Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Hubnutí, dieta a zdravá strava

Blížící se Velikonoce připomínají význam a úlohu vajec nejen z hlediska nutričního, ale také z hlediska tradic, v nichž …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Sport a relaxace

Odporová guma dokáže být skvělým parťákem při cvičení a má řadu výhod. Hodí se totiž pro každého! S odporovou gumou si c …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Nemoci a léčba

Pozorujete u sebe znepokojivé zabarvení konečků prstů? Raynaudův syndrom se projevuje zblednutím a někdy i bolestivostí periferních částí těla, zejména pak prstů na rukou. Postihuj …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Hubnutí, dieta a zdravá strava

Kaštanový med je považován za luxusní druh medu s poněkud tmavší barvou, než má běžný květový med. Pochází z květů kaštanů a jde o čistě jednodruhový med, jehož chuť však může přek …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Hubnutí, dieta a zdravá strava

Tato výzva již řadu let získává na popularitě po celém světě. Řada známých osobností na ni nedá dopustit. Propagátorů ale najdeme dost, a to nejen na sociálních sítích. Ovšem je po …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Nemoci a léčba

Světový den ústního zdraví připadá na 20. březen. Jeho hlavním smyslem je snaha zdůraznit význam ústní hygieny v rámci podpory celkového zdraví. I jeho prostřednictvím si tak můžem …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Nemoci a léčba

Objevili jste na kůži svého miminka nepříjemnou vyrážku? Začala se rozšiřovat na další místa po těle? Mohlo by se jednat …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zelí i kapustičky, patřící do rodu brukvovitých, jsou přímo ochránci našeho zdraví. V první řadě jsou mocnými bojovníky …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Ostatní témata

Rovnátka jsou stále více vnímána nejen jako pomůcka pro řešení vady chrupu, ale především jako módní doplněk. Stávají se dokonce jakousi vizitkou určité úrovně péče o děti. I děti …

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat Nemoci a léčba

Když se mluví o jednotce intenzivní péče, obvykle člověku naskočí husí kůže, je to předzvěst vážného stavu člověka, něko …

Proč jíst či nejíst pečivo a jak poznat to celozrnné?

Pečivo je stále nedílnou součástí jídelníčku mnoha lidí. Ať už tmavé či světlé, dá si ho téměř denně skoro každý člověk. Někteří zlí jazykové tvrdí, že bychom ho vlastně neměli jíst vůbec. Najdou se ale i odborníci, kteří říkají, že je to nesmysl a pečivo jíst normálně můžeme. Tak kde je ta pravda? Přibližně uprostřed.

 Bílý rohlík není přímou jízdenkou do pekel

Obyčejný rohlík rozhodně není cestou do pekel. Malým dětem a sportovcům, kteří potřebují přibírat svalovou hmotu, může takový bílí rohlík naopak prospět. Děti by totiž neměly konzumovat příliš mnoho vlákniny, kterou obsahuje celozrnné pečivo. Sporovci zase potřebují potraviny s vyšším glykemickým indexem.

Pro dospělé by ale neměl být bílý rohlík každodenní záležitostí. Dát si pravidelně rohlík k snídani znamená projídat si cestu směrem k obezitě i civilizačním chorobám. Jednou za čas si na něm ale může pochutnat opravdu každý.

“Co bych ale nejradši úplně zakázala, je trvanlivé sladké pečivo, ale i čerstvé koblihy, croissanty a podobně,” říká nutriční poradkyně Lenka Svobodová. “Sladké pečivo obsahuje ve většině případů nekvalitní ztužené rostlinné tuky s vyšším podílem nezdravých trans-mastných kyselin,” vysvětluje.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Hlavní důvod, kvůli kterému bychom měli jíst spíš celozrnné pečivo, je vláknina. Podstatný je ale i nižší glykemický index proti bílému pečivu, díky kterému nedostaneme tak rychle hlad. Strach není třeba mít ani z tuků, které celozrnné pečivo obsahuje. “Většinou je obohaceno olejninami, a ty jsou pro nás prospěšné,” tvrdí Lenka Svobodová.

Celozrnné pečivo ale bohužel nelze rozpoznat jenom podle barvy, protože může být jenom obarvené. Je potřeba sledovat hlavně složení, nestačí ani věřit nápisu na etiketě. Celozrnný produkt musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Ale jakkoli větší podíl celozrnné mouky je prospěšnější, než kupovat obyčejné bílé pečivo.

Pozor! Vícezrnné nemusí být celozrnné. U vícezrnného pečiva stačí, aby mělo jen minimálně 5 % jiných zrn, než je žito a ječmen.

Při hubnutí je nejlepší jíst potraviny z žitné mouky. Žito totiž zasytí na delší dobu a stačí ho menší množství. Při dietě se ale doporučuje také špaldový, pohankový či jiný chléb z dnes velmi oblíbených biopekáren.

  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
  • Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Jak poznat celozrnné a obarvené pečivo?

4. 7. 2013 Pečivo Potravina Rady Zajímavosti Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Zhubněte s unikátními produkty:

V obchodech najdeme mnoho druhů pečiva, až nám někdy z toho hlava jde kolem. Světlé zrno, tmavé zrno, cereální kaiserka, cereální raženka, multicereální bagetka, cereální bulka, atd.

Co je ale z toho opravdu celozrnné a vhodné při hubnutí? Jen velmi málo pečiva, které se běžně nachází v obchodech, je celozrnné.

Většinou se jedná o vícezrnné pečivo, které sice obsahuje různá semínka, ale podíl celozrnné mouky je velmi malý, tím pádem toto pečivo není vhodné na hubnutí. Na hubnutí je vhodné celozrnné nebo žitné pečivo nebo chléb.Více informací k tomu najdete tady.

Lidé si často kupují tmavé pečivo v domnění, že se jedná o celozrnné pečivo, které je zdravější. Často ale, aniž by o tom věděli, se nachytají a ve skutečnosti si žádné celozrnné pečivo si nekoupí. Není to ale klam výrobců, protože u každého pečiva je označeno, zda se jedná o vícezrnné, celozrnné nebo o jiný druh pečiva.

Záleží jen na spotřebiteli, aby si chtěl danou informaci přečíst. Bývá zpravidla uvedená menším písmem u cenovky. Pokud tam není, každý se může u personálu zeptat.

Pokud najdete u názvu slovo cereální, tak to pouze znamená, že potravina je vyrobena z obilí, ale ne, že by se automaticky jednalo o celozrnnou potravinu (v některých případech to ale může být).

Zrníčka a semínka v pečivu nebo na pečivu či chlebu a tmavá barva pečiva neznamená, že se jedná o celozrnné výrobky. Podívejte se tedy, jak to je.

Jak se dělí pečivo podle typu mouky?

  • Bílé pečivo – je vyrobeno z bílé mouky, ze které jsou odstraněny obaly zrna, proto je pečivo krásně bílé. Má vysoký glykemický index, je tedy po něm brzy hlad.
  • Tmavé pečivo – k bílé mouce se přidají i otruby a pečivo se následně dobarví.
  • Vícezrnné pečivo – pečivo obsahuje alespoň 5 % olejnin anebo luštěnin.
  • Celozrnné pečivo – pečivo obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky nebo různých druhů celozrnných mouk.
  • Grahamové pečivo – grahamy obsahují kromě celozrnné mouky také otruby.
  • Speciální pečivo – kromě pšeničné nebo žitné mouky obsahují i další složku v množství nejméně 10 %. Jedná se o bramborové, sojové nebo vločkové pečivo.
Budete mít zájem:  Animoterapie (zoorehabilitace)

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Proč kupovat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo má sice ve srovnání s klasickým pečivem přibližně stejný počet kalorií, ale na rozdíl od něj obsahuje vlákninu (zasytí vás na delší dobu), celá zrna (obsahují více vitamínů a minerálních látek) a je celkově zdravější.

V případě celozrnného chleba je počet kalorií mnohem nižší, což si můžete přečíst na obalu. To ale neznamená, že se jím máte přejídat, protože je zdravé.

Tvrdí se, že díky pravidelné konzumaci je menší šance k různým onemocněním včetně rakoviny tlustého střeva, onemocnění srdce nebo cukrovky.

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Celozrnné kaiserky v obchodech téměř nenajdeme

Určitě znáte někoho, kdo si koupí tmavou kaiserku a říká, že má zdravé pečivo, protože kaiserka je přece celozrnná. To je ale omyl, tmavé kaiserky jsou pouze vícezrnné (až na malé výjimky).

Na snídani, svačinu nebo večeři si tak v žádném případě nedáváte zdravé pečivo, ale jen obarvené. Jedná se jen o vícezrnné pečivo, které není o moc zdravější než klasické bílé pečivo. Obsahuje totiž semínka a hlavně je obarveno sladem nebo karamelem.

Cereální kaiserky jsou nadýchané a lehké, zatímco celozrnné pečivo je hutné a těžké. Celozrnné kaiserky se téměř neprodávají.

Stejné to platí i u dalšího pečiva či chlebů, které jsou označeny jako cereální nebo vícezrnné. V žádném případě se nejedná o celozrnné pečivo.

Jaké celozrnné pečivo či chléb kupovat?

Celozrnné pečivo se dá koupit v některých obchodech nebo pekařství. Pečivo je charakteristické nejen svou hutností a váhou, ale také cenou. Celozrnné pečivo je vždy dražší. Pokud nakupujete v pekárně, vždy se zeptejte na celozrnné výrobky a nenechte si vnutit, že nějaké cereální obarvené pečivo je celozrnné.

Další možností je kupovat celozrnný chléb, který se prodává balený (vyrábí jej například Penam, Delba, Mestemacher,…).

Poznáte ho podle toho, že se jedná o balenou kostku chleba, která je těžká (250 g, 500 g) a hutná, a chléb je nakrájen na několik krajíčků. Tento chléb vás díky obsahu vlákniny a celých zrn zasytí na dlouhou dobu.

Existuje několik druhů podle obsahu mouky nebo semínek, proto se vám nikdy nepřejí.

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Foto: penam.cz

Chybu neuděláte ani žitnými výrobky

Dále můžete koupit i žitný chléb (moskva, moskevský chléb), který je tmavý a velmi hutný. Prodává se jako balený nebo nebalený.

Žito se také pyšní velkým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Dále má mnoho pozitivních účinků na zdraví, reguluje vyprazdňování a zasytí na delší dobu.

Pokud kupujete klasický chléb, vždy vybírejte ten s vyšším obsahem žitné mouky.

Jak zjistit, co si doopravdy kupujete?

Pokud nechcete mít pochybnosti, máte pouze dvě možnosti: číst složení na obale výrobků v případě baleného pečiva a chleba zeptat se obsluhy, která vám ale může podat mylné informace u nebaleného pečiva, avšak můžete si vyžádat přesné složení výrobku, ale ne každý vám je ochotně donese, přestože je to povinnost.

Kupovali jste vždy kaiserky a podobné tmavé pečivo v domnění, že se jedná o celozrnné?

Tmavé pečivo? Většinou jen »dobarvované«! Jak poznat opravdu celozrnné? – AHA.cz


Rohlíky a housky z bílé mouky proto přejdete a vybíráte především podle barvy. „V tom případě buďte při výběru na pozoru. Tmavé pečivo neznamená vždy zároveň celozrnné a zdravé,“ upozorňuje doktor Martin Staněk.

Musíme totiž zbořit jeden velký mýtus, že bílé pečivo není nejlepší, ale celozrnné, které poznáme tak, že je tmavší, je v pořádku…

Jen podle barvy se rozhodovat nemůžeme, pečivo může být ve skutečnosti jen bílé, ale umně výrobci dobarvené! Krásně hnědé barvy dosahují pekaři u rohlíků a chlebů velmi často přibarvováním karamelem, kořením, pražením obilí či záparou, kdy se přelije např. kukuřičná krupice vroucí vodou. Nemá ji na svědomí, jak si myslíme, celozrnná mouka.

„Je lepší kupovat balené výrobky, kde je na etiketě uvedeno jejich přesné složení,“ radí doktor Staněk. Opravdu celozrnné pečivo bývá oproti bílému výrazněji dražší. Ale u obarveného je rozdíl v ceně jen nepatrný.

Důležité je mít také na paměti energetickou hodnotu pečiva. Ta se u celozrnného a bílého výrazně neliší. Výhodou pečiva z celozrnné mouky je to, že obsahuje celé zrno, tedy i tzv. osemení, oplodí, klíček, které jsou při výrobě bílé mouky odstraněny.

„Celozrnné pečivo vzhledem k výraznějšímu podílu vlákniny více zasytí,“ uvádí jednu z výhod celozrnného pečiva doktor Staněk. Na množství jej tak stačí sníst mnohem méně. „Neodstraněné části zrna obsahují i významný podíl vitaminů a minerálních látek,“ ukazuje na další plus celozrnného pečiva doktor Staněk, který doporučuje zejména žitné celozrnné pečivo.

„Je velmi bohaté na esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedovede vytvořit. Některých esenciální aminokyselin je v žitné bílkovině oproti pšeničné více až o 40 procent,“ dodává Staněk.

Co je důležité vědět o pečivu?

  • Většinu pečiva zařazujeme do jídelníčku pouze občas. Obsahuje příliš mnoho sacharidů ve formě škrobu a jsou do něj přidávány i další ve formě sirupů do těsta, polev apod.

  • Musíme myslet na velikost porce, i když se jedná o celozrnný výrobek. Jedna porce by se měla pohybovat okolo 50 g!

  • Preferujeme pečivo balené, kde si na obale můžeme porovnat výživové složení.

  • Nekupujeme výrobky, do kterých je zbytečně přidáván rostlinný olej a sirupy jakéhokoliv druhu.

  • Pozor na tmavou barvu pečiva! Nemusí zdaleka znamenat, že je výživově bohatší. Může dokonce obsahovat více kalorií než pečivo bílé!

  • Pekařské výrobky jsou pro lidi s nadváhou jen pamlskem!

  • Dietní totiž nemusí být ani »suchary«. Např. 100 gramů knäckebrotu obsahuje 1400 kJ. Pšeničný chléb 1000 kJ a pšeničný celozrnný 860 kJ.

  • Velmi problematické jsou i zdánlivě dietní rýžové chlebíčky Racio, stogramová porce obsahuje 1590 kJ.

Budete mít zájem:  Alergické kožní potíže a homeopatika

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat


Brambory. Nejlepší příloha!

PRAHA – O bramborách se dá říct, že jsou naším druhým chlebem. Patří totiž k nejlepším ze všech příloh. I jejich skromná porce na talíři vypadá výrazně větší, než v případě rýže, těstovin nebo knedlíků, a navíc má i nejmenší energetickou hodnotu.

  • Brambory jsou nejvhodnější přílohou při dietním režimu a stabilizaci váhy. Do jídelníčku je zařazujeme jako první ze všech příloh.
  • Pozor ale na přílohy z brambor připravovaných na rostlinném oleji! Oproti vařeným bramborám má 100 g hranolků až 4krát více energie, bramborové lupínky až 5krát více.
  • Při tepelné úpravě brambor dochází k poměrně velkým ztrátám výživných látek. Je lepší je proto vařit nebo péct ve slupce.
  • Oproti rýži, těstovinám, bramborovým knedlíkům či chlebu si můžeme dovolit brambor sníst dvakrát až čtyřikrát větší váhové množství.
  • Přestože se uvádí, že brambory mají poměrně vysoký tzv. glykemický index, většinou lépe zasytí než jiné přílohy.
  • Pozor musíme dávat nejen na samotné přílohy, ale především na to k čemu je jíme. Smetanové omáčky či maštění máslem nejsou pro dietní režim a stabilizaci váhy vhodné.


Jídelníček na příští týden

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Seriál Zhubněte s Aha! do plavek v pondělí vstoupí do pátého týdne. Pokud stejně jako tři naši soutěžící Miloslava, Pavlína a Karel, dodržujete náš unikátní dietní plán, máte za sebou nejhorší – první měsíc hubnutí. Museli jste si zvyknout na menší porce, učit se stravovat pravidelně pětkrát denně a jestli se nešidíte, tak začít i pravidelně cvičit.

V následujícím týdnu nahradí speciální potraviny z lékárny zase o něco víc ty ze supermarketu.

Stále je ale nutné důsledně hlídat denní energetický příjem, proto jsou v jídelníčku uváděné konkrétní výrobky prověřené našimi poradci. V případě, že je neseženete ve vašem obchodě, můžete je zaměnit za jinou značku. Vždy ale pečlivě sledujte údaje na obalu a řiďte se přesně podle rad našich odborníků, které průběžně přináší náš seriál.


Poradci Aha!: Brambory a alkohol

MUDr. Taťána Staňková, interní lékařka
„Pečivo má významnou energetickou hodnotu a je důležitým zdrojem sacharidů. Lidé s nadváhou ale musí volit skromné porce a preferovat celozrnné výrobky s tím, že podíl celozrnné mouky by měl být co největší. Mají výraznější sytící účinek než bílé pečivo. To platí dvojnásobně o celozrnném žitném chlebu, jehož vláknina je unikátní a dokáže se navázat na žitnou bílkovinu takovým způsobem, že výborně zasytí, díky delšímu setrvání v žaludku.“

● MUDr. Eva Zuzová, praktická lékařka pro dospělé

„Brambory mají vysokou výživovou hodnotu. Vedle sacharidů (zejména škrobu) obsahují množství vitaminů a minerálních látek. Jsou zdrojem vlákniny i tzv. rezistentního škrobu, který má podobné vlastnosti jako vláknina. Co do váhového množství si jich můžeme jako přílohu dovolit sníst dvakrát až čtyřikrát více než rýže, těstovin či chleba. Při tepelné úpravě doporučujeme pečení a vaření ve slupce. Dlouhodobě skladované raději loupeme.“

● MUDr. Dana Dufková, odborná lékařka-psychiatr

„V řadě případů se setkáváme, že lidé jsou natolik závislí na konzumaci alkoholu, že si jej nejsou schopni odepřít ani během redukčního režimu. Pravidelné konzumaci většího množství alkoholu bychom se měli vyhýbat, vede ke vzniku řady nemocí. Alkohol má značnou energetickou hodnotu, která je sice o 23 % nižší než u tuků, ale využitelnost v organismu je na rozdíl od tuků výtečná a prakticky stoprocentní.“

● PharmDr. Martin Staněk, lékárník

„Tmavé pečivo je považováno často za zdravější, a proto ho řada z nás jí v dobré víře bez omezení, aniž bychom si uvědomili jeho vysokou energetickou hodnotu. Zabarvení pečiva může mít různé příčiny. Mohou za ně chemické reakce při pečení, ale tmavou barvu pekaři také docilují drcením semen, kořením, pražením obilí. Barva tedy nemusí být ukazatelem větší výživové hodnoty a kvality. Obézní lidé musí k pečivu přistupovat spíše jako k pamlsku.“


Čtenáři Aha! Hubnutí je teď bezva!

PRAHA/BRNO – Po čtvrtém týdnu hubnutí panuje v týmu našich soutěžících nadšení. Miloslava, Pavlína i Karel hlásí, že jsou lehčí o další kila. Jako štíhlejší se cítí skvěle a jsou rozhodnuti v boji se svojí nadváhou pokračovat.

Miloslava Ryšanová (72)

Už je dobře

Jak se hubne?
„Daří se mi moc dobře, mám dole další kilo dvacet. Celkem už 6,20 kg. Minulý týden jsem byla trochu zklamaná, dnes už jsem opět plná optimismu.

Jaké máte pocity?
„Velmi dobře, v jídelníčku máme moji oblíbenou zeleninu. Nemám pocit hladu ani chutě.“
Co sport?
„Stále cvičím posilovací cviky, chodím na dlouhé procházky se psem.

Tento týden jsem hodně pracovala i na zahrádce, vysazovala rajčata a papriky.“

Karel Konrád (59)

Dnes bude kolo

Jak se hubne?
„Podle pocitů dobře, neměl jsem možnost se zvážit, vracím se ze služební cesty. Každopádně jsem od posledně nepřibral, cítím to na oblečení.

Jaké máte pocity?
„Pocity jsou jen příjemné, sice mám hodně práce, ale cítím se velmi dobře. Kilogramy dole jsou znát.

Co sport?
„Vzhledem k práci jsem během týdne nic nestihl, ale už se těším na sobotu a neděli. Bude opět kolo a práce na zahradě.“

Pavlína Nováková (44)

Už je to vidět

Jak se hubne?
„Úplně skvěle, mám další dvě kila dole, celkem tedy osm kilo. Už si toho všímají i kolegové a chválí mě.“

Budete mít zájem:  S vámi chci rodit! Přirozený porod s porodní asistentkou, oficiálně a bezpečně

Jaké máte pocity?

„Opravdu bezvadné. Vidím, že to není zase tak těžké, chce to se jen rozhodnout. Podporuje mě rodina a teď už nemůžu přestat, cítím se totiž stále líp.“

Co sport?

„Se sportem kamarádím stále stejně. Na rotopedu ujedu denně patnáct kilometrů a půl hodiny denně cvičím aerobik. Teď se chystáme s manželem na tenis.“

Pečivo: Celozrnné nebo jen obarvené?

Téměř každodenní praxe mnoha z nás. Pod dobrým úmyslem zdravě se stravovat nakupujeme v obchodech „celozrnné pečivo“. Je ale skutečně celozrnné nebo jen přibarvené, aby vypadalo zdravější?

Realita je bohužel taková, že velká část pečiva, o kterém se domníváme, že je celozrnné, celozrnnou mouku vůbec neobsahuje.

Místo celozrnné mouky obsahuje klasickou mouku bílou a několik přísad k dobarvení. Nemusíte se bát, že by pečivo bylo dobarveno syntetickými barvivy, to je zakázáno.

Pečivo se barví speciálně upravenými obilovinami (ječmen, pražené žito, čekanka), používal se také karamel.

Jak pečivo dělí legislativa?

Jaké jsou druhy pečiva a co musí dle legislativy splňovat, udává vyhláška č. 333/1997 Sb., k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích.

  1. Pečivo pšeničné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 90 % mouky pšeničné z celkové hmotnosti mlýnských produktů použitých pro výrobu toho pečiva
  2. Pečivo žitné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 90 % mouky žitné z celkové hmotnosti mlýnských produktů použitých pro výrobu toho pečiva
  3. Pečivo pšenično žitné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 50% podíl mouky pšeničné a minimálně 10 % mouky žitné
  4. Pečivo žitno pšeničné je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 50% podíl mouky žitné a minimálně 10% podíl mouky pšeničné
  5. Celozrnné pečivo je pekařský výrobek, obsahuje minimálně 80 % celozrnných mouk nebo jím odpovídající množství obalových částic z obilky
  6. Pečivo vícezrnné je pekařský výrobek, při jehož výrobě bylo použito i jiných surovin než pšenice a žita, např. luštěnin nebo olejnin. Tyto suroviny musí mít minimální podíl z celkové hmotnosti těsta alespoň 5 %

Co je co a jak poznat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo má lehce nahnědlou barvu a ve střídě musíte vidět malé hnědé kousíčky (kousky obalových vrstev obilky a klíčky). Oproti pečivu z bílé mouky je hutnější, pro některé osoby hůře stravitelné.

Ve složení musí mít celozrnné pečivo na prvním místě celozrnnou mouku, minimální obsah celozrnné mouky je 80 %. Až za ní ostatní suroviny jako otruby, šrot, žitná mouka.  Na obale je napsáno celozrnné, nikoliv cereální, vícezrnné, fitness apod.

Nestačí, že je pečivo posypané semínky.

Nutno dodat, že celozrnné pečivo je také podstatně dražší, než pečivo z bílé mouky.

Mezi celozrnné pečivo řadíme také grahamové výrobky. Na výrobu tohoto druhu pečiva se celozrnná mouka smíchává navíc s mletými otrubami (vnějším obalem zrna). Graham se před několika lety těšil velké oblibě, především díky lepší stravitelnosti, oproti jiným druhům celozrnného pečiva.

Pečivo vícezrnné, již dle legislativy, nemusí být vyrobeno z celozrnné mouky, pouze musí obsahovat alespoň 5 % jiných surovin (luštěniny, různá semínka).

Ve většině případů se tedy nejedná o pečivo celozrnné.

Pečivo vícezrnné obvykle na pohled vypadá velmi zdravě, protože je posypané různými semínky, nicméně těsto je obvykle z klasické bílé mouky, případně lehce dobarvené jinými obilovinami.

Pečivo cereální, minimálně názvem zní velmi zdravě. Ovšem pozor. Slovo cereální, lze do českého jazyka přeložit jako obilninové. To ovšem může splňovat i obyčejný bílý rohlík.

„Cereální pečivo“ je tedy spíše velmi dobrým marketingovým tahem prodejců potravin. Název cereální v žádné případě nezaručí, že se bude jednat o pečivo celozrnné.

Nejznámějším pečivem tohoto druhu jsou oblíbené kaiserky.

zdrave pecivo – Seznam.cz

https://kralovstvizen.cz/3-skvele-recepty-na-zdravepecivo

Možná že i vy slýcháte od členů své rodiny či kamarádek, že se snaží žít a stravovat zdravě, a tak ze svého jídelníčku úplně vyřadili pečivo. Říkáte si, že vy byste to nedokázala, jelikož vám pečivo zkrátka chutná?

Page 2

Myslíte si, že mlsat zdravě není možné? A když ano, pak mlsání rozhodně není chutné? V naší bohaté nabídce můžete vybírat z celé řady proteinových, bezlepkových, celozrnných a oříškových sušenek a tyčinek.

Page 3

https://firmy.cz/velkoobchod-a-vyroba/3099-valasske-klobouky

Na Firmy.cz najdete 41 firem v kategorii Velkoobchod potravin v Valašských Kloboukách. Vybrat si můžete z firem v okolí, třeba Wastex, spol. s r.o., Arkotec, s.r.o., Dr.Max Lékárna, …

Page 4

https://rejstriky.finance.cz/firma-bytove-druzstvo-bydruko-bytove…

„Bytové družstvo Bydruko“, bytové družstvo Prostějov IČO: 25525255 – výpis dat z veřejných rejstříků, základní údaje, kontakty, vedení a vlastníci, obory činností, dokumenty

Page 5

https://rejstrik.penize.cz/25525255-bytove-druzstvo-bydruko-bytove…

'Bytové družstvo Bydruko', bytové družstvo IČO: 25525255, sídlo firmy, předmět podnikání firmy. Aktuální i úplný výpis firmy 'Bytové družstvo Bydruko', bytové družstvo z Obchodního rejstříku – majitelé, vedení firmy, vztahy osob.

Page 6

Nechtěli jste hledat zdravé%2525252520pečivo?

https://kdo-volal.averz.cz

Zjistěte kdo volal z telefonního čísla 605 259 353 a ověřte si čí je číslo 605259353, číslo bylo již zobrazeno 46x, můžete přidat vlastní zkušenost s číslem 605 25 93 53.

https://kdo-volal.averz.cz

Zjistěte kdo volal z telefonního čísla 252 549 343 a ověřte si čí je číslo 252549343, číslo bylo již zobrazeno 41x, můžete přidat vlastní zkušenost s číslem 252 54 93 43.

https://vyhledatcislo.cz/cislo

Prohlédněte si zkušenosti s číslem +420255796525: Neznámé telefonní číslo 255796525, 00420255796525 Pomozte ostatním návštěvníkům stránek tím, že se…

https://eu.wikipedia.org/wiki/elektronegatibotasun

Hainbat kalkulu-metodo proposatu dira eta, bakoitzarekin erdietsitako balioetan ezberdintasun txikiak egon daitezkeen arren, metodo guztiek erakusten dituzte elementu kimikoen arteko joera periodiko berak.

https://rejstrik.penize.cz

Kolář – Stavebniny s.r.o. IČO: 62525298, sídlo firmy, předmět podnikání firmy. Aktuální i úplný výpis firmy Kolář – Stavebniny s.r.o. z Obchodního rejstříku – majitelé, vedení firmy, vztahy osob.

Informate de los precios de los seguro de salud y/o tu seguro familiar, médicos, clínicas, seguro de salud económicos

V bazaru 725250250 najdete 0 aktuálních nabídek v kategoriích . Vyberte si, co koupit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector