Bolest hlavy mohou způsobit i potraviny. Jaké?

Sycené dietní nápojeI když je konzumujete umírněně (ne více než 50 miligramů denně, jak doporučují experti amerického ministerstva zdravotnictví), aspartam používaný jako sladidlo dietních nápojů může vyvolat řadu nepříjemných symptomů, od závratí po ztrátu paměti a také bolest hlavy.

Vyzrálé banány, avokádo, zákusky, sýr a červené víno Všechny tyto pokrmy obsahují tyramin, aminokyselinu přítomnou ve větším množství ve zrajících potravinách a v těch, které jsou dlouhodobě skladovány.

Většinou bývají stráveny bez problémů.

Jestliže však má organismus nedostatek monoaminooxidázy, ať už z patologických příčin nebo proto, že člověk užívá antidepresiva patřící do skupiny inhibitorů monoaminooxidázy, mohou tyto potraviny vyvolat bolest hlavy.

Chléb Lepek obsažený v potravinách vyrobených z obilí může způsobit trávicí potíže, nemluvě již o celiakii. U některých osob může bolest hlavy spuštěná ihned po konzumaci chleba, těstovin nebo krekrů znamenat citlivost na lepek. Než se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, je vhodné podrobit se testům.

Bolest hlavy mohou způsobit i potraviny. Jaké?

Zmrzlina Zmrzlina může vyvolat bolest hlavy, která však velmi rychle přejde. V každém případě je lépe jíst zmrzlinu nebo pít ledové nápoje pomalu a dát tělu čas, aby se přizpůsobilo.

Čínská kuchyně Na vině je glutaman sodný, který se používá v orientální kuchyni, ale vyskytuje se i v hluboce zmrazených potravinách a ve slaných pochutinách. Ti, kdo již bolestí hlavy trpí, mohou zaznamenat zhoršení stavu z důvodu negativního vlivu této přísady na cévy v hlavě.

Žvýkačka Neustálé žvýkání, které namáhá čelisti, může vyvolat silnou bolest hlavy. Stačí tedy přestat žvýkat, aby chronická bolest hlavy ustala. Potvrzuje to studie realizovaná na třicítce dospívajících, z nichž 19 zaznamenalo zlepšení stavu poté, co vyloučili žvýkačku ze svých denních zvyklostí.

UzeninyV případě uzenin spočívá problém v přísadách, mezi nimiž jsou nitráty a dusitany. Ty mohou u některých osob zvýšit prokrvení mozku a to vyvolává bolesti hlavy.

Bolest hlavy mohou způsobit i potraviny. Jaké?

SůlLoňská studie ukázala souvislost mezi zvýšeným přísunem sodíku a bolestí hlavy, i když dosud není známo, jak k tomu dochází. Jestliže se vyhneme většímu solení pokrmů, neznamená to ještě, že nás nebude bolet hlava, protože sodík se může skrývat všude, sýrem počínaje a zeleninovými polévkami v konzervě konče.

Čokoláda Někdy může i ta nejmenší radost způsobit bolest hlavy: jde o čokoládu, která v kombinaci s kofeinem, tyramidem a fenyletylaminem (hormon a alkaloid se stimulujícími účinky), je pro jedny jako extáze, pro druhé však spolehlivým prostředkem spouštějícím bolest hlavy.

9 potravin + tajný tip v boji proti migréně

Silné bolesti hlavy často způsobuje i nevhodné jídlo v kombinaci s nedostatečným pitným režimem. Některé potraviny naopak mohou před migrénou ochránit. Které to jsou?

1. Ryby

Omega 3 mastné kyseliny snižují produkci prostaglandinů, které bývají častou příčinou bolestí hlavy a zánětů. Proto je vhodné do jídelníčku zařadit potraviny, které jsou na omega 3 mastné kyseliny bohaté.

Patří k nim hlavně ryby, jako jsou sardinky, ančovičky, pstruh, makrela, tuňák, sleď, mečoun a losos. U ostatních ryb je obsah omega 3 mastných kyselin o něco nižší.

Pokud to jde, vybírejte si ryby z menších chovů, nikoliv z velkých farem.

TIP: Jestliže nezvládáte ryby jíst 2× týdně, přidejte do jídelníčku rybí olej. Prokáže vám stejnou službu.

2. Ořechy a semínka

Dalším cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou semínka a oříšky. Zaměřte se na lněné semínko, vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, konopná a chia semínka, která jsou na omega 3 nejbohatší. Každodenní konzumace ořechů a semínek má na naše zdraví velký vliv. Kromě toho, že snižuje riziko migrén, posiluje také srdce, cévy, klouby a mozek.

3. Voda

Dostatek tekutin je v boji proti migréně naprostý základ. Pijte čistou vodu, slabé bylinné čaje a minerální vody s obsahem hořčíku. Voda dokáže dokonce zahnat už rozjetý záchvat migrény. Podle zahraničních výzkumů bolesti hlavy mohou ustoupit po vypití 500–750 ml čisté vody v rychlém časovém sledu.

4. Ovesné vločky

Pokud se nechcete při každém záchvatu migrény ládovat léky proti bolesti, vsaďte na hořčík, který velkou měrou přispívá ke zmírnění potíží. Kde ho najdete? Nejvíce v ovesných vločkách, datlích, špenátu, kuřecím mase a rybách. Ideální snídaní migrenika je proto ovesná kaše, müsli nebo třeba domácí granola.

5. Zázvor

Čerstvý i sušený zázvor obsahuje látku zvanou gingerol, která pomáhá tlumit tupé bolesti, mžitky před očima, motání hlavy a další nepříjemné stavy, jež doprovází začátek migrény. Pokud trpíte na žaludeční nevolnosti způsobené bolestmi, zázvor vám je pomůže zahnat.

Bolest hlavy mohou způsobit i potraviny. Jaké?

TIP: Nejlepších účinků dosáhnete s čerstvým zázvorem. Nakrájejte ho na plátky, přelijete horkou vodou a nechte pár minut louhovat. Nápoj popíjejte teplý nebo vlažný.

6. Med

Pouhá jedna lžička denně prý stačí ke snížení četnosti migrén. Když si med zamícháte do bylinkového čaje nebo ranní ovesné kaše, prevenci ještě podpoříte.

7. Řimbaba obecná

Tato bylinka připomínající kopretinu má skvělé složení, které působí protizánětlivě, zmírňuje bolesti a uvolňuje křeče nervového i svalového původu.

Řimbaba se užívá při bolestech hlavy a menstruačních potížích. Každodenní popíjení čaje z řimbaby, případně užívání tinktury či kapslí, má u migreniků blahodárné účinky.

Působí jako účinná prevence i jako lék při rozjetém záchvatu.

8. Levandule

Ať už se rozhodnete pro čaj, tinkturu nebo kytici sušené levandule, ke které budete čichat, uleví vám od bolesti i nevolnosti. Levandule zklidňuje žaludek, psychiku a celý nervový systém, zmírňuje bolesti hlavy a přispívá ke klidnému a hlubokému spánku.

9. Pohanka

Tato zdravá – a bohužel stále podceňovaná obilovina – obsahuje kromě dalších cenných látek vitaminy skupiny B, které dodávají tělu energii, působí příznivě na psychiku. Pohanka bojuje proti nechutenství a bolestem hlavy.

Při nástupu migrény někdy pomůže:

Káva a černý čaj

Kofein bolest hlavy zažene tím, že stáhne cévy v počátku záchvatu. Nejlépe uděláte, když do kávy přidáte trochu hřebíčku, který obsahuje protizánětlivou složku eugenol.

Jakmile je však migréna plně rozjetá, na kofein raději zapomeňte. Nepříjemnou bolest byste mohli naopak ještě rozproudit. Ale pozor – u migreniků bývá paradoxně kofein častým spouštěčem záchvatu.

Pozor si dejte nejen na kávu a černý čaj, ale také na colové nápoje a čokoládu.

Co ještě pomáhá od bolesti hlavy?

Čemu se naopak vyhnout

Některé potraviny migrénovým záchvatům přímo nahrávají. Pokud na silné bolesti hlavy trpíte, vyhněte se obloukem:

  • Červenému vínu
  • Čokoládě
  • Tvrdým a taveným sýrům
  • Jogurtům
  • Instantním polévkám
  • Polotovarům
  • Uzeninám
  • Citrusům
  • Sířenému sušenému ovoci
  • Pálivému koření

Potraviny, po kterých bolí hlava. Jsou některé z nich i vaše oblíbené?

17. 07. 2021 | Doba čtení 3 minuty

Myslíte, že potraviny nemohou způsobit bolet hlavy? A máte pravdu! Jenže to má jedno velké „ale!“ Potraviny souvisí s bolestí hlavy. Nejsou sice příčinou, ale takzvanými spouštěči. Chtěli byste vědět, které potraviny spouštějí bolesti hlavy?

Zdroje: www.healthline.com, zena.aktualne.cz

Co je za bolestí hlavy?

Bolest hlavy a její důvody jsou velmi individuální. Příčinou je často nezdravý životní styl nebo onemocnění. Někdy naopak důvod neznáme vůbec, i když jsou migrény pravidelnou součástí našeho života. Ať už je původ bolesti hlavy jakýkoli, můžeme ji spustit některými nápoji a potravinami. Jestliže opakujícími se bolestmi hlavy trpíte, mohlo by vás zajímat, na co si dávat pozor.

Bolest zaháníme všelijak, ale víte, čím se spouští? Zdroj: fizkes / Shutterstock.com

Když bolí hlava z kofeinu!

Na kávu, čaj a v některých případech i čokoládu si pořádně posviťte. Pokud vám spouští bolesti, pak máte kofeinu příliš mnoho anebo už jste na něm dokonce závislí, a naopak vás mučí jeho nedostatek. Není třeba připomínat, že kofein je návykový a všeho moc škodí. Jestli je kofein rozbuškou vaší migrény, máte asi docela velký problém a měli byste se na něj zaměřit.

Bolest vás překvapí i po sladkém

Zcela výjimečně teď nemluvíme o cukru. I když cukr je spojován se všemožnými zdravotními komplikacemi, tentokrát jde o jeho náhražku ve formě aspartamu.

Ten je obsažen v umělých sladidlech, s nimiž se často setkáváme ve sladkých nekalorických nápojích. Vědci se tímto problémem již začali zabývat, ale studií na toto téma je zatím jen velmi málo.

Nicméně se zdá, že u některých citlivějších jedinců je aspartam důvodem migrén.

Hlavobol alkohol

To že hlava bolí po konzumaci většího množství alkoholu je dobře známý fakt, který může většina z nás potvrdit. Jenže nemusí jít ani o velké množství. I toto je velmi individuální a někdy se stává, že s alkoholem nemáme problém většinu života a přitom, od blíže nespecifikovaného okamžiku, konzumace alkoholu migrénu nevyhnutelně spustí. Věda zatím tento fakt nedokáže přesně vysvětlit.

Budete mít zájem:  Rok 2021: Konec snu o maximální mateřské

Čím vyzrálejší, tím bolavější

Zrající sýr nebo také uzená masa, sójová omáčka a mnohé další, například fermentované, tedy zakvašené, potraviny, obsahují látku zvanou tyramin. Tyto potraviny, v první řadě sýry, mohou způsobit takzvanou hypertenzní krizi, která je také nazývaná „sýrovou krizí“, spouštějící bolest hlavy. 

Sýrová krize je spouštěčem bolesti hlavy. Zdroj: Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Až 2 minuty bolesti po zmrzlině

Tohle znají všechny děti. 20 vteřin až 2 minuty trvající ostrá bolest hlavy je známá všem milovníkům zmrzliny nebo ledově vychlazených nápojů. Anglický název „brain freeze“ je myslím, docela výmluvný. Různě silná bolest provázející konzumaci velmi studených nápojů nebo jídel není nic neobvyklého, ale naštěstí okamžitě mizí.

Co spouští tu vaši bolest hlavy: Budete překvapeni | Žena.cz

Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit?

„Velká část pacientů totiž identifikuje minimálně jako jeden ze spouštěčů právě potraviny. Nejčastěji to bývá například konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně může migrénu vyvolat i půst či vynechání pravidelného jídla,“ uvádí neuroložka MUDr. Věra Peterová, CSc.

Hrozí riziko infarktu a mrtvice

V současnosti trpí migrénou 10-12 % populace, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život. Další příčinou bolestí hlavy je tzv. tenzní bolest, která se ve 20-30 % případů dostavuje častěji než jednou měsíčně, u 3 % pacientů se jedná až o chronické bolesti, které je trápí více než 180 dní ročně.

Doporučujeme: Téma: Migréna

Pokud vás migréna zastihne, nesnažte se jí „přechodit“ nebo přetrpět. Tlumení bolesti je součást efektivní léčby. Léčba je důležitá, protože lidé s migrénami mají vyšší riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice. Vědci se domnívají, že mají zřejmě společné příčiny – krevní sraženiny, vznikající v křečovitě sevřených cévách zásobujících mozek.

První pomocí jsou běžné léky proti bolesti, na trhu je však i volně prodejný lék speciálně určený pro tlumení migrény a tenzní bolesti hlavy.

Víno a sýr? Vražedná kombinace

Migrénu nebo tenzní bolest hlavy mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů či psychických faktorů, ale i životního stylu. Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří všechny druhy alkoholu. Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace z konzumace alkoholu

Dánské studie poukazují také na skutečnost, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem, zatímco u jiných druhů alkoholu tato kombinace vliv na zhoršení bolesti hlavy nemá.

Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět označují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jako další potravinové spouštěče bývají u citlivých osob uváděny:

  • glutamát sodný (součást čínských jídel)  ve vysokých dávkách a na lačno
  • kofein ve vysokých dávkách,
  • některé další potraviny (např. sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky).

Co tedy jíst a pít?

Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití. Příčinou bolesti hlavy při hladu je většinou klesající hladina glukózy v krvi.

Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček – menší dávky jídla podávané pravidelně. Důležité je i předcházet dehydrataci.

Při výzkumu tohoto spouštěče ustoupila bolest hlavy u 33 z 34 pacientů nejpozději do 3 hodin po vypití 500-750 ml vody.

Náš tip: Akupunkturu uznává i věda. Zkuste ji skoro na všechno!

„Jídla pro migreniky by měla být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy, čokoláda. Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, třeba kuře na medu a bylinkách.

Opatrně s kořením! Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky nebo žitný chleba (ne pšeničný) nebo vařené brambory, rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucená třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené.

Z ovoce ideálně banán,“ vypočítává neuroložka MUDr. Věra Peterová, CSc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Migréna se dá operovat. Kruté bolesti zmizí!

  • Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?
  • Montážní pěna v kusu hmoty: Proč nejíst párek v rohlíku

Vstoupit do galerie | 9 9 zabijáků sexu – seznamte se!
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Čokoláda, banány i žvýkačky: Hlavní spouštěče bolestí hlavy – Proženy

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Jídlo, jídlo a zase jídlo. Snad nic nemá takový vliv na to, jak se cítíte a jak vypadáte, jako potraviny, které přijímáte. Ovšem i s těmi, jež považujete za zdravé, mohou být spojeny problémy – například v podobě pořádného bolehlavu. Co ho může vyvolat?

Abychom byli přesní, ne každá bolest hlavy znamená, že trpíte migrénou. Migrenózní stavy představují asi desetinu případů – bolest je ostrá a pulzující a zpravidla postihuje jen jednu polovinu hlavy.

Častější je tenzní typ bolesti způsobený svalovým napětím. Ať už trpíte tím, nebo oním, v obou případech může hrát roli jídelníček.

Víte, že některé potraviny působí jako provokační faktory, které obtíže vyvolávají nebo zhoršují?

Označit některou látku za hlavního viníka bolesti hlavy sice nelze, ale četné případy ukazují, že souvislosti existují. Vždy záleží na konkrétním jedinci a jeho citlivosti – a to se týká i zkonzumovaného množství. Někomu může vadit i kousek sýra, jiný pociťuje problémy, až když ho sní více. Bolest hlavy spouští i stres a silná vůně.

„Určité potraviny patří k nejčastějším spouštěcím faktorům bolesti hlavy. Například ty s obsahem aminokyseliny tyramin, která vyvolává řetězec reakcí vedoucí k záchvatům.

Obsahuje ji třeba vyzrálé maso, kvašené zelí, konzervované ryby, mléčné výrobky a vyzrálé sýry, dále avokádo, banány, brambory a rajčata,“ upozorňuje lékařka Alena Nouzová z Centra bolesti hlavy.

Tyramin se vyskytuje také v čokoládě a platí, že čím vyšší obsah kakaa, tím větší je jeho množství.

Na citlivější jedince může negativně působit obsah siřičitanů a etanolu v alkoholu. V červeném víně je navíc více tříslovin taninů a i ty mohou vést k bolestem. Kromě alkoholu jsou siřičitany také v sušeném ovoci. Ve vysokých dávkách může mít bolest hlavy na svědomí kofein obsažený v čaji a kávě – ovšem v rozumném množství je může naopak zmírnit.

„Problematická může být i konzumace kvasnic, ořechů, kořeněných jídel a citrusových plodů,“ dodává Alena Nouzová.V případě pivovarských kvasnic přichází na scénu opět tyramin, kořeněná jídla dráždí žlučník, který může posléze vyvolávat bolest hlavy, a někdo je citlivější na synefrin obsažený v citrusech.

Bolest hlavy dále souvisí s lepkem a to zejména u lidí, kteří trpí intolerancí či alergií, aniž by o tom věděli.

Za další spouštěč označili italští výzkumníci i nadměrné žvýkání žvýkaček, které namáhá čelistní kloub, a tím může způsobit bolest hlavy.

 V dlouhém výčtu figuruje i sodík, na jehož větší přísun může být někdo citlivý – opatrně tedy se slánkou i výběrem potravin.

Foto: Nikolay Petkov, Shutterstock.com

Příliš mnoho kuchyňské soli znamená nadbytečný příjem sodíku. Když se k tomu přidá i citlivost na lepek, může vám kus pečiva pěkně zavařit

To ale není ani zdaleka všechno. Riziko představují pokrmy s obsahem glutamátu sodného, který se hojně využívá v čínské kuchyni. Toto éčko nesoucí označení E621 se nachází i v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, kde slouží jako zvýrazňovač chuti, a výrobci ho často maskují jinými názvy: kvasnicový extrakt, výtažek z droždí nebo bílkovinný hydrolyzát.

Glutamát je solí kyseliny L-glutamové, která se přirozeně vyskytuje například v těstovinách z tvrdé pšenice, v parmezánu, v mletém hovězím mase nebo v rajčatech, což jsou oblíbené ingredience italské kuchyně. I po těchto potravinách vás tedy může bolet hlava.

Seznam možných spouštěčů je skutečně dlouhý, a proto je nutné vypozorovat, není-li příčinou bolestí některá složka jídelníčku. „Odezva na potraviny je značně individuální a každý migrenik po čase zná své spouštěče a raději se jim vyhýbá. Nejlepší prevencí je tedy omezení, popřípadě úplná eliminace daných potravin,“ radí neuroložka Andrea Bártková z FN Olomouc.

Lidé se sklonem k bolestem hlavy a migrénám by měli dbát nejen na to, co jedí, ale i na pravidelnost. Jejich stav totiž ovlivňuje i hladina cukru v krvi, která při delším hladovění výrazně klesá.

Foto: Sergey Mironov, Shutterstock.com

Lidé citliví na soli kyseliny glutamové mohou mít potíže po čínských jídlech

A co by naopak v jídelníčku při častých bolehlavech nemělo chybět? V první řadě jsou to potraviny bohaté na hořčík, který zmírňuje svalové napětí. Nachází se například v luštěninách a listové zelenině. Hovoří se rovněž o úlevném potenciálu mandlí a třešní a nezbytný je dostatečný pitný režim.

Budete mít zájem:  Nejlepší Krém Na Klouby?

Migréna, nebo klasická bolest hlavy? Rozdíl je velký.

Trápí vás časté bolesti hlavy? Zaměřte se na svůj jídelníček

Hlavní obsahZa bolest hlavy mohou v některých případech údajně i uzeniny. Ilustrační foto
Foto: Profimedia.cz

Trpíte-li častými bolestmi hlavy, měli byste si podle deníku Corriere della Sera  sesumírovat svůj obvyklý jídelníček a vyřadit z něj potraviny, které podle Vincenza Tullema mohou být příčinou vašich neduhů. I když vás tato „dieta” možná bude stát velké sebezapření, za klidnou hlavu to rozhodně stojí.

I když je konzumujete umírněně (ne více než 50 miligramů denně, jak doporučují experti amerického ministerstva zdravotnictví), aspartam používaný jako sladidlo dietních nápojů může vyvolat řadu nepříjemných symptomů, od závratí po ztrátu paměti a také bolest hlavy.

Všechny tyto pokrmy obsahují tyramin, aminokyselinu přítomnou ve větším množství ve zrajících potravinách a v těch, které jsou dlouhodobě skladovány. Většinou bývají stráveny bez problémů.

Jestliže však má organismus nedostatek monoaminooxidázy, ať už z patologických příčin, nebo proto, že člověk užívá antidepresiva patřící do skupiny inhibitorů monoaminooxidázy, mohou tyto potraviny vyvolat bolest hlavy.

Lepek obsažený v potravinách vyrobených z obilí může způsobit trávicí potíže, nemluvě o celiakii (nesnášenlivost lepku). U některých osob může bolest hlavy spuštěná ihned po konzumaci chleba, těstovin nebo krekrů znamenat citlivost na lepek. Než se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, je vhodné podrobit se testům.

Zmrzlina může vyvolat bolest hlavy, která však velmi rychle přejde. V každém případě je lepší jíst zmrzlinu nebo pít ledové nápoje pomalu a dát tělu čas, aby se přizpůsobilo.

Vinen je glutaman sodný, který se používá v orientální kuchyni, ale vyskytuje se i v hluboce zmrazených potravinách a ve slaných pochutinách. Ti, kdo již bolestí hlavy trpí, mohou zaznamenat zhoršení stavu z důvodu negativního vlivu této přísady na cévy v hlavě.

Neustálé žvýkání, které namáhá čelisti, může vyvolat silnou bolest hlavy. Stačí tedy přestat žvýkat, aby chronická bolest hlavy ustala. Potvrzuje to studie realizovaná na třicítce dospívajících, z nichž 19 zaznamenalo zlepšení stavu poté, co vyloučili žvýkačku ze svých denních zvyklostí.

V případě uzenin spočívá problém v přísadách, mezi nimiž jsou nitráty a dusitany. Ty mohou u některých osob zvýšit prokrvení mozku a to vyvolává bolesti hlavy.

Loňská studie ukázala souvislost mezi zvýšeným přísunem sodíku a bolestí hlavy, i když dosud není známo, jak k tomu dochází. Jestliže se vyhneme většímu solení pokrmů, neznamená to ještě, že nás nebude bolet hlava, protože sodík se může skrývat všude, sýrem počínaje a zeleninovými polévkami v konzervě konče.

Někdy může i ta nejmenší radost způsobit bolest hlavy: jde o čokoládu, která v kombinaci s kofeinem, tyramidem a fenyletylaminem (hormon a alkaloid se stimulujícími účinky), je pro jednoho jako extáze, pro druhého však spolehlivým prostředkem spouštějícím bolest hlavy.

Hlavní zprávy

Jaká jídla mohou způsobovat migrénu a proč se jim raději vyhnout?

Podle nadace pro výzkum migrény mohou tyto potraviny bolest hlavy způsobit pouze v kombinaci s dalším vnějším spouštěčem. Tato seskupení a obecně i další faktory přispívající ke vzniku migrén jsou ale velmi individuální, proto je výzkum vzniku migrén tak složitý.

Nelze tedy říci, že by existovalo něco, co by u každého člověka způsobilo bodavé bolesti hlavy. Některé potraviny jsou ale zkrátka známé tím, že u některých lidí mohou způsobit epizodu migrény nebo k ní přispět.

Kofein

Přílišná konzumace kofeinu může způsobit migrény i bolesti hlavy. V některých případech ale  může v menším množství kofein s bolestmi hlavy naopak pomoci.

Mezi jídla a nápoje, které obsahují kofein, patří:

Umělá sladidla

Spousta průmyslově zpracovaných potravin obsahuje právě umělá sladidla. Jsou jimi alternativy cukru, které jsou často součástí jídel a nápojů, aby jim dodaly požadovanou chuť.

Tyto typy sladidel, především aspartam, jsou ale často důvodem vzniku bolestivých migrén.

Alkohol

Alkoholické nápoje jsou jedním z nejčastějších spouštěčů těchto nepříjemných stavů. Studie dokazují, že až 35 % lidí, kteří často trpí migrénami, se shodují na tom, že je velmi často způsobuje právě alkohol.

Také může způsobit dehydrataci, což dále přispívá i ke vzniku bolesti hlavy.

Sýry

Dozrálé sýry obsahují látku zvanou tyramin, ta se formuje u dlouho zrajících jídel a způsobuje v nich rozklad proteinů a je jedním z důvodů vzniku migrén. Čím déle určitý druh sýru zraje, tím více tyraminu obsahuje.

Obsahují ho např.:

Nakládané a fermentované potraviny

Stejně tak jako dlouho dozrávající sýry i nakládané a fermentované potraviny obsahují vysoké množství tyraminu.

Mezi tento druh jídla patří mimo jiné:

  • nakládané okurky
  • kimchi
  • kombucha
  • nakládaná okurka
  • nakládané papričky

Mražené potraviny

Konzumace mražených potravin, jakou je např. zmrzlina, může být také jedním ze spouštěčů bodavé bolesti hlavy.

Největší pravděpodobnost vzniku migrény nastává, když si dáte něco ledového, když je vám vedro, po cvičení nebo v horkém letním dni.

Slaná jídla

  • Slané potraviny, zejména průmyslově zpracované slané potraviny, obsahují velké množství sodíku, který je jedním z hlavních spouštěčů bolestí hlavy.
  • Zdroj: healthline
  • KAM DÁL: Vysoký krevní tlak snižují vybrané potraviny. Vědci mají jasno, které to jsou

Banán, sýry a další potraviny, po kterých bolí hlava

Lidé, kteří mívají migrény, by si měli dát pozor na to, co jedí. Především takzvaná éčka můžou spustit bolest hlavy. A nejen ta. Také další látky běžně obsažené i ve zdravém jídle, třeba ovoci.

Hlava nás někdy bolí třeba druhý den poté, co jsme pili alkohol. „Za to může často dehydratace, protože alkohol odvádí z těla vodu. Podobné je to třeba s kávou nebo s černým čajem,“ říká specialitka na výživu Hana Střítecká. Podle ní ale často nestačí dávat si pozor na to, co pijeme. Měli bychom sledovat také to, co jíme.

„Bolest hlavy můžou odstartovat především aditiva, tedy takzvaná éčka.

Z těch třeba dusitany, glutamáty a umělá sladidla – aspartam,“ vyjmenovává Hana Střítecká a doplňuje: „Citlivější jedince ale může začít bolet hlava i třeba poté, co sní maso, zralé ovoce nebo vyzrálé sýry.

Problémem tentokrát není žádná chemie, ale látka, kterou tyto potraviny přirozeně obsahují. Jde o biogenní aminy, tedy tyramin. Ty také mohou být spouštěči bolestí hlavy.“

Jídlo, po kterém může hlava bolet:

  • ZRALÉ OVOCE: nejčastěji banány nebo třeba velmi zralé avokádo.  Čím zralejší, tím obsahují více biogenních aminů, tedy tyraminu.
  • SÝRY: především ty vyzrálé,  které také obsahují tyramin.
  • ĆOKOLÁDA:  kakao také obsahuje tyramin.  A čím je čokoláda takzvaně zdravější, tedy má vyšší obsah kakaa, tím více má také tyraminu.
  • SUŠENÉ OVOCE: často obsahuje další spouštěč bolesti hlavy, siřičitany, tedy oxid siřičitý, sledujte etikety!
  • VÍNO: kromě alkoholu obsahuje také siřičitany. Především červené víno obsahuje další problematickou látku, po které bolí hlava, třísloviny, tedy taniny.
  • OCET: některé octy obsahují také oxid siřičitý, bolet hlava vás tak může třeba po zdravém salátu, pokud je zálivka právě z octu se siřičitany.
  • UZENINY:  Maso obecně také obsahuje biogenní aminy, uzeniny pak navíc dusitany, a to dokonce i velmi kvalitní šunky. Méně kvalitní uzeniny pak ještě navíc dochucovadlo, tedy glutamát. Právě ten způsobuje řadu problémů. Může se to týkat i méně citlivých jedinců. Kromě bolesti hlavy se můžou projevit třeba trávicí potíže.
  • INSTANTNÍ JÍDLA:  polévky z pytlíku, instantní nudle apod. obsahují řadu éček, především však právě nejproblematičtější spouštěč migrén – glutamát. Ten najdete i v řadě kořenících směsí.
  • ŽVÝKAČKY, LIMONÁDY: a vše, kde se místo cukru přidává umělé sladidlo a další spouštěč bolestí hlavy – aspartam.

Bolesti hlavy

Bolest hlavy je jedním z nejčastější neurologických onemocnění v populaci. Různé typy bolestí hlavy občas postihnou přes 90% populace. Neléčená nebo špatně léčená bolest hlavy je častým důvodem absencí v zaměstnání a nízké pracovní výkonnosti. Svému nositeli přináší většinou zbytečné utrpení.

Proč hlava bolí?

Co bolí když nás bolí hlava? Kosti lebky a mozková tkáň samotné nikdy nebolí, protože nejsou zásobené nervovými vlákny přenášejícími bolest. Naopak bolestivé jsou nervové pleteně a nervy probíhající mezi kůží a lebečními kostmi . Bolet mohou také svaly a cévy na bazi mozku a ty které zásobují tkáně vně od lebečních kostí.

Nervová zakončení přenášející bolest se nazývají nociceptory a mohou být stimulována stresem, svalovým napětím, rozšířenými cévami a jinými provokujícími faktory bolesti hlavy. Stimulovaný nociceptor posílá zprávu nervovým buňkám v mozku aby jim sdělil, která část těla je postižená. Člověk si náhle uvědomí bolest palce nohy v případě stimulace nociceptorů na palci.

Budete mít zájem:  Tekutina V Koleni Příznaky?

Informaci o bolesti pomáhá přenášet mnoho chemických látek. Některé z těchto látek potlačujících bolest jsou nazývané endorfiny, což je řecký název pro „morfin uvnitř“. Jedna teorie tvrdí, že lidé trpící bolestmi hlavy mají nižší hladiny endorfinů než lidé, kteří bolestmi hlavy netrpí.

Kdy navštívit lékaře?

Pouze některé bolesti hlavy vyžadují pozornost lékaře. Bolest hlavy při vyčerpání, nevyspalosti či alkoholovém excesu vymizí spontánně, nebo po běžných analgeticích. Jiné typy bolestí hlavy mohou předznamenávat vážná onemocnění a vyžadují rychlou lékařskou pomoc.

Patří mezi ně:

  • Náhlá, prudká bolest hlavy
  • Náhlá, prudká bolest hlavy spojená se ztuhlostí šíje
  • Bolest hlavy spojená se zvýšenou teplotou
  • Bolest hlavy spojená se záškuby končetin
  • Bolest hlavy spojená se zmateností nebo ztrátou vědomí
  • Bolest hlavy po úrazu hlavy
  • Bolest hlavy spojená s bolestí oka či ucha
  • Přetrvávající bolest hlavy u lidí u nichž se před tím nevyskytovala
  • Opakující se bolesti hlavy v dětství
  • Bolest hlavy bránící v normálním životě

Která vyšetření využíváme při diagnostice bolestí hlavy

Mnoho typů bolesti hlavy má tak typické příznaky, že lze stanovit správnou diagnózu na základě dobře odebrané anamnezy. Pacient může dostávat otázky jako: „Jak často máte bolesti hlavy? Kde hlava bolí? Jak dlouho bolest hlavy trvá? Kdy se u vás poprvé objevila bolest hlavy? „. Další dotazy mohou směřovat na spánek, rodinné problémy a pracovní zařazení.

Většina lékařů také zjišťuje údaje o proběhlých onemocněních, úrazech hlavy, šilhání, zánětech dutin, onemocnění zubů, problémech s kousáním a užívaných lécích.

Tyto údaje mohou silně podpořit podezření na migrénu nebo „cluster headache“. Kompletní neurologické vyšetření se zaměřuje na vyloučení mozkového aneurysmatu, meningitidy nebo nádorů mozku.

Krevní testy mohou odhalit poruchy štítné žlázy, anémii nebo infekční choroby, které mohou způsobit bolest hlavy.

Elektroencefa­lografie měří elektrickou aktivitu mozku. Může odhalit poruchu funkce mozku ale nemůže odhalit příčinu bolesti hlavy.

U nezvyklé bolesti hlavy může lékař ordinovat počítačovou tomografii mozku nebo nukleární magnetickou rezonanci.

Snímky pomohou odlišit například krvácení mozkových cév, mozkový nádor nebo jiná závažná onemocnění mozku. Obě nebolestivé a neinvazivní metody dokáží zobrazit detaily mozkové tkáně.

Při podezření na aneurysma – výduť na mozkové cévě je někdy prováděna mozková angiografie. Při této metodě je aplikována do cévy kontrastní látka, která na rentgenu zobrazuje cévní kresbu.

Diagnoza spadá do jedné ze čtyř základních skupin:

  • Cévní bolesti hlavy
  • Tenzní bolesti hlavy (ze zvýšeného svalového napětí)
  • Přetlakové bolesti hlavy (ze zvýšeného nitrolebního tlaku)
  • Zánětlivé bolesti hlavy

Cévní bolesti hlavy jejichž známým zástupcem je migréna mají svůj název odvozený od teorie o špatné funkci cévního systému mozku. Tenzní bolesti hlavy jsou spojené se zvýšeným napětím obličejových svalů a svalů krku. Přetlakové a zánětlivé bolesti hlavy jsou symptomem jiného onemocnění například mozkové mrtvice nebo zánětu dutin.

Co je to migréna?

Nejčastějším zástupcem cévních bolestí hlavy je migréna. Migrenozní bolest hlavy je obvykle charakterizována bolestí hlavy na jedné či obou polovinách hlavy, nevolností a někdy poruchami vidění.

Symptomy migrény

Liší se u dvou nejčastějších typů – migrény s aurou a bez aury.

Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma typy je přítomnost neurologických symptomů 10–30 minut před začátkem bolesti hlavy. Tyto symptomy se nazývají aurou. Postižený může mít jiskření před očima nebo dočasnou ztrátu zraku.

K dalším příznakům patří poruchy řeči, slabost horních a dolních končetin, brnění obličeje či rukou či zmatenost. Bolest u této klasické migrény je intenzivní, bodavá či pulsující na čele, zátylku, v okolí uší, čelisti či oka.

Obvykle začíná na jedné straně a může se šířit i na druhou. Trvá 1–2 dny.

Migréna bez aury je v populaci častější. Nepředchází jí aura. Někteří lidé mohou mít ale neurčité předzvěstné příznaky jako únavu, změny nálady, retenci tekutin. Při bolesti hlavy může být naopak průjem, časté močení, nevolnost a zvracení. Bolest hlavy může trvat 3–4 dny.

Oba typy migrény se mohou objevovat několikrát týdně nebo také jedenkrát za několik let. U některých lidí se objevuje migréna pravidelně – např. při menstruaci, v sobotu po vyčerpávajícím týdnu apod.

Příčina migrény

Mezi vědci nepanuje shoda o příčině migrény. Shodují se však, že hlavní změnou je průtok krve mozkem. Zdá se, že lidé s migrénou mají hyperreaktivní mozkové cévy reagující na různé podněty.

Podle nejpřijímanější teorie nervový systém odpovídá na určité podněty spasmem nervově zásobených cév na bazi mozku. Tyto spasmy uzavírají nebo zužují tepny zásobující mozek, skalp a oblast krku.

Při zúžení těchto cév je omezený průtok mozkem. Současně se uvolňuje s krevních destiček chemická látka nazývaná serotonin. Ten působí jako silná vasokonstrikční (cévy zužující) látka. Tím dále zhoršuje prokrvení mozku.

Snížené prokrvení mozku snižuje zásobení kyslíkem. Podobné symptomy se objevují u mozkové mrtvice.

Jiné cévy v mozku reagují na snížení dostupnosti kyslíku rozšířením a tím pomáhají zásobovat strádající oblasti. Toto rozšíření průsvitu tepen se šíří i na tepny skalpu a krku.

Při něm se uvolňují látky nazývané prostaglandiny. Dále jsou uvolňovány jiné látky způsobující zánětlivou reakci a bolest. Cirkulace těchto látek a tlak rozšířené stěny tepen dráždí bolestivá zakončení.

Výsledkem tohoto procesu je intenzivní bolest hlavy.

Migréna u žen

Vyskytuje se častěji. Může být vázána na menstruaci, porod, nebo může vzniknout po menoupauze. Antikoncepce obvykle bolest hlavy zvýrazňuje, u některých žen ji však naopak může zmírňovat.

Vyvolávající podněty

Mnoho migreniků má postižené rodiče a příbuzné. Předpokládá se vrozená abnormalita regulace napětí stěny tepen.

Bolest hlavy může vyvolávat stres nebo normální emoce, biologické příčiny i vlivy zevního prostředí. Únava, blikavé světlo, změny počasí a některé potravy mohou vyvolat migrénu.

Jiné formy migrény

Méně častými formami migrény jsou následující:

  • Hemiplegická migréna způsobuje přechodnou obrnu pravé či levé poloviny těla. Někteří lidé mají problémy s viděním a závratěmi. Tyto příznaky se objevují 10–90 minut před začátkem bolesti hlavy.
  • U oftalmoplegické migrény je maximum bolesti v okolí oka, pacient má dvojité vidění, pokleslé víčko nebo jiné potíže se zrakem.
  • Bazilární migrénu předchází závratě, dvojité vidění a špatná koordinace svalů. Objevuje se hlavně u adolescentů a mladých žen. Často je vázána na menstruační cyklus.
  • Beningní zátěžová bolest hlavy. Je vyvolána během, kašlem, kýcháním nebo předklonem. Přetrvává tyto aktivity pouze o několik minut.
  • Status migrenozus je řídké onemocnění, kdy intenzivní bolest hlavy trvá 72 hodin a déle. Bolest hlavy a nevolnost jsou tak intenzivní, že si vyžádají hospitalizaci. K tomuto stavu predisponuje úzkost a deprese.
  • Migréna bez bolesti hlavy je v podstatě aurou bez následné bolesti hlavy. Bolest se při migréně může objevit také v jiných částech těla, nebo může být spojena s horečkou.

Léčba migrény

V době kamenné byly u lidí trpících migrénou odstraňovány části lebečních kostí. Ve středověku byla migréna léčena podáváním kravských mozků a kozího trusu rozpuštěného v octě.

Nejčastěji je migréna léčena léky, biofeedbackem, omezením stresu a vyloučením některých potravin.

Pravidelná fyzická zátěž může také omezit frekvenci a trvání záchvatů. Vířivé a jiné koupele také pomáhají relaxovat.

Při záchvatu migrény může dočasně pomoci studený obklad na hlavu nebo stisknutí bolestivé tepny před uchem či bolestivého místa na hlavě.

Léky

Jsou dva typy léčby – preventivní a léčba samotného záchvatu.

Málo časté záchvaty jsou obvykle léčeny analgetiky. Lehká migréna může zareagovat na acylpyrin či aminofenazon podaný na začátku záchvatu. Malé množství kofeinu má také preventivní účinky. Většina migreniků však potřebuje silnější léky.

Nejčastěji používanými léky jsou tryptany. Váží se na serotoninergní receptory a tím brání účinku serotoninu. Nejlepší účinek mají při podání na začátku záchvatu. Podání léku lze opakovat. Tyto léky nejsou vhodné pro pacienty trpící anginou pectoris, basilární migrénou, vysokým tlakem a onemocněním cév či jater.

Ergotamin ovlivňuje dilatační stádium bolesti hlavy.

Při frekvenci záchvatu 3 a vícekrát za měsíc je doporučována preventivní terapie. Nejčastěji jsou podávány propranolol, methipranol, amitritptylin a IMAO – antidepresiva, kyselina valproová – antiepileptikum a verapamil – blokátor kalciových kanálků.

Relaxační metody a biofeedback umožňují lepší volní kontrolu napětí svalů

Dieta

Prospěch ze speciální diety může mít malá část migreniků. Spočívá ve vyloučení potravin provokujících záchvaty a častá malá jídla zabraňující hypoglykemii.

Příliš dlouhý spánek může také vést k hypoglykemii a vyvolat bolest hlavy.

Další informace na internetu

  • Sex a bolest hlavy
  • Žena a migréna

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector