Falšovaného burčáku letos ubylo

Přelom léta a podzimu patří burčáku. Prodává téměř na každém rohu, jarmarku, trhu a dalších akcích. Tři z šesti burčáků jsou ale falšované. Víte, jak správně vybrat pravý nefalšovaný burčák?

Burčák v kostceFalšovaného burčáku letos ubylo

Jak vzniká burčák?
Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů.

Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15–30 °C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý.

Burčák musí obsahovat alespoň 1 % alkoholu – obvykle se však jeho množství pohybuje okolo 4 až 6 %.

  • Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin.
  • Oficiální název „burčák“ může nést jen nápoj vyrobený z našich českých hroznů.
  • Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů.
  • Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.
  • Prodávat se smí od počátku srpna do 30. listopadu.

Nenechte se zmást

Falšovaného burčáku letos ubyloNázev „částečně zkvašený hroznový mošt“ je sice burčák vyrobený z hroznů, ale dovezených ze zahraničí (nejčastěji Maďarsko a Slovensko). Pokud takový nápoj někdo prodává pod názvem burčák, jde o klamání spotřebitele. Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. Někteří prodejci se snaží burčák falšovat, například ředit vodou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kontrolovaných vzorcích často objevuje i syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.

Na co si dát pozor při výběru burčáku

  • Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu.
  • Rozhodně by neměl být nahnědlý (takový burčák je ředěný moštem, starý nebo vyrobený z plesnivých bobulí).
  • Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou.
  • Usazeniny nejsou na škodu.
  • Okem patrné by měly být bublinky oxidu uhličitého.
  • Aroma by nemělo by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová.
  • Cena také napoví. Burčák by se měl prodávat zhruba za 70–80 korun za litr. Nižší cena je podezřelá.
  • Burčák by měl být vychlazený (teplo urychluje kvašení).
  • Burčák by neměl být starší 3 dnů.

zdroj: dtest

  • TÉMA
  • alkohol
  • burčák
  • hroznové víno
  • hrozny
  • kvašení
  • sezóna léto
  • sezóna podzim
  • víno

Zobrazit další komentáře.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Falšovaného burčáku letos ubylo

Jaký bude letošní burčák a kolik za něj zaplatíme? Vinaři se zpožděním začali s jeho prodejem | Dobrá chuť

MORAVA Solaris, Irsai Oliver nebo Muškát moravský. Zhruba o dva týdny později než loni začal prodej částečně zkvašeného moštu z hroznů neboli burčáku. Vinaři si letošní sklizeň prvních odrůd vinné révy pochvalují.

Burčák už začali nabízet první vinaři, jeho cena zůstává stejná jako loni – zhruba 70 až 80 korun za litr. Po roce se v této souvislosti opět chystají do terénu i kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Burčák umožňuje česká legislativa prodávat od 1. srpna do konce listopadu. Loni mohli nakupovat vyznavači tohoto moku hned od prvních srpnových dnů – díky extrémně teplému roku. Letos se ale vinařský kalendář vrací k tradičním termínům, které připisují startu burčáku spíše polovinu srpna.

Falšovaného burčáku letos ubyloFalšovaného burčáku letos ubylo

„Právě jsme začali s prodejem. Kvůli deštivému počasí před pár dny jsme se sklizní trošku počkali, ale burčák už máme,“ potvrzuje Marek Šťastný, šéf Vinných sklepů Valtice, jež se s více než tisícovkou hektarů vinohradů řadí k největším pěstitelům révy u nás.

Valtičtí začali odrůdou Solaris, ale aby měli víc hroznů pro burčák, zkoušejí i nově pěstovanou odrůdu Agustovskij, pocházející z Moldávie. „Jedná se o jednu z nejranějších odrůd, je to rezistent, není nutná chemická ochrana proti houbovým chorobám, takže je vhodná i pro bioprodukci,“ dodává Šťastný.

Žádná čísla o množství prodaného burčáku, případně podílu úrody, kterou na tento „meziprodukt“ vinaři vyčleňují, neexistují. Jisté je, že zájem kupujících je stále větší. Burčák je lákavý vyváženou polosladkou chutí a menším obsahem alkoholu (kvasinky ještě nespotřebovaly na alkohol všechen cukr obsažený v bobulích).

„V rámci turistiky, různých slavností a podobně má své místo. Ale špičkoví vinaři se špičkovým vínem si nechávají co nejvíc vylisovaných hroznů na finální produkt. Ten pak mohou i lépe zhodnotit. Na druhé straně, burčák představuje rychlé peníze, které lze z části úrody hned získat,“ komentuje situaci prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Čekají nás pěkná vína

Dosavadní počasí a sklizeň prvních odrůd podle něj nasvědčuje, že letošní úroda by mohla být velmi dobrá. Nebude podle Nyitraye tolik „vypečená“ jako vlivem velkého horka a sucha ta loňská. „Nemusí být tolik ovlivněná dlouhotrvajícím horkem, takže vína by mohla být pěkně šťavnatá, ovocitá, lehčí a vyzrálejší, ne tolik cukernatá,“ tipuje šéf Svazu vinařů.

K pěstitelům, kteří část produkce, i když jen velmi malou, prodávají ve formě částečně zkvašeného moštu z hroznů, patří i čejkovické Víno Sýkora. Vinařství, jež prodává své produkty ve 14 vinotékách a u dalších odběratelů po celém Česku, čeká s nabídkou burčáku na konec srpna, až budou jejich hrozny plně vyzrálé.

„Poptávka je velká a stabilní. Ale na burčák máme jen minimální zlomek úrody. Ta by letos vůbec nemusela být díky optimálním podmínkám špatná. Možná ještě lepší než loňská. Ale jsme teprve na začátku a poslední slovo má vždycky příroda,“ svěřuje se šéf vinařství Michal Bureš.

Výrazem burčák se může podle vinařského zákona označovat jen částečně zkvašený mošt z vinných hroznů daných parametrů (například limit obsahu alkoholu, žádná přidaná voda, limitované obohacování cukrem) pocházejících výhradně z vinic na území Česka.

Inspektoři ve střehu

Dodržování pravidel kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Loni inspektoři zkontrolovali 290 provozoven nabízejících burčák nebo částečně zkvašený hroznový mošt z dovezených hroznů a odebrali pro laboratorní rozbory celkem 61 vzorků. Z toho zákonným limitům nevyhovělo deset vzorků, což bylo nejvíc od roku 2013.

CO JE BURČÁK■ Částečně zkvašený mošt výlučně z vinných hroznů.■ Název burčák lze používat pouze u produktu z hroznů sklizených na území ČR. Pochází-li z dovozu, musí být označen jako částečně zkvašený hroznový mošt.■ Zneužití názvu burčák se považuje za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech zahajuje správní řízení o uložení pokuty.■ Za nejlahodnější se považuje ve stadiu, kdy tzv. vaří (fáze bouřlivého kvašení). V tuto dobu má optimální poměr cukru a alkoholu.■ Jeho prodej je povolen pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu.■ Minimální obsah alkoholu je 1 %, nejčastěji 4–7 %.Zdroj: Českápotravina.cz
Budete mít zájem:  Železitá Voda Vliv Na Zdraví?

Jeden burčák nevládne všem, lišit se může barva, chuť i vůně. Přesto se nápoj falšuje

video

Studio 6: Kvalita letošního burčáku

Burčák se smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu, fakticky se však objevuje až později a nyní, ve druhé polovině září, lze hovořit o vrcholu burčákové sezony. Na to, jak má „správný“ burčák vypadat, neexistuje jasný návod. Jde zkrátka o částečně zkvašený hroznový mošt. Podle Pavla Kopřivy může mít burčák všelijakou podobu z hlediska barvy, chuti i vůně.

Pro to, co nekupovat, tak má mluvčí potravinářské inspekce jedinou radu: „Spotřebitelé by se měli mít na pozoru před nápoji, které některým ze smyslových parametrů – chuť, vůně, barva – působí nepřirozeně.“ Dodal, že usazeniny lze tolerovat „do určité míry“.

Burčák se nicméně i falšuje. Inspektoři se při kontrolách zabývají zejména tím, zda do kvasícího vína někdo nepřidal glycerol, vodu či syntetická barviva. „Potom už se nejedná o produkt hroznů révy vinné, ale o syntetický produkt,“ podotkl Pavel Kopřiva.

Stává se také, že je obsah alkoholu v nápoji nižší než jedno procento, což je burčákové minimum. Když je alkoholu méně, potom již o burčák nejde, podle potravinářů lze hovořit spíše o hroznovém moštu.

A falešný je i takový burčák, který splňuje všechny ostatní parametry, ale není vyroben z českých, respektive moravských hroznů, které také byly v Česku zpracovány. „Pokud se jedná o mošt, který pochází z hroznů zpracovaných v jiném státě, takový nápoj se nesmí nazývat burčák a je nazýván částečně zkvašený hroznový mošt,“ upozornil mluvčí inspekce.

Magnetická rezonance určí původ vody

Ujistil, že inspektoři dokážou původ hroznů určit. „Inspekce v Brně disponuje sofistikovanou laboratoří se zařízením nukleární magnetická rezonance. Pomocí hodnot izotopů vody lze změřit, jestli byly hrozny sklizené v ČR, a tudíž profil vody v nich obsažené odpovídá profilu pro ČR, anebo se jedná o dovoz z některého z jiných států,“ varoval Kopřiva.

Byť se kontroloři setkávají v terénu s burčákem různým způsobem falšovaným, nelze podle nich hovořit o skutečně nebezpečných výrobcích – třeba nápoji z plesnivých hroznů. S takovým se nesetkali již mnoho let.

PET lahev úplně nedotahovat

I zcela správně vyrobený burčák v sobě ale může skrývat riziko pro domácnost, ve které přebývá – přinejmenším pro její čistotu.

„Doporučuji nedovírat burčák skladovaný v PET lahvi naplno. Je vždy třeba nechat únikovou cestu pro vzduch, aby nedošlo k přetlakování lahve,“ zdůraznil mluvčí SZPI. Ujistil, že je možné dát burčák krátkodobě do lednice, ale ani tam by neměla být lahev pevně uzavřená, přestože chlad procesy v nápoji zpomaluje.

Loni se burčák prodával už v polovině srpna. Kdy bude v Ostravě k mání letos?

Břetislav Lapisz

Loňský rok, kdy se burčák začal v Ostravě prodávat už v polovině srpna, se letos opakovat nebude.

Ilustrační foto. | Foto: Deník / Kaboň Lukáš

Jak uvádějí provozovatelé ostravských vinoték, mohl by se burčák na pultech objevit možná v posledním srpnovém týdnu, případně počátkem září.

Provozovatel Vinné sklepa U Mostu Mario Frenko zatím přesné datum zahájení prodeje burčáku neví.

„Tak brzy, jak se začal prodávat loni, to určitě nebude. V naší vinotéce jej ale určitě začneme prodávat až počátkem září. V předchozích letech jsme začínali s prodejem už koncem srpna, ale moc se to neosvědčilo. Lidé ještě byli na dovolených a ten odbyt nebyl takový, jak jsme předpokládali,“ vysvětlil Mario Frenko.

Také v dalších oslovených vinotékách zatím nevědí, kdy se burčák na pultech letos objeví.

Burčák se připravuje tak, že z vinné révy se krátce po sklizni vyrobí mošt, který se nechá jeden až dva týdny kvasit v sudech či tancích. Cukr obsažený v bobulích pak přemění kvasinky na alkohol a oxid uhličitý.

„Zítra přijede moravský vinař, který nám dodávky burčáku zajišťuje, tak možná budeme chytřejší,“ dodala prodavačka z vinotéky v centru města.

„Na jižní Moravě se burčák už prodává, u nás sezona ale začne trochu později. Jestli to bude už v posledním srpnovém týdnu, nebo až počátkem září, to zatím odhadnout nedokážu,“ dodal provozovatel vinotéky v Ostravě-Porubě.

Burčák se může prodávat v období od 1. srpna do 30. listopadu. Právní předpisy, které pro víno a vinařské produkty platí od roku 2009, se týkají i označování částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten může být jako burčák označen jen za podmínky, že je vyroben v ČR a z českých či moravských hroznů.

Zkušení vinaři tvrdí, že dospělý člověk by měl za rok vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve v těle. Takže zhruba kolem šesti litrů.

Přečíst článek ›

14.8.2019

Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ Ford Mustang první majitel, koupeno v USA Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Fabia první majitel, koupeno v CZ Jeep Renegade nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo, v záruce Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Ford Mustang první majitel, servisní knížka, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ + PRODAT AUTO Kia Ceed 1.4 CVVT, ČR,1.maj, Serv.kniha Volvo V40 D4 MOMENTUM AT MY2017 Škoda Fabia 1.0 TSI, Style, Bi LED Škoda Octavia 1,6 TDi Style,ČR,1 majit,Tažné Volkswagen Caddy 2,0 TDi 110kW DSG ČR 1.maj DPH BMW X5 3,0 D, Automat xDrive Peugeot 5008 1.6 HDi-7 MÍST-NOVÉ ROZVODY Kia Sportage 1,7 Aut., ČR, Záruka do 2024 + PRODAT AUTO

Potravinářská inspekce varuje prodejce burčáku – zajistěte si spolehlivého dodavatele!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájí v těchto dnech kontrolu burčáku. Zaměří se především na odhalování falšování tohoto nápoje tzv. exogenní vodou. Stejně jako víno ani burčák se nesmí zmnožovat – laicky řečeno „křtít“ vodou. Pokud je do něj přidaná voda, SZPI to považuje za klamání spotřebitele a falšování tohoto nápoje.

SZPI letos poprvé využije k analýzám vzorků vlastní unikátní laboratorní zařízení, které pracuje na principu nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR a IRMS – Site-specific Natural Isotope Fractionation Nuclear Magnetic Resonance and Isotope Ratio Mass Spectroscopy) a které inspekce veřejnosti poprvé představila letos v průběhu veletrhu Salima 2006.

Budete mít zájem:  Bolest V Krku Kojení Léky?

Inspektoři SZPI se letos zaměří na kontrolu prodejců burčáku. Kromě odběru vzorků pro laboratorní analýzy budou kontrolovat také jeho správné označování a hygienické podmínky prodeje.

Inspekce proto prodejce upozorňuje, aby si zajistili odběr burčáku od důvěryhodných dodavatelů, protože případné sankce bude SZPI ukládat přímo prodejcům. Podle vinařského zákona (Zákon č. 321/2004 Sb.

, o vinohradnictví a vinařství) je za produkt, tedy i burčák, zodpovědný ten, kdo ho uvádí do oběhu, v tomto případě prodávající. 

Burčák (částečně zkvašený hroznový mošt) je definován jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1% a nižším než 3/5 celkového obsahu alkoholu.Není možné jej vyrábět z jiného druhu ovoce než z hroznů vinné révy a je zakázáno do něj přidávat vodu.

Od roku 2004 došlo k některým změnám právních předpisů, které se týkají uvádění tohoto specifického nápoje do oběhu. Je to především jeho označení. Předpisy ES sice znají a definují pojem „částečně zkvašený hroznový mošt“, neznají však pojem „burčák“, který je součástí výhradně českých právních předpisů, obdobou je např. sturm v rakouských předpisech.

Pro naše podnikatele a spotřebitele z toho plyne, že jako „burčák“ je možné označovat pouze nápoj, který byl vyroben výhradně z tuzemských hroznů. Byly–li pro jeho výrobu použity hrozny z dovozu, pak je povoleno označení „částečně zkvašený hroznový mošt“. Pro zajímavost – dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína (a burčáku) je zcela zakázáno.

Spotřebitel má právo znát výrobce nabízeného moku. Tento povinný údaj je důležitý i pro tzv. vysledovatelnost původu nabízeného výrobku. Proto musí být výrobce uveden na každém stánku nebo jiném prodejním místě.

Inspekce v předchozích letech zaznamenala několik pokusů o falšování tohoto údaje, kdy prodejci uváděli neexistující firmy včetně fiktivních identifikačních čísel. Všechny tyto pokusy skončily uložením citelné pokuty.

Podle zákona o víně je možné burčák (částečně zkvašený hroznový mošt) nabízet k prodeji od 1.srpna do 30. listopadu.

Spotřebitel-laik jen velmi těžko pozná, jestli u stánku „výhodně“ nakoupený nápoj je nebo není burčák. Inspekce proto doporučuje kupovat burčák pokud možno přímo u výrobců nebo ve vinotékách.

Výsledky kontrol burčáku z minulých let i informace o zařízení SNIF-NMR a IRMS jsou publikovány na webových stránkách inspekcewww.szpi.gov.cz v odkazu Tiskové zprávy.

Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková – 55344 CSc. – Státní zemědělská a potravinářská inspekce  

Vinaři začali prodávat první burčák

Právě inspektoři této organizace se na prodejce zaměří. V případě vážnějších prohřešků hrozí provinilcům i desetitisícové pokuty.

První víno vzniklé bouřlivým kvašením vinného moštu v sudech či tancích již včera ve stánku před olomouckým Priorem ochutnal i osmašedesátiletý Olomoučan: „Docela mi chutná, ale raději jsem si dal jen dvě deci. Nejsem žádný znalec, a tak kvalitu moc posoudit nedovedu.“

V tomto stánku přijdou dvě deci burčáku z raného sběru na patnáct korun. Litr a půl pořídí zájemce za osmdesát korun.

Také v prostějovské vinotéce a prodejně sudových vín podle vedoucí Marcely Zoubkové burčák prodávají už asi týden. „Máme litr za čtyřiatřicet korun a zájem zákazníků je zatím obdobný jako loni,“ dodala Zoubková. Prostějovští pro burčák míří k výrobcům do Mikulova. „S prodejem jsme začali zhruba ve stejnou dobu jako loni,“ ukončila Zoubková.

Podle Jindřicha Smičky budou v kraji počty obchodů a stánků nabízejících burčák teprve postupně přibývat. „Nyní se jedná vlastně o začátek sezony. Například v Olomouci zatím víme jen o dvou třech místech, kde už tento nápoj prodávají,“ konstatoval Smička.

Počítá proto s tím, že se burčákem, který lze lidem nabízet až do 30. listopadu, budou pracovníci inspektorátu více zabývat v nadcházejících týdnech.

Smičkův předpoklad potvrzují i někteří obchodníci. „Zatím jsme ještě s burčákem nezačali, ale zhruba do konce tohoto týdne jej už nejspíš budeme mít,“ mínila včera Kateřina Pavlíková z olomoucké vinotéky Seneca. Dodala, že pro své zákazníky tento alkoholický nápoj vozí z jihomoravského Bzence, Bílovic a Sedlece.

Obdobně zatím ještě burčák nezačal nabízet ani vedoucí jedné šumperské prodejny sudových vín Zoltán Hegedüš. „Myslím, že s tím začneme až tak kolem 15. září,“ dodal Hegedüš.

Přesto podle něj už i nyní lze v regionu koupit kvalitní burčák, vyráběný z rané odrůdy Irsai Oliver. „Ovšem této odrůdy nebývá mnoho a výrobci si ji proto často nechávají pro vlastní potřebu,“ dodal. I to je důvod, proč by si při nynějším nákupu měli lidé dávat větší pozor, kde a za jakých podmínek nápoj pořídí.

„Byl bych třeba trochu skeptický k burčáku stojícímu celý den na sluníčku v plastové lahvi v pouličním stánku,“ mínil Hegedüš. Laika navíc lze ošálit například také zkvašeným nápojem z jablek.

Nebo mu prodavač může naservírovat vodou zředěný či cukrem vylepšený mok. Jak tedy rozpoznat ten pravý? Podle odborníků má spíše světlejší, krémovou až béžovou barvu (pokud ovšem není vyrobený z červených hroznů).

Nápoje vyrobené z jablečného nebo jiného ovocného moštu bývají tmavší. Hustší kal nemusí být na závadu. Burčák také má mít znatelnou hroznovou chuť a pracuje, čili kvasí.

Na burčák však nedohlížejí jen vinaři, prodejci a kontroloři, ale také celníci. Ti mají možnost kontrolovat doklady o způsobu nabytí prodávaného zboží. Jak potvrdila tisková mluvčí celníků, kontroly se chystají i v letošním roce.

Sezona burčáku začíná. Kolik letos stojí a jak poznáte ten pravý?

Někteří vinaři si úrodu pochvalují, jinde je situace opačná. Třeba na Znojemsku část úrody zmrzla, kvůli velkému suchu měli pěstitelé problémy i se zavlažováním. Podle Svazu vinařů přesto bude letošní sezona srovnatelná s tou loňskou.

Vyšší cena

V čem se bude lišit, jsou ceny. Zatímco loni stál kilogram hroznů okolo 19 korun, letos je cena výrazně nad dvaceti korunami. Na výrobu jednoho litru burčáku jsou přitom zapotřebí asi dvě kila hroznů.

Prodej burčáku u silnice (ilustrační foto) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Oproti loňsku si podle Martina Půčka, výkonného ředitele Svazu vinařů, zákazníci za litr připlatí zhruba o deset korun víc. „Rozhodně tlak na cenu je, na druhou stranu je to zadostiučinění pro pěstitele, protože je to stále cena, která ještě nepokrývá náklady, které oni z produkce hroznů mají,“ řekl Radiožurnálu Půček.

Budete mít zájem:  V Česku se rozmáhají podvodné e-shopy

V průměru stojí litr burčáku kolem sedmdesáti korun. Levnější je samozřejmě přímo od vinaře.

Jak poznat ten pravý burčák?

Burčák má mít žlutou až medovou barvu a musí být vyroben jenom z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v Česku. Podle zákona se navíc může prodávat jen v určitém období – a to od začátku srpna do konce listopadu.

Často jsou ale hrozny dovážené z Maďarska nebo také z Moldavska. V takovém případě už nejde o burčák, ale o částečně zkvašený hroznový mošt. Na to ale musí prodejce zákazníka upozornit. Označení burčák v takovém případě nemůže obchodník používat.

O kontroly se stará Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kromě označování zboží hlídá, aby se na trh nedostal třeba falšovaný burčák. Mezi nejčastější prohřešky patří například praktiky, kdy obchodníci namísto hroznů přidávají do nápoje jablka, dodává mluvčí Inspekce Pavel Kopřiva.

Vinice. Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

„Dále jsme v minulých sezonách zjistili například přídavek vody, neodpovídající obsah alkoholu nebo neodpovídající obsah lahve, kdy byl skutečný obsah nižší než obsah deklarovaný. V minulých letech jsme zjistili i obsah syntetických barviv, což je opět nepřijatelný postup,“ vysvětlil pro Radiožurnál mluvčí inspekce.

Doteď už inspekce zkontrolovala desítky prodejních míst. Na výsledky si ale musíme ještě počkat. Odebrané vzorky totiž musí projít takzvaným prokvašením – což je proces, který trvá přibližně šest týdnů. Až potom bude jasné, jestli byl burčák pravý, nebo pančovaný. Přesto ale kontroly dokazují, že někteří prodejci šidí zákazníky.

Češi jsou výjimka

Burčák tvoří přibližně pět procent z celkové produkce vína. Podle vinařů je ale snadnou cestou k zisku. Odpadají totiž náklady na další zpracování nebo lahvování, jako je tomu u vína. Na jedné lahvi tak může pěstitel vydělat i desítky korun.

Podle Martina Půčka je navíc České republika ve výrobě burčáku fenoménem. „Dá se říct, že ani v Rakousku, ani v Německu to není něco, co by bylo pro zákazníka významné. Čili v tomto jsme ojedinělí.

Na druhou stranu je to něco prvního, co může ze sklepa jít a jsou to pro vinaře první peníze, které může rychle otočit a případně za ně nakoupit kvalitnější hrozny v měsíci říjnu, listopadu,“ popsal Radiožurnálu výkonný ředitel Svazu vinařů.

Většina vinařů se přesto soustředí hlavně na výrobu vína – to můžou na rozdíl od burčáku prodávat celý rok.

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pít na Vánoce burčák je jako barvit vajíčka na Silvestra | Zprávy

Burčáková sezona je v plném proudu. Odstartovala už prvního srpna a potrvá do konce listopadu. A zdá se, že bude úspěšná.

„O burčák je zájem,“ říká vinař Jiří Hartman z Mutěnic. „Letos je sice úroda hroznů zhruba o dvacet až třicet procent nižší než loni, ale to s burčákem nemá nic společného. Sezona bude dobrá,“ dodal Josef Svitálek. I on žije na jižní Moravě.

Jako burčák, který zpravidla obsahuje jedno až sedm procent alkoholu, se může prodávat pouze nápoj z hroznů vypěstovaných na území České republiky.

Pokud je vyrobený ze zahraničních hroznů, musí mít označení 'částečně zkvašený hroznový mošt'. „O burčáku se říká, že je to penicilin.

Už naši rodiče radili vypít ho tolik, kolik je v těle krve – takže pět až sedm litrů,“ říká s úsměvem na tváři pan Svitálek.

Pití burčáku, samozřejmě v rozumné míře, je přínosné. Burčák totiž obsahuje hodně přirozených cukrů, vitaminy skupiny B i stopové prvky v čele se zinkem a železem. „Ovšem taky je projímavý a nebezpečně sladký, zároveň však obsahuje docela dost lihu,“ upozorňuje Svitálek na jeho možné nástrahy.

To, jakou má burčák barvu, závisí na odrůdách, z nichž je vyroben. Nejdříve většinou dozrávají Irsai Oliver a Müller Thurgau, po nichž přichází na řadu Veltlínské zelené, Muškát moravský nebo Chardonnay. Červený nebo růžový burčák se většinou vyrábí až ve druhé polovině září z modrých odrůd.

Pravý burčák se pije teplý a má zhruba 40 stupňů. Jeho kvašení trvá tři až čtyři hodiny a vinaři musí poctivě hlídat, aby trefili tu správnou chuť.

„Bývaly doby, kdy lidé spali ve sklepě a pravidelně chodili koštovat, aby se napili správného burčáku, kdy prochází nejlepším varem,“ vzpomíná Svitálek. Tento proces v sobě ale skrývá také rizika. Při kvašení totiž vzniká kysličník uhličitý, který je těžší než vzduch, ovšem není nijak cítit.

„Pamatuju si, že u nás byly dlouhé sklepy, ve kterých se lidé i otrávili,“ dodal. „Jako malí jsme závodili, kdo ve sklepě doběhne dále se zadrženým dechem.“

Oblíbený i za hranicemi

Ideální chuť burčáku není ani sladká, ani trpká. Správný čas na jeho pití nastává ve chvíli, kdy je prokvašena zhruba polovina cukru a alkohol dosahuje asi šesti procent.

„Občas se ale stalo, že to někdo špatně dosladil, a pak to kvašením stříkalo až na strop,“ upozorňuje Svitálek. A pokud jste viděli film Bobule, tak si určitě pamatujete, co takový burčák zavřený v PET lahvích dokáže napáchat v jedoucím autě.

„Proto je třeba udělat do lahve dírku, aby to nebouchlo,“ radí.

Burčák je v České republice velmi oblíbený, totéž však platí i za hranicemi. Popularitě se těší i na Slovensku, v Maďarsku či Rakousku, kde se prodává pod názvem Sturm. „Náš burčák je velmi kvalitní.

Na Moravě totiž máme velké množství malých vinařů a velké množství kvalitních odrůd révy,“ říká pan Hartman, který přidal i jednoduchou radu, jak kvalitní burčák poznáme: má pěknou barvu, příjemnou vůni a chuť odpovídající odrůdě. A hlavně perlí!

Ne všichni ale přistupují k prodeji burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu zodpovědně. Jen v loňském roce kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce prověřili 340 prodejních míst a na 44 z nich odebrali vzorek do laboratoře. Pět nevyhovělo a dva byly falšované.

Období burčáku potrvá ještě dva měsíce, klidně si ho ale můžete prodloužit – třeba až do Vánoc. Ptáte se jak? Stačí burčák schovat do mrazáku. „Nesmí projít velkým kvašením, aby tam zůstalo hodně cukru a trocha alkoholu,“ radí Svitálek. On sám ale zastáncem pití burčáku u štědrovečerního stolu není. „Je to stejné, jako byste si na Silvestra barvili velikonoční vajíčka,“ usmál se.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector