Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Magazín o zdraví a prevenci

Ze všech výživových látek ženám nejčastěji chybí železo. A právě ženy jsou jeho nedostatkem ohroženy nejvíce. Železo je zcela zásadní pro produkci hemoglobinu, což je protein, který pomáhá červeným krvinkám rozvádět po těle kyslík. Bez železa proto tělo trpí a jeho nedostatek může vést až ke vzniku anémie. Pokud u sebe zpozorujete některý z následujících příznaků chybějícího železa, kupte si Veroval domácí test Nedostatek železa a zjistěte jestli je příčinou opravdu nedostatek železa (nebo …“zajděte za svým lékařem a požádejte ho o krevní test, který určí množství tohoto prvku v krvi).

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Toto je nejčastější a zároveň nejhůře rozpoznatelný symptom nedostatku železa. Většina žen si na náročný a vyčerpávající život prostě zvykne. Často považují únavu za nevyhnutelnou součást života.

Pokud ovšem v důsledku nedostatku železa nedochází k okysličování vašich tkání, nedostává se tělu potřebné energie.

Pokud kromě „běžného“ vyčerpání pociťujete i slabost, podráždění a neschopnost se soustředit, může vám pomoci právě doplnění železa. Ne nadarmo se totiž anémie označuje za nemoc „unavené krve“.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

U žen je hlavní příčinou nedostatku železa silná menstruace. Ztratí příliš mnoho krve, tělo jí nahradí pouze polovinu a další měsíc se vše opakuje.

Je to, jako když dočepujete do nádrže jen několik litrů benzínu. Během menstruace byste měli ztratit jen několik desítek mililitrů krve.

Přibližné množství můžete zjistit pomocí tamponů: Pokud si tampon musíte měnit častěji než každé dvě hodiny, promluvte si se svým gynekologem.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Důvod, proč se bledá pleť považuje za příznak zdravotních problémů, je opodstatněný. Hemoglobin dodává krvi její červenou barvu a v důsledku toho je pak kůže zdravě růžová.

Nízká hladina tohoto proteinu ovšem způsobuje ztrátu této barvy. Pokud máte od přírody velmi světlou pokožku, bledost je hned vidět.

Avšak bez ohledu na barvu vaší kůže se blednutí způsobené nedostatkem železa projeví na vašich rtech, dásních a vnitřní straně očních víček.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Bez ohledu na to, jak hluboce dýcháte, budete se při nedostatku kyslíku cítit udýchaně. Pokud si všimnete, že vám dochází dech i při činnostech, které byste normálně bez obtíží zvládli, může být na vině nedostatek železa.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Přepracované srdce se může začít projevovat nepravidelnými ozvami, šelestem, zvětšením, či dokonce selháním. Nemusíte ovšem hned panikařit. Aby váš stav došel tak daleko, museli byste trpět anémií z nedostatku železa delší dobu.

Vyplývá to z výzkumu zaměřeného na kardiomyopathii a nedostatek železa, jehož výsledky byly zveřejněny v časopise Texas Heart Institute Journal. Pokud však víte, že trpíte srdečními obtížemi, určitě si nechejte udělat krevní test, protože nedostatek železa může stávající problémy se srdcem ještě zhoršit.

Pro monitorování vašeho srdce vám pomůže kombinovaný tlakoměr s funkcí EKG.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Neustále sebou vrtíte? Okolo 15 % lidí se syndromem neklidných nohou trpí nedostatkem železa. Čím méně železa, tím jsou symptomy tohoto syndromu horší.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Pokud tělu chybí železo, považuje za prioritu dodávání kyslíku do vašeho mozku a až poté do tkání. I přesto se vaší hlavě dostane méně kyslíku, než je potřeba. V důsledku toho může dojít k otokům mozkových arterií, což se projeví bolestí hlavy.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

„Syndrom pica“ neboli neřízená chuť pozřít něco nepoživatelného (nebo skutečná konzumace takové věci) může být příznakem nedostatku železa. Lidé, kterým železo chybí, mohou mít chutě na křídu, zeminu, hlínu nebo papír. Většina žen v takové situaci naštěstí sáhne po ledu.

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Jako by váš život už tak nebyl náročný, může vám nedostatek železa navodit ještě větší pocit úzkosti. Nedostatek kyslíku „zvýší otáčky“ sympatického nervového systému, který má ve vašem těle podobnou funkci jako plynový pedál v autě. Kromě toho může nedostatek kyslíku rozbušit srdce, takže se cítíte u vytržení, přestože nemáte důvod nebýt v klidu. Mějte své srdce pod kontrolou.

Nedostatek železa, obzvláště pak v případě, že přejde až v anémii, může způsobit vypadávání vlasů. Pokud vám chybí železo, přepne tělo do režimu přežití a zásobuje kyslíkem jen životně důležité funkce, mezi které rozhodně nepatří vlasy. Pokud ovšem po učesání zůstane na hřebenu jen pár vlasů, není třeba panikařit. Většině lidí denně vypadne okolo 100 vlasů.

Není železo jako železo. Vaše tělo absorbuje tzv. hem železo pocházející z masa a ryb dvakrát až třikrát efektivněji než železo z rostlin. Pokud budete svůj jídelníček plánovat pečlivě, nemělo by vám železo chybět.

Na železo je bohatá hlavně tmavozelená listová zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny. Konzumujte je společně s potravinami bohatými na vitamín C, jako jsou například papriky, bobule a brokolice.

Vaše tělo pak bude železo vstřebávat lépe.

Nedostatečný příjem železa zpomaluje funkci štítné žlázy a pozastavuje její vliv na metabolismus. O nedostatečně aktivní štítné žláze pacienti často nemají tušení. Neví o ní šest z deseti osob, které touto poruchou trpí. Uvádí to American Thyroid Association. Pokud u sebe začnete pozorovat nedostatek energie, příbytek na váze nebo nízkou tělesnou teplotu, poraďte se se svým lékařem. 

Ženám, které plánují otěhotnět, se doporučuje konzumace kyseliny listové. Železo ovšem potřebují i nenarozená miminka, která si ho berou ze zásob matky.

Během porodu navíc mohou ženy ztratit výrazné množství krve, což ještě více snižuje množství železa.

Pokud čekáte vícerčata, otěhotněla jste velmi brzy po narození předchozího miminka nebo trpíte ranní nevolností, měla byste příjem železa zvýšit.

Kromě toho, že nedostatek železa způsobuje nezdravou bledou barvu pleti, může snížit i hladinu myoglobinu, což je protein obsažený v červených krvinkách, který podporuje zdravé svaly – jazyk nevyjímaje. V důsledku toho si mohou lidé trpící nedostatkem železa stěžovat na bolavý, zarudlý a podivně hladký jazyk.

Přestože váš jídelníček obsahuje dostatek železa, může celiakie a zánětlivé onemocnění střev, například Crohnova nemoc, vést k jeho nedostatečnému vstřebávání. Tato onemocnění způsobují záněty a poškození zažívacího ústrojí. Pokud vám bylo diagnostikováno gastrointestinální onemocnění, poraďte se se svým lékařem, jak můžete zvýšit absorpci železa.

Požadavky na množství železa se u každého člověka, a obzvláště u žen, mohou výrazně lišit. Ženy ve věku od 19 do 50 let potřebují obvykle 18 mg tohoto prvku denně. Pokud jste ovšem těhotná, může ho tělo potřebovat až 27 mg. Pokud kojíte, měla byste přijímat pouze 9 mg.

Jiné množství železa pak vaše tělo vyžaduje v průběhu menstruace. Je vám přes 50 a už nemáte menstruaci? Pak potřebujete pouze 8 mg železa denně. Tohoto množství dosáhnete celkem jednoduše.

Stačí jedna porce čočky, špenátu, hovězího, ořechů, kuřete nebo cizrny.

Ověřte si, zda nejsou vaše potíže, např. únava, bledost či bolest hlavy, způsobeny nedostatkem železa.

Věděli jste, že poruchou štítné žlázy trpí asi půl milionu Čechů a Češek? Většina z nich ale o svém problému neví, protože příznaky jako únavu, zimomřivost…

Trpíte stresem a vysokým krevním tlakem? Objevte, jak relaxace a cvičení mohou změnit váš tlak.

V České republice, stejně jako v ostatních zemích EU, odstartovalo očkování proti covidu-19. Nejprve se očkují senioři nad 80 let, rizikové skupiny a…

Inkontinence trápí mnoho z nás. Inkontinenční vložky a pomůcky MoliCare vám bezpečně a zdarma dovezeme domů.

Jídelníček při anémii (chudokrevnosti) a nedostatku železa

Tento týdenní zdravý jídelníček je sestaven pro všechny, kteří mají problémy s nedostatkem železa nebo anémií (chudokrevností). Obsahuje potraviny bohaté na železo v kombinaci s potravinami, které zlepšují jeho vstřebávání.

???? Přihlaste se, pokud jste s námi v programu. Nápověda.

???? Líbí se vám recepty a články, které tu čtete zdarma a bez reklam? Díky členům Klubu JJ je můžeme psát.

✨ Za podporu Klubákům dáváme prémiové materiály, jako je tento, videorecepty, jídelníčky, odborné materiály, poradnu a slevy na nákupy (knih, potravin, kurzů).

???? Oceňte naše mnohaleté úsilí a zvažte členství.

Labarunka: Ahoj, členství jsem si koupila hned…recepty s videem jsou super, zvlášť pro mě jako začátečnici…Díky za tu práci, kterou odvádíte za nás a shrnujete veškeré poznatky a zkušenosti. Krásná práce.

Chci do KlubuZjistit více

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa? Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa? Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa? Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa? Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa? Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Strava při anémii (chudokrevnosti)

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Vaječný žloutek je výborný zdroj železa…

Bledá pleť, která byla kdysi považována za synonymum bohatství a moci, může být obrazem našeho zdraví. Může jít o projev nemoci zvané anémie. Anémie – chudokrevnost je závažné onemocnění zaznamenáno v každém věku, ale nejčastěji u dětí. Má vliv na psychiku jedince a jeho mentální vývoj. Souvisí s nedostatkem železa (Fe), minerální látkou, kterou naše tělo potřebuje pro život.

Železo je součástí červeného krevního barviva hemoglobinu, které transportuje kyslík z plic do tkání a také odvádí CO2. Je potřebný pro správný vývoj a růst mladého organismu. Jeho příjem zajišťuje pestrá a správně vyvážená strava nejen u dětí, ale i v případě dospělé populace.

Chudokrevnost – Vyčerpanost, únava, infekce

Chudokrevnost provází častá únava a vyčerpanost, mdloby, bledost kůže, nechutenství, poruchy soustředění, nezdravé suché vlasy a nehty, kruhy pod očima, pocit chladu a sklon k infekcím. Někdy je příčinou otoku nohou. U dětí to může být nedostatečná soustředěnost a poruchy intelektu. Proto je důležité včas odhalit příčinu a navštívit lékaře, aby mohla začít léčba.

Jednou z příčin onemocnění může být nedostatečný přísun železa potravou, proto je nutná stravovacia anamnéza, která může odhalit jeho nedostatečný příjem. Následuje návrh na úpravu stravy tak, aby obsah železa ve stravě byl pravidelný a dostatečný.

Důležité je i vstřebávání železa a jeho využitelnost v organismu. Pravidelná, pestrá a správně vyvážená strava může pokrýt každodenní potřeby organismu.

Železo se nachází v živočišných i v rostlinných potravinách.

Ze živočišných produktů se vstřebává mnohonásobně lépe než z rostlinných, to však není důvod, abyste více konzumovali maso a vnitřnosti. Optimální potřebu zabezpečuje hlavně pestrá strava.

Anémie ohrožuje zdraví nejen diabetika, ale každého člověka. Železo se podílí na zásobování tkání kyslíkem a pomáhá buňkám dýchat, co je nezbytné pro život.

Hrozí vám anémie?

Část anémií je dědičná. Pokud tedy máte v rodině výskyt chudokrevnosti, představuje to pro vás větší riziko. Velký vliv má také způsob stravování – např. vegetariánství či veganství – a obecně zdravotní stav. Způsobit anémii může rovněž dlouhodobé užívání některých léků (např. k léčbě epilepsie). Rizikové skupiny jsou:

  • všeobecně ženy (ztráty krve v důsledku menstruace), především však těhotné a kojící ženy
  • lidé, kteří ztrácejí dlouhodobě
  • krev v důsledku onemocnění – hemoroidů, vředové choroby, onemocnění střev
  • alkoholici, kuřáci
  • starší osoby
  • vegetariáni, vegani

Studie ukazují, že schopnost vstřebávání vitaminu B12 je u lidí nad 50 let nižší. Starší lidé proto mají větší sklon k chudokrevnosti.

Co může způsobit chudokrevnost

  • ohrožuje imunitní systém a obranyschopnost organismu,
    ● se podílí na vyčerpanosti a fyzické únavě člověka,
  • když kyslík chybí svalům, dostaví se únava a vyčerpanost,
  • může způsobit dušnost a zvýšení krevního tlaku.

● když kyslík chybí mozku, snižuje se soustředěnost člověka,

Anémie z nedostatku vitaminu B12 se může projevovat brněním v nohách. Vitamin B12 se nachází v celozrnných obilovinách, mase, droždí, tj. v potravinách, které jsou zároveň zdrojem železa.

Unavený a vyčerpaný člověk má nižší výkonnost v práci. Pro únavu nemá snahu zvyšovat pohybovou aktivitu as tím může v případě diabetika souviset zvýšená glykémie z důvodu sníženého energetického výdeje a často postupný přírůstek hmotnosti.

Bledost kůže je defekt, který může do jisté míry zastřít líčení, ale tělo při nedostatku železa je imunitně oslabené, a tím pádem má člověk zvýšenou náchylnost k nemoci. Minerální látky přijaté jídlem pomáhají čelit nemocem.

Železo brzdí rozvoj plísňových infekcí, na které jsou diabetici náchylnější než zdraví lidé. Anémii, která má pozadí v nedostatečném příjmu železa jídlem, lze postupně upravit správným výběrem potravin.

Prevence anémie a kdy s ní začít

Čím dříve myslíme na své zdraví, tím lépe. Nepodceňujte žádný příznak anémie, ale poraďte se včas s lékařem, který vás usměrní, jak a co je potřeba v zaběhnutém životním stylu a v stravování upravit. Radikální změny ve stravování dělejte postupně, neboť tak dosáhnete lepšího výsledku.

Řepná šťáva

Mnozí si pomáhají šťávou z červené řepy a po lžičkách ji popíjejí během dne. Berou to jako prevenci před anémií, také na očištění organismu a ochranu před překyselením.

Červená řepa neškodí a šťáva popíjení po lžičkách se nemusí započítat do sacharidového obsahu. Když vypijete v rámci prevence denně třikrát po 100 ml přírodní šťávy z červené řepy – jablka – mrkve, v poměru 1: 1: 1, pak 100 – 110 ml této šťávy odpovídá 1 SJ. Kdybyste si ji započítány do obsahu SJ v jídle, glykémie by se vám zvýšila přibližně o 2 mmol / l.

Je lepší jíst maso se zeleninou, vejce se špenátem apod., neboť živočišné potraviny v takové kombinaci pomohou lépe využít železo i z rostlinné potravy. Nerozhoduje jen obsah železa v potravině, ale i jeho využitelnost v těle.

Nač se zaměřit při úpravě stravy?

● na přísun železa v potravě a na kombinaci potravin,
● na potraviny, které zvyšují využitelnost železa z jídla, ale také na ty, které proces využitelnosti zpomalují,

● konzumovat přiměřenou a pestrou stravu

Hlavní zdroje železa

Železo obsahují hlavně potraviny živočišného původu, například maso, vnitřnosti, vaječný žloutek a pod., ale i rostlinné potraviny, jako jsou luštěniny, ořechy, ovoce aj.

Jak se zorientovat mezi potravinami?

I když je nám známo, že hlavním potravinovým zdrojem železa jsou vnitřnosti, zejména játra, nemůžeme podcenit, že má vysoký obsah cholesterolu a nasycených tuků. Stravování při anémii je třeba vnímat ze širšího pohledu s cílem odstranit příčiny anémie, ale ne za každou cenu.

Proto je vhodnější konzumovat pestrou a vyváženou stravu, jíst raději libové hovězí maso nebo maso z ryb, jak příliš často vnitřnosti. V případě potřeby najdeme i mezi ostatními potravinami vhodné zdroje železa a pomůžeme si pravidelnou konzumací zeleniny, luštěnin a ovoce, čímž zajistíme jeho předchozí nedostatek ve stravě.

Zároveň ji obohatíme i o potřebné vitamíny a vlákninu.

Z čerstvé zeleniny je vhodné přidat pažitku, petrželovou nebo celerovou nať všude tam, kde zvýrazní chuť jídla, ale i barevně dotvoří porci na talíři.

Dodržujte tyto zásady

Mladé dámy by měli zapomenout na hladovění. Nespoléhejte se na neověřené speciální dietní režimy, které byly směrovány k úbytku hmotnosti i za cenu poškození zdraví. I celozrnné výrobky a cereálie jsou zdrojem železa. Zasytí na delší dobu pro obsah vlákniny a nízký GI a pomáhají i při redukčních programech.

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny s vyšším obsahem železa, vitaminu B12 a kyseliny listové. Důležité je jíst vyváženou, zdravou stravu s dostatečným obsahem vitaminů, které napomáhají vstřebávání železa.

Z léčivých rostlin pomáhá echinacea, která podporuje tvorbu červených krvinek. K léčení chudokrevnosti se s úspěchem používá také kopřiva, pampeliška, hořec a jetel luční.

Tyto byliny organismu pomáhají lépe využít minerály a vitamin C nutný k léčení.

Jak zlepšit využitelnost železa?

Železo přijaté jídlem není využito v těle na 100%. Dochází ke ztrátám, které lze do určité míry ovlivnit i technologickou úpravou nebo přísadami do jídla.

Ze syrové zeleniny je využitelnost železa nižší než po krátkém vaření nebo dušení. Když zkonzumujete syrovou brokolici, využije se o 25% méně železa, než kdybyste si ji uvařili.
● Ovoce je lepší konzumovat syrové než uvařené, kromě broskví.

Železo se využije lépe z opražených ořechů a z naklíčených semen.

● Na přípravu kynutého těsta je vhodnější použít celozrnnou mouku.
● Kyselé přísady pomáhají, aby železo bylo lépe v těle využito, někdy až o 4 až 5-krát. Kyselé produkty využívejte nejen při anémii, ale i na snižování glykemického indexu (GI) sacharidových potravin.

Luštěniny je třeba namočit, pak bude využitelnost železa, ale i stravitelnost potraviny lepší.

● Ovesné vločky mají nižší GI a jsou zdrojem železa. Uvědomte si však, že pokud je uvaříte, využitelnost železa bude lepší, než když je jen namočíte do mléka nebo vody. Na druhé straně vařené vločky mají vyšší GI a tím pádem vám více zvýší glykémii.

Pár užitečných rad

Ze stravy vylučte alkohol, omezte kávu, nepijte silný černý čaj.
● Namísto mléka pijte vodu, avšak omezit neznamená zcela vyloučit.
● Zeleninové saláty dochuťte citronem, citrusovou šťávou nebo do salátu přidejte pomeranč.

Důležitá je pestrá a vyvážená strava, v níž jsou zastoupeny všechny potřebné živiny, a to z rostlinných i živočišných zdrojů železa. Tak zajistíte jeho denní potřebu pro vaše zdraví.

Ten, kdo se chce učit a zná cenu svého zdraví, umí se přizpůsobit a hledat způsob, jak by mohl lépe žít a být zdravější. Pro úspěšnou léčbu anémie je nejdůležitější zjistit příčinu onemocnění, a těch může být celá řada. Anémie může být také známkou jiného onemocnění (chronické záněty, nemoci trávicího traktu). Máte-li proto podezření na anémii, vyhledejte lékaře.

Co si dále o anémii přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jídelníček při nedostatku železa

Dietní plán při anémie musí zahrnovat zdravou rovnováhu potravin bohatých na železo, kam řadíme listovou zeleninu, libové maso, ořechy, semena a obiloviny ke snídani. Dále je nezbytné, aby byly zahrnuty potraviny, které mohou zlepšit absorpci železa, a aby byly omezeny potraviny, které mohou tento proces narušit.

Anémie se vyskytuje, když tělo nemá dostatek červených krvinek nebo železa k tvorbě hemoglobinu. V některých případech tělo neprodukuje dostatečné množství červených krvinek anebo je anémie příčina jiného onemocnění, které ničí červené krvinky. I nadměrná ztráta krve může způsobit anémii.

Pacienti s anémií mohou prospívat při přidání potravin bohatých na železo do jejich jídelníčku. Existují dokonce potraviny, které mohou podporovat vstřebání železa, zatímco jiná mohou toto vstřebávání komplikovat nebo znemožňovat a přispívat tak ke zhoršení stavu pacienta. Článek by měl poskytnout krátké shrnutí a doporučení u pacientů nebo lidí s anémií.

Co způsobuje anémii?

Anémie může být způsobena celou řadou faktorů včetně nedostatku železa v potravě, silnou menstruací, nedostatkem folátu nebo vitaminu B12 v potravě, krvácení do žaludku nebo dalších míst v gastrointestinální soustavě. Podobný typ krvácení nebo komplikací může být způsoben nežádoucími účinky nesteroidních protizánětlivých léčiv (tzv. NSAID).

Dále může být anémie způsobena nebo vyvolána hemoroidy, vředy, otokem tlustého střeva nebo jícnu nebo některými typy rakoviny.

Jedna z nejvíce ohrožených skupin v populaci se zvýšeným rizikem vzniku insuficience železa jsou těhotné, u kterých se často objevují jejich nízké hladiny.

V takových případech lékaři, nejčastěji gynekologové, doporučují doplňky stravy nebo léčivé přípravky obsahující železo.

Jaký by měl být příjem železa?

Doporučená denní dávka železa závisí na věku a pohlaví jedince. Dítě starší 6 měsíců vyžaduje zhruba 0.25 mg železa denně zatímco muž ve věku 19-50 let 8 mg denně a žena ve stejném věku potřebuje 18 mg železa denně.

Během těhotenství se však nárok na železo zvyšuje na 27 mg. Pacienti s nedostatkem železa nebo anémií potřebují významný dávku a vyžadují 150–200 mg železa denně.

Potraviny bohaté na železo

Přidání potravin bohatých na železo do dietního režimu může pomoci při léčbě anémie. Lékař může doporučit druhy potravin ke zvýšené absorpce železa. Nejen že by měl člověk vědět o potravinách, které snižují absorpci železa, měl by znát i potraviny bohaté na železo.

Celá řada potravin obsahuje vysoké koncentrace železa. Mohou se jednoduše kombinovat a může se tak jednoduchým a chutným způsobem zvýšit absorpce železa.

Ze zeleniny sem patří řeřicha, kapusta, špenát, brukev, pampeliška, citrusové plody, červené nebo žluté papriky, brokolice.

Na druhou stranu je pravda, že u některých druhů zeleniny jsou přítomny oxaláty, které snižují absorpci železa.

Proto není vhodné se jen soustředit na zeleninu, ale i jiné zdroje včetně dýňových semínek, kešu, pistácií, konopných, slunečnicových semínek a piniových oříšků.

Největším přirozeným zdrojem železa je však maso od hovězího, jehněčího, jater, zvěřiny přes měkkýše, ústřice, krevety, sardinky po tuňáka, lososa a tresky. U mléčných produktů je důležité zmínit čerstvé mléko, jogurt a sýry. Z luštěnin je důležité zmínit různé druhy fazole, cizrnu, sójové boby a hrášek.

Kterým potravinám se vyhnout

Nejvíce snižují absorpci železa černý čaj, káva, některé mléčné výrobky, celozrnné cereálie, potraviny obsahující taniny (grep, kukuřice, čirok), potraviny bohaté na lepek (těstoviny, výrobky z pšenice, ječmene, žita nebo ovsu), fytáty nebo kyselinu fytinovou (hnědá rýže, celozrnné pšeničné produkty) a kyselinu šťavelovou (arašídy, petržel, čokoláda).

Jakou zvolit strategii?

Obecně se doporučuje nejen konzumovat potraviny obsahující vyšší koncentrace železa a vyhýbat se těm, které snižují jeho absorpci, také je možné zvolit do jídelníčku potraviny zvyšující jeho absorpci. Určitě se vyhněte jídlům s vysokým obsahem vápníku, konzumuje více potraviny s obsahem vitaminu C a vařte kratší dobu než obvykle.

Potraviny proti bledé pleti, únavě i nepříjemné menstruaci

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Býváte často unavení až malátní a od svého okolí slýcháte, že vypadáte pobledle a nezdravě? Všechny tyto potíže mohou mít překvapivě jedinou příčinu a možná snadnou nápravu. Pomůže i změna jídelníčku.

Pocity slabosti, mrtvolně bledá pleť či závratě lze svádět na hlad, dehydrataci a třeba i nízký krevní tlak. Ale příčina může být docela jinde. Jestliže vám také často hučí v uších, zadýcháváte se, zničehonic vám silně buší srdce, případně vás přepadá únava a bolest hlavy, které snižují soustředění a výkonnost, zpozorněte. Může za tím být jedna věc.

Společnou příčinou zmíněných potíží může být jediný problém, a to anémie, zvaná též chudokrevnost.

Při ní se tělo potýká s nízkým množstvím barviva hemoglobin v červených krvinkách, nebo přímo s nedostatkem červených krvinek (erytrocytů), které mají za úkol roznášet kyslík do všech orgánů a tkání.

V obou případech je v organismu málo kyslíku – a to vás oslabuje po všech stránkách. Na nedostatek kyslíku reaguje tělo například zvýšenou srdeční frekvencí, proto to náhlé bušení či tepání v uších, a typickým projevem je také zmiňovaná pobledlost kůže a sliznic.

Ženy bývají k anémii náchylnější, mají méně červených krvinek než muži a k potížím přispívají i častější ztráty krve a hormonální změny – v těhotenství, v menopauze a při silném či dlouhém menstruačním krvácení. Sníženou hladinou erytrocytů mohou trpět i vegetariáni a příznivci raw stravy, kteří se ochuzují o živočišnou stravu.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Bledost a nesnesitelná únava? Možná máte chudou krev. Řešení nemusí být složité

Potíže není radno podceňovat. Některé typy anémie, například srpkovitá, mohou být nebezpečné samy o sobě a zkracují průměrnou délku života. Jakákoli chudokrevnost však především poukazuje na problémy s krví a je třeba zjistit, co za ní stojí. Někdy jde jen o nedostatek železa, jindy může souviset i s autoimunitním onemocněním, nádory, leukemií nebo otravou kovy či léky.

Nezbytné je proto mít přehled, v jakém stavu krev je. „Lidé běžně hematologii nenavštěvují, proto je důležité, aby využívali pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře,“ doporučuje profesor Petr Cetkovský, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze. U žen po čtyřicítce se krev kontroluje každé dva roky – anémii odhalí krevní obraz.

Proti běžné chudokrevnosti lze bojovat úpravou jídelníčku. Co podpoří červené krvinky? Hlídat je třeba dostatek kyseliny listové, vitaminů B12 a C a zejména železa. „Železo se společně s mědí podílí na krvetvorbě a jeho doplněním ve stravě můžete předejít únavě, bolesti hlavy či závratím,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7. Co si tedy dopřát?

Na kyselinu listovou je bohatý špenát, brokolice nebo růžičková kapusta, zelená listová zelenina je zas zdrojem železa. Z bylin proti chudokrevnosti přispívá kopřiva, která podporuje prokrvení různých orgánů. Na anémii platí také medvědí česnek, špenát a černý kořen.

Zdrojem železa je maso, vsaďte na červené a hlavně na vnitřnosti, především játra. Ve stravě živočišného původu také najdete dostatek vitaminu B12. Železo dále doplní i ovoce a zelenina, zejména červené a fialové druhy, jako jsou jahody, švestky, rozinky, rybíz, borůvky, řepa anebo červené zelí.

Vstřebávání železa podpoří přítomnost vitaminu C –doplní vám ho například rakytník, šípek, citron či červená paprika. Pozor naopak na nadměrnou konzumaci mléka, černého čaje a kávy – využití železa zhoršují.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Denní dávku vitaminu B12 pokryje jedna porce masa nebo jedno vejce

Z luštěnin je nejlepší hnědá čočka. Je bohatá na kyselinu listovou i železo, navíc obsahuje měď, která se rovněž podílí na tvorbě červených krvinek. Rostlinnými poklady pro krev jsou také ořechy a cereálie, z živočišných produktů by neměly chybět vejce a sýry.

Dieta při onemocnění krve

Dietní vlivy u krevních chorob se týkají anémií (chudokrevnost) a interakce (vzájemné reakce) potravin a antikoagulační léčby (viz článek Dieta při antikoagulační léčbě). Pro tvorbu krvinek je nutný především dostatek železa, vitaminu B12 a folátu (kyseliny listové).

Při nedostatku vitaminu B12 (resekce žaludku, atrofická gastritida) chybí vnitřní faktor potřebný pro vstřebávání. Tuto situaci nelze řešit dietně a vitamin B12 podáváme parenterálně (např. infúzí či injekčně).

Železo v dietě

Dietní příjem železa je velmi důležitý, i když denní potřeba železa je skutečně malá (kolem 10 mg), a proto patří mezi mikronutrienty.

Zásoby železa však nejsou velké, nedostatek železa snadno vzniká při ztrátě krve, nejčastěji po úrazu či při krvácení do trávicího traktu.

Potřeba železa závisí přitom na věku a stavu pacienta, u žen pak na přítomnosti a vydatnosti menstruačního krvácení.

Nedostatek železa se projevuje především jako nedostatek červených krvinek (sideropenická anémie). Při těžším deficitu vznikají slizniční projevy, např. na jazyku. Nutričně (výživou) podmíněný nedostatek železa u nás neexistuje, možný je snad u těžkých alkoholiků.

Sideropenická anémie vzniká vždy z krevních ztrát, v klinické praxi nejčastěji ze ztráty do trávicího traktu nebo při gynekologickém krvácení.

Zdrojem železa ve stravě jsou ze 40 % cereálie, z 25 % maso a z 15 % zelenina, u některých osob převažuje příjem železa v mase a vnitřnostech (hodně železa je např. v játrech).

Dnes se vyrábějí i fortifikované cereálie, existuje však i nebezpečí nadměrného příjmu.

Nedostatkem železa jsou ohroženi kromě nemocných se ztrátou železa i nemocní s celiakií, atrofií žaludku a vegani. Vstřebávání železa zhoršuje čaj a zlepšuje vitamin C. Historicky byly nedostatkem železa ohroženy zejména mladé dívky a těhotné ženy. Dnes je dietní příjem vcelku dostatečný.

Vstřebávání železa závisí i na zdroji: 2–10 % se vstřebává ze zeleniny, 10–30 % z masa. Vstřebávání železa inhibují (zpomalují) také šťavelany a fytáty ze zeleniny. V těle je malá zásoba železa (3–5 g).

1 mg se ztrácí denně močí a ženy ztrácejí asi 20 mg měsíčně při menstruaci. To by mělo být kryto příjmem asi 0,5–3 mg/den navíc.

Hlavními zdroji železa v potravě jsou maso, masné výrobky, vnitřnosti (játra, slezina), vaječný žloutek, listová zelenina.

Jak vyplývá z údajů uvedených v tab. 1 a 2, je krytí potřeby železa velmi snadné. V případě ztráty železa se uplatňuje především farmakoterapie preparáty s železem (léky). Dietní doplnění ztrát železa je pomalé, dané omezeným a pomalým vstřebáváním. Víceméně mylně se traduje vliv červeného vína na krvetvorbu, který však nebyl prokázán.

Tabulka 1: Denní potřeba železa

Věková kategorie Denní potřeba železa
Do jednoho roku 4–8 mg
Do 10 let 6–8 mg
Muži 11–18 let 11 mg
Muži nad 18 let 9 mg
Ženy 11–50 let 15 mg
Ženy nad 50 let 9 mg

Tabulka 2: Množství železa v potravinách

Potravina (100 g) Fe (v mg)
vepřová kýta 3,09
hovězí zadní 1,66
telecí kýta 4,32
játra vepřová 15,01
ledvinky vepřové 7,19
srdce vepřové 13,76
moravské uzené 4,92
salám šunkový 3,01
tlačenka slezská 4,61
paštika lahůdková 6,37
jitrnice domácí 5,03
kapr 0,55
filé 0,15
kuře 2,35
srnčí kýta 2,18
sardinky v oleji 0,86
tresčí játra 2,52
mléko egalizované 2 % (mléko s nižším obsahem tuku) 0,63
bryndza 0,87
tavený sýr 30 % 0,59
krájený sýr eidam 30 % 0,62
jogurt ovocný 0,12
celer kořen 0,54
kapusta růžičková 1,14
kopr 2,00
pažitka 8,63
špenát 2,07
broskve 1,49
jablka 0,58
pomeranče 1,09
rýže 7,02
rohlík 2,07
brambory 0,55

Chudokrevnost, nebo-li anémie a bylinná léčba

Datum: 17.09.2020

Důvod chronické únavy, malátnosti a dechové nedostatečnosti může být jednoduchý. Chudokrevnost nebo-li anémie. Jak vy sami tuto nemoc můžete ovlivnit ?

Anémie neboli chudokrevnost se řadí mezi jedno z nejrozšířenějších onemocnění v populaci. Krev je životodárná tekutina, bez které by náš organismus nemohl existovat.

Součástí krve je také hemoglobin – červené krevní barvivo, které na sebe v červených krvinkách váže kyslík.

Anémie je charakterizována sníženou hladinou hemoglobinu v krvi, čímž dochází ke špatnému okysličování těla, a následně jeho strádání. Při nedostatku kyslíku tělo přednostně zásobuje mozek, srdce, ledviny a játra, a tím dochází k nedostatečnému prokrvení okrajových částí těla, což se projevuje celkovou bledostí.

Nebezpečná je anémie zejména u dětí, jelikož může narušit jejich přirozený vývoj a má velký vliv na vznik poruch imunity a na vznik alergií.

Příčiny vzniku nemoci

Důvodů, proč se anémie v organismu lidí neustále objevuje, je několik. Nejčastějším důvodem je špatná vyváženost stravy, ve které chybí hlavně železo, kyselina listová a vitamín B12. Častým důvodem anémie pak bývá i silné menstruace u žen.

Železo

Železo se v potravě vyskytuje v následujících potravinách

  • ořechy (dýně, slunečnice, kešu, lískové, mandle)
  • sušené meruňky
  • tofu
  • obilné klíčky
  • otruby
  • čočka
  • hnědé fazole
  • játra
  • železité minerální vody

Aby se nám v těle železo vstřebalo, potřebuje k sobě další řadu prvků, zejména vitamín C, měď a vitamíny řady B. Tyto prvky jsou v potravě společně s železem přirozeně obsaženy. Bohužel v železe podávaném jako léčivo často chybí, takže jeho vstřebatelnost a účinnost je minimální.

Kyselina listová

Zdrojem kyseliny listové je ovoce, zelenina a hlavně zelené listy. Bohužel podle posledních výzkumů se kyselina listová přirozeně v naší stravě již téměř vůbec nevyskytuje.

Vitamín B12

Zdrojem vitamínu B12 je zejména maso. Z tohoto důvodu velmi často trpí chudokrevností lidé, kteří maso nejedí. Alternativním zdrojem pro ně může být maso a kvašená zelenina, které se používají v makrobiotické kuchyni.

Vliv kyselinotvorných potravin na anémii

Existuje ještě jedna hrozba související s anémií, a to je trvale překyselené tělo – zejména vlivem nadměrného požívání bílého cukru a výrobků z něj. Bílý cukr pro své zpracování v těle potřebuje nejenom velké množství zásaditých minerálů, ale i vitamíny řady B.

Může se tedy stát, že si budete vědomě dodávat do těla železo a vitamíny řady B, ale chudokrevnost se vám nezlepší, jelikož konzumujete velké množství kyselinotvorných potravin, zejména cukrů.

Alternativní léčba chudokrevnosti

S anémií nám mohou velmi účinně pomoci byliny. Může to být třeba červená řepa či kopřiva

Domácí šťáva z kopřivy

Rostlinou první volby je kopřiva dvoudomá Tato bylina v sobě obsahuje velké množství železa, vitamínů B a dalších minerálů, které se přirozeným způsobem vstřebávají a pomáhají při tvorbě hemoglobinu. Kopřivu můžeme používat čerstvou, ale pouze v období před květem.

Nasbírané listy omyjeme, natrháme a rozmixujeme s troškou vody v mixéru. Přes sítko z umělé hmoty přecedíme a šťávu uchováme v lednici. Užíváme 3x denně kávovou lžičku před jídlem.

Při jakékoli kúře dodržujte úpravu stravy tak, aby vaše tělo nemuselo bojovat s neustálou kyselostí a vaše léčba mohla probíhat bez problémů a v rychlém tempu.

Zvolte si vhodný preparát sami nebo nás kontaktujte. Rádi vám doporučíme byliny a houby právě pro vás.  [email protected]

Postup, jak bojovat s anémií už znáte, tak můžete začít.

Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector