Akné je docela běžný problémový stav pokožky, který postihuje téměř 10% světové populace. K rozvoji akné přispívá mnoho faktorů, včetně produkce mazu a keratinu, bakterie na pokožce způsobující akné, hormony, ucpané póry a zánět.
Souvislost mezi stravou a akné byla donedávna kontroverzním tématem, ale nedávný výzkum ukazuje, že strava může hrát opravdu významnou roli v rozvoji akné.
Tento článek uvádí 7 potravin, které mohou způsobit akné. Také se podíváme na to, proč je důležitá kvalita vaší stravy z pohledu zdraví pleti a akné.
1. Zpracované, rafinované potraviny a cukry
Lidé s akné mají tendenci více konzumovat rafinované uhlohydráty, než lidé, kteří mají malé nebo žádné akné (zdroj zde).
Potraviny bohaté na rafinované sacharidy jsou například tyto:
- Sušenky, sladké cereálie nebo dezerty z bílé mouky
- Těstoviny z bílé mouky
- Bílá rýže a rýžové nudle
- Sodovkové nápoje, sladké nápoje a obecně všechny nápoje slazené cukrem
- Sladidla jako třtinový cukr, javorový sirup, med nebo agáve
Jedna studie zjistila, že lidé, kteří často konzumovali přidaný cukr, měli o 30% větší riziko vzniku akné, a ti, kteří pravidelně jedli pečivo a sladké pečivo, měli o 20-25% větší riziko. Toto zvýšené riziko může být vysvětleno dopady rafinovaných sacharidů na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu.
Rafinované sacharidy se rychle vstřebávají do krevního řečiště, což rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Když hladina cukru v krvi stoupá, zvyšuje se také hladina inzulínu, která napomáhá uvolňování cukrů v krvi z krevního oběhu do buněk.
Vysoké hladiny inzulínu však nejsou vůbec dobré pro osoby s akné. Proč? Inzulín zvyšuje účinnost androgenních hormonů a zvyšuje růstový faktor 1 podobný inzulínu (IGF-1). To přispívá k rozvoji akné tím, že zrychluje růst kožních buněk a zvyšuje produkci kožního mazu (zde je výzkum na toto téma).
No a na druhé straně nízko glykemická strava, která dramaticky nezvyšuje hladinu cukru v krvi nebo hladinu inzulínu, je spojena se sníženou závažností akné.
Zatímco výzkum na toto téma je velmi slibný, je třeba více porozumět tomu, jak rafinované sacharidy přispívají k rozvoji akné. Nicméně dosavadní data jsou jasná. Čím více takové potraviny jíte, tím více máte akné.
2. Mléčné výrobky
Mnoho studií našlo spojení mezi mléčnými výrobky a závažností akné u dospívajících (třeba tato a tatostudie).
Dvě studie (třeba tato studie) rovněž zjistily, že mladí dospělí, kteří pravidelně konzumovali mléko nebo zmrzlinu, měli čtyřikrát větší pravděpodobnost výskytu akné.
Dosud provedené studie však nebyly úplně kvalitní, to je potřeba také poznamenat. Dosavadní výzkum se zaměřil hlavně na teenagery a mladé dospělé a prokázal pouze korelaci mezi mlékem a akné, nikoli příčinnou souvislost. Dosud není jasné, jak může mléko přispět k tvorbě akné, ale existuje několik navrhovaných teorií.
Je známo, že mléko zvyšuje hladinu inzulínu, nezávisle na jeho účincích na hladinu cukru v krvi, což může zhoršovat závažnost akné. To je první teorie. Druhá je pak ta, že kravské mléko také obsahuje aminokyseliny, které stimulují játra k produkci více IGF-1, což bylo spojeno také s vývojem akné.
Přestože existují spekulace o tom, proč konzumace mléka může akné zhoršit, není jasné, zda mléčné výrobky hrají přímou roli. Zdá se, že někdo je na mléko citlivější, než někdo jiný. Je zapotřebí více výzkumu, aby bylo možné zjistit, zda existuje určité množství nebo typ mléka, které může akné zhoršit.
3. Některé potraviny z rychlého občerstvení
Akné je silně spojeno se západní stravou bohatou na kalorie, tuky a rafinované sacharidy. Potraviny z rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery, nugetky, párky v rohlíku, hranolky, sladké sodovky a mléčné koktejly, jsou základem typické západní stravy a mohou dost zvyšovat riziko akné.
Jedna studie, která byla provedena na více než 5 000 čínských teenagerech a mladých dospělých zjistila, že strava s vysokým obsahem tuků byla spojena se zvýšeným rizikem vzniku akné, a to až o 43% vyšším rizikem. Pravidelné stravování v rychlém občerstvení pak zvyšuje riziko o dalších 17%. A to asi nechcete.
Dále jedna samostatná studie na 2 300 tureckých mužích zjistila, že časté stravování hamburgery nebo uzeninami bylo spojeno s 24% zvýšeným rizikem vzniku akné.
Není jasné, proč konzumace v rychlém občerstvení může zvýšit riziko vzniku akné, ale někteří vědci navrhují, že to může ovlivnit genovou expresi a měnit hladiny hormonů způsobem, který podporuje vývoj akné. Nebo je to opět o hladině cukru v krvi a inzulínu.
Je však důležité si uvědomit, že většina výzkumů v oblasti rychlého občerstvení a akné použila vlastní údaje. Tento typ výzkumu ukazuje pouze vzorce stravovacích návyků a rizika akné a neprokazuje, že rychlé občerstvení přímo způsobuje akné. Je tedy zapotřebí více výzkumu.
Ale opět, provedené studie něco ukazují a je potřeba se zamyslet.
4. Potraviny bohaté na Omega-6 tuky
Strava obsahující velká množství omega-6 mastných kyselin, jako je typická západní strava, byla spojena se zvýšenou úrovní zánětu a akné. Může to být proto, že západní strava obsahuje velké množství kukuřičného a sójového oleje, které jsou bohaté na omega-6 tuky, a málo potravin, které obsahují omega-3 tuky, jako jsou ryby a vlašské ořechy.
Tato nerovnováha omega-6 a omega-3 mastných kyselin tlačí tělo do zánětlivého stavu, který může zhoršit závažnost akné. Naopak, doplnění omega-3 mastných kyselin může snížit úroveň zánětu a bylo zjištěno, že snižuje závažnost akné – třeba doplnění rybího oleje do stravy znamenalo zlepšení stavu akné.
Přestože vazby mezi omega-6 mastnými kyselinami a akné jsou velmi jasné, neexistují žádné randomizované kontrolované studie na toto téma a je zapotřebí dalšího výzkumu.
5. Čokoláda
Čokoláda je podezřelým spouštěčem akné – vleklé hádky na toto téma se vedou už od dvacátých let 20. století. Několik neformálních průzkumů spojilo konzumaci čokolády se zvýšeným rizikem vzniku akné, to však nestačí k prokázání, že čokoláda způsobuje akné (to by taky prodejci čokolády přišli rychle na buben, že ano).
Nedávná studie zjistila, že muži náchylní k akné, kteří denně konzumovali 25 gramů 99% tmavé čokolády, měli po dvou týdnech zvýšený počet lézí na akné. Další studie zjistila, že muži, kteří dostávali kapsle 100% kakaového prášku denně, měli po týdnu významně více lézí a akné ve srovnání s těmi, kterým bylo podáváno placebo.
Přesný důvod, proč čokoláda může zvýšit tvorbu akné, není jasný, ačkoli jedna studie zjistila, že konzumace čokolády zvýšila reakci imunitního systému na bakterie způsobující akné, což může pomoci vysvětlit tato zjištění.
I když nedávný výzkum podporuje spojení mezi konzumací čokolády a akné, zůstává nejasné, zda čokoláda skutečně způsobuje akné. Opět je to o tom, že někdo s čokoládou problém má (ve smyslu tvorby akné), a někdo nikoliv.
6. Syrovátkový proteinový prášek
Syrovátková bílkovina je oblíbeným doplňkem stravy, třeba pro kulturisty, sportovce a tak. Je to bohatý zdroj aminokyselin leucin a glutamin. Tyto aminokyseliny způsobují rychlejší růst a dělení kožních buněk, což může přispívat k tvorbě akné (zdroj tvrzení zde).
Aminokyseliny v syrovátkové bílkovině mohou také stimulovat tělo k produkci vyšších hladin inzulínu, který byl spojen s vývojem akné. Několik případových studií uvádí souvislost mezi spotřebou syrovátkových bílkovin a akné u sportovců.
Další studie zjistila přímou korelaci mezi závažností akné a počtem dní, po které se konzumovaly syrovátkové proteinové doplňky.
Tyto studie podporují spojení mezi syrovátkovým proteinem a akné, ale je potřeba mnohem více výzkumu, aby se zjistilo, zda syrovátkový protein opravdu způsobuje akné.
7. A dále potraviny, na které jste citliví
Obecně se předpokládá, že akné jako takové je zánětlivé onemocnění. To je podporováno skutečností, že protizánětlivé léky, jako jsou kortikosteroidy, jsou účinnou léčbou těžkého akné, a že lidé s akné mají v krvi zvýšené hladiny zánětlivých molekul.
Jedním ze způsobů, jak může jídlo přispívat k zánětu, je citlivost na potraviny, také známá jako přecitlivělost na některé potraviny. K této citlivosti na jídlo dochází, když váš imunitní systém omylem identifikuje jídlo jako hrozbu a zahájí proti němu imunitní útok. To má pak za následek vysokou hladinu prozánětlivých molekul cirkulujících v těle, což může akné jednoduše zhoršit.
Protože existuje bezpočet potravin, na které by váš imunitní systém mohl reagovat, nejlepší způsob, jak zjistit, jaké jsou vaše jedinečné spouštěče, je vylučovací těchto potravin z vašeho jídelníčku – ideálně pod dohledem registrovaného dietologa nebo specialisty na výživu.
Eliminační diety fungují na bázi dočasného omezení počtu a druhu určitých potravin ve vašem jídelníčku – tak se vlastně eliminují spouštěče a dosáhne se úlevy od příznaků. Poté se systematicky přidávají potraviny zpět a sledují se vaše příznaky a hledají se vzorce.
Testování citlivosti na potraviny může pomoci určit, které potraviny vedou k imunitnímu zánětu.
I když se zdá, že existuje souvislost mezi zánětem a akné, žádné studie přímo nezkoumaly specifickou roli citlivosti potravin na jeho vývoj. To zůstává slibnou oblastí pro výzkum, který pomůže lépe pochopit, jak jídlo, imunitní systém a zánět ovlivňují vývoj akné.
A co tedy jíst pro zlepšení akné?
Zatímco potraviny popsané výše mohou přispět k rozvoji akné, existují i další potraviny a živiny, které mohou naopak pomoci udržet vaši pleť čistou a bez akné. Jsou to třeba tyto potraviny:
- Omega-3 mastné kyseliny: Omega-3 jsou protizánětlivé a jejich pravidelná konzumace je spojena se sníženým rizikem vzniku akné.
- Probiotika: Probiotika podporují zdravé střevo a vyvážený mikrobiom, což je spojeno se sníženým zánětem a nižším rizikem rozvoje akné.
- Zelený čaj: Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které jsou spojeny se snížením zánětu a sníženou tvorbou mazu. Bylo zjištěno, že extrakty ze zeleného čaje snižují závažnost akné i při aplikaci na pokožku.
- Kurkuma: Kurkuma obsahuje silný protizánětlivý polyfenol kurkumin, který může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšit citlivost na inzulín a inhibovat růst bakterií způsobujících akné.
- Vitaminy A, D, E a zinek: Tyto živiny hrají klíčovou roli v zdraví kůže a imunitního systému a mohou pomoci předcházet akné.
- Paleolitická strava: Paleo strava je bohatá na libové maso, ovoce, zeleninu a ořechy a má nízký obsah pečiva, mléka a luštěnin. Byla spojena s nižší hladinou krevního cukru a inzulínu.
- Středomořská strava: Středomořská strava je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ryby a olivový olej a má nízký obsah mléčných a nasycených tuků. Byla také spojena se snížením závažnosti akné.
Co jíst a nejíst když bojujete s akné
Přestože výzkum spojil určité potraviny se zvýšeným rizikem vzniku akné, je důležité mít na paměti i další věci. Celkově je pravděpodobné, že celkové stravovací návyky budou mít větší vliv na zdraví pokožky, než to co jíte nebo nejíte, myslíme tím jedno konkrétní jídlo.
Pravděpodobně není nutné úplně se vyhýbat všem potravinám, které byly spojeny s akné, ale spíše je konzumovat v rovnováze s ostatními na živiny bohatými potravinami diskutovanými výše.
A pijte hodně čisté vody. Ta je na akné také super.
Autor: Tým rehabilitace.info
Trápí vás akné? Známe nejčastější příčiny
Akné – nepříjemné pupínky, které nás otravují, vypadají nevzhledně, cítíme se kvůli nim trapně a maskujeme je nejrůznějšími způsoby. Už to dávno není jen příznak puberty, až 40 % z nás trápí akné i v dospělosti. Také si říkáte proč zrovna vy to proklaté akné máte? Zde je X nejčastějších důvodů, proč nás akné trápí.
Akné se popisuje jako onemocnění kůže, která se vlivem ucpaných vývodů mazových žláz zanítí a vzniká vřídek (lidově uhřík, uher, beďar). Vývody mazových žláz se začnou ucpávat působením mužských pohlavních hormonů androgenů, které jsou za normálních okolností i u žen nezbytné pro správnou funkci řady orgánů a tkání. Vlivem těchto hormonů začne mazová žláza nadměrně produkovat maz, proto se pleť více mastí. Buňky vývodného kanálku se začnou množit a mazový kanálek se ucpe – a to je prostředí pro množení bakterií. Nejznámější bakterií, která způsobuje akné, je Propionibacterium acnes. Když se přemnoží, náš imunitní systém na ni začne reagovat zánětem, což se projevuje jako otok, zarudnutí a bolest v daném místě. Akné se nejčastěji vyskytuje v tzv. T-zóně na obličeji (čelo, nos, brada), ale také na krku, zádech, ramenou i v dekoltu a například také na zadku.
Akné souvisí se stavem našich orgánů
V prvé řadě je třeba si uvědomit, že akné nebo jiné vyrážky na kůži nejsou jen povrchovou záležitostí, ale souvisí s naším vnitřkem – stavem našich orgánů.
Z krátkodobého hlediska může jít o překyselení těla, kdy se tělo detoxikuje přes kůži (např. když jsme snědli mnoho cukru, čokolády, smaženého).
Dle místa výskytu pupínku můžeme zjistit, který orgán je oslabený.
Příčiny akné
- Hormonální nerovnováha v době puberty
- Špatná výživa (nadměrný příjem sladkostí, jednoduchých cukrů, smažených jídel, tuků, kořeněných jídel)
- Stres, napětí, úzkost, strach
- Nevhodné kosmetické přípravky (vazelínové masti, alkoholové roztoky)
- Oslabená funkce detoxikačních orgánů (játra, ledviny i střeva)
- Genetické vlivy
- Alkohol a kouření
- Léky
Akné z pohledu západní medicíny
Dle západní medicíny je akné zánětlivé onemocnění kůže. Léčba je zaměřena na snahu zbavit se nahromaděného obsahu pupínků, ale i zabránit jejich další tvorbě a na působení proti bakteriím a zánětu. Základem péče je pravidelné čištění pleti speciálními pleťovými přípravky na akné. Kosmetický průmysl vyrábí různá odmašťovadla, čističe, tonika a maskovací krémy.
V případě vážnějších projevů se aplikují i léčiva (např. s látkou ze skupiny retinoidů nebo kyseliny azelainové). Jako spolehlivé řešení se u žen i mladých dívek používá léčba kombinovanou hormonální antikoncepcí snižující množství hormonu androgenu, který způsobuje maštění pleti a akné. Dle lékařů vede tato léčba k vymizení projevů akné do 2-3 měsíců (1).
Vztah jídla a akné je dle západní medicíny nejednoznačný. Obecně se doporučuje pestrá a zdravá strava s dostatkem vitaminů a minerálů, ale už se ví, že např. čokoláda u některých pacientek, zejména při častější konzumaci, stav pleti zhoršuje.
Tento způsob léčby však není podle Jíme Jinak řešením, nýbrž jen potlačením příznaků. Pojďme se podívat očima celostních lékařů a zkusme najít skutečné příčiny.
Akné z pohledu východní medicíny
- Z čeho vzniká horko v těle?
– antikoncepce
– antibiotika
– cukr
– průmyslově zpracované potraviny
– PUFA
– pesticidy
– léky
– nadbytek alkoholu
– emoční stres - – znečištění
Akné pohledem tradiční čínské medicíny (TČM) vzniká nahromaděním horka/jangu (my tomu říkáme zánět) v organismu. Horko vzniká nevhodnou stravou a stresem, v těle se kumuluje a tlačí se ven v podobě pupínků. Akné rozlišujeme podle toho, který orgán ho způsobuje (nejčastěji se jedná o plíce, žaludek, tlusté střevo a krev ve smyslu TČM).
Rozlišení akné dle orgánů:
- Horko v plicích – rychle se rozšiřující pupínky s bílou nebo černou hlavičkou na bradě, čele a kolem nosu. Nejvíce se objevuje v pubertě.
- Horko v žaludku a tlustém střevě – jedná se o těžší formu prvního typu akné. Pupínky se objevují především kolem úst, na tvářích, hrudníku a zádech. Kůže je mastná, zhoršuje se zejména po sladkých, tučných a smažených pokrmech. Dochází také k pálení žáhy, zácpě, měkké stolici či nadýmání po jídle.
- Horko v krvi – objevuje se hlavně u žen ve středním věku ze stresu, z emocí nebo po vysazení antikoncepce. Objevuje se kolem nosu a úst, na tvářích a mezi obočím. Obvykle se často zhoršuje před menstruací a při ovulaci.
- Stagnace hlenu s blokádou krve – jde o dlouhotrvající, hluboké, bolestivé a zanícené akné, kde se střídají cysty a zatvrdlé uzlíky, kůže je mastná.
- Vlhké horko – jedná se o bolestivé hluboké zanícené uzlíky, hnisem naplněné cysty, tvoří se dolíčky a odolné jizvy.
Jak akné léčit?
Začněte vynecháním těchto potravin, které akné prokazatelně zhoršují, naopak zařaďte zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce, semínka a ořechy. Inspirujte se našimi recepty.
zdroj: patentnimedicina.cz
Jídlem pro krásu
„Jsi to, co jíš.“ Dnes už okřídlená věta, kterou v naší zemi zaznamenal snad každý. Podle mě se v ní skrývá mnoho pravdy, neboť z jídla si naše tělo bere veškerou energii a stavební látky pro vlastní život, včetně stavby a obnovy buněk.
Pokud tedy chceme žít plnohodnotný život bez neustálého řešení různorodých neduhů a bolestí vlastního těla, pak bychom jídlu měli věnovat dostatečnou pozornost. O tom, jaké potraviny jsou pro nás zdravé a nezbytné se vedou spory, a co člověk a odborník to názor. Vyznat se v té změti není vůbec snadné. My vám k tomu přidáme ještě pohled náš, zaměřený na krásu.
Ale nebojte, obecné zásady vhodné stravy pro zdraví jsou stejné, jako pro krásu. Neboť krása a zdraví jdou ruku v ruce.
Kdo je zdravý, je i krásný
Vlivem stravy na lidské tělo, zdraví, ale i psychiku se zabývá mnoho a mnoho vědeckých studií, jednotlivců a propagátorů různorodých životních stylů a směrů. Ačkoliv každý doporučuje trošku něco jiného, lze zobecnit, že co je dobré pro naše zdravé zažívání a prospívání, přináší nám celkové zdraví, krásu a vitalitu.
Na základě vlastních zkušeností a znalostí zde uvádím soupis potravin, které je fajn do stravy zařadit, nebo zvýšit jejich denní konzumaci.
Svými vlastnostmi, stravitelností a obsahem vitamínů, minerálních látek a bílkovin podpoří funkci všech našich orgánů, což se následně projeví na svěžesti naší pleti, bohatosti našich vlasů, pevnosti našich nehtů a zubů. A jejich dobrá kondice pak samozřejmě přispěje k naší kráse.
Zaměřme se na základní suroviny
V našem každodenním jídelníčku by měly mít své pevné místo zejména primární, základní suroviny, tedy žádné polotovary či jinak upravené potraviny, ideálně z domácích zdrojů, farem či v bio kvalitě:
- celá nebo jen málo opracovaná obilná zrna (např. celozrnná rýže, jáhly, čirok, kroupy, bulgur, pohanka, quinoa, oves, aj.), celozrnné potraviny (pečivo, krekry, těstoviny), celozrnná mouka;
- veškeré druhy zeleniny, včetně kvašené, a ovoce (zejména naše domácí druhy);
- čerstvé byliny, včetně divokých (které najdete při procházkách v čisté přírodě);
- ořechy a semínka zejména namočená, naklíčená nebo pražená;
- rostlinné, za studena lisované oleje (olivový, sezamový, lněný, dýňový, konopný aj.);
- luštěniny včetně naklíčených;
- kvalitní libové maso, zejména ryby.
Uvedené potraviny jsou bohaté na vitamíny (např. vit. A, B, C, E), minerály (např. selen, zinek, lykopen, isoflavonoidy) a také na omega-3 mastné kyseliny. Všechny tyto látky jsou důležité pro správnou obnovu a růst buněk naší kůže, vlasů a nehtů.
Kromě toho, strava bohatá na zeleninu výrazně chrání kůži před vznikem rakoviny. Je důležité upozornit, že zcela stejného efektu nelze dosáhnout doplňováním uvedených živin ve formě tabletek. Už jenom způsob stolování a užívání si jídla je velmi rozdílný.
Já teda hlasuju pro plnou mísu zeleniny, než pro hrst pestrobarevných pilulek.
Nechceš mít vrásky? Dej si salát.
V roce 2001 byla ve Švédsku provedena rozsáhlá studie na osobách starších 70-ti let, která prokázala, že kůže osob, které měly jídelníček bohatý na zeleninu, olivový olej, luštěniny a mono-nenasycené tuky a zároveň jedly výrazně méně mléčných výrobků, margarínu a cukru, byla výrazně méně vrásčitá, než u osob stravujících se odlišným způsobem. Zajímavý, co všechno vědci zkoumají, že?
Což takhle si udělat jeden společný slib pro krásu? Ode dneška každou jednu kostičku čokolády nahradím hrstí oříšků, salátem nebo zeleným smoothie :-).
Čemu se raději vyhnout?
V běžném jídelníčku najdeme hned několik potravin, které obecně neprospívají ani našemu zdraví, ani naší kráse. My mezi ně řadíme tyto:
Cukr
Naše běžná strava obsahuje přesmíru cukrů (myšleno veškerých sacharidů), což pro naše tělo představuje zátěž (musí správnou tvorbou inzulinu v krvi udržovat správnou hladinu cukru, aby ho tam nebylo ani málo, ani moc).
Pokud se s množstvím vstřebaných cukrů nedokáže vyrovnat, může se jejich nadbytku zbavovat také přes kůži. To se může projevit zvýšenou tvorbou kožního mazu a vznikem akné, popř. jiných kožních problémů (např. ekzému).
Strava bohatá na cukry je taktéž spojována s rychlejšími projevy stárnutí pleti, jako je ztráta elasticity, povadnutí kůže a vznik vrásek.
Za nejproblematičtější je nutné samozřejmě označit klasickou sacharózu (bílý cukr), která je nejběžnějším sladidlem a je často používána i jako konzervant v potravinách, kde byste ji vůbec nečekali (např. hořčice, pečivo).
Vyhnout bychom se ale rozhodně měli také všem klasickým limonádám, cukrovinkám všeho druhu, čokoládě, sladkému pečivu, i běžně dostupným cereáliím (schválně se koukněte, kolik sacharidů obsahují produkty v běžném supermarketu prodávané jako „zdravá“ snídaně či svačinka nejen pro děti), apod.
Problematické a zdraví neprospívající jsou také různá umělá sladidla, používaná zejména v potravinách pro diabetiky (např. sacharin, aspartam aj.). Přehánět bychom to však neměli ani s medem.
To je pech, že? Bohužel, dobrého na klasickém bílém cukru je pouze jeho chuť. Nic víc. Má toho na svědomí dost a ne nadarmo se mu přezdívá „legální droga současnosti“. Pro případ neodolatelných chutí na sladké jsme se my holky z Anely naučily mít doma různé alternativy k běžným sladkostem, např.
čerstvé a sušené ovoce, ořechy, ořechová másla (to je obzvlášť výborná mňamka), doma vyrobené müsli, domácí celozrnné sušenky či buchty, popř. nějakou tu ovocnou sladkost v kvalitě RAW z obchodu se zdravou výživou. Uvidíte, jakmile začnete zdravěji jíst, nepřekonatelné chutě na sladké vás opustí.
Čokoláda
Je potřeba zmínit, že čokoláda je jednou z nejproblematičtějších potravin. Zpravidla totiž obsahuje velké množství cukru, nevhodných tuků a také mléka (blíže k mléku viz níže).
Konzumace čokolády může způsobit celou řadu kožních problémů, zejména pak akné a ekzémy.
Pokud si ji nedokážete odepřít, sáhněte vždy po kvalitní, vysokoprocentní čokoládě, ideálně slazené medem, třtinovým cukrem či stévií.
No, asi jsme vás nepotěšily. Tak to zkusíme napravit. Když honí mlsná nás, připravíme si vlastní zdravou verzi domácí čokolády.
Tučné potraviny
Velké množství tučných potravin, zejména obsahující poly-nasycené tuky, tj. tuky živočišného původu, obdobně jako přemíra cukru, mohou mít za následek vznik zvýšeného mazotoku a následně akné.
O neblahém vlivu přesmíry tuků na krásu toho jistě víme všechny dost, a nemusí se zrovna jednat o akné. Jsme přesvědčeny, že odstranit živočišné tuky z jídelníčku není těžké. Pokud při vaření hojně využíváte sádlo či máslo, zkuste je nahradit výbornou a zdravou alternativou v podobě tzv. ghí čili přepuštěného másla.
Ghí není žádná novinka, používaly ho ještě naše prababičky, v dobách, kdy v domácnostech nebyly běžné lednice. Byl to totiž mimo jiné velmi efektivní způsob, jak dlouhodobě uchovat máslo.
Do svého jídelníčku také zkuste zařadit další rostlinné oleje, nejlépe lisované za studena, obsahují totiž největší množství nejen pro pleť prospěšných minerálů a vitamínů. Již poměrně běžný je olivový olej, ale na trhu najdeme mnohem více rostlinných olejů, přičemž každý vyniká svým složením, chuťovými vlastnostmi i možnostmi použití.
Z nepřeberného množství vybíráme ty oleje, které samy doma běžně používáme. Jsou to sezamový, lněný, dýňový, konopný, rakytníkový, lískooříškový, avokádový, kokosový, ale postupně zkoušíme další.
Příliš kořeněná jídla
Ten, kdo si potrpí na kořeněná jídla a koření jako je pepř všech druhů, kari, chili či salsa, by měl zpozornět. Neboť ta mohou být jedním z důvodů vzniku tzv. rosacea (zčervenání kůže obličeje provázené pálením či pícháním), ale také akné.
Se silným kořením to tedy raději nepřehánějme. Pikantnost jídlu můžeme dodat méně agresivním a velmi zdravým zázvorem či kurkumou.
Alkohol
O alkoholu se asi nemusíme příliš zmiňovat. Všichni víme, že jeho nadměrná konzumace vede k celé řadě vážných zdravotních potíží. Nemusíme však být ani alkoholici, aby se na našem zdraví a kráse alkohol negativně podepsal. Stojí např. za vznikem tzv. rosacea (zčervenání kůže obličeje provázené pálením či pícháním), psoriázy (tzv. lupénky), ale i akné.
Tak ode dneška už ani sklenička? Nejdůležitější je, abychom si ten život užili, ne?
Mléko
Ve všeobecném povědomí je mléko považováno za zdraví prospěšnou potravinu. My mléko považujeme za potravinu minimálně kontroverzní, která stojí za celou řadou potíží.
Problémy může způsobovat jak bílkovina kravského mléka (zejména kasein), tak mléčný sacharid (laktóza), tak také obsažené hormony ať už přirozené či importované spolu s upravenou potravou krav.
Mléko patří mezi nejčastější původce potravinové alergie či intolerance, které se mohou projevovat různými způsoby (ekzémy, lupénka, vlasové lupy, akné, průjem, bolesti břicha aj.).
Pokud jste zapřisáhlé milovnice mléka a mléčných výrobků zaměřte se na kvalitní farmářské produkty, pokud možno v kysané podobě bez dalších přísad a ochucujících složek. Nahradíte-li ostatní mléčné výrobky zeleninou (nebo ještě lépe kvašenou zeleninou, tzv. pickles) či namáčenými ořechy a semínky, budete mít dostatečný přísun vápníku víc než zajištěn.
Zdravá strava: Co jíst, abyste se zbavili akné? – Krásná zevnitř
To, co jíme, ovlivňuje naše zdraví. Strava, kterou přijímáme, nám může pomáhat, ale i škodit. Ze stravy získáváme důležité vitamíny a minerály a další látky, které tělo potřebuje, aby mohlo správně fungovat. Proto je důležité vyživovat tělo zdravými potravinami, které jsou navíc bohaté na živiny, které nám pomůžou ke zdravé pleti.
Nestresujte se
Jídlo je v boji proti akné důležité, ale není to jediná věc, na kterou je nutné se zaměřit.
Je nutné si uvědomit, že zdravá strava je jen jedním dílkem skládačky a není třeba se kvůli ní přehnaně stresovat.
Neměli byste mít strach něco sníst nebo se stresovat tím, jestli to, co máte na talíři, vaší pleti uškodí nebo pomůže. Jakýkoliv stres, a tedy i stres z jídla, může akné zhoršovat.
Zdravá strava proti akné
Je dobré zaměřit se na změnu každodenních návyků a začít vyplňovat jídelníček zdravými potravinami. A nesoustředit se na to, co nesmíte jíst, ale spíš na to, čeho máte jíst víc. Jsme lidé, proto není reálné dodržovat zdravou stravu ve 100% případů. Je naprosto v pořádku dopřát si dezert na rodinné oslavě, nebo si zajít na víno s kamarádkami. Jen by to nemělo být každý den.
Co znamená zdravá strava? Měli bychom jíst co nejvíce plnohodnotných potravin, jako je zelenina, ovoce, maso, ryby, vejce, ořechy a semena. Jídlo by mělo být ve formě, která se co nejvíce podobá tomu, jak se vyskytuje v přírodě. To znamená co nejméně zpracované. Zdravé jsou tedy brambory, ale hranolky už ne.
Pokud by tento přechod ke zdravému stravování pro vás měla být radikální změna, pak ji spíš doporučuju provádět postupně (třeba jen upravíte snídaně, nebo přidáte do jídelníčku o 1 kus zeleniny denně).
Zdravé potraviny
To, co považuju za zdravou stravu, jsou potraviny, které nejsou průmyslově zpracované nebo upravované, nebo jen minimálně. Neobsahují přidané příchuti, chemikálie, barviva nebo konzervanty.
Patří sem ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, vejce, maso, ryby, mořské plody a neoštřené bio mléko.
Seznam zdravých potravin najdete například zde (bohužel jen anglicky): http://www.whfoods.com/foodstoc.php
Zpracované potraviny
Naopak byste měli z jídelníčku vyloučit zpracované potraviny, které jsou (překvapivě) opakem těch zdravých.
Poznávací znamení? Většinou jsou v krabičce, sáčku, plechovce nebo jsou zmražené, plus je na nich dlouhý seznam složení.
Samozřejmě nejde vyloučit zpracované potraviny úplně, ale alespoň byste se měli pokusit najít nejmenší zlo – najít například konzervu s co nejméně škodlivými přísadami.
Mezi zpracované potraviny patří například bílá mouka a výrobky z ní (chléb, housky, dorty, koláče atd.), bílá rýže, těstoviny, sušenky, ovoce v plechovkách, džemy, hranolky, chipsy, pizza, snídaňové cereálie, müsli tyčinky, sýry a pasterizované mléčné výrobky, margarín, kečup, majonéza, limonády, bílý cukr, zmrzlina atd.
Proč jsou zpracované potraviny špatné?
- Jsou náročné na trávení, obsahují látky, které se ukládají v těle.
- Často obsahují přidaný cukr nebo kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Obojí jsou prázdné kalorie a zvyšují krevní cukr a tím i hladinu inzulínu, způsobují ukládání tuku v játrech.
- Výrobci upravují chuť výrobků tak, aby v mozku vyvolávaly tu možná nejsilnější pozitivní odezvu. Takových potravin pak budeme jíst hodně, abychom znovu dosáhli dobrého pocitu, který navozují, a můžeme se na nich stát i závislými.
- Obsahují umělé přísady, které upravují barvu, texturu, chuť a které mohou mít negativní vliv na naše zdraví.
Obsahují většinou jen málo živin (a ty jsou navíc často uměle přidané) a vlákniny.
Vláknina přitom funguje jako prebiotikum, podporuje „hodné“ bakterie ve střevech, zpomaluje vstřebávání uhlohydrátů a navozuje pocit zasycení.
Zdravá strava pro zdravou pleť – co jíst?
- Ovoce: ideálně ovoce s nízkým obsahem cukru jako jsou borůvky, jahody nebo ostružiny.
- Zelenina: Na akné je nejlepší listová zelenina a zelená zelenina, které obsahují velké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. Dobré jsou například špenát, kapusta, mangold, růžičková kapusta apod.
- Maso, vejce a ryby: pokud máte tu možnost, vybírejte si maso v bio kvalitě. Alespoň jednou týdně si dejte lososa, sardinky nebo sledě, které jsou bohaté na Omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
- Ořechy, semena, luštěniny, celozrnné obiloviny.
- Bio neošetřené mléko nebo kefír, výrobky z kozího mléka, rostlinné alternativy mléčných výrobků jako je sójové, ovesné, mandlové mléko apod.
- Na saláty používejte extra panenský olivový olej a na vaření kokosový olej nebo ghí. Dalším zdrojem zdravých tuků je avokádo, olivy, ryby, chia semínka, lněné semínko.
- Ke slazení používejte ideálně stévii, případně javorový sirup nebo med.
- Pijte hodně vody a čajů.
Čemu se naopak vyhýbat?
- Výrobkům, které mají dlouhý seznam složení, obsahují přidaný cukr a ingredience, které je těžké vyslovit a jsou zabalené v krabičkách, plechovkách a sáčcích.
- Bílé mouce, pečivu, bílé rýži a těstovinám.
- Cukru ve všech podobách: bílý, hnědý, třtinový cukr, kukuřičný sirup, nektar z agáve, melasa atd.
- Pasterizovaným mléčným výrobkům z kravského mléka.
- Ztuženým tukům, běžným rostlinným olejům, smaženému jídlu.
- Syceným nápojům, limonádám, džusům, nektarům, šťávám.
Akné
Mnozí klienti mě často navštěvují, mimo jiné, i s problémy s pletí. Nejvíce je umí potrápit akné. I při aknózní pleti je důležitá úprava jídelníčku. Proč akné vzniká, jak proti němu bojovat a jak upravit jídelníček, aby se stav akné zlepšil?
Důležité je se především nestresovat. A to z ničeho. Jídlo je v boji proti akné velmi důležité, je to díl skládačky a není třeba se kvůli ní přehnaně stresovat. Je důležité vědět, co jíst, ale menší hřešení Vám pleť výrazně nezhorší, za to stres ano.
S akné pomáhá vyvážená a pravidelná strava, která je bohatá na antioxidanty a naopak prostá průmyslově zpracovaných potravin a potravin, při kterých dochází k nešetrné úpravě. Důležité je jíst PRAVIDELNĚ, ke každé porci dát ovoce nebo zeleninu. Důležité je i dostatečně pít, jen kůží a dechem vyloučíme průměrně 2 litry vody.
Čemu se ale rozhodně vyhnout, pokud trpíte na akné a nechcete si jej ještě zhoršovat?
- Přestaňte kouřit cigarety – pro tělo je dost náročné vypořádat se s detoxikací všech spalin z cigaretového kouře, kouření snižuje hladinu vitaminu C a vysušuje pokožku, která se pak stává sušší a částečky, co se odlupují, ještě více zanáší pleť
- Alkohol – alkohol také tělo vysušuje, zatěžuje detoxikační systém a množství antioxidantů nejde vyvážit s čerstvým sezónním ovocem, navíc sířené víno může zvýšit tvorbu histaminu a bolavá místa více hnisají a tvoří se nová
- Omezte kakao, čokoládu – mnozí klienti popisují zhoršení stavu pleti po konzumaci kakaových nebo čokoládových výrobků, nahraďte kakao v jídle karobem
- Vyřaďte z jídelníčku některé ultrazpracované potraviny – polotovary, konzervy, paštiky, mražené hotovky, tučné slané uzeniny, tučné slané i plísňové sýry, zavařené ovoce, konzervovanou zeleninu, ztužené rostlinné tuky
- Vyřaďte z jídelníčku řepný cukr i jiná sladidla na bázi cukru – třtinový hnědý, agávový sirup, javorový a datlový sirup, zdržte se pití limonád a džusů
- Pozor na skryté cukry – v sušenkách, zapékaných müsli, koláčích, dortech, slazených mléčných výrobcích, marmeládách a džemech, müsli tyčinkách plných odporného glukózového sirupu
- Vyřaďte z jídelníčku bílou pšeničnou mouku, nahraďte pečivo z ní žitnou, pohankovou, a dalšími alternativními plodinami, můžete střídat bílou a hnědou rýži, můžete konzumovat celozrnné těstoviny
- Pozor dávejte i na pikantní a pálivé pokrmy
- Pozor na četné a velké dávky červeného masa
- Při přípravě volte šetrné tepelné úpravy, vyhněte se smažení, restování na velkém množství tuku, nevhodná je příprava brambor pečením v troubě. Spíše volte lehké opékání s minimem tuku, vaření v páře, dušení a pomalé pečení v troubě pod poklicí
- Pozor na sůl, skrytou sůl v ultrazpracovaných potravinách a dosolování hotových pokrmů. Nejezte chipsy, ani zeleninové alternativy, co jsou jen slaná a kalorická předražená varianta, nejezte ani luštěninové alternativy
- Omezte z jídelníčku některé ořechy, často se zlepšila pleť, když klienti přestali konzumovat arašídy, kešu, kokos, některým projevy zhoršovaly i pekanové ořechy
- Omezte konzumaci nakládaných a solených ryb, především sardinek, šprotů a sleďů.
Pro správnou regeneraci kůže jsou potřebné minerální látky a vitaminy, jako jsou například zinek, vitamin C, vitamin E, provitamin A, dále například selen. Všechn tyto živin můžete najít v léčivé rostlině zvané Moringa olejodárná.
Kromě těchto vitaminů obsahuje Moringa thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, biotin, kyselinu listovou, vitamin D a vitamín K, dále omega-3 a -6 nenasycené mastné kyseliny pro správnou funkci mozkových buněk a omega-9, které jsou vhodné v prevenci kardiovaskulárních chorob.
Z minerálních látek bych dále jmenovala draslík, fosfor, vápník, měď, mangan, hořčík a železo. Kromě těchto mikroživin je Moringa zdrojem antioxidantů a protizánětlivých látek i flavonoidů. V kombinaci s vyváženou stravou Vám Moringa může pomoci zlepšit stav pleti. Avšak nejde to i bez kvalitní kosmetiky a péče.
Za sebe doporučuji kosmetiku La Roche Possay d´effeclair pro problematickou pleť, která se dá koupit v lékárnách. Je bez parabenů, minerálních olejů a pomáhá s problematickou pletí.
Čištění má probíhat ráno i večer, bohatě postačí čistící emulze nebo pěna pro dokonalé odstranění nečistot, pak tonizující přípravek, co dočistí pleť a uzavře póry. Následně použijte lehký krém. Šetřete s množstvím, abyste póry zbytečně opět nezanášeli a pleť nezatěžovali.
Doporučuji vyzkoušet Moringovou směs se svízelem, který působí i na lymfatický systém a je také přirozeným zdrojem antioxidantů. Společně s Moringou tak jde o velmi blahodárnou bylinnou směs, co Vám pomůže i s problematickou pletí. https://www.prozdravi.cz/moringovy-caj-se-svizelem-30g.html
Přeji krásný letní den
Mgr. Ing. Markéta Rozinková