Brusinkový džus (či brusinková šťáva) a jeho účinky na zdraví

V posledních letech ukazují průzkumy, jaké mají brusinky skvělé a zdraví prospěšné vlastnosti. Jsou doporučovány lékaři při zánětech močového měchýře a jako účinný antioxidant v boji proti rakovině. Brusinky toho však umí daleko více.

Brusinkový džus (či brusinková šťáva) a jeho účinky na zdraví

Blahodárné účinky brusinek jsou po staletí známy, až však v posledních letech se prokázalo, proč tomu tak je. Brusinky obsahují vitamin C, provitamin A, organické kyseliny, třísloviny, antioxidanty, anti-hnilobné látky, a hlavně kyselinu elagikovou, která ničí bakterie způsobující urologické obtíže a díky ní jsou brusinky dokonalým léčivem při těchto komplikacích.

Infekce močových cest jsou druhou nejčastější bakteriální infekcí. Tato infekce postihuje hlavně ženy, protože mají kratší močovou trubici a bakterie se do močového měchýře snadněji šíří.

Nejčastější příčinou (až 85 %) zánětů močových cest je bakterie E.coli, která žije v našich střevech, kde je důležitá pro trávení.

Pomocí fimbrií je tato bakterie schopná se ve vlhkém prostředí pohybovat a cestuje z okolí konečníku do močové trubice.

Čtěte také: Záněty močových cest – mezi riziková období patří začátek sexuálního života a menopauza

Výzkumy potvrdily, že americké brusinky obsahují látky, které znemožňují bakteriím E.coli uchytit se na stěnách močových cest a močového měchýře (tzv. proanthokyanidiny ). Škodlivé bakterie jsou pak z těla vyplavovány močí a zabrání se vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin.

  • Při ojedinělých zánětech má určitě smysl zkusit toto nepříjemné onemocnění zvládnout včasným podáním vyšší dávky brusinkového extraktu. Pokud pravidelné podávání nevede k vymizení obtíží do 3dnů, je třeba navštívit lékaře. I když jsou u pokročilejších zánětů močových cest předepsána antibiotika, lze nadále brusinkové extrakty užívat jako vhodný doplněk léčby.
  • Při chronických či opakujících se zánětech se doporučuje užívat brusinky preventivně dlouhodobě. Četné lékařské studie potvrdily, že pravidelným užíváním brusinkových přípravků lze riziko opakování tohoto onemocnění snížit až o 50 %.
  • U osob trpících inkontinencí (samovolný únik moči) zpomalují brusinky rozklad vyloučené moči a zabraňují tak vzniku nežádoucího zápachu.

Brusinková šťáva může také chránit před tvorbou některých druhů ledvinových kamenů. Sklenice či dvě brusinkové šťávy denně po dobu jednoho či dvou týdnů zvýší kyselost moči a sníží tak riziko tvorby ledvinových kamenů. Brusinková šťáva navíc neobsahuje vysokou hladinu oxalátu, což je látka, která může napomáhat vytváření ledvinových kamenů.

Čtěte také: Ledvinové kameny hrozí častěji úředníkům, kteří mají rádi maso

Dalším přínosem brusinek může být omezení tvorby zubního kazu. V ústech opět bojují s bakteriemi, kterým zabraňují, aby se usazovaly v dutině ústní, a to především na zubech. Podle odborníků mohou být brusinky také prospěšné při onemocnění dásní.

To však platí jen v případě, že brusinky neobsahují přidaný cukr. Brusinkové nápoje (džusy, granulované nápoje apod.) obvykle mají vysoký obsah cukru a jsou pro tyto účely zcela nevhodné. Na vysoký obsah cukru u výrobků z brusinek si musí dát pozor zejména diabetici.

Čtěte také: Víte, jak vypadá kaz v zubu? My vám ho ukážeme!

Brusinky jsou také výborné při léčbě onemocnění srdce a krevního oběhu. Omezují kornatění tepen, snižují hladinu škodlivého cholesterolu a naopak zvyšují hladinu cholesterolu zdravého a potřebného. Některé důkazy naznačují, že polyfenoly obsažené v brusinkách údajně zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu.

Tyto malé červené plody jsou také velkými bojovníky s rakovinovými onemocněními. Ze studií vyplynulo, že pomáhají procesu zpomalení progrese nádoru, zvláště pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva.

Látky obsažené v amerických brusinkách mají kromě močových cest vliv i na ochranu žaludeční sliznice.

Průzkumy naznačují, že protipřilnavý účinek brusinek dokáže zabránit bakteriím Helicobacter pylori, aby se usazovaly na vnitřní žaludeční stěně.

Helicobacter pylori poškozují žaludeční sliznici a způsobují vznik vředů v zažívacím traktu. Navíc je pravděpodobné, že přítomnost těchto bakterií významně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou žaludku.

Díky vysokému obsahu vitaminu C jsou skvělým pomocníkem proti řadě nachlazení a virovým onemocněním.

Pravidelně by je měli konzumovat lidé s oslabenou imunitou, dodávají totiž tělu potřebné antioxidanty a vitamín C a díky tomu pomáhají a urychlují léčbu virového onemocnění a posilují imunitu. Studie potvrdily, že brusinky jsou i silné přírodní antibiotikum.

Obsahují totiž rostlinné látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích, což způsobí, že se bakterie vyplaví z těla dřív, než stačí způsobit infekci.

Čtěte také: Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet

Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods neboli česky superpotraviny. To jsou potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.

Další výhodou brusinek je například i to, že polovina šálku obsahuje pouze pětadvacet kalorií. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou jak do ovocných, tak i do zeleninových salátů.

Brusinky si můžete vychutnat sušené, čerstvé nebo ve formě džusu. Při výběru je ale důležité dávat si velký pozor a bedlivě číst etikety, aby v džusu nebylo přidané další ovoce nebo umělá sladila. Soustřeďte se proto na koupi 100% brusinkového džusu.

Pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin), by se těmto chutným a na první pohled neškodným plodům měli vyhnout. Díky nim by se totiž mohl snížit protisrážlivý účinek léku, který by mohl vyvolat nebezpečné krvácení.

Brusinková šťáva – jaké má zdravotní výhody?

Zdravotní výhody brusinkové šťávy zahrnují úlevu od infekcí močových cest, poruch dýchacích cest, ledvinových kamenů, rakoviny a srdečních onemocnění.

Je také prevencí žaludečních onemocnění a cukrovky, stejně jako onemocnění dásní způsobených zubním povlakem.

Fytonutrienty, které jsou přirozeně odvozené rostlinné sloučeniny, jsou přítomné v brusinkách a bylo zjištěno, že brání širokému spektru zdravotních problémů.

Brusinky jsou všestranné ovoce a jejich přínosy jsou užitečné v potravinách i v léčivých přípravcích. Latinské jméno pro brusinkovou rostlinu je Vaccinium macrocarpon a je jedním z původních plodů Severní Ameriky. Brusinky mají obrovské množství antioxidační kapacity ve srovnání s jinou zeleninou a ovocem, jako je brokolice, špenát a jablka.

Nutriční hodnota brusinkové šťávy

Brusinkový džus (či brusinková šťáva) a jeho účinky na zdravíBrusinková šťáva je bohatá na antioxidanty, vitamín C a kyselinu salicylovou. Obsahuje pouze 45 kalorií na šálek, brusinkový džus se proto velmi dobře hodí v rámci dietních jídelníčků. Brusinková šťáva také obsahuje 87,13 g vody na 100 g. Poskytuje energii, bílkoviny a sacharidy. Co se týče minerálů, obsahuje vápník, hořčík, železo, fosfor, sodík, draslík a zinek. Obsahuje také vitamíny jako thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B-6, E (alfa-tokoferol) a vitamín K. Brusinky jsou členy rodu Ericaceae a pocházejí ze Severní Ameriky.

Zdravotní přínosy brusinkové šťávy

Borůvkový džus byl dlouho používán k léčení různých onemocnění. Zdravá přínosy brusinek jsou následující:

Léčí infekcí močových cest

Infekce močového traktu se týkají existence určitých mikroorganismů v moči, které překračují normální hodnoty.

Tyto infekce se může vyvinout v močovém měchýři a způsobit cystitidu, v ledvinách způsobuje renální parenchymu, ovlivňuje také zdraví prostaty, což vede k bakteriální prostatitidě. Brusinková šťáva obsahuje proanthokyanidiny.

Tyto sloučeniny zabraňují dalšímu množení bakterií a způsobují jejich vyplavování z těla močením. Studie rovněž naznačuje, že brusinkový džus může dokonce pomoci při prevenci infekce dětských močových cest.

Protinádorové účinky

Protinádorová činnost, kterou nabízí brusinková šťáva, se připisuje přítomnosti polyfenolických sloučenin v tomto ovoci. Studie naznačují, že pravidelná konzumace brusinkového džusu zabraňuje vývoji a šíření nádorů plic, prsu, tlustého střeva, prostaty a dalších nádorů.

Vylepšuje kardiovaskulární zdraví

Brusinková šťáva může pomoci snížit riziko onemocnění souvisejících se srdcem. Tím mohou pomáhat udržovat kardiovaskulární zdraví. Flavonoidy přítomné v brusinkách mají antioxidační vlastnosti a mohou snížit riziko aterosklerózy.

Ateroskleróza je onemocnění, při kterém dochází k zúžení tepen v důsledku tvorby tuku, vápníku a cholesterolu v krvi.

To brání toku krve bohaté na kyslík do různých částí těla a může vést k potenciálně smrtelným následkům, jako jsou srdeční záchvaty a mrtvice.

Působí jako prevence poškození zubů

Proantokyanidiny, chemická sloučenina přítomná v brusinkách, inhibuje škodlivé bakterie před přilnutím k zubům. Tyto složky inhibují produkci kyselin a chrání zuby před parodontálními chorobami tím, že zabraňují růstu plaku.

Dobrá hygiena ústní dutiny spolu s konzumací brusinek narušuje patogenní mechanismus zubního kazu a obecně vede k dobrému zubnímu zdraví.

Zároveň je třeba dbát na rostoucí obsah cukru a kyselost některých komerčně dostupných brusinkových džusů – přírodní šťáva je vždy lepší!

Posiluje kosti a zuby

I když je brusinková šťáva sama o sobě zdrojem vápníku, spousta společností přidává do brusinkové šťávy vápník navíc.

Léčí nachlazení

Čerstvá brusinková šťáva je efektivní také při boji proti infekcím. Snižuje bolesti v krku a nachlazení. 

Budete mít zájem:  Přírodní Léky Na Zácpu?

Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Brusinky a jejich 14 léčivých účinků na vaše zdraví

Brusinkový džus (či brusinková šťáva) a jeho účinky na zdraví

Brusinky jsou drobné bobule červené barvy, které mají vynikají kyselou chutí a řadou kladných účinků na zdraví. Rostou na keřících s názvem brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), jejichž domovinou jsou skandinávské země v severní Evropě.

Brusinky jsou velmi blízkým příbuzným borůvek (ty rostou na keřích s názvem brusnice borůvka) a dalších brusnic, jako je například klikva (kanadská brusinka).

Brusinky řada odborníků na zdravou výživu považuje za superpotraviny, díky jejich skvělému nutričnímu profilu a zdravotním účinkům. Například pomáhají při hubnutí a prospívají i našemu srdci (1).

Tady je 14 skvělých účinků brusinek na zdraví.

Jsou plné antioxidantů

  • Z hlediska nutričního profilu jsou nejdůležitější součástí brusinek antioxidanty a další rostlinné látky.
  • Jedna 100 g porce brusinek obsahuje 139% denní doporučené dávky manganu, což je minerál, který je důležitou součástí jednoho z hlavních antioxidačních enzymů lidského organizmu – superoxid dismutázy (SOD) (2, 3, 4).
  • Stejné množství brusinek navíc obsahuje 10% a 12% denní doporučené dávky vitamínů E a C, které jsou rovněž významnými antioxidanty (2, 5, 6, 7).
  • A stejně jako ostatní druhy drobného bobulovitého ovoce, i brusinky obsahují zdraví prospěšné rostlinné látky, jako jsou antokyany nebo flavonoidy (8, 9, 10).
  • Červenou barvu mají brusinky právě díky antokyanům, které mají nejen antioxidační, ale také protizánětlivé účnky (8, 10, 11).
  • Brusinky jsou také skvělým zdrojem quercetinu, což je flavonoid se silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky, který pomáhá snižovat krevní tlak a chrání před chorobami srdce, oběhové soustavy a dalšími nemocemi (12, 13).
  • Shrnutí: Brusinky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, jako jsou mangan, vitamín C či vitamín E a obsahují také zdraví prospěšné rostlinné látky, jako jsou antokyany nebo quercetin.

Baktérie a další mikroorganizmy, které žijí v našem trávicím ústrojí a kterým se odborně říká střevní mikrobiom nebo poněkud nepřesněji střevní mikroflóra, zásadním způsobem ovlivňují zdraví celého organizmu. A strava, kterou jíte, má na kvalitu střevního mikrobiomu podstatný vliv (14, 15).

  1. Studie na zvířatech naznačují, že konzumace brusinek pomáhá měnit složení střevního mikrobiomu a chrání před chronickým zánětem (16).
  2. Laboratorní myši, které jedly 11 týdnů stravu s vysokým obsahem tuků a brusinek, měly ve střevech větší množstí baktérií Akkermansia muciniphila, která pomáhá udržovat zdraví střevní sliznice a zmírňuje chronický zánět (16, 17).
  3. Chronický zánět se podílí na vzniku řady onemocnění, včetně chorob oběhové soustavy a srdce, diabetu druhého typu, nealkoholické steatózy jater nebo demence (18).
  4. Zařazením brusinek do svého jídelníčku tak můžete zmírnit projevy zánětu a zlepšit zdraví trávicího traktu, i když je samozřejmě nutné provéststudie na lidech, abychom tyto účinky brusinek potvrdili.

Shrnutí: Konzumace brusinek dokáže od jisté míry změnit složení střevní mikroflóry, což pomáhá chránit před chronickým zánětem. To snižuje riziko řady závažných onemocnění.

Stejně jako ostatní druhy drobného bobulovitého ovoce i brusinky obsahují jen velmi málo kalorií a pomáhají tak při hubnutí. V jedné 100 g porci brusinek je totiž pouhých 54 kalorií (2).

Nicméně na hubnutí má vliv nejen množství kalorií, ale také další věci.

V jedné tříměsíční studii jedly laboratorní myši stravu s vysokým obsahem tuků. Jedna skupina současně užívala placebo a druhá brusinky. Myši které jedly brusinky měly po skončení studie o 21% nižší tělesnou hmotnost a podstatně menší objem tělesného tuku než myši, které jedly vysoce tučnou stravu bez brusinek (19).

Navíc myši, které jedly brusinky si svou tělesnou hmotnost a hladinu tuku držely lépe než myši, které jedly stravu s vysokým obsahem tuků a jinými druhy drobného bobulovitého ovoce (19).

Tato studie nezkoumala důvody proč brusinky pomáhají při hubnutí a působí proti obezitě, ale jednou z možných příčin je pravděpodobně změna střevní bakteriální mikroflóry tak, že se více uplatňují baktérie, které podporují hubnutí.

Jiná studie zjistila, že myši krmené brusinkami měly ve střevech menší množství baktérií rodu Firmicutes , které jsou spojovány s obezitou a vyšší tělesnou hmotností. Důvodem je pravděpodobně to, že baktérie rodu Firmicutes a dokážou lépe využívat energii z nestrávených zbytků potravy (16, 20).

Jedna laboratorní studie navíc naznačuje, že brusinky pomáhají inhibovat (potlačovat) účinky enzymu, který tělo potřebuje k trávení tuků z přijaté potravy. A pokud tuky netrávíte, dostanete do těla méně kalorií (21).

  • Pro řádné ověření vlivu konzumace brusinek na hubnutí a tělesný tuk musíme provést další studie na lidech, ve kterých je potřeba se také zaměřit na hledání optimálního množství brusinek pro co nejlepší výsledky.
  • Shrnutí: Brusinky obsahují poměrně málo kalorií a studie na zvířatech naznačuje, že jejich každodenní konzumace brání nárůstu tělesné hmotnosti a objemu tuku v těle.
  • Laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že brusinky a brusinkový extrakt mohou pomáhat při regulaci hladiny glukózy v krvi (glykémie), díky tomu že obsahují hodně polyfenolů a vlákniny (22, 23, 24, 25).
  • Předběžné studie provedené na lidech (humánní studie) tato zjištění potvrzují.
  • Když zdraví muži jedli 40 gramů jogurtu oslazeného brusinkovým extraktem, měli stejnou hladinu glukózy v krvi jako když jedli jogurt bez brusinkového extraktu, a to navzdory tomu, že díky brusinkovému extraktu snědli více cukrů, než ti, co měli jen samotný jogurt (26).
  • Stejně tak, když zdravé ženy jedly 150 mg rozmačkaných brusinek (brusinkového protlaku) se 35 gramy cukrů, byla u nich maximální hladina inzulínu v krvi o 17% nižší než u žen z kontrolní skupiny, které jedly samotný cukr bez brusinek (27).
  • Řízení hladiny inzulínu v krvi a minimalizace prudkého kolísání jeho koncentrace je důležitým mechanizmem pro zachování dostatečné citlivosti buněk na inzulín, což pomáhá snižovat riziko diabetu druhého typu a obezity (28, 29).

Shrnutí: Laboratorní studie, studie na zvířatech a předběžné humánní studie naznačují, že brusinky pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi a zlepšují inzulínovou odpověd organizmu na konzumaci sacharidů. Důvodem je pravděpodobně skutečnost, že obsahují polyfenoly a vlákninu.

Většina druhů drobného bobulovitého ovoce, včetně brusinek, pomáhá zlepšovat zdraví srdce. Je to pravděpodobně dáno obsahem polyfenolů a vlákniny (30).

Laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že brusinky pomáhají roztahovat cévy (mají takzvané vazodilatační účinky), což zlepšuje zásobení orgánů (včetně srdce) krví, zpomaluje progresi aterosklerózy a pomáhá také snižovat koncentraci triglyceridů v krvi a brání poškození buněk oxidačním stresem (31, 32, 33).

Jedna studie na laboratorních myších, které byly tři měsíce krmeny stravou s vysokým obsahem tuků, přičemž současně 20% kalorií pocházelo z červených brusinek, zjistila, že tyto myši měly o 30% nižší koncentraci celkového cholesterolu v krvi než myši, které jedly stejnou stravu, ale bez brusinek (19).

Navíc u myší, které byly krmeny stravou obohacenou brusinkami, docházelo k podstatně menšímu ukládání tuku do jater. To naznačuje, že konzumace brusinek může do jísté míry chránit před nealkoholovou steatózou (ztučněním) jater, což je jeden z rizikových faktorů onemocnění srdce a cév (19).

Nicméně než budeme moci vydávat jakákoli konkrétní doporučení, musíme provést studie na lidech.

Shrnutí: Studie na zvířatech a v laboratoři naznačují, že brusinky zlepšují tok krve v cévách, zpomalují progresi aterosklerózy, snižují hladinu cholesterolu a triglyceridy v krvi. Nicméně na potvrzení kladných účinků brusinek na zdraví oběhového systému (srdce a cév), musíme provést studie na lidech.

Některé vlnové délky světla způsobují poškození očí volnými radikály.

Sítnice (orgán v oku, který převádí zrakové vjemy na nervové signály, které se dostávají do mozku a vytváří v něm obraz toho, co vidíme), je zvlášť citlivá na ultrafialové záření typu A (UVA) ze slunce a na modré světlo z elektronických zařízení jako jsou chytré telefony nebo počítače (34).

Laboratorní studie naznačují, že brusinkový extrakt může chránit buňky sítnice (retiny) před poškozením volnými radikály, a to jak před ultrafialovým zářením typu A (UVA), tak před modrým světlem. Tuto ochrannou funkci zajišťují rostlinné látky, které brusinky obsahují, zejména pak takzvané antokyany (35, 36).

Dříve provedené studie na zvířatech a lidech naznačují, že antokyany obsažené v drobném bobulovitém ovoci, zvyšují v krvi koncentraci látek, které chrání buňky sítnice před poškozením volnými radikály. Díky tomu tak brusinky mohou do jisté míry chránit vaše oči (37, 38).

I když musíme provést další studie, než budeme moci účinek brusinkového extraktu na zdraví očí potvrdit, již dnes odborníci dlouhodobě doporučují zlepšovat zdraví očí konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem antioxidantů, což brusinky beze zbytku splňují (39).

Shrnutí: Předběžné studie naznačují, že rostlinné látky obsažené v extraktu z brusinek chrání oči před poškozením modrým světlem a ultrafialovým zářením typu A (UVA). Nicméně musíme provést další studie na lidech, abychom to mohli potvrdit.

Budete mít zájem:  Syndrom Zmrzlého Ramene Léčba?

Ovoce, včetně brusinek, je zdrojem vlákniny, rostlinných látek a vitamínů, které mohou snižovat riziko některých druhů rakoviny (40).

Na laboratorních myších se zvýšeným rizikem vzniku nádorů střev byla provedena studie trvající 10 týdnů, kdy myši konzumovaly stravu s vysokým obsahem tuků a mrazem sušenými brusinkami. U myší, které jedly brusinky v množství odpovídajícím 10% tělesné hmotnosti dotyčné myši, byla zjištěna o 30% menší incidence nádorů než v kontrolní skupině a pokud již nádory vznikly byly o 60% menší (41).

Další laboratorní studie naznačuje, že kvašená brusinková šťáva potlačuje růst a šíření nádorových buněk u některých nádorů v dutině ústní.

Nicméně protinádorové (antikancerogenní) účinky brusinek nejsou ani zdaleka tak silné jako v případě kurkuminu (účinná látka obsažená v kurkumě).

Aby se totiž protinádorové působení brusinek vyrovnalo účinkům kurkuminu, musely bychom užívat až 30x více brusinkového extraktu než kurkuminu (42).

Alternativou je užívání doplňků stravy s brusinkami, ve kterých je koncentrace zdraví prospěšných látek obzvlášť vysoká.

Laboratorní studie naznačují, že brusinkový extrakt dokáže zabíjet nádorové buňky u leukémie (rakovina krevních buněk) a zpomaluje růst a šíření nádorových buněk u nádorů prsu, tlustého střeva a hrdla děložního (43, 44, 45).

I když jsou tyto výsledky povzbudivé, nemůžeme zatím nic doporučovat, protože výzkum není dostatečný. Musíme nejprve provést další studie.

Shrnutí: Předběžné studie na zvířatech a v laboratoři naznačují, že konzumace výtažků z brusinek s vysokým obsahem účinných látek (například práškové či tekuté extrakty), mohou zpomalit růst a šíření nádorových buněk. Tyto účinky ale ještě musíme potvrdit dalším výzkumem.

Vědci zkoumají další možné blahodárné účinky brusinek na naše zdraví, jako například:

  • Zdraví mozku: studie na laboratorních myších naznačují, že brusinky nebo výtažky z nich pomáhají zlepšovat funkce mozku, včetně paměti, a to zejména ve stresových situacích. Laboratorní studie naznačují, že antioxidanty, které drobné bobuloviny (včetně brusinek) obsahují, chrání mozkové buňky před poškozením (46, 47, 48).
  • Působí proti virům: laboratorní studie naznačují, že brusinkový extrakt s vysokým obsahem antokyanů, zpomaluje replikaci (množení) viru chřipky typu A a viru coxsackie B1, který je spojován se zvýšeným rizikem diabetu prvního typu (49, 50).
  • Zdraví zubů a dásní: několik laboratorních studií naznačuje, že brusinky obsahují rostlinné látky, které zabíjí baktérie v dutině ústní způsobující záněty dásní a tvorbu zubního plaku (51, 52, 53).
  • Ochrana ledvin: laboratorní potkani, kteří 3 týdny před „plánovaným“ poškozením ledvin pili 1 ml brusinkové šťávy, vykazovali mnohem menší příznaky poškození ledvin než potkani, kteří brusinkovou šťávu nepili. Za tímto účinkem brusinek pravděpodobně stojí antokyany, které zmírňují příznaky zánětu ledvin (54, 55).
  • Infekce močových cest: ženy, které po dobu 6 měsíců pily koncentrát tvořený směsí šťáv z brusinek a klikvy (kanadská brusinka) měly o 20% nižší riziko rekurentních (vracejících se, opakovaných) zánětů močových cest. Nicméně je nutné provést další studie, abychom tyto účinky brusinek potvrdili (56, 57).
  • Konzervace potravin: koncentrát z brusinek pomáhá zpomalovat růst plísní a také potlačuje růst baktérií, které často způsobují zkažení potravin.

Shrnutí: Předběžné studie naznačují, že brusinky zlepšují zdraví mozku, dutiny ústní, ledvin a vývodných cest močových. Navíc zabíjí některé viry a chrání potraviny před zkázou.

Brusinky mají skvělou barvu a díky jejic hořkosladké chuti se hodí do většiny jídel.

Čerstvé brusinky můžete najít v některých našich lesích, zejména na horách. Můžete si je také koupit v obchodě. Pod názvem brusinka se prodávají i další podobné plody, jako je například klikva (kanadská brusinka). Z hlediska obsahu živin a účinků na zdraví není mezi jednotlivými druhy brusinek podstatný rozdíl.

Kromě čerstvých brusinek si můžete koupit také mražené brusinky nebo brusinkové extrakty v prášku či v tekuté formě. Můžete si také koupit brusinkový džus nebo šťávu, ale tyto průmyslově vyráběné nápoje jsou často plné přidaných cukrů a jejich zdravotní výhody jsou tak minimální (naopak mohou spíše škodit).

Jak brusinky jíst?

Brusinky můžete jíst na tisíce různých způsobů.

Tady je několik tipů:

  • Přidejte si brusinkový prášek do jogurtu, proteinových šejků nebo smoothies
  • Přisypte si čerstvé brusinky do ovocného salátu (nebo si dejte hlávkový salát s brusinkami – je to delikatesa)
  • Oslaďte si brusinkovou šťávu trochou stévie a nalijte si jí na palačinky
  • Udělejte si brusinkový koláč nebo muffin
  • Přisypte si brusinkový prášek nebo čerstvé brusinky do snídaňových cereálií nebo do čaje

Brusinky můžete také použít namísto borůvek (zkuste třeba brusinkové knedlíky).

Shrnutí: I když čerstvé brusinky seženete jen velmi obtížně nemusíte zoufat. Můžete si je buď koupit v obchodě nebo si koupit mražené brusinky či brusinkový extrakt v prášku. Můžete si je přidat například od omáček, džemů, nápojů, jogurtu nebo smoothies.

Brusinky jsou jedlé malé červené plody, které rostou na drobných keřících s názvem brusince brusinka. Mají skvělý nutriční profil a obsahují látky s antioxidačnímu účinky.

I když je nutné provést další výzkum, abychom léčivé účinky brusinek na zdraví mohli potvrdit, laboratorní a zvířecí studie naznačují, že brusinky pomáhají zlepšovat zdraví střevní mikroflóry, pomáhají při hubnutí, zlepšují zdraví srdce a pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi.

Drobné bobulovité ovoce (včetně brusinek) je velmi zdravé a nejlepší je ho konzumovat v přírodní, průmyslově neupravené formě. Brusinkové džusy a šťávy z obchodů obsahují přidaný cukr, takže byste se jim měli vyhnout.

V sušených brusinkách je cukr. Pak ještě cukr a trochu brusinek

Sušené brusinky jako zdravé zobání k počítači, k dobrému filmu nebo do vánočního pečení? Chopte se raději čerstvých plodů, ty sušené jsou doslova přecpané cukrem.

Spotřebitelský časopis dTest porovnal dvacet vzorků nejrozšířenějších značek brusinek a zjistil, že často obsahují i přidaný cukr. Ten v sušeném ovoci nemá co pohledávat.

Někteří výrobci porušují předpisy tím, že ovoce napuštěné cukernatým roztokem označují jako sušené jednodruhové ovoce.

Galerie: Některé sušené ovoce se obejde i bez síry a cukru

Sušené ovoce bývá plné přidaného cukru, ale označeno to vždy není

Sušené ovoce může být sladké, musí si však vystačit s vlastními přirozenými zásobami cukru. Přidávat k němu jakákoliv další sladidla předpisy zakazují. „Aby bylo sušené ovoce ještě sladší a přitažlivější, namáčí ho výrobci před sušením v cukernatém nebo sirupovém roztoku. Pod označením sušené se prodávají i proslazené výrobky, což spotřebitele klame.

Takové ovoce má být podle potravinářských předpisů označeno jako proslazené ovoce,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Jak uvádí dTest, vysloveně nesprávné označení bylo nalezeno u proslazených brusinek značky Albert, jejichž přední strana nese univerzální název sušené ovoce jednodruhové.

Podobné označení našli i v případě proslazené klikvy značky Diana.

Sušené – dle zákona bez přídavku cukru Sušené proslazené – cukrem nebo ovocnou šťávou

S cukrem je většina brusinek

Z celkového počtu dvaceti nakoupených vzorků brusinek se bez přislazování obešly pouhé dva výrobky – lyofilizované americké brusinky značek Valdemar Grešík a Ježkův statek.

Ostatní byly slazené buď cukrem, nebo ovocnou šťávou.

U proslazených výrobků se ovocný podíl průměrně pohyboval okolo šedesáti procent, ale našel se i balíček, který obsahoval sedmdesát osm gramů cukru na sto gramů výrobku. Šlo o Billa Cranberries whole.

  • Nejvíce cukru bylo v sušených brusinkách Billa Cranberries whole.
  • Bez přislazování byly lyofilizované americké brusinky značek Valdemar Grešík a Ježkův statek.

V případě čistě sušených plodů byl obsah cukru nižší. O kolik? To se dozvíte v podrobných výsledcích na webu dTestu. „Nejvíce s brusinkami skrblil Marks & Spencer, kde etiketa hlásila pouhých čtyřicet jedna procent. Zbytek výrobku tvořil cukr a slunečnicový olej. Ten jsme našli ve všech proslazených výrobcích, kde se používá proto, aby se ovoce neslepovalo,“ dodává Hana Hoffmannová.

Brusinkový džus (či brusinková šťáva) a jeho účinky na zdravíAutor: Depositphotos.com

Když brusinky, tak ideálně čerstvé

Za problematické označil dTest i skutečnost, že se za brusinky často vydávají jim příbuzné klikvy, které mají mnohem větší plody. Červené bobule až na dvě výjimky, které o přesném botanickém názvu obsažených bobulí mlčí (lifefood a Marks & Spencer), pocházely podle údajů na obalu z keříku klikvy velkoplodé.

Rada dTestu: Jak ukázalo toto srovnání, obal je potřeba důkladně prostudovat i ze zadní strany. Nejlepším vodítkem je seznam složek. U sušeného ovoce v něm nesmí být uveden žádný přidaný cukr. Nejpodobnější čerstvému ovoci jsou plody sušené mrazem, tedy lyofilizací.

Zdroj: dTest

Proč jsou brusinky zdraví prospěšné?

Kromě přidávání chuti a sladkosti do pokrmů mají brusinky řadu zdravotních výhod. Brusinka v syrovém stavu je velice trpká a pro někoho ne moc chutná. Ovšem z brusinek se dnes připravují džemy, želé, nebo si můžete pochutnat na sušených brusinkách. Pojďme ale zjistit, proč jsou brusinky super potravinou.

Budete mít zájem:  Rakovina Kostní Dřeně Příznaky?

Něco málo o brusinkách

Tato bobule rostoucí na keřích je nadupaná minerály a vitamíny. Obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor a draslík. Kromě toho je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu A, C a E. Jedná se o velmi nízkokalorickou plodinu, která neobsahuje nasycené tuky a nepřispívá ke zvýšené hladině nezdravého cholesterolu v krvi.

Zdravotní přínosy brusinek

Boj s kardiovaskulárním onemocněním

Několik studií zjistilo, že fenolické kyseliny obsažené v brusinkách pomáhají snižovat riziko vzniku srdečního onemocnění, snižují krevní tlak a působí protizánětlivě. Jiné studie ukázaly, že brusinkový džus má za následek oslabení triglyceridů v těle, které stojí za vysokým cholesterolem, a optimalizují hladinu cukru a inzulínu v krvi.

Jak jsme již výše napsali, látky obsažené v brusinkách dokážou normalizovat hladinu cukrů v krvi a podporovat produkci inzulínu. Pokud ve vaší rodině je cukrovku 2. typu častým onemocněním, je brusinková šťáva tou pravou prevencí.

Boj s rakovinou

Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje brusinky jako potravinu, která bojuje s rakovinou. Látky této bobuloviny pomáhají zastavit šíření rakovinných buněk převážně v játrech, prsu, vaječníku a mozku.

Studie ukázala, že fytochemikálie způsobují smrt buněk s rakovinou.  Pokud zařadíte brusinky do vašeho pravidelného jídelníčku, pomůžete předcházet vzniku rakoviny.

Boj se zubními problémy

Výzkumníci z Univerzity Rocherského zdravotnického centra zjistili, že brusinky působí v dutině ústní velmi antibakteriálně. V důsledku tohoto faktu je pro bakterie opravdu obtížné se v ústech usadit a způsobovat tam problémy. Brusinky tedy chrání před zubním kazem a zároveň tak před zánětlivými projevy a tvorbou zubního kamene.

Boj s infekcí močových cest

Asi nejznámější zdravotní výhodou, které užívání brusinek nabízí, je ochrana před infekcí močových cest.  Výzkumníci nejdříve věřili, že kyselost, kterou moči propůjčuje, zabíjí bakterii E.

coli, která způsobuje infekci močových cest.

Poslední studie však zjistila, že brusinka obsahuje specifické látky (včetně antioxidantů), které zabraňují zachycení této bakterii na stěnách močového ústrojí.

Jak to tak bývá, nic není černé, nebo bílé. Existují opačné názory některých vědců, kteří nesouhlasí s tímto tvrzení. Jejich studie totiž prokázaly, že brusinkový džus nedokáže pomoci při boji s infekcí močových cest. Ti také zastávají tvrzení, že kromě antibiotik neexistuje žádná přírodní látka, která by si s touto infekcí dokázala poradit.

V tomto případě je dobré poslouchat své vlastní tělo, a pokud vám při prvních příznacích pomůžou brusinky, není nutné nasazovat antibiotika. V případě, že je však organismus proti těmto pomocným látkám imunní, antibiotika budou nezbytností.

Brusinková šťáva obsahuje vysoké procento vitamínu C, který má antioxidační vlastnosti. Budete-li popíjet brusinkovou šťávu v období chřipkové sezóny, vaše tělo spíše nepodlehne návalu virů a bakterií.

Prevence před žaludečními vředy

Podle amerického zdravotního institutu zabývající se rakovinou a trávicím traktem obsahují brusinky látky, které potlačují usazení bakterie H. pyroli, která způsobuje žaludeční vředy.

Detoxikace organismu

Brusinka obsahuje sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti. V důsledku toho neutralizují volné radikály v těle, které způsobují poškození buněk a ucpávání tepen.

Přidejte brusinky do ranní snídaně.

Jaké brusinky kupovat

Pokud snesete trpkou a kyselou chuť brusinek, je nejlepší jíst brusinky čerstvé, nebo pít čistou brusinkovou šťávu. V případě, že vám čerstvé brusinky nechutnají, sáhněte po balíčku sušených brusinek. Zde si dejte pozor, jakým způsobem byly sušené a zda nejsou přislazovány cukrem.

Poslední možností, jak brusinky zařadit do jídelníčku, je formou želé, nebo džemů. V tomto případě platí stejné pravidlo, jako u sušených brusinek. Kupujte jen ty, které neobsahují velké množství cukru.

Na brusinky by si měli dát pozor lidé, kteří pravidelně užívají léky na ředění krve, jsou alergičtí na kyselinu acetylsalicylovou, nebo užívají léky na léčbu jater. Lékaři si ještě nejsou jisti, zda jsou vhodné pro těhotné a kojící matky, nebo pro lidi trpící tvorbou ledvinových kamenů. V obou případech se domluvte se svým ošetřujícím lékařem.

Brusinky jsou skvělou bobulovinou, která si poradí s mnoho onemocněními. Začněte ráno s brusinkovým džusem, nebo kaší posypanou sušenými, či čerstvými brusinkami.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Brusinky a jejich vliv na lidské zdraví

Hlavní obsahBrusinky umí účinně bojovat nejen se zánětem močového měchýře. Mají i spoustu dalších zdravotních účinků a výhod, o kterých se ale příliš nemluví.Foto: Profimedia.cz

Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods neboli česky superpotraviny. To jsou potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.

Další výhodou brusinek je například i to, že polovina šálku obsahuje pouze pětadvacet kalorií. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou jak do ovocných, tak i do zeleninových salátů. Brusinky se skloňují hlavně v souvislosti se zánětem močového měchýře. Snižují riziko tohoto velmi nepříjemného a bolestivého onemocnění, které trápí hlavně ženskou část populace.

Také slouží jako prevence proti některým typům rakoviny, zlepšují funkci imunitního systému, ale snižují i krevní tlak a další.

The Medical News Today přináší podrobný pohled na toto zázračné ovoce se všemi jeho benefity, vitamíny a přínosy pro naše zdraví. Také se zaměřuje na tipy, jak je zařadit do svého jídelníčku nebo za jakých okolností pro nás mohou být brusinky škodlivé.

Velmi silný přírodní antioxidant schopný blokovat škody způsobené volnými radikály posiluje organismus proti infekci.

Podle Univerzity z Kentucky je s příjmem vysokého obsahu vlákniny spojeno nižší riziko srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a dokonce i onemocnění týkající se trávicího ústrojí. Zvýšený příjem vlákniny snižuje krevní tlak a cholesterol. Také je skvělým pomocníkem obézních lidí, kteří se snaží zhubnout.

Vitamín, který je rozpustný v tucích, se výrazně podílí na funkci imunitního systému. Může pomoci nebo oddálit nemoci, které jsou spojené s volnými radikály. Vynachválit si ho ale nemohou ani ženy, které trpí bolestmi prsou, a to většinou před menstruací nebo v jiném hormonálně náročném období.

Zdravotní přínos brusinek

Brusinky jsou nejlépe známým bojovníkem proti tomuto onemocnění, i jako ochránce a prevence před jeho vznikem. Vysoký obsah proanthocyanidinů se váže na různé bakterie, zabraňuje jim přilnout ke stěnám zažívacího traktu a močových cest a způsobit tak nepříjemnou infekci.

Některé důkazy naznačují, že polyfenoly obsažené v brusinkách snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Údajně zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu.

Podle výzkumů jsou tyto malé červené plody velkými bojovníky s rakovinovými onemocněními. Ze studií vyplynulo, že pomáhají procesu zpomalení progrese nádoru, zvláště pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva.

Stejná látka, tedy proanthocyanidiny pomáhají také zlepšení stavu a zdraví dutiny ústní. Opět zde bojují s bakteriemi, kterým zabraňují, aby se v ústech usazovaly, a to především na zubech. Podle odborníků ze Stomatologické kliniky na Rochersterské univerzitě mohou být brusinky také prospěšné při onemocnění dásní.

Brusinky si můžete vychutnat sušené, čerstvé, ale i konzervované v plechovce. V posledním případě si ale dejte pozor na přidaný cukr. V obchodech jsou také k dostání i džusy. I zde je ale důležité dávat si velký pozor a bedlivě číst etikety, aby v džusu nebylo přidané další ovoce nebo umělá sladila. Soustřeďte se proto na koupi 100% brusinkového džusu.

  • Jako domácí svačinku si můžete připravit mix z ořechů s několika lžícemi čerstvých nebo konzervovaných brusinek. Nezapomeňte ani na slunečnicová, konopná, nebo chia semínka.
  • Ráno můžete začít s ovocným smoothie, do kterého si rozmixujete společně s ostatním ovocem hrst mražených červených plodů.
  • Přidejte sušené brusinky do cereálií nebo ovesných vloček.
  • Hodí se i do pečení. Pokud si rádi pochutnáváte na muffinech, přihoďte do těsta několik čerstvých nebo sušených brusinek. Skvěle se ale hodí i jako dekorace na jablečný koláč.

Pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin), by se těmto chutným a na první pohled neškodným plodům měli vyhnout. Díky nim by se totiž mohl snížit protisrážlivý účinek léku, který by mohl vyvolat nebezpečné krvácení.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector