Bioflavonoidy neboli vitamín p – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Maqui Pure obsahuje prášek z plodů Maqui, což jsou fialové bobule, podobné acai nebo nám blíže známým borůvkám. Ovoce…

Natural Medicaments Maqui Pure 90 kapslí — Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Zelený ječmen BIO obsahuje šetrně sušené listy mladého ječmene, které přirozeně obsahují organicky vázané vitamíny,…

-33 %

Natural Medicaments Zelený ječmen BIO 250 g —

pozítří u vás 598 Kč 399 Kč

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Maitake, neboli Trsnatec lupenitý, je houba pocházející z Japonska a její doslovný překlad je tančící houba. Je…

-60 % Bestseller

Natural Medicaments Maitake 500 mg 90 kapslí —

pozítří u vás 499 Kč 199 Kč

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Chaga, neboli Rezavec šikmý, roste na kmenech stromů, nejčastěji bříz, v oblastech východní Evropy a Sibiře. Sbírá se…

-8 % Bestseller

Natural Medicaments Chaga 500 mg 90 kapslí —

pozítří u vás 599 Kč 549 Kč

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Čaga + reishi a rakytník je produkt s originálním složením pouze z přírodních zdrojů se silným antioxidačním účinkem.

Bestseller

Terezia Company Čaga + reishi a rakytník 60 kapslí — Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Mumio je horská pryskyřice nazývaná také ‚Slzy hor‘ nebo ‚Černé zlato‘.

Natural Medicaments Mumio 250 mg 90 tablet — Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Přípravek GS Vitamin C 1000 + šípky obsahuje vitamín C v mega dávce 1000 mg s postupným uvolňováním, který přispívá k…

GreenSwan GS Vitamin C 1000 + šípky 100 tbl. + 20 tbl. ZDARMA — Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

1 kapsle produktu Super česnek je ekvivalentem 1000 mg čerstvého česneku.

-31 %

Natural Medicaments Super Česnek 100 kapslí —

pozítří u vás 129 Kč 89 Kč

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Ženšen korejský přispívá k normální hladině glukózy v krvi. Podporuje fyzický výkon, pomáhá udržovat fyzické a…

Natural Medicaments Ženšen + vitamín E 60 kapslí — Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Vitamín C prášek Premium je antioxidant, který příspívá k ochraně buněk před oxidačním stresem. Podporuje také…

-60 %

Allnature Vitamín C prášek Premium 250 g – Extra výhodné balení pro celou rodinu —

pozítří u vás 299 Kč 119 Kč

Selen je nekovový prvek ze skupiny chalkogenů, má pro lidský organizmus značný význam. Přispívá k ochraně buněk před…

MedPharma Selen 100 µg 100 tbl. + 7 tbl. ZDARMA —

Bio Mladý ječmen je přírodní produkt, který obohacuje stravu o řadu vitamínů, minerálů, enzymů, chlorofyl a jiné…

-47 %

Allnature BIO Mladý ječmen prášek 250 g —

pozítří u vás 374 Kč 199 Kč

Lecitin normalizuje činnost srdce a oběhového systému, přispívá k normální činnosti mozkových funkcí. Má antioxidační…

Natural Medicaments Super Lecitin + E 100 tob. —

Ostropestřec Max obsahuje extrakt ze semen ostropestřce mariánského, který se již po staletí užívá v tradiční…

Noventis Ostropestřec Max 3500 mg 45 + 15 kapslí —

Oregáno (Dobromysl obecná) bylo odedávna používáno jeko velmi užitečná rostlina. Její základní účinnou látkou je…

EkoMedica Czech Oregáno (Dobromysl obecná) – olej 50 ml —

Acerola vitamín je nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C. Toto balení obsahuje cca stejné množství přírodního vitamínu…

Grulich Acerola vitamín 100 g —

Přípravek GS Vitamin C 500 + šípky obsahuje vitamín C v dávce 500 mg s postupným uvolňováním, který přispívá k…

GreenSwan GS Vitamin C 500 + šípky 100 tbl. + 20 tbl. ZDARMA —

Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny.

-15 %

Natural Medicaments Goji Kustovnice čínská – 100% Bio šťáva 500 ml —

pozítří u vás 315 Kč 269 Kč

Vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, který vzniká nerovnováhou mezi volnými radikály a…

MedPharma Vitamín E 400 100 tob. + 7 tob. ZDARMA —

100% čistá Pampeliška jemně mletý kořen pro naše zdravé trávení, žaludek, játra, ale i močové cesty, ale i močové…

Salvia Paradise Pampeliška lékařská kořen mletý 100g —

Alveo je harmonizační bylinné tonikum. Jedná se o směs 26 extraktů z rostlin pocházejících z různých částí naší…

Akuna Alveo 950 ml —

Acai Slim – doplněk stravy s vysokým obsahem Acai berry. Acai Slim je určený k normální funkci metabolismu, napomáhá…

-10 %

DoktorBio Acai Slim 90 kapslí —

pozítří u vás 255 Kč 229 Kč

Green Trio Topnatur je produkt, který v jediné tabletě obsahuje tři ‚zelené ‚ potraviny. Chlorella, zelený ječmen a…

Topnatur Green Trio 540 tbl. —

100% čistý Kozinec blanitý kořen kapsle bohaté na antioxidanty a adaptogeny pro zdraví naší imunity, cév, srdce,…

Salvia Paradise Kozinec blanitý kapsle 60 ks, 120 ks

Měď ve formě mikročástic je nezbytná pro správný rozvoj a fungování organismu. Díky své tekuté formě je velmi dobře…

-28 %

Pharma Activ Tekutá měď 300 ml —

pozítří u vás 225 Kč 163 Kč

Vitamín C Time Release přispívá k normální funkci imunitního systému, je vhodný při zvýšené tělesné zátěži. Jedinečná…

-10 %

Unios Pharma Vitamín C 1000 mg Time Release 100 tbl. —

pozítří u vás 259 Kč 233 Kč

Vitamín C normalizuje odolnost organismu obzvláště v jarních a zimních měsících.

-10 %

Unios Pharma Vitamín C 1000 mg se šípkem 150 tbl. + Zinek 15 mg 60 tbl. ZDARMA —

pozítří u vás 278 Kč 250 Kč

100% čisté Lněné semínko mleté je bohaté na antioxidanty a příznivě působí na naše trávení, střeva, kontrolu…

Salvia Paradise Lněné semínko mleté 100 g, 300 g, 1000 g

Kapsle jsou vyrobeny z Ženšenu bílého BIO 6letého, kdy dosahuje nejvyšší zralosti. Ženšen má příznivý účinek na náš…

Salvia Paradise Ženšen pravý 6letý – Ginseng BIO kapsle 60 ks, 120 ks

Rozchodnice růžová neboli Rhodiola rosea zvyšuje odolnost nervového systému při únavě a stresu. Působí na kognitivní…

-32 %

Allnature Rozchodnice růžová 500 mg 60 kapslí —

pozítří u vás 219 Kč 149 Kč

Betavital je šetrným způsobem získaný extrakt z červené řepy obohacený o vitamín C, rutin a beta karoten. Obsahuje…

Klas Betavital 200 ml —

Hericium Korálovec ježatý patří mezi nejoblíbenější houby tradiční čínské medicíny.

-30 %

Allnature Hericium Korálovec ježatý 100 kapslí —

pozítří u vás 498 Kč 349 Kč

Kurkumin-piperin komplex je přípravek vyrobený z prášku kurkumy dlouhé a plodů pepřovníku černého.

-11 %

Natural Medicaments Kurkumin-piperin komplex 60 tablet —

pozítří u vás 379 Kč 339 Kč

Bivenol micro působí jako antioxidant a přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému.

-10 % S dárkem

Biomedica Bivenol micro 60 + 10 tbl. —

pozítří u vás 210 Kč 189 Kč

Glutathion je důležitým antioxidantem v lidském organismu. Je zvlášť významně zastoupen v játrech, kde podporuje…

SALUTEM Pharma Glutathion 1000 mg 60 kapslí —

100% čistý Kozinec blanitý jemně mletý kořen bohatý na antioxidanty a adaptogeny pro zdraví naší imunity, cév, srdce,…

Salvia Paradise Kozinec blanitý kořen mletý 100g —

Ašvaganda (Vitánie) kapsle pro náší duševní rovnováhu, stres, vitalitu, reprodukční funkce, únavu, spánek. Bylina je…

Salvia Paradise Ašvaganda – Vitánie kapsle 60 ks, 120 ks

Černý česnek s obsahem zdraví prospěšných látek ve vysokých koncentracích se vyznačuje širokou škálou pozitivních…

Terezia Company Černý česnek 60 tablet —

Dračí krev se získává ze stromu, který roste v amazonských oblastech Jižní a Střední Ameriky. Staří indiáni ji…

ORO VERDE Dračí krev (Sangre de Drago) 50 ml —

Zinek EXTRA 25 mg napomáhá k normální funkci imunitního systému, přispívá k plodnosti a dobré funkci reprodukčních…

Nutricius Zinek EXTRA 25 mg 100 tbl. —

Látky obsažené v Graviole příznivě působí na celý organismus. Lze je užívat i v případě oslabené imunity a i v…

-18 %

Natural Medicaments Graviola anona (Annona muricata) 90 kapslí —

pozítří u vás 390 Kč 319 Kč

Přípravek BIO Kurperin Epigemic je vytvořen z prášku z kořene kurkumy dlouhé a plodů pepřovníku černého v harmonickém…

Epigemic BIO Kurperin Epigemic 90 kapslí —

Lněný olej Wolfberry 250 ml panenský v RAW kvalitě je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin. Za studena…

Wolfberry Lněný olej 250 ml —

Doplněk stravy Moringa Premium přispívá k normální hladině glukózy v krvi.

-33 %

Natural Medicaments Moringa Premium 150 tbl. —

pozítří u vás 299 Kč 199 Kč

ActiVin je výtažek z červeného hroznového vína, speciálně pěstovaného pro tento účel v Kalifornii. Je řazen mezi…

-10 %

Unios Pharma ActiVin 60 kapslí —

pozítří u vás 175 Kč 158 Kč

100% čistý Kozinec blanitý tinkturas 0% alkoholu bohatá na antioxidanty a adaptogeny pro zdraví naší imunity, cév,…

Salvia Paradise Kozinec blanitý AF tinktura 50 ml, 30 ml

Lapacho, známé také jako ‚nápoj Inků‘, podporuje normální činnost ledvin, přispívá k regulaci krevního tlaku a…

Allnature Lapacho 50 g —

Použití: přípravek přispívá díky bohatému zastoupení vitamínů E a C a selenu k ochraně buněk před oxidativním stresem…

-10 %

Unios Pharma Selen + vitamín C a E 90 tbl. —

Budete mít zájem:  Slunečnice – jaké má využití a účinky na zdraví?

pozítří u vás 163 Kč 147 Kč

Doplněk stravy Fin Candimis obsahuje olej z oregana s hlavní účinnou složkou karvakrolem, vysoce kvalitní látkou s…

Finclub Fin Candimis 10 ml —

Chlorella + Spirulina – Sladkovodní řasa chlorella se sladkovodní sinicí spirulinou se vzájemně doplňují. Jejich…

Nupreme Chlorella + Spirulina 1 500 tablet —

Vitamín C podporuje obranyschopnost. Je to antioxidant, který přispívá k ochraně buněk před volnými radikály, ke…

-8 %

Nutricius Vitamín C 100% 50 g —

pozítří u vás 59 Kč 54 Kč

Aronie 100% šťáva je získávána z plodů aronie černoplodé nejmodernějším způsobem výroby.

EkoMedica Czech Arónie – 100% šťáva z plodu aronie černoplodé 500 ml —

Čistý tekutý vitamín E bez přídatných látek na bázi olivového oleje nezatěžuje žaludek, snadno se vstřebává sliznicí…

Marnys Tekutý vitamín E 30 ml —

100% čistý Ženšen pětilistý – Jiaogulan Thailand tinktura s 0% alkoholu pro zdraví naší imunity, jater, žaludku,…

Salvia Paradise Ženšen pětilistý – Jiaogulan AF tinktura 50 ml, 30 ml

Heřmánek bylinný čaj 50g Wolfberry. Směs šetrně usušených listů a voňavých květů heřmánku by neměla chybět v žádné…

Wolfberry Heřmánek bylinný čaj 50g —

Chlorella je zelená sladkovodní řasa, která je šetrným způsobem usušena a upravena tak, aby byly dokonale využity…

Natural Medicaments Česká chlorella se selenem 300 tbl. —

EkoMedica Granátové jablko 100 % šťáva je získávána z plodů granátového jablka, nazývaného také elixír mládí,…

EkoMedica Czech Granátové jablko – 100% šťáva z granátového jablka 500 ml —

Sladkovodní řasa chlorella se sladkovodní sinicí spirulinou se vzájemně doplňují. Jejich spojením v poměru 50 : 50…

Nupreme Chlorella + Spirulina 1500 tablet BIO —

100% čistá Lékořice lysá řezaný kořen pro naše zdravé trávení, imunitu, energii, nervy, duševní zdraví, močové a…

Salvia Paradise Lékořice koření 50 g, 150 g

Produkt Omega 3-6-9 obsahuje vitamín E a kyseliny omega 3: ALA (kyselina α-linolenová), EPA (kyselina…

Bioflavonoidy – síla skrytá v rostlinách

Víte, že červené víno nebo hořká čokoláda obsahují řadu bioflavonoidů, a proto může být jejich střídmá konzumace prospěšná pro naše zdraví?

Bioflavonoidy, které se někdy označují také zkráceně jako flavonoidy nebo jako vitamin P, jsou rostlinné látky, které vznikají jako takzvané sekundární metabolity rostlin.

To jsou látky, které většinou nejsou nezbytně nutné pro život rostlin, ale zastávají v jejich organismu velmi důležité funkce. Bioflavonoidy mají v rostlinách velmi často úlohu barviv, což je velmi důležité z ekologického hlediska.

Propůjčují mnoha plodům jejich barvu – například žlutou, oranžovou, červenou nebo fialovou (citrusové plody, švestky, meruňky, třešně, borůvky nebo šípky).

Nejvyšší koncentrace bioflavonoidů se, pro někoho možná překvapivě, nachází v bílé dužině citrusových plodů. Tyto látky se nacházejí pouze v potravinách rostlinného původu.  

Jedná se o rozsáhlou skupinu, do které můžeme zařadit více než 20 000 látek, z nichž asi 60 patří mezi nejznámější a nejvíce využívané v potravinářství a farmacii.

Tyto látky mají podobnou chemickou strukturu, a spojuje je také pozitivní vliv na lidské zdraví.

Mezi jejich nejznámější účinky patří antioxidační působení a pozitivní vliv na zdraví cév.

Mezi nejznámější bioflavonoidy patří:

  • kvercetin,
  • rutin,
  • hesperidin,
  • diosmin,
  • epikatechin,
  • proanthocyanidiny,
  • citrin.

Automatický překlad do češtiny k dispozici (návod pro nastavení) Zdroj: www.youtube.com

Funkce v organismu člověka

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi rozsáhlou skupinu látek, se všeobecně pozitivními účinky na naše zdraví, je poměrně složité charakterizovat funkce a účinky v lidském organismu. Je jich totiž celá řada. Pojďme se vysvětlit a popsat alespoň některé z nich.

Mezi nejznámější a nejvyužívanější funkci bioflavonoidů v lidském organismu patří antioxidační působení. Jedná se o působení proti vzniku oxidačního stresu.

Ten vzniká při nadbytku reaktivních volných radikálů v organismu a může vyvolat vznik mnoha různých onemocnění. Pravidelná konzumace potravin, které přirozeně obsahují bioflavonoidy, je účinnou prevencí vzniku například cukrovky 2.

typu, kardiovaskulárních onemocnění (onemocnění srdce a cév), Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby nebo i nádorových onemocnění. Bioflavonoidy vykazují synergické účinky s dalšími antioxidanty. To znamená, že své účinky navzájem podporují a násobí.

Právě proto je velmi vhodný jejich společný příjem – například v přirozené formě čerstvé ovoce a zeleniny.

Druhým nejznámějším účinkem bioflavonoidů na lidské zdraví je jejich schopnost podporovat funkci celého kardiovaskulárního systému. Tento účinek je zajištěn díky unikátnímu spojení několika různých mechanismů působení.

Jednou z velmi důležitých komponent cévních stěn je kolagen, který je zodpovědný za pružnost a pevnost cév. Bioflavonoidy podporují optimální syntézu a funkci kolagenu, čímž také chrání celistvost neboli integritu cévních stěn.

Bioflavonoidy, zejména diosmin a hesperidin, působí venoaktivně následujícím mechanismem. Mají schopnost omezovat interakci leukocytů (bílých krvinek) s endotelem (vnitřní výstelkou tkání).

Tak dochází k redukci ulpívání leukocytů, jejich aktivace a migrace, které jsou jinak základními pochody při vzniku žilních onemocnění. Tyto účinky navíc podporuje protizánětlivé a antiedematózní (proti otokům) působení.

Těchto účinků se využívá především při podpoře mikroskopické sítě krevních vlásečnic. Souhrnně působí bioflavonoidy podpůrně při terapii křečových žil (i tzv. metličkových varixů), hemoroidů, krvácení z nosní sliznice, zvýšeného krvácení pod kůži a nepřiměřené tvorbě krevních podlitin (modřin).

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Podávání bioflavonoidů je velmi vhodné také u diabetických a prediabetických pacientů. Tyto látky totiž vykazují hypoglykemické působení – to znamená, že podporují udržování glykémie neboli hladiny krevního cukru v normálních hodnotách a napomáhají eliminovat její prudké výkyvy. Všeobecně bioflavonoidy podporují přirozený metabolismus sacharidů.

Mezi další zajímavé působení bioflavonoidů patří podpora správné funkce trávicího ústrojí, trávení a zažívání a metabolismu lipidů.

Dochází k podpoře správné funkce jater, včetně produkce žluči, která je zodpovědná za správné trávení látek tukové povahy.

Játra také fungují jako „čistička organismu“ – podporují detoxikaci organismu a jsou zodpovědná za přeměnu nebo vylučování škodlivých nebo toxických látek z těla. V neposlední řadě bioflavonoidy působí hepatoprotektivně – ochraňují játra proti negativním účinkům toxických látek.

V posledních letech probíhá také intenzivní výzkum cytoprotektivního a protinádorového působení bioflavonoidů. Výsledky současných studií ukazují na velmi slibné mechanismy, ale je za potřebí ještě mnoho dalších výzkumů a studií, které by potvrdily a objasnily, jak bioflavonoidy v tomto ohledu působí.

Všeobecně známé účinky bioflavonoidů

  • Antioxidační působení – podporují eliminaci negativního působení nadbytečného množství volných radikálů.
  • Podporují pevnost a pružnost krevních kapilár – podpora léčby křečových žil, hemoroidů a dalších cévních onemocnění.
  • Přispívají ke snižování krevního tlaku.
  • Podporují léčbu infekčních onemocnění.
  • Podporují rozšiřování krevních cév.
  • Působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Působí protizánětlivě – eliminují vznik a vývoj zánětů v organismu.
  • Působí cytoprotektivně – zvyšuje ochranu buněk před negativním působením toxických látek.
  • Působí protinádorově.
  • Podporují funkci a regeneraci jater.
  • Podporují funkci nervového systému.
  • Působí hypoglykemicky a antidiabeticky – podporuje prevenci vzniku diabetu mellitu II. typu.
  • Působí hypolipidemicky – napomáhá optimalizaci lipidového metabolismu.
  • Antibaktriální, antiparazitární a antivirové působení.
  • Detoxikace organismu.

Historie

Bioflavonoidy byly součástí přirozeného jídelníčku našich předků, aniž by věděli o tom, kolik příznivých účinků jejich konzumace na naše zdraví má. Zejména v našich oblastech díky konzumaci pohanky byl jejich přísun vysoký. Do zájmu chemiků, biochemiků, lékařů a farmaceutů se tyto složky dostaly až mnohem později – poprvé zhruba v 80.

letech 19. století. V té době začaly první pokusyo využití flavonoidů v oboru chemotaxonomie. Na základě tohoto systému se využívalo kvalitativních i kvantitativních shod a odlišností v obsahu chemických látek v organismech ke stanovení jejich příbuzenských vztahů. V té době byly flavonoidy začleněny také do slavné Darwinovy vývojové teorie.

Bioflavonoidům se dále podrobněji věnoval německý chemik Friedlieb Ferdinand Runge, který ve 30. letech 19. století izoloval a analyzoval třísloviny ze stromu Acacia catechu. Tento vědec stojí také za objevem flavonolu kvercetinu, který poprvé izoloval z chmelu a routy zahradní. Později bylo zjištěno, že jeho nejvyšší obsah je v cibuli kuchyňské.

Ve 2. polovině 19. století došlo k významnému rozšíření znalostí bioflavonoidů. Intenzivně se zkoumala jejich chemická stavba, význam v rostlinných organismech a účinky na lidské zdraví. V této době byla objevena celá řada nových bioflavonoidů v ovoci, zelenině, čaji nebo tabáku.

Začátkem 20. století docházelo postupně k objevování nových a nových látek, které byly zařazovány mezi bioflavonoidy. Jednalo se například o anthokyanidiny nebo lenkoantokyanidiny.

Z citronu byla izolována směs látek, o které se zjistilo, že působí proti onemocnění skorbut (neboli kurděje). Skupina francouzských vědců vyslovila domněnku, že tato směs obsahuje dvě formy vitaminu C.

Budete mít zájem:  Autoimunitní hepatitida – příznaky, příčiny a léčba

Mysleli si, že jedna z nich působí jako rostlinné barvivo a ta druhá působí antipermeabilitně a antihemoragicky. Tato teorie byla však později vyvrácena.

V letech 1936 až 1938 se datuje vznik dnes známého označení pro skupinu těchto účinných látek – vitamin P.

Vědecká skupina kolem maďarského biochemika a fyziologa Alberta Szent-Györgyi použila poprvé toto označení na základě hlavního společného účinku všech bioflavonoidů – jedná se o ovlivnění permeability neboli propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Podle prvního písmene vznikl název vitamin P.

 Tato skupina později také izolovala z citronu pevnou látku citrin a identifikovali ji jako směs eriodictyolu a hesperidinu. V roce 1952 byl poprvé oficiálně zaveden pojem flavonoidy a byly také přesně chemicky charakterizovány. 

Další intenzivní studium farmakologických účinků následovalo zejména v letech 1940 až 1970. V této době vznikly také první farmaceutické preparáty s obsahem bioflavonoidů – např. Venoruton, Rutaskorbin, Askorutin nebo Iproflavon.

V roce 1968 však americké vědecké instituce (The American Institute of Nutrition a The Journal of Biological Chemistry) odmítly vitaminovou povahu flavonoidů, doporučily stažení farmaceutických preparátů s jejich obsahem z trhu a doporučily používání nového názvu – bioflavonoidy.

Na konci 20. století stále vzrůstal zájem vědců, lékařů i farmaceutů o znalosti o účincích bioflavonoidů na lidský organismus. Tento trend trvá vlastně dodnes. Stále se zkoumají přesné mechanismy účinků a působení bioflavonoidů na metabolismus, pojiva a jejich vliv na aktivitu některých enzymů v našem organismu.

Do popředí zájmu se dostává nutriční hodnota bioflavonoidů, jejich antioxidační aktivita a především jejich vztah k prevalenci civilizačních chorob a celkový vliv na metabolismus lidského organismu. V současnosti se celá řada bioflavonoidů řadí i mezi přírodně chemoprotektivní látky.

Další bioflavonoidy jsou testovány na další biologické účinky – například antikarcinogenní nebo antiaterogenní. V dnešní době nastává velký zájem o tzv. funkční potraviny a bioflavonoidy zde mají své nezastupitelné místo.

Stále ještě však neznáme přesně veškeré jejich účinky a mechanismy působení, a proto je nezbytně nutné dále pokračovat v jejich studiu, abychom do budoucna měli kvalitní a ověřené informace, kterých bychom se mohli držet.

Doporučený denní příjem

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Bioflavonoidy můžeme všeobecně charakterizovat jako přirozenou součást naší stravy. Pokud jsou konzumovány jako součást kvalitních potravin, nehrozí zde žádné předávkování, ani negativní účinky z nadměrného příjmu. Vzhledem k jejich přirozenému charakterunení ani nijak legislativně stanoven jejich doporučený nebo maximální denní příjem. V případě potřeby můžeme bioflavonoidy konzumovat i v koncentrované podobě ve formě doplňků stravy. U těchto přípravků jsme však, v porovnání s kvalitními potravinami, ochuzeni o komplexní účinek díky synergickému efektu mnoha obsažených makro i mikro nutrietů. Pokud konzumujete bioflavonoidy ve formě doplňků stravy, dodržujte vždy doporučené dávkování dle doporučení výrobce. Tato doporučení se může lišit dle typu výrobku a především dle obsahu a koncentrace použitých obsahových látek.   

Doporučený denní příjem bohužel u této skupiny látek není stanoven, platí zde ale poměrně jednoduché pravidlo. Pokud budeme konzumovat co nejvyšší množství kvalitních, průmyslově nezpracovaných potravin, s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny, zcela jistě si zajistíme optimální příjem bioflavonoidů a navíc i celé řady dalších velmi hodnotných živin.

Pokud se u Vás vyskytnou určité zdravotní komplikace, nebo Vám doporučí lékař nebo farmaceut doplnit stravu a koncentrovanou formu bioflavonoidů, zvolte kvalitní produkty od ověřených výrobců, nakupujte v lékárnách nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Neporučujeme nakupovat doplňky stravy od neznámých překupníků na internetu, kde si nemůžeme být jistí původem, kvalitou ani zdravotní nezávadností prodávaných produktů.

Nejdůležitější přírodní zdroje

 Bioflavonoid  Přírodní zdroje
 kvercetin  cibule, kapusta, jablka, červené víno, černý a zelený čaj, 
 rutin  pohanka, artyčok, chřest, borůvky, slupky jablek, rajčat,  kůra citrusů
 diosmin  routa vonná
 hesperidin, naringenin, naringin, citrin  kůra citrusových plodů
 katechiny (katechin, epikatechin, epigallokatechin  a jejich estery)  zelený a černý čaj,  kakao, čokoláda, červené víno
 proanthokyanidiny (PAC)  ovoce (jablka, hrušky), čaj, kakao, čokoláda, červen víno
 genistein  sójové boby

Toxicita

Všeobecně je užívání bioflavonidů považováno za zcela bezpečné, pouze v ojedinělých případech se může vyskytnout alergická reakce.

Pokud se u Vás po užívání bioflavonoidů objeví neobvyklé zdravotní projevy jako je například kopřivka, svědění pokožky, nevolnosti, průjem, zvracení apod., přestaňte je okamžitě užívat a poraďte se se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Zvýšený příjem biofavonoidů v koncentrované podobě v doplňcích stravy se nedoporučuje dětem do 3 let a těhotným a kojícím ženám pouze po konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Pokud užíváte léky na ředění krve, poraďte se prosím dopředu se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem, abyste předešli případným nechtěným negativním účinkům. 

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) není možné pro bioflavonoidy používat žádná zdravotní tvrzení.

Zajímavosti

  • Bioflavonoidy jsou někdy označované také jako vitamin P, i když se nejedná o vitamin v pravém slova smyslu (vitamin je látka, která je nezbytně nutná pro správnou funkci organismu – bez jejího příjmu dochází dříve nebo později ke vzniku onemocnění, případně až ke smrti). Pojem vitamin P vznikl podle prvního písmene jejich hlavního společného účinku, což je ovlivnění permeability neboli propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost je dána podporou tvorby pružného kolagenu, který zajišťuje dobrý stav cév.
  • Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní látky, je vhodný jejich dlouhodobý příjem, který působí jako podpůrná léčba i účinná prevence proti vzniku nejrůznějších onemocnění.
  • Citrusové bioflavonoidy se v odborné literatuře označují také někdy jako „hesperidinový komplex“.

— konec článku —

Bioflavonoidy

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách. Flavonoidy jsou sloučeniny odvozené od polyfenolů, resp. heterocyklu flavonu. V současné době je známo těchto látek přes 20 000. Tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné, nemůžeme je tedy označit jako klasické vitamíny. Pro nás jsou spíše přírodním lékem.

Lze se bez nich obejít, při pravidelném užívání však dokáží pomoci při mnoha nemocech, a to jak v léčbě, tak při prevenci. K nejznámějším patří rutin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin a další.

V přírodě mají funkci barviv a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zabarvení. Některými autory jsou bioflavonoidy zařazovány do skupiny tzv. vitamínů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovlivnění tzv. permeability, tj.

propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy – pružného kolagenu. Co se týče výskytu v přírodě, jsou přirozeně přítomné ve slupkách citrusových plodů, ale také v dalších druzích ovoce, plodech šípku a zelenině.

Oblíbeným zdrojem flavonoidů je rovněž červené víno. Ani zapřísáhlí abstinenti nejsou v tomto ohledu nijak diskriminováni. Vhodnými zdroji jsou v podstatě všechny druhy ovoce a zeleniny.

Nacházíme je hlavně v citrusovém ovoci, švestkách, višních, malinách, ostružinách, jahodách, ale také v šípcích, paprikách, mrkvi, zeleném salátu, rajčatech a dalších. Z obilovin je na bioflavonoidy bohatá pohanka. Obsahuje hlavně rutin.

V citrusovém ovoci je největší koncentrace bioflavonoidů v bílé dužině, která se nachází pod povrchovou slupkou (je to právě ta část, kterou s takovou pečlivostí odstraňujeme zrovna našim dětem …). Využití a možné kombinace bioflavonoidů s našimi stávajícími produkty jsou velice pestré.

Nezastupitelné místo mají při léčbě paradentózy společně s vitamínem C, kdy jsou velmi důležité jako ochrana vitaminu C a samostatně působí jako ochrana pružnosti cévní stěny a dále slouží jako antioxidanty.

Bioflavonoidy se řadí k nejúčinnějším antioxidantům rostlinné říše a tudíž je využijeme k ochraně buněk před negativními účinky volných radikálů.

Jak již bylo zmíněno, v přírodě doprovází hlavně vitamín C. Zde působí v roli jakéhosi ochránce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou výstižným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší.

Z hlediska působení na mikroskopickou kapilární síť krevních vlásečnic působí pozitivně při léčbě jak klasických křečových žil, tak tzv. metličkových varixů, hemeroidů, krvácení z nosní sliznice, zvýšenému krvácení pod kůži a nepřiměřené tvorbě krevních podlitin, kterými jsou postiženy zejména ženy.

Prokázaný protivirový a protibakteriální účinek je společně s již uvedeným synergicky působícím vitamínem C jednou z důležitých zbraní našeho imunitního systému v boji proti infekcím. Nezanedbatelná jistě není ani schopnost vyvazovat v organismu těžké kovy a podporovat jejich vylučování ven z organismu.

Budete mít zájem:  Mé dítě špatně chodí – co to může být?

Mezi hlavní nepřátele bioflavonoidů patří – stejně jako je tomu u vitamínu C – teplo a světlo, var, voda, kyslík a kouření. Z léků Acylpyrin, některé léky na spaní a antikoncepční tablety. Flavonoidy jsou metabolizovány v játrech, vylučují se močí (jejich metabolity lze prokázat cca za 48 hodin po podání), částečně i žlučí a malé množství vypařováním.

Vstřebávají se velmi rychle, hlavně v tenkém střevě, již za hodinu je možno je prokázat ve slinách. Vylučování metabolitů po podání ústy lze v moči pozorovat za cca 48 hodin. Důležitá je i střevní flora – ze střevního traktu býložravců byla izolována řada mikrobů, které štěpí např. bioflavonoid rutin.

Při předávkování vitamínem P můžete pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky mohou působit toxicky na naše ledviny. Neužívejte flavonoidy, pokud u vás byla prokázána přecitlivělost na tyto látky. Užívání vitamínu P by se žena měla vyhnout také tehdy, je-li těhotná nebo pokud právě kojí.

Užívání flavonoidů Vám často také doporučí lékař. Nejčastějším důvodem jsou křečové žíly, zvláště jsou-li spojeny s častějšími otoky a záněty.

Antioxidanty – elixír dlouhého mládí?

Co je na antioxidantech tak zázračného? „Tyto látky jsou schopné snižovat takzvaný oxidativní stres, ke kterému dochází v organismu každého člověka.

Oxidativní stres stojí v pozadí aterosklerózy a vůbec všech srdečně cévních onemocnění nebo za autoimunitními nádorovými onemocněními,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Antioxidanty stres snižují, vychytávají takzvané volné kyslíkové radikály, a tím člověka chrání.

Vsaďte na sytě zbarvené plody

Těchto látek důležitých pro zdraví člověka je dlouhá řada. „Patří sem například vitamín A, betakaroten a tomu příbuzné látky, vitamíny E, C, dále pak zinek selen,“ dodává dietoložka.

Bioflavonoidy neboli vitamín P – jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

TIP: Zkuste recept na hummus z červené řepy

Dobrým zdrojem je i čínské zelí a do určité míry luštěniny, zejména červené fazole a tmavě zbarvené odrůdy fazolí.

Bioflavonoidy – vitamín P

Životadárnými přírodními sloučeninami, které mají díky antioxidačnímu působení vliv na naše zdraví, jsou i bioflavonoidy, neboli vitamín P.

Mají kladný vliv právě na cévy, které regenerují a zpevňují. Ve větším množství je obsahuje víno, proto se v přiměřeném množství doporučuje zejména při srdečně-cévních obtížích.

Bioflavonoidy se nacházejí také v čokoládě, zejména hořké, a to díky kakau.

Dalším flavonoidem je například citrín obsažený v blankách dužniny citrusových plodů, zejména v bílé nahořklé slupce pod kůrou plodu. Velké množství flavonoidů je i v plodech ostropestřce mariánského nebo aronii neboli černém jeřábu. Mezi nejsilnější flavonoidy patří také ostružiny, lékořice, černý rybíz, granátové jablko, olivy a olivový olej.

Plody neloupejte, jezte i slupky

„Největší koncentrace antioxidantů je na povrchu plodu, tedy ve slupce a pod ní. Proto je ideální zeleninu a ovoce jíst neloupané,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Chcete-li svému tělu dodat co nejvíce tohoto přírodního „elixíru zdraví“, jezte plody hlavně syrové. „Účinek antioxidantů tepelná úprava až na výjimky snižuje.

Výjimkou jsou například rajčata, která mají vyšší množství takzvaného lipenu hlavně po tepelné úpravě, například v kečupu,“ objasňuje dietoložka.

Dopřejte si sklenku piva

Z hlediska antioxidantů je prospěšné mírné pití nejen vína, ale i piva. Pivo, díky sladu a chmelu, z nichž se vyrábí, obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek, kterým jsou antioxidační a protirakovinné účinky připisovány.

V případě alkoholu však neplatí, čím více tím lépe. Vhodná dávka pro dospělého muže je asi 40 gramů alkoholu za den, tedy asi dvě piva. Důležité také je, vypít toto množství během celého dne, nikoliv najednou.

Pro ženy je optimální dávka alkoholu menší.

Pijte čaj

Řadu prospěšných látek obsahuje také čaj, zejména zelený. Důležitá je doba jeho louhování. Měl by se louhovat asi dvě minuty. Po delší době přechází do výluhu více taninu, jehož konzumace již není žádoucí.

Tablety přírodu nenahradí

Antioxidanty můžeme tělu dodávat také v tabletách. Na trhu najdeme poměrně velký výběr výrobků. Potíž je ale v tom, že člověk se v tomto případě dokáže síle a dokonalosti přírody jen přiblížit. „Nikdy to nemá takový efekt. V čerstvém plodu působí všechno se vším. Jde o nuance, jichž nelze v laboratoři nikdy dosáhnut,“ dodává Karolína Hlavatá.

Účinná je jen pestrá strava

Antioxidační látky spolu navzájem „spolupracují“. Fungují ve velmi propracovaném systému antioxidační ochrany, je proto důležité je přijímat v komplexu. Proto organismu nejvíce i v tomto ohledu prospěje pestrá a vyvážená strava, v níž nebude chybět ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, maso, mléko a mléčné výrobky.

Kyselina askorbová, nebo vitamín C?

Přírodní nebo syntetický? Vitamín nebo konzervant? Každý den nebo dvakrát za rok?

pixabay.com

O vitamínu C slyšelo určitě každé malé dítě. Že je výhodné ho denně doplňovat do našeho organismu, vešlo do podvědomí široké veřejnosti. Že se nachází v ovoci a zelenině, se učí na základní škole. Víme ale, proč se o něm vede tolik polemik? Co to vlastně je za sloučeninu? A proč ji nestačí doplnit dvakrát za rok, ale je nutné ji do těla dodávat každý den?

Zkusím na tyto a podobné otázky jednoduše odpovědět

Z chemického hlediska je vitamín C kyselina askorbová C6H8O6. Tuto informaci najdeme na stránkách učebnic chemie i na internetových vyhledávačích.

Současně tam ovšem najdeme další důležitou informaci, totiž, že kyselina askorbová je jeden z nejrozšířenějších konzervantů s označením E300.

Nabízí se otázka: Je kyselina askorbová zdraví prospěšný vitamín, nebo konzervant? Pojďme tuto záhadu rozklíčovat.

Vitamín C je pro naše tělo nepostradatelná ve vodě rozpustná živná látka. Většina živých tvorů na naší planetě si ho umí, v případě nutnosti, sama vyrobit. Bohužel člověk patří mezi tvory, kteří tuto schopnost nemají. A proto, jediný způsob, jak ho naše tělo může získat, je potravou, nebo potravinovými doplňky.

Můžete si říct, že máte vyhráno, protože denně zkonzumujete banán, jablko a vymačkáte si do čaje šťávu z citronu. Musím vás zklamat. Aby zdravý člověk dostal do těla denní dávku vitamínu C, což je 200mg, musel by sníst minimálně 2kg ovoce.

Pokud je člověk nemocný, jeho potřeba se mnohonásobně zvětší, takže k prevenci by musel zkonzumovat asi 20kg ovoce. Vitamín C totiž snadno podléhá oxidaci, takže utržené zralé ovoce ztrácí každých 10 dní 50% jeho původního množství.

Tepelným zpracováním se snižuje obsah vitamínu C asi o 10% za každých 5 minut vaření a o 50% při sušení. Jestliže je vitamín C takto nestabilní, jak je možné, že se používá jako konzervant?

Správná otázka, která nás posunuje o krok blíže k poznání, že vitamín C patrně nebude to stejné, co kyselina askorbová

Vitamín C je biologický komplex, který kromě kyseliny askorbové musí obsahovat i další látky: bioflavonoidy, tyrosin a vitamín P.

Ke správné biochemické aktivitě jsou důležité také některé minerály v jejich přírodní podobě a ve správných poměrech. Mezi takové minerály patří například selen a zinek.

Vše pohromadě působí synergickým efektem (účinky se násobí) a tvoří biologický komplex zvaný vitamín C.

Pokud tedy konzumujeme pouze kyselinu askorbovou a doufáme v blahodárné účinky na náš organismus, je to jako bychom místo Mercedesu vlastnili pouze jeho karoserii a chystali se objet Evropu. Dáte mi jistě za pravdu, že se to nepodaří. A nejen to.

Pokud budeme konzumovat pouze syntetickou kyselinu askorbovou – v přírodě se nevyskytuje – nejen, že si nevylepšíme zdraví, ale můžeme si ho poškodit. Kyselina askorbová je totiž velmi účinná při usmrcování bakterií a parazitů.

Bohužel neumí rozlišovat mezi dobrými a špatnými bakteriemi, takže zničí i tělu prospěšné bakterie ve střevech, které jsou pro náš zdravý život nezbytné.

 

Jaká je z toho cesta ven?

Pečlivě vybírejte a čtěte složení nabízených výrobků. Pokud výrobek obsahuje pouze kyselinu askorbovou máte 100% jistotu, že před sebou máte pouze karoserii Mercedesu.

Nebo si snad myslíte, že výrobce párků, který ve složení mimo jiné uvádí kyselinu askorbovou, nás má tak rád, že nám do nich dal vitamín C? Pokud tomu věříte, zaútočte na uzenářství, protože podle tohoto vzorce platí, že čím více párků, tím více vitamínu C a tím také lepší zdraví.

Že vám na tom něco nesedí? Gratuluji! Zdravý selský rozum zvítězil nad bludem a reklamou.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *