Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Kateřina Hájková 17. 09. 2018   |  07:00

Pokud patříte mezi milovníky burčáku, máme pro vás dobrou zprávu. Ačkoliv je to alkoholický nápoj, v mnoha ohledech je zdraví prospěšný. Fermentace, česky kvašení, je aktuálně velmi doceňovaný proces, a tak se fermentovaným nápojům věnuje stále větší pozornost.

Burčák je mladé víno a jako takové v sobě nese spoustu zdraví prospěšných látek.

Pije-li se v přiměřeném množství (za které rozhodně nelze považovat lidovým pořekadlem doporučované: tolik litrů, kolik litrů máte v těle krve), má pozitivní vliv na peristaltiku střev i zácpu (někdy dokonce pořádně „prožene“), čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty, mírní příznaky premenstruačního syndromu, pomáhá při únavě, a zahání nervozitu a chmury. Burčák obsahuje jen minimální množství alkoholu okolo 1-7 %, a proto přejímá spíše vlastnosti čerstvého hroznového vína, než klasického alkoholického nápoje.

Kvašený nápoj, který prospívá Slupky vinných hroznů jsou bohaté na vlákninu, které je pro mnohé z nás nedostatkovou složkou stravy.

Hroznová šťáva působí močopudně, dochází k podpoře vyplavování bakterií, což může být žádoucí u lehkých případů onemocnění močového měchýře a ledvin. Hroznové víno je rovněž spolehlivým zdrojem vitamínů skupiny B (kromě vitamínu B12).

Burčák, stejně jako hrozny, obsahuje ovocný cukr – fruktózu, která nezvyšuje hladiny inzulínu nebo jen minimálně.

Napijete-li se burčáku, dostanete do sebe rovněž solidní dávku kyseliny listové, důležité pro správnou krvetvorbu, vitaminu C, podporující přirozenou obranyschopnost organismu, manganu, nezbytného pro zdravé kosti, štítnou žlázu a zdravé vlasy, a hořčíku, potřebného pro správnou funkci svalů a srdce.

Česká specialita Burčák je termín, kterým mohou označovat výrobci své produkty jen tehdy, pokud byly použity výhradně české hrozny.

Jakmile se jedná o zahraniční hrozny, bývá tento nápoje nejčastěji nazýván částečně zkvašený vinný mošt.

Nejčastěji je k dostání burčák bílý, jehož ideální barva je světle žlutá s velmi mírným kalem bez výraznějších shluků kvasinek či jiných mechanických nečistot.

Od sladkého k mladému vínu Příprava, či lépe řečeno, čekání, na burčák, je vinaři řešena natolik, že často ani nejdou v noci spát, aby nepromeškali ten pravý okamžik, kdy kvasící víno dojde toho správného stupně. Jde totiž o to, aby se kvašením dosáhlo optimálního poměru cukru, alkoholu i kyselin.

Své příznivce má burčák v každém stádiu kvašení. Těch je celkem pět – sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Čím pokročilejší stupeň kvašení, tím má burčák více alkoholu. To se projeví i na chuti – sladkost burčáku přechází do trpkosti.

Proto bývá nejlahodnější právě před zlomem, tedy řekněme ve stádiu druhém, či k jeho konci, kdy jsou poměry alkoholu a cukru vyrovnané.

Pokud jste si tento fermentovaný nápoj oblíbili, jistě to bude jeden z mála alkoholických nápojů, u kterého převáží pozitivní účinky nad těmi negativními. Vždy ale myslete na to, že přehánět se to nemá s ničím. Raději si dopřejte přiměřenou dávku 2 dcl denně, než celou lahev najednou.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu zkuste dát také dalším pokrmům onu pomyslnou „třešničku“. Tentokrát…

Čtěte dál Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,…

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Olympijské hry jsou bezesporu nejslavnější a také nejdůležitější multisportovní událostí, které se pravidelně účastní tisíce sportovců…

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Za pár dní začnou letní olympijské hry. Kvůli obnovení nouzového stavu v japonském Tokiu se ale budou konat bez diváků. Vše se odehrává…

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Možná jste si všimli, že lidem, kteří hodně píší tužkou, se v horní části prostředníku dominantní ruky objevuje vystouplá tvrdá boulička….

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Může se zdát, že odpočinek je aktivitou fyzickou a je tedy logické, že si pod tímto pojmem často představíme polehávání a sledování…

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

V dnešní době, která nás až nezdravým způsobem neustále podněcuje k lepším výsledkům, lepšímu stylu života, lepšímu zajištěné svých…

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Výroba většiny oděvů, které řada z nás uchovává ve skříních, není vůbec ekologická. Zahrnuje totiž těžbu a ukládání neobnovitelných…

Dnešní doba přeje workoholikům. Její zrychlené tempo na nás klade vysoké nároky. Ty nutí k vytyčování extrémních cílů. Důležité je…

Máte v rodině dědičnou cukrovku, onemocnění srdce nebo mrtvici? Zdá se vám, že přízrak zděděného onemocnění nad vámi visí jako nějaký…

Stát se pánem vlastního času nemusí být složité, jedná se o dovednost, kterou se může naučit každý. Stačí vědět, jak na to. Přinášíme…

Mnoho studií potvrdilo (a stále potvrzuje), že pravidelná fyzická aktivita udržuje mozek v dobré kondici stejně jako celý kardiovaskulární…

Burčáková sezóna: Je burčák zdravý?

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Burčák, sladký vinařský start každého podzimu. Zatímco mnozí se na burčák dívají z opovržením, další si jej užívají pro jeho sladkou chuť, jiní tuší, že takový nápoj nemůže být „jen tak“. A opravdu, řada studií napovídá, že burčák má v mnoha oblastech pozitivní vliv na fyzickou i psychickou stránku našich osobností. Samozřejmě záleží na jeho kvalitě, kvalitě surovin, způsobu skladování a hlavně množství, které vypijeme. Co všechno burčák údajně umí udělat pro naše zdraví?

Co je burčák?

Burčák je zkvašený hroznový mošt, který obsahuje 1–7 % alkoholu. Není to tedy dětské pití, i když je sladký. Není to ani „druh vína“, jak se mnozí domnívají. Burčák se vyrábí vylisováním hroznů na mošt, který díky kvasinkám začne kvasit.

Probíhá tam přeměna cukrů na alkohol, ve kterém hraje důležitou roli oxid uhličitý. Většina kvasinek pochází ze samotného moštu a říká se jim „divoké kvasinky“. Jejich role obvykle končí na hranici 7 % alkoholu. Právě takový burčák je považován za nejlepší.

Dostat jej můžete v klasické „žluté“ ale i červené variantě

Burčák: Pro náladu i jako vzpruha organismu

Kvalitní burčák obsahuje řadu důležitých prvků, prostřednictvím kterých působí na naše těla i psychiku. Vždy záleží na odrůdě hroznů.

  • Vitaminy skupiny B – přispívají ke správné činnosti srdce, podporují nervový systém, regenerují pokožku a přispívají k její pružnosti a pevnosti, jsou významné pro krvetvorbu a metabolismus bílkovin
  • Vitamin C – podporuje imunitu, je silným antioxidantem (například zabraňuje stárnutí buněk a činí regeneraci buněk efektivnější), urychluje hojení ran, pomáhá s dopady stresu
  • Železo – podílí se na tvorbě červených krvinek (součást hemoglobinu, proto je krev červená), transportuje kyslík, živiny (energii) k orgánům
  • Zinek – přispívá k normálnímu stavu kostí, potřebný pro funkční imunitní reakce, podílí se na obraně před infekcemi, některé studie uvádí i jeho pozitivní vliv na mužskou potenci
  • Blahodárné živé bakterie – správné trávení
  • Kyselina panthonelová (vitamin B5) – chrání sliznice trávicího ústrojí, čímž znesnadňuje usazení nežádoucích patogenů
  • Přirozené cukry – pro mnoho lidí je burčák díky tomu rychlým a chutným zdrojem energie, opět však pozor na míru, jinak získáte nenápadných pár kilo navíc

Aby byly účinky burčáku skutečně pozitivní, neměla by denní dávka u mužů přesáhnout půl litru a u žen cca 3 dl.

 Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Jak poznat kvalitní burčák?

Oblíbenost burčáku má bohužel i řadu stinných stránek. Ne každý nápoj prodávaný pod tímto názvem je skutečně burčákem, navíc ne vždy jsou suroviny v kvalitě, které našemu tělu po požití prospějí. Na co si dát pozor?

  • V první řadě se podívejte na jeho barvu. V žádném případě by neměl mít výrazný hnědý odstín (tam hrozí, že byl vyroben z plesnivého ovoce). Typickou barvou je okrová s lehce nahnědlým odstínem.
  • Jeho vůně by měla odkazovat na odrůdu hroznů, ze kterých je vyroben. Pozor tedy na zvláštní „směsky“, chtějte znát, z jaké odrůdy vznikl.
  • Sledujte bublinky. Burčák je živý nápoj, proto aktivně bublá. Nejedná se však o vířivku! Pokud nebublá, vyberte jinde.
  • Usazeniny na stěnách i dně jsou v pořádku, ale… Nesmí jich být velké množství nebo splašeně „bublat“ (pak obsahují příliš mnoho kvasinek).
  • Nápoj by měl být bez větších nečistot, i když je kalný.
  • Při prvním doušku byste měli lehce cítit šimrání bublinek po jazyku (nikoli drátěnku, slzy v očích a nutkavost na zkroucení obličeje)
  • Pokud po ochutnání cítíte kvasnice nebo dokonce plíseň, plast či zatuchlinu, pak se nejedná o kvalitu.
  • Nepřevažuje žádná z chutí – ani sladkost ani trpkost.

Jak pít burčák? Jak skladovat burčák?

Jak si vychutnat burčák je samozřejmě otázkou osobního vkusu, ale také zvyku. Nicméně, uvádí se, že chuť burčáku nejlépe vynikne při teplotách 20–25 °C, kdy je takovým milým zpestřením. Osvěžujícím nápojem se stane mírně podchlazený.

Burčák byste měli skladovat v chladnějších podmínkách, neboť čím více tepla mu dopřejete, tím rychleji kvasí. Tím se mění i chuť, neboť přibývá alkoholu.

Vždy je třeba skladovat s lehce pootevřeným víčkem (i v případě delší přepravy), jinak hrozí výbuch. Natlakovaný oxid uhličitý je totiž neúprosný. Vyplatí se ho upouštět i v lednici. Burčák není určen ke skladování, po zakoupení je nejlepší jej vypít co nedříve.

V okamžiku prodeje bývá chuť nejlepší. Při pokojové teplotě vydrží burčák obvykle den, v lednici dva.

Autor: Markéta Palatin

Budete mít zájem:  Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je úplněk. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se umělecké… více o tomto dni Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Burčák a zdraví – je zdravý nebo není? Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni

Trendy ze Zdravého světa: Fermentované nápoje – Globus Plzeň–Chotíkov

Kombucha patří mezi nejznámější fermentované nápoje.

Připravuje se přidáním symbiotické kolonie bakterií a kvasinek, které se taktéž označují zkratkou SCOBY, do oslazeného černého nebo zeleného čaje.

Tím dojde ke zkvašení nápoje trvající několik dní až týdnů, jehož výsledkem je perlivý octový nápoj plný probiotik, který má velmi příznivé účinky na naše zažívání.

První zmínky o tomto jedinečném nápoji můžeme najít už z roku 221 př. n. l. během vlády dynastie Tsin. Tehdy byla kombucha označována jako elixír života a prý ji pili i starodávní asijští válečníci.

Legenda praví, že své jméno získala po korejském lékaři Kombu, jenž ji dovezl do Japonska a díky ní vyléčil nemocného císaře Inkia.

Spojením jména lékaře Kombu s japonským označením pro čaj Cha vznikla kombucha.

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Původem pochází kefír z Kavkazských hor na pomezí mezi Ruskem a Gruzií a také z Tibetu. Jedná se o mléčný kvašený nápoj připravovaný z kravského, kozího či ovčího mléka a kefírových zrn.

Chuť kefíru je nakyslá a svou konzistencí se kefír podobá řidšímu jogurtu. Tento fermentovaný nápoj obsahuje alkohol, avšak u komerčně prodávaných výrobků důsledkem kratší doby kvašení jen ve velmi malém množství (méně než 1 %).

Slovo kefír vzniklo z místního označení „kepu“, „kchapu“ a „kiafir“, případně z tureckého „kef“ označující „pochoutku“ či „potěšení“.

Méně známý, avšak taktéž našemu zdraví prospěšný, je i tzv. vodní kefír.

Tento perlivé fermentovaný nápoj bez umělých aromat má svěží, lehce nasládlou chuť a připravuje se podobným způsobem, jako klasický mléčný kefír – přidáním speciální zrn kefíru, tentokrát však do vody, kokosové vody či džusu.

Kefírová zrna, známá také jako tibi krystaly, jsou tvořena bakteriemi, kvasinkami a polysacharidy a způsobují proces fermentace. Pokud je tato fermentovaná limonáda vytvořená z džusu, kromě probiotik obsahuje řadu vitamínů a má antioxidační účinky.

Mezi fermentované nápoje můžeme zařadit i oblíbený částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy známý jako burčák. Tento meziprodukt při výrobě klasického vína vyniká svou sladkou chutí. Množství obsaženého alkoholu se pohybuje od 1 do 7 % objemu. Stejně jako ostatní fermentované nápoje i burčák prospívá našemu trávení.

Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Tento lehce pěnivý, mírně alkoholický nápoj je oblíbený zejména ve východní Evropě a výrazně chutná i voní po žitném chlebu. Vyrábí se kvašením obilnin a počáteční fáze jeho přípravy je velmi podobná jako u piva.

Na rozdíl od piva však kvas není chmelen a proces kvašení je také kratší. Kromě probiotik navíc obsahuje vitamíny B, C a E, vápník a hořčík. Jeho konzumací podpoříte trávení a vhodný také k detoxikaci organismu.

Jun není v Česku příliš rozšířený a často se srovnává s kombuchou. Připravuje se totiž také ze zeleného čaje, avšak jako krmivo pro bakteriálním kvašení v tomto případě slouží med. Jeho chuť je jemnější, dochází u něj k rychlejší fermentaci a také má vyšší obsah alkoholu.

Jak je z výše uvedených informací patrné, kvašené nápoje jsou trendem zdravé výživy oprávněně, protože pro naše tělo, a zejména pro trávicí soustavu mohou být díky přírodním probiotikům více než prospěšné. Pokud byste rádi některý z fermentovaných nápojů ochutnali, navštivte naše oddělení Zdravého světa, kde najdete hned několik různých druhů kvašených nápojů.

Prolijte se burčákem! Proč je tak zdravý a kolik ho vypít?

Prolijte se burčákem! Proč je tak zdravý a kolik ho vypít? Říká se, že ve víně je pravda, v burčáku zdraví. Chcete-li tedy během babího léta prospět svému zdraví, měli byste se doslova prolít burčákem. Vinaři ho doporučují během sezony vypít tolik, kolik vám koluje v žilách krve.

Burčák je totiž nabitý vitaminy, jimž na síle přidávají všudypřítomné kvasinky. Obsahuje vitamin B a látku resveratrol působící blahodárně na srdce a cévy. Kyseliny nikotinová a pantotenová se zase starají o prevenci nervových poruch a uklidňují zažívací ústrojí.

U nás je doma

Burčák je oblíbený především na jižní Moravě a v sousedním Rakousku, kde mu říkají sturm (bouře). Pochutnat si na něm můžete i v některých oblastech Francie.

Jinde se téměř nepije, proto je vcelku nesnadné přeložit jeho název do cizího jazyka.

Anglicky se mu říká partially fermented wine nebo new half-fermented wine, francouzsky vin bourru, v Německu mu říkají Junger Wein, Neuer Wein nebo Federweisser.

Ať vám nevybouchne

Burčák vzniká takzvaným bouřlivým kvašením vinného moštu, při kterém se většina hroznového cukru mění na alkohol a oxid uhličitý. Pokud jde o obsah alkoholu, nemusíte mít z burčáku strach. Minimální povolené množství je jedno procento, maximální se pohybuje kolem sedmi až osmi procent.

To, že neustále pracuje, je dobré vědět především při jeho transportu a uchovávání doma. Pokud si chcete ušetřit práci s upouštěním vzduchu, jednoduše víčko lahve propíchněte připínáčkem. Stejně ho uchovávejte i doma, ať se vyhnete nechtěnému malování bytu. Burčák je totiž skutečně schopný v plastové lahvi explodovat.

Kvasný proces lze trochu zpomalit uložením do lednice.

Kde mají nejlepší burčák?

Pokud si chcete burčák opravdu vychutnat, zapomeňte na převážení a konzumujte jej přímo u vinaře. Na „vrcholu“ je totiž pouze několik hodin a jen dobří vinaři, kteří čekají na vrchol burčáku stejně napjatě jako na narození dítěte, poznají, kdy nastane nejlepší chvíle vám lahůdku podat. A pozor – burčákem se neťuká!

Pár věcí, které o burčáku možná ještě nevíte:

  • Pravý tuzemský burčák se smí vyrábět výhradně z vinné révy, a to ještě původem moravské či české a jen z letošní úrody.
  • Pro kvašený mošt z dovezených hroznů je jediný povolený název „částečně zkvašený hroznový mošt“.
  • Kvalitní burčák má světle žlutou barvu – barva dohněda zavání starobou nebo přidáním jablek.
  • Sehnat můžete také burčák z červených odrůd. Je více nebo méně zkalen kvasným kalem, neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek.
  • Burčák se nesmí ředit vodou a podle vinařského zákona jej můžete koupit pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu.

Krajina zalitá sluncem, hejna špačků, bublající burčák a strýcové s koštýřem postávající před sklepy. Tak vypadá jižní Morava právě teď, během vinobraní.

Chcete-li alespoň trochu zažít tuhle krásnou atmosféru, pusťte si úspěšný seriál Vinaři!

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: burčák , víno , vitamín B

Burčák – na zdraví a to doslova!

Burčák – Tak trochu jiný alkohol, který léčí.

 Ano skutečně, i alkohol může být zdravý. Důkazem toho je nápoj, který je s podzimem spjat stejně neodmyslitelně, jako svařené víno či punč se zimou a Vánocemi. Na rozdíl od nich však burčák kromě velmi nízkého procenta alkoholu obsahuje i celou řadu látek s doslova blahodárnými účinky na náš organismus.

 

Alkohol po cvičení ne, existuje však výjimka.

Rozhodně Vás nechceme nabádat k pití alkoholu. To by nás, jako zapřisáhlé fitnessky, ani nenapadlo. Jak totiž víte, alkohol kromě toho, že je velmi kalorický, odvádí do ztracena výsledky veškerého cvičebního snažení, je-li konzumován bezprostředně po něm.

Proto si místo půl litru piva či dvojky vína po cvičení raději dopřejte pořádnou večeři bohatou na bílkoviny a tuky.

Ideálním se v tomto směru jeví třeba salát s jogurtovým dresinkem a kuřecím masem, nebo ve vegetariánské variantě mozzarella s rajčaty, nebo ve veganské variantě tofu s grilovanou zeleninou posypanou ořechy.

Všeho s mírou – i burčáku.

V případě burčáku se však o své těžce vydřené křivky skutečně nemusíte obávat. Kalorie sice také obsahuje, avšak takové, které se téměř okamžitě vstřebají. Burčák je totiž mimořádně snadno stravitelný. Samozřejmě i zde platí, že nic se nemá přehánět. Pijte burčák, ale s mírou.

Jedině tak totiž Vašemu tělu dodá přesně to, co dodat má a co je potřeba. Proto babský recept, který praví, že byste burčáku měli vypít tolik, kolik krve Vám koluje v žilách, neberte moc vážně. Dnešní odborníci tvrdí, že je zdraví prospěšné pít ho po malých dávkách.

Budete mít zájem:  Češka, která učí Němce vařit kafe

Což ostatně obecně platí i při správném dodržování pitného režimu – pít často a po malých dávkách tak, abychom ledviny ušetřili nepřiměřené zátěže.

Burčák, nebo částečně zkvašený vinný mošt?

Označení burčák může nést pouze nápoj, který byl vyroben z českých hroznů. Jedná se tedy o originální český produkt. Termínem částečně zkvašený vinný mošt se pak označují moky zahraničního původu – z hroznů, které nejsou české.

Burčák se pije bílý či červený a k dostání bývá většinou od konce srpna až do konce listopadu. Na sklonku léta se začínají objevovat nápoje z maďarských hroznů, tedy vinné mošty.

Pravý český burčák si můžete vychutnávat zpravidla od začátku září.

Kdy je ten pravý čas?

Burčák je nápoj, který se kvašením stále vyvíjí. Každé stádium má své nadšence. Časem, kdy je burčák připraven ke konzumaci, je okamžik, kdy se obsah cukru, alkoholu a aktivní kvašení dostanou do vyváženého poměru.

V této fázi, na níž jsou vinaři schopni čekat i dlouho do noci, chutná burčák příjemně sladce a je téměř bez alkoholu. Ten se postupně vlivem množení kvasinek vyšplhá až na 6 – 7 %, což má vliv i na chuť burčáku. V ideálním případě není ani sladký, ale ani trpký – něco mezi.

Odborníci se shodují v tom, že burčák, na němž si chcete pochutnat, by neměl být starší než 3 dny.

Burčák a zdraví

Jak již bylo výše řečeno, burčák obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Které to jsou?

Tedy tiamin, který příznivě působí na činnost srdce, kyselinu nikotinovou s pozitivním vlivem na nervové a kožní poruchy, vitamin B5 neboli kyselinu pantotenovou chránící zažívací trakt a sliznice.

  • Přirozeně se vyskytující jednoduché cukry

Díky nim burčák představuje rychle vstřebatelný zdroj energie, jehož protipólem jsou limonády s umělými sladidly. Lze jej použít i v případě průjmových onemocnění vzniklých po užívání antibiotik, protože má schopnost obnovovat střevní mikroflóru.

  • Stopové prvky jako je železo a zinek

To se pozitivně odráží na všech metabolických procesech.

  • Cenná přírodní barviva, aromatické a fenolické látky

Všechny příznivým způsobem působí na lidské zdraví, protože mu dodávají energii pramenící přímo ze samého nitra přírody. Z lahodných a blahodárných hroznů vypěstovaných v končinách, kde jsme vyrostli. Je obecně známo, že konzumace produktů pocházejících z domácí země prospívá zdraví mnohem více než konzumace z dovozu.

Červená barviva antokyany, která se vyskytují v modrých odrůdách révy, chrání cévy, zpomalují růst rakovinných buněk a zlepšují zrakové schopnosti v nestandartních světelných podmínkách.

Flavonoidy, vyskytující se ve slupkách bílých odrůd, pozitivně působí na cévní soustavu.

Chrání tělo před bakteriálními a virovými onemocněními. Jejich přehnaná konzumace však způsobuje bolest hlavy.

Brání tělo před škodlivými volnými radikály.

Jak je vidět, v případě burčáku opravdu můžeme nad mizivým množstvím alkoholu přimhouřit jedno oko. Možná, že i obě. Budeme-li jej pít přiměřeně, zajistíme svým tělům v přirozené formě dostatečné množství látek nutných pro jeho správné fungování. Měli bychom vědět, že podle odborníků se za optimální denní dávku u mužů považuje cca ½ litru burčáku, u žen o něco méně.

  • Tak co, dáte si dnes po večeři sklenku burčáku?
  • Dejte si. A přečtěte si u toho naše články ????
  • Váš Krabičkujeme tým

7 věcí, které jste (ne)věděli o burčáku!

Milujete burčák nebo byste ho chtěli letos poprvé ochutnat, a nevíte, jak poznat ten správný: Poradíme, jak nekoupit jen zkvašený jablečný mošt.

Označení „burčák“ může nést jen produkt, který je vyrobený z hroznů, jejichž původ pochází z České republiky. Je zcela jasné, že hrozny z jižních zemí budou levnější a více k dostání, ale zkvašené nápoje z dovozu pod názvem „burčák“ bychom vidět v prodejnách nebo u cest rozhodně neměli.

Ve jménu burčáku

Jak už to tak bývá, i burčák má svoji definici. Jedná se o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů, ale zřídkakdy objevíte burčák i z červených rév. Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.

Od srpna do listopadu

Burčák se začíná objevovat už od 1. srpna do konce listopadu. Koncem léta jde spíše o zkvašený mošt z hroznů, které se k nám dováží z Maďarska či Slovenska. Ten správný, tuzemský skvost přichází na scénu začátkem září. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré.

U nás se začíná vyrábět z odrůd Irsai, Oliver, Müller Turgau, a poté se dostanou na řadu lahodné bobule jako Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay. Během druhé poloviny září mají svou hlavní sezónu modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Zdravá dobrota

Když se stáčí ve správné fázi, obsahuje až šest procent alkoholu. Kromě toho, najdete v burčáku i velké množství vitaminů a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Jedním z nich je tiamin, který podporuje srdeční činnost.

Čtěte také: Hroznové víno: Pomůže srdci i proti rakovině!

Díky kvasinkám se v něm ukrývají i bílkovinné látky a kyselina pantotenová, která chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Podobným zázrakem je i kyselina nikotinová a nikotinamid, který zabraňuje nervovým a kožním poruchám.

  • Drobné usazeniny
  • Na dně a na stěnách se mohou usazovat jemné částečky, které nejsou nijak na škodu.
  • Maximálně 3 dny

Podle odborníků může být správný burčák starý maximálně 3 dny. Ve stáncích a obchodech vám ho nabízejí od konce srpna až téměř do listopadu. Pokud máte možnost, zjistěte si původ a výrobce nabízeného zboží.

Ten správný okamžik

V každém stadiu kvašení má své nadšence a obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží vinaři čekat i dlouho do noci. V raném stadiu neobsahuje burčák téměř žádný alkohol a je příjemně sladký.

Náš tip: Cesta burčáku z vinohradu až na stánek u silnice

Postupně se dostane alkohol na hodnotu 4 % a začíná se „bouřit“. Kvasinky se množí rychle a přichází ten správný okamžik. Dokonalá chuť není ani sladká, ale ani trpká.

  1. Jak rozlišujeme burčák dle stádia kvašení
  2. sladký
  3. ve varu
  4. po zlomení
  5. mydliňák
  6. mladé víno
  7. Jak přepravovat burčák

Nebude nejspíš nutné připomínat pravidla přepravy a uchovávání burčáku. Ale pro jistotu nezapomínejte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý, jinak vám láhev může „expolodovat“.

Správné pití

I když se vám na první ochutnání bude zdát, že pijete sladkou šťávičku a nic to s vámi nedělá, nenechte se zmást. Už mnohým z nás se stalo, že na posezení vypil více jak litr burčáku. Když sedíte, je to v pořádku, ale v momentě, kdy vás čeká odchod domů nebo na toaletu, pěkně to s vámi zamává.

Dobře si pamatujte. Burčák je zdravou pochoutkou, která by vám v září neměla uniknout, ale pozor, je velmi zrádný!

Kam za burčákem

Burčákfest 26.-27. září ve Znojmě

Bzenecké krojované vinobraní 19.-20. září, Bzenec

Znojemské historické vinobraní 12.-13. září, Znojmo

Valtické burčáky 19.-20. září, Valtice

Burčákfest v Polance nad Odrou 22. září

Karlštejnské vinobraní 27.-28. září, hrad KarlštejnMělnické vinobraní 26.-28. září, MělníkPálavské vinobraní, Mikulov 12.-14. září, Mikulov

Máte rádi burčák? Jakému dáváte přednost – bílý nebo červený? Kam vyrážíte za lahodným nápojem? Napište nám v diskuzi pod článkem.

  • MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
  • Alkohol funguje jako prevence proti revma
  • Od poctivého mléka k domácímu tvarohu
  • Jako matka totálně selhávám, biju svoje miminko

URL|  http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=789849

Zdroj: zena.centrum.cz
Datum vydání: 11.9.2014

Jak poznat správný burčák a proč byste si měli občas dopřát skleničku? | Žena.cz

Milovníci burčáku tvrdí, že má blahodárné účinky na organismus. Neinformovaní se bojí, že po koštování nestihnou doběhnout na záchod. V čem spočívá jeho „zázračná“ síla a jak poznat správný burčák?

Je pravda, že tělu dokáže pomoci, ale určitě se nedržte receptu vinařů, podle kterého se má vypít za sezónu burčáku tolik, kolik vám v žilách koluje krve (průměrně 5 litrů). Lékaři proti jeho konzumaci nic nemají, jen doporučují malé dávky a hlavně kupovat kvalitní výrobek. Skutečně jde o přírodní medicínu?

Cukr versus alkohol

Někteří lidé se domnívají, že je burčák druh vína, což není pravda. Jde pouze o zkvašenou šťávu z hroznů, která se prodává zhruba od konce srpna do konce října. Znalci vám budou tvrdit, že v nejlepší kondici je tento nápoj pouhé tři dny. Kvalitní burčák se vyrábí z odkaleného moštu, který neobsahuje žádné pesticidy a jiné chemikálie z postřiků.

Podle odborníků se osvěžující nápoj může pít v několika stádiích.

  1. Sladký: Chuť spíše připomíná mošt, protože ve víně převažuje přírodní cukr nad alkoholem. S oblibou si jej dopřávají milovníci sladších šťáv.
  2. Ve varu: Moment, kdy jsou kvasinky v maximálně možné činnosti. Množství alkoholu a cukru je na stejné úrovni.
  3. Po zlomení: Začíná převažovat alkoholická chuť a vystupují kyseliny.
  4. Mydliňák: Cukr pomalu zaniká a kyseliny jsou ostřejší. Obsahuje kvasné látky.
  5. Mladé víno: Více rozpoznáte vůni odrůdy a sedimentují se kvasné kaly. Chutí opravdu připomíná téměř čisté víno.

Jak poznáte kvalitní burčák?

Základním rozpoznávacím faktorem je jeho barva. Ta by měla být okrová s lehce nahnědlým odstínem. Máte-li rádi sladší verzi, nekupujte zakalené láhve, protože to už je fáze, kdy cukr ustupuje a vzhůru se dostávají kyseliny.

Budete mít zájem:  Tisíce nájemníků přijdou o výhody, zaplatí jako ostatní

Co by vás nemělo zaskočit? Jemná příchuť po droždí, kterou způsobují kvasinky a drobné usazeniny na dně či stěnách láhve. Ani v jednom případě nejde o vadu.

Varování: Přesto, že se v burčáku nachází pouhých 4-6 % alkoholu, nenechte se zmást sladkou chutí. Budete-li ho popíjet jako šťávičku, může vás nemile překvapit. Když sedíte, bude vše v pořádku. Jakmile vstanete, uděláte pár kroků, zjistíte, že s vámi pěkně zamával. Takže i zde platí „všeho s mírou“.

Vitaminová bomba

Hlavní důvod, proč náš organismus po ochutnání zaplesá, je velké množství vitaminů. Mezi nejpřínosnější lze zařadit vitaminy skupiny B, které pomáhají zlepšovat kvalitu pokožky, trávení a zbaví vás únavy. 

Mezi nejprospěšnější vitamin B patří tiamin, ten posiluje srdce a zlepšuje jeho činnost. Vitamin B5 neboli kyselina pantotenová ochraňuje zažívací trakt a prokrvuje sliznice.

Cukrové potěšení

Kvalitní burčák je sladký díky přirozeným cukrům, které patří mezi rychle vstřebatelnou energii. Když už byste si měli vybrat mezi doslazovanou limonádou a tímto „kvašáčkem“, rozhodně by vám lékaři doporučili druhou možnost. Jen pozor, stále se jedná o alkoholický nápoj, který při nadměrné konzumaci škodí.

Stopové prvky v každém doušku

Tento „mošt“ skutečně blahodárně působí na metabolismus. Důvodem je obsah stopových prvků zinku a železa. Dalším přítelem organismu jsou přirozené kvasinky a bakterie. Podle odborníků je pro muže doporučená denní dávka maximálně kolem půllitru burčáku.

Kvůli kvasinkám se v něm nachází i bílkoviny, čímž se pro nás nápoj stává velmi výživným. Pokud na něj nejste zvyklí, začněte s malým množstvím, jinak nestihnete doběhnout na toaletu. Tělo si na kvašený nápoj musí nejprve zvyknout.

Kyselina nikotinová není pro kuřáky

V lahodném moku se nachází i kyselina nikotinová. Nenechte se zmást, nejde o žádnou náhražku pro kuřáky, ale o prospěšnou látku, která zabraňuje nervovým poruchám.

Jistě se nedají tyto blahodárné vlastnosti burčáku upřít, potřebujeme přece nějaké neprůstřelné „alibi“, abychom si mohli dopřát pár skvělých doušků, ale samotní vinaři jej za takový zázrak nepovažují. Poukazují na vysoké množství cukru. Zároveň upozorňují na to, že na tělo působí stejnými účinky jako jiné přírodní projímadlo. Zázrak se tedy nejspíš konat nebude.

Ať už si koupíte sladší nebo dáte přednost většímu množství kyselin, nezapomínejte, že burčák neustále pracuje a kvasí. Když si ho povezete domů, pravidelně povolujte víčko, aby mohly bublinky (oxid uhličitý) unikat, jinak hrozí výbuch, což jste mohli názorně vidět v úspěšném filmu Bobule.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Burčák může být zdravý pro střeva i pleť. Pokud je to burčák. Jak ho poznat?

V zákoně o vinohradnictví a vinařství se píše, že burčák lze nabízet k přímé spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku.

Označení „burčák“ se pak týká jen částečně zkvašeného hroznového moštu, jenž musí pocházet výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky, což je mimochodem trnem v oku Evropské unii, která to považuje za omezování obchodu.

Vinařské země jinak většinou burčák, tento náš fenomén končícího léta, neznají. Pijí ho ještě na Slovensku, v Rakousku (tam mají spíše rádi rané stádium, tedy mošt) a v části Německa – zde zase spíš už ve fázi přechodu do mladého vína.

Pět fází k vínu

Kvasící hroznový mošt, tedy burčák, prochází pěti různými fázemi. Ta první, což je vlastně ovocný mošt s množstvím přírodního cukru, nemá v sobě ještě tolik alkoholu. Všichni znalci burčáku čekají na druhou fázi, které se říká ve varu.

Aktivita kvasinek v ní dostupuje vrcholu a burčák se při ní může zahřát třeba až na třicet stupňů. V jeho obsahu se přitom vylaďuje ideální množství cukru a alkoholu.

Burčák je v tuto chvíli – tato fáze trvá jen pár hodin – nejlahodnější a není divu, že vinaři jsou na to ochotni čekat u sudu třeba přes noc.

Burčák má přímo léčivé účinky na zažívání, podporuje srdeční činnost a působí blahodárně třeba i na pokožku.

V tom okamžiku je mošt zdraví nejvíce prospěšný, což platí stejně jako u jiných fermentovaných poživatin. Na konci „burčení“, tedy ve třetí fázi, se mošt takzvaně láme, v obsahu začíná převažovat alkohol a to se projeví i na chuti.

Ve čtvrté se už začíná ve vůni i chuti více prosazovat příslušná odrůda hroznů, z níž burčák je, protože je mošt už hodně prokvašený. Čtvrté fázi se pak říká mydliňák.

V té poslední se prokvášený mošt vyčistí, zprůzrační, protože se z něj stává mladé víno.

Zrychluje peristaltiku

Tento proces, tedy takzvané řízené kvašení vinného moštu, trvá sedm až čtrnáct dní, probíhá při teplotách zhruba od 15 stupňů Celsia výše a během něj se působením kvasinek promění většina přítomného cukru na alkohol, oxid uhličitý a také teplo.

Burčák má přímo léčivé účinky na zažívání (především ten ve druhé fázi), podporuje srdeční činnost a působí blahodárně třeba i na pokožku. Lidová moudrost praví, že bychom měli v sezóně vypít tolik burčáku, kolik máme krve. Pozor, v sezóně, ne za večer…

Jistému řidiči z Prahy, jenž si zakoupil burčák u Velkých Pavlovic, vybuchly plastové lahve už u Humpolce.

Jak je ovšem burčák zdravý, tak dovede být i záludný, ba přímo nebezpečný. Kvasinky, které obsahuje, si nemusí porozumět s florou střev konzumenta a pak dochází k zajímavým jevům, jejichž hlavním jmenovatelem je peristaltika.

Wikipedie o ní píše, že je to pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů, který slouží k posunování jejich obsahu jedním směrem, a z orgánů tu jmenuje konkrétně jícen, žaludek a střeva. Burčák ovšem dovede tento pozvolný proces urychlit nad únosnou mez, a navíc ještě směr posunu i obrátit.

Mezi vinaři koluje hodně historek o věci neznalých Pražácích, na nichž tento jev pozorovali předtím, než je sprchovali pod nejbližší pumpou.

Burčák ale není rizikový jen pro přímého konzumenta. Proces jeho převozu automobilem možná inspiroval i George Arnauda, podle jehož knihy bylo nafilmováno drama Mzda strachu.

O tom by mohli vyprávět ti, kteří se rozhodli zakoupený burčák odvézt domů autem bez dodržování pravidel převozu. Jistému řidiči z Prahy, jenž si zakoupil burčák u Velkých Pavlovic, vybuchly plastové lahve už u Humpolce.

Ztráty na životech nebyly, ovšem interiér vozu musel být v podstatě komplet vyměněn.

Co vyžaduje zákon?

Z toho plyne poučení, že převážet burčák na delší vzdálenost bychom měli jen ve vhodných nádobách, jež umožní únik oxidu uhličitého, a ukládat je pokud možno do vychlazeného prostoru, který prokvášení zpomalí.

Červený burčák z modrých hroznů je ještě citlivější na převoz, takže když ho nebudete popíjet u zdroje, je bezpečnější se mu vyhnout. Při degustaci je dobré dát našim útrobám čas – tedy jestli burčák nekonzumujeme ve větším množství rok co rok – aby se s kvasinkami pro ně neznámými skamarádily.

 Určitě je vhodné mít zmapovanou cestu k nejbližším toaletám a dohlížet na to, aby byla volná (cesta i toaleta).

Jestliže je burčák cítit alkoholem a je navíc ještě sladký, ukazuje to na snahu producenta o vzkříšení fermentačního procesu po zředění ještě přislazením.

Pozornost ale věnujme především už nákupu burčáku. Na ten ve stánku u silnice zapomeneme, protože žádný pravověrný vinař by svůj produkt nevystavil teplu a leckdy i přímému slunci.

Zákon vyžaduje, aby u prodávaného částečně zkvašeného hroznového moštu byl uveden obsah alkoholu v objemových %, provenience, název stáčírny nebo výrobce, číslo šarže a údaj o alergenu (je jím v tomto případě oxid siřičitý), je-li jeho obsah vyšší než 10 mg/litr.

Žádná jabka, cukr ani droždí

I přes toto označení se můžeme setkat s „burčákem“, který je namísto žlutozelené zbarven spíš dohněda. To je způsobeno oxidací jablečného moštu, jímž byl vinný mošt poněkud „nastaven“.

Jestliže je burčák cítit alkoholem a je navíc ještě sladký, ukazuje to na snahu producenta o vzkříšení fermentačního procesu po zředění ještě přislazením. Varující je i „vůně“ droždí, která se u falšovaného burčáku může objevit.

Burčák bychom si tedy měli pořizovat nejraději přímo u výrobce, což přináší přinejmenším jistotu, že se budeme mít při pochybách o kvalitě kam obrátit.

To samé platí i o kamenných prodejnách. O barvě jsme tu už psali, měla by být spíše žlutozelená, ne vyloženě hnědá, když je spíše mléčná, tak máme štěstí – jsme svědky druhé fáze burčáku.

Ve vůni hledejme odrůdu, z níž je burčák vyroben, což jsou nejčastěji ty rané jako Irsai Oliver, Muškát moravský nebo Veltlínské červené rané, zkráceně Večerka, někdy i Müller Thurgau. Jsme-li na pochybách, můžeme si to ověřit koupí lahve již „hotového“ vína stejné odrůdy. Burčák by také měl alespoň jemně perlit.

Jo a usazené kvasnice na dně nádoby rozhodně nejsou na závadu, mnozí zkušenější konzumenti burčák ode dna přímo vyžadují.

foto: Shutterstock

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector