Co pít když máte diabetes (cukrovku)? toto je 5 nejlepších nápojů

Diabetes, lidově řečeno cukrovka, je nemoc, která ovlivňuje, jak tělo zpracovává glukózu v krvi. Hladina glukózy v krvi neboli hladina cukru v krvi, je pro nás velmi důležitá. Glukóza v krvi pohání náš mozek a dodává energii našim svalům a tkáním.

Pokud máte cukrovku, znamená to, že máte v krvi příliš mnoho glukózy. Stává se to, když se vaše tělo stane rezistentní na inzulín a již není schopno účinně absorbovat glukózu do buněk kvůli energii.

Přebytek glukózy v krvi může způsobit vážné zdravotní problémy. Existuje mnoho různých faktorů, které mohou způsobit diabetes.

Typy chronického diabetu jsou typu 1 a typu 2. Mezi další typy patří gestační diabetes, ke kterému dochází během těhotenství, ale po narození dítěte má tendenci zmizet.

Prediabetes, někdy nazývaný hraniční diabetes, znamená, že vaše hladina glukózy v krvi je vyšší než obvykle, ale ne tak vysoká, že by vám byla diagnostikována cukrovka.

Mezi některé příznaky cukrovky patří:

  • Zvýšená žízeň
  • Nevysvětlitelný úbytek na váze
  • Únava
  • Podrážděnost

Pokud pociťujete některé z těchto příznaků a nejste si jistí, z čeho mohou pocházet, kontaktujte raději svého lékaře.

Vědci z Harvardu sledovali přes 20 000 lidí po dobu asi 20 let. Zjistili, že lidé, kteří zvýšili příjem kávy o více než jeden šálek denně, měli o 11 procent nižší riziko vzniku diabetu 2. typu. Lidé, kteří snížili příjem kávy o jeden šálek denně, však zvýšili riziko vzniku cukrovky o 17 procent. V pití čaje nebyl žádný rozdíl.

Není na 100 % jasné, proč má káva takový vliv na vývoj cukrovky. Kofein, který je obsažen v kávě, totiž nemusí být odpovědný za tyto drobné výhody. Ve skutečnosti se ukázalo, že kofein krátkodobě zvyšuje hladinu glukózy i inzulínu. V současné době však existují pouze  omezené studie a je třeba provést více výzkumů na účinky kofeinu a diabetu.

Pití kávy po dlouhou dobu může také změnit její účinek na citlivost na glukózu a inzulín. Ochranný účinek způsobuje tolerance k dlouhodobé spotřebě.

Nedávná studie z roku 2018 ukázala, že dlouhodobé účinky kávy a kofeinu mohou souviset se snížením rizika prediabetes a diabetu.

Co pít když máte diabetes (cukrovku)? Toto je 5 nejlepších nápojů

Zatímco káva může být prospěšná jako prevence před cukrovkou, některé studie ukázaly, že obyčejná černá káva může představovat nebezpečí pro lidi, kteří již mají diabetes 2. typu. 

Jedna studie z roku 2014 ukázala, že užívání kapsle kofeinu před jídlem vedlo ke zvýšení glykémie u lidí s diabetem 2. typu. Ukázalo se také zvýšení inzulínové rezistence. Pokud máte cukrovku 2. typu, vaše tělo není schopno účinně používat inzulín ke správě hladiny cukru v krvi.

Existuje jasný rozdíl v tom, jak lidé s cukrovkou a lidé bez cukrovky reagují na kávu a kofein. Studie z roku 2008 zkoumala lidi, kteří mají cukrovku 2. typu a kteří pijí denně kávu.

Studie nepřetržitě monitorovala hladinu cukru v krvi při každodenních činnostech. Během dne se ukázalo, že hned poté, co vypili kávu, jejich krevní cukr stoupl.

Hladina cukru v krvi byla ve dnech, kdy pili kávu, vyšší než ve dnech, kdy kávu nepili.

Podle nedávné studie 2018 se může jednat o genetiku. Geny mohou hrát roli v metabolismu kofeinu a jak ovlivňují hladinu cukru v krvi. V této studii lidé, kteří metabolizovali kofein pomaleji, vykazovali vyšší hladiny cukru v krvi než ti, kteří geneticky metabolizovali kofein rychleji.

Pití kávy má jisté zdravotní výhody, které nesouvisejí s prevencí diabetu.

Novější studie s kontrolovanými rizikovými faktory prokázaly další výhody kávy. Zahrnují potenciální ochranu proti:

  • Parkinsonově chorobě
  • Onemocnění jater, včetně rakoviny jater
  • Dně
  • Alzheimerově chorobě
  • Žlučovým kamenům

Tyto novější studie také ukázaly, že káva zřejmě snižuje riziko deprese a zvyšuje schopnost soustředit se a jasně myslet.

Pití samotné kávy přináší spoustu výhod . Pokud se ji ale rozhodnete “vylepšit” tím, že přidáte několik kostek cukru, různé sirupy či tučné mléko, spíše tím vašemu zdraví uškodíte. Ale to nejspíš víte. Zkuste raději přidat vanilku nebo skořici.

Kávu to zajímavě ochutí a dodá nádech orientu. Nepoužívejte slazené mléka, nahraďte jej za kokosové, lněné, mandlové a nebo klasické kravské. Pak je zde ale otázka, zda vůbec patří mléko do kávy nebo ne. A když už byla řeč o sirupu.

Ten vynechejte úplně.  

Další články týkající se kávy a zdraví

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Diabetik a alkohol a drogy

Cukrovka okolo nás Publikováno: 2011-11-02 Přečteno: 30751 Vytisknout

Pít alkohol a brát drogy není bezpečné. Pro diabetiky je nebezpečné už jen malé množství návykových látek. Studie z Finska ukazuje, že až 39 % úmrtí mladých diabetiků souvisí s alkoholem či drogami. Jak se vyhnout zbytečným rizikům?

Alkohol sám o sobě výrazně snižuje hladinu glukózy v krvi. Zároveň však příměs cukru v některých nápojích může hladinu glukózy dramaticky zvýšit. 

Základní fakta o alkoholu

Tělo zpracovává nejdříve alkohol, teprve potom bílkoviny, tuky a cukry. Pitím alkoholu tedy zpomalujete spalování tuků. Tvrdý alkohol je destilát, neobsahuje žádné cukry a výrazně snižuje glykémii.

Při výrobě vína se hodně cukrů z hroznů přemění na alkohol, ovšem určité množství cukru ve vínu zůstane. Pivo obsahuje hodně cukrů. Ovšem piva se sníženým obsahem cukru, opravdu obsahují méně cukru, než piva klasická.

Klasické pivo obsahuje kolem 13 gramů sacharidů a 150 kalorií, kdežto pivo se sníženým obsahem cukru může obsahovat pouze něco kolem 3 gramů sacharidů a 100 kalorií.

Alkohol je energeticky velmi vydatný, speciálně tvrdý alkohol, ale i např. víno ve větším množství. Alkohol se v lidském těle metabolizuje v játrech. V játrech se vyrábí a skladuje glukóza. Když jsou játra zaměstnána zpracováváním alkoholu, je v nich utlumena výroba glukózy.

Detoxikací alkoholu se totiž uvolňuje velké množství energie, kterou tělo buď spálí nebo uloží do tukových zásob. Díky dostatku energie játra nemají potřebu další energii vytvářet. Glukóza se uvolňuje ze zásob jaterního glykogenu, ale tento proces je právě při pití alkoholu omezený.

Ani injekce glukagonu v tomto případě nemusí být tak efektivní, protože játra jsou zaměstnána odbouráváním alkoholu a na glukagon reagují hůře.

V závislosti na množství vypitého alkoholu hrozí při večerním pití postalkoholová hypoglykémie následující ráno, při nadměrném příjmu alkoholu i celý další den.

Budete mít zájem:  9 způsobů, jak zlepšit optimistické myšlení – jak být optimistou?

Rizikem konzumace alkoholu pro diabetika je fakt, že alkohol může snížit glykémii, ale zároveň je obtížné rozpoznat příznaky tohoto stavu. Můžete mít pocit, že jste prostě opilí, ačkoli vám právě dramaticky poklesla glykémie. Ostatní si vaše chování mohou interpretovat jako obyčejnou opilost, i když vědí, že máte cukrovku!

Několik pravidel pro pití alkoholu při diabetu:

1.      Vždy je lepší nepít. Pokud jste ve společnosti, kde se pije, a Vy zájem nemáte, klidně to sveďte na cukrovku a nenechte se manipulovat. 2.      Pokud pijete, snažte se konzumovat jen minimum alkoholu. Držte se limitu jedna, max. dvě skleničky vína, jeden panák. Diabetik by měl pít pouze do té míry, aby si byl schopen správně dávkovat inzulin a vyhodnotit změřenou glykémii a současně aby na sobě ještě poznal symptomy hypoglykémie. 3.      Pivo obsahuje jen málo alkoholu, takže při konzumaci rozumného množství nemusí glykémii snižovat, na druhou stranu má velice vysoký glykemický index – sacharidy v něm obsažené, hlavně maltóza, se dostanou rychle do krve. 4.      Většina vín má obsah sacharidů relativně nízký a při vypití většího množství bude glykémii snižovat. Je proto dobré k pití vína i něco přikusovat, ideálně potraviny se středním či nízkým glykemickým indexem, které budou glykémii zvyšovat postupně – odbourávání alkoholu je totiž proces poměrně pomalý. Výjimkou jsou dezertní vína, která mívají vyšší obsah cukrů i alkoholu a vytvoří pohyb glykémie typický pro nápoje se sacharidy a alkoholem – nejprve glykémie prudce stoupne a pak naopak padá dolů. U kompenzace glykémie při pití vína je vždy důležité zohlednit jak obsah alkoholu, tak i sladkost daného vína. 5.      Míchané nápoje obsahují vysoké množství cukru a obtížně odhadnutelný obsah alkoholu. Pro diabetiky nejsou vhodné, protože je velmi těžké vybalancovat jejich efekt na glykémii. Nebezpečí tkví v tom, že prvotní vysoká glykémie způsobená rychlými sacharidy v drinku později vlivem alkoholu výrazně klesá do hypoglykémie. Tento pokles někdy diabetik ještě umocní sám, když si v reakci na naměřenou hyperglykémii neuváženě podá bolus insulinu. 6.      Nikdy nepijte na prázdný žaludek – hrozí rychlý nástup hypoglykémie. 7.      Zjistěte si obsah sacharidů v různých alkoholických nápojích. Vždy volte ten s minimálním obsahem alkoholu a cukru.

8.      Vždy si sebou k dokladům berte kartičku označující váš zdravotní stav a řekněte o své cukrovce všem, kteří vás doprovázejí (měli byste jim také popsat, jak se projevuje hypoglykémie).

Tabulka: Obsah cukru a energie v jednotlivých druzích alkoholických nápojů

Alkohol Množství Obsah cukru kJ kalorie
Pivo desítka 500 ml 13 g 550 132
Pivo desítka light 500 ml 4,5 g 500 120
Červené víno 2 dcl 1,75 g 550 132
Bílé víno 2 dcl 1,0 g 452 109
Gin panák 0 g 400 96
Rum panák 0 g 500 120
Vodka panák 0 g 463 111

Drogy                                                                         

Nebezpečí nelegálních drog je podobné jako u alkoholu. Některé jednak snižují hladinu cukru v krvi, jiné ji zvyšují.

Taneční drogy mohou vést k závažné dehydrataci organismu, konzumace stimulačních drog (pervitin) může vést k narušení stravovacího režimu (hladovění). Zároveň u osob pod vlivem drog je velmi obtížné rozeznat symptomy hypoglykémie.

Drogy jsou návykové, jejich původ je většinou pochybný a často není možné ověřit si, jaký produkt konzumujete.

Pokud i přes všechna upozornění chcete drogy „vyzkoušet‘, aspoň minimálně se předem nachystejte: 1.      Nechoďte do klubu sami, ale v doprovodu někoho, kdo drogy konzumovat nebude, aby vás hlídal. Popište mu podrobně příznaky hypoglykémie. 2.

      Drogu si pořiďte od někoho na doporučení, což zvýší šanci, že koupíte čistou drogu. 3.      Vezměte si mobil, aby mohla být zavolána v případě nutnosti pomoc. 4.      Tzv. tvrdé drogy (LSD, pervitin, heroin) by měly být pro vás tabu. 5.

      Po návratu domů si ihned změřte glykémii, pokud jste na delším večírku, vezměte si s sebou glukometr a měřte si často glykémii.

6.      Vždy s sebou mějte kartičku s informacemi o Vaší nemoci.

ÚČINKY VYBRANÝCH DROG NA PACIENTA S DIABETEM

Alkohol a diabetes• Alkohol ve vyšší dávce může způsobit výraznou hypoglykémii a kolaps i u lidí, kteří jsou zdraví a neužívají antidiabetika. U diabetiků je toto riziko podstatně vyšší.

Z tohoto hlediska je zvláště nebezpečná kombinace pití alkoholu a fyzické námahy, i když přiměřená tělesná aktivita za střízliva diabetikům prospívá. Riziko hypoglykémie se ještě zvýší za situace, kdy pacient vynechá obvyklé jídlo. To je u lidí zneužívajících alkohol běžné už s ohledem na častou nevolnost při kocovině. U diabetiků 1.

typu může vést těžší opilost k hypoglykemickému komatu s letálním průběhem. Zneužívání alkoholu je rizikovým faktorem vzniku zánětu slinivky břišní.• Alkohol je kancerogen, podstatně např. zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, hltanu a u žen rakoviny prsu. Riziko nádorových onemocnění je vyšší i u diabetiků 2. typu.

Lze předpokládat že v případně souběžného výskytu diabetu a zneužívání alkoholu se budou rizika potencovat. Alkohol zhoršuje další autoimunitní choroby, které se často vyskytují spolu s diabetem.

• Česká republika je zemí s nejvyšší spotřebou piva na jednoho obyvatele. Pacienty je třeba varovat, že alkoholické nápoje, zvláště pivo, zvyšují hmotnost. To ztěžuje léčbu diabetu a působí vyšší výskyt komplikací.

Tabák a diabetes• Diabetes i kouření tabáku představují závažné rizikové faktory vzniku ischemické choroby srdeční a nádorových onemocnění. Při jejich souběžném výskytu roste riziko vážných komplikací včetně náhlé srdeční příhody.

• Kouření tabáku i diabetes jsou rizikové faktory ischemické cévní mozkové příhody (mrtvice) a při jejich souběhu dochází ke zvýšení rizika.• Podobně jako pití alkoholu je i kouření tabáku rizikovým faktorem pro vznik pankreatitidy, tedy zánětu slinivky.

  • Marihuana a diabetes
  • Kofein a diabetes
  • Další stimulancia, MDMA, kokain a diabetes
  • Opiáty a diabetes
  • Sedativa a diabetes

• Kouření marihuany je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku zhoubných nádorů nebo náhlé srdeční příhody a tato rizika jsou u diabetiků ještě vyšší než v běžné populaci. • Dříve tradovaný názor, že látky z konopí by mohly být užitečné při léčbě diabetické polyneuropatie není podložený. Kontrolovaná studie neprokázala u diabetické polyneuropatie vyšší efektivitu konopného extraktu Sativex proti placebu (Selvarajah a spol., 2010).• Zneužívání marihuany je spojeno s vyšším rizikem psychotických stavů. Psychotický stav je u diabetika, který si aplikuje inzulín, zvláště rizikový. U diabetu mohou být kritickým problémem poruchy paměti během intoxikace konopím. Hätönen a spol. (2011) zjistili, že káva požitá s jídlem neovlivňuje glykémii ani hladinu inzulínu, proto se z tohoto hlediska považuje za bezpečnou. Jiní autoři dokonce vnímají pití kávy a čaje ve vztahu k cukrovce 2. typu za ochranný faktor. Závislost na kofeinu je sice možná, ale vzácná.• Při těžké intoxikaci budivými látkami může mimo jiné dojít k srdečním komplikacím a lze předpokládat, že diabetes toto riziko ještě zvýší. • V souvislosti se zneužíváním MDMA a náhle zvýšenou fyzickou aktivitou byla popsána ketoacidóza. Diabetická katoacidóza se také často objevovala při zneužívání kokainu a lze předpokládat že tato komplikace bude častá i v případě zneužívání metamfetaminu (pervitinu).• Kromě biologických faktorů se u této skupiny látek uplatňuje i jejich vliv na vnímání reality a chování během intoxikace i po jejím skončení. Halucinace, paranoidita, hyperaktivita, tendence se fyzický přepínat bývají střídány vyčerpáním a těžkým útlumem. Poměrně často také dochází k déle trvajícím psychotickým stavům. Je jasné, že kompenzace diabetu je za této situace nemožná.• Typický je také nepravidelný příjem potravy – hladovění při intoxikaci a přejídání se po jejím odeznění, což léčbu diabetu podstatně ztěžuje.· Diabetes zvyšuje senzitivitu vůči opiátům a urychluje vznik závislosti na této skupině látek.• Většina závislých na opiátech má zácpu a poruchy trávení. Jejich strava často sestává převážně ze sladkostí, např. sušenek. Takové stravovací návyky léčbu diabetu podstatně komplikují. • Další komplikaci představují odvykací stavy někdy provázené průjmy a zvracením.V současnosti u nás představuje závažný problém závislost na benzodiazepinech. Tu provází vleklé, často měsíce trvající úzkostné stavy při odvykacích obtížích. Uvedené obtíže ztěžují abstinenci, soustředění, duševní výkonnost, a tak komplikují spolupráci při léčbě diabetu.

Budete mít zájem:  Mohou opalovací krémy způsobovat rakovinu nebo jiná onemocnění?

Zdroj: www.prodia.milackove.net, www. mojecukrovka.cz, www.dm2t.cz (Nešpor K. Rizika zneužívání návykových látek u diabetiků. Možnosti prevence a léčby).

Jaké jsou nejlepší potraviny pro lidi s diabetem?

Jaké jsou nejlepší potraviny pro lidi s diabetem? Lidem s diabetem může pomoci lépe zvládat hladinu cukru v krvi, pokud určité potraviny upřednostní a zároveň, když některé omezí. Přínosná je strava bohatá na zeleninu a zdravé bílkoviny. Vyvážená strava zlepšuje celkovou pohodu a zabrání případným budoucím komplikacím.

Lékař může pomoci lidem s typem diabetes 1 nebo 2 zvolit nejvhodnější variantu jídel, které budou zdraví prospěšné. V tomto článku se zaměříme na to, které potraviny jsou pro lidi s diabetem nejlepší, a kterým je dobré se vyhnout.

Dieta při cukrovce

Lidé s diabetem mohou řídit hladinu cukru v krvi tím, že si vybírají prospěšné potraviny.

Život s diabetem nemusí znamenat pocit deprivace, neboť si lze vybírat z řady jídel, která jsou prospěšná a zároveň nevynechat jídla oblíbená. Je však zapotřebí dodržet určitá pravidla.

Sacharidy ve výživě člověka mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, ale lidé si mohou vybrat, zda budou tyto potraviny zařazeny do správných porcí v rámci vyváženého stravovacího plánu.

U diabetiků je důležité sledovat celkové množství uhlohydrátů v jídle. Potřeba uhlohydrátů se bude lišit v závislosti na mnoha faktorech, včetně úrovně aktivity osoby a léků, jako je inzulín.

Dietolog může doporučit konkrétní pokyny, které nejlépe vyhovují potřebám člověka. Obecně by se však lidé měli snažit dodržovat pokyny zdravé výživy a do jednoho jídla zahrnout nejvýše čtvrtinu sacharidů.

Pro lidi s diabetem jsou prospěšná následující pravidla:

  • jíst hodně ovoce a zeleniny,
  • jíst živočišné bílkoviny,
  • omezit potraviny s přidaným cukrem,
  • omezit tuky.

Jídelníček pro diabetiky, rozsáhlé informace včetně příkladového jídelníčku na týden zde.

Seznam některých druhů ovoce, zeleniny a potravin bez přidaného cukru:

???? Listová zelenina

Listová zelenina je plná základních vitamínů, minerálů a živin. Má minimální dopad na hladinu cukru v krvi. Listová zelenina je klíčovým zdrojem draslíku, vitamínu A a vápníku. Obsahují rovněž vlákninu a bílkoviny. Někteří vědci dokonce tvrdí, že listová zelenina je pro lidi s cukrovkou užitečná vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů a enzymům, které pomáhají trávit škrob.

Patří sem potraviny jako je: špenát, brukev zelná, kapusta, zelí, brokolice a další.

Jedna studie v malém měřítku naznačila, že šťáva z kapusty může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšit krevní tlak u lidí se subklinickou hypertenzí. Ve studii lidé pili 300 mililitrů šťávy z kapusty denně po dobu 6 týdnů.

Listovou zeleninu lze přidávat do salátů, příloh, polévek a ideální je v kombinaci s bílkovinou obsaženou v bílém mase nebo tofu.

???? Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny obsahují vysoké množství vlákniny a tělu prospěšné živiny. Jíst stravu s vysokým obsahem vlákniny je důležité pro lidi s diabetem, protože vláknina zpomaluje proces trávení. Pomalejší vstřebávání živin pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Celá pšenice a celá zrna jsou na stupnici glykemického indexu (GI) nižší než bílé pečivo a rýže. To znamená, že mají menší vliv na hladinu cukru v krvi.

Příkladem celozrnných potravin je: hnědá rýže, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, pohanka, quinoa, proso, bulgur, žito.

???? Ryby

Ryby základem každé zdravé stravy. Obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny, což je soubor esenciálních mastných kyselin, z nichž je pro nás nejdůležitější zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Určité množství zdravých tuků je důležité pro fungování těla a podporu zdravého fungování srdce a mozku.

Strava s vysokým obsahem polynenasycených a mononenasycených tuků může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi a krevních lipidů u lidí s diabetem. Tyto tuky najdeme u ryb jako je: losos, makrela, sardinky, tuňák křídlatý, sleď nebo pstruh a další. Do jídelníčku lze zařadit i mořské řasy, jako je spirulina či jiné alternativní zdroje mastných kyselin.

Místo smažených ryb, které obsahují nasycené a transmastné tuky, si lidé mohou vyzkoušet ryby pečené nebo grilované. Spárujte se směsí zeleniny pro výběr zdravého jídla.

???? Fazole

Fazole jsou vynikající volbou pro lidi s diabetem. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin a mohou uspokojit chuť k jídlu a zároveň pomoci snížit příjem sacharidů.

Jedná se o komplexní sacharidy, takže je tělo tráví pomaleji.

Jedná se o potravinu s nízkým glykemickým indexem a jsou tak vhodnou potravou nejen pro lepší regulaci cukru v krvi a stabilizaci inzulínu, ale také regulaci krevního tlaku a cholesterolu.

Existuje celá řada fazolí, například: adzuki, mungo, barevná fazole, bílá nebo purpurová, červená a černá fazole, černé oko nebo fazole navy.

Fazole jsou také bohatým zdrojem důležitých živin, jako je železo, draslík či hořčík.  Patří mezi univerzální potraviny, které je vhodné zahrnout například i do guláše, salátu či tortilly.

Pokud používáte konzervované fazole, nezapomeňte zvolit variantu bez přidané soli.

Budete mít zájem:  Placenta previa (vcestné lůžko) – příznaky, příčiny a léčba

???? Ořechy

Ořechy, stejně jako ryby, jsou také výborným zdrojem zdravých mastných kyselin, které pomáhají udržovat zdravé srdce. Zejména u lidí s diabetem je vyšší riziko srdečních chorob či cévní mozkové příhody, proto je důležité na tyto mastné kyseliny myslet a přizpůsobit tomu jídelníček.

Velmi přínosné jsou ořechy vlašské, které mají zvláště vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, jako je kyselina alfa-lipoová (ALA). Studie z roku 2018 naznačila, že konzumace vlašských ořechů je spojena s nižším výskytem cukrovky. Jsou rovněž zdrojem klíčových živin, jako je protein, vitamin B-6, hořčík a železo.

???? Citrusové plody

Výzkum ukázal, že citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity a citrony, mají antidiabetické účinky. Někteří vědci se domnívají, že jsou za to zodpovědné dva bioflavonoidní antioxidanty nazývané hesperidin a naringin.

Citrusové plody jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku či vitamínu B9.

???? Bobulovité plody

Bobule jsou plné antioxidantů, které mohou pomoci předcházet oxidačnímu stresu. Studie prokázaly chronickou hladinu oxidačního stresu u lidí s diabetem. K oxidačnímu stresu dochází, když je v těle nerovnováha mezi antioxidanty a nestabilními molekulami nazývanými volné radikály.

Vysoké množství antioxidantů a vlákniny mají všechny borůvky, ostružiny, jahody a maliny. Obsahují také důležité vitamíny a minerály, včetně: vitamínu C, K, manganu, draslíku a dalších.

Tyto plody jsou vhodné k snídani i ke svačině nebo je lze použít zmrazené bobule v smoothie.

???? Sladké brambory (batáty)

Sladké brambory mají nižší GI než bílé brambory. Díky tomu jsou skvělou alternativou pro lidi s cukrovkou, protože uvolňují cukr pomaleji a nezvyšují hladinu cukru v krvi tolik. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny, vitamínu A, C a draslíku.

Sladké brambory lze upravit mnoha různými způsoby a v kombinaci se zdravou bílkovinou a zeleninou jsou ideální pro přípravu plnohodnotné zdravé stravy.

???? Probiotické jogurty

Probiotika jsou užitečné bakterie, které žijí v lidském střevě a zlepšují trávení a celkové zdraví. Některé výzkumy z roku 2011 naznačují, že konzumace probiotického jogurtu by mohla zlepšit hladinu cholesterolu u lidí s diabetem 2. typu. To by mohlo pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Studie ukázala, že konzumace probiotických potravin může snížit zánět a oxidační stres a také zvýšit citlivost na inzulín.

Lidé si mohou vybrat přírodní jogurt, například řecký jogurt, bez přidaného cukru. Probiotický jogurt obsahuje živé a aktivní kultury zvané Lactobacillus nebo Bifidobacterium.

Jogurt s ořechy či ovocem potom představuje ideální zdravou snídani.

???? Chia semínka

Semínka chia patří  mezi tzv. „superfood“ díky vysokému obsahu antioxidantů a omega-3. Jsou také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. V jedné studii z roku 2017 lidé s nadváhou a diabetem 2.

typu ztratili větší váhu po 6 měsících, kdy do své stravy zahrnuli semena chia ve srovnání s těmi, kteří jedli alternativu ovesných otrub. Vědci se proto domnívají, že semena chia mohou lidem pomoci zvládat diabetes 2.

typu.

Chia semínka se přidávají salátů, snídaní nebo je vhodné je přidat do vody a jen tak vypít.

Potraviny, kterým by se měli diabetici vyhýbat

Vyvážení potraviny s vysokým a nízkým glykemickým indexem je základním pravidlem jak lépe zvládat diabetes. Je tedy nutné myslet na to co jíme a stravu si předem rozvrhnout. Při výběru potravin s vysokým GI omezte porce a tyto potraviny spárujte s bílkovinami nebo zdravými tuky, abyste snížili dopad na hladinu cukru v krvi a déle se cítili plní.

Potraviny s vysokým GI jsou například: bílý chléb, bílá rýže, bílé těstoviny, brambory, dýně, popcorn a další.

Lidé s diabetem by měli omezit také potraviny s vysokým obsahem sacharidů, které bývají obvykle součástí všech jídel. Vyváženou stravou, omezením příjmu sacharidů a párováním jídel se zdravou bílkovinou a tukem je pro lidi s diabetem velmi prospěšné.

Většina ovoce má nízký GI, ale například melouny, ananas, banány či hroznové víno nikoli.  Tyto mohou zvýšit hladinu glukózy v krvi.

???? Bílé pečivo

Bílé pečivo je jídlo s vysokým glykemickým indexem, takže lidé s diabetem by se mu měli vyhýbat.

???? Nasycené a trans mastné tuky

Nezdravé tuky, jako jsou nasycené a trans mastné tuky, mohou u člověka s diabetem zhoršovat zdravotní stav. Mnoho druhů smažených a průmyslově zpracovaných potravin, včetně hranolků a pečeného zboží tyto tuky obsahuje.

???? Rafinovaný cukr

Lidé s diabetem by se měli snažit omezit nebo se rovnou vyvarovat rafinovaného cukru, který je pravděpodobně přítomen jak v kupovaných, tak v domácích sladkostech, koláčcích a sušenkách.

???? Sladké nápoje

Nápoje, které obsahují hodně cukru, jako jsou energetické nápoje, některé kávy a koktejly, mohou vytvořit velkou nerovnováhu v hladinách inzulinu u člověka.

???? Slané potraviny

Potraviny s vysokým obsahem soli mohou zvyšovat krevní tlak. Sůl se také může na etiketě potravin objevit jako sodík.

Obecně se doporučuje udržovat denní příjem sodíku pod 2 400 miligramů denně.

???? Alkohol

Pití alkoholu s mírou by nemělo mít vážná rizika pro lidi s diabetem a nemělo by mít vliv na dlouhodobou kontrolu glukózy.

U lidí, kteří používají terapii inzulinem, však může být vyšší riziko hypoglykémie spojené s konzumací alkoholu.

A co gestační diabetes?

Lidé s gestačním diabetem mohou se svým zdravotnickým pracovníkem vypracovat plán jídla. Ten může zahrnovat počítání množství uhlohydrátů, které člověk požívá, aby se ujistil, že má dostatek energie a udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Národní ústavy pro zdraví dětí a lidský rozvoj doporučují, aby lidé s gestačním diabetem konzumovali tři středně velká jídla denně, se dvěma až čtyřmi občerstveními mezi jídly.

Prospěšná je především vyvážená strava s dostatkem vlákniny, zeleniny, ovoce, bílkovin, zdravých tuků a luštěnin, včetně výše uvedených potravin.

Konzumace zdravé a vyvážené stravy včetně výše uvedených potravin může lidem s diabetem pomoci se snadnějším řízením hladiny cukru v krvi, snížením zánětu, snížením rizika srdečních chorob a zvýšením antioxidační aktivity. Těhotné ženy s gestačním diabetem mohou se svým zdravotnickým pracovníkem vytvořit dietní plán, který jim a jejich dítěti pomůže zůstat v bezpečí a cítit se zdravý.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *