Batáty nejsou brambory. Je to svlačec

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Hubnutí, dieta a zdravá strava

Tato výzva již řadu let získává na popularitě po celém světě. Řada známých osobností na ni nedá dopustit. Propagátorů ale najdeme dost, a to nejen na sociálních sítích. Ovšem je po …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Nemoci a léčba

Světový den ústního zdraví připadá na 20. březen. Jeho hlavním smyslem je snaha zdůraznit význam ústní hygieny v rámci podpory celkového zdraví. I jeho prostřednictvím si tak můžem …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Nemoci a léčba

Objevili jste na kůži svého miminka nepříjemnou vyrážku? Začala se rozšiřovat na další místa po těle? Mohlo by se jednat …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zelí i kapustičky, patřící do rodu brukvovitých, jsou přímo ochránci našeho zdraví. V první řadě jsou mocnými bojovníky …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Ostatní témata

Rovnátka jsou stále více vnímána nejen jako pomůcka pro řešení vady chrupu, ale především jako módní doplněk. Stávají se dokonce jakousi vizitkou určité úrovně péče o děti. I děti …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Nemoci a léčba

Když se mluví o jednotce intenzivní péče, obvykle člověku naskočí husí kůže, je to předzvěst vážného stavu člověka, něko …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Duševní zdraví a psychologie

Nervozita, potíže s usínáním a bušení srdce uprostřed noci, něco vám to připomíná? A když se vám konečně podaří na hodinku či dvě zabrat, trápí vás noční můry. Nespavost způsobená …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Hubnutí, dieta a zdravá strava

Možná trpíte nadváhou nebo jen pár kily navíc, možná máte za sebou nejrůznější diety a pokusy o trvalé zhubnutí, ale bez …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Péče o tělo

Máte pocit, že na intenzivní péči o pleť nemáte čas? To je škoda, protože je to především obličej, který je vizitkou zdr …

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec Duševní zdraví a psychologie

Podobně jako jiná chronická degenerativní onemocnění má i rakovina neblahý vliv na psychiku, jíž vystavuje soustavné nadměrné zátěži. Jak se život s rakovinou odráží na emočním zdr …

Tipy a triky: Jak na brambory?

V dalším článku ze série Tipy a triky s názornými ukázkami ve videu prozradíme,  jak můžeme brambory připravit na tisíc způsobů – jako polévku, přílohu, předkrm nebo hlavní chod. Navíc jsou snadno skladovatelné, dlouho vydrží a obsahují hodně vlákniny a vitamínů. Seznamte se s touto tradiční pochoutkou! 

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec

Není brambora jako brambora 

Co si představíte, když se řekne “brambora”? Tu naši českou, žlutou, vytaženou z pole? Pak vězte, že je mnohem více druhů brambor. Brambory pochází z Jižní Ameriky a právě tam existuje ohromná rozmanitost druhů a barev. 

Z jihoamerických druhů jsou u nás známé především ty fialové, které zaujmou barvou i nutričním složením. Obsahují totiž až 5x více zinku, karotenů, antioxidantů a vitamínů než běžné brambory.

Další známou americkou pochoutkou jsou batáty.

Pozor, přestože se jim přezdívá “sladké brambory”, bramborami nejsou. Jedná se o druh rostliny podobné svlačci. Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny, obsahují vitamíny (A, B, C, E), minerály (železo), sacharidy a vlákninu.

Více v článku Batáty – exotické “brambory štěstí”.

Jak skladovat brambory?

Brambory skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě. Ideální teplota pro uchovávání brambor je 2–8 °C.

Pozor, pokud brambory zmrznou, dojde k redukci cukrů a hlízy zesládnou. Pokud nám brambory zezelenají, raději je vyhoďme. Proč? Mohou být toxické.

Jaké jsou varné typy brambor?

Na trhu jsou u nás běžně k dostání 4 varné typy brambor. Respektive 3, ten 4. je určen pro hospodářská zvířata a na pulty obchodů se nedostane. 

  • Varný typ brambor A: po uvaření jsou brambory tuhé a pevné – nevadí, pokud se vaří o něco déle, nemění tvar ani strukturu.
    Obvykle bývají malé, krátké a kulaté. Vaří se ve slupce a hodí se především do salátů.
  • Varný typ brambor B: tyto brambory mají mírně moučnou dužinu – pokud je necháme v hrnci déle, rozvaří se. 

Jsou ideální jako příloha, k restování, do polévek, gulášů nebo salátů.

  • Varný typ brambor C: tento typ brambor se při vaření rozsýpá a moučnatí. Využijeme ho především na přípravu bramborové kaše nebo šťouchaných brambor.
    Obsahuje totiž větší množství škrobu, který oceníme především při přípravě bramboráků, placek, knedlíků, škubánků a noků.
    Proč? Těsto se díky škrobu krásně spojí. 

Jak oloupat brambory bez škrabky?

Také vás nebaví loupat brambory a mít ruce pořezané od škrabky? Máme pro vás skvělý tip, jak brambory rychle a jednoduše oloupat a škrabka přitom může odpočívat v šuplíku!

  1. U syrové brambory nařízneme slupku kolem dokola. 
  2. Brambory vložíme do hrnce s vodou. 
  3. Uvaříme je a prudce zchladíme. 
  4. Z brambor jednoduše a rychle slupku sloupneme. 

Jak na to ukáže profesionální kuchař ve videonávodu.

Na YouTube Jakvkuchyni.cz najdete další videa Tipy a triky, tak jako spoustu dalších báječných receptů.

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec

Pokud nám od oběda zbyly brambory nebo bramborová kaše, je právě teď ideální chvíle připravit si bramborové placky. Jak na to? 

Recept – suroviny a postup

Slupky od brambor nevyhazujeme. Proč? Jsou zdravé, chutné a působí jako antioxidanty. Inspiraci přináší série videí ze seriálu Vaření beze zbytku! Nebo některý z receptů na Jakvkuchyni.cz – co si z nich připravit například bramborové lupínky, nebo skvělou polévku. 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného „Tipy a triky“. Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Brambory vs. batáty

Můžu při LC brambory? A co batáty? Jsou si podobné nebo se nějak liší?

Tato nutriční debata mnohdy poháněná dezinformacemi je často tak nesmyslná, že jsme se rozhodli vás do problematiky těchto hlíz v krátkosti zasvětit.

Brambory a batáty sice sdílejí své jméno, ale
botanicky si příbuzní nejsou. Zatímco brambora patří do čeledi lilkovitých,
batáta má svůj původ v čeledi svlačcovitých. Pro lepší pochopení přikládáme
následující případy:

  • Příbuznými brambor z čeledi lilkovitých jsou například rajčata, papriky a lilek; příbuznými batátů jsou popínavé květy, jako například svlačec.
  • Pokud byste si chtěli pochutnat na listech brambor, pak by vám solanin v nich obsažený v žaludku nadělal pěknou neplechu – je jedovatý; na druhou stranu listy batáty jsou zcela jedlé
  • A nyní
    jak je to tedy s tvrzením, že batáty jsou „superpotravina“?
  • Pokud by jediným chtěným benefitem měl být vitamín A, pak velké ano! Pokud ale porovnáme všechny další nutrienty – podívejte se sami:)

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec

Bílé i sladké brambory, pokud jsou konzumovány jako součást vyvážené a promyšlené
stravy, poskytují fantastickou škálu živin a zároveň přispívají k sytosti a chutnosti jakéhokoli jídla.

Pokud jste low-carb, pak je vhodnějším druhem ke konzumaci batáta, ale opět v malém množství.

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec

V prvním vydání knihy Jídlo na prvním místě od Hartwigů byly brambory zakázány, v druhém vydání se jim dostalo určité milosti. Jsou totiž specifické v množství možných úprav, často velmi nezdravých, s psychologickém přesahem – třeba chipsy.

Ale i hranolky, americké brambory atd. To jsou úpravy, které z relativně dobré výchozí suroviny udělají potravinu nevhodnou. Jsou plné nevhodných tuků, často bez stopky (dokud máme, jíme) a podporují zažité vzorce nezdravých návyků, jako je uzobávání u televize.

A těch se přeci chceme zbavit!

Samotnou kapitolou u brambor je již zmíněný solanin. Toxický alkaloid, trvale obsažený v listech, který se vytváří i v okolí klíčků a když slupka začne zelenat. Takovou bramboru bychom nikdy neměli konzumovat. Bohužel, záruku, že podobně uvažoval třeba kuchař v restauraci, nemáte.

Takže, v rozumné míře a při vhodném způsobu úpravy, můžete do jídelníčku občas zařadit brambory, stejně jako batáty. Vždy ale pamatujte, že co se týče sacharidů, v jejich množství zaujímají nejvyšší pozice mezi ostatní zeleninou.

Šest týdnů. Šest nákupních seznamů. Šest týdenních jídelníčků. Přes sto receptů. Hromada vychytávek! VZÁJEMNÁ PODPORA.

Začínáte s LOW CARB a chcete se vyhnout zbytečným otázkám a chybám? Máme pro Vás 6 týdenní kurz s kompletním jídelníčkem, nákupními seznamy a spoutou tipů a vychytávek! Více ZDE.

Topinambury, batáty – tak trochu jiné brambory

Batáty nejsou brambory. Je to svlačec

Topinambury i batáty někdy nazýváme brambory. Všechny tyto plodiny mají jedno společné, pocházejí z dalekých zemí. Topinambury pocházejí ze Severní Ameriky, batáty pocházejí s jižní Ameriky, pravlastí brambor je Peru. Topinambury i batáty nazýváme brambory kvůli vzhledu hlíz, jinak jim nejsou v ničem podobné. Topinambury mají druhově blíže ke slunečnici než k bramborám a batáty nejsou brambory, ale svlačcovitá rostlina s hlízami podobnými bramborám.

Topinambury – „židovské brambory“

Topinambury patří do čeledi hvězdicovitých, zatímco brambory jsou z čeledi lilkovitých, do Evropy přišly v 17. století.  Nať dorůstá do výšky dvou až tří metrů nad zemí, na rozvětveném stonku s velkými celokrajovými listy se na podzim objevují žluté květy. Hlízy jsou vzhledově podobné bramborám, na rozdíl od nich mají nasládlou chuť, která mírně připomíná oříšky.

Budete mít zájem:  Farmářské a jiné trhy - známe další

Hlízy topinambur obsahují kvalitní rostlinný olej, vlákninu, aminokyseliny, vitamín C a další vitamíny, draslík, železo, křemík a sacharid inulín. Inulín snižuje hladinu glukózy v krvi, díky němu jsou topinambury jednou z potravin, které by neměly chybět v jídelníčku diabetiků. V zahraničí se extrahuje inulín a vyrábí se z něho sladidlo pro diabetiky.

Další výhodou topinamburů je nulový obsah škrobnatých látek a nízký obsah kalorií. Topinambury mají své místo v redukční dietě. Mezi další účinky topinambur patří podpora činnosti jater, ledvin, podpora látkové výměny, snižování cholesterolu v krvi, protirevmatické, proti astmatické, antistresové i detoxikační účinky.

Jedinou jejich nevýhodou je, že nadýmají.

Topinambury nejsou náročné na pěstování, daří se jim i tam, kde se bramborám nedaří. Prospívá jim slunné místo, avšak snesou i stín. Topinambur je možné pěstovat na zahrádce, hlízy se vysazují časně zjara do řádků do hloubky 10 cm v rozestupech 20 až 30 cm.

Množí se velmi rychle, kousky hlíz s alespoň jedním očkem stačí znovu zasadit do pařeniště a po té, co dosáhnou výšky deseti centimetrů je vysadit na záhon. Je třeba dávat pozor, aby se topinambury nešířily jako plevel, proto se nať zkracuje na 1,5 metru. Nať není nijak silná, proto rostlina potřebuje oporu.

Z jedné rostliny je možné od října do pozdního podzimu sklidit 1 až 1,5 kg hlíz. Hlízy se nesklízejí jako brambory, stačí vyvrátit rostlinu a většina hlíz se objeví pod povrchem. Hlízy je třeba opatrně vyjmout, poraněné hlízy rychle vysychají nebo podléhají hnilobě. V zimě nadzemí část rostliny zvadne.

Hlízy nelze skladovat volně, brzy by zaschly, je třeba je skladovat v místě, kde nemrzne, zasypaní pískem či zeminou, příp. uložené ve fóliovém, nezavázaném pytli. Sadbu je možné sehnat od některých pěstitelů, kteří ji nabízejí na internetu, např. nahttp://www.topinambury-rk.cz/.

Topinambury vydrží v plastikovém sáčku v ledničce až dva týdny. Můžeme je jíst syrové v různých salátech nebo tepelně upravené. Topinambury můžeme vařit, opékat, zapékat, smažit. Můžeme je použít jako zeleninu do salátů, polévek místo brambor i jako přílohu.

Před tepelnou úpravou i před konzumací v syrovém stavu je třeba hlízy mírně pokapat šťávou z citronu nebo octem, aby hlízy zůstaly bílé a nemodraly. Hlízy jsou velmi brzy měkké, proto je třeba je vařit či jinak tepelně upravovat jen krátce. Topinambury skvěle chutnají syrové, nakrájené na plátky, spolu s jablky, vlašskými ořechy, rozinkami.

Z topinamburů můžeme připravit také bramborák, připravíme ho stejným způsobem jako klasický bramborák.

Batáty – „sladké brambory“

Batáty nejsou brambory, jedná se o tropickou rostlinu z čeledi svlačcovitých, zvanou povijnice batátová nebo povijnice jedlá. Oranžovou odrůdu hlíz batátů nazývají v Severní Americe jam. Batáty dorazily do Evropy v 15. století. Rostlina se podobá vytrvalou lodyhou, plazivými stonky, listy i květy svlačci.

Kořenové hlízy jsou velké jako pěst, mají válcovitě vřetenovitý tvar a jsou nažloutlé nebo nachové. Mají vysoký obsah škrobu a sladkou chuť.

Obsahují fruktózu, glukózu i sacharózu, kromě sacharidů jsou zdroji železa, draslíku, některých vitamínů skupiny B, zejména vitamínu B6, karotenoidů, vitamínů A, C, E, nerozpustné vlákniny i rozpustného pektinu, který tvoří více než polovinu vlákniny.

Batáty obsahují také organické kyseliny s protirakovinnými účinky, kyselinu chlorgenovou a kyselinu kávou. Kyselina kávová pomáhá proti AIDS.  Batáty mohou pomáhat v prevenci degenerativních očních chorob, deprese, nemocí srdce a dokonce i v prevenci a léčbě rakoviny i AIDS.

Rostlinné steroly obsažené v batátech snižují hladinu cholesterolu v krvi, váží na sebe také karcinogenní činidla v trávicím traktu, čímž snižují riziko vzniku rakoviny.

Batáty jsou vhodné k vaření, pečení i k výrobě alkoholu. Batáty nachové barvy jsou vhodné k vaření a zapékaní, zatímco nažloutlé batáty jsou vhodné ke smažení a do těsta k pečení. Pokud konzumujete batáty i se slupkou, dodáte svému tělu více beta-karotenu i vlákniny. Batáty je možné pokapat olejem a upéci v troubě, nahradit jimi dýni v koláči, nebo mrkev v pečivu.

Brambory

Tuto lilkovitou rostlinu není třeba nijak zvlášť představovat, brambory jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí v naší české kuchyni. Brambory pocházejí z Peru, v 16. Století přišly do Evropy, k nám do Česka přišly v 17. století z Vídně. V současnosti se pěstuje v naší republice 150 odrůd brambor.

V obchodech se setkáme se třemi základními varnými typy brambor, každý typ je vhodný na něco jiného. Varný typ A má pevné a tuhé hlízy, které se nerozvaří, používá se pro vaření ve slupce na bramborový salát nebo brambory na loupačku. Varný typ B je méně pevný a mírně moučnatí, je vhodný pro přípravu příloh, do polévek i ke smažení.

Varný typ C má moučnaté hlízy, hodí se na přípravu bramborového těsta, bramborové kaše, bramborových knedlíků.

Brambory řadíme stejně jako topinambury, batáty mezi zeleninu. Brambory jsou zdrojem škrobu, vlákniny, draslíku, železa, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, vitamínů B1, B2, B6.

Jsou lehce stravitelné, jejich nevýhodu je vyšší glykemický index, který lze vhodnou úpravou snížit. Nejnižší glykemický index mají brambory vařené ve slupce v páře, naopak nejvyšší mají fritované a pečené brambory.

Menší kousky brambor mají vyšší glykemický index. Glykemický index snižuje vláknina, proto se k bramborám přidává zelenina.

Rostlina si vytváří jako ochranu proti škůdcům jedovaté glykoalkaloidy alfa-chakonin a alfa-solanin, známé pod názuvem solanin. Lehká otrava solaninem se projeví závratěmi, bolestmí hlavy a břicha. zvracením, průjmy  někdy zvýšením teploty, smrtelná dávka je 400 až 500 mg solaninu.

Největší množství solaninu se skrývá v klíčcích, ve slupce a kolem oček, zvýšené množství solaninu je v zelených částech brambor. Obsah solaninu se zvyšuje během klíčení brambor. Avšak solaninu se není třeba bát, jeho maximální přípustné množství v bramborových hlízách je stanoveno na 200 mg/g.

Většinou je hdonota solaninu mnohem nižší a neovlivňuje kvalitu a nezávadnost potravin. Solanin se ničí tepelnou úpravou.

Zdroj:

http://www.spektrumzdravi.cz/topinambury-sladke-brambory-s-lecivymi-ucinky-jsou-vhodne-i-pri-diete

http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a33-Topinambur-sladky-brambor.aspx

http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/znate-topinambury-zidovske-brambory

http://cs.wikipedia.org/wiki/Povijnice_bat%C3%A1tov%C3%A1

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/bataty-patri-mezi-nejvyzivnejsi-zeleninu/

Vloženo 17.3 2015

Batáty můžete pěstovat jako pokojovku nebo letničku. Exotická rostlina má krásné dekorativní listy

V oblastech svého původu, tedy na mexickém poloostrově Yucatán a ve Venezuele, se povíjnice batátová nebo také povíjnice jedlá pěstuje jako trvalka, ale v našich zeměpisných šířkách se musíme smířit s její krátkověkostí. Můžeme ji pěstovat jako víceletou pokojovou rostlinu nebo jako letničku do truhlíků a květináčů.

Povíjnice batátová

Jsou sladké brambory vlastně brambory?

Povíjnice batátová je tropická rostlina z čeledi svlačcovitých a příbuznost s naším svlačcem nebo povíjnicí nachovou si uvědomíme ve chvíli, kdy spatříme její květ.

Naopak s klasickými bramborami tato rostlina nic společného nemá, i když se jejím hlízám tak často říká sladké brambory. Společně se však mohou setkat v naší kuchyni.

Taková bramborová kaše připravená ze dvou třetin klasických brambor a jedné třetiny batátů získá krásnou barvu i zajímavou chuť.

V posledních letech jsme si mnozí oblíbili i batátové hranolky, které jsou vyslovenou delikatesou, nebo i batátové chipsy. Z kuchyně známe nejčastěji batáty s oranžovou barvou dužiny, ale může mít i barvu žlutou, bílou nebo fialovou.

Povíjnice batátová

Hlízy batátů jsou velmi zdravé, i když mají asi o polovinu vyšší energetickou hodnotu než hlízy klasických brambor. Batáty jsou sladké díky fruktóze, glukóze a sacharóze a mají vysoký obsah železa, vitaminu A, B, C, E a vlákniny.

Povíjnice batátová jako okrasná rostlina

Plazivé stonky, které vyrůstají ze ztloustlého kořene, mohou být dlouhé až pět metrů a k tomu i bohatě rozvětvené. Listy, na dlouhém řapíku, bývají srdčitého tvaru a nejčastěji světle zelené barvy, ale často se pěstují i odrůdy s listy tmavě zelenými nebo zbarvenými až do vínova.

Velké květy (5–8 cm), velmi podobné našemu svlačci, bývají různě barevné, nejčastěji s tmavším odstínem barvy uprostřed květu. Pokud se dočkáme květu, což je v našich podmínkách jen málo pravděpodobné, pak se květy objevují od června do září.

Samotné listy povíjnice batátové jsou však natolik atraktivní, že nám úplně postačí a využívají se jako doplněk ke kvetoucím balkonovkám.

Povíjnice batátová

Jak povíjnici batátovou pěstovat

Dává přednost umístění na slunci bez poledního úpalu nebo v mírném polostínu. Vyžaduje dobře propustný, ale stále lehce vlhký substrát bez přemokření a pravidelné přihnojování asi 1–2x týdně hnojivem pro balkonové květiny. Velmi vhodné je její pěstování na balkoně, v samozavlažovacím truhlíku. Ven ji však můžeme umístit až v druhé polovině května, kdy už nehrozí žádné mrazíky.

Budete mít zájem:  Železitá Voda Vliv Na Zdraví?

Povíjnice batátová

Další netradiční pokojové rostliny:

Batáty (foto) výsadbu a pěstování

Nové časy mohou být chválen, je možné zneužívat. Ale objektivně příležitosti jsme se stali více. I v tomto případě, jako konzervativní zahradnictví.

Pokud před 50 lety čtete, například v určité knize, že určitá Don jíst pečené sladké brambory – zívání a zapomenout na to teď, čímž předem minimální úsilí, můžete si objednat pečené sladké brambory ženu k obědu.

A to není koupil v obchodě, a pěstovány na své vlastní zemi.

Související odkaz: Yam kultura – pěstování a sladké recepty bramborové

Co je sladké brambory

V tropech a subtropech je známo, že prvních tisíc let šlechtění a hlízy jsou tak běžné, že o semena již zapomenuta (jako naše brambory). A stejně jako brambory, sladké brambory mají existují desítky odrůd, různé chutě a barvy hlíz. Hlíz hmotnost glukózy, a většina odrůd – sladké.

To byste se divila, ale nejbližší příbuzný sladké brambory – svlačec (povíjnice) externě, a listy a květy, a to i specialista není vždy rozlišit.

Netvrdím vavříny velkého estestvoznatelya, ale ve své době absolvoval katedry botaniky LSU. Když jsem poprvé viděl sladké brambory s přáteli v zemi – není rozpoznána: svlačec svlačec, gramofony květiny zasadil právě divné – leze na nízké oblouky nad postelí.

Příběh jeho zábavnou skutečnost, že Jižní Ameriky původu, to je ještě v předkolumbovské éry nějak skončil v Africe a asimiloval to tak silně, že někteří považují za kolébkou černého kontinentu.

Doma příze celoroční vinné révy. Poměrně dlouhý, až 5 m. Může to lézt na sloupy, ale dává přednost procházení a spustit další kořeny. Cenný (zejména pro líné zahrádkáře), která téměř nepotřebuje zalévat – pokud máte déšť přichází jen jednou za měsíc.

Místa vyžaduje naivozmozhno slunce, z půdy – písčité hlíny a lehké hlíny volné. Netoleruje v blízkosti stojící podzemní vody. Obecně platí, že sladké brambory není obtížné pěstovat datum v severo-západě Ruska, nemluvě o jeho jižní oblasti.

Můj přítel před 12 lety přinesl dva klub ze Španělska (o zákonnosti tohoto druhu objektů pohybujících se přes hranici, pomyslel si mnohem později, když rozmanité domácí chemodan. Celní jim buď nevšiml, nebo ignorovat. Už o tom nepřemýšlel. Voobshche to nemůže).

Od té doby je zvyšování batáty daču poblíž Luga. Ne jako alternativa k brambor, nýbrž jako zdroj užitečný a exotické: sladký brambor je bohatá na ně, ale to je jiná otázka. A co je nejdůležitější – hlízy jsou uloženy bez problémů: stačí v poli při teplotě asi 17 ° C, ve spíži.

výsadbu sladké brambory

Přibližně v polovině února, yam hlízy jsou umístěny v zásobníku vlhké rašeliny, takže ležela na boku, byly ponořeny do rašeliny polovinu.

O deset dní později výhonky se začínají objevovat (viditelné díry v hlízách No výhonek leze jak to bylo z prázdného prostoru). Pokud se sazenice dosáhnou asi 7 cm. udržovat je v šálků s torfopeschanoy směsí 1: 1.

Root rychle a ochotně (denně), zvláště pokud nejsou odříznuti, a vyschipnut opatrně na základně, 15 minut zaschnout a držet v šálku s směsi.

A všechny účtované poháry za několik dní na pokrytí nákladů na průhledném sáčku. Zakořeněné řízky nedostane nemocný (jen ujistit, že neexistuje žádná sviluška), a obvyklé péče v teplém a světlém místě (na začátku žádoucí doplňující osvětlení) do poloviny května vzroste na asi 70 cm.

  • Zasazeny v jejich šířce hřebenové 60-80 cm a délce libovolného zastrčený úplné minerálních hnojiv, a pokryt fólií na poloviny června (fólie tunelu).
  • Rostliny rostou a pokrývat celý hřeben půdy tak, aby boj proti plevelům není žádný problém.
  • Související odkaz: Co neobvyklé rostliny mohou být pěstovány v zemi

Sladké brambory: Care

Napojena dost každých 10 dní, kombinace s dresinkem kysaného trávou, ale nelze zavlažovat, pokud srážky vzácné a suché fosfor-ka-Liina hnojivo jen hodit v červenci na hřebenové povrchu a pokud je to možné (pokud proderetes přes vrcholky) zblízka do půdu.

Za 20 dní od srpna horní řasy se vše potřebné prischipnut, to pomůže zvýšit velikost hlíz. A v polovině září přijde sklizeň.

Ten kilogram hlíz, jako v tropech, můžete vykopat je nepravděpodobné, ale hmotnost 200-400 g do 1 kg – to je (pro Leningradské oblasti na jihu – největší).

Tam může být surový (jako mrkev) a všemi prostředky tepelně zpracovaných. Ve skutečnosti, Delicious, stojí za to vyzkoušet!

© Autor Dmitry Volkov

Sdílet na sociálních sítích:

Batáty: Přestože nejsou příbuzní, říká se jim sladké brambory

Vítězství brambor nad batátami bylo dáno nejspíš jejich přímočarostí. Přestože batáty se svou až provokativně oranžovou dužinou musely už před staletími působit nesmírně sexy a přitažlivě.

Ale nejspíš někdo se zodpovědnou funkcí řekl, že pěstovat ve velkém se v Evropě začnou brambory, a nikoli jejich nasládlé kamarádky.

Nebo se zemědělcům leckdy až pět metrů dlouhé oddenky svlačcovité rostliny s názvem povijnice batátová zdály příliš rozměrné, zkrátka na polích zabíraly mnoho místa. A tak dostaly přednost skromnější, skladnější, a přece jen o něco méně náročné brambory.

Voda s cukrem

Od té doby stihly brambory několikrát zachránit Evropany před hladomorem, zatímco batáty jen nesměle pronikaly do obchodů a do kuchyní. V západní části Evropy samozřejmě dříve a rychleji než u nás.

Tyhle přirozeně nasládlé a často velmi objemné (mohou vážit až několik kilogramů) hlízy jsou doma ve Střední a Jižní Americe; pocházejí z oblasti mexického poloostrova Yucatán a ústí Orinoka ve Venezuele.

Úspěšně se ale rozlezly do jiných koutů světa, vaří se z nich po celé Americe, ale i v části Asie a dominují většině afrických kuchyní. Proč?

Dokážou totiž důkladně zasytit a dodat potřebné živiny – z jedné batáty se nakrmí celá početná rodina náčelníka kmene. Přestože ze sedmdesáti procent konzumuje vlastně jen vodu. Ta ale obsahuje 24 procent sacharidů – 18 procent škrobu a šest procent cukru. Je to tedy energeticky velmi vydatná potravina a k lidskému tělu velmi vstřícná.

Když porovnáme výživové hodnoty brambor a batát, vycházejí z toho batáty o něco lépe: například mají 400 procentdoporučené denní dávky vitamínu A, také více vitamínu C než brambory, méně kalorií a více vlákniny.

Jejich složení konvenuje zejména sportovcům, takže pokud si potrpíte na pravidelný výdej fyzické energie, jsou batáty tím, co potřebujete.

Jasně, jsou dražší, ale to je logický důsledek toho, že se u nás zatím ve velkém nepěstují.

A pak je tady ta věčná otázka: co s nimi? Odpověď je podezřele jednoduchá: prakticky cokoli. Stačí si osvojit pár základních pravidel.

O vysokém obsahu vody už řeč byla, logicky z toho plyne poznání, že když budete batáty péct v troubě, voda se odpaří (pomůžeme tomu několika přesnými zásahy vidličkou) a dužina získá na chuťové intenzitě.

To je taky nejčastější postup, jak základně zpracovat batáty: upéct je a dužinu pak dál použít do pyré, nákypů či těst nebo pečenou sladkou bramboru jednoduše naplnit vším, co vám kdy chutnalo… Dobře, tak skoro vším.

Také se k nim můžeme postavit stejně jako k bramborám, tedy oloupat, nakrájet a uvařit. Pak počítejte s tím, že voda je stále přítomna. Takže po slití přiklopit poklicí a třepat, spousta jí tak odejde ve formě páry. Pak už stačí umixovat pyré nebo polévku.

Z batát však připravíte i skvělé hranolky, dají se přidat do většiny zeleninových jídel, smažit, dusit, péct či zapékat. Jakmile si je jednou pustíte do kuchyně, bude to začátek dlouhého a inspirativního vztahu. Ameriku se vyplatí objevovat zas a znovu.

Recept: Plněné pečené batáty

Upéct a naplnit, to je jeden z nejobvyklejších způsobů, jak zpracovat batáty. Jejich variabilita je takřka nekonečná.

Batáty vydrhněte, několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pobudou si tam v závislosti na velikosti 45 minut, ale i hodinu a půl. Takže si na tu dobu najděte nějakou jinou zábavu, batátám stačí jen občasný dohled a krátký test, zda vidlička do jejich dužiny proniká hladce.

Upečené batáty rozkrojte, dužinu načechrejte vidličkou, osolte, opepřete a můžete plnit. Jako poctu rodné oblasti sladkých brambor můžete zvolit mexickou variaci, tedy fazole v tomatě, pokrájené avokádo, chilli papričky, nasekanou jarní cibulku, nastrouhaný čedar, bohatou lžíci dobrého jogurtu a celé dílo korunovat trochou limetové šťávy a hrstí koriandrových listů.

Budete mít zájem:  Silná slova a sprosté panny

Kombinace horké batátové dužiny a svěží zeleninové směsi je dokonale harmonická, hladká i lehce pikantní.

NETRECEPT: Batáty nejsou brambory, ale připravují se podobně

19. 2. 2014

Určitě jste si v odděleních zeleniny všimli podivných růžových hlíz, připomínajících mutanta červené řepy, brambory a mrkve, nazývaných batáty nebo sladké brambory. Jestli jste zvědaví, o co vlastně jde, zkuste náš jednoduchý recept!

Batáty, nebo též tak zvané sladké brambory, jsou kořenové hlízy povijnice batátové, což je tropická rostlina příbuzná svlačci, na rozdíl od brambor, které přísluší do čeledi lilkovitých. S bramborami mají ale batáty pro Evropu společný původ, byly přivezeny ze střední Ameriky. Zajímavé je, že batáty asi o sto let dříve a byly okamžitě velmi oceňovány. V tropech a subtropech jsou batáty důležitou potravinou a podobně jako brambory se upravují na nejrůznější způsoby. I jejich průmyslové využití je podobné, vyrábí se z nich škrob a alkohol. Co se složení týče, obsahují hlavně škrob a nezanedbatelný podíl cukrů, které jim dávají charakteristickou sladkou chuť. Pakliže si hlídáte váhu, vězte, že batáty mají asi o polovinu vyšší energetickou hodnotu než brambory. Batáty mají dvě hlavní odrůdy. Červené, v našich obchodech běžnější, jsou vhodné k vaření a zapékání. Žluté se dobře smaží, pečou a též se přidávají do těsta nebo jimi lze těsto nastavit.

Zvenčí mají batáty tvar hybrida brambory a mrkve, možná i červené řepy. Když do nich  řízneme, mrkev připomínají barvou, tuhostí a za syrova i chutí. Tato batáta vážila sama skoro 3/4 kg a bohatě stačila na oběd pro 3 osoby.

 

Na náš recept budeme potřebovat: Batáty, to je jasné, nám bohatě stačil ten jeden macek, dále dvě hrsti čerstvých špenátových listů, rajče, lépe menší, pevnější, balkánský sýr nebo jiný podobný, maso na řízek, třeba kuřecí, sůl, pepř, sladkou papriku a olivový olej, stačí ten levnější na vaření. Užitečný je pečicí papír.

Postup jsme, jak je naším zvykem, zdokumentovali:

Batáty oloupeme a nakrájíme podobně, jako bychom vyráběli americké brambory. Na plech dáme pečící papír a na něj batáty nasypeme. Potřeme je olivovým olejem, posolíme hrubě mletou solí, popepříme čerstvě mletým pepřem a necháme v troubě péct na 170 stupňů asi 25 minut.

Když jsou batáty téměř upečené, na velkou pánev nebo na wok nalejeme olej, vhodíme čerstvý špenát, zbavený stopek listů a kvalitní nakrájená rajčata. Posypeme to červenou paprikou a svižně orestujeme.

Přidáme batáty, vše opatrně zamícháme, abychom batáty nerozmatlali, a ještě chvíli restujeme…

… dokud maso, které smažíme na druhé pánvi, není propečené podle našich představ (my smažili kuřecí prsíčka).

Zbývá jen batáty dochutit kostičkami balkánského sýra a můžeme tento v tropech běžný, pro naši vepřoknedlozelo kuchyni exotický experiment zbaštit. Dobrou chuť!

Text a obraz Mad, vařila Darka

Diskuze topinambury nebo batáty

Jedlý svlačec – Batáty („Sladké brambory“)
V posledních letech se i na našich pultech objevují protáhlé velké
hlízy, připomínající brambory. Jedná se o hlízy povíjice jedlé
(Ipomoea batatas Lam.) Na pultech specializovaných obchodů ve světě jsou
známy pod anglickým názvem Sweet Potato, německy Susskartoffel.

Poléhavá vytrvalá hlíznatá rostlina pochází pravděpodobně z tropické
Ameriky. Do USA se dostaly batáty dokonce dříve o 100 let než brambory,
zásluhou Kryštofa Kolumba.
V přírodě dnes již batáty nejsou známy v původní divoké formě.
Rostlina ve své vlasti dosahuje až 5 m, snadno zakořeňuje a je celá
prostoupena mléčnicemi.

Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté.
Batáty kvetou bíle, růžově až purpurově na dlouhých stopkách; jsou
velmi podobné ozdobným svačcům.
Pěstují se pro hlízy, které mají různé protáhlé tvary. Pokožka
batátů je bílá, nažloutlá, oranžová, hnědá až fialová. Hmotnost
hlíz se pohybuje od 0,5 kg až do 5 kg.

Hlízy mají jemnou nasládlou chuť,
některým našim konzumentům mohou připomínat namrzlé brambory.
Batáty se přizpůsobily mnoha místům na zeměkouli. Vyžadují vždy
slunečnou polohu, hluboké hlinitopísčité půdy, bohaté na organické
zásobní látky; dobře snáší přísušky.
Doporučují se závlahy asi 6× za vegetační období, čímž značně
zvýšíme výnosy hlíz.

Batáty lze dobře pěstovat ze zakoupených hlíz s vegetačními očky.
Předpěstováváme v květináčích a na místo je můžeme vysazovat až po
pominutí období květnových mrazů. Vysazujeme vždy do dobře prohřáté
půdy poměrně hluboko a hrůbkujeme jako u našich brambor.
Sklizeň hlíz probíhá až po zasychání lodyh, nejčastěji v září a
začátkem října.

Musíme vždy dbát, abychom hlízy nechanicky nepoškodili.
Uskladněné hlívy vydrží v suchém a chladném sklepě asi 3 týdny.
Místnost musí být dostatečně větrána. Malé hlízky k jarní
vý:,–(bě raději uložíme do beden s pískem nebo rašelinou.
Je zajímavé, že hlízy obsahují o 50 % vyšší nutriční hodnoty než
naše brambory.

Před kuchyňskou úpravou hlízy dokonale omyjeme kartáčkem nebo oloupeme.
Můžeme je vařit nakrájené na kostky, dusit, zapékat v troubě a nebo
smažit na oleji jako chipsy.

Mladé rostliny v květináčích jsou zajímavou hrnkovou pokojovou rostlinou,
která vyžaduje vyvázání k tyčce. Na léto ji můžeme přenést do
zahrady nebo do nevytápěného foliovníku.

Batátový salát s jogurtem
500 g batátů, sůl, 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy,
2 lžíce nasekané petrželky, 1 červená cibule, 4 ředkvičky, mletý
pepř
Batáty uvaříme ve slané vodě. Po uvaření slijeme, oloupeme a nakrájíme
na kostky. Do uvařených batátů vmícháme jogurt, citronovou šťávu, sůl
a dobře zamícháme. Cibuli oloupeme, pokrájíme na tenké prstýnky.

Řekvičky omyjeme a příčně nakrájíme na kolečka. Přidáme k salátu a
jemně znovu promícháme. Dokořeníme solí a pepřem. Sypeme zelenou
natí.
Pečené kuře s batáty a tymiánem
500 g batátů, červená paprika, 1 červená cibule, 8 stroužků česneku,
2 lžíce olivového oleje, tymián, sůl, 4 kuřecí stehna
Nové rozčtvrcené batáty uvaříme ve slané vodě, oloupeme a dáme
vychladit.

Nakrájíme na hrubší plátky. Vložíme do vymaštěného pekáče
a obložíme kuřecími stehýnky. Posolíme, okořeníme pepřem. Polijeme
rozpuštěným máslem a dáme do trouby upéci. Podléváme trochou vývaru
nebo horké vody. Pokapeme máslem. Před závěrem přidáme osm stroužků
česneku nasekané na plátky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme tymiánem.
Hodinu pečeme v roubě.

Batáty zapečené s kuřecím masem
700 g brambor, 500 g červených batátů, 3 kuřecí řízky, 150 ml vody,
125 ml bílého vína, 2 bobkové listy, 1 prožek kůru z limety, 60 g
másla, 3 lžíce mouky, 200 ml mléka, 2 lžíce majolky, 2 lžičky jemné
hořčice, sůl, mletý pepř, ze 2 limet šťáva, ¾ hrnky strouhanky, 250 g
čedaru, čerstvá pažitka
Troubu předehřejeme na 180°C.

Zapékací misku vymažeme máslem. Brambory
uvaříme doměkka a slijeme. Kuřecí maso vložíme do hrnce s vodou, vínem,
solí, mletým pepřem a bobkovým listem s limetovou kůrou. Pomalu vaříme
10 minut. Maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Vývar uvedeme znovu do
varu a odpaříme na objem 250 ml. Vyjmeme bobkový list. Z každého kusu
kuřete nařežeme 6 kousků.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a
za stálého míchání do mí vlijeme vychladlý vývar a mléko. Krátce
povaříme. Odstavíme z ohně a necháme chladnout. Do bešamelu vmícháme
pomalu majolku, hořčici a limetovou šťávu. Do zapékací misky klademe
vrstvy nakrájených batátů a brambor, na ně vrstvu masa a zakryjeme druhou
polovinou brambor.

Rovnoměrně zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme
směsí strouhanky, sýra a pažitky. Vložíme na 20 minut k zapečení do
trouby. Zapékáme až je povrch růžový. Podáváme horké s libovolným
zeleninovým salátem.

Batáty a brambory zapékané se šunkou a pórkem
200 g červeného batátu, 900 g středně velkých brambor, 1 pórek,
1 lžíce oleje, 150 g nakrájené šunky, 2 lžíce mouky, 300 ml
šlehačky ke šlehání, 200 ml mléka, 2 kostky rozdrobeného masoxu, mletý
bílý pepř, 125 G strouhaného parmazánu, sůl

Troubu předehřejeme na 180°C. Brambory nakrájíme na tenké plátky.
Pečlivě omyjeme pórek a příčně nakrájíme na kolečka. Na rozehřátém
oleji opékáme pórek, přidáme nakrájenou šunku, orestujeme 3 minuty.
Zaprášíme moukou, promícháme a restujeme ještě 3 minuty.

Do lehce
vymazané zapékací misky klademe střídavě vrstvu plátků brambor a
batátu, vrstvu pórku a šunky. Poslední vrstva je bramborová s batáty.
Smetanu smícháme s mlékem a slepičím vývarem, podle chuti opepříme.
Zálivku nalijeme na brambory a zapékáme 50 minut.

Hotový pokrm sypeme
parmazánem. Horké ihned podáváme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector