Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

Nejčastější argumenty o nevhodnosti bílé rýže jsou založené na tom, že …bílá rýže má vysoký glykemický index (GI), je to průmyslově zpracovaná (rafinovaná) potravina a jsou to “prázdné kalorie” či “prázdné sacharidy bez živin”. Jak je to tedy s konzumací bílé a hnědé rýže ve skutečnosti?

Už jste jistě slyšeli tvrzení, že je hnědá rýže je mnohem zdravější než ta bílá, takže bychom jí neměli jíst tolik a sportovci už vůbec.

Nejčastější argumenty o nevhodnosti bílé rýže jsou založené na tom, že bílá rýže má vysoký glykemický index (GI), je to průmyslově zpracovaná (rafinovaná) potravina a jsou to “prázdné kalorie” či “prázdné sacharidy bez živin”. 

Jak je to tedy s konzumací bílé a hnědé rýže ve skutečnosti?

Měli bychom naopak preferovat hnědou (natural, celozrnnou, pololoupanou) rýži jako “skutečnou potravinu”, která obsahuje i obalové vrstvy (bez vrchní slupky) a klíček s velkým množstvím zdraví prospěšných živin.

 Kvůli tomu je v obrovském množství článků na internetu hnědá rýže označovaná jako superpotravina a články se předhánějí ve výčtu jejích zdravotních benefitů.

Někteří šarlatáni v ČR jdou s poplašnými tvrzeními ještě dále a bílou rýži dokonce označují jako příčinu rostoucí epidemie obezity. Jak je to tedy s konzumací bílé a hnědé rýže ve skutečnosti?

1. GLYKEMICKÝ INDEX, HUBNUTÍ A SPORT

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Bílá rýže má prý vyšší GI než hnědá rýže a zvyšuje tedy hladinu krevní glukózy rychleji. Když pomineme skutečnost, že různé druhy rýže mají rozptyl hodnot GI mezi 48 – 96, je tento argument o vyšším GI bílé rýže vůbec relevantní? Jak jsme obsáhle vysvětlili na 15 stranách naší knihy, koncept GI byl vyvinut v 80. letech pro diabetiky, aby byl praktickou pomůckou pro výběr potravin dle jejich vlivu na hladinu krevního cukru a dávkování inzulínu, ale zároveň má ohromné množství limitací. Zaprvé, GI se stanovuje v laboratorních podmínkách NALAČNO u subjektů, které celou noc před tím hladověly. Zadruhé, GI se stanovuje nalačno po konzumaci SAMOTNÉ rýže. Proč to zde píšeme? Protože dnes už dobře víme, že GI je VÝRAZNĚ snížen společnou konzumací bílkovin, tuků, vlákniny a v praxi přece NIKDO běžně nekonzumuje rýži samotnou. Recentní studie např. ukázala, že ačkoliv má např. samotná bílá rýže skutečně GI = 96, společnou konzumací s kuřecím prsem už jen 73, s olejem 67 a pokud je rýže konzumovaná v podobě toho “nejklasičtějšího fitness” jídla jako je kuřecí prso s bílou rýží a zeleninou vařené na oleji, výsledný GI je 50, tedy poloviční! 

Stejně tak bude vliv na hubnutí NULOVÝ, pokud stejné množství bílé rýže pouze nahradíte hnědou rýží. Nezhubnete díky konzumaci hnědé rýže (ani hnědého cukru, hnědé mouky či růžové soli), ale díky kalorickému deficitu a kvalitně sestavenému a udržitelnému jídelníčku.

 

Pokud se navíc podíváme do chudých rozvojových zemí, kde bílá rýže představuje 80 a více % celkového energetického příjmu, obyvatele zde netrápí obezita, ale bohužel přesně opačný problém podvýživy. A pro úplnost, pokud Vás napadlo, že přece jen někteří sportovci (např. kulturisté, maratonci, běžci na lyžích apod.

) konzumují samostatnou rýži a další zdroje sacharidů (v rámci sacharidové superkompenzace před závody, po tréninku apod.), tak máte samozřejmě pravdu. Jenže pro ně je naopak co nejvyšší GI ŽÁDOUCÍ, protože usilují o co nejrychlejší stravitelnost sacharidů a doplnění zásob glykogenu.

Ze stejného důvodu si proto sportovci rýži po tréninku naschvál více rozvařují, aby tím cíleně zvýšili její GI a urychlili obnovu glykogenu a regeneraci. 

2. NUTRIČNÍ HODNOTA A TRÁVENÍ

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

Mimochodem, v souvislosti s obalovými vrstvami je tu ještě jeden problém a to otázka vlivu na trávení. Bílá rýže je ve skutečnosti jednou z nejlépe tolerovaných a nejsnadněji stravitelných potravin na světě, kterou mohou konzumovat i osoby, které jinak trpí potravinovými alergiemi a intolerancemi, případně i osoby trpící akutním průjmovým onemocněním apod. Naproti tomu hnědá rýže (kvůli obalovým vrstvám a antinutričním látkám) může u velkého množství lidí způsobovat problémy s trávením jako je např. nadýmání a plynatost, křeče, zácpa, průjem apod., které jsou mimochodem často přisuzovány lepku. Pokud je toto Váš případ, doporučujeme zvážit rýži parboiled – jedná se o speciální technologický postup, který spočívá v působení horké vody nebo páry pod tlakem na neloupanou obilku, která se následně usuší a teprve potom omele. Díky tomuto procesu pronikají PŘED mletím vitamíny a minerální látky z obalových vrstev do zrn, která díky tomu následně na povrchu ztvrdnou. Kvůli tomu tato rýže tolik nelepí a zároveň je nutričně hodnotnější, i když to je také stále rafinovaná bílá rýže bez obalových vrstev.

3.️ ZDRAVÍ A ARSEN

Z perspektivy zdraví a “zdravé” výživy mohou být tyto malé rozdíly v obsahu makroživin a biologické dostupnosti mikroživin u různých druhů rýže relevantní v chudých rozvojových částech světa, kde rýže tvoří 80 % veškerého energetického příjmu obyvatel.

Pokud ale ve střední Evropě konzumujeme jakoukoliv smíšenou stravu (s obsahem ovoce, zeleniny, dalších obilovin a několika zdroji bílkovin), jsou pro nás tyto drobné rozdíly hnědé a bílé rýže ABSOLUTNĚ IRELEVANTNÍ.

 Proto si opět a znovu dejme pozor na MARKETING některých výrobců potravin – ano, daná potravina (hnědá rýže) může skutečně obsahovat nějaký důležitý prvek nebo vitamín, který sám o sobě bezesporu má mnoho pozitivních benefitů pro lidský organismus.

Otázkou ale je, KOLIK ho tato potravina skutečně obsahuje a jaká je jeho skutečná BIOLOGICKÁ DOSTUPNOST, aby to v tomto množství a formě mělo pro lidský organismus skutečně nějaký přínos. V případě smíšené stravy jsou tyto rozdíly mezi bílou a hnědou rýží na deklarované zdravotní benefity absolutně zanedbatelné.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

SHRNUTÍ! Jak jsme si ukázali v předešlých bodech, skutečně existují rozdíly mezi bílou a hnědou rýží.

Tyto rozdíly jsou však v rámci GI i v rámci nutriční hodnoty ABSOLUTNĚ ZANEDBATELNÉ při jakékoliv smíšené stravě, ale mohou hrát roli v chudých rozvojových zemích, kde obyvatelé přijímají 80 a více % všech kalorií z rýže.

Hnědá rýže kvůli antinutričním látkám a obalovým vrstvám může způsobovat trávicí problémy a může obsahovat až dvojnásobné množství arsenu. Navíc má horší chuť, paradoxně vyšší cenu a její tepelná příprava je často více časově náročnější než tepelná příprava bílé rýže.

Proto v tomto případě automaticky nevěřte rovnítku, že bílá a rafinová = nezdravá a hnědá = zdravá. V případě rýže to není pravda. Konzumujte takovou rýži, jejíž chuť, cena i tepelná úprava je pro Vás v rámci vyváženého jídelníčku nejlépe dlouhodobě udržitelná.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Country Life Basmati rýže

Rýže basmati je typická dlouhými zrny a jemnou oříškovou vůní. V kuchyni doceníte především její nelepivost a krátkou dobu přípravy. Jedná se o rýži v biokvalitě z podhůří Himálají. Basmati je také přirozeně bezlepková.  

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Country Life Parboiled rýže

Zrna rýže před samotným loupání namáčí a speciálně předpaří. Při tomto procesu se živiny přesunou ze slupek přímo do zrna rýže. Díky této proceduře se parboiled rýže rychleji uvaří, nerozvaří se a nelepí. Její barva je kvůli parní úpravě lehce nažloutlá. Po uvaření se však změní zpátky na bílou.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Country Life Jasmínová rýže natural

Jasmínová rýže v biokvalitě s jemnou přirozenou vůní květin. Tradiční součást asijské kuchyně. Po uvaření je lepivější, hodí se tedy k omáčkám. Rýže má lehce nasládlou chuť, využijete ji proto i v dezertech. Natural značí, že při výrobě není leštěná nebo broušená.

Mohlo by Vás zajímat:

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?5 NEJVĚTŠÍCH CHYB ZAČÁTEČNÍKŮ

Každý jednou začíná. Žádný učený z nebe nespadl, proto dnešní téma bude 5 nejčastějších chyb začátečníků. Pojďte mrknout na článek, jaké jsou největší chyby začátečníků podle trenéra Jirky Vacka.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

JE LEPŠÍ NA HUBNUTÍ HIIT NEBO CARDIO?

HIIT je poslední dobou hodně oblíbeným sportem. Je to velký konkurent klasického kardia. Co je ale účinější na spalování přebytečných kil? Mrkněte na nový článek.  

Zdroj: Institut moderní výživy

Káva a její účinky na zdraví. Kdy pomáhá a kdy ne?

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

  • 17 srpna, 2021
  • Zajímavosti

Kolem pití kávy se vytvořila řada nesprávných názorů, mýtů a legend. Někdo kávu zatracuje s tím, že nadýmá a dehydruje. Někdo ji naopak opěvuje a vyzdvihuje její hubnoucí a léčivé účinky.

Jak je to ale doopravdy – je káva zdravá? A pokud ano, kolik jí můžu vypít maximálně? V jakých dávkách je kofein škodlivý a dá se na něm vypěstovat závislost? Kdy rozhodně kávu nepít a kdy naopak ano? Pomáhá káva při hubnutí nebo při sportu? A co nastávající maminky?

V článku níže najdete jen a pouze ověřená fakta s odkazy na zdroje (většinou anglicky). Pojďme ale popořádku …

Káva v číslech

Asi není překvapením, že káva (společně s čajem) dominuje celosvětovým žebříčkům oblíbenosti teplých nápojů. Statistiky říkají, že na každého Čecha připadá 2-3 kilogramy kávy, což reprezentuje asi 400 šálků espressa ročně. Tedy každý den alespoň jedno.

Budete mít zájem:  Zádery Na Prstoch Vitamíny?

Tři čtvrtiny populace si kávu dopřává, a tak by bylo skvělé vědět, v čem nám káva pomáhá nebo nepomáhá, na co si dát pozor a kolik jí vlastně můžeme vypít. Hned na začátku je dobré zmínit, že konzumace kávy je spojena především se zdravotními benefity.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Pokud nevypijete více než 4 šálky kávy, jste v pohodě.

Kofein

Káva obsahuje kofein – žádná novinka. Kofein sám o sobě není zdraví škodlivý, pouze brání spánku a zvyšuje naši schopnost soustředit se (více o účincích kávy v článku Ranní káva se může vymstít). Stimulačních účinků kofeinu si samozřejmě všimla i medicína, a tak se s kofeinem můžeme setkat v celé řádě léků.

Stejně jako u všeho ostatního i při konzumaci kofeinu platí zlaté – všeho moc škodí. Ano, pokud vypijete 100 šálků (35 ml) kávy připravené jako espresso, umřete. Podle vědců je totiž smrtelná dávka kofeinu 10 g. Jistě uznáte, že vypít tolik šálků je nadlidský výkon a smrt z kávy tak prostě nastat nemůže.

Pokud byste chtěli pokoušet svoje fyzické hranice, existují speciální kávy, které mají kofeinu násobně více. A to díky většímu podílu robusty ve směsi. Robusta totiž obsahuje až 3x větší množství kofeinu než arabika. V České republice si dokonce můžete koupit nejsilnější kávu na světě z názvem Black Insomnia.

Někdy je možné se dočíst o tom, že kofein může přivodit infarkt. Další Nesmysl. Je to dokonce naopak. Je prokázáno, že pokud pijete denně do 4 šálků kávy (do 408 mg kofeinu), snižujete riziko úmrtí na srdeční choroby ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepijí.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Balení kávy Black Insomnia má 2x více kofeinu než klasické espresso

Závislost na kávě

Ano, káva (konkrétněji kofein) působí velice podobně jako droga. A jako na každou drogu se dá vypěstovat závislost. Kromě toho se díky kofeinu i zvyšuje krevní tlak. Pokud budeme kávu pít jen abychom se zbavili pocitu únavy, může se stát, že se dostaneme do začarovaného kruhu – do normálu Vás dostane jen „vyprošťovací“ šálek kávy.

Káva a dehydratace

Ano, káva dehydratuje, ale ne zase tak moc. Je prokázáno, že pokud vypijete do 5 šálků kávy denně (420 mg), nemáte problém (Ruxton 2008).

Káva na hubnutí

Dá se při pití kávy zhubnout? Rozhodně – kofein se nepřidává do spalovačů tuku pro nic za nic, klinická studie ukázala, že právě kofein pomáhá dopravovat mastné kyseliny k pracujícím svalům.

Specialitou je tzv. zelená káva, jenž díky tomu, že neprošla procesem pražení, obsahuje fenolické sloučeniny, které se v přírodě vyskytují ve slupkách ovoce a v redukci váhy prý pomáhají. Při koupi zelené kávy je ale vždy potřeba si pohlídat spolehlivost prodejce a kvalitu produktu.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Vlevo pražená zrnka, vpravo nepražená, zelená káva

Káva a sport

Vypadá to, že sportovci by energii dávající nápoj pít měli – káva prý zvyšuje výkonnost až o 12% a podle některých také snižuje svalovou únavu. Před intenzivním cvičením někteří dokonce doporučují velice silné espresso, jenž v tomto případě nahrazuje nepřírodní spalovače tuku.

Zajímavé jsou i studie z poslední doby, jenž naznačují, že kofein má vliv na tvorbu mužského hormonu, testosteronu.

Káva a mateřství

Asi žádná maminka nechce, aby se vlivem kofeinu z jejího ještě nenarozeného nebo čerstvě narozeného dítka stal rotující uzlíček plný energie. Není ale potřeba se kávě vyhýbat úplně.

Stačí, pokud denní dávku kofeinu udržíte pod 150 mg v těhotenství a pod 200 mg při kojení. To představuje zhruba 3 šálky na den. Maminky, které nechtějí riskovat, mohou na chvíli vyzkoušet bezkofeinovou kávu nebo některé další alternativy, jako je karo nebo melta.

Káva a rakovina

Jednou za čas se objeví zpráva, která kávu nařkne z toho, že její konzumací se zvyšuje riziko rakoviny. Není to tak – v roce 2016 provedla lékařská instituce IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) průzkum, ve kterém zkoumali možnou souvislost mezi pitím kávy a rakoviny.

Vědci hodnotili dle dostupných studiích na buněčných kulturách, na pokusných zvířatech a zohlednily i dlouhodobé studie velkých skupin lidí. Výzkumy instituce nepotvrdily kávu jako karcinogen.

Studie rovněž ukázala, že pití kávy nezpůsobuji ani rakovinu prsu, slinivky břišní nebo prostaty. Zajímavé je, že například u rakoviny jater nebo rakoviny výstelky dělohy se ukázalo, že káva riziko těchto onemocnění snižuje. U některých typů rakoviny se riziko snížilo až o 18%.

Káva s mlékem

Podle některých zdrojů je káva s mlékem zdrojem rakoviny a dalších problémů. To je ale nesmysl. A potvrzuje to Světová zdravotnická organizace i Úřad pro kontrolu potravin. Ty se opírají o klinické studie, které žádný negativní vliv mléka v kávě nepotvrdily.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?Mléko v kávě nemá žádný negativní vliv na lidské zdraví

Káva jako lék

Podle posledních výzkumů je kofein výborná prevence proti Alzheimerově chorobě, kterou dokáže do jisté míry i léčit. Jako nesmyslné se ukázala i doporučení, aby se kávě vyhýbali lidé se slabým srdcem nebo vysokým tlakem.

Studie dokázaly, že běžná konzumace kávy srdci neškodí. Káva nesporně obsahuje antioxidanty, které jsou našemu zdraví prospěšné. Rovněž snižuje riziko cukrovky II. typu.

Kdy se kávě vyhýbat

Kávě je lepší se vyhnout pouze pokud:

  1. Jste nechali kávu dlouhou louhovat v šálku (např. u českého turka nebo při přípravě ve french pressu).
  2. Máte citlivý žaludek, který Vám po každém šálku připomene, že je na něj káva prostě trochu moc.
  3. Trpíte kvasinkovou infekcí. A to kdekoliv v těle. Kofein kvasinkám pomáhá při množení, což rozhodně nechcete.

Pijte kvalitní kávu, správně připravenou

Závěrem je potřeba říci, že je velký rozdíl, jestli vypijete 10 šálků nejlevnější a pěkně uleželé instantní kávy nebo 10 šálků čerstvě a správně připraveného espressa z profesionálního kávovaru.

Těch prvních deset může mít až 2x více kofeinu. Navíc instantní káva bývá v drtivé většině z méně kvalitních zrn s možností kontaminace chemikáliemi.

Rozhodně nepodceňujte také kvalitu vody, ze které kávu připravujete. Samozřejmě, že v ní přítomný chlór ovlivní její výslednou chuť. A to není vše. Ve vodě (v závislosti na tom, kde bydlíte) mohu být i další nežádoucí látky, jako např. těžké kovy a bakterie z vodovodního řádu.

Řešením je filtrace vody. Filtrovat můžete pomocí vodovodního filtru, ale snazší je si pořídit filtrační konvici. Ta vyjde na pár set a v chuti výsledného šálku to určitě poznáte. Káva bude jemnější a bez nepříjemné chemické chuti.

Nedělejte kompromisy, zdraví máte totiž jen jedno. Vždy dbejte na správnou přípravu kávy – používejte jen kvalitní kávu a vodu.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

Jaké účinky má černá rýže na naše zdraví?

Slyšeli jste už o černé rýži? Moc lidí ji nezná. A je to škoda.

Starověká čínská tradice tvrdí, že černá rýže byla vyhrazena pouze pro císaře a královskou rodinu kvůli jejímu výživovému profilu a léčebným schopnostem. Kdybyste byli v tomto období chyceni, jak jíte černou rýži bez povolení, visel by váš život na vlásku.

Měl císař pravdu? Je černá rýže opravdu tak výjimečná? Má opravdu nutriční profil tak unikátní? To si projdeme v dnešním článku.

Bílá x hnědá x černá rýže

Bílá rýže není pro vás nijak špatná, ale kvůli odstranění její slupky je na živiny poněkud chudší. Hnědá rýže je proto o něco lepší volbou, z pohledu zdraví – má více zdravých látek, vyšší obsah vlákniny. Ale může ji vůbec černá rýže ještě nějak konkurovat nebo ji dokonce porazit? Zde je typická porce (jedna čtvrtina šálku, nevařená) z černé rýže, která vám poskytne:

Hnědá rýže
Černá rýže
170 kalorií 160 kalorií
1 g tuku 1.5 g tuku
45 g sacharidů 34 g sacharidů – 11% DDD
1.8 g vlákniny 2 g vlákniny – 8% DDD
0.4 g cukru 1 g cukru
4 g bílkovin 5 g bílkovin
Žádný nasycený tuk Žádný nasycený tuk
Žádný cholesterol Žádný cholesterol

Bílá rýže pak má 180 kalorií, 53 g sacharidů a 3 g bílkovin. Jak vidíte, černá rýže je velmi podobná ostatním druhům rýže, pokud jde o makroživiny. Ale kde jasně vede, je v obsahu mikroživin (tedy vitamíny, minerály a stopové prvky).

1. Bohatý zdroj antioxidantů

Tam, kde se černá rýže skutečně staví na pomyslný stupínek slávy před hnědou nebo bílou rýží je její antioxidační obsah. Analýza 12 různých druhů rýže zjistila, že obsah antioxidantů v černé rýži byl asi šestkrát vyšší než v hnědé nebo bílá rýži. Další studie pak potvrdila tyto výsledky. Takže z pohledu antioxidantů černá rýže jasně vítězí.

Budete mít zájem:  Cviky s váhou vlastního těla – jak na to?

2. Dobrý zdroj vlákniny, který zlepšuje zdraví trávicího ústrojí

Černá rýže a jiné odrůdy celozrnné rýže – divoké, červené nebo hnědé rýže – mají podobné množství vlákniny, asi 2-3 gramy na polovinu šálku. Vláknina v černé rýži pomáhá předcházet zácpě, nadýmání a dalším zažívacím problémům. Vláknina se váže na odpad a toxiny v trávicím traktu, pomáhá je dostat ven a přispívá takto k pravidelné funkci střev.

Dietní vláknina nacházející se v černé rýži může také významně pomoci při pocitu sytosti po jídle. A to ve finále může přispět ke snížení hmotnosti.

Studie zjistily, že jídelníček s vysokým obsahem jídel z celozrnných odrůd rýže je účinný proti obezitě, srdečním onemocněním, cukrovce a poruchám trávení (jako například syndromu dráždivého tračníku). Je to proto, že vláknina má důležitou úlohu vyčistit tělo od toxinů.

3. Bojuje proti zánětu

Zatímco zánět je vlastně zdravá tělesná odezva na cizí bakterie a viry, někdy se zánět může dostat mimo kontrolu, což pak už rozhodně není dobrá věc! Vědci z Jižní Korey provedli zkoušky na zvířatech s černými rýžovými otrubami a hnědou rýží.

Studovali jejich účinnost proti zánětu kůže.

Zatímco hnědé rýžové otruby nepotlačovaly záněty, černé rýžové otruby ano! Toto vedlo výzkumníky k názoru, že černá rýže může být užitečným “terapeutickým činidlem pro léčbu a prevenci onemocnění spojených s chronickým zánětem”.

Další studie, publikovaná v Journal of International Immunopharmacology, zjistila, že hlavní složka černé rýže Cyanidin-3-Glucosid (C3G) je vysoce účinná při potlačení zánětu v těle.

4. Přispívá ke zdraví srdce

Studie ukázaly, že černá rýže snižuje tvorbu nebezpečných aterosklerotických plaků v tepnách, což je velmi důležité pro udržení čistých tepen a pro prevenci infarktu a mrtvice.

Specifické anthocyaninové fytochemikálie, které se nacházejí v černé rýži, pomáhají udržovat zdravé hladiny cholesterolu snížením celkového cholesterolu, LDL “špatného” cholesterolu a zmenšením celkových koncentrací triacylglycerolu. Jedná se o 3 faktory, které se běžně účastní kardiovaskulárních onemocnění.

Vzhledem k tomu, jak běžná jsou srdeční onemocnění v téměř každé západní rozvinuté zemi, je to jeden z důvodů, proč jsou konzumace zdravých potravin, jako je černá rýže, tak důležité.

5. Může pomoci detoxikovat tělo

Studie prokázaly, že konzumace černé rýže může pomoci detoxikovat tělo. Díky vysokému obsahu antioxidantů rýže pomáhá vyčistit játra od toxinů a dalších neřádů.

V nedávné studii na zvířatech byl antioxidační stav krve, jater a jedné z hlavních tepen, aorty, hodnocen u králíků, kteří byli buď krmeni rafinovanou bílou rýží nebo černou rýží.

Výsledky ukázaly, že králíci krmení černou rýží měli méně oxidativního stresu (také nazývaného poškození volnými radikály), měli více antioxidantů v krvi, zaznamenali kvalitnější detoxikaci v játrech a také se u snížila tvorba plaku v tepnách.

Fytonutrienty nalezené v černé rýži pomáhají tělu snižovat zánět a čistit tělo od škodlivých látek, které mohou přispět k tvorbě zdravotních problémů.

6. Neobsahuje lepek

Stejně jako ostatní odrůdy rýže, ani černá rýže přirozeně neobsahuje lepek, což je bílkovina, která se vyskytuje ve všech produktech z pšenice, žita a ječmene. Odhaduje se, že 1 ze 7 lidí je citlivá na lepek, ať už si to uvědomují nebo ne.

Po konzumaci lepku trpí lidé s citlivostí na lepek mnoha nepříjemnými příznaky, jako jsou celiakie (potvrzená alergie na lepek), nadýmání, zácpu, průjem, nedostatek živin. Spotřeba černé rýže namísto rafinovaných zrn a zpracovaných výrobků z mouky mohou pomoci mnoha lidem odstranit jejich trávicí problémy spojené s konzumací lepku.

7. Pomáhá zpomalit vstřebání cukru v krvi a pomáhá tak předcházet cukrovce

Studie ukázaly, že pokud jde o riziko vzniku cukrovky a dokonce i obezity, konzumace celých zrn je mnohem výhodnější než konzumace rafinovaných sacharidů. Ve srovnání s konzumací zpracovaných sacharidů, které jsou zbaveny vlákniny, antioxidantů a dalších živin, které pomáhají zpomalit vstřebávání cukru v krevním oběhu, je černá rýže mnohem zdravější možností.

Černá rýže obsahuje celé otruby obilí, ve kterých je hodně vlákniny. Když vědci zkoumali konzumaci bílé a hnědé rýže v souvislosti s rizikem diabetu 2. typu, zjistili, že bílá rýže pravděpodobně přispívá k rezistenci na inzulín a riziku diabetu. Takže černá rýže je v tomto ohledu o hodně lepší.

Nahrazení celých zrn, včetně hnědé nebo černé rýže, namísto bílé rýže, bílého chleba, těstovin a slazených obilovin, může snížit riziko vzniku cukrovky typu 2.

Jak vařit černou rýži

Černá rýže pochází ze stejné rostlinné rodiny jako jiné barevné rýže – zahrnuje několik odrůd, jako je indonéská černá rýže a thajská jasmínová černá rýže. Různé typy černé rýže mají velmi podobné zdravotní výhody a všechny mají mírnou, ořechovou chuť, která je podobná chuti známější hnědé rýže.

Vzhledem k tomu, že je nerafinovaná a hustší než bílá rýže, černá rýže se také déle vaří. Nejlepších výsledků lze dosáhnout nejprve namočením černé rýže nejméně na jednu hodinu před vařením, ale nejlépe i na několik hodin.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

Nezapomeňte černou rýži před vařením důkladně propláchnout vodou.

Poté propláchněte rýži čistou vodou a poté ji položte na sporák s dvěma šálky vody na každý šálek rýže. Vařte rýži po dobu alespoň půl hodiny. Po této době zkontrolujte strukturu rýže, abyste zjistili, zda je uvařená (zda se dá požvýkat). Pokud ne, udržujte ji ve varu, dokud nedosáhne struktury, kterou chcete.

A co vy? Znáte černou rýži a připravujete ji někdy doma? Budeme rádi za komentáře.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Černá rýže – superpotravina z východu

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

Rýže je jednou z nejstarších kulturních plodin a dnes patří celosvětově mezi nejrozšířenější potravinu, když podle některých odhadů pokrývá cca jednu pětinu kalorické spotřeby lidské populace. Vzhledem k tomu, že jsme v našich podmínkách dlouhodobě zvyklí na bílou rýži, často nám uniká, že existuje řada dalších druhů. To se ovšem v posledních desetiletích začíná měnit. Aktuálně je kupříkladu i v Česku stále známější rýže černá, která byla dokonce zařazena mezi tzv. superpotraviny. Proto jí pochopitelně musíme věnovat dostatečný prostor v samostatném článku.

Účinky černé rýže jsou více než zajímavé

Rýže byla původně domestikována v Číně,  a to již před více než 10 tisíci lety. Proto nás nemůže překvapit, že i černá rýže patří ve východní Asii mezi rozšířenou potravinu a zároveň o nedílnou součást mnoha zdejších tradičních medicín.

Obsahuje totiž mnoho účinných látek. Jmenovat musíme především vitamíny (např. vitamín E), stopové prvky, vlákninu, minerální látky (např. měď, zinek či železo), aminokyseliny a velké množství antioxidantů.

Již z tohoto výčtu je patrné, že má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.

Vzhledem k výše uvedenému je patrné, že má černá rýže silné antioxidační účinky. To znamená, že její konzumace snižuje riziko vzniku mnoha srdečně-cévních chorob a zároveň některých druhů rakoviny. Navíc má velmi zajímavé protizánětlivé účinky.

Příjem černé rýže také dokáže eliminovat vznik cukrovky a s její pomocí můžete bojovat i proti obezitě. Někdy se rovněž uvádí, že se jedná o účinný prostředek pro snižování cholesterolu a pozitivně působí i v případě alergií či astmatu.

Rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.

Kde si černou rýži pořídit a jak ji připravit?

Stále větší popularita černé rýže způsobuje, že je neustále dostupnější. Sehnat ji ostatně můžete v mnoha kamenných či internetových obchodech se zdravou výživou. Její využití je přitom takřka totožné jako u rýže bílé.

Vhodná je tedy jako příloha, hodí se do salátů, stejně jako do směsí se zeleninou, ale jedná se také o výtečný základ pro sladké kaše. A příprava? Černou rýži propláchněte a vařte zhruba v 1,5 násobku vody, a to delší dobu (cca půl až tři čtvrtě). Čas přípravy si však můžete zkrátit.

Víte-li, že ji budete druhý den potřebovat, stačí ji přes noc namočit.

Co se děje v těle, když sníte čočku?

Čočka je luštěnina, jejíž tradice sahá až do období neolitu a je považována za jednu z nejstarších plodin na světě. Roste na keřovité rostlině, která plodí jedlá semena v luscích. Je důležitou součástí kuchyně Středního východu a Indie po tisíce let.

Dnes je čočka oblíbenou plodinou napříč kontinenty, je součástí mnoha receptů a také je jednou z nejlepších a nejpoužívanějších náhrad masa v řadě diet.

Zvláštní oblibě se těší u vegetariánů a veganů, protože má vysoký obsah bílkovin, je bohatá na živiny a má vydatnou, hustou texturu. Mimo výživovou hodnotu jsou jejími benefity hlavně velmi nízká cena a značná univerzálnost.

Je tedy z ekonomického hlediska skvělým zdrojem esenciálních minerálů, proteinů a vlákniny.

Jaké jsou účinky čočky?

Budete mít zájem:  Myom V Děloze Příznaky?

Čočka je skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Ta nám poskytuje pocit nasycení a zajišťuje optimální funkci trávicího traktu. Zlepšuje průchod potravy střevem, a tak usnadňuje vyprazdňování.  Tím pomáhá i funkci imunitního systému, jelikož se z těla snadno odstraní odpadní produkty a toxiny.

Dle studií je čočka velmi užitečná pro snížení hladiny cholesterolu a prevenci chorob srdce. Dále působí preventivně proti rozvoji vysokého krevního tlaku. Optimální hladina cholesterolu potlačuje riziko poškození tepen a tvorbu nebezpečných ateromových plátů v jejich stěně. To snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Čočka má také velmi nízký obsah sodíku a tuku, což jsou další pozitivní faktory prospěšné pro srdce. Nízký obsah sodíku je důležitý zejména pro udržení optimální hodnoty krevního tlaku. Pozitivní efekt na srdce má i draslík, kyselina listová a hořčík, což jsou další látky obsažené v čočce.

Kyselina listová pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který je známým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, zatímco hořčík a draslík zlepšuje cirkulaci.

Čočka pomáhá optimalizovat tělesné pH, a to díky schopnosti alkalizace.

Pokud se trávicí systém příliš okyselí, například při konzumaci smažených jídel, nerovnováha v bakteriální mikroflóře střev může vést k řadě zdravotních problémů.

Čočka pomáhá bojovat s kyselým prostředím střeva a podporuje zdravý růst bakterií ve střevě, což je důležité pro absorpci živin a také prevenci syndromu dráždivého tračníku, zácpě a další.

Rozpustná vláknina obsažená v čočce je schopná vychytávat glukózu z karbohydrátů, a proto pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Normální hladina glukózy je důležitá pro prevenci poklesu energie, změny nálad a pro prevenci závažných chorob, například cukrovky.

Černá rýže a zdraví – jaké má účinky?

Co obsahuje čočka?

Čočka má velmi málo kalorií, zato vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Díky tomu se člověk cítí rychle nasycený a nedochází k přejídání. Proto je čočka vhodnou potravinou při redukčních dietách. Studie zabývající se výživou již ukázaly spojitost vysoké konzumace čočky s úbytkem hmotnosti.

Čočka je skvělým zdrojem bílkovin rostlinného původu. V mnoha receptech se dá využít jako náhrada masa, kde slouží navíc jako zdroj prospěšné vlákniny a dalších živin. Zejména vhodná je pro vegany a vegetariány.

Druhy čočky

V obchodech se setkáme s různými druhy čočky, v různé barevné škále, odlišní velikosti a lišící se v tom, zda je oloupaná či není. Neloupaná čočka zůstane při vaření celá a vydatnější v porovnání s čočkou loupanou, která má tendenci rozmělnit se. Všechny druhy mají velmi podobnou chuť a poskytují nám přibližně stejné živiny, takže mohou být snadno nahrazeny jiným druhem.

Velké oblíbenosti se těší čočka červená. Její chuť je ze všech druhů nejvíc zemitá a obvykle ji koupíme oloupanou. Díky tomu ji není potřeba namáčet a její příprava je velmi rychlá a snadná. Je vhodná jako zdroj bílkovin pro miminka při zavádění tuhé stravy. Jelikož neobsahuje nadýmavé látky, je vhodná i pro kojící matky.

Čočka černá, také nazývaná beluga, má ve svém složení černý pigment, který podmiňuje její zbarvení. Právě tento pigment je zdrojem antioxidantů, které se nacházejí také v bobulích (borůvky, ostružiny). Naše tělo tedy chrání před volnými radikály a zabraňuje tak stárnutí buněk. Čočku belugu není nutné namáčet a je velmi rychlá na přípravu.

Mezi další druhy čočky patří čočka hnědá, zelená a žlutá.

  • Výživová hodnota
  • 1 šálek (cca 198 g) čočky má okolo 230 kalorií.
  • Ve stejném množství najdeme:
  • 18 g proteinů,
  • 15 g vlákniny,
  • 3,5 g sacharidů,
  • méně než 1 g tuku.

Obsahuje taky řadu minerálních látek:

  • mangan (1 mg),
  • železo (6,6 mg),
  • fosfát (356 mg),
  • měď (0,5 mg),
  • draslík (731 mg),
  • hořčík (71 mg),
  • zinek (2,5 mg).

Z vitamínů se zde nachází:

  • kyselina listová (358 mg,
  • vitamín B1 (0,5 mg),
  • vitamín B6 (0,4 mg),
  • vitamín B5 (1,3 mg).

Mnoho lidí postrádá řadu těchto, pro tělo nezbytných, minerálů. Velmi často se setkáváme s nedostatkem železa a hořčíku. Konzumace čočky zajišťuje jejich optimální hladinu a zabraňuje vzniku deficience, a to zejména u veganů a vegetariánů.

Autor: Kateřina Jiskrová, studentka 4. ročníku lékařské fakulty UK

Černá rýže: nutriční hodnoty a její účinky na lidský organismus

Objevte novou ingredienci do vaší kuchyně. „Zakázaná“ černá rýže není zatím příliš populární na rozdíl od rýže klasické či hnědé. Tato rýže je však starobylou plodinou, která vám přináší skvělé výživové hodnoty. Kromě toho je její barva opravdu netradiční a můžete z ní vykouzlit zajímavé a zdravé pokrmy. Jen si představte klasickou bílou sladkou rýži v podání této černé rýže.

Vláknina, antioxidační účinky

Tento typ rýže je velmi bohatý na antioxidanty, které vás chrání proti mnoha chorobám, a vlákninu, jež je skvělou prevencí diabetu, onemocnění srdce a obezity. Černá ráže byla konzumována po tisíce let v oblastech Asie.

Pravdou je, že po celá staletí byla vyhrazena jen Čínskému království. Dnes však černá rýže získává na popularitě a objevuje se v mnoha obchodech se zdravou výživou po celém světě.

Důvodem je právě vizuální atraktivnost rýže a zdravotní přínosy, které přináší.

Výživové hodnoty

Jedna porce černé rýže obsahuje 160 kalorií a nabízí vysoké množství flavonoidních fytonutrientů, vlákniny a minerálních látek. Je také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin. Půlka šálku vařené černé rýže či 1/4 šálku nevařené rýže obsahuje:

  • 160 kalorií
  • 1,5 g tuku
  • 34 g uhlohydrátů
  • 2 g vlákniny
  • 5 g bílkovin
  • 4 % DD pro železo

Zajímá vás, jak se černá rýže srovnává s jinými odrůdami rýže? Zde můžete vidět, jak se různé druhy rýže liší, pokud jde o obsah živin, jestli srovnáváme 100 g porce s jinými druhy rýže:

  • Bílá rýže: 6,8 g bílkovin, 1,2 železa, 0,6 vlákniny
  • Hnědá rýže: 7,9 g bílkovin, 2,2 železa a 2,8 vlákniny
  • Červená rýže: 7,0 g bílkovin, 5,5 železa a 2,0 vlákniny
  • Černá rýže: 8,5 bílkoviny, 3,5 železa, 4,9 vlákniny a nejvyšší množství antioxidantů jakékoli odrůdy rýže.

Podle těchto hodnot můžete poznat, že černá rýže obsahuje nejvyšší množství antioxidantů, bílkovin a vlákniny ve srovnání s ostatními druhy rýže. Plus černá rýže je také dobrým zdrojem železa, což je ceněné zvláště u veganů a vegetariánů.

Zdravotní přínosy konzumace černé rýže

Bohatá na antioxidanty

Černá rýže je bohatá na obsah antioxidantů, zvláště antokyaninu. Černá rýže má nádhernou purpurovou až černou barvu, která svědčí o vysokých antioxidačních vlastnostech, podobně jako u dalších na antioxidanty bohatých plodů, jako jsou například borůvky, maliny či brusinky.

Černá rýže je lepším zdrojem antokyaninu než hnědá rýže, červená rýže či quinoi. Antokyaniny vás preventivně chrání před mnoha onemocněními týkající se kardiovaskulárního systému, vzniku rakoviny či vzniku zánětu v těle.

Černá rýže obsahuje také vitamín E, který je důležitý pro udržení zdraví očí, pokožky a imunitního systému.

Chrání zdraví srdce

Studie ukázaly, že černá rýže je skvělou prevencí vzniku kardiovaskulárních onemocnění, například tvorby aterosklerotických plaků v tepnách. Chrání před vznikem infarktu a mrtvice.

Specifické antokyaninové fytochemikálie, které se nacházejí v černé rýži, pomáhají udržovat zdravé hladiny cholesterolu v krvi.

 Vzhledem k tomu, jak jsou běžná onemocnění srdce téměř v každém západním rozvinutém státě běžné, je to jeden z důvodů, proč jsou důležité konzumace hojivých potravin, jako je černá rýže.

  • Detoxikuje
  • Studie prokázaly, že konzumace černé rýže může pomoci detoxikovat tělo a vyčistit játra od škodlivého toxického nárůstu díky vysokému obsahu antioxidantů.
  • Zlepšuje zdraví trávicího ústrojí

Černá rýže a jiné odrůdy celozrnné rýže, divoké, červené nebo hnědé rýže, mají podobné množství vlákniny, asi 2-3 gramy na půlku hrníčku. Vláknina v černé rýži pomáhá předcházet zácpě, nadýmání a dalším nechtěným zažívacím příznakům.

Vláknina se váže na toxiny v trávicím traktu, pomáhá je odstranit a přispět ke správné funkci střev. Díky vláknině nacházející se v černé rýži se po jídle budete cítit déle plní, což může pomoci při hubnutí.

Studie zjistily, že strava s vysokým obsahem vlákniny z celozrnné rýže chrání proti obezitě, srdečním onemocněním, cukrovce a poruchám trávení, jako je syndrom dráždivého střeva.

  1. Bezlepkový zdroj
  2. Stejně jako ostatní odrůdy rýže černá rýže přirozeně neobsahuje lepek a je zdravým zdrojem bílkovin pro osoby alergické na lepek.
  3. Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector