Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Naše jídlo není jen krabičková dieta, nabízíme také programy zdravého stravování pro každodenní hodnotnou stravu i aktivní život. Každý den Vám přivezeme 5 porcí čerstvého jídla pro zdravý a vyvážený jídelníček.

Přesvědčte se, že zdravé stravování může být chutné a zároveň syté. Náš jídelníček sestavuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková (Masarykova univerzita, lékařská fakulta, obor výživa člověka) a pro přípravu využíváme kvalitní suroviny.

 Přečtěte si více informací o přípravě a složení našich jídel.

Novinky

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Nejste si jistí, jaký stravovací program vám bude chutnat nejvíce, nebo jen rádi v jídle experimentujete? V tom případě je právě pro vás ideální krabičková dieta programu KOMBI WEEK, která se dá považovat za testovací.Více zde »

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Zdravé stravování vám uvaří a doveze lahodné a menu složené ze snídaně, oběda a večeře. Vybírat můžete ze 3 programových variant, a to „S“, „M“, „L“ a „XL“, které zasytí jednočlenou domácnost, dvoučlennou, tříčlennou, nebo čtyřčlennou rodinu. Těšit se můžete na jídla inspirovaná českou i zahraniční gastronomií. Více zde »

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Krabičková dieta programu FLEXI IN nabízí zdravý jídelníček postavený na hojném množství ovoce a zeleniny, jídel z luštěnin a obilnin, která částečně doplňují masité pokrmy. Naší snahou navíc je, pokud situace dovolí, odebírat vstupní suroviny především od českých farem a z eko chovů. Více o programu FLEXI IN.

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

PROTEIN EXTRA

Extra řešení pro extra hubnutí – 14denní program pro rychlý start redukce tuků. Pro všechny, kteří chtějí redukovat nadbytečný tuk a neúspěšně vyzkoušeli běžnou stravu i různé diety s omezením tuků a celkové energie. Více zde »   

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Trápí vás přebytečná kila nebo chcete jen jíst zdravě a pravidelně? Připravíme pro vás na celý den plnohodnotné a chutné jídlo. Vyzkoušejte naši krabičkovou dietu!Více zde »

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

K nejoblíbenějšímu programu PRO ZDRAVÍ přiložíme ještě více zeleniny a ovoce Přidáme salátek, nakrájenou zeleninu, ovocná a zeleninová smoothie, prostě plody naší flóry v rozmanitých variantách. Více zde »

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Limitovaná nabídka letních obědových salátů pro ty, kteří v létě preferují lehčí jídla. Pro letní saláty připravujeme i nové dresingy plné zajímavých chutí.Více zde »

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Nemáte rádi maso? Nahradíme ho rostlinnými bílkovinami (sója, tofu apod.) Na vaše přání jídelníček rádi doplníme o ryby.Více zde »

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Chcete odlehčit svůj jídelníček? Vegan je specifický a zcela odlišný. Nenajdete zde maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce, ale ani med, želatinu a sádlo. Veškeré suroviny jsou tedy rostlinného původu. Více zde »

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

Program speciálně vytvořený pro kojící maminky. Z jídelníčku jsme vynechali potraviny nevhodné v prvních 4 měsících věku miminka (kvůli bolení bříška a alergickým reakcím).Více zde »

Program LAKTO – se sníženým obsahem laktózy obsahuje speciální mléčné výrobky, zároveň je pestrý, vyvážený a splňuje potřebné nutriční parametry. Je vhodný pro klienty s intolerancí na laktózu a všechny, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají určitým druhům mléčných výrobků.

Pro seniory, kteří se chtějí stravovat pravidelně, chutně a vyváženě. Pouze osvědčené recepty, bez specialit zahraničních kuchyní. 

Jsou určené pro aktivní zákazníky. Vyberte si podle typu vašeho tréninku a cíle, kterého chcete dosáhnout.

Jsou určené pro aktivní zákazníky. Vyberte si podle typu vašeho tréninku a cíle, kterého chcete dosáhnout. Tato varianta krabičkové diety je navržena speciálně pro všechny, kteří upřednostňují silový tréning. Použité suroviny Vám zajistí potřebnou energii a dostatek kvalitních bílkovin na následnou regeneraci a nárůst svalové hmoty. Více zde »

Program pro ty, kteří chtějí zlepšit svůj výkon, zhubnout pár kilogramů, tak aby prospěli svému zdraví. Správná kombinace programu FIT+ a  aerobního tréninku, zrychlí a zlepší váš metabolismus. Skladba jídelníčku nezapomíná na dostatečnou regeneraci a přípravu na další trénink. Více zde »

DETOX PRO

Nastartujte a očistěte svůj organismus. DETOX program poskytuje potřebné vitamíny, minerály a vlákniny, strava je bohatá na antioxidanty. Obsahuje čerstvou zeleninu a ovoce, semínka, oříšky a vejce. V závěru týdne jsme zařadili rybu, aby byl jídelníček dostatečně pestrý. Více zde »  

Máte zvýšenou hladinu cukru v krvi? Připravíme vám menu bez přidaných cukrů: nahradíme cukr, med a jiné nevhodné potraviny náhradními sladidly nebo vhodnými potravinami. Tuto výjimku lze přiřadit k libovolnému programu krabičkové diety zdarma!

Nevyhovuje vám některá potravina nebo trpíte alergií či nesnášenlivostí na některé produkty? O tyto potraviny lze upravit jídelníček.Podrobnosti o výjimkách »

Hubnutí s krabičkovou dietou funguje! Proč?

  • Připravená zdravá výživa nezatěžuje organismus a dodává tělu vše, co potřebuje.
  • Jíte přiměřenou energetickou hodnotu vhodně rozloženou během dne.
  • Vytváříte si správné stravovací návyky.

Důvody proč zdravě jíst právě s námi!

Zdravá strava: mýty versus realita

Co si dát k obědu? Jak poskládat jídelníček a kdy večeřet? Podle odborníka na výživu Petra Havlíčka je nejdůležitější sledovat nutriční hodnoty.

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo znáKteré informace by měli lidé sledovat na obalech?Problém je v tom, že lidé řeší suroviny jako primární záležitost. Když se jich ale zeptám, jestli čtou nutriční hodnoty, obsah energie a bílkovin, sacharidů a podobně, odpovědí, že se v tom nevyznají, že to nečtou a nepovažují za důležité. Člověk by se měl naučit jakési zbožíznalství a to, co má u konkrétní skupiny potravin hledat. Například u uzenářských výrobků je důležité dávat pozor na obsah čistých svalových bílkovin, obsah tuků a přidávané soli, u mléčných výrobků obsah tuku, u sýrů obsah soli, u jogurtu obsah cukru 
a tak dále. Skupin potravin není tolik, takže naučit se rozkódovat, které potraviny jsou z nutričního hlediska vhodné a které naopak ne, není tak složité.

Co konkrétně by tedy lidé měli při nákupu jídla zohlednit?V první řadě je potřeba sledovat nutriční hodnoty, na druhém místě suroviny. Poté by mělo být zohledněno, z jak kvalitních surovin je produkt vyrobený, jestli má třeba biocertifikaci nebo jinou známku kvality.

Velkým strašákem bývají takzvaná éčka, na co si u nich dát pozor?Všechna éčka, která se používají, jsou schválená Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). To znamená, že pokud se používají v množství, které je pro konkrétní potraviny povolené, zdraví neohrožují.

Málokdo vnímá, že okolní prostředí nás ohrožuje daleko víc než takzvaná potravinářská chemie. Kolem éček se rozpoutala zbytečně velká hysterie, přestože se občas objeví informace, že některá nám úplně neprospívají. Osobně si vybírám potraviny, které obsahují minimum přídatných látek.

Budete mít zájem:  Estetická úprava bradavky – vpáčené bradavky

Nicméně z technologického hlediska a našeho západního stylu života se potraviny, aby vydržely, měly určitou barvu a vůni, jinak, tedy bez éček vyrábět nedají. Kdo éčka nechce, ať si vaří sám. Ať koupí brambory, mouku, maso a všechno si udělá doma.

Tak bude mít jistotu, že éčka v jídle mít nebude.

Jedním z mnoha mýtů je, že kdo chce zhubnout, neměl by jíst po páté hodině. Jak to je?To je nesmysl. Záleží totiž na tom, kdy jde člověk spát 
a jak moc je nebo není aktivní.

Když se naposledy najím 
v pět, pak si hraju s dětmi
a do deseti hodin večer ještě něco dělám, je velké riziko, že mezi osmou a desátou mě popadne hrozný hlad a přejím se. Protože je člověk aktivní, tak neustále spotřebovává energii, kterou potřebuje doplnit.

Navíc když jdu spát 
o půlnoci, tak jsem sedm hodin bez jídla, a to nikdo nevydrží.

Kdy naposledy by tedy měl člověk jíst?Zhruba dvě až tři hodiny před spaním, ale zase je důležité živinové složení jídla 
a jeho úprava. Například 
s kachnou se zelím a knedlíkem, která bude plavat v tuku a bude připečená, se tělo bude prát i osm hodin. Když si ji dám dvě hodiny před spaním, neusnu, protože žaludek bude pracovat na plný výkon.

Jak moc důležité je teplé jídlo?Nemyslím si, že mít teplé jídlo je nezbytně nutné. Bohatě stačí jedno denně. Já bych ho navíc zařadil až na večer.

K obědu ne, protože nemáme siesty, a proto nemáme čas trávit největší jídlo v průběhu dne. Často jsou navíc obědy nevhodně poskládané živinově, úpravou 
i velikostí porce.

Pokud má někdo náročný den, tak bych večeři zařadil jako nejhodnotnější jídlo z celého dne, nesmí to ale být energetická bomba.

Co byste si dal k obědu?Líbí se mi jídla, která jsou rychlá a nezatěžují, takže například sushi, těstovinové saláty s trochou masa, rizota, k tomu polévka, například vývar. Jídlo s větším podílem masa bych zařadil opravdu až na večer.

Za zdravý se považuje ovocný džus, je tomu tak?Džus je v podstatě limonáda, která navíc obsahuje vitaminy, minerální látky, stopové prvky a ochranné látky, pokud se nezničí tepelným zpracováním. Pořád je ale potřeba brát v potaz, že džusy, které se vyrábí z koncentrátů, mají srovnatelný obsah cukru s Coca-Colou. Nejlepší je pít čistou vodu, stačí z kohoutku. 

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

KATEŘINA CIBOROVÁ

Co se děje v těle, když sníte bulgur?

Bulgur je méně známý typ celozrnné tvrdé pšenice. O to je ale mnohem lepší zdroj vitamínů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů, než jídla obsahující rafinovanou a obohacovanou pšenici.Bulgur je hlavní ingrediencí tradičního orientálního jídla tabboulehu a je součástí kuchyně Středního východu a Turecka. Obvykle se prodává předvařený. 

Jaký je rozdíl mezi bulgurem a jinými typy pšenice?

Rozdíl spočívá v tom, že bulgur není oloupaný, čímž si uchovává velké množství živin. Mouka vyrobená z rafinované pšenice má oproti bulguru vysoký glykemický index, je ochuzená o spoustu živin a může přispět k nárůstu hmotnosti. Bohužel je právě taková mouka hlavní složkou těstovin, chleba, sušenek, koláčů atd.

, které běžně vidíme v supermarketech. Všechny tyto produkty mají vysoký obsah uhlovodanů a nízký obsah vlákniny a živin. I když se můžeme setkat se zpětným přidáváním živin do produktů obsahujících rafinovanou pšenici (jedná se o proces „obohacování“), kvalita těchto uměle připravených živin neodpovídá kvalitě přírodního zdroje.

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná

  • Přechod z bílého pečiva na celozrnné je jednou z možností, jak se přirozeně bránit proti rozvoji cukrovky.
  • Proč jíst celozrnnou potravu?
  • Chrání tělo před rakovinou,
  • chrání před onemocněním srdce,
  • chrání před zažívacími obtížemi,
  • chrání před diabetem a obezitou,
  • poskytuje řadu živin rostlinného původu (fytonutrienty). Ty snižují zánětlivou reakci a zabraňují poškození buněk a tkání volnými radikály. Jsou to například lignany, rostlinné stanoly a steroly.

Bylo potvrzeno, že konzumace 48-80 g 100% celozrnné potravy za den přináší zdravotní benefity v porovnání s lidmi, kteří se konzumaci celozrnných potravin vyhýbají.

Například u nich byla změřena vyšší hladina niacinu, vitaminu B6 a betainu.

Betain je součástí mnoha potravinových doplňků a snižuje hladinu homocysteinu v krvi – vysoká hladina této aminokyseliny je spojena s vyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění, artritidou, diabetem, atd.

Jaké účinky má bulgur?

Studie ukázaly, že bulgur dokáže pomoci k nízké tělesné váze, ke zdravému srdci a k delšímu životu. Patří totiž do skupiny celozrnné potravy s velkým obsahem cenných živin a vlákniny.

Celozrnné jídlo je dále bohaté na antioxidanty, jako jsou například fenolické sloučeniny. Jsou schopné vychytávat volné radikály, a tak zabraňují poškození buněk. To je důležité v předcházení chorobám.

Bulgur má vysoký obsah vlákniny. Ta pomáhá potlačit zánět a snižuje vysokou hladinu cholesterolu. Zajišťuje také správnou činnost střev a odstranění toxinů z těla. Vláknina uvnitř střeva nabobtná, absorbuje vodu a bere s sebou odpadní produkty a cholesterol.

Strava takto bohatá na vlákninu pomáhá u syndromu dráždivého tračníku, zácpě a celkově zlepšuje zdraví střev. Jelikož vláknina vyvolá pocit sytosti a plnosti, je vhodná při hubnutí. Navíc nám pomáhá zbavit se bažení po sacharidech a potlačuje tendenci se přejídat.

Vlákninou v bulguru jsou škroby. Jsou to sacharidy, které unikají trávení v tenkém střevě a jsou dále fermentovány. Produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které zajišťují optimální pH ve střevě a slouží jako zdroj energie pro slizniční buňky tlustého střeva. Podporuje celkové zdraví střev a absorpci živin.

Co obsahuje bulgur?

Díky řadě důležitých živin, antioxidantů a zprostředkování odpovědi inzulinu na glukózu je bulgur spojen se snižováním hladiny stresu, který vede ke snížení imunity. Bulgur je skvělým zdrojem manganu, hořčíku, železa a vitaminů řady B.

Tyto esenciální nutrienty často chybí ve stravě bohaté na rafinovanou pšenici a naopak chudé na celozrnné produkty. Potraviny bohaté na železo jsou přirozený lék na chudokrevnost.

Tím brání slabosti a nedostatku energie kvůli nedostatečnému přísunu kyslíku buňkám. Hořčík je důležitý pro správnou činnost srdce, trávení, optimální krevní tlak, činnost kosterních svalů, prevenci vysoké hladiny stresu, potlačení bolesti a pro zdravý spánek.

Budete mít zájem:  Rostlinné a živočišné tuky z pohledu zdraví

Vitaminy skupiny B podporují zdravý metabolismus, zachování energie a kognitivní funkce organismu.

Bulgur má oproti obohacované a rafinované pšenici nízký glykemický index. Díky vysokému obsahu vlákniny zpomaluje rychlost trávení sacharidů. V porovnání např.

s bílým pečivem zvyšuje bulgur hladinu krevního cukru nejpomaleji.

Častá konzumace bílého pečiva a dalších potravin vyrobených z rafinované mouky je spojena s častějším výskytem obezity, inzulinovou rezistencí a rozvojem diabetu.

Výživová hodnota

1 šálek (182 g) vařeného bulguru má zhruba 151 kalorií. Obsahuje:

  • 8,2 g vlákniny,
  • 6 g proteinů,
  • 33,8 g sacharidů,
  • 0,4 g tuku.

Je to bohatý zdroj vitamínů, například:

  • niacin (1,8 mg),
  • vitamin B6 (0,2 mg),
  • vitamin B5 (0,6 mg).

Z minerálních látek jsou v bulguru zastoupeny:

  • mangan (1,1 mg),
  • hořčík (58 mg),
  • železo (1,7 mg),
  • vápník (18,2mg),
  • fosfor (72,8 mg).

Obsahuje lepek, proto není vhodný pro osoby trpící celiakií. Dále se všechny obiloviny obsahující lepek nedoporučují konzumovat osobám trpícím syndromem zvýšené propustnosti střeva a u osob s kandidovou infekcí. Lepek tyto stavy zhoršuje.

Autor: Kateřina Jiskrová, studentka 4. ročníku lékařské fakulty UK

Zdroje:

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5686/2

https://draxe.com/bulgur-wheat/

Pohanka: základní recepty a k nim rada, jak jí přijít na chuť

Zajímá vás pohanka jakožto novodobá zdravá surovina? Chtěli byste nějaké recepty? Pak dobře poslouchejte, pár jich tu mám.

Ale pojďme si to říct pěkně od začátku. Zatímco v minulosti patřila pohanka za plodinu chudých lidí, za rostlinu odolávající drsnějšímu klimatu hornatého Valašska, dnes patří k moderní součásti zdravého talíře a její výživné přednosti vyzdvihuje kdejaká učebnice zdravého stravování.

Pohanka je přirozeně bezlepková plodina a tak ji uvítají především celiaci. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost cév, proto se pravidelná konzumace pohanky doporučuje především starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.

Zbývá vyřešit jediné: Jak to udělat, aby to, co je zdravé, bylo zároveň chutné?

Kupte si správnou pohanku

Možná si teď pro sebe mumláte pod vousy (dámy pochopitelně nikoli pod vousy, nýbrž pod depilované chloupky), tak abych to neslyšela, že jste už pohanku ochutnali a že se k ní nejspíš vracet nehodláte. Že byla dost divná, chuťově poměrně agresivní a měla hodně nepříjemnou pachuť.

Než se k pohance obrátíte zády docela, měli byste vědět, že za váš špatný zážitek nejspíš může nevhodná vstupní surovina. Tedy špatná pohanka. Čím to?

Pohanka má pevné slupky, je poměrně obtížné z nich krupky vyloupat. Průmyslově se na to jde dvěma hlavními způsoby: mechanicky nebo pomocí vysokého tepla.

Mechanický způsob je mnohem šetrnější, taková pohanka pochází například z tuzemského mlýnu Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Při loupání vysokým teplem se nejen ničí některé cenné látky v pohance, ale navíc se mění chuť i vůně této suroviny.

Právě vysoké teplo může za podivnou pachuť a divoké zážitky na talíři. Takovou pohanku však naštěstí snadno poznáte. Když si k ní přivoníte, ucítíte kouř či oheň.

Mechanicky loupaná pohanka má spíš zelenou či khaki barvu, zatímco tepelně loupaná pohanka je mnohem víc hnědá.

Dovozová pohanka většinou prochází vysokým teplem při loupání. Při nákupu tedy sledujte nejen barvu pohankových krupek, ale taky zemi původu, je to opravdu důležité. Pokud jste si toho doposud nevšímali, tepelně loupaná pohanka může být důvodem, že vám na talíři vůbec nechutnala, i když jste se hodně přemáhali.

Takže raději ještě jednou: Každé vaření začíná nákupem a u pohanky to platí s třemi vykřičníky a podtrženo podle pravítka.

Základní recept na vaření pohanky

Pokud začnete na pohanku nahlížet jako na rýži, značně vám to pomůže objevit její mnohostranné kuchyňské využití. Celou, loupanou pohanku (označovanou jako kroupy) nejvíc upotřebíte jako přílohu, v takovém případě se pohanka zvolna dusí s vodou v poměru 1:2.

Pokud bych to měla převést na konkrétní váhy a míry, na 100 g pohanky (což je asi půl hrnku) budete potřebovat 250 ml vody (tedy hrnek). To jsou poměry, které se docela dobře pamatují. Tady je přesný postup.

Dušená pohanka

Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího katrůlku a zalijte vroucí vodou. Osolte velkorysou špetkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut.

Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 15-20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.

Další možnosti dušení

Popsaný způsob dušení ale není jediný. Můžete čarovat s časem a šetrností přípravy. Jedno krajní řešení je zalít pohanku vroucí vodou a nechat 4 hodiny nebo přes noc nabobtnat. Druhé krajní řešení je vařit ji kolem 15 minut, za tu dobu bezpečně změkne.

Dá se jít od jednoho extrému k druhému. Mezi těmito krajnostmi se nachází celá škála možností, které využívají pravidlo, že čím méně se pohanka vaří, tím déle musí čekat v teple. Já jsem se zastavila u poměru 5 minut varu plus 20 minut odpočinku pod pokličkou.

Jak dušenou pohanku použít

Měkkou pohanku můžete pár dní uchovávat v lednici a používat podle potřeby. Občas propašovat jako vložku do polévky, někdy přidat do náplně zapékané zeleniny, jindy ji můžete přiznat jako prvoplánovou přílohu k masu a zelenině a taky se z ní dají dělat karbanátky.

Na konci článku najdete tři velmi jednoduché recepty, které na dušené pohance staví. Teď se ale ještě musím zmínit o dalších zajímavých surovinách z pohanky.

Další podoby pohanky

Když se podíváte, v jakých úpravách a v jakém stupni mletí se pohanka prodává, otevřou se vám v kuchyni další možnosti. Pohankovými kroupami, o kterých jsem se už zmínila, to teprve začíná.

Seženete i lámanku, kterou oceníte především do náplní a nádivek a která se nemusí vařit tak dlouho.

Pravděpodobně natrefíte i na pohankovou mouku. Tu použijte na tradiční francouzské pohankové palačinky, nazývané galettes, plněné nejrůznějšími slanými náplněmi včetně šunky, sýra, sázeného vejce, špenátu nebo kysaného zelí. Skvělé jsou i pohankové vafle.

Zábavu zažijete i s pohankovými těstovinami, ty se nebojte zaměnit za běžné pšeničné především v zeleninových salátech. Italové dovedli k dokonalosti použití pohankových těstovinových flíčků, smíchaných s bramborami a kapustou, dochucených sýrem a šalvějí. Tenhle skvost se jmenuje pasta pizzoccheri a rozhodně stojí za pozornost, pokud ho někdy potkáte.

A konečně můžete využít pohankové slupky třeba na čaj.

Budete mít zájem:  Jak se vyhnout trápení

Moje dnešní recepty se drží pěkně při zemi, podobně jako valašská strava. Kombinují tradiční chutě, které k pohance odjakživa patří: cibuli s česnekem, majoránku, vůni uzeného masa, brynzu, kysané zelí a brambory.

Nechte si chutnat a nebojte se do komentářů přidat vaše další pohankové skvosty, které jsem v článku nezmínila.
 
 

Bulgur a zdraví – super zdravé jídlo, které málokdo zná
 

Řízek je řízek. Co na to školní jídelny a zdravé stravování?

Co jídelny nabízí a jakému jídlu dávají děti přednost? Samostatná školní jídelna v České Lípě denně uvaří více než tisíc porcí nejen pro Základní školu Špičák, ale i pro gymnázium.

„Z jídelníčku se mi to nezdá, že bychom měli moc vepřového masa. Zeleninu plníme opravdu ve spotřebním koši. Když máme sto čtyřicet procent, tak to je málo. Dáváme salátek, zelenina je obsažena v hodně jídlech, v každém jídle se najde.“

Vysvětluje vedoucí samostatné školní jídelny Marcela Brejchová. A jak je to s luštěninami? „Víme, že děti to tolik nejedí. Někteří si nedají luštěninu. Ale tento týden máme bramborové šišky s mákem a tam i část luštěniny je, protože máme těsto bramborové, ve kterém je cizrna.“

Tradiční jídla vedou

V jídelníčku je polévka celerová nebo fazolová se zeleninou a na výběr vždycky ze dvou jídel. Třeba smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, salát z čínského zelí a džus a varianta dvě bulgur s tofu a zeleninou, salát z čínského zelí a džus. Nadchl někoho bulgur s tofu a zeleninou?

„Pořád mají děti rády klasická, česká jídla, to, co znají. Takže smažený řízek u nich vévodí, svíčková, špagety s různými omáčkami, to taky milují.

Studentky druhého stupně, tak jako i většina mladších dětí, mají na talíři řízek. Proč si nedaly bulgur s tofu jako zdravější variantu? „Řízek je řízek,“ odpovídají se smíchem.

U výdejního okénka jsou připraveny řízky, bramborová kaše. V přiklopených nádobách vedle, které se ještě ani neotevřely, čeká bulgur s tofu. Natálka, jako jedna z mála, si vzala bulgur. „Já řízek nerada.“

Na jídelním lístku jsme narazili na fazole. Poměrně často bývalo zvykem, že se dělala ve školní jídelně čočka nakyselo s vejcem a s párkem. Podle Marcely Brejchové by se uzenina měla podávat co nejméně. „Čočka by měla být jenom se zeleninou, taky s tofu, se salátem zeleninovým, případně k tomu pečivo. Když máme dva druhy jídel na výběr, tak to si dá opravdu málokdo.“

Zdravé stravování je dáno výchovou

O 20 kilometrů dál v jídelně Základní školy v Dubé si děti na zdravější jídlo zvykají jako malé. „Vaříme pro školku do Dubé, pro Základní školu a mateřskou školu do Holan. Do školky odvážíme pouze první jídla, ty nemají možnost výběru. Až děti od první třídy do deváté.“

Vysvětluje Helena Pavlíková, vedoucí školní jídelny. K zdravé stravě si tak jídelna vychovává strávníky od mateřinky. V jídelně najdeme děti, které mají rády čočku, což je na ostatních školách docela neoblíbené jídlo.

V jídelně mají poličku, kde ukazují, co děti mohou mít k jídlu. Je tam třeba pohanka, je tam cizrna. „Aby děti viděly, co jedí,“ říká vedoucí. Někdy se stává, že děti vrací nedojedené jídlo. „Některé děti nejsou zvyklé z domova, takže se to občas stane. Vrací maso. Snědí knedlíky s omáčkou a maso vrátí. Ve většině případů.“

Dnes je tvarohový nákyp se švestkami, omáčka sýrová, těstoviny. Zítra kuře, palačinky, pak je rybí filé. V jídelníčku tohoto týdne je dvakrát vepřové. Polévky, to je slepičí s knedlíčky z ovesných vloček, z míchaných luštěnin, květáková, rajčatová s krupkami, kmínová s vejcem.

Podle odborníků z liberecké krajské hygieny je dobré děti ohledně zdravé výživy vzdělávat, třeba v hodinách rodinné výchovy.

Pokud by děti měly ochutnat méně tradiční jídla, je možné jim v jídelnách nabídnout dvě rozdílná, která budou obsahově podobná. To znamená, že by v obou jídlech mohly být obiloviny s nějakou rostlinnou bílkovinou, ale jídla by byla různě ochucená.

„Lidé moc nepřemýšlejí, co je zdravé, co není. Ale co jim chutná. To je problém. Na to zdravé se dívají opovrhovaně, že to není dobré. V životě to nevyzkoušeli, neumějí si to připravit. Přitom spousta lidí potom, co vyzkouší recepty, řeknou, je, to bylo super, to mi chutnalo,“ vysvětluje výživová poradkyně Pavlína Svobodová.

Odmítání zdravých jídel u dětí je dáno výchovou, tím co jedí doma.

„Když dítě od malinka bude mít na stole brokolici a bude ji jíst a bude mu chutnat, tak ji bude jíst i později. Ale většinou tatínek nemá rád dušenou zeleninu, maminka nejí to či ono a řeknou, to není dobrý. Ty děti na to nejsou zvyklé z domova. Nevědí, jak ta potravina chutná.“

Čím je jídelníček pestřejší, tím tělo dostává více živin a lépe se vyvíjí. Ve stravě by neměly chybět mléčné výrobky, v souvislosti s vápníkem a dobrým vývojem kostí.

„Také kvalitní bílkovina, maso, vajíčko, i v mléčných produktech. Bílkovina je vhodná i pro imunitu. Důležitá je vláknina. Ale u dětí se na celozrnnost tolik nepřihlíží, protože děti si musí na vlákninu zvykat. Nutit děti do celozrnnosti není nutné, důležité jsou luštěniny jako kvalitní zdroj vlákniny, vitamínů, minerálů.“

A jak je to s bílým cukrem? „Není zdravý. Nadměrné používání cukru odvápňuje tělo. Pokud dítě má rádo sladkosti, ideální je formou sušeného ovoce. Může sladkosti, ale kvalitní čokolády. Neučit dítě na cukr, nekupovat mu sladké coly, plné cukru. Cola není na žízeň. Ideální je, aby dítě co nejvíc pilo vodu. Jemně oslazenou, nebo ředěnou džusem,“ doporučuje Pavlína Svobodová.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector