Co dělat, aby žáha nepálila

Co dělat, aby žáha nepálila

Možná jste už zažili bolest v hrudníku nebo horní části břicha brzy po jídle. Tato bolest je známá jako pálení žáhy. Předtím, než se naučíme několik způsobů jak zmírnit pálení žáhy, připomeneme si základní informace o tomto stavu.

Vše, co sníme, prochází naším jícnem do žaludku. Uvnitř žaludku je potrava trávena pomocí žaludečních šťáv. Žaludeční šťáva je kombinací kyseliny chlorovodíkové a několika enzymů. Možná se ptáte, jak je možné, že mám uvnitř těla kyselinu a přesto za normálních okolností nedochází k jeho poškození?

Příroda si však poradila a našla řešení tohoto problému. Za prvé, sliznice žaludku je vybavena speciálním mechanismem, který zajišťuje její odolnost vůči působení kyselin.

Aby se kyselý obsah žaludku nemohl dostávat do míst, kde již sliznice není chráněna proti působení kyselin (což je například jícen), je jícen na vstupu do žaludku vybaven speciálním svěračem (dolní jícnový svěrač), který umožňuje pohyb potravy do žaludku, ale brání zpětnému pohybu žaludeční šťávy do jícnu. Díky dolnímu jícnovému svěrači se tedy potrava může pohybovat z jícnu do žaludku, ale nemůže se vracet zpět.

Pálení žáhy začne, pokud je funkce dolního jícnového svěrače narušena a kyselina se vrací zpět do jícnu. V důsledku toho je citlivý jícen podrážděn a výsledkem jsou charakteristické příznaky pálení žáhy (bolest na hrudi, bolest horní části břicha nebo kyselý pocit v ústech.

Příčiny pálení žáhy

Příčiny pálení žáhy mohou být fyziologické (normální) nebo patologické (abnormální). Mezi fyziologické příčiny pálení žáhy patří těhotenství, jedení kořeněných a smažených jídel, obezita a špatný styl života.

Patologickou příčinou pálení žáhy může být infekce bakterií (Helicobacter pylori), oslabení jícnového svěrače, pooperační komplikace, hyperkalcémie (nadměrná hladina vápníku v krvi) a oslabení anti-refluxní bariéry jícnu.

Může se zdát, že pálení žáhy je vážné onemocnění. Ovšem nemusíte se znepokojovat, jde o zcela běžný stav. Podle některých odhadů až 12% lidí na celém světě pozná někdy během svého života pálení žáhy. Jak tento problém řešit? Můžete si vzít léky na pálení žáhy nebo využít přírodní způsoby léčby!

20 přírodních postupů pro léčbu pálení žáhy

Níže uvádíme seznam 20 potravin, které obsahují byliny, kuchyňské přísady a koření, které můžete použít, abyste okamžitě zmírnili nepříjemné pocity při pálení žáhy. Všechny tyto metody jsou z účinné, bezpečné a jsou snadno dostupné.

1. Žvýkejte žvýkačku

Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Tyto hydrogenuhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci. Žádná kyselina rovná se žádné pálení žáhy.

2. Používejte jablečný ocet

Jablečný ocet je kouzelnýelixír, který se používá při spoustě potíží a pálení žáhy je jednou z nich. Je snadno dostupný na trhu. Pomáhá urychlit trávení potravy.

Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud je jídlo v žaludku. Jakmile jídlo opustí žaludek a vstoupí do střeva, hladina kyseliny klesne a současně odezní i pálení žáhy.

Navíc, jablečný ocet také pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.

3. Zázvor

Používejte zázvor denně ve vašich pokrmech. Zázvor je výborná kuchyňská surovina, která může být použita ke zmírnění příznaků pálení žáhy. Je důležitý ve dvou ohledech. Za prvé proto, že má vynikající antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Tímto způsobem přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, které jsou způsobené bakteriální infekcí (H. pylori). Za druhé zázvor také pomáhá potlačit bolesti spojené s pálením žáhy. Existuje několik způsobů, jak můžete zázvor použít.

Můžete ho přidat do vašich každodenních jídel, polévek a salátů.

Nebo si ze zázvoru můžete udělat bylinkový čaj. Na to potřebujete kousek zázvoru a šálek vody. Nakrájejte zázvor na malé kousky a vařte je ve vodě po dobu 5 minut. Poté čaj přeceďte a pro lepší chuť přidejte trochu medu. Tento čaj pijte 2 až 3 krát denně mezi jídly.

4. Česnek

Česnek je další běžná kuchyňská surovina, která se používá k léčbě pálení žáhy. Princip účinku česneku je podobný jako u zázvoru. Můžete zvýšit používání česneku ve své každodenní stravě nebo můžete žvýkat stroužek česneku, pokud se u vás objeví pálení žáhy. Možná se vám nebude líbit jeho chuť, ale určitě vás potěší blahodárné účinky česneku.

5. Kurkuma

Lidé často podceňují léčivou sílu přírodních látek a jsou ochotni utratit spoustu peněz za nákup léků, i když existují vynikající běžně dostupné přírodní léky. Kurkuma je snad nejvíce podceňované koření ze všech. Její přínos pro zdraví je ale obrovský.

Kurkuma přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy a to ze dvou hlavních důvodů. Za prvé tím, že urychluje proces trávení. Jak bylo vysvětleno výše, rychlé trávení znamená méně kyseliny. Za druhé kurkuma pomáhá obnovit sliznici jícnu, která se může poškodit při pálení žáhy. Tímto způsobem se zabrání dalšímu vývoji onemocnění.

Kurkumu můžete použít do vašich denních jídel, polévek a salátů.

6. Med

Jak bychom mohli zapomenout na med, pokud jde o přírodní léky? Med je též účinný při pálení žáhy. Pomáhá zmírnit příznaky v důsledku celé řady důvodů. Za prvé zklidňuje bolest. Za druhé vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny.

Za třetí urychluje regeneraci sliznice po poškození. Med můžete použít mnoha různými způsoby. Například použijte med místo cukru do svých oblíbených nápojů. Nebo můžete rozmíchat 1 – 2 lžičky medu ve sklenici teplé vody. Tento nápoj můžete pít během dne mezi jídly.

7. Aloe Vera

Aloe vera je rostlina známá pro své blahodárné účinky na pokožku. Ale extrakty z aloe jsou vhodné také při pálení žáhy. Aloe neutralizuje kyselý obsah žaludku, snižuje tvorbu kyseliny, urychluje hojení a snižuje zánět a bolest spojenou s pálením žáhy. Můžete pít ¼ šálku extraktu z aloe vera 15 – 20 minut po jídle a tímto způsobem můžete zabránit příznakům pálení žáhy.

8. Jezte mandle

Jíst mandle je další přirozený způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Mandle urychlují trávení a vysoký obsah tuku v mandlích neutralizuje žaludeční kyseliny. Jezte 10 – 20 mandlí denně a uvidíte, že příznaky pálení žáhy odezní.

9. Jezte ovoce

Některé druhy ovoce lze použít k léčbě příznaků pálení žáhy. Mezi takové ovoce patří kiwi, banány, vodní meloun a meruňky. Tyto plody pomáhají zmírnit příznaky ze dvou hlavních důvodů. Za prvé jsou bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina urychluje trávení potravy a díky tomu jídlo stráví méně času v žaludku. Za druhé pomáhají omezit vylučování žaludeční kyseliny.

10. Pijte čerstvé šťávy

Pití čerstvé ovocné a zeleninové šťávy je účinný způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Tyto šťávy pomáhají zředit kyselý obsah žaludku. Nicméně byste se měli vyhnout pití citrusových šťáv, které mohou situaci ještě více zkomplikovat.

11. Jezte brambory

Brambory jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvýšená koncentrace draslíku zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. Tímto způsobem brambory zabrání vracení kyseliny ze žaludku do jícnu.

12. Jezte čerstvou zeleninu

Princip léčení příznaků pálení žáhy pomocí čerstvé zeleniny je stejný jako u ovoce. Můžete zvýšit používání zelené listové zeleniny ve své každodenní stravě. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny dochází ke zrychlení trávení. Navíc zelenina pomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny.

13. Vyzkoušejte hořčici

Příště až budete mít záchvat pálení žáhy, nemusíte spěchat za svým lékařem. Vše, co musíte udělat, je jít do kuchyně, otevřít lednici a vzít z ní láhev s hořčicí. Smíchejte 1 lžičku hořčice s ½ sklenicí vody a roztok vypijte. Uvidíte, že za okamžik bolest odezní.

14. Vyzkoušejte lékořici

Na trhu jsou k dispozici lékořicové žvýkací tablety, které můžete vyzkoušet. Lékořice pomáhá stimulovat produkci slin. Sliny jsou alkalické a pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny. Důležité je pomalu žvýkat tablety a ne je rychle spolknout, protože cílem je zvýšit produkci slin.

15. Jezte celozrnné potraviny

Pokud máte problémy s pálením žáhy, upřednostňujte celozrnné potraviny. Zpracované potraviny ztratí většinu své vlákniny, ale celozrnné potraviny jsou velmi bohaté na vlákninu. Vysoké množství vlákniny urychluje proces trávení a omezuje tvorbu kyseliny, která je hlavní příčinnou pálení žáhy.

16. Skořice

Každý zná koření zvané skořice, které je snadno dostupné v každém obchodě. Skořice má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Jedním z nich je zmírnění příznaků pálení žáhy. Stačí přidat 1 lžičku skořice do sklenice vody a povařit po dobu 10 – 15 minut. Potom přidejte lžičku medu a pijte 2 až 3 krát denně mezi jídly.

17. Ovesné vločky

Změnit vaše stravovací návyky je nejdůležitější věc, která nejen pomáhá zmírnit příznaky, ale v první řadě také pomáhá zabránit vzniku pálení žáhy. Pokud trpíte pálením žáhy, pak první věc, kterou byste měli udělat, je změnit vaše snídaňové menu.

Místo toho, abyste jedli slaninu a maso, zkuste ovesné vločky. Ovesné vločky jsou nejlepším způsobem, jak nastartovat váš den.

Jsou velmi bohaté na vlákninu a jistě si z předchozích odstavců pamatujete, k čemu je vláknina dobrá, že? Přidejte do ovesných vloček nějaké sezónní ovoce a užijte si výživnou a vyváženou snídani.

18. Jezte saláty

Už jste si přečetli, co dělá ovoce a zelenina pro naše zdraví. Nyní smíchejte tyto dvě složky a udělejte si vynikající salát. Představte si výhody, které dostanete po smíchání zeleniny a ovoce. Nejenom, že to pomůže snížit pálení žáhy, ale také tento salát zlepší vaše zdraví.

19. Zkuste alternativní zdroje bílkovin

Žaludek se zabývá především trávením bílkovin. Čím více bílkovin sníme, tím je větší sekrece žaludeční kyseliny. A můžete hádat zbytek. Ano, máte pravdu. Více kyseliny znamená větší šance na reflux a bolesti na hrudi. Zdá se, že nejvíce se reflux objeví poté, co sníte červené maso (hovězí a skopové).

Budete mít zájem:  Rakovina (nádor) brzlíku (thymu) – příznaky, příčiny a léčba této rakoviny

Takže byste měli vyzkoušet některé alternativní zdroje bílkovin, jako jsou například:

  • kuřecí a krůtí maso, které patří do kategorie bílého masa. Bílé maso vede k vytváření menšího množství žaludečních šťáv než červené maso.
  • mořské plody. Zkuste pečené nebo vařené ryby a ústřice.
  • fazole. Pokud jste vegetariáni, je to možnost pro vás. Fazole jsou nejlepší alternativou živočišných bílkovin. Pokud chcete vynechat maso úplně, pak jsou fazole tím, co byste měli jíst. Kromě toho, fazole jsou velmi bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina urychluje trávení a průchod potravy ze žaludku do střeva.

20. Jilm plavý

Je to další bylinná složka, která se velmi dlouho používá při pálení žáhy. Posiluje slizniční bariéru žaludku a jícnu, a tím omezuje škody způsobené žaludečními šťávami. Přidejte lžíci jilmu plavého do sklenice teplé vody a dobře rozmíchejte. Pijte 1 – 2 sklenice mezi jídly.

Pár slov na závěr ..

Ve výše uvedeném textu jste se dozvěděli něco o jednoduchých, rychlých a levných domácích prostředcích pro zmírnění příznaků pálení žáhy. Takže až se příště budete probouzet ze spánku v důsledku pálení žáhy, nemusíte hned jíst léky. Zkuste některý z opravných prostředků uvedených výše v textu a uvidíte, že bolest a podráždění odezní.

Trpíte pálením žáhy? Dejte si pozor na těchto pět mýtů

Refluxní choroba jícnu vzniká v důsledku gastroesofageálního refluxu, kdy se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu. Protože sliznice jícnu je odlišná od sliznice žaludku, není proti kyselému obsahu žaludku chráněna.

„Kyselý obsah ´rozežírá´ povrch jícnu a způsobuje zánět, který se projevuje jako pyróza neboli pálení žáhy. To je nepříjemný bolestivý pocit pálení za hrudní kostí,“ řekl iDNES.

cz lékař Ondřej Nývlt ze Světa zdraví a dodal, že kromě pálení žáhy se může objevit pocit kyselosti, zápach z úst, zvýšené slinění, říhání, bolest v nadbřišku, ale také kašel nebo dokonce chrapot, když dojde k podráždění hlasivek.

„Pokud je sliznice jícnu drážděna kyselým žaludečním obsahem dlouhodobě, může dojít k jejímu vážnému poškození. Sliznice drážděného úseku jícnu se mění a může vzniknout vřed nebo dokonce zhoubný nádor, varoval doktor Nývlt.

Jak zvládat pálení žáhy v těhotenství, najdete na Vitalion.cz

Pálení žáhy se často vyskytuje i v těhotenství, zejména ve třetím trimestru. Je to dáno vyšší hladinou hormonů, které způsobují ochabnutí svěrače jícnu. Rostoucí plod navíc tlačí žaludek vzhůru. Ale po porodu se většinou vše upraví samo.

Podle doktora Nývlta mezi další rizikové faktory refluxní choroby jícnu patří hektický životní styl (uspěchanost, stres), nedostatek přirozeného odpočinku po jídle (zvýšený pohyb s předklony bezprostředně po jídle nebo ulehnutí s přecpaným žaludkem), obezita (žaludek je tlačen vzhůru větším objemem tuku v břiše), kouření, mnoho léků, ale hlavně nepravidelné a nesprávné stravování (konzumace jídla za pochodu a ve spěchu, hltání, příliš velké porce) a konzumace nevhodných potravin.

Pálení žáhy dokáže vyvolat řada jídel a nápojů. Některé potraviny proto, že obsahují velké množství kyselin, jiné zvyšují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu.

„Mezi nejznámější patří tučná, smažená a pálivá jídla, sladká a kynutá jídla, dále černá káva, alkohol a nápoje sycené kysličníkem uhličitým. Problémy mohou ale způsobit také koncentrované džusy, citrusy, cibule, česnek, čokoláda, rajčata či spíše rajčatové omáčky, máta nebo peprmintové cukrovinky,“ upozornil lékař.

Jelikož pálení žáhy je velmi častý problém, existuje kolem něj spousta mýtů a polopravd. Představujeme vám pět z nich.

Pálení žáhy můžete ignorovat

Vychutnali jste si dosytosti lahodný oběd a pálení žáhy po něm berete jako nevyhnutelnou daň za tento požitek? Jak uvedl praktický lékař Ríša Suk, pálení žáhy po konzumaci typických potravin, které tento jev vyvolávají, jako například přemíra tučných, smažených, kořeněných či kyselých jídel, není důvodem paniky.

Co pomohlo na pálení žáhy najdete na Vitalion.cz

„Pokud nás však tento problém provází spontánně a opakovaně, je rozhodně vhodné ihned navštívit ošetřujícího lékaře. Zvláště pokud samotné pálení provází chrapot či kašel,“ řekl Suk, který vysvětlil, že pálení žáhy může být projevem respiračních problémů, ale i příznakem spojeným s velmi vážnými problémy včetně chronického zánětu jícnu, který může vést až k rakovině jícnu.

Doktor Nývlt rovněž souhlasí s tím, že samotný ojedinělý výskyt refluxu nebývá nebezpečný.

„Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Pokud se obtíže dostavují opakovaně, je vhodné se poradit s lékařem,“ vysvětlil lékař Ondřej Nývlt, který jako prevenci doporučuje jíst častěji menší porce a nejíst velké porce před spaním.

Samozřejmě je třeba se v maximální míře vyhýbat potravinám, které pálení žáhy způsobují, a naopak je vhodné zařadit potraviny, které pálení žáhy zamezují či zmírňují, například ovesné vločky, zázvor (má protizánětlivý účinek na trávicí trakt), aloe vera, zelenina (především květák, brokolice, chřest, kořenová zelenina) nebo zeleninový salát, banány a melouny (mají zásadité pH), nejvhodnější přílohy při pálení žáhy jsou rýže a kuskus.

„Je také možné užívat vhodné doplňky stravy, samostatně nebo jako součást celkové léčby,“ dodal doktor Nývlt.

Mléko a máta pomůžou zklidnit podrážděný žaludek

Sklenice mléka před spaním se často doporučuje lidem, kteří trpí pálením žáhy. Mléko sice někdy může krátkodobě způsobit úlevu tím, že neutralizuje žaludeční kyseliny, ale vápník obsažený v mléce nakonec donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny. Sklenice mléka tak ve skutečnosti ještě zhorší původní problém.

Dalším prostředkem na pálení žáhy z kategorie lidové medicíny je máta. Bohužel i ta namísto zklidnění žaludku způsobuje jen další gastrointestinální problémy.

Jakmile jednou začnete užívat léky, budete je brát doživotně

Existuje několik účinných léků, které mohou pomoci lidem zvládnout refluxní chorobu jícnu od antacidů po inhibitory protonové pumpy. Jakmile pacient objeví něco, co mu dovolí v noci klidně spát nebo si vychutnat hutná jídla bez následného pálení žáhy, může vzniknout pokušení brát takové léky po celý život. Většina pacientů se totiž obává, že po vysazení léků se příznaky vrátí.

Zatímco někteří pacienti zažívají pálení žáhy kvůli refluxní chorobě jícnu denně a léky tedy potřebují užívat pravidelně, většina lidí trpí těmito problémy jen příležitostně.

V tomto případě není nutné zbytečně utrácet peníze za léky a zvyšovat riziko vedlejších účinků, které narůstá při dlouhodobém užívání těchto léků.

Pro většinu lidí postačí zobnout si pilulku, jen když se objeví problémy, nebo předtím, než se pustí do velkého oběda.

Pokud trpíte pálením žáhy, musíte se vzdát kávy

Ve světě těch, co trpí refluxní chorobou jícnu, má káva velmi špatnou reputaci a téměř všem pacientům je doporučováno, aby ji spolu s alkoholem nebo pomerančovým džusem ze svého jídelníčku vyloučili. Nicméně spojitost mezi pitím kávy a refluxní chorobou jícnu nebyla nikdy vědecky prokázána.

Je pravda, že káva může u některých jedinců vyvolat pálení žáhy, netýká se to však zdaleka všech lidí trpících refluxní chorobou jícnu. Pokud po vypití hrnku kávy pocítíte pálení žáhy, pak je jistě rozumné její konzumaci omezit, ale pokud u vás káva, víno nebo džus žádné podobné příznaky nevyvolává, není důvod tyto nápoje zcela zavrhnout.

Pálivá jídla jsou zakázána

Pojem pálení žáhy si většina lidí spojí se stravou, která je taková nemastná, neslaná, prostě málo pikantní. Pálivé pokrmy však stejně jako výše zmíněná káva nemusí mít negativní vliv na každého pacienta s refluxní chorobou jícnu. 

Studie odborníků ze Stanfordu dokonce ukázala, že samotné vynechání „spouštěčů“ pálení žáhy, jako jsou ostrá jídla nebo čokoláda, nemělo na refluxní chorobu jícnu nebo s ní spojené příznaky žádný vliv. Jediná věc, která opravdu fungovala pro tyto pacienty, byla změna životního stylu, úbytek váhy nebo spaní s podloženou hlavou.

Také doktor Nývlt pacientům s refluxem doporučuje snížit váhu (obézní lidé trpí pálením žáhy a refluxem třikrát častěji), nosit volnější oblečení (příliš těsné upnutí v oblasti trupu může způsobit reflux a pálení žáhy), a používat vyšší polštář (hlava ve zvýšené poloze).

„Při dodržování výše uvedených zásad často nebývá nutné se zcela vyhnout oblíbené kávě po lehkém obědě, či si čas od času dopřát pikantnější pokrm. Vše záleží na míře, s jakou potraviny a nápoje konzumujeme. Náš organismus nám dá velice snadno najevo, že už jsme příslušnou míru překročili,“ uzavřel lékař Ondřej Nývlt.

Trápí vás pálení žáhy? Pomůže kopretina i libeček

Zdroj: Archiv ireceptar.cz

02. 08. 2016 | Doba čtení 3 minuty

Věděli jste, že nepříjemné pálení žáhy pronásleduje každý den desetinu lidí? Poradíme vám, jak si s ním poradit, pokud nemáte po ruce jedlou sodu. Pomoc lze najít i v přírodě.

Když se žaludeční šťávy vydají ze žaludku do jícnu, jde o takzvaný reflux, přímou příčinu toho, čemu lidově říkáme pálení žáhy. Nejčastěji za něj může nevhodně zvolné jídlo.

Sliznici jícnu ale dráždí i žaludeční vředy, uvolněný jícnový svěrač, nebo nemocné tkáně. Zvláštním případem je pak těhotenství, které vystavuje břišní dutinu vyšším tlakům.

Ještě než se začnete z pálení žáhy „léčit“, pamatujte, že vám rozhodně neprospěje předklon. Usnadníte tak cestu šťávám a jícen vám nepoděkuje.

Sáhněte po okurce nebo kopretině

  • Aby žáha nepálila, vynechte z jídelníčku raději:
  • • pikantní jídla • česnek • větší množství citrusů• perlivé nápoje• kávu• pivo a bílé víno• čokoládu

Možná vás to překvapí, ale na pálení žáhy zabere velkému procentu lidí stejně dobře, jako soda, obyčejná naložená okurka! Osvědčeným pomocníkem je také kopretina řimbaba. Můžete si z ní vyrobit čaj, pomáhají i kapky. Méně častý, ale neméně funkční, je recept z hořce. Ten však vyžaduje delší přípravu. Kořen hořce musíte usušit a poté rozemlít. Je vhodný pro ty, které žáha pálí pravidelně – užívá se cca třetina mocca lžičky. Nezapomeňte ji zapít neperlivou vlažnou vodou.  Ostatně, správný pitný režim někdy stačí k tomu, aby opakující se reflux odezněl.

Budete mít zájem:  Halal porážka u nás není zakázaná

Libeček nejen do polévky

Zmírňuje říhání a může vám pomoci i s problematickou žáhou. Řeč je o obyčejném libečku. Jeho pokrájený kořen je třeba vylouhovat ve studené vodě. Po několika hodinách až dni jej ve stejné vodě povařte a sceďte. Užívejte jako čaj. Nechutná zrovna nejlépe, ale může vás hřát pocit, že tahle močopudná bylina také zabraňuje vzniku ledvinovým kamenům.

Užívat by ji však neměly těhotné dámy!Pokud nevíte, která bylina se hodí na jaký neduh, obvykle můžete vsadit na jednu – aloe vera je univerzální léčivka. Pročišťuje celé trávicí ústrojí, vrací k normálu jeho funkce a při dlouhodobém užívání srovná nejen pálení žáhy, ale i celé zažívání. Kromě toho vás nadopuje vitamíny a minerály. Platí o ní však totéž, co o libečku.

Není vhodná pro těhotné.

Co dělat, aby vás nepálila žáha

Pokud vás po jídle pálí za hrudní kostí, dochází u vás zřejmě k návratu (refluxu) potravy a žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Příčinou může být oslabení jícnového svěrače či nadměrná produkce žaludečních šťáv. Abyste tyto potíže zmírnili, můžete vyzkoušet následující opatření.

1. snažit se jíst častěji a menší dávky jídla – malé dávky jídla jsou snáze stráveny a nezatěžují dlouho žaludek2. poslední jídlo jíst 2-3 hodiny před spaním, aby byl dostatečný čas před ulehnutím do postele na strávení jídla3. večer se vyhněte jídlům, která dlouho přetrvávají v žaludku – např. tučná jídla, luštěniny4.

vyhněte se jakýmkoliv pamlskům – čokoláda a sladkosti podporují sekreci žaludečních šťáv; zejména večerní mlsání může způsobovat potíže5.

každé jídlo je důležité dostatečně dlouho kousat

– pokud přijde potrava do žaludku již dostatečně rozmělněna, je rychlejší její transport do tenkého střeva; při kousání vzniká též více slin, které neutralizují kyselost6.

omezte výrazně kávu a další kofeinové nápoje – podporují produkci žaludečních šťáv; pokud se nedokážete kávy zříct, nepijte ji alespoň nikdy na lačný žaludek7. omezte alkohol – působí negativně na jícnový svěrač, který zabraňuje zpětnému toku potravy; pokud pijete alkohol po jídle, zpomalujete jeho trávení8.

přestaňte kouřit – nikotin též narušuje funkci jícnového svěrače9. pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout – kila navíc zvyšují tlak na žaludek, což přetěžuje jícnový svěrač10. omezte ostře kořeněná jídla – podporují zvýšenou produkci žaludečních kyselin11. nepijte sycené nápoje – přispívají k překyselení žaludku12.

omezte tučná jídla – ztěžují a prodlužují trávení, žaludek musí vyprodukovat větší množství kyselin13. pro úpravu jídel volte raději dušení a vaření než smažení – smažením vznikají těžko stravitelné látky14.

na noc si lehce zvedněte konec postele nebo si dejte pod hlavu větší polštář

– nejideálnější je pokud hlava leží o 20 cm výše než zbytek těla, je tím ztížen zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu15. noste volné oblečení, které netlačí na žaludek16.

jezte dostatek vlákniny (obilniny, zeleninu), aby jste zajistili pravidelnou stolici – naplněná střeva mohou tlačit na žaludek17. snažte se vyvarovat chronickému stresu – při chronickém stresu je zvýšena sekrece žaludečních šťáv a může docházet i k pálení žáhy nalačno; vyzkoušejte relaxační techniky, meditaci?18.

při akutním pálení žáhy vyzkoušejte pití bylinkového čaje: 1 čajovou lžičku směsi stejných dílů květu heřmánku (pokud netrpíte alergií !), listů meduňky a chmelových šišek dejte do šálku a nechte 10 minut vyluhovat v horké vodě19. mezi koření, které pomáhají odstranit pálení žáhy patří kardamon20. vyzkoušejte užívání šťávy z celých listů aloe vera – působí proti překyselení, chrání sliznici jícnu před vznikem vředů, urychluje hojení podrážděné sliznice jícnu21. pro zmírnění potíží mohou být nápomocny alternativní terapie jako např. akupunktura, konstituční homeopatie, reflexní terapie, fytoterapie

Pokud vaše problémy přetrvávají, určitě vyhledejte lékaře, který vám provede endoskopické vyšetření a určí madikamentózní, popř. chirurgickou léčbu.

Zejména pacienti starší 60 let by se měli nechat dát včas vyšetřit, poněvadž je u nich vyšší riziko následných komplikací ( vředy jícnu, zúžení jícnu – tzv. peptická stenóza či v nejhorším případě vznik rakoviny jícnu).

V každém případě byste měli urychleně vyhledat lékaře, pokud máte černou stolici, černě zabarvené zvratky, chudokrevnost či nežádoucí ubývání na váze.

Návrat potravy ze žaludku do jícnu (gastroezofageální reflux) může též vyvolat či zhoršit astmatické záchvaty. Podle výzkumu amerických vědců téměř každý čtvrtý z pěti pacientů postižených bronchiálním astmatem trpí současně na gastroezofageální refluxem, pravděpodobné to je zejména, pokud se záchvaty astmatu vyskytují v noci.

Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

Jak si zchladit žáhu aneb když jídlo způsobuje bolest | Žena.cz

Jak si „zchladit“ žáhu, když pálí, bolí a v ústech zanechává nepříjemně kyselou pachuť?

Tomuto jevu se odborně říká pyróza a většina lidí ji zažila na vlastní kůži.  Objevuje se denně u 10 % obyvatelstva. Nejméně jednou do měsíce jí trpí až 44 % lidí. Až příliš důvěrně ji také znají těhotné ženy, což je dáno hormonálními změnami i tlakem způsobeným růstem dělohy. Pálení žáhy však většinou vymizí brzy po porodu.

Agresivní kyseliny ze žaludku

K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny navracejí ze žaludku zpět do jícnu. Tento jev se odborně nazývá reflux. Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku.

Doporučujeme: Reflux: Daň za noční orgie

V některých případech se reflux projevuje také regurgitací, což je zatékání obsahu žaludku nebo jídla do jícnu i do úst, dále se projevuje sliněním, říháním, problémy s polykáním, zvracením a bolestmi v horní části břicha.

Pokud se žaludeční obsah vrací do jícnu častěji, hovoříme o tzv. patologickém refluxu a o refluxní nemoci jícnu. V tomto případě je na místě návštěva lékaře. Potíže způsobující pyrózu jsou obvykle spojené s hektickým stylem života, stresem, nevhodnou stravou a nezdravými životními návyky.

Co zabírá proti pálení žáhy?

Osvědčenou a známou první pomocí je jedlá soda. Znaly ji už naše babičky, které taky zaháněly nepříjemné pocity hrnkem mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu. 

Blahodárně působí i šťáva z léčivky aloe vera, která přináší dlouhodobější účinky, než jen momentální potlačení projevů.

Sílu přírody můžeme využít i v podobě rostlinných čajů z máty, meduňky, pelyňku, puškvorce nebo pampelišky.

  Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec – malé množství mletého kořene se zapije vodou. 

Náš tip: 7 rad proti pálení žáhy aneb Reflux je daň z hýření

Blahodárně působí také mandle – stačí sníst denně jen pár kousků. „Kupodivu nejrychleji působí kyselá okurka, která téměř okamžitě změní chemické reakce v žaludku,“ doplňuje výčet babských rad bylinkářka Venuše Studničková.

Jak jíst při refluxu

Některé potraviny zvyšují sekreci kyseliny chlorovodíkové, která dráždí jícen. U pyrózy by člověk měl omezovat především tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Určitě si odpusťte především čokoládu, rajčata, citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sycené nápoje s bublinkami.

Naopak prospěšné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně) a listová zelenina.

Jak se pyróze bránit?

Tímto syndromem kromě lidí s uvolněným svěračem mezi jícnem a žaludkem nejvíce trpí alkoholici, silní kuřáci a obézní lidé. Z toho vyplývá, jaká asi tak může být prevence: zdravější životní styl a strava a zhubnout pár kilo.

Existuje také několik doporučení, které by člověk měl dodržovat. Při problémech s žaludeční kyselinou je nejlepší vyvarovat se kouření, práci v předklonu, nošení těžkých předmětů či spánku na břiše.

Potíže je možné odstranit také volně prodejnými léky, jako je třeba Gaviscon. (Léky k vnitřnímu užití; užijte ústy. Před použitím léku si pečlivě pročtěte příbalovou informaci.

O případných rizikách a nežádoucích účincích se poraďte s lékařem nebo lékárníkem) A pokud možno se také nechejte vyšetřit u odborníka, který vám může předepsat i další účinné medikamenty a vyloučí také jiné, třeba i vážnější příčiny problémů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pálení žáhy není tak nevinné. Hlídejte si ho!

Zrzaví to mají jinak. Jak vnímají bolest a chutě?

6 situací, kdy vám tampon poskytuje nejlepší ochranu

Vstoupit do galerie | 9 9 jídel, které vám pomohou od bolesti
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Živě: Zpátky do lavic. Jak školy zvládnou testování? A proč praktikům chybí vakcíny? | Video: Michael Rozsypal

Aby žáha nepálila..

Pálí vás žáha nebo trpíte pocitem plnosti?

V našem těle se každou sekundu odehrává tvrdý boj mezi kyselými a zásaditými látkami. Naše tělo se snaží o trvalé dosažení a udržení tzv. acidobazické rovnováhy. Pokud tato rovnováha není dlouhodobým výsledkem zmíněného boje, prohráváme. V důsledku překyselení mohou vzniknout  zdravotní potíže – včetně tak častého pálení žáhy (pyrózy). Pokud vás již pálí žáha nebo trpíte pocitem plnosti jsou vhodným řešením antacida – např. Rennie, které je nejznámější z nich a funguje na jednoduchém principu neutralizace. Ideální je samozřejmě prevence.

Možností, jak mít žaludek v pohodě i během dne v pracovním stresu, je mnoho. Nejjednodušší variantou je pravidelná strava. Připravujte si proto svačinky klidně i do práce. Stačí jablko či jiné ovoce, chleba se sýrem, jogurtový nápoj, či cereální tyčinka.

Když svačinku připravujete svému školákovi, připravte ji i sobě. K obědu si neváhejte dát přílohu ve formě zeleniny nebo salátů. K večeři vám potom bude stačit už jen něco lehčího.

Nezapomínejte rozložit denní příjem kalorií až na 6 jídel  a na pravidelný pitný režim.

I pravidelné cvičení pomůže zmírnit stresové období. Ukrojíte-li hodinku ze svého času, uvidíte, že po pár lekcích vhodného pohybu vám díky vyplaveným endorfinům vše půjde mnohem lépe.

  • Jak ovlivňuje naše strava vnitřní kyselost?
  • Podle reakce, která vzniká v organismu po jídle, dělíme potraviny do čtyř skupin:
  • A. Potraviny, které podporují kyselost: maso, vnitřnosti, vaječné bílky, sýry, tvaroh, luštěniny, růžičková kapusta, arašídy, ocet, hořčice, sekt, sycené nápoje, celozrnné pečivo
  • B. Potraviny, které kyselost přímo způsobují: rafinovaný cukr, sladkosti, čokoláda, dorty, zmrzlina, těstoviny, sušenky, koláče, bílé pečivo, rafinované tuky a oleje, margaríny, káva, limonády a jiné sycené nápoje, sířené sušené ovoce, alkoholické nápoje (sycené i nesycené)
  • C. Neutrální potraviny: stolní voda, přírodní nerafinované (nejlépe panenské) oleje a tuky, přírodní máslo, čerstvé ořechy a mandle (ne pražené a solené)

D. Potraviny podporující zásaditost (omezující kyselost): brambory, čerstvé mléko, smetana, zakysané mléčné výrobky, listová a kořenová zelenina, cibule, česnek, rajčata, zeleninový vývar, pažitka, petržel, majoránka, ovoce, nesířené sušené ovoce, nesycené minerálky.

  1. Co jíst, abychom předešli pálení žáhy a pocitu plnosti způsobeného překyselením žaludku?
  2. Jak by vám vyhovovala tato kombinace: 80 % potravin ze skupin C a D  +  20 % potravin ze skupin A a B?
  3. To se snadno řekne nebo napíše. V praxi to vypadá takto:
  4. a) jezte více zeleniny (např. zelí), ovoce a brambor,
  5. b) na talíři ať převládá zelenina s brambory a maso nechť je jednou denně pouze jejich přílohou,
  6. c) omezte lahůdky, sladkosti, kávu a alkohol.

Dodržování všech správných zásad není vždy jednoduché a někdy je fajn si dát na povzbuzení např. čokoládu. Pokud se setkáte s pálením žáhy, vyzkoušejte Rennie. Působí rychle, je bezpečné a má příjemnou peprmintovou nebo ovocnou chuť. 1-2 pastilky rozpustit v ústech, maximálně 14 pastilek denně

Rennie pastilky jsou volně prodejné v lékárnách.

www.rennie.cz

Rennie a Rennie Spearmint bez cukru jsou volně prodejné léky k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Rennie Fruit je doplněk stravy. Dbejte na různorodou a vyváženou stravu a zdravý životní styl. Při přetrvávajících příznacích se poraďte se svým lékařem.

Co dělat, aby vás nepálila žáha?

Když žaludeční šťávy a natrávená potrava proniknou zpátky do jícnu, je zle. Kyselina chlorovodíková totiž začne dráždit sliznici jícnu a právě to způsobuje pálení žáhy. Může trvat několik hodin, ale klidně i pár minut.

Je způsobeno trávením pálivých a tučných jídel, potravin, které obsahují příliš mnoho škodlivých „éček“ nebo například i častou konzumací slazených a alkoholických nápojů. Vyhněte se všem tabletám na pálení žáhy a zkuste jít přírodní cestou. Pomohou vám bylinky, zdravá strava, ale také éterické oleje.

Jedna lžička zázvoru

Jakmile vás začne pálit žáha, ihned sáhněte po čerstvém zázvoru. Jednu lžičku nastrouhané rostliny zalijte 250 ml vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Následně vypijte. Do pár minut by mělo pálení žáhy pominout.

Řebříček a heřmánek

Obě bylinky zlepšují trávení a působí protizánětlivě v oblasti trávicího traktu. Dvě lžičky řebříčku přelijte 2 dcl vody a nechte deset až patnáct minut louhovat.Následně přeceďte a pak po doušcích vypijte. Pijte ho vždy ráno anebo večer. Postup na přípravu heřmánkového čaje je úplně stejný, jen je zapotřebí ho pít dvakrát až třikrát denně.

Puškvorec obecný zastudena

Čaj z oddenku puškvorce působí nejen proti nechutenství, ale také zklidňuje podrážděný a překyselený žaludek. Navíc podporuje trávení. Čaj se připravuje zastudena. Zarovnanou lžičku puškvorce zalijte 250 ml vody. Před konzumací čaj zahřejte, přeceďte a následně vypijte.

Vyzkoušejte jablečný ocet

Urychluje totiž trávení. Naložte do něj vybrané sušené bylinky, například heřmánek, meduňku nebo řebříček a nechte láhev s octem stát tři týdny na slunném a suchém místě. Každý týden láhev proprotřepejte. Po uplynutí doby ocet přeceďte a přelijte do čisté láhve. Ocet užívejte po jedné lžičce ráno nalačno.

Ovesné vločky a zelenina

Příznaky pálení žáhy dokáže zmírnit i vybrané ovoce a zelenina. Neutralizovat žaludeční kyseliny dokážou zejména meruňky, banán, vodní meloun, květák, brambory anebo petržel.Avšak těmi nejosvědčenějšími potravinami a kořením jsou kurkuma, rýže, mandle a med. Nezapomeňte, že všechno musí být čerstvé. Zmražené polotovary ani potraviny vám při pálení žáhy moc nepomohou.

Přivoňte si k aromalampě

Málokdo tuší, že při pálení žáhy stačí sáhnout po správném éterickém oleji.Vhodný je zejména citron, pomeranč, mandarinka nebo kardamom. Do vody v aromalampě přidejte tři až pět kapek, ne víc, a nechte volně rozptýlit po pokoji. Do hodiny by mělo pálení žáhy zmizet.

Čemu je třeba se vyhnout?

Vyhněte se zejména džusům, limonádám, rajčatům a paprikám.Kdo trpí na pálení žáhy častěji, měl by se vyhýbat i čerstvému pečivu, kynutým jídlům, čokoládě a také alkoholu. Každý špatně snáší něco jiného. Vyhněte se také veškerému výraznějšímu koření včetně chilli, česneku nebo přílišného množství cibule.

Pálení žáhy: Příčiny, babské rady a další tipy, jak se zbavit potíží

Pálení žáhy je způsobeno návratem natrávené potravy spolu se žaludečními kyselinami ze žaludku do jícnu. Odborně se nazývá reflux. Většinou se objeví po nějaké dietní chybě.

Pak stačí nějaký lék z lékárny a člověku se uleví. Často se také objevuje v těhotenství, a to jednak v důsledku hormonálních změn, ale i toho, že zvětšující se děloha tlačí na žaludek.

Po porodu ale obvykle samo zmizí.

Někdy se ale potíže vracejí. Pokud žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu delší dobu, může vést poškození stěny jícnu až ke vředům nebo vzniku zhoubných nádorů. Pokud tedy trpíte pálením žáhy častěji a nevíte, že by to způsobovalo nějaké konkrétní jídlo, a nejste těhotná, konzultujte svůj stav s lékařem.

Co pomůže?

Z lékárny

V lékárně seženete léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu, jiné snižují produkci žaludečních kyselin. Můžete vybírat podle chuti nebo toho, jestli vám vyhovují pastilky, nebo sirupy.

Soda

Asi každý z nás zná první pomoc v podobě jedlé sody. Lžičku prášku rozmíchejte ve sklenici a vypijte. Soda určitě pomůže od akutních obtíží, nespoléhejte na ni ale jako na jedinou nebo dlouhodobou pomoc.

Kyselá okurka nebo ocet

Vypijte dvě čajové lžičky jablečného octa rozmíchané ve skleničce vody. Vypijte ho hned při prvních příznacích. Pomáhá s trávením a se snížením kyselosti. Podobně působí i kyselá okurka, která patří také k osvědčeným trikům a dokáže kyseliny v žaludku pořádně srovnat.

Mandle

Výbornou službu vám udělají také mandle, kterých stačí sníst jen pár kousků.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy. Kromě toho, že pomáhá při potížích se zažíváním, se už tisíce let používá i na léčbu různých zánětů. Můžete si z něj udělat čaj, přidat ho do smoothies nápojů a nebo jej jen tak žvýkat.

Aloe vera

Možná vám tahle rostlina krášlí váš obývací pokoj, vězte ale, že je to také skvělý léčebný prostředek, který je dobrý i proti pálení žáhy. V tekuté formě tuto rostlinu seženete ve specializovaných obchodech s potravinami.

Fenykl

Účinný proti pálení žáhy je i fenykl. Navíc i podporuje správnou funkci žaludku. A k tomu všemu má tato křupavá zelenina opravdu úžasnou chuť. Pokud spodní bílou část fenyklu nakrájíte na tenké plátky, přidáte k němu rukolu a špenát, máte skvělý salát k lehkému obědu nebo svačině.

Co vynechte

Obecně vždy pomůže jíst po menších porcích. Vyhněte se citrusovým plodům, limonádám a džusům, rajčatům, paprikám. Omezte tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo a kynutá jídla, koření, kávu, čokoládu a alkohol.

Po jídle si nelehejte, počkejte aspoň dvě hodiny. Při spaní si podkládejte hlavu a lehejte si na levou stranu. Pokud potřebujete zvedat něco ze země, neohýbejte se v pase, ale v kolenou. A určitě se hlídejte i váhu, lidé s nadměrnou hmotností trpí pálením žáhy častěji.

Která další jídla si klidně dejte

Banány

Banány jsou skvělé a chutné ovoce, navíc ještě pomáhají lidem, kteří trpí pálením žáhy. Pozor ale, co je dobré pro ostatní, nemusí být vhodné pro vás. Zhruba u jednoho procenta lidí totiž naopak banány pálení žáhy způsobují.

Meloun

U melounu platí to samé co u banánů. Jedno až dvě procenta lidí by se mu měla vyhnout. Zbytku naopak při pálení žáhy pomáhá.

Kuřecí a krůtí maso

Při pálení žáhy je drůbeží maso základem každé diety. Může být vařené, pečené i grilované. V každém případě je ale potřeba odstranit kůži, která obsahuje nežádoucí tuk.

Ryby a mořské plody

Každý lékař či dietolog vám také na pálení žáhy doporučí ryby a mořské plody. Klidně si je pečte a grilujte. Rozhodně je ale nesmažte. Při dietě si můžete klidně pochutnat i na krevetách, humrech a dalších měkkýších. V každém případě se doporučuje konzumovat volně žijící ryby. Takže na tresky žijící v klecích u mořského pobřeží zapomeňte.

Zelenina

Květák, brokolice, chřest, zelené fazole, celer, petržel a další podobná zelenina na pálení žáhy také skvěle zabírají.

Kuskus a rýže

Kuskus (pšenice semolina), bulgur a zejména hnědá rýže jsou vynikající potraviny pro námi sledované komplikace. Takže i když budete držet dietu, můžete si skvěle pochutnat. Tak hurá na to.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou skvělou snídaní i svačinou. Klidně si do nich můžete dát i rozinky, protože ovesné vločky pohltí veškerou jejich kyselost.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector