Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, které posilují naši imunitu, detoxikují organismus a léčí akutní i chronické potíže. Ušetříte za doplňky, když si občas naklíčíte lžíci vojtěšky a budete mít tenhle poklad po ruce na několik dní.

Proč klíčit

Klíčky jsou ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete po zimě dopřát. Během klíčení se semínko probudí a vzniká nový život. Probuzené semínko začne růst a k tomu je potřeba mnoho energie. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii.

Co vojtěška obsahuje

  • chlorofyl
  • betakaroten
  • vitamíny B, C, D, E a K
  • minerální (zejména draslík, železo, vápník a fosfor)

Účinky vojtěšky

  • detoxikuje organismus
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje spánek
  • pomáhá zlepšit vnitřní prostředí – má zásadité účinky
  • léčí tedy vše od kožních problémů, bolestní hlavy až po revmatické onemocnění
  • brání růstu strumy
  • podporuje vstřebávání živin ze stravy (např. železo)
  • díky antioxidačním účinkům zpomaluje proces stárnutí
  • pomáhá při léčbě chronických a akutních zánětů močového měchýře
  • pomáhá při léčbě prostaty
  • odstraňuje bolesti kloubů a pomáhá při revmatických bolestech
  • podporuje tvorbu mateřského mléka

Detoxikační účinky

Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny.

Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky.

V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku.

Co s klíčky

Klíčky můžete jíst syrové nebo je v chladných měsících přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů.

Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky.

Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek.

Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem (viz foto). To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.

Na fotografiích vidíte, jak klíčíme vojtěšku u nás doma.

Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte „na hlavu“ (viz foto), aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu

Jak naklíčit vojtěšku

  1. 1 lžíci semen důkladně propláchneme ve studené vodě.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. 
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat.

    Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky.

  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci.

    Vojtěška nabude, dostanete cca hrneček klíčků!

  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena.

Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

 Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je mungo, čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné!

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Pokud chcete proces zpomalit a nechcete lístečky, dejte ji do ledničky, ale stále proplachujte.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu

Klíčky vojtěšky dokážou omladit a pozitivně ovlivnit sexuální zdraví ženy

Vojtěška je zapomenutá superpotravina, z jejíchž klíčků získáme během pěti dnů levný koktej bílkovin a minerálních látek. Objevte znovu tuto rostlinu a nadopujte se vitamíny.

Tolice vojtěška, zvaná také jen vojtěška, je mezinárodně známá pod názvem „alfalfa“. Takto ji pojmenovali Arabové a volně by se to dalo přeložit jako „otec všech potravin“ (AL-FAL-FA).

Lidé z východu byli dávno přesvědčeni o síle klíčivých semínek a tvrdili, že v klíčku je obsaženo vše, co přináší život! S tím se dá souhlasit.

Jedná se o velké množství energie a vitamínů, které jejich konzumací přijmeme do našeho těla.

Z Asie až k nám

Vojtěška je fialově až modrofialově kvetoucí rostlina patřící do čeledi bobovitých. Z původní oblasti výskytu, která sahala od Malé Asie do střední Asie, se do Evropy rozšířila přes Řecko. U nás se na ni nahlíží jen jako na jeden z klíčových zdrojů rostlinných bílkovin při krmení zemědělských zvířat. Ovšem vojtěška je mnohem víc než jen pícnina.

Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu

Klíčky této krásně kvetoucí rostliny se skvěle hodí do polévek, salátů na chleba s pomazánkou, jako ozdoba k hlavnímu jídlu a nebo jen na pojídání při dlouhých večerech.

Pro ženy na sex, pro muže na svaly

Tato rostlina patří mezi alkalizační potraviny, tudíž působí blahodárně na překyselení organismu. Po staletí byla používána v alternativní medicíně jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu.

Přispívá k udržení normálních funkcí trávicího traktu a dolních močových cest. Ovlivňuje hmotnost, hladinu cukru v krvi, kvalitu vlasů a nehtů. Podporuje sexuální zdraví žen, vitalitu a osvěžuje tělo.

Obsahuje také vysoký podíl bílkovin, které přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a udržení normálního stavu kostí. Je zkrátka skvělá pro tělo i duši.

Klíčení vojtěšky

Semínka vojtěšky ke klíčení bychom měli shánět ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, nejlépe v BIO kvalitě. Rozhodně nedoporučuji kupovat je v zahradnických obchodech se semeny, zde mohou být plné nevhodných chemických látek.

Jakmile semínka přineseme domů, musíme je namočit na 8 až 12 hodin do vody, poté je opláchnout a dát do čisté nakličovací nádoby.

Již třetí den má vojtěška malé bílé klíčky, které se rychle prodlužují a brzy se začnou vlivem tvořícího chlorofylu zelenat. Nakličujeme 4–7 dní na světle a vždy 2x denně dobře proplachujeme v čisté vodě.

Celý proces by měl probíhat při pokojové teplotě do 20 °C bez přímého slunečního světla a přílišné vlhkosti.

Klíčky skladujeme nejlépe na chladném, temném a suchém místě, což může být třeba lednice. Měly by se zkonzumovat maximálně do tří dnů, jinak zhořknou a stanou se nepoživatelnými.

Pokud by nám vyhovovaly raději menší bílé klíčky a budeme chtít takto naklíčenou vojtěšku používat více dní, můžeme zpomalit dobu klíčení tím, že ji během tohoto procesu dáme do lednice.

Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu

V našich končinách se vojtěšce lidově říká lucerna. Toto označení vystihuje další její pozoruhodnou vlastnost – její semena uložená v luscích totiž díky obsahu fosforu v noci světélkují.

Ani chuťově nezklamou

Klíčky jsou velmi chutné a hlavně výživné. Chuťově připomínají řeřichu, ale jsou výrazně jemnější. Po naklíčení bychom už neměli semínka tepelně upravovat, protože tím bychom ztratili příliš mnoho živin obsažených v klíčku. Semínka při nakličování velmi zvětšují svůj objem, a tak ze dvou polévkových lžic semene v suchém stavu získáme zhruba 0,5 l naklíčené vojtěšky.

Zdravotní účinky

Alfalfa je vyloženě elixírem zdraví a energie. Jde o velmi rychlý, kvalitní a levný přísun vitamínů A, E, D, B6, železa a mnoha dalších tělu prospěšných látek. Klíčky obsahují až 40 % bílkovin, tedy podstatně více než většina druhů živočišné stravy, než vejce, mléko a hovězí maso.

Mimo to obsahují i celou řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.

Dále napomáhají udržovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pomáhají při všech onemocněních, která jsou způsobena překyselením organismu (trávicí potíže, revmatická onemocnění, bolesti hlavy, alergie, kožní problémy), zpomalují proces stárnutí, zvyšují fyzickou sílu, zdatnost a výkonnost (vhodná pro sportovce a těžce fyzicky pracující osoby), příznivě působí na složení střevní mikroflóry, pomáhají při potížích s prostatou, mírní bolesti kloubů, jsou pomocníkem při léčbě artritidy, zmírňují ženské potíže a posilují imunitní systém.

Účinky vojtěšky nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzívní. Po 2–3 měsících nepřetržitého podávání se doporučuje jednoměsíční přestávka, nehodí se pro dlouhodobé užívání.

Čtěte také:

Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni?

Elixír zdraví aneb potraviny, které vám pomohou v boji proti nachlazení

Jíte ananas a čekáte, že zhubnete? Omyl! Vědci to nyní vyvrátili

 

foto: Shutterstock

Vojtěška neboli Alfalfa: elixír života

Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu zdroj: wikipedia.org

Tato superpotravina s širokým léčebným využitím dostala pravděpodobně své jméno alfalfa podle arabského “Al-FAL-FA”, což v překladu znamená „otec všech potravin“. Byla známa i v Persii jako bohatý zdroj energie a živin.

Z Perské říše se dostala do starověkého Řecka a Říma a poté do Evropy. Byla využívána v indické i čínské medicíně.

Naši předkové vojtěšku pro její posilující účinky na tělo považovali za jakýsi elixír života, protože posilovala organismus a působila proti stárnutí.

Tolice vojtěška aneb Medicago sativa

Tolice vojtěška, vojtěška, nebo bylina mezinárodně nazývaná jménem alfalfa, patří mezi vyšší dvouděložné rostliny z čeledi bobovitých. Latinsky se jmenuje Medicago sativa.

Lidově se jí říká lucerna, lucinka, lucerka a je to podle toho, že její semena uložená v luscích díky obsahu fosforu ve tmě světélkují.

Původně rostla asi v oblasti Malé Asie, Střední Asie, Zakavkazska a Kašmíru, odkud se postupně rozšířila do dalších zemí. V dnešní době už je doma i v Americe, Asii či na Novém Zélandu.

Jedná se o významnou pícninu, která slouží v oblasti zemědělství jako krmivo čerstvé i sušené. Vojtěška je víceletá rostlina, roste i více než dvanáct let, která má hranatou, lysou lodyhu vysokou 30 až 90 centimetrů. Její řapíkaté listy jsou na koncích zoubkované. Kvete fialově nebo modrofialově od května do září. Plody jsou lusky šedočerné barvy. Světle hnědá semena mají ledvinovitý tvar.

Vojtěška si libuje v teplém podnebí. Díky svému rozvětvenému kořenovému systému, sahajícímu až do hloubky několika metrů, má poměrně vysokou odolnost vůči suchu.

Co vojtěška obsahuje

Tato bylinka obsahuje širokou škálu důležitých živin. Jsou to enzymy štěpící bílkoviny, tuky a škroby. Jako krmivo pro zvířata obsahuje hodně stavebních látek.

Ale je vhodnou potravinou a léčivem i pro člověka. Ve vojtěšce je obsažena spousta minerálních látek a vitaminů. Její nedílnou součástí jsou flavonoidy, rostlinné antioxidanty, obsahující i vitamin C.

Má vysoký obsah chlorofylu a fytoestrogenu.

Vojtěška slouží též jako přirozený zdroj vápníku. Dále obsahuje hořčík, železo, fosfor, sodík, draslík, křemík a vitaminy A, B, C, D, E a K. Je zdrojem osmi, pro člověka velmi důležitých, esenciálních aminokyselin.

Na co vojtěška působí

Vojtěška neboli alfalfa je využívána zejména při překyselení organismu, které se projevuje kožními problémy, bolestmi hlavy, revmatickými onemocněními, ale také třeba alergií. Pomáhá při snížení kyselosti, přispívá k lepšímu využití živin ze stravy. Celkově upravuje zažívání.

Když zařadíte vojtěšku do svého jídelníčku, můžete zhubnout, ale také si posílíte svou imunitu. Alfaalfa má antiseptické vlastnosti, napomáhá tedy dezinfekci a léčbě zánětů.

Vojtěška podporuje trávení cukrů, reguluje stav střevní mikroflóry, zlepšuje metabolismus, napomáhá v detoxikaci ledvinám a játrům. Též posiluje srdce, respektive zlepšuje práci srdečního svalu.

Je jedním z nejúčinnějších prostředků proti revmatu.

Vojtěška alfaalfa vám dodá energii, zvýší vaši fyzickou sílu, ale také posílí váš spánek. Dodá vám vitaminy z řady B, včetně B12, který je důležitý pro vegany. Je vhodná i pro sportovce a lidi těžce pracující, jelikož napomáhá zvýšení výkonnosti.

Alfalfa zlepšuje trávení, blahodárně působí při nadýmání a nechutenství, zmírňuje revmatické a artritické bolesti. Je skvělým pomocníkem při léčbě žaludečních vředů, eliminuje záněty prostaty a močového měchýře. Rovněž pomáhá snížit hladinu kyseliny močové, a tím ulevovat od dny.

V jaké podobě se vojtěška využívá

Nejlepší a nejvýživnější jsou klíčky, jež obsahují až 40 % bílkovin, což je více než většina produktů z živočišné říše. Semena vojtěšky si můžete nechat vyklíčit doma. Na navlhčenou vatu do skleněné misky položte semínka vojtěšky a v polostínu je nechte klíčit asi týden. Je potřeba, aby měla semínka stálou vlhkost.

Už po třech či čtyřech dnech lze využít prvních klíčků. Přidávají se do čerstvých salátů nebo k dochucení polévek, rýže, kuskusu či bulguru. Vhodnější je však klíčky konzumovat za studena a tepelně je neupravovat, aby nepřišly o důležité látky. Chutnají jako mladý hrášek.

Optimální množství denně jsou dvě čajové lžičky klíčků.

Vojtěšku si můžete přidat do zelených šťáv nebo ji užívat v podobě prášku, a to v množství půl čajové lžičky 2x denně. Setkat se s ní můžete i v podobě tabletek. Po dvou až třech měsících je však vhodné udělat si přestávku alespoň po dobu jednoho měsíce.

Je důležité, abyste měli na paměti fakt, že účinek vojtěšky přichází pomalu, ale o to je silnější a intenzivnější. Vojtěšku by neměli užívat lidé, kteří berou léky proti srážení krve, například Warfarin a podobně.

Vojtěška – zapomenutý lék – prodetox.cz

Již za časů Perské říše byla vojtěška bohatým zdrojem živin a energie. Jako zemědělská rostlina se postupně dostala do Evropy a celého světa. Stejně jako se s oblibou pěstovala ve starém Řecku a Římě, pěstuje se i dnes, především jako pícnina.

Jako bohatý zdroj cenných bílkovin, minerálních látek a dalších mikroelementů však vojtěška poslouží nejenom zvířatům, ale i lidem. Má mnoho zdraví prospěšných účinků. Byla by proto škoda tuto zelenou rostlinku nezařadit do svého jídelníčku. Mj. pomůže s překyselením organismu a nabízí také detoxikační vlastnosti…

Tolice vojtěška – seznamte se

Vojtěška, botanicky tolice vojtěška (Medicago sativa) je víceletou rostlinou z čeledi bobovitých (motýlokvětých).

Stejně jako další bobovité rostliny je charakteristická schopností zachycovat v půdě vzdušný dusík. Je to díky hlízkovitým bakteriím, které symbioticky žijí na kořenech rostliny.

Nepotřebuje tak přihnojovat dusíkatými hnojivy, naopak půdu připravuje i pro růst dalších rostlin.

Kořeny vojtěšky nejsou typické jenom těmito bakteriemi, ale také svoji bohatostí a délkou. Hustý kořenový systém rostliny zasahuje až do několikametrové hloubky. Kořeny dělají z vojtěšky vysoce odolnou rostlinu, která dokáže přežít i za velkého sucha. Daří se jí především v teplejších oblastech, vyhovuje jí neutrální půda, tedy ani kyselá ani zásaditá.

V našich končinách se vojtěšce lidově říká lucinka, také lucerka nebo lucerna. Toto označení vystihuje další pozoruhodnou vlastnost „lucerky“ – její semena, uložená v luscích, totiž  díky obsahu fosforu v noci světélkují.

Semena ledvinovitého, ze strany zploštělého tvaru jsou ve stáří tmavá, v mládí mají světle hnědou barvu.

Předchází jim hroznovité květenství o 12 – 15 květech, které atraktivně září svoji fialovou barvou. Květy vyrůstají na vzpřímené lodyze hranatého profilu s výškou od 30 až do 90 cm.

Rostlinu zdobí i sytě zelené, trojčetné řapíkaté listy se zoubkovaným okrajem nebo čárkovitě kopinaté palisty.

Tolice vojtěška je luskovinou, která roste i více než dvanáct let. U nás se pěstuje zejména jako zemědělské krmivo. Kolem polí může také zplaňovat, lze ji spatřit i různě podél cest, na loukách nebo opuštěných zahradách. V divoké přírodě se snadno kříží se svoji příbuznou, žlutě kvetoucí tolicí srpovitou.

Matka všech medikamentů, otec všech potravin

U nás se na vojtěšku nahlíží jako na jeden z klíčových zdrojů rostlinných bílkovin při krmení zemědělských zvířat.

Jako zemědělské krmivo se uplatňuje čerstvá i sušená, nezřídka také v podobě rozličných krmných granulí a směsí.

Nabízí velké množství živin, stavebních látek a energie, takže je prospěšná i rostoucím zvířatům nebo kojícím samicím. Tolice vojtěška je však mnohem víc než pícnina…

Vojtěška je také rostlinou přírodního léčitelství, která se již stovky a tisíce let uplatňuje v tradiční čínské medicíně nebo indické medicíně. Léčivých účinků vojtěšky si byli vědomi i staří Arabové, kteří jí dali označení a-fac-facah.

Z tohoto výrazu se vyvinul současný pojem alfaalfa, kterým se vojtěška nazývá zejména v léčitelství a doplňcích stravy. Z původního arabského pojmu se dá vykládat jako „matka všech medikamentů“ nebo „otec všeho jídla“.

To Arabové vůbec nepřeháněli, protože vojtěška svým složením skutečně předčí celou řadu jiných opěvovaných potravin nebo medikamentů.

Významný zdroj bílkovin i dalších bioaktivních mikroelementů

  • Vojtěška obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin, které prospějí každému lidskému tělu. V klíčcích vojtěšky najdeme dokonce až 40 % bílkovin. Díky svému složení navíc vojtěška podporuje vstřebávání bílkovin v organismu.
  • Vojtěška, alfaalfa poskytuje organismu také 8 esenciálních aminokyselin.
  • Je zdrojem minerálních látek, jako je vápník, hořčík, mangan, zinek, železo, sodík, fosfor, draslík nebo křemík.
  • Ve složení rostliny najdeme také vitamín A, B2, B12, vitamín C, E nebo K.

Léčivé účinky vojtěšky

Díky vzácnému složení může tolice vojtěška nabídnout mnohé zdraví prospěšné účinky. Toto jsou vlastnosti, které vojtěšce přisuzuje lidové léčitelství a alternativní medicína:

  • působí protizánětlivě
  • má dezinfekční, antiseptické a protiplísňové účinky
  • posiluje imunitu, výkonnost a fyzickou sílu
  • podporuje vstřebávání bílkovin a některých stopových prvků
  • je prospěšná při překyselení organismu
  • povzbuzuje metabolismus
  • příznivě působí na složení střevní mikroflóry
  • zlepšuje trávení, pomáhá při nechutenství, nadýmání nebo žaludečních vředech
  • reguluje funkci jater a ledvin
  • působí močopudně
  • ulevuje při potížích s močovým měchýřem a močovými cestami
  • pomáhá při potížích s prostatou
  • mírní bolesti kloubů, pomáhá při léčbě artritidy
  • podporuje růst kostní tkáně
  • snižuje hladinu kyseliny močové při onemocnění dnou
  • harmonizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • je prospěšná pro kardiovaskulární systém
  • podporuje krevní oběh
  • zmírňuje ženské potíže
  • podporuje celkovou detoxikaci organismu, odvodňuje

VIDEO: Jak se bránit a léčit záńět močového měchýře? 

V léčitelství se využívají mladé listy, nať a květy vojtěšky, stejně tak i naklíčená semena.

  • Vojtěška se podává nejlépe čerstvá. Jako čerstvá šťáva z odšťavňovače se doporučuje dávka cca 25 ml 2x denně. Dá se míchat i s dalšími zelenými šťávami.
  • Uchovává se v podobě sušené natě, resp. prášku, na který se sušená nať drtí. Pak se podává po půlce čajové lžičky 2x denně.
  • Také naklíčená semena vojtěšky užíváme obezřetně, stačí 2 lžičky denně.

Všeho moc škodí. Vojtěška se nehodí pro dlouhodobé podávání, po 2 – 3 měsících pravidelného užívání je třeba udělat pauzu.

I přes veškeré pozitivní vlastnosti vojtěšky se tato rostlinka nehodí pro každého. Zejména se nedoporučuje pacientům, kteří užívají léky proti srážení krve (Warfarin aj.).

V případě vážných zdravotních potíží jednoduše nemůžeme doporučit nic jiného než odbornou lékařskou pomoc.

Chcete vědět více o léčivých bylinkách a potravinách?

Pak se vám můžou hodit tyto články:

Přehled použitých zdrojů:

Alfalfa – klíčky proti stárnutí a artritidě | Prameny zdraví

Zas jedno zdvojené slovo – abychom je nepřehlédli… To byl jen žert. Slovo alfalfa prý znamená otec všech potravin, tedy v arabštině. My Češi téhle rostlině říkáme vojtěška. Pro jistotu uvedu ještě jedno jméno: medicago sativa.

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie

Vojtěšku objevil i farmaceutický průmysl; z jejích klíčků se vyrábějí různé preparáty. Já jsem pro to, abychom si na zdraví prospěšných věcech navíc ještě pochutnali.

Takže chceme-li si, zvlášť na jaře, obohatit jídelníček, koupíme si semínka vojtěšky (třeba ve zdravé výživě), dáme do misky na klíčení a minimálně dvakrát denně je proplachujeme.

Až semínka vyklíčí, použijeme je třeba do salátu nebo do polévky.

Je to jednoduchý a poměrně levný způsob, jak si po jaru doplnit potřebné vitaminy a minerály (například vápník, fosfor, zinek, železo). Naklíčená vojtěška pomůže oddálit stárnutí, posílí nás, protože má hodně vitaminu A, D, E, K a také vitaminu B6 čili pyridoxinu. Má i bílkoviny. Přispívá ke zklidnění artritických bolestí a je rovněž vhodná pro pány, kteří mají potíže s prostatou.

Květy, listy, výhonky, to všechno můžeme jíst. Proč by měl vojtěšku konzumovat jen dobytek, když má tolik cenných látek? Jsme snad horší než dobytek? Já doufám, že ne. 🙂

Vojtěška má dlouhé kořeny, takže si jimi sáhne pro to, co potřebuje. Prý se dovede zavrtat i šest metrů hluboko. Kromě toho, že doplní cenné látky, také nás zbaví těch špatných. Odvodňuje. Vyrovnává kyselost krve, protože je zásaditá.

Obsahuje i protiplísňové látky. Je vhodná též při chudokrevnosti, při bolavých kloubech, při vředech… Pozor ale, musíme ji konzumovat čerstvou. Nejúčinnější jsou vojtěškové výhonky.

Půl šálku má prý tolik vitaminů jako šest sklenic pomerančového džusu.

Musím ale pro úplnost dodat, že ani tyhle výhonky neprošly u všech výživářů. Prý i ony obsahují přirozené toxiny. Jenže to by člověk nemohl jíst ani fazole ani celer ani sóju.

Co tím chtěl básník říci? Že když se někde – třeba i zde – píše, že jsou vojtěškové výhonky zdravé, nemíní se tím, že jich máte jíst na kila.

Přesto byste měli vědět, že v klíčcích vojtěšky je třeba koenzym Q10, jeden z nejlepších antioxidantů, které zabraňují oxidaci škodlivého cholesterolu LDL.

A ještě s něčím se mi vojtěška pojí: je to rostlinka, která na kořenech vytváří dusíkaté látky, takže když se pěstuje na střídačku s jinými plodinami, doslova jako by půdu hnojila. Toho využívá i společnost, která v Utahu pěstuje mladý ječmen a místo na chemikálie spoléhá na vojtěšku a pak už jen na vodu z vyhlášených solných jezer, která má široké spektrum minerálií.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5 104 Datum: 13. 1. 2015

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector