Čerstvé ovoce a zelenina ještě stále vyhrává boj s doplňky stravy

Někdy je v supermarketu těžké sehnat dobré čerstvé ovoce, jindy je tam ho plno včetně exotických druhů. Mražené ovoce a zelenina je ale skvělým způsobem, jak si zajistit neustálou zásobu ovoce a zeleniny. Jsou pro nás ale stejně tak dobré jako čerstvé?

Živiny

To první, co nás při srovnání čerstvých a mražených potravin napadne, je to otázka „jsou mražené ovoce a zelenina stejně výživné jako čerstvé?“ Jednoduše řečeno, ano.

Ovoce a zelenina se typicky sklízí a zamrazuje v době, kdy jsou nejvíc zralé, a tudíž mají nejvíce živin. Víme, že čím déle čerstvé ovoce a zeleninu skladujeme, tím nižší obsah mikronutrientů mají, ale platí to i u mražené varianty? 1

Vitamín C

Některá data ukazují, že obsah vitamínu C u různých druhů ovoce a zeleniny, včetně jahod a zelených fazolí, zůstává relativně stabilní během prvních 90 dnů skladování.

2 Naproti tomu u čerstvých potravin se obsah kyseliny askorbové rapidně snižuje a obsah vitamínu C tak není zachován.

Jiná data ukazují, že abyste dosáhli nejvyššího možného obsahu vitamínu C u mražených potravin, je nejlepší je zkonzumovat během jednoho měsíce od nákupu. 3 Což je stále docela dost času.

Vitamín B2

Obsah vitamínu B2 (neboli riboflavinu) zůstává stabilní během prvních 10 dnů od zamrazení. 2 U určitých druhy ovoce a zeleniny může dojít k poklesu obsahu vitamínu B2 po deseti dnech od zamrazení kvůli oxidaci, to platí například pro hrášek, chřest a špenát, nicméně většina druhů tuhle mikroživinu zachovává dobře.

Alfa-tokoferol

Mražené potraviny mají ještě lepší kapacitu alfa-tokoferolu, typu vitamínu E. 2 Co se týče alfa-tokoferolu, jeho hladina je poměrně stabilní jak u čerstvých, tak u mražených druhů, nicméně po zmražení se zvyšuje kapacita možného nárůstu obsahu této mikroživiny, ačkoliv u čerstvého ovoce a zeleniny je možná spíše jeho ztráta.

Beta-karoten

Na rozdíl od zmiňovaných mikroživin, obsah antioxidantu beta-karotenu se po zmražení rapidně snižuje. 2 Množství tohoto vitamínu se snižuje i u čerstvého ovoce a zeleniny, ale ne v takové míře. Některá data však ukazují, že rozdíl mezi čerstvým a mraženým ovocem a zeleninou je minimální. 4

Když si to shrneme, když ovoce a zeleninu budete mít zmrazené více než rok, pravděpodobně se sníží dostupnost jejich mikroživin. 5 Ideálně se je snažte zkonzumovat do měsíce, ale když je budete mít v mrazáku déle, neublíží vám to.

Čerstvé ovoce a zelenina ještě stále vyhrává boj s doplňky stravy

Metoda mražení

Pokud si ovoce a zeleninu chcete zamrazit sami, jednoduše si ji připravte podle potřeby, dejte do sáčku a zamrazte. Není třeba přidávat žádný cukr, žádnou sůl ani nic jiného.

V dnešní době se metoda mražení potravin zlepšila natolik, že už není potřeba přidávat chemikálie, aby se zachovala charakteristika potraviny, ať už estetická, tak nutriční.

Některé potraviny se mohou zamrazovat s přidaným cukrem, proto je vždy dobré přečíst si etiketu. Tato metoda může sice pomoci potravinu zakonzervovat, avšak navýší celkový obsah cukru.

Nicméně většina mraženého ovoce a zeleniny se na okamžik vkládá do vroucí vody nebo páry před zmrazením, což je proces, který pomáhá zachovat nutrienty v jídle.

Konzumace

  • Hlavní benefit, který nabízí mražené ovoce a zelenina, je to, že je to cenově výhodnější a déle vydrží.
  • Komu by se nelíbilo kupovat jídlo, aniž by ho musel co nejdřív sníst?
  • Nejenže mražené ovoce a zelenina vydrží déle, ale navíc se zdá, že ti, kteří jedí více mraženého ovoce a zeleniny než čerstvého, konzumují celkově více ovoce a zeleniny než ti, kteří jedí jenom čerstvé. 6
  • Ti, kteří konzumují mražené ovoce a zeleninu, mají průměrně nižší body mass index, jelikož ovoce a zelenina obsahují hodně vlákniny, což vás zasytí na delší dobu, a vy si tak třeba nebudete muset přidat další kousek dortu.
  • Strava těch, kteří mražené ovoce a zeleninu konzumují, také bývá typicky bohatší na vlákninu, vitamín D, vápník a draslík, zatímco příjem sodíku je nižší.

Co si z článku odnést

Abyste zajistili, že z mraženého ovoce a zeleniny dostáváte maximum nutrientů, je nejlepší je sníst do jednoho měsíce.

Pokud nejste schopni zásoby do měsíce sníst, bude pro vás toto mražené ovoce a zelenina stále dobré, avšak možná se sníží obsah některých mikroživin.

To však můžeme říct i v případě, že čerstvé ovoce a zeleninu nesníte co nejdřív po zakoupení. Takže pokud nemáte po ruce čerstvé, mražené bude stejně tak dobré.

Čerstvé ovoce a zelenina ještě stále vyhrává boj s doplňky stravy – Vitalia.cz

Představme si, že vědci a lékaři zjistí, že zelená a žlutá zelenina pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny. A zároveň víme, že stejná žlutá a zelená zelenina má vysokou hladinu betakarotenu. Znamená to tedy, že právě betakaroten je tou kouzelnou přísadou, která je odpovědná za snížení rizika rakoviny?

Ne jednoznačně. Je sice pravda, že bylo prokázáno, že vysoká konzumace zeleniny s vysokým obsahem betakarotenu přispívá ke snížení rakoviny, ale studie zaměřená pouze na suplementy betakarotenu rozhodně neprokázala, že by tyto měly na rakovinu jakýkoli vliv.

Jak je to tedy s mystérii ohledně součástí ovoce a zeleniny?

Celé potraviny versus doplňky

Pokud užíváte doplňky stravy, přijímáte tak v podstatě jen čistou formu prvku, jako je železo, vitamin D nebo vápník. Když ale budete jíst jablko nebo cibuli, získáte tak rovněž tisíce fytochemikálií (antioxidanty jsou formou fytochemikálie).

Fytochemikálie jsou bioaktivní rostlinné látky bez živin. Odhaduje se, že již bylo identifikováno více než pět tisíc fytochemikálií, ale velké procento stále ještě neznáme.

Stále více a více studií a výzkumů dokazuje jejich podpůrný efekt při léčně rakoviny.

V roce 1992 byla provedena epidemiologická revize asi dvou set studií, které zkoumaly vztah mezi ovocem, zeleninou a rakovinou plic, tlustého střeva, prsu, děložního čípku, jícnu, dutiny ústní, žaludku, močového měchýře, slinivky břišní, vaječníků apod.

Celkově bylo zjištěno, že 128 ze 156 dietních studií ukázalo, že konzumace ovoce a zeleniny má významný ochranný a preventivní účinek.

Kromě toho bylo dokázáno, že riziko rakoviny bylo dvakrát vyšší u jedinců s nízkým příjmem ovoce a zeleniny, ve srovnání s těmi s příjmem vysokým (Block, Patterson, Subar: Fruit, vegetables, and cancer prevention: a review of the epidemiological evidence. Nutr Cancer 1992).

Nyní můžete se ptát, proč farmaceutické firmy ještě nevyrobily pilulku, která by obsahovala právě tyto prospěšné fotochemikálie. Jistě by tomu tak bylo, kdyby to bylo tak jednoduché. Za prvé, fotochemikálie se objevují ve všech velikostech, tvarech, polaritě a rozpustnosti, které mohou mít naopak vliv na biologickou dostupnost a distribuci do různých buněk, orgánů a tkání v těle.

Proto je téměř nemožné napodobit tento druh interakce a nahradit tak složitý proces jedinou pilulkou. A to i kdybychom naprosto přesně rozuměli tomu, jaké tyto tisíce fytochemikálií jsou, jak se ovlivňují navzájem a jaký mají vliv na lidské tělo. Například jablko se nám může jevit jako velmi jednoduché, ale jeho složení a uspořádání jsou mnohem složitější, než si dokážeme představit.

Ve prospěch čerstvého ovoce a zeleniny jako prevence při léčbě rakoviny v porovnání s výživovými doplňky svědčí i další studie, provedená ve Finsku na vzorku bez mála deseti tisíc mužů a žen ve věku 15 až 99 let.

Tato studie ukázala inverzní vztah mezi příjmem flavonoidů a výskytem rakoviny (Knekt, Jarvinen, Seppanen, et al.: Dietary flavonoids and the risk of lung cancer and other malignant neoplasms. Am J Epidemiol 1997).

Flavonoidy jsou látky, které mají antioxidační účinky a obvykle kladný vliv na cévy.

V roce 2003 byl v časopise American Journal of Clinical Nutrition publikován článek, který uvedl, že „fytochemikálie v ovoci a zelenině jsou zodpovědné za antioxidační a protinádorové činnosti,“ a že strava bohatá na ovoce a zeleninu má díky komplexnosti fytochemických látek pozitivní vlastnosti. Nemusíme přesně vědět, jak to funguje, ale víme, že to funguje.

Není třeba obávat se dávkování

Když užíváte doplňky stravy nebo multivitaminy, dávkování je velmi důležité. I když je něco pro naše tělo dobré v malých dávkách, velká dávka může být naopak toxická.

Ale když získáváte živiny přirozeně z potravy, je nepravděpodobné, že se objeví nějaké vedlejší negativní účinky.  Přirozeně nízké hladiny fotochemikálií v ovoci a zelenině mají příznivý vliv na člověka, ale co se stane při vyšších dávkách? Neexistuje žádný pevný doporučený denní příjem fotochemikálií, ale je jasné, že vysoký příjem fotochemikálií funguje.

Čerstvé produkty: nejlepší zásobárna multivitaminů

Další způsob, jak se dívat na ovoce a zeleninu, je ten, že je budeme brát tak, jak je stvořila Matka Příroda – tedy jako dokonale zabalené a chutné multivitaminy.

Místo toho, abchom se zásobovali lahvičkami s různými živinami, antioxidanty a vitamíny, měli bychom hledat způsob, jak vést vyvážený a zdravý životní styl plný čerstvých produktů a rozmanitých kombinací ovoce a zeleniny.

Navštěvujte obchody se zdravou výživou, farmářské trhy, pěstujte si vlastní produkty. Dodejte svému životu trochu dobrodružství. Že jste nikdy předtím nejedli tuřín? Nikdy není příliš pozdě na to jeden ochutnat.

K tématu: Tuřín – středověký bojovník proti hladu i bolavým zubům

Jestliže máte v rodině historii rakoviny nebo zrovna sami s nádorem bojujete, je nezbytně nutné, aby vaše potrava obsahovala živiny a antioxidanty, a to ve velké míře.

Je rovněž důležité si uvědomit, že byste jako podporu měli užívat i dietní suplementy a výživové doplňky. Před jejich užíváním byste se měli poradit se svým lékařem.

Předchozí výzkum dokázal, že vysoké hladiny vitaminu C mají prooxidační vlastnosti.

Doplňky mohou být vynikající především pro ty, kteří považují za nemožné jíst vyváženou stravu, nebo mají určité zdravotní obtíže. Nejlepší volbou jak pro pacienty s rakovinou, tak ty zdravé, je však strava plná čerstvého ovoce a zeleniny.

Zpracováno s využitím studie Julie Chen a s jejím svolením.

Budete mít zájem:  Inhalátor, nebo hrnec s ručníkem?

Čerstvé ovoce a zelenina ještě stále vyhrává boj s doplňky stravy

Dr. Julie T. Chen má certifikaci z vnitřního lékařství a rovněž vzdělání a praxi v integrativní medicíně. Má svou vlastní lékařskou praxi v San Jose v Kalifornii. Funguje rovněž jako wellness lékař a poradce pro celou řadu společností a médií.

Je mediálně známou postavou, publikuje v mnoha magazínech, vystupuje v rozhlase. Rovněž zaštiťuje některé internetové stránky a neziskové organizace.

Do integrovaného lékařství zahrnuje mnoho nejrůznějších oborů, včetně bylinné/ doplňkové terapie, lékařské akupunktury, čínské medicíny a akupunktury hlavy, manuální terapie, klinické hypnoterapie a mnoho dalších. Více na www.makinghealthyez.com.

Využívejte naplno přínosy odšťavňování k boji s různými nemocemi

Stále více lidí dnes umírá na chronické nemoci než ze všech ostatních příčin. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každoročně umírá 36 milionů lidí vlivem degenerativních chorob a 100 milionů lidí se dostává do chudoby pouze kvůli nákladům na zdravotní péči.

V okamžiku, kdy vypijete čerstvou syrovou šťávu, je to jako kdybyste do těla dostali intravenózní infuzi vitamínů, minerálů a enzymů, protože jdou “přímo do vašeho těla”, aniž by bylo potřeba je složitě dobývat ze stravy v procesu trávení. Vzhledem k tomu, že je odšťavňování v podstatě “udržování” živých živin, není divu, že má tak velké přínosy pro zdraví.

Co když je odpověď na prevenci a odvrácení nemoci tak jednoduchá jako odšťavňování? Společně se podíváme na experiment, který nám pomůže odpovědět na tuto otázku.

Super odšťavňování po dobu 28 dní odstranilo cukrovku a chronickou bolest

Expert na odšťavňování Jason Vale přijal do experimentu osm lidí. Všichni z nich trpěli 22 různými chronickými nemocemi.

Po dobu 28 dní cvičili a drželi zdravotní dietu, která je založena pouze na pití čerstvých šťáv, aby prozkoumal možný přínos šťávy pro odvrácení chronických onemocnění a v průběhu točil své zkušenosti.

Celý dokument Jasona Vale se jmenuje “Super juice me” a zaznamenává 28 denní experiment. Zdravotní zlepšení, která můžeme na pozorovaných osobách zaznamenat, jsou vážně ohromující. Více informací na www.superjuiceme.com.

Každý z účastníků cítil velký příval energie a úbytek váhy. Většina z nich také zaznamenala drastické snížení symptomů jejich nemoci – stejně tak se snížil i počet léků, které byli nuceni užívat. Jeden muž snížil svůj denní příjem 52 tablet na předpis na pouhé dvě pilulky denně. Jiný muž zcela vyřešil svůj problém s cukrovkou.

Jedna z žen, která dlouhé roky trpěla chronickou bolestí, se této bolesti zcela zbavila. Další lidé, kteří trpěli astmatem, kolitidou nebo třeba spánkovou apnoe, výrazně snížili nepříjemné symptomy.

Nebyla to ale snadná cesta. Během celého procesu si účastnící prošli detoxikačními reakcemi, dále také přechodným zesílením symptomů, ke kterému dochází při léčbě.

Z těla se totiž odplavují toxiny, které jej zatěžovaly celé roky. Všechny tyto reakce ale byly spíše krátkodobého charakteru.

Všichni účastníci se zanedlouho cítili mnohem lépe – podle jejich popisů to bylo nejlépe za několika posledních let.

Odšťavňování přináší do našeho života mnoho výhod

Zmíněný dokument nám ukazuje extrémní příklad využití výhod odšťavňování. Toho se samozřejmě nemusíme držet a odšťavňování můžeme začlenit do našeho života v míře, která vyhovuje našemu životnímu stylu.

Odšťavňování může použít jako příležitostnou detoxikaci organismu nebo jako zdravý začátek dne. Existuje mnoho důvodů, proč zeleninové šťávy začlenit do vašeho jídelníčku.

Zmiňme tedy alespoň ty nejdůležitější:

  • Odšťavňování vám výrazně pomůže absorbovat živiny obsažené v zelenině. To je velice důležité, protože většina lidí má velice špatné trávení z důvodu konzumace příliš mnoho nevhodného jídla po dlouhou dobu. Z toho důvodu už nejsme schopni absorbovat všechny živiny, které se nacházejí v syrové zelenině. Odšťavňování celý proces ulehčuje, protože živiny jsou už připravené k jejich absorpci, a díky tomu neztratíte žádné cenné látky.
  • Odšťavňování umožňuje konzumaci velkého množství zeleniny. Prakticky každý doktor vám řekne, že optimální dávka různé zeleniny a ovoce na den je 6 – 8 porcí. Málokomu se ale podaří tuto kvantitu splnit. Díky odšťavňování můžete však dosáhnout velice snadno vašeho denního cíle.
  • Do vašeho jídelníčku můžete dostat více druhů zeleniny a ovoce. Mnoho lidí jí denně tu samou zeleninu, což porušuje zásadu pravidelného střídání jídel a vede ke vzniku alergií na určité potraviny. Odšťavňování rozšiřuje množství rozdílných fytochemikálii, které při konzumaci zeleniny získáte. Každý druh zeleniny má totiž jedinečné vlastnosti a účinky na lidské zdraví. Odšťavňování vám také ulehčí konzumaci druhů zeleniny, které si běžně nevychutnáte v syrovém stavu.
  • Zlepšování imunitního systému a odolnosti proti nemocem. Syrová šťáva přeplňuje váš imunitní systém koncentrovanými fytochemikáliemi a “živou energií”, která může revitalizovat vaše tělo. Čerstvé šťávy také pomáhají do vašeho těla dostat zdraví prospěšné bakterie a zároveň pomáhají v boji proti bakteriím patogenním, jejichž usídlení ve střevech vede ke vzniku nemocí.
  • Zvyšování energie. Když je krev zaplavena živinami a Ph vašeho těla je v optimální hladině, budete cítit mnoho energie. Vzhledem k tomu, že jsou syrové šťávy velice rychle absorbovány a využity vaším tělem, ucítíte po jejich konzumaci skutečný příval energie!
  • Syrová šťáva podporuje váš mozek. V další vědecké studii bylo zjištěno, že pacienti, kteří konzumovali čerstvé šťávy alespoň 3x týdně, měli o 76% nižší pravděpodobnost Alzheimerovy choroby, než tomu bylo u pacientů, kteří čerstvou šťávu konzumovali méně než 1x týdně.
  • Syrová šťáva ze zeleniny a ovoce poskytuje strukturovanou vodu. Zeleninová šťáva je jedním z nejčistších zdrojů vody a ve skutečnosti se kvalifikuje jako strukturovaná voda (živá voda), která se liší od normální vody. Voda ze zeleniny je nejkvalitnější vodou, kterou můžete vypít!

A co bílkoviny a tuky?

Pokud se zamyslíte nad tím, co vše obsahuje bílkoviny, možná vám jako první věc vytane na mysl šťavnatý steak.

Pravdou ale je, že také zelenina a další rostliny obsahují značné množství bílkovin. Například brokolice obsahuje zhruba 4 až 5 gramů bílkovin na jeden šálek.

Špenát obsahuje 5 až 6 gramů a kapusta, řeřicha, kokosový ořech a kukuřičná zelenina obsahují zrovna tak úctyhodné množství bílkovin.

To znamená, že v syrové šťávě, kterou pijete po celý den, můžete zkonzumovat okolo 20 až 30 gramů čisté bílkoviny. Pokud tedy plánujete krátkodobou kúru s čerstvými šťávami, dostanete do sebe také nezanedbatelné množství bílkovin.

Pokud se chystáte na větší fyzickou zátěž, je dobré vaši šťávu podpořit také jinými potravinami, které obsahují vysoké procento bílkovin, například syrovátka. Dobré je také zvážit přidání zdravých přírodních tuků. Výborným zdrojem těchto tuků může být avokádo, kokosový olej, extra panenský olivový olej, a stejně tak semínka (chia, lněné, konopí, atd.).

Je důležité uvědomit si, že čerstvá šťáva není jen nápoj – je to tekutá výživa. Jak dostat do těla velké množství bílkovin ze zeleniny? Přece odšťavňováním! Doporučujeme zařadit čerstvou šťávu na váš každodenní jídelníček. Pokud nestíháte denně, konzumace po dobu 3 – 7 dnů v měsíci slouží také jako značná opora vašeho zdraví.

Proč si myslíme, že 28 denní odšťavňovací kúra opravdu funguje

Ohledně zdraví prospěšných účinků čerstvých šťáv na naše tělo není pochyb. U osob, které se tohoto experimentu zúčastnily, bylo zaznamenáno rapidní zlepšení.

Jednu věc však v tomto programu nezmínili, a to je dosavadní strava všech účastníků.

Ačkoliv se zdravotní problémy jednotlivých osob lišily, jejich způsob stravování měl shodné znaky – v každodenním režimu převládala tzv. západní strava.

Konzumace čistých čerstvých šťáv tedy byla velice důležitá, ale pravděpodobně ještě více důležitějším faktorem bylo to, že tito lidé ze svého jídelníčku zcela vyškrtli průmyslově zpracované potraviny. Pokud se nevyhnete jejich konzumaci, nemůžete očekávat stejné zlepšení, jakého dosáhli účastníci experimentu.

Typy odšťavňovačů

Klasické odšťavňovače lze zařadit do třech základních kategorií:

Odstředivé odšťavňovače: Odstředivé odšťavňovače oddělují šťávu od vlákna procesem odstředivé síly. Jedná se o nejběžnější a nejlevnější přístroje. Nevýhodou však je, že jsou hlučné, vytvářejí vyšší teplotu, jsou náročnější k čištění a typicky méně účinné při oddělení šťávy od buničiny.

Dvouhřídelové odšťavňovače: Patří mezi nejrobustnější odšťavňovače, jsou ale také velice výkonné. Odšťavňování provádí pomocí pomalého lisování mezi dvěma hřídelemi.

Šnekové odšťavňovače: Šnekové odšťavňovače jsou v dnešní době nejvíce využívané. Hlavním důvodem je jejich vysoká funkčnost, praktičnost a jedinečné schopnosti.

Odšťavňování probíhá pomocí lisovacího šneku, jež suroviny natlačí na síto. Výsledkem je kvalitní hutná šťáva. Současnou špičkou v této kategorii je Kuvings EVO820. Odšťavňovač Kuvings získal ocenění Kuchyňská inovace roku 2017 a více informací se můžete dočíst např. zde: Odšťavňovače Kuvings.

Studie ukazuje, že odšťavňování zeleniny je přínosnější, než její mixování

Zeleninové a ovocné šťávy lidé často také připravují pomocí mixéru. K plodům se zpravidla přidá voda nebo jiná tekutina a po mixování vznikne hustý nápoj, kterému říkáme smoothie. Pokud jste milovníky smoothies, pamatujte si, že smoothie není to samé jako čerstvá šťáva.

Jedním z hlavních negativ takto připraveného nápoje je to, že se kvůli oxidaci pro mixování připravíte o spoustu cenných látek. Při odšťavňování navíc dokážete do těla dostat velké množství zeleniny, protože nemusíte trávit vlákninu, která činí smoothie hutnějším a méně chutným.

Budete mít zájem:  Srdeční palpitace (bušení srdce) – příznaky, příčiny a léčba

Vláknina má své nepřekonatelné zdraví prospěšné vlastnosti, pokud se však bavíme o získání co nejvíce živin ze zeleniny, je tento fakt téměř zanedbatelný. Látky, které můžeme získat prostřednictvím odšťavňování jsou mnohem důležitější.

Následující srovnání mezi rozmixovanou a odšťavněnou zeleninou je poučnou informací o tom, proč může být problematika vlákniny v tomto kontextu bezvýznamná.

“100 gramů kapusty (kale) obsahuje více něž 100% vašeho doporučené denní dávky (DDD) vitamínu A, vitamínu C a vitamínu K a více než 10 procent vašeho DDD vitamínů B1, B2, B6, vápníku, železa, hořčíku a manganu. Navzdory hustému a suchému vzhledu se však skládá z pouze 1,7% vlákniny, což znamená, že poskytuje méně než 6% vašeho DDD vlákniny.”

To znamená, že pokud si zakládáte svůj jídelníček na vysokém příjmu vlákniny, v případě pití smoothies budete muset doplnit vlákninu z jiných zdrojů. Další nevýhodou mixování je to, že během mixování dochází k zahřívání tekutiny, která tím ztrácí mnoho cenných mikroživin.

Během jedné laboratorní analýzy bylo zjištěno, že zelenina, která byla po dobu 60 sekund vystavena procesu mixování, ztratila 23 – 63% vitamínu C, vápníku a draslíku.

Záplavu vitamínů, minerálů, enzymů a fytonutrientů, které vaše tělo získá z čerstvé lisované šťávy, nelze ničím nahradit.

Nemějte obavy ze zeleniny!

Vaše čerstvé šťávy by se ideálně měly skládat především ze zelené zeleniny, přidat lze také malé množství ovoce, takže obsah cukru (fruktózy) bude minimální. Pro zlepšení chuti šťávy můžete přidat kiwi, jablko nebo hrst bobulí.

Největší složkou by ale vždy měla být čerstvá organická zelenina – špenát, celer, salát, atp. Zeleninová šťáva má bohužel nevalnou pověst kvůli své pronikavé barvě a pověrám o nepříjemné chuti.

Pravda však je, že zeleninová šťáva má vynikající chuť a pomocí ovoce je možné ji dokonale vyladit dle svých potřeb.

Pokud jste nováčky na poli odšťavňování, je dobré začít zlehka – například okurkou a řapíkatým celerem. Odtud můžete směle pokračovat přidáváním zeleniny typu špenát, různé druhy salátu, spolu s přidáním petržele a koriandru. Kapusta, listy pampelišky nebo hořčice mohou být pro někoho příliš hořké, přidávejte tedy do celého nápoje pouze několik lístků.

Některé z nejhodnotnějších druhů zeleniny mohou vynikat svojí typickou chutí, na kterou nemusíte být ze začátku zvyklí. I zde platí, že z počátku je lepší přidávat malé množství, dokud si vaše chuťové buňky na čerstvou chuť nezvyknou.

Výběr organické zeleniny, která neobsahuje GMO může být problematický nebo finančně náročnější. Nejlepší variantou je využívat místní osvědčené farmáře nebo si zeleninu pěstovat sami. Vždy však mějte na paměti, že se musíte zcela vyvarovat používání syntetických hnojiv, pesticidů a herbicidů.

Skvělým trikem, jak umocnit skvělou chuť vašich šťáv je přidání následujících surovin:

  • Limetky a citróny: Na každý litr šťávy můžete přidat polovinu limetky nebo citrónu. Pokud používáte organické ovoce, můžete dokonce odšťavnit i slupku. Limetky jsou oblíbené pro jejich snížení hořkosti nápoje.
  • Brusinky a goji: Jste-li milovníky těchto bobulí, neváhejte je do svého nápoje přidat. Dbejte však na to, abyste nepřesáhli množství jedné malé hrstky.
  • Čerstvý zázvor: pokud máte rádi jeho chuť, je zázvor tím pravým, co dodá vaší šťávě pořádný říz. Množství by nemělo přesáhnout 4 g na den.
  • Jablko a mrkev: Jablko a mrkev nápoj skvěle ochutí. Množství doporučujeme střídmé kvůli obsahu cukru.

Příprava a uchovávání čerstvých šťáv

V případě, že konzumujete organické ovoce, můžete si ušetřit práci a odšťavnit plody i se slupkou, stačí je důkladně omýt. Výjimkou je pouze řepa, u které se slupka musí odstranit.

Jestliže si budete vyrábět šťávu z neekologických plodů, je třeba je vždycky oloupat, abyste nekonzumovali chemické látky, kterými byly plody ošetřeny. To platí zvláště v případě zeleniny a ovoce, které byla voskované. Vosk v sobě totiž tyto chemikálie dokáže udržet.

Někdy může být obtížné zjistit, zda jsou plody povoskované, protože se vosk nanáší ve velmi tenké vrstvě.

  • Lilek, okurky a rajčata jsou téměř vždy voskované
  • Cukety, dýně a melouny jsou voskované, ale ne vždy
  • Mrkev není nikdy voskovaná

Co dělat, když dítě nechce jíst, nebo je obézní? / Rozhovory, články

Děti mají spoustu důvodů a vysvětlení, proč nechtějí jíst. Pokud se jedná o krátkodobé nechutenství, nezoufejte. Děti samy dobrovolně hlady neumřou. Pojďme se ale podívat na to, co bychom mohli my jako rodiče udělat lépe pro správné stravovací návyky našich dětí.

Vždy bychom měli pomyslet na to, aby jakékoliv jídlo bylo pro naše dítě příjemným rituálem. Je to čas, kdy se sejdeme u stolu a společně strávíme příjemné chvíle při konzumaci potravy. Zapojte dítě do přípravy stolu. Nechte ho, aby dalo na stůl talíře (třeba ten svůj plastový) a příbory. Bude nadšené a o to více se bude na jídlo těšit.

Na talíř podávejte vždy raději méně jídla. Je lepší, když si dítě přidá, než když před ním bude ležet hromada jídla, kterou bude muset dojíst.

Jděte vašim dětem příkladem. Nestíháte se přes den najíst a pak to doháníte sladkými tyčinkami nebo sladkými nápoji? Vaše dítě to vnímá. Udělejte si na jídlo čas! Pokud stejně jako většina maminek kolem dětí neustále kmitáte a stíháte sotva nakrmit hladové krky vašich dětí a manžela a na vás už nezbývá čas, není to správné. Zkusit můžete například metodu BLW, o které píšu v jiném článku.

Pokud se vašim dětem jídlo nelíbí, zkuste si s ním vyhrát. Můžete ho alespoň jednou za čas zkusit naaranžovat třeba do podoby mašinky nebo kytičky. Děti to jistě ocení. Inspiraci najdete také v našich Receptech.

Za jídlo neslibujte odměnu. Pokud dítě nesní svou snídani, nedávejte až do dalšího jídla nic jiného. Poté podejte například svačinu. Ne opět stejnou snídani!

Pokud však vaše dítě nejí již delší dobu, je potřeba se hlouběji zamyslet nad tím, co je špatně. Ve většině případů se jedná o psychickou příčinu. Těch může být mnoho od nucení do jídla až po rozvod rodičů nebo nedostatek lásky či péče. Může se také jednat o závažná onemocnění související s poruchami zažívacího traktu. Proto raději dlouhodobé nechutenství konzultujte s pediatrem.

Na další otázky, které se týkají stravování dětí, jsem se zeptala výživové a laktační poradkyně Mgr. Evy Janouškové.

Dáša: Nejprve bych se ráda zeptala na častou otázku maminek: „Do kdy dětem stačí pouze kojení?“ a co když ani po prvních narozeninách nechtějí nic jiného než mléko?

Eva: Dle WHO/UNICEF (Světová zdravotnická organizace/ Dětský fond Organizace spojených národů) platí, že výlučné kojení je ideální a plnohodnotnou stravou do 6 měsíců věku dítěte, dále s postupným zaváděním příkrmů až do 2 let věku dítěte a déle.

Dětský organismus prochází od narození bouřlivým vývojem a mateřské mléko po 6. měsíci věku dítěte již přestává stačit tuto potřebu pokrýt, proto je vhodné zavádět příkrmy.

 Příkrm má své velké opodstatnění. Nejen z hlediska nutričního, ale i z hlediska nácviku přijímání tuhé stravy, polykání soust, kousání, ale třeba i mluvení.

Stále platí, že mateřské mléko je skvělým doplňkem pestré stravy dítěte.

Dáša: Maminka se rozhodne odstavit a chce dávat dítěti umělé mléko. Dítě ho však odmítá. Co s tím? A je opravdu nutné dávat UM (případně do kdy), nebo ho můžeme něčím nahradit? Co adekvátně pokryje vše, co dítě dostávalo při kojení.

Eva: Zde samozřejmě závisí na věku dítěte. Před 6. měsícem věku dítěte zavádíme mléka počáteční, která jsou pro malé děti do 6. měsíců jediným zdrojem výživy a jsou tedy nezbytná. U dětí po 6. měsíci věku můžeme zavádět mléka pokračovací.

Umělé mléko po prvním roce věku není nezbytnou součástí výživy. Je známo, že některé děti se samy přirozeně do roku odstaví. Je však nutné mléčnou dávku nahradit mléčnými výrobky – např. kvalitními přírodními jogurty, zakysanými mléčnými výrobky, sýrem, klasickým mlékem v nejvyšší kvalitě apod.

Děti se po roce věku postupně přizpůsobují stravě dospělých. Není však problém nechat dítěti pokračovací mléko déle, například pouze na noc. Pestrá, správně složená strava přizpůsobená dle věku dítěte pokryje požadavky dětského organismu. Kojení je skvělým doplňkem této stravy.

Pokud kojení není možné, dobrým doplňkem této stravy je také pokračovací mléko, především u dětí, které jsou špatnými jedlíky. Být však součástí dětské stravy po roce věku dítěte nutně nemusí. Pokud dítě dobře jí pestrou stravu, není umělé mléko nutné, někdy může být až nadbytečné.

Je důležité zmínit, že přemíra slazeného umělého mléka může celkem závažně přispívat k nadváze či obezitě dítěte. Na to by rodiče měli dávat velký pozor.

Dáša: Může odmítání některé potraviny dítětem potencionálně znamenat zatím skrytou potravinovou alergii?

Eva: Může, ale nemusí. Spousta dětí je prostě vybíravých či navyklých na špatné potraviny již od malička. Nicméně není žádnou novinkou, že žijeme v toxickém prostředí a výskyt alergii u dětí má stoupající tendence. A to nejen těch potravinových.

Dáša: U dnešních dětí se velmi často objevuje obezita. Těmto dětem, ale často v těle chybí důležité vitamíny, minerály a další věci. Můžete nám říct, čím je to způsobeno?

Eva: U nás v ČR trpí nadváhou či obezitou skoro třetina dětí, což je opravdu alarmující výsledek. Nejhorší na tom všem je, že dítě z nadváhy nevyroste, ale v drtivé většině případů nadváhou trpí dále i v dospívání a dospělosti. Čím je to způsobeno, je celkem zřejmé a potvrzuje to i řada průzkumů či studií.

Budete mít zájem:  Pomelo Vliv Na Zdraví?

Například průzkum, který pořádala nedávno VZP ukázal, že čtvrtina dotazovaných dětí jí nejraději hamburgery, párek v rohlíku, brambůrky a sladkosti. Dále, že přes polovinu dotazovaných dětí dává přednost slazeným nápojům, nebo že více než čtvrtina dotazovaných dětí tráví denně více než dvě hodiny u počítače.

Tady vidíme hlavní problémy. Je to především energeticky bohatá, ale na druhou stranu nutričně chudá strava, pitný režim zatížený obrovským množstvím cukru a také nedostatek pohybové aktivity. Současně jako odborník vidím velký problém v přístupu rodičů ke stravování svých dětí.

Děti často nechodí na obědy, nenosí si svačiny, doma se skoro nevaří. Děti tak nemají pozitivní vzor. Neučí se jíst v klidu, v kruhu rodiny a kvalitní jídlo z čerstvých surovin. Děti si řídí stravu z velké míry samy, volí lehce dostupné, nezdravé potraviny jako fast food či sladkosti a rodiče jim to ještě financují.

Zde vidím velký problém, kde by si každý rodič měl sáhnout do svědomí.

Dáša: Máte nějakou radu co dělat, když dítě jí pouze například rohlíky, banány a sýr? Jak ho správně namotivovat k jídlu?

Eva: Univerzální rada bohužel neexistuje. Já vždy rodičům radím, aby se změnou začali u sebe. Prostředí pro jídlo musí být klidné, nikam nespěchat a dospělý vždy musí jít dítěti příkladem. Velmi vhodné je stolovat společně.

Pak také dostatek volnočasových aktivit na čerstvém vzduchu a sportu napomáhá chuti k jídlu. Chuť k jídlu mohou podpořit nakonec také doplňky stravy, například vitaminy skupiny B. A pak trpělivost rodičů.

Rodič musí dítěti pokrm či potravinu nabídnout až třináctkrát, aby dítě vůbec pokrm či novou potravinu ochutnalo. Důležité je nerezignovat a zkoušet to znova a znova.

Dáša: Kolik porcí jídla bychom denně měli dětem nabídnout? A z čeho by se měla skládat například taková svačina?

Eva: Dětem bychom měli denně připravit 5 porcí jídla – 3 hlavní jídla, 2 svačinky.

Správná svačina musí být chutná, z čerstvých a kvalitních surovin a musí být zdrojem kvalitních bílkovin v kombinaci s komplexními sacharidy.

Také by ve správné svačině nemělo nikdy chybět ovoce či zelenina. Zelenina by měla být mimo jiné součástí každého hlavního pokrmu a minimálně jedné svačiny.

Příkladem správné svačiny pro školáka bude např. krabička s čerstvým pokrájeným ovocem, sendvič ze žitno-pšeničného chleba namazaný Lučinou, s plátkem tvrdého sýra, čerstvým salátem a kouskem rajčete. Nebo to může být šlehaný tvaroh s jahodami či jiným sezónním ovocem a drcenými ovesnými vločkami.

Na svačinu se hodí i doma připravené pomazánky – tvarohová, tuňáková, vajíčková, luštěninové apod., které namažeme na kus žitno-pšeničného chleba, přidáme do sendviče trochu zeleniny a vedle nakrájíme dítěti ještě kus čerstvého ovoce.

Součástí svačiny musí vždy být také dostatek čerstvé vody, či pro zpestření neslazený čaj nebo ředěný čerstvý 100% džus.

Tip: inspirovat se můžete v našich Receptech, kde najdete zdravé pomazánky, stačí hledat logo včelky 🙂

Dáša: Co by v dětském jídelníčku podle Vás nemělo chybět a čeho se naopak vyvarovat?

Eva: Děti by měly jíst především pravidelně, plnohodnotnou stravu z čerstvých potravin. Neřestí dnešní doby je také to, že děti nemají schéma 3 hlavních jídel a 2 svačin, ale tzv. „snackují“ v průběhu celého dne. Hlad zahání sladkostmi, fast foodem, brambůrkami, slazenými limonádami a často přeskakují hlavní pokrmy.

Nemůžeme se pak divit, že dětí s nadváhou tolik přibývá. Další problémem je konzumace polotovarů. Dětem je servírovaná mražená pizza, hranolky a další hotové pokrmy i v domácím prostředí. Takové pokrmy jsou vždy zbytečně tučné, kořeněné, s nadmírou jednoduchých cukrů a s absencí kvalitních bílkovin, které jsou v dětském věku tolik důležité.

Polotovary do dětské výživy nepatří vůbec!

Rodiče by měli dávat pozor, aby každé hlavní jídlo dítěte obsahovalo kvalitní bílkoviny, ale i zdravé tuky a vždy také přílohu v co nejnaturálnější podobě, tedy ne smažené hranolky, ale vařené brambory či bramborovou kaši apod. Dále je zcela zásadní pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.

Také příjem kvalitních mléčných výrobků, i zakysaných, je pro děti prospěšný, především pro obsah bílkovin, probiotik, dobře využitelného vápníku a vitaminu D. Také by v dětském jídelníčku vedle dalších zdrojů kvalitních bílkovin neměly v žádném případě chybět ryby – mořské i sladkovodní.

Rybí tuk je bohatý na esenciální mastné kyseliny a rybí maso je zdrojem nejkvalitnějších bílkovin.

U dětí je třeba redukovat především nadbytečný příjem jednoduchého cukru – ze snídaňových „směsí“, sladkostí a cukrovinek, sladkých nápojů a limonád, sladkých mléčných výrobků, polotovarů, fast foodu apod.

Dokonce se dává do souvislosti konzumace přeslazených snídaňových cereálií a následná hyperaktivita a nesoustředěnost dětí ve škole. Jednoduchý cukr lze nahradit jeho přírodními alternativami. Neméně důležitý je v dětském stravování také dostatečný pitný režim a to především neslazených tekutin, především čerstvé vody.

Více jsme se tomuto tématu věnovaly v článku Slazené nápoje nebo obyčejná voda z kohoutku.

Dáša: Dítě nechce jíst před odchodem do školky/školy. Dá se to nějak změnit?

Eva: Zde bych se prvně zamyslela nad možnými důvody, proč dítě ráno vlastně nejí. Je ráno uspěchané? Jí dítě samo, nebo snídá celá rodina? Snídají rodiče, nebo nutí dítě do něčeho, co sami nedělají? Má dítě jídlo pěkně naservírováno? Vládne u snídaně uvolněná atmosféra? Má dítě vlastní místo u stolu s ostatními členy rodiny?

Někdy pomůže mít ráno více času, nespěchat a stolovat společně, jednoduše ráno lépe naplánovat. Raději než mít hektické ráno, si vše připravte již večer a ráno si to v klidu třeba přihřejte.

Dáša: Pokud dítě nechce jíst, do kdy je podle Vás vhodné to nechávat na něm a kdy zajít raději za odborníkem?

Eva: Prospívání dítěte se dobře sleduje například podle percentilových grafů, které jsou volně dostupné na internetu. Zde můžeme sledovat, zda se dítě dle váhy, výšky a věku nachází v normě, v pásmu nadváhy či podváhy. Pokud mají rodiče strach o zdraví svého dítěte, dětský lékař může navíc provést krevní vyšetření k odhalení deficitů v oblasti vitaminů či minerálních látek.

Děti v určitých fázích svého vývoje jedí více, v určitých fázích zase méně. Dítě jí podle své potřeby a i vybíravé dítě může naprosto v pořádku prospívat a netrpět žádným z nutričních deficitů.

Zde musí mít rodiče s dítětem trpělivost, do jídla ho zbytečně nenutit, ale na druhou stranu mu opakovaně pestrou stravu nabízet. Také je dobré hledat cesty, jak dítěti jídla, která toleruje, obohatit o vitaminy a minerální látky.

Například pokud dítě nejí ovoce, nabízet ovocné či zeleninové šťávy, nebo ovocné pyré. Pokud dítě nechce syrovou zeleninu, přidávat zeleninu vždy do polévky, kde se „schová“. Připravovat vydatné luštěninové a další pomazánky.

Pomazánky děti také často dobře tolerují a do nich se dá přidat například kvalitní rostlinný olej, máslo, tvaroh, sýr, drcené lněné semínko, zelenina apod. Chápu, že někdy je to těžké, ale pokud dítě prospívá, nemusí mít rodiče strach.

Pokud však dítě nejí a prokazatelně neprospívá, je často unavené, bledé, bez energie, hodně spí (i přes den) a třeba se i špatně učí, je vhodné kontaktovat nutričního specialistu a informovat včas také dětského lékaře.

Maminky, jaké máte vy zkušenosti? Máte doma jedlíka? Scházíte se celá rodina alespoň na některé jídlo denně?

Zdraví

internet

Široký sortiment biopotravin od českých i zahraničních výrobců. Spousta výrobků pro děti.

více…

Zobrazeno 1 – 15 z 23

Řadit podle času vložení | abecedy
internet

e-shop s biopotravinami a eko produkty českého původu, výrobky Fair Trade a potravinami pro bezlepkovou dietu

více… Praha 4 internet

Kamenný i internetový obchod – BIO potraviny, BIO produkty, zdravá výživa, produkty FAIR TRADE, BIO kosmetika a přírodní kosmetika, čerstvé pečivo, ovoce zelenina, maso, hygienické výrobky, ekologické čistící prostředky, bezlepkové výrobky, potřeby pro maminky a miminka, oblečení v BIO kvalitě, dárky, literatura a mnoho dalšího.

internet

internetový obchod se zdravou výživou – biopotraviny, bezlepkové a diapotraviny, přísady na vaření, doplňky stravy, ekologická drogerie, přírodní kosmetika

internet

internetový obchod zdravých potravinových doplňků – Mladý ječmen a sladkovodní řasa chlorella pyrenoidosa pro děti a dospělé, nemocné a staré, workoholiky a sportovce, těhotné a kojící.

Praha 1 internet

prodejna v centru Prahy s velmi příjemnou a kvalifikovanou obsluhou, širokým sortimentem biopotravin, čerstvého pečiva, chlazených výrobků, ovoce a zeleniny v biokvalitě, přírodní certifikovanou kosmetikou několika oblíbených značek a proutěným sortimentem z projektů FAIR TRADE. Vjezd a pohyb s kočárkem po prodejně je bezproblémový, k dispozici také dětský koutek. Možno nakoupit i v internetovém obchodě.

Praha 10, Praha 8

prodejny zdravé výživy, biopotravin, oděvních a bytových doplňků

internet

internetový prodej širokého sortimentu biopotravin od firem Bioitalia, Sgambaro, Knuspi, Paleta a Aromatis

internetový prodej špičkových, převážně českých BIOpotravin od našich nejlepších ekofarmářů – potraviny, které za Vámi neprocestovaly půl světa. Také nabídka ekologicky šetrné drogerie.

Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Jaroměř internet

internetový obchod a kamenné prodejny s přírodními a bio produkty

internet

vše pro zdravý život

Třebíč internet

internetový i kamenný obchod s přírodní a specializovanou kosmetikou, přírodními ekologickými čistícími a pracími prostředky a BIO produkty

internet

internetový obchod pro vaše zdraví

internet

produkty pro zdravý životní styl – odšťavňovače, destilační přístroj, potraviny, čistící prostředky

Zobrazeno 1 – 15 z 23

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector