Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Zobrazuji 11-20 z 32 výsledků Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Klíčovými otázkami tedy jsou, jak přenosný je tento nový koronavirus

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Věděli jste, že butyrát, což je metabolit produkovaný ve střevě určitými bakteriemi, zajišťuje dobrou funkci střev, mozku, kůže, imunitního systému a má anti karcinogenní účinky? Takzvanou anaerobní fermentací vlákniny vznikají v lidském střevě mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Mezi tyto organické kyseliny s jedním až šesti uhlíky patří acetát, propionát a butyrát.

V tomto článku bych se ráda zaměřila právě na butyrát, jelikož nejnovější studie poukazují na jeho důležitost a prospěšnost pro nejrůznější orgánové soustavy. Jak tedy butyrát vlastně vzniká? Hlavními producenty butyrátu ve střevě jsou bakterie řádu Clostridiales (např. Eubacterium halli, Eubacterium rectale, Faecalibacterium prausnitzi a další).

Produkce butyrátu, respektive počet bakterií produkujících …

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Med je ve své podstatě směs cukrů, která obsahuje maximálně 20 % vody, asi tisícovky dalších látek a je pravděpodobné, že se číslo ještě s pokrokem laboratorních metod bude navyšovat. Je med opravdu vždy vhodný? A jak je to s jeho kvalitou? Jak můžeme my jako běžní spotřebitelé poznat kvalitní a nefalšovaný med?

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Vývar je základním kamenem terapeutického protokolu GAPS, ale jeho síla se využívá i v dalších nutričních protokolech, kde je potřeba zaléčit střevo. Přestože se vývar v české kuchyni hojně používá, málokdo se dokáže v problematice vývaru vyznat natolik, aby uměl správně využít jeho léčivého potenciálu, a naopak si ještě nepřitížil.

Jednou z nejčastějších chyb je záměna vývaru z kostí a vývaru z masa. Pokud máte zanícená, podrážděná nebo propustná střeva, potřebujete vývar z masa. Na protokolu GAPS se vývar z masa používá v úvodní dietě a dále celý první rok na plné GAPS.

Na vývar z kostí, který je skvělým zdrojem minerálů, se může přestoupit až po dostatečném zahojení …

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Voda je všude kolem nás, bez vody by nebyl život. V poslední době slyšíme z médií informace o nedostatku vody u nás či ve světě či o tom, že je voda kontaminovaná pesticidy, léčivy a mikroplasty.

Pojďme se dnes podívat na problematiku vod, jak to s ní tady v ČR máme, na co si dát pozor a případně, jak přispět svým dílem k tomu, aby se předcházelo a eliminovalo znečišťování vod. Voda je v podstatě nedílnou součástí každé potraviny, kterou si koupíme. Kvalita vody je tedy úzce spojena s kvalitou potravin.

Můžeme použít nezávadné suroviny, ale pokud je prostředí kontaminováno závadnou vodou, tak ve výsledku je závadná …

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Když jsem byla malá, platilo u nás pravidlo „Kdo to sní první je král“ a já byla pyšná, že jsem většinou vyhrávala.

Hrála se u vás také tato hra? Pokud ano, jak jste na tom dnes? Jíte v klidu, pokrm si vychutnáváte a věnujete mu dostatek pozornosti, nebo jídlo hltáte a utíkáte k dalšímu úkolu, který na vás čeká.

A jak je na tom vaše zažívání? Útok či útěk K tomu abychom jídlo adekvátně zpracovali a vzali si z něj veškeré živiny, se potřebujeme nacházet v tzv. parasympatickém módu. Pokud jsme ve stresu, ať už je sebemenší, naše tělo je nastaveno na přežití a trávení …

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Autoimunitní onemocnění (AO) je destrukce vlastních tkání, kde se imunitní systém z určitých důvodů „zahltí“ a myslí si, že zdravé tkáně těla jsou „útočníci“ a je potřeba je napadat.

 U AO hrají důležitou roli všechny složky imunitního systému a zdůrazním zde především T lymfocyty a jejich diferenciace do čtyř hlavních typů viz obrázek č. 1 níže. Do nedávna se hovořilo pouze o Th1/TH2 nerovnováze.

V poslední dekádě však byly objeveny další subtypy T lymfocytů, které zasahují do imunopatologických reakcí a do patogeneze autoimunitních a alergických onemocnění (Th17 a T regulační lymfocyty).

AO začínají být velmi rozšířené, dokonce rozšířenější než onkologická onemocnění s tím, že spousta jedinců ani neví, že autoimunitou trpí. V dnešní době je oficiálně pojmenováno již přes 80 autoimunitních onemocnění.

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Každoročně, když se oteplí a sluneční paprsky dostanou sílu, tak jsme z médií vždy informováni o tom, jak je důležité používat ochranné opalovací krémy s vyššími ochrannými faktory, které nás budou chránit před UV zářením.

Vždy máme z této mediální „masáže“ pocit, že pokud si nekoupíme okamžitě krém s UV faktorem minimálně 50, tak musíme zaručeně dostat rakovinu kůže, před kterou nás samozřejmě musí opalovací krém ochránit.

Ale je to opravdu tak? A co vlastně opalovací krémy obsahují? Je všechno tak, jak nám to servírují média ze zpráv a reklam?
Lidská kůže je vrstva několika druhů buněk, která tvoří ucelený zevní povrch lidského těla. U dospělého člověka činí povrch kůže asi 1,6 – 1,8 m². Samotná kůže váží asi 3 kg a spolu s tukovou tkání přibližně 20 kg.

Jedná se tedy o největší a zároveň nejtěžší orgán lidského těla. V závislosti na lokalizaci a výživě člověka je tloušťka kůže 0,5 – 4 mm. Na místech, kde je kůže vystavena menšímu tlaku a námaze, je tenčí, například na očních víčkách, a tam, kde je opotřebení větší, jako jsou chodidla, je nejtlustší.

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Kolem fytoestrogenů v potravinách bývají hodně bouřlivé diskuze. Někdo je neřeší nebo v nich vidí benefity, jiní se jim vyhýbají a potraviny, které je obsahují, tak raději vůbec nekonzumují. Nicméně toto je problematika, která rozhodně není černobílá a je trochu náročnější ji správně pochopit.

V následujícím článku se budeme zabývat fytoestrogeny přirozeně se vyskytujícími v potravinách a jejich vlivem na člověka.

Jedná se o složité látky, které se běžně vyskytují v přírodě a jejich forma není stálá – to znamená, že se mohou při trávení, fermentaci a vstřebávání změnit na jiné chemické sloučeniny, které můžou mít nevýznamný, nebo naopak silnější účinek na organismus.
Velmi důležitá je terminologie. Takže si pojďme vysvětlit, co je co.

FYTOESTROGENY – přirozeně se vyskytující látky rostlinného původu, které mají podobný účinek jako estradiol. I když nemají chemickou strukturu steroidů, tak přesto mají schopnost aktivovat estrogenní receptory. Jejich vliv na estrogenních receptorech je ale mnohem slabší než v případě přirozeného estradiolu.

V rostlinách je jejich funkcí ochrana před mikroorganismy a živočišnými škůdci. Vyskytují se v mnoha druzích rostlin (jetel, hrách, fazole, vojtěška, obiloviny, jablka, třešně, kokosové ořechy, arašídy, mrkev, petržel, brambory, česnek aj.), nejvyšší koncentrace se objevují v sóji.

 Fytoestrogeny jsou často dobrými antioxidanty a protizánětlivými činidly (zvláště genistein a resveratrol).

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Co víme je fakt, že jsme se až nepřirozeně odklonili od přirozených návyků (špatně a nedostatečně spíme, přehnaná hygiena, spoustu chemických kosmetických a hygienických přípravků, znečištěná voda i ovzduší, nezdravé vztahy apod.).

Tyhle všechny faktory hrají významnou roli na náš celkový zdravotní i psychický stav a proto naše zdraví se neodvíjí jen od toho, co konzumujeme a trávíme, ale také od toho, jak žijeme.. celkově…
Zdravý člověk, který nemá žádné zdravotní, psychické či jiné problémy ve většině případů nemusí stravu do detailu řešit.

Co je však zásadní v rámci prevence, aby i takovýto člověk dbal na přirozenost, pestrost, čerstvost a lokálnost potravy.

Člověk, který však trpí určitými symptomy, závažnými a komplexními zdravotními problémy, tam je potřeba jít mnohem více do hloubky, nestačí jen říci: „jez celistvé, opravdové potraviny, eliminuj průmyslově zpracovaný cukr…“ ale je potřeba k takovémuto člověku, pokud jste terapeut, přistoupit komplexně, nehádat a pořádně otestovat, co se vlastně v jeho metabolických i genetických procesech děje.

Diskuse: Antioxidanty zřejmě přispívají k rakovině. Máme přestat brát vitaminy?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst? Dávám jim rok, maximálně dva, než začnou tvrdit pravý opak.
Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst? hodně, masa, mléka a vajec  nebo to už neplatí? 
Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst? Ne, všeho moc škodí, a u masa tomu platí dvojnásob.
Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst? „antioxidační doplňky jsou dvojího druhu: škodlivé a ty, které neprospívají“ 
Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst? Souhlasím s panem Pavelkou.Pomeranče,jablka atd.jsou cenově dostupné.Kdo si raději dá denně 10 piv,tak nežije zdravě.
Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst? já souhlasím s lékaři a všemi vědeckými pracemi na toto téma. Dokud budeme jíst a dýchat vzduch, tak se zdravě žít prostě nedá.
Budete mít zájem:  V Kterou Denní Dobu Brát Vitamíny?
Nejzdravější potraviny jsou ty nejlevnější: zelí, cibule, červená řepa, kopřivy, jablka…
Kdo by to žral? Tedy kromě jablek, ta se dají. A pak zelí – k huse, cibulka smažená na knedlíky, ostatní na ozdobu
no tak jak říkám, je toho před vámi ještě hodně nepoznaného… oni ti naši předkové nebyli blbí, no… to si jen dnes tak někteří chytráci říkají „středověk nebo „předminulé století“, a podobné blbosti… ale každého zdraví, tak jak je libo
Jasně, a proto umírali v 50 letech, zatímco dnes v 80.
No jo, jenže na zápaly plic a angíny a také při porodu. To nesouvisí s výživou, ale s úrovní zdravotnictví.
Ve středověku ve městech také na nemoci ze znečištěných ulic.
Tak to je typický argument, ale je potřeba srovnávat všechno, né jen stravu, kolik hodin denně pracovali a jakým způsobem. Jaké byly možnosti se bránit třeba epidemiím. Jaká byla péče o rodičky (ten průměr zásadně ovlivňuje množství novorozeneckých úmrtí). Jinak co vím, tak moji prarodiče se dožili tak od 78 do 94 let. Tak je potřeba tu dobu trochu poznat.
Jedli co bylo dostupné a na co měli. Což dnes děláme také 🙂 Já bych si ty naše předky moc neidealizoval 🙂
blbí možná nebyly, ale byli chudí a maso jim vždycky sežral nějaký pán.
Muj dedecek, lekar, mel zlate pravidlo : „Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno leta !“ Sice nekouril, ale obcas si zapalil i doutnicek ke sklence francouzskeho konaku…No, chudak zemrel ve svych 63 letech na infarkt, leta mu na plno opravdu nevysla, ale to bylo ve 40. letech 20 stoleti…v te dobe nikdo nemel tuseni o pricinach vzniku cholesterolu a jeho vlivu na koronarni funkce, kardiochirurgie prakticky neexistovala,..Totez plati i pro onkologii. Lekarska veda rakovinu za nekolik desetileti zvladne, ale do te doby bohuzel jeste rada z nas prejde duhovy most…
To muj děda kouřil a snědl na co přišel a dožil se o dvacku víc… kdyby jsme se měli držet všemožnejch studíí tak ve třiceti zajdem na strach ze života…
vepřo-knedlo-zelo a něco na zapití, kromě H2O….A MÁTE VŠECHNO, co tělo pořebuje.
A jak to víte, že zrovna tohle tělo potřebuje?? Já si spíš myslím, že většina z toho je mrtvá hmota, z který si toho tělo moc nevezme.
super, vidím, že někdo už jídlo bere jako mrtvou hmotu nebo živou stravu
prase se přeci nezabíjí to se okusuje zaživa v chlívku a zelí se při tom spásá rovnou ze záhonu… no a knedlíček je holt zákusek to je taková drobná neřest aby obyčej nezanikl…
už s tím zastrašováním běžte do hajzlu!
malá studie kdysi stanovila vysoký obsah železa ve špenátu dodnes se to nepodařilo úplně vyvrátit
protože to potvrdil Pepek nebejt jeho tak o tom dodnes nikdo neví…
tyhle studie, ach jo… jeden den vám řeknou, ať jíte tohle, druhý den to zakážou  řídit se dle selského rozumu je asi nejlepší, když člověk jí příliš bůčku, tak to není určitě dobře, stejně tak, když jí jenom saláty a jiné živiny a vitamíny vypouští… každý má jíst na co se cítí, člověk není stroj, prášky a vitamínové doplňky vůbec neuznávám…
na druhou stranu když cosi chlastá, kouří a žere bůček tak se v zemi IV. cen.sk. stane prezidentem
a nebo premiérem na ostrově…
Problém je, že lidé jsou schopni kupovat kvůli ceně kdejaký potravinový odpad typu opékáčky a podobně jenom aby ušetřili a pak vyhodí několik stovek za sadu potravinových doplňků, které akorát tak prodraží moč a zatíží ledviny. Kdyby se raději lidé pečlivě dívali na složení potravin, tak udělají podstatně lépe. Na celou řadu umělých sladidel existuje podezření, že zvyšují riziko rakoviny. Některá jsou třeba i v některých státech zakázaná a u nás se v klidu používají (cyklamáty pro příklad). Čili ono by úplně stačili, aby lidé začali myslet při nákupu potravin. Dříve se alergie, astma, ale i rakovina a tak dále sváděli na zaneřáděné prostředí. Dnes žijeme v podstatně čistším prostředí, někdo až ve sterilním a alergií, astmatu a rakoviny přibývá. Naopak se ale za posledních 20 let výrazně zhoršila kvalita potravin, lépe řečeno místo potravin kupujeme chemické polotovary plné náhražek. Pak se nemůžeme divit, že počet lidí s rakovinou stoupá a stoupá. Dnes se dá říct, že s nějakou formou rakoviny se do konce svého života potká prakticky každý. A proti tomu žádná sada bobulí nepomůže. Velká část je daná geneticky. Chce to prostě vědět co jím, kolik toho jím, hlídat si civilizační drogy typu alkohol, nikotin, kofein atd. a doplnit to dostatečně pohybem.
… a sexem zapomněl jsem dodat :).
tento článe mi sině připomíná něčí loby…jako výrobců léčiv, nebo doktorů, protože jim ubývají pacienti. Užívám potravinové doplňky v tekuté formě jako vitamín C, Selen Zinek, bylinky, stopové prvky vitamíny už rok a od té doby jsem nebyl u doktora, jen na povinné prohlídce od zaměstnavatele. Snížil se mi tlak na normál, nemám cukrovku, migrény, únavový syndrom atd… všeho z mírou a jak to řekl jeden host v pořadu  Všechnopárty: já chci lidi vyléčit já je nechci léčit!!!
A proč používáte doplňky?? Proč rovnou nejíte vitamíny v přírodní formě?? Zelenina, ovoce, ořechy, semínka….
dnešní hospodaření které trvá 70 let tj. bez úhoru nedovolí regeneraci půdy a chemie kterou se stříkají stromy zelenina? to radči certifikované GMP a KOZSER doplňky . Tzv.košér je certifikát židovský a nejpřísnější na celém světě co se týká kvality potravin
U mě rozhodně vede produkt mocné přírody před umělou hmotou i kdyby měla sto certifikátů. Notabene je tu spousta ekofarem s bioprodukty. Stačí jen hledat.
tohle lze nejlépe vyjádřit: „co oči nevidí, to srdce nebolí“.
Ale v tom je háček celého farmaceutického průmyslu. On nechce nemocné vyléčit. On je chce léčit, či, a to je horší, dostat do takového stavu, aby se udržoval v co nejhorším zdraví. Takový „zákazník“ je potom pro tento průmysl zlatý důl.
Já jím a piji jenom to, co mi chutná, žádné doplňky a u doktora jsem byl za dvacet let jen jednou pro vstupní prohlídku.
Mám doktora, co je v důchodovém věku. Už má jistě nějaké zkušenosti Tak jsem se ho ptal, zda si mám na bolesti v koleně koupit nějaké to Chondro či něco podobného. A jaká že byla jeho odpověď? Milý pane, to si raději kupujte tlačenku, či udělejte sulc, tam je kolagenu násobně víc než v nějakých předražených prášcích. Z logiky věci, nemám důvod mu nevěřit.
Člověk je všežravec. Tzn. měl by mít pestrou stravu. Mnohdy v jednoduchosti je síla, takže než kdovíjak skladbou složité menu, není od věci si někdy dát jen chleba se sádlem, jindy zase lehce osolené brambory s máslem. Není nutné se úzkostlivě bránit tukům, jen je nutné do svého života zakomponovat dostatek pohybu. Pak nebude zapotřebí se bát toho, že holdujete i mléčným výrobkům, jíte vepřové i hovězí, nebránit se našim sladkovodním rybám (že mají kosti? a to je jako problém??), jako ovoce tělu stejně tak dobře poslouží i naše česká jablka a hrušky a nebo zobat ořechy ze zásob natrhané přes sezonu. Všeho moc škodí, ale pokud se zobe od všeho drobet, tak nejen že si máte na čem pochutnávat, ale ani to neublíží.
Já jsem zase četl, že člověk je spíše býložravec, který je v případně nutnosti schopen částečně natrávit i živočišnou stravu.
Lékařská a potravinářská obec si totiž vůbec neuvědomuje (nebo uvědomuje a záměrně to veřejnosti nesděluje), že je velikánský rozdíl mezi vitamínem z živé energií překypující zeleniny a ovoce a tím samým vitamínem produkovaným potravinářskou a farmaceutickou loby. Stačí si to jen vyzkoušet. Jezte jeden měsíc jen ovoce a zeleninu doplněno třeba ořechy semínky atd. Tzn. široká škála vitamínů a důležitých stavebních látek. Druhý měsíc jezte kvantitativně ty samé látky vytvořené jako tablety lékařskou a potravinářskou loby. Stejné složení, stejná kvantita, podle všech vědeckých kritérií stejná kvalita. Ale garantuju vám, že po měsíci na prášcích bude váš organismus na odpis.
Budete mít zájem:  Abdominální hysterektomie (hysterektomie břicha)
To je sice pravda. Jenže když ti marťánci jsou tak roztomilí a jsou k nim svítící hodinky. To nemůže nebýt zdravé. Takhle se vychovávají konzumní ovce. Viz stav v USA, kde 50 % dospělých do sebe cpe chemii, protože věří, že jim pomůže. S každou generací jsme blíž jejich aktuálnímu stavu. Lidstvo, jako celek jen žere, množí se a hloupne.
Článek zajímavý, ale nadpis fakt hloupý. („Máme přestat brát vitaminy?“) Jaxi vychází z nějakého předpokladu, že vitamíny někdo „bere“. Přímo to neříká jak bere – ale to nějak vychází z obecného kontextu, že se slovem vitamíny myslí umělé pilulky. Naproti tomu u přirozené formy spíš říkáme, že jíme zdravě. Takže nevím, proč bych měl s něčím přestávat, když jsem s tím ani nikdy nezačal a osobně neznám žádného rozumného člověka, který by něco takového dělal.
Požívání zeleniny je pozitivní v tom, že zelenina má vlákninu, která čistí střeva. K cigaretě se stejně žádná zelenina nehodí, kafe je sice rostlina, ale požívá se jenom jeho návyková složka. Mleté kafe by jistě bylo pro střeva zdravé.Nezávisle na všech výzkumech, nenajdete kromě jednovaječných dvojčat dva úplně stejné lidi. Příroda si vše řídí sama- jeden německý bývalý kancléř se živí vepřovými plněnými bachory a je dosud na živu, ten druhý kouří a žije také. Náš pan prezident má také návyky, které by v medicíně platily za smrtelné- a lze mu jenom přát, aby se té 90. dožil také. Jiní papají už od dětství jenom špenátek a nedožijí se ani polovičky toho věku.Já  zastávám názor, že co mi chutná, to můj organismus vyžaduje. Co chutná až moc, je zaručeně nezdravé, tak si třeba uheráčku dám jenom 5 deka místo 10 deka gothaje a jsem na té bezpečnější straně. Třeba margarin mi nechutná, raději tence máslem nebo sádlem, než nějakou chemií. To musí ale každý rozlišit sám- když vám je špatně, tak jste předtím nějak hřešili proti vlastní přírodě. V zimě je zdravé kysané zelí, luštěniny, na kyselo nakládaná zelenina, cibule, česnek. Organismus to potřebuje, i když po topinkách s česnekem není návštěva divadla zrovna to pravé ořechové. Raději do sauny, nebo do páry,  budete potom spát jako dudek.
Mě ten článek příjde strašně zmatečný a zavádějící. Nevím, jestli je to překladem, nebo originálem, nebo dokonce jeho samotným zdrojem. Nějak mě to neoslovilo.Pravdou ale je, že všechno jíst s mírou a pro tělo, aby mělo rovnováhu v přísunu zásaditých a kyselých látek. To nejvíce vyrovnává pití čisté vody v rozumném denním pitném režimu / nejlépe podle pocitu žízně.
Už se těším, až mě na základě tohoto článku bude nějaký můj kamarád u piva poučovat, že nemám jíst ovoce a zeleninu, jinak dostanu rakovinu … to jsou ale kraviny …
Na to nepotřebuju vědecký výzkum, stačí mi úplně obyčejná logika, že přírodní ovoce a zelenina budou rozhodně nebetyčně lepší, než chemicky zpracované pilule. Jen kdyby ten národ nebyl tak blbej! Fňuká nad 30Kč poplatky u doktora a pak měsíčně v lékárně vyflákne x-stovek za blbosti typu Chondro a Multikulti vitamín
To je stejný jako třeba mléko … jednou tvrdili, že je zdravý, pak zase, že je nezdravý (ani nevím, jakej stav je teď, mám dojem že aktuální verdit je nezdravé), vejce to samé, jednou zdravé, pak zase nezdravé.To samý máslo vs. margaríny – jednou margaríny zdravé, protože neobsahují cholesterol, pak zase nezdravé, protože obsahují jiný druh cholesterolu který je škodlivější. Současný stav je snad, že máslo je nakonec lepší.

  • Se mi tak zdá, že ti „vědci“ v podstatě nevědí pořád vůbec nic
  • Někde jsem kdysi taky četl, že to záleží i na krevní skupině, takže já se skupinou 0 byl měl jíst hlavně maso a vyvarovat se pečiva a mléčných výrobků.
  • Nakonec se přijde na to, že hranolky a brambůrky jsou vlastně zdravé, protože je to pouze opečená zelenina

15 tipů pro pomalejší a zdravější stárnutí a detoxikaci

Je stárnutí opravdu nevyhnutelné? Dá se nějak zpomalit nebo zastavit?
Čtěte o teorii stárnutí, biologickém a chronologickém věku a hlavně
tipech, jak stárnout zdravě, krásně a s úsměvem.

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Je stárnutí nevyhnutelné? Dá se nějak zastavit nebo zpomalit? Máme pro
Vás dobré zprávy. Proces stárnutí sice úplně zastavit nelze, ale můžeme
vás naučit stárnout zdravě a s úsměvem na rtech. Jak na to?
Čtěte dále..

Teorie stárnutí

Existuje řada teorií, proč člověk stárne. Mezi ty nejznámější
patří například teorie opotřebení neboli „wear and tear“. Podle této
teorie jsou naše buňky a tělo neustále poškozovány toxiny ze stravy,
z ovzduší, ale i volnými radikály z vlastního metabolizmu či
emocionálním a fyzickým stresem.

Další známou teorií je Genetická
programová teorie, která tvrdí, že délka života každého jedince je dána
jeho individuálními genetickými vlastnostmi. V poslední době se často
píše o teorii volných radikálů.

Radikály jsou vysoce reaktivní molekuly
vznikající při metabolických pochodech, které poškozují naše buňky a
nahromaděním těchto poškození dochází ke stárnutí. V neposlední
řadě je také zmínit velmi zajímavou Teorii spotřebování telomer.

Telomery jsou koncové části našich chromozomů a jednoduše řečeno,
každým dělením se telomery o trochu zkrátí, až se zkrátí natolik, že
už není možné další dělení buňky. Tímto způsobem bychom mohli
pokračovat do nekonečna, což svědčí o tom, že neexistuje jedna
komplexní teorie, proč lídé stárnou.

Je ale jasné, že se v našem těle
dějí změny, které mají u každého jedince trošičku jiný průběh a
jsou do jisté míry ovlivnitelné. Přijměme stárnutí jako fakt, naučme se
stárnout zdravě a s úsměvem.

Znáte rozdíl mezi chronologickým a
biologickým věkem?

Každý člověk má svůj chronologický a biologický věk. Chronologický
je jednoznačný. Každý rok si ho připomínáme oslavou narozenin a
i kdybychom si ho nechtěli připomenout, připomenou nám ho naši přátelé
a osobní doklady.

Lidé stejného věku mohou ale vypadat hodně rozdílně, a to jak po
stránce mentální, fyzické, tak sexuální. To je právě příkladem našeho
biologického věku. Ten je pro nás mnohem důležitější než věk
chronologický, a to právě z toho důvodu, že ho dokážeme sami ovlivnit.
S biologickým věkem souvisí také samotný proces stárnutí.

Když je člověku 20 let, má plnou hlavu jiných starostí, než
přemýšlet o stárnutí. V podstatě se tomuto tématu začínáme věnovat
s nástupem prvních zdravotních potíží nebo vizuálních změn, jako jsou
vrásky, bolesti kloubů, šedivění vlasů a podobně.

A to je škoda,
jelikož už jsme si naše tělo a orgány (vědomě či nevědomě) poškodili,
a tím i negativně ovlivnili náš biologický věk. Na školách učí děti
spoustu složitých a mnohdy nepotřebných a detailních informací, ale jak se
správně starat o své tělo vlastně nikdo moc neví. Ti šťastnější
jedinci by teoreticky do čtyřiceti let neměli mít problémy.

Méně odolní
jedinci jsou odkázáni na péči lékařů a pokud nemají štěstí na
kvalitního lékaře, dostávají se do začarovaného kruhu a závislosti na
řadě léků. Kolem 50. roku života, lidé se špatnou životosprávou
většinou začínají pociťovat řadu problémů, mnohdy také chronického
charakteru. Přitom stačí tak málo.

Naše tělo je neskutečně inteligentní
a dokonalý organismus. Denně vykonává nesčetné množství činnosti,
které ani nevnímáme. To jediné, co od nás potřebuje je správné palivo,
neboli kvalitní strava. Paradoxem je, že když jedeme natankovat, dáváme
velký pozor, abychom do svého auta nalili to správné palivo a často dáme
raději top kvalitu než průměr.

Pak si ale při placení klidně koupíme
nějaký sendvič a vůbec se nezamyslíme, jestli je toto zrovna to správné
palivo, na které je schopné naše tělo správně fungovat.

Ano, stárnutí není nevyhnutelné. A ano, náš biologický věk se dá
velmi ovlivnit. My jsme si pro vás připravili 15 jednoduchých tipů, co
dělat jinak. Pamatujte, nikdy není příliš pozdě. Naše tělo se chce a
umí regenerovat. I malá změna v životním stylu TEĎ A TADY může
znamenat velkou výhod TAM A POTOM.

Budete mít zájem:  Cvičení s medicinbalem – TOP 10 cviků

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

15 zásad pro pomalejší a zdravější stárnutí:

  • Vyhýbejte se stresu a depresi. Jsou to hlavní příčiny předčasného stárnutí. Naučte se využívat sílu adaptogenních bylin, které pomáhají našemu tělu vyrovnat se se stresem dnešní doby. Byliny jako Ashwagandha nebo Tulsi se k tomuto účelu využívají více než 5000 let.
  • Denně si vyčleňte alespoň 30 minut pro svůj pohyb. Důležitá je pravidelnost a tedy raději denně 30 minut než 2× týdně velká fyzická zátěž. Skvělým relaxačním pomocníkem je také jóga, která Vás naučí řadu cviků použitelných i ve vaší kanceláři.
  • Nekuřte a s alkoholem nakládejte s mírou. Pokud neumíte žít bez alkoholu, dopřejte si spíše sklenku kvalitního červeného vína k zdravé veřeři. Červené víno obsahuje Resveratrol, který je přírodním antioxidantem.
  • Dopřejte si 7 až 8 hodin spánku denně. Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci a opravu našeho těla. Právě v noci naše epifýza produkuje hormon Melatonin, který ovlivňuje velké množství fyziologických funkcí včetně stárnutí, produkci pohlavních hormonů, imunity, metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a dalších prospěšných látek.
  • Udržujte si optimální tělesnou hmotnost. 5 % pod optimální tělesnou hmotností BMI nevadí, ale u 20 % bychom už měli zpozornit. Být hodně hubený má řadu nevýhod. Tělo potřebuje určité množství tuků a svaly jsou důležité pro oporu našeho skeletu. Nadváha zase zbytečně zatěžuje naše klouby, srdce a vůbec práci našich orgánů.
  • Pijte dostatek čisté a neslazené vody. Dávejte pozor, jakou vodu pijete. Investujte do kvalitního filtru, který zbaví vaši vodu škodlivých látek a toxinů. Nebo vyzkoušejte sílu horniny šungit, která vám vodu vyčistí zcela přírodní cestou.
  • Omezte nezdravé tuky . A to zejména umělé trans-tuky jako jsou tuhé margaríny, ztužené tuky, rafinované rostlinné oleje s převahou omega-6 tuků, pokrmy ze smažených jídel a průmyslově vyráběných potravin, které jsou prozánětlivé. Poměr mezi živočišnými a rostlinnými tuky ve stravě je doporučován nejlépe 1:3. Při tom také záleží, jakou fyzickou zátěž máte. Pokud sedíte celý den v kanceláři je logické, že nasycených tuků by jste měli jíst o to méně.
  • Jezte více zdravých tuků. Tuky jsou nezbytně nutné k životu. Mezi dobré tuky patří mimo jiné například kokosový olej nebo olivový olej. Přidejte do svého každodenního jídelníčku avokádo, do salátu přidejte pár vlašských ořechů, mandlí, různých semínek a klíčků. Pokud máte rádi maso, zajímejte se, jaké maso jíte. V mase přijímáte také to, čím bylo zvíře krmeno. Ideální je proto maso zvířat z volných chovů, které se pásli na trávě. Mezi nejlepší tuky na vaření patří Ghí (tuk z přepuštěného másla). Nasycené tuky (např. máslo, sýry, tučné maso, plnotučné mléko…) nejsou zdraví škodlivé, pokud pocházejí z kvalitních zdrojů. Ve stravě bychom si měli hlídat příjem nenasycených mastných kyselin a to tzv. omega-3 a omega-6. Říká se jim také esenciální, jelikož je nezbytně potřebujeme, avšak naše tělo si je neumí vytvořit z jiných látek. Tělu prospěšnější jsou ale omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro tvorbu prostaglandinů, což jsou látky, které mimo jiné působí protizánětlivě. Přirozeným zdrojem omega-3 tůků jsou ryby – např. losos, makrela, sardinky s kostmi, sleď, vlašské ořechy atd. Zdrojem omega-6 mastných kyselin je např. slunečnicové semínko, přeničné klíčky, kukuřice, sója, vlašské ořechy atd. Správný poměr omega 6 tuků k omega 3 by měl být 5:1. V dnešní době je to bohužel často v praxi až 20: 1. Snažte si dopřát ryby alespoň 2 x týdně nebo jednoduše doplňte Omega-3 koncentrovaným rybím olejem z ryb pocházejících z ledového arktického oceánu.
  • Dopřejte si dostatek antioxidantů. Antioxidanty likvidují v těle volné radikály. Mezi významné antioxidanty patří mimo jiné např. vitamíny A, C, E, koenzym Q10, zinek. Přírodním zdrojem antioxidantů jsou hlavně bobuloviny jako např. borůvky, brusinky, dále ovoce, zelenina, saláty. Velkým zdrojem antioxidantů jsou zelené čaje jako Sencha, Matcha, bílý čaj nebo Oolong.

Superpotraviny s antioxidanty: Antioxidační mix, Organic
Tradition – Mix ze superpotravin s probiotiky a omega-3 tuky, Organic
Tradition – Ultimate Superfood Trail Mix.

  • Dopřejte si více čerstvých, neupravených potravin. Doporučuje se, aby čerstvé potraviny jako zelenina a ovoce tvořily více než 50% našeho denního příjmu. Vybírajte podle barvy, a to jak u ovoce, tak i u zeleniny. Čím sytější barva, tím větší obsah prospěšných látek.
  • Omezte sacharidy a jednoduché cukry. Když máte chuť na sladké, dejte si raději porci ovoce. Rafinované sacharidy v pečivu a těstovinách, sladkosti a slazené nápoje jsou prozánětlivé a jsou rizikem pro onemocnění srdce, cév, obezitu a cukrovku.
  • Zařaďte do svého jídelníčku superpotraviny a byliny. Mezi superpotraviny se řadí hlavně spirulina, alfalfa a zelený ječmen, které nám doplní minerály, vitamíny a posílí náš imunitní systém. Mumio (známé také jako Šiladžit) je přírodní směsí organických i neorganických prvků, které se sbírá ve skalních trhlinách. Obsahuje 17 aminokyselin a vitaminů ze skupiny B (B2, B6, B12), provitamínu D, vápník, fosfor, sodík, hořčík, draslík a mnoho dalších látek. Medicinální houby významně posílí náš imunitní systém, jsou silnými antioxidanty, mají pozitivní vliv u vysokého krevního tlaku, cukrovky, pro prevenci rakoviny. Více o medicinálních houbách se dozvíte na našem blogu.
  • Braňte se chronickým zánětům. Chronické záněty v těle jsou tiší zabijáci, kterých si ze začátku moc nevšimnete. Způsobují ale řadu civilizačních nemoci jako Alzheimer, Parkinsonova choroba, revmatoidní artritida a další. Řešením je začlenit do svého jídelníčku protizánětlivé potraviny a byliny. Vynikající protizánětlivé vlastnosti má například kurkuma. Tuto výjimečnou bylinu si v podobě prášku z kořenu můžete přidat do jakéhokoliv jídla a výborná je i jako čaj v kombinaci například se zázvorem.
  • Milujte se, přátelte se, dotýkejte se, tvořte, plánujte a buďte šťastní. Každý den si uvědomte, jaký je život dar, a jaké máme štěstí, že jsme tady.
  • Doplňujte kolagen. Jak stárneme, našemu tělu přirozeně ubývá kolagen, hůře vstřebáváme řadu látek potřebných pro správnou funkci našich svalů a kostí. Výborné jsou např. vývary z morkových kostí. Vývar vaříme pomalu, klidně celou noc a při malé teplotě. Odstraníme po vychladnutí tuk a popíjíme v průběhu dne. Podpoříme klouby, krásné vlasy, nehty a vyživíme kůži. Doplnit kolagen můžeme také snadno s naším Super Collagen Mixem, přírodním hydrolyzovaným kolagenem pro podporu zdravých kloubů a kostí.

Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?

Detoxikace

  • Alespoň dvakrát ročně věnujme čas očistě těla. Zejména naše játra, střeva a ledviny potřebují trochu podpořit a neměli bychom zapomenout také na zdravá střeva. K tomu nám opět může pomoci řada bylin jako například Triphala, která je již několik tisíc let stará ájurvédská kůra pro očistu těla. Jak funguje? Šetrným způsobem odvádí z těla toxiny a usazeniny kovů.
  • Co dál? Ráno dopřejte svému tělu sklenici teplé vody s přidáním Aloe Vera a jablečného nefiltrovaného přírodního octa. Tento výborný ranní drink pročistí trávicí soustavu a připraví zažívání na nový den.
  • Bylinka Picrorhiza kurroa neboli Kutki Picrorhiza zase ochrání játra před účinky řady toxinů, podpoří tvorbu žluči v játrech a vylučování žluče ze žlučníku. U nás ji najdete v produktu Liver Plus.
  • Osvědčenou metodou je začlenit do svého režimu jeden odlehčovací den, ve kterém omezíte příjem potravy. Zpočátku jednou měsíčně, optimálně jednou týdně. Tipem pro těžké chvíle bez svých oblíbených dobrot je začít den půstu odpoledne avydržet do dalšího odpoledne.
  • Pro ty, kteří to s detoxikací myslí vážně, je nejlepší odjet alespoň na týden a svěřit se do rukou odborníků. Můžeme vřele doporučit jedinečný projekt Tělo a Duše, který se nachází v krásném prostředí venkova, v obci Koldín. Více se dozvíte na www.teloaduse.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector