Co se říká o margarínu a co z toho je pravda

Roztíratelný tuk jako levnější alternativa másla si za dobu své existence zažil své. Zpočátku vyzdvihovaný a později zatracovaný tuk dnes už tolik vášní nevyvolává. Příčinou je dobrá kvalita, přidané vitamíny i máslová chuť.

Roztíratelné tuky se vyrábějí z vody, oleje a soli a vžilo se pro ně označení margarín, přestože jako margarín legislativa označuje jenom ty, které obsahují 80 až 90 % tuku a maximálně 3 % tuku mléčného.

Zbytek jsou buď roztíratelné tuky nebo směsné roztíratelné tuky, tedy výrobky, v kterých je přidáno máslo. Technologie výroby roztíratelných tuků urazila od 80. let dlouhou cestu. Dnes při výrobě již žádné škodlivé transmastné kyseliny nevznikají, naopak dnešní roztíratelné tuky bývají obohacovány o důležité vitamíny a jsou dobrou alternativou pro ty, kteří si potřebují hlídat cholesterol. 

Voní jako máslo, ale není to máslo

Záměrem časopisu dTest bylo podívat se právě na tuky, které mají ambici přiblížit se máslu a koketovat s máslovou příchutí. Tomu odpovídal i výběr vzorků. Otestováno bylo sedm směsných tuků (tedy rostlinných plus máslo) a pak sedm čistě rostlinných. Některé z nich ale měly máslovou příchuť. 

Časopis dTest zkoumal konkrétně obsah tuku a jeho kvalitu. Zaměřil se také na přítomnost nežádoucích látek, zejména v podobě transmastných kyselin, MCPD esteru nebo glycydil esteru. Vybrané tuky byly hodnoceny i senzoricky, tedy jak chutnají a voní. A v neposlední řadě byla věnována pozornost i akurátnosti deklarace, tedy jestli je pravda to, co je napsáno na obalu.

Výsledky dTestu ukázaly, že není třeba mít obavy. Všechny testované roztíratelné tuky byly zdravotně nezávadné. Lišily se zejména obsahem tuku. „Rozdíl může být až dvojnásobný. Spotřebitel by si tedy měl dávat pozor, jestli nekupuje více vody než tuku,“ upozorňuje redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingerová. 

Výsledky testu:

  • Mezi směsnými tuky si nejlépe vedlo Jihočeské AB od Madety.
  • Mezi rostlinnými tuky Perla máslová příchuť.
  • Časopis dTest otestoval i výrobek zakoupený v Německu a Polsku. Nejvíce tučná byla Rama s máslem z Polska. Česká a německá rama měly o deset procent tuku méně.

Mléčný tuk

Velké rozdíly byly také v ceně. „Nelze ale říci, že by se odvíjely od toho, kolik bylo ve výrobku tuku. Cena přímo souvisí s přítomností mléčného tuku,“ vysvětluje.

Olga Šlesingerová rovněž upozorňuje na to, že pozor při výběru by si měli dávat vegani. V testovaných vzorcích, které neobsahovaly deklarovanou mléčnou složku, totiž testy odhalily jinou mléčnou složku, jako byla například syrovátka nebo podmáslí. 

Jakou náhražku másla tedy vabrat, pokud máslo z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nesmíte? „Srovnatelné chuťově byly výrobky, které máslo v určitém množství skutečně obsahovaly.

U másla má spotřebitel vždy jistotu, protože ví, kolik tuku obsahuje. U roztíratelných tuků musí pečlivěji vybírat. Z hlediska obsahu tuku se totiž velmi liší.

Rozhodovat ale vždycky budou osobní chuťové preference a cena,“ uzavírá Olga Šlesingerová.

Značkových margarínů se nebojte!

Infarkt, mozková mrtvice, vysoký krevní tlak, nemocné žíly – kardiovaskulární onemocnění… To jsou nejčastější příčiny úmrtí v západní civilizaci. Jejich živnou půdou jsou kromě stresu a nedostatku pohybu také některé tuky.

Doslova zabijáky jsou pak trans mastné kyseliny. V minulosti se hojně vyskytovaly například ve ztužených tucích.

„Při přípravě surovin pro výrobu margarínu se dříve používala tzv. částečná hydrogenace neboli částečné ztužování. Při něm vznikají nezdravé tuky tzv. trans mastné kyseliny,“ objasňuje prof. ing. Jana Dostálová, CSc. 

Od poloviny 90. let se částečně ztužené tuky již při výrobě většiny margarinů nepoužívají. Ze značkových margarínů už proto mít strach nemusíte. Ty kvalitní vám pomůže vybrat logo Vím, co jím. Jeho nositeli jsou například Rama či Flora. Opatrní bychom však měli být i nadále na příliš levné tuky. 

Pravda o margarínech

Kvalitní margaríny jsou vyrobeny z rostlinných olejů (slunečnicového, řepkového) a tuků, a tak obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, které našemu organismu naopak prospívají. Množství trans mastných kyselin (tzv. TFA) do 1 % v nich je výživově nevýznamné.

Jinak samozřejmě platí, že trans nenasycené mastné kyseliny, které vznikají ztužováním, jsou zdraví škodlivé, a proto je to jedna z živin, které logo Vím, co jím hlídá. Takto označené potraviny, obsahují těchto kyselin naprosté minimum nebo nejsou přítomny vůbec,“ dodává Dostálová.

Proto, je-li na výrobku značka „Vím, co jím“, znamená to, že potravina je kvalitní a splňuje standardy nejen z hlediska trans mastných kyselin a nasycených mastných kyselin, ale také sodíku, cukru a v některých kategoriích hodnotí též energii a vlákninu.

Předkové jedli tučné a byli zdraví

Nasycené mastné kyseliny (SAFA) se vyskytují především v tučném mase, vepřovém sádle a tučných pokrmech, v másle, v uzeninách, paštikách a produktech rychlého občerstvení. 

Lidé po staletí jedli vepřové, skopové, vařili na sádle, konzumovali nasycené mastné kyseliny a byli zdraví – to je častý argument milovníků tučných jídel, aby se nemuseli své pochoutky vzdát. Je to ale mýtus.

Maso se objevilo na talíři většinou jednou týdně a někteří si ho dopřáli jen o posvícení. Chudina jedla suchý chléb, máslo bylo vzácné.

„Nekonzumovaly se tučné sýry, smetana, pilo se tzv. sbírané mléko. To je mléko, ze kterého byla odstraněna smetana. Ještě na začátku druhé poloviny minulého století se maso konzumovalo velmi omezeně,“ dodává Dostálová.

Naproti tomu si lidé dopřávali hodně rostlinné stravy, v níž převládají nenasycené mastné kyseliny. 

V současné době se nasycené mastné kyseliny vyskytují i v některých potravinách s přidaným kokosovým, palmojádrovým a palmovým tukem, které se dříve nekonzumovaly, např. trvanlivé pečivo, polevy, náhrady čokolády, mražené krémy aj. I tyto potraviny hlídá logo Vím, co jím.

Příjem tuků kompenzovali pohybem 

Obezřetnější v příjmu tuků musíme být proto, že se náš životní styl zásadně změnil. Před desítkami či stovkami let lidé neseděli osm i více hodin denně u počítače, nejezdili do práce auty, nenakupovali od stolu prostřednictvím internetu a dodávkových služeb, voda jim netekla z kohoutků, a když chtěli vařit nebo se ohřát, museli zatopit. 

Nám přirozený pohyb, díky kterému by náš organismus zpracoval energii z jídla, chybí. A tak, nechcete-li se vzdát tučného a být zdraví, musíte sportovat nebo fyzicky pracovat. 

Nejlepší zdravé tuky pro vaše tělo

Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku jsou trendem posledních let. Opravdu nám nízkotučná strava pomáhá získat super tělo, které chceme? Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží.

Až teď si uvědomujeme pravdu: Ne všechny tuky jsou stejné. Naše tělo ale potřebuje tuky – konkrétněji potřebuje zdravé tuky.

Jak to bylo s tuky?

Po skončení druhé světové války se objevil výzkum, který spojoval potraviny s nasycenými tuky, jako jsou vejce a červené maso, s koronárním srdečním onemocněním.

Do šedesátých let American Heart Association doporučilo, aby lidé snížili svůj příjem tuku, a v roce 1976 uspořádal Senát v USA řadu schůzek výborů „Diet Related to Killer Diseases“.

Následné pokyny pro potraviny obhajovaly konzumaci méně nasycených tuků a více sacharidů. Válka na tuku začala.

Zatímco jedna strana obhajovala více sacharidů ve formě ovoce, zeleniny a celých zrn, ta druhá zase obhajovala, že sacharidy (jakýkoliv druh sacharidů) byly dobré (dokonce i rafinované uhlohydráty!), Zatímco byl tukritizován, potravinářský průmysl krachoval  (potraviny s vysokým obsahem sachridů, s nízkým obsahem tuku se staly hitem oné doby). Není náhodou, že závislost na cukru a epidemie obezity v celém světě začala brzy prudce stoupat.

Jsou tuky zdravé, nebo ne? 

Žádná ze studií skutečně nespojila stravu s vysokým obsahem tuku se srdečním onemocněním. Tak daleko věda prostě nebyla. Ve skutečnosti mnohé studie od té doby odhalily mýtus. Bylo prokázáno, že neexistují žádné důkazy o tom, že dietní nasycené tuky zvyšují riziko koronárního onemocnění srdce nebo kardiovaskulární onemocnění.

Navíc sedmiletá studie s více než 48 000 ženami prokázala, že nízkotučné diety nevedou k větší ztrátě hmotnosti nebo k menšímu počtu onemocnění.

Další studie zjistila, že mezi tím co se jedinci stravovali buď středomořskou stravu, dietu s nízkým obsahem tuku nebo stravu s nízkým obsahem sacharidů, tak lidé s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů nejenže ztratili nejvíce tuku, ale také drasticky snížily jejich špatnou hladinu cholesterolu.

Ukázalo se, že naši předkové měli pravdu po celou dobu: Zdravé tuky mohou být dobré!

11 nejlepších zdravých tuků pro vaše tělo

1. Avokádo

Výhod avokáda je tolik, že se díky nim řadí mezi jezdny z nejzdravějších plodů, které můžete konzumovat. Jsou bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný. Avokádo má také nespočet výhod jako vitaminu E, který pomáhá předcházet poškození volných radikálů, zvyšují imunitu a působí jako anti-stárnoucí živina pro Vaši pokožku.

Navíc je plný zdravých bílkovin; ve skutečnosti má více než jiné ovoce. Pro těhotné ženy je avokádo také jednou z velkých folátových potravin, protože tento vitamín může pomoci snížit riziko vzniku vrozených vad.

2. Máslo a Ghee

Všichni jsme obeznámeni s „máslovými“ látkami jako je margarín, což není máslo. Skutečné máslo je z mléka a to je to, co by jste měli používat.

Máslo prožívá návrat jako zdravý tuk, protože výhody másla jsou všeobecně známé. Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny nalezené v másle pomáhají správné funkci mozku a zlepšují zdraví kůže.

Budete mít zájem:  Jamón – španělská šunka patří k nejdražším a nejlepším na světě

Ještě důležitější je, že tyto dvě mastné kyseliny jsou považovány za nezbytné, protože tělo je nemůže vyrábět samo.

Máslo je také bohaté na vitamíny rozpustné v tucích a stopové minerály včetně užitečného selenu, což je silný antioxidant.

Vzhledem k nízké teplotě hoření – asi 120 stupňů Celsia není máslo vhodné pro vaření při vysokých teplotách.

Mezitím se indická verze másla rychle stává oblíbeným ve všech kontinentech. Ghee (Ghí) neboli přepuštěné máslo.Má vysoký bod kouřivosti (250 stupňů celsia) , což je ideální pro vaření při vysokých teplotách. Přínosy Ghee zahrnují spousty vitamínů A, D a E, které jsou rozpustné v tucích.

Tyto druhy vitamínů se nejlépe absorbují v těle, když jsou v tukové formě a poté jsou uloženy ve vašem gastrointestinálním traktu a udržují váš metabolismus a trávení na správné cestě. Díky odstraněné mléčné bílkovině a odpařením vody získáváme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení.

Chee tedy neobsahuje žádné mléžné bílkoviny a proto je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu.Ghee také obsahuje kyselinu máselnou, ta chrání střeva, kde působí protizánězlivě a pomáhá udržet hladinu inzulinu.

Zlepšuje trávení a stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání.

Můžete si vyrobit vlastní ghee nebo koupit v obchodech. Při koupi komerčního výrobku se podívejte na organické nebo trávené kultivované ghee. Tento zdravý tuk zůstává čerstvý několik týdnů při pokojové teplotě. Zvyšte jeho životnost uložením do ledničky.

3. Kokosový olej

Jeden z mých oblíbených olejů díky mnoho výhodám – víte, že můžete použít kokosový olej jak na kůži, tak i na vaše vlasy?.

Je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro vaše tělo snadně stravitelné a nejsou snadno uloženy v těle jako tuk.

Tyto mastné kyseliny také zlepšují funkci mozku a paměti. Navíc vysoké množství přírodních nasycených tuků v kokosovém oleji znamená, že zvyšuje dobrý cholesterol a podporuje zdraví srdce, zatímco antioxidanty, které se nacházejí v kokosovém oleji, z něj činí  účinnou protizánětlivou potravinu.

Přidávání kokosového oleje do vaší stravy je snadné; používám ho k vaření a pečení, nebo dokonce i k aplikaci přímo na kůži. Je také důležité si uvědomit, že při pokojové teplotě je kokosový olej tuhý, takže to není nejlepší volba, když potřebujete zdravý tuk v tekuté formě, například pro použítí jako zálivku do salátů.

Při výběru kokosového oleje doporučuji extra panenské odrůdy, protože rafinované nebo zpracované kokosové oleje mohou eliminovat mnohé z přínosů pro zdraví.

4. Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je skvělý pro zdravé srdce. Studie z roku 2013 zjistila, že když lidé spojili středomořskou stravu s extra panenským olivovým olejem, snížili výskyt srdečního infarktu nebo míru srdečních onemocnění, pravděpodobně kvůli vysokým hladinám mononenasycených tuků.

Vysoké množství antioxidantů v těle znamená, že chrání vaše buňky před poškozením. Pomáhá také zlepšovat paměť a kognitivní funkce a funguje jako protizánětlivý prostředek. Protože tolik onemocnění pochází z chronického zánětu, je to až strašné! Bohužel, koupit správný olivový olej není tak snadné.

Nekupujte první láhev, kterou uvidíte! Hledejte nejlépe extra panenský olivový olej lisovaný za studena. To znamená, že při úpravě oleje nejsou zahrnuty žádné chemikálie.

Bohužel, mnoho běžných značek prodává nekvalitní olivové oleje! Studie společnosti UC Davis z roku 2011 zjistila, že mnoho špičkových značek selhalo ve standardech pro extra panenský olivový olej.

5. Omega-3 z ryb

Proč jsou omega-3 mastné kyseliny považovány za nezbytné? Protože naše tělo není schopné je vyrábět. Proto musíme v naší stravě spoléhat na omega-3 potraviny nebo vitamíny.

Ve skutečnosti existují tři různé typy omega-3: ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová).

Výhodnými zdroji omega-3 jsou DHA a EPA, druhy nalezené v zdrojích mořských živočichů, jako je výživný losos a sardinky.

ALA, na druhé straně, se nachází v některých rostlinných potravinách, včetně některých ořechů a semen, stejně jako v kvalitním kuse masa, jako je třeba BIO hovězí.

Lidské tělo může do jisté míry přeměnit ALA na použitelnou DHA a EPA, ale to není tak účinné jako získání DHA a EPA přímo z potravinových zdrojů, které ji poskytují.

I po rozsáhlém výzkumu není úplně jasné, jak dobře ALA převádí na EPA a DHA, nebo zda má výhody sama o sobě, ale zdravotnické organizace jako jsou lékaři na Harvardské lékařské škole, stále považují všechny zdroje omega-3 za rozhodující ve stravě.

Lékaři studující na Harvardské univerzitě říkají: Historicky jsme viděli, že populace, která konzumuje většinu omega-3 potravin, jako lidé v Japonsku, žijí déle a zdravěji než lidé, kteří jedí standardní stravu s omezeným obsahem omega-3.

Rozdíl mezi rybím olejem a olejem z tresších jater?

Rybí olej je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, ale nemá příliš mnoho vitaminu A nebo D. Na druhé straně není olej z tresčích jater tak bohatý na omega-3s, ale je velmi bohatý na vitaminy A a D.

Vítaný přírůstek pro vegetariány a vegany jsou ořechy a semena, což je skvělá volba pro získání více zdravých tuků.

Očechy a semena jsou poměrně cenově dostupné a můžete si je brát i s sebou na cesty. Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, ořechy a semena nabízejí pro naše tělo řadu výhod.

Pravidelná konzumace těchto látek může přispět ke snížení hladiny LDL nebo špatného cholesterolu.

Stejně jako ostatní potraviny bohaté na omega-3, tak i ořechy a semena jsou považovány za potravu podporující mozkovou aktivitu a to díky své vysoké hladině antioxidantů. Dokonce pomáhají bojovat s depresí.

Mezi nejlepší se řadí vlašské ořechy, které mají 5 gramů tuku na porci, mandle, které jsou nabité vitamínem E, ale je tu mnohem více ořechů, ze kterých si můžeme vybrat. Například lískové ořechy, para ořechy, kešu, arašídy a makadamové oříšky a spousty dalších. 

Ořechy můžeme konzumovat ať už celé, nebo ve formě oříškového másla (třeba i s příchutí). Je už na každém, jakou formu preferuje a co mu více chutná. 

Lněné semena a semena chia jsou dvě z mých oblíbených. Oba jsou s vysokým obsahem vlákniny a tuku, ale s nízkým obsahem sacharidů. Skoro pokaždé si přidávám semínka do jogurtu nebo v létě do smoothie.

7. Vejce

Osobně doporučuji spíše domácí vajíčka, které mohou být sice dražší, ale za to mnohem kvalitnější.Vejce od slepic z domácího chovu mají více vitamínů, více omega-3s a také nižší riziko bakterií, jako je salmonella.

Vejce jsou bohaté bílkoviny, zdravý tuky a obsahují i aminokyselinový profil. Kolují mýty, že vejce také zvyšují špatnou hladinu cholesterolu. Ve skutečnosti konzumace vajíček může snižovat hladinu cholesterolu a současně zlepšovat zdraví srdce. Cholin nalezený ve vejcích je také užitečný při udržování našeho mozku.

Navíc vyšší konzumace vajíček může snížit riziko metabolického syndromu, různé stavy včetně nadměrného tělesného tuku, vysoké hladiny krevního cukru a abnormální hladiny cholesterolu. Studie z roku 2016 zjistila, že dospělí starší 40 let, kteří pravidelně jedli vejce, mají nižší riziko metabolického syndromu.

Někteří lidé obhajují konzumaci jen bílku, což je chyba. Žloutky jsou plné živin a zdravého tuku; abyste získali plné výhody vajec, měli byste je konzumovat celé.

Kde je nejlepší hovězí? Hovězí maso – a zejména krmené trávou – hraje zcela nezbytnou roli ve vyvážené stravě, která je bohatá na zdravé tuky. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, nezbytné pro udržení svalů a doplnění celého aminokyselinového spektra.

Rozdíl mezi krmení trávou a krmení obilovinami je důležitý, protože maso z krav, které se pase na trávě mají významně více omega-3 mastných kyselin a také kyselinu linolovou nebo CLA, což pomáhá předcházet rakovině a dalším onemocněním, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. CLA je jednou z mála potravin pro předcházení rakoviny.

CLA také snižuje riziko onemocnění srdce díky vysokým hladinám antioxidantů a jeho schopnosti snížit špatný cholesterol.

9. MCT olej

MCT oleje středně řetězové triglyceridy, jsou typem nasycených tuků, které naše tělo miluje. Získání dostatečných nasycených tuků pomáhá udržet vaše střeva tím, že podporuje dobré bakterie  a udržuje škodlivé parazity a houby v bezpečí. MCT olej, také obsahuje antioxidanty, které pomáhají udržovat zdraví srdce.

10. Plnotučné mléčné výrobky

Bohužel ne každý může konzumovat mléčné výrobky (někteří lidé mají nesnášenlivost laktózy). Ale pro ty, kterých se to netýká, tak plnotučné mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků.

Plnotučné mléčné výrobky nabízejí spoustu zdravých tuků. Moje oblíbené druhy mléčných výrobků, které konzumují, jsou jogurt, syrové mléko a hlavně kozí výrobky. Jogurt je plný omega-3 mastných kyselin, vitamínů a bílkovin, ale mezi nejdůležitější složkou považuji probiotika. Tyto bakterie pomáhají zachovat rovnováhu bakterií ve střevech.

Mléčné výrobky pomáhají s trávením a všemi druhy problémů jako je syndrom dráždivého střeva, zácpa a průjem. Probiotika v jogurtu mohou také zlepšit imunitní systém a regulovat náladu. Protože mozek a střeva jsou spojeny,

Surové mléko je to, které není pasterizováno nebo homogenizováno, obsahuje všechny vitamíny, minerály a přírodní enzymy, které mléko přirozeně obsahuje; je to jedna z nejživějších potravin bohatých na živiny.

A co kozí mléko? 

Kozí mléko je snadno stravitelné, což je skvělá volba pro ty, kteří trpí gastrointestinálními problémy. Kozí mléko je také lépe snášeno těmi, kteří mají problémy s laktózou. Je to také skvělá volba pro děti, jakmile matky přestanou kojit, nejlepší náhrada je kozí mléko protože obsahuje méně alergenů než kravské mléko.

Budete mít zájem:  Hemoragické horečky – příznaky, příčiny a léčba

Při výběru jakéhokoli druhu mléka doporučuji zvolit surové odrůdy. Žádné pasterace, emulgátory,stabilizátory… Pokud to není možné, můžete sánout po BIO mléku jak od krav, tak i od koz.

11. Tmavá čokoláda

Nejen že horká čokoláda chutná skvěle, ale je to také superpotravina! Čokoláda je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály, které způsobují onemocnění. Flavanoly nacházející se v tmavé čokoládě také zlepšují zdraví srdce díky své schopnosti snížit krevní tlak. Čokoláda je potřebná pro podporu mozku, které zlepšuje kognitivní funkce.

Ne všechny tmavé čokolády jsou vytvořeny stejně. Doporučuji zvolit si čokoládu, která je nejméně 70% kakaa nebo vyšší (například 85%). To minimalizuje množství cukru a znamená, že získáte silný antioxidant.

Myšlenka na závěr:

Stále jsou zde lidé, kteří věří, že sacharid a pořádný kus masa je vše co potřebují. Pokud se chcete nějakým způsobem dostat do foty, určitě se nevyhýbejte ani tukům! Tuky mají pozitivní vliv na naše tělo a navíc se v tucích rozpouští mnoho vitamínů o které opravdu nechcete přejít.

Rozhodně stojí za zmínku i to, že si lidé pletou sacharidy a cukry. Na tohle si dávejte rozhodně pozor. Doporučuji sledovat všechny hodnoty, ať už jde o tuky, bílkoviny, sacharidy, cukry a další.

Ale omezit sacharidy rozhodně není dobré! Doporučuji se spíše vyhnout cukrům, které se ukládají v tuk a ten nejspíš budovat nepotřebujete 🙂

Zdroje

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/skinny-fat-good-fats-bad-fats

http://www.eatthis.com/healthy-fats/

Nejmasovější jed v dějinách – řepkový olej – část 2. co jíst

Říká se, že margaríny jsou škodlivé. Nasycené tuky mají být škodlivé, třeba palmový olej. A živočišné tuky také. A co když to tak není? Planeta je přelidněná a různé cizokrajné nemoci se k odlidnění vůbec neosvědčily. Naproti tomu škodlivé potraviny vyvolávají nemoci a klátí lidi v plné síle.

V první polovině tématu jste se dočetli argumenty, důkazy

a něco jiného vám říkají média. Teď je to na vás. Přechod na první polovinu tématu

Jsou horší umělá sladidla a hliník nebo řepkový olej?

Možná jste četli Dobu jedovou od profesorky Strunecké. Ta se pozastavuje na stále se rozpínajícím množstvím civilizačních onemocnění a navrhuje možné příčiny. Jestli vás to zajímá a chtěli byste vidět ucelený sled důkazů prokazující souvislost, přihlaste se k newsletteru.

Jen krátce: Miligramová množství poměrně neškodných sladidel a sloučenin hliníku předpokládám napáchají méně škody než 1000 krát větší množství oleje. U rozpadových zplodin PUFA je souvislost mezi chorobami a jednotlivými látkami prokázána velmi dobře na rozdíl od hypotéz prof. Strunecké.

Nenasycené oleje jako řepkový zhoršují inzulinovou rezistenci

Jídla s vysokým glykemickým indexem zvyšují vyplavování inzulínu. Po něm se tloustne.

Řešením je jíst více nasycených tuků (nízký glykemický index) ovoce zelenina a vůbec potraviny s vysokým obsahem vlákniny (otruby).

Obezity se nelze zbavit omezováním kalorií a cvičením, nýbrž nízkosacharidovou dietou s vlákninou.  Dále omezovat hladiny kortizolu omezováním stressu a dostatkem spánku. Pár kapek vinného octa před spaním.

Lidé jedí nezdravě. Co uvidíme nejčastěji v nákupním košíku?

Hodně předpřipravené stravy, konzervované, sušené, předsmažené, sterilizované.
Buď málo kvalitních bílkovin nebo dostatek nekvalitních bílkovin
Mnoho sacharidů a cukrů s chybějící vlákninou
Málo ovoce, zeleniny, málo pestré.

Samá pšenice, kukuřice, sója a řepka (je levná).

Buď málo tuků nebo dost tuků, obě skupiny však téměř výlučně kupují [highlight]NEnasycené[/fusion_highlight] reaktivní tuky, schované ve sladkostech, trvanlivých potravinách a majonézách.

Majonéza – rafinovaný způsob jak zamaskovat nedobrou chuť oleje. A právě ta chuť je dostatečnou známkou toho, že oleji se máme vyhnout. Odjakživa chuť upozorňovala člověka na jedy v potravinách. I chuť sterilované zeleniny v salátech, kdyby nebyla zamaskovaná octem, by nás varovala před zápornou nutriční hodnotou.

Vyjasnění zmatků, otázky a odpovědi

  • Máslo je jen k dušení zeleniny. Při smažení na másle za vyšší teploty také vznikají peroxidy.
  • Margaríny jsou sice odolné proti peroxidaci a přepalování, ale neobsahují téměř vitamín K2 a málo v tuku rozpustných vitamínů.
  • Transmastné kyseliny byly v margarínech omezeny na 2% především z opatrnosti. Jejich škodlivost není vyšší než škodlivost PUFA.
  • Proč je slunečnicový olej škodlivější než řepkový? Obě obsahují mnoho nenasycených vazeb. Slunečnicový má navíc nepoměr ve prospěch omega 6, a tak více vyvolává zánět.
  • V čem jsou geneticky modifikované oleje lepší? GMO řepkový a slunečnicový olej obsahují 80% kyseliny olejové (omega-9), která má jen 1 nenasycenou vazbu. PUFA jsou v nich omezeny na nižší podíl. Podobají se tak v odolnosti proti přepalování margarínům.

V denní spotřebě másla a smetany je obsažen asi 1 gram EPA a DHA, takže není nutno do jídelníčku žádné další přidávat.

Čím více nenasycených vazeb v oleji je, tím více peroxiduje, přepaluje se a tím více olej a jeho oxidační zplodiny urychlují stárnutí jedlíka. Čím rychleji probíhá proces stárnutí, tím dříve se objevují civilizační nemoci jako cukrovka, kornatění tepen a mnoho dalších.

Jestliže máte dost peněz, jezte máslo, smetanu a sádlo (i husí) a lůj, rýžový, kokosový olej a vývar z kostí. Když na to nemáte, postačí vám margaríny, palmový olej, fritovací GMO oleje, popřípadě vepřové sádlo. V žádném případě rostlinné a rybí oleje! Když už vám lékař doporučí EFA (esenciální vitamín F), pak užívejte jedině koncentrát obsahující 50% EPA a DHA.

Viz článek o kadmiu. Nenasycené tuky jsou živná půda radikálů a kadmium je jejich katalyzátor (urychlovač).

Zahraniční článek také argumentuje, že ve studiích s vynecháním vitamínu F nebo také se říká EFA (esenciálních mastných kyselin) nedochází k žádným negativním jevům, naopak byly pozorovány příznivé účinky. Negativní účinek nenasycených tuků na produkci mitochondriální energie byl široce zkoumán, jakož i neblahý vliv na progresi mozkové degenerace.

Olej lisovaný za studena nebo rafinovaný

Já se nemohu vyjadřovat ke kvalitě rafinačního procesu, když k němu nemám dost informací. Ví se najisto, že za studena lisované oleje ať už olivový nebo řepkový mají lepší chuť, ale přepalují se při nižší teplotě. Tudíž jsou v podstatě nevyužitelné, když oleje používáme hlavně k tepelné úpravě.

Lidé obecně přikládají přírodním produktům větší význam než mají. Rostlinné oleje nejsou nijak bohaté na vitamíny a prospěšné látky, takže z principu škodlivost tepelně upraveného nebo za studena lisovaného oleje je obdobná, ale při smažení olej lisovaný za studena tvoří více peroxidů a zplodin oxidace.

Hlavní důvod proč přírodní oleje lisované za studena jsou horší než rafinované je ten, že obsahují více nenasycených vazeb. Při rafinaci se z oleje nenasycené tuky oddělují a vyrábí se z nich margarín neboli neškodný nasycený tuk. Do fritovacích olejů se může přidávat ztužený tuk pro snížení peroxidace.

Jak se chránit proti toxickému účinku řepkového oleje

I když byste doma nepoužívali žádný řepkový a slunečnicový olej, přesto sníte dost toho, který přidávají výrobci do předhotovených pokrmů. Nejvýznamnější jsou majonézy a různé pomazánky. Ale také pražené ovesné vločky neboli müsli.

Jak se chránit před radikály, které se množí na nenasyceném tuku?

1) Zvýšit přísun antioxidantů. Antioxidanty nejsou žádné vitamíny A, C, E, jak občas čtete. To je jako napsat kočka je šelma. Víc se dočtete v knize Stále mladí.

2) Omezit přísun těžkých kovů zvláště kadmia.

3) Dávejte pozor, abyste jedli nasycené tuky. Pouze ty neobsahují žádnou dvojnou vazbu a nemohou peroxidovat. Na obalu je vždy uvedeno: Obsah tuku, z toho nasycené +/- 70%. čím vyšší číslo, tím lepší.

4) Na smažení používejme nasycené tuky: Palmový, kokosový, rýžový a sádlo. I ztužený margarín je lepší než olivový olej. Při přepálení se během chvilky vytvoří peroxidy mastných kyselin v množství, které bývá ve žluklých tucích. Je to nebezpečné a proto raději opovrhovaný margarín s vysokou teplotou přepalování, např. 240°C než přepálený „zdravý“ olej!.

5) Užívat vitamíny, minerály a stopové prvky. V dnešní době výroba potravin není jako před 70 lety. Pestrá strava nepokryje potřebu vitamínů a prvků. V žádném případě nepomohou inhibitory syntézy cholesterolu, statiny apod.

Všechny silné i méně známé antioxidanty vhodné jako ochrana získáte v našem eshopu

Tučná strava – paleodieta nebo nutnost?

Naši předkové, lovci a sběrači neměli na výběr zrovna ideální stravu. Divoká zvířata mají velmi libové maso a bílkoviny obsahují velmi málo energie. Na zasycení nejsou vhodné, namáhají ledviny. Proto má pračlověk vyvinutou chuť na tučné, protože tuk byl vzácnost. V současnosti vyšlechtěná domácí zvířata již obsahují tuku dostatek.

Výhody tučné diety

Tučná strava na talíři má mnohem menší objem než sacharidy. V žaludku jsou senzory, které tuk cítí, a hlásí organismu, že má dost, je zasycen.

Nezdravě se stravují především sportovci. Pavel Srníček zemřel ve 47 na infarkt.

Naopak při jezení sacharidů máte i 20 minut po jídle stále hlad. Zvyšuje se tvorba inzulinu a ILGF (inzulinu podobný růstový faktor), který urychluje stárnutí. Tuk má nízký glykemický index a také snižuje vstřebávání sacharidů, takže tučná dieta je zdravá.

Upozornění: Samozřejmě je třeba jíst i bílkoviny! A také je třeba přidat vlákniny v koncentrované formě, tj. žitné, ovesné a špaldové otruby. Dieta kombinující bílkoviny, živočišné tuky, ovoce, zeleninu a vlákninu je již od konce války považována za univerzální zdravou dietu.

Budete mít zájem:  Vařit, péct, smažit? Nejzdravější metoda úpravy masa je…

Proč jednou čtete v médiích tak a podruhé jinak?

Kdysi byl lidový léčitel pan Čapun a ten tvrdil, že pro zdraví je velmi důležitý zinek, a ten se nachází v dýňových semenech.

Výhodné podle něj je i pít vodu, která přes noc stála ve vodovodních trubkách, protože také obsahuje více zinku.

Bohužel voda, která stála přes noc v pozinkovaných trubkách obsahuje nadlimitní množství kadmia, protože trubky obsahují i 2% kadmia. Hlavním zdrojem zinku je maso, protože masa sníme více než dýňových semen.

Z toho vidíme, že pan Čapun vám říkal pravdu, ale jen poloviční. Neměl záměr vás podvést, ale neměl dostatečné vzdělání, vědomosti. A to je právě problém samouků. Lidoví léčitelé patří do sorty lidí intuitivních a ti se vyznačují tím, že rádi fantazírují a vytvářejí teorie naprosto odtržené od reality.

Proto když čteme něco, co se nám nezdá, vždy se ptejme sami sebe, komu ta informace poslouží. Podbízí se autor čtenářům nebo tvrdí něco nepříjemného? Konkrétně u paní doktorky Strunecké je problém, že aby byla oblíbená a prodávaly se její knihy, je schopná tvrdit, co lidi chtějí slyšet (nebo zamlčet, co slyšet nechtějí).

Drsná pravda o praktikách k matení vlastních zaměstnanců

Čím to, že se dařilo tak dlouho mystifikovat veřejnost i zaměstnance ve výrobnách?  Nedávno jsem v marketu pozoroval chumel lidí pečlivě si vybírající olivový olej. Nebýt toho, že mě nadzvedlo, jak skálopevně až fanaticky byli přesvědčeni, že si tím zlepší své zdraví, tak by rejdy výrobců tuků pokračovaly dále.

I já jsem byl totiž zmanipulován. Pokusil jsem se přijít na kloub nesrovnalostem a ukázalo se, že nesrovnalosti jsou šířeny záměrně, aby se odpoutala pozornost od otřesné pravdy, že jsme všichni obětí nejmasověji používaného jedu v dějinách lidstva – řepkového oleje.

Přihlaste se k newsletteru a dozvíte se, jak prostou a účinnou metodu používají podniky zpracovávající řepkový olej k obalamucení zaměstnanců.

Poprvé jsem se o této metodě dozvěděl v podniku vyrábějícím elektronické součástky a plošné spoje. Jak při pájení, tak při recyklaci starých desek do budovy unikaly páry rtuti. Přesto personál od řadových zaměstnanců po nejvyšší manažery svorně zlehčovali vliv rtuti na zdraví. Z newsletteru se dozvíte více a vysledujete, zda se tato záludná metoda nepoužívá i ve vašem okolí.

Oni všechny zaměstnance nutí pojídat rostlinné oleje, takže ti bagatelizují a vytěsňují z mysli negativní důkazy o škodlivosti rostlinných olejů. Například rozdávají za studena lisované oleje a tak si získávají jejich loyalitu. Nikomu šetrnost nedovolí olej vyhodit a tak sami sebe přesvědčí o jeho prospěšnosti.

Souhrn

Nenasycené oleje peroxidují. Lhostejno zda blahodárné nebo obyčejné. Platí přímá úměrnost: Čím větší sklon k přepalování, tedy čím více dvojných vazeb obsahují, tím více produkují radikálů a vyvolávají civilizačních nemocí (zkracují život).

Máslo, sádlo a smetana obsahem esenciálních mastných kyselin (EFA) pokryjí jejich potřebu. Živočišný nasycený tuk je nedostatková surovina.

Aby se planeta uživila, musejí se ti méně blahobytní spokojit s rostlinnými oleji, margaríny a geneticky modifikovanými oleji (GMO).

Mohlo by se zdát, že když škodlivé oleje vyvolávají rakovinu a civilizační nemoci, že zvyšují výdaje na zdravotnictví. Ale je to naopak. Čím déle jste na světě, tím více chorob vás trápí. Čím dříve vás choroby vyvolané stárnutím sklátí, tím méně stát vydá za zdravotnictví.

Já si nekladu za cíl žádný zvrat ve výživě ani změnu vyvařování v domovech důchodců. Spíš pravdivě informovat malou skupinku zájemců o dlouhotrvající mládí a větší skupinku, co chce zdravé děti. A těm ostatním doufám, že jsem aspoň polechtal žaludek.

Zde publikované informace potvrzuje Dr. Jason Fung, kanadský nefrolog. Obrat v léčbě cukrovky a obеzity. Obezita není o kaloriích, či o gramech tuku ani o cvičení.

Způsobují ji hormony ovlivňující pocit sytosti, hladu a metabolismus živin. Inzulinová rezistence je řešitelná výživou, která nestimuluje inzulín, tedy nízkosacharidovou (vysokotukovou) dietou. Je to pochopitelné.

Když doteď diabetici nesměli jíst sacharidy ani tuky, tak bylo nereálné dietu uskutečnit.

Video vysvětluje proč není obezita způsobena přebytkem jídla a nedostatkem cvičení. Dr. Jason Fung ukazuje jak inzulín při inzulínové rezistenci působí ukládání tuků a zvyšuje hlad. Řešením je:

  • omezovat mouku, cukr a fruktózu, tak je vyplavováno méně inzulínu
  • zmírní se pocit hladu i tvoření tukových zásob.  
  • Sacharidy se nahradí nasycenými tuky a vlákninou
  • Omega 3 tuky zvyšují inzulinovou rezistenci
  • Video 25 minut s českými titulky odhaluje, jak nám 30 let vtloukané nesmysly brání zhubnout.
  • záznam Dr. Zoe Harcombe na Public Health Collaboration Conferenci 2016
  • Klikněte pro zobrazení videa na spodu stránky.
  • Použitá literatura:

Článek: Vhodné a nevhodné tuky od biologa Ray Peat Ph.D.

  1. Článek: Nepravdivé rady diktátorů stravy od zubaře Dr. Price
  2. Stránka: Mechanisms of Aging by Ben Best
  3. Rozvoj civilizačních nemocí a indukce rakoviny nenasycenými oleji – odkaz na zdroj naleznete v knize Stále mladí, svěží a plní energie.

Článek: Pozor na GMO. Prof. Strunecká. Ukázka jak vnikají a šíří se deziformace.

Kašpar Tomáš: Umíráme na objednávku, Akademie úspěchu, Hradec Králové, 2014

7.5.2015 – 11.12.2016

            
            
            
                

                    0
                    0
                    hlasujte

                

Article Rating

                
            

Related

Je lepší máslo, nebo margarín? Co si namazat na chleba | Žena.cz

Jde už o tradiční rivalitu. Máslo versus margarín a početný tábor zastánců na obou stranách bitevního pole. Síly a preference se přelévají, věda přichází s novými poznatky a technologiemi, a co platilo včera, není pravdou dnes.

Bohužel ani odborníci se jednoznačně neshodují v tom, která z variant je pro člověka vhodnější. Tu se dozvíte, jak ohromně působí margaríny na lidské zdraví, jinde se zase dočtete poplašnou zprávu, že jsou plné plastů a škodlivin. Čemu tedy věřit?

Kde se margarín vzal

První margarín pochází z druhé poloviny 19. století a byl vyvinut francouzským chemikem a lékárníkem Hippolyte Mège-Mourièsem. Ten dostal tehdy zadání od císaře Napoleona III., který hledal schůdnější a levnou variantu, jak nasytit armádu. Cílem bylo najít cenově dostupnější tuk, který však neztratí na chutnosti a kvalitě. 

Vůbec první vzorek margarínu byl výsledkem kombinace hovězího loje, mléka a vody. Název byl odvozen z řeckého slova „margaritari“, což v překladu znamená perla (díky perleťovému lesku). 

První margaríny a proces výroby

Poptávka po margarínech, levnější variantě pokrmového tuku, rychle sílila. Bylo tedy třeba hledat nové zdroje, suroviny i výrobní postupy. Začaly se více využívat rostlinné oleje, které ale bylo nutné kvalitně ztužit.

První vhodná metoda ztužování tuků (hydrogenace) spatřila světlo světa v roce 1902 v Německu. Tento způsob výroby byl rozšířen až do počátku 90. let minulého století, ale díky relativně vysokému obsahu nežádoucích látek (transizomerů mastných kyselin) se výrobní technologie postupně měnila.

Současný trend

Dnešní margaríny se už vyrábějí pouze z rostlinných tuků, přestože ty úplně první obsahovaly i látky živočišného původu.

Výrobci tvrdí, že i přes to, že jde stále o chemický výrobní proces, obsahují dnešní margaríny už jen vskutku mizivé množství obávaných transizomerů mastných kyselin.

Naopak vyzdvihují jejich pozitivní účinky na lidské zdraví a vhodnost i pro nemocné či obézní osoby.

V této souvislosti je však třeba dodat, že není margarín jako margarín. Na trhu existuje celá řada nejrůznějších a cenově různorodých výrobků a ne vždy je kvalita odpovídající výše uvedenému tvrzení.

Co je kvalitní margarín

Pokud výrobní proces zjednodušíme, dá se říct, že margarín vzniká spojením vody, oleje a tuku. A právě obsah tuku se výrobek od výrobku liší. Pro dobrou konzistenci výrobku a spojení vody s rostlinným olejem je třeba dodat také  emulgátory, v horším případě konzervační látky. A logicky platí, že čím méně tuku, tím více vody a také vyšší potřeba konzervanty přidávat.

Jak si stojí máslo

Máslo je – na rozdíl od margarínu – tradiční potravina s jasně definovaným procentem obsahu tuku. Pravdou je, že chuťově má nad margaríny jednoznačně navrch a zdá se, že jeho oblíbenost mezi spotřebiteli opět roste. 

Problém másla je údajně v obsahu nasycených tuků, které do určité míry  znamenají zdravotní riziko zejména pro kardiaky. Aktuální studie a přezkoumání těch původních však žádné jednoznačné spojení mezi konzumací másla (nasycených tuků) s kardiovaskulárními problémy neprokázaly.

Co si tedy mazat na chleba?

Ať už jste zastánci másla, nebo margarínu, vždy je v první řadě třeba hledět na kvalitu výrobku. U másla až takový problém není vzhledem k jasné definici toho, co máslo je, resp. musí být. Zohlednit však můžeme jeho původ; údajně to nejlepší máslo pochází od krav žijících na pastvinách, které se stravují přirozeným způsobem. Díky tomu totiž obsahuje více prospěšných látek a vitaminů.

Pokud jde o margaríny, je třeba pídit se po složení a zajímat se například o výsledky testů jednotlivých variant a značek. Ne každý margarín je dobrý, ať už jde o chuť, nebo zdravotní prospěch. 

Závěrem…

Závěrem nutno dodat, že důležitá je rovnováha, což právě ve stravování platí dvojnásob. Ať už vám chutná máslo, anebo upřednostníte margarín, v první řadě vnímejte řeč svého těla. Věnujte pozornost tomu, jak se po jídle cítíte, a pátrejte po příčinách případného fyzického či psychického diskomfortu. 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *