Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk estragon – Francouzská estragonová bylina, známá také jako drak, je velmi oblíbená kulinářská bylina používaná jako ochucovadlo, zejména ve středomořských kuchyních.

Česky:

Pelyněk estragon

Latinsky:

Artemisia dracunculus

Slovensky: 

Palina dračia

Léčivé účinky

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyněČesky: Pelyněk estragon Latinsky: Artemisia dracunculus Slovensky: Palina dračia

  • Posiluje celkové zdraví člověka.
  • Tradičně byl používán ke stimulaci chuti k jídlu (zmírnění anorektických příznaků).
  • Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
  • Inhibuje aktivaci krevních destiček, brání agregaci krevních destiček a adhezi ke stěně cév. Tím pomáhá zabránit tvorbě sraženiny (a tedy mrtvici, infarktu).
  • Přispívá ke kardiovaskulárnímu zdraví.

Použití a přípravky

Čerstvý estragon patří mezi jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů ze všech bylin. Používá se tedy převážně v kuchyni jako kořenící přípravek pokrmů. Jeho využití je poměrně četné zejména ve francouzské kuchyni. Na konci jara a v létě jsou k dispozici čerstvé listy estragonu. Používá se však také estragon sušený:

  • Čerstvý estragon můžeme používat do salátů.
  • Čerstvý i sušený estragon můžeme používat jako koření (k marinování masa, nejlépe rybího, jehněčího a drůbežího).

Estragon se tedy používá nejen pro svou chuť, ale také pro svůj obsah. Mimo antioxidantů obsahuje také vitamín C, A a B, mangan, vápník, železo, hořčík, měď, draslík a zinek.

  • Jeden z esenciálních olejů, který se nachází v estragonu, byl použit ve stomatologii jako lokální anestetikum a antiseptikum.
  • Estragon se užívá taktéž ve formě čaje, který pomáhá léčit nespavost.
  • Kontraindikace:

Kontraindikací užívání pelyňku je těhotenství a kojení a samozřejmě také přecitlivělost na rostliny z čeledi Asteraceae. Nesmí být aplikován ani při akutní gastroenteritidě a apendicitidě.

O estragonu

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyněPelyněk estragon

Botanicky, patří estragon do rodiny Asteraceae, v rodu Artemisia, a vědecky je známý jako Artemisia dracunculus sativa. Předpokládá se, že bylina pochází z oblasti Střední Asie, pravděpodobně ze Sibiře. Tato aromatická trvalka bylina je bohatá na fytonutrienty, stejně jako antioxidanty, které pomáhají podporovat zdraví a předcházet nemocem.

Tato bylina roste ve formě malého keře, který má štíhlé dřevité větvičky a může dosahovat do výšky až jednoho metru. Pěstuje se v bohaté písečné půdě s dostatečným slunečním světlem. Listy mají hladký, tmavě zelený povrch se špičatými konci.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně Popis:

Internetový obchod s produkty pro zdraví. Prozdravi je největším internetovým obchodem s doplňky stravy, přírodní kosmetikou, zdravotními přístroji a zdravou výživou v České republice.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

BIO Produkty   Doplňky stravy   Kosmetika   Léčivé produkty   Zdravá výživa  
Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně Popis:

Jsme rodinná firma, která se zabývá prodejem a obchodem už od roku 1992. V posledních letech děláme radost lidem přírodní kosmetikou, doplňky výživy, vitamíny, speciálními jedlými oleji a medicínou.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

BIO Produkty   Doplňky stravy   Kosmetika   Léčivé produkty   Zdravá výživa  
Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně Popis:

Internetový obchod dobrapriroda se specializuje na prodej léty prověřených přírodních léčiv, vitaminů a doplňků stravy.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

BIO Produkty   Doplňky stravy   Léčivé produkty   Zdravá výživa  
Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně Popis:

Cílem Pepi je být spolehlivým partnerem pro výběr produktů do domácnosti a na zahradu. Neustále se snaží rozšiřovat sortiment a kvalitu vlastních služeb.

Popis:

FlexiMed je vysoce kvalitní doplněk stravy, který přestavuje komplexní péči o pohybový aparát a má prokázaný účinek na kloubní chrupavky, kosti a svaly.

Doplňky stravy   Léčivé produkty  
Popis:

Tarani už více jak 10 let vyrábějí vlastní terapeutické produkty podle ájurvédské medicíny, která se v poslední době u nás stále více dostává do povědomí široké veřejnosti.

Doplňky stravy   Léčivé produkty   Zdravá výživa  

Pelyněk estragon – součást provensálského koření, která pomáhá s trávením

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně
Pelyněk estragon

Pelyněk estragon může kladně účinkovat při mnoha problémech. Tak například při dně a revmatismu, ale také při zánětech kloubů a bolestech zubů.

Výskyt: pelyněk estragon (také pelyněk kozalec) pochází ze střední a jihozápadní Asie. V současné době se pěstuje v Evropě i Asii, přičemž asi nejvíce je pěstován ve Francii.

Popis a účinné látky:
pelyněk estragon je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která může být
vysoká až 120 cm. Má přímou a rozvětvenou lodyhu, která je na bázi hnědavá a
dřevnatá. Listy jsou úzké, kopinaté a přisedlé.

Květy, které se objevují od
června do září, mají bílošedou či zlatožlutou barvu a rostou v řídkých
latách.

Z účinných látek jmenujme antioxidanty, silice, vitamíny
(především A a C) a minerální látky (jód, vápník, železo, draslík, hořčík či
zinek).

Užitečné části: používány
jsou především listy, často ale také stonky.

Léčivé účinky pelyňku estragonu

Pelyněk estragon lze užívat v čerstvé i sušené formě, ale nikdy ne ve velkém množství. Rostlina obsahuje antioxidanty a kladně působí na trávení, když jej podporuje a stimuluje chuť k jídlu.

Působí ale pozitivně také proti nadýmání, stejně jako žaludeční nevolnost a katar. Celkově ji lze vyzkoušet při jakýchkoli trávicích potížích. Tradičně se např. používala rovněž na střevní parazity, jako jsou škrkavky.

Bylina také podporuje tvorbu žluči a působí mírně diureticky, tzn. močopudně.

Pelyněk černobýl: hojně rozšířená léčivka

Pelyněk estragon může kladně účinkovat i při mnoha dalších problémech. Tak například při dně a revmatismu, ale také při zánětech kloubů a bolestech zubů.

Doporučován bývá rovněž pro podporu kardiovaskulárního systému, neboť pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Někdy se o pelyňku estragonu hovoří i v souvislosti s osvěžením dechu, měl by také pomáhat při nespavosti a v neposlední řadě může vyvolat menstruaci.

Pelyněk estragon jako koření v kuchyni

Listy pelyňku estragonu mají silně aromatickou vůni a chutnají slabě nahořkle, takže jako koření dodávají pokrmům pikantně trpkou chuť. Výše jsme zmínili, že je dnes rostlina pěstována zejména ve Francii.

Je totiž součástí provensálského koření, které nachází uplatnění (nejen) v kořenění středomořských specialit. Pelyněk estragon se dále používá do nádivek, k drůbeži, pečeným a dušeným masům i k rybám.

Hodí se rovněž do polévek, omáček, marinád i zeleninových salátů.

Pelyněk pravý – léčivá rostlina, která vám ale může i uškodit

Mohlo by vás zajímat:
základem provensálského koření je rozmarýn, bazalka a tymián. Kromě
estragonu do něj navíc často patří i majoránka, dobromysl, fenykl, oregano či
saturejka.

Pěstování pelyňku estragonu

Pelyněk estragon se pěstuje na záhoně (sazenice se vysazují zhruba v polovině května), ale pěstovat ho lze i v květináči. Rostlině vyhovují především slunná stanoviště (prospívá jí teplo), poroste nicméně i v polostínu.

Dařit se jí bude v dobře propustné a humózní půdě, která by měla být hlinitá. Důležitá je rovněž pravidelná zálivka. Pokud bude pelyněk estragon prosperovat, sklízet je možné až třikrát do roka.

Přes zimu byste ale měli bylinku chránit, a to přikrytím listím anebo slámou.

Fotogalerie:

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk brotan

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk brotan

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk brotan

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk brotan

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk pravý

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk estragon

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk estragon

Pelyněk estragon

Pelyněk estragon je velmi často využíván v turecké kuchyni, má hořkosladkou – kořeněnou chuť.

Používá se do různých omáček a dipů, hlavně do nádivek a k dušeným masům. Využijete jej také při nakládání a zavařování zeleniny, při výrobě bylinkových másel a aromatizovaných octů a olejů.

Zobrazit kompletní specifikaci bylinky Pelyněk Estragon

Více informací a použití pelyňku:

  • Podzimní a zimní druhy koření
  • Bylinková zahrádka v kuchyni

Vyberte balení a vložte do košíku

  • 24 Kč
  • Cena s DPH za balení: 25 g Cena na stánku: 30 Kč
  • Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
  1. 180 Kč
  2. Cena s DPH za balení: 200 g Cena na stánku: 240 Kč
  3. Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
  • 840 Kč
  • Cena s DPH za balení: 1 kg Cena na stánku: Nedostupné
  • Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
Budete mít zájem:  Malo Cukru V Krvi Priznaky?

5 625 Kč

Cena s DPH za balení: 25 kg Cena na stánku: Nedostupné

Dostupnost: Máte zájem o toto balení? Kontaktujte nás!

Kompletní informace o Pelyňku Estragonu

Vědecká klasifikace

Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleď:  hvězdnicovité (Asteraceae)
Rod:  pelyněk (Artemisia)

Další názvy a jména Pelyňku

Česky: Pelyněk estragon, Pelyněk kozalec, Palina, Palina dračí
Latinsky: Artemisia dracunculus
Anglicky: Tarragon wormwood

Chuť a vůně Estragonu

Používané části rostliny

Použití Pelyňku v kuchyni a v gastronomii

Recepty s Pelyňkem

  • Podzimní a zimní druhy koření
  • Bylinková zahrádka v kuchyni

Léčivé účinky Pelyňku

Historie a zeměpisný původ Pelyňku Estragonu

Pěstování, zpracování a sklízení Pelyňku

Pelyňek a jeho kultivary a odrůdy

Další zajímavá fakta o Peliňku

  • Pelyněk je samozřejmě nedílnou součástí výroby chvalně i nechvalně známého likéru Absinth, ovšem zde se jedná o jiný druh rodu Artemisia a to „absinthium“, tedy Pelyněk pravý, který proslul také svou halucinogenní látkou thujol a thujon. Ve vyšších dávkách je tato látka toxická. Mnoho umělců tento opojný likér užívalo ve velmi vysoké míře a kdo ví, možná právě proto vzniklo mnoho zajímavých děl od umělců jako jsou: Degas, Manet, Vincent van Gogh či Picasso nebo od literátů jako Verlaine, Rimbaud, Oscar Wilde, Edgar Allan Poe a Hemingway.

Obsah balení

Balení obsahuje pouze sušený a drhnutý Pelyněk Estragon v gramáži, které jste si zvolili ve vaší objednávce. Balíčky s kořením, kořenícími směsi a bylinkami jsou zatavené v kvalitní gastrosáčcích. Alergneny: Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk Pravý – Artemisia absinthium

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Květ pelyňku

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk, rostlina

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Mladý Pelyněk Estragon

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Pelyněk Estragon – listy, detail

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

25 g    16 Kč Cena na stánku:

Detail koření KOUPIT Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

25 g    20 Kč Cena na stánku:

Detail koření KOUPIT Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

25 g    20 Kč Cena na stánku:

Detail koření KOUPIT

25 g    16 Kč Cena na stánku:

Detail koření KOUPIT

25 g    20 Kč Cena na stánku:

Detail koření KOUPIT

Estragon – bylinka s francouzským šarmem – Jak v kuchyni

Už jste slyšeli o nenápadné bylince estragon? Pokud právě kroutíte hlavou, čtěte pozorně následující řádky. Tato francouzská bylinka překvapí v mnoha směrech.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Seznamme se s estragonem 

Estragon má úplný název pelyněk estragon, nebo také pelyněk kozalec. Jen si ho nepleťme s pelyňkem pravým. Náš estragon má oproti němu totiž trošku jinou chuť. Pelyněk estragon 

  • je jen mírně hořký,
  • hřejivý,
  • nasládlý;
  • najdeme v něm pepřový podtón;
  • a zaznamenáme i stopu anýzové vůně. 

Vsadíme boty, že není jediného Francouze, který by estragon neznal. Jak to? Francouzi ho milují a kouzlí s ním především v kuchyni.
Naproti tomu u nás estragon příliš známý není. A to je škoda. Tato jedinečná bylinka napomáhá zdravému trávení a navíc se pyšní regeneračními, výživnými a posilujícími (tonizujícími) účinky na celý organismus.

Jak estragon pěstovat?

Estragonu se bude dařit, pokud ho dáme na zahrádku, balkon nebo v bytě na parapet. Důležité je, aby na něj šlo světlo a nepřelévali jsme ho.
Kratší mrazíky by měl estragon zvládnout, ale ty delší už nemusí. Pokud ho máme venku, bude se mu v zimě lépe dařit, když mu vytvoříme lehkou přikrývku z listí nebo slámy.

Estragon a jeho použití v kuchyni

Estragon a francouzská kuchyně patří neodmyslitelně k sobě. Francouzi ho přidávají do masa, do omáček i do polévek. A to zdaleka není vše. Spoustu obyčejných pokrmů pozvedne do nebeských výšin.
Estragon můžeme naložit do vinného octa nebo olivového oleje. Uvolní se tím jeho typická vůně a chuť.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Potřebujete osvěžit dech a nemáte doma žvýkačku? Zkuste rozžvýkat snítka čerstvého estragonu.
Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Znáte oblíbenou francouzskou omáčka béarnaise? Je to právě jeden z těch pokrmů, do kterých se přidává estragonový ocet. A tím u pokrmu…

Recept – suroviny a postup

Máte s estragonem už zkušenosti? Podělte se o ně s Jakvkuchyni.cz! Pošlete nám váš oblíbený recept. Těšíme se!

Chystáte v nejbližší době párty? Zkuste přidat čerstvý estragon do koktejlů. Dodáte jim tak příjemně osvěžující chuť. Myslete při přípravě drinků pro hosty na životní prostředí a zkuste se vyhnout jednorázovým plastovým kelímkům a brčkům. Kelímky nahraďte sklenicemi a plastová brčka můžete nahradit brčky nerezovými nebo bambusovými. 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného „Bylinky v kuchyni“. Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Estragon, bylinka pro ochranu panen

Pelyněk estragon (česky též kozalec), víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých, patří mezi jednu z méně známých bylinek.

Na českých zahrádkách bychom ho v současné době našli spíše zřídka, daleko běžnější je ve francouzské či jihoevropské kuchyni, kde tvoří nedílnou součást zdejších pokrmů.

Ovšem situace se pomalu začíná měnit, a pokud jste o něm zatím neslyšeli, je pomalu načase se s estragonem seznámit.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyněKvetoucí estragon

Popis bylinky

Estragon (Artemisia dracunculus) je blízce příbuzný s ostatními druhy pelyňku, na rozdíl od nich však neobsahuje žádné hořké látky, což ho přímo předurčuje k využití jako koření. Rostlina je silně aromatická.

Dorůstá výšky kolem jednoho metru, vyznačuje se charakteristickými kopinatými listy porostlými jemnými chloupky. Od srpna do října vykvétá pouze drobnými, takřka nenápadnými žlutými květy uspořádanými v latnatá květenství.

Ke sklizni jsou určeny listy, které se následně suší a používají v kuchyni.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyněEstragon je charakteristický svými kopinatými listy porostlými jemnými chloupky

Pěstování estragonu

Třebaže domovinou této bylinky je střední a jihozápadní Asie a hojně se pěstuje ve Středomoří, kde je klima daleko příznivější, jeho pěstování v našich podmínkách je poměrně snadné. Estragon bude vyžadovat stinné až polostinné stanoviště s dostatečně humózní a propustnou půdou.

Při dlouhodobějším suchu nezapomeňte na občasnou zálivku, pozor však na přemokření.
Estragon je poměrně citlivý na mráz, před zimou je proto důležité přikrýt kořeny ochrannou vrstvou chvojí nebo hlíny, aby se zabránilo vymrznutí kořenů.

Jinou možností je přesadit rostlinu do květináče a uschovat ji například na terase.

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Využití v kuchyni i léčitelství

Již ve starověku byly známy jeho příznivé účinky na lidské zdraví. Koneckonců i latinský název pro estragon je odvozen od jména řecké bohyně Artemis, známé jako ochránkyně panen. Zde je jasně patrná souvislost s abortivními účinky pelyňků. V minulosti se odvary z těchto rostlin používaly jako lidový prostředek pro vyvolání potratu. Dále jsou známy tonizační účinky estragonu.

Tlumí křeče, pomáhá při poruchách trávení a účinně bojuje se střevními parazity.
V kuchyni najde estragon bohaté uplatnění. Sušené listy jsou vhodné k dochucení omáček, masitých nebo zeleninových pokrmů, používá se i jako prostředek k aromatizaci různých nálevů. Vyznačuje se typickou hořkosladkou chutí a mírně pikantním nádechem.

Je tradiční součástí blízkovýchodní a středomořské kuchyně.

Estragon a jeho léčivé účinky – Vše o bylinkách – použití, účinky, pěstování

Estragon (pelyněk) a jeho použití: pro zdraví i do kuchyně

Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii. Je to nejpoužívanější koření v kuchyni arménské, turecké, je oblíben i na Balkáně, ve Francii, Itálii, Španělsku, ale i v Americe. U nás je tato aromatická bylinka trochu v pozadí, ale v jiných zemích je téměř nepostradatelná. Také estragon a jeho léčivé účinky jsou známy a používány již odpradávna. Volně rostoucí ho můžeme najít na březích řek v jižní a střední Evropě a v západní Americe.

Budete mít zájem:  Příznaky Nízkého Krevního Tlaku?

Popis

Estragon (Artemisia dracunculus), botanicky zvaný pelyněk kozalec nebo pelyněk estragon je vytrvalá rostlina příbuzná pelyňku, patřící do čeledi hvězdnicovitých.

Přímá, dřevnatá lodyha dorůstá do výšky kolem 1 metru a silně se větví. Jeho výhony vyrůstají z podzemních oddénků. Listy jsou celokrajné, široce čárkovité, kopinaté a přisedlé. Kvete od června do září drobnými bílošedými kvítky.

Celá rostlina estragonu příjemně voní, chuť je natrpklá.

Použití

Lístky estragonu čerstvé či sušené se v kuchyni používají k pečeným nebo dušeným masům, do drůbeže, omáček, polévek, nádivek, majonéz, salátů, do bylinkového másla, marinád, omelet, při nakládání zeleniny, k aromatizování vinných nebo ovocných octů a podobně.

Ve středomořské a francouzské kuchyni se těší velké oblibě a je téměř dominantním kořením. Do jídel se přidává až ke konci, protože vařením ztrácí svoji chuť a aroma. Pro své výborné chuťové vlastnosti by si estragon zasloužil i větší rozšíření u nás.

Jeho silice se využívají také při výrobě voňavek.

Estragon a jeho léčivé účinky

Estragon je zdrojem mnoha látek prospěšných našemu oranismu. Mezi nejdůležitější patří minerální látky jako je jód, vápník, draslík a síra, éterické oleje (estragol), třísloviny, flavonoidy, hořčiny, kumariny, kyselina listová a vitamíny A a C.

Estragon a jeho léčivé účinky mají značný vliv na chuť k jídlu a dobré trávení, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a je i částečně močopudný. Nejznámější léčivé prostředky připravené z pelyňku estragonu je estragonový čaj a ocet.

Estragon v těhotenství
Těhotné ženy by se estragonu a užívání přípravků s estragonem měly vyhnout, dříve to totiž byla jedna z bylin používaná k ukončení těhotenství.

Čaj z estragonu
Jednu lžičku čerstvých či sušených lístků estragonu zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme asi 10 minut louhovat a scedíme. Pijeme teplý 1 – 2 šálky za den.

Čaj z estragonu má uklidňující účinky, napomáhá lepšímu spánku, pročišťuje lediny a močové cesty a má příznivé účinky na náš imunitní systém.

Recept na estragonový ocet naleznete níže v souvisejícím příspěvku.

Související články:

estragon – Seznam.cz

Dobré koření Grešík špičkové kvality. Bylinkový e-shop!

Březinova 399/2, Děčín

Estragon›Obrázky

denik.cz/estragon-ma-v-kuchyni-co-rici-20180630.html

25. 6. 2018Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od…

zena.aktualne.cz/wiki/zdravi/estragon

19. 10. 2015Estragon, botanicky pelyněk estragon nebo pelyněk kozelec (Artemisia dracunculus), představuje aromatickou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých.

magazinzahrada.cz/estragon-koreni-i-lek

Koření z méně známých s latinským názvem Artemisia dracunculus, odvozeným prý od řecké bohyně Artemis, ochránkyně panen, neboť estragon se používal jako jeden z prostředků pro přerušení či lépe řečeno ukončení těhotenství.

hobbyrecepty.cz/estragon-pestovani-vyuziti-bylinky

Estragon je u nás méně známou a nepříliš často využívanou bylinkou. S tím, jak do české gastronomie pronikají zahraniční chutě, se ale situace začíná měnit. Jak estragon pěstovat, využívat a proč vlastně?

Estragon›Zboží.cz

Estragon – má jemnou, aromatickou vůni připomínající anýz a kořeněnou, lehce hořkou chuť. Obzvláště vhodný pro různé rybí pokrmy a rybí polévky nebo jako přísada do hořčice. Nakládané zelenině, …

45 – 65 Kč

Sklademve 22 obchodech

titbit.cz/produkt/estragon

Estragon se nejvíce používá ve francouzské kuchyni zejména jako salátové koření, do omelet, do polévek, zvěřinových, jehněčích i rybích specialit a pokrmů z mořských plodů.

Nakupujte kvalitní sušené byliny z pohodlí domova, rychle a levně.

Znáte pelyněk estragon – doménu francouzské kuchyně?

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) obvykle titulujeme pouze jako estragon. Jiný název této bylinky ale je též pelyněk kozalec. Rostlina patří do čeledi hvězdicovitých (Asteraceae).

Její léčivé účinky byly známé již od starověku, stejně dlouho se ale používá taktéž jako koření. V současné době se používá zejména ve francouzské kuchyni, proto se někdy označuje také jako francouzský estragon.

Je to jedna z největších kulinářských bylin, která se například jen ve Francii používá více než 800 let. Estragon má svůj původ v jižní Evropě, v současné době ale roste také v Asii a západních Spojených státech.

Nezaměňujte francouzský estragon za druhou odrůdu, které se říká ruský estragon. Ten je sice méně choulostivý, ale postrádá charakteristickou chuť francouzského estragonu. U nás se estragon pěstuje jako letnička.

Historie estragonu

Estragon má výrazně silnou chuť, což se projevuje také
v názvu této rostliny. Jméno můžeme přeložit jako „malý drak“. Ačkoli
v mnoha kulturách se bylinka používá velice šetrně, Francouzi zvýšili její
používání na novou úroveň. Ve východní Evropě jej najdete především v salátech
a masech.

Popis rostliny

Estragon je dřevnatá trvalka, která patří mezi mrazuvzdorné
bylinky, a to až do – 10 °C. Dosahuje výšky v rozmezí od 30 do 90
centimetrů. Rostlina má lesklé zelené listy, štíhlý tvar a její květy jsou
nazelenalé bílé pupeny, které se objevují ve svazcích nebo shlucích na konci
stonků. Obvykle se objevují v polovině až do pozdního léta, ale květy
neprodukují semena.

Pěstování estragonu

Estragon

Bylinná rostlina se šíří oddenky a kořenovými řízky nebo dělícími shluky. Shluky estragonů by měly být rozděleny každé tři nebo čtyři roky. Vzhledem k tomu, že květiny neprodukují semena, nelze estragon ze semen pěstovat.

Rostliny si musíte zakoupit nebo si pořídit zavedenou rostlinu ze zahrady svého přítele. Takové rostliny můžete pořídit na jaře nebo na podzim a zasadit je v dobře odvodněné půdě asi 2 až 3 metry od sebe, aby každá rostlina měla dostatek místa.

Pěstovaná rostlina by měla pokrýt asi 36 centimetrů půdy. Hodí se skvěle k většině zeleniny ve vaší zahradě.

Péče o estragon

Nezapomeňte pravidelně stříhat rostlinu, abyste předešli
kvetení a udrželi výšku kolem 60 centimetrů. Vyšší rostliny totiž přicházejí o
svou výtečnou chuť.

Protože v podmínkách České republiky mohou přijít tuhé
zimy, mulčujte okolí rostliny, aby vaše rostlina vydržela přes zimu
v zahradě.

Pokud chcete udržet své rostliny ve zdravém růstu, pak je každé
3 až 4 roky na jaře nebo na podzim rozdělujte. Nové rostliny mohou růst ze
stonků nebo kořenových řízků.

Sklízení a uchovávání estragonu

Rostliny sklízejte pravidelně – jejich použití je nejlepší
v létě, kdy můžete využít čerstvé části bylinky. Avšak ne všechny listy
zvládnete zpracovat, a proto je vhodné se informovat také o možnostech jejich
skladování. Listy můžete mrazit nebo také sušit, avšak pozor – při sušení listy
ztrácejí chuť, tak je nenechte schnout příliš dlouho.

Jakmile jsou listy suché,
uložte je do vzduchotěsných nádob. Čerstvé větvičky estragonu lze zmrazit ve
vzduchotěsných plastových sáčcích. Kromě toho můžete ve vašem kuchyňském robotu
vytvořit další směs podobnou pestu. Nebo můžete nasekaný estragon rozdělit do
formiček na led, zalít vodou a zmrazit.

Budete mít zájem:  Léky Na Zastavení Zvracení?

Zmrazené kostky umístěte do
vzduchotěsných plastových sáčků pro pozdější použití.

Tato bylina je skvělá v kombinaci s čerstvými zelenými saláty, vaječnými pokrmy, sýry, recepty z drůbeže, s octy a rybami. Málo bylin zlepšuje chuť ryb stejně jako tato. Přidejte ho do čerstvých salátů. Jemně nakrájené listy vytvářejí chutný salát. Přidejte bylinku do majonézy a hořčice.

Je taktéž skvělým doplňkem k omeletám, omáčkám, máslům a pyré. Francouzští kuchaři ji používají v mnoha bílých omáčkách a všude tam, kde má mít tato bylinka dominantní příchuť. Je nezbytnou složkou omáčky Bearnaise (Béarnské omáčky).

Mnozí spotřebitelé znají použití této rostliny k ochucení octa – i když si můžete koupit finální produkt, mnohem jednodušší je vzít několik větviček byliny, vložit je do bílého octa a uzavřít. Po dvou až třech měsících získáte velice chutný ocet, který můžete použít jednak do salátů, jednak i do horkých pokrmů.

Jeho chuť může dominovat receptu, takže jej používejte šetrně ve vašich delikátních pokrmech. Chuť estragonu se popisuje jako výrazně sladká podobná anýzu, jedinečně kořeněná, ostrá a aromatická.

Další použití rostliny

Říká se, že pokud snítky této bylinky vložíte před dlouhou túrou do bot, dodá vám to sílu.

Estragon má mírné anestetické a sedativní vlastnosti. Pokud se používá jako čaj, má uklidňující vlastnosti a používá se jako léčba hyperaktivity. Bylinkáři použijí bylinku jako pomoc při trávení díky své schopnosti štěpit živočišné tuky a bílkoviny. Má být užitečný při léčbě bolesti revmatoidní a artritické léčby.

Obsahuje prospěšné živiny, ale jen málo kalorií a sacharidů

Bylinka má nízký obsah kalorií a sacharidů a obsahuje
živiny, které mohou být prospěšné pro vaše zdraví. Jedna polévková lžíce (2 g)
sušeného estragonu poskytuje:

  • Kalorie: 5g
  • Sacharidy: 1g
  • Mangan: 7 % referenčního denního příjmu (DDP)
  • Železo: 3 % DDP
  • Draslík: 2 % DDP

Mangan je nezbytná živina, která hraje roli ve zdraví mozku,
růstu, metabolismu a snížení oxidačního stresu ve vašem těle. Železo je klíčem
k buněčné funkci a produkci krve.

Nedostatek železa může vést k anémii a vést k
únavě a slabosti. Draslík je minerál, který je klíčový pro správnou funkci
srdce, svalů a nervů.

I když množství těchto živin v estragonu není značné,
bylinka může i nadále prospívat celkovému zdraví.

Může pomoci snížit krevní cukr zlepšením citlivosti na inzulín

Inzulín je hormon, který pomáhá přivádět glukózu do buněk, takže jej následně můžete použít jako energii. Faktory jako strava a zánět mohou vést k inzulínové rezistenci, což vede ke zvýšeným hladinám glukózy.

Estragon pomáhá zlepšit citlivost na inzulín a způsob, jakým vaše tělo využívá glukózu.

Může zlepšit režim spánku

Nedostatečný spánek je spojován se špatnými zdravotními
výsledky a může zvýšit riziko stavů, jako je diabetes typu 2 a srdeční
onemocnění. Léky na spaní mohou vést ke komplikacím, jako je deprese nebo
zneužívání návykových látek. Skupina rostlin Artemisia, která zahrnuje
estragon, byla použita jako lék na různé zdravotní stavy, včetně špatného
spánku.

Ztráta chuti k jídlu může nastat z různých důvodů, jako je
věk, deprese nebo chemoterapie. Pokud se neléčí, může vést k podvýživě a
snížení kvality života.

Nerovnováha v hormonech ghrelin a leptin, což jsou
hormony důležité pro energetickou bilanci, může také způsobit snížení chuti k
jídlu. Ghrelin je považován za hormon hladu, zatímco leptin je označován jako
hormon sytosti. Když hladina ghrelinu stoupá, vyvolává hlad.

Naopak vzrůstající
hladiny leptinu způsobují pocit plnosti. Extrakt estragonu může pomoci zvýšit
pocit hladu.

Může pomoci zmírnit bolest spojenou například osteoartrózou

V tradiční lidové medicíně byl estragon používán k léčbě
bolestí. Doplňky obsahující estragon mohou být prospěšné pro snížení bolesti
spojené s stavy, jako je osteoartróza.

Může mít antibakteriální vlastnosti a zabraňovat chorobám způsobeným
potravinami

Potravinářské společnosti čím dál více používají přirozené
přísady spíše než syntetické chemikálie k tomu, aby pomáhaly ochránit
jídlo. Rostlinné esenciální oleje jsou populární alternativou.

Aditiva se
přidávají do potravin, aby pomohla přidat texturu, zabránit separaci, zachovat
potraviny a inhibovat bakterie, které způsobují onemocnění vyvolané potravou,
jako je E. coli.

Estragon může být účinným konzervačním prostředkem
v potravinách, jako je například sýr.

Omamně vonící estragon

I když tato rostlinka není obzvláště atraktivní, je poměrně běžně pěstovaná, a to zejména pro své aromatické listy a pepřovitou příchuť, která se používá k ochucení mnoha jídel a je obzvláště oblíbená pro ochucení octa. Pěstování estragonu není nijak složité, může navíc skvěle doplnit vaši bylinkovou zahrádku. Používá se nejen jako koření do kuchyně, ale také pro své mnohé lékařské účinky. Vyzkoušejte rostlinku i vy!

Zdroje

Pelyněk estragon – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pelyn%C4%9Bk_estragon

Pelyněk estragon – použití v kuchyni i lékárničce

Pelyněk estragon čili latinsky Artemisia dracunculus – česky bychom to mohli přeložit jako Artemidin dráček či hádek – rozhodně nepatří k nejčastější náplni našich kořenek. Dříve se používal mnohem častěji a to nejen v kuchyni, patřil i mezi tradiční léčiva na různé neduhy.

Svou hořko sladkou chutí a vůní estragon trošku připomíná anýz, i když je výrazně aromatičtější. Do jídel se přidává až ke konci, protože jeho vůně a chuť se po delším zpracování vytrácí.

Kořenit touto odrůdou pelyňku můžeme ryby i mořské plody, dušenou a vařenou zeleninu, omelety, pečené vepřové, hovězí, telecí a kuřecí maso. Špetku koření můžeme podle chuti přidávat i do omáček a polévek, čerstvé lístečky příjemně obohatí chuť zeleninových salátů.

Skvěle se hodí při domácí výrobě kečupu, rychlokvašek, okurek v octu a také do kysaného zelí. Můžeme ho také najít v některých druzích hořčice a v provensálském koření.

V domácí lékárničce by určitě neměl chybět estragonový ocet, navíc ho zvládne vyrobit opravdu každý.

Stačí si vzít sklenici s octem, tradičně by to měl být vinný nebo jablečný, ale v nouzi stačí i obyčejný „lihák,“  přidat pár větviček čerstvého estragonu, nakapat šťávu z poloviny citronu, uzavřít a protřepat.

Bylinku necháváme louhovat přibližně deset dní, občas sklenici či lahvičku protřepeme. Poté už jen stačí připravený estragonový ocet přecedit a můžeme ho uskladnit k dalšímu použití.

A jak ocet z pelyňku využít? Například při problémech se záněty ústní dutiny, dásní či při potížích s afty se doporučuje lžičku léčiva smíchat se lžičkou vody a touto směsí vykloktat. Malou lžičku denně by podle lidových doporučení měli pít lidé, kteří mají problémy s parazity a nebo je trápí zácpa.

Octové masáže by měly prospívat i lidem s revmatem a obecně pomáhají prokrvení pokožky. Jednu lžičku octa můžeme přidat do jednoho litru vody a touto směsí si po umytí hlavy opláchneme vlasy. Měly by pak být krásně lesklé a hebké a navíc estragonová kůra pomáhá odstranit nadměrné množství lupů.

V některých případech, ale to je hodně individuální, může pomoci při potížích s akné.

Z estragonu můžeme připravit také nálev. Jednu lžíci sušené byliny zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme louhovat pod pokličkou čtvrt hodiny. Pak tekutinu přecedíme. Lék se podává na zlepšení trávení, proti nadýmání a je také doporučován lidovou medicínou jako močopudný přípravek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector