Čím nahradit máslo při pečení cukroví

  Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Diskusí ohledně rostoucí ceny másla je v posledních měsících všude plno. Důvodů, které vedly ke zdražení másla, může být hned několik, a to nedostatek mléčného tuku, rostoucí obliba másla a obecně tučnějších mléčných produktů (sýrů, plnotučného mléka apod.), ukončení kvót ze strany EU, a v neposlední řadě i aktuální chování spotřebitelů, kteří nakupují máslo do zásoby. Ceny másla jsou rekordně vysoké v celé Evropské unii, v České republice vzrostly za poslední rok téměř o polovinu. My se však na tuto problematiku podíváme z trochu jiného pohledu, jak jinak než výživového… 🙂

Potřebujeme máslo?

Máslo je především zdrojem tuku, kterého obsahuje min. 80 %. Tuky jsou pro náš organismus jednoznačně nepostradatelné, proto není dobré je z jídelníčku vyřazovat, a to ani když se snažíme hubnout. Měly by tvořit 30-35 % z celkového denního příjmu. Naštěstí máslo není jediná, a jak se později dočtete, ani nejvhodnější volba, jak plnit doporučenou dávku tuků.

Máslo obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin, tyto kyseliny si naše tělo umí samo vytvářet a nepotřebujeme je nutně přijímat v potravinách.

Podstatnou část mléčného tuku tvoří mastné kyseliny s krátkým a středním uhlíkovým řetězcem, výhodou je proto jeho snadná stravitelnost a máslo tak může být ve specifických situacích výhodné. Obecně je však vhodné příjem nasycených mastných kyselin spíše omezovat.

Máslo obsahuje přirozeně také určitý podíl transnenasycených mastných kyselin, jejichž příjem by měl být co nejnižší. Co naopak ve stravě nesmí chybět, jsou polynenasycené mastné kyseliny, kterých je v másle jen malé množství.

Máslo obsahuje ve větším množství vitaminy A a D, není však jejich jediným zdrojem a lze je přijímat i z jiných potravin (vejce, ryby, obohacené potraviny).

Máslo je bohatým zdrojem cholesterolu, ten pro náš život sice potřebujeme, nicméně by ho ve stravě nemělo být příliš mnoho.

Jak je na tom margarín?

Nejčastější alternativou k máslu je zajisté margarín. Nejedná se však o nějakou „umělou“ náhražku, za kterou je často mylně považován.

K výrobě obou potravin se používají přírodní suroviny – pro máslo je to mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Výroba másla stloukáním smetany je fyzikální postup.

Výroba margarínu je založena také na fyzikálních principech.

Intenzivním mícháním směsi tukové a vodné složky za přítomnosti emulgátoru vznikne homogenní směs (emulze), která se nechá krystalizovat na chlazených válcích a současně se mechanicky zpracovává hnětením.

V minulosti získal margarín špatnou pověst, což bylo dáno tím, že se při jeho výrobě používaly částečně ztužené tuky, které obsahovaly zdraví škodlivé transmastné kyseliny.

 Již  dlouhou dobu se však tyto tuky při výrobě kvalitních margarínů nepoužívají. Pokud budete vybírat kvalitní výrobky (např. osvědčené značky Flora, Rama apod.

), můžete mít jistotu, že transmastné kyseliny opravdu neobsahují.

Pro výrobu margarínu je většinou použito několik druhů tuků v různém poměru, nejčastěji se používá olej slunečnicový, řepkový, palmový a lněný.

 

Palmový tuk většinou zajišťuje požadovanou strukturu a nahradil tak dříve používaný nevhodný částečně ztužený tuk.

Z ekologického hlediska je vhodné vybírat palmový olej z udržitelných zdrojů.

Stejně jako u másla i u margarínu je nejvíce zastoupenou živinou tuk. Většinou ho obsahuje méně nežli máslo, nejčastěji okolo 50-60 %. Na trhu jsou ale i méně tučné varianty s 30 % tuku, což ocení zejména hubnoucí, energetická hodnota těchto tuků je v porovnání s máslem výrazně nižší.

V čem se ale také margarín od másla zásadně liší, je zastoupení mastných kyselin. Margaríny jsou většinou složeny z několika druhů rostlinných tuků v různém poměru, dle toho se odvíjí jejich celkové složení.

Nicméně platí, že margaríny jsou v porovnání s máslem vždy bohatším zdrojem nenasycených mastných kyselin. Pokud je použit i řepkový či lněný olej, jsou také významnějším zdrojem omega 3 kyselin. Naopak nasycených kyselin obsahují výrazně méně.

Margarín je podobně jako máslo zdrojem vitaminů rozpustných v tucích (A, D), kterými bývá obohacován, navíc obsahuje i vitamin E, který je přirozeně obsažen jen v rostlinných zdrojích.   

Margarín neobsahuje cholesterol, což lze hodnotit pozitivně. Některé speciální margaríny (např. Flora pro.activ) jsou obohacené o příznivě působící fytosteroly. 

 

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

 

 

Máslo, nebo margarín?

Při odpovědi na tuto častou otázku je třeba vždy brát v potaz celodenní jídelníček. Pokud je váš celkový jídelníček založen na tucích vhodného složení, určitě není problém chléb občas namazat máslem.

Každopádně pamatujte, že většinou stále konzumujeme více tuků živočišných, které jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny, a proto se nebojte na pečivo namazat margarín, který je rostlinného původu, má lepší složení mastných kyselin a pomůže nám dosáhnout žádoucího poměru tuků v našem celodenním jídelníčku.

Z nutričního hlediska tedy nad máslem vítězí margarín. Nespornou výhodou másla je však jeho chuť. Lépe je také vnímáno jeho „základní“ složení a nepřítomnost přídatných látek. Neznamená to však, že přídatné látky obsažené v margarínech jsou škodlivé.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Čím lze ještě máslo nahradit?

Margarín se sice máslu podobá nejvíce, nebojte se ale sáhnout i po zcela jiných kombinacích, klasické máslo můžete zkusit nahradit ořechovým máslem a na slano je vynikající si na pečivo namazat třeba avokádo. Skvělé jsou i různé druhy pomazánek, vyzkoušejte různé druhy z luštěnin, zeleniny, rybiček apod. A nebo se inspirujte italskou kuchyní a pečivo si namáčejte do kvalitního panenského olivového oleje.  

Ani s blížícími se Vánocemi není nutné se obávat toho, že z důvodu vysoké ceny másla utratíte výrazně více peněz. I při pečení lze máslo nahradit rostlinnými tuky, je však potřeba vybírat ty, které jsou pro tepelnou úpravu určené.

Vyznačují se vyšším podílem tuku a trochu vyšším obsahem nasycených mastných kyselin, které jsou při vyšší teplotě stabilnější a zajistí i požadovanou strukturu, která je potřeba například při pečení cukroví.

Celkový obsah nasycených mastných kyselin je však stále nižší nežli u másla.

Použijete-li místo klasického másla například rostlinný tuk Flora Gold, pokrm si zachová správnou texturu i skvělou chuť a zároveň snížíte obsah nasycených mastných kyselin o 67 % a mnohonásobně zvýšíte podíl prospěšných polynenasycených kyselin.

Do řady pečených výrobků, kde není vyžadována tuhá textura (litá těsta na koláč, bábovku, muffiny apod.), můžete místo másla použít i řepkový olej.  

A pokud jste zvyklí na másle smažit řízky či kapra, vězte, že to není ta nejlepší volba. Máslo se snadno přepaluje, na smažení můžete použít případně přepuštěné máslo a nebo raději sáhněte po řepkovém oleji, který je při krátkém smažení tepelně stabilní.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Porovnání nutričních hodnot tuků (hodnoty jsou uvedeny na 100 g)

Druh tuku EH (kJ) Tuky (g) SAFA (g)  TFA (g) MUFA (g) PUFA (g) omega 3 (g)
Máslo 3100 82 55 2,5 22 2,7 0,6
Flora Original 1700 45 10 0,3 11 23 5,6
Flora light 1100 30 6 0,2 8 16 3,2
Flora Gold 2620 70 17 0,7 18 35,0 8,3
Hera 2700 72 34 0,3 28 10,4 2,5

Čím nahradit máslo při pečení cukrovíČím nahradit máslo při pečení cukrovíČím nahradit máslo při pečení cukrovíČím nahradit máslo při pečení cukroví

Pokud se vrátíme na začátek článku a pokusíme se odpovědět na otázku, zda lze máslo nahradit, odpověď není zcela jednoznačná. Z výživového hlediska určitě ano, navíc si ve většině případů dokonce polepšíme. Chuťově se ale máslu asi žádná potravina nevyrovná, proto pokud jste jeho milovníkem, tak se řiďte pravidlem „dobrého pomálu“ a hlídejte si celodenní skladbu jídelníčku.

Tohle použijte místo drahého másla: Při pečení dezertů

Máslo patří mezi jednu ze základních surovin při přípravě sladkých dezertů. Jeho cena se ale v poslední době neustále zvyšuje a dosahuje svých rekordů. Na vině je zvýšená poptávka po másle po celém světě a jeho nedostatek.

Naštěstí ale existují alternativy, které můžete použít místo másla ať už při vaření a pečení, nebo na namazání na pečivo. Dnes vám přinášíme inspiraci na suroviny, které můžete místo másla použít při pečení.

Olivový olej nebo jiný tuk

V první řadě každého napadne nahradit máslo v receptech jiným tukem.

Při pečení se dají použít ztužené rostlinné tuky, které ale v poslední době nemají zrovna nejlepší pověst a navíc podstatně mění chuť výsledného receptu.

O něco zdravější je použití olivového nebo jiného oleje v jeho přirozené podobě. Od obvyklého množství másla použitého v receptech odečtěte čtvrtinu a vyjde vám ideální množství oleje.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

 
Řecký jogurt

Jogurt dodá pečivu šťavnatost, vlhkost, vláčnost, ale také bílkoviny a menší množství kalorií, než klasické máslo. Předepsané množství másla v receptech nahraďte poloviční dávkou řeckého jogurtu.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

 
Podmáslí

Máslo můžete nahradit také poloviční dávkou podmáslí. A pokud nemáte podmáslí, jednoduše si jej vyrobíte. Do hrnku s mlékem přidejte jednu lžíci citronové šťávy a octa a nechte 5 minut odstát.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

 
Jablečné pyré

Další možností, jak dodat pečivu vlhkost a to dokonce bez použití jakéhokoliv tuku, je jablečné pyré. Když použijete jablečné pyré místo másla, nahradíte tak částečně i trochu cukru a ve výsledku ušetříte velké množství kalorií. Množství másla uvedeného v receptu nahraďte stejným množstvím jablečného pyré.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

 
Dýňové pyré

Pyré se dá kromě ovoce připravit a použít také ze zeleniny, například dýně. Kromě ušetřených kalorií dodáte do receptu vlákninu, vitamíny a draslík. Z množství másla předepsaného v receptu odečtěte jednu čtvrtinu a přidejte zbylé množství dýňového pyré. Skvěle bude chutnat například v kávovém koláči.

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Tohle použijte místo drahého másla: Při pečení dezertů was last modified: 29 srpna, 2017 by Kateřina Fišerová

Máslo je jedna z častých ingrediencí většiny receptů. Věděli jste, že při pečení můžete máslo nahradit a použít např. avokádo nebo kokosový olej?

Čím nahradit máslo při pečení cukrovíČím nahradit máslo při pečení

Máte chuť si něco upéct, ale došlo vám máslo? Nebo nemůžete mléčné výrobky a hledáte vhodnou alternativu? Ať je váš důvod jakýkoliv, níže najdete několik způsobů, čím máslo nahradit.

Poradíme vám zdravé náhražky másla pro pečení, které lze snadno zapracovat i do vašich oblíbených receptur. Možná vám přijdou fazole, avokádo a jablečná šťáva zvláštní jako náhrada másla, ale fungují! Tato příručka nabízí dokonce 8 alternativních možností másla a způsobů, jak je používat.

Teď je ten správný čas začít přemýšlet, jaké recepty použijete a co upečete na vánoční svátky.

Mnoho lidí by si mohlo myslet, že bez másla je vše ztraceno, ale to zdaleka není pravda. V závislosti na typu receptu a vašich dietních omezeních existují různé zdravější mléčné a rostlinné alternativy, které lze bez obav použít ve vašich oblíbených receptech.

Zde jsou některé běžně dostupné zdravější náhražky másla, které vám mohou pomoci dosáhnout krémové chuti a konzistence, na které si pochutnáte.

Řecký jogurt

Čím nahradit máslo při pečení cukrovíŘecký jogurt

Řecký jogurt je vynikající i jako samotná svačinka, ale ještě lepší je při pečení. Ve 200 g plnotučného řeckého jogurtu je zhruba 20 gramů bílkovin, 190 kalorií a 9 gramů tuku (6 gramů nasycených). Existují dokonce i netučné varianty, takže přijmete pouze dávku bílkovin. Verze s plnotučným mlékem však právě díky tuku nabídne lahodně jemné těsto. Tento druh jogurtu je vhodný zejména při pečení chleba a koláčů, kterým dodá určitou vláčnost a zajistí tu správnou strukturu těsta.

Při nahrazování: Každý 1 hrnek másla nahraďte 1/2 hrnkem řeckého jogurtu.

Ořechové máslo

Čím nahradit máslo při pečení cukrovíOřechové máslo

Ořechy jsou drobné, ale mocné v tom, že přirozeně obsahují velké množství bílkovin a tuku.

V 1 polévkové lžíci (16 g) je obsaženo 5 gramů bílkovin, 8 gramů tuku a 96 kalorií. Vynechejte verze naložené cukrem, podívejte se na etiketu a hledejte jen např. arašídy a sůl. Není potřeba žádných dalších přísad. Dobře funguje v receptech, kde je potřeba těsto s vyšší hustotou, jako jsou sušenky a tyčinky.

Ořechové máslo obsahuje 50 % tuku v porovnání s máslem, které má kolem 80 % tuku, proto budete muset přidat nějaký další tuk.

Ořechy jako arašídy, mandle, kešu a makadamové ořechy dodají vašemu receptu svou charakteristickou chuť, která se nejvíce hodí pro recepty na sušenky, tyčinky, koláče, brownies, muffiny a chleba.

Při nahrazování: V receptech je možné máslo nahrazovat v poměru 1:1. Před přidáním do receptu, ale nejdříve zkombinujte stejné díly ořechového másla a oleje. Například: 1/2 šálku ořechového másla a 1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje a vše smíchejte do hladka.

Olivový olej

Čím nahradit máslo při pečení cukrovíOlivový olej

Olivový olej je oblíbený pro svou přirozeně bohatou chuť a množství zdravých nenasycených tuků. Pro svou někdy pikantní chuť není olivový olej vždy nejlepší volbou pro sladší pečivo, proto se nejlépe používá při pečení chleba, některých muffinů, slaných koláčů a sušenek. Pro neutrálnější chuť si vyberte spíše olivový olej „light“ (rafinovaný) a pro výraznější chuť sáhněte po extra panenském olivovém oleji.

Při nahrazování: Na každý 1 šálek másla, použijte 3⁄4 hrnku oleje.

Černé fazole

Kdo by to byl řekl, že se luštěniny dají použít i na pečení, ale je to pravda! Přidáním fazolového pyré snížíte množství tuku v pečivu, ale také navýšíte vlákninu, bílkoviny a další vitamíny a minerály. Dají se použít jakékoliv fazole, např.

bíle fazole na dort a černé fazole jsou zase skvělé do čokoládových dortů a brownies. Fazole nejprve rozmixujte a vytvořte hladké pyré. V případě potřeby lze přidat trochu vody (1 polévková lžíce), aby se usnadnilo zpracování.

Můžete dokonce přidat trochu oleje, 1 až 4 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového nebo rostlinného oleje do 440 g fazolí a po zpracování získáte ještě krémovější náhražku tuku.

Při nahrazování: Fazolové pyré nahradí máslo na plných 100 %. Dokonce pomůže k té správné struktuře, která je dobrá na koláče, muffiny a chléb.

Avokádo

Jako náhražka másla funguje buď avokádo, nebo avokádový olej, ale raději používám celé avokádo.

Čím nahradit máslo při pečení cukrovíRozpůlené avokádo

Použijte stejný poměr, jaký byste měli s máslem – avokádo je alternativou plnou vitamínů a vlákniny a je bezesporu přínosem pro vaše srdce. Jedno avokádo naplní 3⁄4 hrnku.

S avokádovým olejem, který je plný omega 3 a vitamínu E, musíte být trochu opatrnější, co se týče dávkování. Dá se říci, že 7⁄8 hrnku na 1 hrnek másla funguje dobře.

Neutrální chuť a krémová textura avokáda se skvěle hodí na tmavší vdolky, chléb, brownie a sušenky.

Při nahrazování: Používám stejné množství avokáda jako je množství másla uvedené v receptuře. Avokádového oleje používám 7⁄8 hrnku, což se vyrovná 1 hrnku másla.

Kokosový olej

Kokosový olej je oblíbenou volbou, zejména proto, že je při nižších teplotách tuhý a v tekutý se mění, když se zahřeje. Má tedy stejné vlastnosti jako máslo a pomáhá tak udržet správnou strukturu těsta.

Za zmínku stojí jeho chuť. V malém množstvích není příliš velký chuťový rozdíl, ale v receptech, které vyžadují hodně másla, může významnější množství kokosového oleje výrazně změnit chuť.

Pro neutrálnější chuť je lepší zvolit rafinovaný kokosový olej.

Při nahrazování: Obecně používám stejné množství oleje v porovnání s množstvím másla, které je v jednom receptu požadováno.

Jablečné pyré

Jablečné pyré nejen že nahrazuje máslo v receptech, ale také zvyšuje sladkost, a to přirozenou cestou, což se hodí zejména pokud chcete snížit množství rafinovaného cukru v receptu. Vařená a propečená jablka dodávají pečivu vláčnost, a navíc i vlákninu, která pomáhá vázat vodu a udržuje ji v pečeném výrobku.

Při nahrazování: Jablečným pyré můžete nahradit 100 % másla.

Dýňové pyré

Nemůže být dokonalejší partie, než je použití dýňového pyré jako náhrady másla, zejména co se týče sezónních receptů. Každá porce dýňového pyré zajistí i více vlákniny a živin jako beta-karoten, draslík a vitamín K ve vašem muffinu, chlebu nebo dortíku.

Při nahrazování: Dýňové pyré může nahradit máslo na 100 %. Navíc přidá oranžové zabarvení, sladkou, zemitou a krémovou chuť.

Role másla v receptech

Samozřejmě, že pečení s máslem miluji.

Máslo se svým vysokým obsahem tuku (kolem 80 %, zbytek tvoří hlavně voda a mléčná sušina) je téměř bezkonkurenční ingredience při pečení nadýchaných sušenek, koláčů, pečiva a dalších věcí.

Celkově jsou určité recepty s máslem opravdu nejlepší jako např. sušenky a listové těsto, protože máslo zde tvoří hlavní složku, což znamená, že obsah tuku by mohl být rozhodující pro úspěch receptu.

Celkově je máslo kypřicí látkou. Když se cukr spojí s máslem (a jeho tukem), cukr máslo provzdušní a tato směs dodá pečivu tu správnou texturu a chuť.

Nicméně jako živočišný tuk má také vysoký obsah kalorií, cholesterolu a nasycených tuků (7 gramů na polévkovou lžíci) a protože je mléčným výrobkem, musí se mu vyhýbat lidé s určitými dietami nebo zdravotními problémy, jako je nesnášenlivost laktózy nebo alergie na mléko.

Zdroj: https://www.jessicagavin.com

Ohodnoťte prosím tento test:.

Zdravé vánoční tuky. Zkuste letos při pečení nahradit máslo a sádlo

Zcela bez tuku by pečení vánočního cukroví nešlo. Tuky dodávají vánočnímu pečivu jemnost a příjemnou chuť. Řada chuťových látek se uvolňuje právě za podpory tuků.

Navíc při pečení jsou tuky nezbytné už při samotné výrobě těsta – to je totiž s jejich pomocí vláčnější, lépe „drží pohromadě“ a dobře se s ním pracuje.

Tuk ve vánočním cukroví zkrátka jen těžko nahradíte (na rozdíl od bílé mouky či cukru).

Naše babičky by do vánočního cukroví nepoužily zřejmě nic jiného než máslo nebo sádlo. Jejich charakteristická chuť dodává pamlskům také specifické, zejména chuťové vlastnosti. Podíváme-li se ale na zdravotní důsledky, není výsledek nijak příznivý. Živočišné tuky totiž obsahují tzv. nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu, a tím i riziko vzniku nemocí srdce a cév.

Místo živočišných tuků si ale můžeme dovolit udělat malou změnu – sáhnout po tucích rostlinného původu. Vybírat můžeme ze široké nabídky kvalitních roztíratelných rostlinných tuků.

Ty totiž místo nasycených mastných kyselin obsahují kyseliny nenasycené, tedy takové, které zdraví našeho srdce a cév prospívají.

Pro jistotu je ale vhodné sledovat informace na obalech výrobků a vybírat ty, na nichž je uvedeno, že obsahují méně než 1 % nebo stopové množství trans nenasycených mastných kyselin.

Využít rostlinné tuky můžeme o Vánocích hned několika způsoby. Tím asi nejklasičtějším

je jejich přidání přímo do těsta. Do sladkostí, které budeme péci, bychom však měli zvolit tuky v běžné tučnosti, na jejichž obale je přímo uvedeno, že jsou vhodné i pro teplou kuchyni. 

Můžete si sami doma vyzkoušet upéct část pečiva z másla a část s pomocí zdravějších rostlinných tuků. Sami se tak můžete přesvědčit, že cukrovinky s rostlinnými tuky jsou křehčí a jemnější, ale hlavně v jejich chuti nepoznáte zásadní rozdíl, což je často hlavním argumentem zarytých vyznavačů klasické české kuchyně).

Mnoho vánočních dobrot můžeme zpestřit celou řadou náplní. A i zde mohou přijít na řadu kvalitní rostlinné tuky.

Kromě zdravotních benefitů, které rostlinné tuky oproti máslu nepochybně mají, je tu ale ještě jedna výhoda přímo spojená s výrobou náplní – s rostlinným tukem totiž můžete začít pracovat ihned po jeho vyndání z chladničky a nemusíte čekat, až změkne, jako je tomu v případě klasického másla.

Můžete namítnout, že Vánoce jsou přeci jen jednou do roka, tak proč je dětem kazit zdravou stravou. Ale přece jen: zkuste uvařit nebo upéct klasický recept, ale s použitím zdravých surovin. Vyplatí se to.

5 možností, jak v kuchyni nahradit máslo. Máme tipy pro dietářky i spořivce!

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Máslo je často zcela základní ingredience při sladkém pečení, ale nezřídka i při přípravě hlavních chodů. Nic ale není nenahraditelné – a světe div se, i oblíbené máslo má své alternativy! Co můžete v kuchyni místo něj použít?

Někomu se nechce utrácet za máslo kvůli jeho momentálně vyšší ceně. Někdo by ho i přesto kupoval rád, ale jíst ho nemůže – například kvůli laktózové intoleranci. Pro oba případy však existují alternativy. Použít se dají jak o něco levnější suroviny, tak i suroviny se sice podobnou cenou, zato rostlinného původu a se spoustou zdravotních benefitů.

TIPY PRO MÁSLOVÉ FAJNŠMEKRY

Zastudena lisovaný řepkový olej je velmi levná, přesto zdravá a univerzální surovina, která k české kuchyni patří. Je zdrojem cenných omega-3 a omega-6 kyselin, ale i řady vitaminů.

Použít ho můžete v teplé i studené kuchyni a díky jeho tepelné stabilitě a vysokém bodu zakouření na něm můžete bez problému i smažit. Dokáže zastoupit máslo při pečení, ale i při přípravě bramborové kaše nebo některých omáček.

100 gramů másla nahradí 75 ml řepkového oleje.

Chcete svým pokrmům dodat více antioxidantů? Pak místo řepkového oleje použijte o něco dražší olivový. Ten opět skvěle poslouží jak při pečení, tak při přípravě obědů a večeří.

Poměr zůstává stejný jako v předchozím případě – 100 g másla nahradíte 75 ml olivového oleje.

Pamatujte však, že olivový olej označený jako „extra panenský“ má nižší tepelnou stabilitu, proto se užívá jen ve studené kuchyni.

Foto: JIL Photo, Shutterstock.com

Olivový olej můžete použít místo másla

Rozmačkejte zralé avokádo vidličkou na jemnou olejovou kašičku a získáte tak skvělou surovinu, kterou můžete použít při pečení i jako mazání na chleba. Je nabitá až neuvěřitelným množstvím vitaminů, minerálů, vlákniny a zdravých tuků v podobě omega-3 a omega-6.

Avokádo sice určitě není levnější než máslo, je ale výbornou zdravou alternativou jak pro nesnášenlivce laktózy, tak pro ty, kteří se snaží trochu omezovat živočišné tuky v jídelníčku. Při pečení dávejte stejné množství rozmačkaného avokáda, jako je v receptu másla. A když avokádo mažete na chleba, nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a citronové šťávy pro zvýraznění chuti.

Skvělá alternativa pro všechny strážce kalorií! Jogurt řeckého typu obsahuje ve srovnání s máslem asi jen pětinu kalorií, zato solidní množství bílkovin.

Navíc je stále o něco levnější – za 150g kelímek většinou zaplatíte ani ne dvacetikorunu. Při pečení dejte vždy tolik gramů jogurtu, kolik je v receptu požadováno másla.

Pokud použijte opravdu kvalitní hustý jogurt, tak krom bábovek, závinů a dortových korpusů ho můžete použít i při pečení křehkých koláčů.

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Lžíce řeckého jogurtu hravě nahradí lžíci másla

Období úrody jablek a dýní je tu. Hurá! Toho musíte využít! Jablka i dýně se dají při pečení totiž velmi chytře využít, a to nejen jako náplň do štrúdlu nebo koláče. Jablečné pyré můžete použít při pečení sladkého pečiva – a to ve stejném množství na gramy, jako je v receptu másla.

Dýňové pyré má velmi specifickou nasládlou chuť, která nejvíc vynikne u sladkých muffinků i křehkých koláčů. Jelikož je o něco hutnější, dodržujte poměr – místo 100 g másla dejte 75 g pyré.

Máte nějaký vlastní tip, jak nahradit máslo?

Tuky pro dobré pečení, podle čeho je vybírat

18. 11. 2011 | Doba čtení 7 minut

Nadýchaný koláč, vlastnoručně vyrobený dort nebo oblíbené cukroví vyžadují dobrou volbu surovin. Připomeňme si, které tuky jsou určeny na pečení a které na přípravu krémů a náplní.

Jaké vlastnosti by měly mít tuky vhodné pro pečení nebo do náplní? Rozhodně bychom při jejich výběru neměli šetřit na kvalitě, jen tak se bude tuk snadno zapracovávat do těsta, nebude tvořit hrudky a nenaruší výsledek jakoukoli nepatřičnou chutí či vůní. Proto by tuk měl svými chuťovými vlastnostmi i vůní připomínat tradiční máslo.

Ostatně proč bychom vlastně měli hledat náhradu za něco tak osvědčeného, jako je máslo?

Pokud pomineme jeho vyšší cenu, jsou hlavním argumentem zdravotní dopady. Máslo samozřejmě dodá jakémukoli pečivu lahodnou chuť a krásnou vůni, ale zaplatíme za ni i vysokou dávkou cholesterolu. Kvůli svému složení zvyšuje jeho hladinu v krvi velmi razantně, aniž by obsahovalo dostatek látek, které se opět postarají o jeho uvedení do normálu.

obrázek z archivu ireceptar.cz Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Máslo není vhodnou surovinou k pečení sladkých dobrot pro ty, kteří si hlídají váhu nebo pro pacienty s cévním onemocněním.

Rostlinné tuky

Mnohem příznivější variantou jsou rostlinné tuky vyrobené speciálně pro pečení. Na jejich obalu najdeme označení na pečení. Je dobré podívat se i na složení výrobku a vybrat si mezi ryze rostlinnými nebo směsnými tuky.  

Nemusíme se bát, že bychom volbou rostlinného tuku na pečení poznamenali kvalitu cukroví, koláčů či dortů. Naopak — zkušenost praví, že pečivo z rostlinných tuků na pečení je většinou křehčí, křupavější a má lepší texturu. Kdo si vybere opravdu kvalitní surovinu, zajistí pečivu chutě i vůně nerozeznatelné od máslových sladkostí.

obrázek z archivu ireceptar.cz Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Z čeho se tuky skládají?

Tuky jsou složené z glycerolu a mastných kyselin. Právě složení mastných kyselin určuje povahu tuků a jejich působení na zdraví. Pokud se je naučíme rozlišovat, vybírat a budeme je konzumovat v přiměřeném množství, můžeme snížit pravděpodobnost vzniku zejména srdečně cévních onemocnění.

Nasycené mastné kyseliny

Tento typ mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku cévních a srdečních onemocnění.

Jsou obsaženy převážně v tucích živočišného původu, jako je např. máslo, hovězí tuk či vepřové sádlo.

I když je naše tělo potřebuje, měli bychom jich jíst co nejméně.

Mononenasycené mastné kyseliny

Jsou v působení na hladinu cholesterolu neutrální, pro zdraví jsou však důležité.

Zdrojem těchto kyselin je především olivový olej, rostlinné tuky a oleje, najdeme je také v avokádu, příznivě působí, jestliže ve stravě nahradí kyseliny nasycené.

obrázek z archivu ireceptar.cz Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Polynenasycené mastné kyseliny

Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižovat riziko vzniku krevních sraženin, mají významnou úlohu v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, tělo si je samo vytvořit neumí, proto je nutné přijímat je stravou, jsou obsaženy v rostlinných olejích a rostlinných tucích z nich vyrobených, jejich zdrojem je také tuk obsažený v rybím mase.

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

  • Hrají významnou roli při udržování zdravého srdce, o polynenasycených mastných kyselinách omega-6 je již řadu let známo, že pomáhají snižovat hladinu celkového cholesterolu i LDL cholesterolu.
  • Vyšší příjem omega-3 polynenasycených mastných kyselin rovněž pomáhá udržovat zdravé srdce.
  • Tělo si je neumí samo vytvořit a musí je přijímat prostřednictvím stravy.

Trans-mastné kyseliny

Podílejí se na zvýšení cholesterolu v krvi. Vznikaly při starších technologických postupech výroby, kterými se ztužovaly rostlinné oleje a vyráběly se z nich rostlinné tuky. Nejmodernější výrobní postupy zabraňují vzniku tohoto druhu mastných kyselin.

obrázek z archivu ireceptar.cz Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Vhodný výběr – základ úspěchu

V žádném případě se nesmíme domnívat, že náš oblíbený margarín umí všechno – posloužit jako pomazánka na chleba a ještě jako vhodný základ těsta nebo krému.

Zvláště, pokud holdujeme nízkotučným rostlinným tukům, měli bychom vědět, že jsou zcela nevhodné pro jakoukoli tepelnou úpravu. Vyšší teplota je zcela znehodnocuje.

Pro pečení nebo výrobu krémů bychom tedy měli sáhnout výhradně po výrobcích, které počítají s teplem a zachovají si všechny své dobré vlastnosti.

Který tuk se hodí k čemu 

Příprava krémů a náplní:

rostlinné tuky s obsahem tuku minimálně 40 %

Pečení moučníků a cukroví:

rostlinné tuky na pečení popř. rostlinné tuky s obsahem tuku 70 % a více

obrázek z archivu ireceptar.cz Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Co je k mání

  1. Rostlinné tuky s vyšším obsahem tuku
  2. Rama 70%, Unilever
  3. Rama máslová 70%, Unilever
  4. Flora 70%, Unilever
  5. Alfa 70%, Setuza
  6. Alfa plus 60%, Setuza
  7. Finea mix 65%, Raisio PL
  8. Easy 75%, Olma
  • Clever 60%, Beluša Foods SR
  • Čerstvé máslo 80%, Polabské mlékárny
  • Crème Bonjour kostka 70%, Unilever
  • AB máslo 80%, Jihočeské mlékárny
  • Zlatá Haná 77%, Olma
  • 6+4, Polabské mlékárny
  • Rostlinné tuky s nižším obsahem tuku
  • Rama Harmonia 48%, Unilever
  • Adéla 45%, Raisio PL
  • Finea light 55%, Raisio PL
  • Perla kelímek 40%, Unilever
  • Flora light 40%, Unilever
  • Perla Tip 25%, Unilever
  • Diana 40%, Setuza
  • Linco máslové 32%, Beluša Foods SR
  • Linco jogurt 25%, Beluša Foods SR
  • Linco light 40%, Beluša Foods SR
  • Solemio 40% Beluša Foods SR
  • Aro 40%, Beluša Foods SR
  • Dr. Halíř 25%, Beluša Foods SR
  • Dima 40%, Beluša Foods SR
  • Tesco light 40, Beluša Foods SR
  • Levně 60%, Setuza
  • Clever 40%, Beluša Foods SR
  • Rostlinné tuky na pečení v kostkách
  • Perla kostka 70%, Unilever
  • Hera 74%, Unilever
  • Stella 80%, Setuza
  • Lukana cukrářská 80%, Setuza
  • Linco na pečení 70%, Beluša Foods SR
  • Tesco na pečení 70%, Beluša Foods SR
  • Dima na pečení 70%, Beluša Foods SR
  • Clever kostka 70%, Beluša Foods SR
  • Levně na pečení 80%, Setuza
  • Koruna 70%, Beluša Foods SR
  • Tuky na smažení
  • Planta 100%, Unilever
  • Omega 100%, Setuza
  • Ceres soft 100%, Setuza
  • Lukana 100% 100% Setuza
  • Ivana Skokanová, foto archiv

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector