Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

14.2.2020

Domácí sýr zcela běžně vyráběly naše babičky. Dnes to umí už jen málokdo. Je to škoda, protože výroba sýru je vlastně jednoduchá. Pojďme to napravit.

Existuje sice spousta různých receptů na výrobu domácího sýra, ale my jsme se pokusili vybrat ten nejjednodušší, který zvládnou i skuteční amatéři. Jeho velkým plusem je to, že je bezlaktózový. Je ideální pro všechny, jež trápí intolerance laktózy.

V současné době poměrně častý problém, který se doposud potýká s nedostatečnou nabídkou nízkolaktózových sýrů.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Domácí sýr bude vypadat jinak, než jak ho znáte z obchodu, ale bude z přírodních a čistých surovin bez chemie (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Domácí sýrbez laktózy vyrobíte z těchto surovin:

  • 1 litr mléka bez laktózy
  • 200 ml smetany na vaření bez laktózy
  • 2 lžičky soli
  • 4 vejce

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Budete potřebovat mléko, smetanu a vejce (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Dále budete ještě potřebovat:

  • hrnec
  • vařečku
  • metličku na šlehání
  • misku
  • síto
  • vysoký hrnec
  • plátýnko – čistou látkovou plenu
  • plechovku s dírami ve dně
  • pořádnou zátěž – nádobu s vodou, která se vejde do plechovky

Postup výroby:

Domácí sýr vyrobíte tak, že do hrnce nalijete mléko, přidáte dvě lžičky soli a dáte na plotnu. Mléko neustále míchejte až do chvíle, než ho přivedete k varu. Mezitím do misky nalijte smetanu. Přidejte 4 vejce. Vše důkladně rozšlehejte.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Do smetany přidejte vejce a vyšlehejte (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Ve chvíli, kdy začne mléko vřít, vlijte do hrnce smetanu s rozšlehanými vejci. Za neustálého míchání přiveďte k varu a pak stáhněte plamen.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Mléko nalijte do hrnce a přiveďte do varu (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Stále míchejte po dobu zhruba 4 až 5 minut. Během té doby se mléko vysráží v bílkovinu zvanou kasein. Když se tak stane, sejměte hrnec z plotny.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Směs vařte, dokud se nebude srážet kasein a nevznikne syrovátka (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Vezměte vysoký hrnec, položte na něj síto a do síta vložte plátýnko. Do síta přelijte syrovátku s vysráženým kaseinem. Sceďte.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Vše sceďte přes plátýnko (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Ještě horké plátýnko s mléčným obsahem uvnitř smotejte v těsný balíček a důkladně ho vymačkejte. Snažte se z hmoty dostat co největší množství syrovátky. Pozor, syrovátku nevylévejte, jde o elixír mládí a zdraví. Můžete ji vypít v této podobě, použít k výrobě ricotty nebo ji použít při vaření.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Mléčnou hmotu zamotejte a důkladně vymačkejte (Zdroj: Adriana Dosedělová) Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Syrovátku nevylévejte, můžete ji použít k dalšímu vaření (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Vymačkanou hmotu i s plátýnkem napěchujte do plechovky s dírami. Plechovku se sýrem postavte do síta a zatěžte nádobou s vodou, která se vejde do plechovky. Nechte vychladnout. Sýr je v tomto okamžiku lisován v jeden celek. Také se z něj vymačkává zbytek syrovátky.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Hmotu i s plátýnkem napěchujte do plechovky s dírami, postavte na síto a zatěžte nějakou těžší nádobou s vodou (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Po vychladnutí z plechovky vytáhnete ztuhlý sýr, který můžete podávat jen tak, s marmeládou či obalený v bylinkách. Tento sýr je určen k okamžité konzumaci. V lednici vydrží zhruba tři dny.

Poznámka: kdo nemá s laktózou problém, sáhne při výrobě po klasickém mléku i smetaně.

Výrobu sýru si vyzkoušel i Láďa Hruška ve svých Vychytávkách:

Bezlaktózové mléčné výrobky

Dnes si trochu rozšíříme obzory a povíme si něco o bezlaktózových mléčných výrobcích, které se u nás dají běžně sehnat. A nebojte, tentokrát rozhodně nepůjde o sóju…

Konečně někdo pochopil, že existují také lidé s intolerancí laktózy, ona to totiž taky není zrovna malá skupina lidí. Nepleťte si však nesnášenlivost laktózy s alergií na bílkovinu kravského mléka. V tom druhém případě by Vám totiž dnešní článek zrovna moc nepomohl.

Laktóza je mléčný cukr, který se běžně vyskytuje v mléčných výrobcích. Abychom mohli laktózu strávit, potřebujeme enzym zvaný laktáza. Potud je to jednoduché.

Produkce laktázy se však s věkem a působením jiných faktorů (užívání antibiotik, zánětlivá střevní onemocnění, genetické predispozice) snižuje, čímž dochází k oné intoleranci laktózy. Při ní nedochází k řádnému strávení laktózy, což se projevuje nadýmáním, průjmem, střevními kolikami nebo zvracením.

Pokud tedy trpíváte podobnými problémy a patříte mezi milovníky mléčných výrobků, určitě by stálo za zvážení mléčné výrobky na čas omezit a vypozorovat, jestli Vám náhodou zrovna ony nečiní tyto potíže.

V minulosti neměli lidé s intolerancí laktózy moc na výběr. Jediným řešením bylo úplné vynechání mléčných výrobků a jejich případné nahrazení sójovými produkty. Vývoj jde však neustále kupředu, díky čemuž dnes můžete běžně narazit nejen na tablety s laktázou, ale také na bezlaktózové mléčné výrobky, o kterých si povíme právě dnes.

Nejširší výběr produktů naleznete suverénně v prodejnách Albert pod záštitou jejich privátní značky „Albert Free From“. Kromě čerstvého mléka a jogurtů zde najdete také bezlaktózové máslo, smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu.

Kromě toho se v Albertu prodává také trvanlivé bezlaktózové mléko a smetana na vaření od značky Meggle. Také Billa přišla na trh se svým bezlaktózovým jogurtem jako součástí privátní značky Clever, jediná nevýhoda je v tom, že se nedá sehnat v úplně každém městě.

No a posledním pánem na holení je dnes značka Ehrmann se svými bezlaktózovými ochucenými tvarohy Lacto Zero. Výběr je myslím poměrně slušný.

Albert Free From – Čerstvé mléko bezlaktózové 1,5 % tuku (1 litr, Albert, 29 kč):

Na čerstvém mléce není zřejmě co zkazit, chutná a chová se úplně stejně jako normální mléko. Zkoušela jsem z něj také uvařit pudink a vše proběhlo naprosto bez problému, chuť i konzistence byla totožná.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Albert Free From – Jogurt višňový bez laktózy (150 g, Albert, 13 kč):

Tento višňový jogurt si kupuji téměř pravidelně a ještě dlouho budu. Skvěle chutná a je plný celých kusů višní, takhle nějak vypadala v minulosti Jogobella.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Albert Free From – Jogurt vanilkový bez laktózy (150 g, Albert, 13 kč):

Pokud jsem višeň přirovnala k Jogobelle, tak vanilku bych označila za tekutější verzi Pribiňáčka. Nádherně vanilkově voní a chutná opravdu jako řidší tvaroh s vanilkou. Ve složení najdete výtažek z pravé vanilky, žádné umělé náhražky.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Oba sladké bezlaktózové jogurty z Alberta mi moc chutnají a každý má něco do sebe. Líbí se mi, že ve složení nenajdete všechny ty běžně používané umělé náhražky, sladidla a zahušťovadla, aby se ten blivajz vůbec tvářil jako jogurt. Dalším plusem je fakt, že se vyrábějí v Rakousku, což je u mě známka kvality.

 Co se týče ceny, za 150 g jogurtu dáte cca 13 kč, což mi nepřijde nějak extra moc. Najdou se samozřejmě i tací, kteří by jogurt, který nestojí do šesti korun nekoupili, ale to už je na uvážení každého z nás. Já si prostě za kvalitu raději připlatím s vědomím, že do sebe necpu nějaký průmyslově vyráběný chemický koktejl.

Jedinou nevýhodu tedy vidím pouze v tom, že se nevyrábějí i další příchutě.

Albert Free From – Jogurt bílý bez laktózy 1,8 % tuku (200 g, Albert, 12 kč):

Bílý jogurt je naprostá klasika. Je lehce nakyslý a chuťově k nerozeznání od laktózových jogurtů. Jako jediný z těchto tří obsahuje navíc mléčné kultury. Výborný jen tak s müsli ke snídani nebo pro přípravu moučníků.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Albert Free From – Smetana ke šlehání bez laktózy 36 % tuku (250 g, Albert, 27 kč):

Tato šlehačka se chová úplně stejně jako každá jiná smetana ke šlehání, i když mám pocit, že se možná o trochu lépe a rychleji šlehá (zřejmě díky vyššímu obsahu tuku). Chuťově je zase k nerozeznání od klasické smetany s laktózou.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Meggle Lacto Minus – Bezlaktózové mléko 1,5 % tuku (1 litr, Albert, 30 kč):

Na první pohled se nijak od výše zmíněného mléka neliší, chutná i voní úplně stejně jako normální mléko. Jediný rozdíl je v tom, že to z Alberta je čerstvé a má tedy kratší použitelnost a toto je trvanlivé, vydrží Vám tedy ve spíži až půl roku. Používám ho všude tam, kde bych normálně použila obyčejné mléko, tedy na přípravu pudinků, mléčných koktejlů, do moučníků nebo do kávy.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Meggle Lacto Minus – Smetana na vaření 10 % tuku (200 ml, Albert, 30 kč):

Smetanu na vaření jsem využila při přípravě kuřete na paprice a osvědčila se skvěle. Oproti běžné smetaně na vaření byla trochu tekutější (taky má jen 10 % tuku) a chuťově se mi zdála kyselejší, ale ve výsledku nezměnila chuť jídla, takže za mě spokojenost.

Meggle Lacto Minus – Smetana ke šlehání 30 % tuku (200 ml, Billa, 30 kč):

Smetana ke šlehání od firmy Meggle je výrazně žlutější než běžné laktózové smetany a zdá se mi, že i trochu jinak chutná. Šlehá se poměrně dobře, ale vyšlehaná moc dlouho nevydrží a velice rychle se začíná „roztápět“.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Ehrmann – Lacto Zero tvaroh Jahoda/Višeň/Stracciatella/Broskev a maracuja (135 g, Kaufland, cca 21 kč):

Bezlaktózové tvarohy Ehrmann mám moc ráda, chutnají mi dokonce ještě o trochu víc než klasické ochucené tvarohy. V prodeji jsou celkem čtyři varianty. Nevýhodou je jejich horší dostupnost (minimálně tedy u nás ve městě).

Budete mít zájem:  Fyzikální terapie umí léčit bolesti – jak?

Všechny příchutě jsem viděla pouze v Kauflandu a i to se stane jen zřídka, většinou je buď nemají vůbec a nebo se prodává jen jedna vybraná příchuť.

Za sebe musím přiznat, že mi chutnaly všechny příchutě, ale nejzajímavější byla určitě Stracciatella.

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

Jak už jsem říkala výše, kromě zmíněných výrobků se dá sehnat také bezlaktózové máslo nebo zakysaná smetana. Ani jedno z toho u nás doma zrovna moc často nepoužíváme, takže jsem je z testování vypustila.

Shrnutí:

Jsem ráda, že se na našem trhu konečně objevily bezlaktózové mléčné výrobky. Výběr sice není zrovna velký, ale je to krok správným směrem. Jejich nespornou výhodou je to, že jsou chuťově téměř k nerozeznání od běžných mléčných výrobků, takže je jejich zařazení do běžného jídelníčku výrazně jednodušší.

Osobně mě pak zaujalo, že si s nimi každý výrobce poradil po svém. Zatímco Albert využívá pro výrobu svých produktů přímo bezlaktózové mléko, firma Meggle na to šla jinak a ke klasickému mléku přidává enzym laktázu, který ale dle mého názoru trochu mění chuť výrobku. U mě osobně vítězí privátní značka Albertu.

V dnešní době už nemusí Baby s intolerancí laktózy sedět v koutě! Může si plnými doušky užívat života a bez obav si dát zákusek nebo smetanovou omáčku. A o to tady přece běží…

Intolerance laktózy

Někteří mí čtenáři to zaznamenali, jiní to vůbec netuší, ale ano, trpím intolerancí laktózy a rozhodla jsem se vám o tom napsat – co to vlastně je, jak se mi tahle indispozice přihodila a jak s ní bojuji.

Článek jsem se rozhodla rozdělit do tří částí – krátce vysvětlím, co vlastně intolerance laktózy je, přiblížím svůj příběh a nakonec předám rady, jak se při téhle nepříjemné indispozici chovat.

Je to dlouhé, tak klidně přeskakujte, záleží na tom, co se chcete nebo nechcete dozvědět:o) Článek jsem se rozhodla sepsat, protože lidí s touhle komplikací v mém okolí přibývá a často se potýkají s tím samým s čím jsem se potýkala na začátku svých útrap i já. Třeba tím někomu ušetřím hodiny času strávených na internetu, třeba tím někoho podpořím.

A nebo jen rozšířím obzory těm, kteří ani netušili, že něco takového jako je intolerance laktózy vůbec existuje.
Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek
Intolerance laktózy je zjednodušeně řečeno neschopnost trávit mléčný cukr – laktózu. Laktóza je disacharid, který se skládá z glukózy a galaktózy. V těle zdravého člověka se o rozložení na tyto dvě složky stará enzym laktáza, který je obsažen v tenkém střevě, a glukóza i galaktóza se pak dále vstřebávají. Člověk trpící intolerancí však onen enzym postrádá (nebo ho má ve střevech obsažen ve velmi malém zastoupení) a laktózu není schopen rozštěpit. Nerozštěpená laktóza zůstává ve střevě a kvasí, nabaluje na sebe tekutiny a následně způsobuje nadýmaní, nevolnost a průjem (či další obtíže). Laktóza se nachází v každém savčím mléku a je tedy jedno, který druh mléka to je, rozdíly v obsahu laktózy nejsou až tak velké a pokud má člověk s touto poruchou problémy s výrobky z kravského mléka, bude je mít i po ovčím nebo kozím mléce (a kojenec po mléku od své matky).

Tady často nastává nepochopení u lidí, kteří se s intolerancí setkávají poprvé. Obvykle totiž vědí jen o alergii na bílkovinu kravského mléka a tudíž si myslí, že člověk s intolerancí nesmí žádný produkt z kravského mléka a například ovčí nebo kozí mu vadit nebude. To je ale velký omyl. U intolerance totiž velmi záleží na tom kolik laktózy člověk najednou sní (a nezáleží na zdroji, jak jsem psala výše, vadí kravské i kozí mléko). To dané množství laktózy totiž zůstává ve střevě a když je ho moc (resp. větší než únosné množství pro konkrétního „intoleranta“), začne působit problémy. Na jednoduchém případě to nastíním – zatímco člověk s intolerancí laktózy může většinou bez problémů zkonzumovat jídlo připravené na másle, alergik má po takovém jídle reakci. Máslo totiž obsahuje velké procento tuku a laktózy v něm je pomálu (a to tak málo, že to intolerant stráví bez větších problémů), bílkovin tam taky není moc, ale u alergie stačí často i setkání s malým množstvím alergenu a rozjede se reakce. O téhle problematice se dozvíte více v poslední části článku, kde uvádím konkrétní tipy.

Základní projevy jsou gastrointestinální – nevolnosti, zvracení, průjem, kysele čpící stolice, nadýmání. Ale nemusí se dostavit všechny a nebo mohou být doprovázeny dalšími symptomy (viz dále v mém osobním příběhu). Intolerance není léčitelná a v podstatě se nejedná o nemoc, není imunitně podmíněná, projevy nejsou stejně vážně jako u alergie a v podstatě „jen“ znepříjemňuje život. Někomu více, někomu méně. Už jako malá, ale i jako dospělá jsem milovala mléko a produkty z něj. Každý den kávu s mlékem, jogurt s ovocem nebo müsli, nejlepší dezert je cheesecake, tvarohové koláče a panna cotta ze smetany. Jestli někdo konzumuje mléko ve velkém, pak jsem to já a moje rodina. Už z toho důvodu jsem zpočátku nechtěla věřit, že mé problémy mohou být způsobené intolerancí laktózy – vždycky jsem jí jedla a v nemalém objemu, tak jaktože tak najednou?

Ale zpět na začátek. V srpnu 2015 jsem poprvé pocítila příznaky. Tenkrát jsem netušila, co to je a prostě si myslela, že mám střevní chřipku. Sice s trochu zvláštním průběhem, ale ok, může se to stát. Bylo mi totiž dva dny za sebou špatně, ale jen dopoledne a průjem nebyl typicky chřipkový ale spíš velké množství velmi měkké stolice.

Třetí den jsem už měla jen žaludek na vodě a nedělalo mi dobře cestování autem. Nijak moc jsem tomu nepřičítala význam, všude okolo mě řádily střevní chřipky. Za měsíc se ale dostavila tahle mrcha znovu a s velmi podobným průběhem. Potřetí to bylo za další 3 týdny a navíc v tu dobu zvracel syn, opět jsem to nechala být.

Další projev opět za tři týdny a to jsem šla k lékaři – doktorka mě prohlídla, udělala výtěr (ten byl samozřejmě negativní) a tím to skončilo. Vánoce za dveřmi, besídka ve školce, vánoční večírek ve firmě, shánění dárků, pečení cukroví – problémy jsem hodila za hlavu.

Ale i na Štědrý den se mi z ničeho nic udělalo odpoledne špatně a u večeře jsem jedla jen trochu pečené ryby. Na vánoční svátky jsem jela k příbuzným v nevolnostech a každé ráno dlouho vyspávala, protože mi bylo zle od žaludku, měla jsem průjem a ještě ke všemu jsem byla slabá jak moucha a chtělo se mi neustále spát.

Po Novém roce začalo kolečko u doktorů. Tuhle část pro vás zkrátím – neustále jsem někde čekala na termín, bylo mi stále častěji špatně, hubla jsem, na netu googlovala různé diagnozy a hrozila se nejhoršího a jednou jsem skončila i na pohotovosti, protože jsem si se sebou nevěděla rady.

Ale ejhle, dle krve a hmatového vyšetření jsem byla zdravá jako rybička. Na to důležité vyšetření jsem se dostala až na začátku května 2016 – to už mi bylo špatně nepřetržitě 14 dní v kuse. Téměř nic jsem nejedla, jen doma ležela v posteli.

Prošla jsem si kolečkem endoskopie i kolonoskopie (naštěstí vše čisté bez nálezu) a až po dalším měsíci!!! jsem znala verdikt – alaktázie. Při zmiňované endoskopii mi vzali vzorky ze začátku tenkého střeva a na nich zkoumali, zda mi nechybí nějaký enzym – osídlení laktázou nulové. Takže velmi silná intolerance laktózy.

Tehdy jsem si sáhla na dno – ne tou diagnozou (to se naopak člověku ulevilo, že je to ze všeho možného jen blbá intolerance, hrozily mi o dost vážnější nemoci), ale tím, že to všechno trvalo tak dlouho, mně bylo čím dál hůř ale laboratorně jsem byla zdravá.

Lidi mně měli za simulanta (bylo mi třeba řečeno, že když nezvracím krev, nebo není krev ve stolici, tak nejsem akutní a můžu počkat měsíc na termín) ablázna (mám přece dvě malé děti a jsem na rodičáku, z toho hráblo už kdejaké mamince, takže ty nevolnosti mám z nervů).

 

Měla jsem pošramocenou psychiku i fyzičku (za tři měsíce jsem zhubla 12 kg, což samo o sobě u mé postavy nevadí, ale ty kila šly dolů zcela blbým a nepříjemným způsobem a navíc je mám dnes zpět i s úroky z jojo efektu) a velmi pomalu jsem se dostávala do normálu.

Štěstí, že jsem v té době byla na rodičáku, protože stát se mi tohle při pracovním procesu, asi dostanu výpověď – nebo by mi snad někdo na neustále nevolnosti napsal neschopenku?

Intolerance propukla nečekaně, neprocházela jsem psychicky náročným obdobím, neměla jsem těsně po porodu ani po ukončení laktace ani nic podobného – žádný stav, kdy imunitní systém klekne a člověku propukne nějaká nepříjemná nemoc. O to víc zákeřné bylo, že se projevovala jen někdy – v mezičase, kdy mi zle nebylo, jsem jedla mléčné výrobky jako dřív a špatně mi nebylo. I proto jsem tu spojitost s mléčnými výrobky odmítala. Myslela jsem, že by mi špatně bylo pořád.. No nebylo… Potravinová intolerance je prevít a může vás překvapit kdykoliv (i jako statné dospěláky) a jakkoliv (třeba jen jednou měsíčně). Projevy intolerance bývají navíc různorodé. Vždycky je doprovází nějaká nevolnost nebo průjem. Jsou lidé, kteří mají po konzumaci mléka jednorázový průjem a toť vše (ti tu svou intoleranci moc neřeší), ale pak jsou lidé (třeba jako já), kteří mají problémy až třeba po 6 hodinách, zato ale výživné – nevolnost, průjem, bolest břicha, celková únava, bolesti hlavy, mně bolí ještě navíc paže (mám v nich takový divný pocit jako při teplotě, ač horečku nemám), nejsem schopná se soustředit a potřebuji to nejhorší zaspat. To nejhorší trvá cca 6 hodin, pokud mi začnou problémy večer, nespím.  Pokud je dávka snědené laktózy velká, druhý den je mi  opět špatně a nefunguji. V tom akutním stavu nejsem třeba vůbec schopná řídit auto nebo jít na celý den do práce.Pár dní po akutních problémech se mi zhorší pleť, dělají se mi pupínky na obličeji, dekoltu a pažích.  Ač mě zkonzumovaná laktóza přímo neohrožuje na životě, značně mi ten život komplikuje a znepříjemňuje. Na čas jsem vždy vyřazena z běžného života.  Možná vás teď zklamu, ale odpověď na tuto otázku je nic neříkající – ono je to totiž silně individuální a záleží na aktuálním stavu střevní mikroflóry a taky na síle intolerance. Co vyhovuje a nevadí mně, může jinému dělat problém a někdo s intolerancí jí věci, na které já se nemohu skoro ani podívat.

Základní fakt je množství. Intoleranci zvládnou strávit jen malé množství laktózy (a pro každého je to malé množství jinak velké). Běžné kravské mléko obsahuje asi 4 g laktózy na 100g výrobku.

Takže vypijete-li dvě deci mléka, dostane se vám do střev 8 g laktózy. Pro zdravého člověk je to naprosto v pohodě, pro intoleranta „smrtelná“ dávka. Já sama na sobě mám vyzkoušeno, že snesu max. 0,3 g laktózy najednou (resp.

Budete mít zájem:  Vrácení Peněz Za Léky Důchodcům?

v krátkém časovém intervalu), z většího množství mi je druhý den špatně.

Takže když konzumuji mléčné výrobky, vždycky se  zajímám, kolik g laktózy obsahují. V prvé řadě si kupuji bezlaktózové mléčné výrobky. Nejsou k dostání úplně všude a celý sortiment, ale i v menších městech se dneska sehnat dá. Nyní vyjmenuji firmy, které nabízejí vlastní bezlaktózové výrobky a se kterýma mám zkušenost:

  •  Albert má celou řadu výrobků, které obsahují jen 0,01 g laktózy na 100 g výrobku. Prodává vlastní mléko, jogurty, tvaroh (jemný) a máslo. Kdysi měli i smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu, ale oboje zmizelo z pultů. 
  • Kaufland má také vlastní řadu, ale bohužel jejich výrobky mají 0,1 g laktózy na 100 g výrobku a já je nemůžu kombinovat a konzumovat, protože už káva s mlékem a kousek dortu z jejich tvarohu mi nedělaly dobře. Takže Kauflandu a jejich řadě se vyhýbám. 
  • Meggle – mají mléko, smetanu na vaření i šlehání a tvaroh (ten bohužel hrudkuje), vše má 0,01 g laktózy a zrovna šlehačku a mléko kupuji nejčastěji od nich. 
  • Lidl  – aktuálně má ve stálé nabídce jen mléko (polo i plnotučné) a jogurty od Hollandie. Cca 2x ročně mívají bezlaktózový týden a jde u nich sehnat skvělé mascarpone (0,01 g laktózy), výrobky meggle a pár dalších. Já tam vždycky jezdím a plením regál s marcarpone:o))
  • Delacto – nová značka mlékáren Bohemia – nabízejí hlavně v pobočkách Billa. Vše s obsahem laktózy 0,01 g. Mají mléko, kefírové mléko, tvaroh (bohužel hrudkuje) a mají nebo plánují jogurt.
  • Madeta – nabízí pomazánkové máslo, zakysanou smetanu (obojí s 0,01g laktózy) a někdy od roku 2019 i polotučný tvaroh (ten vyrábí i pro Albert)
  • Hollandia už má také jogurt s 0,01 g laktózy
  • Lučina má bezlaktózovou (0,01 g laktózy) variantu „nadýchané“ Lučiny. 
  • Tesco má pár bezlaktozových výrobků i svých, bohužel nemám úplně přehled, často tam nechodím. Ale mléko, smetana a jogurty se u nich seženou určitě. 

Ne všude seženete vše, ale osvědčily se mi hypermarkety a nebo dovážkové služby jako je rohlík a košík, případně itesco (ale je mi jasné, že nevozí úplně všude). Z vyjmenovaných značek kupuji hlavně mléko, smetanu ke šlehání, pomazánkové máslo, lučinu, jogurty, tvarohy, mascarpone, cottage sýr. U všech těchto výrobků je totiž obsah laktózy v nich zcela přirozeně vysoký a mě vadí.

Jsou ale potraviny z mléka, které mohu konzumovat bez problémů – u mě je to konkrétně máslo (ale musí být pravé, ne s přidanou zakysanou smetanou a tak), tvrdé zralé sýry (i Eidam 30%), mozzarella, feta.

Je pak opravdu „sranda“, když třeba obsluze v restauraci vysvětluji svůj problém a poručím si holandský řízek (ale tam je sýr!) ale bez kaše, protože v ní je mléko, ale když mi dají brambory polité másle (ale máslo je přece z mléka!), bude to ok.

Takže jídlům s uvedeným alergenem 7 (mléko a výrobky z něj) se v restauracích vyhýbám, ale zároveň se ptám, jestli tam tou sedmičkou nemyslí jen máslo, že to bych mohla.

Pokud chci u mléčných výrobků, které nejsou doslazované, zjistit, kolik má v sobě laktózy, koukám na etiketu se seznamem složení – důležitý je údaj „sacharidy“ a hlavně „z toho cukry“ – právě tyto cukry jsou z velké části hlavně laktóza. Z toho jsem třeba odvodila, že zatímco řecký sýr feta můžu (má asi 0,2 g laktózy na 100 g výrobku), tak balkán už si dávat nebudu (nebo jen ve velmi malém množství), protože má obsah laktózy vyšší. A liší se od sebe třeba i mozzarelly od různých výrobců.  Pokud jste se nedávno dozvěděli, že máte intoleranci, budete si na tu svou míru muset přijít sami, bohužel za cenu problémů:o/ Extrémní varianta je zcela vynechat mléčné výrobky a pít jen rostlinná mléka. I tím jsem si prošla, ale jsem prostě velký milovník kravského mléka a v kávě nejlíp chutná to kravské, tudíž volím právě ty bezlaktózové mléčné výrobky. Mně při vyšetření navíc zjistili i alergii na soju, takže nastal problém v kavárnách. Když už mají alternativu klasického mléka, mívají jen sojové. Tak běhám po Praze a snažím se najít místa, kde mají bezlaktózové mléko a našlehají mi ho do cappuccina. Zatím jsem zjistila, že z velkých řetězců nabízí bezlaktózové mléko Starbucks a Costa coffee. Pak jsou to menší bistra a kavárny, někde mají bezlaktózové mléko, někde alespoň možnost připravit kávu z kokosového nebo mandlového mléka. Já osobně to řeším v drtivé většině případů tak, že si vozím malou termosku s mlékem z domova a v kavárnách si dávám espreso…

Když už stojíte před jídlem, které obsahuje laktózu a sníst ho musíte (třeba v restauraci s mizernou nabídkou na konci výpravy na konci světa), nebo jíte jídlo, u kterého si nejste jisti jeho původem, existují laktázové tablety. Ty se sní před konzumací jídla a obsaženou laktózu rozštěpí.

V podstatě jen dodáváte do střeva to, co mu chybí (enzym laktáza). Dřív jsem kupovala Lacatanon v lékárně, protože nic jiného na českém trhu nebylo k sehnání, dnes chodím na laktázové tablety do DM drogerie.

Mají vlastní značku doplňků stravy a mezi nimi i laktázu ve dvou sílách – 6000 FCCU (100 tablet za 200 Kč) a 12000 FCCU (40 tablet za 200 Kč). Je to levnější a silnější varianta než z lékarny (Lactanon míval sílu 4500 FCCU  a stál 140 Kč za 30 tablet).

Já osobně si kupuji ty slabší (6000 FCCU) a stačí mi na vše, co jsem zkoušela. Někomu však mohou způsobit lehčí zácpu (takže ze začátku opatrně s dávkováním). 

Samozřejmě žádné výrobky s vysokým obsahem laktózy, ale to je každému jasné.

Problém ale nastává ve skryté laktóze. Ona je totiž skoro ve všem prefabrikovaném. Zkuste si někdy vzít do ruky nějakou cukrovinku, sušenky a tak… V 90% najdete ve složení sušené odstředěné mléko, sušenou syrovátku, nebo přímo laktózu jako plnidlo. Takže pravidlo číslo jedna zní číst etikety průmyslově zpracovaných surovin.

Ona navíc to sušené mléko nebo syrovátka obsahuje velké množství laktózy najednou.. Problém není jen v cukrovinkách, laktóza se přidává i do laciných uzenin, může být i v pečivu (zvlášť to sladké je zadělávané často z mléka, slané ale může mít v sobě laktózu taktéž).

Co si doma neuděláte sami ze základních surovin, vždycky zkoumejte složení.

Dalším postrachem můžou být léčiva. Velké množství léků obsahuje monohydrát laktózy – mně osobně naštěstí nevadí, ale u někoho může být příčinou nevolností. Některé léky (třeba šumivé tablety) obsahují samotnou laktózu a to bude konečná asi pro každého intoleranta. Já se takto vzdala rozpustných tablet ACC long na kašel..

Tak s tím se peru už více než rok. Občas se prostě stane, že laktózu sním (nechtěně) a pak trpím. Bohužel není jiná rada než počkat, až to nejhorší pomine. Ale pomoci a zkrátit dobu útrap se dá. Já osobně, když cítím, že „to na mě jde“, sním před jídlem laktázovou tabletu (ta má potenciál vychytat zbylou laktózu, která ve střevech kvasí a dělá problémy), najím se, co zvládnu a cca po hodině si vezmu Enterol – ten dodává jak probiotika, tak i léčivé látky, které rychleji uzdraví podrážděné sliznice. Enterol pak beru i večer a druhý den ráno a obvykle mi problémy trvají jen jedno dopoledne. Trpíte také intolerancí laktózy? Máte nějaké speciální tipy, připomínky nebo  podprůná slova? Piště do komentářů, víc hlav víc ví:o)
Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek Článek jsem sepsala hlavně z vlastní hlavy a zkušeností, ale první část článku přeci jen vychází ze zdrojů, které jsem našla na netu. Pokud si o Intoleranci laktózy chcete přečíst něco víc, můžete mrknou třeba na tyhle stránky:
Nebo obsáhlejší, ale hezky zpracovanou bakalářskou práci: https://is.muni.cz/th/350561/prif_b/Geneticka_podstata_deficience_laktazy_v_soucasne_lidske_populaci_-_Hana_Skoupilova.pdf

Budete mít zájem:  První Příznaky Těhotenství Po Iui?

ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA (ABKM) – Léčím Děti

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM), také známá pod  zjednodušeným pojmem alergie na kravské mléko (AKM), je nejčastější potravinová alergie u dětí do 3 let a postihuje asi 1–3 % kojenců. V 90 % případů se projeví už v prvních 3 měsících života, jen vzácně vzniká po 1. roce života. V dospělosti se objevuje velmi, velmi, velmi vzácně!!!

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) se často zaměňuje s laktózovou intolerancí. 

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek

POZOR!!!!!

Mezi těmito dvěma nežádoucími reakcemi na mléko je ale velký rozdíl.

U laktózové intolerance je nedostatečně tráven pouze mléčný cukr (laktóza), a proto je možné u většiny pacientů podávat mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy – kysané mléčné výrobky, tvrdé sýry, bezlaktózové nebo nízkolaktózové potraviny. Nejčastějšími projevy laktózové intolerance je průjem, nadýmání, bolesti břicha. Závažnost potíží je také obvykle tím větší, čím větší dávku mléčného cukru pacient zkonzumuje.

Naproti tomu u alergie na bílkovinu kravského mléka vyvolává potíže ne mléčný cukr, ale mléčná bílkovina. K vyvolání alergické reakce stačí i nepatrné množství této bílkoviny (1-10 miligramů, přesné množství je ale velmi individuální.) 

Rozpoznání ABKM může být oříšek, jelikož má velmi širokou paletu možných příznaků.

Obtížné je to zejména tehdy, když příznaky připomínají očekávané reakce vašeho dítěte (například regurgitaci a pláč), nebo tam, kde je překrývají jiné běžné problémy (například poruchy spánku a sekrece z nosu).

Také je důležité, abyste měli na paměti, že ne všechny příznaky se objeví okamžitě (do 2 hodin) po krmení; některé mohou přijít opožděně až o 2 dny nebo dokonce o týden. 

Důležité je, abyste na svém dítěti neexperimentovali s dietou bez obsahu kravského mléka, aniž by ji doporučil a vedl lékař.

Příznaky alergie na mléko mohou být velmi pestré. Nejčastější jsou projevy v oblasti zažívacího ústrojí, dýchacího ústrojí a kůže. Jedná se o:

  • Zvracení
  • Bolesti břicha
  • Kolika
  • Plynatost, zácpa
  • Vodnaté a hlenové průjmy

Krev v stolici – Nejvíce alarmujícím příznakem zpohledu matky je obvykle přítomnost krve ve stolici dítěte. Tento symptom však obvykle významně neprogreduje aprognóza kojence je obecně dobrá. Těžká forma ABKM je uplně kojených dětí vzácná aprojevuje se zejména jako těžká atopická dermatitida či anémie aenteropatie se ztrátou proteinů vdůsledku krvavých průjmů.

Při časné reakci, kdy se potíže objeví klidně již během několika minut po požití mléčné bílkoviny, se mohou dostavit kožní příznaky, jako je svědění, kopřivka nebo různé otoky a ekzémy. Časté jsou také problémy s dýcháním, které zahrnují dušnost, dráždivý kašel, alergickou rýmu či astma.

Diagnostika

K diagnostice se používá eliminačně-expoziční test, kdy se ze stravy na 2-4 týdny vyloučí bílkovina kravského mléka a po vymizení příznaků se postupně opět podává.

  Diagnosticky neexistuje jednoznačný laboratorní test, kterým by bylo možno celý komplex ABKM postihnout.

Proto je opravdu nejlepší prostě vyzkoušet mléko chvíli nedávat a poté znovu dítěti podat a pozorovat co se stane:).

Léčba  

Jedinou účinnou léčbou je kompletní eliminace (tedy vůbec ho nepodávat!) kravského mléka a všech preparátů s kravským mlékem z výživy dítěte. U ABKM není vhodné používat jako náhradu kozí a ovčí mléko, protože existuje podobná antigenicita a alergenicita jako u mléka kravského.

Tepelné zpracování mléka (pasterizace, sušení, kondenzace) sice snižuje antigenicitu mléka, ale není považováno za dostatečnou úpravu mléka u dětí, které jsou na něj alergické. U prokázané ABKM jsou nevhodné i tzv. hypoalergenní formule (často označované výrobci HA).

Musí se tedy používat výhradně kojenecká formule s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou (eHF).

Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobekLéčba ABKM

Mateřské mléko lze považovat z hlediska ABKM za hypoalergenní.  Tedy je pro děťátko ideální!

Vhodné potraviny při alergii na bílkovinu kravského mléka

Roztíratelné rostlinné tuky bez mléčné bílkoviny: například Alfa vital, Flora light, Diana, Perla pro studenou kuchyni a další.

Rostlinné nápoje: v tekutém stavu nebo ve formě instantního prášku – například rýžové, ovesné, špaldové, mandlové, kokosové mléko atd.

Nelze je brát jako plnohodnotnou náhradu mléka, protože často obsahují nižší množství vápníku a také méně bílkovin. Jde spíše o chuťovou náhradu mléka.

!!!!Pozor na složení – sušené rostlinné náhrady mléka často obsahují kaseinát sodný – jeho množství je sice stopové, ale dostatečné k vyvolání alergické reakce.

Potraviny bez přirozeného obsahu mléčné bílkoviny: obvykle bez omezení je možno konzumovat maso, ryby, luštěniny, ovoce, zeleninu, obiloviny, vejce, skořápkové plody, semena.

Pozor si proto dávejte nejen na mléčné výrobky, ale také na potraviny, kde byste mléko možná nečekali – pečivo, uzeniny, sladkosti, apod. Sledujte tedy etikety výrobků a velmi pečlivě čtěte jejich složení.

Zapovězené pro vás (pro nemocného) bude cokoli, kde se dočtete o mléku v jakékoli podobě, ale také o kaseinu (tímto názvem se občas schovává mléčná bílkovina).

Ale nezapomínejte také na sušené mléko, syrovátka, máslo, jogurt, podmáslí, kefír, mléčný zákys, tvaroh, sýr, smetana, šlehačka, žinčica, kasein, kaseinát sodný…Tento postup vás bude provázet zhruba prvních 14 dní, velmi rychle se ale naučíte, co koupit můžete a co pro vás (nebo vašeho potomka) zkrátka není dobré.

Zařaďte proto do vašich jídelníčků spíš ryby (zejména sardinky, losos, tuňák), košťálovou zeleninu (květák, kapusta, brokolice) a z nekošťálové zeleniny využijte špenát, celer nebo kedlubny. Někdy vzniká při ABKM také zkřížená alergie na hovězí maso.

Kojenecké formule: Novorozencům, kojencům a batolatům s ABKM, kteří nejsou kojeni, se podávají formule s extenzivně hydrolyzovanou mléčnou bílkovinou – například Nutrilon Allergy Care, Nutrilon Allergy Digestive Care (navíc bez laktózy), Alfaré (navíc bez laktózy), Nestlé Althéra a další.

Asi u 10 % dětí s ABKM extenzivní štěpení mléčné bílkoviny nestačí a je nutné podávat aminokyselinové preparáty – Neocate, Alfamino a další.

Podávání těchto speciálních kojeneckých formulí ordinuje vždy praktický lékař pro děti a dorost nebo jiný dětský lékař a jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou.

NEZOUFEJTE!!!!! Výborná zpráva!!!

ABKM má velmi dobrou prognózu – v 1. roce vymizí u 50 % dětí a v 6 letech u 90 % dětí.

Výhody a nevýhody konzumace mléka bez laktózy

Hledáte náhradu za kravské nebo kozí mléko? Vyzkoušejte jejich variantu bez laktózy. Je sladší než klasické mléko a eliminuje projevy nadýmaní nebo nesnášenlivosti či intolerance laktózy.

Laktóza je vlastně mléčný cukr, ovšem jen jeden z mnoha. Po jeho extrakci zůstane v mléce ještě glukóza a galaktóza. Právě proto nám bezlaktózové mléko připadá sladší (chutě dostanou lepší možnost se rozvinout), a přitom není kaloričtější než jiné.

Tedy, abychom byli přesní: laktóza není odstraněna ale rozložena, a to právě na glukózu a galaktózu – formy cukru, jež naše tělo už může bez problémů strávit.

Je pro vás bezlaktózové mléko vhodné?

Pokud uvažujete nad tím, zda do tohoto produktu stojí za to investovat, porovnejte výhody a nevýhody bezlaktózového mléka.

Laktóza v mléce nám často způsobuje nadýmání nebo nevolnost, a to často bezprostředně po požití mléčných výrobků. V některých případech může přechod na mléčné výrobky bez laktózy tyto příznaky zmírnit. Ne však vždy.

  • Mléko bez laktózy má stejnou výživovou hodnotu jako běžné kravské mléko, takže máte k dispozici stejné vitamíny, minerály, vápník a bílkoviny, ovšem bez průvodních nepříjemných jevů při konzumaci.
  • Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek
  • Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nevýhody bezlaktózového mléka

Mléko bez laktózy obvykle vyžaduje intenzivnější zpracování než běžné mléko, zpravidla tak částečně přichází i sovu chuť. Trpíte-li intolerancí laktózy, může vám naopak konzumace bezlaktózového mléka ještě přitížit (vadí totiž i laktóza a galaktóza), proto buďte při jeho zařazování do jídelníčku opatrní, případně se předtím poraďte s lékařem.

Během zpracování přidávají výrobci do obyčejného mléka enzym nazvaný laktáza. To následně pomáhá našemu trávícímu systému lépe rozkládat laktózu. Někdy dochází rovněž k rozložení laktózy chemickou reakcí přímo v hotovém produkci nebo k mechanické separací laktózy z mléka.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector