nejlepší v roce 2016 a těšíme se setkání v termínech 23/4, 21/5, 24/9 a 22/10
  4. Září 2015

Děkujeme všem návštěvníkům i prodejcům za úžasnou atmosféru na zářijových trzích! Počasí nám přálo a trhy se tradičně vydařili. Pevně veříme, že stejně úspěšné budou i další trhy, které se uskuteční v sobotu 3.

října 2015. Těmito trhy pak letošní sezónu uzavřeme. Na říjnových trzích se můžete těšit na všechny pravidelné prodejce a k potěšení všech posluchačů nám zahraje místní oblíbená kapela Doušek.

Těšíme se na Vás!

Srpen 2015

Prázdniny nám utekly jako voda a my se odpočatí a plní síly i nadšení těšíme na další trhy, které proběhnou v sobotu 5. září 2015. Všechny Vás srdečně zveme!

Květen 2015

Děkujeme všem za účast na prvních dubnových trzích. Intenzivně chystáme další trhy, které se budou konat v sobotu 23. května 2015. Těšíme se na Vás!

  • Duben 2015
  • Můžete se těšit na jarní atmosféru trhů s důrazem na očistu těla, k dispozici bude i výživová poradkyně.
  • Prodejci
  • Leden 2015

Do nového roku 2015 přejeme všechno nejlepší, ať se daří a vše vychází! Letos se uvidíme v termínech 25. dubna, 23. května, 5. září a 3. října 2015, tj. o sobotách, v čase 8-13h. Těšíme se na vás!

Budete mít zájem:  Osobnostní Nezdolnost A Zdraví?

Prosinec 2014

Děkuji všem za letošní účast na moravanských farmářských trzích a přeji pohodové svátky vánoční. Do nového roku pak hodně zdraví, štěstí a obchodních i soukromých úspěchů a budeme se na vás těšit. Nové termíny na příští rok budou vyvěšeny již v lednu 2015.

Říjen 2014

Děkujeme všem za účast na říjnových farmářských trzích, atmosféra byla jako vždy skvělá a všichni už se těšíme na další pokračování. Vzhledem ke změně zastupitelstva budeme předkládat návrh podoby a podmínek trhů 2016 až ke konci letošního roku, termíny by tak měly být známy do konce ledna. Zůstaňte s námi!

Září 2014

Máme za sebou zářijové trhy, které se vydařily nejenom díky velké návštěvnosti, pestrosti nabídky, skvělého hudebního doprovodu, ale i počasí, které celkově přispělo k úžasné atmosféře. Těšíme se na vás znovu již 4.října!

  1. Srpen 2014
  2. Zde je návrh rozmístění stánků na 6/9, změna vyhrazena.
  3. Červen 2014

Přestavba moravanského náměstí se chýlí ke konci, tak začínáme zintenzivňovat přípravu na trhy 6.září. Přejeme všem krásné léto a budeme se na vás těšit!

Březen 2014

Vzhledem k posunu zahájení stavebních prací na přestavbě moravanského náměstí jsme byli nuceni první dva termíny letošních farmářských trhů s definitivní platností zrušit. Pevně věříme, že tuto skutečnost pochopíte a že se můžeme těšit na vaši účast v „novém kabátě“ na podzim, konkrétně 6.září a 4.října. Děkujeme za pochopení.

Leden 2014

Letos pro vás připravujeme 4 termíny farmářských trhů. Uvítáme jakékoli náměty či připomínky, které nám pomohou naše moravanské trhy ještě vylepšit – pište na [email protected]. Předem děkujeme!

Říjen 2013

Děkujeme všem návštěvníkům, prodejcům, hudební produkci a dalším spolupracovníkům za skvělou letošní sezónu! Na příští rok již plánujeme další 4 termíny, o přesném datumu budete zavčas informování. Sledujte prosím naše internetové stránky.

Září 2013

Připravujeme pro vás poslední letošní farmářské trhy, které budou ve znamení podzimu a jejichž atmosféru dokreslí brněnská folková skupina Pocity – www.pocity.net

Červen 2013

Prodejci 8.června – schéma rozmístění stánků.

Květen 2013

Děkujeme všem prodejcům i návštěvníkům, že k nám i přes nepříznivou prognózu počasí dorazili. Nakonec nám ale vůbec nepršelo a tak jsme si to moc užili. Pracujeme už na přípravě červnových trhů, kdy hudební doprovod tentokrát zajistí moravanská kapela Doušek.

Duben 2013

Děkujeme všem prodejcům a návštěvníkům za vydařené dubnové trhy.

Pracujeme pilně na květnovém termínu, kdy se můžete těšit na kvalitní pestrý sortiment obohacený o novinky, a kdy k nám zavítá oblíbená hudební skupina Proč NE band.

Připravujeme u dětského hřiště velký zdravotní stan, kde si budete moci ověřit váš zdravotní stav – měření tlaku, hladiny cukru atd. Nafukovací atrakce pro děti je samozřejmostí. Těšíme se na vás!

Březen 2013

Připravujeme pro vás první letošní trhy 13. dubna, které budou v duchu zdravého životního stylu.

Kromě vybraného sortimentu lokálních potravin nás jako loni na jaře navštíví výživová poradkyně, u které si budete moci zdarma zjistit váš zdravotní stav.

O hudební doprovod se postará brněnská country skupina Jane (www.janecountry.cz), pro děti bude u dětského hřiště nachystaná nafukovací atrakce.

  • Únor 2013
  • Připravujeme se na letošní třetí sezónu a těšíme se na vaši účast!
  • Prosinec 2012

Budeme se účastnit 2. Konference farmářských trhů, která se koná 11. prosince v Národním zemském muzeu, abychom i na celorepublikové úrovni o sobě dali vědět. Pro více informací se podívejte na www.nzm.cz/konference-farmarske-trhy/.

Říjen 2012

Na posledních letošních farmářských trzích nesmíte chybět! Kromě obvyklého sortimentu masa, uzenin, ryb, mléka a mléčných výrobků, pekařských a cukrářských výrobků, vína, moštů, medu, džemů, čajů, ovoce a zeleniny, květin, vajec či těstovin se můžete těšit na burčák, svařené víno, teplý pečený čaj, vynikající praženou kávu, žebětínské pivo Richard, ovarovou polévku a v rámci doplňkového sortimentu i podzimně laděnou suchou vazbu květin. Těšíme se na vás!

  1. Říjen 2012
  2. Prodejci
  3. Červenec/Srpen 2012
  4. Přejeme všem krásné léto a těšíme se v září znovu na viděnou!
  5. Červen 2012
  6. Prodejci
  7. Květen 2012
  8. Prodejci
  9. Duben 2012

Kromě žádaných prodejců, které znáte již z loňské sezóny, se nám podařilo doplnit sortiment o nakládanou zeleninu Prunus, bylinky v květináčích p. Bednáře, sazenice ze zahradnictví Kresa z Moravan, o uzenářské výrobky Řeznictví Kunovský a farmaceutické výrobky CZ Medica. Ucelený seznam prodejců zveřejníme začátkem května.

Březen 2012

Rada obce Moravany schvaluje Organizační řád na letošní rok. Mediálním partnerem trhů se stává Rádio Petrov.

Únor 2012

Již teď se můžete těšit na letošní první trhy, které budou 19.května 2012, za doprovodu country kapely z Moravské Třebové Proč NE band – blíže viz http://procne.orcz.cz/. Z řad prodejců účast přislíbili Maspro Hodonín, fermentované uzeniny p. Kašpárek, mlékomat, mléčné výrobky z Farmy rodiny Němcovy, luštěninová pochoutka Damodara, Davídkovo koření/čaje, Pekárna U Rešů, Pekařství Makovec, Pekárna Rostěnice, frgály p. Kozáková, těstoviny z Blučiny, české sýry p. Hrdlička, drůbeží maso z Morkovic, biočaje/biokoření Sonnentor, ovčí sýry z Beskyd p. Ďurčo a těšíme se i na další. Případní zájemci z řad prodejců ať nás neváhají kontaktovat telefonicky či emailem – viz Kontakt.

Leden 2012

Z důvodu plánování jiných kulturních akcí v obci Moravany došlo rozhodnutím Kulturní komise obce ke změně zářijového termínu konání Farmářských trhů a biojarmarku. Namísto soboty patnáctého budou trhy o týden později, tj. v sobotu 22. září 2012. Pevně věříme, že informací v takovém předstihu jsme Vám nezpůsobili velké problémy. Děkujeme za pochopení.

Prosinec 2011

Letos pro Vás připravujeme 4 termíny trhů – vždy v sobotu 8-13h 19. května, 16. června, 22. září a 13. října 2012. V současné chvíli hledáme partnery letošního ročníku, kteří se mohou stejně jako potenciální prodejci hlásit na emailu [email protected]. Sledujte naše stránky, kde budeme vyvěšovat vždy aktuální informace.

Regionální potravina Jihomoravského kraje na Farmářském trhu v Blansku – KIS Jihomoravský kraj

  • Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů    Farmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionů
  • Prezentace, ochutnávka a prodej vítězných výrobků potravinářských soutěží
  • Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020
  • Farmářské trhy, náměstí Republiky, Blansko

čtvrtek 10. 9. 2020

Přijďte si nakoupit produkty a výrobky od pěstitelů a farmářů z místního regionu na farmářské trhy do Blanska. Prodejci nabízí ovoce, zeleninu, sýry, mléko a mléčné výrobky, vejce, med, koření, uzeniny, víno a další kvalitní výrobky. Tentokrát máte možnost na stánku Regionální potravina ochutnat a zakoupit výrobky, oceněné značkou „Regionální potravina Jihomoravského kraje“.

Budete mít zájem:  Neovaskularizace

Prezentovat se zde budou samotní výrobci – z Farmy Amálka paní Michaly Zdrubecké z Rájce-Jestřebí – můžete ochutnat a zakoupit kozí sýr přírodní a ovčí jogurt. Zástupce pekařské kategorie firma Pekařství Křižák z Klobouk u Brna představí oceněný výrobek  – Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní a Zelnou pochoutku.

Ve stánku Regionální potravina můžete ochutnat to nejlepší z jižní Moravy: vynikající Uzený špek z boků pana Bedřicha Vlacha z Bučovic, Paštiku Švestkovou s Rumem a tymiánem z Paštikárny v Němčičkách od pana Jiřího Fridricha Slaninádu a Svatojánské ořechy od brněnské firmy Chuť Moravy s.r.o.  Benešovský chléb od firmy DOPES, s.r.o.

V nabídce budou i výrobky oceněné značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje z Kozí farmy paní Evy Sedlákové – kozí mléko „SEDLÁK“ a nabídku mléčných výrobků doplní oceněný výrobek paní Markéty Palánové, Kozí sýr přírodní dlouho zrající.

V kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje budeme nabízet oceněný Jablečný mošt Rubín společnosti ZEAS Lysice, a.s.

Přijďte do stánku Regionální potravina a ochutnejte to nejlepší z jižní Moravy!

Místní potraviny na talíři

O místních potravinách se hovoří nebývale často. Slýcháme o nich nejen od ekologických organizací, pro které jsou důležité z hlediska ochrany životního prostředí.

Diskutuje se o nich i na odborných gastronomických fórech, v médiích a co je nejdůležitější, spotřebitelé o ně projevují neutuchající zájem. Jasným důkazem je několikatisícová návštěvnost farmářských trhů v mnoha městech České republiky.

Pozadu jsou bohužel mnohé restaurace, hotely i školní a závodní jídelny. A to i přesto, že místní potraviny v sobě skýtají poměrně zajímavý potenciál.

Jídlo z blízkaFarmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionůAtraktivita místních produktů spočívá v několika základních faktech. Za prvé je pro spotřebitele důležité nakupovat potraviny s dohledatelným místním (tuzemským) původem. Chtějí mít nad svojí spotřebou kontrolu a pocit, že se mohou o kvalitě a způsobu produkce kupovaného zboží sami přesvědčit. Těžko mohou být klidní, když jim super a hypermarkety nabízí brambory z Egypta či česnek z Číny. Jedná se o produkty bez tváře, bez jasného původu a přepravované tisíce kilometrů naprosto zbytečně.

Druhým faktem je vyšší kvalita místního, sezónně nabízeného ovoce či zeleniny. S postupem zemědělského roku jsou sklízeny a prodávány potraviny v nejlepší kondici, zralé, plné chuti. Nemusejí dozrávat chemicky ošetřené ve velkoskladech. Kvalita je nesrovnatelně vyšší i u dalších produktů – mléčné výrobky, maso, masné výrobky, vejce.

Naskýtá se nám i širší paleta chutí, kterou v sobě skrývají místně specifické potraviny. Jistě znáte šumavské zelňáky, valašské frgále, křimické zelí apod. Každý region naší republiky postupně odhaluje tajemství těchto jedinečných produktů.

Spotřebitelé je začínají objevovat a snad jednou budou součástí kulturního dědictví a budeme je ochraňovat a hýčkat, podobně jako to dělají Francouzi či Italové.

Třetím podstatným motivem k nákupu místních potravin je rozvoj regionu a podpora lokálních zemědělců, zpracovatelů, výrobců. V mnoha výzkumech spotřebitelských preferencí je to velmi silný motor k nákupu.

Český zákazník se již přejedl anonymních potravin a začíná si uvědomovat, že svým nákupem může významně ovlivnit život místních obyvatel.

Potraviny jednak přímo udržují lidské tělo při životě, ale také působí na naše životy – jídlo formuje příbuzenské vazby a ovlivňuje život komunit, ekonomické a ekologické systémy. Neméně důležitý je i environmentální dopad, který výroba potravin má.

Způsob produkce, přeprava, skladování –  to jsou podstatné součásti mozaiky ekologické stopy konkrétních potravin. Místní produkt, pokud je zpracován s ohledem k životnímu prostředí, krajině, hospodářským zvířatům, bude i méně zatěžovat životní prostředí. I tento fakt spotřebitelé při výběru zboží zohledňují.

Renesance místních trhůPotraviny z blízka se nejčastěji prodávají jinými formami, než prostřednictvím běžné maloobchodní sítě. V současnosti asi nejznámější a nejpopulárnější je nákup na farmářských trzích. Jedná se vlastně o klasické tržiště, kde můžete zakoupit místní a sezónní ovoce, zeleninu, mléčné a masné výrobky, pečivo, bylinky, koření, místní speciality a mnoho dalšího. Společným jmenovatelem je místní či tuzemský původ, důraz na vysokou kvalitu i dohledatelný původ prodávaných potravin. Prodávající jsou většinou sami farmáři. Trhy bývají doplněny i o sortiment rukodělných výrobků opět lokálního původu. Farmářské trhy dnes můžete najít v několika městských částech Prahy (Praha 6, Praha 9, Praha 10…), v Plzni, Tachově, Domažlicích, Kladně, Českých Budějovicích. Další města se přidávají a zdá se, že se tak podaří navázat na přerušenou tradici. Zájem veřejnosti o nákup na farmářských trzích je ohromný. Trhy navštěvují tisíce lidí, kteří jdou cíleně nakupovat lokální potraviny. Největší zájem je o zeleninu, ovoce, vejce a mléčné výrobky. I farmáři se začínají „probouzet“. Některá města měla zpočátku problém trhy naplnit kompletním sortimentem, protože farmáři byli nedůvěřiví, nepřipravení prodávat na tržišti, neměli dostatečný sortiment, řádná povolení. Postupně objevují tuto mezeru na trhu, kterou mohou zaplnit, a tím stabilizovat svoje hospodaření a snad i zvýšit příjmy.

Prodej ze dvoraFarmáři i spotřebitelé jejich produktů se učí prodávat a nakupovat i přímo ze dvora. Někteří zemědělci prodají většinu produkce tímto způsobem. Pro zákazníka je lákavé vidět na vlastní oči,  jakým způsobem jsou potraviny vyráběny.

Oceňují i přímý kontakt s farmářem a možnost si o nakupovaných potravinách promluvit. Dochází tak k těsnějšímu sepětí spotřebitelů s výrobci potravin, což velmi pozitivně ovlivňuje nejen farmáře, ale i spotřebitele.

Ti navíc přesně ví, komu peníze dávají a jistě je pro ně zajímavá i nižší cena, než kterou by zaplatili (za srovnatelný produkt) v maloobchodní síti. Odpadá totiž marže obchodníkům a dalším částem obchodní řetězce.

Bedýnkové systémyDalší rychle se rozvíjející systém prodeje jsou tzv. bedýnky či biobedýnky (záleží na obsahu bedýnky). Jde vlastně o přímý prodej zemědělských produktů.

Buď naplňuje bedýnky přímo farmář – nejčastěji sezónní zeleninou, ovocem – a hotové je vozí na smluvené místo, kde si pro bedýnky chodí předem nahlášení spotřebitelé. V některých případech se může sortiment rozšiřovat i o další produkty (mléčné výrobky, zavařeniny, med, masné výrobky).

Další možností je dovoz netříděné zeleniny a ovoce do distribučního místa, kde bedýnky připraví sjednaná osoba či skupina osob. Tato osoba či skupina také bedýnky distribuuje a komunikuje se spotřebiteli i farmáři.

Místní potraviny v gastronomiiFarmářské trhy doplní nejlepší potraviny z regionůSpolupráce s konkrétními farmami a farmáři vám umožní jasně identifikovat původ a způsob produkce potravin, ze kterých vaříte. Umožní vám to dát jídlu příběh. Důležité je, že získáte kontrolu nad dodávanými potravinami. Pokud bude vaše spolupráce dlouhodobá, můžete si například objednat konkrétní druh zeleniny. Dodavatel bude přesně vědět, o jaký druh máte zájem a na ten se zaměří. V případě farmářů zpracovávajících některé produkty (jako je třeba mléko) si můžete pak objednat i speciální druhy výrobků (např. konkrétní typy sýrů).

Nejdůležitější je však kvalita, a tu můžete zásadně ovlivnit. Nakupujete sezónní potraviny ve vhodné době. To samozřejmě zásadně ovlivňuje kvalitu připravovaných jídel. Cesta zeleniny z pole do vaší provozovny bude trvat maximálně několik hodin.

Budete mít zájem:  Ústřice a zdraví – jaké mají zdravotní benefity?

Naprostá čerstvost, vysoká kvalita a lokální původ potravin, to jsou jen některé z výhod, které získáte spoluprácí s místními farmáři. Vydejte se na farmářské trhy. Seznámíte se s farmáři i s jejich produkty. Ambicióznější restauratéři spolupracující s farmáři mohou např.

také provozovat vlastní systém bedýnek. Nejenže na sebe touto formou upozorní a zdůrazní svůj zájem o kvalitní potraviny, ale získají i loajální zákazníky, nejen bedýnkového systému. Není na co čekat. Místní potraviny jsou trendem současnosti a zřejmě se nejedná jen o módní vlnu, ale o trvalejší tendenci.

Zvyšte podíl lokálních potravin a jídel ve vašich provozovnách. Vydáte se správným směrem.

Tomáš Popp, poradce pro spotřebitelské otázky ENVIC, o.s.

Tento týden se opět uskuteční Plzeňské farmářské trhy

Tradiční Plzeňské farmářské trhy se staly trvalou součástí městského života v Plzni. V sobotu dopoledne (8 – 12h) 23. června opět zaplní více než 45 prodejců prvotřídních nejen regionálních potravin okolí Mlýnské strouhy. Na těchto trzích se představí vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2012 v Plzeňském kraji.

„Již dva roky funguje spolupráce s koordinátory soutěže o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji. Podstatou farmářských trhů je umožnit spotřebitelům nakupovat kvalitní, autentické a místně specifické potraviny.

Proto se i v letošním roce mohou návštěvníci Plzeňských farmářských trhů těšit na vítěze soutěže Regionální potravina roku 2012 v Plzeňském kraji“, vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC.

V letošním roce se soutěže zúčastnilo 25 výrobců, kteří prezentovali 63 výrobků. Soutěžilo se v devíti kategoriích stanovených vyhlašovatelem soutěže Ministerstvem zemědělství.

Výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Potravinářské a Agrární komory a Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Na Plzeňských farmářských trzích se představí několik vítězů soutěže o Regionální potraviny Plzeňského kraje v roce 2012. V kategorii Mléčné výrobky zvítězila Minimlékárna JOMA – Josef Martínek z Dolní Lhoty u Klatov s bílým jogurtem.

Masné výrobky představí vítěz této kategorie (Masné výrobky trvanlivé) Zemědělské družstvo Mrákov. Prodávat bude mimo jiné vítěznou Mrákovskou vrchovinu. Kategorii pečivo bude reprezentovat vítěz pekařství PEKO – Němečková. Porotu si získal Grahamový listový šáteček s ořechovou náplní. Ing.

Jaroslav Lstibůrek nabídne návštěvníkům trhů vítěznou Medovinu z Českého lesa s příchutí chmele a zázvoru. Sady Nebílovy (Lukrena a.s.) vyhrály kategorii Ovoce a zelenina. Sušené hrušky ze sadů Nebílovy nadchly nejen porotu, ale i návštěvníky Plzeňských farmářských trhů a Farmářských obchodů v Plzni.

Na trzích budou připraveny ochutnávky i kuchařská show s ochutnávkou uvařených pokrmů.

Uzenáři z Terešova nabídnou opět kompletní sortiment svých uzenin (tlačenka z plece, domácí nádivka….). Oblíbené se staly všechny pekařské výrobky z pekařství Rendl ze Sušice. U jejich stánku se vždy tvoří nejdelší fronty.

Jako tradičně přijedou zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři ze Slaného a Nebílov. Skvělé pečivo napečou pekaři z Dobřan. Vynikající koláče a dorty nabídne Anděl Station z Plzně.

Valašské frgály hledejte u stánku pekařství Fimako.

Přijedou i pěstitelé hlívy z Píseckých hor. Kuřata bude prodávat farma Zephyr. Na čerstvé i zpracované ryby se můžete těšit z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny). Na ryby uzené přijďte ke stánku Rybářství Mariánské Lázně.

Maso a uzeniny nakoupíte od Šnebergera ze Železné rudy, ANGUS FARM, nebo Zacpala ze Stříbra. Vyzrálé hovězí maso bude prodávat farma Drouhaveč ze Šumavy. Pan Bubeníček a ZEFA Volary nabídnou vynikající zvěřinové uzeniny.

Mošty budou prodávat ovocnáři z Nebílov a Stvolenská moštárna. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z Horského statku Abertamy, biofarmy Držovice, biofarmy Slunečná a chráněné dílny Simabelle. Sortiment sýrů bude tedy na těchto trzích opět široký.

Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.

Příští Plzeňské farmářské trhy se uskuteční až 14. července. Delší pauza je způsobena státními svátky. Další Plzeňské farmářské trhy již budou pořádány ve tradičním 14 denním intervalu (plánované termíny Plzeňských farmářských trhů v roce 2012: 14.7., 28.7., 11.8., 25.8., 8.9., 22.9., 6.10., 20.10., 3.11., 17.11., 1.12., 15.12.).

Farmářské trhy a kuchařská show v Prazdroji

Třikrát letos  Plzeňské farmářské trhy netradičně zavítají na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj – v sobotu 13.června,  22. srpna a 19. září od 8 do 13 hodin.

Farmářské produkty a potraviny lokálního původu nabídnou návštěvníkům osvědčení prodejci zeleniny, mléčných výrobků, masa, uzenin či křupavého pečiva. Seznam prodejců najdete na www.plzensketrhy.cz

Trhy doplní workshopy kuchařů z Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Na živo předvedou vaření z farmářských produktů. Recepty budou poskládané ze surovin, které se budou v daný den na farmářských trzích prodávat. Vaření si budete moci na místě vyzkoušet pod jejich dohledem i vy v plně vybavených mobilních kuchyních.

Vaření jednotlivých receptů začíná v 9:00, v 10:00 a v 11:00 hodin.

22. srpna bude kuchařské umění předvádět Martin Jiskra, který po vyučení začínal v hotelech Alcron a Forum v Praze. V roce 1990 odjel získávat nové zkušenosti do zahraničí.

Čtyři roky pracoval v Rakousku. Poté na rok působil v New Yorku. V roce1995 přijal nabídku firmy Nipon Dhoro Khodan a rok strávil v Japonsku. V roce 1996 se na dva roky vrátil do USA. Tentokrát do města Denver ve státě Colorado, kde pracoval ve francouzské restauraci Paul Bocuse – Papillion. Tato restaurace byla vyhlášená nejlepší restaurací ve státě Colorado pro rok 1997.

Na krátkou dobu přerušil působení v Praze a pracoval na vyžádání u Yashim hsal hal Shamiin člena královské rodiny v Kuwaitu. Pak pokračoval jako executive chef v hotelu Corinthia Towers.

V roce 2006 odjel pracovat do Anglie v restauraci Northcote Manor – two Michelin stars hotel and restaurant.

Pak přijal nabídku na spolupráci při řízení gastronomického úseku v hotelu Aquapalace Hotel v Čestlicích.

Nyní pracuje v restauraci Chagalls v Praze a od roku 2013 je manažerem Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky.

Partnerem akce je Czech Specials.

Czech Specials je partnerským projektem Agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Projekt vznikl s cílem podpořit restaurace, jež nabízejí tradiční českou poctivou gastronomii v moderním pojetí.

Prezentuje českou kuchyni jako rozmanitou v rámci jednotlivých regionů, plnou jedinečných pokrmů, širokého spektra způsobů jejich příprav. České restaurace jsou místem, kde turisté mohou počítat s kvalitními službami.

Czech Specials je zároveň certifikační značkou, jež má zajistit, že právě v takto certifikované restauraci hosté dostanou tradiční české pokrmy v odpovídající kvalitě. V současné době je takto certifikováno 376 restaurací.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector