Červená řepa – recepty pro zdraví

Hledáte zdravé recepty z červené řepy, po kterých zaručeně nepřiberete?

Tady jste na správné adrese! Červená řepa má velmi málo kalorií, je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitu a obsahuje další zdraví a hubnutí prospěšné živiny.

Inspirujte se 5 pokrmy, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň vám pomohou zhubnout.

Polévka z červené řepy 

Pochutnejte si na světoznámé polévce z červené řepy zvané Boršč v dietním provedení! Tuto polévku je vhodné podávat horkou. 

Pokud ale máte rádi studené polévky z červené řepy, můžete do vlažného boršče přidat smetanu přímo z lednice, která ji ochladí a zjemní. Takto připravená polévka potěší vaše chuťové pohárky zejména v létě.

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • ¼ celeru
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 střední cibule
  • 2 hrnky hovězího vývaru (použít můžete také zeleninový vývar)
  • 1 brambora
  • 1,5 hrnku dušené řepy
  • 2 lžičky octa
  • ¼ kysané smetany se sníženým obsahem tuku
  • 1 lžíce křenu
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • sůl, pepř

Postup

  • Omyté maso vložte do hrnce, zalijte jej studenou vodou a vařte. 
  • Zatímco se maso vaří, připravte si zeleninu. Mrkev nakrájejte na drobné kousky a celer rozdělte na 3-4 díly. 
  • Do jiného velkého hrnce nalijte olej a rozehřejte ho na mírném ohni. 
  • Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku do hněda (zbarvení se začne ukazovat cca za 4 minuty) a přidejte připravenou zeleninu. 
  • Jakmile je maso hotové, vyndejte jej a dejte bokem. Vývar z hrnce vlijte do hrnce k cibuli a zelenině. 
  • Přidejte na malé kousky nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a přiveďte k varu. 
  • Jakmile se začne polévka vařit, snižte co nejvíce plamen, přikryjte hrnec pokličkou a duste, dokud brambora nezměkne. Potrvá to asi 8 minut. 
  • Přidejte připravenou řepu a ocet, znovu přiklopte pokličkou a vařte, dokud polévka z červené řepy nezíská tmavou barvu. Stane se tak asi za 2-3 minuty. 
  • Nakonec nakrájejte maso na drobné kousky (můžete jej také natrhat) a přimíchejte ho do polévky. 
  • Pokud máte rádi červenou řepu s křenem, můžete si do polévky přidat chuťově zajímavý dip, který vytvoříte jednoduchým smícháním zakysané smetany a křenu.
  • Na závěr můžete boršč ozdobit petrželkou.

Červená řepa – recepty pro zdravízdroj: eatingwell.com

Hummus z červené řepy

Nemáte čas a hledáte recepty z červené řepy, které by byly připraveny skutečně rychle? 

Pak pro vás máme hummus z pečené červené řepy. Recept je velmi jednoduchý, chutný a skutečně rychle jej připravíte! 

Ingredience

  • 30 g cizrny
  • 240 g pečené řepy
  • 1 šálek sezamové pasty Tahini
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky soli

Postup

  • Nejprve si připravte řepu. Zatímco necháváte rozehřát troubu na 200 °C, očistěte řepu, odstraňte z ní listy a rozhodněte se, zda ji budete péct nakrájenou nebo v celku. 
  • Budete-li ji péct nakrájenou na hrubé kousky, pečte ji po dobu 30 minut. Budete-li ji péct v celku, čas pečení se prodlouží a bude závislý na velikosti konkrétní řepy.
  • Připravte si kuchyňský robot nebo mixér. 
  • Zvolte vhodnou nádobu a do ní vsypte omytou cizrnu. Upečenou řepu nasekejte nahrubo a rovněž ji přidejte do nádoby. 
  • Přidejte také zbytek surovin, jako je pasta tahini, olej, citronová šťáva, lisovaný česnek, kmín a sůl. Vše rozmělněte pomocí kuchyňského robota, či mixéru. 
  • Snažte se, aby výsledek měl opravdu velmi hladkou konzistenci. Mixujte cca 2-3 minuty. 
  • Hummus z červené řepy můžete podávat například s celozrnným pečivem.

Červená řepa – recepty pro zdravízdroj: eatingwell.com

Salát z červené řepy

Chcete-li zhubnout, je skvělým pomocníkem právě červená řepa. Salát z ní je velmi rychlý a jednoduchý. 

Připravte si s námi tuto skvělou zeleninu na způsob carpaccio. Recept červenou řepu prezentuje, jako svěží lehký pokrm nakrájený na plátky. 

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce pomerančového džusu
  • 1 polévková lžíce hořčice 
  • 2 velké hrsti listového salátu nebo řeřichy
  • 2 vařené červené řepy

Postup

  • Řepu očistěte, oloupejte a vložte do vařící vody. Vařte, dokud nebude řepa měkká. 
  • Po uvaření nechte zeleninu vychladnout a nakrájejte ji na, asi 0,5 cm hrubá, kolečka. 
  • Na talíř naskládejte omytý salát nebo listy řeřichy a na ně položte připravenou řepu. 
  • Celý salát zalijte připravenou směsí olivového oleje, džusu, soli a pepře. Zálivku na červenou řepu můžete vyšperkovat ještě trochou hořčice. 

Červená řepa – recepty pro zdravízdroj: eatingwell.com

Nakládaná červená řepa 

Recepty z červené řepy mohou být rozmanité na základě způsobu, kterým tuto zeleninu upravíte.  Můžete červenou řepu zavařit nebo se inspirovat naším receptem na nakládání červené řepy.

Ingredience

  • 1,5 kg červené řepy
  • 8 g anýzu
  • 12 g kmínu
  • 12 g fenyklu
  • 3 šálky destilovaného bílého octa nebo jablečného octa
  • 3 šálky vody
  • 2 polévkové lžíce + 2 čajové lžičky mořské soli
  • 2 lžíce cukru

Postup

  • Připravte si řepu. Očistěte ji, oloupejte a nakrájejte na plátky hrubé asi 0,5-1 cm.
  • Velkou misku naplňte ledovou vodou a umístěte ji vedle sporáku.
  • Velký hrnec, který máte již na sporáku, naplňte vodou, přidejte asi třetinu připraveného množství řepy, přikryjte hrnec a uveďte do varu. Vařte asi 5 minut.
  • Po této době řepu vyndejte a ihned ji vkládejte do ledové vody, kterou máte připravenou v misce. 
  • Tento postup opakujte i se zbylými dvěma dávkami syrové řepy. 
  • Vychladlou řepu zceďte a rozdělte ji rovnoměrně do jednotlivých, teplu odolných, sklenic s víky. 
  • Do každé sklenice přidejte ½ lžičky připravené směsi koření. 
  • Dále vlijte do prázdného hrnce ocet, 3 šálky vody, sůl a cukr. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí. Vařte 2 minuty a poté hrnec přendejte na studenou plotýnku. 
  • Připraveným nálevem naplňte sklenice. Neplňte je do plna. Nechte volný prostor asi 1 cm od okraje sklenice. Dejte si však pozor, aby byla červená řepa zcela ponořená.
  • Nyní můžete sklenice uzavřít. 
  • Nechte směs pracovat minimálně 24 hodin před podáváním. V lednici vám nakládaná červená řepa vydrží až 1 měsíc.

Červená řepa – recepty pro zdravízdroj: eatingwell.com

Chipsy z červené řepy

Rádi mlsáte? Máme pro vás zdravou mňamku, která vaší váze neublíží!

Pochutnejte si na chipsech z červené řepy. Recept je velmi rychlý a jednoduchý.

Ingredience: 

  • 2 velké řepy
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Postup

  • Rozehřejte troubu na 200 °C a připravte si dva velké plechy s pečícím papírem. 
  • Řepu nakrájejte na tenké plátky, potřete ji olejem a posypte solí. 
  • Takto připravené kousky řepy rozmístěte rovnoměrně na plech tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly. 
  • Pečte 20-30 minut. Pamatujte, že každá trouba peče jinak. Proto je, při prvním pečení, důležité chipsy kontrolovat, aby se vám nespálily. Je-li to nutné, můžete jednotlivé plátky občas převrátit. 
  • Před podáváním nechte vychladnout. Měkké plátky řepy tak získají tu správnou křupavou texturu chipsů.

Červená řepa – recepty pro zdravízdroj: eatingwell.com

Koktejl z červené řepy 

Potěšit své tělo i mysl nemusíte jen jídlem. Můžete si dopřát také lahodný osvěžující koktejl, ve kterém využijete přírodní šťávu z červené řepy. 

Tento koktejl z červené řepy může pomoci nejen s hubnutím, ale také s celkovou regenerací vašeho těla!

Ingredience

  • 4 mandarinky
  • 1 pomeranč
  • 8 ks čerstvé červené řepy
  • maliny
  • zázvor 
  • med nebo javorový sirup

Postup

  • Řepu omyjte, oloupejte a odstraňte z ní listy.
  • Nakrájejte řepu na drobné kousky a vložte ji do odšťavňovače. 
  • Přidejte oloupané mandarinky, pomeranč a omyté maliny. 
  • Slupku ze zázvoru oškrábejte a zázvor nakrájejte na drobné kousky. Se zázvorem to ale nepřehánějte, aby neměla šťáva z červené řepy příliš výraznou chuť.
  • Pokud se vám hotový koktejl zdá příliš kyselý, můžete jej přírodně osladit pomocí medu nebo javorového sirupu.

Máte-li rádi hutnější koktejly, můžete si část řepy nechat při odšťavňování bokem.

Do hotové šťávy z červené řepy můžete zbylou zeleninu například nastrouhat.

Červená řepa – recepty pro zdravízdroj: eatingwell.com

Mezi opravdu chutné a zdravé potraviny můžeme skutečně zařadit červenou řepu. Recepty z ní jsou bohaté a pochutnat si na nich mohou vegetariáni, vegani i milovníci masa.

Mimo uvedené recepty z červené řepy existuje spousta dalších pokrmů, které si můžete připravit, jako je například zelí z červené řepy, pomazánka a další. Fantazii se meze nekladou!

Pokud se snažíte zhubnout nebo si jen chcete svou váhu udržet, téměř každý dietní recept z červené řepy vám umožní, pochutnávat si bez výčitek svědomí. 

Tak tedy dobrou chuť!

Chvála červené řepě

Období nastupujícího podzimu a teplotních výkyvů často prověří naši imunitu. Při prvních příznacích nachlazení saháme většinou po citrónech a přitom by mnohdy stačilo zaměřit svůj zrak na tuto krásou sice neoplývající zeleninu, ale o to víc vhodnou v našich zeměpisných šířkách k posílení celého organizmu.

Červená řepa

je vysoce zásaditá a jako taková je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně nám pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. Je-li správně pěstována, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přímo zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a též i bránících vzniku rakoviny.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Červená řepa zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy.

Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.

Již jsem v některých poznámkách uvedených u receptů zmiňovala, že kromě červeného barviva, které je důležitým antioxidantem, červená řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cezium.

Význam červené řepy

Shrnutím jejích účinků dostáváme v podobě této zeleniny do rukou účinného a přitom levného pomocníka proti celkovému poklesu imunity a pro posílení těla v mnoha směrech.

Červená řepa

  • podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
  • podporuje činnost žaludku a žlučníku
  • odstraňuje z těla jedovaté látky
  • vytváří vazivové tkáně
  • zesiluje stěny cév
  • zlepšuje využití bílkovin
  • zajišťuje duševní pohodu
  • zpevňuje pokožku
  • napomáhá při alergiích
  • aktivuje tvorbu červených krvinek
  • má kladný vliv na revma
  • je cenným pomocníkem v boji proti mykózám
Budete mít zájem:  Ortoped radí, jak využít klimatizaci a neničit si přitom zdraví

Myslím si, že červená řepa je v našich krajích nedoceněna. Mnoho lidí ji na trhu míjí bez povšimnutí a je to škoda, protože její častá konzumace v jakékoliv podobě je v mnoha směrech prospěšnější než velké dávky vitamínových či jiných potravinových doplňků.

Způsoby přípravy

Kořen červené řepy je nasládlý obsahem přírodních cukrů a v syrovém stavu je vhodný pro přípravu zásadité šťávy, kterou můžeme pro zlepšení chuti míchat s mrkvovou šťávou.

Čerstvě připravená šťáva je dosti koncentrovaná, a proto doporučuji její sílu zmírnit naředěním kvalitní vodou tak, aby detoxikační účinek nebyl příliš razantní.

Tato šťáva je velice vhodná pro rekonvalescenty a dle soudu mnohých léčitelů nemá v posilujících účincích konkurenci.

Syrový kořen lze též připravit jako chutný salát smícháním s další vhodnou zeleninou, viz salát Červená řepa s mrkví a křenem, ale více lidí dá asi přednost červené řepě vařené.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Z hlediska nutričních hodnot je dobře uvařená bulva červené řepy stejně dobrým zdrojem živin jako řepa syrová. Salát připravený z vařené červené řepy bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Ať již jako Červená řepa v umeoctu nebo smícháním se smetanou.

Červenou řepu lze přidávat i do polévek a nemusí to být jen klasický ruský boršč. Můžeme přidat jednu bulvu do směsi zeleniny a uvařit si Zeleninovou polévku s devatero kořením. V této polévce se červená řepa téměř ztratí a jen doplní obsah kvalitních minerálů.

Nejen oku, ale i chuti polahodí Polévka s červenou řepou, kde je červená řepa nepřehlédnutelná. Zde polévka získá po řepě nejen charakteristickou barvu, ale i chuť. Foto viz recept anebo poslední obrázek v článku.

Z uvařené a oloupané červené řepy lze připravit i chutnou pomazánku, kterou ocení Červená řepa – recepty pro zdraví spíš přímo milovníci červené řepy, mezi které se osobně počítám i já.  Její jemně nasládlá příchuť je pro pomazánku určitě zcela netradiční, ale zato Pomazánka z červené řepy s křenem bude vhodná v každém ročním období.

Vaření řepy vcelku

Pokud nevaříme červenou řepu v polévce, ale chceme až z uvařené připravit nějaký chutný pokrm či salát, je vhodné při jejím vaření dodržovat pár zásad, které napomohou zachování kvalitních živin v bulvě.

Především doporučuji si předem odměřit množství vody v hrnci na bulvy tak, aby byly následně při vaření celé ponořené. Osolenou vodu nejdříve přivedu k varu a pak do ní vkládám dobře umyté neoloupané bulvy vcelku, každou s kořenem, který neodřezávám.

Vodu po přivedení k varu obohatím o koření jako je bobkový list, celý kmín, fenykl a anýz, a pak řepu vařím pomalým varem dle její velikosti minimálně hodinu až hodinu a půl.

Teprve po této době zkouším na jedné bulvě vpichem, zda je již provařena. Zbytečně ale nevpichujeme víc, každý vpich je otvor, a způsobuje prýštění cenné šťávy do vařící vody.
Iontovou rovnováhu varného roztoku nám pomáhá z velké části udržet právě osolení, a tak ke ztrátám minerálů při kontrole vpichem dochází minimálně.

Při vaření musíme občas dolévat vyvařenou vodu, ale vždy raději vařící, abychom var nepřerušili. Po uvaření vodu scedíme a bulvy necháme vychladnout a dále postupujeme dle toho, jaké máme s vařenou řepou další úmysly. Uvařené bulvy oloupeme a nastrouháme na kaši nebo krájíme do podoby kostek do salátu.

Červenou řepu v celých bulvách lze také upéci na plechu a pak po prochladnutí oloupat a postupovat potom stejně jako u řepy uvařené.

Možná není tolik známo, že kromě bulvy jsou z červené řepy jedlé i listy. Obsahují beta-karoten, vápník a železo. Upravují se stejně jako špenát a dříve se vlastně konzumovaly prvořadě. Kořen se užíval více k léčebným účelům.

Sušená červená řepa

Ještě stojí za zmínku i červená řepa v podobě prášku. Usušená a pomletá na jemno pomáhá s obarvením pokrmů, viz např. Sojové maso na zelenině s bulgurem.

Kdo tuto zeleninu nemá mnoho v oblibě, a chce přitom využít jejich ozdravných účinků, může ji v práškové podobě užívat jako potravinový doplněk.

I sušená je velmi účinná a podporuje regeneraci tělesných a mozkových buněk.

Doprovodné účinky

Též považuji za nutné upozornit, že konzumací červené řepy dochází často k obarvení stolice a moči do červena.

Kdo toto neví, může se zaleknout, ale je to jen vylučování nevstřebaného barviva a nemusíme být nijak znepokojeni tímto stavem.

Trvá pouze po dobu konzumace a vyloučení z těla a není známkou nemoci. Spíš dobré funkčnosti ledvin a trávení.

Při samotné dietě s červenou řepou se mohou vyvolat reakce jako jsou migrény, pálení či příznaky rýmy apod. Je to jen projev očisty organizmu.

 Samotnou dietou zde míním, že se „vrhnete“ 🙂 jen na šťávy z řepy, vařenou řepu v podobě kaší či studenou jako saláty, a k tomu třeba jen přílohu vařenou rýži a nejíte nic jiného…
To je sice velice dobrá detoxikace, ale může při zanešeném organizmu vyvolat očistné stavy, které jsou pak doprovázeny zmíněnými reakcemi našeho těla.

Proto by nemocní lidé měli začínat s jejím příjmem opatrně a dávky pokrmů z ní připravených zvyšovat postupně. Je lepší ji do jídelníčku zařadit jako jedno jídlo nebo přílohu v podobě salátu, to zůstanou projevy očisty bez bolestného doprovodu.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Červená řepa jako ochrana

Tuto jednoduchou a nenáročnou zeleninu doporučuji všem, co si chtějí vylepšit své zdraví a nemocným a oslabeným lidem obzvlášť. Její široké spektrum účinků a přitom celoroční dostupnost ji přímo předurčují k tomu, aby zaujala významné místo v jídelníčku lidí všech věkových kategorií, především vzhledem ke
svým preventivním ochranným účinkům.

Červená řepa – elixír zdraví nebo proč je řepa zdravá?

Má očistný vliv na náš organismus a podporuje tvorbu červených krvinek. A přitom jde o velmi skromnou a přizpůsobivou zeleninu, která je schopna růst v každé zahradě.

Zdraví zakleté v řepě

Řepa je výborný antioxidant zhášející volné radikály. Významný obsah vlákniny usnadňuje práci střevům a pomáhá při detoxikaci organismu. To má příznivý vliv i na kožní onemocnění. Kromě toho žádoucím způsobem zpomaluje vstřebávání glukózy, což je vhodné pro diabetiky, ba snižuje i hladinu cholesterolu v krvi a omezuje jeho vstřebávání ze střevního obsahu.

Její (i když ne úplně rekordní) obsah železa má výrazný protianemický efekt (proti chudokrevnosti), je stimulátorem tvorby červených krvinek v kostní dřeni. Významně posiluje i obranyschopnost organismu, potlačuje záněty a má i protirevmatické účinky.

Asi 15 % populace má po zkonzumování řepy červenou moč a někdy i stolici. Je to normální jev a zároveň i test, který avizuje, že máte v těle nedostatek železa, což je způsobeno jeho nedostatkem ve stravě nebo vlivem nedostatečného vstřebávání železa z tráveniny ve střevech.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Obsah zásaditých prvků (hořčík, vápník, draslík, sodík) činí řepu zásadotvornou – tak chrání organismus před překyselením. Řepa pomáhá i při odplavování přebytku kyseliny močové z organismu, která dnou a záněty ohrožuje hlavně klouby. Navíc, červená řepa stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a udržuje v rovnováze činnost žaludku.

Protirakovinový výzkum upozornil na to, že konzumace šťávy z řepy může pomoci zmenšit rakovinové nádory. Je také pomocným prostředkem při léčbě leukémie, má i protimalarický účinek. Pro svůj virostatický efekt zlepšuje stav postižených boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Dobře působí při menstruačních a klimakterických problémech.

Kromě uvedeného řepa obsahuje důležité stopové prvky, jako je měď, mangan, zinek, selen, rubidium a cesium, vitamíny B1, B2, B3 a B6, dále kyselinu listovou, betakaroten, cholin a biotin – společně jsou výbornou výživou pro nervy, pomáhají celé nervové soustavě a sliznicím. Pružnost a pevnost cév zase podporuje přítomný rutin.

Řepa obsahuje i silný antioxidant a omlazovač organismu resveratrol, který se nachází hlavně v červeném víně. Ten působí jako výrazný ochránce srdce, také jako lapač volných radikálů.

Za jejím tradičním „krvavým“ zbarvením se skrývá betakyanin (řepa obsahuje 300 až 600 mg/kg), který se v potravinářském průmyslu používá jako přírodní barvivo (E 162).

Betakyanin je účinný antioxidant, je to také významné jaterní tonikum.

Novějším objevem je přítomnost hepatoprotektivní kyseliny oleanové v celém příbuzenstvu Bety vulgaris (najdeme ji i v měsíčku, bazalce či listech olivovníku).

Tato kyselina je antioxidant, brzdí záněty, mutagenitu, působí antibakteriálně (Candida), antihyperglykemicky (cukrovka).

Je významně účinná při poškozeních jaterního tkaniva alkoholem (cirhóza), paracetamolem a dalšími hepatotoxiny, pomáhá při chronických hepatitidách.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Zdraví z řepy

Bylinná krev

Bylinná krev je název pro směs šťáv, měla by podpořit léčbu krevních i onkologických onemocnění. Denní dávka, kterou bychom měli popíjet, se skládá z 200 ml řepné šťávy, 100 ml mrkvové šťávy, 100 ml zelné šťávy, 100 ml převařené šťávy z černého bezu, 50 ml celerové šťávy (muži) nebo petrželové (ženy) a 50 ml šťávy z kořene pampelišky.

Dvoučervené víno na imunitu

Na zlepšení imunity si můžeme udělat dvoučervené víno: 120 g řepy rozmixujeme, zalijeme 0,7 l červeného vína, zamícháme, uzavřeme a necháme 7 dní při pokojové teplotě louhovat. Přefiltrujeme a skladujeme v chladu a tmě. Užíváme po 50 ml jednou denně před obědem.

Řepná kúra

Pokud si chceme celkově posílit organismus, jeho obranyschopnost a „vygumovat“ některé drobnější zdravotní problémy, je vhodné zkusit kúru z řepné šťávy. Začínáme denní dávkou 650 ml, kterou popíjíme přes den po doušcích celý týden. Denní dávka ve 2.

týdnu je 500 ml, ve 3. týdnu 400 ml a ve 4. týdnu 250 ml denně. Nejkratší doba této kúry je jeden měsíc, běžně však trvá 2 až 3 měsíce dvakrát do roka.

Můžeme však použít i šťávu smíchanou ze stejných dílů řepné a mrkvové šťávy a vody – s tím, že denně pijeme až 1 l.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Řepa ve zkratce

Červená řepa (Beta vulgaris subsp. vulgaris) je dvouletá rostlina, která v prvním roce tvoří v půdě a zčásti i nad zemí jedlé bulvy. Kvete a semena tvoří až ve druhém roce. Bulvy jsou hlavní konzumní částí, a pokud není přehnojená dusíkem, lze konzumovat i její listy.

Čepele listů, ale hlavně jejich dlouhé stopky, bývají výrazně zbarvené načerveno.

Krvavě červená dužina mladé řepy je jemná, chutná a šťavnatá, naopak starší či přerostlá řepa (s průměrem větším než 10 cm), jakož i řepa pěstovaná při nedostatečných závlahách je vláknitá, tuhá a celkově méně chutná.

U nás se preferuje řepa s jednolitě červenou dužinou, existují však i odrůdy se žlutou dužinou či se světle a tmavě červenými kruhy.

Celkové vegetační období řepy je podle odrůd 3 až 4 měsíce, ale „baby“ řepu lze sbírat už 9 týdnů po výsevu.

Jelikož řepa má nízké nároky na teplotu, můžeme ji bez problémů pěstovat prakticky všude, kde je půda dostatečně zásobená humusem a základními živinami, jen nesmí být čerstvě pohnojená maštalním hnojem. Po řepě nebo příbuzných zeleninách (špenát, mangold) vyséváme řepu znovu až po 3 letech. Pěstujeme ji tedy v tzv. druhé trati, nejlépe po luštěninách nebo bramborech.

Pěstování

» Půdu je třeba dobře zásobit kompostem obohaceným hlavně o draslík, fosfor a stopové prvky, ve vápenité půdě nesmí chybět bor, jinak řepa trpí hnilobou horní části bulvy a listů.

» Protože řepa je nitrofilní rostlinou schopnou ve větší míře akumulovat dusičnany přijaté z půdy, lepší je nepřihnojovat ji dusíkem. Pěstujeme ji na plném slunci, abychom tak podpořili přeměnu dusičnanů přijatých z půdy na zdravé bílkoviny.

» Když chceme vypěstovat kvalitní a jemné bulvy, tak řepu musíme pravidelně zavlažovat (půda však nesmí být přemokřená) a kypřit.

» S výsevem semen na jaře příliš nespěcháme, stačí, když je vyséváme od dubna do konce června. Rané jarní podchlazené rostlinky totiž vybíhají do květu a netvoří šťavnaté bulvy.

Semeno vyséváme do řádků vzdálených 25 až 30 cm, do rýhy hluboké 2 cm.

Když rostlinky vytvoří dva až tři lístky, jednotíme je na vzdálenost 10 až 15 cm; pokud však chceme vypěstovat „baby“ řepu, jednotíme jen na vzdálenost 7 cm (bulvičky sbíráme, když mají průměr 3 až 5 cm).

» Na podzim musíme řepu posbírat ještě před příchodem mrazů – je velmi citlivá na namrznutí. Podebereme ji vidlemi tak, abychom ji nepoškodili, protože by nám z ní vytekla šťáva a začala by hnít. Rukou vykroutíme listy, ale tak, abychom nepoškodili listové srdíčko. Bulvy založíme ve sklepě (s teplotou 1 až 2 °C) do vlhkého písku (ten občas mírně navlhčíme, abychom zabránili vysychání řepy).

Červená řepa – recepty pro zdraví

Osvědčené odrůdy

Mezi starší odrůdy patří kulatá a rovnoměrně vybarvená ’Betina‘ či válcovitá ’Renova‘. Tradiční výnosnou polopozdní odrůdou je ’Červená kulatá‘ s intenzivně fialovým povrchem a výbornou krvavě červenou dužinou.

’Kahira‘ má plocho-kulovitou bulvu, ’Alexis‘ je polopozdní až pozdní odrůda tvořící válcovité bulvy, jejichž dužina je červená bez výrazných kruhů, má velmi jemnou chuť.

Žlutočervená ’Burpees Golden‘ je nová odrůda se světle hnědou bulvou a žlutou dužinou, také má jemnou chuť.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock

Červená řepa – zdravá a chutná zelenina

Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům.

Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům, dnes se jí kořen a listy ne.

Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.

Mezi hlavní léčivé účinky této zeleniny patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, podpora růstu tkání, dále má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém; používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny. Červená řepa má však spoustu dalších účinků na lidské zdraví.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Červenou řepu můžeme buď pěstovat doma, nebo ji můžeme koupit v obchodech nebo na trzích. V obchodě je dostupná jako sterilovaná řepa ve sklenici nebo jako nezpracovaná zelenina (bulvy). Také ji lze nalézt přimíchanou v některých směsích a salátech. Vždy je lepší koupit čerstvou červenou řepu, protože ji budete moct upravit přesně podle sebe.

Chutná červená řepa má velké využití v kuchyni; můžete ji použít při přípravě salátů, vaření polévek, boršče nebo k přípravě pomazánek, slaných buchet a koláčů nebo ji můžete sterilovat.

Možnosti využití řepy při vaření jsou doopravdy rozsáhlé, stačí se jen podívat na množství receptů z červené řepy, které najdete na těchto stránkách nebo ji můžete použít všude dle své fantazie… Mezi nejznámější klasiku patří salát z řepy a boršč, ale existují i jiné recepty, které jsou velmi chutné.

Vyzkoušejte lahodné carpaccio, bábovku nebo bramborový salát s touto červenou zeleninou. Prostě, červená řepa a recepty jsou velmi dobré.

Červená řepa – recepty pro zdraví

Možná máte červenou řepu znechucenou z období dětství, kdy ji dělali ne příliš chutnou ve školních jídelnách. S recepty, které zde naleznete, si ji určitě zamilujete.

K její sladké chuti se budete chtít neustále vracet, protože je opravdu lahodná. Červená řepa se jí buď syrová, nebo zpracovaná. Zpracovaná může být vařená, pečená nebo jakkoliv jinak upravená, vše záleží na daném receptu.

Kromě toho, že si opravdu pochutnáte, tak také uděláte mnoho pro své zdraví.

Při zpracovávání této zeleniny pamatujte na jednu věc, pokud chcete z ní vytěžit co nejvíce cenných látek, konzumujte ji syrovou. Působením tepla se totiž jejich obsah snižuje. Ze syrové červené řepy se dají připravit různé saláty, které jsou chutné a velmi zdravé. Nejlepší je střídavě konzumovat syrovou a vařenou nebo pečenou řepu, ať si jí co nejvíce vychutnáte.

Na co je dobrá červená řepa: 9 kladných účinků na zdraví

Červená řepa – recepty pro zdraví

Červená řepa je „oblíbenou“ kořenovou zeleninou, která je nedílnou součástí jídelníčku lidí v mnoha zemích světa. Obsahuje řadu esenciálních vitamínů, minerálů a rostlinných látek, z nichž některé mají léčivé účinky.

  • Navíc je velmi chutná a její zařazení do jídelníčku je snadné.
  • V tomto článku se dozvíte jaké jsou léčivé účinky červené řepy a jak může pomoci zlepšit vaše zdraví.
  • Vycházíme z vědecky ověřených faktů a provedených klinických studií.

Obsahuje hodně živin a málo kalorií

Červená řepa vyniká skvělým nutričním profilem.

Obsahuje velmi málo kalorií, ale velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. V podstatě lze říci, že červená řepa obsahuje prakticky veškeré vitamíny a minerály, které lidské tělo potřebuje, a to alespoň v minimálním množství (1).

Tady je přehled hlavních živin a minerálů, které najdeme ve 100 gramech vařené červené řepy (1):

  • Kalorie:44
  • Bílkoviny:1,7 g
  • Tuky:0,2 g
  • Vláknina:2 g
  • Vitamín C:6% denní doporučené dávky
  • Kyselina listová:20% denní doporučené dávky
  • Vitamín B6:3% denní doporučené dávky
  • Hořčík:6% denní doporučené dávky
  • Draslík:9% denní doporučené dávky
  • Fosfor:4% denní doporučené dávky
  • Manganese:16% denní doporučené dávky
  • Železo:4% denní doporučené dávky

Červená řepa také obsahuj anorganické nitráty a pigmenty (přírodní barviva), což jsou rostlinné látky s řadou léčivých účinků na naše zdraví.

Shrnutí: Červená řepa je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a přitom obsahuje minimum kalorií a tuků. Navíc obsahuje anorganické nitráty a přírodní rostlinné pigmenty, které blahodárně působí na naše zdraví.

  1. Onemocnění srdce a oběhové soustavy, včetně infarktu myokardu a cévní mozkové příhody, celosvětově patří mezi nejčastější příčiny smrti.
  2. Jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik těchto onemocnění je vysoký krevní tlak.
  3. Studie naznačují, že červená řepa podstatně snižuje krevní tlak (o 4 – 10 mmHg během několika málo hodin) (2, 3, 4).

Zdá se, že červená řepa více snižuje systolický krevní tlak (tedy tlak s jakým se srdce stahuje), zatímco hodnotu diastolického tlaku (tedy tlaku, kdy srdeční sval relaxuje – je uvolněn) prakticky neovlivňuje. Účinek červené řepy na krevní tlak je výraznější u syrové než u vařené řepy (5, 6, 7, 8).

Důvodem proč červená řepa snižuje krevní tlak je pravděpodobně vysoký obsah nitrátů. Červená řepa je velmi bohatým zdrojem nitrátů, které naše tělo mění na oxid dusnatý, což je látka s vazodilatačními účinky (působí roztahování cév). Protože hodnota krevního tlaku závisí na průsvitu krevních cév, dochází při jejich roztažení ke snížení tlaku (9).

Hladina nitrátů v krvi zůstává zvýšená po dobu zhruba 6 hodin poté, co sníte potraviny s vysokým obsahem nitrátů. Proto je účinek červené řepy na krevní tlak pouze dočasný a pokud si chcete nižší krevní tlak udržet dlouhodobě, musíte červenou řepu konzumovatpravidelně (10).

Shrnutí: Červená řepa obsahuje velké množství nitrátů, které pomáhají snižovat krevní tlak. To může snížit riziko infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a srdečního selhání.

  • Několik studií naznačuje, že nitráty přijaté v potravě pomáhají zlepšovat sportovní výkonnost.
  • Z tohoto důvodu patří červená řepa mezi potraviny oblíbené mezi sportovci.
  • Nitráty zlepšují fyzickou výkonnost zvyšováním účinnosti mitochondrií, což jsou buněčné organely, které zajišťují výrobu energie v buňkách (11).

Byly provedeny dvě studie, kterých se zúčasnilo 7 a 8 mužů. Ti konzumovali každý den po dobu 6 dnů 500 ml šťávy z červené řepy. Při cvičení s vysokou mírou záteže pak podávali o 15 – 25% vyšší výkony, což představuje zvýšení celkové výkonnosti o 1 – 2% (7, 12, 13).

Konzumace červené řepy také zlepšuje výkony cyklistů a atletů a zlepšuje využití kyslíku až o 20% (7, 14, 15, 16).

Jedna malá studie, které se zúčastnilo 9 závodních cyklistů, zkoumala účinky 500 ml šťávy z červené řepy denně na výkony cyklistů. Konkrétně se zkoumalo jak červená řepa ovlivňuje čas, kterého cyklisté dosáhnou v závodech na 4 a 16 km).

U závodů na 4 km došlo ke zlepšení výkonu cyklistů o 2,8%, zatímco u závodů na 16 km se čas zkrátil v průměru o 2,7%(17).

Je důležité si uvědomit, že hladina nitrátů v krvi dosáhne svého maxima za 2 – 3 hodiny po konzumaci příslušných potravin. Proto je nejlepší jíst červenou řepu 2 – 3 hodiny před tréninkem nebo závodem (18).

Shrnutí: Konzumace červené řepy pomáhá zlepšovat sportovní výkony, protože zlepšuje využití kyslíku ve tkáních a prodlužuje dobu nástupu únavy. Nejlepších výsledků dosáhnete pokud si dáte červenou řepu 2 – 3 hodiny před tréninkem nebo závodem.

  1. Chronický zánět je spojován s řadou onemocnění, jako jsou obezita, onemocnění srdce, ledvin nebo rakovina (19).
  2. Červená řepa obsahuje přírodní rostlinná betalainová barviva (takzvané betalainy), které podle některých studií, mají silné protizánětlivé účinky (8, 20, 21).
  3. Nicméně většina studií v této oblasti byla provedena na laboratorních potkanech, takže zatím nemáme relevantní údaje pro lidi.
  4. Šťáva či extrakt (výtažek) z červené řepy zmírňují projevy zánětu ledvin u laboratorních potkanů poté, co jim byla nejprve injekčně aplikována chemická látka, která navodila jejich závažné poškození (20, 22).
  5. Jedna studie na lidech s artrózou (degenerativní poškození kloubů) naznačuje, že kapsle s betalainovými barvivy vyrobené z výtažků z červené řepy, pomáhají snižovat bolest a ztuhlost v souvislosti s tímto onemocněním (23).
  6. Pokud vám červená řepa nechutná, můžete na zmírnění projevů artrózy vyzkoušet i jiné potraviny.
  7. I když výše uvedené studie naznačují, že červená řepa má protizánětlivé účinky, musíme provést studie na lidech, abychom tyto účinky ověřili a zjistili, zda červenou řepu na zmírnění zánětu skutečně má smysl začít konzumovat.

Shrnutí: Červená řepa má řadu protizánětlivých účinků. Nicméně většina studií byla provedena na laboratorních potkanech, takže než začneme vydávat konkrétní doporučení pro lidi, musíme provést humánní studie.

Vláknina přijatá v potravě (dietní vláknina) je důležitou součástí zdravé výživy.

Má řadu blahodárných účinků na naše zdraví a mimo jiné pomáhá i zlepšovat trávení.

Ve 150 gramech červené řepy najdete 3,4 gramů vlákniny. Proto je červená řepa považována za dobrý zdroj vlákniny (1).

  • Vláknina je nestravitelná a dostává se tak až do tlustého střeva, kde slouží buď jako potrava pro zdraví prospěšné střevní baktérie (střevní mikrobiom) a také zvětšuje objem stolice.
  • To pomáhá zlepšovat zdraví trávicího traktu a chrání před řadou běžných závažných onemocnění jako jsou zácpa, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulitida (24, 25).
  • Vláknina navíc snižuje riziko chronických onemocnění, jako jsou rakovina tlustého střeva, onemocnění srdce a oběhové soustavy nebo diabetes druhého typu (26, 27, 28).
  • Shrnutí: Červená řepa je výborným zdrojem vlákniny, která pomáhá zlepšovat zdraví trávicího traktu a snižuje i riziko řady chronických onemocnění.
  • S přibývajícím věkem dochází k přirozenému úbytku duševních a kognitivních schopností.
  • U některých lidí může být tento úbytek velmi podstatný a způsobit onemocnění, jako jsou demence.
  • Snížení průtoku krve mozkem a zhoršení jeho zásobení kyslíkem se na úbytku duševních schopností a kognitivních funkcí ve vyšším věku rovněž podílí (29, 30, 31).
  • Je zajímavé, že nitráty obsažené v červené řepě mohou zlepšit průtok krve mozkem a zásobení mozkové tkáně kyslíkem, a to díky svým vazodilatačním účinkům (způsobují roztažení cév) (32).
  • Studie naznačují, že červená řepa zlepšuje hlavně průtok krve frontálním lalokem mozku, což je oblast mozku spojená s vyššími kognitivními funkcemi, jako je například schopnost rozhodování nebo pracovní paměť (33).
  • Jedna studie na diabeticích druhého typu sledovala také vliv konzumace červené řepy na rychlost reakce (reakční čas), což se používá jako jeden ze způsobů měření kvality kognitivních funkcí.
  • Lidé, kteří každý den po dobu dvou týdnů pili 250 ml šťávy z červené řepy, měli o 4% kratší reakční dobu než ti, kteří pili placebo (34).
  • Nicméně musíme provést další studie, než budeme moci červenou řepu začít doporučovat jako prostředek na zlepšení mozkových funkcí, posílení paměti a snížení rizika demence.

Shrnutí: Červená řepa obsahuje nitráty, které pomáhají zlepšovat průtok krve mozkem a tím snižují riziko demence a podporují kognitivní funkce. Další studie jsou nutné, abychom tyto účinky ověřili.

  1. Rakovina je závažné a někdy i smrtelné onemocnění charakterizované nekontrolovatelným růstem buněk.
  2. Vzhledem k tomu, že červená řepa obsahuje velké množstí antioxidantů a má protizánětlivé účinky, začalo se zkoumat i její uplatnění v prevenci rakoviny.
  3. Bohužel důkazy o účinnosti červené řepy na rakovinu u lidí nejsou zatím dostatečné.
  4. Extrakt z červené řepy podle některých studií zpomaluje dělení a růst nádorových buněk u zvířat (35, 36).
  5. Jedna laboratorní studie na lidských buňkách zjistila, že extrakt z červené řepy, který je bohatý na betalainová barviva, zpomaluje růst nádorových buněk u nádorů prsu a prostaty (37).

Je důležité poznamenat, že tyto studie byly provedeny na izolovaných nádorových buňkách lidí a laboratorních potkanů. Než začneme tedy vydávat jakákoli doporučení, musíme nejprve provést další studie na lidech, abychom tyto účinky ověřili.

  • Shrnutí: Studie na izolovaných nádorových buňkách lidí a laboratorních potkanů naznačují, že přírodní rostlinná barviva obsažená v červené řepě, pomáhají zpomalit růst nádorových buněk.
  • Červená řepa má skvělý nutriční profil, díky čemuž je její konzumace velmi vhodná při hubnutí.
  • Jednak obsahuje málo kalorií a hodně vody (1).
  • Konzumace potravin s vysokým obsahem vody a nízkým obsahem kalorií, jako je například ovoce a zelenina podle některých studií pomáhá při hubnutí (38, 39).

Navíc, navzdory nízkému obsahu kalorií, je červená řepa bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Obě tyto živiny jsou důležité při hubnutí a udržování zdravé tělesné hmotnosti (40, 41, 42).

Vláknina v červené řepě také pomáhá při hubnutí tak, že snižuje chuť k jídlu a prodlužuje pocit sytosti, čímž nepřímo snižuje denní příjem kalorií (43, 44, 45).

I když zatím nebyly provedeny žádné studie, které by zkoumaly přímé účinky červené řepy na tělesnou hmotnost, je pravděpodobné, že její konzumace při hubnutí bude pomáhat.

Shrnutí: Červená řepa obsahuje hodně vody a málo kalorií. Díky těmto vlastnostem patří mezi potraviny vhodné při hubnutí.

  1. Toto sice není „zdravotní účinek“, ale přesto je to důležité.
  2. Červená řepa má nejen skvělý nutriční profil a je velice zdravá, ale navíc je i velmi chutná a můžete jí velmi snadno zařadit do svého jídelníčku.
  3. Pokud máte k červené řepě odpor kvůli salátu, který jsme v mládí museli jíst ve školní jídelně a chutnal opravdu nevábně, nebojte se.
  4. Červená řepa se totiž dá připravit na spoustu lahodných způsobů.
  5. Můžete si z ní například vymačkat šťávu nebo si jí opéci, připravit v páře, či naložit do kyselého nálevu.
  6. Můžete si také koupit již připravené saláty (například carpacio z červené řepy je vynikající pochoutka).
  7. Pokud si červenou řepu kupujete v obchodě, vybírejte si zdravé a těžké plody, které mají na vrchu ještě drobné, nerozvinuté zelené lístky.
  8. Protože nitráty jsou ve vodě rozpustné, je vhodné řepu před konzumací nevařit, pokud chcete získat co nejvíce této zdraví prospěšné látky.
  9. Tady je pár chutných a zajímavých nápadů jak můžete zařadit červenou řepu do svého jídelníčku:
  • Salát z červené řepy: Nastrouhaná červená řepa je skvělou přísadou do různých salátu, včetně salátu Coleslaw.
  • Dip z červené řepy: oloupanou a nakrájenou červenou řepu nastrouhejte a smíchejte s řeckým jogurtem a získáte zdravý a chutný dip.
  • Štáva z červené řepy: nejlepší je připravit si čerstvou šťávu z červené řepy doma (pokud máte dostatečně kvalitní mixér). Šťáva z červené řepy, kterou si můžete koupit v obchodech totiž často obsahuje přidané cukry a jen velmi málo „pravé“ červené řepy.
  • Lístky z červené řepy: listy červené řepy nevyhazujte. Můžete si je například povařit a použít je jako špenát.
  • Polský chlodnik: jedná se vlastně o studenou polévku z červené řepy. Připravuje se různými způsoby, ale podstatné je, že se musí červená řepa nejprve oloupat, nakrájet na kostičky a povařit. Sice se po odstranění slupky ztratí některé živiny, ale i tak je tato polévka velmi chutná. Dobrý recept na přípravu tohoto pokrmu má na svém webu Jana Florentýna Zatloukalová, autorka řady kuchařských knih. 

Způsobů jak si z červené řepy připravit chutné pokrmy existuje celá řada a fantazii se meze nekladnou. Vyzkoušejte různé recepty, které na internetu či v knihách najdete a uvidíte co vám bude chutnat. 

Shrnutí: Červená řepa je chutný druh kořenové zeleniny, který si můžete snadno zařadit do svého jídelníčku. V obchodě kupujte takovou řepu, která je co nejtěžší a má zachovalé a zdravé listy.

  • Červená řepa má blahodármé účinky na naše zdraví.
  • Kromě toho, že obsahuje jen velmi málo kalorií, je také skvělým zdrojem řady živin, včetně vlákniny, kyseliny listové a vitamínu C.
  • Navíc obsahuje také nitráty a rostlinná barviva, která pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšovat sportovní výkony.
  • A v neposlední řadě je červená řepa velice chutná zelenina, která se dobře hodí do vyváženého a zdravého jídelníčku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector