Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

Ne nadarmo mnohé tradice považovaly krev za sídlo duše. Její pole působnosti je široké, a vyplatí se proto na výrobu krve pozitivně působit. Tento proces nezodpovídá jen za distribuci kyslíku, živin a hormonů v organismu, ale je také významným zprostředkovatelem imunity.

Krvinky jsou u savců, tedy i u nás, jedinou skupinou buněk, které nemají vlastní jádro. To v praxi znamená, že se nemohou běžnou cestou dělit jako jiné buňky.

Centrum vzniku krevních komponentů včetně krvinek se tedy nachází v kostní dřeni uložené především v plochých kostech a páteři. Funkční plocha dřeně se celý život zmenšuje, a tím i dynamika krvetvorby.

Dobrou zprávou je, že tělo je schopné některá „vyhaslá“ centra vzniku znovu nahodit. Jak tedy tuto vitální funkci těla účinně podpořit a s ní i své zdraví?

Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

Za vším hledej železo

Hippokrates to řekl už dávno: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Tomuto prastarému tipu se nevyhneme, neboť mnoho látek v potravě je skutečně pro krvetvorbu klíčových. V první řadě je podstatné železo, jež činí krev červenou.

Touto barvou se také v jídelníčku bohatém na železo můžeme orientovat. Nejsou to však jen červená masa. Železo ve vyšší míře najdeme i v luštěninách, ořechách, červené paprice, rajčatech, řasách, brokolici, špenátu, hořké čokoládě a v neposlední řadě rovněž v červeném víně.

Existuje dokonce takzvané železité víno, které se svou chutí velmi podobá portskému. Ale pozor, nadměrným pitím alkoholu krvetvorbě nepomůžete, právě naopak. Železu neprospívají ani stimulanty, jako je čaj nebo káva.

Nemusíme je hned z jídelníčku vyřadit, postačí pouze přijímat je v jiný čas než železitou složku stravy.

Jak z něj vyždímat co nejvíc

A proč je pro krev železo důležité? Právě díky němu je hemoglobin schopen přenášet plyny při nádechu a výdechu, tedy především kyslíku a oxidu uhličitého, a je tak hlavním činitelem dýchání.

Nedostatek železa způsobuje organismu neplechu, kterou můžeme pociťovat jako chronickou únavu, dušnost, nepříjemné bušení srdce, bledost, apatii či celkovou slabost. V extrémním případě můžete z nedostatku železa omdlít.

Příjem železa můžeme zefektivnit, když nebudeme kombinovat potraviny, z nichž chceme získat železo, s potravinami bohatými na vápník, jenž si s železem nerozumí. Naopak pro zefektivnění příjmu železa můžeme zapojit vitamin C. Ten využitelnost železa zvyšuje.

Jeho zdrojem ale nemusí být jenom jídlo. Bylo zjištěno, že využitelné železo se významně navyšuje v potravinách vařených v litinovém nádobí.

Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

Někdo to rád syrové

Důležitým vitaminem pro krvetvorbu je rovněž vitamin B12. Přirozeně se vyskytuje v potravinách z veškeré živočišné produkce, v menší míře potom v kvasnicích, pivě či ve vodních řasách.

Dnes jej však výrobci často přidávají i do vegetariánských a veganských výrobků. Krvetvorbu pozitivně povzbudí i další vitaminy ze skupiny B, jako je kyselina listová a B6. Hojné zastoupení těchto vitaminů najdete v listové zelenině.

Pro využití maximálního potenciálu je důležité přijímat ji syrovou. Tato béčka najdete ale i v populárních pokrmech, jako je avokádo, pistácie či suši.

Výborným zdrojem těchto vitaminů je suši, díky syrovým mořským rybám a řasám, které jsou také vydatným zdrojem vitaminů skupiny B. Z ovoce můžete sáhnout po meruňkách a lesních plodech, které skýtají mnoho dalších benefitů.

Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

Co krev ráda pije?

Železo můžeme pít například ve formě železitých minerálek. Krvetvorbu podpoří ale i šťáva z řepy, která se doporučuje konzumovat především v obdobích velké fyzické zátěže a při depresích či náhlých poklesech serotoninu. Řeč byla o víně, podobné účinky na krvetvorbu vykazuje také bez černý.

Ten můžete pít ve formě likéru či limonád. Na správnou činnost krve je rovněž mnoho bylinných odvarů. Od pampelišky, hořce, jetele až po řebříček. Nejmocnějším spojencem krvetvorby z řad našich bylin je však kopřiva dvoudomá. Její unikátní poměr látek krvetvorbu nejen podporuje, ale ještě k tomu takzvaně čistí krev.

Účinky kopřivy při správném užívání ucítíte poměrně rychle. Její období sběru je březen až květen, dokud je rostlina mladá. Důležité je sbírat ji mimo město v čistém prostředí nebo na vlastní zahradě. Ve formě odvaru by však neměla doba užívání přesahovat dva týdny.

Kopřivu lze přidávat také do polévek, salátů či například nádivky.

Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

Darujte, běhejte, dýchejte

Jednou z dalších věcí, co můžete udělat pro vlití nové krve do žil, je její darování… Všimli si toho již ve starověku, z čehož se pak stalo nechvalně známé pouštění žilou.

Pokud upustíte neškodné množství krve z řečiště, odplaví se s ní množství škodlivin, o které dnes není nouze, a dřeň ve zvýšené míře nahrazuje ztracené krevní elementy za nové. Dalším známým krvetvorným stimulantem je pravidelný pohyb.

Krev se zrychleným dýcháním a zvýšením celkové látkové výměny rychleji opotřebuje, a tím je dřeň provokována k větší produkci nové vitální krve. Při pocení během fyzického výkonu se z krve navíc odvádějí z těla toxiny. Sportující člověk se proto pak cítí zdravěji než jeho pasivní kolegové.

Krvetvorbě na míru je pak ušitý aktivní pohyb v horách. Vysokohorský vzduch je totiž řidší a organismus je za takových podmínek nucen produkovat více červených krvinek. Než se tak stane, může turista při příjezdu cítit lehkou slabost. To hlavní teprve ale přijde.

Když se se zvýšenou koncentrací červených krvinek vrátíte do nížinných podmínek s hustším vzduchem, dochází k okysličení všech tkání, včetně mozku. Proto se po návratu z hor cítíme euforicky, a na horském prostředí tak může vznikat nevědomá závislost.

Tělu ovšem prospívá.

Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

A tak poslední doporučení pochází od indiánů z And. Ti pro zvýšení obranyschopnosti těla během relaxace prodýchávají pánev, páteř a hrudní kost.

Systém prodýchávání je znám z jógy, kdy při mentálním vedení dechu různými oblastmi těla skutečně dochází ke zvýšení lokálního průtoku krve.

Právě v oblasti pánevních kostí, páteře a hrudní kosti zůstávají aktivní části krvetvorby ve dřeni po většinu lidského života.

V Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.

5 potravin pro zdravou krev

Ptáte se, jak zlepšit krevní obraz a jaké potraviny jsou vhodné na červené krvniky? Jste to, co jíte. Vaše krev je to, co jíte. Proto byste si měli dát hodně záležet na svém stravování.

Budete mít zájem:  Děložní fibroidy – jejich příznaky, příčiny a léčba

Jaké potraviny dokáží vylepšit váš krevní obraz? Máme pro vás tip hned na 5 z nich! Máte ve svém jídelníčku potraviny na krvetvorbu a zdravou krev? Zařaďte je do svého jídelníčku a nechte si žilami proudit zdravou krev.

Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

Mezi potraviny na červené krvinky patří také jednoznačně kapusta. Přestože se kapusta netěší příliš velké oblibě, obsahuje mnoho látek, které tělu vysoce prospívají. Potažmo pak krvi. V prvé řadě díky železu. To pomáhá při tvorbě krevního barviva čili hemoglobinu.

K lepšímu vstřebávání přispívá vitamin C, jehož najdete v kapustě také velkou spoustu. Kapusta patří k bohatému zdroji chlorofylu okysličujícím krev, fosforu, draslíku, manganu nebo mědi.

Pokud tedy příliš neholdujete čerstvé nebo dušené podobě této listové zeleniny, zkuste si připravit třeba kapustový karbanátek.

Červená řepa

Také řepu lze považovat za zlatý důl, co se týče látek přispívajících ke zdravé krvi. Najdete v ní železo, magnesium, draslík i fosfor. Šťávy z červené řepy se doporučují při léčbě chudokrevnosti i při problémech s vysokým cholesterolem.

Řepu si můžete dopřát ve formě zavařeniny či salátu. Chutná výtečně jako pečená. A už jste zkoušeli lahodnou řepovou polévku? Červenou řepu můžete jednoduše skladovat, je poměrně levná a můžete si zní udělat například rychlou zdravou večeři.

Hroznové víno

Hroznové víno V hroznovém víně se ukrývají vitamíny B a C, jenž blahodárně ovlivňuje tvorbu kolagenu nezbytných pro zdraví cév. Dále nechybí minerály, proteiny, aminokyseliny nebo třísloviny přispívající ke správné srážlivosti krve. Hroznové víno rovněž pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek.

Tip: Chystáte se darovat krevní plazmu? Přečtěte si jaké potraviny jíst před odběrem plazmy.

Hovězí maso

Červené krvinky – jak podpořit jejich tvorbu?

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy Při problémech s krevním tlakem nebo srážlivostí krve se zásobujte oříšky. Zvláštní pozornost si zaslouží především vlašské ořechy. Kromě již zmíněného kladně působí na hladinu tuků v krvi. Jak je to možné? Obsahují totiž obrovské množství esenciálních mastných kyselin a hlavně Omega 3.

Menu, které bude vaše krev milovat Udělejte radost svému krevnímu obrazu, krvinkám i krevní plasmě. Připravte si jednoduchý a rychlý zeleninový salát z červené řepy, listové zeleniny a vlašskými ořechy. Doplňte jej o rajčata s kozím sýrem a máte o svačinu postaráno.

Můžete si jej dát také místo přílohy ke steaku z hovězího masa. Dobrou chuť!

Byliny pro zdravou krev

Krvy také mohou pomoci různé byliny. Vybrali jsme pro vás 4 bylinky, které mohou pozitivně ovlivnit krevní obraz a krvotvorbu.

  • Tamaryšek – pomáhá s tvorbou červených krvinek.
  • Ženšen pravý – celkově stimuluje a posiluje organismus.
  • Vinná réva – udržuje poměr červených a bílých krvinek.
  • Rhemanie – pomáhá čistit krev.

Nyní již víte, jaké potraviny jsou vhodné na červené krvinky a jak ovlivnit krevní obraz pozitivním směrem. V dalších našich článcích se můžete dozvědět více například o krevní skupinách nebo o darování krve. Zdravá krev je také základním předpokladem pro zdravý organismus. Budete také moci čatěji darovat krevní plazmu nebo krev bez jakýchkoliv komplikací.

Jak pomoci krvetvorbě?

Bledá pleť, únava, slabost, omdlévání, bušení srdce, hučení v uších, bolesti hlavy, závratě a někdy i dušnost. Všechny tyto projevy jsou známkou chudokrevnosti, kterou bychom určitě neměli podceňovat.

Je vhodné navštívit včas lékaře, protože je zapotřebí nejprve určit příčinu anémie a teprve poté nasadit cílenou léčbu. I za běžnými stížnostmi na nekvalitní lomivé nehty a vypadávání vlasů lze vystopovat jako možnou příčinu anémii.

Kde vzniká problém?

Transport kyslíku mají na starosti červené krvinky, v nichž se váže na červené krevní barvivo, které se nazývá hemoglobin. Máte-li anemii, krev obtížně získává dostatek kyslíku a nemůže jej pak distribuovat do svalů, mozku a do dalších orgánů.

Moderní strava, spojená s konzumací průmyslově připravovaných potravin, bývá často nevyvážená. Ze střeva se pak nevstřebávají potřebné látky pro výstavbu červených krvinek a dochází k nutriční anémii, která je spojena s nedostatkem železa, jenž je základní složkou hemoglobinu.

Existuje ještě řada dalších příčin chudokrevnosti, které jsou součástí mnoha jiných poruch či nemocí.

Už víte, co vám chybí?

Po tom, co jsme si řekli o příčinách anemie, je logické, že jejímu vzniku předejdeme pestrou stravou obsahující optimální množství železa, dále kyseliny listové, vitamínu B12, vitamín B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin). Udržovat krvinky zdravé pomáhají i vyšší dávky vitamínu C, který přispívá také ke snížení únavy a je univerzálním klíčem k odolnosti organizmu.

Vezměte na pomoc rostlinné látky

Proti chudokrevnosti můžeme použít také sílu rostlin. Dodávají tělu látky podporující tvorbu červených krvinek, díky nim také lépe využijeme železo a minerály přijímané z potravy.

Rostliny, které prospívají krvi

Nehleďme na vinnou révu pouze jako na výchozí surovinu chutného alkoholického nápoje, i když je jeho střídmé popíjení doporučováno pro zdraví. Vinná réva se sama obhájí jako zdroj vitamínů, minerálů, bílkovin, organických kyselin a aminokyselin. Krvi prospívá díky obsaženým vitamínům skupiny B a vitamínu C.

Některé vitaminy a minerály přítomné v hroznech příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Jsou bohaté také na bioflavonoidy. Vitamin C má příznivý vliv na tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdraví cév těch nejtenčích – vlásečnic. Zmiňme ještě třísloviny ve vinné révě, které mají také prospěšný vliv na pevnost vlásečnic.

Některé obdobné látky, které obsahuje vinná réva, najdeme například v černém bezu. Jsou to opět flavonoidy, třísloviny, silice, vitamíny skupiny B a vitamín A, který podporuje metabolismus železa a funkce imunitního systému.

Příroda obdařila bioflavonoidy i ostružiník křovitý, kde opět můžeme těžit ze vzájemně se posilujících účinků antioxidantů s vitamínem C. Ostružiny obsahují také draslík, hořčík, železo, vlákninu a kyselinu listovou.

OKÉNKO ODBORNÍKA

„Vyřešte chudokrevnost přírodní cestou potřebnými vitaminy“ Únava může mít mnoho příčin: od nedostatku odpočinku, pohybu, přes přemíru stresu, špatné složení stravy a nedostatek slunečního svitu v tomto ročním období až po tzv.

chudokrevnost, tedy nedostatek červeného krevního barviva – hemoglobinu.  Důležité je vždy tyto příčiny vyšetřit. Pokud vyšetření neprokáže závažné onemocnění, lze proti únavě bojovat několika způsoby.

Nejdůležitější je změna životního rytmu, dostatečný spánek a vyvarování se stresu, ideálně v kombinaci s dodržováním zásad zdravé výživy. Pokud tohoto nejsme schopni, můžeme použít i některé kvalitní doplňky stravy.

Budete mít zájem:  Bylinky na slinivku – které jsou vhodné pro její posílení?

A  jak je poznáme? Především bychom je měli kupovat v lékárně, kde nám lékárník poradí. Složení by mělo být komplexní: tedy vitamíny zejména skupiny B a C, kyselina listová, stopové prvky, železo. A prospět mohou i některé osvědčené přírodní produkty.

Online prodej zde

Potraviny proti bledé pleti, únavě i nepříjemné menstruaci – Proženy

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Býváte často unavení až malátní a od svého okolí slýcháte, že vypadáte pobledle a nezdravě? Všechny tyto potíže mohou mít překvapivě jedinou příčinu a možná snadnou nápravu. Pomůže i změna jídelníčku.

Pocity slabosti, mrtvolně bledá pleť či závratě lze svádět na hlad, dehydrataci a třeba i nízký krevní tlak. Ale příčina může být docela jinde. Jestliže vám také často hučí v uších, zadýcháváte se, zničehonic vám silně buší srdce, případně vás přepadá únava a bolest hlavy, které snižují soustředění a výkonnost, zpozorněte. Může za tím být jedna věc.

Společnou příčinou zmíněných potíží může být jediný problém, a to anémie, zvaná též chudokrevnost.

Při ní se tělo potýká s nízkým množstvím barviva hemoglobin v červených krvinkách, nebo přímo s nedostatkem červených krvinek (erytrocytů), které mají za úkol roznášet kyslík do všech orgánů a tkání.

V obou případech je v organismu málo kyslíku – a to vás oslabuje po všech stránkách. Na nedostatek kyslíku reaguje tělo například zvýšenou srdeční frekvencí, proto to náhlé bušení či tepání v uších, a typickým projevem je také zmiňovaná pobledlost kůže a sliznic.

Ženy bývají k anémii náchylnější, mají méně červených krvinek než muži a k potížím přispívají i častější ztráty krve a hormonální změny – v těhotenství, v menopauze a při silném či dlouhém menstruačním krvácení. Sníženou hladinou erytrocytů mohou trpět i vegetariáni a příznivci raw stravy, kteří se ochuzují o živočišnou stravu.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Bledost a nesnesitelná únava? Možná máte chudou krev. Řešení nemusí být složité

Potíže není radno podceňovat. Některé typy anémie, například srpkovitá, mohou být nebezpečné samy o sobě a zkracují průměrnou délku života. Jakákoli chudokrevnost však především poukazuje na problémy s krví a je třeba zjistit, co za ní stojí. Někdy jde jen o nedostatek železa, jindy může souviset i s autoimunitním onemocněním, nádory, leukemií nebo otravou kovy či léky.

Nezbytné je proto mít přehled, v jakém stavu krev je. „Lidé běžně hematologii nenavštěvují, proto je důležité, aby využívali pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře,“ doporučuje profesor Petr Cetkovský, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze. U žen po čtyřicítce se krev kontroluje každé dva roky – anémii odhalí krevní obraz.

Proti běžné chudokrevnosti lze bojovat úpravou jídelníčku. Co podpoří červené krvinky? Hlídat je třeba dostatek kyseliny listové, vitaminů B12 a C a zejména železa. „Železo se společně s mědí podílí na krvetvorbě a jeho doplněním ve stravě můžete předejít únavě, bolesti hlavy či závratím,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7. Co si tedy dopřát?

Na kyselinu listovou je bohatý špenát, brokolice nebo růžičková kapusta, zelená listová zelenina je zas zdrojem železa. Z bylin proti chudokrevnosti přispívá kopřiva, která podporuje prokrvení různých orgánů. Na anémii platí také medvědí česnek, špenát a černý kořen.

Zdrojem železa je maso, vsaďte na červené a hlavně na vnitřnosti, především játra. Ve stravě živočišného původu také najdete dostatek vitaminu B12. Železo dále doplní i ovoce a zelenina, zejména červené a fialové druhy, jako jsou jahody, švestky, rozinky, rybíz, borůvky, řepa anebo červené zelí.

Vstřebávání železa podpoří přítomnost vitaminu C –doplní vám ho například rakytník, šípek, citron či červená paprika. Pozor naopak na nadměrnou konzumaci mléka, černého čaje a kávy – využití železa zhoršují.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Denní dávku vitaminu B12 pokryje jedna porce masa nebo jedno vejce

Z luštěnin je nejlepší hnědá čočka. Je bohatá na kyselinu listovou i železo, navíc obsahuje měď, která se rovněž podílí na tvorbě červených krvinek. Rostlinnými poklady pro krev jsou také ořechy a cereálie, z živočišných produktů by neměly chybět vejce a sýry.

Slezina z pohledu čínské medicíny

Toto je jeden z nejčtenějších článků v magazínu. Trochu jsem verzi z roku 2017 doplnila o své nové poznatky, terminologicky upravila a zde je nové znění. Rozhodně se tomuto tématu budu věnovat i nadále, protože pochopení principů trávení je zásadní pro zdraví.

Slezina a její funkce

Slezina je jedním z významných obranných míst těla a je důležitou součástí imunitního systému. Její oslabení okamžitě poznáme na mandlích, které jsou se slezinou propojeny lymfatickým systémem. Slezina je filtrem lymfy a zachycuje unavené červené krvinky. Zároveň také za tvorbu červených krvinek a krevních destiček odpovídá.

Takto popisujeme účinky sleziny jako orgánu.

Slezina v čínské medicíně

Tady začíná první nesrovnalost a možná trochu nepochopení celého systému.

Popisujeme-li funkci orgánů dle čínské medicíny, tak nepopisujeme jejich fyzickou podstatu, nicméně jakýsi okruh, za který odpovídá.

Terminologicky správně bychom měli používat výrazy jako element země, čchi země, zemitá čchi. Používání slova „SLEZINA“ může vést ke zmatečnosti a trochu i výsměchu z nepochopení.

Oslabená slezina tedy neznamená, že vám tento orgán nefunguje. Znamená to, že se to nějak projevuje na tělesné úrovni a znalostí principů celostní medicíny můžete řešit příčinu.

Orgány a okruhy, které spadají do elementu Země, mají řídit trávící proces. V základu tam paří „slezina“ a „žaludek„. Vnitřní energii Země mají ale také „játra„, „tenké střevo“ a „pericard„.

Země znamená centrum, břicho, látkovou výměnu, s jejíž pomocí zpracováváme vlivy z vnějšího světa. Čchi tohoto elementu je hodně o spočívání sami v sobě – „být sám sebou“.

Jakmile nad sebou začneme více přemýšlet, často to nastává v pubertě (co si o nás myslí druzí, nevypadáme náhodou komicky atd.), tak se element Země oslabuje. Najednou místo toho, aby nám z břicha vycházela intuice a pocit jistoty, vychází tam obavy, zádumčivost a nejistota.

Budete mít zájem:  Konopí je lék. Vědci mění pověst marihuany

S tím ruku v ruce jdou potíže s trávením, látkovou výměnou, alergiemi a postupem let i nezadržitelnými problémy s tělesnou váhou.

Břicho je místem, kde se vše zpracovává

Nemluvíme zde jen o potravě, ale o všem, co čteme, slyšíme, vidíme nebo cítíme – všechny tyto vjemy musíme nejprve „strávit“. Což vysvětluje, proč má vnitřní energii Země i „pericard“.

Zemská čchi napomáhá rozkládat potravu, a to jak tělesnou, tak duševní a část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuuje do celého těla a hlavně do KOVU „plic“. Tato esence jednak stále doplňuje a obnovuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve (v tom se shoduje s popisem funkce s dnešní medicínou), a jednak představuje zdroj hybné životní síly.

Zemská čchi „sleziny“ představuje „postnatální základ“. Jednoduše řečeno, vytváří energii z toho, co přijímáme. Je-li střed v pořádku, tak to co nás živí, nás posiluje. Je-li však slabý, objevují se potíže. Místo, aby nás „potrava“ posilovala, začneme mít po ní potíže. Když čtete tyto řádky, nepřemýšlejte pouze nad jídlem.

Zemská čchi „sleziny“ je mocným tvůrcem naší energie.

Nevhodné jídlo, nepravidelné jídlo, jídlo ve spěchu, jídlo s odporem a hlavně duševní práce a neustálé přemýšlení a přemítání. Když je slabý „střed“, nejsme schopni snášet svůj život. Snadno se pak urážíme, neumíme odpouštět, celé hodiny hloubáme nad každou pronesenou větou a donekonečna přemítáme nad našimi obavami. Je pro nás problém se soustředit a něco se naučit je nadlidský výkon.

Podle čínské medicíny se tyto nadměrné myšlenky a hromadění blbostí v hlavě přenáší především na kvalitu čchi, a to tak, že se čchi zahušťuje a stagnuje. Tím se oslabí její funkce, v důsledku čehož se objeví poruchy trávení, nechutenství, nadýmání, anebo až závratě, zatmění před očima, bušení srdce apod.

V tomto případě je to však trochu zamotaný kruh. Pokud již je slezina oslabená, např. špatnou stravou (např. jogurt s banánem ráno), tak se nadměrné přemítání již objevuje jako patologie.

Princip yin prvku Země je označován jako „slezina“. Tím však není myšlen jednoduše ten zmíněný orgán, ale řada vzájemných vztahů a funkčních okruhů, jak již bylo výše zmíněno. Yin v sobě nese vlhko a chlad, což je naprosto v pořádku, pokud je to v rovnováze. Občas potřebujeme, aby se v těle objevilo vlhko a chlad, hlavně pokud je potřeba zpracovat něco, co je suché a horké. 

Pokud je však vlhka a chladu nad míru, což se stává, když je YIN prvku země v oslabení, tak není na místě jej přijímat nad míru. A zde jsme u mléka. Mléko není ve své podstatě nezdravé, jen v sobě nese vlhko a chlad. A „slezina“ fakt nesnáší vlhko a chlad. Toť trochu k vysvětlení, proč mléko oslabuje „slezinu“.

V přírodě najdeme látky, které pomáhají posílit funkci sleziny. Jedná se především o polysacharidy a flavonoidy, které najdeme v mnoha tradičních směsích i moderních doplňcích stravy. Uvést je zde nemohu, protože by se jednalo o zdravotní tvrzení a z případných kontrol bych pak měla oslabenou nejen slezinu. Zajímá-li vás to, napište mi do ePoradny.

Máte-li jakékoliv problémy spojené s čchi sleziny je dobré začít řešit dietní opatření. Hlavně nejíst večer. Slezina má ráda teplou a upravenou stravu.

Je tedy dobré (hlavně v období podzimu a zimy) omezit příjem syrových potravin a šťáv. Jídlo spíše duste nebo šetrně vařte. Důležité je dbát na dostatečný příjem kvalitních bílkovin. Nedoporučují se mléčné výrobky.

Omezte pivo, kávu, studené nápoje a ovocné šťávy hlavně z citrusů.

Oslabení jinového elementu země se může projevit následovně:

  • Bolesti v levém podžebří.
  • Snížená obranyschopnost organismu.
  • Dechové potíže.
  • Pocity plnosti žaludku, problémy se zažíváním (nechutenství nebo naopak hlodavý hlad, průjmy, hubnutí, nadýmání).
  • Pocit těžkých nohou.
  • Poruchy krvetvorby, hlavně v oblasti červených krvinek. Praskání žilek (kožní metličky).
  • Závratě, mžitky před očima, časté krvácení z nosu.
  • Tvorba podlitin a modřin z důvodu nedostatečné tvorby krevních destiček.
  • Onemocnění sleziny (i té skutečné) bývají doprovázena únavou (slezina je zodpovědná za „výrobu“ energie z potravy). Tato únava je často provázena mírnou depresí.
  • Nestrávená potrava ve stolici.
  • Tupá bolest hlavy na čele.
  • Pocit chladu, hlavně studené ruce a nohy.
  • Pokles dělohy či konečníku (hemoroidy).
  • Zvýšený chuť na sladké, hlavně jako doplňovač energie.

To je výčet toho nejzákladnějšího. Pro hlubší popis tu nemám dostatek místa a je nutné problémy posuzovat individuálně. Celá čínská medicína je o individuálním přístupu. Nikdy nebývá postižen pouze jeden orgán. V dnešní době, kdy se nestravujeme úplně nejlépe a neumíme zastavit hlavu, je slezina oslabená velmi často. Pak už nastává dominový efekt.

K elementu ZEMĚ a její čchi ja např. přiřazen dvanácterník, veškeré svalstvo a krev. Kondice ZEMĚ se projevuje na rtech (např. vyrážky na nich jsou příznakem akumulace horkosti v „středu“, modré rty poukazují na stagnaci a srážení se čchi i krve, suché rty jsou důsledkem vyčerpání krve země atd.).

Orgánové hodiny pro „slezinu“ jsou mezi 9 – 11 hodinou dopolední. V tomto období můžeme tedy sledovat zhoršení příznaků. Stejně tak mezi 21 – 23 hodinou, kdy je čchi „sleziny“ nejslabší.

Jakmile jsem pochopila princip fungování elementu ZEMĚ v těle, došlo mi, že tím bylo tak trochu myšleno to, co my dnes s velkou pompou objevujeme, a to MIKROBIOM.

Vždy když mi nějaká takováto souvislost docvakne a doplním další dílek do toho pomyslného puzzle, mám husí kůži 🙂 🙂 🙂 Studenti se mi smějí, že husí kůže je odraz nějakého vzrušení, ale já to tak cítím.

Je to prostě vzrůšo, když objevíte něco nového.

Zajímají-li vás tyto principy také, tak se vrhněte do studia. Třeba na SHANTI ACADEMY. Ale bacha na „slezinu“ 🙂

  • ZDROJ:
  • Klasická čínská medicína – základy teorie I, Vladimír ANDO, 8. české vydání 2010, nakladatelství Svítání, ISBN 978-80-86601-16-8
  • Čínská medicína pro každý den, Christine Li, 1. české vydání 2017, nakladatelství Jan Vašut, ISBN 978-80-7541-029-0
  • Studijní materiály (hlavně přednášky Anastacie White) a pracovní zkušenosti 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector