Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Přečtěte si, jak se nejlépe připravit na běhání v horku, co využívají profi sportovci, které nápoje a které potraviny nejlépe ochlazují.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Běhání v úmorných vedrech klade zvýšené nároky na srdce i plíce. Zvýší se vám tělesná teplota, extrémní horko zatíží krevní oběh, zvýší se srdeční frekvence. Výsledkem potom bývá vyčerpání, svalová křeč, dehydratace nebo úpal. A není třeba dodávat, že i běžecké výkony nejsou nic moc.

Asi všichni znají obecné zásady pro běhání v horku: trénink by měl být méně intenzivní. Měli byste se vyhnout polednímu žáru a raději sportovat v ranních nebo večerních hodinách.

Pokud je šance, dejte před rozžhaveným betonem přednost stínu stromů a travnatému povrchu, ideálně třeba někde u řeky.

Na sebe nahoďte světlé volnější funkční oblečení, namažte se krémem a vyberte něco vhodného na hlavu, ať si nevyběháte úžeh.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Nejlepší ochlazující nápoj

Notoricky známou radu o dostatečném příjmu tekutin snad jen doplním radou, že pokud chcete dodat tělu nějaké minerály, dejte přednost domácímu ionťáku z kvalitního zeleného čaje, který má na tělo ochlazující účinky a nenajdete v něm žádné termoboostry.

Na 1 litr čaje použijte 20g řepného cukru a 30g maltodextrinu nebo lépe palatinózy (koupíte ve fitness shopech nebo se dá objednat v lékárně), přihoďte trochu soli, zakápněte šťávou z citrónu.  Skvělé je vmíchat ještě dvě lžičky chia semínek, které pomáhají udržet tělo hydratované. Pro ještě větší chladící účinek můžete přidat i pár lístků máty

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Co se týká jídelníčku (pokud vůbec má někdo chuť v tom vedru něco jíst), tak je dobré opět využívat termického působení potravin – mezi nejvíc ochlazující patří syrová zelenina (okurka, rajče, cuketa, listový salát, brokolice), samozřejmě i ovoce (především citrusy, meloun, jahody), z masa potom králík, losos, sleď..

Ochlazující potraviny dle tradiční čínské medicíny

  • pšenice, pohanka, ječmen
  • tofu
  • mléčné výrobky: tvaroh, čerstvý sýr, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana
  • výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, pšeničné klíčky, pšeničné výhonky, řeřicha, kyselé zelí, výhonky sóji, řeřicha, ředkvička, výhonky ředkvičky, bílá ředkev, artyčoky, čekanka, hlávkový salát, lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, cuketa, rajčata, okurky
  • avokádo, žampiony, hrách, fazole mungo
  • mořské řasy
  • olivový olej
  • ovoce: kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, mandarinka, pomeranč, grepy angrešt, borůvky, hrozny, ananas, citróny, kiwi, žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun, banán
  • maso: králík
  • ústřice, sépie, kaviár, krabi, rak, slávka jedlá
  • nápoje: zelený čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, mátový čaj, bílé víno, citrusové šťávy, minerální voda

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Dávka ochlazujícího proteinu

Pokud do sebe potřebujete po tréninku dostat nějaký protein, tak doporučuji vyzkoušet obdobu indického nápoje lassi:

150 ml kvalitního jogurtu, 150 drceného ledu, 150ml vody, 1 velký banán, pár jahod nebo borůvek, lžička medu, koriandr, špetka kardamonu, 30g konopného proteinu – vše rozmixovat a hotovo.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Pre-cooling

Poslední dobou se také hodně mluví o tzv. pre-cooling metodách, kdy se před výkonem sníží teplota těla.

Elitní atleti k tomu využívají speciální chladící vesty, případně absolvují ledovou koupel, sprchu či pobyt v chladné místnosti. Například Deena Kastor and Meb Keflezighi, kteří získali maratonské medaile na OH v Aténách, přisuzují svůj úspěch právě použití chladících vest.

Nejedná se o žádnou novinku. Již před 60 lety probíhaly nejrůznější studie, které porovnávaly výkony sportovců, kteří se snažili ve vedrech snížit svou tělesnou teplotu.

Porovnávají se samozřejmě nejen metody zchlazování, ale i efekt zchlazení různých částí těla (ponoření předloktí do studené vody, chlazení zátylku, celkové zchlazení těla koupelí v ledové vodě), zkoušejí se kombinace několika metod (zchlazení povrchu těla v kombinaci s pitím ledových iontových nápojů).

Jako nejefektivnější vyhodnotili australští vědci během jedné studie z roku 2008 konzumaci ledové tříště, kterou připravili z iontového nápoje, a k tomu přikládali na tělo sportovců ručníky namočené v ledové vodě – konkrétně na ramena, zátylek a dále na nohy. Celkově se snažili chladit tělo už hodinu před výkonem, s tím, že konzumaci ledové tříště rozdělili do dvou porcí (vždy po 0,5l).
Vyhodnocená studie udává zlepšení výkonu s využitím chladící metody o 6%.

Je dobré využít led?

Většině běžců v našich klimatických podmínkách bude bohatě stačit dodržování pitného režimu a během horka před vyběhnutím chladit pár minut předloktí, zátylek a čelo studenou vodou. 

Pokud se rozhodnete pro některou radikálnější ochlazovací metodu kvůli závodům, pak si ji raději vyzkoušejte předem. Zchlazení předloktí asi zvládne každý bez nějakých následků, ale přikládání ledových ručníků či zkonzumování litru ledové tříště vám nemusí sednout.

Na internetu najdete i různé tabulky, které vám mohou napovědět, jak přizpůsobit své tempo ve vedru. Je lepší doběhnout  třeba  o 10 minut později, než se po cestě „uvařit“  a doplazit se do cíle s mnohem větším zpožděním.

Pokud chcete zjistit, jak  narůstající teplota ovlivní váš výkon, můžete využít naši kalkulačku:

KALKULAČKADesítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Vždy bude platit: „ poslouchej své tělo!“.  Když si po 10 minutách venku připadáte jako grilovaná pečínka a podrážky bot se boří do tekutého asfaltu, bude možná lepší dát přednost nejbližšímu koupališti, nebo si doma zacvičit „ochlazující“ jógu

Sportovní výkony i tvarování postavy začínají na talíři

Už tě nebaví ptát se ostatních, co kdy jíst? Chceš konečně výživě rozumět, umět efektivně hubnout i nabírat svalovou hmotu? Pak se využij léto ke změně a registruj se na náš Kurz (nejen) sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ SPORTOVNÍ VÝŽIVY

sestavený profesionály, kteří spolupracují s vrcholovými sportovci

Jak přežít vedro: nejdřív sprcha, pak se přikrýt parafínovými kapslemi

Začít „boj s horkem“ lze i netradičně, a to od přikrývek a povlečení. Vedle lněných prostěradel, které doporučovaly už naše babičky, protože len chladí, lze sáhnout po polštářích i přikrývkách s označením Exclusive Clima.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Parafínové kapsle zabezpečují termoregulační vlastnosti výrobku.

Při jejich výrobě se totiž používá tkanina Eole Temp z česané bavlny, která nabízí patentovanou technologii parafínových mikrokapslí PCM (Phase Change Materials) zabezpečujících termoregulační vlastnosti výrobku. Parafínové kapsle se do vláken dostávají při jejich spřádání speciální technologií.

„Během zahřívání absorbují kapsle nahromaděné teplo, když se naopak ochladí, uvoľňují je. Používají se jak pro polštáře, tak také pro přikrývky,“ vysvětluje Ivana Šachová ze společnosti Silex, která na trh uvedla bytový textil se značkou SCANquilt.

Velmi důležitý je v horkých dnech i výběr povlečení, protože přichází do styku s pokožkou po celou noc. Chladivý efekt nabízí hlavně ložní prádlo vyráběné ze stoprocentní česané dlouhovlákné bavlny, která dobře saje. Z jemných přízí se tkají jak hladké satény, tak i na omak jemná, hustě tkaná plátna a damašky.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

V horkých dnech je lepší se vyhnout i u povlečení teplým barvám.

„Vysoký lesk, který máme se saténem spojený, je však výsledkem přídavku polyesterových vláken na místo bavlněných. Právě ta zajišťují i chladivý účinek,“ vysvětluje Ivana Šachová.

A protože barvy opticky „topí“, vyplatí se v horkém létě na povlečení preferovat chladivé zelinkavé, stříbrné nebo světle modré barvy. Rozhodně by se mělo v létě omezit používání aviváží, které mohou způsobovat různé alergie, ale především zabraňují přirozené vlastnosti vlákna absorbovat vlhkost.

Se studenou vodou opatrně

Dát si po návratu domů na ochlazení studenou sprchu není až tak skvělý nápad, jak by se mohlo zdát. Při sprchování se sice prokrvuje pokožka, optimalizuje se zásobování kyslíkem a živinami a organismus se lépe zbavuje odpadních produktů látkové výměny, ale je třeba dodržovat určitá pravidla.

Lékaři na začátek radí vlažnou sprchu, pak postupně přidávat teplou. Proud vody by měl dopadat hlavně na krční obratle a ramenní svaly, aby došlo k uvolnění a podrážděné konečky nervů se zklidnily.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Sprchování představuje už v mnoha místech světa nedosažitelný luxus

Pokud přijdete zvenčí a hodně se potíte, chvilku počkejte, jinak bude pocení po koupeli pokračovat. Studené vodě se raději vyhněte. Chlad totiž opět nastartuje již zklidněný krevní oběh. A pocení začne nanovo. Z téhož důvodu se vyplatí vyhnout se intenzivnímu masírování a tření ručníkem. Pokud se sprchujete několikrát denně, omezte používání mýdel i gelů.

Naopak studenou vodu můžete napustit do vany, stačí třeba 10 cm na výšku, otevřít dveře koupelny do bytu a nechat vodu odpařovat. K častým radám pro ty, kteří nemají v bytě klimatizaci, je pověšení vlhkých ručníků do blízkosti ventilátoru.

Pro toho, kdo má na lodžii dlažbu, jež akumuluje teplo, bude lepší než polévání dlažby studenou vodou položit na podlahu například navlhčené starší froté ručníky nebo obdobné tkaniny.

Z jižních zemí pochází i rada namočit dlouhé závěsy do vody a nechat je přes den „sušit“ přímo na okně. Samozřejmě při zatažených žaluzií či okenicích.

Bez chladničky to nejde

Nejen lidem, ale také potravinám nedělá horko dobře. Jít na nákup s termotaškou, která uchová během transportu domů teplotu potravin skladovaných v chladicích pultech či dokonce mrazácích, je určitě dobrý nápad. U chladniček se pak vyplatí použít některé nové funkce.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Pouhým stisknutím jednoho tlačítka lze získat ledové kostky a tříšť, ale i dokonale vychlazenou pitnou vodu. Spotřebič je napojen přímo na vodovodní řad a voda je vedena přes speciální filtr (americká kombinace side by side Siemens KA 58NA75).

Budete mít zájem:  Proč cvičit bez make-upu a s ručníkem

„Pomocí tlačítka superchlazení se teplota v chladicím prostoru sníží přibližně na 2 °C. Tato funkce je důležitá zejména nyní, když vkládáte do chladničky větší množství čerstvých potravin určených ke zchlazení, které mají o hodně vyšší teplotu než ostatní v chladničce.

Tím se nově vložené potraviny rychleji ochladí a zároveň se zabrání tomu, aby se uvnitř nadměrně zvýšila teplota a dříve uložené potraviny se zahřály.

Nejpozději po šesti hodinách se tato funkce automaticky vypne,“ popisuje funkci superchlazení Kateřina Pavelková ze společnosti BSH domácí spotřebiče.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Chladnička Panasonic NR-B32FE2 má energetickou třídu A+++, byla zde využita speciální izolace U- Vacua a motor typu Inverter.

Některé chladničky si teplotu uvnitř řídí podle venkovní samy: například Panasonic (a další výrobci) používá u chladniček technologii inverter, při níž senzory reagují jak na teplotu uvnitř, tak také zvenčí.

„Výkon kompresoru chladničky s inverterem se pak automaticky upravuje sám tak, aby byla v chladničce neustále udržovaná optimální teplota a zároveň se dosáhla co největší úspora spotřeby energie. Tepelné senzory a technologie mikroprocesoru navzájem spolupracují,“ vysvětluje Jan Hastík ze společnosti Panasonic.

Co dělat při vedru? 10 tipů, které ti pomohou zvládnout tropické teploty – Greenpeace Česká republika

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Chcete udělat víc?

#ObnovitelnéZdroje

#Ovzduší

#ZměnaKlimatu

Spolu pro klima

Vyzvěte vládu, aby plnila Pařížskou dohodu. Společně můžeme věci změnit!

Jdu do toho

×

Skoro každý se těší na léto. Dlouhé dny, koupání u vody, zmrzlina na každém rohu. Krásné představy, jen se velmi zřídka stanou na celé léto realitou. Místo toho se musíme poprat s horkem a přepálenými ulicemi, špatně se nám soustředí a ještě hůře usíná.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnoutVlna veder (ilustrační foto) © Greenpeace

Co dělat, abychom si léto pamatovali spíš jako idylu a nikoli jako pobyt v pekle?

Projdi si seznam našich doporučení, co během horkých dnů dělat!

  1. Buď připraven – má to svůj důvod, že si skauti zvolili právě takové heslo. Je dobré být na vedro připraven. A zde je klíčové vědět, kdy vedra udeří. V našich končinách má vedro meteorologický název „tropický den“. Ten nastává, když denní teplota stoupne na 30°C. Tropický den má i svůj protějšek, tropickou noc, která nastává, když teploty v noci neklesne pod 20°C. Obojí znamená pro našince opravdové vedro, především ve městech. Až tedy při pročítání předpovědi počasí nebo například od paní Míkové v televizi uslyšíš, že teplota bude dosahovat takových hodnot, teď už víš, že bude opravdové teplo. A že je důležité se připravit.
  2. Pij vhodné tekutiny a pij více než obvykle. Pitný režim je klíčový pro udržení psychické a fyzické kondice a je základem prevence negativních dopadů horka. Průměrně by měl člověk během dne vypít 2 – 3 litry tekutin. V době horka by to mělo být ještě více. Mnoha lidem se osvědčilo vzít si s sebou na celý den láhev jasného objemu s vědomím, že ji musí třeba 2x za den celou vypít. Zároveň je velmi důležité, co piješ. Vyhýbej se alkoholu, kávě a příliš sladkým nápojům. Ideální je obyčejná vlažná voda, ovocné šťávy, ovocné nebo bylinkové čaje. A nezapomeň, pocit žízně je již varovným projevem nedostatku tekutin.
  3. Lehké jídlo ti prospěje. Zapomeň na klasickou českou kuchyni. Svíčková se sedmi opravdu není vhodné jídlo, které ti v horku udělá dobře. Spíše se zaměř na středomořskou kuchyni, saláty, lehká a vzdušná jídla. Jez častěji malé porce, kombinuj je s ovocem a vodnatou zeleninou.
  4. Obleč se rozumně a kryj si hlavu. Letní šatník vybav především vzdušnými a lehkými látkami jako len nebo jemná bavlna. Inspiraci můžeš hledat mezi obyvateli pouští, kteří spíš než krátké kalhoty nosí tuniky, košile a lehké kalhoty. Vždy a za každých okolností svou hlavu pokryjte kloboukem nebo čepicí, opět ideálně z lehkých materiálů. Dobrým nápadem je si pokrývku hlavy namočit studenou vodou.
  5. Sportuj pouze ráno nebo večer. Vyhni se velkým sportovním výkonům během dne. Když už se rozhodneš sportovat, nezapomínej na pitný režim a doplňování iontů.
  6. Nevycházej ven mezi 11:00 – 15:00. Pokud je to jen trochu možné, naplánuj svůj den tak, abys během největších veder nemusel vůbec vycházet ven. Zůstaň doma, v práci nebo například v knihovně.
  7. Větrej jen ráno. Otevřít okna a nadýchat se čerstvého vzduchu je věc, na kterou můžeš při horku zapomenout. Větrání vždy nech na noc či na brzké ráno. Neotvírej okna během dne, tedy zhruba od 10:00 do 18:00.
  8. Dej si na okna závěsy. Pokud je to jen trochu možné, nech během dne zatažené závěsy nebo stažené žaluzie. Závěsy vol vzdušné a světlé.
  9. Nepřecházej rychle mezi klimatizovanými a horkými prostory. Ať už se jedná o auto, kanceláře nebo například obchodní centra, snaž se vyhýbat rychlým změnám teplot. Pro organismus je obrovská zátěž přejít z 20°C, které jsou v klimatizované kanceláři do ulice, kde právě vrcholí teplotní maxima dne a vládne tam 33 °C nebo dokonce více ve stínu. Maximální změna teplot, která je doporučována, je zhruba 5 °C. Vol proto raději pomalý přechod, dej čas svému tělu se přizpůsobit.
  10. Dej si krátkou vlažnou sprchu, zaplav si. Voda v rybnících, řekách, přehradách a přírodních koupalištích může mít až o deset či patnáct stupňů méně, než vzduch. Stejně tak se člověk může osvěžit krátkou vlažnou sprchou.

Z posledních šesti let byly hned čtyři nejteplejší za celou dobu měření. Není to náhodou. Lidská činnost se podílí na zvyšování průměrné globální teploty, především spalováním fosilních paliv. Klimatické modely předpovídají další a další vlny veder, které se stanou nemilou součástí našich životů.

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnoutPrůměrný počet tropických dnů v ČR v závislosti na různých emisních scénářích. Zdroj. www.klimatickazmena.cz

Nemusí to tak ale být. Máme možnosti jak zabránit nejhorším dopadům růstu globální teploty. Máme prostředky udržte maximální růst pod úrovní 1,5 °C. Musíme ale začít jednat. Nejen každý osobně, musíme k akci dotlačit i naše politické představitele.

Přidej se k výzvě naší vládě, aby udělala maximum proti stoupání globální teploty o více než 1,5°C. Prostředky i znalosti na to máme. Je čas začít jednat.

Máš nějaké nápady, co se dá dělat během tropických dnů? Napiš nám do komentářů.

Edit 24. června 2019: drobně jsme doplnili některé body. Zároveň jsme aktualizovali den vydání, neboť nás čeká velmi teplý týden.

Edit 9. července 2020: doplněna mapa, aktualizován den vydání.

Saláty ano, maso a alkohol ne. Co jíst v tropickém počasí a čemu se vyhnout? | Zdraví

Tropická vedra, která v současnosti obtěžují celou Evropu, ovlivňují nejen, jak se cítíme, ale také to, jak naše tělo tráví. V horkých dnech je proto lepší vyhnout se těžko stravitelným potravinám, masu, chlebíčkům či tučným a mastným jídlům. Nahraďte je ořechy, ovocem a zeleninou či kuskusem.

Pokud je venku nesnesitelné horko, je nejlepší konzumovat především ovoce, které tělo přirozeně ochladí. Pokud vám ale k večeři nestačí ani ovoce, ani zelenina, dopřejte si k ní třeba kuskus či quinou. 

„Když si dáme směs kvalitní zeleniny, do ní kus sýra, tofu či vajíčko natvrdo, posypeme oříšky nebo semínky, dostaneme úžasný výživný pokrm. Pokud se teplého jídla nechceme vzdát, jsou vhodné například lehké zeleninové polévky.

Nyní dozrávají cukety – je ideální zpěnit kostičky cukety na cibulce, zalít vývarem a poté rozmixovat.

Polévku ani nemusíme zahušťovat jíškou, stačí hustá zeleninová směs, kterou lze doplnit třeba sýrem,“ vysvětluje výživová poradkyně Barbora Hernychová.

  • 200 g hladkolisté petržele
  • 30 g rajčat 
  • 1 jarní cibulka 
  • 50 g vařeného bulguru
  • 30 g červené cibule 
  • 30 g salátové okurky
  • panenský olivový olej
  • skořice 
  • pepř 
  • sůl 
  • citronová šťáva 
  • máta (nemusí být) 

Hladkolistou petržel a jarní cibulku nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme rajčata nakrájená na kostičky, červenou cibuli nasekanou najemno a vařený bulgur. Ochutíme olivovým olejem, solí, pepřem, citronovou šťávou, skořicí, můžeme přidat i nasekanou mátu. Lehce promícháme. Tabouleh podáváme k masu, rybám, ale i jako samostatné jídlo, například s pečenou paprikou: Papriku pečeme na grilu, popř. nad plynovým hořákem nebo na litinové plotýnce, dokud se na ní nedělají puchýře. Sundáme a necháme krátce vychladnout (pokud papriku pečeme v troubě nebo nad hořákem, zabalíme ji na chvíli do fólie či alobalu a necháme zapařit, slupka pak půjde snáz dolů). Oloupeme, zbavíme semínek a podáváme.Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

„Když sníme něco obtížně stravitelného, trávicí trakt stáhne tekutiny k sobě. Tím pádem klesá krevní tlak a pocení má na celkový zdravotní stav horší efekt,“ popisuje lékařka Kateřina Cajthamlová. 

Mezi takový typ potravin patří například maso a bílkoviny obecně. V horkých dnech by se tak měly konzumovat ideálně jen ve formě polévek a vývarů.

Saláty na všechny způsoby

Jednou z nejlepších variant v teplých letních dnech je salát. Můžete si ho dopřát v jakékoli kombinaci, organismu vždy prospěje, když ho trávení nezaměstná na dobu delší než je nutné. 

Ovoce je vhodné především proto, že obsahuje hodně vody, ale také vitamíny, které jsou pro zatížený organismus potřebné. Zeleninové saláty či grilovaná zelenina jsou dalším jednoduchým pokrmem, který navíc můžete kombinovat s rybou či pečivem.

„Nejzásadnější je dodržovat pitný režim. I potraviny, které konzumujeme, by měly být lehčí a ochlazující. Doporučuji určitě ovoce a zeleninu, ideálně sezónní druhy.

Nemusíme jíst za každou cenu pomeranče, nejlepší je nasbírat druhy, které rostou kolem nás. Obecných rad je spousta, primárně bych se ale řídila vlastním pocitem.

Selský rozum nám řekne nejlépe, co si dát a co si nedat,“ radí díle výživová poradkyně. 

Dva lilky rozpůlte podél, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapeme citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolíme a dáme stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje.Mezitím si připravte kuskus (asi 200 g). K zalití použijte vývar. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte. Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. V sezóně můžete přidat hrst čerstvých hub.Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán (může být i eidam), osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180°C asi 40 minut.Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

Deset jídel, která vás v horku ochladí

Na něco se dá přijít vlastní zkušeností.

Taky bych nevěřila, že v den po dni se vlekoucích vedrech je na žízeň lepší vlažný čaj, ale nedávno jsem jeho pití propadla, a pokud si neuvařím několik velkých hrnků denně, pobolívá mě hlava.

Samozřejmě, občas mě popadne skoro nezvladatelná chuť na studenou vodu, ale bohatě mi stačí kohoutková studená, na led, co se mrazí v mrazáku, zatím nedošlo.

A něco se dá vyčíst z tradičních pouček, tady konkrétně z čínské medicíny, která pracuje s tím, že některé potraviny ochlazují, zatímco jiné člověka spíše zahřejí.

Nemusíte přitom hned věřit na teorii jin a jang a zabývat se východní filosofií, protože i tady vám může poradit zdravý rozum. „Pít vlažné nápoje je určitě vhodné, ale chápu, že to zní divně.

Ale to, že v létě se moc nehodí jíst třeba svíčkovou se šesti knedlíky a že k chuti spíše přijde třeba zeleninový salát, to už si snad dovede představit každý,“ říká výživová poradkyně Jitka Divišová.

A co se tedy dá v horkých dnech doporučit?

1. Jogurty a zakysané mléko

Mléčné výrobky tohoto typu organismus ochlazují, zejména pokud si dopřejete ty bez cukru i umělých sladidel.

Jen si dejte pozor na jejich kalorickou hodnotu, půllitr zakysaného mléčného nápoje má tolik energie jako lehký oběd či večeře, které jimi můžete přinejmenším částečně nahradit.

Pokud jde o jogurty, ideální jsou bílé nebo mírně slazené ovocné, ale klidně si udělejte vlastní ovocný s čerstvým ovocem a minimem cukru. Nemusíte sahat po jogurtu nízkotučném, ale ideálem je nějaký se dvěma až třemi procenty tuku.

2. Ovoce jako nepřezrálý meloun či banán

Podle čínské medicíny ochlazuje i ovoce, jako je například nepřezrálý nepříliš cukernatý meloun (vím, někdo ho řadí do zeleniny, ale to je v tomto případě druhotné). Díky obsahu minerálů dokáží ochladit i poměrně vydatné a hutné banány, nesahejte po zelených, ale vyhněte se těm zcela přezrálým. Docela dobře zabírají také borůvky nebo jablka.

3. Rajčata, hlávkový salát, ředkvičky a další zelenina

Jistotou je v těchto horkých dnech zelenina, ať už samotná, nebo jako součást lehkých zeleninových salátů, které místo těžkých dresinků doplníte balsamikem nebo čerstvou jogurtovou zálivkou. Tip? Dejte do zálivky nasekané čerstvé bylinky, většina z nich rovněž patří mezi ochlazující potraviny.

Vařené vajíčko, tuňák nebo libové maso udělají ze salátu jídlo sytější, nikoli ale takové, po kterém se nebudete moci dvě hodiny hnout. Ostatně, králičí nebo krůtí maso se přímo uvádějí mezi potravinami se zchlazujícími účinky, ale nikoli v podobě králíka na smetaně nebo krůtích řízků.

Dobrou volbou, na jejíž účinek se můžete spolehnout, je také řecký salát tzatziki.

4. Studené polévky

Tohle jídlo není pro českou kuchyni zrovna typické, vlastně se tu vaří minimálně, ale pokud na ně někde narazíte, určitě je ve vedrech zkuste. Může jít například o španělskou polévku gazpacho nebo polévku zvanou tarator, která se jí v Turecku. Studené polévky například z okurek si můžete nechat naservírovat v řeckých restauracích.

5. Zelený čaj

Tenhle nápoj dokáže člověka, pracujícího třeba dlouho do noci, povzbudit lépe než káva, po které časem začne většinu lidí bolet žaludek.

Navíc má skutečně výrazné ochlazující účinky, a to dokonce i tehdy, když se pije horký, můžete ho však samozřejmě pít i vlažný nebo studený. Vůbec nejúčinnější je vlažný.

Zelený čaj je navíc zdravý, což opakovaně prokázaly studie, které doložily jeho vliv například na zpomalení stárnutí buněk.

6. Pivo nebo vinný střik

Cože, alkohol? A není to náhodou tak, že jakmile venku pálí slunce, koleduje si člověk jedině o to, že jeho opilost bude ještě horší? Samozřejmě, s alkoholem se musíte zacházet opatrně a nemělo by se ho pít moc a už vůbec ne na přímém slunci, ale sklenka piva nebo vinného střiku ve stínu, při podvečerní relaxaci, dokáže tělo ochladit, protože alkohol roztahuje periferní cévy.

7. Mátový či meduňkový čaj nebo limonáda

Tyhle nápoje nejsou tak účinné jako zelený čaj, ale můžete si je dát jako zpestření, mátový čaj se pije teplý či vlažný, podobně jako si můžete udělat nálev z meduňky.

Věděli jste navíc, že máta uklidňuje žaludek a meduňka nervy? I to se může třeba během letního cestování hodit. Z meduňky si navíc můžete udělat limonádu tak, že ji pomačkáte a zalijete na několik hodin vodou.

Takovou limonádou, kterou můžete případně ochladit, můžete potěšit děti, zatímco dospělým nabídněte mojito se spoustou máty, ať už s alkoholem či bez něj.

8. Mořské řasy

Tohle bude tip spíše pro milovníky zdravé výživy, mořské řasy nejsou něco, co by jinak většina lidí vyhledávala, nicméně čínská medicína jejich ochlazujícímu účinku věří.

9. Hrách a fazole mungo

Nemyslete hned na hrachovou kaši, hrách se dá použít třeba do rizota. Fazole mungo a jejich klíčky si dejte s celozrnným pečivem a trochou másla, kombinací se samozřejmě nabízí nepřeberné množství.

Jde zkrátka o to, že i luštěniny se hodí pro svůj ochlazující účinek, ale pouze některé – protože poučka zní, čím delší příprava a vaření, tím spíše vás jídlo zahřeje.

Proto platí, že zatímco jídla z červené čočky, která je uvařená za pár minut, ANO, jídla z té klasické, která se musí hodiny máčet a pak další hodiny vařit, v horkých dnech NE.

10. Sůl

Nikomu tu neradíme, aby to začal přehánět se solí, ale obecně platí, že mírně slaná jídla vyhánějí přebytečnou horkost z těla lépe než jídla slazená. Pokud si nakrájíte na talířek rajče a trochu si ho osolíte, s vaším tlakem to ani nehne, ale možná vám bude o něco méně horko.

Zdroj: http://www.vitalia.cz/clanky/deset-jidel-ktera-vas-ochladi/, autorka: Anna Příhodová

7 triků, jak přežít vedro

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vypadá to, že léto se konečně ukáže v plné síle. V lese či ve stínu u rybníka to nemusí být nijak nepříjemné, ale jak je přežít v běžném pracovním procesu, v rozpálených ulicích a podobně? Tyhle tipy vás určitě překvapí.

Sluníčko a vysoké teploty k létu patří, ale pro mnoho lidí to může být hodně nepříjemné. Pokud se nemáte kde schovat, budete trpět. Staří lidé, miminka, chronicky nemocní lidé (obzvlášť ti se srdečními problémy) jsou pak v opravdickém ohrožení. Tohle jsou tipy, jak organismus před přehřátím ochránit, které možná neznáte. Aktuální počasí můžete sledovat zde.

Ale dobrý nápad to není. „Alkohol omezuje činnost antidiuretického hormonu a podporuje odvodňování, všichni asi znáte nutkavý pocit na toaletu po vypití u někoho už jednoho piva,“ říká mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Zmíněné pivo vám sice přinese okamžitou úlevu, ale je to jen pocit, ve skutečnosti váš organismus o tekutiny připraví.

Zajímavé ale je, že nealkoholické pivo je naopak ve vedrech rozumnou alternativou. „To tekutiny nejen doplní, ale může pomoci doplnit i hladinu pro tělo potřebných minerálů, obzvlášť pokud se rozhodnete i v takto horkém počasí sportovat,“ radí Jana Poštová.

Foto: Jordi Prat Puig, Shutterstock.com

Pivo může pomoci, ale jen nealkoholické

Nevypadá to úplně logicky, ale je to tak. Ve vedrech byste měli zapomenout na studené a obzvlášť pak ledové nápoje. Naopak vezměte si příklad z beduínů žijících na poušti, kteří skoro stále popíjejí vlažný čaj.

Prudké zchlazení organismu po vypití něčeho opravdu ledového nemusí způsobit jen nachlazení (to je ten menší problém). Tělu tím totiž vyšlete falešnou zprávu o tom, že nebezpečí v podobě horka pominulo, a přestanete se potit. Jenže právě pocení je nejúčinnější a nejpřirozenější způsob, kterým organismus ochlazuje sám sebe.

Takže pijte buď vodu pokojové teploty, nebo vlažný čaj (samozřejmě bylinkový či rooibos, který neobsahuje thein, protože ten dehydruje). A mimochodem, s čajem se dá zhubnout. Víte, který spálí nejvíc tuků?

Malé děti, obzvlášť pak miminka v kočárcích, jsou ve velkém riziku, snadno se přehřejí. „Před přímým sluncem je potřeba je chránit nejen v době, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější, tedy mezi 11. a 15. hodinou, ale po celý den,“ říká Jana Poštová.

Tím se ale dostáváme k léty zažitému zvyku, kdy se přes boudičku kočárku přehazuje plenka ve snaze ochránit dítě před sluncem. Stín tak dítěti sice zajistíte, ale bohužel ho připravíte o volně proudící vzduch, který ho vlastně ochlazuje.

Takže ideálně buďte ve stínu a plenku potřebovat nebudete, pokud je to nutné, nikdy s ní kočárek vyloženě neutemujte, dovolte vzduchu, aby se dostal k vašemu dítěti.

Foto: SERKAN TOREZ, Shutterstock.com

Miminka by neměla být vůbec vystavena přímému slunci

Je všeobecně známo, že černá barva přitahuje světlo (sluneční záření), kdežto bílá (a obecně světlejší barvy) ho odrážejí. Takže v černém tričku vám bude o dost větší hic než v bílém.

Jenže proč tedy v jižních zemích a arabském světě, kde je vedro vlastně pořád, chodí lidé převážně v černém oblečení? Kromě toho, že je to věcí jejich kultury, tak za určitých podmínek v něm totiž může být příjemněji! Jde o to, že jejich oblečení je volné a z materiálů, které nepřilnou k tělu.

„Černá látka se sice ohřeje až o šest stupňů více, toto teplo ale volná róba nepředá přímo tělu, ale vrstvě vzduchu mezi róbou a tělem.

Teplejší vzduch ale stoupá rychleji vzhůru, pro vhodný střih je to až komínový efekt, a vzniklé proudění ochlazuje povrch těla a usnadňuje pocení,“ vysvětlil Jiří Houska z katedry fyziky Fakulty aplikovaných věd západočeské univerzity v Plzni.

S našimi střihy a materiály je tedy na černé oblečení lepší zapomenout, pokud byste ale ve skříni našli třeba nějaký arabský model, rozhodně v něm vedra přečkáte lépe.

Chránit hlavu před přímými slunečními paprsky je nutné, jinak vám hrozí úžeh. Klobouk (slamák je například klasika, která z módy nevyjde) či kšiltovka jsou rozumná volba, ale popřemýšlejte i o v minulosti tolik oblíbených deštnících (slunečnících). Ty vás udrží mimo dosah slunce, ale zároveň nezamezí proudění vzduchu k pokožce hlavy, což je rozhodně příjemné.

Navíc jsou k dostání i deštníky s UV ochranou. „Jsou ideální hlavně pro citlivé lidi či lidi se slunečními alergiemi. Slibují až 95procentní UV ochranu. Odráží sluneční paprsky, proto samozřejmě chrání i před samotným vedrem,“ vysvětluje Tomáš Kříž z e-shopu Kvalitní deštníky.

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Pokrývka hlavy je vedrech samozřejmostí

Utéct vedru a skočit šipku do studeného bazénu či rybníka je tak lákavé. Ani to vlastně ale není dobrý nápad, tohle ochlazení je stejně šokové a kontraproduktivní, jako když na ex vypijete sklenici ledové vody. Opět se vaše tělo přestane potit, což nechcete.

Takže ideální je vlažné sprchováni a ještě lepší je pak tělo omývat jemnou žínkou či houbou (opět vlažnou vodou). Nejen že se tím ochlazujete, ale uvolňujete i póry pokožky, která pak lépe dýchá a potí se.

Vedro samozřejmě není jen vám, ale i vašim zvířecím mazlíčkům. I ti potřebují ochránit před přehřátím. „Je to vlastně stejné jako u lidí. Neměli byste s nimi chodit ven v tom největším parnu, vyhledávat místa, kde je stín a třeba i přirozený zdroj vody, vyvarovat se větším fyzickým aktivitám,“ radí pražský veterinář Aleš Müller. Takže žádné dlouhé procházky, divoké aportování a podobně.

I zvířata pak samozřejmě potřebují dodržovat pitný režim. Pokud odcházíte, nechte jim doma klidně dvojitou dávku vody, mohou ve vedrech pít víc než jindy. Voda by měla mít pokojovou teplotu, ledová přímo z kohoutku jim uškodí stejně jako vám. Rizikové jsou i přechody z vedra do klimatizací extrémně vychlazeného auta či domu. „Ochlazování by mělo být vždy postupné,“ říká Aleš Müller.

7 tipů, jak se vyhnout víkendové sabotáži. Jak nezničit trénink, tělo a hlavu

Jíte a trénujete podle pravidel od pondělí do pátku a o víkendu se vám věci začnou rozpadat pod rukama? Pak stejně jako spousta dalších lidí zažíváte víkendovou sabotáž. Destrukce těla, hlavy. Cvičíte, snažíte se, ale páteční a sobotní utržení ze řetězu z vás udělá zvíře, které se v neděli večer dušuje, že další víkend bude jiný? Přes týden trénink, street workout, žádné velké hříchy. A zase, co s tím? má pro vás 7 tipů, jak se vyhnout xté sabotáži

Kde to začíná?

Neznám horší pocit, než když se dlouhodobě snažíte a výsledek stále nepřichází. Děláte všechno podle příruček, ale místo pokroku neustále přešlapujete na místě. Při hubnutí se s nedostatkem pokroku setkáte často. Hubnout totiž není žádná sranda. Obzvlášť pokud se snažíte dělat vše perfektně a jet neustále na sto procent.

Celý týden svědomitě dodržujete nastavený plán a děláte věci, které jsou pro vás nové a často i nepříjemné. Cvičíte, to vás nebaví. Jíte polystyren místo chleba a čokoládu máte zamčenou v trezoru, protože každá “špatná” volba pro vás znamená osobní selhání. Pořád se hlídáte a obětujete momentální pohodu výměnou za vidinu nejistého budoucího úspěchu. A to vás vyčerpá…

Pondělí až pátek jedu. A o víkendu? No víkend…ehm.

Vaše nasazení bylo vražednější než tempo Kobry 11 a chcete si prostě odpočinout. Chcete přestat myslet na to, že si musíte zase dojít nakoupit zeleninu, že za chvíli musíte zase něco vařit a že to debilní dietní jídlo vám vlastně vůbec nechutná.

Chcete si dát něco dobrého, protože už si dál nedokážete nic odpírat. Chcete si dát pár piv nebo skleniček vína na uvolnění, vždyť si to po celém týdnu přeci zasloužíte. Nebo ne?

Vypadá vaše nasazení v týdnu takhle?

A tady se začnete dostávat do problémů.

Řeknete si, že jste v týdnu odvedli dobrou práci, tak si můžete trochu dopřát, což se změní na obžerství od rána do večera proložené pár drinky. Jeden “cheat day” přece nemůže uškodit, tak se jde s klukama na jedno dvě piva (čti dvanáct) a burger, nebo s holkama na kafíčko a skončí se ve 3 ráno po osmi margaritách u kebabu.

Nějaké pitomé zdraví nebo lepší vzhled, postava, svaly jsou vám ukradené. Je vám jedno, že budete mít zase výčitky a cítit se neschopně. Teď se chcete cítit dobře.

Víkendová sabotáž

Pro úspěch je potřeba dlouhodobě udržet průměrný kalorický příjem nižší než výdej. A jakmile o víkendu popustíte uzdu svému chování, je velice snadné během dvou dnů vymazat veškeré úspěchy, kterých jste v týdnu dosáhli.

Jak se jí zbavit

Jak zajistit, abyste si přestali víkendem podkopávat snažení a mohli pokračovat v cestě za vaším cílem?

1) Zapomeňte na perfektní výkony každý den. Perfekcionismus je cesta do pekla. Stačí být “jen” dobrý, ale dostatečně dlouho. Lepší průměrná snaha pravidelně, než perfektní výkon v pondělí a v červnu.

2) Strava není jen “zdravá” a “nezdravá”. Mezi těmito extrémy je obrovské množství slušných, dobrých a ještě lepších možností. Snažte se být jen o kousek lepší než minule.

3) Odměny a tresty nejsou dobrý způsob motivace. Podívejte se jak na to, co o víkendech děláte a jak je to v souladu s vašimi hodnotami a prioritami. Jakmile bude vaše chování v souladu s tím, čeho chcete dosáhnout, budete se cítit mnohem lépe sami od sebe i bez odměn a trestů.

4) Přestaňte se svazovat pravidly typu: co je nejlepší jíst, jak často jíst, nebo kolik toho sníst. Pravidla jsou od toho, aby se porušovala a jakmile je jen trochu porušíte, už vám nic nebrání porušit úplně a totálně se přecpat nesmysly.

5) Nenechávejte si určitá jídla jen na speciální příležitosti. Pocit, že je nějaká potravina nedostupná zvyšuje šanci, že se takovou potravinou přejíte, jakmile bude k dispozici.

6) Začněte si dávat pozor na racionalizaci svého chování. Každý si snadno dokáže ospravedlnit téměř jakoukoliv volbu. Bylo moc vedro, moc zima. Měl jsem moc práce. Nudil jsem se. V televizi říkali, že dochází světová zásoba čokolády. Pes sestry bratra uklízečky mojí kolegyně umřel. Však vy víte, že se vždycky něco najde.

7) Začněte vnímat, jaké situace ve vás vyvolávají jaké emoce a jak tyto emoce ovlivňují vaše volby potravin. Někdy se prostě budete cítit vystresovaní, naštvaní nebo znudění, ale pamatujte si, že pořád máte věci pod kontrolou a nemusíte reagovat impulzivně.

Je vám to povědomé?

Zkuste si udělat upřímný obrázek o tom, jak vaše víkendy vypadají. Zapisujte, nebo foťte si všechno, co za víkend sníte a vypijete. Porovnejte to s tím, co sníte přes týden.

Začněte přemýšlet nad tím, co a proč děláte a porovnejte to se svými hodnotami a cíli. Přijít na řešení pak bude mnohem jednodušší. Dělejte volby potravin vědomě, a ne jako reakci na momentální emocionální stav.

Sbírejte a vyhodnocujte informace. Určitě přijdete na zajímavé věci. A až budete mít víc jasno, vyberte si jednu věc, kterou chcete změnit. Je úplně jedno, co to bude. Důležité je, abyste to změnit chtěli a dělali to kvůli sobě. Zjednodušte si vybraný úkol tak moc, až nebudete pochybovat o tom, že ho zvládnete splnit a začněte.

Až příště zase půjdete o víkendu do hospody, dejte si třeba místo šesti piv jen tři, nebo si k hamburgeru dejte místo hranolků zeleninový salát.

Buďte o kousek lepší než minule.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector