Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kulminuje energie prvku ohně, a jelikož srdce naleží k tomuto prvku, nejvíce je spjato právě s touto roční dobou.

Tehdy je i jeho čchi nejsilnější a nejaktivnější. Na druhé straně se tato souvislost přirozeně promítá i do chorobných stavů. Jestliže je srdce přeplněné jangem, nejvíce bude ohroženo právě v létě, kdy je nejsilnější i jang v přírodě.

Proto je důležité, aby člověk respektoval zákonitosti tohoto ročního období a žil v souladu s nimi. 1)

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Léto – oheň – velký jang

Směřování energieVzhůru a do všech stran, energie ohně lehce přeskakuje a šíří se OrgánSrdce, tenké střevo Čas evropský Od 21. června Čas taoistický a keltskýOd 18. dubna BarvaČervená ChuťHořká-směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň 2)

V případě prázdnoty jangu

Je třeba se vyhýbat všem potravinám, které zahřívají, a naopak dávat přednost potravinám, které vyživují organické tekutiny a jin srdce, to platí zejména pro osoby konstituce ohně. Mezi tyto potraviny patří obecně ovoce a zelenina, mořské plody a mořské řasy, kaše z celých zrníček obilí, rýže, špaldy, ovsa spolu se zeleninou nebo ovocem připravovanými na páře či syrovými atd.

Pro osoby typu prázdnoty jangu (zimomřiví, bledí, studené končetiny a břicho, tendence k průjmům, nesmělí, nejistí) je třeba využít tepla na zahřátí a zpevnění jangu a nepřehánět to se syrovým ovocem ani zeleninou, zmrzlinou, ledovými nápoji apod.

Pokud již je jíme, tak za opravdu horkého počasí a nejlépe po teplém jídle na jeho závěru a spíš v dopoledních (jangových) částech dne, nikoli večer na noc. 3)

Jak se vypořádat s prázdnotou jin

Pro osoby s tendencí k přehřívání a prázdnotě jin je zejména za veder důležité vyhýbat se všem tučným, sladkým či slaným jídlům, která zatěžují trávení.

Jak vhodně upravit potraviny

V letním období bychom neměli příliš často smažit, dlouho péct a dlouho tepelně upravovat potraviny. Vhodné je naopak spařování – blanšírování, vaření na páře, dušení, mléčné kvašení, a to zejména u zeleniny.

Jako typické jídlo pro letní vedra se doporučuje polévka z malých zelených fazolek mungo, dále tofu se zeleninou, saláty ze spařované a syrové zeleniny se šťávou z čerstvého zázvoru nebo česnek na vyrovnání chladné povahy syrových zelenin.

Obilí by mělo být lehce stravitelné, dlouhozrnná bílá rýže, kuskus, těstoviny apod.

Čím se v létě osvěžit?

V létě můžeme pít studený zelený nebo jasmínový čaj, které žízeň zaženou rozhodně účinněji než sladké limonády nebo koly. Můžeme si dopřát kupř. salát, čekanku, brokolici, květák, zelí, vodnici, hrášek, bílou ředkev, sójové výhonky. 4)

Dubnové pročištění podle čínské medicíny Dubnové pročištění podle čínské medicíny Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Dubnové pročištění podle čínské medicíny Dubnové pročištění podle čínské medicíny Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Recepty

Čaj z mořských řas

Ingredience

  • Deseticentimetrový kousek kombu nebo wakame

Instrukce

Vařit několik minut ve dvou šálcích vody, aby byly řasy měkké.

Užití

Vývar vypít a řasy sníst, pokud to nestojí příliš mnoho přemáhání (řasy možno použít do jídla).

  • Odvar je ochlazující a zvlhčující
  • bsahuje mnoho minerálních látek
  • odporuje čištění organizmu
  • osiluje kosti

Polévka pro zmírnění kocoviny (2 až 4 porce) 5)

Tato populární čínská polévka se tradičně podává v letních měsících (ne pouze v případě kocoviny) a navzdory jednoduchosti svého složení nabízí mnohavrstevnou chuť. Není třeba shánět drahé odrůdy mořských řas nori používaných pro sushi; místo toho můžete užít odrůdy užívané v polévkách, jako je například řasa wakame.

Ingredience:

Instrukce:

  1. Smíchejte fazole mungo, mořské řasy a vodu ve středně velkém hrnci. Přiveďte k varu, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte mírným varem jednu hodinu.
  2. Dochuťte sójovou omáčkou a podávejte jako předkrm nebo jako svačinu

Vlastnosti polévky:

Odvádí vlhkou horkost a řeší horkou jedovatost

Ochlazující odvar 6)

Ingredience:

  • 9 g listů morušovníku
  • 9 g květů chryzantémy
  • 6 g natě máty
  • 6g fermentovaných sójových bobů.

Instrukce:

  1. Vše asi 5 minut povaříme v 300 ml vody.

Užití:

Odvar pijí lidé napadení letním vedrem a větrem.

Čaj s kustovnicí 7)

Ingredience:

Instrukce:

Užití:

Květ Chryzantémy je vhodný především na choroby hlavy a očí, jejichž příčinou je škodlivina větru, anebo ohně.

Tofu se zeleninou 8)

Ingredience:

  • 2 balení tofu
  • 2 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1 konzerva bambusu (plátky) nebo na plátky nakrájená vodnice
  • kousek brokolice
  • 1/3 pórku
  • olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Instrukce:

  1. Na cibulce opražíme pórek, který jsme nakrájeli na kolečka, a mrkev s petrželí nastrouhané škrabkou na brambory, aby vytvářely dlouhé plátky.

    Přidáme bambus nebo vodnici, osolíme a prudce opražíme.

  2. Potom podlijeme troškou vody a dusíme bez pokličky. Přidáme nakrájenou brokolici a plátky tofu.

    Před dokončením ochutíme posekanou bazalkou, promícháme a necháme odležet.

Zdroje

  • 1) Vladimír Ando – KLASICKÁ ČÍNSKÁ MEDICÍNA – ZÁKLADY TEORIE, str.176
  • 2) MUDr. Ludmila Bendová – Čínská dietetika v moderním světě, str. 21
  • 3) MUDr. Ludmila Bendová – Čínská dietetika v moderním světě, str. 33
  • 4) Mgr. Jana Arcimovičová – Čínská medicína pod pokličkou, str. 39
  • 5) MUDr. Ludmila Bendová – Čínská dietetika v moderním světě, str. 76
  • 6) Mgr. Jana Arcimovičová – Čínská medicína pod pokličkou, str. 39
  • 7) Mgr. Jana Arcimovičová – Čínská medicína pod pokličkou, str. 39
  • 8) MUDr. Ludmila Bendová – Čínská dietetika v moderním světě, str. 98
  • 9) Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Kuchařka podle pěti elementů, str. 360

Diskuze:

Jarní očista dle tradiční čínské medicíny

Rubrika: Zdravý styl    Vyšlo: 24.3.2012 Autor: -red-    Foto: tcm-shop, Depositphotos, Fotolia

Pokud hledáte nové cesty, jak ozdravit vaše tělo a rádi byste to zkusili i jinak než jenom s pomocí klasické západní medicíny, jednou z možností se pro vás může stát tradiční čínská medicína.

Nastávající jaro je tou nejvhodnější dobou, kdy bychom měli tělo alespoň zbavit všech přes zimu nahromaděných škodlivin a právě tato alternativní medicína nám nabízí řadu možností…   Jakmile sleze poslední sníh a paprsky sluníčka začínají prohřívat vzduch, začne se naše tělo chovat jinak.

Najednou máme chuť pobývat více venku na vzduchu, více se hýbat, začínáme pracovat na zahrádce… a také více hlídáme to, co jíme. Jako bychom toužili po něčem už konečně opravdu zeleném a čerstvém.

Je to z důvodu toho, že Jaro je symbolem zrození, patří k prvku Dřeva, který je prvním z celkem 5 elementů, jež ovládají náš život, aniž si to uvědomujeme.  

Vše co náleží Dřevu, je spojeno právě s rozpukem, zrozením. Barvou Dřeva je zelená, emocí je vztek a dvěma orgány přiřazenými k tomuto prvku jsou játra a žlučník. A tady, jak už sami nejspíš cítíte, se tato prastará alternativní medicína příliš neliší od té západní.

Ta také tvrdí, že je nutné se detoxikovat, a to nejlépe na jaře. Děje se tak právě proto, jak je popsáno výše. Detoxikačním orgánem jsou játra  – orgánem prvku Dřeva jsou játra. A co jim nejvíce prospívá: právě vše co je zelené. Barvou tohoto prvku je totiž barva zelená.

Jak jednoduché že?

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Mlsejte zelenéNa jaře bychom měli nejvíce zařadit do jídelníčku právě potraviny, které mají barvu zelenou. Jsou to např. listy – salátu, řeřichy, kapusty, růžičkové kapusty, špenátu, zelí, různé naklíčené bylinky, zkrátka jakákoli zelená listová zelenina.

Jelikož ke každému z 5 prvků přináleží i chuť a k prvku Dřeva je to chuť kyselá, tak je dobré dodat tělu i něco nakyslého. Ale pozor, nejsou tím myšleny zavařené kyselé okurky ale přírodně zkvašená nakládaná zelenina, tzv.

pickles, známá především z makrobiotických kuchařek.

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Jak připravit picklesNejjednodušší způsob přípravy pickles je následující: nakrájíme si např. čínské zelí na jemno, přidáme trochu cibule a malinko kvašeného zelí, osolíme, nejlépe mořskou solí.

Směs přikryjeme a zatížíme, aby dovnitř nevnikal vzduch, a necháme přes noc uležet – kvasit při pokojové teplotě, 24 hod. Dejte však pozor, aby mísa byla dobře uzavřená a nešel do ní vzduch, jinak místo kvašení může potravina začít hnít.

  Nejdéle po 48 hodinách můžete pickles konzumovat. Čím déle kvasí, tím více má kyselejší chuť a také hodně vitamínu C.

Kyselou chuť má i klasický citron, který spolu s olivovým olejem slouží jako čistící bomba na játra, ale pouze ráno a na lačný žaludek.

 

Nezapomeňte na syrovou zeleninu a ovoce

V období nastupujícího jara můžeme už do jídelníčku zařadit také více syrové zeleniny a ovoce, které jsou nevhodné v zimních měsících pro svoji chladnou povahu.

Další potravinou, jež by se měla v jídelníčku objevit, je např. pšenice špalda, kuskus, pšeničný bulghur na různé způsoby, pak slepičí polévka a maso, kachní polévka a maso, též zmíněné výhonky např. alfaalfa, výhonky soji nebo petrželka. Z mléčných výrobků pak kefír nebo kozí sýr.

Dobře prospívají játrům švestky, zvláště japonské švestky zvané Umeboši. A co v tomto období pít? Kromě již zmíněného citronu s olivovým olejem, pár tipů zde máme a určitě jsou lahodnější. Např. šípkový, ibiškový nebo meduňkový čaj.

Pro univerzální pití se doporučuje čaj Banča – zelený japonský čaj nebo obyčejná čistá vlažná voda.

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Na čem stojí tradiční čínská medicínaPokud se opravdu chceme zaměřit na celkovou očistu organismu, můžeme k tomu využít např. gemmoterapeutickou tinkturu (firma Naděje), kterou seženete v prodejnách zdravé výživy. Užívá se po kapkách na kilogram vaší váhy.

 Tradiční čínská medicína je z 80 % založena na správné volbě potravin. Výběr potravin podle znalosti 5 prvků je ve své podstatě hodně jednoduchá metoda, která nám může pomoci podpořit správný a zdravý život bez časté návštěvy lékařů.

V žádné knihovně osvícených kuchařek by proto neměla chybět velmi kvalitní kniha od Barbary Temelie ,,Stravování podle 5 elementů“.  

O prvku Dřeva a jeho chuti se v ní můžete dočíst např. toto: Kyselost je chuť elementu dřeva a země je element následující za ohněm, tedy sousedem dřeva.

V případě chuti to znamená, že přemíra kyselých studených potravin zvyšuje ve vyživovacím cyklu jin srdce a v cyklu kontrolním snižuje jang země – sleziny a žaludku. Jogurt a jižní ovoce, obojí kyselé a studené, typické potraviny odtučňovacích diet, mají tento účinek.

Třicetileté zkušenosti s počítáním kalorií již mohou potvrdit správnost námi vykresleného systému – že totiž úbytek váhy při počítání kalorií je dočasný. U mladých lidí působí samozřejmě lépe. Opravdový problém však začíná u žen po třicítce a sílí po pětatřicítce.

Qi  (energie) už totiž není tak silná jako zamlada. Dieta je neúčinná, a navíc zdraví škodlivá, protože způsobuje chronické onemocnění žaludku. Osteoporóza se vyskytuje zejména u žen, které celý život příliš dbaly na kalorie.

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Zdravý životní styl či dietaJe potřeba dobře zvážit, zda není lepší si zvolit zdravý životní styl na celý život než dietu, která je časově omezena. Naštěstí máme možnost volby a každý si může vybrat sám a svobodně. V případě první volby stačí znát tyto přírodní zákonitosti a naučit se svému tělu naslouchat…

O správnosti a vhodnosti stavování se můžete dočíst v článcích na našem webu.

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Další přírodní pomocníciPokud to ale s přípravou správné stravy nestíháte, a přesto chcete na jaře pročistit a posílit své tělo, existuje na našem trhu nepřeberné množství přípravků, od kvalitních přes průměrné až po nevhodné.

K jarní stravě – zelenině, a nemusíme zdůrazňovat, že ideálně z vlastních zdrojů či v bio kvalitě, je ale také vhodné si vzít na pomoc i nějaký přípravek např. z ajurvédské medicíny. Vhodná je Šťáva Aloe vera, která posiluje obranyschopnost, pozitivně ovlivňuje činnost jater a zlepšuje zažívání a pravidelné vylučování.

 

Nebo různé druhy čajů např. Triphala – čaj na detoxikaci organismu nebo Wellness Tea Detox.

  Avšak nejúčinnější je velmi oblíbená Triphala ve formě vegetariánských kapslí, jenž patří k nejúčinnějším přípravkům k pročištění celého těla. Rovněž můžeme doporučit také chlorellu, např.

Alga forte, která snižuje chuť k jídlu a odstraňuje toxické látky z těla, tzn., že je účinným prostředkem k detoxikaci a redukci nadváhy.

 V období jara až do konce dubna je možné si objednat za zvýhodněnou cenu i detoxikační balíček, který obsahuje detoxikační náplasti na hubnutí a Triphalu.

Na trhu existuje i nepřeberné množství různých detoxikačních bylin, např. ostropestřec, který také velmi dobře čistí játra, ale to už je doménou fytoterapie…

Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Ať zvolíte jakoukoliv kúru, mějte na paměti jedno:  JARO = ZELENÁ. Platí nejen v jídle, ale také v oblečení, proto na jarní procházku zvolte třeba zelenou šálu. Určitě vám bude slušet.

Zdroj: Zen shop – tradiční čínská medicínaVýživa podle pěti elementů – Barbara TemelieTradiční čínská medicína pro začátečníky – MUDr. Doris Danielová 

Zdraví z pohledu čínské medicíny

Základem dobrého zdraví dle tradiční čínské medicíny je rovnováha mezi energiemi jin a jang – harmonie organismu, které v těle proudí drahami, tzv. meridiány. Pokud je energetická rovnováha narušena, bývá prvotní příčinou vzniku onemocnění.

Každému měsíci v roce jsou přiřazeny orgán či tkáň, jež jsou v daném měsíci citlivější, oslabené, a měli bychom jim věnovat zvýšenou pozornost.

Každý měsíc vám přinášíme nový díl seriálu o jednotlivých měsících a orgánech z pohledu tradiční čínské medicíny, kde naleznete také rady a tipy, jak orgány či tkáně posílit.

Prvek Dřevo

V prvním díle tohoto seriálu jsme si představili jeden ze základních stavebních kamenů čínské medicíny – pět hybných sil (prvků), které jsou spojené s ročními obdobími stejně jako s orgány lidského těla.

Příroda se probudila ze zimního spánku zpět k životu, vládu převzal element Dřeva.

V tomto díle se zaměříme na játra, nejcitlivější orgán v dubnu, která jsou v těsné spolupráci se žlučníkem, o němž jsme si pověděli v minulém díle, a to nejen v rámci čínské medicíny, ale také v západní medicíně. Nejprve si však připomeneme některé charakteristiky prvku Dřevo.

Je přiřazen k jaru, kdy příroda nabírá novou sílu a energii. Naše tělesná energie díky tomu stoupá a je orientována zevnitř ven – stejně jako rostlinky, které statečně pronikají z půdy a rostou ven a nahoru.

Prvek dřevo také působí na kvalitu spánku – játra i žlučník jsou nejaktivnější v rozmezí 23 h až 1 h ranní – pokud tedy máte potíže s usínáním v tuto dobu, může být energie jater a žlučníku v nerovnováze.

Ideální čas pro uložení se ke spánku by měl být ještě před 23 h, aby nebyla energie jater a žlučníku rozptýlena a mohly tak správně pracovat.

Játra a nerovnováha

Než si povíme o nerovnováze a potížích spojených s játry, seznámíme se nejprve s jejich úlohou v našem těle. Játra jsou klínovitý orgán a nacházejí se pod pravou plící, jsou největším a také nejzatěžovanějším orgánem – plní totiž přes 500 různých funkcí a dokonce jsou schopná svou vlastní tkáň regenerovat.

V játrech se hromadí velké množství krve, která obsahuje minerály, vitamíny a jiné živiny. Absorbují a ukládají tuky, sacharidy a bílkoviny z potravy, které se pak v těle přemění v energii nebo jsou ukládány jako tuková tkáň.

Játra rovněž vyrábějí žluč, která se shromažďuje v žlučníku a podporuje trávení tuků a peristaltiku střev.

Jednou z jejich vůbec nejdůležitějších funkcí je odstraňování toxických látek z těla.

Příliš vysoké toxické zatížení a nerovnováha mohou však vést k fyzickým příznakům a obtížím jako jsou alergické reakce, cirhóza jater, dna, snadný vznik modřin, bolesti hlavy až migréna, nadýmání, zácpa, nevolnosti, zvracení a městnání žluči, strnulost ramen a šíje nebo slabé a třepící se nehty.

I gynekologické obtíže jako premenstruační syndrom, bolestivá či nepravidelná menstruace a zvýšená citlivost prsou mohou mít s poruchou jater co dočinění, protože meridián jater běží okolo zóny genitálií a prsou. Pokud jsou játra oteklá a zvětšená, mohou tlačit na svaly a páteř a zkřivit ji tak. Mohou být tak způsobeny i silné bolesti obzvláště ve střední části zad.

Podle Číňanů však zdravotní stránku výrazně ovlivňuje zejména psychika. Každá emoce, kterou nezpracujeme a nevyjádříme, dává naši energii do nerovnováhy.

 Podle čínské medicíny játrům nejvíce škodí potlačování emocí, nevyjádřený hněv, nahromaděná zlost, podráždnost, náladovost, frustrace,deprese, strnulost, negativní myšlení až agresivní jednání. Tyto emoce vyčerpávají zásobu naší energie a mohou vést k dlouhotrvajícím zdravotním problémům.

Krátké výbuchy zlosti jsou ale vesměs zdravé, neboť energii v sobě nehromadíme a dáme zlobě průchod, čímž se energeticky pročištíme.

Pět tipů a rad pro posílení funkce jater a navrácení rovnováhy

1) Potraviny a očista pro posílení jater

Některé potraviny působí na játra (i žlučník) nepříznivě. Pokud vás trápí obtíže s játry nebo potřebujete posílit jejich energii, vyvarujte se přílišné toxické zátěži – omezte tučná jídla, sířené sušené ovoce, čokoládu, kávu, arašídy, potraviny s chemickými příměsemi a hlavně alkohol.

Určitě však jezte pravidelně, nevynechávejte snídani a teplá jídla, škodlivé tuky nahraďte v rozumné míře těmi vhodnými (např. sezamový a olivový olej nebo olej z ostropestřce mariánského).

Dejte přednopst chemicky neošetřeným, nerafinovaným a biologicky vyrobeným potravinám – celozrnným produktům, čerstvé zelenině (zejména listové), řasám (nori, wakame, kombu), rybám, zrninám jako jsou quinoa a amarant, pohance, jáhlům.

Je vhodné podpořit také krvetvorbu červenou řepou, řasami, spirulinou, meruňkami, fazolemi, borůvkami, modrými hrozny, kopřivou a masem (játra). Správnou činnost jater a žlučníku podporují také artyčoky, fenykl, hořčičné listy, chřest, zelí, mrkev, celer, česnek, pórek, petržel, cibule, olivy a kurkuma.

Velmi prospěšné jsou také vitaminy skupiny B obsažené v neloupané rýži, slunečnicových a sezamových semínkách. Pro tlumení přílišného horka v játrech je vhodná čekanka, která rovněž pomáhá při hepatitidě spojené se žlutým zabarvením kůže.

Můžete také zkusit smíchat 250 ml horké vody a 1 lžíci jablečného octa. Pokud však máte v těle přílišnou horkost, je vhodnější čerstvá citronová šťáva, neboť ochlazuje více než ocet.

Některé rady a tipy, jak se stravovat, naleznete také v knižních publikacích Očista jater a žlučníku v domácích podmínkách nebo Trávení, a ne trápení.

Očista jater

Pokud chceme naše játra podrobit očistě, měli bychom mít na paměti, že v první řadě je nejvhodnější očistit tlusté střevo, např. s pomocí bylinné směsí Triphala ve formě čaje nebo v kapslích.

Z těla tak mohou být vyloučeny všechny odpadní látky, než budou do krevního oběhu vpuštěny nové z jater. Bohužel toxiny z alkoholu, léků a nezdravých jídel se v játrech hromadí během několika let, proto je vhodné jít s očistou krok za krokem a nespěchat.

Zkuste každé ráno jako první nápoj vypít velkou sklenici čerstvé mrkvové šťávy (ideálně z bio mrkví). Ke šťávě přidejte čajovou lžičku olivového oleje a šťávu ze dvou citronů. Prospěšné mohou být také 2-4 kapsle ze sinic bohaté na vitaminy a minerály.

Blahodárný vliv může mít také šťáva ze směsi řepy, mrkve, citronů a jablek. Tento nápoj zkuste pít po dobu alespoň dvou týdnů.

2) Bylinky a koření

Příroda v sobě ukrývá nespočet darů prospěšných našemu zdraví. Funkci jater je vhodné podpořit bylinnými tinkturami (např. kapky Ostropestřec, čekanková) nebo bylinnými čaji (např. jaterní, Jančův jaterní, čistící s červenou řepou, z řepíku, Tulsi Turmeric Ginger s kurkumou, se smetankou lékařskou, fenyklový, kopřivový, heřmánkový, mátový či himalájský čaj KALAMEGHA). Z koření můžete pro podporu funkce jater využít drť ostropestřce mariánského,kmín, kardamon, kurkumu, zázvor, černý pepř, křen, kořen lékořice, bazalku, mátu, bobkový list nebo rozmarýn. Příliš ostrá koření nebo přílišné množství koření naopak mohou játrům uškodit. Z doplňků stravy můžeme doporučit Raktaprash, kapsle s ředkví černou, Liver plus nebo Epam – jaterní.

3) Aromaterapie

Skvělými pomocníky mohou být éterické oleje jako bergamot, který umožňuje rovnoměrný tok energie v těle a uklidňuje nervovou soustavu, hořký pomeranč či heřmánek, které uvolňují městnání čchi v játrech, žaludku a emoční napětí.

Heřmánek dokonce pomáhá tlumit menstruační bolesti. Olej z grapefruitu je vhodný pro přehřátá játra – pomáhá odvádět jedovaté látky z těla, zbavit se frustrace a napětí a povzbuzuje lymfatický systém.

Velmi uvolňující je také levandule (olej levandule, levandule širokolistá a Směs první pomoci), která má zchlazující účinky – odvádí horkost z potlačovaného hněvu, mírní vnitřní zlost, frustraci, podrážděnost a uklidňuje.

Od napětí uvolňuje a uklidňuje také neroli. Pomoci mohou také Bachovy květové esence (např. Impatiens, Rock Water, Vervain).

Upozornění: Éterické oleje i bylinky slouží jako doplněk léčby a měly by být používány opatrně. Při podezření na opravdové onemocnění jater neprodleně navštivte lékaře.

4) Tělesná cvičení

Vzhledem k tomu, že prvek Dřevo mívá sklony k napětí a zatuhnutí, jsou prospěšné formy cvičení a pohybu takové, které pomáhají vypustit nahromaděné frustrace a napětí v játrech a žlučníku.

Ze zimního období jsme se probudili teprve nedávno a naše tělo potřebuje dostatek času, aby si na nové období a jeho rytmus navyklo.

Pokud je energie jater zablokovaná, je potřeba dostat k buňkám více kyslíku – proto jsou vhodné zejména aerobikové a protahovací cviky, jóga, čchi-kung a Tcha-Ťi.

Pokud byste rádi začali s tímto cvičením, můžeme doporučit knižní tituly Vnitřní struktura Tchaj-Ťi, Tchai-ti pro zdraví a dlouhověkost, Čchi-kung, Čchi kung jednoduše, Jóga 7 minut denně, Jóga a jógová terapie nebo  jednu z našich knižních novinek Jóga pro duši, mysl i tělo.

5) Psychický trénink

Naše zdraví neovlivňují pouze zdravá strava či pohyb. Důležité je mít na paměti, že náš zdravotní stav ovlivňují ve velké míře také naše psychika a práce s ní. Jsme vnímaví a citliví jedinci a je naprosto přirozené, že se občas rozzlobíme.

Co ale s tím? Co dělat, abychom neublížili sobě, ale ani ve vzteku druhým? Důležité je emoce a děj v nás samých si uvědomit, prožít si je a nechat je zase odejít. Není to však jednoduché, často se stává, že emoce v sobě dusíme a hromadíme. Zbytečně se tak sami uvádíme do stresu.

Těchto pocitů se můžeme zbavit i bezpečným způsobem, místo abychom se jimi trápili. Emoce lze vypustit ven např. tlučením do vzduchu, do polštáře nebo bubnu. V případě opravdu silných návalů vzteku a hněvu si můžete také pořídit boxovací pytel a zkusit kickbox a box.

Také vytancovat se a vytřást se pomáhá zbavit se napětí a stresu. Některé indiánské kmeny si dokonce oblíbili metodu HOHOHOHO– u tohoto vybíjení silně volají HOHOHOHO.

Ať už jsme nemocní nebo zdraví, o naše psychické i fyzické zdraví bychom měli dbát. My U Džoudyho Vám přejeme mnoho úspěchů a pevné vůle při uzdravování či prevenci. Příští díl bude věnován měsíci květnu a srdci.

Výše doporučené produkty můžete zakoupit jak na našem e-shopu, tak v naší kamenné prodejně na I. P. Pavlova.

Autorka článku: Lucie Kloboučková

K vytvoření článku byly informace čerpány z knihy Tajemství čínského léčitelství – Jennifer Harperová.

Jarní očista z pohledu TČM

S příchodem jara se příroda probouzí, energie stoupá vzhůru a vše se zelená. Podle teorie čínské medicíny je jaro symbolem zrození a váže se k prvku dřeva, jehož charakteristické vlastnosti jsou ohebnost a poddajnost. Proto i na změnu jídelníčku zareagujeme nejlépe.

Tomuto období přináleží naše játra, která jsou právě na jaře nejaktivnější a nejvíc se také pročišťují. Jak jim tedy můžeme pomoct se detoxikovat a zbavit se nashromážděných škodlivin a nadbytečných kil? Nejvhodnější cestou je odlehčit svůj jídelníček a osvojit si alespoň ty nejdůležitější zásady zdravého stravování.

Stravovací návyky mají na naše fyzické i psychické zdraví často větší dopad, než by někteří z nás řekli. Všichni dobře známe obecné zásady, jako je jíst vyváženě, v klidu, pravidelně a po menších porcích. Jenže ty nám mnohdy zní jako klišé, nad jejichž významem se dál nezamýšlíme.

Ti odvážnější mohou zkusit i očistnou kúru v podobě krátkodobého půstu. Není náhoda, že z historického nebo náboženského hlediska bylo jaro jejich obdobím. Zde je však potřeba brát v úvahu současný zdravotní stav i konstituci jedince. Podle TČM má hladovka své klady, ale i zápory, a při nevhodném nasazení může vyčerpávat žaludek a slezinu.

Pojďme si spolu tedy zopakovat ty nejdůležitější zásady stravování. Vždyť jejich dodržování má přímý vliv nejen na naši figuru a fyzické zdraví, ale i emoce a vitalitu ducha.

V první řadě bychom měli přizpůsobit stravu jarnímu období a odlehčit ji. Tradiční čínská medicína jednoznačně stojí za tím, že skutečného zdraví můžeme dosáhnout, jen když je vnitřní mikrokosmos v harmonické rovnováze s vnějším makrokosmem. Jarní období by nás mělo vybízet k odlehčení jídelníčku.

Je potřeba zmenšit objem svých porcí a raději jíst častěji a v menším množství. Důležité je se nepřejídat, abychom nebránili volnému toku čchi a krve, za který zodpovídají játra. Během zimy se v těle přirozeně navyšuje zásoba tuků, s nimiž stejně tak hospodaří právě játra.

Na jaře je proto vhodné snížit jejich příjem, omezit tučná jídla, používání oleje a smažení. S tím nám můžou pomoct i bílé ředkve a ředkvičky, které podle čínské medicíny podporují trávení tuků. Ubrat bychom měli také podíl živočišných produktů, tedy masa, uzenin i mléčných výrobků, a jejich podíl na talíři vyvážit navýšením luštěnin.

Prospěšné jsou např. fazolky mungo. V neposlední řadě omezme i konzumaci soli, sladkostí, alkoholu a kávy. Sama příroda nám napovídá, co je naopak potřeba do našich jídelníčků více zařadit. Všechno kolem se zelená, klíčí a raší první divoké bylinky.

Preferovat bychom tedy měli zeleninu, především zelené natě jako špenát, salát, polníček, kapustu, ale i pampelišky, medvědí česnek, sedmikrásky, kopřivy nebo pažitku, které můžeme přidat do salátů, polévek nebo pomazánek. Ke svým porcím se nebojme servírovat i malé množství klíčků a výhonků.

Oproti zimnímu období začněme pozvolna zařazovat syrovou zeleninu a ovoce. Obojí by však stále mělo převažovat v minimálně spařené podobě, neboť syrové je pro náš organismus velmi chladivé, a tím pádem zatěžuje trávení. Dlouze táhlé vývary a pečení vystřídejme za krátkou tepelnou úpravu, jako napařování nebo blanšírování.

Další a obecně známou zásadou je vyvážený poměr stravy a výběr správných surovin. Určitě jste si všimli, že po některých jídlech se cítíte plni energie a po jiných máte těžký žaludek a nejradši byste si na chvíli vlezli do postele. Už tyto pocity vás mohou zhruba nasměrovat k výběru správných potravin.

Neznamená to však úplně se vzdát svých oblíbených. Emoce hrají obrovskou roli v celkovém chodu metabolismu a úprava jídelníčku by nám měla přinášet především dobrý pocit z toho, že pro sebe děláme víc a že se lépe cítíme. Změny ve stravě je proto lepší provádět pozvolna a naše pochoutky jíst s mírou.

Pokud víme, jak má skladba našich jarních pokrmů vypadat, pak ji můžeme kombinovat do vyváženého poměru. Základem jarního jídelníčku by měla být lehce stravitelná jídla. K jaru se také váže kyselá chuť, neboť ta podporuje energii jater a žlučníku. Kyselou je vhodné doplnit mírně sladkou chutí, která vyživuje slezinu.

Pod tím si však nepředstavujte čokoládu. TČM vnímá sladkou chuť jako např. kulatozrnnou rýži nebo mrkev. Potraviny vybíráme vždy čerstvé, nezkažené, a pokud máme tu možnost, pak v bio kvalitě. Stejně tak je vhodné si svá jídla připravovat čerstvá a vyhnout se polotovarům plných aditiv, soli a konzervačních látek.

Základ našich jídelníčků by měly tvořit především celozrnné obiloviny, např. sladká rýže nebo špalda, a to zhruba z 60 %. Ty doplňujeme luštěninami v poměru cca 15 %. Především zjara nešetříme množstvím krátce povařené zeleniny a čerstvých zelených natí. Tyto tři skupiny by měly dominovat našemu jarnímu talíři.

Doplňujícími složkami jsou pak ovoce, klíčky, výhonky, maso, vejce, mléčné produkty, oleje, ořechy a semena apod.

Jídlo by pro nás obecně mělo být požitek. Měli bychom si ho vychutnat, sníst ho v klidu, i svoje myšlenky soustředit k němu. U mě pro tyto účely funguje zdobení jídla. Aranžování, sypání bylinkami, skládání barevné zeleniny podél okraje talíře.

Baví mě to, ale hlavně mám vypozorováno, že to člověka donutí svoji porci více vnímat, mít z ní podvědomě větší radost a soustředit se na ni. Pomalé a důkladné kousání umožní kvalitně ji strávit a využít obsažené živiny.

Stejně tak odpoutáním se od každodenních povinností během jídla a zklidněním svých emocí zajistíme plynulý tok energie čchi, což ocení náš žaludek a my pocítíme v podobě lepšího trávení.

Zkuste příští polední pauzu věnovat jen sobě a dopřejte si oběd bez vyřizování e-mailů, čtení novin nebo projednávání pracovních záležitostí s kolegy.

Myslet na dodržování správné stravy je však podle tradiční čínské medicíny potřeba celý rok. Jedna očistná kúra nezachrání několik předchozích měsíců přejídání se, vybírání nezdravých potravin nebo hektického stylu života.

Snažme se tedy pravidelně zastavit v kolotoči každodenních povinností a věnovat chvíli zamyšlení se nad zásadami zdravého stravování.

S příchodem dalšího jara pak bude pro náš organismus proces pročišťování podstatně jednodušší a efektivnější.

TIP

Již od 3. dubna bude na stáncích ke koupi Jóga DNES Speciál, ve kterém naleznete širokou škálu přístupů k jarním očistám a změnám v jídelníčku.

  • autor: Zuzana Košařová
  • foto: Shutterstock.com

Jak v dubnu zregenerovat játra podle celostní výživové terapeutky Dagmar Chmelířové

Celá příroda je ve svém největším rozpuku. Proč tedy spousta lidí cítí jarní únavu? Příroda přes zimu odpočívala a nabírala síly, ale kdo z nás opravdu odpočíval? Současný lidský život nerespektuje přírodní cykly. Do období plného energie vstupujeme bez předchozího odpočinku, vyčerpaní.

Játra řídí a udílí povely našemu organismu

Starají se o to, aby v něm vše plynule fungovalo, bylo průchodné a v pohybu.  Proto je tolik důležitý pohyb, zvláště pro osoby jaterního typu. Pokud jsou játra v pořádku, člověk má v sobě zakódovanou přirozenou strategii, plánování, je nebojácný, respektuje hranice osobního prostoru. Kouzelné slůvko, které vám tento prostor poskytne je: Ne. Je velmi osvobozující. Zkuste si ho.

Játra jsou v lidském organismu natolik důležitá, že jsou vybavena mimořádnou schopností regenerace.

Tohoto jevu si všimli už i staří Řekové, kteří jej popsali v báji o Prométheovi: Přes odpor Dia přinesl Prométheus lidem dar ohně.

Ten ho potrestal tím, že nechal Prométhea přikovat řetězy k vysoké skále a vyslal orla, který každé ráno k Prometheovi přilétal a trhal mu játra z těla. Přes noc Prométheovi vždy játra dorostla.

Tento orgán je tzv. biochemickou továrnou, podporující tvorbu a vylučování žluči a tolik „zatracovaného“ cholesterolu. Podle celostní medicíny je období pro maximální jaterní činnost od jedné do třetí hodiny ranní.  V tuto dobu bychom rozhodně měli spát, odpočívat. Znamená to, že v těle touto dobou nastává největší detoxikační proces v průběhu celého dne.

V dubnu nejčastěji trpí „jaterňáci“

Bývají to lidé šlachovití, impulsivní až „samovznětliví“ , ženy s velkými bolestmi prsou před menstruací nebo velkými výkyvy nálady v této době.

Je zajímavé sledovat, s jakým zatížením navštěvují lidé moji praxi, a to v závislosti na ročním období. Navštívila mne například paní, která měla problémy s únavou, zvýšenou hladinou cholesterolu a s alergií vyvolaným pálením očí.

Zlobila se neustále na manžela, který na ni nereagoval, což u ní vyvolávalo hněv a agresi. Výbuchy vzteku se střídaly s plačtivostí. Byla skleslá, protože nevěděla, co má udělat pro to, aby ji začal vnímat. Vše uvedené bylo příčinou toho, že přestávala mít chuť k jídlu a vlastně i k životu.

Navíc při běžné gynekologické prohlídce lékař u této paní objevil cystu.

Co s tím? Udělejte si pořádek

Především nastolit do běžného života řád a pravidelnost – v jídle i denním režimu. Poradila jsem paní a mohla by to být rada pro nás všechny: Volte nejodlehčenější stravu z celého roku, doplněnou klíčenými a kvašenými potravinami a především zelenou listovou zeleninou v nejrůznější úpravě a slabě kyselými chutěmi pár kapek jablečného octa, citronu či grepu.

Důležité je vynechání všech sladkostí, mléčných výrobků a potravin, které obsahují lepek. Prospějeme tím organismu, který je schopen vypořádat se nejen s cystou, ale i zvýšeným cholesterolem. Přidaly jsme do jídelníčku zelené potraviny. Vyřadili těžce stravitelné, tučné, smažené ať už slané či sladké pokrmy nebo složité kombinace v jídlech.

Na regeneraci jater jsou výborné tinktury z vlaštovičníku většího (žlučník), ostropestřce mariánského (játra) a čubetu benediktu (žaludek). Namíchaly jsme čaj z pampelišky, měsíčku, čekanky a řepíku.

Paní se přihlásila na hodiny swingu, koupila si elektrické kolo, aby manželovi stačila a ten na ni nemusel čekat. Již po třetí návštěvě se psychický, ale i fyzický stav velmi zlepšil a paní si pochvalovala recept na „jogurt bez jogurtu“ a řepný kvas, který je levný, jednoduchý, protizánětlivý a zároveň podporuje střevní mikroflóru.

Jogurt začala připravovat všem svým kamarádkám, proto vám ho nabízím k vyzkoušení.

Jogurt z naklíčené pohanky

Suroviny:

  • 1/2 šálku naklíčené pohanky
  • 1–2 jablka
  • hořké kakao
  • skořice
  • datle na doslazení

Postup:

Pohanku namočíme minimálně na 4 hodiny. Jogurt se dá udělat i z pohanky, kterou klíčíme např. 1 den. Přidáme jablka přibližně v takovém množství, kolik máme pohanky, dochutíme buď hořkým kakaem, nebo podle vlastní chutě skořicí, vanilkou apod. Doplníme trochou vody a rozmixujeme.

Konzultanti z oboru tradiční čínské medicíny:MUDr. Ludmila Bendová, zakladatelka systematického vzdělávání terapeutů v tradiční čínské medicíně v České republiceMUDr. Jozef Lucký, ředitel TCM Institutu

autor: Dagmar Chmelířová

Lohas magazín

Jaro je obdobím, na které se lidé těší asi ze všech nejvíce.

Po „nudné“ zimě v černobílém až šedohnědém provedení, vyhlížíme jarní zelenou doplněnou prvními něžnými kvítky v jemně bílo-zelené a žluté, z nichž se postupně rozvine plná paleta barev, která těší oko a povzbuzuje ducha.

Přinese-li nám svěží jarní vánek ještě jemnou a čerstvou vůni budící se přírody, prožíváme pocit štěstí jen tak – prostě bez důvodu.

Počátek jara je obdobím nestálým, plným změn a někdy i výrazných zvratů, jež znamenají velkou zátěž především pro lidi oslabené a nemocné.

  Jaro je také obdobím větrů, které dokážou proniknout našimi přirozenými obranami, a způsobit nám nejednu nepříjemnost zejména tehdy, když jsme si v zimě neodpočali dostatečně, nestihli se vyživit, posílit si imunitu a připravit se na výdej energie, který nás na jaře čeká. Na jaře by se proto měly jíst hlavně potraviny, které vyživí krev, posílí játra a ledviny a zvlhčí dýchací cesty.

Podle teorie pěti prvků…

…odpovídá jaru prvek dřevo se svou typickou kyselou chutí, zelenou barvou a pohybem energie směrem vzhůru. Do života nám přináší možnost změny a rozmachu. Vše se dere ven, raší a plní se mízou, a s touto tendencí nebývá snadné držet krok. Vítr má zvláštní schopnost otevírat povrch těla a lidé s napětím jater jsou na vítr choulostiví a mají k němu přirozenou averzi.

K jaru se totiž řadí orgány játra a žlučník a jejich významné čistící funkci odpovídá tradiční předjarní postní období našich předků i móda jarních očist a detoxikačních diet dnešní doby. Jen je škoda, že se nám radostná očista těla a ducha v očekávání nového života proměnila v trápení těla a ducha kvůli právě platnému ideálu krásy, jimž určitě není Botticelliho Venuše.

Mějte spokojená játra

Játra jsou často popisována jako chemická továrna nebo čistička odpadů našeho organismu a ani jedno přirovnání není příliš přehnané.

Jedná se o hlavní detoxikační orgán těla, zodpovídají za metabolismus tuků, sacharidů i bílkovin, produkci hormonů, a ke své funkci potřebuje dostatek enzymů, jež se nejčastěji vyskytují v čerstvé a kvašené zelenině nebo zelených natích, které navíc zlepšují trávení a čistí krev.

  Spokojená játra se projevují krásnou pletí, kvalitou vlasů, pozitivním přístupem k životu, ušlechtilostí a velkorysostí, zatímco játra přetížená a přehřátá dávají člověku rysy žlučovitosti, se sklonem k výbuchům zlosti, hádavosti a malichernosti.

Zhoršená funkce jater se projeví také jarní únavou, poruchami zraku, záněty, svalovými křečemi, potížemi s trávením, oslabenými vazy a v extrémních stavech až impotencí a frigiditou.

  I když je pravda, že očistou zvenčí můžeme přetíženým játrům odlehčit a někdy i znovu nastartovat přirozené funkce našeho organismu, doporučuje se na jaře spíše odlehčená strava, například v podobě rýžové kúry s dostatkem tekutin.

Jejím účelem je zajistit celkové pročištění po zimě, kdy bývá strava bohatší na tuky a bílkoviny, aniž by nás zbytečně oslabovala v čase chřipkových „epidemií“ a viróz.  Kúra by měla trvat jeden až dva týdny, po které snížíme množství přijímané potravy a současně omezíme moučná jídla a tuky na minimum. Vhodným doplněním takové odlehčovací kůry budou i jarní zeleniny, například čekanka, řapíky celeru, jarní cibulka, salát polníček a další. Nejznámější a nejúčinnější bylinkou na posílení a regeneraci jater je ostropestřec mariánský, který podporuje růst nových jaterních buněk. K péči o játra se dále doporučuje i svízel, řebříček, rozrazil, výtažek z  grepových jader, výhonky munga nebo vojtěšky.

Stravujeme-li se trvale rozumně, umírněně, podle své konstituce, životního stylu a v souladu s ročními dobami, nebudou pro nás žádná razantnější opatření nutná. Střeva máme v dobrém stavu, trávení nám funguje, naše plíce a kůže pomáhají játrům s odbouráváním toxinů. Přes zimu jsme se pilně věnovali ledvinám, které organismu dodávají dostatek energie a ten si umí poradit sám i na jaře.

Jaro na kyselo

Jak už bylo řečeno, považuje tradiční čínská dietetika jaro za období dřeva, k němuž se výborně hodí kyselé potraviny s mírně chladivým energetickým působením. Vynikajícím prostředkem, který v sobě kombinuje schopnost osvěžit a podpořit detoxikační funkce jater, je kvalitní nepasterovaný jablečný ocet.

Doporučuje se také kyselé ovoce a kvůli vysokému obsahu enzymů i nepasterované pšeničné pivo. Skvěle nám poslouží další dvě tradiční domácí potraviny – kvašené zelí, náš zimní favorit, který posiluje funkci jater a působí jako antioxidant, a červená řepa. Ta čistí játra, dokáže regulovat hladinu cholesterolu v krvi a může se také nechat zkvasit.

Nálev můžeme pít, stejně jako šťávu z kysaného zelí. Vaříme s použitím koření, které zlepšuje zažívání, jako kmín, pepř, kurkuma nebo tymián, pro detoxikaci se doporučuje zejména koriandr.  Celkově zkracujeme dobu vaření a vyhýbáme se pečení. Omezujeme spotřebu masa, pro jarní období je doporučeno jíst například slepice a drůbež vůbec, králíka a ryby.

 Rozhodně ale nepřestáváme vařit a hlavní součástí jídla pro nás i nadále zůstávají husté polévky a dušené směsi z jednoho hrnce, do nichž můžeme krom masa a zeleniny snadno zavařit i obilí, pro jaro nejvhodnější bude pšenice špalda, bulgur nebo zelené zrno.  Z obilovin se na jaře dále doporučuje dlouhozrnná rýže, ječmen, oves a můžeme začít zařazovat i kukuřici.

Z luštěnin sáhneme nejčastěji po zelených fazolkách mungo. Na jaře je dobré jíst také více mrkve, i syrové, a pít mrkvový džus. Karoten připraví pleť na ostré jarní sluníčko, slouží jako ochrana proti škodlivému UV záření a my se lépe opálíme.

Nemusíme vyhazovat ani nať, patří k výhonkům, co rychle rostou a rychlý růst je typický pro element dřeva, navíc osvěžují játra a žlučník. Vhodné je zařadit do jídelníčku také naklíčená semena a luštěniny, například čočku, hrách nebo řeřichu. Ta se dá pěstovat třeba na vlhké vatě a postupně stříhat. Obsahuje vitamíny B, C a K, karoten, železo a další látky.

Její pálivá chuť trochu připomíná ředkvičky nebo křen. Je z ní výborný salát nebo ji můžeme přidávat do tvarohových pomazánek. Nezapomínáme ani na kvalitní oleje, ty totiž posilují a stimulují játra a brání usazování tuků.  Z nápojů se velmi doporučuje horká voda s citrónem, pít můžeme i více zeleného čaje, který působí antioxidačně a zlepšuje metabolismus.

O osvěžení se postarají čaje z plodů ibišku, šípku a slézu. Především večer, když nemůžeme spát, uklidní nás čaj z pšenice. Hrst pšenice se povaří 45 minut v půl litru vody a odvar se vypije. Pšenice je vhodná ke zvýšení produkce šťáv v oblasti jater a srdce.

  Do jarní stravy neodmyslitelně patří zelené plané rostliny, které ze země vyrážejí jako první předzvěsti jara, a příjemně nám zpestří jídelníček. Plané rostliny se syrové podávají s nálevem, olejem a octem, vařené s pepřem, semeny římského kmínu nebo třeba pistáciemi. Mnohé divoké zeleniny je možné rozmixovat a denně pít jako ozdravující jarní nápoj – třeba mladou kopřivu s pár kapkami oleje a citrónu. 

K těm nejznámějším a pro zdraví jater i celkovou očistu nejdůležitějším řadíme pampelišku, kontryhel, pýr, jitrocel, šťovík nebo hluchavku. Sběr jarních bylin nás také vyžene ven do přírody a zajistí nám tak dostatek pohybu, jenž je nejen významnou součástí každé jarní očisty, ale hlavně játra pohyb milují a v podstatě bez něj nemohou uspokojivě fungovat.

Podle babičky

Hledáme-li inspiraci k jarním změnám jídelníčku, neuškodí také podívat se na stravování našich předků a jejich s jídlem spojené zvyky. Zima bývala zakončena masopustním veselím, při kterém se dojídaly poslední zásoby a porážel se dobytek, který nebyl určený k chovu do dalšího roku.

Na masopust navazovalo čtyřicetidenní předvelikonoční postní období, ve kterém se jedla jídla na první pohled sice chudá, nicméně chutná a z našeho pohledu také zajímavá.

Taková pučálka je například naklíčený zelený hrášek, který se osmaží na másle, a jí se buď na sladko, třeba s medem, rozinkami a ořechy, nebo raději na slano a navíc opepřený, čili jídlo navýsost zdravé, dobře stravitelné, které nám může nahradit třeba mlsání smažených bramborových lupínků.

 Velikonoční nádivka se zase neobejde bez jarních bylin, ovšem její složení se liší v každé rodině. K jaru a jeho kyselé chuti s potřebou enzymů pak určitě patří všechny čerstvé fermentované mléčné výrobky – tvaroh, jogurty, zákysy.

Kolem Velikonoc se jedla první mláďata – takové kůzle nebo jehně s česnekem a středomořskými bylinkami patří k opravdovým delikatesám a přitom se jedná o maso libové a dobře stravitelné.

Koncem dubna už se sklízí první chřest, který můžeme směle zařadit k superpotravinám, je považován za elixír mládí a krásy, pomáhá hubnout, čistí ledviny a ještě zlepšuje paměť.

I proto byl oblíbený už ve staré Číně a Egyptě.

Vítejte jaro

K období jara se dochovalo také asi nejvíce zvyků a rituálů, počínaje hromničním předjarním bubnováním na přivolání prvních jarních dešťů, jehož ozvěnu vidíme v práskání proutků a rachocení řehtaček v tradičních velikonočních průvodech, přes očistné koupele dívek v potocích či studánkách, které jim měly zajistit krásu a zdraví – někde dochované v podobě velikonočního polévání, vyprovázení Morény na její cestě na sever, kulaté pečivo se symbolikou vítání slunce, až po pálení jarních ohňů, dnes v podobě oblíbených „čarodějnic“, a oslavy plodnosti země i lidí v předvečer prvního máje.  Můžeme si prostě vybrat, jakým způsobem jaro přivítáme, inspirací najdeme jistě dost. Nejdůležitější je udržet si svěžest ducha, zdraví těla a pocit radosti ze života, k čemuž nám přispěje nejen kvalitní strava, zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, ale hlavně společnost ostatních lidí a naše vzájemná láska.

text: Akademie léčivé výživy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector