Amarantový olej a jeho přínosy pro naše zdraví a krásu

Příroda měla dobrý důvod, proč nás vybavila tukovou tkání. V našem těle má řadu úkolů, které přispívají k celkovému fungování organismu. Odborníci na ni pohlížejí jako na samostatný metabolický orgán produkující látky, jež mají vliv na energetickou rovnováhu organismu a ovlivňují nejen látkovou výměnu, ale i zánětlivé procesy nebo imunitu. 

Hrozba obezity tím pochopitelně neztrácí na naléhavosti, nadbytek tukové tkáně provázejí zánětlivé změny a celá řada metabolických komplikací. Určité množství tuku však do našeho těla patří. 

Příliš malé množství tukové tkáně se projeví nedostatkem energie, oslabenými kostmi a u žen menstruačními problémy. Zvyšuje riziko vzniku osteoporózy, únavových zlomenin a v neposlední řadě vede k horší kvalitě nehtů, kůže nebo vlasů. 

Stejně důležitou roli pak mají tuky v naší stravě. V první řadě jsou zásobárnou energie a umožňují rozpouštění některých vitaminů. Dále se podílejí na tvorbě hormonů a buněčných membrán a na správné funkci mozku. 

Démonizace tuků, která v uplynulých desetiletích přetrvávala v drtivé většině výživových doporučení, v současnosti ztrácí na intenzitě. Už víme, že strava s dlouhodobě nízkým obsahem tuků ochuzuje tělo o potřebné látky. Je však důležité vybírat dobré tuky, volit jejich vhodné množství a správným způsobem je používat. 

Není tuk jako tuk

Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin, jejichž složení určuje jejich vliv na naše zdraví. „Část mastných kyselin, takzvané nenasycené, zlepšuje poměr dobrého cholesterolu ke špatnému. Obsahují je hlavně rostlinné zdroje jako olivový, dýňový, řepkový či ořechový olej. Získáte je i konzumací ořechů, různých semínek či avokáda.

Obzvlášť důležité jsou také omega 3 a 6 mastné kyseliny, které regulují biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní i nervový systém,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Zdravé 5, vzdělávacího programu Nadačního fondu Albert.

Omega 3 a 6 mastné kyseliny si doplníme například tučnými rybami, jako jsou makrela nebo losos, dále rostlinnými oleji, semínky, ořechy, obilovinami nebo luštěninami. 

Naopak nevhodná je strava s vysokým obsahem nasycených a transmastných kyselin. Ty zvyšují hladinu tzv. špatného cholesterolu a tím podporují i vznik kardiovaskulárních chorob.

Nasycených kyselin běžný český strávník konzumuje nadbytečné množství. Nacházejí se především v živočišných produktech, jako je tučné maso, sádlo, uzeniny a tučné mléčné výrobky.

Tyto potraviny není nutné z jídelníčku zcela vyřadit, důležité však je ohlídat si míru. 

Co bychom naopak bez kompromisů vyřadit měli, jsou potraviny s obsahem nebezpečných transmastných kyselin.

Obsahují je průmyslově vyráběné ztužené tuky, které jsou často součástí polev, margarínů nebo sladkostí typu sušenky a oplatky. Vznikají také při přepalování rostlinných olejů.

Jejich přínos organismu je nulový a jsou spojovány s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a také cukrovky. 

Zatepla i za studena

Kromě zmíněných ryb, ořechů a některých „specialit“, jako je třeba avokádo, jsou důležitým zdrojem tuků rostlinné oleje. Najdeme je v každé kuchyni, ne všechny jsou však stejně prospěšné a ne vždycky je používáme správně.

Amarantový olej a jeho přínosy pro naše zdraví a krásu

Sezamový, avokádový, dýňový, olivový, konopný, kokosový, slunečnicový, řepkový olej a mnoho dalších… První potíž může nastat už v obchodě, kde se pro široký výběr není vždy snadné zorientovat. 

Nesprávným používáním olejů se pak připravujeme o benefity, které by nám mohly přinášet, a zároveň si do těla můžeme zbytečně dopravovat nevhodné látky. Důležité je tedy vědět, který olej se k čemu hodí. 

Ne každý olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni. O tom, jestli je vhodný také k tepelné úpravě, rozhoduje kouřový bod. Je to teplota, při níž olej začíná kouřit, což je jasná známka přepalování a vzniku škodlivých látek. Nejvyšší kouřový bod mají rafinované rostlinné oleje. 

„Jsou zpracované za vysokých teplot, čímž se z nich odstraňují nečistoty, voda a pesticidy. Tyto oleje mají neutrální chuť, jsou řídké a mají dlouhou trvanlivost. Důležité je myslet na to, že proces rafinace slouží také ke zvýšení kouřového bodu neboli bodu přepalování. Rafinované oleje jsou tedy obecně vhodné pro použití při vysokých teplotách, např. na smažení.

Nerafinované oleje, takzvané panenské, jsou lisované zastudena, zachovávají si svoji specifickou vůni, chuť, vitaminy i minerály. Proto se skvěle hodí do studené kuchyně. Použití zastudena lisovaných olejů při vyšších teplotách určitě není vhodné, mají výrazně nižší kouřový bod a snadněji se přepalují,“ vysvětluje Alena Paldusová.

Jaký olej si tedy vybrat a proč?

Amarantový olej a jeho přínosy pro naše zdraví a krásu

Dýňový olej

Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly, vitamin E, draslík, hořčík i fosfor. Fytosteroly pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění a mohou mít příznivý vliv při léčbě rakoviny. 

Dýňový olej se hodí jak ke konzumaci, tak třeba k nanášení na pokožku a masírování. Tento olej nepoužívejte při tepelné úpravě pokrmů. Aby si zachoval svou plnou chuť a všechny prospěšné látky, nesmí se zahřívat. Pokud jej už musíte přidat do jídel a vařit, nevystavujte jej teplu příliš dlouhou dobu. 

Výborně dochutí například saláty, marinády či dresinky. Budete asi překvapeni, ale tento olej s oříškovou chutí se hodí i do sladkých jídel, zkuste jej například nakapat na palačinky. 

Sezamový olej

Zastudena lisovaný sezamový olej je bohatým zdrojem vitaminů E a B6, dále vápníku, zinku a hořčíku.

Esenciální mastné kyseliny společně s lecitinem, které olej obsahuje, hrají významnou roli při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a posilují imunitní systém.

Kromě kuchyně se pro svůj regenerační účinek využívá také v kosmetice. Pomáhá při ekzémech, otlacích nebo popáleninách. 

Tento olej, i když je lisovaný zastudena, je tepelně stabilní, takže jej můžete používat také na restování nebo pečení za nižších teplot. Jeho kouřový bod je 177 °C, v případě částečně rafinovaného až 232 °C. Má lahodnou a výraznou chuť, hodí se do zálivek, dresinků nebo salátů. Můžete jím například ochutit i sýry. Velké využití nachází hlavně v asijských pokrmech. 

Kokosový olej

Zastudena lisovaný kokosový olej obsahuje vitaminy A, C, E a také mastné kyseliny s velkým množstvím antioxidantů. „Převažují v něm ale tuky, kterých máme ve stravě nadbytek.

Konkrétně to jsou nasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují hladinu našeho cholesterolu.

Proto bychom s použitím kokosového oleje měli nakládat střídměji a nepodlehnout módním a marketingovým trendům,“ radí Alena Paldusová.

„Rafinovaný kokosový olej má poměrně vysoký kouřový bod, a tak je možné ho využít i na smažení. Častější použití kokosového oleje bych však doporučila při péči o vlasy a pokožku,“ dodává.

Olivový olej

Získává se lisováním či jinými mechanickými postupy. Obsahuje vitaminy E, K a velké množství mononasycených kyselin včetně kyseliny olejové a přírodní antioxidanty. Právě kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky a podporuje funkci srdce. Pomáhá též chránit před kardiovaskulárními chorobami a přispívá ke správné činnosti krevního oběhu. 

Existuje více druhů olivových olejů. Panenský je lisovaný z a studena a dělí se dál na panenský, který je kyselejší, a nejkvalitnější – extra panenský, ten má nejpřirozenější vůni a chuť. Oba je možné používat do teplé i studené kuchyně.

Jejich kouřový bod je 191 °C, respektive 199 °C. Nicméně tepelná úprava znehodnocuje prospěšné látky, které olej obsahuje. Použití extra panenského oleje například na smažení je tedy zbytečné.

Vyrábí se také rafinované olivové oleje, které ale svými kvalitami nepřevyšují jiné jedlé oleje. 

Slunečnicový olej

Obsahuje vysoké množství vitaminu E, který je silným antioxidantem. Jedna lžíce pokryje až 28 % doporučené denní dávky. Dále se vyznačuje vysokým obsahem omega 6 mastných kyselin. Naopak mu chybí omega 3 mastné kyseliny, proto není dobré využívat výhradně jenom tento druh oleje. 

Slunečnicový olej chrání srdce a cévy a má protiaterosklerotický účinek, snižuje „špatný“ cholesterol. Je tedy vhodný k prevenci kardiovaskulárních nemocí. Působí také příznivě na sliznici či popraskanou pokožku. Slunečnicový olej se vyrábí rafinováním, v tomto případě má neutrální chuť a vůni. Další možností je získávání lisováním zastudena, jeho vůně je pak lehce oříšková. 

Většina z nás používá slunečnicový olej i ke dlouhému smažení, ke kterému ale není příliš vhodný. Převažují v něm totiž mastné kyseliny, které nejsou odolné vůči vysokým teplotám. Jeho kouřový bod je pouze 180 °C. V malém množství se tedy hodí pouze ke krátkému restování za nižších teplot. Ve studené kuchyni se hodí například k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek. 

Řepkový olej

Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a ve vysokém obsahu těch nenasycených. Jeho další výhodou je vysoké množství omega 3 mastných kyselin, kterých získáváme ze stravy nejméně.

Pro příjem doporučené denní dávky omega 3 a omega 6 kyselin potřebujeme 100 ml tohoto oleje. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu.

Dále snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. 

Řepkový olej má neutrální chuť. Vyrábí se jak rafinováním, tak i lisováním zastudena. Je jedním z nejvhodnějších olejů k tepelné úpravě, protože jeho kouřový bod je až 240 °C. Je tedy ideální i ke dlouhému smažení. Nerafinované druhy se hodí také do studené kuchyně.

Kdy se přepalují?

Druh tukuKouřový bod
máslo 120–150 °C
dýňový olej 160 °C
kokosový nerafinovaný olej 177 °C
sádlo 188 °C
olivový extra virgin 191 °C
řepkový rafinovaný olej 204 °C
mandlový olej 216 °C
slunečnicový olej 227 °C
kokosový rafinovaný olej 232 °C
arašídový olej 232 °C
palmový olej 232 °C
olivový rafinovaný olej 242 °C
ghí 252 °C

Arganový olej: jeden z nejcennějších olejů. Účinný elixír krásy a mládí

Amarantový olej a jeho přínosy pro naše zdraví a krásu
Arganový olej

Arganový olej je velmi vzácný. Vzhledem k tomu patří k nejcennějším olejům vůbec. Jak by také ne, použít ho lze v kosmetice i v kuchyni a jeho pozitivní účinky jsou nepopiratelné.

Původ arganového oleje

Arganový olej se vyrábí ze semen stromu, který se nazývá argánie trnitá (Argania spinosa) a roste v polopouštích.

Ačkoli se tento a další druhy argánie původně vyskytovaly hojně na celém severu afrického kontinentu, v současné době patří mezi ohrožené druhy. Rostou totiž už jen v jihozápadním Maroku a západním Alžírsku, kde je olej hojně používán (nejen) v tradiční kuchyni.

Není tedy divu, že jsou dnes argániové porosty pod ochranou UNESCO v biosférické rezervaci. Olej z argánie je tedy velmi ceněný a zároveň drahý.

Arganový olej v gastronomii

V současné době existuje olej z argánie ve dvou variantách. Jedna z nich se používá v gastronomii. Má tmavší barvu, neboť se semena před použitím praží. V opačném případě totiž disponují poměrně dost hořkou chutí.

Tento arganový olej má výrazné aroma a chuťově připomíná ořechy. V Maroku se přitom tradičně používá k dochucení pokrmů, jako je kuskus či ryby.

Společně s drcenými mandlemi a medem navíc nachází uplatněn při přípravě pasty, která se nazývá amlou a maže se na pečivo.

Kosmetické využití (skvělý na vlasy) arganového oleje

Arganový olej světlejší barvy je hojně využíván v kosmetice, přičemž v rámci tohoto průmyslu patří k nejvíce ceněným olejům vůbec. Marocké ženy jej přitom používají už stovky let, neboť bývá v této oblasti považován za elixír krásy a mládí.

Pozitivní vliv má totiž na nejen na vlasy, kterým dodává vitalitu, lesk, hebkost a navíc je činí silnějšími, ale také na pokožku. Vhodný je přitom pro denní i noční péči a pro všechny typy pleti.

Budete mít zájem:  Léky Na Schizofrenii Nezabírají?

A nezapomeňme, že arganový olej kladně působí také na nehty.

Účinky na lidské zdraví

V semenech argánie trnité se nachází mnoho účinných látek jako tokoferoly, esenciální mastné kyseliny, karoten a vitamíny (A, E nebo F). Neobsahují naopak minerální oleje, které činí pleť mastnou a neprodyšnou.

Arganový olej nám může pomoci s mnoha kožními problémy (ekzémy, akné, nemoci pokožky či drobná poranění a popáleniny). Pleť navíc chrání i před UV zářením. Arganový olej je ovšem vzhledem k obsahu účinných látek pro naše zdraví cenný i jako ingredience v kuchyni.

Za všechny účinky jmenujme alespoň stabilizaci hladiny cholesterolu v krvi.

Zajímavosti o arganovém oleji

  • Díky vzácnosti arganového oleje bývá někdy označován jako „marocké zlato“. Můžete se však také setkat s označením „tekuté zlato“.
  • Arganový olej je sice drahý, ale zase ne tolik, aby zruinoval váš rodinný rozpočet. Obvykle stojí několik set korun, ačkoli dle velikosti a kvality lze sehnat dražší i levnější varianty.
  • Pokud si budete chtít olej pořídit, zaměřte se na to, aby byl 100% přírodní a lisovaný za studena. Ano, mělo by se jednat o panenský arganový olej.
  • Olej ze semen argánie nemusí ženy používat pouze pro pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku, neboť se zároveň jedná o efektivní odstraňovač make-upu.
  • Úbytek argánie trnité nemá vliv pouze na cenu arganového oleje. Tento strom totiž v polopouštích slouží jako přirozená bariéra proti desertifikaci.

Amarantový olej a jeho přínosy pro naše zdraví a krásu

Arganový olej – jak může pomoci tvojí kráse a zdraví? Budeš koukat. 4.8/5 (5)

Amarantový olej a jeho přínosy pro naše zdraví a krásuMezi velmi známé přínosy arganového oleje patří jeho schopnost urychlovat hojení ran, umí krásně hydratovat pokožku, zpomaluje stárnutí naší pleti, snižuje hladinu cholesterolu, prý léčí rakovinu, zlepšuje zdraví a stav vlasů, optimalizuje a zlepšuje trávení, snižuje zánět, chrání játra, zlepšuje průběh cukrovky, posiluje nehty a je dobrý i na posílení srdce. Je toho hodně, že? Podívejme se společně na arganový olej trošku více.

Arganový olej – síla přímo z Maroka

V Maroku roste strom Argánie trnitá, který produkuje plody jejichž jádra obsahují velmi cenný rostlinný olej. Pod vědeckým názvem Argania spinosa můžeš najít tento strom i v několika dalších částech světa, ale arganový olej i tento strom je typický právě pro oblast Maroka.

V Maroku se tento olej používá třeba k pokapání jídla, téměř jako my kapeme standardní olivový olej u nás. A nedávné objevy dalších významných přínosů arganového oleje pro naše zdraví vedly k jeho širšímu vývozu z této africké země. A je lehce k dostání i u nás, takže jeho benefity můžeš využívat i ty.

Na vaření i do kosmetiky

Arganový olej se používá při vaření (často se přidává do kuskusu, salátů a i do různých omáček) i pro kosmetické účely. Olej lze přímo aplikovat na kůži nebo ho můžeš také smíchat s jinými krémy, mastmi nebo nosnými oleji.

Mnoho lidí také používá olej přímo na vlasy. Je prý nejlepší. Jak už jsme se výše zmínili, omezené množství tohoto zdroje v Maroku a stoupající zájem o něj učinilo arganový olej trošku dražší z hlediska jeho ceny.

Ale vyplatí se ho koupit.

Hlavní výhody a účinky arganového oleje

A kdy ti arganový olej nejvíce pomůže? Mrkni na několik jeho benefitů:

1. Arganový olej je super pro péči o pokožku

Nejznámější a nejčastěji vzpomínaný benefit v souvislosti s arganovým olejem je jeho blahodárný vliv na pokožku. Jednoduše je skvělý na jakékoliv ošetření pleti.

Triterpenoidy, které se v tomto silném oleji nacházejí v kombinaci s jinými organickými sloučeninami, dokáží eliminovat výskyt nepěkných skvrn a jizev na pokožce. Arganový olej dokonce může pozitivně ovlivnit stav akné a dermatitidy.

Pokud máš nějaké kožní problémy, těkavé sloučeniny arganového oleje ti mohou pomoci. Arganový olej také zabraňuje typickým příznakům stárnutí pokožky.

2. Ochrana proti slunečnímu záření

Jasně, je příjemné být na sluníčku. Ale opalování má i negativní stránku. UV záření ze slunce může mít řadu negativních účinků na pokožku, vlasy a také nehty.

Naštěstí sloučeniny nalezené v arganovém oleji mohou chránit pokožku před těmito negativními účinky, které výrazně zrychlují proces stárnutí pleti a také mohou přispět ke vzniku rakoviny pokožky.

Arganový olej také podporuje regeneraci buněk a zlepšuje celkové zdraví pleti. Takže před opalováním zkus tento olej použít.

3. Pro zdraví srdce

Všechny používáme nějaké oleje při vaření nebo ve studené kuchyni. Olejů je dnes na trhu k dostání nespočet.

Zkus zvolit i zdravější varianty přírodních olejů, jako je právě třeba arganový olej, ten může pomoci vyvážit hladinu cholesterolu v těle.

Snížením hladiny špatného cholesterolu a zvýšením hladiny HDL cholesterolu můžeš pomoci zabránit ateroskleróze, srdečnímu infarktu, mrtvici a jiným vážným problémům se srdcem, které způsobuje právě cholesterol.

4. Prevence rakoviny

Arganový olej je plný antioxidantů a triterpenoidů, které mohou přímo ovlivňovat hladinu volných radikálů ve tvém těle. Volné radikály mohou způsobit rakovinu a jiné chronické nemoci tím, že způsobují mutaci zdravých buněk. Protizánětlivé vlastnosti arganového oleje ti mohou pomoci snížit nebezpečí nádorů a různých dalších nádorových onemocnění v celém těle.

5. Pomáhá s trávením

Organické sloučeniny v arganovém oleji mohou krásně zvýšit hladinu pepsinu v žaludku a rovněž podporují tvorbu žaludečních šťáv. To ve finále vede k účinnějšímu trávení jídla a vyššímu příjmu živin z přijaté potravy.

6. Pro krásné a zdravé vlasy

Lidé vždy hledají způsoby, jak zlepšit svůj vzhled. A tato skutečnost platí zejména pro vlasy.

Pokud trpíš rozštěpenými konci, mimochodem tento problém otravuje miliony lidí po celém světě, nanesení arganového oleje přímo do vlasů může být rychlým a účinným prostředkem jak se jich zbavit.

V arganovém oleji je vysoká koncentrace vitamínu E, který omlazuje vlasy, chrání lůžka folikulů, dělá vlasy krásnější, lesklé a optimalizuje jejich celkový vzhled. Pro vlasy je prostě arganový olej perfektní, mnoho žen ti to může potvrdit.

7. Budeš mít zdravé a krásné nehty

Nezdravé nehty jsou víc než jen neatraktivní. Jsou také hnízdištěm bakterií a plísňových infekcí. Arganový olej má přirozeně antibakteriální vlastnosti, které mohou chránit tvá nehtová lůžka před širokou škálou infekcí. Tento olej může celkově zlepšit vzhled, strukturu a barvu tvých nehtů.

8. Zdraví jater

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle. Neúnavně a bez odpočinku stále pracují na odstraňování toxinů z tvého těla. Proto si zaslouží tu nejlepší péči. Hepatoprotektivní vlastnosti arganového oleje mohou zlepšit zdraví tvých jater pokaždé, když přidáš trochu tohoto oleje do svého jídla. Tvá játra ti poděkují.

9. Skvělý na podporu hojení ran

Pokud máš na pokožce ránu nebo nějaký škrábanec (nebo tě třeba bodl nějaký hmyz) a chceš nejen urychlit jejich hojení, ale také předcházet infekci, aplikuj na toto místo arganový olej.

10. Akné

Skvělá zpráva pro všechny, kdo trpí akné – bylo prokázáno, že arganový olej snižuje hladinu kožního mazu u osob, které trpí jeho nadměrnou tvorbou (což ve finále způsobuje akné).

Různé chemické krémy a podobné přípravky mohou být drahé a z dlouhodobého hlediska mohou někdy udělat více škody než užitku.

Vysoký obsah kyseliny linolové v arganovém oleji pomáhá snižovat záněty způsobené akné a pomáhá léčit poškozené kožní buňky.

TIP: Jak a kde arganový olej používat?

VIDEO: Vlogerka o arganovém oleji

Zázračný kokosový olej: 10 tipů, jak ho využít pro zdraví, krásu i domácnost!

Kokosový olej má vysokou biologickou hodnotu, spoustu aktivních látek a vitaminů a výborné detoxikační účinky. Je to zkrátka multifunkční zázrak. Ale pozor, není olej jako olej. Ten nejkvalitnější se za studena lisuje z nejcennější části ořechů, gelovité vrstvy mezi dření a mlékem. Právě toto zpracování zajistí, že veškeré jeho unikátní účinky zůstanou zachovány.

Na co se dá kokosový olej využít?

1. Jedna lžička ráno pro zdraví

Začněte den jednou lžičkou této bílé voňavé lahůdky. Uvidíte, jak se po pár dnech užívání budete cítit lépe.

„Kokosový olej zajistí nejen dostatek zinku, selenu, vitamínů A, D, E a K, ale také nenasycených mastných kyselin,“ říká Jiří Pantůček, odborník na přírodní kosmetiku ze společnosti TOPVET.

„Právě nenasycené omega-3 kyseliny jsou pro naše zdraví velmi důležité. Mají klíčový význam pro správný vývoj mozku, růst a vývoj. Také chrání náš organismus před srdečními a cévními chorobami.“

2. Hebká, hydratovaná a chráněná pleť

Kokosový olej poskytuje také dokonalou výživu pro pleť. Mazat se s ním můžete večer i ráno, velmi rychle se totiž vsákne a pocit mastnoty zmizí. Je vhodný na tělo i obličej.

Olej vaši pokožku aktivně regeneruje, vyživuje, hydratuje, posiluje i chrání. Když jej budete používat pravidelně, zpomalíte stárnutí kůže. Díky jeho antiseptickým účinkům jej můžete aplikovat i na pupínky a drobné ranky, pomůže i s hojením jizev.

A to není všechno – zároveň působí i jako účinný přírodní antiperspirant.

3. Kokosová relaxační koupel

Vytvořte si ze své koupelny malé domácí lázně. Stačí jedna lžička kokosového oleje, kterou přidáte do koupele. Zapalte si svíčku, pusťte příjemnou hudbu a alespoň na deset minut pusťte všechny starosti z hlavy, ponořte se do vany a relaxujte. Po této koupeli bude vaše pokožka vláčná, voňavá a zregenerovaná. Stejně jako vaše mysl.

4. Bělení zubů

Nechce se vám utrácet velké peníze za přípravky na bělení zubů? I tady pomůže kokosový olej! Prstem nebo kartáčkem naneste zlehka na zuby a jemně masírujte. Olej vám zuby nejen vyčistí od plaku a pravidelným užíváním vybělí, ale díky antioxidantům a antiseptickým účinkům tlumí také záněty dásní.

5. Detoxikační kúra

Rychlou detoxikační kúru si můžete udělat i sami doma. „Lžičku kokosového oleje nechte co nejdéle rozpouštět v ústech,“ prozrazuje postup Jiří Pantůček z Topvetu. „Olej na sebe naváže toxiny z těla. Po 15 minutách jej vyplivněte a ústa vypláchněte.“ Tímto způsobem postupujte v jednom cyklu 3–4 týdny a kúru opakujte dvakrát ročně.

6.  Masáže

Kokosový olej je samozřejmě ideální i na masáže. Platí vše, co bylo řečeno v péči o pleť – olej dodá vaší pokožce všechny potřebné živiny, vitamíny a antioxidanty. Celkový relaxační účinek pak znásobí samotná masáž. A nebojte se vyzkoušet i tu intimní…

7. Zábal na vlasy

I vaše vlasy si zaslouží kokosovou péči. Rozpusťte trochu oleje v misce nebo ve dlaních a vetřete rovnoměrně do vlasů. Poté si hlavu zabalte do ručníku a nechte 10 minut působit.

Nakonec vlasy pořádně umyjte šamponem.

„Zábaly s kokosovým olejem dodají vlasům nejen veškeré potřebné živiny a nádherný lesk, ale účinně bojují i proti lupům, roztřepeným konečkům a lámavosti,“ dodává odborník na přírodní kosmetiku Jiří Pantůček.

8. Hubnutí

Pokud se toužíte zbavit přebytečných kil, i v tom vám může kokosový olej pomoci. Stimuluje totiž metabolismus a snižuje pocit hladu. Takže opět to může být ona jedna zdravá lžička po ránu, ale i jeho široké možnosti využití v kuchyni, té zdravé a dietní obzvlášť. 

9. Thajská kuchyně i české palačinky

Kokosový olej se nepřepaluje, a je proto ideální ke smažení i pečení. Nebojte se ho vyzkoušet všude, kde byste použili jiný jedlý olej či máslo. „Výborný je na smažení palačinek či lívanců, dále do buchet, koláčů i vánočního cukroví,“ radí Jiří Pantůček. Na kokosovém oleji se ale dá připravovat i maso, jedná se o charakteristickou ingredienci thajské kuchyně. 

Budete mít zájem:  Co nás straší při sexu? Muže výkonnost, ženy vzhled

10. Když kokos spojí síly s rakytníkem

Novinkou v kosmetických přírodních přípravcích je kokosový olej s rakytníkem.

„Vzhledem k tomu, že účinky rakytníku jsou vázány na olej, nabízelo se aktivní látky těchto dvou bylin spojit do jednoho produktu,“ vysvětluje odborník na přírodní kosmetiku Jiří Pantůček ze společnosti.

„Rakytníkový olej totiž skvělým způsobem rozšiřuje účinky kokosového oleje – podporuje normální funkci imunitního, srdečněcévního a trávicího systému.“ 

Zdroj: topvet.cz

Co potřebujete vědět o doplňku MSM » Hlavnězdravě.cz

Domů>Co potřebujete vědět o doplňku MSM

Metylsulfonylmetan nebo MSM je organická síra, která se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině, obilí a mléce. Síra je čtvrtým nejhojnějším doplňkem v těle.

Je vyžadována při mnoha tělesných funkcích a při obnově zdravé tkáně. Síra také pomáhá detoxikovat těžké kovy z těla a napomáhá zdravým funkcím jater. Vyskytuje se v mnoha přírodních, nezpracovaných potravinách, během procesu vaření se rychle ztrácí.

Proto se doporučuje tuto látku doplňovat pomocí doplňků stravy.

Nejzajímavější přínosy MSM
MSM je využívané pro zlepšení zdraví kostí a kloubů, zlepšuje zdraví kůže, detoxikuje a zvyšuje energetickou hladinu. Jeho potenciální přínosy pro zdraví však nabízejí mnohem více. Zde je přehled nejzajímavějších benefitů.

Osteoartróza a bolesti kloubů: Artritida je oslabující stav, který provázejí bolesti kloubů a z tuhlost, problémy s koleny a zády spolu s omezeným pohybem. MSM může být užitečné při potlačování těchto příznaků, neboť hraje roli při rozbíjení nezdravých usazenin vápníku v těle, které se jinak mohou stát hlavní příčinou degenerativních onemocnění.

Pokud jde o zdraví kloubů, přiměřené doplnění MSM může být také přínosné pro zlepšení kloubní flexibility, snižování přidružené tuhosti, bolesti a otoku, stejně jako zlepšení oběhu a vitality. MSM podporuje vytváření nových kloubních buněk a svalových tkání při snižování zánětlivých reakcí.

Také pomáhá uvolňovat přebytečné tekutiny a další vedlejší produkty, které přispívají k otoku a citlivosti. Klinická studie zahrnující pacienty s osteoartritidou ukázala, že suplementace MSM po dobu 12 týdnů ukázala významné zlepšení v léčbě symptomů ve srovnání s placebovou skupinou. MSM bylo podáno společně s glukosaminem v dávce 500 mg 3x denně.

Výsledkem bylo snižování bolesti a zánětu s, aniž by však vykazovaly vedlejší účinky [1].

Účinná léčba syndromu propustného střeva Syndrom propustného střeva je stav, kdy bakterie a toxické odpadní látky pronikají do střeva a do krevního řečiště. Výsledkem je narušení správného trávení a neschopnost těla absorbovat základní živiny.

Naše tělo může na neobyvklé nebo dokonce nebezpečné látky reagovat různě – od potravinových alergií, přes únavu, bolesti hlavy, až po autoimunitní a chronická onemocnění.

V tomto případě MSM může pomoci obnovit stěny zažívacího traktu a snížit související záněty stejně jako alergické reakce na potraviny.

Přírodní kožní náprava Krémy obsahující MSM se dlouho používají ke snížení zánětů kůže. Běžné kožní stavy, jako je růžovka, změna barvy pokožky a alergie používají tuto látk pro zvládnutí symptomů. Použití MSM může pomoci zlepšit tón pleti a snížit přidružené zarudnutí.

Při kombinaci s silymarinem může být MSM velmi efektivní při léčbě symptomů a stavů růžové pokožky [2].
Mezi další funkce MSM patří zvýšení produktivity kolagenu. Kolagen je protein, který dodává pokožce odolnost a zabraňuje tomu, aby se stala suchá, vrásčitá a suchá.

Současně je pro zdraví pokožky stejně důležitá jiná proteinová sloučenina známá jako keratin.

Obsah síry v MSM má aktivní úlohu při výrobě jak kolagenu, tak i keratinu, takže je také považován za „minerál pro krásu“ vzhledem ke svým vlastnostem na kůži.

Při použití v kombinaci s jinými antioxidanty, jako jsou vitamíny A, C a E, poskytuje MSM ještě lepší výsledky při zlepšování vzhledu pokožky.

Společně tyto důležité živiny mohou vytvářet nové zdravé tkáně, pomáht odstraňovat jizvy a vytvářet nové kožní buňky.

Obnovuje růst vlasů a nehtů Přínosy síry se nezastaví pouze na kůži. Ve skutečnosti se zvýšením hladiny kolagenu a keratinu může MSM pomoci také při vytváření nových vlasových pramenů.

Navíc zvýšení těchto proteinů má prospěšné výsledky pro podporu zdraví nehtů.

Výrobky na vlasy a nehty často označují kolagen a keratin jako ingredience, protože tyto sloučeniny dodávají vlasům sílu, dělají prameny vlasů lesklejší a mohou dokonce zabránit nebo zvrátit ztrátu vlasů.

Působí jako přírodní analgetikum MSM může pomoci snížit bolesti svalů a křeče při současném zlepšení pohyblivosti a mobility.

Vzhledem k tomu, že síra v MSM může obnovit svalové buňky, které se během intenzivního cvičení, stresu a namáhavé fyzické práci poškozujeí, stejně jako při poranění nebo chirurgickém zákroku.

MSM opravuje nejen poškození, ale také urychluje hojení.
Sportovci mohou těžit zejména při hledání rychlého zotavení.

Pomáhá adaptaci na stres Síra jak známo má uklidňující vlastnosti a může pomoci tělu lépe zvládnout stres. Například všechny formy cvičení způsobují nějaký oxidační stres, což ve skutečnosti není špatná věc, když je přítomna v malých množstvích.

Oxidační stres vyvolaný například cvičením je nezbytný – vyzývá buňky, aby se staly silnější a přizpůsobivější zvýšením antioxidantů v těle.

Když tělo doplňuje MSM v těchto případech, obsah síry pomáhá předcházet bolesti svalů, zvyšuje schopnost léčit se a rychleji se vrátit k dalšímu svičení [3].

Užívání MSM před cvičením může být užitečné pro snížení poškození svalů a dalších následků stresu. Z hlediska psychického stresu byla síra studována jako stabilizátor nálady, který uvolňuje nervový systém.

Jak MSM funguje
Chceme-li porozumět mechanismu doplňování MSM, je důležité znát několik následujících klíčových termínů.

Methionin: doplňky MSM se používají k dodávání extra síry do těla. Tato dodatečná dodávka pomáhá při vytváření methioninu, který je jednou ze dvou esenciálních aminokyselin obsahujících síru.

Je potřeba pro opravu a růst tkání v těle, zvyšuje ohebnost a tón pleti, obnovuje vlasy a posiluje nehty.

Navíc také pomáhá syntetizovat a metabolizovat potraviny, což umožňuje, aby absorbované živiny byly použity pro energii.

DMSO: znamená dimethylsulfoxid, což je čirá tekutina bez zápachu, která vzniká jako vedlejší produkt papírenského průmyslu. DMSO také představuje schopnost proniknout do kůže a dalších biologických membrán. Může a je použita jako dopravní zařízení pro průchod malých molekul přes kůži.

MSM je přirozený vedlejší produkt DMSO a jeho léčebné vlastnosti napodobují vlastnosti DMSO. Při použití je DMSO převeden v těle na MSM, který má potenciál zůstat v těle déle než samotný DMSO. To umožňuje déletrvající pozitivní dopady na lidské tělo.

Když je MSM doplňováno prostřednictvím doplňků stravy, jedním z nejpozoruhodnějších vlastností jsou jeho detoxikační vlastnosti. Jiné zahrnují vylepšenou imunitu a působí jako stimulant výkonu.

Proces, jak chemické látky vstupují do buněk a opouštějí je, se nazívá propustnost buněk. Toto je klíčovou složkou celého procesu a přináší velkou část síly, která se připisuje MSM.

Jak uvidíte v tomto článku, buněčná propustnost bude opakujícím se tématem a bude mít důležitou roli v téměř všech výhodách, které MSM doplňky nabízejí.

Doplňky MSM mohou poskytnout všechny tyto výhody různými způsoby:
Vzhledem k tomu, že MSM zvyšuje propustnost buněk, usnadňuje uvolňování určitých usazených minerálů, jako je vápník, což může jinak způsobit problémy. Totéž platí pro detoxikaci těžkých kovů a odpadních produktů.

Současně propustnost buněk podporuje také přijímání živin a vody, což je přínosné pro udržení hladiny hydratace v těle. Tato detoxikace také zvyšuje antioxidační potenciál těla a lépe jej chrání před volnými radikály.

Bližší vazba k tomuto bodu je schopnost MSM zlepšit imunitní funkci, urychlit léčbu a snížit bolest. Obsah síry v MSM neutralizuje specifické vedlejší produkty, jako je kyselina mléčná, které mohou jinak přispívat k pocitu bolesti, tuhosti a nepružnosti.

To je také důvod, proč sportovci a velmi aktivní jedinci používají doplňky MSM ke zlepšení doby jejich regenerace, zvýšení výkonu a obnovení nových a zdravých kloubních tkání a svalů.

Síra v MSM také pomáhá při výrobě glutathionu, což je aminokyselina, která hraje v těle životně důležitou roli. Glutathion je také považován za „hlavní antioxidant“, který je přítomen v každé buňce těla. Jeho dlouhý seznam funkcí zahrnuje úlohu v imunitní systému tím, že podporuje funkci T-buněk, brání lékové rezistenci a chrání před toxickými látkami.

V neposlední řadě je MSM také považován za prostředek zvyšující výkonnost, neboť může pomoci při boji s únavou zvyšováním úrovně energie.

Vzpomínáte si na bod o zvýšení buněčné propustnosti? Takže to znovu přichází do hry, protože zvýšená propustnost buněk vyžaduje méně energie k vypořádání se s akumulací toxinů.

S akumulací toxinů mohou být energetické zdroje přesměrovány k aktivitě a hojení.

Z energetických zásob se kažý den přibližně 70-80% energie spotřebovává na trávení. Když MSM zvyšuje vstřebávání živin, výdaje na trávení jsou výrazně sníženy a přesměrovány jinam, například na zvyšováním výkonnosti, zlepšení kognitivního fungování a zlepšení celkových zásob energie.

Při užívání MSM je důleží příjímat dostatečné množství vody. Vzhledem k tomu, že MSM detoxikuje tělo, vyžaduje dostatečné množství vody k vyplachování, aby toxiny mohly být účinně odstraněny bez zatížení jiných tělesných orgánů, jako jsou ledviny.

  • Kdy dále můžeme použít doplňky MSM?
    Kromě přínosů napsaných výše lze MSM použít také k pomoci následujících zánětlivých a dalších stavů:
  • – Bursitida
    – Tendonitida
    – Astma
    – Alergie
    – Kvasinková infekce
    – Svalové křeče
    – Žaludeční problémy jako vředy, poruchy trávení, zácpa a rozrušení žaludku
    – příznaky zahrnující bolesti hlavy, křeče, poruchy trávení a zadržování vody
    – Zánět oka
    – Vysoký krevní tlak
    – Perorální infekce
  • – Únava

Zatímco tyto podmínky mohou být řešeny pomocí doplňků MSM, tři oblasti, kde MSM získala hodně známosti, patří:
Anti-aterosklerotika: MSM může pomoci krevní cévách, aby se staly silnějšími, jinak mohou omezovat průtok krve do orgánů a tkání. Pomáhá zabránit usazování tuků, cholesterolu a dalších látek na stěnách arterií, které omezují průtok krve.

Chemo preventivní: Chemické preventivní látky se používají k inhibici, zpomalení nebo zvrácení růstu rakoviny. Některé výzkumy naznačují potenciál MSM pracovat v této funkci [4].

Přirozeně protizánětlivý: když vnitřní a vnější tlak buněčné tekutiny není stejný, dochází k zánětu a otoku. Protože MSM zvyšuje buněčnou propustnost, umožňuje tlak vyrovnat, a tím zmírnit zánět.

Doporučené dávkování MSM
Individuální dávkování pro MSM bude z velké části diktováno důvodem použití doplňku a současného zdravotního stavu jednotlivce.

Jako počáteční dávku lze obvykle doporučit 500 mg MSM třikrát denně. Toto je počáteční dávka při pomoci proti osteoartróze.
Některá další doporučení zahrnují užívání tří až šesti gramů denně pro celkové zdraví. Dávka se rozdělí na tři denní dávky.

Pokud používáte práškovou formu, doporučujeme začít s jednou až dvěma lžičkami prášku MSM rozpuštěného v 250 až 300ml vody (teplota vody by neměla přesáhnout 40°C). Dávkování může být postupně zvyšováno.

MSM lze zakoupit ve formě tablet, kapslí nebo prášku. Doporučujeme kupovat 100%-ní prášek bez příměsí, v čistotě alespoň 98%. V našem eshopu nabízíme 100%-ní MSM v prášku a jako součást kloubní výživy.

Možné vedlejší účinky
Obecně platí, že MSM je většinou dobře snášeno, protože je to přirozená látka a nachází se v těle. Zatím nebylo zaznamenáno příliš mnoho hlášených vedlejších účinků při používání MSM, na druhou stranu nebyly provedeny dostatečné studie, které by uváděly dlouhodobé účinky.

Budete mít zájem:  Kolik stojí dítě ze zkumavky

Jedna z nejuznávanějších studií provedených v této oblasti v roce 2006 zahrnovala pacienty s osteoartritidou. Pacienti dostávali MSM každý den po dobu 12 týdnů a pozorováním dospěli k závěru, že podávání MSM významně zlepšilo příznaky bolesti a fyzické funkce bez jakýchkoli významných vedlejších účinků [5].

Jiné studie pozorovaly mírné nežádoucí účinky jako podráždění žaludku, průjem a poruchy trávení. Někteří lidé mohou také zažívat otok, únavu, nespavost a zhoršené soustředění.
Je zajímavé, že některé z nežádoucích účinků používání MSM se objevují, protože je tak silným detoxikátorem.

Vzhledem k tomu, že rozpouští některé sloučeniny a reaguje s určitými toxiny, samotný detoxikační proces může způsobit řadu nepohodlných příznaků. Příznaky detoxikace nebo případné nežádoucí účinky jsou obvykle zcela individuální.

MSM doplňky nemusí být také vhodné pro osoby, které užívají léky na zředění krve nebo nastávající matky. Poraďte se svým lékařem před začátkem jakéhokoli doplňování.

Oskazy:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3135791/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254805
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28736511
[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680248

[5]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16309928

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s jejich použitím.

Zavřit

K čemu je dobrý hořčíkový olej?

18.2.2017

Bohatý element naší planety -hořčík, je také přítomný v každém orgánu lidského těla. V podstatě je považován za životně důležitý minerál pro více jak 300 biochemických reakcí, které regulují naše zdraví. Bohužel ale mnozí z nás prostě nemají dostatek hořčíku v těle v té míře, že nevědomky trpí. Z výzkumu organize World Health bylo zjištěno, že příjem hladiny hořčíku je rozdílný u lidí po celém světě a že méně než 60% dospělých můžu a žen ve Spojených státech se sekalo s hodnotou „Adekvátní příjem“ (AI) hořčíku. Upřímně řečeno, nedostáváme ho tolik v stravě díky filtrování vody a snižování minerálních látek pesticidy v zemědělství.

Proto i když je také k nalezení v nefiltrované pitné vodě, klíč je hojně konzumovat potraviny bohaté na hořčík jako například mléčné výrobky, zeleninu či ovoce a ořechy. Jaký je další klíčový způsob pro doplnění hořčíku? Hořčíkový olej! 

Navzdory svému jménu, hořčíkový olej vlastně ani není olej. Název vznikl v důsledku olejovité textury kdy vločky chloridu hořečnatého se smísí s vodou. Existuje mnoho forem oleje které jsou volně dostupné na internetu v různých dávkách a obohacené o přidané minerály ale je taky velmi jednoduchý na domácí přípravu.

 Je to pradávný a osvědčený domácí lék na nesčetné množství každodenních onemocnění. Pozoruhodně byl hořčík nejvíce přičítán ke snížení stresu, udržení pocitu pohody a zlepšení spánku. Nedávné studie také prokázaly, že hořčík může také zvýšit úroveň výkonu, zlepšit kvalitu pokožky a dokonce pomoci hypertenzi a diabetes.

 

Zákoutí hořčíkového oleje:

Ionty hořčíku v těle se nejběžněji objevují v kostech, ale jsou také nedílnou součástí enzymů které pomáhají rozkládat potraviny které konzumujeme kvůli energii. Hořčík je pomocníkem v tolika různých tělesných procesech, že někdy je přínosným klíčem k uvolnění postupů a prostředků, které se nezdají být funkční.

Hořčík se podílí na syntéze základních molekul jako je DNA, RNA a proteinů. V kostech, buněčných membránách a chromozomech hořčík tvoří velkou část konstrukčního základu. Hořčík taktéž hraje velkou roli v nutričních reakcích a interakcí, čímž dopomáhá absorbci a rovnováze v těle.Je důležité si uvědomit, že hořčík je klíčovým prvkem k vstřebávání vápníku.

Tyto dvě úlohy jsou vzájemně ve velmi blízkém vztahu, protože pokud máte nedostatek vápníku nebo se tvoří nerovnováha, je velmi pravděpodobné že máte i nedostatek hořčíku. Často nedostatek hořčíku může být indikátorem pro předpověď pozdějších problémů s nedostatkem vápníku, protože má vliv na jeho absorbci.

Tento vztah je důvod proč zdroje jídla s vápníkem jsou nejvíce efektivní při konzumaci potravin bohatých na hořčík. 

Nedostatek hořčíku má řadu negativních vlivů a byl spojen s:

  • Hypertenze a kardiovaskulární onemocnění
  • Ischemická choroba srdeční
  • Metabolický syndrom
  • Mrtvice
  • Osteoporóza
  • Snížení citlivost na inzulín
  • Astma
  • Migrény a bolesti hlavy
  • Záněty
  • Problémy s vnitřními výstelkami cév
  • Snížení hodnoty cvičebního výkonu
  • Gastrointestinální problémy

Co je hořčíkový olej ? Pradávní předci tyto takzvané dávné minerály užívali ke kožní a transdermální terapii po staletí s malou znalostí vědy. Ty zahrnovaly minerální koupele, bylinné obklady, bahenní zábaly a parní kabiny.Nyní již víme jak prospěšná transdermální terapie může být.

V tomto případě transdermální aplikace hořčíku pomáhá při rychlosti a efektivnosti léčby a zabraňuje vedlejším účinkům. Bylo zjištěno, že hořčík ačkoliv je obsažen v mnoha volně dostupných potravinových zdrojích, není nejlépe absorbován orálně.

Hořčík užívaný orálně může být ovlivněn řadou prvků ve střevech a může způsobit projímavé účinky, čímž se rapidně sníží doba ve které se mohou minerály absorbovat.  Injekce hořčíku se běžně používají při srdečním infarktu a mozkové mrtvici, ale nejlepší způsob jak pravidelně zvyšovat hladinu hořčíku je kožně.

Někteří zdravotní experti začali nazývat kožní aplikaci hořčíku jako Transdermální magnesium terapie (TMT) Při studii hořčíku na jaře roku 2010 u pacientů užívající léčbu transdermálně viděli zvýšení jejich buněčné úrovně hořčíku po 12ti týdnech používání sprejů a koupelí. Průměrný nárůst během 12ti týdnů byl 25,2 procent, což je považováno za velmi působivé.

 DDD (doporučená denní dávka) hořčíku je asi 300 miligramů denně, ale úřad potravinových doplňků ve Spojených státech doporučuje optimální denní dávku 400-420 mg pro muže a 310-320 mg pro ženy. Naše současná strava poskytuje průměrně méně než 250 mg denně. Použití hořčíkového oleje doplní tento nedostatek nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem. 

  • 7 výhod používání hořčíkového oleje:
  • 1. Sportovní výkon a regenerace
  • 2. Úleva od migrény
  • 3. Péče o pleť
  • 4. Regulace cukrovky
  • 5. Regulace hypertenze
  • 6. Snížení stresu a obecné blaho
  • 7. Zlepšení spánku
  • Suplementace hořčíku prokázala také výhody jako:

 Atleti potřebují adekvátní hladinu hořčíku k podávání lepších výkonů. Studie hořčíku prokázaly, že výkon přerozděluje hořčík v celém těle a jeho nedostatek může mít negativní vliv na fyzický výkon. Sportovci jako gymnasti a zápasníci kteří spoléhají na kontrolu váhy můžou být postiženi nejvíce. Jednotlivci s nedostatkem hořčíku mohou najít příznivý vliv na jejich sportovní výkony, jeli zaveden hořčík jako doplněk. Hořčíkový olej také účinkuje jako přírodní emulze pro uvolnění svalů, při bolesti svalů a kloubů nebo při bolesti zad, kdy poskytuje úlevu od bolesti.  Lidé trpící migrénou mají nižší hladinu interculelárního hořčíku během akutních záchvatů migrény. Nízká hladina hořčíku má vliv na množství příbuzných receptorů a neurotransmiterů, které způsobují migrény. Studie také ukázaly, že pravidelné doplňování hořčíku může snížit jejich četnost. Ve studiích týkající se používání olejů, bylo prokázáno že hořčíkový olej rozlomí různé tuky a mastnotu a proto může pomoci při snižování mastné kůže. Výhody hořčíku zahrnují také zmírnění podráždění kůže včetně akné a zarudnutí. Nedostatečné kontrolování hladiny cukru může vyústit k velkému vylučování glukozy v moči, což vyčerpává hladiny hořčíku a má závažné důsledky v odolnosti na inzulín. Správná koncentrace hořčíku je velmi důležitá u pacientů s diabetes, u kterých může odolnost na inzulín mít za následek velké problémy s kontrolou Diabetes mellitus. Bylo prokázáno, že suplementy hořčíku způsobují mírné snížení krevního tlaku u pacientů trpících hypertenzí. Existuje celá řada dalších faktorů které mají vliv na krevní tlak u těchto jedinců, bylo ale uzavřeno, že hořčík je jedním z těch hlavních. Hořčík je již dlouho znám pro svou schopnost zbavit stresu . Pomáhá u nesčetného množství neurologických a fyziologických procesů kdy je tělo pod stresem, takže udržení dostatečné hladiny pomůže vyvážit hormony přirozeně.  Hořčík působí jako přírodní relaxační minerál na který nedá dopustit spousta lidí trpící problémy se spánkem. Pomáhá spánku kvůli jeho minerální schopnosti relaxovat GABA receptory v mozku a nervovém systému, který napomáhá „zpomalit“ jak je třeba ke spánku. 

  • Péče proti křečím pro těhotné ženy s preeklampsií nebo eklampsií
  • Ochrana proti poškození mozku u předčasně narozených dětí
  • Pomoc s ranní nevolností těhotných žen
  • Vyvažování hormonů
  • Zmírňování příznaků PMS
  • Prevence osteoporozy 

Jak používat hořčíkový olej? Je doporučeno, že jakmile začnete používat hořčíkový olej, měli by jste pokračovat denně a aplikovat tolik jak moc se budete cítit pohodlně.

Může nějakou chvíli trvat aby se drasticky zvýšila hladina hořčíku, takže je důležité držet se pravidelného denního aplikování.

Sledujte vaši pohodu a onemocnění před zahájením aplikace zda je nutné měnit dávkování. 

Sprej: Postřik hořčíkového oleje přímo na kůži je nejčastější aplikace minerálů. Nejlepší je aplikovat po sprše kdy je pokožka jasně čistá od mastnoty. Po postřiku se olej důkladně vtírá a nechá se absorbovat přibližně 30 minut. V závislosti na na Vaší volbě se můžete buď později opláchnout či setřít zbytky oleje z pokožky.

Prvních pár aplikací může mít za následek nepříjemné brnění. Tento pocit by se měl vytratit při dlouhodobější apliakci. 

Masáže: Masáž podporuje krevní oběh a napomáhá maximalizovat absorbci oleje. Hořčíkový olej se užívá především na postižené místo, masáže mohou zmírnit křeče.

 

Sportovní rub: Esenciální oleje jako olej libavky mohou být přidány do hořčíkového oleje a vytvoří tak silnější masážní olej pro sportovce

 

Koupel: Někteří uživatelé říkají, že přímá aplikace hořčíku může způsobit menší brnění , takže zředění oleje v horké koupeli je výrobnou alternativou. Přidání esenciálních olejů pro třeba vůni je taktéž doporučeno.

 

  1. Zábal na nohy: Podobné jako při koupeli, namáčení chodidel nebo nohou v teplé vodě s hořčíkem může působit blahodárně na specifické oblasti.
  2. Chcete-li si vytvoří doma svůj vlastní hořčíkový olej, postupjte dle následujícího receptu:
  3. Složení:
  4. ½ šálku vloček chloridu hořčíku½ šálek filtrované vody 

 

Postup: Vodu přiveďte do varu a vmíchejte vločky dokud se nerozpustí. Po vychládnutí přelijte do spreje či rozprašovače.

 

  • Hořčíkový deodorant
  • Složení:
  • 4 unce hořčíkového oleje10-15 kapek oblíbeného esenciálního oleje 

Postup: Smíchejte ingredience a přidejte do spreje. Aplikujte do podpaží dle potřeby a nechte uschnout.

 

Potencionální vedlejší účinky hořčíkového oleje:

U některých lidí se stávajícími nemocemi nebo citlivostí se mohou vyskytnout vedlejší účinky. Například jedinci s nízkým krevním tlakem by měli používat hořčíkový olej opatrně. Začněte s menším množstvím a krátkým absorbčním časem.

Hypotenze může být snadno ovlivněna příjmem soli, změnou stravy a léky či doplňky stravy, takže je důležité být opatrný. Pokud užíváte léky proti úzkosti, hořčíkový olej může hyperaktivně přeopravit Váš nervový systém.

Pokud se Vám tedy zdá, jako by jste se stávali až příliš uvolnění při kombinování hořčíku a antidepresivi, je nejlepší ihned hořčík eliminovat. Jedinci s citlivou pokožkou by měli testovat velmi zředěnou formu hořčíkového oleje na své kůži před použitím na celém těle.

Tak lze docíli přidáním většího množství vody do roztoku. Obvyklé brnění by mohlo být horší a a mohlo by vznikat silné podráždění pokožky pro ty kteří mají již citlivou kůži. 

Jedinci s poruchou funkcí ledvin a omezení ledvin by měli být rovněž opatrní a měli by se poradit se svým lékařem před zahájením suplementace hořčíku. Jakékoliv léky na předpis by měly být prověřeny zda nezpůsobují nežádoucí účinky při kombinaci s hořčíkem.

Hořčíkový olej naleznete v naší nabídce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector