Dodržování zdravého jídelníčku se může někdy komplikovat, obzvláště pokud v prvním trimestru trpíte nevolnostmi nebo nechutenstvím. Existují maminky, které během prvních tří měsíců dokonce zhubnou. Druhý trimestr by měl přinést kýženou úlevu a různorodé chutě k jídlu. Nejdříve ale koukněte, co se v těhotenství jíst nesmí.
Těhotenský jídelníček se od běžného zdravého jídelníčku nijak dramaticky neliší a rozhodně neplatí zásada, že byste měla jíst za dva. Existuje pouze několik potravin a nápojů, které jsou v těhotenství zakázané a na které byste si v následujících měsících měla dát pozor. Tohle jsou ony.
Mohu v těhotenství jíst ryby?
Milujete sushi? Lososové nigiri bohužel patří mezi nevhodné potraviny v těhotenství. Syrová ryba může obsahovat bakterie. Mečoun, žralok a makrela zase mají příliš vysoké množství rtuti.
S tepelně upraveným lososem, treskou nebo tuňákem je to ovšem jinak. Tyto ryby jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které prospívají při vývoji nervové soustavy a mozku miminka. Dopřejte si je klidně i dvakrát týdně.
Sýry z nepasterizovaného mléka
Zaslechla jste, že byste se v těhotenství měla vyhnout hermelínu a nivě? To je pravda, i ty patří mezi nevhodné potraviny pro těhotné.
Pozor si dejte i na ty vyrobené z nepasterizovaného mléka, které jsou dostupné obvykle jen u farmářů. V našich supermarketech většinou narazíte na sýry z mléka pasterizovaného.
Při nákupu sýrů pro jistotu vždy zkontrolujte složení.
Co je to listerióza?
Listerie je bakterie, která se může objevit v měkkých sýrech a v sýrech s modrou plísní z nepasterizovaného mléka, v játrech, paštikách a ve zmražených potravinách (zejména kuřata a mořské plody). Nákaza listeriózou se projevuje jako chřipka – zvracení, průjem, horečka. Listerióza ale bohužel může skončit i předčasným vyvoláním porodu nebo potratem.
Káva
Podle některých studií může pití kávy zapříčinit nízkou porodní váhu novorozenců. Káva zadržuje vodu, bere miminku vápník a železo a snižuje průtok krve placentou.
Tím se zpomaluje přívod živin a kyslíku.
Káva tak nepatří mezi zakázané potraviny v těhotenství, ale myslete na to, že vaše tělo v tomto období potřebuje tekutiny, proto dodržujte pitný režim, ale přednost dejte obyčejné vodě a těhotenským čajům.
Alkohol
Sklenička slabého vína na rodinné oslavě miminku ublížit nemůže, ale nezapomeňte, že to, co pijete vy, okamžitě prochází placentou. Pravidelné pití alkoholu v těhotenství může být příčinou rizika vrozených poruch plodu.
Dieta
Je přirozené, že v těhotenství přibíráme. Kalorie budete potřebovat vy i miminko a dietou můžete správný vývoj plodu ohrozit. Hubnutí proto odložte až na období po kojení.
Správná strava v těhotenství
Jak by tedy měl vypadat zdravý jídelníček těhotné ženy? Měl by být pestrý a bohatý na čerstvé ovoce a zeleninu. Maso volte libové a kvalitní, pečivo pak celozrnné. Odměňujte se královskou snídaní a obědem, ale večer jezte střídměji, pravidelně po celý den pijte a stravu můžete doplnit i vitaminy pro těhotné ženy.
Jíst za dva? Porce jídla v těhotenství
Nejezte více, ale lépe.
Během 40 týdnů těhotenství musí Vaše tělo zvládnout mnoho náročných úkolů. Miminko je kompletně vyživované pupeční šňůrou a musí neustále dostávat živiny. Krátce řečeno: Tělo je ve stavu pohotovosti a pracuje na nejvyšší obrátky. Právě teď jsou zdravá výživa a správné porce jídla v těhotenství stejně důležité jako lékařské kontroly a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.
Miminko si obstarává všechno, co potřebuje, z krevního oběhu matky, a pokud je to nutné, čerpá i z matčiných rezerv. Pro duševní a fyzický vývoj dítěte je důležitá kyselina listová, jód a železo. Pokud jsou zásoby dostatečné, dítě se optimálně vyvíjí a matce se také daří dobře. To znamená, že ze správné výživy budou mít prospěch oba, matka i dítě.
Uvědomte si, že kojení je pro matku značně náročné, takže byste zvláště v tomto období měla věnovat pozornost vyvážené stravě a dostatečnému příjmu živin.
Staré pravidlo „jíst za dva“ není ve skutečnosti pravdivé. Proč? Protože v prvních třech měsících nemají budoucí matky potřebu žádných dodatečných kalorií. Později, od čtvrtého měsíce, můžete jíst denně asi o 250 kcal více. To je přibližně ekvivalent jedné porce müsli nebo jedna obložená houska navíc.
Jak tedy sestavit správný jídelníček v těhotenství? Hodně záleží na složení potravy. Znamená to, že Vaše strava by měla být co nejrozmanitější a obsahovat vitamíny a minerály v potřebném množství, ale nikoliv kalorie navíc. Nejde tu o kvantitu, ale o kvalitu.
Odborníci v této souvislosti hovoří o vysoké hustotě živin. Takto vypadá ideální jídelníček v těhotenství: Denně jezte ovoce, zeleninu, saláty, brambory, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky, pravidelně také mořské ryby pro přísun omega-3 mastných kyselin a občas nízkotučné maso. Důležitá je také dostatečná konzumace nápojů.
I když se budete stravovat podle těchto zásad, nemusí být potřeba některých živin dostatečně uspokojena. Deficit bývá častý zejména v případě kyseliny listové, jódu a omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem DHA.
Nutriční odborníci proto doporučují potravinový doplněk přizpůsobený specifickým potřebám těhotných a kojících žen. Poraďte se prosím o této problematice se svým gynekologem.
Nejezte více než obvykle. Jezte lépe. Můžete jíst cokoli, na co máte chuť, ale jídla musejí být v průběhu dne správně rozdělena:
- bohatá snídaně
- hlavní jídlo v poledne
- večer něco malého a lehkého
- mezitím jedna nebo dvě malé svačiny
Ovocné příkrmy HiPP se spoustou vitamínů a samozřejmě bez přidaného cukru jsou zdravou svačinou mezi jídly.
Potraviny, které by ženy měly jíst během těhotenství + SKVĚLÉ RECEPTY
Strava každé nastávající matky by měla být nejen pestrá, vyvážená, plná vitamínů a dalších prospěšných látek, ale také v průměru o cca 300 kalorií bohatší.
Plod si během nitroděložního vývoje „bere od matky to, co potřebuje“ a tudíž musí být zajištěn dostatečný přísun potřebných látek jak pro dítě, tak pro ženu. Standardem je vyvážený poměr sacharidů, bílkovin i „zdravých“ tuků.
Kvůli potížím se zažíváním je důležitý pitný režim a přísun vlákniny, která může pomoci vyřešit problémy se zácpou. Strava těhotných žen by měla být bohatá na antioxidanty – vitamíny C, E, karotenoidy, selen a zinek.
To vše jsou látky, které pomohou zabezpečit zdraví ženy i dítěte. Nedostatek zinku, ale také železa, bývá podle některých odborníků spojován s nízkou porodní hmotností a předčasným porodem.
Velmi důležitý je také dostatečný přísun hořčíku, fosforu, vápníku, a také kyseliny listové, kterou je vhodné ve větší míře konzumovat už několik měsíců před plánovaným otěhotněním. Nezbytná je pro růst plodu a jeho správný vývoj. „Nejzávažnější riziko z nedostatku hrozí plodu na počátku těhotenství.
Může dojít ke vzniku některých vývojových vad, například zadnímu rozštěpu páteře,“ uvádí Státní zdravotní ústav na webu o kyselině listové. S vrozenými vadami může souviset i nedostatek vitamínu A nebo beta-karotenů.
Na druhou stranu, přísun vitamínu A není vhodné během gravidity podle lékařů ani zvyšovat, je třeba dbát jen na jeho dostatečné množství.
Těhotenství je období velkých změn…
Kromě jinak pestré základní stravy bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, libové maso nebo mléčné výrobky v podobě jogurtu, tvarohu či tvrdého sýra jako zásobárna vápníku a jódu, jsou během těhotenství ideálními zdroji důležitých živin zejména:
Špenát (a listová, resp. zelená zelenina obecně)
Špenát (recepty na skvělá jídla z konkrétní potraviny vždy pod odkazem) je bohatým zdrojem kyseliny listové, ale také vitamínu E či beta-karotenu. Kyselinu listovou nicméně obsahuje ve větším množství také hlávkový salát, čínské zelí nebo brokolice.
Zeleninu, kterou nebudete tepelně upravovat, je nutné důkladně omýt od zbytků zeminy, v níž mohou být zárodky nebezpečných patogenů pro dítě. Nejzávažnějším rizikem je toxoplazmóza (viz níže).
Avokádo
Avokádo se těší stále větší oblibě a není divu. Je také velkou zásobárnou zdraví. Obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek, také bílkoviny a rostlinné tuky. Pro těhotné ženy je o to hodnotnější, že je bohaté i na kyselinu listovou. Jí se syrové, ale i tepelně upravené.
Salát z avokáda, rukoly a limety
Semena (zejména slunečnicová) a ořechy
Zinek, železo či kyselina listová. Nejen tyto důležité látky pro vývoj dítěte obsahují nejrůznější semena. Bohatým zdrojem jsou zejména slunečnicová, jídelníček ale mohou doplnit i dýňová nebo jakákoliv jiná. V dýňových semínkách je mimo jiné také hořčík nebo selen. „Zobání“ skvěle doplní ořechy, které jsou bohaté na vlákninu a zdravé tuky.
Vejce
Na vejce by určitě nastávající matka ve své stravě také neměla zapomínat. Jen je třeba dát pozor, aby byla vajíčka dostatečně tepelně upravena. Obsahují vitamín E, v menší míře zinek. Žloutky jsou bohaté na vitamín A, železo nebo jód.
Vaječná omeleta s bylinkami
Obilné klíčky
Obilné klíčky jsou potravinou, která dodá tělu řadu prospěšných látek, lze jimi doplnit například snídani. Obsahují zejména zinek, hořčík a kyselinu listovou. Pšeničné klíčky mají dostatek selenu i vitamínu B6.
Meruňky
Kyselinu listovou nebo beta-karoten v hojné míře najdete v meruňkách, v menší míře obsahují i zinek. Jsou také zdrojem železa, a to i sušené.
Meruňkové muffiny
Luštěniny
Rostlinné bílkoviny, vlákninu, hořčík i železo obsahují luštěniny. Železo zejména čočka. Je vhodné je občas do jídelníčku zařadit. Pokud máte strach z nadýmání, sáhněte po červené čočce nebo výhoncích mungo, které jsou ještě výborným zdrojem vápníku a téměř všech vitamínů skupiny B.
Bohatá luštěninová polévka
Kapr se salátem z čočky a pohanky
Řeřicha
Stejně, jako lze jednoduše doma ve sklenici nechat vyklíčit fazolky mungo, na kuchyňském stole v misce můžete mít přísun čerstvého vitamínu C, beta-karotenu v podobě řeřichy (návod, jak vypěstovat řeřichu za pár dnů zde). Zejména v zimě se jedná o geniální způsob, jak mít zdraví po ruce. Řeřicha je výborná na chlebu s pomazánkou, rizotu, polévce i těstovinách.
Mrkev a kořenová zelenina obecně
Mrkev je bohatým zdroje zdravých sacharidů, obsahuje i kyselinu listovou. Mezi další důležité látky, které v ní najdete, je vitamín E nebo zinek. O ten organizmus obohatí i petržel. Stejně jako v případě listové zeleniny, která se jí syrová, je třeba u kořenové zeleniny dbát na důkladné omytí od zbytků zeminy.
Červená řepa
Červená řepa je levnou superpotravinou, která může jídelníček v těhotenství obohatit o pektin (vlákninu) či vitamín E a A.
Pšeničné otruby
Například kyselinu listovou, zinek a železo, a zejména vlákninu, najdete i v pšeničných otrubách, kterými můžete zpestřit třeba domácí müsli k snídani.
Losos (obecně ryby)
Ryby obsahují ty správné tuky, bílkoviny, ale například i zinek. V těhotenství je podle odborníků vhodný losos, který obsahuje kromě bílkovin i důležitý jód. Těhotné ženy by ale měly být opatrně v případě žraloka či jiných větších mořských ryb, v jejichž mase může být velké množství rtuti. Sladkovodní ryby rtuť podle dostupných zdrojů neobsahují.
Losos s koprovým pestem a bramborové lupínky
+ Maliníkový čaj
V těhotenství se také obecně doporučuje pít čaj z maliníku, jeden šálek denně. Tělu dodává cenné látky a zároveň posiluje svaly pánve. Maliník v těhotenství nemá žádné kotraindikace a ani vedlejší účinky.
Co vám pomůže od nevolností či zácpy?
Co na nepříjemné nevolnosti? „Vhodnou bylinkou na zmírnění ranních nevolností je heřmánek, který má protizánětlivý účinek a navíc uklidňuje. Na těhotenskou nevolnost lze pít i zázvorový čaj,“ radí odbornice na zdravou výživu Jarmila Mandžuková. K dalším bylinkám vhodným pro těhotné ženy podle ní patří kopřiva, která je také bohatá na železo, a jahodník.
Webmd.com doporučuje sníst v době nevolností například krekry nebo preclíky předtím, než vstanete z postele. A během dne jíst v malých dávkách a často. Nevhodná jsou smažená, pikantní a mastná jídla.
Zácpu pak pomohou odstranit kromě výše uvedených potravin bohatých na vlákninu i ovocné šťávy – například z pomeranče, jablek, hrušek nebo hroznového vína.
Ivana Kropáčková
Jaké (super)potraviny (ne)jíst v těhotenství?
Během těhotenství potřebujete zejména bílkoviny a vápník pro tkáně a kosti vašeho děťátka. Navíc je ještě nutné dodat kyselinu listovou, její nedostatek totiž může vést k vrozeným vývojovým vadám plodu (jeho nervové trubice), nebo i ke zpomalenému vývoji či dokonce předčasnému porodu.
Měla byste také doplňovat více železa – vaše červené krvinky jej využijí na přenos kyslíku k dítěti.
Pro vývoj plodu je take důležitý vitamín A, u kterého je však zapotřebí v těhotenství hlídat doporučenou denní dávku 1,2 mg, aby nedošlo k negativním příznakům předávkování.
Vysoké dávky vitamínu A mohou mít za následek poškození vývoje končetin a další poruchy nenarozeného dítěte – a k tomu stačí pouze 2x vyšší dávka než je denní doporučená dávka.
Budoucím maminkám se nedoporučuje získávat zdroj vitamínu A z jater, ale převážně ze zeleniny jako např. mrkve, rajčat nebo špenátu.
Superpotraviny v těhotenství?
Obecně jsou všechny superpotraviny v našem sortimentu bezpečné. Až na Organic Macu – ta se v těhotenství nedoporučuje vůbec. Má totiž schopnosti regulovat hladiny hormonů, což vyvíjejícímu se plodu nemusí prospívat.
Všechny ostatní superpotraviny jsou neškodné. Ale! Vzhledem k tomu, že je těhotenství pro tělo obrovský zápřah a jako těhotná jste najednou náchylnější k alergiím, měla byste se poradit se svým lékařem. Ve vzácných případech může tělo na superpotraviny typu Chlorella, Spirulina, ale i např. na ovoce, reagovat podrážděním a alergickou reakcí.
Pokud ale v těhotenství netrpíte na alergie, Acai, Chlorella, Spirulina i Barley Juice mohou být v těhotenství obrovsky prospěšné, obzvláště pokud vám některý z vitaminů chybí.
ACAI
Je důležité jíst jen čisté Acai a držet se dále od energetických nápojů a různých Acai směsí. Pokud si jen přimícháte 100% organické Acai do jogurtu či jemného smoothie, sobě i miminku maximálně prospějete. Samozřejmě se nejdříve poraďte se svým lékařem a pokud trpíte na alergie, začněte s velmi malými dávkami.
Přestože to ještě není 100% vědecky potvrzené na lidském organismu, Acai dokáže významně zastoupit funkci bílkovin, které jsou pro stavbu buněk a správný vývin klíčové. Nedostatečný přísun bílkovin by mohlo pro dítě v pozdějším věku vyústit ve vysoký krevní tlak, oxidační stres a případné poškození ledvin.
V těhotenství vám také přijde vhod vláknina, na kterou je Acai bohaté. Acai také obsahuje všechny aminokyseliny, které jsou v těhotenství potřeba.
Antioxidanty a další vitamíny a minerály jsou jen příjemným bonusem, díky kterým se nastávající maminky budou cítit lépe.
Zlepší se cirkulace krve a u některých povolí i únava spojená s těhotenstvím.
Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE
SPIRULINA
Jedním z hlavních problémů v těhotenství je nedostatek železa. To hravě vyřešíte Spirulinou, která má jeden z nejvyšších obsahů železa vůbec.
Druhou zázračnou složkou, které nastávající maminky potřebují mít dostatečnou zásobu, je vápník. Ve Spirulině najdete 26x více vápníku než v kravském mléce (přepočítáno na gramy).
Ve Spirulině najdete i již zmíněnou kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývin plodu.
Vědecká studie z roku 2013 ukázala, že Spirulina má jako jedna z mála potravin schopnost z těla odstranit kadmium, které je pro lidský plod nebezpečné a které se běžně nachází v některých typech jídel.
Ovšem v těhotenství je obrovsky důležité, abyste měla Spirulinu 100% čistou a netoxickou. Vyhněte se Spirulině pěstované v Číně!
Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE
CHLORELLA
I Chlorella obsahuje již zmiňované železo, dokonce ještě větší koncentraci než Spirulina. Díky železu a vitaminu B12 také uleví ženám trpící na vysoký tlak vlivem těhotenství.
Chlorella je téměř zázrakem, čistí totiž i mateřské mléko. Pokud je tedy těhotná žena vystavená škodlivým vlivům znečištěného prostředí, tím pádem dioxinům, užívání Chlorelly pomůže dioxiny z mléka odstranit.
I v Chlorelle se nachází kyselina listová, i když v o něco menší koncentraci než ve Spirulině. Tato kyselina je nezbytná pro správný vývin dítěte. Stejně jako v Acai, i v Chlorelle je vláknina, která dokáže pomoci při zácpě a srovnat trávení, což je v těhotenství často velká výhoda.
Chlorella byla otestována na těhotných ženách, její použití je tedy bezpečné. Ujistěte se ale nejdříve, že netrpíte alergií a že máte pouze organickou Chlorellu z čistého zdroje, která nebyla vystavena kontaminaci. Naše Organic Chlorella je pěstována v čisté přírodě jižního Tchaj-wanu, což je nejčistější zdroj Chlorelly vůbec.
Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE
BARLEY JUICE
Šťáva z mladého ječmene, kterou máme v sortimentu pod jménem Organic Barley Juice, slouží jako koncentrovaný zdroj kyseliny listové.
Vysoká dávka vápníků a bílkovin z Barley Juice dělají jednu z nejlepších superpotravin pro těhotenství. Šťáva z ječmene má i energizující účinek, budete se tedy cítit méně unavené.
Šťáva z ječmene se dokonce doporučuje při přípravě těla na těhotenství.
Jako u ostatních superpotravin, i u ječmene se nejdříve poraďte se svým lékařem a sledujte možné alergické reakce.
Pro více informací a koupi tohoto produktu na www.energieprirody.cz pokračujte ZDE
Tyhle potraviny ANO
Zelenina, ovoce, celozrnné potraviny
Obecně si dopřávejte hlavně zdravé potraviny, zeleninu, ovoce a co nejméně průmyslově zpracovaných jídel a pochoutek ze supermarketů. Jezte celou paletu zdravých potravin všech barev.
Z ovoce se zaměřte nejlépe na lokální potraviny jako jablka a také na ovoce, které je zrovna v sezóně. Zařaďte do jídelníčku bobulovité ovoce, které má největší podíl antioxidantů. Můžete si dopomoct i Acai (viz. výše).
Tak bude váš budoucí potomek vystaven celému spektru živin a bude lépe připraven čelit virům a nástrahám světa mimo bříško maminky.
Zařaďte do jídelníčku i celozrnné potraviny. I když jste zvyklá jíst bílou rýži a těstoviny, alespoň teď v těhotenství občas nahraďte bílou rýži hnědou, a obyčejné těstoviny celozrnnými. Je to takhle pro vás oba/obě lepší.
Vajíčka, maso, mléčné výrobky
Jezte dostatečně uvařená vajíčka (žádný tekutý žloutek ani bílek), libové kuřecí maso, ryby – ovšem primárně ty, které nežijí tak dlouho a neměly tak možnost nashromáždit příliš rtuti. Takový losos je ideální jednou až dvakrát týdně.
Z mléčných výrobků si dopřávejte nejvíce bílého jogurtu. Pokud vám samotný příliš nechutná, přimixujte si do něj ovoce a klidně i trošku doslaďte medem, javorovým či rýžovým sirupem.
Luštěniny
Fazole, čočka či cizrna vás zasytí a zároveň poskytují vám i miminku nejen bílkoviny a vlákninu, ale i spoustu živin jako např. železo, vápník, či zinek. Nezapomeňte na důkladné namočení před samotným vařením, ať se nenafouknete rovnou do devátého měsíce! Pokud vás třeba čočka i tak stále nadýmá, sáhněte po té červené, která se dokonce ani nemusí namáčet.
Nastávající maminky vegetariánky, (raw) veganky
Pokud jste vegetariánka, nezapomínejte na přísun bílkovin. Nastávající maminky veganky by také měly poupravit jídelníček, aby se do něj dostalo i na prospěšné látky nacházející se v mase a mléčných výrobcích. Vypomozte si např. Spirulinou (viz. výše).
Jste-li na raw stravě, stojí za zvážení, zda by nebylo vhodné si občas něco uvařit a přiblížit se více veganské stravě. To už je ale naprosto vaše rozhodnutí.
Nevhodné potraviny v těhotenství a ty, co jsou „na hraně“
Syrová vajíčka a výrobky z nich
Držte se dále od syrových vajíček a jídel z nich vytvořených jako dressing salátu Caesar, omáčka Hollandaise apod.
Syrové maso
Zapomeňte na suši, tatarák či nepropečený steak. Syrové maso může vašemu dítěti uškodit, může totiž obsahovat různé parazity.
Hermelín a další plísňové sýry
Máme pro vás ale dobrou zprávu – můžete jíst plísňový sýr! Tedy pokud je vyrobený z pasterizovaného mléka. Přečtěte si informaci na balení.
Káva
Mučíte se v těhotenství „kafovým absťákem“? Nebo snad pijete jen tu bez kofeinu a věříte, že je to takto pro vás i miminko naprosto v pořádku? Pozor na metodu, jakou byl kofein z kávy odstraněn.
Mohlo být použito více chemických látek, než je vhodné zkonzumovat. Nejnovější studie ukazují, že káva plodu neškodí, pokud ji tedy pijete s mírou.
Když si dáte šálek slabší kávy denně, neublížíte sobě ani miminku.
Alkohol
Přestože se v poslední době objevují informace, že červené víno vám v malých dávkách může v těhotenství prospět, je pořád vhodné držet se od alkoholu na míle daleko. Pokud toužíte po červeném víně, sáhněte po nealkoholickém. Na českém trhu existuje značka Carl Jung, jejíž červené nealko víno je od toho pravého alkoholického chuťově téměř nerozeznatelné.
Fresh džusy, šťávy
Dále si raději nekupujte čerstvé šťávy či džusy na trzích – neprošly procesem pasterizace a nevíte, v jakém prostředí byly vyrobeny. Čerstvý džus si vyrobte doma.
Obecně vzato je těhotenství velmi speciální čas, kdy by žena měla zajistit sobě a svému dítěti dostatek živin a minerálů, zároveň by se však neměla výběrem jídla příliš stresovat. Jezte na co máte chuť, jen se snažte klonit ke zdravějším variantám.
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte nějaká doporučení, čeho si v těhotenství dopřávat, které by mohly ocenit i ostatní nastávající maminky?
Budeme rádi, když se s námi o ně podělíte a napíšete nám na [email protected]
Jídelníček těhotných – Babyweb.cz
V prvním trimestru jsou nároky plodu na výživu malé. V tomto období je důležité, aby strava byla pestrá a obsahovala hodně vitamínů. Ve druhém trimestru obvykle ustávají potíže časného těhotenství a žena se cítí dobře. Tělo si vytváří největší zásoby živin.
Důležité je zvyšovat příjem bílkovin, přirozených vitamínů, sacharidů, ale ne tuků. Ve třetím trimestru příjem potravy opět klesá. Děloha se zvětšuje a tlačí na orgány trávicího ústrojí, což se projevuje zhoršeným trávením. Zejména v posledních třech měsících je vhodné omezit příjem soli a nejíst potraviny, které nadýmají (kapusta, zelí, luštěniny, cibule, čerstvé kynuté pečivo).
V průměru by měla těhotná sníst denně asi tyto potraviny:
- 3/4 l mléka
- 50 g tvarohu (nebo sýra, jogurtu)
- l vejce
- 150 g libového masa a ryb
- 40 g másla
- 30 g oleje
- 60 g cukru
- 100 g obilovin (rýže, mouka, krupice)
- 50 g těstovin
- 250 g brambor
- 200 g ovoce – podle možnosti
- 200 g zeleniny – podle možnosti
Zdroje vitamínů
Vhodné je do jídel zařazovat pokrmy s vysokým obsahem vitamínů. Ve správně rozvržené stravě je vitamínů dostatečné množství. Kvasnice (droždí) obsahují velké množství vitamínu B, který je pro těhotné velmi důležitý.
Pomazánka z droždí
40 g másla, 30 g cibule, 30 g strouhanky, 30 g droždí, 1/16 l mléka, 2 vejce, 30 g šunkového salámu, sůl, pažitka nebo petrželka.
Na másle osmažíme cibulku, přidáme strouhanou housku, droždí, trochu mléka a podusíme. Pak vmícháme vejce, pokrájený šunkový salám, osolíme, přidáme pažitku nebo petrželku a mažeme na plátky veky nebo raději tmavého žitného nebo celozrnného chleba.
- Sýrová pomazánka
- 1 tavený sýr, 30 g másla, 30 g droždí, 1/8 l mléka, 10 g hrubé mouky, petrželka.
- Z másla, mouky a mléka připravíme bešamel, přidáme droždí a podusíme, pak vmícháme strouhaný sýr, osolíme a ozdobíme petrželkou.
- Vaječná pomazánka
- 1/16 l mléka, žloutek, 30 g másla, 10 g cibule, 1 vejce na tvrdo, 1 utřená sardelka, petrželka, 20 g droždí.
Na másle osmažíme cibulku, přidáme droždí, trochu mléka a podusíme. Pak vmícháme žloutek, utřenou sardelku, sekané vejce na tvrdo uvařené, přidáme petrželku, přisolíme.
- Zálivka na těstoviny, zapékanou zeleninu nebo brambory
- 40 g másla, 30 g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 30 g droždí, sůl, 1 žloutek, 1 trojúhelníček taveného sýra.
- Z másla, mouky a mléka uděláme bešamel, přidáme droždí, podusíme, osolíme, vmícháme žloutek a strouhaný sýr.
- Drožďové nočky do polévky
- 10 g másla, 5 g cibule, 15 g krupice, 40 g droždí, 1/2 vejce.
Na zpěněné cibulce osmažíme droždí a po zchladnutí přidáme do rozmíchaného vejce s krupicí. Vše promícháme, lžičkou vykrajujeme nočky a zaváříme do polévky.
Vločkové müsli
20 g ovesných vloček, 100 g jablek, šťáva z 1/2 citrónu, 5 lžic smetany, 10 g ořechů, 20 g medu.
Vločky zalijeme vodou nebo mlékem a necháme je nabobtnat. Pak je smícháme se strouhanými jablky, citrónovou šťávou, sekanými ořechy, smetanou a přisladíme medem.
Plněné papriky s masem a rýží
Zelené papriky zbavíme jadřinců, opláchneme a plníme masovou směsí (připravenou podobně jako na sekanou pečeni), do které jsme zamíchali dušenou rýži. Plněné papriky dusíme v rajčatové omáčce asi 20 minut.
Salát ze zelených paprik
2 paprikové lusky, 1/2 stroužku česneku, 10 g oleje, 10 g rajčatového protlaku nebo trochu hořčice.
Paprikové lusky zbavené jadřinců se opečou nasucho na litinové ploténce a oloupou. V misce promícháme olej s utřeným česnekem a se solí, přidáme malé množství rajčatového protlaku nebo hořčice a promícháme s pokrájenými paprikami.
- Dušené papriky na slanině
- 250 g paprik, 30 g slaniny, sůl, 10 g oleje.
- Papriky pokrájené na nudličky dáme dusit na rozškvařenou slaninu, osolíme – je to výborná příloha k masu.
- Lečo z paprik a rajčat
- 200 g paprik, 100 g rajčat, 20 g cibule, 20 g oleje, sůl, 50 g kabanosu.
- Na zpěněnou cibulku dáme na kostičky nakrájený kabanos, přidáme papriky na nudličky nakrájené, pokrájená rajčata a dusíme.
- Papriky s vejci
- 200 g paprik, 20 g cibule, 20 g oleje, 2 vejce, sůl.
- Na zpěněné cibulce udusíme do měkka na nudličky pokrájené papriky, osolíme, vmícháme 2 vejce a necháme je srazit.
- Rajčata plněná šlehaným sýrem
- 2 rajčata, l žervé, 1/16 l sladké smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku.
- Z omytých rajčat skrojíme špičku, vydlabeme vnitřek a naplníme šlehaným žervé se smetanou a rajčatovým protlakem.
Zeleninu a ovoce se vůbec snažíme jíst co nejvíce, ať už jako samostatné jídlo nebo přídavek do jiných pokrmů. Připojujeme proto několik receptů na ovocné a zeleninové saláty, které jsou vhodným doplňkem hlavních jídel.
- Jablečný salát s pomerančem
- 150 g jablek, 10 g rozinek, 1 pomeranč, 2 lžíce vody, 20 g cukru.
- Jablka a pomeranč pokrájíme, zalijeme cukrovou vodou a zdobíme rozinkami.
- Ovocný salát se smetanou
- 250 g zmrazeného ovoce, 1 citrón, 1 jablko, 50 g cukru, 1 dcl smetany.
- Ovoce pokrájíme, pocukrujeme, pokapeme citrónem a zalijeme smetanou.
- Salát z čerstvého a kompotovaného ovoce
- 1 pomeranč, 1 citrón, 1 jablko, 1 hruška, 1/4 l kompotovaného ovoce, 30 g cukru.
- Pokrájené ovoce pokapeme citrónem, podle chuti přisladíme.
- Ovocný salát s ořechy
- 300 g jablek, 1 pomeranč, l banán, 50 g vlašských ořechů, 50 g cukru, citrónová šťáva.
- Pokrájené ovoce zalijeme cukrovou vodou, pokapeme citrónovou šťávou a ozdobíme půlkami vlašských ořechů.
- Zeleninový salát
- 30 g mrkve, 20 g hlávkového zelí, 30 g jablek, 20 g pórku, sůl, voda, citrónová šťáva, cukr.
- Nastrouhanou syrovou mrkev smícháme se spařeným pokrájeným zelím, strouhaným jablkem, pokrájeným pórkem a zalijeme marinádou z vody, soli, cukru a octa.
- Fazolkový salát
- 100 g fazolek, 10 g oleje, 10 g cibule, cukr, sůl, citrónová šťáva.
- Uvařené fazolky upravíme na misku, posypeme cibulkou a zalijeme marinádou z vody, cukru, oleje, soli a citrónové šťávy.
- Salát z míchané zeleniny
- 100 g míchané zeleniny.
Mrkev, květák, zelený hrášek, celer, brukev očistit, nastrouhat a zalít marinádou z citrónové šťávy, vody, cukru, soli a oleje. Zeleninu možno předem trochu podusit.
- Salát z červené řepy s celerem
- 100 g červené řepy, 20 g celeru, citrónová šťáva, cukr, sůl.
- Uvařenou zeleninu pokrájíme na plátky a zalijeme marinádou.
- Mrkvový salát s jablky a citrónem
- 100 g mrkve, 50 g jablek, 10 g cukru, citrónová šťáva.
Mrkev a jablko ustrouháme na křenovém struhadle. Přisladíme a pokapeme citrónovou šťávou.
- Mrkvový salát s kysaným zelím
- 100 g mrkve, 50 g kysaného zelí, marináda.
- Mrkev nastrouháme na křenovém struhadle, přidáme pokrájené okapané zelí a zalijeme marinádou.
- Salát z mrkve s celerem
- 100 g mrkve, 50 g celeru, 1 kyselá okurka, marináda.
- Nastrouháme mrkev, uvařený celer, okurku a zalijeme marinádou.
- Mrkvový salát s meruňkami
- 100 g mrkve, 50 g meruněk, cukr, citrónová šťáva.
- Mrkev nastrouháme, přidáme prolisované meruňky, přisladíme a pokapeme šťávou z citrónu.
- Řecký salát
- 100 g zelených paprik, 10 g cibule, 30 g kyselých okurek, 30 g celeru, 50 g ředkviček, 50 g rajčat, strouhaný křen, marináda.
- Zeleninu pokrájíme na nudličky, přidáme na drobno pokrájenou cibulku, strouhaný křen a zalijeme marinádou.
- Míchaný salát
- 150 g hlávkového zelí, 20 g cibule, 100 g rajčat, 20 g hlávkového salátu, citrónová šťáva, sůl.
- Zelí spaříme, pokrájíme na nudličky, přidáme na kolečka nakrájená rajčata, na drobno pokrájenou cibulku, hlávkový salát a zalijeme marinádou.
- Paprikový salát
- 150 g paprik, 20 g cibule, marináda.
- Syrové papriky pokrájíme na nudličky, přidáme na drobno usekanou cibulku a zalijeme marinádou s přídavkem oleje.
- Salát z rajčat
- 150 g rajčat, 20 g cibule, olej, sůl, citrónová šťáva.
- Rajčata pokrájíme na kolečka, přidáme pokrájenou cibulku a zalijeme marinádou.
- Salát z čínského zelí
100 g zelí. Připravuje se jako hlávkový salát.
- Salát z kyselého zelí
- 100 g kysaného zelí, 30 g okurek, 20 g cibule.
- Zelí necháme okapat, pokrájíme, přidáme cibuli a kyselou okurku.
- Salát z hlávkového zelí
- 100 g zelí, 20 g cibule, 30 g nakládaných okurek, citrónová šťáva.
- Zelí spaříme, pokrájíme na nudličky, přidáme nastrouhanou okurku a cibuli a okořeníme citrónovou šťávou.
- Vanilkový koktejl
- 1/4 l mléka + lžíce sladké smetany, 20 g cukru, 10 g vanilkového cukru, 1 žloutek.
- Ušleháme v mixéru a ozdobíme šlehačkou.
- Čokoládový koktejl
30 g strouhané čokolády (nebo kakaa), 20 g cukru, 1/4 l mléka. Ušleháme v mixéru.
- Karamelové mléko
- 40 g cukru, 1/4 l mléka + 1 lžíce sladké smetany.
- Cukr rozpustíme na pánvi, mírně podlijeme vodou a povaříme, vzniklý karamel rozmícháme v mixéru s mlékem s přídavkem smetany.
- Banánový koktejl
1/4 l mléka, 20 g cukru, 1 banán. Ušleháme v mixéru.
Koktejl z čerstvého ovoce
Měkké ovoce (maliny, jahody, meruňky) 50 g, 20 g cukru, 1/4 l mléka. Ušleháme v mixéru.
Koktejl z mražené ovocné dřeně
50 g ovocné dřeně (meruňky, jahody, maliny), 20 g cukru, 1/4 l mléka + lžíce smetany. Ušleháme v mixéru.
Čtěte také:
Jednotlivá jídla by měla vypadat asi takto:
Snídaně: mají být vydatné. Mléko, bílá káva, kakao, čaj, chléb, máslo, džem, sýr, vejce.
Přesnídávky a svačiny: nepříliš vydatné, ale bohaté na bílkoviny a vitamíny. Mléko, tvaroh, vejce, šunka, sýr, k tomu malý kousek pečiva. Pamatujeme na čerstvé ovoce, ovocné mošty, džusy a na syrovou zeleninu.
Obědy a večeře: biologicky hodnotné. Ženy otylé omezí zapražené polévky, tučná masa, moučné přílohy a moučníky. Vhodné jsou kvalitní polévky, libová masa, málo přílohy a hojnost zeleniny. Moučníky nahradí otylé ženy ovocem. Ženy s nízkou tělesnou vahou zde mohou naopak nějaké kalorie přidat. I ony musí pamatovat na pravidelný přísun ovoce a zeleniny.
Polévky: neslouží k nasycení, ale ke zvýšení sekrece žaludečních šťáv a zvýšení chuti k jídlu. Zapražené, husté polévky nejsou vhodné (je také mylný názor, že zapražené polévky po porodu napomáhají tvorbě mléka). Volíme polévky ze zeleniny, ovoce, masa, polévky vaječné, mléčné.
Maso: ideální je maso kuřecí, krůtí a králičí. Vepřové maso by mělo být libové a hovězí by mělo být z mladého zvířete. Zvěřinu a divočinu by bylo lépe v těhotenství vynechat. Karbanátky a sekanou by si měla těhotná připravovat sama z masa, které si nechala umlít nebo si ho sama umlela. V těhotenství by nemělo být konzumováno maso syrové.
Jedenkrát týdně by měla být zařazena do jídelníčku ryba, která je zdrojem jódu. Vhodná je treska, tuňák, losos i obyčejné filé. Z vnitřností by měla žena jíst králičí a drůbeží játra. V těhotenství by měla žena omezit uzeniny, protože obsahují velké množství tuků a ne všechny jsou kvalitní.
Zároveň by žena měla vynechat plísňové sýry, které mohou obsahovat bakterii listerii a ta může způsobit závažné zdravotní komplikace.
Přílohy: přednost dáváme bramborám a rýži. Kynuté knedlíky nezařazujeme často, vhodnější jsou třené noky, vídeňské knedlíky, tvarohové knedlíky, těstoviny.
Saláty: jsou velmi důležité. Tepelnou úpravou ztrácí zelenina i ovoce cenné vitamíny, proto volíme raději saláty ze syrového ovoce nebo zeleniny.
Koření: doporučujeme méně ostré druhy, speciálně ke konci těhotenství (zelená petrželka, pažitka, citrónová a pomerančová šťáva, kopr). Ostré druhy koncem těhotenství raději vynecháváme (pepř, kari, pálivá paprika apod.).
Nápoje: vhodné jsou minerální vody, šípkový čaj, ovocné šťávy, mošty, džusy, šťáva z rajčat, mléko sladké i kyselé, mléčné koktejly apod.
Příklady jídelníčku
- 1. švédský čaj (čaj zavařený do mléka), chléb s máslem
kvasnicová pomazánka, veka, ředkvičky, mléko
polévka pórková, krupicový trhanec se šťávou, čerstvé ovoce
mřížkový koláč s ovocem, šípkový čaj
vepřové žebírko na rajčatech, rýže - mléko
- 2. čaj s mlékem, pečivo, sýr
šlehaný tvaroh, chléb, máslo, mléko
polévka ze zeleného hrášku, hovězí na zelenině, brambory, hlávkový salát, čerstvé ovoce
chléb s máslem, rajčata
pečený kapr na másle, bramborová kaše, jablka - mléko
- 3. kakao, vánočka
ovocný jogurt, chléb, máslo, mléko
polévka zeleninová se strouháním, dušená játra, rýže,
rajčatový salát
čerstvé ovoce, pečivo
omeleta se šunkou, bramborová kaše, ředkvičkový salát - mléko
- 4. čaj s citrónem, piškoty, žervé, veka, máslo, mléko
masový vývar s krupicí a vejci, smažené filé, bramborová kaše, salát z červené řepy
bílá káva, rohlík s máslem a medem, jablka
selská omeleta, mléko - pomeranč
- 5. šípkový čaj, pečivo, máslo
šlehaný tvaroh s pažitkou, rohlík, mléko
polévka zeleninová se strouhaným sýrem, vepřové na kmíně, brambory, salát z míchané zeleniny
bílá káva, pečivo, máslo
hovězí roštěná, dušená rýže, salát z mrkve s jablkem a citrónem - banánové mléko
- 6. švédský čaj, chléb, máslo, med
tavený sýr, pečivo, máslo, mléko
polévka z kostí se svítkem, nadívané telecí, brambory, špenát, piškotová kostka s džemem
čaj s citrónem, perníčky, jablka
pomazánka z masa, máslo, pečivo, rajčatová šťáva - mléko.
Správná úprava některých potravin
Nevhodnou úpravou se některé potraviny znehodnotit, ztratí se živiny, minerály a vitamíny. Zmražené maso určené ke smažení nechte zcela rozmrazit, k pečení rozmrazte méně. Pokud chcete maso v menších kouscích dusit, nerozmrazujte ho a rovnou vkládejte do vroucí vody.
Maso ve větších kouscích nechte částečně rozmrazit. Rozmražené maso i další potraviny již znovu nezmrazujte, ztrácejí tak svoji biologickou hodnotu. Brambory dlouho nemáčejte, vařte je ve slupce. Loupejte je pouze na jaře, pokud klíčí a do vroucí vody je vkládejte nenakrájené.
Zelenina je nejlepší syrová. Mraženou zeleninu nerozmrazujte a vkládejte ji jen do malého množství vody. Mraženou zeleninu určenou k přípravě salátu nechte chvíli stát při pokojové teplotě. K vlastnímu rozmražení dojde až v nálevu.
Ovoce je nejlepší v syrovém stavu, dobře omyté a hlavně neloupané.