Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Nejpoužívanější výživové oleje a jejich vliv na vaše zdraví

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Nejste si jistí, které zdravé oleje zařadit do vašeho jídelníčku? Některé výživové oleje mají překvapivé přínosy.

Pokud jde o vaše zdraví, tuk není nutně špatné slovo. Ve stravě potřebujete nějaký tuk a ve skutečnosti tento tuk provádí některé velmi působivé úkony, jako je zvýšení energie, podpora růstu buněk, ochrana orgánů, udržení vašeho těla v teple a pomoc při vstřebávání živin a výrobě hormonů. Oleje mohou být velkým zdrojem těchto zdravých tuků, ale výběr správného oleje je klíčový.

Níže si přečtěte o vlastnostech nejlepších výživových olejů na trhu, kdy zjistíte, které oleje přidat do svého jídelníčku pro posílení zdraví.

Olej z černého kmínu (Nigella Sativa)

Černý semenný olej se získává ze semen Nigella sativa, rostliny původem z jihozápadní Asie (běžně nazývané černý kmín). Olej nigella sativa je jantarový olej používaný při vaření a tento olej nabízí celou řadu zdravotních výhod. Jednou z klíčových složek oleje z černých semen je tymochinon, sloučenina s antioxidačními vlastnostmi.

Olej z černých semen je nabízen jako lék na stavy, jako jsou alergie a alergická rýma, astma, diabetes, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, poruchy trávení a revmatoidní artritida, snižuje otoky kloubů a zánětlivé markery v krvi.

Olej z černého kmínu také posiluje imunitní systém, snižuje zánět a bojuje s infekcemi. Olej se používá i lokálně pro péči o pleť a vlasy, na problémy jako je akné, suché vlasy, lupénka, špatný růst vlasů a suchá kůže.

Černý olej může také snížit rizikové faktory u žen, které jsou obézní.

  • Co se týče alergie, pak bylo zjištěno, že olej z černých semen snižuje přítomnost nasální kongesce a svědění, rýmy a kýchání již po dvou týdnech užívání.
  • Mírně hořká semena jsou používána také jako příchuť nebo koření v blízkovýchodní a indické kuchyni a jsou někdy sypána na chleba nebo bagely.
  • Možné nežádoucí účinky: 

Velmi málo je známo o bezpečnosti dlouhodobého používání oleje z černého kmínu, pokud se používá v množství vyšším, než je obvyklé v potravinách. Černý olej může zpomalit srážení krve a zvýšit riziko krvácení. Pokud máte poruchu krvácení nebo užíváte léky, které ovlivňují srážení krve, neměli byste užívat olej z černých semen.

Je také možné, že olej z černých semen může interagovat s mnoha běžnými léky, jako jsou beta-blokátory a warfarin. Přestaňte užívat olej z černých semen nejméně dva týdny před plánovaným operačním zákrokem. Těhotné ženy (nebo ženy, které se snaží otěhotnět) a kojící ženy by neměly používat olej z černých semen. Poraďte se svým lékařem, pokud uvažujete o užívání černého oleje.

Neměli byste přestat užívat žádné léky, aniž byste mluvili se svým lékařem. 

Rybí tuk a omega kyseliny

Zdravotní přínosy rybího oleje zahrnují jeho schopnost pomoci při hubnutí a zdravém těhotenství. Podporuje také plodnost a péči o pleť (zejména u psoriázy a akné).

Je prospěšný při snižování rizika různých srdečních onemocnění, vysokého cholesterolu, deprese, úzkosti, ADHD, slabého imunitního systému, diabetu, zánětu, artritidy, Alzheimerovy choroby, očních poruch, makulární degenerace a vředů.

Ryby z chladných vod jsou bohaté na unikátní mastné kyseliny, které jsou extrahovány k vytvoření rybího oleje.

Kvalitní rybí oleje jsou čisté, nemají téměř žádnou rybí chuť a jsou pro vás tak dobré, že jsou doporučeny v národních směrnicích o zdraví srdce a dokonce jsou používány i lékařsky.

Naše strava má nedostatek omega-3 mastných kyselin, které rybí olej poskytuje, a tyto dobré tuky mohou mít obrovský vliv na vaše celkové zdraví – od dětí až po lidi staršího věku.

Nicméně těžení ryb z moře za účelem extrakce rybího oleje decimuje populaci ryb ze studených vod, avšak letos byl k dispozici první světový certifikovaný ekologický a 100% udržitelný rybí olej ze skandinávského oleje pstruha duhového.

V současné době je ekologická, udržitelná varianta dostupná pouze jako lehký, čistý olej. Zkuste denně lžičku, a pokud máte stav, který by mohl využít plně výhody rybího oleje, jako je artritida, nebo deprese, vezměte si lžíci.

Omega kyseliny a těhotenství

Typická západní strava omega-3 kyseliny postrádá. Dva nejpřínosnější omega-3 oleje jsou jsou EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Ačkoli se EPA a DHA se přirozeně vyskytují společně a pracují také společně v těle, pak na druhou stranu každá mastná kyselina má své jedinečné výhody.

EPA podporuje srdce, imunitní systém a tlumí zánětlivou reakci. DHA podporuje mozek, oči a centrální nervový systém, což je důvod, proč je tato kyselina jedinečná pro těhotné a kojící ženy.

Omega-3 jsou také používány po narození dítěte k tvorbě mateřského mléka. S každým dalším těhotenstvím jsou matky více vyčerpány, a proto přidání EPA a DHA do stravy těhotných žen má pozitivní vliv na vizuální a kognitivní vývoj dítěte. Studie také ukázaly, že vyšší spotřeba omega-3 může snížit riziko alergií u kojenců.

Omega-3 mastné kyseliny mají také pozitivní vliv na samotné těhotenství.

Bylo prokázáno, že zvýšený příjem EPA a DHA zabraňuje předčasnému porodu, snižuje riziko preeklampsie (onemocnění v těhotenství, vyznačuje se mnoha negativními příznaky) a může zvýšit porodní hmotnost.

Nedostatek omega-3 také zvyšuje riziko deprese u matky. To může vysvětlovat, proč se poruchy nálady mohou při těhotenství a po porodu zhoršit. 

Nejlepší zdroje EPA a DHA jsou tedy ryby studených vody, jako je losos, tuňák, sardinky, ančovičky a sleď. Mnoho lidí je oprávněně znepokojeno rtutí a jinými toxiny v rybách, zejména během těhotenství.

Z tohoto důvodu jsou čištěné doplňky rybího oleje často nejbezpečnějším zdrojem EPA a DHA. Vysoce kvalitní doplněk rybího oleje od renomovaného výrobce přináší zdravotní výhody EPA a DHA bez rizika toxicity.

Kvalitní rybí olej je tedy možné užívat během těhotenství, též v rámci kojení a nakonec i při zavádění prvních příkrmů u dětí.

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Olej pstruha duhového (Rainbow Trout oil)

Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) je druh, který se vyskytuje ve studených vodách Tichého oceánu v Asii a Severní Americe, a také Skandinávie.

Sladkovodní odrůdy se nacházejí ve Velkých jezerech Severní Ameriky. Pstruh duhový je jednou z nejzdravějších ryb, které můžete zahrnout do své stravy.

A pokud nemáte k dispozici tuto rybu alespoň třikrát týdně, pak je vhodné užívat velmi zdravý olej z této ryby.

Hlavní zdravotní výhody oleje pstruha duhového je ve vysokém obsahu omega-3 mastných kyselin. Obsahuje také omega-6, omega-7 a omega-9 mastné kyseliny, a to ve správně vyváženém poměru.

Bez ohledu na to, zda se snažíte zhubnout nebo přibrat na váze, musíte konzumovat tuk. Nicméně, ne všechny tuky jsou tvořeny stejně. Jedním z tuků, které byste měli zahrnou do svého jídelníčku, jsou omega-3 mastné kyseliny z duhového pstruha.

Pstruh duhový také obsahuje značné množství komplexu vitamínu B, selenu a draslíku.

Typická západní strava obsahuje asi desetkrát více omega-6 mastných kyselin než omega-3 mastné kyseliny. Omega-6 mastné kyseliny v západní stravě pocházejí z rafinovaných rostlinných olejů ve zpracovaných potravinách.

Mnoho odborníků se domnívá, že poměr omega-6 až omega-3 mastných kyselin by měl být 2:1 až 10:1. Pstruh duhový může pomoci vyrovnat poměr omega-6 k omega-3.

Vyvážený poměr může přispět ke snížení rizika infarktu myokardu, srdečních onemocnění, deprese, úzkosti, rakoviny prsu, rakoviny prostaty a rakoviny tlustého střeva.

Pstruh duhový je zároveň málo kontaminovaný. Podle Fondu pro ochranu životního prostředí má pstruh duhový nízký obsah rtuti a polychlorovaných bifenylů nebo PCB. Ryby, které obsahují vysoké množství rtuti nebo PCB, mohou způsobit nežádoucí účinky, jako je poškození ledvin, duševní poruchy, poškození mozku a únavu, zejména u dětí a plodů. 

Olivový olej

Olivový olej je široce uznáván jako jeden z nejzdravějších olejů na světě.

Ve skutečnosti tedy mají lidé tendenci žít déle a zdravěji v regionech, kde je olivový olej základní součástí stravy, což je především v oblastech, kde se konzumuje středomořská strava.

Extra panenský olivový olej je nejkvalitnější olivový olej, který je k dispozici, a který je extrahován z olivových plodů bez použití jakýchkoli surovin nebo chemikálií.

  1. Hlavní přínosy
  2. Jaké jsou hlavní přínosy pro zdraví přidáním extra panenského olivového oleje do vaší stravy na základě nejnovějších vědeckých poznatků? 
  3. Extra panenský olivový olej je fantastickým zdrojem antioxidantů a zdravých tuků.
  4. Avšak dejte pozor na to, aby byl olej skutečně extra panenský, protože běžně je olivový olej rafinovaný a zbavený důležitých živin a antioxidantů.
  5. Oproti tomu přírodní extrakční proces, který se používá k výrobě extra panenského olivového oleje, zajišťuje, že si tento olivový olej zachovává všechny živiny a antioxidanty z oliv.

Obsahuje více než 30 různých druhů fenolových sloučenin, které jsou silnými antioxidanty (jako jsou tokoferoly a hydroxytyrosol), které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, které způsobují poškození buněk a přispívají k onemocnění a procesu stárnutí.

Tukové složení extra panenského olivového oleje také významně přispívá k vašemu zdraví. Skládá se především z mononenasycených tuků (přibližně 73%), které jsou zdravé pro srdce.

Budete mít zájem:  Zubní Kaz U Dětí Léčba?

Dieta s vysokým obsahem mononenasycených tuků má příznivé účinky na markery kardiovaskulárních onemocnění (srdeční onemocnění a mrtvice). To zahrnuje snížení markerů chronického zánětu, krevního tlaku, hladin cholesterolu a hladin glukózy v krvi.

Extra panenský olivový olej je tedy bohatým zdrojem antioxidantů a mononenasycených tuků.

Je zajímavé, že populace žijící ve středomořských oblastech má nízkou míru úmrtnosti na srdeční choroby. I když je to způsobeno kombinací faktorů, jejich vysoká spotřeba extra panenského olivového oleje je považována za hlavní.

Olivový olej může chránit před mrtvicí, kdy mrtvice je druhým největším problémem po srdečních onemocněních. Je úzce spjata s onemocněním srdce a sdílí mnoho stejných rizikových faktorů, jako je vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak.      

Extra panenský olivový olej může pomoci snížit riziko cukrovky typu 2. Diabetes typu 2 je charakterizován sníženou účinností inzulínu, hormonu, který přesouvá glukózu (cukr) z krve a do buněk, které mají být použity jako energie.

Předpokládá se, že fenolové sloučeniny přítomné v extra panenském olivovém oleji pomáhají při metabolismu glukózy a zvyšují citlivost a účinnost inzulínu. Zahrnutí olivového oleje do vaší denní stravy tedy snižuje riziko vzniku diabetu typu 2.

Ve srovnání s dietou s nízkým obsahem tuků dieta s vysokým obsahem olivového oleje pomáhá normalizovat hladinu glukózy v krvi u lidí, kteří mají cukrovku 2. typu.

Extra panenský olivový olej je nejlepší olej na vaření.

Když vezmete v úvahu hlavní faktory, které ovlivňují, jak olej reaguje na vysoké teploty – oxidační stabilitu a poměr mononenasycených tuků, pak extra panenský olivový olej je jedničkou.

A pokud uvažujete o oxidační stabilitě, vynikajícím antioxidačním obsahu a poměru mononenasycených tuků, stejně jako rozmanitém profilu chuti, extra panenský olivový olej je snadno tou nejlepší volbou.

Vaření s extra panenským olivovým olejem může dokonce zvýšit obsah živin ve vašem jídle. Je to právě proto, že antioxidanty v extra panenském olivovém oleji jsou tak odolné vůči vysokému teplu, že se nerozkládají a místo toho jsou absorbovány vařeným jídlem. Kromě toho také pomáhá vařeným potravinám udržet některé živiny, které jsou obvykle ztraceny při vaření.

Jedinečný olekanový obsah extra panenského olivového oleje má také protirakovinné účinky. Je zajímavé, že olekanant je antioxidant, který vzniká při extrakci extra panenského olivového oleje a nenachází se v žádné jiné potravě, a to ani v olivách.

Dieta s vysokým obsahem extra panenského olivového oleje může být také vhodná pro zdraví mozku, kdy fenolové složky extra panenského olivového oleje mohou pomoci odstranit sloučeniny, které způsobují degeneraci mozku. 

Lněný olej

Lněný olej, lisovaný za studena z malých lněných semen, je úžasně chutnající s ořechovou chutí. Jedním z hlavních přínosů lněného oleje je, že je skvělý pro vaši pleť. Způsobuje výrazné snížení citlivosti kůže, drsnosti kůže a šupinatění, zatímco hladkost a hydratace se zvyšuje.

Chcete-li získat přiměřené množství lněného semínka denně, je tedy nejlepší použít olej, pokud jej používáte jako přírodní lék, vezměte si jednu čajovou lžičku denně, kterou lze přímo vmíchat do studených potravin, jako je jogurt, nebo použít k přidání do salátového dresinku.

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Konopný olej

Mnoho lidí považuje semena konopí za superfood. Olej ze semen konopí má bohatý nutriční profil a poskytuje řadu výhod pro zdraví. Ačkoliv semena konopí pocházejí z rostliny Cannabis sativa, neprodukují efekt měnící mysl. 

Tato malá hnědá semena jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu a zdravé mastné kyseliny, včetně omega-3 a omega-6. Mají antioxidační účinky a mohou snižovat příznaky řady onemocnění, zlepšovat zdraví srdce, kůže a kloubů.

Tato semena (a následně olej z nich) jsou plná výživných látek, včetně proteinu, kdy semena konopí jsou úplným zdrojem bílkovin a poskytují všech devět esenciálních aminokyselin.

Konopná semena obsahují téměř tolik bílkovin jako sója. V každých 30 gramech semen nebo asi 3 lžících je 9,46 g proteinu.

Poměrně málo rostlinných potravin je kompletním zdrojem bílkovin, což činí semena konopí cenným doplňkem vegetariánské nebo veganské stravy.

Semena konopí jsou také velkým zdrojem esenciálních mastných kyselin, jako je kyselina alfa-linolenová, což je omega-3 a přidávání oleje ze semen konopí do stravy může pomoci podpořit rovnováhu mezi omega-3 a omega-6 kyselinami.

Konopný olej je také vhodný pro zdraví mozku. Sloučenina CBD nalezená v semenech konopí může pomoci s neurologickými stavy. CBD a další sloučeniny v semenech mohou mít neuroprotektivní a protizánětlivé účinky a mohou také pomoci regulovat imunitní systém.

Uvedený přehled naznačuje, že díky těmto potenciálním vlastnostem může CBD pomoci s neurologickými stavy, včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby, roztroušené sklerózy a neuropatické bolesti, jakož i pomoc při poruchách spánku.

Konopný olej může mít také antirevmatické účinky. 

Kokosový olej

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Jedná se o olej lisovaný za studena z kokosových ořechů a po staletí se používal jako základ v asijském vaření a tradičním léčení. Kokosový olej má důležité nutriční vlastnosti a vykazuje některé důležité zdravotní účinky.

Surový, panenský kokosový olej zachovává přírodní antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační sloučeniny a při aplikaci topicky bylo prokázáno, že zmírňuje některé kožní stavy.

A protože je tento tuk velmi stabilní, je mnohem lepší pro vaření než jiné rostlinné oleje, díky tomu, že nevytváří toxické sloučeniny a nemá negativní vliv na váš cholesterol.

Kokosový olej také prokazatelně pomáhá zlepšit zdraví pleti, když se použije jako krém dvakrát denně. Pro ideální vstřebatelnost je vhodné ho nanášet na lehce zvlhčenou pokožku, mnohem lépe se pak absorbuje do kůže a nezanechává mastný film. Takže si kupte sklenici do koupelny, stejně jako do kuchyně.

Kokosový olej se obvykle vyrábí sušením hmoty kokosového ořechu a následným drcením a lisováním v mlýnku, aby se získal olej. Panenský olej se vyrábí jiným způsobem, který zahrnuje odstranění smetanové vrstvy kokosového mléka extrahovaného z čerstvě strouhané kokosové hmoty.

Kokosový olej je bohatý na nasycené tuky a byl proto obětí mnoha dezinformací po dobu tří nebo více desetiletí.

Standardní tvrzení bylo, že spotřeba nasycených tuků zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, což zase zvyšuje riziko kardiovaskulárních srdečních onemocnění.

Faktem však stále zůstává, že země, které používají kokosový olej stovky let jako základ své stravy, mají velmi nízký výskyt srdečních onemocnění.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Důležité omega 3 kyseliny Čechům chybí, pomoci mohou i doplňky stravy

Výsledky nejrůznějších výzkumů hovoří jasně – česká populace nemá dostatek omega 3 kyselin. Proč je to špatně, k čemu vlastně jsou, a kde je vzít? Přinášíme odpovědi i tip na nový doplněk stravy s dobrou vstřebatelností a extra silnou dávkou účinných látek EPA a DHA.

Pojďme nejdřív rozluštit, co vlastně znamenají nejrůznější čísla a zkratky:

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chlebaOmega 3

  • jde o označení skupiny nenasycených mastných kyselin (součást tuků), které jsou prospěšné našemu zdraví
  • nejvíce je potřebujeme pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku 
  • omega 3 mastné kyseliny jsou důležité také pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte
  • pro lidský organizmus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit – proto je nutné omega 3 doplňovat potravou nebo pomocí doplňků stravy

EPA a DHA

  • eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová kyselina (DHA)
  • dvě nejvýznamnější a nejpřínosnější z omega 3 kyselin

Nedostatek omega 3 v naší stravě

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Když už víte, co je co, a proč jsou omega 3 kyseliny důležité, určitě se ptáte, kde je vzít. Ideálním zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody.

Těch ale konzumujeme v Česku velmi málo a možná i proto figuruje Česká republika vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob. Jak jsme si už řekli, omega 3 mají vliv na naše srdce i krevní tlak, proto jsou pro nás důležité.

Jenže jíte alespoň dvakrát týdně lososa, makrelu, pstruha, tuňáka nebo pstruha? Pokud ne, velmi pravděpodobně budete mít omega 3 kyselin nedostatek.

Na nedostatečný příjem omega 3 poukazují vědecké výzkumy často. V únoru například přinesl Státní zdravotní ústav informaci o tom, že polovina českých maminek má v mateřském mléce nedostatek DHA (více zde). Dokosahexaenová kyselina přitom u těhotných a kojících matek přispívá ke správnému vývoji mozku a očí plodu a kojeného dítěte, a to při užívání alespoň 200 mg DHA denně.

Zmínit můžeme i další dávky, kterých je třeba, aby bylo dosaženo příznivého účinku na činnost mozku a zraku – 250 mg DHA, respektive 250 mg DHA a 250 mg EPA. Taková množství mnohdy z běžné stravy nemáme, zajistit ho ale může také rybí tuk obsažený v doplňcích stravy. Jenže je třeba sledovat nejen jeho množství, ale také kvalitu.

Omega 3 vs. omega 6

Ještě zmíníme jedno nebezpečí, které na nás v běžné stravě číhá. Je to vysoký obsah omega 6 kyselin oproti omega 3. Vzájemný poměr těchto dvou skupin je přitom pro organizmus velmi důležitý.

Budete mít zájem:  Máme se bát cholery v Česku?

Čím více omega 6 přijímáme, tím více bychom měli mít i omega 3. Zatímco těch prvních je dostatek, druhých se nám nedostává.

Alespoň ne z běžné stravy, na kterou jsme v Česku zvyklí, a tak poměr může činit klidně 10:1, zatímco ideál je 4:1 až 2:1. I proto je třeba na příjem omega 3 kyselin myslet.

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba

Vysoký obsah vlákniny, kyseliny alfa-linoleové, a především vysoký obsah omega-3 mastných kyselin jsou hlavními nutričními přínosy nové řady pekárenských výrobků, které na trh uvádí značka společnosti Odkolek ze skupiny United Bakeries. Spotřebitelé se s nimi setkají v maloobchodní síti již na přelomu letošního března a dubna.

Jak přitom informoval generální ředitel společnosti Ivan Flek, v první fázi půjde o tři výrobky – omega-3 chléb o hmotnosti 500 gramů, omega-3 veku o hmotnosti 360 gramů a omega-3 spitz.

  • nenasycené mastné kyseliny důležité pro lidský metabolismus a správné fungování organismu,
  • lidské tělo tyto tuky nedokáže samo vytvořit, je proto nutné je přijímat ve stravě,
  • zdrojem jsou např. ryby či rostlinné oleje, zejména lněný,
  • nedostatek může způsobit i vážné zdravotní potíže.

V praxi půjde o první pekárenské produkty na trhu s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin z průmyslové pekárny, které budou k dostání ve většině velkých maloobchodních sítí, například v sítích Tesco, Billa, Ahold, Lidl či Penny Market. Od srovnatelných výrobků by se přitom neměly příliš lišit ani cenou – například zmiňovaný chléb bude pekárna Odkolek do obchodních sítí dodávat za ceny zhruba o dvě koruny vyšší, než stojí její běžný půlkilogramový chléb.

Jak se do pečiva dostane omega-3?

Omega-3 mastné kyseliny do složení pekárenských produktů dodává drcené a lámané lněné semínko, respektive lněný olej. Odkolek má k tomu i specifickou technologii k termizování lněných semínek zajišťující, aby olej neoxidoval, a měl tak delší trvanlivost. Kromě toho se terminací eliminuje odér omega-3 mastných kyselin, které jsou cítit po rybách.

Právě ryby jsou hlavním zdrojem těchto pro lidský organismus nezbytných látek, a vzhledem k tomu, že v naší zemi je spotřeba ryb dlouhodobě na velmi nízké úrovni (z vyspělých zemí světa vůbec nejnižší), jeví se způsob dodání do organismu prostřednictvím pekárenských produktů jako optimální.

Podle Ivana Fleka zajistí denní doporučenou dávku omega-3 mastných kyselin již dva až tři krajíčky lněným olejem obohaceného chleba. To se docela hodí i pro každodenní rituály – místo toho, aby si našinec po ránu doplňoval omega-3 kyseliny lžičkou lněných semínek, což někteří jedinci činí, může se stejným efektem posnídat chléb s máslem (nebo s něčím jiným).

Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba
Autor: Nina Havlová

Na přelomu března a dubna 2019 uvede Odkolek na trh několik druhů omega-3 pečiva. V první fázi půjde o tři výrobky – omega-3 chléb o hmotnosti 500 gramů (na snímku), omega-3 veku o hmotnosti 360 gramů a omega-3 spitz.

Že je takový chléb významným zdrojem vlákniny a zmiňovaných kyselin, posvětil ostatně i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který v tomto případě uznal taková výživová tvrzení, budou-li na obalech výrobků uváděny, jako legitimní.

Dočkáme se sytě modrých polí?

Omega-3 chléb má kromě uvedených benefitů díky přítomnosti olejnaté složky také delší trvanlivost. Podívejte se, jak a v čem ideálně uchovávat chleba:

Galerie: Stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle

V praxi jde o pšenično-žitný chléb vyráběný z žitného kvasu, který je oproti běžným chlebům tmavší. Zabarvení přitom způsobuje právě lněný olej, který je také příčinou vyšší vláčnosti a pružnosti chlebové střídy.

Ne nepodstatnou informací je také to, že lněné semínko používané k jeho výrobě je tuzemského původu.

Pokud by se tak výrobky s ním v dostatečném objemu prosadily na našem trhu, můžeme se v budoucnosti častěji než v současné době setkat při cestách mezi poli atraktivních sytě modrých ploch pěstovaného lnu, což je pohled, který se dnes naskytne opravdu málokdy.

Odkolek

Odkolek

Nezapomeňte se stát fanoušky stránky Odkolek, jinak bohužel nesoutěžíte ????????????

Irena Strnadová

S rodinkou. Často buchty peču, aspoň by byla změna ???????? a čas bych využila jinak než u plotny ???? třeba jarním tvořením????

Zuzana Michalcová

S rodinou. Já mám ráda makové a povidlové, dcera tvarohové a jablíčkové.

Michaela Kubánková

S muzem milujeme makove buchty ke kave a vse makove. Tak bych se podelila s nim.

Jitka Julie Jobová

Rozhodne s dcerkou a manželem, milujeme Vase makove dobrůtky, nejen buchty a Vas pecen????, který uz pár let snídame každou neděli s čerstvým máslem a kakaíčkem

Janina Eisová

o buchty bych se moc ráda rozdělila s manželem a synem a jeho rodinou

Michaela Vacková

Se synem ovšem nejvíc nadšený byl z flash disku

Marie Dlaně Vacková

určitě s vnoučkem Františkem , který buchty miluje ????

Magda Bělenská

Já bych se rozdělila s tříletým synem, miluje buchty, zvláště povidlové.????‍????

Jana Rypkova

Rozdělila bych se s vnučkou,ta má vaše buchty hodně ráda,i když ted´ jí zajímá paráda. Na svačinku se vždy těší,co víc si přát,jednu z výher vyhrát a s chutí ochutnat.

Pavel Bilík

Mně kupované buchty nevadí, s vnoučaty bychom to zbodli a také si pochutnali, ale ty nejlep#í jsou od babičky.

Blanka Čepelakova

Já bych se i rozdělila ale manžel si je kupuje k snídani a mě nezbyde ani jedna makovy tý miluje

Miroslava Mirka Psotkova

Juuuu tyto máme doma všichni moc rádi a rozdělím se moc ráda s mojí sestrou Radkou která je zdravotní sestřička a musí neustále pomáhat lidem v této těžké době a moc se nevidíme tak na Velikonoce bychom si ke kafíčku moc rády daly tyto buchty a pokecaly jak to zvládá ❤️❤️❤️❤️❤️???? Miruš Ka

Blanka Baroňová

Tak to je zítra nabidnu našemu dvornímu řezníkovi ten buchty miluje ochutnala jsem všechny ale povidlové jsou top ????????????????????????

Drahuška Nováková

O buchty se rozdělíms s manželem Miroslav Novák a s dětmi ❤️❤️❤️????

Martina Soukupova

Pecu doma často a pravidelně. S těmito bych se rozdělila s rodinou a Radek Drobček Polák

Ela Rado

O buchty Odkolek bych se podelila s neteri ????????

Hana Drymlová

Dala bych si ke kaficku s Jana Šustrová.

Martina Kani

Mám doma tři věčně hladové děti, tak výhra by byla především pro ně a pokud by něco zůstalo, pozvala bych na kávu kamarádku Karolína Trnková

Lucie Kolářová Šopová

Nejprve bych podělila děti a manžela, kteří je milují a pokud by ještě zbylo,tak své kolegyně v práci na ranní poradě,kterou začínáme denně s kávou a dobrou snídaní k tomu.

Vladimíra Škývarová

O buchty se ráda rozdělím se svými dětmi, které jsou stejně mlsne jako já

Soňa Mikalová Fáberová

S dětmi a manželem, kteří milují buchty a další sladké dobroty.

Eva Nádějová

Tak určitě by jsme posnídali celá rodina a dovedu si k nim představit horké kakao ????

Zdenka Suderlova

O buchty bych se podělila s manželem buchty máme moc rádi a vždy si je dáváme k dobré kávě a nejvíc mě chutnají jablíčkove a manželovi tvarohové

Hanka Macháčková

rádi bychom si pochutnali s rodinou

Ivana Maděryčová

Udělala bych kafíčko nebo čajíček a podělila bych celou moji rodinu.

Martina Neumannová

Za svou dcerou povidlové to je její a já mám ráda všechny ???? ????????

Hana Persichová

Určitě bych se o buchty podělila s rodinou

Radka Robe

Se svojí rodinou

JAK SI UDRŽET ZDRAVÉ SRDCE? | Generica

Povídali jsme si s farmaceutkou PharmDr. Janou Matuškovou, která se věnuje vzdělávání v oblasti farmacie.

Co to jsou ty omega – 3 mastné kyseliny – proč a pro koho jsou důležité?

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro naše zdraví. Tělo si je však neumí samo vytvořit a ve stravě jich máme kritický nedostatek, protože se vyskytují zejména v mořských rybách.

Důležité jsou omega – 3 kyseliny s názvem EPA a DHA. Právě EPA a DHA přispívají ke správné funkci srdce, k udržení normální hladiny triglyceridů a k udržení normálního krevního tlaku. Navíc DHA přispívá k udržení dobrého zraku a mozku.

Důležité jsou pro celou populaci: děti, dospívající, dospělé i pro těhotné a kojící ženy.

Potřebujeme i omega – 6 a omega – 9 kyseliny?

Omega – 6 mastné kyseliny umíme bez problémů získat ze stravy, protože se nacházejí v běžných potravinách jako jsou vejce, maso, některé rostlinné oleje, chléb, kukuřice atd.

Většina lidí „díky“ svým stravovacím návykům nahromadí více omega – 6 mastných kyselin, jak je nutné a má je, v poměru k omega – 3 mastným kyselinám, nadbytek, což může způsobit zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Právě proto je důležité si hlídat poměr omega – 6 ke omega – 3 kyselinám. Zkušenosti ukázaly, že se považuje za zdravý poměr 1:1 až 4:1.

Ideální poměr 1:1 mají například Eskymáci, u kterých je kardiovaskulární úmrtnost na úrovni pouze 7%.

Evropané mají alarmující poměr 50:1, přičemž kardiovaskulární úmrtnost Evropanů je na úrovni 45%! Je jen na nás, abychom se pokusili tento poměr zvrátit.

Budete mít zájem:  Kdo pohlídá vaše dítě aneb Budou rodiče na mateřské konkurovat školkám?

Doplňováním samotných omega – 6 kyselin si nesprávný poměr ještě zhoršujeme. Užíváním výživových doplňků s „kompletním složením“ (tj. Omega – 3, 6, 9) se tento nesprávný poměr rozhodně nezlepšuje! Omega – 9 kyseliny si umí tělo vytvořit samo, takže jejich příjem formou doplňků stravy je zbytečný.

Jak si doplnit nedostatek omega – 3 mastných kyselin?

Omega – 3 mastné kyseliny, jejichž kritický nedostatek máme v naší stravě, si můžete jednoduše doplnit formou doplňků stravy, které jsou určeny k doplnění látek, které nám v naší stravě chybí.

Obecně doplňky stravy doporučuji kupovat výhradně v lékárnách – tam máte jistotu, že přípravek je řádně registrován a skladován.

Při výběru můžete požádat o konzultaci či doporučení odborný personál lékárny, případně se sami podívejte, jaké množství EPA a DHA obsahuje jedna kapsle daného přípravku.

Množství EPA a DHA vypovídá o kvalitě doplňků stravy více, než údaj o obsahu omega 3-mastných kyselin nebo o obsahu rybího oleje. Právě EPA a DHA totiž přispívají ke správné funkci srdce, k udržení normální hladiny triglyceridů a k udržení normálního krevního tlaku. Navíc DHA přispívá k udržení dobrého zraku a mozku.

V čem se nová 3-omega Premium od  výrobce GENERICA liší od ostatních přípravků na trhu?

Pouze některé doplňky stravy, a právě novinka 3-omega Premium k nim patří, obsahují samotné potřebné 3-omega mastné kyseliny EPA a DHA, a to ve vysokých dávkách 300 mg EPA a 200 mg DHA v jedné kapsli, takže pro jejich účinek na srdce stačí užívat jednu kapsli denně. Při srovnávání různých přípravků v lékárně si pohlídejte obsah EPA a DHA v jedné kapsli. Někteří výrobci totiž uvádějí obsah v tzv. denní dávce, což někdy, především u slabších přípravků, odpovídá celkovému počtu 2 – 4 tobolky denně. Výsledky porovnání pak klienta matou a jsou zavádějící.

Kapsle 3-omega Premium obsahují čistý rybí olej z ančoviček, sardinek a makrel divoce žijících v ekologicky čistých oblastech Norska. Neobsahují žádné syntetické přísady, ale pouze přírodní látky. Obsažené omega – 3 mastné kyseliny jsou navíc ve formě tzv. triglyceridů pro vysokou vstřebatelnost.

V případě potřeby je možné, pro snazší polykání, kapsle rozžvýkat a následně zapít vodou. Jsou vhodné pro děti od 3 let, dospělé, těhotné i kojící ženy. Doplňky stravy doporučuji vybírat spíše podle kvality, nikoli jen podle ceny. Přesto je cena pro klienta důležitá a nový produkt 3 – omega Premium má příznivý poměr ceny a kvality.

Balení na více než 3 měsíce v lékárně zakoupíte orientačně za 333,-Kč.

Lněný olej – Lněná vláknina

Co jsou vlastně tuky?

Tuky jsou sloučeniny glycerolu a vyšších mastných kyselin. Na tyto látky se také tuky ve střevech štěpí. Tuk ve své čisté podobě je nejbohatším zdrojem energie – 1 g tuků má 38 kJ. Podle typu mastných kyselin můžeme tuky zjednodušeně rozdělit na ty zdravé a na ty škodlivé.

Všechny tuky – většinou živočišné – které obsahují nasycené mastné kyseliny a nemají žádnou dvojnou vazbu (spojení dvou atomů pomocí 4 elektronů).

Tuky s nasycenými mastnými kyselinami zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím zvyšují riziko srdečně cévních onemocnění. I tyto tuky, ale v malé míře, naše tělo potřebuje.

Jsou totiž nepostradatelné třeba pro tvorbu steroidních hormonů. Najdeme je třeba tady: sádlo, máslo, tučné maso

Tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a obsahují minimálně jednu dvojnou vazbu. Nejvýznamnějšími polynenasycenými kyselinami jsou Omega-3 a Omega-6, které se nazývají esenciálními (pro naše tělo nezbytné).

Tuky s nenasycenými mastnými kyselinami pomáhají udržovat například správnou hladinu cholesterolu v krvi, podporují správný růst a vývoj u dětí, zlepšují přenos kyslíku, podporují pevnost a odolnost buněk, zpomalují růst nádorových buněk, kvasinek a dalších anaerobních organismů.

 Najdeme je třeba tady: rostlinné oleje – především lněný, ořechy, semínka, mořské ryby

Tuky jsou zásobárnou energie, takže se bez nich tělo neobejde. Důležitý je také fakt, že se v tucích rozpouštějí některé vitamíny (A, E, D). Tuky spolupůsobí při tvorbě buněčných membrán a jsou důležité při vzniku tak důležitých látek jako např.

testosteron nebo prostaglandiny. Chrání vnitřní orgány, a v neposlední řadě slouží také jako tepelná izolace těla od případného přílišného chladu.

 Má-li tělo tuků nedostatek, je nuceno si je samo vyrábět z cukru a uhlohydrátů, ovšem v podstatně větším množství, což je zdrojem tloustnutí.

Jak se projeví jejich nedostatek?

Více než nedostatek je pro naše tělo škodlivá nerovnováha tuků. Většinou přijímáme více těch špatných – a pak tloustneme a naše buňky nemají dostatek živin pro svou obnovu a růst. Časem se to projeví různými chronickými problémy jako je snížená imunita, cukrovka, astma, vysoký krevní tlak, apod.

Nebo máme zodpovědný přístup a příjem špatných tuků omezíme, ale zapomínáme na rovnováhu esenciálních mastných kyselin, které jsou součástí tuků. Aby tělo fungovalo naplno, musí být v rovnováze příjem Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin. Ideální je poměr 1:1, ale v toleranci je až poměr 1:5.

Přestože se snažíme žít zdravě, můžeme nevědomky prohlubovat nerovnováhu v našem těle nerovnoměrným přísunem Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny. Obecně platí, že Omega-6 mastných kyselin máme mnohonásobně více a nutně potřebujeme dostat do těla více Omega-3 mastných kyselin. Omega-6 kyselina je totiž obsažena například v rostlinných olejích, které jsou běžnou součástí našich jídelníčků.

Kde najdeme Omega-3 kyselinu:

  • lněný olej (až 61%), konopný olej, rybí olej (tučné rybí maso jako losos), mandle, vlašské ořechy, lněné semínko

Kde najdeme Omega-6 kyselinu:

  • řepkový a slunečnicový olej, sójový olej, sezamový olej, margaríny, sezamová semínka, dýňová semínka

Co umí Omega-3 v našem těle?

Tato esenciální mastná kyselina je opravdu nenahraditelná. Omega-3 snižuje hladinu cholesterolu, je potřebná pro normální vývoj a fungování mozku a je nutná ve struktuře buněčných membrán. Nedostatek Omega-3 způsobuje propustnost těchto membrán a tím umožňuje vniknutí cizorodých látek do buněk – tak vznikají nemoci…

Nejčastější příznaky nedostatku omega-3:

  • Zánětlivá onemocnění – akné, ekzém, lupénka, artritida
  • Nadměrný ušní maz, lupy
  • Měkké, lámavé a snadno se třepící nehty a vlasy
  • Oslabená imunita, hyperaktivita
  • Nadměrná žíznivost, časté močení
  • Problémy s pamětí, únava
  • Popraskaná kůže na patách a konečcích prstů
  • Velká chuť na tučné potraviny

Nedostatek Omega-3 mastných kyselin lze doplnit pravidelnou konzumací mořských tučných ryb. Logicky se nabízí jako alternativa pravidelné užívání rybího oleje. Rybí olej ale neobsahuje primární Omega-3 kyselinu, jen její druhotné varianty. Neobsahuje ani Omega-6 mastnou kyselinu. Díky způsobu získávání (z mořských ryb) může rybí olej obsahovat i znehodnocující obsah (např. těžké kovy).

Lněný olej se vyrábí z lněného semínka, mohou ho tedy užívat i vegetariáni. Je za studena lisovaný, extra panenský a běžně nerafinovaný. Obsahuje nejen primární Omega-3 kyselinu (61%), ale také Omega-6 a Omega-9. Díky tomu je lněný olej zdrojem správného poměru mastných kyselin. Na rozdíl od rybího oleje je chráněn proti oxidaci, takže se po něm neříhá.

Lněné semínko je královská potravina. Obsahuje neskutečné množství živin, které jsou velmi přínosné pro náš organismus.

Lisuje se z něho blahodárný lněný olej, který obsahuje největší množství Omega-3 mastných kyselin ze všech dostupných potravin.

Pokud chceme užívání lněného oleje ještě umocnit, přidejme si do jídelníčku ještě lněnou vlákninu. Ta se vyrábí ze zbytků lněného semínka, které získáváme jako odpad po lisování oleje.

Užíváním oleje a vlákniny současně, dostáváme do těla vše, co obsahuje lněné semínko ve své přirozenosti. Všechny látky a živiny, které obsahuje lněné semínko, tak mohou přirozeně a komplexně vzájemně působit. Lněné semínko je skutečná superpotravina ve všech smyslech toho slova!

Co obsahuje lněná vláknina?

Lněná vláknina je prášek, který vzniká mletím ze slupek lněných semínek. Přestože to nejlepší už semínka odevzdala oleji, ještě stále v nich zůstává dost Omega-3 kyselin (cca 9%) a dalších živin.

Nejdůležitější pro nás je především samotná přírodní vláknina, kterou nezbytně potřebujeme jako střevní regulátor.

Lněná vláknina je také bohatá na vysoce kvalitní bílkoviny a lignany, které působí jako fytoestrogeny.

Lignany – zdroj zdraví

Lignany jsou látky, které se nacházejí pouze v rostlinách a rostlina si je tvoří na svou ochranu před hmyzem a různými mikroorganismy. Najdeme je v obalech rostliny, z kterých pak získáváme vlákninu.

Největší množství lignanů najdeme právě ve lněném semínku – a to až tisíckrát více než v jiných rostlinách. Lignany mají silný antioxidační účinek, také působí antibakteriálně, antivirově a antiparazitárně.

Výsledkem je obecné posílení imunity.

Protože lignany fungují jako fytoestrogeny, jsou schopny vyrovnávat hladinu hormonů v těle. To je dobrá zpráva pro ženy v klimakteriu a pro muže v andropauze. Příznaky stárnutí a chybějících hormonů (u žen estrogen, u mužů testosteron) tak lze částečně ovlivnit zvýšeným příjmem fytoestrogenů. Nedostatek a nerovnováha hormonů mimo jiné zvyšuje také riziko rakoviny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector