Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Bezinky už kvetou. Krásně voní a jsou léčivé. Pokud kolem nich chodíte, líbí se vám jejich květy a nevíte, co s nimi. Pojďte se inspirovat.

Co obsahují květy černého bezuBezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Květy obsahují vitamíny A, B a C, silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou), cukry a minerály. Navíc krásně voní a jsou jedlé. Škoda je tedy nevyužít v naší jarně letní kuchyni. Máme je k dispozici zhruba měsíc, tak na nic nečekejme a vydejme se pro ně ven. V kuchyni pak s nimi můžeme kouzlit.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Můžeme si z nich udělat osvěžující bezový nápoj perfektní pro horké dny, protože bez má ochlazující účinky. Bezová voda vznikne prostým vylouhováním květů ve vodě. Dobrá je kombinace takovéhle domácí limonády s citrónem, případně mátou nebo meduňkou.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Do vody nebo domácích limonád si můžeme místo klasické šťávy připravit bezovou šťávu, samozřejmě zcela bez cukru a bez éček. 

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Ze šťávy pak v létě snadno připravíte naprostou delikatesu – bezovou zmrzlinu. Shodli jsme se, že lepší zmrzlinu jsme ještě v životě neměli. Kdybyste zmrazenou hmotu rozmixovali, mohli byste ji také podávat jako bezinkový sorbet. Fantazii se zkrátka ani u bezinky meze nekladou.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Jako sladkou chuťovku k svačině můžeme udělat kosmatice z celých květenství usmažených v těstíčku se skořicí. Nebo si je můžeme připravit na slano a podávat je jako křupavou složku talíře. Třeba místo řízků, když to projde. V každém případě i smažené bezové květy voní a chutnají po těch čerstvých. A co jej smažené a křupavé, to je vždycky dobré. Určitě to vyzkoušejte.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Pro jejich něžnou krásu a vůni se hodí i do ledových kostek spolu s dalšími jedlými květy. A pokud vám taky tak voní jako mě, můžete je z lásky k té vůni přidávat klidně do dezertů.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Protože květy černého bezu máme možnost sbírat jen krátce, ale jejich léčivý účinek se nám hodí po celý rok, je vhodné si v jejich sezóně nasušit jednu dvě lahve do zásoby.

Na chuť, hubnutí a léčení si pak z nich můžeme připravit čaj nebo odvar,které mají svá léčivá specifika (Černý bez je léčivý od květů až po kůru).

 

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

(Ne)vinný sirup z bezových květů | Zásadně zdravě – Jana Králiková

Tohle je taková fajnová verze našeho oblíbenýho letního sirupu. Jop. Řeč je o bezových kvítkách, který se běžně několik hodin macerujou ve vodě, na druhej den se smíchají s cukrem a citronovou šťávou tak, aby vznikl ten nejvoňavější základ pro osvěžující letní limonádu. Já jsem je letos zkusila namočit navíc do vína a výsledek je úžasnej! A tak se o něj s váma chci podělit.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Možná bezový sirup – neplést s bezinkovým, který se vyrábí z plodů (nikoliv z bezových květů), tedy z bezinek, všimla jsem si, že jsou na to někteří vyloženě hákliví (jasně, ať si to uříznou, když jim to vadí, ale víte jak, 🙂 někdy je dobrý nedráždit hada bosou nohou) – děláváte každý léto, a možná taky ne, a tak pokud si ho chcete vyzkoušet úplně poprvý, mohlo by se vám hodit pár dobrých rad, ke kterým jsem si došla řádkou vlastních pokusů a omylů.

Jak na sirup z bezových květů

Říká se, že bezový květ se nemá omývat, aby neztratil svoje aroma a je to pravda, ale nejen to. Já ho ani u výroby sirupu neoplachuju, i když v tomhle případě by to asi zas tak nevadilo. Každopádně u výroby limonády byste si omytím mohli způsobit nevratný škody, proč? Jukněte do receptu na bezovou Kolalokovu limonádu. 🙂

Na výrobu asi 2 l sirupu používám kolem 20 kusů květenství.

A protože je sbírám různě velký, tak u těch opravdu silně stavěných nůžkama odstřihávám ty pevný mezistonky.

Pokud má něco z rostlinky nevhodný vliv na aroma výslednýho bezovýho sirupu, tak jsou to právě přerostlý stonky květenství, který mají výraznější a lehce nahořklou chuť.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Pevný bezový mezistonky v bezovým květenství raději odstřihněte, můžou vám díky nim sirup i limonády zhořknout.

Na macerování květů můžete použít i obyčejnou vodu, já tentokrát chtěla vyzkoušet něco novýho, a tak jsem smíchala vodu se suchým vínem v poměru 1:1. Použila jsem Chardonnay Tarapaca 2018 (střední cenová). Ale nebojte, výsledný sirup neobsahuje alkohol. 😉

Sirup sladím světlým třtinovým cukrem. Můžete použít i obyčejný cukr nebo různé sirupy (jen opatrně s jejich barvou, můžou vám zbarvit výsledek). Já to nedělám. Je to jednak zbytečně ještě dražší (sirupy) a stejně je to pořád defakto cukr (sacharóza, fruktóza…).

Díky vínu chytne sirup další příjemnou vůni a rozehraje ještě o chlup víc vaše chuťový pohárky. Ale i tak je potřeba sirup dokyselit citronovu šťávou.

Já mám ráda citrusový aroma obecně (i s jeho kůrou), takže jsem do výluhu nakrájela celý jeden bio citrón s chemicky neošetřenou kůrou, a na závěr přidala nejen jako konzervant lžíci kyseliny citronový (bežně k dostání v potravinách).

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Bezový květ skvěle funguje i s meduňkou a šalvějí.

Sirupy z bezových květů jsou nejlepší jako perlivý osvěžení nejen v létě (a třeba i míchnutý s proseccem/ginem a okurkou), ale klidně i napodzim a v zimě s horkým lipovým čajem jako přípomínku rozkvetlýho počátku léta.

Moje maminka pak do sirupu vždycky kápla trošku lihu (nebo pálenky) a objela jím i zátku, kvůli delší trvanlivosti. Když si budete dávat pozor a sirup nekontaminujete ničím nežádoucím vydrží vám v chladnu, temnu a suchu i rok.

1. Nasbírejte si bezové květenství. Spíš víc než míň. Záleží na velikosti, ale 20ti kusům, které mám namysli odpovídají zhluky květů velké alespoň jako dlaň dospělého muže. 🙂

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

TIP: Pokud mají květenství pevné mezistonky, ostřihejte je. Mohou způsobit hořkost limonády stejně jako citronové pecičky.

2. Nakrájejte si jeden omytý citron na plátky a vyjměte zrníčka.

Budete mít zájem:  Emoční „detox“: 6 tipů, jak se zbavit negativních emocí

Postup:

1. Svařte víno s vodou, aby vyprchal alkohol. Zabere to asi 5 minut. Senzoricky sledujte, ucítíte to po čichu. 😉

TIP: Pokud použijete jen vodu převařenou (bez vína), nechejte ji důkladně vychladnout (!), jinak vám květy zhnědnou.

2. Bezové květy namočte do vychladlé směsi bílého suchého vína smíchaného s vodou v poměru 1:1 (750 ml:750 ml).

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

3. Přidejte citron na plátky a bezinky tak nechte macerovat v nálevu alespoň 24 hodin v suchu a chladnu přiklopené poklicí, ať se ničím nekontaminují.

4. Druhý den zceďte a bezinkové květy důkladně vyždímejte, ať má macerát pořádně silné aroma.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

5. Do infuzované vody přisypte cukr, vymačkejte šťávu ze dvou citronů a přidejte lžíci kyseliny citronové. Mírně zahřejte tak, ať se cukr dobře rozpustí (nevařte). Nechte zcela vychladnout a plňte do horkou vodou sterilovaných lahví.

TIP: Do lahve kápněte pár kapek lihu (nebo vysoko procentního tvrdého alkoholu), pokud chcete sirup delší dobu skladovat, a stejně tak potřete uzávěr a víčko.

Pak už jen na dno sklenice nalijte sirup, přidejte plátky citronu (nebo čertsvé bylinky: meduňku a šalvěj já s bezovým sirupem nejradši), pár kvítků na ozdobu a zajilte vychlazenou perlivou vodou. Ať vám chutná! 🙂

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů

Už stačí jen zalít vychlazenou perlivou vodou.

Květy černého bezu: hubnutí

Ano, jsou to právě nažloutlé květy černého bezu (Sambucus niger), které podporují hubnutí. Vyjděte si na procházku, vezměte si s sebou košík a nůžky a nasbírejte si bezové květy, pak si vyberte některý z našich receptů a začněte s domácí výrobou pomocníků na snižování váhy.

Květy černého bezu (Sambucus niger) se sbírají zhruba do konce června za suchého slunečného dne v pozdních dopoledních hodinách a nikdy ne po dešti!  A jsou to právě květy, které obsahují kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na žádoucí úbytek váhy. Jsou velmi účinné i při detoxikaci a vylučování škodlivin ven z těla.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů Květy černého bezu (Sambucus niger) podporují hubnutí (Zdroj: istock.com)

Květy černého bezu jsou vynikající potopudnou bylinkou s močopudnými účinky. Doporučují se při chorobách z nachlazení, podporují vykašlávání. Jsou osvědčeným přírodním prostředkem proti nadýmání a křečím trávicího traktu nebo neurologickým problémům.

 Příznivě také ovlivňují cévní stěny a pomáhají s kožními potížemi. Připravují se z nich léčivé čaje, tinktury, sirupy či pleťové vody.

Kromě toho, že květenství černého bezu pomáhají vyléčit mnoho nemocí, uplatní se skvěle taky v kuchyni: asi všichni znáte kosmatici – smažené květy v těstíčku, ale zkuste náš recept na studenou letní polévku, je to pochoutka.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů Nasbírejte si bezové květy a začněte s domácí výrobou pomocníků na hubnutí (Zdroj: istock.com)

Pleťová voda z čerstvých květů černého bezu

Zhruba 10 větších květenství černého bezu dejte do 250 ml vody, nechte přejít krátkým varem a nechte do druhého dne. Potom sceďte, nalijte do tmavé lahvičky a používáte dle potřeby.

Voda vydrží v lednici asi dva týdny. Pleťová voda z černého bezu je vhodná pro nečistou a mastnou pleť.

Ale také můžete použít na místa postižená celulitidou, kdy vodu jemně vklepáváte do postižených míst jednou denně nejméně po dobu jednoho měsíce.

Bezový ocet z květů

Asi 100 g čerstvě natrhaných bezových květů propláchněte, zbavte stopek a nechte osušit. Potom dejte do uzavíratelné lahve a zalijte 500 ml kvalitního bílého nebo červeného vinného octa. Uzavřete a uložte na tmavé a chladné místo. Po dvou týdnech je ocet připravený k použití. Nejvhodnější je ocet uchovávat v tmavé lahvi.

Bezový ocet je skvělým kořenícím přípravkem. Také má vynikající léčebné účinky. Pokud trpíte revmatickými potížemi, dejte si denně ráno nalačno 2 lžíce bezového octa a bolestivá místa jím potírejte. Bezový ocet je výborný stejně jako bezová pleťová voda v boji s celulitidou.

Tento ocet úspěšně používaly babky kořenářky na potírání pat nemocných s vysokou horečkou.

Letní polévka z bezových květů

Přibližně 300 g čerstvě nasbíraných květů černého bezu dobře propláchněte, spařte horkou vodou a dejte do 250 ml teplého mléka. Nechte asi 30 minut vyluhovat, potom sceďte.

  Do výluhu přidejte 1 lžíci akátového medu, špetku sušeného zázvoru a 3 žloutky a vše důkladně rozmíchejte a ještě prohřejte, ale nevařte!!! Polévku nechte vychladnout a pak dejte nejméně na 1 hodinu do ledničky. Před podáváním ještě můžete přidat pár kapek citronu.

Tahle výborná letní polévka podporuje metabolismus. A pomáhá zbavit se zbytečných kil.

Bezové květy a zdraví + několik zdravých receptů Recept na sekt z květů černého bezu (Zdroj: istock.com)

Sekt z květů černého bezu

Asi 10 čerstvých květů černého bezu propláchněte a nechte okapat. Nakrájejte 3 velké omyté citrony na tenké plátky, ze kterých odstraníte zrníčka. Do glazurované sklenice vložte bezové květy a citronové plátky, vše zalijte 250 ml čistého jablečného octa a přidejte 10 litrů neperlivé minerálky a 5 kg hnědého cukru a dobře promíchejte.

V otevřené nádobě (bez pokličky) nechte jeden týden rozležet, potom se sceďte skrz plátýnko. Nápoj naplňte do uzavíratelných lahví, které udrží tlak kvašení. Do každé lahve dejte pár zrníček rýže a nechejte odpočívat na tmavém studeném místě nejméně dva týdny. Lahodný sekt potom můžete zředit podle chuti minerální vodou.

Možná příště budete dávat více nebo naopak méně cukru, podle vlastní chuti. Sekt se podává se důkladně vychlazený.

Publikováno: 18. 5. 2018, Autor: Zdena Nováčková , Profil autora: Zdena Nováčková

Květy černého bezu zdravě zpestří jídelníček a doplní domácí lékárničku

Bez černý není třeba nijak zvlášť představovat, roste všude jako planý keř. Nemá žádné přehnané nároky na výživu, zabydlí se i na rumišti.

Majitelé zahrad přítomnost bezu moc nevítají. Třebaže údajně „vyhání“ krtky a hlodavce z pozemku, rychle se rozrůstá, zabírá příliš místa i světla, moc parády nenadělá a někdy se na něm drží mšice.

  • Někteří zahrádkáři si ale s bezem poradí – trpělivostí jej zformují do stromové formy, a pak mají jeho růst pod kontrolou (obrázek stromkového bezu je ze zahrádkářské kolonie v Krnově).

Bez černý přináší užitek  dvakrát. Jeho květenství se používá v kuchyni a pro domácí léčbu mnohých onemocnění. Kvete od konce května do června, záleží na teplotě a nadmořské výšce. V tu dobu se květenství bezu sbírají. Na podzim dozrávají jeho plody – černé kuličky zvané bezinky. I ty se hodí ke kuchyňskému a léčebnému využití.

Budete mít zájem:  Plavání se zraněním či otevřenými ranami: Co vám hrozí?

Aby nedocházelo k matení pojmů: Když se řekne „bezový“, je tím míněn produkt z květů. Pro pochutiny zhotovené z plodů černého bezu se používá výrazu „bezinkový“. Bezový květ tedy nejsou bezinky, a to i přes „všemocný“ argument, že jsme například bezovou limonádu našli jako bezinkovou „na netu“.

  • 5 větších květenství černého bezu
  • 300 – 400 g krystalového cukru
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • Oříšek pekařského droždí

Natrhaný černý bez rozložíme na tác a dáme na chvíli na světlé místo – nejlépe k otevřenému oknu. Případní broučcibudou mít čas rizikové stanoviště opustit a prchnout oknem (jdou za světlem).

Vymyjeme a vypaříme pětilitrovou nakládací láhev. Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout asi na 40 stupňů. Přelijeme do sklenice. Kartáčkem vydrhneme citron.

 Šťávu vymačkáme do sklenice, vymačkaný plod nakrájíme na kouskya rovněž dáme do roztoku, v kterém ještě rozpustíme kousek pekařského droždí velký asi jako lískový oříšek. Přidáme květy, ponoříme je do roztoku.

Zlehka, aby mohl vnikat a unikat vzduch, přiklopíme. Dáme na teplejší místo.

Kvasinky se pěkně namnoží, z cukru vyprodukují oxid uhličitý a už za 24 hodin je perlivý nápoj připraven.

Bezovou limonádu přelijeme do lahví – stačí „petky“. Nálevku vyložíme filtračním papírem nebo k podobným účelům určeným hustým textilem (plena). Láhve uskladníme v chladničce.

Svěží bezový nápoj můžeme připravit i bez použití kvasnic. V tom případě ale musíme dát trochu víc cukru (500 g).

Limonáda začne přirozeně kvasit, ale trvá to déle – asi týden, deset dní.

Kdybychom ji nechali kvasit ještě pár dní, začal by se tvořit alkohol, takže můžeme vyzkoušet i lehce opojnou variantu. Ta se ale musí hned spotřebovat.

Upozornění: Limonáda na všechny způsoby připravená má lehce projímavý účinek (dáno vlastnostmi bezu, podpořeno kvašením).

Pro někoho drobná komplikace, pro jiné zase úleva při dlouhodobé zácpě. Po bezové limonádě se také začneme víc potit (opět účinek bezu). Proto nás ale bezová limonáda tak dobře ochladí.

Limonádu (bez alkoholu) mohou i těhotné a kojící ženy. 

Květy černého bezu obalované ve vaječném těstíčku a pak osmažené jsou tradiční sezonní pochoutkou. Místně se jí říká kosmatice. Může se konzumovat slaná i sladká.

Příprava je jednoduchá: Z rozšlehaných vajec, hladké mouky, špetky soli a mléka (nebo vody, piva, vína) umícháme těstíčko husté asi jako na palačinky.

  • Když chceme jíst kosmatici naslano, měly by v těstíčku převládat vejce (na jedno vajíčko půl skořápky tekutiny).
  • Jestliže budeme jíst kosmatice sladké, může být v těstíčku víc mléka (na dvě vejce 250 ml) a méně soli – jen pár zrnek.

Květenství držíme za stonek, důkladně smočíme v těstíčku a stopkou nahoru vkládáme do rozpáleného sádla (slaná varianta) nebo do oleje (slaná i sladká). Zmírníme teplotu, počkáme, až těstíčko trochu ztuhne. Pak čistými „kuchyňskými“ nůžkami odstřihneme všechny silné stonky. Placičky obrátíme a zvolna dosmažíme.

  1. Mají-li být sladké, ještě horké je posypeme cukrem se skořicí.
  2. Slanou variantu podáváme jako chuťovku – je to dobré i studené, takže můžeme kosmatice nasmažit i jako originální pohoštění na zahradní party.
  3. Ale ze smažených kosmatic může být i regulérní a levný oběd či večeře – výtečně chutnají s novými bramborami či bramborovou kaší a s okurkovým nebo hlávkovým salátem.

Ani lidé s nesnášenlivostí lepku nemusí být o kosmatice ochuzeni. Existuje i další způsob přípravy smažených bezových květů, kdy není třeba používat mouku.

Z květenství odstříháme kvítka – jde to rychle. Smícháme je s vajíčky, aby vznikla hustší směs (na jednu porci počítáme dvě vejce a asi čtyři pět květenství). Trochu osolíme.

Do rozpáleného oleje lžicí klademe hromádky vajec s bezem. Vajíčko ze směsi trochu vytéká, ale to nevadí. Jakmile je trochu zatuhlé, bystře hromádky lopatkou obrátíme, svrchu přitlačíme.

 Syrová hmota z vrchní strany se rozprostře na již opečené vajíčko, vytvoří se celistvá placička.

Při střední teplotě placičky zvolna smažíme (ještě jednou nebo dvakrát otočíme, aby byly rovnoměrně propečené). Podáváme s novými brambory nebo s bramborovou kaší.

  • Tento způsob – s ostříhanými kvítky – můžeme zvolit i tehdy, když lepek nevadí. V tom případě vaječnou směs zahustíme trochou strouhánky. Placičky pak lze konzumovat i samotné.

Proč pořád uvádět jen recepty od babiček? Předpis na bezový sirup, v němž zůstanou zachovány všechny zdraví prospívající látky obsažené v bezových květech, dala spolu s fotografií své produkce k dispozici mladá hospodyňka Eva. Oproti jiným receptům obsahuje vyrobená šťáva méně cukru, zato má intenzívnější bezovou chuť.

Na 1 litr vody je potřeba:20 květenství černého bezu0,5 kg cukru (část může být hnědý přírodní nebo třtinový)

10 g kyseliny citronové

“Natrhaná květenství neoplachuji, smylo by se to nejcennější – pyl. Jen odstřihnu hlavní stopku. Do velkého hrnce vlijeme vodu v požadovaném množství. Nepoužívám „kohoutkovou“, nechutná mi.

Používám „studánkovou“ nebo svou oblíbenou stolní vodu. Je třeba počítat s tím, že bez zabere dost místa, proto hrnec plním vodou jen asi z 60 procent,” sděluje Eva své zkušenosti.

Do vody ponoříme květy a necháme v lednici 24 hodin louhovat.

Druhý den si připravíme textil na filtrování: starou plenu, utěrku, nechlupaté triko. Nesmí být prané v silném prášku nebo aviváži. Nálev s květy přecedíme a důkladně vymačkáme. Proto nevadí, jestli jsme přehlédli nějakého malinkého broučka.

Do nálevu nasypeme cukr – jedno kilo na dva litry – a kyselinu citronovou, 10 g na litr roztoku. „Dávám z menší části také hnědý přírodní nerafinovaný cukr nebo třtinový, sirup má pak lepší barvu a chutná trochu po karamelu.

Místo části kyseliny lze použít i šťávu z čerstvého citronu, ale je ji třeba vymačkat přes ubrousek, aby se do tekutiny nedostala dužnina, která by se začala kazit.“

Cukerný roztok je třeba míchat tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak přelijeme ne bo stočíme do lahví s dobrým uzávěrem. „Někdo sirup převařuje. Jenže tím se z toho stane sladká hmota s bezovou příchutí, protože všechno, co je v bezu cenné, se varem zničí,“ připomíná Eva.

Budete mít zájem:  České děti za vysvědčení nejčastěji dostávají peníze

A sděluje ještě další zkušenosti. „Bezový sirup vyrábím několik let, a nikdy jsem vodu předem nepřevařovala. Cukr a kyselina citronová coby konzervanty výrobek udrží, šťáva se nikdy nezkazila. Pečlivě ovšem vymývám láhve i víčka (ta vyplachuji 40% alkoholem). Láhve se sirupem dolévám až skoro po okraj, vždy počkám, až klesne pěna. V láhvi musí být jen minimum vzduchu.“

Eva ještě dodává, že sirup podle tohoto receptu je řidší a méně sladký. Přizpůsobila jej chutím jejich domácnosti: mohou si tak připravit nepřeslazený nápoj s větším podílem bezové složky.

Bez černý (Sambucus nigra, L.) je důležitou léčivou rostlinou. Sušený květ černého bezu (Flos sambuci) by proto měl být v každé domácí lékárničce.

 Nepodléhá zkáze, je vždy při ruce a odvar něj má prokazatelné léčivé účinky.

 Léčivé thé je připraveno během několika minut a narozdíl od sladkých sirupů je může pít každý (i diabetici a podobně).

  • Ostatně – případný návdavek medu a hojné množství čerstvé citronové šťávy přidané do šálku těsně před požítím nemocnému jenom prospěje.

Květ černého bezu podle odborné literatury obsahuje: flavonidy, glykosidy (rutin a sambunigrin), silice, éterické oleje, organické kyseliny, třísloviny, vitaminy C a A, slizové látky, mastné kyseliny (linolová, linoleová a palmitová), sacharidy a pektin.

Odvar z květů černého bezu je:

  • potopudný (ochlazuje a tím snižuje horečku),
  • močopudný (nemoci močových cest),
  • mírně tiší bolesti (zejména revmatické a tak zvané „bolesti celého těla“ při počínajících nemocech z nachlazení),
  • příznivě působí na pružnost cév,
  • podporuje vykašlávání (rozpouští hlen),
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • odstraňuje nadýmání,
  • je mírně projímavý,
  • tiší křeče trávicího ústrojí,
  • zklidňuje onemocnění dýchacích cest,
  • mírní migrény,
  • pomáhá při neurologických bolestech (při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů),
  • mírně snižují krevní tlak.

Odvar z květů černého bezu nemá žádné vedlejší účinky, mohou jej pít i děti od tří let, těhotné a kojící ženy.

U lidí se sklony k alergiím se ale může vyskytnout nesnášenlivost černého bezu.

U všech produktů z černého bezu je třeba očekávat účinek látek v bezu obsažených (pokud jsme je nezničili dlouhým varem) – mimo jiné zvýšené pocení, močopudnost, uvolnění střevního obsahu. Užívání bezových produktů tělu prospívá okamžitě, nelze očekávat preventivní účinky (s výjimkou působení na cévy a krevní tlak).

„Člověk si nemůže do zásoby snižovat teplotu, předvypotit se, uvolňovat neexistující kašel, tišit bolest, kterou nemá. Užívat černý bez preventivně je totéž, jako bychom si denně brali třeba paralen – co kdyby náhodou na nás přišla nějaká horečka,“ vysvětluje zkušený magistr farmacie, s nímž byl obsah článku konzultován.

Jak správně připravit lahodný a zdravý med z květů černého bezu. Klasický recept

12. 06. 2021 | Doba čtení 4 minuty

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“ Toto pořekadlo ledacos napovídá i těm, kteří bez neznají. Černý bez není jen keř u cesty s omamně vonícími květy a černými kuličkami na podzim. Téměř všechny jeho části byly v minulosti používány v lidovém léčitelství a lidé k tomu měli dobrý důvod. 

Zdroj: www.bydlimekvalitne.cz, abecedazahrady.dama.cz, cs.wikipedia.org

Bezinky, jak je keř lidově označován, mají také mnohé využití v kuchyni. Jedním z oblíbených způsobů, jak si dopřát jeho jedinečnou nevtíravou chuť je připravit si bezový med.

Bez je hojně využívaný i v moderní farmakologii Zdroj: Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Bezinky, kozičky, smradlinky, kašička a psí bez

To všechno jsou jména, kterými označujeme černý bez, keř hojně rostoucí po celém našem území. V minulosti byl využíván k léčení všemožných problémů.

Bez byl natolik známý svými téměř magickými účinky, že se stal typickým darem novomanželů, aby jim přinesl úlevu, kdykoliv je něco trápilo. Receptů a návodů na zpracování bylo veliké množství.

Léčila se s jeho pomocí bolest zubů, pokousání od vzteklého zvířete, popáleniny i krvácení z nosu. Lidé dokonce věřili, že jeho vysazením v blízkosti gruntu nebo chlévů ochrání dobytek od moru.

Na co skutečně zabírá

Bez je hojně využívaný i v moderní farmakologii. Odvar ze sušeného květenství podporuje pocení, pomáhá rozpouštět hleny a má také močopudné účinky.

Oblíbený je také jako vychlazený čaj podporující funkci ledvin, močových cest a pomáhá i s problémy zažívacího traktu, jako je plynatost, nevolnost a pomalé trávení. Čerstvé bobule a jejich šťáva mají projímavý účinek, který se vařením ztrácí.

Po tepelné úpravě je šťáva vhodná k léčení nervových onemocnění. Bohužel varem částečně přijdeme i o blahodárné účinky. Bez je doslova nabitý fytocidními látkami působícími proti houbám a bakteriím.

Bez je doslova nabitý fytocidními látkami působícími proti houbám a bakteriím Zdroj: Shutterstock.com

Bezový med

Med z květů bezinky není jen voňavá spousta cukru. Sílu bezového medu oceníte při nachlazení, neboť pomůže s horečkou i zahleněním, nejen vám, ale i vašim dětem.

Jeho příprava je velmi jednoduchá a nebude potřeba ani obrovské množství květenství, tak jak je to například u oblíbeného medu z pampelišek. Ještě, než se vrhnete na jeho sběr, ujistěte se, že jste si vybrali strom rostoucí v čistém prostředí.

Bezy jsou časté i okolo silnic, ale jako vše v blízkosti komunikací, i bez bude plný škodlivin z výfukových plynů.

Příprava medu

Na med budete potřebovat 30 až 40 jeho květů, 3 citrony, 1,5 kila cukru a třičtvrtě litru vody. Květy očistěte, krátce opláchněte, zbavte případného hmyzu a odstraňte stonky. Takto nachystaná květenství dejte do hrnce, zalejte vodou a přidejte půlené citrony. Pokud jste si koupily citrony BIO kvality neváhejte použít celé půlky, jinak je určitě zbavte kůry.

Nyní květy s citrony přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi 20 minut. Nechejte vychladnout a po 24hodinách přeceďte. K tomu vám dobře poslouží jemné sítko nebo plátýnko. Tekutinu opět zahřejte a rozpusťte v ní cukr. Za občasného míchání vařte na mírné ohni, dokud nezhoustne. Horký med okamžitě přelejte do sklenic a zavíčkujte. Ideálně skladujte v chladu a tmě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector