Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu ‚božská houba…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Coriolus nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá turkey tail což znamená – krocaní ocas, který…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsaženýé beta-glukany jsou získávány…

Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilskýAgaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade…

Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech…

(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 – 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na…

Kurkumin a trávicí systémPokud bychom měli vyjmenovat pouze jedinou oblast, která v současnosti vyžaduje největší pozornost, pak by to určitě byl nemocný trávicí systém. Tato „vstupní brána k našemu…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno…

Extrakt z listí ze stromu Graviola – přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět…

Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem…

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Princip působení Chitomaxu:Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje…

chitomax + bylinky + kyselina alfalipoováFENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě…

Dračí krev – Dragons bloodKdyž se v amazonské džungly někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do…

Co je horší: cholesterol, nebo léky na jeho snižování?

Ještě před pár lety byl cholesterol démonizován a proklínán. Potraviny, které jej obsahují, se doporučovalo v jídelníčku přísně sledovat a omezovat. V současné době se ale pohled odborníků na cholesterol výrazně mění – minimálně už není takovým strašákem.

Zvýšená hladina cholesterolu, tedy přirozeně se vyskytujícího a pro zdraví nezbytného tuku, bývá uváděna jako jeden z rizikových faktorů vzniku srdečních a srdečně-cévních onemocnění. Ta patří k nejčastějším příčinám úmrtí a cholesterol se tak řadí ke strašákům moderního lékařství. Názor na něj i na potraviny, které jeho hladinu zvyšují, se ale v poslední době mění.

Dvě vejce týdně? Ne, denně

V minulosti se v rámci zachování zdravé hladiny cholesterolu doporučovala například omezená konzumace vajec (v počtu okolo dvou týdně).

V současné době se však od podobných přísných opatření ustupuje a pro zdravého člověka se naopak zdá být vhodné konzumovat 1,5 až 2 vejce denně.

„Ukázalo se, že ti, co jedí vajec hodně, mají spíše nižší obsah cholesterolu v krvi,“ uvedl pro redakci specialista na výživu a stravování Jiří Hotzký.

Současné výzkumy ukazují, že pro běžného, zdravého člověka nemá tedy příliš smysl zabývat se studiem cholesterolu v potravě a hlídat, které potraviny si může a nemůže z tohoto pohledu dovolit.

Vajec i másla, co hrdlo ráčí

„Dnes víme, že u většiny z nás nemá množství cholesterolu ve stravě zásadní vliv na jeho množství v krvi a tedy ani na riziko nemocí srdce a cév. Výjimkou zde jsou jedinci s geneticky danou hypercholesterolémií (onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, pozn. red.

), kteří skutečně musí množství cholesterolu ve stravě omezovat. Pro všechny ostatní jsou potraviny jako vejce nebo máslo bezproblémovou a prospěšnou součástí jídelníčku a hlídání množství snědeného cholesterolu je úplně zbytečné,“ uvedla pro Euro.

cz specialistka na zdravotní prevenci a stravování Margit Slimáková.

Paradoxní je, že někteří bojovníci proti cholesterolu dokonce před časem navrhovali, aby se léky na snížení jeho hladiny přidávaly třeba k jídlům z řetězců rychlého občerstvení či aby byly upraveny do podoby žvýkaček.

Tyto snahy lze považovat za spíše úsměvné, faktem ale je, že ač nejsou léky na snižování cholesterolu automaticky přidávány k žádným potravinám, užívá je obrovské množství pacientů (jen v Česku jde o asi milion lidí).

Čtěte: Část margarínů škodí zdraví, shodují se odborníci. Doporučují spíše máslo

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Právě medikace snižující hladinu cholesterolu (ta je riziková nad hranici 6,5 mmol/l) přitom může lidskému tělu prokázat pověstnou medvědí službu. Léky, které v organismu snižují hladinu cholesterolu (tzv. statiny), jej totiž současně ochuzují o koenzym Q10, jehož nedostatek způsobuje zvýšenou únavu či svalovou slabost.

Rizika statinů

„Užívání statinů je spojováno také se zvýšením rizika výskytu polyneuropatie (bolestivé poškození nervů v končetinách s následkem zhoršení pohyblivosti, pozn. red.), závratí, poškození kognitivních funkcí včetně ztrát paměti, snížení funkce imunitního systému a jaterních potíží,“ dodala Slimáková.

Nelze říci, že by statiny byly rizikové či přímo nebezpečné pro všechny.

Podle odborníků jsou z hlediska jejich nežádoucích účinků nejohroženější skupinou zejména starší ženy, které zároveň trpí onemocněním jater či ledvin.

Riziko vzniku vedlejších účinků může zapříčinit také souběžné užívání statinů a dalších léků (například některých antibiotik či imunosupresiv), ale i konzumace některých potravin, například grapefruitu.

Čtěte: Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

„Léky na snižování obsahu cholesterolu v těle, hlavně statiny, v běžně používaném množství přidávané například do margarínů nebo jogurtů, nejsou účinné. Užívané jako lék obsah cholesterolu poněkud snižují, ale zvyšuje se úmrtnost pacientů,“ doplnil Hotzký.

Dodal, že cholesterol je důležitou součástí našeho imunitního systému a jeho umělé snižování může vést k vítězství mikroorganismů a tedy mít negativní důsledky na naše zdraví.

Dále čtěte:

Pomáhají léky na cholesterol snížit jeho hladinu?

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Změna na etiketách: z řeckého jogurtu bude koncentrovaný mléčný výrobek

Rádi žvýkáte? Můžete si zadělat na vředy i nadváhu

Cholesterol – mocný strašák našich životů

Cholesterol – na jedné straně tolik potřebná, na druhé straně tak nechvalně známá organická látka. Zvýšený výskyt této steroidní látky už není pouze neblahou výsadou seniorů nebo starší generace, ale stále častěji se setkáváme s hyperlipidémií jak u mladých, tak i u dětí. Víme, proč se z dobrého sluhy stává zlý pán?

Budete mít zájem:  Alergie na psy – co ji způsobuje a jak ji léčit?

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Co je cholesterol

Dobrým ukazatelem zvýšené hladiny cholesterolu je homocystein

Ve zkratce C27H46O – látka steroidní povahy1, v jejímž základu je obří heterocyklus známý také jako cyklopentanoperhydrofenantren. Jedná se o základní stavební materiál, syntetizovaný v játrech (případně přijímaný potravou), zodpovědný za tvorbu buněčných membrán, pohlavních hormonů či vitamínu D.

Je také součástí žlučových kyselin, které emulgují tuky. Pokud se vysoká hladina cholesterolu objeví i u štíhlého nebo velmi mladého člověka, na vině bývá obvykle genetika – hovoříme o familiární hyperlipidémii, kdy je nutné častější monitorování krve i úprava životního stylu a jídelníčku.

Pokud pacient dodržuje základní rady, kterými jsou vyloučení tučných mas, uzenin, nekvalitních tuků a olejů nebo omezení kouření a alkoholu, a začlení pravidelný pohyb i odpočinek, pak je úprava cholesterolu většinou bez další medikace.

Doporučuje se také užívání potravinových doplňků, například koenzymu Q10, česnekových tobolek, rybího tuku aj.

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

V případě, kdy cholesterol nelze režimově upravit, je nutné sáhnout po farmakologickém řešení. To spočívá v dlouhodobém užívání některého léčiva z řad hypolipidemik (statiny, fibráty, kyselina nikotinová, ezetimib či pryskyřice aj.

) na základě doporučení České společnosti pro aterosklerózu.

Lékem volby jsou statiny, které jsou ještě obvykle doprovázené další souběžnou terapií, přičemž platí pravidelný monitoring krevního séra a sledování případných nežádoucích účinků (zvýšení jaterních enzymů ALT, myopatie, průjem, bolest hlavy, žlučové kameny aj.).

Rizikový věk mužů je zhruba od 30 let, více pak od 40 let. U žen pak po 50. roce života

Dobrým ukazatelem zvýšené hladiny cholesterolu je homocystein. Je to látka, která se negativně podílí na endogenní tvorbě cholesterolu při současné aktivaci enzymu HMG-CoA reduktázy v játrech. Při snížení hladiny homocysteinu dochází k blokování enzymu a snížení cholesterolu.

Příčiny vysokého cholesterolu

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Podle profesora MUDr. Josefa Veselky, přednosty Kardiologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Fakultní nemocnice Motol, každý druhý člověk v Česku pravděpodobně zemře na některé kardiovaskulární onemocnění. V Evropě umírá na infarkt každý šestý muž a každá sedmá žena. V motolské nemocnici pak ročně řeší asi 500 „menších“ infarktů myokardu a zhruba 200 „velkých“. Průměrný věk pacientů v Motole s touto diagnózou je 62 let u mužů a 66 let u žen. Rizikový věk mužů je zhruba od 30 let, více pak od 40 let. U žen pak po 50. roce života.

Pět tipů, jak si snížit hladinu cholesterolu

Dá se říci, že snaha snížit si hladinu cholesterolu není nic, co by člověk neměl zvládnout. V principu jde totiž o obecné doporučení pro zdravý životní styl – jen možná jídelníček je trochu specifický.

1.Zhubněte

Pokud máte nějaká kila navíc, hladině cholesterolu prospějete tím, že se jich zbavíte. Zhubnutí navíc vylepšuje poměr mezi hodným a zlým cholesterolem, takže pomůže nadvakrát. Pomoci přitom může i malý úbytek váhy: i shození tří až pěti kil by mělo vylepšit výsledky vašeho odběru krve.

O tom, jak správně hubnout, se nebojte poradit s odborníky. Nemějte také přehnaná očekávání, jak se už nedotknete sladkého a že denně strávíte hodinu ve fitku.

Protože pokud to nedodržíte, je těžké motivaci udržet a nespadnout zase do starého stereotypu.

Promyslete si předem, jak překonáte překážky, které vám v hubnutí brání: nedostatek času, náročnou péči o rodinu, nezdravé rituály a tak dále.

2.Hýbejte se

Zanesené cévy lze vyčistit i přírodním způsobem. Známe osm fungujících způsobůCholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků (statinů), na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Ke zlepšení hladiny cholesterolu byste se měli věnovat náročnější pohybové aktivitě 30 až 60 minut denně – a ne nutně vcelku, můžete si cvičení rozdělit třeba i na desetiminutovky. Během týdne by mělo jít minimálně o 150 minut pohybu.

Najděte si pohyb, který vás bude bavit: choďte na rychlé procházky, jezděte na kole nebo choďte plavat, nejlépe i s kamarádem, ale vždycky je potřeba, aby pro vás sport nebyl nutností, ale příjemnou aktivitou.

3.Upravte si jídelníček

Pro hladinu cholesterolu je zásadní hlídat si, co jíte. Seznam potravin, které je dobré omezit, přitom není nijak překvapivý: vaječné žloutky, vnitřnosti, plnotučné mléko (zdroje cholesterolu) a dále tuky – především tuky nasycené a transmastné.

Rizikem jsou proto smažená jídla, ztužené tuky, tučné maso, tučné mléčné výrobky, kupované sušenky, chipsy a sladkosti a podobně.

Je také vhodné vyhýbat se alkoholu – přiměřená je tak sklenka vína denně (podle některých výzkumů je dokonce víno v tomto množství hladině cholesterolu i užitečné, nicméně vědecké důkazy pro toto tvrzení nejsou dostatečné).

Škodí i kouření, které přispívá k usazování cholesterolu na stěnách cév – ateroskleróze. Potraviny, které se do diety pro snížení hladiny cholesterolu naopak hodí, najdete v rámečku.

4.Doplňky stravy mohou pomoci

I když věda účinky doplňků stravy na hladinu cholesterolu zatím nepotvrdila, některé doplňky by užitečné být mohly.

Obecně platí, že pokud je vyzkoušíte, uškodit byste si neměli – jen je třeba probrat jejich užívání s lékařem nebo lékárníkem, aby odhalili možné interakce s léky, které užíváte.

Doporučují se například doplňky stravy obsahující vlákninu: ovesné otruby, světlé psyllium nebo ječmen.

Co si pamatovatPři vyšetření krve se nezjišťuje jen celkové množství cholesterolu v krvi, ale rozlišují se jeho dva typy: LDL cholesterol, který roznáší cholesterol z jater do těla, čímž může přispět k ateroskleróze a jeho hladina by měla být co nejnižší (optimálně do tří mmol/l), a HDL cholesterol, který naopak cholesterol sbírá, v játrech ho nechává likvidovat a jeho množství by naopak mělo být vyšší (nad 1 mmol/l u mužů, nad 1,2 mmol/l u žen). Celkově by pak cholesterolu mělo být nanejvýš 5 mmol/l; je nicméně důležité zohlednit i vzájemný poměr obou typů cholesterolu.

Pomoci mohou také extrakty z artyčoku či zeleného čaje, rybí olej, niacin či proteiny ze sóje. Hladinu LDL i celkového cholesterolu snižuje doplněk stravy se syrovátkovým proteinem: koupí se především ve specializovaných obchodech a obsahuje i návod k použití. Především ženám po přechodu a lidem, kteří mají v krvi cholesterolu opravdu hodně, může k jeho snížení pomoci lněné semínko.

Vliv na hladinu cholesterolu se přisuzuje i česneku (čerstvému i různým doplňkům stravy s jeho obsahem).

Některé doplňky stravy z červené fermentované rýže (rýže s plísní Monascus purpureus) obsahují látky monacoliny, přičemž monacolin K je látka, kterou obsahuje rozšířený lék na snížení cholesterolu Lovastatin.

Bohužel je obtížné zjistit, jaký je přesně obsah této látky v doplňcích stravy, které se k tomuto účelu prodávají – odborníci proto při jejich užívání radí zvýšenou opatrnost.

5.Buďte pod lékařskou kontrolou

Pokud se vám nepodaří snížit hladinu cholesterolu na únosnou míru pomocí diety nebo hubnutí, je potřeba pomoci tělu léky – dlouhodobě zvýšený cholesterol přispívá ke kardiovaskulárnímu onemocnění a takový infarkt nebo mrtvice mohou mít fatální následky. Medikamentů na vysoký cholesterol je mnoho: nejrozšířenější jsou statiny, ale používají se i fibráty, iontoměniče a další.

Nejlepší ale samozřejmě je, pokud k léčbě vysokého cholesterolu vůbec nemusí dojít. Prevence přitom není nijak složitá: je to obecně zdravý životní styl. Dodržování optimální váhy, přiměřený pohyb, omezení alkoholu, nekuřáctví, dieta s omezeným množstvím tuků bohatá na zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny.

Nejdůležitější potraviny pro snížení cholesteroluVláknina: Rozpustná vláknina omezuje vstřebávání LDL cholesterolu do krve. Najdete ji třeba v ovesné mouce nebo ovesných otrubách, a také v ječmeni, fazolích, jablkách, hruškách a sušených švestkách. Potřebnou denní dávku vlákniny vám dodá třeba 1,5 šálku ovesné kaše doplněné o banán.Ořechy: Vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu, pekanové či pistáciové ořechy a další suché plody ze stromů vám mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Jsou hodně tučné, takže byste jich neměli jíst moc – tak 50 g denně – a samozřejmě ne pražené, solené nebo obalené v cukru. Můžete jimi například vylepšit svůj zeleninový salát místo sýra nebo masa nebo si je dát místo mlsání.Avokádo: Když se řekne avokádo, nejspíš si představíte omáčku guacamole k báječným mastným křupavým nachos. Tato kombinace pochopitelně zdravá není, nicméně zařazením avokáda do jídelníčku ve zdravější úpravě svou hladinu cholesterolu vylepšit můžete – především pokud máte nadváhu nebo jste dokonce obézní. Můžete si zkusit dát guacamole třeba se syrovou zeleninou (například okurkou) nebo si z avokáda udělat přílohu či jeho plátky oživit salát nebo sendvič.Olivový olej: Olivový olej i některé další rostlinné oleje (řepkový, některé druhy slunečnicového) jsou podobně jako avokádo zdrojem nenasycených mastných kyselin – je proto vhodné je používat místo másla na vaření i do studených jídel. Vliv na vylepšení hladiny cholesterolu se připisuje i oleji sezamovému či bodlákovému nebo oleji z vlašských ořechů.Potraviny se steroly a stanoly: Některé potraviny se vyrábějí speciálně upravené tak, aby hladině cholesterolu prospívaly – snížily množství toho zlého. V Česku jde například o margarín Flora Pro-activ.Zelený čaj: Ke zdravému jídelníčku patří i dostatečný pitný režim. A pokud do něj zařadíte i zelený čaj (ten z lístků, ne limonádu z lahve), měl by být blahodárný účinek na váš cholesterol zvláště patrný.Ryby a omega-3 mastné kyseliny: I když tyto kyseliny nemají na hladinu cholesterolu přímo vliv, pomáhají předcházet jeho usazování v cévách, a proto by ve stravě osob s hypercholesterolemií neměly chybět. Najdeme je například v makrele, sivenovi, sledi, sardince, tuňákovi, lososovi nebo platýsovi.
Budete mít zájem:  Jak na potničky (miliaria) – příznaky, příčiny a léčba

Článek vyšel v dubnovém vydání časopisu Zdraví.

Kristina Procházková pro časopis Zdraví

Lékem na cholesterol jsou statiny. Léky účinné i obávané | Zdraví

Při léčbě vysoké hladiny cholesterolu účinně pomáhají léky statiny. Výjimečně však pacientům mohou způsobit potíže.

Srdečně-cévní onemocnění, tedy infarkt, u nás ročně připraví o život asi sto tisíc lidí. Další desetitisíce podlehnou mozkové mrtvici. Zpravidla je viníkem vysoký cholesterol. Způsobuje kornatění tepen, což riziko těchto nemocí zvyšuje.

Vysoká hladina cholesterolu je civilizační onemocnění. Způsobuje ho současný styl života. Lidé až příliš přijímají nevhodnou potravu, málo se hýbou a stresují se. Stačilo by to změnit a hladina cholesterolu by se u valné většiny lidí držela v normálu. Cholesterol by se zbavil nálepky strašáka.

Cholesterol potřebný

Pro organismus je totiž důležitý. „Cholesterol je látka nutná pro správnou funkci řady orgánů a systémů, například tvorbu některých hormonů nebo žlučových kyselin.

Jaterní buňka si cholesterol jednak sama vyrábí a jednak jej přijímá z krve pomocí,ručiček‘ či řekněme,lapačů‘ na svém povrchu, pomocí kterých cholesterol vychytává,“ vysvětluje docent Lukáš Zlatohlávek ze 3. interní kliniky 1.

lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Cholesterol nebezpečný

Když je však cholesterolu příliš, tedy hlavně toho „zlého“ LDL cholesterolu, dochází k onemocnění srdce a cév. Problém je, že vysoký cholesterol nijak nebolí. Pacienti tak svůj stav často podceňují. Přitom mají k dispozici léky s prokazatelným účinkem. Co by za to dali pacienti jiných diagnóz, na něž léky neexistují.

  • Srdečně-cévní onemocnění si v ČR ročně vyžádají sto tisíc obětí Polovina lidí, kteří prodělali infarkt, přestává do dvou let brát léky, jak by měli. Riziko nového infarktu se tím zvyšuje o 50–80 %
  • Ovlivnitelné kouření vysoká hladina cholesterolu v krvi vysoký krevní tlak cukrovka 2. typu
  • Neovlivnitelné: 
  • věk (ženy nad 55 let, muži nad 45 let) mužské pohlaví vrozené předpoklady

Hladinu cholesterolu snižují statiny. Jak fungují? „Pomocí statinů přerušíme v různé míře výrobu cholesterolu uvnitř buňky. Protože jaterní buňka cholesterol potřebuje pro svou správnou funkci, vystrčí na svém povrchu více,lapačů‘, a tím vychytává cholesterol z krve, takže jeho hladina klesá,“ vysvětluje velice jednoduše docent Zlatohlávek.

Pokud má pacient jen zvýšený cholesterol, lékař doporučí změnit stravu a přidat pohyb.

Přitom vysvětluje, že pokud se tak nestane, dříve či později pacient dospěje do stadia, kdy hladina cholesterolu dosáhne takových hodnot, že mu bude nutné léky předepsat. Jsou však lidé, kteří se bez statinů neobejdou.

Mezi nejvíce rizikovou skupinu patří pacienti po srdečním infarktu, cévní mozkové příhodě či s aterosklerózou. Ti musejí statiny užívat doživotně.

„Dále lékař předepisuje tyto léky pacientům v takzvaném vysokém a velmi vysokém kardiovaskulárním riziku, tedy zejména lidem s cukrovkou, pacientům s onemocněním ledvin a pacientům s kumulací rizikových faktorů, což jsou ti, kteří se potýkají s vysokým krevním tlakem, a zejména kuřáci. Tito pacienti podle výsledků vědeckých výzkumů jasně z této terapie profitují,“ podotýká Lukáš Zlatohlávek.

Obavy „MUDr. Googla“

Cholesterol: strašák, nebo zabiják? Zachránit život může i obyčejná procházka

Medicína sice nesmírně pokročila, ale pořád skrývá mnohem víc otázek než jasných odpovědí. Do diskusí o konkrétní léčbě chorob se navíc zapojují studie, placené z neprůhledných grantů, farmaceutičtí lobbisté anebo výrobci nejrůznějších potravin.

Vzhledem k tomu se můžeme dlouhodobě hádat o prospěšnosti či škodlivosti alkoholu a kávy, tuků živočišných i rostlinných, o správné denní porci pohybu a třeba i o plusech a minusech vegetariánství, veganství, požívání raw potravin apod.

Cukr: nový arcinepřítel

Diskuse o cholesterolu jsou ovšem zvláště ožehavé – vždyť se celosvětově týkají desítek milionů lidí a v léčbě se točí astronomické sumy. Jako prakticky u všech medicínských otázek můžete i tady najít nejrůznější názory; často přímo protichůdné.

Příkladem může být nedávná „rehabilitace“ živočišných tuků a vajec – potravin, které byly v souvislosti s cholesterolem po řadu let démonizovány.

Najednou vítáme zpět s otevřenou náručí, zatímco dříve do nebes vynášené margaríny a podobné náhražky živočišných tuků jsou právem odmítány.

Přečíst článek ›

V dokumentech Evropské kardiologické společnosti dnes najdete průzkumy (včetně megastudie shrnující výsledky bádání z téměř 50 států světa), které potvrzují, co nám zdravý rozum už dávno napovídal: že totiž pro zachování správných hladin cholesterolů („dobrého“ HDL i „zlého“ LDL) máme jíst čerstvou, pestrou a zdravou stravu, nikoli bůhvíjakými chemikáliemi prosáklé umělé tuky, uzeniny apod.

„Ve vejcích nevidím žádný problém, doporučuji ale spíš krátké povaření než smažení na olejích,“ říká k tomu Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka sítě výživových poraden Svět zdraví.

„Podobné je to i s konzumací mléka. Tady problém nevidím v mléku samotném, ale v jeho nepřirozené technologické úpravě.

Naopak margarínům s transmastnými kyselinami a potravinám obsahujícím ztužené tuky se vyhýbejte.“

Přečíst článek ›

Na zřejmě největšího nepřítele lidského zdraví byl dnes nově pasován rafinovaný cukr – ten bychom opravdu neměli konzumovat v přílišném množství, což ale ví každé malé dítě.

Hledáte vhodný druh pohybu? Zkuste jógu:

Určitý problém mimochodem představuje i stanovení optimální celkové hladiny cholesterolu v krvi: obvykle se pracuje s hodnotou 5,0 mmol/l, ale někteří odborníci prosazují hladinu 6,5 a jiní naopak až 3,5 mmol/l. I tento aspekt dobře ilustruje, kolik nejasností kolem cholesterolu a statinů ještě je. Ostatně ani pořádně nevíme, proč a jak hladiny cholesterolu u lidí kolísají…

Cholesterol: čím více, tím lépe?* Existují i teorie, podle nichž nemáme v těle dobrý a zlý cholesterol – dobré jsou oba.

To, že mají na svědomí usazeniny v krevním řečišti, prý je jen dobře – má jít o jakési „záplaty“, které cévy chrání před záněty způsobenými kyselostí v těle.

Jako důkaz se uvádí Japonsko, kde je nejvíce dlouhověkých lidí a současně zde mají jedny z nejvyšších hodnot cholesterolu na světě. Na internetu najdeme řadu studií, podle nichž nízká hladina cholesterolu způsobuje různé choroby.

* Jsou tu však i počiny hodné větší pozornosti. Například japonské ministerstvo zdravotnictví před pěti lety vyřadilo cholesterol ze svého seznamu doporučovaných hodnot různých látek v těle. Tvrdí přitom, že „cholesterol není látkou, která by si zasloužila pozorování či kterou je možné se předávkovat“. Podobné hlasy se ozývají i z USA.

Budete mít zájem:  Polychlorované bifenyly – čím jsou nebezpečné pro naše zdraví?

Zrádné vedlejší účinky

Předmětem bouřlivých diskusí se staly i samotné „léky na cholesterol“, tedy statiny. Je jim připisován dlouhý seznam negativních vedlejších účinků – počínaje bolestmi svalů a cukrovkou přes poškození jater, chronickou únavu a nespavost až po sexuální dysfunkce.

Na druhé straně jsou tu ovšem vědecké práce, publikované například v prestižním časopise The Sciencist, podle nichž mají statiny naopak dobré vedlejší účinky – pomáhají údajně proti osteoporóze, roztroušené skleróze a Alzheimerově chorobě či senilní demenci. Proto se dokonce po určitou dobu zvažovalo, že by se jimi povinně „obohacovaly“ potraviny typu hamburgerů! Pochybnosti ale nakonec převážily, a tak z toho sešlo.

Přečíst článek ›

Objevily se totiž studie s přesně opačnými výsledky, než k jakým došel The Sciencist. Podle nich statiny mimo jiné ničí paměť, snižují imunitu a působí choroby jater.

Největší problémy prý vznikají při souběžném používání statinů a některých jiných léků (včetně běžných antibiotik). Nejvíce ohroženy jsou starší ženy trpící chorobami jater nebo ledvin.

Statiny se mimochodem „nesnášejí“ ani s některými potravinami: třeba s grapefruitem.

Je tu nový způsob léčby!

Je s podivem, jak relativně málo je otázka statinů, které užívá každý desátý Čech a jejichž účinky na zdraví pacientů mají vliv na životy milionů rodin, veřejně diskutována. Současná realita je v podstatě taková, že většina lékařů se „zakopala“ na starých pozicích, podporujících léčbu statiny, zatímco jejich odmítání je v rukou různých občanských iniciativ apod.

U občanů trpících problémy s LDL cholesterolem pak záleží hlavně na tom, do jaké míry věří klasické medicíně a jak popřávají sluchu novým trendům. Tady musíme konstatovat, že jakkoli mají Češi své lékaře rádi a věří jim, v otázce statinů řada z nich lékařská doporučení odmítá.

Přečíst článek ›

Po které zelenině sáhnout?

Užitečná je vlastně každá zelenina (i ovoce), některé ale hladinu cholesterolu přímo snižují. Například česnek, jehož hodnota je známa po staletí. Také však třeba červená řepa, mrkev, celer, rajčata anebo i docela obyčejné brambory – ty vlastně představují jakýsi „multivitamin“.

Je ovšem nezbytné zeleninu i ovoce požívat kvalitní (v zimě se skládají vlastně jen z vody a hnojiv), čerstvé a upravené tak, aby jejich léčivé vlastnosti nebyly poškozeny.

Pro řadu lidí může být nepříjemnou zprávou, že „zlý“ cholesterol v našich žilách zvedá i kouření a požívání alkoholu, o obezitě ani nemluvě.

Až další vývoj zřejmě ukáže, kdo má pravdu. Je dokonce možné, že ji tak trochu mají obě strany – pro jednoho pacienta je léčba statiny vhodná, druhému vyhovují jiné typy terapie. „Léky na snižování hladiny cholesterolu se stále vyvíjejí.

Jako nejnovější je zde asi takzvaná antiadhezivní terapie, která funguje na principu blokování vazby LDL cholesterolu na konkrétní receptory,“ říká docent Kašparovský. „LDL cholesterol je poté vracen do jater, kde se rozloží.

Tyto léky vykazují méně nežádoucích účinků.“

Rozšířením nové metody léčby by se velmi dobře vyřešilo statinové dilema. Ihned se tu však objevil další rozpor, který se týká cholesterolových diet.

Podle některých vědců, například amerického profesora Michaela Hertoga, totiž na hladinu cholesterolu v našem těle strava nemá prakticky žádný vliv! Za oceánem jsou vůbec vůči tradiční léčbě vysokého cholesterolu stále skeptičtější: dokonce se tam publikují tvrzení, podle nichž jsou snahy o snižování hladiny LDL cholesterolu dietami zbytečné, protože tělo si tuto látku vyrábí samo dle vlastního uvážení a na naše snahy nebere ohled. Publikovány byly i články, podle jejichž autorů příliš nízká hladina cholesterolu (LDL i HDL) v těle vede k častějšímu výskytu rakoviny.

Přečíst článek ›

Nejlepší lék? Štěstí!

Rovněž v USA pak zjistili, že nejlepší prevencí proti většině neinfekčních chorob je šťastný život. „Harmonický život, spokojenost se sebou samým a zdravý vztah k vlastnímu tělu je základem duševního i fyzického zdraví,“ podotýká k tomu Monika Bartolomějová.

Zkuste pegan dietu:

„Je obecně známo, že dlouhodobý stres zapříčiňuje řadu potíží – problémy s hmotností, špatnou pleť, sníženou imunitu a další. Harmonický život zde hodně pomůže, je ale důležité zaměřit se i na další aspekty.

Hlavně se ve své stravě snažte dávat přednost přirozeným potravinám před polotovary a jezte ve větší míře lokální potraviny a biopotraviny.

Nezapomínejte se také hýbat a volný čas trávit s lidmi, na kterých vám záleží…“

Procházka vám zachrání život

Odpovídá doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D., děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Kolik procent české populace trpí „zlým“ cholesterolem a jak se právě ten podepisuje na průměrné délce života?Podle posledních šetření cca sedmdesát procent, přičemž více jsou ohroženi muži než ženy.

Vliv na délku života nelze jednoznačně určit. Záleží na dalších faktorech, jako je vysoký krevní tlak, obezita, kouření a věk. Pokud se vezmou v potaz všechny tyto faktory, lze ale spočítat možné zvýšené riziko úmrtí.

Je léčba cholesterolu doživotní záležitostí, nebo se pacient může – úpravou životního stylu – vyléčit sám?Úspěšnost léčby záleží vždy především na pacientově ochotě změnit životní styl. Léky sice tlumí negativní vliv cholesterolu, nicméně samy o sobě k vyléčení nevedou.

Přečíst článek ›

Může člověk sám na sobě rozeznat, že má problémy s cholesterolem?Velmi obtížně. Většina příznaků je nespecifických a objeví se až v pokročilé fázi.

O současných lécích na cholesterol se traduje, že poškozují svaly.

Je to pravda – respektive, jaké mají vedlejší účinky?Jako většina léků i ty, používané na léčbu cholesterolu, vykazují nežádoucí účinky, mezi které patří možné poškozování svalů v důsledku jejich horšího zásobení cholesterolem, který je u této tkáně více důležitý pro stabilitu buněčné membrány. Nicméně zpravidla se tyto nežádoucí účinky vyskytují při nesprávném užívání léku, případně při kombinaci s alkoholem, který může ovlivnit vstřebávání léčiva.

Nedávno došlo k „rehabilitaci“ živočišných tuků – nechystá se v současnosti zas nějaké podobné překvapení?V současné době se diskutuje, do jaké míry je možné ovlivnit hladinu cholesterolu čistě změnou stravy.

Jako významnější faktor pro ovlivnění hladiny cholesterolu se totiž jeví dostatek vhodného pohybu. Zvýšená hladina cholesterolu je především ukazatelem nezdravého životního stylu.

Většina pacientů si tuto nemoc v podstatě vypěstuje jednak špatnou životosprávou, ale především nedostatečným vhodným pohybem, kterým může být například chůze, trvající alespoň 20 minut, ideálně 45 minut denně.

Přečíst článek ›

Nestačí jen zdravě jístTři čtvrtiny Čechů a Češek mají zvýšenou hladinu cholesterolu – i děti a velmi mladí lidé. Podle současného převažujícího lékařského názoru by celková hladina cholesterolu v těle dospělého člověka neměla překročit limit 5,2 mmol/l.

Co přemíra cholesterolu způsobuje, je obecně známo – zanášení cév, které může vést k jejich ucpání s fatálními následky.

Hladinu cholesterolu, jenž je jinak v rozumné míře pro lidské tělo velice prospěšný, lze upravit užíváním medikamentů. Není však ideální spolehnout se pouze na ně.

V každém případě by člověk trpící problémy s cholesterolem (tedy tři ze čtyř našinců) měl také upravit svůj jídelníček a životní styl.

Nezbytný (i z řady jiných důvodů) je pohyb, dostatečný příjem tekutin, ovoce, zeleniny i celozrnných potravin. Samozřejmě také přiměřený podíl ryb v našem menu, to ale jistě každý ví.

  • Lékaři, zabývající se celostní medicínou, k tomu dodávají, že je nutné také žít dobrý život, být v rámci možností šťastný a spokojený se svojí existencí. To je ovšem lék, kterého se bohužel mnohým z nás (i kvůli stresu ze stálé honičky za penězi) nedostává…
  • IVO BARTÍK

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *