Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Technický indikátor by šel definovat jako určité datové pole, které se do grafu přenáší jako křivka, linie, histogram či bod. Technické indikátory jsou často odvozené z průběhu ceny. V tom spočívá jejich největší slabina, protože nejde o nic jiného než o derivaci ceny, která je zpravidla ještě zpožděná o určitou periodu.

Nastavitelnost periody je vždy skrytým problémem a uvrhá řadu (začínajících) traderů do nebezpečných úvah typu: „Je přesnější RSI s periodou 9 nebo s periodou 12?“

Některé indikátory jsou neperiodické (Fibonnaciho linie), některé mohou být odvozné i od volume (kumulativní delta) případně od open interest. Takové indikátory jsou obecně univerzálnější.

Technické indikátory se používají pro celou řadu analýz, od lepšího odhadu směru trendu, přes hledání vstupních hladin, až po přesnější načasování vstupu či výstupu. Často se indikátory kombinují ať už mezi sebou, nebo se čtením cenové akce (price action), případně s dalšími analýzami.

Velmi často je především u začínajících obchodníků vidět snaha používat co nejvíce indikátorů a kombinovat je dohromady způsobem, který je kontraproduktivní. Použitím vícero indikátorů v jednom grafu nezlepšuje úspěšnost obchodů. Naopak se stává, že obchodník je zahlcen informacemi, které často ani nedokáže vyhodnotit, případně dostává informace protichůdné.

Jednoduché doporučení je následující. Používejte indikátory, kterým rozumíte, u kterých chápete, co vyjadřují a kterým věříte. Zaměřte se na omezený počet indikátorů a studujte jejich projevy. Mějte trpělivost, neměňte nastavení příliš často.

Neexistuje žádný indikátor, který funguje vždy a všude.

Technické indikátory mohou být rozděleny do několika kategorií. My jsme probírali následující:

Momentum indikátory

Momentum indikátory jsou takové, které staví na aktuálním momentu ceny, tedy její hybnosti, rychlosti a síle. Momentum (česky hybnost) je fyzikální veličina, která měří dynamiku toku a počítá se jako součin hmotnosti a rychlosti. Fyzikální zákony má i trh. Momentové indikátory tedy měří sílu a rychlost pohybu ceny.

Sílící momentum ukazuje na optimismus a těží z předpokladu, že takový trendový pohyb by měl ještě chvíli trvat. Nejslavnějším zástupcem je RSI.

Trendové indikátory

Trendové indikátory jsou ty, které umí určit lépe aktuální trend, případně jeho obrat. Jde často o více či méně triviální kalkulace průběhu ceny na bázi klouzavých průměrů. Zpravidla se jedná o periodické indikátory počítané několik úseček zpětně do minulosti. Neperiodický indikátor, který lze použít pro čtení trendu je WVAP.

Čtete také >> Skvělá příležitost: podhodnocené akcie s vyhlídkou oživení v roce 2020

Oscilátory

Pojem oscilátory je obecné označení pro skupinu indikátoru které „oscilují“ mezi určitými hodnotami, . 1 až -1. Používají se různými způsoby, pro čtení divergencí, neutrálních stavů trhu nebo odhadu tzv. překoupenosti či přeprodanosti. Toto vychází z univerzálního pravidla, že vše se děje v cyklech a extrémní hodnoty mají tendenci vracet se zpět k normálu.

Řada aktivních traderů u LYNX ráda využívá technické ukazatele a díky obchodní platformě LYNX Trading má možnost použít jich více než 80.

Vybrali jsme z nich třináct nejpopulárnějších, jsou to indikátory, které využívají všechny skupiny investorů obchodujících různé trhy a různé timeframy.

Největší favorit a vůbec nejvyužívanější ukazatel mezi klienty LYNX je již zmiňované RSI. RSI ukazuje směr a sílu trendu. Jeho hodnoty jsou od 0 do 100 a stručně řečeno nabízí dva základní typy interpretace.

První říká, že je-li RSI nad 50 jedná se o pozitivní signál (trend by měl růst) a je-li pod 50, jde o negativní signál a trend by měl klesat.

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Druhý se používá pro čtení překoupenosti či přeprodanosti trhu. Je-li RSI nad hodnotou 70, čte se jako signál překoupenosti trhu, cena vystoupala příliš rychle příliš vysoko a měla by se obracet níž. Je-li RSI pod 30, je situace opačná, jedná se o přeprodaný trh a měl  by tedy vyrůst.

Objevte více o indikátoru RSI

Druhé místo zaujímá jeden z nejstarších, nejjednodušších a nejoblíbenějších technických ukazatelů:  klouzavý průměr. Klouzavý průměr je spíše obecný název pro skupinu indikátorů, pro které platí podobný výpočet. Existuje klouzavý průměr exponenciální a klouzavý průměr jednoduchý. Oba jsou využívány.

Používají se především pro stanovení směru trendu případně místa vstupu do trhu. Používají se různé periody, ale zpravidla vždy delší než 20. Akciové analýzy v newsletteru Breakout Trader využívají dva klouzavé průměry, jeden s periodou 20, druhy s periodou 50.

Objevte více o klouzavém průměru

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Fibonacciho linie vychází ze sekvence čísel, která jsou známá jako Fibonacciho posloupnost: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, ..

Tato řada je výjimečná z mnoha důvodů, mimo jiné že je od ní odvozen tzv. zlatý řez. Fibonacciho analýza staví na skutečnosti, že trh je fraktál, který nabízí stejné vzory na všech timeframech, pouze v jiném měřítku.

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Fibonacciho linie jsou i přes svoji matematickou sofistikovanost poměrně jednoduše použitelný indikátor, kterým lze odhadnout místa obratu případně potenciální expanzi ceny pro profit. Fibonacci se natahuje na maxima a minima swingů a jeho linie tvoří důležité supporty a rezistence.

Objevte více o Fibonacciho liniích

Čtvrtým nejoblíbenějším je indikátor MACD. Tento patří do skupiny momentum oscilátorů a je počítán z několika klouzavých průměrů. Je složený ze dvou linií, jedna z nich je MACD linie a druhá tzv. signální linie.

Indikátor nabízí celou řadu signálů. Využívá se ke čtení trendu podobně jako klouzavé průměry. Je-li MACD růstová, jde o pozitivní signál, je-li klesající, jde o signál negativní.

Signální linie navíc nabízí vstupní nákupní či prodejní signály. Pakliže MACD linie překříží signální odspodu nahoru, považuje se to za nákupní signál. Překříží-li naopak MACD linie signální odshora dolů, jde o prodejní signál.

Objevte více o indikátoru MACD

Mezi nejoblíbenějšími sedmi indikátory je i tzv. Bollinger Bands. Jde o indikátor, který je velmi snadný, pokud jde o interpretaci a možná právě to z něj dělá tak oblíbený nástroj.

Používá se především k potvrzení správnosti vstupu. Používá se tak, že v extrémní poloze kde probíhají signální linie se spekuluje na návrat ceny zpět ke středu.

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Objevte více o Bollingerových pásmech

Pivoty jsou stručně řečeno body v grafu počítané z hlavních hodnot cenových úseček předchozího   dne. Slouží jako hladiny podpory a odporu, ze kterých lze časovat vstupy.

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Objevte více o pivotech

ADX je jedním z méně známých indikátorů, který se využívá především pro čtení síly trendu, sám o sobě ale neříká nic o směru trendu. Je nicméně možné se s určitou modifikací dozvědět i tuto informaci.

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledovýDeset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Obecně se rozlišuje několik stavů síly trendu – viz tabulka.

0-20 20-30 30-50 50+
Slabý Neutrální Silný Velmi silný

Hodnoty indikátoru nabývají od 0 do 100 a čím vyšší cifry, tím silnější trend je. Zvyšující se síla signalizuje gradaci trendu a snižující naopak ubývání síly.

Objevte více o indikátoru ADX

Indikátor vyvážení objemu je jednoduchý nástroj. OBV je kladný, pokud je zavírací cena aktuálního období vyšší než závěrečná cena předchozího období (například dva různé dny). OBV je záporný, pokud je aktuální zavírací cena nižší než předchozí zavírací cena.

Samotný ukazatel a absolutní hodnota tohoto technického ukazatele nemá sama o sobě velkou vypovídací hodnotu. Zajímavá je pouze situace, kdy dojde k divergenci, která může být positivní nebo negativní.

Pokud je divergence pozitivní, OBV stoupá, zatímco cena podkladového aktiva klesá. Toto je obecně pozitivním znakem pro cenu dané akcie. Pokud je divergence negativní, OBV klesá, zatímco cena podkladového aktiva roste. Toto je obecně negativní signál pro cenu dané akcie. Kromě prediktivní hodnoty OBV, která vyplývá z divergence, může tento indikátor potvrdit i trend.

Ukazatel OBV je proto relativně jednoduchým nástrojem, který měří nákupní a prodejní tlak na základě objemu obchodování. Stejně jako u všech technických ukazatelů není vhodné tento ukazatel používat samostatně. OBV funguje skvěle v kombinaci s jinými technickými ukazateli.

Budete mít zájem:  10 nejlepších pomocníků pro bílý úsměv

Index peněžních toků (MFI) jednoduchým způsobem mapuje peněžní toky u konkrétní akcie. Ukazatel MFI používá k měření nákupního a prodejního tlaku jak cenu, tak objem obchodování. S pomocí MFI lze zmapovat aktuální sentiment na trhu.

MFI se vypočítá vynásobením průměrné ceny zavírací ceny objemem obchodování daného dne. Konkrétněji: průměrná cena je součet nejnižší, nejvyšší a zavírací ceny, který je následně vydělen třemi.

Pokud poměr stoupá, mluvíme o přílivu hotovosti a naopak pokud poměr klesá, mluvíme o odlivu hotovosti z dané akcie. Následně se vypočítá poměr peněz, který ukazuje, zda je u dané akcie momentálně kladný nebo záporný cash flow.

S indikátorem Ichimoku můžete na první pohled rozeznat podpůrné a odporové zóny, hybnost i nastavený trend. Trend pomáhá investorovi nebo obchodníkovi rozpoznat rostoucí, klesající nebo boční pohyb ceny.

Z hybnosti lze vyčíst, zda má trend dostatečnou sílu, aby mohl pokračovat v aktuálním směru. Supporty a rezistence označují úrovně, kde má trend tendenci se odrazit opačným směrem.

Ukazatel průměrného skutečného rozsahu (ATR) se používá k měření volatility akcie nebo jiného podkladového aktiva. Myšlenkou ukazatele je zahrnout do výpočtu závěrečné ceny předchozího dne, aby se zohlednily i gapy.

Indikátor průměrného skutečného rozsahu má hlavně potvrzující hodnotu a používá se zejména k odhadu volatility a na základě toho ke stanovení stop-lossu.

Indikátor rychlosti změny (ROC) je také známý jako indikátor hybnosti. ROC měří rychlost, se kterou se mění cena podkladového aktiva. Ukazatel měří procentuální změnu mezi aktuální cenou ve srovnání s cenou řady předchozích období.

Indikátor ROC se používá k popisu procentuální změny hodnoty v určitém období a jako takový ukazuje dynamiku změny ceny. Indikátor osciluje okolo hodnoty 0 a při vychýlení od této hodnoty poukazuje na změnu trendu. Protnutí úrovně 0 je signálem potvrzující změnu trendu.

Stochastic oscillator (STO) je běžně používaným ukazatelem zejména mezi intradenními obchodníky. Ukazatel nejen reaguje velmi rychle a přesně, ale také věrně signalizuje zajímavé supporty a rezistence v grafu. Stochastic oscillator předpovídá pivotní body na základě porovnání zavírací ceny podkladového aktiva s rozsahem určitého časového období.

Tento indikátor byl založen na myšlence, že trh posiluje, když se zavírací cena blíží nejvyšší denní ceně. Naopak trh slábne, pokud se zavírací cena blíží nejnižší denní ceně.

  • V rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic.
  • Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi, CFD, či forexem za příznivé poplatky.
  • U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Salát – jeden z nejoblíbenějších a nejdostupnějších druhů zelenin, který můžeme na zahradě pěstovat téměř celoročně

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Vybereme-li ty správné odrůdy – od raných, přes letní, až po pozdní podzimní odrůdy, můžeme salát na zahradě pěstovat téměř celoročně.

Jeho listy obsahují množství vitaminů a nejlahodněji chutná čerstvý s různými typy zálivek, které listům dodají šťavnatost.

A protože nám klepe podzim na dveře, zaměříme se dnes na druhy vhodné pro podzimní výsadbu a přezimování ve volné půdě.

Sazenice předpěstovaných salátů vysazujeme během září, nejpozději však počátkem října na záhony, aby rostliny mohly dobře zakořenit a vytvořit několik listů ještě před prvními mrazíky. Potom dobře přezimují a na jaře pokračují v růstu.

Takto pěstované saláty nevyběhnou do květu, saláty jsou totiž rostliny „krátkého dne“, kdy jim přes den vyhovuje málo slunce a v noci i pokles teplot pod deset stupňů.

Pozor však na holomrazy, to lze ale vyřešit výsevem do skleníku, kde půda nepromrzne, nebo vzešlý salát na záhoně zakryjeme netkanou textilií.

Odrůd salátu pro pěstování přes zimu je na trhu dostatek, stačí si vybrat – zelenolisté i červenolisté, kadeřavé, ledové, máslové, ale i ty, které nevytváří pevnou hlávku, jimž se říká saláty k česání.

Listy dubáčku, jež připomínají tvar dubového listu, vypěstuje i nepoučený laik. Na rozdíl od hlávkového salátu by spon výsadby měl být 25 x 15 cm. Na záhon ho vysazujeme velmi mělce, aby srdéčko zůstalo nad povrchem půdy, nebo se vyseje na záhon přímo a po vzejití vyjednotí.

Pro pěstitele je skvělý v tom, že se dá sklízet opakovaně, jeho listy totiž neustále dorůstají, ponecháme-li srdéčko. Svou jemnou chutí připomínající vlašské ořechy osvěží zeleninové saláty, ale můžete jej kombinovat i v ovocných salátech, je chutný s mnoha různými zálivkami.

Nevýhodou je to, že ze všech salátů uvadá nejrychleji, proto je třeba konzumovat ho ideálně v den sklizně.

Redin – červenolistý dubolistý salát netvoří hlávku, ale růžici intenzivně červených, silně laločnatých listů; Rosela je odrůda se silně bublinatými a zkadeřenými listy, s červeným okrajem, určená pro celoroční polní pěstování.

Pro celoroční polní pěstování je určena odrůda ledového salátu Traper, stejně jako odrůda Mauglí jsou odolné i proti plísni salátové. Mauglí je tmavě zelený s pevnými hladkými listy, Traper pak tvoří velkou, středně zelenou, pevnou hlávku se silně zvlněnými vnějšími listy, které jsou bublinaté.

Dobře přezimující odrůdou salátu je Humil, odrůda s raným zavíjením hlávek. Obalové listy jsou lehce zvednuté, takže netrpí podehníváním, hlávka je žlutozelená s téměř hladkými listy. Pro přezimování ho vyséváme koncem srpna až začátkem září (pěstuje se buď z přímého výsevu, nebo z předpěstované sadby, kdy sazenice vysazujeme do prvního týdne v říjnu).

Poloranou odrůdou ledového salátu určenou pro celoroční polní pěstování je hlávkový salát Larsen. Je velmi odolný proti vybíhání a proti plísni salátové, hlávka je středně velká až velká, dobře uzavřená a dobře překrytá listy. 

Polopozdní odrůdou hlávkového ledového salátu typu Batavia je odrůda Kamelot, určená pro celoroční polní pěstování. Hlávka je středně velká, kruhovitá, žlutavě zelené barvy, s jemnou vnitřní strukturou.

Pro celoroční pěstování je určena také poloraná odrůda máslového typu, Panter, hlávky jsou kulaté, středně velké.

Jak na listový salát

Domů » vybavujeme » Jak na listový salát

Začněme od konce. Listový salát by měl přijít na stůl řádně očištěný a osušený. Dresink si host přidá sám podle chuti. Vyhneme se tak situaci, že salát „zblátiví“ dříve, než jej doneseme na stůl.

Deset neoblíbenějších salátů: nej je ledový

Začínáme

Připravit salát není žádná věda. Jeho konečná příprava je rychlá a není namáhavá. Dokonalé čištění, zejména menších listových salátů, je zdlouhavá. Vybírejte co nejčerstvější saláty, jak to je jen možné a připravujte je až těsně před podáváním, aby zbytečně neztrácely cenné vitamíny.

Budete mít zájem:  Průjem U Koček Léčba?

Základní očištění

Odstraňte všechny nepohledné, ztvrdlé nebo povadlé vnější listy, případně jejich špičky. Rovněž odstraňte případné stonky a tvrdé středy listů. Zejména u velmi střapatých salátů typu batavia a čekanky, velmi pozorně prohlédněte jednotlivé listy a odstraňte ty s hnědými místy a začínající hnilobou. Jsou zpravidla vidět až na druhý pohled.

Mytí salátu

Odstředivka na salát je zařízení, ve kterém máte všechno co potřebujete.

  • Nejprve, ji rozložte. Do kbelíku napusťte větší množství čisté, studené vody.
  • Jednotlivé, nenakrájené listy vložte do kbelíku, rychle, ale důsledně je ručně umyjte, abyste se zbavili všech zrníček písku, který na salátu určitě je.
  • Umyté listy vkládejte do koše odstředivky
  • Z kbelíku vylijte vodu, vypláchněte a vložte odstředivý buben se salátem
  • Nasaďte horní víko a otáčejte klikou. Po odstředění vnitřní část vyndejte a vodu z kbelíku vylijte.
  • Nakonec vložte koš se salátem do kbelíku. Salát můžete nechat v nádobě a slouží vám jako nádoba, kterou můžete uložit do ledničky.

Můžete také postupovat tak, že salát vložíte do větší mísy nebo čistého dřezu s větším množstvím vody čisté, studené vody. Vezměte cedník na zeleninu a do něho vkládejte jednotlivé listy. Salát však neosušíte dokonale, ale pouze jej necháte okapat.

Dělení listů a příprava

Listy salátu nejlépe natrhejte na menší kousky. Ledový salát rozkrojte na polovinu nebo čtvrtku a pak na proužky nebo kostky. Platí, že čím je salát tvrdší, tím menší kousky nakrájejte. Citlivé saláty jako jemný hlávkový salát nebo batavia, se spojují s dresinkem až těsně před jídlem. Proto je vhodné pokud použijete porcelánový omáčník s dresinkem, případně nádobu na dresing.

Nejoblíbenější saláty
Na této stránce jsem na internetu našel 10 nejoblíbenějších salátů.

LEDOVÝ SALÁT: Jak ho pěstovat a pochutnávat si na šťavnatých listech od jara do zimy

LEDOVÝ SALÁT: Jak pěstovat šťavnaté listy a pochutnávat si na nich od jara do zimy Ledový salát vypadá skoro jako hlávkový, má ale tužší a šťavnatější listy, které drží více u sebe, a tak připomíná zelí. Byl vyšlechtěn až koncem 19. století v Kalifornii a ledový se mu říká proto, že na první pohled působí jako zkřehlý mrazem. Na zahradě se dá pěstovat praktický celý rok. A přestože má salát pověst první jarní zeleniny, věřte, že i na podzim jsou čerstvě sklizené křupavé hlávky stejně lákavé, ne-li ještě víc. Ledový salát je díky spoustě vlákniny a minimu kalorií oblíbenou potravinou při očistných kúrách a redukčních dietách. A taky pomáhá rychle usnout a tvrdě spát, zmírňuje stres a napětí. Poradíme vám, jak ledový pěstovat na jaře i v létě, jaké odrůdy si vybrat a máme pro vás i několik skvělých receptů. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Ledový salát obsahuje vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové, dále pak vitamíny C, E a K . Z dalších látek v něm najdeme vápník, železo, hořčík, sodík draslík,  thiamin, riboflavin, niacin. Díky lactucinu působí ledový salát jako mírné sedativum – uklidňuje nervy, zmírňuje stres a přivolává spánek. Dále je ledový salát vhodný při detoxikačních  kúrách a  redukčních dietách, jelikož díky vysokému obsahu vlákniny snadno a rychle zasytí, a přitom dodá jen velmi málo kalorií. V neposlední řadě funguje jeho pravidelná konzumace jako prevence problémů s pamětí. Mezi jeho zdravotní benefity patří snižování hladiny cholesterolu a zlepšení trávení (zejména pomáhá při zácpě). Pomáhá v prevenci močových, ledvinových a žlučových kamenů.

LEDOVÝ SALÁT má poměrně velkou a tvrdou hlávku, která připomíná zelí

10 pravidel pěstování ledového salátu

  1. Ledový salát má poměrně velkou a tvrdou hlávku, která připomíná zelí. Okrouhlé, hustě rostlé listy leží těsně na sobě a jsou velmi křehké. Okrajové listy jsou zelenější, směrem ke středu hlávky jsou světlejší a ještě více křehké.
  2. Salát můžeme pěstovat celou sezonu.

    Na jaře pro letní sklizeň spíše vysazujeme už předpěstovanou sadbu, pro podzimní sklizeň naopak spíše vyséváme semínka přímo na záhon od poloviny července až do poloviny srpna. Vegetační doba je 70 – 95 dní podle odrůdy, tedy v průměru asi 3 měsíce.

  3. Ledový salát vyžaduje úrodnou, kvalitní,  hlinitopísčitou, dostatečně vzdušnou a propustnou půdu, schopnou dobře zadržovat vodu.

    Salát je náročný nejen na vláhu, ale také na zásobování živinami. Hnojíme kopřivovou jíchou nebo můžeme použít 5 l vyzrálého kompostu na m2 plochy záhonu.

  4. Místo pro výsev či výsadbu ledového salátu volíme slunné a vzdušné, salátu nevadí ani průvan. Za horkého počasí mu bude vyhovovat mírné zastínění.
  5. Salát ledový pěstujeme na stejném místě za dva a více let.

    Nevhodné je střídání se špenátem. Saláty bývají oblíbenou pochoutkou slimáků a plzáků, proto se kromě různých pastí a jiné ochrany vyplatí pěstovat v blízkosti ledového salátu tymián, lichořeřišnici, kopr, šalvěj, měsíček, kostival, petrželku nebo pažitku, tyhle aromatické bylinky odrazují slimáky od hostiny.

    Salátu to svědčí vedle mrkve, výhodné je společenství na záhonu vedle pnoucích fazolí nebo okurek pěstovaných tzv. vertiko systémem.

  6. Brzy na jaře vyséváme semínka 8 až 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby (čím kratší den, tím delší doba předpěstování) do vlhkých výsevních substrátů do hloubky 0,5 až 1 cm.

    Předpěstované sazeničky vysazujeme při 4 – 6 pravých listech mělce na záhon tak, abychom nezahrnuli srdéčko rostliny. Velkohlávkové ledové saláty vysazujeme mělce do sponů 35 x 35 cm.

  7. Když sklidíme ranou zeleninu, můžeme každou volnou plochu využít na výsev salátu.

    Při letním výsevu ledového salátu přímo na záhon vyséváme semena mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny po vzejití vyjednotíme. Salát hustě vysetý protrháme a sazeničky vysadíme na jiné místo na zahrádce.

  8. Hlavně na jaře se využívá netkaná textilie, protože se pod ní utváří příznivé mikroklima pro rychlý růst.

    Tuhle užitečnou funkci plní i v létě, kdy ochrání rostlinky před nočním chladem a střídáním teplot. Už v září se mohou vyskytnout i první přízemní mrazíky a je důležité, aby je ledový salát přečkal bez úhony.

  9. Po letním výsevu udržujeme místa, kde jsme zaseli semínka ledového salátu stále vlhká, aby ostré slunce mladé vzcházející rostlinky nespálilo. Semínka salátu rychle vyklíčí.

    Až do tvorby hlávek zaléváme pravidelně, ale přiměřeně, aby ke kořenům mohl vzduch. Během tvorby hlávek zaléváme vydatně v delších časových odstupech podle aktuálního počasí.

  10. Když jsou hlávky dostatečně velké, sklízíme je. Pokud u ledového salátu neporušíme listové srdíčko, rostlina znovu obroste novými listy a dá se tak sklízet několikrát.

    Po sklizni v neporušeném stavu vydrží ledový salát lednici 1 až 2 týdny.

LEDOVÝ SALÁT během tvorby hlávek zaléváme vydatně v delších časových odstupech podle aktuálního počasí

Co asi děláme špatně, že nám ledový salát chřadne

Skvrny na listech

Plíseň salátová (Bremia lactucae) napadá salát během celého vegetačního období. Zpočátku se projevuje na spodních listech žlutozelenými skvrnami , které rychle žloutnou, za sucha hnědnou a za vlhka probíhá hnilobnýrozklad.

  Na spodní straně listů se tvoří bílý povlak. Onemocnění se šíří od okrajů směrem ke středu hlávky. Nakonec salát hyne.

Prevencí je správný režiím zavlažování – aby hlávky podehnívaly a nebyly napadeny plísní salátovou, musí co nejrychleji oschnout, včetně okolní zeminy, a proto zaléváme zásadně ráno či v brzkých dopoledních hodinách. Pomáhá odvar z pelyňku pravého.

Sušenou bylinu (kolem 5 g) zalijte 1 litrem, přivedeme k varu a vaříme zhruba 40 minut. Necháme vychladnou, scedíme a zředíme s vodou v poměru v poměru 1 : 3 – 4. Přelijeme do rozprašovače a aplikujeme několik dní po sobě na napadenou část rostliny.

LEDOVÝ SALÁT je oblíbenou pochoutkou slimáků a plzáků, tak ho před nimi musíme chránit

Ledový salát v kuchyni

Ledový salát konzumujeme nejvíce a nejlépe čerstvý. Chuť čerstvého ledového salátu je příjemně nasládlá, listy jsou křupavé a šťavnaté. Skvěle se hodí jako základ salátů i teplých zeleninových směsí, je vyhledávanou ingrediecí do burgerů, sendvičů a wrapů.

Vynikne s kuřecím masem, výborný je také v kombinaci s lososem či tuňákem. Jeho použití jako obloha k jídlu je rovněž skvělou volbou. Ledový salát můžeme dát i do polévky, ale až těsně před podáváním, pokud chceme, aby zůstal křupavý.

Ledový salát je výborný do smoothie.

LEDOVÝ SALÁT se hodí do salátových směsí, burgerů, sendvičů a wrapů

Doporučené odrůdy ledového salátu

Velmi raný ledový salát Miniko

Malá tvoří menší, ale velmi pevné kompaktní hlávky s malými manžetovými listy, má vynikající chuť a je extrémně odolný proti vybíhání. Jakmile se začnou tvořit hlávky, doporučuje se jeho méně časté, ale vydatné ranní zalévání, abychom předešli jejich vnitřnímu zahnívání. Okrajové listy jsou výrazně zelené, hustě vroubkované.

LEDOVÝ SALÁT: velmi raná odrůda Miniko

Velmi raná odrůda Ledano

Odrůda vhodná pro jarní a podzimní pěstování, výsev semen od března do srpna. Listy jsou křehké a pro lehce nažloutlé a jemně bublinaté, hlávka je větší než u odrůdy Miniko.

Poloraný ledový salát Medimo

Odrůda velkými hlávkami kulovitého až oválně kulovitého tvaru se středním manžetovým listem. Hlávky odolné vůči přehřívání a zahnívání, ideální pro pěstování v letním období pro podzimní sklizeň.

LEDOVÝ SALÁT: poloraná odrůda Medimo

Polopozdní ledový salát Maximo

Salát s velkými manžetovými listy a mohutnými hlávkami volnější skladby, které se po uříznutí snadno rozebírají na jednotlivé listy. Listy jsou matně zelené barvy, téměř bez vroubkování. Vyžaduje spon minimálně 30 × 30 cm a dostatek vláhy,

Letní polní ledový salát Pražan

Hlávka je kulovitá až ploše kulovitá, dobře uzavřená, hustá, se žlutozelenými lesklými krycími listy. Hlávka je kulovitá až ploše kulovitá, dobře uzavřená, hustá, se žlutozelenými lesklými krycími listy, křehká a šťavnatá o hmotnosti 500 – 1000 g. Je vhodný k výsevu od března do května, ke sklizni od července do září. Snáší letní sušší podmínky.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

6 nejoblíbenějších listových salátů. Jak chutnají a k čemu se hodí?

Jsou lehké, osvěžující a v létě se bez nich v kuchyni neobejdete. Vyznáte se v listových salátech? Připravili jsme pro vás užitečný přehled.

Doby, kdy jsme v regálech mohli vybírat jen mezi ledovým a hlávkovým salátem, jsou pryč. Nabídka se rozrostla a s ní i naše kuchařské možnosti. Kam se který salát nejlépe hodí?

Ledový salát

Na žebříčku nejoblíbenějších salátů jednoznačně vede, přestože původně jde vlastně o nejmladší odrůdu tradičnějšího hlávkového salátu. Příjemně osvěžuje organismus, je velmi lehký, má nasládlou a osvěžující chuť.

Nemá skoro žádné energetické hodnoty, ale obsahuje vitaminy B, C a E, vlákninu a minerální látky. Díky nim zmírňuje stres a zklidňuje nervy.

ČTĚTE TAKÉ: Ke smažení, nebo do salátu? Nejlepší oleje a jejich využití

 

V lednici vám na rozdíl od jiných druhů vydrží až dva týdny. Jak poznáte, že je stále ještě čerstvý? Podívejte se na zabarvení košťálu – pokud je hnědý, už má to nejlepší za sebou.

K čemu se hodí? S trochou olivového oleje, pepře a citronu si ho můžete dát i samotný, ale skvěle se hodí do míchaných salátů k lososovi, tuňáku nebo kuřecímu masu.

Hlávkový salát

Snad nejtradičnější ze všech druhů salátu máte zřejmě spojený s tradiční sladko-kyselou úpravou, kterou známe od našich babiček. A babičky věděly, proč ho tak rády servírují.

Především jeho zevní list obsahuje velké množství vitaminů, srdíčkový střed zase patří k tomu nejchutnějšímu, co ve světě salátů existuje. Hlávkový salát, který je mírně zbarvený do červena, obsahuje jako bonus značnou porci karotenu.

K čemu se hodí? Skvěle chutná samotný se zálivkou z octa, pepře a cukru, využijete ho také jako oblohu k masu. Chcete-li zaexperimentovat, vyzkoušejte k k opraženými kousky slaniny.

Římský salát

Pro jeho příjemnou mandlovou chuť si ho zamilovali už ve starověké Číně. Má úzký, podlouhlý tvar a křupavé listy.

Oceníte ho i tehdy, trápí-li vás potíže se střevy a trávicím systémem. Podílí se na i vylučování škodlivin z těla a díky draslíku pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

K čemu se hodí? Chystáte-li se na slavný Caesar salát s kuřecím masem, ančovičkami a parmezánem, jediný salát,který do něj patří, je právě ten římský. Skvěle se také hodí do salátu Nicoise. Ten se připravuje z vařených brambor, fazolek, tuňáka, vařeného vejce a oliv.

Kadeřavý salát

Představte si čekanku, odmyslete si její hořkou chuť – a máte kadeřavý salát. Chuť kadeřavého salátu trochu připomíná oříšky a má se to s ní jako s olivami – buď ji milujete, nebo nenávidíte.

Pokud jde o nutriční hodnoty a obsah minerálních látek a vitamínů je ale absolutní jedničkou. Obsahuje více železa než steak, více vápníku než mléko a především má nejvyšší obsah vitamínu K ze všech jiných listových zelenin.

Má dvě varianty: světlou (lollo biondo) a tmavou (lollo rosso). Chcete-li se vyhnout lehce nahořklé chuti, sáhněte po té světlé variantě.Jestli je ještě čerstvý, poznáte jednoduše. List při nalomení křupne.

K čemu se hodí? Pokud ho chcete využít v teplé kuchyni, nevařte ho, spíš ho jen krátce blanšírujte. Při klasickém vaření se sice nerozvaří, ale ztratí barvu a částečně i chuť. Pokud ho chcete použít do klasického salátu, odstraňte košťál a tvrdé listy, které jsou dost hořké. Před podáváním také pro jistotu listy pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli odležet.  

Rukola

Rukola je v současnosti nekorunovanou královnou moderních salátů. Může za to nejen její téměř ideální složení (obsahuje víc vitaminu C než jakákoliv jiná listová zelenina), ale i chuť. Ta je příjemně pikantní a salát skvěle ozvláštní.

Po rukole sáhněte i tehdy, trápí-li vás problémy s trávicím traktem, její účinky jsou v tomto ohledu téměř zázračné. Povzbuzuje chuť k jídlu, využít ji proto můžete jako součást předkrmů. A pozor, rukola se rychle kazí.

K čemu se hodí? Skvěle se doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, ideální zálivkou pro rukolu je olivový olej smíchaný s vinným octem. Vyzkoušejte ji i do obložených baget, do toastů nebo na pizzu, do těstovin nebo rizota. Vždy ji ale vmíchejte až těsně před koncem vaření. Výborné je i rukolové pesto.

Polníček

Stejně jako rukola, i polníček je skvělou zásobárnou vitaminu C – má ho dokonce víc než pomeranče. Podporuje imunitu a díky vysokému obsahu hořčíku zahání stres a špatnou náladu.

K čemu se hodí? Nejčastěji se používá do salátových směsí, ale i jako samotná příloha k masu. Výborný je i na tmavém chlebu namazaném lučinou.

Připravujete-li salát, vyzkoušejte ho s vařenými vejci a medovo-hořčičnou omáčkou, ozvláštnit ho můžete osmaženou slaninou.

Vyzkoušejte tyhle recepty:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector