Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

Myslíte si, že jíte vcelku zdravě, ale přesto vás přepadají pravidelně chutě na sladké či slané? Zajímá vás, kde mají tyto chutě původ a co podněcuje jejich vznik? Tak to si otvíráte ten správný článek! Chutě budou totiž hlavním tématem dnešního povídání.

Některé z chutí, které mozek signalizuje, značí to, že je v organismu něčeho nedostatek. Jenže to nemusí platit vždy. Někdy mohou chutě značit nějaký skutečný nedostatek a jindy mohou vlastně tak trochu ‚klamat‘.

Například chuť na nakládané okurky nebo hranolky, u nichž lze předpokládat, že indikují potřebu sodíku, může být touha ve skutečnosti vyvolána nedostatkem draslíku (podobný minerál).

Byť je tělo velic einteligentní ‚stroj‘, častější příčinnou, než nedostatečný příjem konkrétní dané potraviny,  je něco úplně jiného. 

Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

Co to vlastně ty chutě jsou a co značí?Pokud jde o to, co daná touha po konkrétní potravině znamená, pak většinou odpověď závisí na osobě či zdroji, u které hledáte odpověď. Některé chutě mají skutečně velice jednoznačný původ, jiné až tak jednoznačné nejsou.

Nejprve je potřeba si uvědomit, na co vlastně máte chuť – jestli máte chutě pouze na sladké nebo na cokoli.

Pokud mátě totiž chutě pouze na sladké, zcela jistě to neznačí, že by vaše tělo nějakou ‚podvědomou‘ funkcí dávalo signál mozku, abyste přijali nějakou (mikro) živinu – takhle tělo zkrátka skutečně nefunguje.

 Vezměte si třeba tohle, dostali jste někdy chuť na to vzít si odměrku magnézia, glutaminu či třeba vitamín C? Ne, pravděpodobně nikdy. A stejně to je i s chutěmi na sladké. Jejich původ je totiž v převažující většině případů emocionální.

Kde se chutě vlastně berou?

Až si příště koupíte či uvaříte jídlo, po kterém toužíte, zeptejte se sami sebe, proč ho vlastně chcete jíst. Mnohdy za vznikem chuti nějaká emoční příčina jako je stres, úzkosti, a to dokonce častěji, než samotný nedostatečný příjem kalorií/dané živiny. Zkuste si uvědomit své emocionální spouštěče k jídlu, aby se těmto spouštěčům bylo možné vyhnout, nebo je alespoň vyřešit. Emoční hlad nemusí mít nutně původ v jídelníčku, ale může být pouze „návykem“, jak se například vyrovnáváte se stresem.

Pokud víte, že vám stres způsobuje touhu a přejídání, zkuste najít způsob, jak tento stres ventilovat jinak než hledat útěchu v jídle.

Mnozí také jedí sladké proto, že se nudí – zkrátka nemají žádnou zálibu, a tak přemýšlí nad jídlem, což vyvolává chutě a pak jedí víc, než by chtěli.

Najděte si v takovém případě nějakou zábavu, aktivitu, zálibu, či koníček, jenž vám vyplní čas, abyste zaměstnali mozek a zbytečně nepřemýšeli nad jídlem.

Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

Pokud zaregistrujete, že je vaše touha vždy spojena s určitou činností (jako je čtení novin nebo sledování televize), zkuste změnit rutinu. Může pomoci něco tak jednoduchého, že se například půjdete na půlhodinky projít, nebo si přečtete dobrou knihu, která vás vtáhne do děje. Nebo zkuste úplně změnit aktivitu.

Zkuste třeba cvičení. Cvičení stimuluje citlivé chemikálie zvané endorfiny a zlepšuje vaši náladu. Vyzkoušejte si teplou koupel, zavolejte přátelům a rodině, nebo prostě jen počkejte 15 minut. Pokud se dokážete ovládnout, velmi často zjistíte, že síla touhy po nějaké potravině po čase výrazně ztratila na intenzitě.

Některé touhy po jídle jsou ve skrytu pocity žízně. Je skutečně vědecky dokázáno, že až polovina všech chutí je způsobena pouze pocitem žízně. Můžete se zkusit napít a uvidíte, jak to s těmi vašemi chutěmi je.

Byť se některým teď asi protočí panenky, pokud touha přetrvává, zkuste třeba sklenku coly light, či jiného nápoje se sladidly, a dejte tělu chvíli čas, aby zpracovalo informaci, že už jste touhu ukojili. Sladidla v rozumném množství totiž nejsou tak škodlivá, jak si mnoho lidí myslí.

 Více o sladidlech si můžete přečíst v tomto článku. (Odkaz zde).

Kdy máte chutě?

Vědět kdy přesně máte chutě je velice důležité proto, že to může znamenat kolísání hladiny krevního cukru a hladin inzulínu. Pokud máte největší chutě večer a na noc, jezte během jídla bohatší na komplexní sacharidy, abyste vyrovnali hladinu cukru v krvi, což vám později během dne zajistí to, že nebudete mít potřebu vyhledávat sladkosti. Vyvarujte konzumaci sladkostí před spaním a konzumaci alkoholu.

Rozhodně není dobrou taktikou vynechávat jídlo nebo až příliš výrazně redukovat příjem kalorii, obzvláště pokud jste přes den aktivní nebo se věnujete tréninku. Je totiž prakticky nemožné, jakkoliv ovládat noční nálety na ledničku, pokud je váš příjem během dne příliš nízký a tělu chybí dostatek energie.

Co značí chutě na konkrétní potraviny?

V předchozích odstavcích jsme si již řekli, že většina chutí po konkrétní potravině jsou spíše emocionální záležitostí, než vyloženě nedostatkem dané potraviny, či kalorickým deficitem, přesto však některé konkrétní chutě mohou mít konexe.

Co tedy může značit, když toužíte po..

..SACHARIDECHPokud toužíte po uhlohydrátech; může taková touha naznačovat nízkou hladinu serotoninu a endorfinů. Podle některých studií sacharidy iniciují řetězovou reakci, která může teoreticky změnit hladiny neurotransmiterů ovlivňujících náladu. Předpokládá se, že serotonin hraje důležitou roli v při rozvoji i léčbě depresí, bipolární poruchy a úzkostí. Také ovlivňuje sexuální touhy a chutě k jídlu. Výzkum prováděný pozorováním konzumace „chuťovek“ s vyšším obsahem sacharidů naznačuje, že chutě na sladkosti mohou mít souvislost s negativními nebo depresivními pocity, které mohou být jejich konzumací zmírněny, ale tato myšlenka není všeobecně přijímána. Mnoho lidí pochybuje o spojení serotonin / uhlohydrát, protože většina lidí nevyhledává sacharidy, jako jsou brambory, chléb nebo těstoviny. Chtějí sladká jídla s vysokým obsahem tuku a cukru, jako jsou koláče, donuty, tyčinky a další cukrovinky.Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

…TUČNÝCH JÍDLECHPokud toužíte po tučných jídlech, mohlo by to znamenat, že vaše tělo nemá dostatek esenciálních mastných kyselin (EFA).

Existují dva typy esenciálních mastných kyselin – běžně označované jako omega-3 a omega-6 (zejména pak ALA a LA), které jsou skutečně nezbytné pro život, protože se podílejí na správném fungování každé buňky, tkáně a orgánu v lidském těle.

(Existují samozřejmě ještě omega-9, ale jejich příjem není tak významný, protože mohou být syntetizovány.

) Jako strukturální složky membrán pomáhají EFA vytvářet bariéru, která udržuje nežádoucí cizí molekuly, jako jsou viry a bakterie, mimo buňky a naopak udržují uvnitř buňky proteiny, enzymy, genetický materiál a organely. EFA také pomáhají regulovat transport látek do i z našich buněk.

EFA mají i další benefity pro zdraví – regulují spotřebu kyslíku, pomáhají tvořit hemoglobin, transport cholesterolu, tvorba kloubního maziva, distribuce elektronů, a ještě mnoho dalších.

 

Takže pro pevné zdraví a pro omezení těchto chutí, můžete zkusit obohatit svou stravu omega-3 a omega-6 EFA, lněným olejem, nebo zkrátka jen zkusit jíst více tučných ryb (jako je losos, makrela).

Více o tucích ve stravě si můžete přečíst v tomto článku (odkaz zde).

…ČOKOLÁDĚ

Existuje mnoho uváděných důvodů, proč mají lidé chutě na čokoládu. Jedním z nich je třeba to, že vaše tělo má nedostatek hořčíku. U žen je pak touha po čokoládě spojována s hormonálními změnami během menstruačního cyklu. Někteří věří, že čokoláda může zvýšit hladinu serotoninu v mozku. Jiní zase, že touhu po čokolády vyvolává nedostatek vitamínu řady B.  A to je klíčové k nalezení odpovědi, proč je touha po čokoládě matoucí. Která odpověď je tedy správná, co nám chybí, když toužíme po čokoládě, pokud nám něco chybí? Možná vlastně nic, aneb za vším hledej stres. Ano, touha po čokoládě je většinou emocionální. Dokonce i čokoláda může být vhodnou potravinou v jídelníčku, obzláště v případě aktivních lidí. Vybírejte však takovou, která obsahuje mininálně 85% kakaa.Jak obecně bojovat s chutěmi?Pojďme si dát pár tipů, jak bojovat (nejen) s večerními a nočními nálety na ledničku, které mnohým brání v jejich v cestě za redukcí nějakého toho kila.

ANO KALORICKÉMU DEFICITU, ALE S ROZUMEM!

Jedním z vůbec nejčastějších důvodů náletů na lednici a večerních chutí je to, že přes den zkonzumujete příliš málo kalorií a vaše tělo strádá. Pokud se snažíte zhubnout, je rozhodně vhodné vytvořit kalorický deficit, tedy konzumovat méně kalorií, než vydáte, ale deficit nesmí být příliš restriktivní! V takovém případě si tělo dříve nebo později řekne o energii, která má schází a vy pak bezhlavě sníte vše, na co přijdete. Výše kalorického deficitu se odvíjí nejen od vašich fyzických dispozic, ale také od denní aktivity, počtu tréninků a množství spánku. Nepodhodnocujte svůj příjem příliš, opravdu se to nevyplatí.Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

STOP TOTÁLNÍM RESTIKCÍM MAKROŽIVINByť je teď ve velkém kurzu dieta s radikálním omezením, či úplným vynecháním sacharidů, doporučujeme držet se starého dobrého pravidla „všeho s mírou“. Každá makroživina má v organismu specifickou úlohu, a proto je dobré žádnou z nich zcela nevyřazovat.

 Často je právě restrikce makroživiny indikátorem vzniku touhy vlivem jejího nedostatku. Ano, i sacharidy mohou být skvělým pomocníkem, který vám pomůže udržet vaše chutě na uzdě.

Budete mít zájem:  Letní slevy v lékárnách: nakoupíte až o polovinu levněji

 Vyměňte však jednoduché cukry za komplexnější zdroje, jako je rýže, batáty, ovesné vločky, quinoa nebo třeba celozrnné pečivo a konzumujte jich dostatek! Skutečně se nemusíte bát, že byste díky konzumací sacharidů přibírali – nabírání hmotnosti je otázkou kalorického nadbytku, což stav, kdy konzumujete více kalorií, než vydáte a v podstatě nezáleží na tom, odkud tyto kalorie pocházejí.Nikdy také nekonzumujte samotné sacharidy, ale vždy je kombinujte s bílkovinou a tukem, nebo alespoň bílkovinou. Samotné sacharidy mají totiž vysoký glykemický index, vlivem kterého dochází pak ke kolísání hladiny krevního cukru a inzulinu. Díky kombinaci s bílkovinou lze glykemický index snížit a zvýšit tak sytivost daného jídla. Více o glykemickém indexu potravin si můžete přečíst v tomto článku (odkaz zde).ZBAVTE SE VŠECH POKUŠENÍPokud vyhodíte ze spíže všechny sladkosti, pak pro vás bude nejspíše mnohem snazší je nekonzumovat. V případě záchvatu emočního hladu a chutí, pak budete mnohem jistější, než doma nezboucháte vše, na co přijdete. Pokud vás přepadne chuť, vy doma nic nemáte a jste schopni si pro sladkost dojet, pak si můžete být jisti, že původ vaší chuti je silně emocionálně vyvolaný. Naučte se chutě ovládat a zkuste nahrazovat sladkosti nějakými méně kalorickými alternativami nebo alespoň ovládat množství.

ZAPOMEŇTE NA STEREOTYP!

Dalším bodem, který často vede ke vzniku chutí, je jednotvárnost jídelníčku. Zkrátka vás začne nudit to, že jíte stále dokola to samé. Ke snídani ovesná kaše, k obědu rýže s kuřecím a k večeři vajíčka. Nuda, nuda, nuda. Jak tomu zabránit? Experimentujte! Zkoušejte nové potraviny, nové chutě, hledejte a vymýšlejte recepty, zkrátka nepusťte si nudu do svého jídelníčku. Existuje tolik možností, jak si jídelníček udělat pestrý, a přitom nemusíte být žádnými kuchařskými hvězdami. Zkuste se třeba inspirovat některým z našich zdravých receptů.  

NEEXISTUJE NEZDRAVÁ POTRAVINA, JEN NEZDRAVÉ MNOŽSTVÍ

Přestaňte dělit potraviny na zdravé a nezdravé, nebo na dobré a špatné. Jsou samozřejmě potraviny, které mají v jídelníčku výhodnější pozici než jiné, ale není potřeba žádné potraviny striktně hanit jako špatné. Je v pořádku dát si občas kousek čokolády, burger, dát si dobrou zmrzlinu, zajít si na pizzu, nebo si dát svíčkovou od maminky, pokud dokážete kontrolovat množství a frekvenci těchto jídel, pak skutečně platí, že i takové pokrmy mohou být součástí jídelníčku. Jen dodržujte pravidlo, že neexistuje nezdravá potravina, pouze její nezdravé množství.

  • Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?
  • DBEJTE NA DOSTATEČNÝ PŘÍJEM BÍLKOVIN

Bílkoviny mají ze všech makroživin největší termický a sytivý efekt a jsou tedy důležité proto, abyste neměli tendenci se dojídat vlivem hladu. Pro většinu redukčních režimů je základem mít dostatečný příjem bílkovin, stejně tak jako v případě aktivně sportujících jedinců. Vybírejte různorodé zdroje bílkovin a zajistěte tak dostatečnou pestrost jídelníčku, i příjmu různých typů bílkovin, aminokyselin a dalších živin.

JEZTE HODNĚ ZELENINY

Zelenina obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, což jsou velice důležité složky potravy. Zejména vláknina má sytivý efekt, což je velmi výhodné v případě, kdy se snažíte shodit nějaké to kilo. Přidejte porci zeleniny ke každému jídlu, jelikož má nízkou kalorickou denzitu, zvýšíte tak objem přijímaného jídla s minimem kalorií navíc, a ještě uděláte něco pro své zdraví.

ZVYŠTE PŘÍJEM TEKUTIN

Hlad je až v polovině případů pouze převlečená žízeň. Pokud dostanete chutě, zkuste se nejdříve napít vody, či nějakého „light“ nápoje se sladidly, a počkejte pár minut, zda se vaše chutě neukojily. Dostatečný pitný režim je dalším silným hráčem proti vzniku chutí.

STRES, STRES, STRES

Další příčinou emočního hladu je jakýsi návyk, jak se vyrovnáváte se stresem. Stres se týká každého z nás, všichni ho máme a každý s ním bojujeme trochu jinak. Nespojujte si však stresové situace s hledáním útěchy v jídle. Se stresem se dá bojovat i například procházkou na čerstvém vzduchu, nebo nějakým sportovním vyžitím.

VĚČNĚ PODCEŇOVANÝ SPÁNEK

Pokud jste četli některý z našich článků o spánku (například tento), pak jistě víte, že dostatek spánku hraje velkou roli jak v kontrole přijatých kalorií, vzniku chutí, tak i pomáhá snížit stres. Dbejte na to, aby doba vaše odpočinku byla skutečně dostatečná. Spánek je klíčový pro mnoho procesů v těle, nevyjímaje redukci tuku. Spěte každý den alespoň 6-9 hodin, optimum je individuální.Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

BĚŽTE SI ZACVIČIT!Cvičení je dalším skvělým způsobem, jak nahnat nějaké ty endorfiny a zlepšit si náladu.

Navíc během pohybu spálíte nějaké kalorie navíc, což je pozitivní pro redukci a zároveň vás to bude motivovat k tomu, že si nebudete chtít dobrý pocit ze cvičení zkazit vyjídáním ledničky.

Opět ale dbejte na to, aby cvičení bylo zohledněno ve vašem kalorickém příjmu a na to, abyste tělu dali dostatek kvalitních živin pro regeneraci. 

Co si z článku odnést?

Tělo je sice úžasný stroj, ale jen v naprostém minimu situací dává chutí na konkrétní potraviny signál, že jich tělo má nedostatek. Většinou jsou chutě způsobeny spíše emočním hladem. Zaměřte se na to, aby váš příjem byl dostatečný, jídelníček pestrý, abyste měli dostatek spánku, byli aktivní a věřte tomu, že na nějaké chutě si časem ani nevzpomenete! Ale je také pravda, že neexistuje nezdravá potravina, jen nezdravé množství, a proto je v pohodě dát si občas kousek čokolády, nebo burger.Zdroje:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31415796https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31398376https://medicalxpress.com/news/2018-07-brain-food-cravings.htmlhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17466108https://www.sciencealert.com/do-we-really-crave-the-foods-our-bodies-needhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8697046

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3056265

Chuť na sladké – jak se jí zbavit?

Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

Jste typ člověka, který o sobě tvrdí, že musí mít každý den něco sladkého, jinak by se zbláznil? Častým důvodem, proč to tak máte je nesprávný jídelníček. Pokud se budete stravovat vyváženě, chutě na sladké se výrazně sníží.

Samozřejmě pokud by se každému podařilo úplně vynechat sladké a přidaný cukr, obchody by asi zkrachovaly, protože přidaný cukr je OPRAVDU všude.

Proto je tak těžké se chuti na sladké zbavit, protože platí pravidlo – „Čím více cukru jíte, tím více jej potřebujete.

Zkuste si více číst složení potravin a pokud jste to doteď ještě neudělali, budete pravděpodobně zděšení, protože cukr najdete i tam, kde byste jej očekávali nejméně!

Ženy pozorují větší chuť na sladké v období menstruace – hlavními důvody jsou hormony progesteron a estrogen. V těle dojde ke snížení hladiny estrogenu a naopak hladina hormonu progestronu se zvýší – to se může projevovat zvýšenou chutí na sladké či slané.

„Čím více cukru jíte, tím více jej potřebujete.“

Co dělat, když chuť na sladké přijde? Máte několik cest, jak se v této situaci zachovat

  1. Odolat – Všichni ale víme, že je to velmi těžké, protože mozek chytře vyhodnotí, že my ten cukr opravdu potřebujeme a také co si budeme vykládat, tato cesta je velmi obtížná.

  2. Dát si sladké a chuť „zahnat“ – Slovo zahnat jsem dala do uvozovek, protože kolikrát se chuť ještě zvětší a jste schopni sníst další balení sušenek. Navíc často přijdou výčitky, proč jsme si to sladké dali, nebo že po jednom zákusku hned přiberChutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?eme 2 kg a svět se zhroutil. To určitě ne, hlavně nepanikařte, zákusek si vychutnejte a večeři si udělejte lehčí. Pokud se vám to nebude stávat denně, vaše tělo to nepozná. ????
  3. Tělu dopřát zdravou sladkou variantu – Ideálně, pokud jste doma a máte čas, upečte si zdravý koláč, chia pudink, špaldové palačinky s hořkou čokoládou a ovocem, nebo jen tak ovoce. ???? Svůj apetít uspokojíte, protože sladkou chuť dostane a vy nebudete mít výčitky. ????

Jak se jí teda zbavit?

  • Výrazně omez jednoduché cukry! Ze začátku více – poté postupně nahrazuj komplexní sacharidy za jednoduché– Pokud často konzumujete sladké jídlo /pozor, i ve zdravé variantě! např. ovesná kaše vařená v mléce, ovoce, datlový sirup apod./, v těle dochází k výkyvům cukru v krvi.– K těmto výkyvům dochází i při konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem.– Na internetu je plno tabulek, jaká potravina má glykemický index – např. mezi vysoké čísla patří pivo, pečené brambory, těstoviny, .. Naopak nízké číslo patří zelené zelenině či ořechům.
  • STRES– Stres v dnešní době zná každý druhý člověk! Prožíváme jej většinou v zaměstnání a v rodině. Stresem se v těle vylučuje hormon kortizol, tzv. hormon stresu, který právě způsobuje časté chutě na sladké. Stresu je těžké se zbavit, ale zkuste po práci vypnout, odpočinout si a naladit se na pozitivní myšlení.
  • Chybí ti bílkoviny– Bílkoviny mají nejvyšší index sytosti a nedochází k výkyvům cukru v krvi! To je asi nejzásadnější věc. Proto zařaď více vajíček, masa, sýrů do 30 % tuku, jogurtů se zvýšeným obsahem bílkovin, luštěnin apod.Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?
  • Uvědomit si, jestli ti to za to stojí– Pokud přijde opravdu velká chuť na sladké, zkus si sám/sama pro sebe říct, jak se budeš cítit potom. Bude to lepší? Uspokojí tě to? Budeš štastný/á? Jsem ve stresu? Dále si řekněte nahlas, jaké jsou vaše cíle. Stojí vám to za tu dřinu? To chvilkové uspokojení? Párkrát se nadechněte, zamyslete se a věřím tomu, že po pár takových chvil, se té „nesnesitelné“ chutě zbavíte a dáte si zdravou variantu. ????
Budete mít zájem:  Asijskou kuchyni v českém čínském bistru neochutnáte. Ani náhodou

Únava, stres, nadváha, necítíte se ve svém těle dobře = nejčastější trápení našich začínajících klientů. Nebuďte v tom sami a obraťte se na nás. Rádi Vám s tím pomůžeme a odhalíme Vám řešení. 

Stačí kliknout na tento odkaz, který Vás nasměruje na naše nabízené diagnostické konzultace. Zarezervujte si analýzu těla a konzultaci s výživovým specialistou JIŽ DNES

Komplexní diagnostická konzultace za 1250,- Kč 

Jak potlačit chuť na sladké? Zdravým mlsáním | Dietní program It’s my life!

Každý z nás se už určitě dostal do situace, kdy celý den potlačoval chuť na sladké a držel se na uzdě, až večer nakonec snědl, na co přišel. To určitě není cesta, jak rychle zhubnout. Zamysleli jste se však někdy nad tím, proč to tak je a jestli se to dá nějak ovlivnit?

Proč máme chuť na sladké?

První příčinou, která může za neutichající chutě, je chybný stravovací režim. Pokud celý den nejíte a večer se naopak přejíte, nelze se divit, že přibíráte a máte stále chuť na sladké. Toto je problém, který je potřeba odstranit. I my v It´s my life! učíme naše klienty, aby jedli každé 3-4 hodiny.

Druhou příčinou může být energetický příjem čili kolik energie tělo potřebuje, aby mohlo celý den fungovat. Pokud tělo trpí dlouhodobým kalorickým deficitem, začne se dožadovat energie a vy budete mít chuť na sladké.

Cukry jsou totiž nejrychlejším zdrojem energie. Při tomto procesu rychle stoupá hladina glukózy v krvi, která ale následně opět rychle klesá a vy máte za chvíli opět hlad. A to se opakuje stále dokola.

Proto je potřeba jíst pravidelně a dostatečné množství, abyste tomuto koloběhu předešli.

Další příčinou by mohl být stres. Spousta lidí je v dnešní době vystavena nadměrnému stresu a ten pak řeší jídlem, které je pro ně jakýmsi únikem před realitou. Stres celkově škodí vašemu organismu. Proto je dobré se mu raději úplně vyhnout.

Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?Nedostatečný pitný režim může být další příčinou. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Proto je třeba mu věnovat pozornost. I my naše klienty vedeme k tomu, aby dodržovali pitný režim. Ten jim vypočítáme společně s denním energetickým příjmem. Toto jsou pouze hlavní příčiny chutí na sladké, ale může jich být mnohem více. Nyní se podíváme na to, jak s těmito chutěmi bojovat nebo je tak trochu obelstít.

Jak mlsat zdravě?

Výbornou alternativou pro zdravější mlsání je například kvalitní hořká čokoláda, a to minimálně 70%. Taková čokoláda je plná antioxidantů, které jsou pro tělo velmi prospěšné. Kakao však obsahuje tuk, takže ani s touto čokoládou to nepřehánějte.

V nabídce It´s my life! najdete také panna cottu ve dvou provedeních. S příchutí čokoládovou nebo vanilkovou. Ke zdravému mlsání doporučujeme také proteinové tyčinky z nabídky It´s my life!, které jsou k dispozici opět ve dvou příchutích.

Neobsahují škodlivé konzervanty ani palmový tuk.

Dalším dobrým pomocníkem v boji s chutěmi na sladké je sport. Místo po čokoládové tyčince sáhněte raději po teniskách a běžte se proběhnout nebo alespoň zajděte na procházku.

Pamatujte si, že každý si jednou za čas rád zahřeší, nicméně nic se nesmí přehánět. Vždy musíte myslet na to, abyste tím vašemu tělu neubližovali.

Závislost na sladkém: Jak se pustit do odvykačky? | Žena.cz

Není dne ani hodiny, kdy byste nepomysleli na čokoládu, dortík, zmrzlinu nebo alespoň bonbón? Máme pro vás špatnou zprávu, jste závislí na sladkém a potřebujete odvykačku. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?

I když to zní šíleně, cukr je droga, která nám dokáže pořádně zkomplikovat život, ale nemějte strach, i když se vám doma válí krabičky od bonboniéry, papírky od čokolády a sušenek, nejste ztracený případ. Co vám pomůže, se dozvíte v článku.

S chutí na sladké se nerodíme

Nadměrné chutě na sladké nemáme proto, že se narodíme jako milovníci cukru, tuto ‚závislost‘ si pěstujeme špatným stravovacím režimem a stresem.

Sacharidy potřebujeme pro metabolismus každé buňky. Tělo cukr zpracovává pomocí inzulinu. Při nepravidelném stravování může být hladina v krvi nižší. Pokud si v takové chvíli dáme nějakou cukrovinku, je jasné, že tělo a mozek tuto vysokou dávku energie bude brát jako psychickou vzpruhu.

Doporučujeme: Foto recept: Rychlá jablečná buchta bez cukru

Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku?  Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma ‚na roztrhání‘, zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu.

Jak se zbavit chyb?

Jak se vlastně taková závislost projevuje? Hlavními příznaky jsou:

  • celková slabost
  • třes
  • pocení
  • hlad

Pravidelný příjem cukru aktivuje v mozku stejné receptory jako nadměrné pití alkoholu, kouření cigaret či užívání jiných drog. V těle nastává zmatek.

Příjem sladkostí nutí tělo vylučovat inzulín, což může člověk špatně vnímat jako hypoglykemii.

Ale tato závislost nebyla laboratorně nijak potvrzená, jde jen o subjektivní pocit, na který bychom se ale vymlouvat rozhodně neměli.

Nejčastěji je na vině nepravidelná strava, potraviny s vysokým glykemickým indexem GI, nízký kalorický příjem nebo psychická nepohoda. V těchto situacích je zcela normální, že vaše tělo volá o potřebnou energii a další přísun sacharidů.

Co tedy dělat, abychom na sladkém nebyli závislí?

‚Nestačí se ‚neřesti‘ vyhýbat, čím víc si dobroty budete zakazovat, tím to bude horší. V prvé řadě je třeba upravit jídelníček, co do pravidelnosti, množství i druhu potravin.

S tím by vám měl pomoci kvalifikovaný odborník na výživu. Neméně důležitý je i kvalitní odpočinek a psychický relax,‘ vysvětluje RNDr.

Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.

Co způsobuje nadměrná konzumace cukru:

  • obezitu
  • kardiovaskulární onemocnění
  • zhoršení pleti
  • rychlejší tvorba vrásek
  • kazy na zubech
  • záněty dásní

Než se vám povede jídelníček zcela upravit, zkuste se sami zamyslet nad tím, proč chutě na sladké přichází. Stačí si projít výše zmíněné důvody k mlsání (nepravidelná strava, vysoký GI…).

Budete pak sami sobě více rozumět a pomůže vám to se chutí zbavit. ‚Vhodné je vždy začít s nějakou činností, která vás myšlenkově odvede od náhlé potřeby mlsat.

Jako další prevence je nekupovat domů žádné sladkosti do zásoby aneb Co doma není, to nesním,‘ dodává Lucie Svobodová.

Potraviny s vysokým GI

  • křupavé zapečené müsli
  • bílé pečivo
  • omáčky
  • knedlíky
  • noky
  • těstoviny
  • bílá rýže
  • sladkosti
  • větší množství ovoce

7 triků, jak odolat sladkostem

  1. Chce to čas: Když ‚to‘ na vás přijde, zkuste rychle začít něco dělat, obvykle postačí jen deset minut nějaké činnosti a chuť na sladké poleví.
  2. Vypijte čaj: Možná to bude znít šíleně, ale v této chvíli je nejlepší si uvařit čaj s medem. Naše chuťové buňky se takto dají lehce ‚oblafnout‘.

  3. Dentální hygiena: Dali byste si čokoládu? Pak rychle utíkejte do koupelny, vezměte kartáček a vyčistěte si zuby. Nejen, že zaměstnáte ruce, hlavu, ale mentolová příchuť vám pomůže na sladké na chvíli zapomenout. Stejně zafunguje vypláchnutí ústní vodou.
  4. Jděte na to nosem: A jsme zase u taktiky.

    V případě nepřekonatelné touhy po sušence, zapalte v bytě svíčky, aromalampy či tyčinky s vůní vanilky, sladkého ovoce či skořice. Mělo by to zabrat.

  5. Buďte šťastní: Dobrá nálada pomáhá s tvorbou serotoninu a cvičení vyplavuje endorfiny.

    V takovém příjemném stavu se cukrů z vašeho jídelníčku zbavíte jednodušeji.

  6. Pomozte si minerály ve formě doplňků stravy: Kupte si chrom a hořčík.
  7. Sklenice horké vody: Poslední trik nezní zrovna lákavě, ale podle nás je nejspolehlivější.

    Vždy, když si jen vzpomenete na nějaký zákusek či bonbón, dejte si sklenici horké vody. Uvidíte, zda i vám pomůže.

Konečně mlsat se dá i zdravě!

Pokud nemáte dostatek vůle, postupně si snižujte dávky cukru a nahraďte jednoduché sacharidy těmi složitějšími. Najdete je v luštěninách, ovoci, zelenině, celozrnném pečivu, atd…

Náš tip: Čím nahradit bílý cukr? Na stévii zapomeňte

Udělejte si třeba tvarohový želatinový dort s ovocem, ke snídani jahelník (nákyp) nebo ovesnou kaši. Na trhu jsou i tyčinky pouze z ovocné dřeně, ochucené třeba kakaem nebo kokosem. Splníte si tím potřebu sladkého a přitom neporušíte žádnou ze zásad zdravého stravování.

Foto: sovobodne-hubnuti

Recept na jahelník

Budete potřebovat:

  • 140 g jáhel v suchém stavu
  • 130 g směs ořechů, semínek, rozinek
  • 300 ml polotučného mléka
  • 200 ml vody
  • 2 vejce
  • 6 lžiček javorového sirupu
  • 150-200 g sezónního ovoce
  • špetku soli

POSTUP:

  1. Jáhly nejdříve spařte horkou vodou a poté je uvařte v lehce osoleném mléce a vodě.
  2. Uvařené a vychladlé jáhly smíchejte se směsí ořechů, rozinek a semínek. Poté k tomuto základu přidejte žloutky, javorový sirup a nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
  3. Jahelník dozdobte sezonním ovocem a pečte v dortové formě v troubě při 180 °C přibližně 30 minut.

Jak řešíte chutě na sladké vy? Používáte nějakou zdravější náhražku cukru? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Jak využít ovesné vločky i mimo kuchyň?
  • Zahoďte šampony. Nového trendu se chytly i celebrity
  • Vesnice mě donutila změnit život. Odešla jsem z práce

  Video Mohlo by Vás také zajímat:

Chuť na sladké: Proč nás trápí a jak se jí zbavit?

Sladká chuť je návyková. A tak se může stát, že ve chvíli, kdy se snažíte cukr ve stravě omezit, bude po něm vaše tělo volat mnohem intenzivněji. Navíc důvody, proč nedokážeme myslet na nic jiného, než na kousek čokolády, jsou různé. Zjistěte nejdřív, proč máte chuť na sladké, a podle toho zvolte správnou strategii.

Nejprve se zkuste zamyslet, proč máte vlastně na sladké chuť a co jste jedli naposledy. Vypili jste před nějakou dobou ovocné smoothie nebo Colu light? Jak vypadal váš oběd? Nerozesmutněl vás náhodou někdo nebo nejedli jste naposledy před pěti hodinami? To vše může stát za vaší chutí na sladké. Zjistěte, proč máte chuť na sladké právě vy, a podle toho zvolte strategii, jak se chuti zbavit.

Jíte málo nebo nepravidelně

Za vaší obří chutí na sladké může stát jednoduše hlad.

Víte, kolik byste toho měli za den sníst, a jste si jisti, že to opravdu jíte? Nevynecháváte některá jídla s dobrým pocitem, že čím méně toho sníte, tím budete štíhlejší? Tahle rovnice totiž neplatí – hladové tělo si jednak často říká právě o sladká jídla, a pokud podlehnete, využije veškerou energii do poslední kalorie a vše si uloží na další chvíle hladovění. 

Jíte málo bílkovin

Nesprávně vyvážené porce jídla jsou další častou příčinou, proč nás ‚honí mlsná‘. Pokud bude váš oběd obsahovat například jen sacharidy nebo jídla s vysokým glykemickým indexem, dojde k rychlému vzestupu a následně poklesu krevního cukru.

A na pokles krevního cukru tělo reaguje pocity vlčího hladu a chuti třeba zrovna na sladké. Nezapomínejte tedy, že každé jídlo by mělo kromě sacharidů (ideálně složených a vlákniny) obsahovat i zeleninu a hlavně bílkoviny.

Ty totiž dokáží krevní cukr udržet v mnohem příznivějších hladinách a vy zůstanete déle syti.

Potřebujete si udělat radost

Sladkosti často nejíme proto, že nám chybí energie, ale proto, abychom si navodili příjemné pocity. Nesaháte po sladkém třeba ve chvíli, kdy se nudíte? Kdy jste ve stresu a potřebujete se nakopnout? Nebo ve chvíli, kdy na vás jde úzkost? Pokud to na vás sedne, přečtěte si více o emočním přejídání.

Řešení nabízí například i mindful eating neboli vědomé jídlo, při němž se absolutně soustředíte na to, co máte na talíři. 

Málo pijete

Hlad bývá kupodivu dost často signálem, že tělo potřebuje doplnit tekutiny. Vyzkoušejte se tedy nejdřív napít, dejte si neslazený čaj nebo vodu s citronem.

Málo spíte

Únava a nedostatek spánku se v těle také můžou projevit tím, že vás během dnes budou přepadat chutě na sladké. Ačkoliv každému vyhovuje jiná doba spánku, podle odborníků je zdravé spát ne méně než šest a ne více než devět hodin. 

A co si dát, když potřebujete rychlou pomoc?

Pokud se neblíží čas jídla nebo svačiny, můžete chuť na sladké zahnat třeba kouskem čokolády s vysokým obsahem kakaa, hrstkou mandlí nebo ořechů, žvýkačkou bez cukru nebo sklenicí vody s citronem. Pamatujte ale, že nejlepší je zjistit příčinu a zkusit odstranit nejprve ji. 

7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké

Není žádná tragédie, když si sem tam dáte něco sladkého. Pokud je ale vaší pravidelnou zastávkou z práce cukrárna a ta skvělá oříšková čokoláda doma ubývá až příliš rychle, ručička na váze začne lézt ne tak úplně tím správným směrem.

Své chutě na sladké dobroty budete držet úspěšně pod kontrolou, pokud jim porozumíte a nebudete se je snažit přeprat silou.

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co je pravou příčinou těžce zvladatelných chutí na sladké
  • Proč ty zpropadené sladkosti fungují jako zaručený zlepšovák nálady
  • Jaké jsou nejčastější důvody, proč nám chutě na sladké nedají pokoj

A proč mě vlastně pořád honí mlsná a furt hledám ‚něco dobrého‘?

Jakmile začne vlivem dlouhé pauzy bez jídla nebo jeho špatné skladby hladina krevního cukru (glykémie) klesat, začne nás honit mlsná, abychom glykémii opět zvedli. Jenže sladkostmi zvedneme krevní cukr stejně rychle, jako se zvedá letadlo z runwaye a stejně rychle i spadne. Začínáme mít opět chutě, kalorie naskakují a kolotoč nekončí.

Sladkosti dokážou krátkodobě zlepšit náladu, ale řešením na dobrou náladu nejsou 

Sladkosti také fungují jako zlepšovák nálady. Mozek, coby šéf, je zodpovědný za výkon, ale také za to, v jakém stavu výkonu dosáhneme. A řídit nás ve špatné náladě nechce, bude se snažit za každou cenu nás ze špatné nálady dostat.

A co je nejjednodušší cestou? Cukr. Ten pomůže stimulovat centrum odměn v mozku a vyplavit tak hormon ‚štěstí‘ serotonin. Pokud se pak po takovém jídle cítíte lépe, budete ho chtít více a jízda na cukrovém rollercoasteru pokračuje. Mnohem jednodušší cestou je zdravě jíst a pravidelně se hýbat. 

7 nejčastějších důvodů chutí na sladké

1. Stres, únava, nedostatek spánku

Pokud řešíte problémy v práci či ve vztazích, je logické, že budete častěji vyhledávat potěšení v jídle. Se stresem jde ruku v ruce nedostatek spánku. Spíte méně než 5–6 hodin denně? Pak za vaše chutě pravděpodobně může hormon hladu (ghrelin) a stresový hormon (kortizol).

2. Příliš velký kalorický deficit

Pokud hladovíte nebo zkrátka nepřijímáte dostatek kalorií s ohledem na váš výdej, chutě na sladké budou zaručeně vyšší. Mnoho lidí si myslí, že čím je větší kalorický deficit, tím je rychlejší výsledek. Ale to správná cesta není a takové urputné snahy mají velmi často rychlé konce. Nevytvářejte větší kalorický deficit než 30 %.

3. Špatný poměr živin v jídelníčku

Převaha sladkého, nedostatek bílkovin, ovoce, zeleniny a dohánění energie kávou a oblíbeným croissantem? Tak to je zaručený recept na nekončící chutě na sladké.

Běžně tvoří v jídelníčku sacharidy 45–50 %, bílkoviny 25 % a tuk 25–30 %.

4. Nedostatek komplexních sacharidů

Mnoho lidí ve snaze zhubnout kompletně ze svého jídelníčku vyřazují pečivo a přílohy. Takový jídelníček nejen že není pestrý, ale je zpravidla dlouhodobě neudržitelný a nedodá potřebnou energii, což je hlavní funkce sacharidů. Koneckonců hubneme při vhodně nastaveném kalorickém deficitu, nikoliv po vyřazení bubáka v podobě sacharidů.

Sacharidů se proto nemusíte bát, ale vybírejte ty kvalitní. Například celozrnné těstoviny zasytí více díky vyššímu obsahu vlákniny a podobně je to i s pečivem.

5. Málo bílkovin

Dali jste si k obědu zeleninku s kuskusem a po hodině vám kručí v břiše? Takový oběd totiž obsahuje téměř nula bílkovin. Glykemie (krevní cukr) začne strmě padat dolů, což je popudem k nějaké té čokoládce, že? 

Zařaďte bílkoviny ke každému jídlu, není to tak těžké. Střídejte zdroje, jezte pestře a vyhněte se nudě. Uvidíte, že při dostatečném příjmu bílkovin (25 % z celkového denního příjmu) se stane kouzlo a velmi často se pak stane, že chutě jsou najednou fuč. Často vás může zachránit i kvalitní proteinová tyčinka nebo syrovátkový či rostlinný vegan protein jako svačinka nejen po tréninku.

6. Nadbytek jednoduchých cukrů

Možná vám to bude znít triviálně, ale existuje silná spojitost mezi příjmem cukru a preferovanými chutěmi. Což znamená, že čím více sladkého jíme, tím více po sladkém toužíme. Mozek chce svůj serotonin a vyšší a vyšší stimulaci centra odměn.

Přidaný cukr by měl tvořit maximálně 10 % z našeho energetického příjmu. Pokud si tedy vezmeme příjem 2000 kcal (8400 kJ), je to 50 g cukru. WHO dokonce doporučuje snížit příjem volného cukru pod 5 %, tedy přibližně pod 25 g.

7. Jste žena a hormony nad vámi drží moc

Za pár dní máte dostat menstruaci a máte pocit, že byste snědla slona, zvláště pokud by byl čokoládový? Vlivem kolísání hormonů dochází k řadě tělesných a emočních změn, které se mohou projevovat různě a v různé intenzitě.

Cukr podporuje tvorbu hormonů, které regulují naši psychickou stabilitu a jsou zodpovědné za dobrou náladu. A protože hladina těchto hormonů během PMS klesá, doháníme pomocí dortíků a čokoládek co se dá.

[Instagram]

Co si z toho vzít?

Jasně, můžete si prostě sladké zakázat a basta. Vydržíte pár dní, možná pár týdnů. Vůle je jako sval, u někoho je silnější, u někoho slabší. A tak dříve nebo později prohrajete, což může být demotivující. Čím častěji budete selhávat, tím častěji budete začínat.

Chuť na sladké je nejčastěji dána kombinací uvedených faktorů. Teď už je ale znáte, a proto je mnohem snadnější s chutěmi strategicky pracovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector