Co je to eliminační dieta a proč je vhodné ji vyzkoušet?

Co je to eliminační dieta a proč je vhodné ji vyzkoušet?

Některé zdravotní problémy vám může dělat třeba i obyčejné pečivo.

Různých diet jistě znáte celou řadu. Pokud jde o takovou, kterou je možné označit za unikátní, tak je to takzvaná eliminační dieta. Ta na rozdíl od všech ostatních není založena na tom, že díky ní zhubnete. Je založena na tom, že díky ní budete moci docílit lepšího zdraví. A to v tom smyslu, že se u vás nebudou objevovat různé zdravotní problémy, jako jsou třeba:

  • Pocity nadýmání a obecně problémy s trávením
  • Alergické reakce na pokožce
  • Bolesti břicha nebo hlavy

Potravinové intolerance a velká citlivost na některá jídla či potraviny jsou velmi časté. Ve skutečnosti se odhaduje, že mezi 2-20% lidí na celém světě může trpět potravinovou intolerancí.

Eliminační dieta je zlatým standardem pro identifikaci potravinových intolerancí, citlivostí a alergií prostřednictvím stravy. Odstraní z vašeho jídelníčku určité potraviny, o kterých je známo, že způsobují nepohodlné příznaky.

Mnoho alergiků používá už po desetiletí eliminační dietu k vyloučení potravin, které jimi nejsou dobře tolerovány.

Je dokázáno, že mnoho daných věcí má na svědomí strava, kterou jíte. K tomu přidejme třeba i různé trávicí problémy, nebo řadu jiných obtíží. A toto všechno dokáže eliminovat takzvaná eliminační dieta. O co se jedná?

Eliminační dieta je založena na postupném vyřazování jídel

Jak jsme již zmínili, některé potraviny mohou způsobovat řadu obtíží. Bohužel tím, jak jíme mnoho různých jídel během několika dní, není často možné zjistit, jaké jsou ty skutečně problémové a které nikoliv. A právě k tomu poslouží eliminační dieta.

Jde vlastně o postup, který je založený na tom, že budete z vašeho jídelníčku postupně odstraňovat různé potraviny a jiné zase přidávat. To povede k faktu, že se vám povede zjistit, jaké potraviny jsou pro vás problémové a které nikoliv.

Jak začít? Jezte tak, jak jste zvyklí

Čím by měla eliminační dieta začít? Rozhodně tím, že budete jíst tak, jak jste zvyklí. Tedy s přihlédnutím k tomu, že by se mělo jednat spíše o zdravější stravování. Každý obecně ví, že špatnými jídly jsou ta, která jsou:

  • Tučná
  • Smažená
  • Plná soli nebo cukru
  • Plná chemie, polotovary

Tato jídla vyřaďte z vašeho jídelníčku už z principu. Nic dobrého pro vás rozhodně nedělají, spíše naopak. Ubližují vám.

Následně začněte běžně jíst, přičemž je nutné zapisovat si, jaké konkrétní jídlo jste jedli a z čeho bylo složené. K tomu si veďte i záznamy o vašem zdravotním stavu.

O tom, kdy vás bolela hlava, kdy břicho, kdy vás trápilo nadýmání, kdy se objevily problémy s vyměšováním, nebo vznikla kožní reakce. Toto je základ proto, jak určit, která jídla mohla být příčinou problému.

Od daného soupisu se odrazíte, když bude eliminační dieta započata.

Vyřaďte několik surovin

Máte soupis toho, co jste jedli? Pokud se po řadě dní nic nedělo, máte jistotu, že daná jídla a suroviny jsou v pořádku. Potom ale přijdou dny, kdy se problémy objevily. Zmapujte si svůj jídelníček a udělejte soupis potravin, které v něm byly. Na základě toho může eliminační dieta začít. Připravujte si stejná jídla, ale vždy s vyloučením konkrétní potraviny.

Pokud si chcete postup přece jenom ulehčit, je vhodné eliminovat více potravin najednou. Když se problémy opět objeví, budete vědět, že daná vyloučená trojice či pětice je tou, který je na svědomí nemá. Když se naopak neobjeví, už budete vědět, že problémem je jedna z těch vyloučených.

Vsaďte na ty, které přinášejí nejvíce problémů

Pokud si prvotní postup budete chtít co nejvíce ulehčit, je vhodné podívat se na seznam těch potravin, které jsou obecně spojovány s řadou různých problémů. Ty je vhodné začít vylučovat jako první. Nejenom, že je zde velká pravděpodobnost toho, že se bude jednat právě o ty problémové potraviny. Je zde také jistota, že pro vás bude vylučovací dieta o to jednodušší.

Když se podíváme na to, které potraviny jsou obecně těmi, které lze označit za problémové, je vhodné zamířit do segmentu mléčných výrobků, a to jakéhokoliv typu, včetně klasického mléka. Rizika ale mohou přinášet třeba i klasická vejce. Další kategorií jsou různé druhy obilnin, včetně pšenice. Nechybí ale například ani sója. Mnoha z nás mohou dělat problémy i různé druhy ořechů.

Zapomínat nelze také na vaše různé neřesti. Není nic výjimečného, že komplikace může přinášet alkohol. Třeba červené i bílé víno, které vlivem kyselinek způsobuje bolest hlavy. Oproti tomu pivo nebo tvrdý alkohol vám žádné komplikace při menším množství nepůsobí. Rizikem bývají také různé druhy koření. Hlavně potom to aromatické, nebo to ostřejší.

Běh na dlouhou trať

Nutno si uvědomit také to, že vylučovací dieta je spíše běh na dlouhou trať a může trvat i několik týdnů, než se reálně dozvíte, jako potravina byla tou, která vám dělá problémy.

K tomu přidejte také fakt, že to nemusí být jenom surovinou, ale i kořením, nebo způsobem přípravy. Na druhou stranu je dobrou zprávou to, že budete moci následně začít jíst bez obav z toho, že budete mít budoucí problémy jakéhokoliv rázu.

Budete vědět, co z jídla vyloučit a tomu se budete následně vyhýbat.

V případě problémů dietu v budoucnu zopakujte

Nutno říci, že váš organismus se neustále vyvíjí a také se neustále mění. A to znamená, že co vám vadí nebo nevadí teď, to vám může nevadit nebo vadit v budoucnu. Proto je dobré v případě problémů opět vylučovací dietu zkusit, nebo risknout takové jídlo, které jste dříve nemohli.

Že se reakce vašeho těla mění, to není nic výjimečného. Podívejte se třeba na alergie, které se mohou objevit i v pokročilejším věku. Stejně tak není nic výjimečné, že dětské alergie mohou s postupem let pomalu ale jistě odeznívat.

A takto to funguje i v případě stravy a toho, že vám dělá určité problémy.

Jak eliminační dieta funguje?

Eliminace stravy je rozdělena do dvou fází:

  1. eliminace potraviny
  2. její opětovné zavedení do jídelníčku

1. Eliminační fáze

Eliminační fáze zahrnuje odstranění potravin, u kterých je podezření, že vyvolávají příznaky (obvykle tato eliminace potraviny trvá cca 2-3 týdny). Odstraňte tedy z jídelníčku potraviny, které si myslíte, že je vaše tělo nemůže tolerovat, stejně jako potraviny, které jsou proslulé tím, že způsobují nějaké problémové příznaky.

Mohou to být potraviny jako ořechy, kukuřice, sója, mléčné výrobky, citrusové plody, pšenice, obecně potraviny obsahující lepek, vepřové maso, vejce a mořské plody.

Během této fáze můžete určit, zda jsou vaše příznaky způsobeny jídlem nebo něčím jiným. Pokud vaše příznaky stále zůstávají i po odstranění jídla po dobu 2-3 týdnů, je nejlepší informovat lékaře.

2. Reintrodukční fáze (opětovné zavádění potravin do jídelníčku)

Další fází je reintrodukce, ve které pomalu přivádíte vyloučené potraviny zpět do vašeho jídelníčku.

Každá skupina potravin by měla být zavedena jednotlivě, během 2-3 dnů, zatímco pozorujete příznaky. Některé příznaky, které lze sledovat, jsou:

  • Vyrážky na pokožce a změny kůže (její suchost a podobně)
  • Bolesti kloubů
  • Bolest hlavy nebo migrény
  • Únava
  • špatný spánek nebo usínání
  • Změny v dýchání
  • Nadýmání
  • Bolesti žaludku nebo křeče
  • Změny v pohybu střev
  • Průjem

Pokud během období, kdy znovu zavedete určitou skupinu potravin, nedošlo k žádným příznakům, můžete předpokládat, že je v pohodě je jíst a můžete se přesunout na další skupinu potravin. Vše dělejte poctivě. Jen tak to má dobré a relevantní výsledky.

Pokud se setkáte s negativními příznaky, jako jsou ty, které byly zmíněny výše, úspěšně jste identifikovali spouštěcí potraviny a měli byste ji odstranit z vaší stravy. Celý proces včetně eliminace trvá zhruba 5-6 týdnů. Pokud ale hodláte eliminovat mnoho skupin potravin, požádejte o radu svého lékaře. Odstranění příliš mnoha skupin potravin může způsobit nedostatek výživy.

Jaké potraviny se obvykle vyřazují při eliminační dietě?

Nejlepší eliminační diety jsou ty nejvíce omezující (ale záleží na vašich problémech). Čím více potravin odstraníte z jídelníčku během eliminační fáze, tím pravděpodobnější je, že zjistíte, které potraviny vyvolávají problémové příznaky. Potraviny, které bývají běžně odstraněny během eliminační fáze, jsou:

  • Citrusové plody: Vyhněte se citrusovým plodům, jako jsou pomeranče a grapefruity.
  • Některé druhy zeleniny: Vyhněte se některé zelenině včetně rajčat, papriky, lilku, bramborám, kajenskému pepři a paprice.

  • Ořechy a semena: Odstraňte z jídelníčku všechny ořechy a semena.
  • Luštěniny: Odstraňte všechny luštěniny, jako jsou fazole, čočka, hrách a sójové produkty.
  • Škrobové potraviny: Vyhněte se pšenici, ječmenu, kukuřici, žitu, ovsy a chlebu. Také se vyvarujte jakýchkoli dalších potravin obsahujících lepek.
  • Maso a ryby: Vyhněte se zpracovaným masům, hovězímu, kuřecímu, vepřovém a měkkýšům.
  • Mléčné výrobky: Odstraňte z jídelníčku všechny mléčné výrobky, včetně mléka, sýra, jogurtu a zmrzliny.
  • Tuky: Vyvarujte se másla, margarínu, hydrogenovaných olejů, majonézy a pomazánek.
  • Nápoje: Vyhněte se alkoholu, kávě, černému čaji a dalším zdrojům s kofeinem, sladké limonády taky vyřaďte.
  • Koření a podobně: Vyhněte se omáčkám, kečupu a hořčici.
  • Cukr a sladkosti: Vyhněte se cukru (bílému a hnědému), medu, javorovému sirupu, kukuřičnému sirupu a kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy, agávovému nektaru, dezertů a čokolády.
Budete mít zájem:  Ospen 400 – příbalový leták

Pokud máte podezření, že existují jiné potraviny, které nejsou uvedeny na tomto seznamu, a máte po jejich konzumaci pocit nepříjemnosti, doporučujeme je také odstranit. Vše dělejte postupně, ne najednou. Jen tak se dopátráte relevantních výsledků.

Co můžete jíst při eliminační dietě?

Ačkoli je eliminační dieta velmi omezující, stále je dostatek potravin, abychom si udělali zdravé a chutné jídlo. Potraviny, které můžete jíst, jsou:

  • Ovoce: většina druhů ovoce, kromě citrusových plodů.
  • Zelenina: Většina druhů zeleniny, kromě zmíněných.
  • Zrna: Rýže a pohanka například.
  • Maso a ryby: Krůtí, jehněčí, divočina a ryby jako losos.
  • Mléčné náhražky: Včetně kokosového mléka a neslazeného rýžového mléka či mandlového mléka.
  • Tuky: Olivový olej lisovaný za studena, lněný olej a kokosový olej.
  • Nápoje: Voda a bylinné čaje.
  • Koření a další: Černý pepř, čerstvé byliny a koření (kromě kajenského pepře a papriky) a jablečný ocet.

Chcete-li zůstat motivováni během této restriktivní fáze, zkuste si navrhnout nové recepty a experimentovat s bylinami a kořením, abyste si mohli vaši novou kuchyni pěkně vychutnat.

A jaké zkušenosti máte s eliminační dietou vy? Pomohla vám? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

A o jaké dietě si dále můžete přečíst?

  • A low carb dietu znáte?
  • Zónová dieta – jak funguje?

VIDEO: Eliminační dieta autoimunitní protokol – Emma Hradecká

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jak začít s eliminační dietou a proč by ji každý měl vyzkoušet

V čem může být prospěšná eliminační dieta

Článek v kostce:

  • Lidé dělají eliminační diety, aby zjistili, jestli jsou citliví na určité potraviny a aby zjistili, zda se cítí lépe, když se těmto potravinám vyhýbají.
  • Tento proces zahrnuje úplné vyloučení potenciálně reaktivních potravin po dobu několika týdnů a následné opětovné zavedení těchto vyloučených potravin do stravy postupně, aby se zjistilo, zda způsobují reakci ve vašem těle.
  • Je dobrý nápad udělat eliminační dietu alespoň jednou – nebudete vědět, zda máte problémy se základní citlivostí na jídlo, pokud nevyzkoušíte potravinové intolerance.

Máte potravinovou intoleranci? Můžete mít záhadné problémy, které se zdají přicházet a odcházet, nebo přetrvávající mozkovou mlhu a únavu, které prostě nemůžete setřást. Odpověď na ty otravné problémy může být na vašem stole. Naučit se, jak dělat eliminační dietu, může být klíčem k odhalení základních citlivostí na potraviny.

Odhady se velmi liší, ale odborníci tvrdí, že až 20% populace trpí intolerancí na potraviny. Lidé si stále více uvědomují nesnášenlivost běžných potravin, jako je lepek a laktóza a ti, kteří identifikují svoji citlivost na potraviny, mohou vidět úžasné výsledky jednoduše tím, že se těmto potravinám vyhnou.

Eliminační dieta je snadný způsob, jak zjistit nesnášenlivost potravin. Pokud vás zajímá, jak udělat eliminační dietu, nejste sami. Jakmile pochopíte základní předpoklad, je snadné sestavit eliminační dietní stravovací plán.

Obsah:

Co je eliminační dieta?

Eliminační dieta je způsob, jak si otestovat citlivost na jídlo.

Existují různé typy eliminačních diet. Někteří lidé se například po několika týdnech vylučování lepku a mléčných výrobků cítí lépe, zatímco jiní mohou dodržovat přísnější eliminační dietu FODMAP, aby zvládli příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS). Poraďte se se svým lékařem, než vyzkoušíte eliminační dietu.

Obecně se chcete úplně vyhnout běžným potravinám, o nichž je známo, že způsobují citlivost, a poté vyloučené potraviny znovu zavádět do své stravy po jednom. Cílem je zjistit, zda určité spouštěcí potraviny mohou způsobovat záněty, bolesti hlavy, kožní problémy nebo jiné vedlejší účinky.

Vyloučením tohoto jídla ze svého jídelníčku na určitou dobu můžete zjistit, že spíte lépe, jasněji myslíte a cítíte se více jako vy. Tento proces se může zpočátku zdát komplikovaný nebo omezující, ale z dlouhodobého hlediska by to mohlo vést ke zlepšení celkového zdraví a pohody.

Pro mnoho lidí je eliminační dieta zlatým standardem pro identifikaci potravin, které nefungují s jejich systémem.

Možná nemusíte opustit sacharidy – možná stačí omezit cukr nebo lepek, abyste se cítili co nejlépe.

Dobrá zpráva: Najdete lahodnou škálu potravin, občerstvení a doplňků vyrobených bez lepku, umělých sladidel, sóji nebo mléčných výrobků, jako jsou Bulletproof Collagen Protein Bars .

Známky citlivosti na potraviny

Co je to eliminační dieta a proč je vhodné ji vyzkoušet?Potravinové alergeny

Potravinové alergie si můžete představit jako okamžitý, život ohrožující typ. Tato alergická reakce, typická pro alergeny, jako jsou měkkýši a arašídy, způsobuje masivní uvolňování histaminů v těle, což vede k otokům plic a krku.

Ne všechny potravinové alergie a intolerance jsou však tak závažné. Reakce na alergeny se mohou lišit a u některých lidí jsou známky intolerance potravin stěží patrné nebo dokonce neviditelné.

Ve skutečnosti můžete své problémy zcela přikládat něčemu jinému. Například lepek může u některých lidí způsobit, že se prostě budou cítit unavení, což nemusí hned znamenat červenou vlajku. Některé z těchto méně nápadných reakcí na potraviny zahrnují:

  • Suchá kůže
  • Gastrointestinální problémy, jako je nadýmání, zácpa a průjem
  • Svědění
  • Narušené trávení
  • Únava
  • Bolesti hlavy
  • Bolesti žaludku
  • Bolesti kloubů
  • Migrény

To, jak vaše tělo reaguje na různé alergeny, závisí na vaší individuální chemii. Klíčem je mít na paměti – věnujte čas a pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje na to, co jíte.

Co můžete jíst na eliminační dietě?

Nejsložitější částí eliminační diety je rozhodování o tom, které potraviny s největší pravděpodobností způsobí reakci. Naštěstí je tato část hotová za vás. Bulletproof Diet Roadmap odstraňuje veškeré dohady o tom, jak provést eliminační dietu.

Plán bere v úvahu pravděpodobnost, že jídlo nebo skupina potravin může způsobit zánět nebo reakce ve vašem těle. Jezte ze zelené zóny Roadmap během svého eliminačního období.

Tento seznam vyloučených dietních potravin umožňuje výživné volby, jako potraviny pocházející od zvířat krmených trávou, bio maso, většina rostlinných celých potravin a některé rostlinné produkty, jako je MCT olej (který pochází z kokosových ořechů).

Naplňte svůj talíř kvalitními bílkovinami, zdravými tuky a zeleninou v zelené zóně.

Zde je postup, jak provést eliminační dietu, pomocí Bulletproof Diet Roadmap jako tahák:

  • Jezte výhradně ze zelené zóny po dobu nejméně dvou týdnů, ale zatím vynechejte vejce a mléčné výrobky.
  • Vytvořte seznam potravin, které chcete otestovat na reakci vašeho těla.
  • Chcete-li zahájit fázi znovuzavedení, vyberte jedno testované jídlo, které chcete znovu vložit do své stravy. Jezte ho bezstarostně po dobu tří dnů.
  • Udělejte si podrobné poznámky o tom, jak se cítíte během tohoto znovuzavedení, a všímejte si všeho, co cítíte. Nezáleží na tom, jak nepodstatný se váš pocit zdá, vše si zapište.
  • Po třetím dni se na dobu tří až čtyř dnů vraťte pouze k zeleným zónám, dokud se znovu nebudete cítit normálně. Poté opakujte kroky 3–5, dokud neprovedete celý seznam testovaných potravin.

Potraviny, kterým je třeba se během eliminační diety vyhnout

Zajímá vás, kterým běžným potravinám a skupinám potravin se během eliminační diety vyhnout? Tady je praktický seznam potravin z eliminačních diet, který vám pomůže:

  • Mléčné výrobky (včetně mléka, zmrzliny a zakysané smetany)
  • Vejce
  • Lepek (včetně ječmene, ovsa, žita a pšenice)
  • Ryby a korýši
  • Lilek (rajčata a cibule)
  • Citrusy (obsahují vysoké množství potenciálně reaktivních antioxidantů)
  • Luštěniny (včetně produktů na bázi sóji, fazolí, čočky a hrášku)
  • Arašídy
  • Ořechy
  • Kukuřice
  • Neekologické hovězí maso, které může obsahovat biogenní aminy histamin, tyramin, oktopamin a fenyletylamin, o nichž je známo, že potenciálně způsobují reakce
  • Sladkosti nebo cukrovinky obsahující rafinovaný cukr, kukuřičný sirup, umělá barviva a příchutě

Ukázka eliminačního dietního stravovacího plánu

eliminační dietní stravovací plán

Až začnete s eliminační dietou, pečlivě zkontrolujte etikety. Některá jídla se mohou zdát jako vhodná pro vaše cíle, dokud si nepřečtete ingredience. Nejste si jisti, kde začít? Zde je příklad toho, jak by mohl vypadat základní eliminační dietní plán pro daný den. Je to samozřejmě jen jeden příklad toho, co si můžete během eliminační diety užít, ale všimnete si, že plány eliminační diety neobsahují výše uvedená potenciálně zánětlivá jídla.

  • Snídaně : Pokud pijete kávu na eliminační dietě, začněte svůj den Bulletproof Coffee , která je plná kvalitních tuků, které vám pomohou cítit se bděle a spokojeně. Žádný kofein? Zkuste místo toho uspokojivou horkou čokoládu Keto.
  • Oběd : Na oběd uvařte osvěžující thajský salát s nízkým obsahem sacharidů s grilovaným steakem, který obsahuje svěží čerstvou zeleninu, kokosový olej nebo Bulletproof trávovou krmené ghí. a špičkovou trávou krmenou svíčkovou v pikantní asijské marinádě.
  • Svačina : Po celý den si pochutnejte na jídlech, jako jsou křupavé vegetariánské tyčinky a sladké bramborové lupínky. Podívejte se na tyto další občerstvení, abyste se mohli inspirovat.
  • Večeře : Den zakončete tímto receptem na hovězí dušené maso, který je bohatý na živiny a který si můžete připravit předem a celý den ho vařit. Podávejte s quinoou, hnědou rýží nebo pohankou, což jsou bezlepkové potraviny vhodné pro eliminační dietu.
Budete mít zájem:  Národní Program Zdraví 2019?

Jak dlouho trvá eliminační dieta?

To záleží na vašem těle a konkrétní eliminační stravě, kterou si vyberete. Někteří lidé pociťují změny během prvních několika dnů, ale může také trvat několik týdnů nebo dokonce několik měsíců, než si při eliminační dietě všimnete rozdílu.

Zde jsou dva příklady:

  • Whole30 je eliminace, která vylučuje běžné spouštěcí potraviny, jako jsou ultra zpracované potraviny, umělé přísady, obiloviny, mléčné výrobky a luštěniny. Měla by trvat celých 30 dní.
  • Eliminační dieta FODMAP může trvat tři až čtyři měsíce. Dieta FODMAP vylučuje potraviny s vysokým obsahem určitých cukrů (fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly), které mohou dráždit trávicí systém. Zahrnuje původně eliminační fázi s nízkým obsahem FODMAP a dlouhý proces opětovného zavedení, kdy jsou vyloučené potraviny pomalu znovu začleněny.

Ale ať už používáte Whole30, eliminační dietu FODMAP nebo nějaký jiný plán, vše záleží na vašem těle. Pro každého neexistuje žádné univerzální období.

Mějte také na paměti, že vaše tělo potřebuje čas, aby vypustilo spouštěcí potraviny z vašeho systému, a ještě déle, než vaše tělo přestane reagovat. Pokud se vaše reakce hned nezlepší, pokračujte – a zůstaňte v komunikaci se svým poskytovatelem zdravotní péče.

Zatímco eliminační strava může být pro některé lidi užitečná, nemusí fungovat u každého a jídlo nemusí být problém. Váš lékař nebo poskytovatel zdravotní péče může nabídnout konkrétní lékařské poznatky a provést testy na konkrétní alergeny. Může také pomoci konzultace s odborníkem na výživu nebo s registrovaným dietetikem.

Proč by měl každý vyzkoušet alespoň jednou eliminační dietu

I když si nemyslíte, že máte nějaké potravinové citlivosti, je dobré udělat eliminační dietu alespoň jednou. Pokračujte ve čtení a zjistěte proč.

Více energie a duševní jasnost

Pokud vaše tělo reaguje na něco, co jíte pravidelně, je pravděpodobné, že nevíte, jak potenciálně dobře se můžete cítit, protože vaše tělo je každý den v reakčním režimu. Po počátečním detoxikačním období několika dní pociťuje mnoho lidí během eliminační diety více energie a jasnosti než kdy dříve.

Pokud jste eliminační dietu ukončili s pocitem, že jste jako superhrdina, je to velká známka toho, že se vás určitá jídla dotýkají. Pro výkon, který by mohl být neuvěřitelným ziskem, máte co ztratit.

Určete potraviny, které způsobují zánět

Mezi stresem, znečišťujícími látkami, chemickými látkami v našich potravinách a vodě a jinými stresory životního prostředí se moderní společnost potýká se spoustou zánětů.

Vaše zánětlivá reakce je důležitou součástí vašeho imunitního systému a vy ho potřebujete v případě potřeby spustit. Potřebujete také, aby se po dokončení práce vypnul. Pokud váš imunitní systém zůstane dlouhodobě aktivní, máte chronický zánět. Postupem času se může odštěpovat na zdravých buňkách a tkáních, dokud se věci nedostanou příliš daleko, a skončíte se skutečným problémem.

Chronický zánět může být malý do té míry, že pro vás může být nepostřehnutelný. Eliminační dieta odhalí, zda potravina přispívá k chronickému zánětu.

Pokud máte neustále problémy s nízkou úrovní, jako je pocit únavy, mlhy, bolesti nebo svědění, zvyknete si. Možná si dokonce myslíte, že je to normální. Když se na několik týdnů budete cítit úžasně, červené vlajky jsou viditelnější, když se znovu vrátí po jídle, kterému jste se vyhýbali.

Když si vnesete jídlo zpět do svého jídelníčku, všímejte si všeho, co se děje ve vašem těle a mysli. Vaše tělo má způsob, jak objasnit, když něco nefunguje dobře. Vše, co musíte udělat, je věnovat pozornost.

Zde je důležité upozornění: Eliminační diety jsou svou povahou omezující. Pokud jste v minulosti trpěli poruchami příjmu potravy, poraďte se s lékařem, než vyzkoušíte jakoukoli omezující dietu.

Nebo můžete použít zkratku

Kromě zahájení rozhovoru s lékařem můžete provést několik testů, abyste zjistili, zda máte citlivost na jídlo. Mezi dva z těch spolehlivějších patří:

  • EverlyWell : EverlyWell zahrnuje píchnutí prstem a potřísnění karty několika kapkami krve, aby se otestovala reaktivita IgG (míra imunitní odpovědi) pro 96 různých potravin.
  • Viome : Viome kombinuje informace z mikrobiomového testu s metabolickým testem, aby zjistil, jak vaše tělo a flóra ve vašem zažívacím systému interagují s konkrétními potravinami. Získáte přizpůsobený plán, jak zůstat vyrovnaný a rozběhnutý na maximální výkon, aniž by vás zpomalila citlivost na jídlo.

Možná máte nevysvětlené problémy nebo máte podezření, že nepodáváte nejlepší výkon. Po krátkém experimentu budete mít docela dobrou představu o tom, co můžete jíst a čeho se vyvarovat. Není to tak těžké, jak se zdá. Jděte do toho. Budete rádi, že jste to udělali! Vaše zdraví a pohodlí by nakonec mělo být nejvyšší prioritou.

Zdroj: https://www.bulletproof.com/diet/healthy-eating/how-to-elimination-diet/?utm_source=salesforce&utm_medium=email&utm_campaign=broadcast_021721&utm_content=elimination_diet&et_rid=90751095&%20ajs_trait_wc_user_id=&fbclid=IwAR1RFnWmMF8YRSiw0a9EUb1wJnjPDOXwPkkLfk3C7cx6Mdpnn33mrMMaGTI

Máte podezření na potravinovou alergii či intoleranci? Může vám pomoci eliminační dieta

Pozorujete-li opakovaně zažívací či kožní potíže, k odhalení příčiny (jedná-li se opravdu o potravinovou alergii či intoleranci) vám může napomoci eliminačně expoziční test (EET). Jednoduchá, ale trpělivost vyžadující, diagnostická metoda, kterou si na sobě může vyzkoušet každý z nás.

EET – princip metody

První fází této metody je eliminace. Prakticky se jedná o dočasné vyloučení podezřelého alergenu ze stravy testujícího (v případě kojeného dítěte ze stravy matky) a sledování, jaký to bude mít účinek na jeho organismus. Zda dojde ke zlepšení trávení, vymizí kožní příznaky a podobně, či vše zůstane „při starém“.

Následuje tzv. expozice je opakem eliminace. Testovaný alergen je opětovně zařazen do stravy a my pozorujeme, jak na něj naše tělo reaguje.

Ideálním závěrem EET je potvrzení našich domněnek, že nám daná potravina skutečně nečiní dobře a je třeba ji z jídelníčku vyloučit.

Než ale k tomuto testu můžeme přistoupit, měli bychom alespoň tušit, která z potravin je oním „škůdcem“.

První krok – vytipování potravin(y), způsobujících nežádoucí reakce

Zdravotní potíže nám může způsobovat de facto každá potravina. Otestovat je všechny nelze – ani laboratorně, ani v rámci EET. Proto je na počátku velmi důležité okruh těch „podezřelých“ pokud možno co nejvíce zúžit.

K tomu nám poslouží poctivé zaznamenávání všeho, co za den sníme a vypijeme, včetně údajů o tom, jak nám ten den bylo, případně, kdy se objevily obtíže a jakého rázu.

Doba vedení záznamu by měla trvat ideálně 2 – 4 týdny. Během ní bychom se měli stravovat běžně, jak jsme zvyklí, nedržet žádnou dietu, aby výsledky byly co nejprůkaznější. Pomůckou může být záznamový arch, který jsme pro vás připravili.

Vyhodnocení evidence stravy

Poctivě jste si zaznamenávali zkonzumované potraviny a zdravotní komplikace během daných dní. Jak teď vyhodnotit výsledky?

Často to není jednoduché, neboť reakce na jednotlivé potraviny se mohou vyskytnout jak za pár minut, tak i hodin či dní. Záleží na druhu alergenu a na citlivosti vašeho organismu.

Taktéž zdravotní problémy nemusejí postihnout pouze trávicí trakt (nevolnost, zvracení, průjem, bolesti břicha atd.

), ale častá je i demonstrace na kůži formou vyrážek, pupínků, ekzémů, případně dýchací obtíže, které si někdy ani s jídlem nespojíme.

Zopakujme si, že v tuto chvíli se nejedná o jasné stanovení diagnózy, ale „pouze“ o depistáž (vyhledání) potenciálních alergenů či látek, které naše tělo netoleruje, resp. zúžení jejich možného seznamu.

O vytipování těch konkrétních se samozřejmě můžeme pokusit sami. Někdy, vidíme-li vše „černé na bílém“, nám je ledacos nápadné, až jasné, i jako laikům. Nevíme-li si rady, váháme, kterou z potravin naše tělo nesnese a negativně na ni reaguje, doporučujeme obrátit se s vypracovanou evidencí stravy a obtíží na svého obvodního lékaře, příp. alergologa a požádat ho o pomoc.

Eliminace potenciálního alergenu ze stravy

Obecně lze říci, že existují dva možné způsoby, jak k eliminaci, resp. k celé EET metodě přistupovat. Buď můžeme ze stravy vynechat pouze jeden možný alergen, nebo přímo celé spektrum těch nejčastějších a nejsilnějších. V tomto případě pak mluvíme o tzv. hypoalergenní dietě.

  • Hypoalergenní dieta spočívá v absenci konzumace potravin obsahujících mléko, lepek, vejce, kořenovou, pikantní a kyselou zeleninu, citrusové a kyselé ovoce, ořechy, luštěniny, hovězí, vepřové, kuřecí a rybí maso, uzeniny, exotická a ostrá koření, silné čaje a sladkosti.
  • Jednodušší metoda je samozřejmě vynechání pouze jednoho potenciálního alergenu a jeho opětovné, postupné nasazování do stravy.
  • Netušíme-li ovšem, který z alergenů je ten „pravý“, případně máme-li podezření na vícero z nich, jeví se hypoalergenní (nízkoalergenní) dieta jako možné řešení našich zdravotních komplikací. 
Budete mít zájem:  Jak zabránit nevolnosti z antikoncepčních pilulek?

Expozice = opětovné zařazení možného alergenu

Za nezbytné pokládám zdůraznit, že zavádění alergenu (byť jen domnělého) zpět do stravy, je záležitost někdy velmi riziková a u těžkých alergiků by měla probíhat pod lékařským dohledem, dle předem jasně určeného schématu, který udává množství látky, její zvyšování, časové intervaly apod. V obzvláště závažných případech přímo během hospitalizace v nemocnici.

Rozhodnete-li se ji provádět doma (tento postup bývá častý a u slabších reakcí se není čeho obávat), stejně jako já – dcera měla alergii na bílkovinu kravského mléka, doporučuji si vést záznamy o dávkách, časech a reakcích. Budou velmi prospěšné pro následnou konzultaci s lékařem.

Závěry EET – ne vždy zcela jednoznačné

Pozitivní expozice

  • alergická reakce se projevila i po té, co během eliminační fáze zmizela, tudíž lze předpokládat, že tělo danou potravinu opravdu nesnese.

Negativní expozice

  • testovaný alergen je snášen dobře
  • doporučujeme ho opatrně zařazovat do běžné stravy.

Neprůkazné výsledky

  • bohužel je v některých případech test, není -li zcela průkazný, nutné zopakovat.

Výhody EET oproti dalším diagnostickým metodám

  • vyšší průkaznost, obzvláště u kojenců a batolat, v porovnání s ostatními diagnostickými metodami.

Úskalí této metody

  • ani když je výsledek EET zcela jasný, tak nevíte, zda se jedná o alergii či intoleranci a je nutné další vyšetření
  • hledání alergenů vyžaduje preciznost při evidenci pokrmů a poctivost při dodržování eliminační diety
  • nutná je i trpělivost, neboť jak evidence, tak eliminace jsou běhy na dlouhou trať a někdy se musejí i opakovat.

Pozor! Pokud už používáte nějakou kortikoidní mast, v průběhu testovací diety není vhodné ji aplikovat, protože maskuje výsledky testování. Pokud je ekzém bez kortikoidů nezvladatelný, s testovací dietou počkejte nebo se poraďte s ošetřujícím lékařem. Po vysazení kortikoidů se obvykle ekzém dočasně zhorší.

Další nejznámější diagnostické metody

Krevní testy

  • odebraná krev je zaslána na laboratorní vyšetření ke stanovení hodnoty IgE (imunoglobulinů), tedy celkových protilátek v krvi
  • jejich zvýšená hladina naznačuje možnou alergii, ale může signalizovat i další onemocnění, proto je často třeba podrobnější vyšetření
  • v případně podezření na konkrétní potravinu se stanovuje hladina takzvaných specifických IgE proti konkrétnímu alergenu
  • krevní testy samy o sobě ovšem nelze brát jako zcela průkazné, neboť mohou být jak falešně pozitivní, tak i negativní a např. ani normální hodnota IgE alergii nevylučuje.

Kožní testy

  • existují dva základní druhy kožních testů
  • prvním jsou tzv. „prick testy“ či SPT – kožní vpichové testy
  • další možnou metodou jsou náplasťové kožní testy, vhodné obzvláště pro malé atopiky, jejichž výhodou je schopnost odhalit i pozdní přecitlivělost na potravinové alergeny
  • obdobně jako u krevních testů se jedná pouze o „pomocné vyšetření“, jelikož ani ony nejsou zcela průkazné a i proto se často u malých dětí ani neprovádějí.

Biopsie tenkého střeva

  • nejprůkaznější diagnostická metoda, při které se odebírá vzorek sliznice tenkého střeva, z jehož laboratorního vyšetření vyplyne, co ve střevě „chybí či přebývá“.

Ostatní testy

  • neimunologický krevní test
  • test kyselosti stolice aj.

I přes možná úskalí uznává a doporučuje tuto diagnostickou metodu čím dál více odborníků z řad lékařů. A co je snad ještě podstatnější – napomohla řadě z nás ke kvalitnějšímu životu bez zdravotních obtíží plynoucích z „nevědění“.

Histaminová intolerance

V dnešní době pokročilých diagnostických možností se relativně snadno zjistí mnoho běžných známých onemocnění jako vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, zvýšená hladina cholesterolu apod. I následná léčba může být relativně snadná.

Obtížnější situace nastává, když člověka dlouhodobě trápí nespecifické obtíže, které se objevují u mnoha jiných onemocnění.

Histaminová intolerance se vyskytuje (alespoň podle známých statistik) u 1-3 % populace.

Je mnoho lidí, kteří histaminovou intolerancí trpí, ovšem diagnostikována u nich pro různorodost zdravotních obtíží zatím nebyla. Čím je zrádná, proč je těžké ji objevit, a ještě hůře léčit, je obsahem tohoto článku.

Histamin je látka, které se nedá zcela vyhnout. Je to hormon, který lidské tělo samo tvoří. Zároveň se vyskytuje v celé řadě potravin a v našem těle je odbouráván. Vyskytuje se zejména ve fermentovaných potravinách, v plísňových sýrech, červeném vínu, čokoládě, uzeném masu atd.

Příčiny histaminové intolerance

Histaminová intolerance- zkratka (HIT), nejčastěji vzniká, pokud nedochází k včasnému a dostatečnému odbourávání histaminu, což vede k jeho hromadění v těle. Odbourávání histaminu má na starost enzym diaminoxydáza, zkráceně DAO.

Výskyt HIT může způsobit také:

  • Nadměrný stres
  • Častá konzumace potravin s vyšším obsahem histaminu
  • Mohou ji způsobit určité léky
  • Toxické prostředí
  • Zánětlivá onemocnění střev jako např. Crohnova choroba
  • Intolerance lepku, laktózy
  • Dlouhodobá léčba antidepresivy, antibiotiky, antirevmatiky aj.

Pokud se objeví HIT jako sekundární projev některého z onemocnění vyžadujících léčbu výše zmíněnými léky, je šance, že po ukončení léčby, postupně odezní. Pokud se objeví v návaznosti na zánětlivé onemocnění střev, pak je šance mnohonásobně nižší.

Příznaky naznačující možnou histaminovou intoleranci

Diagnóza HIT je velmi složitá, protože pacienta často trápí příznaky, které si málokdo s HIT spojí. Dalším problémem je to, že se symptomy neobjeví vždy hned po konzumaci daných potravin, ale s větším časovým odstupem a následně už si málokdo tyto symptomy dá do souvislosti s tím, co za daný týden jedl.

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Dechové obtíže: kýchání, kašlání, astma bronchiale, projevy chronické rýmy
  • Zažívací obtíže: nadýmání, průjmy, křeče v oblasti břicha, nechutenství, zvracení, bolesti břicha, zácpa
  • Kožní obtíže: kopřivka, svědění kůže, suchá kůže, pocit pnoucí kůže
  • Srdeční obtíže: zrychlený tep- tachykardie, výkyvy krevního tlaku, pocit bušení srdce, apod.
  • Časté bolesti hlavy, únava, poruchy spánku
  • Otoky: otoky víček, nohou a rukou, zadržování vody v těle

Terapie

Pokud je pacientovi diagnostikována histaminová intolerance, je mu doporučena speciální nízkohistaminová dieta. Při prvním pohledu na nevhodné potraviny často propadá zoufalství, protože má pocit, že nemůže v podstatě nic jíst. Jak tedy správně začít s nízkohistaminovou dietou?

Správný postup je začít s tzv. eliminační dietou. Prvním krokem je, držet se seznamu povolených potravin a konzumovat v první fázi jen tyto potraviny. Důležitou součástí je psát si stravovací deník. Všechny pocity a příznaky, které může jídlo vyvolat, zapsat k danému pokrmu na papír. Je to důležitý krok k vlastnímu poznání, které konkrétní potraviny vadí danému člověku.

Dále je potřeba, aby jídlo bylo jednoduché, složené ze dvou nebo tří ingrediencí, žádné výrazné chutě ani koření. Stejně tak platí, že všechno musí být absolutně čerstvé. Není možné dojídat jídlo druhý den, ohřívat v mikrovlnné troubě nebo dlouhodobě skladovat potraviny v mrazáku. Všechny tyto úpravy zvyšují obsah histaminu v pokrmech.

Povolené jsou čerstvé druhy masa a ryb (pozor na správné skladování), zelenina- především zelená, brambory, luštěniny, z ovoce meloun, hrozny, granátové jablko, hrušky, dále bezlepkové obilniny, nekvašený chléb, čerstvé máslo, rostlinné oleje a další. Seznamy lze snadno dohledat na internetu.

Nekonzumovat:

  • Konzervované, zavařované, nakládané potraviny
  • Mražené a konzervované polotovary
  • Fermentované a zrající potraviny
  • Uzené potraviny
  • Nevařit a neohřívat vícekrát potraviny
  • Všechny potraviny musí být vždy čerstvé
  • Na začátku zcela vyřadit alkohol

V jídelníčku je potřeba vynechat nejen alkohol, zrající sýry a čokoládu ale také vše, co je nějakým způsobem průmyslově zpracováno a zakonzervováno, tzn. je určeno k dlouhodobému skladování.

Eliminační dieta se drží několik týdnů, u každého je doba individuální, minimálně by však měla trvat 4 týdny. Důležité je, během té doby vysledovat potraviny, které dotyčnému nejvíce vadí, a zároveň, jaké množství potraviny je již nežádoucí. Každý má bohužel toleranci jinou, proto někdo může sníst např. celý banán bez problémů a někdo bude pociťovat obtíže již při ½ banánu.

Ve druhé fázi, je potřeba nové potraviny, které chce pacient vyzkoušet, zařazovat postupně a po malých dávkách. Nejprve samostatně a až po fázi, kdy se skutečně neprojeví žádné obtíže, zkombinovat s dalšími potravinami. Pokud se objeví silná reakce na danou potravinu, je vhodné ji alespoň na 2 další týdny vyřadit.

Toto je nejnáročnější část celého léčebného procesu, protože je potřeba se pečlivě sledovat a zároveň překonat strach, zařazovat nové potraviny.

Často se stává, že se pacient drží několika málo potravin, které konzumuje neustále, protože ví, že tyto mu neublíží, nicméně se tak nutričně ochuzuje o mnoho důležitých látek. Touto cestou tzv.

pokus- omyl a pečlivým psaním stravovacího deníku, se může pacient dostat do fáze, kdy ví, co může jíst a seznam povolených a vhodných potravin je relativně obsáhlý. Jen je potřeba vydržet, zkoušet a nebát se.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector