Beta glukany a jejich vliv na zdraví – na co jsou dobré?

Betaglukan (nebo též psáno beta glukan nebo glucan, β-glukan či beta-glukan) je znám jako prostředek na podporu imunity, je přírodní, velmi účinný, netoxický, bez kontraindikací, nežadoucích účinků i možnosti předávkování.

Jedná se o přírodní komplexní polysacharid s dlouhým řetězcem složený z opakujících se molekul glukózy. Vyskytuje se v mnoha rostlinných buňkách. Nejaktivnější druh glukanu je β-1,3-D-glukan, který lze izolovat z buněčných stěn kvasinek a některých hub.

Betaglukan je vhodné podávat na podporu přirozené imunity v případě infekcí, zánětů, parazitů, kožních nemocí, plísní, alergií, stresu, onkologických onemocnění, zákroků, na podporu hojení apod. Podává se i současně s léky např.

antibiotiky (nejsou interakce, někdy zvyšuje jejich účinek).

• podporuje imunitu – obranné reakce organismu (tzv. imunomodulační polysacharid, stimuluje makrofágy)

antioxidační vlastnosti • další vlastnosti – protizánětlivé, antimikrobiální, protinádorové, protifibrotické, antidiabetické, hepatoprotektivní, snižují cholesterol a snižují glykémii, zvyšuje odolnost proti virovým, bakteriálním, plísňovým a parazitickým infekcím

• podporuje krvetvorbu

• podle studií napomáha hojení po operacích, při zlomeninách a řezných ranách • zatím nejsou známy žádné interakce s léky (lze podávat současně s léky jako přírodní podpora léčby) • nedá se předávkovat ani při dlouhodobém používání • nejsou známy žádné negativní účinky • získává se nejčasteji z hub nebo kvasnic (Sacharomyces cerevisie), případně mořských řas a obilných zrn

• betaglukan z kvasnic má pravděpodobně větší biologickou aktivitu než z hlívy

• podává se spíše dlouhodobě, trvá cca 3 dny, než se dostane do orgánů a buněk v celém těle (u lidí) • bezpečný a účinný i pro zvířata (dle posledních poznatků a studií)

Ani betaglukan však není zázrak, který ochrání zvířata (či lidi) od všech nemocí a zdravotních problémů. Základem je vždy kvalitní přirozená a pestrá strava, čisté netoxické prostředí, dostatek pohybu a psychická pohoda.

Jaký přípravek vybrat? • na obale musí být uveden:

ß-1,3/1,6 D-glukan a čistota (minimálně 70% – čím vyšší tím lepší)

(pokud čistota na obale uvedena není, výrobek nekupovat) • důkladně číst kompletní(!) složení – neměl by obsahovat žádné přídavné látky (konzervanty, sladidla, barviva, aromata atd.) – pouze betaglukan a případně navíc třeba vitamín C, acerolu, bylinky, inulín a pod. přírodní látky (vyhněte se minerálům) • vhodnější je kvasniční původ než z hlívy • dobrý výrobce vždy uvede čistotu betaglukanu a na svých stránkách rozbor nebo klinické studie a zemi původu doporučuji zatím u nás tyto dva:

Beta glukany a jejich vliv na zdraví – na co jsou dobré? Betaglukan Maxcell od Superionherbs (www) min. 80% čistota, z kvasinekSložení 1 tobolky: 420 mg betaglukanu (336 mg ß-1,3/1,6 D-glukan) 50 mg Acerola (min. 25 % vitaminu C) 15 mg Resveratrol (min. 50 % resveratrolu z křídlatky japonské)rostlinná tobolka Balení: 90 kapslí cena: 480 Kč (ke koupi tady (pošt. zdarma), heureka) je kvalitnější, levnější a chutnější
Beta glukany a jejich vliv na zdraví – na co jsou dobré? !! leden 2019 – nově změny v obsahu – obsahuje vit. D – doporučuji zatím raději nebrat – doplním informace co nejdříve Betaglukan IMU 200 mg od Gynpharma/Apotex (www) 70% čistota, z kvasinek Složení 1 tobolky:268 mg betaglukanu (200 mg ß-1,3/1,6 D-glukan) 124 mg Inulin želatinová tobolka Balení: 60 kapslí cena: 280 Kč (ke koupi v lékárnách, např. Benu, heureka) nebrat verzi Forte 250 mg

objevili jste jiné vhodné betaglukany? napište, přidám k seznamu A které NEkupovat? • když na obale není uvedena čistota betaglukanu • složení nejasné, neurčitý prášek, koncentrát • nebrat pouze rozdrcené houby v prášku nebo tobolce • důkladně čtěte složení výrobku, nekupte všechno, co vám v lékarně nebo u veterináře doporučí

nepodávat králíčkům sirupy!

nevhodné: Imunoglukan, MultiIMUN, Plerasan V sirup VET-P-IM, Panda Plus sirup… obsahují zbytečně velké dávky rafinovaného cukru a jedovaté konzervanty, což zdraví spíše uškodí, navíc jsou v přepočtu na množství betaglukanu mnohonásobně dražší, a není ani uvedena čistota betaglukanu

Imunoglukan P4H sirup – nejdražší a nejhorší složení obsahuje fruktózu, kys. citrónovou a benzoovou (!!)
Plerasan V sirup – VET-P-IM obsahuje konzervant kyselinu benzoovou (!!) a citrónovou
MultiIMUN sirup fruktóza, glukóza, extrakt hlívy ústřičné s obsahem pouze 30% čistých beta-glukanů, kys. citrónová
Panda Plus Betaglukan sirup fruktóza, glukóza, kys. citrónová a sorban draselný (!!)

• pozor na různé pamlsky s obsahem betaglukanu, bývá ho tam minimální množství, neznámého původu i kvality, a svým celkovým složením jsou takove pamlsky akorát na škodu, než aby pomohly, navíc zbytečně drahé (např. Nutrin Immunity viz tabulka), navíc tepelné zpracování pamlsku může obsažený betaglukan degradovat

Nutrin Immunity – nevhodný extrudovaný obilný pamlsek, obsahuje v 1 ks pouze směšnou dávku 0,1 mg betaglukanu

všeobecná doporučená preventivní dávka je: 2 mg na 1 kg váhy denně názory na doporučenou dávku králíkům se liší, většinou veterináři podávaná dávka v případě nemoci:

  • 10-20 mg denně na zvíře do 5 kg váhy
  • dávky zmiňované ve studiích jsou i větší, např. až 50 mg/kg
  • Dávka se vztahuje na čistý betaglukan (ß-1,3/1,6 D-glukan), u výrobků je tedy třeba hodnoty přepočítat podle čistoty, abyste dostali váhu čistého betaglukanu:
  • Betaglukan Maxcell:
  • Betaglukan IMU 200 mg:
  • viz přehledná tabulka vpravo

někdy i dvojnásobná dávka u závažných infekcí nebo na začátku léčby nejsou zatím žádné zmínky o předávkování tobolka obsahuje 420 mg 80% betaglukanu, tj. 336 mg čistého betaglukanu
tobolka obsahuje 286 mg 70% betaglukanu, tj. 200 mg čistého betaglukanu vzhledem k tomu, ze betaglukany se podávají dlouhodobě, volíme takový způsob podávání, který není stresový (stříkačkou do pusy) ani díky němu nepodáváme králíčkovi spoustu cukru (smíchání s medem, sirupy, a opatrně i se sušeným ovocem)

smíchat s vodou nebo čerstvou šťávou, stříkačkou do pusy

• vyzkoušejte nejdříve ostatní způsoby – podavávání stříkačkou je často zbytečně stresující • betaglukany jsou sice ve vodě vetšinou nerozpustné, ale je to tak jemný prášek, že je možné jej smíchat s vodou a podat stříkačkou do pusy (časem se usadí na dně) • betaglukany nejsou moc chutné (některé vyloženě nechutné), je dobré místo vody použít čerstvě vymačkanou šťávu z mrkve, jablka, nebo přidat do vody trošku třeba vit. C (kyselý a zároveň pomůže imunitě) doporučený Betaglukan Maxcell je díky přidanému resveratrolu a aceroly mnohem chutnější, i proto jej doporučuji

nasypat na kousek jablíčka, mrkve, rajčete, okurky

• jakýkoliv kousek čerstvé zeleniny nebo čerstvého ovoce (na povrchu šťavnaté, aby se prášek dobře uchytil, nebo smíchat s trochou vody/šťávy a napatlat na list salátu, pampelišky) • opatrně s příliš sladkým ovocem, jako jsou banány, hrozny apod., není vhodné jejich každodenní podávání, preferujte zeleninu nebo plátek jablíčka • někdy stačí betaglukan jen nasypat a králíček to sní, někdy je nutné více zabalit, nebo přehnout plátek přes sebe, aby betaglukan nebyl hned cítit

Beta glukany a jejich vliv na zdraví – na co jsou dobré?

• nejlepší variantou je vyrobit si doma zdravé mini pamlsky s betaglukanem • sušení betaglukanu neuškodí, sušte při teplotě do 40°C • je to ideální způsob pro snadno skladovatelnou a rychle dostupnou dávku každý den • snadno i rozdělíte dávku betaglukanu na miligramy bez vážení • nepoužívejte do sušenek zbytečně sladké ovoce Mrkev s jablíčkem a bylinkami 1. na velmi jemno rozmixujte mrkev s trochou jablíček (kupné bez slupky), mixujte dlouho, dokut není z mrkve téměř kaše, postupně pustí štávu (pokud je šťávy moc, nechte chvíli na sítku okapat, zkrátíte dobu sušení), můžete použít i zbytky po odšťavňování 2. odeberte pár lžiček do menší misky a přidejte obsah jedné tobolky 3. důkladně promíchejte, aby byl betaglukan rovnoměrně zamíchaný 4. na pečicím papíru vytvořte placku (lžičkou, rukama, uhlaďte nožem) 5. nožem udělejte rýhy – rozdělte na požadovaný počet stejně velkých dílů, po usušení půjdou jednotlivé kousky snadno rozdělit 6. sušte v sušičce (do 40°C) nebo v zimě na topení

    Doporučuju přidat k mrkvi s jablíčkem ještě najemno rozmixované bylinky nebo luční seno, hmota se pak lépe tvaruje a sušenky budou zdravější o vlákninu a bylinky. Bylinky mixujte zvlášť na sucho, nebo použijte třeba nadrcené koření, např. bazalku, kopr, petrželku.. podle toho, co má králíček rád.

    Betaglukan: posiluje imunitu a bojuje s nádory

    Polysacharid betaglukan díky svému složení ve střevech aktivuje buňky zvané makrofágy, které následně pohlcují a ničí infekční organismy i rakovinné buňky. Velký vliv má také na zvýšení obranyschopnosti organismu. A ve spojení s výtečným medem je tedy skvělým výživovým doplňkem pro podporu imunitního systému.

    Zvyšuje obranyschopnost proti nejširší škále onemocnění

    Beta glukany a jejich vliv na zdraví – na co jsou dobré?

    Betaglukan se skládá z opakujících se molekul glukózy a jeho přirozeným zdrojem jsou houby, zejména shiitake nebo hlíva ústřičná. V menší míře ho obsahují i další houby, ječmen nebo oves. Tento oligosacharid či polysacharid se projevuje mimořádnými účinky při zvyšování obranyschopnosti organismu proti různorodé řadě onemocnění.

    Výrazně pomůže s „obyčejným“ nachlazením, které ovšem dokáže neobyčejně potrápit, pokud se vás drží už od října a pravidelně se vrací až do února.

    Kromě chřipky a angíny ovšem dovede pomoci při léčbě závažných onkologických onemocnění a projevuje se i výraznými antioxidačními účinky.

    Je velmi dobře vstřebatelný, nejsou známy žádné kontraindikace a bez problémů se snáší s potravinami i léčivy. Zkrátka léčivá síla přímo z přírody.

    Díky aktivaci makrofágů bojuje i s nádory

    Betaglukan se v těle projevuje na nejrůznějších úrovních. Mezi jeho nejzásadnější funkce patří aktivace buněk nazývaných makrofágy, které pohlcují a ničí infekční organismy a rakovinné buňky.

    Budete mít zájem:  Jak na štíhlý obličej? Máme pro vás několik rad.

    Makrofág bývá ve většině případů první buňka imunitního systému, která se dostává na místo zánětů, kde provede rychlou reakci na škodlivinu. Na nádorové buňky má pak betaglukan cytostatický účinek.

    Spojení medu a betaglukanu nazývané Apiglukan doporučuje i celá řada lékařů, která si v praxi vyzkoušela jeho výborné účinky.

    „Kombinací pastového včelího medu a beta-glukanu vznikla nejnovější potravina určená pro zvláštní výživu s vysoce léčebnými účinky: Apiglukan. Tento produkt schválený ministerstvem zdravotnictví ČR a chráněný průmyslovým právem, je svými imunomodulačními účinky prevencí a terapií mnohých chorob a je také základní součástí alternativní léčby zhoubných nádorů.“

    prim. MUDr. Miroslav Pekárek, onkolog, Naturcentrum Salvea Praha

    Výzkumné středisko Hardvardovy univerzity zjistilo, že makrofágy mají určité receptory, které dovedou glukany zachytit. Umí rozeznat přibližně sedm sacharidových jednotek, včetně betaglukanu. Když makrofág betaglukan zachytí, ten jej aktivuje a dochází k celé řadě léčebných procesů. Aktivované makrofágy se začnou podílet na tvorbě imunity, což nejčastěji znamená, že:

    • eliminují cizorodé látky v těle – virové, bakteriální, plísňová a parazitární infekční onemocnění,
    • snižují hladinu přebytečných látek z výživy (zejména cholesterol),
    • snižují množství přebytečných hormonů (vzniklých psychickou i fyzickou zátěží),
    • se uplatňují při léčbě onemocnění imunitního systému (léčbě zhoubných nádorů, HIV infekce a UV záření atd.).

    Betaglukan je tedy vhodným výživovým doplňkem pro všechny, kteří trpí sníženou výkonností imunitního systému a důsledkem toho nejsou dostatečně chráněni před infekcemi a nádorovými onemocněními. Měly by ho užívat osoby zatížené fyzickými i psychickými stresy, dlouhodobou únavou i radioaktivním a elektromagnetickým zářením.

    Zachycuje volné radikály a působí jako antioxidační látka

    Betaglukan má kromě aktivačního účinku na makrofágy ještě druhou zásadní funkci. Působí jako zachycovač (tzv. scavenger) volných radikálů a antioxidační látka. Nejvyšší účinek projevuje při redukci volných radikálů z ozařování, tedy UV záření a g-záření, nebo při léčbě onemocnění z ozáření.

    Chrání tedy organismus proti záření z televizí, počítačů, telefonů a dalších přístrojů, které se staly nedílnou součástí našeho každodenního života, ovšem naše organismy se na ně z evolučního hlediska teprve adaptují.

    Vliv má ale také na volné radikály, které vznikají z nesprávného stravování i při nadměrné konzumaci potravin s konzervačními látkami.

    Výživové doplňky s betaglukanem

    Pokud betaglukan v jakékoli formě sníte, projde beze změny žaludkem až do střeva. Tam se začíná štěpit a je vychytáván makrofágy, které svou okamžitou aktivací spouští složitý proces vedoucí k aktivaci imunitního systému. Rychlý nástup účinku proto můžete očekávat už po 2 hodinách od podání.

    Díky svým pozitivním vlivům na imunitní systém se betaglukan řadí k největším přírodním imunostimulátorům.

    Betaglukan nemá žádné kontraindikace a kombinovat ho můžete se všemi potravinami i léčivy. Pro své rozsáhlé léčebné účinky je betaglukan oblíbeným výživovým doplňkem. Přípravky s glukanem jsou určené:

    • k hojení ran,
    • k léčbě infekčních onemocnění,
    • k podpůrné léčbě zhoubných nádorových onemocnění,
    • ke stimulaci imunitního systému,
    • ke kompenzaci účinků radioterapie, chemoterapie či imunosupresivní léčby,
    • k podpoře léčby dermatologických onemocnění,
    • k prevenci proti záření UV paprsků,
    • k překonání fyzických i psychických zátěžových situací,
    • aplikace betaglukanu je doporučována také dlouhodobě nemocným či zdravotně rizikovým skupinám – kardiovaskulární onemocnění, vyšší věk, diabetes, HIV infekce apod.

    Med s betaglukanem jako lék i prevence

    Beta-glukan z hlívy ústřičné nejvyšší kvality ve výběrovém českém včelím medu – Apiglukan – najdete v naší nabídce. Med s betaglukanem je od rodinné firmy Grulich, která produkuje výrobky nejvyšší kvality bez chemických přísad.

    Beta glukany a jejich vliv na zdraví – na co jsou dobré?

    Spojení medu a betaglukanu je vhodné pro všechny, kteří se v zimě potýkají s oslabenou imunitou a bakteriálními či virovými záněty. Pomáhá při angíně, chřipce i nachlazení.

    V zimních měsících dochází k celkové únavě a větší zátěži organismu, se kterou si apiglukan umí též dobře poradit.

    Při léčbě během chřipkových epidemií doporučujeme jeho užívání v kombinaci s vitamínem C, díky kterému dosáhnete preventivní ochrany organismu a vyšší aktivity imunitního systému. Navíc čaj s medem a citronem chutná opravdu výborně.

    Apiglukan můžete konzumovat po dobu 4 až 5 týdnů, pak si na měsíc dát pauzu a preventivní či léčebnou kúru znovu opakovat. Doporučená denní dávka apiglukanu jsou 2 až 4 čajové lžičky denně. Namazat si je můžete třeba na pečivo nebo si jimi oslaďte vlažný čaj.

    Preventivně je možné Apiglukan konzumovat neomezeně dlouho, neboť nemá žádné nepříznivé vedlejší účinky ani nezpůsobuje návyk. Jednorázově je možno jej užít ve zvýšené míře – např. k odstranění únavy nebo doplnění energie při fyzickém či psychickém vyčerpání.

    odborný časopis

    Betaglukan, Apiglukan, Imunoglukan® – názvy, které se již napevno usadily v početné skupině látek a přípravků, slibujících výrazně pozitivní účinky na lidské zdraví. Kola reklamní mašinérie se točí na plné obrátky a nejednoho obyvatele této úžasné planety opět napadá otázka: Pravda, nebo jen další pokus o snadné dobytí peněženek těch z nás, kteří chtějí něco udělat pro zdraví, ať už své vlastní nebo svých blízkých? 

    O „superzázračné“ produkty, které nás zbaví snad všech zdravotních komplikací a jsou „zcela unikátní svými účinky“, není rozhodně na trhu nouze. Spíše naopak, dalo by se říci, že jich existuje nadbytek.

    Oddělit v tomto případě příslovečné zrno od plev je pak úkolem doslova sisyfovským, ne-li zcela nemožným. Což samozřejmě neznamená, že se o to nelze alespoň pokusit.

    Jak si tedy pod drobnohledem vědeckých pracovníků a nezaujatých studií stojí někdy až do nebe vychvalovaná látka označovaná jako BETAGLUKAN?

    GLUKANY – BETAGLUKANY

    Glukany jsou, zkratkovitě řečeno, přírodní polymery glukózy. Slovo přírodní není v tomto případě reklamní fintou, ale zakládá se na skutečnosti, že tyto látky se vyskytují coby základní součást buněčných stěn některých hub, kvasinek, mořských řas či obilí.

    Biologicky nejaktivnějšími a pro pozitivní zdravotní účinky využívanými glukany jsou ty, jejichž základní řetězec je tvořený z molekul glukózy spojených v pozici 1,3 a postranních glukózových řetězců připojených v pozici 1,6. Právě pro tyto glukany se vžilo označení β-glukany – tedy betaglukany či zkrátka betaglukan.

    Dříve než se budeme zabývat tím, proč a nač jsou betaglukany dobré, uzavřeme nejprve otázku jejich původu, která byla částečně zodpovězena již v předchozím odstavci. 

    ZDROJE BETAGLUKANŮ LIBO EXOTIKU NEBO DOMÁCÍ PŮVOD? 

    Je jakousi módou, alespoň u doplňků stravy to platí, používat přídech tajemna a exotiky, či alespoň trochu latiny.

    Jak honosně zní například název Echinacea purpurea oproti českému Třepenitka nachová, případně je dobré zmínit, že ona „tajemná rostlina (houba, řasa, cokoliv) poskytující účinnou složku prostředku, se vyskytuje pouze ve vysokohorských, těžko dostupný údolíčcích, zpravidla v jihovýchodní části nějakého státu, od nějž nás dělí minimálně tisíc kilometrů.

    Co se pravdy ohledně betaglukanů týče, jsou nejčastěji získávány z následujících zdrojů: Plodnice hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) – což je houba, která si již našla povědomí mezi českými spotřebiteli, roste v místních lesích a běžně je možné jí zakoupit i chlazenou v obchodech.

    Pekařské či pivovarské kvasnice (Sacharomyces cerevisiae) – v našich podmínkách pravděpodobně nejdostupnější a také nejlevnější zdroj pro extrakci betaglukanu.

    Kromě zmíněné hlívy jsou, zejména v asijských kulturách vzhledem k mnohaleté tradici v lidovém léčitelství, využívány jako zdroj betaglukanu i další houby a to jmenovitě např: Leskokorka lesklá – známá též jako reishi, kterou lze však také najít v českých lesích.

    Trsnatec lupenitý – známý i pod asijským výrazem maitake – vyskytuje se i u nás, ale pouze vzácně. Agaricus blazei – čili tzv. brazilský žampion Houževnatec jedlý – (lat. Lentinus edodes), známý jako houba šiitake. Extrakce je však běžná i z obilných zrn, např. ovsa či ječmene. Spory o to, který zdroj poskytuje betaglukany nejvyšší účinnosti, jsou spíše záležitostí rozohněných zastánců jednotlivých táborů. Základním faktem je, že více než původ betaglukanu, je pro jeho využití v péči o lidské zdraví výrazně významnější způsob zisku, tedy zpracování výchozího zdroje a zejména výsledná čistota produktu. 

    ÚČINKY BETAGLUKANŮ

    Již poměrně dlouho je známo, že glukany obecně mají velmi dobré imunomodulační účinky – ovlivňují tedy pozitivně lidský imunitní systém. Přesný mechanismus účinku byl ovšem rozkryt až v roce 1996 skupinou, s níž pracoval prof. Dr. Václav Větvička, Ph.D – kterého lze, mimo jiné, považovat za světově uznávaného odborníka na glukany.

    K nahlédnutí do principu účinků glukanu v imunitním systému si dovolujeme použít jeho vlastních slov: …„Ukázalo se, že na buňkách imunitního systému (především se jedná o makrofágy, neutrofily, některé lymfocyty a přirozené zabíječe) existují specifické receptory pro glukan nazvané CR3, na které se současně váží také fragmenty komplementu.

    A právě tady to začíná být komplikované a vzrušující zároveň. Komplement je skupina bílkovin v krvi, které se podílejí na celé řadě obranných reakcí. Fungují spolehlivě, ale všechno také nezvládnou. A to platí i o protilátkách.

    Ve většině infekčních nemocí se tělo snaží bránit prostřednictvím jak protilátek, tak i komplementu a nejrůznějších typů buněk, ale tyto mechanizmy se po čase vyčerpají. A právě v dvojí vazbě dvou různých molekul je trik, se kterým imunitní systém přišel.

    CR3 receptory jsou i v klidovém stavu přítomné na řadě velice důležitých obranných buněk, jednotlivé složky komplementové kaskády jsou normálně také přítomné, ale výrazně větší množství je vytvořeno až ve chvíli, kdy dojde k nějaké infekci nebo kdy existují specifické protilátky.

    Samotná vazba složky komplementu zvané C3 (jenom tato složka se váže na CR3 receptor) na CR3 receptory k plné aktivaci buněk nestačí, samotná vazba glukanu také ne. To znamená, že za normálních okolností jsou buňky stimulovány jen mírně, ale jsou připraveny ke startu ve chvíli, kdy jim nabídneme opravdovou možnost.

    Ta nastane právě ve chvíli, kdy se na receptor naváže jak glukan tak C3 složka komplementu. Výsledek je bouřlivý – dojde k prostorové změně částí receptoru, následuje přenos signálu do buňky a pomocí složité mašinérie nakonec i k její aktivaci.

    Konečným výsledkem je vysoce aktivní buňka, která ničí všechno cizorodé a nepatřičné, od bakterií až po rakovinné buňky. V případě rakovinného bujení se navíc uplatňují protilátky. Je jasné, že zatímco se protilátky v našem těle vázat na normální buňky nebudou, v případě existence rakovinných buněk tato vazba existovat bude.

    Budete mít zájem:  Problémy s pamětí mohou vyřešit celkem jednoduché věci

    Ani to ale na samotné zničení nádoru nestačí, protože k zabití buněk je v blízkosti nádoru potřeba nejen přítomnost protilátek a komplementu, ale také pořádně aktivovaných buněk. A v této chvíli se nám aktivace imunitního systému glukanem bude mimořádně hodit.“ Jako preventivní prostředky jsou pak produkty s obsahem betaglukanu vhodné například i při boji s opakujícími se respiračními infekcemi a dalšími zdravotními problémy, při kterých dochází k oslabování imunitního systému. 

    CHOLESTEROL

    Vliv betaglukanu na snižování hladin cholesterolu v krvi byl již rovněž dostatečně prokázán. Nicméně přesné mechanismy účinku nejsou dosud zcela rozkryty. Zpravidla se hovoří o roli glukanů coby součásti vláknin a jejich schopnosti vázat na sebe žlučové kyseliny, jejichž ztrátu pak organismus nahrazuje na úkor cholesterolu v krvi.

    Existují však i hypotézy o vztahu aktivity makrofágů a hladině cholesterolu. Fakt, že glukany, jak jsme již uvedli výše, silně makrofágy stimulují, by logiku této teorie podtrhoval. KREVNÍ CUKRY I PREVENCE RAKOVINY Betaglukan rovněž zpomaluje vstřebávání cukrů, čímž napomáhá stabilizovat jeho hladiny v krvi.

    Jako součást vlákniny se řadí k sacharidům, které trávicí enzymy tenkého střeva nedokážou rozštěpit a štěpí je až bakterie střeva tlustého. Betaglukan se podílí na ochraně střevní stěny, vytváření vhodných podmínek pro probiotické osídlení a má tak významnou roli i v prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.

     BETAGLUKAN A KRVETVORBA Velký přínos betaglukanů byl již prokázán i v léčbě rakoviny, zejména pak coby podpůrného prostředku při probíhající léčbě za využití chemoterapie a ozařování.

    K vedlejším účinkům těchto léčebných metod, které limitují rovněž možnou délku jejich trvání, patří poškozování kostní dřeně, s níž souvisí těžká leukopenie – tedy snížení počtu bílých krvinek (leukocytů) v krevním oběhu.

    Možné využití betaglukanu bylo v této spojitosti zkoumáno již před více než půl stoletím, tehdy zejména z důvodu hrozícího jaderného konfliktu. Výsledky podávání glukanů ukázaly velice rychlý návrat normální hladiny leukocytů v krvi ve všech sledovaných orgánech. Pozdější výzkumy tyto výsledky potvrdily a to jak při příjmu glukanu injekčně, tak i stravou. 

    STRES, HOJENÍ RAN A DALŠÍ

    Na povrch se ovšem postupně vynořují další a další pozitiva betaglukanu, která se stávají předmětem výzkumu. Zajímavé je například jeho využití při snižování negativních dopadů stresu.

    Ve formě mastí a krémů se rovněž začal propagovat v léčbě některých kožních problémů, urychlení hojivého procesu při poraněních, apod.

    O tom, jakou měrou a s jakou účinností pomáhají betaglukany při řešení dalších zdravotních komplikací se tak nejspíše budeme dozvídat ještě nějakou dobu, protože jak se zdá, vědeckých podnětů ke zkoumání přináší tyto látky stále dostatečné množství.

    O tom svědčí i značné množství uzavřených a zejména aktuálně probíhajících vědeckých studií, které ukazují, že betaglukany jsou látkou, jejíž využití ve zdravotnictví má své opodstatnění a pravděpodobně i slibnou budoucnost. 

    BETAGLUKANY V DOPLŇCÍCH STRAVY ANEB IMUNOGLUKAN®, APIGLUKAN A DALŠÍ 

    V internetových diskuzích lze poměrně často nalézt např. dotaz, jaký je rozdíl mezi betaglukanem a imunoglukanem. Hovoříme-li o betaglukanu v doplňcích stravy, máme na mysli konkrétní, samostatnou účinnou látku, získanou extrakcí z vhodného zdroje a případně dále upravenou dle potřeby, purifikací a dalšími postupy, které si kladou za cíl získat co nejúčinnější produkt.

    Oproti tomu dnes často zmiňovaným pojmem Imunoglukan ® rozumíme již konkrétní patentem chráněný název účinné látky. Přesněji jde o komplex biologicky aktivních polysacharidů s dominantním zastoupením beta- -(1,3/1,6)-D-glukanu pleuranu.

    Ačkoliv jak vidno, je zde betaglukan „dominantně zastoupen“ a představuje tak hlavní účinnou látku, jde již o vícesložkový komplex, vyráběný specifickým postupem. Jeho účinnost a bezpečnost byla sledovaná ve vícerých klinických studiích. Obdobně se jistě mnozí setkali s označením Apiglukan. Jde o obdobný rozdíl jako v případě Imunoglukanu.

    V případě Apiglukanu jde o zakomponování betaglukanu coby účinné látky do včelího medu (jehož pozitivní vlivy na lidské zdraví jsou dobře známy) a vytvoření specifického produktu. 

    DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA

    V rámci prevence i léčby řady onemocnění vyvstává v prvé řadě otázka, jakou doporučenou dávku betaglukanu by měl člověk přijmout. Samozřejmě ačkoliv nelze dogmaticky vyřknout přesné množství, většina odborníků se shoduje na dávce 100 až 200 mg denně pro zdravého dospělého člověka a kolem 500 mg pro nemocného člověka.

    FORMY PŘÍPRAVKŮ S BETAGLUKANY

    Přípravky s betaglukany je dnes možné v lékárnách zakoupit v celé širé škále forem. Jak to koneckonců bývá zvykem ve snaze nabídnout spotřebiteli conejširší možnost výběru v závislosti na věku, osobních preferencích a samozřejmě požadovanému místnímu efektu.

    Setkáme se tak běžně s doplňky stravy ve formě kapslí, sirupů i suchých směsí.

    Pozadu ale nejsou ani betaglukany sloužící v péči o pleť, při řešení kosmetických i zdravotních kožních obtíží – výběr rozličných mastí a krémů s obsahem betaglukanů je také relativně široký. 

    VERDIKT NAD BETAGLUKANY

    Jak jsme již zmínili v úvodu, je situace na trhu s doplňky stravy pro spotřebitele krajně nepřehledná. Velmi často se setkáváme se snahou obchodníků zbohatnout na zcela neúčinných preparátech, které ovšem slibují zcela zázračné účinky na lidské zdraví.

    Dokážou přitom, tedy zejména pečlivě vykonstruovaná reklama a absolutně zkreslené a lživé informace podávané přesvědčivou formou, být navenek velmi přesvědčivé.

    Na druhou stranu jsou tady přípravky, jejichž účinná látka může přinést mnoho pozitivních působků na lidské zdraví a které jsou studovány a potvrzeny skutečnými odborníky. V případě betaglukanů tento fakt potvrzuje i jejich postupně se rozšiřující využití v nemocnicích při podpoře léčby řady závažných chorob.

    Zbývá ovšem zmínit, že i každou reklamu je nutné brát s rezervou. Zdálo by se pak totiž, že s koupí toho či onoho produktu dostáváme do rukou opravdový zázrak, od kterého by však bylo bláhové očekávat stoprocentní vyřešení našich zdravotních obtíží. Trefně otázku betaglukanů formuloval například RNDr.

    Vladimír Erban, CSc. z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze, v rozhovoru pro internetový server novinky.cz: … „Zázrakem ne, ale látkou, která dovede mnoho, určitě ano,…. „Beta-glukany byly a jsou přirozenou součástí tradiční vyvážené stravy.

    Problém je například v tom, že jsme se při průmyslovém zpracování potravin, třeba při vymílání bílé mouky, zbavili těch částí, které je normálně obsahují. A teď, když nám chybí, máme potřebu je zpátky doplňovat. Třeba ve formě potravinových doplňků. Ale vlastně jde jen o daň za to, že jsme se odchýlili od přirozené stravy.“

    Rudolf Hála

    Zdroje: Prof. Václav Větvička, Ph.D.: Beta Glukan – Tajemství přírody. Vydáno autorem, 2013. http://www.betaglukan.cz/ http://www.novinky.cz/zena/zdravi/194234- -modni-beta-glukany-nejsou-zadny-tajemny-zazrak. html

    ÚČINKY GLUKANŮ

    I když je polysacharid (aktivní glukan) jednoduchá molekula, dokáže nastartovat základní buňky imunitního systému – makrofágy. Makrofágy se tvoří v kostní dřeni a cirkulují po celém těle. Jejich úlohou je identifikovat a zničit nemocné buňky a cizí toxické látky.

    Lidské tělo neustále napadají miliony bakterií a virů, proto je aktivní činnost makrofágů nenahraditelná. I přesto, že má imunitní systém vynikající arzenál zbraní, každá malá změna, jako nahromaděný stres, přepracování, nevhodná dieta, kouření a změny počasí, mohou snížit jeho odolnost. Váhy se převáží na stranu nepřítele a výsledkem je choroba.

    Makrofágy se věkem, prostředím, stresem nebo nemocemi opotřebovávají a jejich výkonnost se snižuje. Jejich pravidelná stimulace je pro zachování zdraví nezbytná. Užíváním aktivního glukanu se imunitní systém viditelně posilní a získá náskok v boji s útočníky. Lidé náchylní na choroby zaznamenají po užívání aktivního glukanu v produktech M.J.

    Beta viditelné zlepšení zdravotního stavu. Aktivní glukan nabízí účinný způsob prevence a je vhodný jako doplněk k léčbě antibiotiky i ostatními léčivy.

    Hlavní funkce beta glukanu

    Bylo zjištěno, že existují určité receptory (speciální orgány citlivé na určité podněty) na membránách makrofágů (buněk imunity), které dovedou glukany zachytit. Význam spočívá v aktivaci makrofágů, které zajišťují nespecifickou imunitu.

    Tento receptor je tvořen proteinovým komplexem, který se vyskytuje od počátku zrání těchto buněk v kostní dřeni.

    Dojde-li k setkání makrofágu s ß-D-glukanem, molekula se naváže na makrofág prostřednictvím receptoru, makrofág se aktivuje, a dojde k:

    • zvětšení schopnosti makrofágu pohlcovat cizorodé částice
    • uvolňování primárních i sekundárních *cytokínů
    • uvolňování kolonizačních stimulačních faktorů GM-CSF a interferonů
    • aktivaci buněk specifického imunitního systému – T a B buňky

    Nápomocný efekt

    ß-D-glukan pomáhá jiným lékům jako např. antibiotika, protiplísňovým a protiparazitárním lékům pracovat lépe, zvyšuje jejich účinky.

    Aktivované makrofágy spolu s uvolněnými cytokíny se podílí na nespecifikované imunitě:

    • zvýšení schopnosti makrofágu pohlcovat cizorodé částice má význam pro snižování množství těchto cizorodých částic v těle organismu – viry, bakterie, paraziti, plísně, snížení hladiny přebytečných látek z výživy (např. cholesterol apod.) nebo přebytečných hormonů (fyzická či psychická zátěž)
    • uvolňování cytokínů a dalších stimulačních látek se uplatňuje při léčbě onemocnění imunitního systému – léčba zhoubných nádorů, HIV infekce, UV záření.
    Budete mít zájem:  Zlomenina Klíční Kosti Léčba?

    Aktivace makrofágů

    Jakmile makrofágy rozpoznají příchod vetřelců, projdou stádii morfologických funkčních změn, které nazýváme aktivací makrofágů. Výsledkem je sekrece cytokinů, produkce cytostatických faktorů a zvýšené pohlcování mikrobů. Následuje spolupráce s dalšími typy buněk, které se zúčastňují obranných reakcí našeho těla, zejména s lymfocyty a přirozenými zabíječi.

    Makrofágy tak vlastně pomáhají odstartovat celou nesmírně komplikovanou kaskádu imunitních procesů, jejichž výsledkem je eliminace škodlivých mikrobů, virů a rozpadlých buněk. Makrofágy však nejsou všemocné, potřebují naší pomoc.

    Při chronických chorobách, u starších jedinců nebo v případě špatné výživy, dochází k vyčerpání makrofágů, které již nedokáží přívalu choroboplodných zárodků dostatečně čelit. A právě takovou pomocí je beta-glukan, stimulující makrofágy k maximální aktivitě.

    Makrofágy jsou po vazbě beta-glukanu jakoby polité živou vodou, v laboratorních testech byla oproti klidovému stavu naměřena v průměru o 130 procent vyšší aktivita makrofágů. Glukan tak vlastně pomáhá naladit obranu našeho těla od samého počátku.

    Co je detoxikace

    Detoxikací rozumíme celkové čištění organismu, proces, při kterém zbavujeme organizmus nežádoucích látek, které mohou mít za určitých okolností na organismus toxický vliv a při kterém dochází k aktivaci antioxidantů.

    Jde tedy o to zbavit tělo těchto látek a to nejlépe ještě dříve, než začnou narušovat nějaký proces v organizmu. Pro každého člověka jsou rizika různá – záleží na genetickém vybavení každého jedince.

    Pokud se v organizmu hromadí jedy, pak nejčastěji narušují oslabená místa v genetické mapě organizmu a u jedince vznikají onemocnění, která jsou součástí rodinné anamnézy.

    Co jsou antioxidanty a k čemu slouží?

    Antioxidanty jsou látky pomáhající organismu v boji proti molekulám volných radikálů. Do této skupiny patří enzymy, vitaminy, antioxidační substráty, stopové prvky, látky rostlinného původu, některá léčiva a konečně plně syntetické látky. Následující přehled jednoduše shrnuje hlavní příčiny různých onemocnění.

    Cílem podávání antioxidantů je prevence, případně pozitivní ovlivnění průběhu onemocnění. Podávání antioxidantů u většiny chorobných stavů není kauzální. Jde pouze o úpravu buněčného stavu na úroveň, kdy je redoxní prostředí buněk stabilní a nedochází tak k poškozování buněčných struktur vlivem volných radikálů.

    Co jsou to volné radikály?

    Volné radikály (VR) jsou aktivní částice, které pohotově reagují s vhodnou biologickou strukturou organismu (např. DNA, *lipidy nebo *proteiny). Vlastní reakce pak následně může vést k trvalému poškození nebo k omezení funkce těchto struktur.

    Jedná se o molekuly, vznikající při látkové výměně, které mají nepárový elektron. V této podobě jsou molekuly velmi nestabilní, a proto se snaží v nejbližším okolí „uloupit“ elektron jiné molekuly.

    Tento chybějící elektron pak narušuje strukturu a stabilitu postiženého lipidu, bílkoviny nebo DNA a v konečném důsledku se podílí na poškození buňky. Je-li volných radikálů v těle nadbytek, škodí a spolupodílejí se na vzniku civilizačních chorob.

    K hromadění volných radikálů v těle přispívají např. nadměrná fyzická zátěž, znečištěné ovzduší,  působení UV záření, kouření či potraviny obsahující různá barviva a konzervační přísady.

    • Příčiny a okolnosti narušení imunity:
    • – virové infekce
    • – chronické infekce
    • – bakteriální a plísňové infekce
    • – rakovina
    • – zápal plic
    • – stres
    • – radiace, záření
    • – diabetes
    • – špatná výživa
    • – AIDS a HIV
    • – alergie
    • – chirurgické zákroky
    • a mnoho dalších.
    • Nádorová onemocnění

    Účinná látka ß-D-glukan aktivuje makrofágy, zvyšuje jejich fagocytární účinek, produkci cytokínů a dalších imunostimulačních látek. Glukan má lokální i systémový protinádorový účinek. Lokálně podané injekce beta-1,3-D-glukanové suspenze do melanomové léze přinesly úspěšné výsledky (Mansell, 1978).

    Histologický rozbor tkáně odebrané z nádoru prokázal absenci tumoru a zvýšené množství aktivovaných makrofágů. Poslední výsledky studií poskytují velký příslib léčby nejen melanomu, ale i bazálních nádorových buněk. Experimentální studie ukázaly významné snížení nádorového růstu a celkové zlepšení zdravotního stavu.

    Klinická studie provedená u žen, které měly rekurentní maligní nádory prsu po maskektomii a ozařování prokázala, že po podávání ß-D-glukanu došlo ke kompletnímu vyléčení těchto velmi indolentních nádorů. Navíc se po léčbě velmi rychle obnovila kůže v místě nádoru.

    Kombinovaná léčba ß-D-glukanem a protinádorovými přípravky může mít významný synergický protinádorový účinek. Má schopnost působit proti chemoterapeuticky vyvolaným imunosupresivním reakcím, zejména u pacientů s vysokým rizikem infekce.

    Dále je zajímavé užití glukanu při léčbě kortikoidy, může totiž kompenzovat sníženou fagocytární schopnost makrofágů, způsobenou touto skupinou hormonů.

    Doplňková léčba rakoviny

    Když se makrofágy účastní destrukce rakovinných buněk, samotné na prudce bující rakovinné buňky nestačí. Všechny buňky obranného systému se však při dlouhodobé snaze o potlačení či eliminaci zhoubných buněk postupně vyčerpají, neboť kostní dřeň může produkovat jen poměrně omezený počet buněk za den.

    A právě zde je velmi vhodná podpůrná léčba pomocí prostředku PLEURAMAX, PLEURANOX, PLEURAVIX a PLEUROGEL.

    Pleurogely jsou velmi důležitým prostředkem při léčbě kožních nádorů, neboť vyvolávají produkci endogenních faktorů, které chrání pokožku proti oxidativním stresům a dalším negativním účinkům a které působí na zvyšování její odolnosti.

    Vysoká hladina cholesterolu

    O vysoké hladině cholesterolu je dobře známo, že vede k zvýšenému riziku cévních chorob.

    Vedle cvičení a poměrně drastické diety je v současné době jedinou možností drahá léčba některými medikamenty, které ovšem mají nežádoucí vedlejší účinky.

    Rozpustný ß-D-glukan je jedinečná přírodní látka s prokazatelnými účinky vedoucími k postupnému snižování hladiny cholesterolu, jak v roce 1998 prokázal i americký Úřad pro kontrolu léčiv FDA.

    Infekce, nachlazení, alergie

    Nejrůznější infekce, zvláště pak infekce opakované, vedou mimo jiné k vyčerpání imunitního systému, který si již nedokáže poradit s opakovaným přívalem choroboplodných zárodků.

    Podobný případ nastává i u alergií, neboť ani při veškeré snaze se alergik nemůže vyhnout prostředí obsahující alergizující látky. Naše tělo, které je opět pod tlakem bakterií, si však nemůže vybrat oddychový čas. Musíme proto obrannému systému nějak pomoci.

    ß-D-glukan jako přírodní polysacharid, schopný specifické vazby na makrofágy a jejich aktivace, je ideálním stimulátorem obranných reakcí.

    Ochrana před ozářením

    Schopnost zvýšené rezistence organismu vůči mikrobiální invazi po podávání glukanu lze vysvětlit i na základě zvýšené a prodloužené funkce makrofágů. Experimentální studie potvrzují, že glukan může působit rovněž jako účinný „zachycovač” volných radikálů. V jedné z pozoruhodných studií, provedených U.S.

    Armed Forces Radiobiology Institute, byl beta-1,3-D-glukan podáván krysám perorálně, které byly ozářeny letální dávkou radiace. Sedmdesát procent těchto krys, kterým po radiaci byla perorálně podána dávka beta-1,3-D-glukanu, bylo kompletně chráněno proti účinkům radiace.

    Beta-1,3-D-glukan je schopný chránit makrofágy cirkulující v krvi od napadení volnými radikály při i po radiaci, aniž by došlo ke změně jejich důležitých funkcí, jako uvolňování důležitých cytokínů a faktorů (jako např.GM-CSF) pro obnovení tvorby normální kostní dřeně.

    Beta-1,3-D-glukan aktivuje makrofágy, aby byly schopné zachytávat zbytky a poškozené buňky způsobené radiací. V dnešním světě je několik forem záření, kterým se nelze vyhnout:

    • obrazovky počítačů
    • vedení vysokého napětí
    • mobilní telefony
    • běžné mamografy
    • ultrafialové paprsky ze slunečního záření
    • rentgenové paprsky
    • cestování letadly
    1. Chronická onemocnění
    2. Makrofágy jsou v těle hlavním zdrojem interleukinu IL-1, který zvyšuje produkci inzulínu a jejich tvorba může být zesílena aktivací ß-D-glukanem, který je evidentní adjuvans pro zlepšení života pacientů s diabetes mellitus, trpících komplikacemi aterosklerózy a vyžadujících adjuvantní léčbu antioxidanty.
    3. Infekční onemocnění

    Klinické i experimentální studie potvrdily významné zlepšení a zrychlení léčby infekčních onemocnění virového, bakteriálního, plísňového i parazitárního původu. Tyto studie ukázaly i výrazné snížení potřebného množství antibiotik a antivirotik.

    Široké spektrum antiinfekčního účinku beta-1,3-D-glukanu lze vysvětlit tím, že jeho imunostimulace je nespecifická a může se uplatnit u celé řady mikrobiálních patogenů, na rozdíl od běžných antiseptik.

    Mnoho studií potvrdilo teorii o synergickém účinku antibiotik a makrofágového aktivátoru beta-1,3-D-glukan.

    Redukční účinky, beta-1,3-D-glukan s vitaminem C

    Studie v oblasti použití glukanu za účelem snížení cholesterolu, které stále pokračují, ukazují zvýšení účinnosti redukčních látek, jako jsou niacin a lopid. Beta-1,3-D-glukan se vyrábí v kombinaci s vitaminem C.

    Obsah intracelulárního askorbátu ve fagocytujících buňkách dosahuje 40 krát vyšší hodnoty než plasmatický askorbát. Makrofágy aktivované beta-1,3-D-glukanem vykazují významný úbytek obsahu intracelulárního askorbátu.

    To může vést k vyčerpání schopnosti těchto buněk působit jako lapače volných radikálů, stejně jako snížení pohyblivosti makrofágů a snížení produkce některých enzymů makrofágu. Proto přípravek, který obsahuje navíc vitamin C zabraňuje tomuto efektu.

    Vitamin C a beta-glukan jsou ideálním spojením. Makrofágy při svojí činnosti spotřebují velké množství vitaminu C, a proto je nevyhnutelné tento vitamin při užívání ß-D-glukanu doplňovat.

    Toxikologie

    Přípravky obsahující účinnou látku ß-D-glukan jsou velmi bezpečné. Dlouhodobé používání těchto přípravků nezaznamenalo žádný výskyt nežádoucích ani návykových účinků.

    Beta-glukany jako imunostimulační přípravky

    Beta-glukany jsou organické polysacharidy. Rozlišují se dva izomery glukanů: β-1,3/β-1,6-glukan (vyskytující se v kvasnicích a některých houbách) a β-1,3/β-1,4-glukan (vyskytující se v ovsu a ječmenu).

    Poprvé glukany byly charakterizovány v roce 1963 jako aktivní biologická složka zymosanu. Více než 25 let jsou v Japonsku využívány glukany – lentinan a schizophilan jako standardní součást léčby některých nádorů při radio- a chemoterapii.

    Glukany aktivují buňky imunitního systému při vázání s příslušnými receptory na jejich povrchu. V současné době je popsáno 6 různých receptorů pro β-glukany (s nejvyšší expresí na povrchu monocytů/makrofágů) patřících do rodiny tzv.

    receptorů rozpoznávajících motivy (Pattern Recognition Receptors). Hlavní úlohu hrají čtyři druhy receptorů: dectin-1, manozové receptory, komplementové CR3 a scavengrové receptory („zametače“).

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector