Americký fotograf považuje české Vánoce za největší jatka na světě

Ryby na vánoční stůl nemusí pocházet jen z kádí nebo z pouličních prodejů. Jsou i jiné možnosti, jak pořídit třeba kapra. Levněji a se zárukou původu.

Už zanedlouho se v ulicích měst objeví klasické kádě s živými kapry tvořící neodmyslitelnou součást každoročního koloritu vánočních svátků.

Pouliční prodej kaprů je nepochybně rituál, který někteří milují, jiní odsuzují (viz Americký fotograf považuje české Vánoce za největší jatka na světě), a pro další je tradičním vítaným předvánočním přivýdělkem.

Doba se ale mění – a stejně jako v případě jiných potravin platí i v případě vánočních kaprů a obecně našich sladkovodních ryb, že se objevují alternativní prodejní aktivity ve snaze vyjít vstříc požadavkům spotřebitele. Štědrovečerní menu tak nemusí nutně tvořit ryba z kádě, a nemusí to být nutně klasický kapr. Což je dobře.

Výhody nákupu na výlovu rybníků

Jednou z možností, která ovšem také patří mezi „klasiku“, je nákup ryb na Vánoce v předstihu, v průběhu podzimních předvánočních výlovů přímo na hrázích lovených rybníků.

To má minimálně tři výhody – možnost zakoupit si na místě i jinou chutnou rybu než klasického kapra, možnost zaplatit za takovou rybu nižší cenu než v maloobchodu a možnost zážitku z atmosféry vlastního výlovu – pokud si našinec přivstane.

Ne každý ví, že jen v průběhu letošního října a listopadu se lovilo po celém území naší země na 500 rybníků, přičemž součástí značné části výlovů byl i zmíněný prodej ryb na hrázi a více či méně pestrý doprovodný program spojený s ochutnávkou výrobků z ryb.

Rybí speciálky

Další, stále se rozšiřující možností je nákup v „kamenných“ prodejnách živých ryb se stálou prodejní dobou. Počet takto specializovaných prodejen postupně stále roste, včetně délky otevírací doby. V současné době je takových obchodů na území ČR již několik desítek, (jeden z možných zdrojů informací najdete například zde: nase-voda.

cz – prodej živých ryb). Také v tomto případě je výhodou nákupu ve specializovaných prodejnách obvykle širší nabídka ryb, navíc řada z nich nabízí stejně jako velké „markety“ různé slevové akce.

Stejně jako v případě výlovů má zákazník při nákupu ryb prakticky jasnou garanci jejich původu z konkrétní lokality, odkud jsou produkty do prodejny dodávány.

Vyhledávanou garancí je také Chráněné zeměpisné označení (CHZO) Třeboňský kapr, produkt zřejmě nejvýznamnějšího tuzemského producenta ryb – Rybářství Třeboň. EU přitom odsouhlasila CHZO pro Třeboňského kapra „až“ v roce 2007, tradice samotné značky je ale mnohem starší.

Již v roce 1936 byly ve Sbírce zákonů specifikovány podmínky tehdy ještě okrskové značky Třeboňský kapr územím, ze kterého mohli kapři takto označení pocházet, včetně povinnosti identifikace konkrétních producentů a sádek. Jinak je ale samozřejmě tradice jihočeského rybářství a rybníkářství stará více než 600 let, což bylo také jedním z důvodů udělení CHZO ze strany EU.

To samé platí pak také pro další evropskou značku kvality – Chráněné označení původu, jejímž nositelem je pro změnu Pohořelický kapr.

Kapr z internetu

Právě Třeboňský kapr je hlavním obchodním artiklem společnosti Fish Market, specializovanou na prodej živých ryb do velkoobchodů a prodej násadových ryb rybářským společnostem.

Fish Market jako první přitom již před pěti lety zkoušela také prodej ryb po internetu prostřednictvím e-shopu. Podle obchodního manažera projektu „živá ryba“ ale nakonec od tohoto úmyslu ustoupila.

„Bylo to příliš nákladné, především finančními nároky na dopravu,“ říká Emerich Čížek. Kompromisní řešení, tedy dodávku živých nebo zpracovaných ryb objednaných prostřednictvím internetu na určité prodejní místo, nepovažuje za klasický e-shop.

„Když už musí zákazník pro rybu někam jít, tak to trochu ztrácí smysl,“ domnívá se představitel Fish Marketu. Podle jeho názoru může ale služba na bázi e-shopu fungovat v případě restaurací.

Možná ale, že Fish Market, jak sám Emerich Čížek přiznává, poněkud předběhla v sázce na internetový prodej ryb dobu. Od počátku letošního prosince spustilo totiž internetový prodej ryb jihočeské Pstruhařství Mlýny.

To je součástí nedávno registrované obchodní značky „Naše ryba“, což jsou produkty z tuzemských chovů sladkovodních ryb pocházející z takzvaných „intenzivních akvakulturních systémů“.

V praxi jde o ryby chované „pod střechou“, ve vodě se stálou vyšší teplotou, které tak rychleji rostou, takže výsledný produkt je zákazníkům k dispozici celoročně a ceny přímo od chovatelů tak mohou být díky vyšší efektivitě produkce nižší než ceny produktů klasického rybníkářského rybářství.

Josef Bláhovec z Pstruhařství Mlýny má tak ambici dodávat své produkty, zejména pstruhy, jesetery či lososy, ale pochopitelně i kapry objednané po internetu, svým zákazníkům až domů a bez navýšení cen, pakliže se ovšem taková objednávka vyplatí, tedy až od určitého množství.

Jak úspěšná tato služba bude, ukáže čas – je ale zřejmé, že stoupající prodeje spotřebního zboží prostřednictvím e-shopů, včetně potravin, vytvářejí potenciál i pro tento způsob prodeje ryb. Tak či tak se s produkty Pstruhařství mohou spotřebitelé setkat na některých farmářských trzích, zejména v Praze a Českých Budějovicích.

Ostatně, živé či zpracované tuzemské sladkovodní ryby jsou součástí farmářských trhů již několik let, včetně Třeboňského kapra.

K tématu: Polsko má desítky intenzivních chovů sladkovodních ryb, my dva

Kapra, ale i některé jiné sladkovodní ryby koupíte také na e-shopu cerstveryby.cz. Ten má spíše bohatou nabídku mořských ryb a plodů a již desetiletou praxi v prodeji čerstvých ryb.

Jak uchovat rybu

Na závěr snad jen několik připomínek k uchovávání ryb. Vykuchaná ryba vydrží v lednici bez problémů minimálně dva dny, neměla by se ale balit do igelitu a měla by „dýchat“. Mražené výrobky z ryb by se měly skladovat při nekolísající teplotě kolem –18 stupňů Celsia.

Pokud si domů přineseme kapra živého, měl by být co nejrychleji zabit, a do té doby je nutné uchovávat jej v co nejstudenější vodě. V opačném případě má ryba tepelný šok, což spolu s přítomností chlóru ve vodě vede ke zbělení ryby a do jisté míry díky teplotnímu šoku ke snížení kvality masa.

Určité rozdíly jsou mezi složením masa a kulinářskou úpravou kaprů se šupinami a bez šupin (lysců). Lysci bývají totiž, zvláště když jsou starší, o něco tučnější, a mají také tlustší kůži.

Úplně nakonec zásada, kterou každoročně zdůrazňují představitelé Státní veterinární správy ČR – totiž nedávat zakoupeným živým kaprům svobodu jejich opětným vypuštěním do rybníků nebo řek. Je to pro ně minimálně ze 70 procent rozsudek smrti. Vylovené, vylačněné a v sádkách již nějakou dobu žijící ryby již nejsou na návrat do přírody připraveny.

Zdroj: www.vitalia.cz, autor Petr Havel, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Největší německá jatka: šok z vykořisťování a epicentrum koronaviru – Seznam Zprávy

Koronavirovým „hotspotem“ číslo 1 jsou ve spolkové republice momentálně největší německá jatka v městečku Rheda-Wiedenbrück. V závodu v Severním Porýní-Vestfálsku, který patří potravinářské společnosti Tönnies, se už nakazilo 730 zaměstnanců. Dalších 5000 čeká na výsledky testů. Zuří místní obyvatelé, zemská vláda a případ má i výbušný diplomatický rozměr.

Zemský ministerský předseda Armin Laschet, jeden z nejmocnějších mužů CDU, odmítl, že by za prudký nárůst počtu nakažených ve firmě Tönnies mohlo rozvolňování opatření v jeho spolkové zemi.

Laschet naopak ukázal prstem na rumunské a bulharské agenturní pracovníky, kteří v masokombinátu pracují, a zmínil také jejich neuspokojivé pracovní i ubytovací podmínky.

O vysvětlení premiérových výroků žádá rumunská ambasáda v Berlíně i ministerstvo zahraničí v Bukurešti.

Wir haben in #NRW schon im Mai nach #Coesfeld schnell gehandelt,flächendeckend in Schlachthöfen 20.000 Mitarbeiter getestet und Unterkünfte geschlossen. Bund und NRW gehen das Problem konsequent an:NRW duldet keine menschenunwürdigen Arbeitsbedingungen unabhängig von der Herkunft https://t.co/uSsOTPLU2d

— Armin Laschet (@ArminLaschet) June 17, 2020

Díky zjištění velkého ohniska nákazy se přišlo na alarmující způsob, jakým se Tönnies stará o své zahraniční zaměstnance. V reportáži to popisuje Spiegel.ONLINE. Místní obyvatelka Nicole Ritschelová mluví o vykořisťování a popisuje krajně neuspokojivé životní podmínky ve vybydlených panelácích. Právě tam Tönnies po desítkách své zahraniční pracovníky ubytovává.

Spolkový ministr práce Hubertus Heil (SPD) v rozhovoru pro ARD uvedl, že je celou kauzou šokován. Co se v masokombinátu Tönnies odehrává, je podle něj důsledkem celkového nefér zacházení s pracovníky ze střední a východní Evropy. Podle něj by se měl chytit za nos celý masný průmysl a „vytvořit těmto zaměstnancům rozumné a důstojné pracovní podmínky“.

Celkem 6400 osob z jatek v Rheda-Wiedenbrücku je v karanténě. V celém regionu se pak opět uzavřely školy a školky, což rozhněvalo místní obyvatelstvo. Přispělo k tomu i několik týdnů staré video z kantýny uvnitř masokombinátu, které zveřejnil server wa.de.

Ze záběrů zaměstnanců Tönnies sedících těsně vedle sebe bez roušek je zjevné, že se v závodu ignorovala preventivní opatření stanovená zemskou vládou.

Budete mít zájem:  Golf a zdraví – jaké má tento sport zdravotní benefity?

Bulvární Bild si pak všímá toho, že jatka přišla o povolení porážet zvířata a že není jisté, co bude se stovkami živých prasat, která už do závodu dorazila.

U soudu ve slovenském Pezinku v pátek pokračovala výpověď a výslech Mariana Kočnera obžalovaného z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka. Obžalovaní jsou také Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó.

Kočner dlouhodobě tvrdí, že ho Kuciakovy články neohrožovaly. „Tento motiv je vyloučený,“ opakoval. Zpochybňoval i komunikaci odsouzeného zprostředkovatele vraždy Zoltána Andruskóa se Zsuzsovou. Právě ta měla pro Kočnera vraždu zařídit. Novináře, na rozdíl od vícero svědeckých výpovědí, prý sledovat nenechával.

Marian Kočner u soudu v Pezinku.

Při výslechu, který řídil prokurátor Vladimír Turan, mluvil Kočner mimo jiné o svém vztahu se Zsuzsovou. Té mu prý bylo v roce 2012 líto a zaplatil jí za překlad smluv do italštiny a pak ji finančně podporoval.

– Kočner čelí obžalobě z objednávky vraždy Jána Kuciaka, při které vrazi zabili i jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

– Soud běží u Specializovaného trestního soudu v Pezinku od letošního 13. ledna.

  • – Kočnerova přítelkyně Alena Zsuzsová měla podle obžaloby vraždu zprostředkovat.
  • – Vykonavateli vraždy měli být Miroslav Marček a Tomáš Szabó.
  • – Marček už se k vraždě přiznal a dostal trest 23 let vězení.
  • – Ke zprostředkování vraždy se přiznal Zoltán Andruskó, který si odsedí 15 let.
  • – Kočner, Zsuzsová i Szabó vinu odmítají.

U soudu pak obžalovaný předložil překvapivý dokument, který má dokazovat, že i po podání obžaloby na skupinu Kočner, Zsuzsová, Szabó a Marček policie dál vyšetřovala, kdo je objednavatel vraždy a s čím může zločin souviset. Dokazovat to má dokument z policejního prezidia o organizované skupině z jižního Slovenska.

„Je to oficiální informace, mluví o vraždě Jána Kuciaka a říká se tam, že komusi kdesi pokazil nějaký kšeft,“ tvrdí Kočner. Listinu prý získal Kočnerův obhájce Marek Para při studiu spisu v kauze, kde je rovněž obhájcem.

„Mám pochybnosti o této listině. Je potřeba doložit, z jaké trestní věci pochází,“ reagovala předsedkyně soudního senátu Ružena Sabová na manévr obhajoby. „Soud vykoná důkaz, až když o něm nebude mít pochybnosti,“ dodala.

Obžalovaná Alena Zsuzsová u soudu v Pezinku.

Právní zástupce rodičů Jána Kuciaka Daniel Lipšic novinářům řekl, že je Kočnerovou výpovědí překvapený. „Je tam víc úplně evidentních a zjevných lží. Jsem překvapený, že obhajoba zvolila taktiku jít do rozporu s objektivními vykonanými důkazy,“ řekl Lipšic.

Operativní listinu, kterou předložil Kočnerův obhájce, označil za nekonkrétní. V dokumentu se má podle Lipšice uvádět jen to, že předmětem prověřování je člověk, který v případě Kuciakovy vraždy vystupuje jako obžalovaný, ale prověřování se týká jiného skutku.

Bývalá rakouská kancléřka a exšéfka ústavního soudu Brigitte Bierleinová si nějakou chvíli nezařídí. Po čtvrteční návštěvě vídeňské restaurace sedla za volant, při následné policejní kontrole nadýchala při dechové zkoušce téměř 0,9 promile alkoholu a musela odevzdat svůj řidičský průkaz. Zprávu přinesl bulvární list Kronen Zeitung.

Za své chování se sedmdesátiletá Bierleinová omluvila. „Moje chování neodpovídá vysokým nárokům, které kladu sama na sebe, zklamala jsem i jako vzor, který představuji ve společnosti. Je mi to opravdu líto,“ kaje se teď bývalá šéfka loňské úřednické vlády a vůbec první kancléřka v rakouské historii.

Exkancléřka Brigitte Bierleinová a kancléř Sebastian Kurz.

Bierleinové se zastal lidovecký kancléř Sebastian Kurz. „Kdokoli může udělat chybu. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem,“ řekl předseda vlády s tím, že Bierleinová udělala pro Rakousko skvělé věci.

Maďarská vláda dekretem o půl roku prodloužila platnost dokladů, které propadly v době koronavirové krize mezi 11. březnem a 3. červnem. Týká se to asi 60 000 dokumentů, včetně osvědčení o registraci vozidla. Výjimkou jsou povolení k pobytu.

Slovenský expremiér Robert Fico se na tiskové konferenci vyjádřil k rozštěpení strany Směr, kterou už od roku 1999 vede. Ve středu oznámili odchod ze strany někteří poslanci, svou budoucnost spojili s novým projektem Petera Pellegriniho. Expremiér a místopředseda Směru oznámil rozkol s Ficem a odchod ze Směru minulý týden.

„Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zrádce,“ řekl v pátek Fico o odchodu spolustraníků. Označil jej za neslušný a očekává, že se poslanci vzdají funkcí v parlamentních výborech a Pellegrini funkce místopředsedy Národní rady.

Důvodem štěpení je podle Fica buď úmyslné rozbíjení levice, nebo velké rozdíly v hodnotových otázkách. Ve své straně prý plánuje velké změny a chce dát prostor mladším tvářím. Připustil i změnu svého postavení ve Směru.

Na tiskové konferenci vystoupil Fico sám. Expremiér dostal od novinářů i otázku na nadužívání alkoholu. „Promiňte, ale znovu překračujete jakékoli hranice,“ řekl na to Fico s tím, že denně sportuje.

Na Slovensku se znovu v neděli otevřou obchody. Vláda Igora Matoviče povolila i konání akcí s počtem návštěvníků na 1000 a obnoví se výuka na středních školách. Ke změně dojde v sobotu i na hranici s Polskem, varování platí ale dál před cestami do Slezska. V platnosti zatím zůstává povinnost nošení roušek v interiérech.

Starosta východoněmeckého Frankfurtu nad Odrou Rene Wilke z Die Linke si může oddechnout. Pokutu za to, že se objal se starostou polských Słubic, které jsou hned přes hranici, nakonec nedostane.

Politici se v noci z pátku na sobotu setkali na mostě přes Odru a kvůli epidemiologickým opatřením se měli pozdravit dotknutím loktů a oslavit tak znovuotevření hranic mezi Německem a Polskem. Z nadšení se ale rovnou objali. Německý starosta se pak sám nahlásil úřadům. Věc nakonec skončila domluvou.

Nejslavnější hřbitovy světa: je mezi nimi i pražský!

V 19. století, když ještě neexistovaly městské parky, zastupovaly jejich roli právě hřbitovy. Dnes je to jen těžko představitelné, ale na hřbitovech se konaly pikniky, večírky a dokonce se stávaly nejčastějším místem pro první schůzky. Dnes se však ze hřbitovů stala místa, která navštěvujeme spíš v tichosti.

Pere Lachaise

Zřejmě nejslavnějším hřbitovem světa je pařížský Pere Lachaise. Stal se dokonce jedním z deseti turisticky nejnavštěvovanějších míst Paříže – zejména díky desítkám „celebrit“, které na něm leží. Z těch nejslavnějších stojí za připomenutí: Oscar Wilde, Edith Piaf, Honoré de Balzac, Marcel Proust nebo třeba Jim Morrison. Zvláštní význam má Pere Lachaise pro Američany. V polovině 19. století se stal vzorem pro to, jak má správný americký hřbitov vypadat. Právě podle něj se stavěly všechny hřbitovy ve Spojených státech. První americký hřbitov, který se Pere Lachaise inspiroval, se dodnes považuje za nejhezčí v Severní Americe. Jmenuje Mt. Auburn a našli byste ho v Cambridge (Massachusetts). 

Pere Lachaise je výjimečný také tím, že se jednalo o první velký hřbitov za městskými hradbami, do té doby se hřbitovy budovaly přímo ve městech. Rozkládá se na 43 hektarech, nachází se na něm 70 tisíc hrobů a roste přes 5000 stromů. Smrt si tento hřbitov zřejmě oblíbila – kromě pohřbívání se zde dařilo i úmrtím.

Protože je hřbitov položen na strategicky významném kopci, dvakrát se zde bojovalo. Poprvé roku 1814, když ruská vojska napadla francouzské kadety a podruhé roku 1871, když na sebe narazili komunardi a vládní vojska. Tehdy se bitva protáhla na dlouhé 4 dny a na hřbitově přibyly stovky mrtvých z obou stran konfliktu.

San Michele 

Ostrov mrtvých – tak se přezdívá benátskému hřbitovu San Michele. Leží na stejnojmenném ostrově jen pár minut lodí od centra města a je oblíbený především pro malý počet živých lidí. Zatímco centrum Benátek praská ve švech a turisté jsou doslova na každém kroku, hřbitov nabízí návštěvníkům města klid a atmosféru pokoje. Je posetý vysokými cypřiši a také na něm byste našli hroby slavných – odpočívají tu například Ezra Pound nebo Igor Stravinsky. Hřbitov vznikl teprve roku 1807, původně zde stála věznice. O jeho vzniku rozhodl Napoleon, když obsadil Itálii a v Benátkách zakázal pohřbívat na pevnině.

Budete mít zájem:  Co bylo dřív – prášek, nebo pilulka?

 Židovský hřbitov

Mezi pěticí nejslavnějších hřbitovů nechybí ani český zástupce, pražský Starý židovský hřbitov. Vznikl zřejmě o půl století dřív než Kolumbus objevil Ameriku, ale existují i nepřímé důkazy, že zde stál nejméně o dvě stě let dříve.

Návštěvníky si získává především atmosférou. K sobě namačkané hroby porostlé mechem a lišejníkem mezi nimiž rostou platany a lípy ale nevznikly proto, aby potěšily oko návštěvníka, nýbrž z nouze. Židé se jinde v Praze pohřbívat nesměli a tak museli správci hřbitova šetřit místem.

Hřbitov zažil za století existence spoustu smutných událostí, ale nakonec mu přálo štěstí. Zatímco většina evropských židovských hřbitovů byla za II. světové války zničena, u toho pražského se za jeho zachování zasadil sám Adolf Hitler.

Chtěl z něj podle některých pramenů vytvořit součást muzea o národě, který zničil…

Vádí al-Salám

Největším hřbitovem světa je irácký Vádí al-Salám neboli Údolí míru u města Nadžáf. Vznikl už ve 14. století kolem hrobek hrobky imáma Alího, jedné z nejdůležitějších postav šíitů. Být pohřbený právě zde znamená pro muslimy tu největší čest. Své mrtvé sem vozí nejen Iráčané a Íránci, ale i věřící z Palestiny a dokonce i ze vzdálené Indonésie. Vádí al-Salám se díky neustálému přísunu lidských ostatků stal obchodní křižovatkou, na které se potkávají lidé z celého světa. Denně zde proběhne asi stovka pohřbů. Hřbitov se rozkládá na ploše přes 35 kilometrů čtverečních a obsahuje několik milionů hrobů. Podle střízlivých odhadů jich je kolem pěti milionů, odvážnější spekulují nejméně o dvojnásobku. Dnes hřbitov kontrolují američtí vojáci, Nadžáf je totiž velmi nebezpečná oblast.

Arlington 

Nejslavnějším vojenským hřbitovem je americký Arlington. Je známý z mnoha filmů; odehrává se na něm například závěrečná scéna z Formanova muzikálu Vlasy. Na 2,6 kilometrech čtverečních leží američtí vojáci ze všech válek, kterých se USA zúčastnily. Jsou zde mrtví z války Severu proti Jihu, pěšáci z První i Druhé světové války, ale také mariňáci z bojů o Irák a Afghánistán. Působí především jednoduchostí: tvoří ho jen dlouhé řady úplně stejných bílých křížů případně židovských hvězd

 Kromě vojáků zde našli klid i někteří cibulové s nárokem na státní pohřeb. Nejnavštěvovanějším místem je hrob prezidenta J. F. Kennedyho, který je zde pohřben i s manželkou Jacqueline.

Roku 2011 se stal Arlington předmětem obrovského skandálu.

Během vyšetřování se ukázalo, že personál pohřbívá zcela proti zásadám, někteří vojáci leží pod špatnými náhrobními kameny a jiní jsou zase pochovaní v hromadných hrobech, aniž by tam patřili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Trochu vánoční historie

Ať už slavíte Vánoce proto, že je vnímáte jako nejdůležitější křesťanské svátky nebo součást tradic, možná by vás mohlo zajímat víc o tom, jak vlastně vznikly a proč se slaví. Vánoce v klasickém pojetí jsou křesťanským svátkem, ale ne všude nosí dárky Ježíšek. 

V některých zemích obdarovává Otec Vánoc nebo různé postavy, pro které byl v průběhu staletí inspirací svatý Mikuláš. Takovým je nám všem známý Santa Claus nebo méně známý španělský Papá Noel a italský Babbo Natale.

Někde dárky nosí trpaslíci, jinde čarodějnice, v Argentině dokonce koně. Téměř po celém světě se ale Vánoce nějakou formou slaví. Obvykle v závislosti na koloniální minulosti konkrétní země a propojení s evropskými kořeny a tradicemi. 

Přesto existují země, kde je slavení Vánoc zakázáno nebo dokonce přísně trestáno. Od roku 2014 se třeba v Bruneji slavení Vánoc trestá až pětiletým pobytem za mřížemi nebo vysokou pokutou. V přepočtu téměř půl milionu korun.

Ale i v křesťanské Evropě bylo období, kdy se Vánoce nesměly slavit nebo dokonce byly zakázané. V průběhu 20. století v totalitních režimech nebo třeba v 17. století v Anglii. Puritáni tam vánoční svátky zakázali po popravě krále Karla I. a ustanovení republiky. Důvodem proto bylo s Vánoci spojené opilství a jiné nepřístojné chování. Navíc jim vadilo, že slavení Vánoc není popsáno v Bibli.

Historie puritánům vlastně dává za pravdu

Když se Ježíš Kristus narodil, jeho narození se samozřejmě neslavilo hned. Tedy až na mudrce, kteří se přišli čerstvě narozenému budoucímu „králi“ poklonit. Ani samotné křesťanství nevzniklo s jeho narozením. Formovalo se dlouhé roky až po Ježíšově ukřižování. Proto je pochopitelné, že zvyk připomínat si narození Krista se ujal na území Římské říše až v průběhu 4. století.

A proč se slaví Vánoce na konci prosince?

Podle některých hypotéz je to proto, že raní křesťanští myslitelé odvozovali Vánoce od předpokládaného data početí Ježíše. To bylo Panně Marii zvěstováno během jarní rovnodennosti. V církvi se Zvěstování Panny Marie slaví 25. března. Tedy přesně devět měsíců před Vánocemi.

Někteří učenci se navíc přikláněli k tomu, že se Ježíš narodil v nejkratším dni roku. Při zimním slunovratu. Ten v římském kalendáři připadal na 25. prosince a je považován za 1. svátek vánoční ve většině zemí s křesťanskou tradicí. Otevřená je ale také možnost, že datum pochází z předchozích pohanských oslav zimního slunovratu a v průběhu staletí na ně křesťanství jednoduše navázalo.

Pro nás je vlastně dnes vcelku jedno, jestli vánoční svátky a jejich tradice patří víc k oslavě zimního slunovratu nebo narození Pána Ježíše. Důležité je, že většina z nás je považuje za svátky rodiny, klidu a míru.

Proto vám přeji, ať je oslavíte podle svých představ, co nejvíc v radosti, klidu a míru a s těmi, které máte rádi. Také vám přeji, ať se vám podaří ve světle Vánoc najít naději, že ten příští rok bude lepší než letošní.

Jana Marková Žamberská

Jako poradce pracuji od roku 1999. Leží mi na srdci spokojenost klientů a proto se z mé strany jedná o kompletní servis v zabezpečení celé rodiny.

Můžete se na mne obrátit jak s pojištěním životním,úrazovým,dětským,povinné i havarijní,domácnost i nemovitost, všechny odpovědnosti,tak ale i hypotéky úvěry,investice.

Průzkumy ukazují, že až 80% lidí se v průběhu života setká s určitými finančními problémy. Asi Vás teď překvapí, že ve většině případů není problém v tom, že by lidé málo vydělávali , ale chyba je v zacházení a hospodaření s penězi.

Tento web Vám pomůže vyznat se ve složitém světě finančních produktů. Stačí si přečíst několik článků na tomto webu a uvidíte, že základní přehled se Vám dostane pod kůži velmi rychle.

 Všechny rady a doporučení, které zde najdete, jsou vyzkoušené v praxi a mají svůj základ v logickém přemýšlení o životě a penězích.

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, využijte kontaktů na tomto webu. Ráda se s Vámi sejdu u kávy.

Nebo stačí kliknout na KONZULTACE a v kalendáři si vybrat termín a mohu vás pozvat do mé virtuální kanceláře kde si můžeme také popovídat naživo u kávy.

Redakce

21. 3. 2021

Bio-technologická společnost Bond Pet Foods si od svého prototypu slibuje, že v roce 2023 odstartuje komerční prodej bezmasých krmiv pro domác…

18. 3. 2021

Z nejodloučenějších okrajů společnosti se přesunuli mezi celebrity sociálních médií. Proč ale veganství pořád vzbuzuje tolik nesnášen…

12. 3. 2021

Viry ptačí chřipky se objevují stále častěji. Covid-19 by se pak v porovnání s jedním takovým, vysoce nakažlivým, jevil ještě jako “m…

5. 3. 2021

Zpráva podpořená OSN uvádí, že divokou přírodu nejvíc poškozuje bludný kruh levných a škodlivých potravin. Podle zprávy think-tanku Ch…

1. 3. 2021

Existuje široký výběr možností, jak při pečení a vaření nahradit vejce. Není tedy důvod nadále podporovat vaječný průmysl. Můžete s…

16. 2. 2021

I love Hummus je dnes již známá česká firma vyrábějící nejen hummus – cizrnovou pomazánku, ale také fermentovaný salát kimchi. Jaké byly…

16. 2. 2021

místo konání:  PROUD – Envicentrum Podbranský mlýn cílová skupina: teenageři ve věku od 12 do 17 let (v době konání) cena…

16. 2. 2021

Pozor! Udalost se bude konat v Kostelci u Jihlavy, před areálem Kosteleckých uzenin! ENG Below Připojte se s námi k poslednímu rozloučení zv…

12. 2. 2021

Podle výzkumu jsou náklady na poškození klimatu způsobené produkcí bio masa stejně vysoké jako u toho běžného.

5. 2. 2021

Nezisková organizace v Texasu nesoucí název Útulek u Výtržnice pomáhá farmářům zaměřujícím se na živočišnou produkci s přechodem k …

Budete mít zájem:  Projev Alergie Na Kůži?

26. 1. 2021

Přihlížet kastraci jen několik dnů starých selat a slyšet jejich pronikavý nářek je šokující. Podobně dramatický zážitek je vidět, j…

19. 1. 2021

Vykořisťování a týrání zvířat není v dnešní společnosti výjimkou ani vzácností; je normou všude a v takové míře, že nepodporován…

14. 1. 2021

V otevřeném dopise zveřejněném při veganské kampani Veganuary celebrity naléhají na širokou veřejnost, aby ve snaze potlačit klimatickou k…

8. 1. 2021

ENG Below Připojte se s námi k poslednímu rozloučení zvířat před smrtí na jatkách v Kostelci u Jihlavy. Transporty sem vozí krávy a pras…

7. 1. 2021

VEGAN SPORT CLUB CAMP 2021(for English please scroll below) Rádi bychom Vás pozvali na Vegan sport club Camp 2021! Ve dnech 7.-11. července 2021 s…

21. 12. 2020

Blíží se Vánoce a ulice měst se promění ve veřejná jatka. Proto pořádáme Tiché uličky, poklidné akce u kádí s kapry. Cílem Tiché ul…

21. 12. 2020

Blíží se Vánoce a ulice měst se promění ve veřejná jatka. Proto pořádáme Tiché uličky, poklidné akce u kádí s kapry. Cílem Tiché ul…

15. 12. 2020

Účast na demonstracích, lobování za změny zákonů či osvobozování zvířat není pro každého. Naštěstí nejde o jediné možné formy ak…

10. 12. 2020

Vientamský podnik (bistro/bageterie) v berlínském kosmopolitním duchu, který je zároveň věrný tradicím vietnamské gastronomie. Mají vegans…

10. 12. 2020

Vientamský podnik (bistro/bageterie) v berlínském kosmopolitním duchu, který je zároveň věrný tradicím vietnamské gastronomie. Mají vegans…

10. 12. 2020

Vientamský podnik (bistro/bageterie) v berlínském kosmopolitním duchu, který je zároveň věrný tradicím vietnamské gastronomie. Mají vegans…

10. 12. 2020

Vientamský podnik (bistro/bageterie) v berlínském kosmopolitním duchu, který je zároveň věrný tradicím vietnamské gastronomie. Mají vegans…

7. 12. 2020

Projekt Síla Soucitu si dal za cíl ukázat veřejnosti, že veganství není životní styl pro úzkou skupinu lidí nebo moderní trend mladé gene…

5. 12. 2020

Indická a benghálská restaurace s vegan možnostmi.

11. 11. 2020

Tipy pro pevné zdraví, praktické rady a odpovědi na mýty o výživě! Mnohem více si odnesete z 3hodinového webináře, na kterém se dozvíte,…

4. 11. 2020

Téměř 13 milionů Britů v anketě uvedlo, že během lockdownu na začátku roku snížilo spotřebu masa. Spolu s tím, jak miliony Britů omezu…

27. 10. 2020

Hrabe vám z home officu? Chybí vám společnost? Chtěli byste tradici měsíčních veganských večeří udržet alespoň online? Připojte se v n…

25. 10. 2020

Česká veganská společnost spustila v říjnu velkou podzimní instagramovou soutěž, jejímž cílem je zvýšit povědomí o benefitech nakupov…

23. 10. 2020

Evropský parlament v pátek hlasoval o navrhovaném zákazu označovat jako burgery či klobásy produkty, které neobsahují maso.  Kdy už bu…

11. 10. 2020

Je jedno chladné únorové ráno a štáb Síly Soucitu stojí na vlakovém nádraží v Brně. Zde netrpělivě čeká na rychlík do Prahy, aby moh…

8. 10. 2020

Vegáč na Ostravici – zdravá výživa, v bio kvalitě i bez obalu. Sportovní výživa. Kavárna s domácími dezerty také vegan a raw.

8. 10. 2020

Posezení od jara do podzimu, vegetariánská nabídka s obsáhlou veganskou. Domácí limonády, burgery, hot dog, polívky, tortilly,… Při špatn…

7. 10. 2020

nabízíme Vám koncept mexické a italské kuchyně, který v Ústí nad Labem doposud není. Doufáme proto, že se Vám nové uspořádá…

7. 10. 2020

Salatbar s nabídkou veganskeho salátu a možnosti vlastní kombinace. 

7. 10. 2020

Útulná kavárna s  domácím prostředím. S úžasným kafem (i rostlinné mléko), limonády, sweet bar plný veganských možností, snídan…

7. 10. 2020

Happy Banh Mi je moderní vietnamské rodinné bistro, které potěší všechny Tvé smysly tím nejlepším street foodem z Vietnamu! Přijď ochutn…

7. 10. 2020

Domácí veganská kuchyně s příjemným posezením, výbornými dezerty včetně coffee2go.

7. 10. 2020

Kavárna s veganskou nabídkou. Nabídka je obměňována, ale můžete narazit na výborné dezerty, panini a pizzu. Kavárna je součástí divadla…

7. 10. 2020

Indická restaurace s vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Nabízíme speciality a klasiky indické a nepálské, pákistánské kuchyně, bangladéšské kuchyně. I vegetariánská a veganská nabídka.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s velkou vegetariánskou a veganskou nabídkou.

7. 10. 2020

Indická restaurace s vegetariánskou a veganskou nabídkou a rozvozem. 

7. 10. 2020

První nápad o založení Mr. Sushito padl při cestách po Evropě dvou bratrů, kteří narazili na pokrm Sushi Burrito. Po prvním kousnutí tomut…

7. 10. 2020

První nápad o založení Mr. Sushito padl při cestách po Evropě dvou bratrů, kteří narazili na pokrm Sushi Burrito. Po prvním kousnutí tomut…

6. 10. 2020

Prodejna Zdravíčko nabízí bio potraviny, zeleninu a ovoce, celozrné kváskové pečivo, čaje a koření, suché vážené plody, chlazené výro…

6. 10. 2020

Jsme skupinka alternativně smýšlejících lidiček, kteří fandí zdravému životnímu stylu. A jelikož nás kvalitní jídlo i kosmetika z ově…

5. 10. 2020

U.S style 100% Vegan Street food V nabídce burgery, Cheesesteaky,wrapy,točené pivo ,cider a bio limonády od Berlimo.

5. 10. 2020

Jsme malá restaurace, která vás potěší různými druhy burgerů bohatých svou různorodou chutí a kvalitou surovin. Škála možností začín…

4. 10. 2020

Proč je veganství logické, humánní a jednodušší než kdy dřív Autorka: Zoe Weil M.A., M.T.S Překladatelka: Zuzana Švedová Vegankou js…

2. 10. 2020

Heather Mills, veganská podnikatelka a mediální osobnost, oznámila, že v následujících měsících plánuje otevřít novou továrnu na rostli…

2. 10. 2020

Prodejna na nám. Míru byla založena v březnu r. 2010.Svou výbornou polohou je vhodná k nákupu rychlých svačin a je velmi dobře př…

2. 10. 2020

Prodejna vznikla v dubnu r. 2014 v příjemném, nově rekonstruovaném objektu OC Panorama.Nabízíme různé druhy potravin, zdravého ži…

2. 10. 2020

Prodejna na náměstí ve Vizovicích byla založena v listopadu r. 2018. Je snadno přístupná, vhodná k nákupu rychlých svačinek i pro milovní…

2. 10. 2020

Z důvodu rekonstrukce OD PRIOR, jsme přestěhovali naši původní prodejnu zdravé výživy do objektu Zlínské Tržnice, která se nachází…

25. 9. 2020

Restaurace s denním menu a klasickým jídelním listkem ve kterém se nachází veganska nabídka. 

21. 9. 2020

Zpráva, kterou vydal nezávislý think tank RethinkX, předpovídá, že do roku 2030 moderní potraviny svou kvalitou překonají ty současné a bu…

8. 9. 2020

Podle nové studie si krávy navzájem sdělují, jak se cítí prostřednictvím svého bučení. Výzkum univerzity v Sydney odhalil, že  tat…

5. 9. 2020

100% VEGAN PIZZA BRNO

23. 8. 2020

(ENG BELOW)Důležitá aktualizace: akce bude online Projekt Rostlinně na podzim uvede první business konferenci zaměřenou na trh s rostlinnými …

23. 8. 2020

Léto nám končí, ale práce je stále spousta a tentokrát nám přijedou na pomoc i aktivisté z Animal Rebellion po skončení jejich krátké ka…

23. 8. 2020

ENG below Připojte se s námi k poslednímu rozloučení zvířat před smrtí na jatkách v Českém Brodě, kde zabijí každý den 800 zvířat. …

22. 8. 2020

ENG below Připojte se s námi k poslednímu rozloučení zvířat před smrtí na jatkách v Českém Brodě, kde zabijí každý den 800 zvířat. …

21. 8. 2020

Přijďte vyjádřit nesouhlas s odebíráním svobody a zabíjením živých bytostí svou účastí na pochodu. Pochod bude zaměřený na odhalen…

18. 8. 2020

Billie Eilish mluví o svých životních rozhodnutích celkem otevřeně. Hovoří o všem, od jejího stylu oblékání po oblíbené hudebníky. Al…

14. 8. 2020

Spolek Otevři oči tuto sobotu pořádá demonstraci s názvem Řetěz za zvířata – konec dotací do živočišného průmyslu. Lidé budou s trans…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector