Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny

Čerstvá zelenina a ovoce jsou obvykle nutričně nejvíce hodnotné. Ale mražené produkty mohou být také skvělou alternativou. Mražené ovoce a zelenina mají podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé výrobky. Vyzkoušejte každý týden kombinaci čerstvého a mraženého, abyste dosáhli rovnováhy mezi cenou, pohodlím a zdravím.

Prevence chronických zánětů v těle – každý den alespoň 400 g zeleniny a ovoce

Kombinace čerstvé a mražené zeleniny a ovoce vám pomůže naplnit denní potřebu a podpořit tak své zdraví (detailněji viz aktualita „ Více zeleniny a ovoce v dietě zlepší zdraví“).

Minimální doporučený počet porcí je 5 (3 porce zeleniny a 2 porce ovoce) = alespoň 400 g na osobu a den. Čerstvé produkty jsou samozřejmě nejlepší. Nabízejí největší množství a rozmanitost živin.

Ale jak čerstvé jsou vaše potraviny? V jakém stavu a za kolik je nakupujete, jak dlouho je pak doma skladujete? To vše hraje roli.

Jak vybírat – pozor na přepravu a skladování čerstvé zeleniny a ovoce

Obsah sacharidů, bílkovin, vlákniny a minerálních látek se mezi čerstvou nebo mraženou zeleninou a ovocem příliš neliší. Tuky jsou jen v některých druzích, třeba avokádu. Vitaminy a další prospěšné látky z rostlin (fytonutrienty) se však mohou rozložit, pokud jsou nevhodně skladovány v obchodě nebo doma i ve vaší ledničce.

Pokud si nekoupíte zeleninu a ovoce čerstvě sklizenou přímo od výrobce, může pak obsahovat daleko méně vitaminů a fytonutrientů, než si myslíte. Dobrou zprávou je, že mražená zelenina a ovoce má také dostatek živin. Při výběru mezi čerstvým a mraženým musíte, především     v zimním a jarním obdobím, zvážit cenu, výživovou hodnotu, ale i jejich dostupnost.

Mražená zelenina a ovoce je zdravou alternativou k čerstvému.

Jezte denně různé druhy zeleniny a ovoce

Je dobré si uvědomit, že tělo potřebuje pro zdraví poměrně malé množství základních živin. Pokud jíte denně různé druhy ovoce a zeleniny, je vysoká pravděpodobnost, že tělo dostane to, co potřebuje. A je poměrně jedno, zda si koupíte čerstvé, zmrazené nebo kombinaci obou těchto typů potravin.

Jaký je rozdíl mezi čerstvou a zmrazenou potravinou

Čerstvé produkty mohou během skladování nebo vaření ztratit polovinu i více vitaminů a fytonutrientů. Při mrazení se ztratí méně vitaminů A a E rozpustných v tucích ve srovnání s vitaminy rozpustnými ve vodě, jako je např.

vitamin C. Mražené produkty mohou obsahovat více vitaminů a fytonutrientů, než několik dnů staré „čerstvé potraviny“.

Je potřeba si uvědomit, že i nevhodná kulinární úprava, rozmrazení, vaření mohou také podstatně snížit obsah cenných látek.

Co je vlastně čerstvé

Každému je zřejmé, že zvadlý listový salát a scvrklé papriky nejsou vzorem čerstvosti. Ideální by byl nákup na ranním trhu od farmářů, ale takový zdroj není často dostupný.

I potraviny, které v obchodě vypadají svěže a nepoškozené, mohly být sklizeny nezralé, aby se daly přepravovat a skladovat delší dobu a zákazníkům  byly  dodány  s  minimálním  poškozením.  Takový  proces  je  ale  problematický z hlediska obsahu živin ve srovnání s přirozeně dozrálou zeleninou a ovocem.

Kupříkladu přítomné vitaminy skupiny B a C jsou vysoce citlivé na teplo, světlo a působení kyslíku. Například mrkev může během týdne skladování v chladu ztratit téměř 80 % svého vitaminu C.

Alternativy k čerstvým produktům

Pro přípravu mražené zeleniny a ovoce se sklízejí zralé plody, většinou se krátce blanšírují a zmrazí se ihned po sklizni. To pomáhá zachovat nutriční hodnotu.

Někdy dokonce mohou být mražené produkty při balení obohaceny vitaminem C, aby se zabránilo jejich hnědnutí (brání oxidaci kyslíkem).

Nakonec taková potravina může obsahovat i více tohoto vitaminu, než kolik získáte z čerstvých produktů.

Konzervy představují méně šetrné zpracování. Používá se vysoká teplota jako doma při přípravě kompotů nebo sterilované zeleniny. Potravina je při zpracování obvykle ideálně zralá.

U řady konzervovaných zelenin se však přidává jako konzervační přísada sůl a u ovoce se přidává vyšší množství cukru, případně jiné konzervanty (např. kys. sorbová). Při zpracování ovoce se mohou plody loupat, což snižuje obsah minerálních látek.

Také do nálevu, který často spotřebitel nekonzumuje, se vyluhují některé cenné nutriční látky.

Srovnání lednových cen vybraných druhů zeleniny a ovoce

Jak lze vidět na příkladech níže, zelenina a ovoce v zamraženém stavu (a s obdobnou nutriční hodnotou jako čerstvě utržený produkt, jak bylo popsáno výše) může mít mimo sezónu i podstatně levnější variantou než dražší dovozové „čerstvé“ produkty. Mražené produkty jsou teď v lednu o 12 – 96 % levnější (nejdražší jsou teď čerstvé fazolky a hrášek; pozn. ceny z internetu).

Co vlastně jíst

Lidé si vybírají potraviny podle mnoha faktorů. Chuťová preference, cena a pohodlná příprava může převyšovat nutriční hodnotu. Není však pochyb o tom, že pokud jde o chuť a nutriční kvalitu, vítězí čerstvé místní produkty.

Celá, nezpracovaná rostlinná strava je základem každé zdravé výživy. Na druhou stranu, pokud nejsou čerstvé produkty dostupné např. mimo sezónu, jsou náročné na zpracování nebo nad finanční rámec spotřebitele, nabízejí i zmrazené produkty dostatek živin.

Když všechno ostatní selže, ani konzervovaná zelenina, pokud neobsahuje příliš mnoho soli, nikomu neublíží.

Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny

Využit zdroj: Harvard Medical School, 2014 a 2021

Autoři: Ruprich,J., Bischofová,S., Dofková,M.: Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce – přínos pro zdraví je zaručen

  • Stáhnout článek.
  • Zdroj: CZVP SZÚ, leden 2021
  • Foto: itesco.cz

Je zdravější čerstvé, nebo mražené ovoce? Budete překvapeni!

Často slýcháme, že nejvíce vitamínů mají čerstvá zelenina a ovoce a že jedině syrová strava dodá našemu tělu vitamíny, minerály a antioxidanty. Jak je to ale doopravdy? Měli bychom vždy dát přednost „čerstvému“ před mraženým? A jaké zpracování zeleniny je nejzdravější?

Budeme-li vycházet z toho, že si čerstvé jahody nebo třeba rajčata utrhneme na vlastním záhonu a ihned zkonzumujeme, pak je to určitě ta nejzdravější forma ovoce a zeleniny, které se nám dostane.

I kdybychom však všichni měli k dispozici vlastní záhonek, v našich zeměpisných šířkách jsme schopni úrodu sklízet jen pár měsíců v roce. Ať tedy chceme nebo ne, v zimním období jsme odkázáni na nákup ovoce a zeleniny z obchodu. Co se tedy pod slovem čerstvé vlastně skrývá? Než se produkty dostanou ke spotřebiteli, mají před sebou ještě dlouhou cestu.

Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny Canva

Aby plody vydržely transport ze zemí původu, jsou sklízeny nezralé a dozrávají až během přepravy. Takovému ovoci a zelenině chybí čas, aby se v něm vyvinuly důležité vitamíny a látky. Jejich přeprava pak může trvat i několik týdnů, kdy jsou skladovány v chlazené a kontrolované atmosféře.

Když pak dorazí do supermarketu, stráví ještě přibližně 2 až 3 dny ve skladu, než se konečně dostanou na prodejnu. Sami ovšem víte, že ne všechno ovoce a zeleninu spotřebujete v den nákupu, a tak si připočtěte dalších pár dní, které stráví u vás doma. Také vám tento proces přijde na hony vzdálený od toho, co jste si pod pojmem čerstvépředstavovali?

Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny

Kupte se slevou Jablka červená.

Porovnat slevy

Jak jíst opravdu výživnou zeleninu a ovoce? Zaměřte se na mražené produkty! Zdá se vám to jako hloupost? Stereotypy nám sice velí, že mražené má do zdravého daleko, ale opak je pravdou. Ovoce a zelenina, které jsou předem určeny k mražení, se sklízejí na vrcholu své zralosti, tedy v době, kdy jsou nejvýživnější.

Potraviny jsou mraženy šokově, tedy okamžitě, a to jen několik hodin po sklizni, díky čemuž se vitamíny rozhodně nezničí. Při teplotách -18 až -20 °C si pak ovoce a zelenina udržují vysoký obsah těchto látek prakticky beze změn, pokud je zkonzumujete do 6 měsíců od jejich zamrazení. Teprve pak v nich nastanou první ztráty.

Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny Canva

Nahradíte-li některé čerstvé potraviny mraženými, výrazně ulehčíte i svojí peněžence. Kupujete si rádi jahody, maliny nebo borůvky do smoothie a ranní dávky müsli? Pak víte, že i za menší porci v obchodu zaplatíte klidně 50 až 80 Kč. Za stejnou cenu si ale pořídíte až půl kila mražených plodů.

A stejné je to i s mraženou zeleninou, kterou máte navíc kdykoliv k dispozici a nečeká vás už žádné loupání ani krájení.

  • Ekonomicky se vyplatí kupovat např. mraženou brokolici, která je hlavně v zimě výrazně levnější než čerstvá.
  • Více jak 100 Kč ušetříte, koupíte-li např. mražené špenátové listy místo čerstvého sáčku.
Budete mít zájem:  Češi svou dovolenou prolenoší doma

Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny

Kupte se slevou Listy špenátové mražené Bonduelle.

Porovnat slevy

Pokud si chcete dopřát vitamínovou bombu, spolehněte se na nakládanou zeleninu. Kvašení totiž v syrové zelenině zvyšuje obsah některých vitamínů, a do těla jich tak dostanete ještě více než ze zeleniny čerstvé.

Nakládaná zelenina obsahuje bakterie mléčného kvašení, tzv. laktobacily, které si za velké peníze kupujeme v lékárnách nebo v mléčných nápojích.

Mají pozitivní vliv na naše trávení a předcházejí nemocem, protože zvyšují obranyschopnost organismu.

Pořádnou nálož laktobacilů si můžete snadno dopřát v porci kysaného zelí nebo nakládané řepě a květáku. Uvidíte, že tuto zimu si na vás chřipka nepřijde!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Objevte mražené ovoce- obsahuje podobné množství zdraví prospěšných látek jako čerstvé

10.2.2021 admin

Čerstvá zelenina a ovoce jsou obvykle nutričně nejvíce hodnotné. Ale mražené produkty mohou být také skvělou alternativou. Mražené ovoce a zelenina mají podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé výrobky. 

Chcete-li dosáhnout rovnováhy mezi cenou, pohodlím a zdravím, pak je vhodné zařadit i mraženoé ovoce a zeleninu.

Jako prevence chronických zánětů v těle je doporučováno každý den sníst alespoň 400 g zeleniny a ovoce.

Kombinace čerstvé a mražené zeleniny a ovoce vám pomůže naplnit denní potřebu a podpořit tak své zdraví. Minimální doporučený počet porcí je 5 (3 porce zeleniny a 2 porce ovoce) = alespoň 400 g na osobu a den. 

Čerstvé produkty jsou samozřejmě nejlepší. Nabízejí největší množství a rozmanitost živin. Ale jak čerstvé jsou vaše potraviny? V jakém stavu a za kolik je nakupujete, jak dlouho je pak doma skladujete? To vše hraje roli!

Jak vybírat – pozor na přepravu a skladování čerstvé zeleniny a ovoce

Obsah sacharidů, bílkovin, vlákniny a minerálních látek se mezi čerstvým nebo mraženým ovocem a zeleninou příliš neliší. Vitaminy a další prospěšné látky z rostlin (fytonutrienty) se však mohou rozložit, pokud jsou nevhodně skladovány v obchodě nebo doma i ve vaší ledničce.

Pokud si nekoupíte zeleninu a ovoce čerstvě sklizenou přímo od výrobce, může pak obsahovat daleko méně vitaminů a fytonutrientů, než si myslíte. Dobrou zprávou je, že mražená zelenina a ovoce má také dostatek živin.

Při výběru mezi čerstvým a mraženým musíte, především v zimním a jarním obdobím, zvážit cenu, výživovou hodnotu, ale i jejich dostupnost. Mražená zelenina a ovoce je zdravou alternativou k čerstvému.

Jezte denně různé druhy zeleniny a ovoce

Je dobré si uvědomit, že tělo potřebuje pro zdraví poměrně malé množství základních živin. Pokud jíte denně různé druhy ovoce a zeleniny, je vysoká pravděpodobnost, že tělo dostane to, co potřebuje. A je poměrně jedno, zda si koupíte čerstvé, zmrazené nebo kombinaci obou těchto typů potravin.

Jaký je rozdíl mezi čerstvou a zmrazenou potravinou

Čerstvé produkty mohou během skladování nebo vaření ztratit polovinu i více vitaminů a fytonutrientů. Při mrazení se ztratí méně vitaminů A a E rozpustných v tucích ve srovnání s vitaminy rozpustnými ve vodě, jako je např. vitamin C.

Mražené ovoce a zelenina mohou obsahovat více vitaminů a fytonutrientů, než několik dnů staré „čerstvé potraviny“. Je potřeba si uvědomit, že i nevhodná kulinární úprava, rozmrazení, vaření mohou také podstatně snížit obsah cenných látek.

Co je vlastně čerstvé

Každému je zřejmé, že zvadlý listový salát a scvrklé papriky nejsou vzorem čerstvosti. Ideální by byl nákup na ranním trhu od farmářů, ale takový zdroj není často dostupný.

I potraviny, které v obchodě vypadají svěže a nepoškozené, mohly být sklizeny nezralé, aby se daly přepravovat a skladovat delší dobu a zákazníkům byly dodány s minimálním poškozením. Takový proces je ale problematický z hlediska obsahu živin ve srovnání s přirozeně dozrálou zeleninou a ovocem.

Kupříkladu přítomné vitaminy skupiny B a C jsou vysoce citlivé na teplo, světlo a působení kyslíku. Například mrkev může během týdne skladování v chladu ztratit téměř 80 % svého vitaminu C.

Alternativy k čerstvým produktům

Pro přípravu mražené zeleniny a ovoce se sklízejí zralé plody, většinou se krátce blanšírují a zmrazí se ihned po sklizni. To pomáhá zachovat nutriční hodnotu.

Někdy dokonce mohou být mražené produkty při balení obohaceny vitaminem C, aby se zabránilo jejich hnědnutí (brání oxidaci kyslíkem).

Nakonec taková potravina může obsahovat i více tohoto vitaminu, než kolik získáte z čerstvých produktů.

Srovnání lednových cen vybraných druhů mraženého ovoce a zeleniny

Zelenina a ovoce v zamraženém stavu (a s obdobnou nutriční hodnotou jako čerstvě utržený produkt, jak bylo popsáno výše) může mít mimo sezónu i podstatně levnější variantou než dražší dovozové „čerstvé“ produkty. Mražené produkty jsou teď v lednu o 12 – 96 % levnější. 

  • Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleninyČerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny
  • Zdroj: CZVP SZÚ, leden 2021
  • © Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce – přínos pro zdraví je zaručen

Ruprich,J., Bischofová,S., Dofková,M.

© Ruprich,J. a kol.: Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce – přínos pro zdraví je zaručen CZVP SZÚ, leden 2021

Čerstvé vs. mražené – které je zdravější?

Rádi bych tímto navázali na náš dvoudílný článek o mražených potravinách- I. díl + II. díl. I přes skutečnost, že se pomalu blížíme k době, kdy většina ovoce i zeleniny na pultech našich obchodů bude české provenience, bychom chtěli sumarizovat několik studií z poslední doby na toto téma. 

Mražená zelenina a moderní doba

Od padesátých let minulého století, kdy se mrazáky staly nedílnou součástí našich domácností, se obliba mražených, vždy po ruce dostupných potravin, neustále zvyšuje.

Pokud odhlédneme od času, který bychom museli investovat do nákupu pokaždé, když se rozhodneme připravit si něco k snědku, pak je nutné vzít v potaz další výhody. Je to především menší, resp.

žádný odpad při zpracování (ovoce a zeleniny), kdy nám výrobci zmražené potraviny přinášejí v podobě, která je obvykle připravena pro okamžité použití. Žádné omývání, žádné loupání.

I když je občas tento postup z našeho pohledu nadbytečný (předem nakrájená zmražená cibule:-), musíme uznat, že některé kroky směrem ke spotřebiteli sami vítáme. Příkladem mohou být např. zmražené paprikové lusky předem nakrájené na proužky. Zde je navíc ve srovnání s čerstvými paprikami téměř celý rok výhodou i cena

Pohodlné a výživné – nebo ne?

Velká část populace spoléhá na “hotovky”, které se staly v dnešní uspěchané době nedílnou alternativou k čerstvě připraveným pokrmům. Alespoň to tvrdí článek, který vyšel ve vědeckém časopise Appetite (viz Reference).

Ve skutečnosti nikdo nepopírá praktičnost používání mražených potravin, ale nevzdáváme se tím části  mikroživin a antioxidantů ve prospěch pohodlí? A nebo k žádné oběti nedochází? Pojďme dát vedle sebe čerstvé a mražené varianty stejného ovoce a zeleniny a podívat se na jejich nutriční hodnoty!

Je čerstvé vždy lepší?

Někdo si možná říká “Co to je za dotaz?!? Čerstvé je VŽDY lepší!”. Mražené varianty mají stále u části populace stigma spojené se slovy “vysoce zpracované”, “přidaná aditiva”, atp. Někteří rovněž spojují čerstvost s lepší chutí. V obou případech si dovolím nesouhlasit.

Dáte-li si tu práci a přečtete si složení uvedené na obalu konkrétního mraženého ovoce či zeleniny, zjistíte, že tomu tak ve většině případů není – proces mražení jako takový slouží jako dokonalá konzervační metoda. Nejsou pak třeba další přidané látky (konzervanty, emulgátory, apod.

), a to ani v případě ovoce, zeleniny, ryb, masa či bylinek. Ani chuťový požitek se výrazně nezmění. Existují určité druhy ovoce a zeleniny, hlavně pak těch s přirozeně vysokým obsahem vody, u kterých dojde rychlým zmražením k narušení buněčných struktur (voda v buňkách má tendenci se rozpínat).

U těch pak rozmražením dochází ke změně konzistence, nikoliv ke změně chuti.  

Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny

Přeprava čerstvého ovoce a zeleniny

Až se budete pohybovat mezi regály s čerstvým ovocem a zeleninou v tom “vašem” obchodě, schválně se podívejte na zemi původu u jednotlivých položek – podle zákona by tato informace měla být uvedena na obalu a v případě váženého ovoce a zeleniny pak na cenovce.

Budete mít zájem:  Měsíc s bambuckým máslem: Mám pleť jako novorozeně

Budete překvapeni, kolik druhů pochází z ciziny a to i u druhů, které zrovna teď najdete i na polích a v sadech v okolí. Vítejte ve světě kapitalismu a volného obchodu! Ať se vám jednotlivé řetězce snaží vnutit myšlenku, že diskont např.

vlastněný německým kapitálem je ve skutečnosti “český”, nákupní cenu dodávaných položek nic nepřebije. Proto pak může celý takový obchod (polepený českými vlaječkami) dát největší prostor jablkům z Polska, rajčatům z Itálie a kapustě z Maďarska.

I v případě přepravy od našich nejbližších sousedů musíte připočítat 1-2 dny nutné pro přepravu (týden a více u ovoce a zeleniny ze zámoří…) a o to dříve musí být plody sklizeny. Tím se dodavatelé i prodejci snaží nabudit dojem, že se zboží dostává na pulty obchodů v ideální zralosti.

A nejenom díky této časové prodlevě (v potaz je nutné vzít i expozici teplem a světlem) ovoce a zelenina ztrácí část vitamínů, antioxidantů a dalších živin.

Zelený hrášek ztratí více jak polovinu obsahu vitamínu C během 48 hodin od sklizně.

Degradace čerstvého ovoce a zeleniny

Rešerže uskutečněná Joy Rickmanem z University of California-Davis a zveřejněná v Journal of the Science of Food and Agriculture informovala o skutečnosti, že zelený hrášek ztratí více jak polovinu obsahu vitamínu C během 48 hodin od sklizně.

Čerstvý špenát ztratí všechen vitamín C během 4 dnů, pokud je skladován v pokojové teplotě! Níže vidíte další příklady.

Zkuste si v hlavě spojit zemi původu konkrétního ovoce a zeleniny s časem nutným na přípravu a propočítat si, kolik vitamínů, antioxidantů a dalších živin asi tak v uvedené potravině zbývá…

Jak “čerstvé” je mražené ovoce a zelenina?

Zde záleží na přístupu výrobce. Většina těch, kteří nehledají rychlý zisk za každou cenu a myslí na budoucnost, se snaží vyrovnat standardy s těmi nejlepšími.

V případě mraženého ovoce a zeleniny to znamená sběr na vrcholu sezóny ve zralosti určené k okamžité konzumaci, rychlé ale důkladné omytí, oloupání (pokud je nutné) a v případě některých typů zeleniny i rychlé blanšírování (propláchnutí horkou vodou, popřípadě párou).

Blanšírování slouží nejenom k likvidaci případných baktérií a odstranění pesticidů, ale i k degradaci některých enzymů zodpovědných za změny v barvě, vůni i chuťi, které začínají pracovat v okamžiku, kdy zeleninu sklidíme.

U zelené listové zeleniny je rovněž efektivní metodou pro snížení obsahu antiživin, látek, které reagují s živinami v zelenině obsaženými a snižují jejich efektivní vstřebatelnost (taniny, fytáty, atp.).

Zmražení jako zakonzervování živin

I když v průběhu blanšírování dojde ke snížení obsahu některých ve vodě rozpustných vitamínů (především vitamín C), celkově je proces rychlého a šokového zmražení jednou z nejefektivnějších cest jak obsah živin (vitamíny, antioxidanty i fytoživiny) v ovoci a zelenině “uzamknout”. Zde je důležité zmínit fakt, že pokud nedáte přednost okamžité přípravě zmraženého ovoce a zeleniny po přinesení z obchodu, je nutné balení udržovat v teplotě nižší než -18°C – některé studie naznačují, že při vyšších teplotách dochází k úbytku některých pro zdraví prospěšných živin.

Tak které z nich je výživnější?

Přímou odpověď vám nedáme. I když vše výše uvedené hovoří ve prospěch zmražené varianty, existují výjimky. Jako základ z dnešnímu článku jsem použil testy britského The Health & Science Institute a výsledky se můžete dočíst níže.

Podotýkám, že i my dáváme velký důraz na sezónnost. V případě, že můžeme volit mezi českým čerstvým ovocem a zeleninou v průběhu sezóny, pak jim vždy dáme přednost před mraženou variantou.

Takovým čerstvě nasbíraným jahodám z Kunratic (nedaleko našeho bydliště) se jen málo co vyrovná 😉

Duel: mražené vs. čerstvé 

Uvedu jen příklad, protože přečtení kompletní výčtu by vám zabralo zbytek dnešní pracovní doby 😉 Celkový přehled si můžete stáhnout v PDF zde nebo níže v referencích.

  • špenát – zmražený špenát obsahuje více vlákniny (3.7 g v porovnání s 2.4 g), vápníku (153 mg v porovnání s 136 mg) a  vitamínu E (3.54 mg v porovnání s 2.08 mg), ale méně železa  (1.96 mg v porovnání s 3.57 mg) a vitamínu C (2.2 mg v porovnání s 9.8 mg) na 100 g v porovnání s čerstvým.

Kvalita použité suroviny – to, na čem záleží

Asi vás nepřekvapíme konstatováním, že obsah všech vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších živin záleží i na kvalitě půdy, ve které ovoce a zelenina roste, použití konkrétního způsobu pěstování i sběru. Zmražení ovoce či zeleniny nezvýší obsah výše uvedeného, pouze pomůže uchovat to, co již v něm je.

Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny

A co mražené ovoce?

Ovoce díky menšímu obsahu vlákniny (i vyššímu obsahu vody) je méně odolné proti změnám způsobeným zmražením.

Díky tomu, že je sbíráno v nejvyšším stupni zralosti, je většinou měkké a to je další z potenciálních problémů při zmražování.

Přidejme k tomu i fakt, že výrobci dávají z finančních důvodů obvykle přednost strojovému sběru (ruční sběr je nepoměrně dražší) a je jasné, že v případě ovoce je to s mražením přeci jen trochu složitější – alespoň ve srovnání se zeleninou.

Ošetření ovoce při procesu mražení

Některé z druhů ovoce je před vlastním zmražením rovněž blanšírováno, ale protože je celkově ovoce náchylnější na ztrátu živin tímto procesem, většina výrobců od tohoto kroku ustupuje.

Někteří producenti tento krok nahrazují přidáním cukru, který funguje jako bariéra přístupu kyslíku, stojícím za změnami barvy ovoce (oxidativní degenerace, jejíž výsledkem je hnědnutí a snížení trvanlivosti ovoce).

Dalším důsledkem přidání cukru je pak nižší teplota nutná pro zmražení a další uchovávání.

Proto pečlivě čtěte složení konkrétního mraženého ovoce – předejdete tím nežádoucímu příjmu cukrů! Mějte se na pozoru především v případě, že kupujete následující zmražené ovoce: jablka, meruňky, bobuloviny, třešně, citrusové plody a hroznové víno. Koupit a zkonzumovat variantu doslazenou glukózo-fruktózovým sirupem může mít přesně opačný účinek než, v jaký jste v dobré víře čekali…

Přidávání vitamínu C

Dalším z “nešvarů” některých výrobců je přidávání vitamínu C (kyseliny askorbové) k ovoci určenému na zmražení. Důvod je podobný jako v případě přidání cukru.

Kyselina askorbová pomůže ovoci zachovat původní barvu. Klasickým příkladem může být avokádo – pokud jej koupíte čerstvé a rozmačkáte dužinu, během několika desítek minut zhnědne.

Kyselina askorbová tomu dokáže zabránit.

Která z variant je výživnější? Přímou odpověď vám nedáme. I když vše výše uvedené hovoří ve prospěch zmražené varianty, existují výjimky. Jako základ z dnešnímu článku jsme použili testy britského The Health & Science Institute a výsledky se můžete dočíst níže. Podotýkám, že i my dáváme velký důraz na sezónnost. V případě, že můžeme volit mezi českým čerstvým ovocem a zeleninou v průběhu sezóny, pak jim vždy dáme přednost před mraženou variantou. Takovým čerstvě nasbíraným jahodám z Kunratic (nedaleko našeho bydliště) se jen málo co vyrovná 😉

Reference:

  • Managing routine food choices in UK families: The role of convenience consumption. Appetite
  • Postharvest Handling and Cooling of Fresh Fruits, Vegetables, and Flowers for Small Farms. Part 1. Quality Maintenance. North Carolina State University
  • Postharvest handling of fruits and vegetables (PDF). ATTRA
  • Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds (PDF). J. Science of Food and Agriculture
  • Nutritive value and effect of blanching on the trypsin and chymotrypsin inhibitor activities of selected leafy vegetables.
  • Effect of blanching on the content of antinutritional factors in selected vegetables. Plant Foods for Human Nutrition
  • Influence of blanching, freezing and frozen storage on physicochemical properties of broad beans. International Journal of Refrigeration
  • Antioxidants in Fresh and Frozen Fruit and Vegetables: Impact Study of Varying Storage Conditions (PDF). University of Chester
  • Preserving food: freezing fruit (PDF). University of Georgia
  • Fruit and vegetable consumption linked with lower mortality. University College London

Mražené ovoce a zelenina mohou být zdravější než čerstvé

Hlavní obsahZamražené zralé ovoce si zachovává většinu zdravých nutričních látek.
Foto: Profimedia.cz

„Pokud nezvládnete sníst ovoce a zeleninu do dvou dnů po sklizení, pak se je nebojte zamrazit,” radí pro CNN rostlinný fyziolog Gene Lester. Je to to nejlepší, co v dané situaci můžete učinit. Suroviny si tak uchovají maximum prospěšných látek, což zejména v zimních měsících oceníte.

Budete mít zájem:  6 otázek pro kandidáty do Senátu na téma očkování

„Přestože většinu ovoce a zeleniny si můžeme koupit v čerstvé podobě i v průběhu roku, s kvalitou té, kterou budete mít v mrazáku, to nepůjde vůbec srovnávat. Tím, že se pro komerční účely sklízí většina surovin v okamžiku, kdy ještě není zcela zralá, obsahuje často o 50-90 % živin méně než zralé a zamražené ovoce a zelenina,” vysvětluje Lester.

Jak tělo dává najevo, že je něco v nepořádku

Při nákupu již mražené zeleniny to může být ale trošku jinak, pokud je před zamražením blanšírovaná. Při blanšírování se totiž ničí enzymy, které by jinak způsobily, že zelenina zhnědne a ztratí původní barvu i chuť. Blanšírování navíc také mění strukturu vlákna, díky čemuž je zelenina měkčí a snáze se žvýká.

„Bohužel kvůli blanšírování zelenina ztrácí až 50 % vitaminu C, který je citlivý na teplo,” vysvětluje Lester.

Blanšírováním můžete snížit hodnotu některých nutričních látek

Foto: Profimedia.cz

Nicméně i po blanšírování mohou být nakonec z pohledu výživy mražená zelenina i ovoce hodnotnější než dovezené suroviny mimo sezonu. Plná zralost u ovoce i zeleniny sehrává opravdu důležitou roli.

„Dovezené ovoce a zelenina se často sbírají nezralé, poté absolvují až tři dny v chlaďáku kamionu, následně se nechávají dozrát několik dní ve skladu, a až poté se dostávají na pulty obchodů. Suroviny tak ztrácejí živiny nejen brzkou sklizní, ale také v důsledku vystavení kyslíku během přepravy a skladování,” upozorňuje odborník.

Ovoce, které využijete nejen v kuchyni, ale i v kosmetice

„Když pak porovnáte čerstvé fazole v obchodě s mraženými, s největší pravděpodobností budou mít ty mražené vyšší obsah živin,“ dodává profesor Mario G. Ferruzzi, profesor na katedře potravin, bioprocesních a výživových věd na americké North Carolina State University.

Proto, když už si nepěstujete svou zeleninu a ovoce, pak při nákupu vždy sázejte na produkty místních farmářů, jejichž suroviny se obvykle na pult dostávají hned následující den po sklizni.

Hlavní zprávy

Intolerance laktózy: jak se projevuje a co ji způsobuje?

Intolerance laktózy je častým problémem, kdy tělo není schopné trávit laktózu, což je typ cukru, který se vyskytuje hlavně v mléce a mléčných výrobcích.

Příznaky intolerance laktózy

Příznaky intolerance laktózy se obvykle projeví během několika hodin po konzumaci jídla nebo pití, které obsahuje laktózu.

Mohou zahrnovat:

větry,průjem,nafouklé břicho,žaludeční křeče a bolesti,„dunění“ v žaludku,celkově se necítíte dobře.

Závažnost vašich příznaků a to, kdy se objeví, závisí na množství laktózy, které jste konzumovali. Někteří lidé mohou být stále schopni vypít malou sklenici mléka, aniž by vyvolali jakékoli příznaky, zatímco jiní nemusí být schopni dokonce vypít mléko v čaji nebo kávě.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Příznaky intolerance laktózy mohou být podobné jako u několika dalších stavů, proto je důležité vyhledat svého praktického lékaře před tím, než odstraníte mléko a mléčné výrobky z vaší stravy úplně.

Výše uvedené příznaky může totiž způsobit také:

Syndrom dráždivého tračníku – dlouhodobá porucha, která postihuje trávicí systém.Intolerance mléčných bílkovin – nežádoucí reakce na bílkoviny v kravském mléce, což není to stejné jako alergie na mléko.

Pokud si váš praktický lékař myslí, že trpíte nesnášenlivostí laktózy, může vám doporučit, abyste se po dobu 2 týdnů vyhýbali jídlům a nápojům obsahujícím laktózu, abyste zjistili, zda se vaše příznaky zlepšují.

Co způsobuje intoleranci laktózy?

Tělo tráví laktózu pomocí látky zvané laktáza. To rozkládá laktózu na 2 cukry nazývané glukóza a galaktóza, které lze snadno vstřebat do krevního řečiště.

Lidé s intolerancí laktózy neprodukují dostatek laktázy, takže laktóza zůstává v zažívacím systému, kde je fermentována bakteriemi.

To vede k produkci různých plynů, co způsobují příznaky spojené s intolerancí laktózy.

V závislosti na základním důvodu, proč tělo neprodukuje dostatek laktázy, může být intolerance laktózy dočasná nebo trvalá. Většina případů, které se vyvinou u dospělých, se dědí a bývají celoživotní, ale případy u malých dětí jsou často způsobeny infekcí v zažívacím systému a mohou trvat jen několik týdnů.

Kdo je ovlivněn

Nesnášenlivost laktózy se může vyvinout v jakémkoli věku. Mnoho případů se vyvine u lidí ve věku 20 až 40 let, i když mohou být postiženy i kojenci a malé děti.

Intolerance laktózy není stejná jako alergie na mléko nebo mléčné výrobky. Potravinové alergie jsou způsobeny tím, že váš imunitní systém reaguje na určitý druh jídla.

To způsobuje příznaky, jako je vyrážka a svědění.

Léčba intolerance laktózy

Na intoleranci laktózy neexistuje žádný lék, ale omezení příjmu potravy a nápojů obsahujících laktózu obvykle pomáhá kontrolovat příznaky.

Mezi produkty bez laktózy patří:

kravské mléko bez laktózy,sójová mléka,jogurty a některé sýry,quinoa.

Váš praktický lékař může také doporučit doplňky vápníku a vitaminu D. Může vám být doporučeno užívat náhražky laktázy, což jsou kapky nebo tablety, které můžete užívat k jídlu nebo pití ke zlepšení trávení laktózy.

Zdroje: nhs.uk

The post Intolerance laktózy: jak se projevuje a co ji způsobuje? appeared first on ZdravéRady.cz.

Jiří Ruprich

[5 minut čtení] Čerstvá zelenina a ovoce jsou samozřejmě jednička, jak v chuti, tak pokud jde o nutriční hodnoty. Nicméně mrazené produkty mohou být podle odborníků skvělou alternativou. V potaz vzali i další parametry, jako je například dostupnos…

Že silvestrovské pohoštění není většinou vzor zdravé výživy, je asi jasné. Různé slané tyčinky, chipsy nebo oříšky obsahují nejen množství tuku, ale také nezdravé soli. Věděli jste ale, že vám na stole leží vedle nich i daleko nebezpečnější pochou…

Že silvestrovské pohoštění není většinou vzor zdravé výživy, je asi jasné. Různé slané tyčinky, chipsy nebo oříšky obsahují nejen množství tuku, ale také nezdravé soli. Věděli jste ale, že vám na stole leží vedle nich i daleko nebezpečnější pochou…

Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibuj…

Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibuj…

Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibuj…

Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibuj…

K velmi častým příznakům covidu-19 patří ztráta čichu. Může se mnohdy jednat i o jediný příznak, který pocítí zvláště mladí lidé. K obnově čichu po prodělání koronaviru zpravidla dochází v řádu několika týdnů. Jak poukazují lékaři, v případě 10 pr…

Ztráta chuti a čichu je typických projevem onemocnění covid-19. Pokud se u vás tento příznak objeví, můžete si být téměř jisti, že jste nakaženi, ačkoliv nemáte jiné příznaky. Zkreslení pachů přitom není neobvyklé. Existuje mnoho virů, které mohou…

Lékaři doporučují posilnit imunitní systém vitaminem D či omega-3 mastnými kyselinami. Jejich užívání snižuje výskyt zánětů a může ulehčit průběh nákazy Covid-19. Zatímco v létě je to snadné a stačí se vystavit slunci, teď na podzim musíme vitamin…

Ztráta čichu je známý příznak covidu-19. Většině pacientů se schopnost vnímat pachy po uzdravení zase vrátí. 10 % z nich ale hlásí podivné problémy. Jako by se jejich nos zbláznil… Káva jim páchne jako spálená guma, čokoláda jako odpad.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector