Dieta dle krevních skupin: Stravujete se tak, jak je vám přirozené?

Teorie stravování podle krevních skupin vznikla v 80. letech 20. století. Jejím zakladatelem je americký lékař Peter D’Adamo.

Tato teorie tvrdí, že každá krevní skupina má odlišný metabolismus zpracování potravin, což je způsobeno tím, že každá má odlišný antigen s osobitou chemickou strukturou – krevní skupina A má na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, AB antigeny oba a skupina 0 nemá antigen žádný.

Bylo zjištěno, že zatímco některé potraviny mohou být pro jednu skupinu červených krvinek škodlivé, pro druhou skupinu mohou být naopak vhodné, prospěšné. Právě tento objev určuje souvislost mezi krevními skupinami a stravou.

Pro každou skupinu byl proto vytvořen seznam vhodných, zakázaných a neutrálních potravin.

Každému z nás byla dána do vínku jiná genetika. Díky této genetice víme, jaká onemocnění či zdravotní potíže nám nejvíce hrozí. Proto se snažíme jíst tak, abychom vzniku těchto onemocnění zabránili. A právě stravování podle krevních skupin by nám k tomu mělo dopomoci.

Krevní skupina 0 (0, old = stará)

Tato krevní skupina je ze všech nejstarší. V časech, kdy vznikla, převládal lov a z toho důvodu je pro tuto skupinu vhodná konzumace živočišných výrobků a masa. Přezdívá se jí také „lovecká“ skupina.  Naopak obilovinám a mléčným výrobkům by se tato skupina měla vyhýbat.   Váhový příbytek způsobuje zejména nadměrná konzumace lepku.

  • Povaha: Lidé s touto krevní skupinou mají vůdčí schopni, jsou velmi energetičtí, objektivní, organizovaní a zaměření na cíl.
  • Vhodné sporty: silový trénink, běh, plavání, jízda na kole
  • Krevní skupina 0 je náchylná k: snížené funkci štítné žlázy, překyselení žaludku, špatné srážlivosti krve, zánětlivým onemocněním
Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso skopové, hovězí, jehněčí husa, vepřové maso kuře, kachna, králík, krocan
Mořské plody makrela, treska, sleď sumcovité ryby, uzený losos, kaviár, škeble, chobotnice tuňák, měkkýši, ústřice, humr, kapr, ořský pstruh
Mléčné výrobky, vejce camembert, kefírové mléko, máslo, sójové mléko, kozí sýr, tofu, sýr mozzarella
Tuky valašské ořechy, dýňová semena, olivový a lněný olej para ořechy, kešu, pistácie, mák řepkový olej, sezamový olej, mandle, jedlé kaštany, pekanové ořechy, slunečnicová semínka
Luštěniny strakaté fazole, černooký hrách čočka červená, čočka obecná, fazol modrý zelené fazole, fazolové lusky, zelený hrách, červené fazole, sójové boby
Obiloviny pšeničná mouka, ovesná mouka, mouka s obsahem lepku, bílá mouka rýžová mouka, hnědá rýže, divkoká rýže, pohanka, žitná mouka
Zelenina, houby listová zelenina květák, houby, brambory, chřest, zelená cibule, ředkvičky
Ovoce sušené a čerstvé fíky, blumy ostružiny, meloun, mandarinky, banány ostružiny, kokosový ořech, jahody
Koření karob, kayenský pepř, kari, kurkuma vanilka, bílý a černý pepř, skořice karmamom, chilli, čokoláda, rozmarýn
Bylinné čaje lípa, moruše, šípky, zázvor jetel luční, aloe, třesalka heřmánek, zelený čaj, ženšen, šalvěj
Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
játra, červené maso, kapusta, špenát, brokolice, mořské řasy pšenice, kukuřice, fazole, čočka, zelí

 Dieta dle krevních skupin: Stravujete se tak, jak je vám přirozené?

Krevní skupina A (agrarian = polnohospodářská) 

Krevní skupina A je tzv. „vegetariánská“ či „zemědělská“. Dá se říci, že je přesným opakem krevní skupiny 0.

U této skupiny živočišné produkty zpomalují metabolickou činnost. U některých osob může docházet např. k zadržování vody po konzumaci živočišných bílkovin. Krevní skupina A skladuje maso ve formě tuku, což je důsledkem nízkého obsahu kyseliny usnadňující trávení masa v žaludku.  Na mléčné výrobky reagují tito lidé také celkem špatně.

Povaha: Lidé s touto krevní skupinou jsou pracovití, odpovědní,  klidní, svědomití. Touží po úspěchu, jsou velmi kreativní, ale také citliví a často se stresují.

Vhodné sporty: jóga

Krevní skupina A je náchylná k: onemocnění srdce, rakoviny jater, rakoviny žlučníku, diabetes I. typu

Krevní skupina A má citlivý imunitní systém. Jsou pro ni nejvhodnější čerstvé a organické potraviny. Lidé s touto krevní skupinou by měly konzumovat co nejvíce syrovou stravu a měli by omezit konzumaci zpracovaných potravin.

Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso vepřové, hovězí, jehněčí, skopové kuřecí, krůtí
Mořské plody kapr, pstruh, makrela, mořská štika kaviár, škeble, ústřice žralok, tuňák
Mléčné výrobky, vejce jogurty, kefír a netučné zakysané výrobky, sójové mléko, sýry, tofu vejce, plnotučné mléčné výrobky, kozí sýr, mozzarella, ricotta
Tuky olivový olej, slunečnicová a dýňová semínka, mandle, vlašské ořechy, arašídy kešu, para ořechy, pistácie řepkový olej, lískové ořechy
Luštěniny Pro tuto krevní skupiny jsou vhodné všechny druhy luštěnin
Obilniny rýžová mouka, žitná mouka, ovesná mouka bílá mouka, celozrnná pšeničná mouka kuskus, divoká rýže, bílá rýže, bulgur, grahamová mouka
Zelenina, houby čekanka, česnek, mrkev kapusta, rajčata chřest, červená řepa, celer
Ovoce meruňky, ananas, třešně, blumy banány, papája, mango jablka, datle, broskve
Koření zázvor, miso kayenský pepř, chilli, bílý a černý pepř kari, tymián, máta, paprika, anýz
Bylinné čaje zelený čaj, heřmánek, zázvor jetel luční, šťovík lípa, pampeliška, moruše
Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
rostlinné oleje, sójové výrobky, ananas maso, uzeniny, mléko a mléčné výrobky, fazole, pšenice ve větším množství

Dieta dle krevních skupin: Stravujete se tak, jak je vám přirozené?

Krevní skupina B (balanced = vyrovnaná)

Je tzv. „kočovnická“, jelikož kočovníci konzumovali jak živočišnou, tak rostlinnou stravu. Dá se říci, že se jedná o evoluční skupinu, která se snaží spojit dohromady rozdílné kultury. Jídelníček této skupiny je ze všech nejvyváženější. Mají schopnost odolávat většině závažných onemocnění.

  1. Povaha: Lidé s krevní skupinou B bývají nekonvenční, uvolnění a nejraději se řídí vlastními pravidly.
  2. Vhodné sporty: tenis, bojová umění, golf, turistika
  3. Krevní skupina B je náchylná k: vzácným virovým onemocněním, autoimunitním nemocem (např. roztroušená skleróza)
Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso jehněčí, skopové, krůtí vepřové maso hovězí, telecí
Mořské plody losos, treska, platýs ančovičky, škeble, ústřice tuňák, kapr
Mléčné výrobky, vejce nízkotučné mléčné výrobky sójové produkty kravský sýr, sójový sýr, máslo, plnotučné mléko
Tuky olivový olej sezamová semínka, slunečnicový olej, kukuřičný olej lněný olej, para ořechy, mandle
Luštěniny sója, fazol modrý červená a zelená čočka, strakaté fazole bílé a červené fazole, fazolové lusky
Obilniny špalda, oves pšenice, pohanka, ječmen, žito grahamová mouka, bílá mouka, basmati rýže
Zelenina, houby brambory, houby, zelená zelenina dýně, olivy chřest, kopr, řepa
Ovoce ananas, banány, hroznové víno, švestky kokosový ořech, granátové jablko jablka, borůvky, mango
Koření kayenský pepř, zázvor, kari skořice, bílý a černý pepř pažitka, bazalka, koriandr, chilli, tymián
Bylinné čaje šalvěj, ženšen, šípky aloe, lípa heřmánek, mateřídouška, zelený čaj
Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
vejce, zvěřina, játra, kukuřice, semínka, pohanka, čočka, pšenice

Dieta dle krevních skupin: Stravujete se tak, jak je vám přirozené?

Krevní skupina AB (kombinace A a B)

Tato krevní skupina je kombinací skupiny A a B. Dá se říci, že to, co škodí skupině A a B škodí také skupině AB a naopak co je pro první dvě skupiny vhodné, je vhodné také pro skupinu AB. Není to ovšem zcela shodné, samozřejmě existují také výjimky. Tato skupina je o něco aktivnější a silnější než skupina A.

Povaha: Lidé s krevní skupinou AB mají těkavou povahu. Jsou důvěryhodní a projevují velký zájem o umění. Řídí se svým vlastním přesvědčením, ale není tomu tak vždy, protože se chtějí také zavděčit ostatním a být u nich oblíbení.

Vhodné sporty: intenzivní cvičení jako např. silový trénink či běh, ale také jóga

Krevní skupina AB je náchylná k: srdečním onemocněním, chudokrevnosti, rakovině

Tato krevní skupina by se měla vyhýbat kofeinu, alkoholu a kouření. Nevhodné jsou pro ni kyselé a zavařované potraviny.

Potraviny Vhodné Nevhodné Neutrální
Maso jehněčí, skopové, králičí, krůtí červené maso, kuřecí maso bažant, játra
Mořské plody tuňák, treska, losos ančovičky, uzený losos, humr kapr, sumcovité ryby, sleď
Mléčné výrobky, vejce sýr cottage, kefír, mozzarella, ricotta plísňové sýry, parmezán syrovátka, čedar, eidam, sójové mléko a sýr
Tuky olivový olej, arašídy semena lněný olej, řepkový olej, mandle, pistácie
Luštěniny modré a červené fazole, zelená čočka černé fazole fazolové lusky, červená čočka
Obilniny ovesná mouka, rýžová mouka, rýže basmati pohankové krupky kuskus, grahamová mouka, bílá mouka
Zelenina, houby kapusta, červená řepa, celer, brambory černé olivy, zelená paprika, bílá kukuřice mrkev, kedlubna, křen, čínské zelí
Ovoce třešně, kiwi, fíky, ananas banán, kokosový ořech, granátové jablko jablka, meruňky, vodní meloun
Koření kari, miso bílý a kayenský pepř, chilli bazalka, rozmarýn, bobkový list
Bylinné čaje zelený čaj, heřmánek, šípky aloe, lípa, podběl šalvěj, pampeliška, moruše
Potraviny podporující hubnutí Potraviny nevhodné do diety
tofu, plody moře, mléko a mléčné výrobky červené maso, fazole, semínka, pšenice

Každá krevní skupina má odlišný metabolismus zpracování potravin, což je způsobeno odlišným antigenem s osobitou chemickou strukturou. Zatímco některé potraviny mohou být pro jednu skupinu červených krvinek škodlivé, pro druhou skupinu mohou být naopak prospěšné. Pro každou skupinu byl proto vytvořen seznam vhodných, zakázaných a neutrálních potravin.

Stravování podle krevních skupin nemusí nikomu na 100% pomoci zhubnout, ale může alespoň zčásti pomoci předejít různým zdravotním potížím, které člověku díky genetice hrozí.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Strava podle krevní skupiny: Nepřibírejte a zůstaňte zdraví

Dieta dle krevních skupin: Stravujete se tak, jak je vám přirozené?

Mnozí lidé zkouší různé typy diet, a přesto mají problém zhubnout nebo si udržet dobré zdraví.

Zapomínají však na to, že pro různé lidi jsou vhodné odlišné diety a najít tu správnou není vůbec snadné. Může to navíc zabrat hodně času a námahy.

To, co je pro vás vhodné, do velké míry ovlivňuje vaši současnou postavu, denní rutinu, zvyky a další faktory.

Mezi jeden z takových faktorů, který málokdo bere v úvahu, patří i vaše krevní skupina.

Doktor Peter J. D’Adamo proto vytvořil návod, který je založen na krevních skupinách a osobnosti dané osoby.

Jak vysvětluje:

„Když diskutujeme o dietě, nemluvíme nutně o plánu na hubnutí. Zhubnutí je vedlejším efektem správně nastavené diety. Pod dietou však rozumíme širší okruh toho, jakým způsobem se stravujeme.“

Zde následují podrobnosti tohoto zajímavého konceptu.

Krevní skupina A

Lidé s krevní skupinou A upřednostňují strukturovaný, rytmický a harmonický život. Jsou rádi obklopeni pozitivní a podporující komunitou lidí.

Podle doktora D’Adama je pro lidi s touto krevní skupinou nadmíru vhodná vegetariánská strava. Přechod od masité stravy na vegetariánskou stravu bude pro ně znamenat výrazný úbytek na váze.

Budete mít zájem:  Pětina Čechů míří na dovolenou na hory

Kromě toho věří, že lidé s krevní skupinou A by měli jíst čistou a čerstvou bio stravu.

„Nedokážu ani dostatečně zdůraznit, jak kriticky důležitá je tato změna stravování pro citlivý imunitní systém těchto lidí. S uvedenou dietou dokáží nastartovat imunitní systém a zastavit rozvoj různých život ohrožujících chronických chorob.“

Krevní skupina B

Podle doktora D’Adama, lidé s krevní skupinou B „mají silný potenciál pro flexibilnost a schopnost přežívat v měnících se podmínkách. Jsou však také náchylní na nerovnováhy, protože se v nich tvoří více stresového hormonu kortizolu.“

Víte, že: chronická únava, časté bolesti hlavy, zácpa a průjem mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY…  

  • Jak uvádí jeho návod, tito lidé přibírají hlavně kvůli konzumaci jídel, která ovlivňují jejich metabolismus, včetně pšenice, arašídů, kuřecího masa, rajčat, kukuřice, pohanky, čočky a sezamových semínek.
  • Doktor D’Adamo doporučuje, aby lidé s krevní skupinou B vyměnili kuřecí maso za jehněčí, králičí, kozí či skopové, případně za zvěřinu.
  • Měli by také konzumovat spíše nízkotučné mléčné výrobky a více čerstvé listové zeleniny.

Krevní skupina AB

Lidé s krevní skupinou AB mají podle příručky nízkou hladinu žaludeční kyseliny, což ovlivňuje hlavně trávení masa. Nedostatečně strávené maso se pak mění a ukládá v těle v podobě tuku.

Tento problém lze odstranit tak, že budou jíst menší porce, ale častěji.

Tato skupina lidí by se měla také vyhýbat alkoholu a kofeinu. Platí to hlavně ve stresových situacích.

Je pro ně vhodné konzumovat potraviny, jako jsou mléčné výrobky, zelená listová zelenina, kvalitní fermentované tofu (ne průmyslově vyráběné) a také ryby a jiné mořské živočichy.

Doktor D’Adamo jim také doporučuje, aby „se vyhýbali uzeným a jinak zpracovaným masným výrobkům. Tyto potraviny mohou u lidí s nízkou hladinou žaludečních kyselin způsobovat rakovinu žaludku.“

Krevní skupina 0

Oproti lidem s krevní skupinou AB mají lidé s krevní skupinou 0 naopak vyšší hladinu žaludeční kyseliny. Lépe proto tráví maso a bílkoviny.

Z uvedeného důvodu mohou tito lidé bez obav jíst hodně masa.

Na druhé straně by se měli vyhýbat konzumaci velkého množství sacharidů a zvlášť zrnin, které přeměňují na tuk a triglyceridy.

Dr. D’Adamo doporučuje, aby lidé s krevní skupinou 0 jedli libové maso, maso v bio kvalitě, ovoce a zeleninu. Navíc by se měli vyhýbat alkoholu, kofeinu, mléku a pšeničným výrobkům.

Zpracovala: Vylectese.cz

Syrový: Dělená strava může poškodit tělesné i psychické zdraví

Dieta dle krevních skupin: Stravujete se tak, jak je vám přirozené? Vít Syrový, autor knih Tajemství výrobců potravin a Tajemství krve. http://natur.toe.cz//

O aspektech zdravé výživy, konzumaci vitamínových doplňků a optimálním stravování hovořil v online rozhovoru se čtenáři Českénoviny.cz odborník na zdravou výživu Vít Syrový.

Mirka: Užívám 8 let léky na cukrovku 2.st, 25 let léky na štítnou žlázu hypofunkce – ze startu prý Hashimova thyreoida, 10 let léky na vysoký tlak. Měřím 158 cm, vážím 70 kg. Je mi 60 let. Co by mi nemělo chybět na jídelníčku a co by tam zase vůbec nemělo být. Děkuji za radu a přeji hezký podzimní den.

Odpověď: Z důvodu poměrně dlouhé doby užívání léků je pravděpodobné, že budete mít celkem přetížená játra a ledviny. Proto by jste měla věnovat zvýšenou pozornost dostatečnému příjmu čerstvých kvalitních potravin s dostatkem vitaminů, minerálů atd.

Kromě toho bude pro Vás důležitý dostatečný příjem tekutin, nejvhodnější jsou pramenitá voda, ředěné 100% ovocné šťávy a bylinné čaje. Jako další vhodné zdroje tekutin lze jmenovat neochucené minerální vody (neměly by být přibarvované a uměle přislazené).

Naopak je třeba pokud možno se vyhýbat umělým chemikáliím, které jsou přidávány k průmyslově zpracovaným potravinám. Pokud nemáte prozatím přehled o rozdělení a působení tzv. přídatných látek (Éček) odkazuji vás na svou knihu „Tajemství výrobců potravin“.

Prochajda: Zdravím Vás a ráda bych se zeptala, jelikož celá moje rodina zbožňuje gumové medvídky, zda jste pro či proti jejich konzumaci, případně, které a podle čeho vybírat. Za odpověď děkuji a mějte se krásně.

Prochajda Odpověď: Máte li na mysli želatinové medvídky, tak u nich je třeba v prvé řadě sledovat, jaká obsahují barviva. Pokud jsou to umělá, jsem zcela zásadně proti jejich konzumaci.

Jestliže obsahují přirozená barviva, nebo ještě lépe šťávy z ovoce či zeleniny, jsou tyto pochutiny celkem přijatelné.

Havlová: Z výplaty mi zbude 400kč na jídlo, co jist aby to bylo levné a zdravé? Odpověď: Toto je těžká otázka. Hlavně to ještě neutratit za nějaké zbytečnosti a nutričně zcela nepřínosné pochutiny! Obecně však zdravější strava nemusí být nejdražší. Například tradiční chléb „Šumava“ bývá často zdravější, než některé barvené tzv.

„celozrnné“ druhy balených a krájených chlebů. Také běžné máslo je zdravější a ekonomičtější než margariny (ty obsahují vodu a další nepřirozené látky). Stejně tak jsou zcela zbytečné uzeniny, zdravější i ekonomičtější je alespoň občas nějaké maso. Důležité je neopomínat ani mléčné výrobky, zdravější a ekonomičtější bývají běžné bílé a neochucované druhy.

Z hlediska dostatečného přísunu vitaminů doporučuji vyjít si občas do přírody (či alespoň do parku) a natrhat si plody, které právě rostou. Nyní jsou k dispozici např. šípky. Nejlepší jsou již změklé, z nich lze přímo „vycucávat“ změklou dužinu (semínka vyplivovat!) a ze zbytku lze uvařit čaj. Hodnotné zdroje lze nalézt také mezi bylinami. Jako nejvhodnější bych vnímal kupř.

smetánku lékařskou a další jedlé dary přírody.

Dita: Na která „ečka“ si mám dát nejvíc pozor? Odpověď: Na toto nelze odpovědět stručně několika větami, neboť je jich u nás povoleno přes 300.

Zcela obecně lze pouze říci, že největší pozor je nutné dávat na všechny uměle vyráběné nepřirozené sloučeniny (jako jsou umělá barviva, sladidla, konzervanty apod.) Pokud vás tato tématika zajímá více, odkazuji vás na článek na mých internetových stránkách: http://natur.toe.cz. Ještě podrobněji je tato tématika rozebrána a vysvětlena v mé knize „Tajemství výrobců potravin“. V ní jsou také uvedeny tabulky a tahák s hodnocením míry škodlivosti jednotlivých přídatných látek.

Milda: Jste pro všechny druhy masa, nebo protěžujete klasicky rybí a kuřecí? Díky. Odpověď: Obecně doporučuji postupný přechod na tzv. bílé maso, mezi něž se počítá rozličná drůbež, telecí, jehněčí a další. Zde je však třeba zdůraznit, že nejdůležitější je kvalita daného masa, tzn. čerstvost, a také to, jak byla zvířata chována. Kupř.

kuřata, pochází většinou ze zcela nevhodných velkochovů, přičemž aby rychle narostla do tzv. porážkové hmotnosti, jsou krmena směsmi, obsahujících nemálo škodlivin. Kromě toho mají nesmírně málo pohybu a proto je jejich maso „smrtelně bledé“ (obsahuje tudíž i velmi málo vitaminu B12, železa a dalších nutričně významných látek). Mnohem přijatelnější se v tomto ohledu jeví např. krůta.

Za nejlepší a nejdostupnější domácí maso považuji králičí. Obecně by měla být zvířata co nejlépe chována a krmena, což u kupovaného masa lze očekávat většinou jen u BIO produktů. Ryba je studenokrevný živočich a proto ji nelze počítat mezi maso.

Za nevhodné považuji hlavně zmražené mořské ryby, neboť jednak nebývají čerstvé, jednak se k nim kvůli zvýšení výtěžnosti přidávají fosfáty (váží vodu).

Vlaďka: Které potraviny spíše ředí krev a jak se bránit větší srážlivosti krve? Díky za odpověď. Odpověď: Obecně je hlavně třeba pít dostatek kvalitních tekutin (viz. výše). Kromě toho lze doporučit šťavnaté druhy ovoce a zeleniny.

Za nejvhodnější považuji naše tuzemské plody a nejlépe čerstvě natrhané. Abych vám mohl říci, jak se bránit větší srážlivosti krve, potřeboval bych mnohem více informací o vašem zdravotním stavu včetně testů v krvi se vyskytujících látek.

Pokud bychom zcela nevhodně narušili systémy srážlivosti krve, může to totiž být velmi nebezpečné (z hlediska vykrvácení).

Věra M.: Pijete alkohol? Prospívá podle vás malé množství vína našemu tělu? Odpověď: Veřejně se přiznám, že alkohol téměř nepiji. Rozhodně ne kvůli požitku, rozveselení se apod. Takže až na zcela výjimečné slavnostní situace nepiji ani víno. Mám k tomu mnohé důvody.

Jednak všechno v obchodech nakupované víno je konzervované a většinou má velmi daleko k přírodnímu vínu, které se pilo dříve. Kromě toho mě zatím nikdo nepřesvědčil, že by pití alkoholu prospívalo zdraví.

Studie, které se ke mě dostaly, byly zcela nepřesvědčivé, neboť při nich nebyly brány v úvahu další faktory zcela rozdílného životního stylu. Také se sledoval pouze vliv na srdečně cévní onemocnění a ne dopad na člověka jako celek.

Dokonce i v novinách však poté přiznali, že Francouzi mají nejvyšší výskyt rakoviny, což bylo vztahováno k tomu že kouří a pijí alkohol. Ten totiž obecně ničí játra, což zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou.

Martina: Jaké jídlo máte rád? Odpověď: Dobré, chutné a domácí. Pochutnám si nejen na různých plodech přírody, koláčích či dalších pečených dobrotách, ale i na našich běžných tradičních jídlech. Pokud mě do nich nedají uzeniny či jiné chemicky znečištěné nesmysly, nejsem zase tolik náročný.

Barbora Knopová: Napište nám příklad ideálního denního jídelníčku? Děkuji Odpověď: Obecně je třeba zdůraznit, že každý je jiný a má tudíž i jiné chutě a potřeby. Co jednomu prospívá, může tedy druhému uškodit.

Kromě toho se má lišit jídelníček dle ročního období, zdravotního stavu, potřeby zhubnutí či naopak přibrání apod. Abych vás však nezklamal, napíšu vám příklad mé představy denního jídelníčku: snídaně: chléb s tvarohovou pomazánkou (s petrželkou, pažitkou apod.), ovocný koláč, melta s mlékem.

Oběd: celozrnné špaldové knedlíky, špenát (z čerstvých listů), domácí vejce či kousek kvalitního masa, ovocný džus. Večeře: celozrnné pečivo, sýr, zeleninový salát,bylinný čaj atd. Pokud někdo cítí potřebu, lze na závěr i něco sladkého, např. chléb s medem, zavařeninou apod.

Mezi hlavními jídly lze zařadit i svačiny, např. jablko či další ovoce, jogurt, kefír apod.

MC: Doporučujete BIO potraviny? Odpověď: Jednoznačně ano. Výrazné snížení umělých chemikálií prospěje nejen našemu zdraví, ale i okolní přírodě.

Jitka: Dobrý den, maminka užívá pravidelně vitamínové tablety Zelený zdroj, myslíte že to nemůže uškodit? Jaký máte názor na dlouhodobé užívání vitaminových tablet? Odpověď: Neznám vitamínové tablety Zelený zdroj.

Obecně je třeba vždy zkontrolovat složení. Jednak je důležité z jakého zdroje pochází vitamíny (měly by být čistě přírodního původu), jednak je nutné zkontrolovat další látky, které se běžně k tabletkám přidávají. Zásadně by tam neměly být žádné umělé chemikálie (barviva apod.).

Zda jí to může uškodit nevím. Závisí to na více faktorech, mimo jiné na tom, kolik jich užívá (aby to nepřeháněla) a jak dlouho je již je bere. Já osobně nejsem pro dlouhodobé užívání vitamínových tablet.

Budete mít zájem:  Jak vybrat ideální víno k jídlu?

Někdo to však potřebuje, buď kvůli nevyvážené a nesprávné stravě, nebo mu to může pomáhat i psychicky.

Martina Š.: Už několik let se stravuji dle dělené stravy podle Lenky Kořínkové a potraviny se snažím obměňovat.

Přesto jako odborník, nevíte, zda to může mít na můj organismus nějaký negativní vliv nebo následky? Děkuji Odpověď: Abych vám mohl zcela jednoznačně odpovědět, musel bych vás otestovat a zjistit, zda vašemu tělu něco nechybí.

Obecně dle mých zkušeností může mít dělená strava poměrně dost nepříznivý dopad na tělesné i psychické zdraví.

Saša: Jaký je rozdíl mezi nízkotučným a polotučným mlékem? (kromě obsahu tuku) Odpověď: Velmi výrazný je rozdíl v obsahu v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E). Zatímco v plnotučném mléku jsou velmi výrazná množství těchto vitaminů, tak v polotučném mléku je jich mnohem méně.

V nízkotučných se vyskytují pouze stopy, které nelze ani analyticky stanovit. Přitom třeba vitamin D je nepostradatelný kvůli vstřebávání vápníku (pokud chybí, nemůže se vápník využít). Považuji proto za zcela nevhodné nechat se ovlivnit módou nízkotučných potravin, např. jogurt z 0,1 % tuku. Pokud tyto potraviny neobsahují téměř žádné vitaminy rozpustné v tucích, tzn.

ani vitamin D, je zcela zbytečné je konzumovat, neboť z nich nelze získat vápník!

Renata: Dobré ráno, mám problém se zeleninou, většina druhů mě nadýmá, co s tím mám dělat? Vitamíny v tabletách se mi zdají nedostačující. Děkuji za odpověď Odpověď: Zelenina poměrně dost lidí nadýmá, obzvláště pokud není tepelně zpracovaná.

Při nadýmání je doporučován čaj z rozdrcených semen kmínu, fenyklu a anýzu (poměr 4:3:3). Pro děti lze tento čaj doplnit ještě heřmánkem a mátou, pro dospělé zase hořkými bylinami, např. řebříčkem, kořenem anděliky apod.

Nadýmání muže často doprovázet přechod od běžné stravy k celozrnným produktům a syrové zelenině. Poškozený a ochablý trávicí trakt je třeba proto pomalu zvykat na trávení plnohodnotné stravy, proto by přechod měl být pozvolný a též je třeba mít dostatek trpělivosti.

Nadýmání může vyplývat též z nervozity či napětí, které může být způsobené kupř. tím, když vám někdo říká to, co nechcete slyšet.

Nataša: Dobrý den, můj kolega v práci si občas klidně místo večeře dá 3 koblihy.

Pořád mu říkám, že je to nezdravé, co na to vy, jako odborník? Odpověď: Teď nevím, zda se postavit na vaší stranu, či bránit vašeho kolegu.

Z mé zkušenosti je zcela zbytečné někomu pořád říkat, že je to nezdravé, stejně vás neposlechne. Pokud však má rád sladké, upečte mu třeba nějaké zdravější buchty či koláč a řekněte mu, že to je mnohem lepší!

Ondřej: Dobrý den, poraďte mi, jak posílit imunitu. Děkuji za odpověď Odpověď: Zcela obecně je třeba dostatek vitaminů, minerálů a enzymů. Také lze sehnat některé přírodní posilovače imunity, např. echinaceu, přípravky s beta glukanem apod. Pro obsáhlejší doporučení bych však musel zjistit, z čeho vyplývá případná oslabená imunita.

Tereza: Říká se, že člověk by měl denně sníst 20 dkg zeleniny. Souhlasíte s tím? Odpověď: Nesouhlasím s žádnými dogmatickými příkazy a předpisy kolik dkg zeleniny atd. musí každý denně sníst.

Machala 2: Doporučil byste v zimě doplňovat stravu vitaminovými přípravky a jakými či nějakými speciálními potravinovými doplňky? Odpověď: Pokud usoudíte, že tělo jich má nedostatek, je možné vitaminy doplňovat přirozenou cestou. Lze sehnat více ovocných či bylinných přípravků (nejlépe ve formě nápojů, ve skle a nekonzervovaných). Doporučuji např. rakytníkovou šťávu.

Irena: Může dětem uškodit konzumování pribináčků cca 3x týdně? Prý nejdou vhodné. Co si o tom myslíte? Odpověď: Pokud neobsahují umělá barviva, jsem toho názoru, že konzumování pribináčků cca 3x týdně uškodit nemůže. Samozřejmě, že za předpokladu, že dítě není intolerantní na laktosu či další složky mléka.

Zita: Někde jsem četla, že ovocná šťáva Kubík není vhodná pro děti. Je to pravda? Odpověď: Podívejte se v prvé řadě na složení.

Pokud jde o čistou ovocnou šťávu, neměl bych proti němu žádné výhrady.

Jestliže by k ní ale přidali umělá barviva, sladidla, konzervanty a další látky, které jsou zakázány ve stravě pro děti, je logické, že by pro ně poté již vhodný nebyl.

M.

Hajská: Prosím vás, jsem svobodná matka od malých dvojčátek, po novém roce kvůli ODS neuživím děti! Jak dlouho můžeme být jen o chlebu,vodě a levných vitamínech? Odpověď: Omlouvám se, ale toto vám ani nemohu pomoci vyřešit, ani nevím, za jak dlouho se projeví avitaminóza. Utrácet za levné vitamíny však vůbec nemá cenu, většinou stejně nic nepřinesou. Podívejte se na odpověď na jednu z předchozích otázek, tam doporučuji zdroje vitaminů, které jsou zadarmo a jsou rozhodně účinné.

Oskar: Jíte maso? Odpověď: Ano.

Machala: Co si myslíte o stravování podle krevních skupin? Odpověď: Nesouhlasím s tímto systémem.

Považuji to za pouhé teorie autorů „stravování dle krevních skupin“, jež se snaží lidem namluvit, že každý jedinec dané krevní skupiny má „doživotně“ předurčeno, které z běžných potravinových surovin, vyskytujících se v jeho okolí, může jíst a které nikoli.

Je přece naprosto logické, že malé dítě konzumuje zcela odlišná jídla než dospívající, dospělý člověk či stařec. Kromě toho může docházet během jednotlivých údobí života i k potřebě skokových změn stravovacího režimu, a to zejména při chorobách trávicího systému.

Kupříkladu při vážnějších onemocněních jater bychom měli ze dne na den vyřadit ze svého jídelníčku všechny suroviny, které je výrazněji zatěžují. Také při přechodu z jednoho životního údobí do druhého je třeba změnit svou životosprávu.

Krevní skupiny se v uvedených případech jednoznačně nemění, ale nepochybně dochází ke změnám složení krve, ať již v závislosti na stárnutí organismu, zdravotním stavu nebo působením dalších faktorů. Proto logicky nepostačí pouze stanovení krevních skupin, ale je nutné stanovit ještě mnohem více parametrů.

Elen: Jaké potravinové doplňky byste v tomto období doporučil? Nebo jste úplně proti nim? Odpověď: Nejsem proti všem potravinovým doplňkům.

Pokud jde o čistě přirozené produkty, lze je přechodně také užívat. Opakuji, co jsem již výše psal, tzn. že lze sehnat více ovocných či bylinných přípravků (nejlépe ve formě nápojů, ve skle a nekonzervovaných).

Doporučuji např. rakytníkovou šťávu.

KADLEC: PRÝ SE DÁ UDĚLAT POLÍVKA Z KŮRY STROMU? BOHUŽEL MÁM DLUHY! Odpověď: Zatím jsem o tom neslyšel. Prý se však dá namlít mouka např. z žaludů.

Kalousek: jsem důchodce, proto když mám chuť(1*měsíc)musím si koupit jen levné pivo 1 někdy i 2- kolem 3Kč-neškodí? Odpověď: Nevím jaké pivo to je, tzn jaké je jeho složení. Pokud je četnost 1 ks piva 1x měsíčně, nemělo by to nijak výrazně škodit.

Nikola: Dobrý den chci se zeptat jaký máte názor na výživu podle krevních skupin. Osobně mi připadá logické, že jsou skupiny lidí, které mají na základě jejich genetických dispozic různé výživové potřeby. Přeci do auta, které jezdí na benzin není vhodné tankovat naftu. Odpověď: Již výše jsem se k tomuto systému vyjádřil.

Krevní skupiny skutečně patří mezi typické „rodové“ vlastnosti. Vyplývají tedy z dědičnosti, neboť rodiče předávají svým dětem určité geny (tj. vlohy, projevující se následně jako viditelné či zjistitelné vlastnosti), které způsobují, že se v krvi a dalších tělních tekutinách následně tvoří konkrétní sloučeniny, jež podmiňují danou krevní skupinu.

Avšak z tohoto velmi omezeného úseku dědičnosti již nelze udělat jednoznačné závěry, co kdo může či nemůže jíst. Každý člověk je „originál“ a to jak co do sekvence DNA, tak i krevního složení. Proto pouze dle krevních skupin nelze říci, co vše konkrétnímu člověku bude dělat dobře a co naopak.

Krevní skupiny slouží hlavně ke zběžnému rozdělení, jenž lékaři umožňuje ještě před provedením laboratorních testů vyřadit pro danou transfuzi naprosto nevhodnou krev; třeba příjemci skupiny A nelze dát skupinu B. Toto základní dělení však nestačí, neboť mezi vlastnostmi krve jednotlivých skupin jsou u různých lidí výrazné rozdíly.

Proto se před transfuzí provádějí ještě rozličné testy, jimiž se stanovuje přítomnost či naopak nepřítomnost některých z dalších známých antigenů atd.

  • Autor: Redakce

Dieta versus krevní skupiny – iDNES.cz

Pětadvacetiletá Klára nedá na dietu podle krevních skupin dopustit. Říká, že právě díky ní nejen zhubla, ale zároveň se cítí mnohem lépe.

„I předtím jsem jedla celkem zdravě, ale nějak to nebylo ono. Měla jsem zažívací potíže a vlastně i potíže s váhou,“ říká mladá žena. Líčí, jak se její stav začal lepšit, až když si přečetla, které potraviny se pro ni hodí a které nikoli.

„Mám krevní skupinu B, a proto se pro mě vůbec nehodí kuře a celozrnné pečivo, které jsou jinak takřka symbolem zdravé výživy,“ vysvětluje Klára. A dodává, že naopak si začala dopřávat fazole a mořské ryby.

Jenže lékaři takové tvrzení vesměs zpochybňují. „Dietu podle krevních skupin nepovažuji za smysluplnou,“ je stručná v hodnocení expertka na výživu Zuzana Brázdová, prorektorka brněnské Masarykovy univerzity.

Kočovníci versus zemědělci Dieta podle krevních skupin, kterou vytvořil americký lékař Peter D'Adamo, existuje už řadu let – Američan tvrdí, že vychází z přísně vědeckého základu a její zpochybňování odmítá.

Trvá na tom, že zdraví člověka dosud ovlivňuje to, jakým způsobem žili jeho předci, tedy třeba to, zda to byli kočovníci či naopak zemědělci. „Jenže hubnout podle krevních skupin je stejné jako řídit se při dietě třeba barvou očí,“ shazuje jeho rady obezitolog Petr Sucharda z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Nutriční gramotnost Jak je však možné, že lidé držící dietu podle krevních skupin skutečně hubnou? „Prakticky jakákoli dieta vede ke zhubnutí u lidí, kteří hubnout chtějí. Po dobu držení diety dochází totiž k jevu, který nazývám 'efekt dočasně zvýšené nutriční gramotnosti',“ vysvětluje profesorka Brázdová.

Jinými slovy, v době diety, třeba zrovna té podle krevních skupin, se člověk chová tak, jak by se měli všichni lidé vlastně chovat celý život. „Vyhýbá se energeticky vydatným pokrmům, nepřejídá se a podobně, obvykle však jen dočasně,“ uvažuje lékařka Brázdová.

Ani ona nezpochybňuje, že každý člověk přirozeně upřednostňuje jiné potraviny. „Preference se vyvíjejí mimo jiné podle toho, kdy a v jakém množství se setkáváme s novými chutěmi a podobně,“ vysvětluje.

Budete mít zájem:  Albrecht Street Food Cirkus: Pravá neapolská pizza se peče necelé dvě minuty

„Jsou celé klany masojídků, které se stravují výhradně potravinami živočišného původu, ale zažívací potíže po obilninách či zelenině mohou mít snad jen tehdy, když je jedí v nějaké nevhodné úpravě.

  • Jaká je teorie? • vychází z vlastností imunitního systému člověka • potraviny škodlivé pro krvinky jedné krevní skupiny mohou podle ní být vhodné pro krvinky jiné skupiny
  • • tvrdí, že mezi potravou a krví dochází k chemické reakci, bílkoviny z nevhodné potravy napadají orgány
  • Jak dělí potraviny •prospěšné – jsou zdraví prospěšné, umějí i léčit • neutrální – sice neléčí, ale také nezpůsobují újmu
  • • nevhodné – je rozhodně dobré se jim vyhnout
  • Příklad – potraviny pro skupinu 0• lidé s krevní skupinou 0 jsou lovci • prospívá jim fyzické cvičení a živočišné bílkoviny • mají predispozice k poruchám štítné žlázy, k poruchám funkce slinivky, mají pomalý metabolismus • hubnou, když nejedí chleba, luštěniny a fazole • zcela nevhodné potraviny jsou tedy pšeničný lepek v jakékoliv formě, kukuřice, fazole, čočka, zelí, růžičková kapusta, květák a hořčice.• vhodné jsou mořské řasy, ryby, sůl s jodem, játra, červené maso, kapusta, špenát a brokolice • mléčné výrobky a vejce nejsou vůbec prospěšné 
  • • chléb a pečivo mohou být obvykle pro lidi s krevní skupinou 0 zdrojem potíží, protože většina z nich obsahuje nějaký druh pšenice, v omezené míře je možné konzumovat těstoviny z pohanky nebo rýžové mouky

Zhubnete díky dietě podle krevních skupin? Zjišťovali jsme to!

Foto: nenetus, shutterstock.com

Existuje teorie, že by se skladba jídelníčku každého člověka měla odvíjet od jeho krevní skupiny. Vysvětlíme vám princip!

Vhodné a nevhodné potraviny, doporučené pohybové aktivity i náchylnost k nemocem. To všechno se prý odvíjí od typu krevní skupiny. Co z toho je pravda? Zjišťovali jsme!

Diet a různých dietologických doporučenípro zdraví či linii je na desítky, možná stovky. Ta podle typu krevní skupiny je založená, jak už sám název napovídá, na tom, jestli jste nositeli krevní skupiny A, B, AB, či 0, které mají odlišnou chemickou strukturu.

Jednotlivé krevní skupiny se liší v antigenech – ty odpovídají jejich názvům, jen „nulka“ nemá antigen žádný. Jakmile do organismu vstoupí cizí antigen, imunitní systém aktivuje tvorbu protilátek, které cizorodou látku navážou na sebe a umožní tak její zničení.

„Popsaná reakce se nazývá aglutinace, jinak shlukování. Když jsou buňky, viry nebo bakterie aglutinovány, lepí se dohromady a vytvářejí shluk, což usnadňuje jejich likvidaci.

Dieta podle krevních skupin je zjednodušeně založena na tvrzení, že bílkoviny některých potravin se shlukují s bílkovinami na povrchu červených krvinek, a to v závislosti na jejich konkrétních antigenech, tedy na krevní skupině,“ uvádí známá specialistka přes výživu Margit Slimáková.

Zakladatel diety Dr. D’Adamo tak obdobnou odezvu popisuje mezi krví a přijímanou potravou. Zastánci diety tak tvrdí, že krevní skupina mimo jiné určuje vaši náchylnost k chorobám (ano, jistá souvislost je dokázána), je vodítkem k tomu, jaké potraviny byste měli jíst – a nejen při hubnutí, obecně pro celkově dobrý zdravotní stav.

A nejen to, také prý ovlivňuje, jaký sport či pohybová aktivita je pro vás vhodná, jelikož chemické struktura je klíčovým faktorem vaší energetické hladiny a efektivity, s jakou spalujete kalorie.

Foto: nd3000, shutterstock.com

Krevní skupině A by měla prospívat hlavně zelenina

„Zakladatelům tohoto stylu stravování oponují vědecké výzkumy, jejichž výsledky ukazují, že se sice v potravě vyskytují látky způsobující aglutinaci, ovšem ne vždy reagují specificky s konkrétní krevní skupinou.

Přímá spojitost ,krevní skupina – dieta – zdraví` tak zatím prokázána nebyla a z praxe vím, že tento výživový směr opravdu nemusí příznivě ovlivnit zdraví každého,“ vysvětluje Petra Šarmová z webu Prirodnicestou.

Foto: Endla, shutterstock.com

AB i 0 se na skladbě oběda shodnou. Mělo by převažovat maso

Řídit se touto dietou však může být prospěšné, i když to nemusí mít spojitost s vaší krevní skupinou. Podle Margit Slimákové jde o to, že uvedená doporučení jsou založena na konzumaci skutečných potravin, jež jsou opakem běžné stravy, která je složena z vysoce průmyslově upravovaných jídel.

„Strava podle krevních skupin stojí jako jakýkoli jiný výživový směr na vnějších pravidlech. Jestliže vám tato pravidla přijdou smysluplná a láká vás nyní tímto směrem jít, jistě pro vás taková cesta může mít prospěch,“ vysvětluje Petra Šarmová.

„Podle mého osobního názoru však nejvíce svému zdraví prospějete, když se učíte vnímat jeho skutečné potřeby. Být vnímavý a otevřený signálům svého těla a podle toho upravovat svůj jídelníček i množství snězeného jídla. Bez toho je v jakémkoli výživovém směru možné ,zabloudit` a vytvářet ve svém těle nerovnováhu,“ dodává Petra Šarmová.

Podle jakých zásad či doporučení se stravujete vy?

Dieta podle genotypů: Jste lovec, sadař či válečník?

Hubnutí podle krevní skupiny

Zdroj: Profimedia.cz

Ženy, kterým se ani po několikáté dietě nedaří zhubnout, často říkávají: „No jo, když já mám tu tloušťku v genech.“ A mají pravdu!

Jejich názor potvrzuje přední americký dietolog a lékař Peter D‘Adamo. „Ženy se dají rozdělit do šesti kategorií podle genotypů. Každý z těchto genotypů má přitom své problémy související s váhou a metabolismem, a proto také potřebuje svoji dietu.

Pokud matka v těhotenství dostatečně nejí a má špatné stravovací návyky, stejné pocity zakouší také plod v jejím břiše. Když přijde na svět, snaží se pak s nimi vyrovnat. Jak? Tak, že začne podvědomě hlídat každou přijatou kalorii,“ tvrdí D‘Adamo.

Příznivkyní nové diety je i notorická dietářka, americká moderátorka Oprah Winfrey (54).

Správná dieta pro váš genotym

Lovec
Postava: Vysoká, štíhlá a atletická. Lovci, zejména muži, mají téměř vždy delší prsteníček než ukazováček.
Co hrozí: Této skupině lidí hrozí vysoká hladina cukru v krvi. Lovci jsou náchylnější k astmatu a revmatické artritidě. Mají obvykle krevní skupinu 0.
Co jíst: Lovci by měli jíst stejně jako jejich prapředci, tedy stravu bohatou na proteiny (kuřata, červené maso, ryby) a zelenou listnatou zeleninu (špenát, brokolice, kapusta) a pít čerstvé ovocné džusy.
Co nejíst: Obilniny a luštěniny (fazole, čočka)
Jak cvičit: Vhodné jsou aerobní aktivity, např. běh.
Sadař
Postava: Přirozeně zaoblená s křivkami. Ne příliš vysoká, kratší nohy. Oválný tvar obličeje. Ukazovák je delší než prsteník. Silný imunitní systém.
Co hrozí: Vysoká hladina estrogenu a s tím spojené riziko určitých druhů rakovin. Pokud se správně stravují, jsou příkladem zdravého a plodného člověka. Obvykle mají krevní skupinu B.

  • Co jíst: Jehněčí, krůtí, vajíčka, losos
  • Co nejíst: Chléb, těstoviny, polotovary
  • Jak cvičit: Vhodným typem pohybu je aerobic, nebo chůze.
Učitel
Postava: Silná, šlachovitá. Učitelé jsou většinou plní života. Jejich váha je průměrná, mají nízkou hladinu tuku a dobrý metabolismus. Jsou pro ně typické rovné vlasy.
Co hrozí: Mohou trpět poruchami trávení, nebo plicními onemocněními. Zpravidla mají krevní skupinu A.
Co jíst: Převážně vegetariánskou stravu bohatou na oříšky, semínka, fazole, cereálie, těstoviny, rýži. Hodně ovoce a zeleniny. Milovníci ryb pak pstruha.
Co nejíst: Červené maso, plody moře (např. humry či ústřice)
Jak cvičit: Zkuste jógu či golf.
Průzkumník
Postava: Svalnatá, široká ramena, úzké boky. Trup je zpravidla delší než nohy. Průzkumníci mají nízkou až střední hladinu tuku, dobrý metabolismus. Obvykle se těší dobrému zdraví, mohou se u nich ale náhle objevit problémy po pozření určité potraviny.
Co hrozí: Jsou citlivější na kofein a kolísání hladiny hormonů. Ženy trpí premenstruačním syndromem a při menstruaci silněji krvácejí. Mohou mít jakoukoliv krevní skupinu, často to ale bývá Rh negativní.
Co jíst: Jídlo bohaté na železo (maso, sýr, ryby) a luštěniny (hrách, fazole, čočka)
Co nejíst: Polotovary. Škodí i káva a alkohol.
Jak cvičit: Ideální je cyklistika.
Nomád
Postava: Jsou buď hodně velcí, nebo velmi malí. Mívají zrzavé vlasy a zelené oči. V poměru k tělu mají dlouhé nohy. Mají zpravidla vyšší index tělesné hmotnosti BMI, a to ne kvůli tuku, ale spíše kvůli svalové hmotě.
Co hrozí: Jsou ohroženi Alzheimerovou chorobou, mají slabší zažívání a trápí je často bolesti břicha. Jsou zpravidla vtipní a optimističtí. Častá krevní skupina: B nebo AB.

  1. Co jíst: Jídla bohatá na mastné kyseliny (losos, makrela)
  2. Co nejíst: Kvůli zažívání vše, co obsahuje oves či ječmen.
  3. Jak cvičit: Pomůže zklidňující cvičení (tai-či, meditace)
Válečník
Postava: Vysoká s dlouhýma nohama, v dětství často hubená, ve středním věku se ovšem může projevit nadváha. Mívají srostlé obočí a tvář tvaru vejce. Díky silné imunitě se skvěle zotavují z nemocí.
Co hrozí: Ve středním věku mohou mít problémy s plodností. Mají krevní skupinu A nebo AB.

  • Co jíst: Převážně vegetariánskou stravu, hodně oříšků a ryb.
  • Co nejíst: Koláče, chléb, těstoviny konzumovat jen v rozumném množství stejně jako červené maso.
  • Jak cvičit: Chůze, plavání cyklistika.

Informace na internetu:

Jak správně určíte svůj genotyp?

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“2 757 300 Kč „,“imgUrl“:“//g.denik.cz/images/realcity/default_rc.png“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-1-1-karlovy-vary-studentska-4060541″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+kk“,“locality“:“Praha 4, Jurkovičova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, přízemí, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 460 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147c1f774ab67.31277313.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-kk-praha-4-jurkovicova-4060540″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Komorní Lhotka“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“4 999 999 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147c091954e29.86608010.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-komorni-lhotka-4060539″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 1+1″,“locality“:“Karlovy Vary, Buchenwaldská“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 7. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída D (121-162 kWh/m²/rok)“,“price“:“1 179 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147c005b13687.31914826.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-1-1-karlovy-vary-buchenwaldska-4060538″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 1+kk“,“locality“:“Pardubice, Jiřího Tomana“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 6. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída C (83-120 kWh/m²/rok)“,“price“:“2 300 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147bf32930a28.65600481.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-1-kk-pardubice-jiriho-tomana-4060537″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 2+kk“,“locality“:“Kladno, Čs. armády“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 2. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 400 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147be6e512fd0.25124616.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-2-kk-kladno-cs-armady-4060536″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+1″,“locality“:“Neratovice, nám. Republiky“,“information“:“družstevní vlastnictví, panelová konstrukce, 4. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“4 090 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147bcc75075b8.14445994.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-neratovice-nam-republiky-4060534″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+1″,“locality“:“Černá Hora, Okružní“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 1. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“4 190 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147bbfda8e2a0.24959732.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-cerna-hora-okruzni-4060533″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+1″,“locality“:“Ústí nad Labem, Pincova“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 5. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“2 730 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147bb531faab2.40991334.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-usti-nad-labem-pincova-4060532″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+1″,“locality“:“Havířov, Karolíny Světlé“,“information“:“družstevní vlastnictví, panelová konstrukce, 6. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“2 000 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6147b9f6a032e3.39416923.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-havirov-karoliny-svetle-4060530″}]}>

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector