Chcete vědět, co jíte?

dle hodnocení dle počtu hodnocení dle roku vydání A-Z (název knihy)

štítky

410 knih
Chcete vědět, co jíte?Velmi osobní kniha o zdraví2018, Margit Slimáková

„Jak dát tělu to nejlepší v dnešní uspěchané době? Tipy od nejvlivnější české expertky v oblasti zdravého životního stylu.“ Jsme obyvatelé přepychové části Země. Máme dostatek vody a jídla. Můžeme studovat podle chuti a… více

Chcete vědět, co jíte?Jídlo na prvním místě2014, Melissa Hartwig

Převratná kniha shrnující nejnovější vědecké poznatky o vlivu jídla na zdraví. Věda + zkušenosti tisíců lidí + recepty. více

Chcete vědět, co jíte?Co vám výživoví poradci neříkají? (Protože to nevědí)2015, Pavel Walek

Co si myslíte o zázračných redukčních dietách, kouzelných prášcích na hubnutí nebo vibračních pásech? Nefungují? Správně! Autoři Vám vysvětlí principy vyváženého stravování tak, abyste i vy dokázali pochopit celou pro… více

Chcete vědět, co jíte?Nespěchejte do rakve2013, Tomáš Kašpar

Utajované informace o tom, jak z nás vyrábějí pacienty, abychom se nedobrovolně stali jejich zákazníky. více

Chcete vědět, co jíte?Zhubněte jednou provždy – Najezte se do štíhlosti2013, Antónia Mačingová

Každé přijaté sousto rozhoduje o našem budoucím zdraví, pocitech, vzhledu. Stejně tak naše současné zdraví, pocit y a vzhled jsou následkem předcházejícího způsobu stravování a př stupu k sobě samému… Říká se, že láska… více

Jíme zdravě s Fitrecepty – 120 zdravých a chutných receptů pro celou rodinu2017, kolektiv autorů

V kuchařce najdete 120 receptů, které jsou řazené do kategorií podle druhu jídla. Snídaně, polévky, pomazánky a tak dále. U každého najdete kromě jednoduchého postupu také nutriční hodnoty a tipy, čím jídlo ozvláštnit. K… více

My Cooking Diary2017, Kateřina Lustigová

Obsah a koncept kuchařky vychází z food blogu My Cooking Diary. V kuchařce najdete 90 receptů, které vám poskytnou inspiraci od rána do večera na jeden měsíc. Navíc je na začátku 10 základních receptů, které se vám budou… více

Vegan v kondici2014, Brazier Brendan

Brendan Brazier je kanadský sportovec, pionýr veganského stravování. Jeho publikace Vegan v kondici se stala kultovní knihou světového vegetariánského a veganského hnutí. Jeho legendární dieta Thrive pomohla celé řadě sp… více

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete2020, Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Pro běžného smrtelní… více

Čínská studie2010, Colin Campbell

Dílo bylo v USA oceněno jako Kniha roku. Nejobsáhlejší studie o výživě všech dob. Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let… více

Jídlo jako životní styl2010, Petra Lamschová

100 otázek, odpovědí a receptů na téma hubnutí a dieta. Co je to vlastně dieta? Jak bychom měli hubnout správně? Dá se vůbec zhubnout jen díky jídlu? A co mám vlastně vůbec vařit? Znáte na tyhle otázky správnou odpověď?… více

Zánět – skrytý zabiják2015, David Frej

Zánět je reakcí imunitního systému, která nás chrání proti toxinům, infekcím a poranění. Chronický zánět, který v těle přetrvává dlouhou dobu, ovšem způsobuje závažné poškození a poruchy vedoucí k chronickým onemocněním…. více

OpRAWme se2017, Stanislav Skřička

Kniha je napsána podle scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a univerzit na americkém kontinentu. Je v ní srozumitelně vysvětleno, jak funguje výživa a co v těle dokážou vlastní ozdrav… více

Biokuchařka Hanky Zemanové2009, Hana Zemanová

Nové recepty pro zdravější život. Bio může být chutné, zdravé jídlo pro celou rodinu, nemusí být složité na přípravu. Bio znamená s přírodou – bez konzervačních látek a chemických zásahů. Je to možnost volby.Ojedinělá če… více

Je možné žít 150 let?2011, Michail Tombak

Profesor dr. hab. (bichemik) Michail Tombak patří do světové elity významných specialistů přírodních léčitelských metod. Je autorem bestsellerů věnovaných zdravému aktivnímu a dlouhému životu. Své výzkumy a zkušenosti uv… více

Chcete vědět, kde děláte chybu? Zmapujte své návyky!

  Chcete vědět, co jíte?

Důkladné zmapování vlastních jídelních a pohybových návyků by mělo být tím prvním krokem na cestě za úspěšnou změnou. A to především z toho důvodu, že si celou řadu našich chyb a zlozvyků vůbec neuvědomujeme. Jak je to možné?

Autopilot

V životě často jednáme neuvědoměle, automaticky, jedeme na tzv. autopilota. Ten nám v mnohém život usnadňuje. Například nemusíme myslet na čištění zubů, oblékání se, řízení auta apod., ale také se podílí na našich zlozvycích.

Na nadměrném mlsání u televize nebo při čtení knihy, na poctivém dojídání vždy a všeho, co se nám objeví na talíři nehledě na to, jestli jsme nebo nejsme sytí, na ochutnávání při vaření nebo na tom, že si k odpolední kávě vždycky přidáme i nějaký zákusek.

A právě tyto z velké části neuvědomované návyky mohou často za nechtěné plíživé přibírání a následnou nespokojenost. Kde se ale všechny tyto návyky vzaly? Naučili jsme se je.

Dobrou zprávou pro začátek tedy je, že stejně tak se je můžeme i odnaučit a vyměnit je za jiné a lepší, díky kterým budeme zdravější a rozhodně spokojenější.

Poznejte své návyky

Nepůjde to ale naráz. Abychom vůbec mohli začít pracovat na změně, je velmi důležité nejprve velmi dobře poznat své jídelní a pohybové návyky. Jen tak, že rozpoznáme chyby a budeme tedy vědět, co přesně chceme změnit, si můžeme dát i reálné a realizovatelné cíle.

Chcete vědět, co jíte?

Jak už bylo řečeno, automatický režim v životě může být užitečný. Pomáhá nám přecházet bez nutnosti naší větší pozornosti „nedůležité“ a stokrát opakované úkony, a tak za nás vlastně i trochu rozhoduje.

Jenomže moment rozhodnutí je zvláště ve vztahu k jídlu velmi důležitý („Dojím jako vždy celou tu velkou porci, kterou jsem si nandala, nebo si zbytek nechám na potom, protože už se ve skutečnosti cítím dost plná?“), a proto bychom ho neměli nechávat na našem „autopilotovi“.

Budete mít zájem:  Za bosé chození se mi tělo odměňuje

V čem záznamy pomáhají

To, že začneme mapovat naše návyky, způsobí, že se začneme soustředit na to, co jíme, jak jíme a také proč jíme, a tak si i uvědomíme všechny chyby, které v tomto směru děláme. A tak konečně váš plán na změnu nebude znít obecně a vágně jako například „Začnu jíst zdravě.“ ale konkrétně jako „Zmenším porci přílohy k večeři a doplním ji zeleninou.“

Schválně, který z těchto dvou cílů vám přijde jednodušší na dosažení? 🙂

Zkuste ještě týden vydržet u svých dosavadních návyků

Pokud se rozhodnete pustit do nějaké změny, vydržte ještě týden u svých dosavadních návyků a vše si poctivě zaznamenávejte. Je to těžké, ale vydržte to, jen tak si budete moct udělat reálný obrázek o tom, kde děláte chyby.

Záznam vašich běžných jídelních (a stejně tak i pohybových) návyků bude skvělým výchozích bodem, od kterého se budete moci odrazit a znovu se k němu vrátit a porovnat, jak dalekou cestu už jste ušli a co všechno se vám už podařilo změnit.

  • K mapování pro začátek využijte našeho záznamového archu nebo zvolte vlastní způsob zaznamenávání vašich návyků.
  • Záznamový arch pro zápis vašich návyků si můžete stáhnout zde
  • Záznamový arch pro elektronické vyplnění v pdf si můžete stáhnout zde
  • Chcete vědět, co jíte?

Na konci týdne se podívejte do svých záznamů a zkuste si sepsat seznam návyků, na kterých chcete v následujícím týdnu či měsíci pracovat. Ať už to bude omezení mlsání, zařazení nové pohybové aktivity nebo třeba pravidelné jedení, na našich stránkách naleznete mnoho článků, materiálů i kurzů, které vám se zařazováním novým návyků pomohou.

Jste už pokročilí a máte pocit, že váš jídelníček je téměř ideální, ale hubnutí se vám pořád nedaří?  

Udělejte si podrobnou nutriční analýzu svého jídelníčku v programu Sebekoučink. Zjistíte množství energie i živin (tj. bílkovin, tuků a sacharidů) a také jak jste na tom s pitným režimem, příjmem soli, vlákniny, jednoduchých cukrů nebo zeleniny. 

Pokud byste potřebovali radu odborníka, neváhejte se obrátit na některého z našich lektorů. 

Těšte se z každého dne, kdy jste udělali něco pro své zdraví

Sdílet:

Chcete vědět co jíte? Pořiďte si vejce z vlastního chovu | AktualityCZ

Chcete vědět, co jíte?

V poslední době se roztrhl pytel
s návratem k domácím potravinám. Začíná být stále oblíbenější
zelenina od místních farmářů, mléko z malochovů i domácí vejce. A právě o
domácích vajíčkách bude tento článek. Vyplatí se chovat vlastní slepice a mít
vajíčka ze svého domácího chovu?

více v článku…

  • 1 Nezbytné peněžní náklady
  • 2 Výhody chovu slepic

Nezbytné peněžní náklady

Jestli se chov vlastních kuřic vyplatí, záleží
hlavně na tom, zda pro ně máte vhodné zázemí, nebo jestli byste ho teprve
museli vytvořit.

Jaké zázemí je vlastně potřeba? Zejména se jedná o nějakou
oplocenou plochu, kterou by slepice mohly využít jako výběh. Je potřeba pro ně
také zajistit kurník, aby se měly kam schovat na noc.

A další výdaje se
samozřejmě skrývají v pravidelném přísunu krmiva.

Slepičí krmivo se sestává ze zrní s příměsí vitamínů a minerálů. Pokud chováte slepičky ve volném výběhu, kde si mohou spoustu krmiva najít samy, pak je spotřeba krmné směsi o to snížená. Cena za krmnou směs pro jednu slepičku na celý rok pak vychází kolem 400 Kč. Pokud Vám slepička snese např.

250 vajíček za rok, potom cena jednoho vejce vychází zhruba na 1,60 Kč. Cenu práce počítat nemusíme, jelikož chov slepic není práce, ale zábava! Průměrná česká rodina měsíčně spotřebuje asi třicet vajec, což by přibližně odpovídalo snůšce dvou až tří nosnic.

Protože jsou však slepice společenská zvířata, doporučuje se je chovat v minimálním počtu pěti kusů.

Chcete vědět, co jíte?

Výhody chovu slepic

Při chovu
slepic
je samozřejmě největším přínosem čerstvá snůška vajec. A to až kolem 280 vajec
na jednu slepici ročně, pokud se jedná o nosnici šlechtěnou speciálně pro
snůšku vajec.

  Není překvapivé, že domácí
vejce mají vyšší obsah prospěšných látek, než vejce z klecového chovu. Domácí
vejce mají mnohonásobně vyšší obsah vitamínu D a omega-3 mastných kyselin.

A
pokud vám kuřice budou snášet více vajec, než kolik dokážete spotřebovat,
můžete přebytečná vejce darovat rodině. Kvalitní vajíčka ocení naprosto každý.

Jako bonus, až nosnice doslouží získáte také kvalitní domácí maso v biokvalitě. Jak vidíte, chov domácích slepic v sobě skrývá mnoho výhod. Avšak před tím, než se do něj pustíte, zvažte, zda se o ně zvládnete dostatečně postarat. Přece jen toužíte po vejcích od spokojených nosnic. A jako u každých zvířat, jejich chov je radost i starost, proto byste na to měli být připraveni.

Abyste se mohli pustit sami do chovu slepiček a získat tak levná , ale zato nejlepší domácí vajíčka, musíte si nejprve obstarat mladé slepičky, tzv. kuřice.

V dnešní době už se nemusíte bát, že budete muset strávit polovinu soboty ve frontě na tržišti, abyste si pak novými kamarádkami nechali znečistit celé vozidlo.

Nejpohodlnější a nejlepší cestou jak nové kuřice pořídit je vybrat si spolehlivého dodavatele, který Vám slepičky doveze až do domu, nechá Vás vybrat si z více druhů slepic a také Vám nabídne bezplatné poradenství do chovu. Prověřeného dodavatele najdete například na webu www.kurice.cz.

Chcete vědět, proč jste vždy nafouknutí? Jíte příliš rychle – Jídlo 2021

Chcete vědět, co jíte?

Pravděpodobně už víte o některých špičkových nadýchaných vinících. Potraviny vyvolávající plyn, jako jsou fazole, růžičková kapusta a umělé sladidla, jsou známými členy této skupiny, stejně jako cestují a konzumují příliš mnoho sodíku. Ale příliš rychlé jídlo je další hlavní příčinou nadýmání a je to tak snadný návyk, že se dostanete, možná si neuvědomujete, že to děláte. Pokud jste někdy uvažovali o tom, proč máte pocit, že jste se po jídle plném zápachu nafukovali, mohlo by to být důvod.

Budete mít zájem:  Česko má rekordně velké třešně

„Trvá to zhruba 20 minut, než se mozky většiny lidí dozví, že jsou plné, “ říká Marisa Moore, RDN a poradkyně v Atlantě v Gruzii. Kdy jste naposledy přijali takřka tak dlouho, než jste skončili s jídlem? Přesně.

Jíst příliš rychle, že vaše tělo šanci sledovat jeho spotřebu a poslat příslušné sytosti signály do vašeho mozku, což znamená, že můžete skončit s tím, že příliš plný pocit a jeho častým společníkem: zvětšený žaludek.

A navíc, když si rozdrvíte jídlo, pravděpodobně to nebudete důkladně žvýkat, říká Brigitte Zeitlin, MPH, RD, CDN, zakladatel společnosti BZ Nutrition v New Yorku. V takovém případě může být nafouknutí vaše tělo způsobem, jak říkat: „Zkrutkujte, že jste udělal mou práci, že jsem vám přerušil jídla mnohem tvrdší, je tu pěkná odměna za vaše úsilí.“

Zvětšení jídla znamená, že můžete mít více vzduchu, než byste jinak. „Vzduchové bubliny ve vašem žaludku mohou způsobit nadýmání, plyny a jen se cítit nepříjemně, “ říká Zeitlin.

Samozřejmě, že existují některé potraviny, které mohou způsobit, že se vaše džínsy budou cítit těsněji bez ohledu na to, jak pomalu jíte, jako je křupavá zelenina. Ale je zde rozdíl mezi pocity nafouknutí, když jete ty a máte pocit nafouknutí, když jíte něco .Přestože časté nadýmání může být příznakem onemocnění, jako je celiakie, může to být také náznak způsobu, jakým jíte, říká Zeitlin.

Může se stát, že někdo zvykne, ale změna tohoto aspektu vašich stravovacích návyků je možná. „Vím, že to zní nudně, ale zpomalení tempa je opravdu řešením, “ říká Moore. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak to udělat, je nix rozptýlené jídlo.

„Udělejte si trochu času, abyste si poseděli a opravdu si užívali vaše jídlo, “ říká Moore.

Ano, to znamená, že při jídle nejsou obrazovky (nebo přinejmenším věnujete více pozornosti tomu, co je na talíři než to, co je na obrazovce – nejsme úplné monstra).

Také si můžete vzít menší kousky, nebo dát vidličku dolů mezi kousky, říká Moore. Další pomůcka pomalu navázat na Zeitlin: Zkuste si sebrat vodu ještě předtím, než do úst vložíte více jídla (a pamatujte na to, že sýrová voda, která je skvělá pro hydrataci, může přispět k nadýmání). Zde je spousta dalších způsobů, jak jíst více mysletě.

„Pokud zjistíte, že jste tvrdé polykání nebo polykání velkých množství, pravděpodobně nebudete dlouho žvýkat, “ říká Zeitlin. „Měli byste žvýkat až do okamžiku, kdy se vaše jídlo snižuje přirozeně, nikoliv ve velkých zápachů.

“ Jedním z obvyklých tipů, jak to dosáhnout, je žvýkat vaše jídlo určitou dobu na kousnutí, řekněme 20, ale není důvod, aby to bylo metodicky o tom, pokud to není vaše věc.

Jen se ujistěte, že vaše jídlo a zuby dostanete nějaký QT s každým skusem.

Kromě toho, že se zbavíte nadýmání, začlenění těchto vědomých jídelních tipů je spojkou z jiného důvodu. „Čím delší dobu užíváte při jídle, tím více budete pravděpodobně jíst méně, “ říká Zeitlin. Nejde o to, že byste byli příliš omezující nebo jíst méně kalorií než to, co je správné pro vaše tělo – jedná se o to, abyste si zvykli užívat tolik paliva, kolik potřebujete, a to už nic víc.

Chcete vědět, v kolik a co jíst, abyste netloustla?

Chcete vědět, co jíte?Tloušťka, hubnutí – to je věčné téma a mnoho žen se právě s nedokonalou postavou potýká. Proto často experimentuje s řadou diet. Ne všechny však máme natolik pevnou vůli, že za prvé vydržíme dietu držet a za druhé je ještě těžší stravovat se jinak, abychom opět nepřibraly, či nenabraly ještě více. Možná však nevíte, že až tak nezáleží na tom, co jíte, ale ve kterou hodinu. Jenže máte strach, že nemůžete jíst vše, protože byste ihned přibrala? Pokud budete jíst správně a dodáte tělu to, co v danou chvíli potřebuje, nebudete tloustnout.

Strava souvisí s časem

Základem této teorie je jíst to, co v daný čas tělo potřebuje a naopak nejíst potraviny v tu dobu, kdy byste z nich přibrala. Zpracování potravy se totiž řídí biologickými hodinami. A souvisí to také se změnou času.

Měnit čas se bude tuto právě o tomto víkendu, ze soboty na neděli, kdy se posunou ručičky hodin o hodinu kupředu. Je lékařsky dokázáno, že právě zrychlení času lidé nesou hůře. Náš organismus je totiž ještě zvyklý na středoevropský čas a v podstatě jej nutíme dělat něco, na co ještě v daný čas není zvyklý.

A tak je tomu i s jídlem. Když budete jíst správné věci ve správný čas, půjde vám snáze i hubnutí a nebudete přibírat.

Co kdy jíst?

Níže vám nabízíme přehled toho, co je dobré v daný čas konzumovat nebo naopak nejíst.

3:00 – 6:00 – v této době je produkce hormonů, které usnadňují ukládání tuků v nejvyšší pohotovosti, takže nejezte nic.

6:00 – 8:00 – v ranních hodinách chybí tělu tekutiny a vitamíny. Takže hodně pijte.

8:00 – 10:00 – pokud ulétáváte na sladkém, právě nyní je nejlepší doba, kdy si bez výčitek můžete dopřát sladké, protože se v tento čas dobře sacharidy zpracují.

Budete mít zájem:  Koupila jsem kedlubny. Můžou už být české?

10:00 – 13:00 – opět můžete jíst potraviny obsahující sacharidy, ideálně však v ovoci.

13:00 – 15:00 – mezi první a třetím hodinou je dobré poobědvat. Dopřejte si větší jídlo, které je bohaté na bílkoviny i sacharidy, jejichž obsah by měl být vyrovnaný.

  • 15: 00 – 18:00 – dejte si svačinku, menší jídlo, opět s vyrovnaným obsahem sacharidů a bílkovin.
  • 18:00 – 21:00 – povečeřte něco bohatého na bílkoviny a dejte si k tomu zeleninu.
  • 21:00 – 1:00 – už byste nic jíst neměla, neboť tehdy se tělo dostává do klidového režimu.

1:00 – 3:00 – doba, kdy běžně spíme. Avšak některé z nás mohou být v tuto chvíli ještě vzhůru. Nepijte právě tehdy kávu ani alkohol. Nekonzumujte tučné potraviny a obzvláště nevhodné je kouření cigaret.

Jezte pravidelně!

Uvádí se, že bychom se měli stravovat 5 krát denně – snídat, svačit, obědvat, svačit a večeřet. Každá porce je pro tělo důležitá. Ihned pro probuzení nemusíte snídat, ale snídani nevynechávejte. Dejte si lehkou snídani, třeba tvaroh s ovocem v ovesné kaši nebo bílý jogurt s ovocem. Vhodnou snídaní také může být proteinový koktejl z mléka a ovoce.

Na svačinku si dejte třeba čerstvé nebo sušené ovoce.

Na oběd si dávejte zdravé tuky, které jsou obsaženy třeba v rybách. Neuškodí jakékoli množství zeleniny, takže dobrou volbou je i zeleninový salát s kuřecím masem.

Pokud se nestravujete doma, ale třeba ve firemní jídelně nebo restauraci, jezte jídlo, které zde mají, ale zkuste sníst pouze půl porce.

Mezi další vhodné potraviny k obědu se řadí hnědá rýže, celozrné těstoviny nebo celozrné pečivo, samozřejmě i ovoce a zelenina.

Na odpolední svačinku si můžete udělat např. pomazánku ze sýra žervé s čerstvými bylinkami, třeba pažitkou, nebo smíchejte tvaroh s tuňákem. Opět konzumujte zeleninu.

Na večeři si už pak dejte jen něco lehkého, ideálně pokrmy ze zeleniny. Pamatujte, že je v tento čas mnohem lepší dát si přírodní steak z kuřecího masa, než-li ovoce, které je plné sacharidů.

K zahnání hladu vám případně poslouží nízkotučný bílý jogurt nebo třeba kefír. Jezte pravidelně a porce nevynechávejte, maximálně snižte přísun jídla k večeru.

Scuk u kocoura Mikeše nakupuje od lokálních farmářů ✌????

Farma rodiny Němcovy vychází z nejstarší tradice českého venkova, aby svým zákazníkům nabídla to nejlepší, co nám naše zem dává.Naše farma klade důraz na kvalitu a nejmodernější technologie, které se zde spojují se staletými zkušenostmi a dovednostmi selského stavu.

Farma rodiny Němcovy byla založena v roce 1990. Začala hospodařit na dvaceti hektarech půdy a s dvanácti kusy skotu. Již následující rok se farma rozšířila o nové hospodářské objekty. V současné době naše farma hospodaří na téměř sto šedesáti hektarech zemědělské půdy a v našich stájích najdete sto padesát toho nejlepšího hovězího dobytka.

Farma rodiny Němcovy patří mezi nejlepší podniky zaměřené na zpracování mléčných produktů i proto, že se nachází v ekologicky nejčistší oblasti České republiky – Českomoravské vrchovině. Tato krajina dává svou rozmanitostí, podhorským charakterem, řídkým osídlením a panenskou přírodou ty nejlepší podmínky pro chov skotu.

V současnosti produkujeme 400 000 l mléka ročně. Nepoužíváme krmiva GMO a naše mléko je obohacené o omega-3 mastně nenasycené kyseliny. Přijďte a využijte možnosti našich exkurzí, které pořádáme pro naše zákazníky.

Můžete se tak podívat po naší farmě, jak zde hospodaříme, uvidíte naše kuřata a jejich prostředí plné prostoru pro volný pohyb. Zároveň se můžete podívat i na naše prasátka, která mají podestýlku zásadně ze slámy.

Mezi hlavní zásady farmy patří hospodařit s respektem k životnímu prostředí.

S každým zakoupeným výrobkem farmy Němcových podporujete životní pohodu jejich zvířat.

Od roku 2007 farma zpracovává mléko ve vlastní mini-mlékárně. Zabývá se převážně výrobou bílých jogurtů a sýrů. Některé produkty získaly ocenění Regionální produkt Vysočiny.

Když jsme se rozhodovali na jaké skupiny mléčných výrobků se zaměřit, uvědomili jsme si, jak málo kvalitních produktů náš trh zastupují výrobky s pro-biotickými kulturami – jogurty, pro-biotické nápoje.

Proto jsme se rozhodli vyrábět a dodávat na náš trh právě tyto kvalitní české výrobky. Jako doplněk k těmto produktům vyrábíme velmi kvalitní Farmářský tvaroh a sýry.

Žádný z našich výrobků neobsahuje ve svém složení škrob, stabilizátor, e-čko, ani žádné další přísady nahrazující mléko, či prodlužující datum spotřeby.

Používáme výhradně kravské mléko a kultury, které jsou zapotřebí k tomu, aby z mléka byl kvalitní výrobek: jogurt (laktobacilus bulgaris), tvaroh, sýry, pro-biotický nápoj. Naši zákazníci mají možnost navštívit naši farmu a prohlédnout si její prostory. Mohou tak nahlédnout do zákulisí výroby těch nejkvalitnějších potravin.

Součástí našeho chovu je i plemeno prasat přeštických. V současné době toto plemeno prasat nemůže konkurovat moderním plemenům a jejich hybridům využívaných ve velkochovech. Pro přeštické prase je potřeba najít odpovídající využití, zejména v malochovech a ekologických chovech.

Maso přeštického černostrakatého prasete obsahuje nitrosvalový tuk. Oproti moderním plemenům, u kterých se šlechtitelé snaží dosáhnout co nejvíc libového masa, přeštické si zachovává šťavnatost a vynikající chuť vepřového.

Je jemně prorostlé, na pohled se zdá jako „mramorované“. Kuchaři jej nazývají „mléčné maso“ a zpravidla považují za jeho hlavní výhodu, že není suché – je proto ideální pro přípravu minutek.

Jeho další výhodou je, že není potřeba na pánev přidávat žádný tuk.

Kvalitu masa způsobuje především jeho prodloužená doba růstu, prasata dostávají krmnou dávku uzpůsobenou na míru a rozhodně nepoužíváme GMO krmiva.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *