Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Chlorofyl jako přírodní látka prospěšná pro naše zdraví zažil již před několika lety svůj vzestup na poli zdravé výživy i léčitelství. Všichni víme, že se jedná o zelené rostlinné barvivo. Je základovým kamenem celé přírody, protože umožňuje fotosyntézu.

Přeměňuje sluneční energii na chemickou, která je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku – látek nezbytných pro život na Zemi. S čím nám může tato přírodní látka pomoct a odkud jí získáme nejvíce se dozvíte v článku.

Vyzkoušený pomocník pro doplnění chlorofylu

Vysokým obsahem chlorofylu se pyšní zelené superpotraviny. Získejte z nich co nejvíce pohodlně užíváním jedinečné supersměsi Blendea SUPERGREENS.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Chlorofyl a jeho bratr hemoglobin

Pozoruhodným zjištěním již krátce po objevení chlorofylu na počátku minulého století bylo, že jeho chemická struktura je téměř shodná se strukturou hemoglobinu – červeného krevního barviva, které je odpovědné za přenos kyslíku v těle. Jediným rozdílem je centrální atom, jenž tvoří u chlorofylu hořčík a u hemoglobinu železo.

Chlorofyl tak zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tím zlepšuje krevní obraz. To je pro nás prospěšné především v případě, že trpíme chudokrevností, tedy poruchou tvorby červených krvinek a jejich nedostatkem.

Chudokrevnost se vyznačuje nejčastěji únavou, bledostí, dušností a sníženou výkonností. Projevy jsou ale rozmanité podle konkrétního typu onemocnění.

Býváte často unavení a zadýcháte se i při malém výkonu? Přečtěte si náš článek o chudokrevnosti, kde se dozvíte další užitečné informace.

Všestranné účinky chlorofylu

Zlepšení krvetvorby není jediným pozitivem, které může chlorofyl nabídnout. Je bohatý na spoustu potřebných látek. Obsahuje vitamíny K, C a kyselinu listovou, z minerálů pak železo, vápník a hořčík.

Zároveň je chlorofyl považován za silný antioxidant, jenž zpomaluje stárnutí organismu. Neutralizuje totiž volné radikály, které způsobují chátrání buněk.

O významu a účincích antioxidantů čtěte v článku Antioxidanty a bohaté potraviny.

Mimo to má chlorofyl protizánětlivé a hojivé účinky, velmi pozitivně působí na kůži. Již v roce 1940 přinesl odborný časopis Journal of Surgery zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran.

Výživoví poradci doporučují chlorofyl také jako zásadotvornou složku, která pomáhá při překyselení organismu způsobeného nesprávnou stravou. Právě překyselení může být příčinou mnohých zdravotních problémů.

Týká se vás překyselení? Zjistěte to v článku Překyselení organismu jako riziko moderní stravy.

Chlorofyl působí skvěle při špatném zažívání. Harmonizuje trávicí trakt a podporuje správnou funkci peristaltiky střev. Pohlcuje také pachy, pomáhá neutralizovat zapáchající dech a je přidává se i do deodorantů.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Shrnutí účinků chlorofylu

  • podporuje krvetvorbu
  • působí antioxidačně a zpomaluje stárnutí
  • bojuje proti infekcím a zánětům, zlepšuje hojení
  • zlepšuje pleť
  • pomáhá proti překyselení organismu
  • upravuje trávení
  • pohlcuje pachy

Jak chlorofyl užívat?

Samotný chlorofyl můžeme užívat jako tekutý koncentrát, který je výtažkem ze zelených rostlin. Takovýto tekutý chlorofyl pak přidáváme po kapkách do vody.

Lepší než užívat samotný chlorofyl je však zaměřit se na potraviny, jenž ho obsahují vysoké množství. Tělu tak dodáme více důležitých látek a komplexně posílíme naše zdraví.

Které potraviny mají chlorofylu nejvíce?

Poznávacím znamením pro chlorofyl je zelená barva. Protože jde o rostlinné barvivo, najdeme ho v ovoci, zelenině, bylinkách či dalších rostlinách. Tady vám přinášíme výčet těch nejbohatších.

Chlorella a spirulina

Možná je někteří z vás ještě neznají. Chlorella je sladkovodní řada s největší koncentrací chlorofylu vůbec, spirulina je sladkovodní sinice rovněž obsahující vysoké množství chlorofylu. Obě tyto rostliny se sobě v mnohém podobají a mají na náš organismus podobné účinky.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Chlorella

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Některé zdroje uvádějí, že je dokonce jediným rostlinným zdrojem vitamínu B12, jehož nedostatkem trpí především lidé orientující se pouze na rostlinnou stravu (vegani). Z minerálů mají významné zastoupení draslík, hořčík, vápník, fosfor či železo.

Chlorella a spirulina působí detoxikačně, pomáhají snižovat cholesterol a optimalizovat krevní tlak, urychlují metabolismus, zmírňují překyselení organismu a mnoho dalšího. Užívají se ve formě tablet či prášku.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Spirulina

Zelený ječmen a mladá pšenice

Ječmen a pšenice jsou dvě plodiny známé již dlouhá staletí, jako léčivé prostředky přinášející tělu životně důležité látky jsou však využívány až v posledních letech.

Pokud mluvíme o zeleném ječmeni a mladé pšenici, máme na mysli jejich mladé výhonky, které jsou přímo napěchované vitamíny, minerály a stopovými prvky, z nichž tato rostlinka roste.

Tyto látky jsou z nich získávány lisováním či sušením. Užívají se tedy nejčastěji formou prášku rozmíchaného ve vodě.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Zelený ječmen

Kromě množství chlorofylu v nich najdeme vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, z minerálů draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík a další. Zelený ječmen a mladá pšenice nás chrání před civilizačními chorobami, zlepšují naši imunitu, mají výborné účinky na naši pleť, optimalizují trávení, čistí cévní stěny a udržují tak srdce v kondici a mnoho dalšího.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Mladá pšenice

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Pokud nechcete sahat po doplňcích stravy, můžete chlorofyl svému tělu dopřát formou listové zeleniny, ovoce a bylinek. Podívejte se, které ho obsahují nejvíce.

Listová zelenina

Mezi listovou zeleninou vede špenát, dalšími významnými zdroji chlorofylu jsou však také kapusta nebo mangold. Prakticky ale stačí jíst vše, co je zelené a chlorofyl vám chybět nebude.

Hrášek, chřest či brokolice

Hrášek je velmi vhodný pro zařazení do jídelníčku nejen kvůli hodnotným vitamínům a minerálům, ale také kvůli vysokému obsahu bílkovin. Chřest je bohatý na antioxidanty, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu. S brokolicí zase dodáte tělu velmi důležitý hořčík.

Čerstvé bylinky

Nejen že jsou výborným zdrojem chlorofylu, ale také jsou velmi chutné a obohatí každé jídlo.

A dále…

Chlorofyl poznáme v přírodě velmi snadno. Čím zelenější rostlina je, tím více chlorofylu má. Najdeme ho tak třeba i v zelených fazolkách, zelené paprice, avokádu, roznovém víně, okurkách a stovkách dalších potravin.

Pozor na znehodnocování chlorofylu

Stejně jako u dalších látek se hodnota chlorofylu tepelnou úpravou výrazně snižuje. Nejvíce ho tedy získáme z potravin v syrovém stavu. Pokud nezvládáte denně sníst několik kusů ovoce či zeleniny, abyste si zajistili jeho dostatečný přísun, máme pro vás tip!

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Jenom stěží dokážete ráno tělu dodat něco výživnějšího, než právě zeleninové smoothie. Energie jako řemen!

Připravte si chutné smoothie, kterým dodáte tělu spoustu živin a ještě si pochutnáte. Máme pro vás hned několik receptů na zelená smoothie napěchovaná chlorofylem:

KLIKNĚTE také na kategorii Smoothie receptů, kde neustále přidáváme nové zdravé inspirace. 

Zelené potraviny aneb nechme se inspirovat přírodou

Snad nic v přírodě nevyvolává tak silný pocit zdraví a svěžesti jako „zelenáči“.

Že to slovo zatím neznáte? Je to jednoduché – jsou to všechny zelené potraviny, hlavně mladé výhonky, natě, ale i řasy obsahující zelené  barvivo chlorofyl, které jsou doslova nabité vitamíny, minerály a spoustou biologicky aktivních látek.

Proto čistí lidské tělo, jsou zdrojem celé řady cenných živin, ale také nám dokážou dodat neuvěřitelné množství energie a podpořit naší vitalitu. A právě udržování vysoké úrovně vitality je tím pravým elixírem nesmrtelnosti.

Zelené potraviny jsou doslova klenoty, které příroda nabízí našemu tělu. Pomáhají k přirozenému vyživení a zajišťují dostatek psychické a fyzické energie. Obsahují celé spektrum cenných živin – zejména minerálů.

Jsou zdrojem antioxidantů, chlorofylu, vlákniny a nezřídka fytoplanktonu. Řada zelených skvostů obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které jsou nepostradatelné pro tvorbu buněk, veškeré životní funkce a regeneraci organismu.

A není divu, vždyť jsou to mnohdy první radostné výhonky rostlinek obsahující celý potenciál života v té největší síle.

Mezi zelené superpotraviny patří spirulina, chlorella, mladý ječmen, pšenice a oves, vojtěška, petržel, špenát, zázvor, bazalka, ovesná stébla, kopřiva, brokolice, rohovník, chaluhy, řasy nori a alaria.

Všechny tyto potraviny jsou cenné dary přírody, které bychom měli konzumovat v syrovém stavu, abychom tak maximálně využili celý jejich léčivý potenciál. Jednou z variant jsou zelené saláty s různými druhy trav. Druhou možností jsou šťávy z trav v suché podobě zpracované do teploty 42°C.

Velkým přínosem zelených rostlin je chlorofyl, tedy zelené barvivo, díky kterému rostliny využívají sluneční paprsky pro svoji výživu. Zajímavostí je, že molekula chlorofylu se velmi podobá červenému krevními barvivu.

S tím rozdílem, že zelený chlorofyl má v centru molekuly vázaný atom hořčíku, zatímco v hemoglobinu je to atom železa. Z tohoto důvodu může chlorofyl podporovat zdravou krvetvorbu. A proto se také tradičně používá na zlepšení hojení poškozených tkání.

Další jeho skvělou vlastností je, že do svého středu může navázat i jiné molekuly, třeba těžkých kovů. Tímto způsobem tedy dokáže tělo „čistit“.  

Budete mít zájem:  Jak se dá odstranit tetování? Jaké jsou možnosti?

Tyto superpotraviny přirozeně obsahují aktivní enzymy, které zabraňují procesu stárnutí. Funguje tu přímá úměra – čím více syrové rostlinné stravy sníme, tím více má tělo enzymů podporujících omlazování organismu. Naše tělo si dokáže enzymy samo vytvářet, ale jde o náročný proces, a proto se tato schopnost s postupujícím věkem a únavou organismu snižuje.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Trávy versus řasy

Nejznámější jednodruhové zelené potraviny, které si můžete koupit v té nejčistší podobě přímo připravené ke konzumaci, jsou zelené trávy: mladý ječmen a pšenice nebo řasy: spirulina a chlorella a potom již předpřipravené směsi různých zelených ingrediencí, o kterých bude řeč později. Jak si mezi nimi vybrat a v čem se vlastně liší?

Mladé trávy (ječmen, pšenice) najdete většinou ve formě usušené šťávy, kterou jednoduše smícháte s vodou a protřepáním během dvaceti vteřin vytvoříte zelený nápoj. Chuťově jsou příjemné a jemné. Mladá pšenice je sladší než ječmen, protože v ní najdeme více přirozených cukrů. Veškeré mladé výhonky a natě jsou plné síly a živin, vždyť představují první dary klíčících semínek.

Chlorella je sladkovodní zelená řasa, která se často suší a lisuje do tablet. Ty pak můžete rozkousat a spolknout. Chutí je příjemná a jemná. Její užití je velmi univezální. Dokonce ji milují i děti, pro které je to prostě „zelený bonbon“, pro zdravé děti je to skvělý přirozený zdroj živin.

Tip: pokud pochybujete o své odvaze zkusit poprvé zelenáče, vyzkoušejte mladý ječmen nebo chlorellu. Chutí jsou jemné a nasládlé, a můžete je i kombinovat s dalšími šťávami. Ječmen dobře chutná například smíchaný s jablečným moštem.

Spirulina se sice zelené řase podobá, ale je to vlastně sinice, a navíc „modrá“. Je typická svou aromatickou chutí, kterou si buďto ihned zamilujete, nebo vám nemusí chutnat nikdy.

Skvěle prospívá naší krvetvorbě, protože obsahuje zmiňovaný chlorofyl a nadto také velké množství železa plus celé spektrum vitamínů B (včetně vitamínu B12).

Někdo si spirulinu rád dává namísto ranní kávy pro „nakopnutí“ organizmu do dalšího dne.

Tip: Běžně se dodává se ve formě prášku smíchatelného s vodou nebo tablet. Pokud vám však spirulina prostě nechutná, nezoufejte! Právě pro labužníky ji nabízíme v křupavé verzi – jemné nebo pikantní chuti s masala kořením. Je to opravdu jedinečná lahůdka, která dobře poslouží také jako tečka při dochucování pokrmů, například salátů.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená životJak si je dopřávat?

Konzumace zelených superpotravin je ideální zrána, kdy je trávicí trakt prázdný a připravený pro vstřebání enzymů, které pak mohou během dne blahodárně působit. Pokud bychom „zelenáče“ užívali společně s další potravou, spotřebují se tyto enzymy přednostně v trávicích procesech.

Zelené travičky, které se vyskytují v našich končinách, si můžete natrhat přímo na louce a přidat si je do salátu. Rychlejší variantou jsou usušené šťávy ve formě prášku, který smícháme dle doporučeného dávkování s vodou, šťávou nebo smoothie. Protřepeme v shakeru nebo zamícháme – příprava je supersnadná.

Možná by naši předci nechápavě kroutili hlavami, proč uchováváme zelené trávy ve svých spížích v krabičkách nebo sáčcích.

Nicméně v době, kdy neseženeme veškeré potraviny v požadované kvalitě, kdy nebydlíme v přírodě, chybí nám louka plná netknuté trávy i čas ji nasbírat a zpracovat, se jako nejschůdnější varianta jeví odběr zelených superpotravin od renomovaných přírodě nakloněných společností.

Navíc většina přípravků obsahuje čistou usušenou šťávu ze zelených trav, která je pro naše tělo mnohem lépe stravitelná a živiny ze získané šťávy jsou pro organismus snadněji dostupné.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Zelené koktejly ve směsích

Protože však většina z nás nebydlí na samotě u lesa, za kterým by měla palouček s čistými trávami přímo z přírody, aby si je doma odšťavnila, popř. usušila, hledáme v naší rychlé době jiné varianty.  

Proto existují úžasné kombinace těchto nasušených trav nebo šťáv, vytvářející blahodárné směsi těch nejlepších zelených potravin dohromady.  

Nevíte, kterou verzi zvolit? Zkuste směs základních natí Ormus Super Greens Bio Natural. Díky skvělému sladění jednotlivých přísad tvoří chuťově velmi jemný a delikátní nápoj. Pokud se trochu bojíte „zeleného aroma“, je to pro vás jasná volba.

 Naprosto unikátním přípravkem je Ormus Super Greens Bio Mint. V obou případech jde o kombinaci zelených natí s probiotiky, ve variantě Mint navíc ochucené svěží mátou a sladkou stévií.

Dohromady tvoří opravdu vynikající kombinaci, která harmonizuje a obnovuje trávicí procesy.

Tip: Ormus je ideální přípravek i na cesty jako prevence cestovatelských průjmů.

Elite green protein je jedinečný mix sloužící jako zdroj proteinů ze spiruliny a chlorelly. Mimoto obsahuje jemně vyladěnou směs šťáv z dalších mladých natí. Bonusem je obohacení o další aktivní enzymy a probiotika. Účinek pro zdravé trávení i pro obnovu tělesných tkání je proto zaručený.

Vitamineral je řada směsí, které lze kombinovat, protože se navzájem doplňují. Vitamineral Green přináší sílu „vzdušných“ částí rostlin, tady hlavně natí.

Je opravdu pestrým zdrojem usušených šťáv z mladých rostlin obohacený o živé enzymy a probiotika. Vitamineral Earth naproti tomu čerpá sílu z kořenů rostlin.

Svým složením intenzivně podporuje očistu jater, žlučníku, krve i lymfatického systému. Doslova uzemňuje a rozhýbává náš oheň trávení.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Chlorofyl a jeho účinky v lidském těle

Chlorella obsahuje enormě vysoké množství životodárného chlorofylu! Proto je dobré vědět, co to vlastně chlorofyl je a co nám může přinést.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Chlorofyl je zelený pigment obsažený v rostlinách a některých řasách, který zajišťuje fotosyntézu.

Bez chlorofylu se neobejdou nejen rostliny a zvířata, ale má velmi důležitý význam také pro člověka. A to nejen z hlediska života na zemi vůbec (podílí se na produkci kyslíku), ale také z hlediska výživy lidského organismu.

Jaké jsou hlavní účinky chlorofylu na lidské tělo si můžete přečíst níže.

Molekuly, které chlorofyl obsahuje, mají jedinečnou schopnost přeměňovat sluneční energii na energii chemickou. Tato energie je potřebná k tvorbě sacharidů a kyslíku, tedy látek potřebných pro život na zemi.

Bez chlorofylu by život na zemi, tak jak ho známe, vůbec neexistoval!

Často se mu přezdívá také „krev rostlin“ nebo „tekuté slunce“. Chlorofyl se nachází v membránách chloroplastů.

Zajímavostí je, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla). Rozdíl je pouze v jednom jediném atomu, neboť chlorofyl v sobě uchovává atom hořčíku a hemoglobin atom železa.

Díky tomu má chlorofyl značně pozitivní účinky na náš organismus (viz dále).

Víte že?

Víte, že chlorofyl dodává rostlinám zelenou barvu díky tomu, že absorbuje všechny viditelné barvy až na zelenou? Na obrázku níže je vidět absorbce barevného světla dvěma typy chlorofylu. Absorbované světlo se pak přetváří na chemickou energii:Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Nejvíce ho samozřejmě najdeme v zelených rostlinách. Pro člověka jsou z nich významné především zelené potraviny. Mezi ně samozřejmě patří i chlorella, která je na chlorofyl velmi bohatá, ale také zelený ječmen mnohé další.

Jmenujme například brokolici, špenát, petržel, kopřivy, jitrocel, řeřichu a jiné. Někteří lidé si např. odšťavňují nejrůznější divoké byliny a traviny a získávají chlorofyl a další cenné látky z nich.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Jednou z hlavních předností zeleného barviva je schopnost zvýšit produkci hemoglobinu v našem těle. V lidském organismu zvyšuje schopnost produkovat hemoglobin tím, že podporuje přenos kyslíku. To má příznivý vliv na regeneraci organismu a zpomalení procesu stárnutí. Výživoví poradci se shodují na tom, že chlorofyl pomáhá zvýšit kvalitu a množství červených krvinek.

Hojení ran včetně hemoroidů a popálenin

Dalším významným účinkem chlorofylu je pomoc při hojení ran. Chlorofyl obsažený v zelených potravinách snižuje bolest a svědění a působí protizánětlivě.

Využít jej můžeme zvláště u kožních a chronických zánětů, vředových procesů kůže či zánětu nosohltanu. Hojivé účinky jsou pozorovány v chirurgii i dermatologii.

Nutno zmínit také dezinfekční vlastnosti této zázračné látky.

Podporuje imunitní systém

Chlorofyl působí proti choroboplodným bakteriím a má velmi důležité protiinfekční účinky.

Antioxidační účinky

Chlorofyl je považován za silný antioxidant, který ochraňuje organismus před rakovinou, reguluje stolici a poskytuje tělu velmi důležité vitamíny K, C, kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík a bílkoviny. Antioxidanty mají za úkol bránit naše buňky před poškozením volnými radikály tak, že jim poskytnou jeden elektron, a tím je transformují ve stabilní molekulu.

Eliminace nepříjemného tělesného zápachu

Chlorofyl má velmi širokospektré účinky, které se netýkají pouze našeho zdraví, krásy, ale také tělesného zápachu. Je zcela přirozené, že se člověk potí, někteří trpí i zvýšeným zápachem z úst.

Málokdo však tuší, že chlorofyl má nezanedbatelné deodorační vlastnosti. Lze jej považovat za přírodní deodorant, který při dlouhodobém používání snižuje zápach z úst nebo z otevřených ran.

Budete mít zájem:  Jezme čerstvě: 7 zdravých potravin, které u nás rostou

Vyrovnává krevní tlak

Další předností zeleného barviva je jeho schopnost vyrovnávat krevní tlak (mimochodem, o snížení vysokého krevního tlaku pomocí kustovnice, si můžete přečíst zde) a také dýchání.

Pomůže vám s hubnutím

Chlorofyl vám pročistí tělo, dodá energii a také pomůže s hubnutím. V čem tkví jeho schopnost? Diety, které obsahují vysoké množství nezdravých potravin, mění tělesnou rovnováhu pH.

Tím vytváří kyselejší prostředí v těle, které vede často k nespavosti a přibývání na váze.

Abychom obnovili rovnováhu v těle, je potřeba mít takzvané alkalické látky, mezi které patří právě zelené barvivo chlorofyl.

Snížením kyselosti organismu ubývá zánětlivých ložisek v těle každého člověka, díky tomu se cítíme lépe a máme více energie. Navíc i snáze zhubneme.

Posiluje oči

Zelená barva uklidňuje a působí velmi příjemně. Zelené barvivo posiluje a regeneruje unavené oči

Zlepšuje vzhled pokožky

Chlorofyl nepomáhá pouze vnitřně, ale také našemu zevnějšku. Krásná pleť musí být zdravá. Chlorofyl zpomaluje stárnutí pleti, dodává jí potřebnou pružnost a svěžest. Vyzkoušejte např. chlorellovou pleťovou masku. Výsledkem je zdravá a krásná pokožka.

Další významné účinky na naše zdraví

Výše jsme si vyjmenovali nejdůležitější přednosti chlorofylu pro naše zdraví. To samozřejmě zdaleka není vše. Dále bychom neměli opomenout na to, že chlorofyl posiluje srdce (srdeční sval), mírně odvodňuje, zabraňuje růstu ledvinových kamenů a napomáhá regulovat astma.

Díky všem výše uvedeným vlastnostem by měl být chlorofyl pravidelnou součástí našeho jídelníčku. O naše zdraví pečujeme my sami. Když zařadíte do své stravy zelenou, budete se s vysokou pravděpodobností cítit lépe!

  • 1 http://www.celostnimedicina.cz/chlorofyl.htm
  • 2 http://www.zelene-zdravicko.cz/chlorofyl-nedoceneny-pritel
  • 3 http://www.zaricizdravi.cz/clanky/chlorofyl.html
  • 4 http://zelenepotraviny1.webnode.cz/chlorofyl-a-jeho-terapeuticke-vyuziti/
  • 5 https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorophyll
  • 6 http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

Kam dál?

  • Jak užívat (dávkování) »
  • Kde koupit chlorellu? »

Veškeré informace na tomto webu jsou pouze osobními názory jejich autorů!

Tekutý chlorofyl | Dulolife Chlorofil

V současné době je nejčastější formou chlorofylu ta, která se pije čili tekutý chlorofyl. Na trhu existují různá specifika, která se skládají z různých cenných složek.

Tyto doplňky nejčastěji zahrnují: ječmen (zodpovědný za acidobazickou rovnováhu v těle), chlorella (největší zdroj chlorofylu, bohatý na aminokyseliny, očišťující tělo) a vojtěška bohatá na bílkoviny. Tento doplněk lze použít, když chceme regenerovat celé tělo.

Použitím tekuté formy tohoto doplňku můžeme rychle zajistit zdraví po celý den.

Chlorofyl je látka přítomná v každé zelené rostlině. Toto neobvyklé barvivo hraje klíčovou roli v procesu přeměny slunečního světla na kyslík.

Základní forma chlorofylu přítomná ve většině rostlin má zelenou barvu. Středem jeho molekuly je hořčík. Díky chlorofylu probíhá světelná fáze fotosyntézy – proces, při kterém rostliny přeměňují sluneční světlo na energii, kterou potřebují k životu. Molekula chlorofylu má strukturu podobnou hemoglobinové molekule.

ÚČINKY CHLOROFYLU NA TĚLO

Zelené barvivo ovlivňuje tělo mnoha různými způsoby a podporuje jeho zdraví. Zde je několik příkladů, jak chlorofyl funguje:

  • stimuluje tvorbu červených krvinek, díky čemuž se zvyšuje objem krve a mrtvé červené krvinky se rychleji nahrazují novými. To se zase promítá do lepší cirkulace a účinnějšího čištění těla odpadních produktů
  • posiluje odolnost organismu, chlorofyl také podporuje boj imunitního systému proti infekcím a patogenům. A co víc, zmírňuje průběh infekce a pomáhá odstranit zánět.
  • Podporuje trávicí systém, hlavně očištěním těla a bojem proti Candida albicans (druh kvasinky), což způsobuje zažívací potíže. Pomáhá také neutralizovat škodlivé účinky smažených mastných potravin na tlusté střevo
  • Inhibuje oxidaci buněk, zpomaluje jejich stárnutí a také snižuje počet mutací. Tato látka je silný antioxidant, který účinně chrání buňky těla před poškozením
  • podporuje produkci estrogenu, chlorofyl má také příznivý účinek na ženskou hormonální rovnováhu, stimuluje produkci estrogenu a snižuje tak riziko rakoviny vaječníků
  • Neutralizuje nepříjemný pot a dech, k četným výhodám chlorofylu může patřit i schopnost neutralizovat pot. Jeho konzumace ve velkém množství také odstraňuje nepříjemný zápach z úst a zlepšuje pohodlí každodenního fungování

CHLORELLA – NEJBOHATŠÍ ZDROJ CHLOROFYLU

Chlorella se doporučuje lidem, kteří mají problémy se střevem a játry. Chlorella je zelená řasa z Dálného východu a je nejbohatším zdrojem zeleného pigmentu na celé planetě (od 3 do 5% čistého chlorofylu).

Vyznačuje se sytě zelenou barvou a má cenné léčivé vlastnosti. Je to cenná látka, která usnadňuje regeneraci a čistí tělo. Používá se při problémech s nervovým systémem.

Je známá svými detoxikačními vlastnostmi – pomáhá zbavit se rtuti z těla.

ZLATÝ STANDART produktů DuoLife

  • žádné konzervanty (výrobky nebyli zpracovány za vysokých teplot a jsou z nich vyloučeny všechny konzervanty)
  • žádné GMO (použity jsou pouze přírodní suroviny z ekologické, certifikované sklizně z celého světa. Kategoricky jsou vylučované modifikované odrůdy (GMO), ale také i pesticidy a herbicidy
  • skleněný obal (sklo je nejčistší a nejekologičtější, nedochází k žádným chemickým reakcím. Tekuté doplňky jsou plněny do tmavého skla, aby se zajistila nejlepší ochrana produktu
  • metoda IHHPTM (naše jedinečná metoda pro zachování životnosti produktů DuoLife a vychází z koncepce „minimálního zpracování“. Aplikovaný technologický proces funguje dle pravidel součinnosti mnoha činitelů, které umožňují zachovat nejvyšší kvalitu výrobku aniž by byly použity jakékoliv konzervační látky
  • Kompletní složky (používáme jen v přírodě se vyskytující organické složky spolu s jejich biologickým zázemím

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Vyzkoušejte tekutý chlorofyl DuoLife Chlorofil 750ml.

Chlorofyl a jeho účinky na zdraví – zelená znamená život

Chlorofyl – životodárná krev rostlin – GOODIE

Tohle rostlinné barvivo zná asi každý. Pokud ho rostliny, přesněji řečeno jejich orgány obsahují, jsou krásně zelené a dokážou přeměňovat energii slunečního svitu na energii, která pohání jejich vlastní organismus. Tomuto procesu se říká fotosyntéza a je v podstatě prvotní branou, kterou se energie dostává do potravního řetězce.

V tomto článku se dozvíte to, že chlorofyl není v našem jídelníčku esenciálním fytonutrientem, naše těla ho neobsahují. Jeho příjmem v rámci konzumace zeleniny, bylin a mořských řas můžeme naše zdraví značně podpořit.

  • Jaké jsou efekty konzumace chlorofylu a zelených potravin na naše zdraví?
  • Jaká rizika jsou spojena s jeho nedostatečnou konzumací?
  • Z jakých potravin můžete chlorofyl čerpat?

Zelená pro vyšší hladinu energie

Lidské tělo fotosyntézu provádět neumí, energii získáváme primárně přeměnou glukózy a mastných kyselin v buňkách a mitochondriích. Je to zvláštní, protože sluneční svit je nejhojnějším zdrojem energie na této planetě. Pro naše fungování je sice nezbytný a velmi nám prospívá, neumíme ho ale využít jako energii přímo pro náš metabolismus.

Počkat, nebo ano?!

Chlorofyl je fotosenzitivní láka ze skupiny metaloporfyrinů – cyklických organických sloučenin, které vážou atom kovu. V případě chlorofylu se jedná o hořčík. Tuto vlastnost mají ale i jiné metaloporfyriny, například hemoglobin (přesněji řečeno hem), pro změnu barvivo naší vlastní krve.

Jeho struktura je chlorofylu velmi podobná, hlavním rozdílem je to, že namísto atomu hořčíku v něm najdete atom železa.

A podobně jako chlorofyl je i hem citlivý na světlo, stejně tak ale třeba i enzymy z rodiny cytochromu P450, které se významně podílejí třeba na eliminaci některých toxinů v rámci jaterní detoxikace, nebo na tvorbě energie v mitochondriích.

Touto biochemickou odbočkou se snažíme dostat k tomu, že pro naše tělo je světelná energie také využitelná a konzumace potravin bohatých na chlorofyl tomu může dále pomoci.

Naše mitochondrie jí dokážou využít ke zvýšení produkce ATP. Fotosyntézu tedy skutečně provádět nedokážeme, tohle je ovšem důvod, proč se po konzumaci zelených potravin můžeme cítit vitálnější a svěžejší, to více pokud je konzumujeme v sezóně – když se můžeme dostatečně vystavovat slunečnímu svitu.

Za zmínku ale stojí i další efekty konzumace chlorofylu, oblastí, do kterých zasahuje je totiž hodně:

  • Zdraví střeva, trávení a mikrobiom – dostatek zelených potravin v jídelníčku prospívá našemu trávení, pomáhá pohybu tráveniny a stolice (a výhodou je, že v normálním množství nepůsobí zelené potraviny projímavě), podporuje rozvoj přátelských bakterií a naopak pomáhá eliminovat kvasinky a bakteriální infekce. Chlorofyl je ale přímo skvělý na vychytávání toxinů ve střevě, váže je na sebe a pomáhá odvádět z těla ven. Ve výsledku může pomoci i s odstraňováním zápachu z dechu, moči, poševního sekretu, nebo spermatu.
  • Detoxikace – tu jsme naznačili už v rámci odvádění toxinů stolicí a močí ven z těla, pozitivní vliv chlorofylu ale sahá mnohem dál. Dokáže totiž toxiny vychytávat i z krevního řečiště a současně podporuje přímo jaterní detoxikaci. Pro její průběh je esenciální celá řada mikronutrientů, aminokyselin a dalších látek, povzbudit jí dokáže ale mnoho fytonutrientů, včetně chlorofylu.
  • Krvetvorba – podobnost struktury chlorofylu a hemoglobinu je fascinující. Není tedy náhodou a ani velkým překvapením, že konzumace zelené zeleniny a greensů bohatých současně i na železo podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Podpora imunity – stejně tak jako chlorofyl podporuje tvorbu červených krvinek, podporuje i tvorbu těch bílých. Dostatečné množství a správná rovnováha imunitních buněk je klíčová pro zvládání hrozeb přicházejících z vnějšku v podobě patogenů, ale i těch autoimunitního charakteru.
  • Prevence civilizačních onemocnění – chlorofyl působí jako antioxidant a v organismu pomáhá eliminovat nadměrné množství volných radikálů. Tím může přispět ke snižování rizika rakovinného bujení a snižuje tělesnou zánětlivost, která stojí na počátku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Podpora hojení ran – chlorofyl aplikovaný na ránu podporuj její hojení a zastavuje krvácení. Využít tak lze celou řadu bylin, nebo prášků ze zelených rostlin.
  • Zelené potraviny v jídelníčku
  • Projevy nedostatku chlorofylu ve stravě nelze přímo popsat, rozhodně ale lze nalézt pozitiva jeho zařazování.
  • Na stravování je v tu chvíli vhodné se dívat z vyšší perspektivy – celkové rovnováhy.
Budete mít zájem:  Test instantních polévek: místo brambor mouka, místo rajčat cukr

Zelené potraviny jsou přirozeně dostupné zejména ve slunných částech roku. Na jaře se primárně používají pro čerpání prvotní energie, jsou symbolem života, rozpuku, nové mízy.

V tuto dobu je navíc z pohledu orgánových soustav vhodné se soustředit například na zdraví jater a dalších detoxikačních orgánů.

Zelené byliny a lístky, které se na jaře objevují jsou proto často vhodné právě pro posílení detoxikačních procesů a lze je zařazovat v rámci mnoha ozdravných a čistících kúr.

V létě, kdy je dostupné větší množství čerstvé, i zelené zeleniny, je pak vhodné jídelníček celkově ladit spíše do čerstvějšího rázu a do jídel postavených více na rostlinné stravě.

Z pohledu rovnováhy ve stravování je ale fajn si uvědomit i to, že chlorofyl na sebe váže toxiny a působí jako antioxidant.

Pokud si tedy rádi dopřáváte pečené nebo grilované maso, které vzhledem k této úpravě obsahuje větší množství heterocyklických aminů (vedlejší produkty úpravy, které ale ve střevě působí negativně a při velkém nadbytku mohou být příčinou rakoviny tlustého střeva), je víc než vhodné přihodit k němu čerstvý salát ze zelených listů anebo si pravidelně dopřávat zelená smoothie, ječmen a další potraviny bohaté na chlorofyl.

  1. Biodostupnost chlorofylu můžete navíc podpořit tím, že konzumaci zelených potravin doplníte o tukovou složku – do salátu proto přidávejte semínka a ořechy, nebo kvalitní tuky a oleje, to samé můžete udělat v případě smoothies.
  2. Kde najdete chlorofylu nejvíc?
  3. Je to snadné, hledejte všechno, co je zelené:
  • Špenát, saláty, rukola, polníček, řeřicha, micro-greens
  • Pórek, jarní cibulka
  • Brokolice, kapusta
  • Hrášek a fazolky

Tyto potraviny můžete snadno propašovat do běžných jídel a snadno tak zvyšovat jejich hodnotu a zlepšovat celkovou bilanci, můžete z nich také připravovat čerstvé šťávy.

Pokud chcete být ještě sofistikovanější a chcete zařadit celistvé potraviny, které budou mít terapeutický efekt a budou fungovat jako doplňky stravy, volte tyto:

  • Zelený čaj matcha
  • Zelený ječmen a pšenice
  • Vojtěška
  • Pampeliška, kopřiva a další divoké byliny
  • Mořské řasy a sinice – spirulina, chlorella, wakame, nori

Všechny tyto rostliny jsou dostupné ve formě prášků, které můžete jednoduše přidat do nápojů, smoothies a smoothie bowls, nebo kaší. Skvěle se hodí i do raw kuchyně, kde se jejich hodnota nijak nesníží vlivem nadměrného zahřívání.

Ideálně s nimi můžete začínat den, kdy vám pomohou s navýšením energie a očistou organismu.

Sami jsme si zelené potraviny velmi oblíbili a zařazujeme je do denních rutin, ideální je k tomu náš Green super mix, ve kterém najdete hned čtyři zelené superpotraviny – chlorellu, spirulinu, mladý ječmen a pšenicibio kvalitě. Obsahuje pořádnou dávku chlorofylu, díky kterému můžete své zdraví velmi jednoduše podporovat.

Chlorofyl – nedoceněný přítel

Již dávno před objevem chlorofylu a fotosyntézy byly zelené části rostlin ceněny jako přírodní léčiva.

Jedinečné vlastnosti chlorofylu způsobily, že byl jednou z nejdříve vědecky zkoumaných přírodních látek za účelem terapeutického využití.

Chlorofyl je zelený pigment, který koluje v rostlinách, se kterým si kromě vody všichni spojujeme život na planetě Zemi. Je to dané od pradávna, protože bez zeleně a vody by nebyl žádný život kolem nás.

Všichni milujeme sluníčko, protože se s ním cítíme lépe a zdravěji, takže se snažíme si ho užívat co nejvíc. Stejně, jako nemůžeme žít bez Slunce, tak nemůžeme žít bez chlorofylu.

Chlorofyl je ozdravná sluneční lázeň pro naše vnitřní orgány, jehož molekuly jsou nápadně podobné hemoglobinu, který je přítomný v lidské krvi.

Chlorofyl náš organismus dokonale čistí a dokonce dokáže zničit spoustu bakterií, které nám nejsou zrovna nakloněny.

Pokud se chceme těšit dobrému zdraví, tak by v našich střevech mělo být mezi 80 až 85 % „dobrých bakterií“, protože střevní bakterie produkují potřebné živiny, enzymy, vitamíny a další potřebné látky, které naše tělo potřebuje.

Těmto „dobrým bakteriím “ se ale daří jen v přítomnosti kyslíku, takže je potřebné kyslíkem podporovat jejich růst a přežití.

Zapamatujme si proto, že pokud nebudeme mít dostatek kyslíku, kterým budeme buňky živit, přemnoží se nám „špatné bakterie“, které vedou k řadě infekcí a nemocí.

A kyslík konzumujeme v chlorofylu, tedy v zelených potravinách, mezi které patří i mladý ječmen nebo chlorella.

Udržet si střevní flóru je nesmírně důležité, protože ji ničí mnoho faktorů jako jsou antibiotika, špatné stravovací návyky, přejídání nebo stres. A to jsou bohužel největší naši zabijáci, protože s nimi si dobrovolně z našich organismů děláme skládky kyselého odpadu!

Od dávných dob sloužil chlorofyl jako“zázračný lék“. Je to dané tím, že dokáže přepravit velké množství kyslíku, takže hraje důležitou roli v podpoře střevní mikroflóry.

Znamená to, že čím více chlorofylu zkonzumujeme, tím lepší bude stav našich střev a celkového zdraví.

Vzhledem k tomu, že všechny zelené potraviny jsou jeho hlavním zdrojem, je těžké najít lepší způsob jak chlorofyl dostat do těla.

Existují důkazy o tom, že chlorofyl pomáhá při prevenci a léčbě mnoha typů nemocí – mezi jinými jsou to například rakovina a ateroskleróza. K popsání všech blahodárných vlastností chlorofylu by se musela napsat kniha, takže si pojďme říct alespoň o některých:

  • Zvyšuje počet červených krvinek.
  • Pomáhá předcházet rakovině.
  • Poskytuje tělu železo.
  • Zvyšuje alkalitu těla.
  • Pomáhá odbourávat toxiny.
  • Bojuje proti anémii.
  • Čistí a dehydratuje tlusté střevo.
  • Pomáhá čistit játra.
  • Má příznivý vliv při léčbě zánětu mandlí.
  • Poskytuje úlevu v případě žaludečních vředů.
  • Zmírňuje bolestivost hemoroidů.
  • Pomáhá při léčbě zánětů.
  • Pomáhá bojovat proti hepatitidě.
  • Reguluje menstruaci.
  • Zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek.
  • Urychluje hojení ran.
  • Zmírňuje nepříjemný pach potu.
  • Ničí bakterie v ranách.
  • Odstraňuje zápach z úst.
  • Zklidňuje bolest v krku.
  • Podporuje léčbu cukrovky.
  • Podporuje léčbu křečových žil.
  • Zmírňuje bolest spojenou se všemi záněty.
  • Zlepšuje zrak.

DEODORAČNÍ ÚČINKY CHLOROFYLU

Deodorační účinky chlorofylu byly vědecky potvrzeny ve 40. letech minulého století. V následujícím desetiletí následoval obrovský boom v oblasti výroby hygienických prostředků s obsahem chlorofylu. Objevil se toaletní papír, dětské pleny, prostěradla, žvýkačky, zubní pasty a mnoho dalších produktů s obsahem chlorofylu.

ANTIBAKTERIÁLNÍ ÚČINKY CHLOROFYLU

Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím.

CHLOROFYL A HOJENÍ RAN

Klinické studie účinků chlorofylu a jeho derivátů byly zahájeny v USA ve 40. letech.

Bylo potvrzeno, že aplikace roztoků s obsahem derivátů chlorofylu podporuje hojení ran a snižuje nepříjemný zápach u různých typů hnisavých lézí.

Ve více než 400 případech hnisavých poranění a onemocnění, léčených ve Winter General Hospital v USA, topická aplikace Cu-chlorofylinu způsobila rychlé vyčištění rány a odstranění zápachu, provázejícího hnisání.

Chlorofyl také snižuje svědění, bolest a lokální dráždění spojené s povrchovými poraněními.

Významné zlepšení a zhojení spojené s úlevou od svědění a pálení bylo při terapii Cu-chlorofylinem pozorováno v řadě dermatologických případů včetně spálenin.

V řadě klinických studií byl prokázán potenciál Cu-chlorofylinu jako tkáňového stimulantu a rány hojícího prostředku při léčbě širokého spektra popálenin, dermatologických potíží a poraněních kůže i dásní.

Skvělým způsobem, jak získat chlorofyl a živiny ze zeleniny, nebo zelených potravin, je pít jejich šťávu. Tyto nápoje totiž obsahují až 70 procent denní dávky chlorofylu a 92 ze 102 různých minerálních látek, které lidské tělo potřebuje.

Zelené potraviny, které jsou tak charakteristické vysokým obsahem živin a kyslíku v chlorofylu jsou navíc nejvíce alkalickými potravinami, které existují na naší planetě. Máme-li doplnit náš jídelníček opravdu něčím, co nám prospěje, zaměřme se na chlorofyl a všechny zelené potraviny. Jedině tak totiž udržíme naše alkalické pH a výživu buněk v rovnováze.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector