7 zahřívacích polévek pro chladné dny

7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny 7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Ingredience na 1 porci

(viz. gramáž ve vašem osobním plánu)

  • 1 porce zeleniny (cuketa, pastinák, 1 polévková lžíce na kostičky nakrájené cibule)
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • sůl, bílý pepř, nebo koření dle vyší chuti
  • 1 porce klíčků (např. ředkvičkové nebo vojtěškové apod.)
  • 1 čajová lžička nasekaného kopru

Zobrazit celý článek

Této metabolicky vstřícné polévce nelze odolat… Je skvělá, neuvěřitelně chutná, a pozor! velice návyková! Použité orinetální koření má skvělé zahřívací vlastnosti, tedy je skvělá pro podzimní a zimní období. Zároveň je velice vydatná, můžete ji bez obav použít jako hl. jídlo. Zobrazit celý článek

Vegetarian, vegan

Podzimní, lahodná, metabolická, výživná, rychlá a zdravá polévka, která vám nahradí celé hlavní jídlo. Vydržíte až 5 hodin! Zobrazit celý článek

Báječný zahřívací recept pro podzimní dny. Pokud máte rádi boršč a nestíháte ho připravit v tradiční masové variantě, připravte si jeho rychlou vegetariánskou variantu… Zobrazit celý článek

Plná zeleniny, bezmasá, hustá a lahodná. Navíc je hotová za chvilku. Podávejte třeba s indickým chlebem. Zobrazit celý článek

Ingredience

  • Porce klíčků/ výhonků
  • Porce zeleniny (šalotka, cibulka, pórek, pastiňák)
  • Zeleninový vývar
  • Muškátový oříšek nebo květ 1/2 čl, 1 čl kurkumy, sůl, pepř, olivový olej

Zobrazit celý článek

#zeleninovapolevka Instagram posts

  • Dýňová polévka s opečenými kouskami tortily, dýňovými semínky a balsamikem ???? .....s kořenovou zeleninou, ochucená citronem, zázvorem, kurkumou a dalším kořením...
.
#dynovapolevka #dynovapolevka???? #dyne #hokaido #dynehokaido #zeleninovapolevka #polevkajegrunt #hokaidodýně #pumpkin #pumpkinsoup #pumpkinsoup???? #hokaidosoup #hokaidosuppe #suppe #gemüsesuppe #jidlochatales #kürbis #kürbissuppe #dynovka Dýňová polévka s opečenými kouskami tortily, dýňovými semínky a balsamikem ???? …..s kořenovou zeleninou, ochucená citronem, zázvorem, kurkumou a dalším kořením…
    . #dynovapolevka #dynovapolevka???? #dyne #hokaido #dynehokaido #zeleninovapolevka #polevkajegrunt #hokaidodýně #pumpkin #pumpkinsoup #pumpkinsoup???? #hokaidosoup #hokaidosuppe #suppe #gemüsesuppe #jidlochatales #kürbis #kürbissuppe #dynovka
  • Fazolová polévka se zeleninou ????????????
Zasytí vás a zahřeje ???? #pomalyhrnec #pomalevareni #polevka #nazahrati #zeleninovapolevka #fazole #dobrota #bezfiltru Recept v biu a na blogu: https://pomalyhrnec.blogspot.com/?m=1
  • Květáková krémová polévka ????
Tohle je jedna z těch rychlých zeleninových polévek z Thermomixu, že???? Stačí květák, mrkev, cibule a bezvadná polévka je hotová. Jinak zahušťuji čersvým sýrem z TM místo taveného sýru (ten opravdu v naší kuchyni nenajdete????) https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r72373 #kvetak
#kvetakovapolevka
#kremovapolevka
#zeleninovapolevka
#cerstvysyr
#zeleninanataliri #cookidooinspiracja #thermomixlove #califlower #califlowerfoods #califlowersoup Květáková krémová polévka ????
    Tohle je jedna z těch rychlých zeleninových polévek z Thermomixu, že???? Stačí květák, mrkev, cibule a bezvadná polévka je hotová. Jinak zahušťuji čersvým sýrem z TM místo taveného sýru (ten opravdu v naší kuchyni nenajdete????) https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r72373 #kvetak #kvetakovapolevka #kremovapolevka #zeleninovapolevka #cerstvysyr #zeleninanataliri #cookidooinspiracja #thermomixlove #califlower #califlowerfoods #califlowersoup
  • Hovězí vývar se zeleninou a vejcem
.
.
#soup #foodbyme #todaysoup #polevkadne #milujipolevky #polevka #cook #cooker #czechgirl #vegetables #vegetablesoup #fitsoup #healthyfood #foodporn #egg #easyfood #vejce #hovezi #hovezimaso #meat #soupforme #zeleninovapolevka #jidlojeradost #foodporn #tastyfood #cookergirl #czechfood #foodaholic #instafood #instaphoto #instafood #deliciousfood
  • Dnešní oběd – zeleninová polévka a vůbec mi nevadí, že vývar nebyl domácí, ale z kostky a koprová omáčka s knedlíkem, úžasná pochoutka????????????Já tu koprovku prostě miluju????❤️????A jak to máte vy????? #zeleninovapolevka #koprovaomacka #knedliky #skvelejidlo #milujukoprovku #zasedoma #vegetablesoup #dillsauce #dumplings #greatfood #ilovedill #homeagain????
  • PÓRKOVO-MRKVOVÁ POLÉVKA ???????????? …moje deti ji milujou, ja taky, je rychla, levna a proste skvela…???????? Ingredience: 2 jarni cibulky, 1 porek, 4 mrkve vetsi, 100g masla, 0,6l zeleninoveho vyvaru, sul a pepr, chleba na krupinky napr. Postup: na masle osmahnu nejdriv mrkev, pak pridam jarnicibulku a porek bilou cast a nakonec prihodim zelene casti, vse restuju na masle skoro do zlatova, posolim a opeprim a zaleju vyvarem a varim cca 10 min nez je zelenina uplne mekka, pak rozmixuju tycovym mixerem a hotovo:) detem kupuju v lidlu takove kulicky krupave do polivky a nebo udelam krupinky z chleba;) #polevka #polévka #pórek #mrkev #jarnícibulka #mrkvovapolevka #porkovapolevka #mrkvovoporkovapolevka #kremovapolevks #zelenina #zeleninovapolevka #varimezdrave #polevkaprodeti #varimedetem #vegan #veganfood #vegansoap
  • recepty #zdravejidlo #food #jidlo #foodie #asie #zdravystyl #domacivareni #ReceptyzeSapy #kucharka #vegetarianrecipes #vegetarian # vegan #veggie #easyrecipes #asijskakuchyne #cinskakuchyne #japonskakuchyne #zeleninovapolevka s tenkými #ramen nudlemi Ingredience
✅ 1/2 #mrkev
✅ 1/2 #cuketa
✅ 100g #spenat
✅ 2 lžičky japonské #nato
✅ řasa #nori ✅ 1 piece #ramen
  • Další postní oběd – krémová zeleninová polévka s bylinkami a květákem. Zbyla mi povovadlá kořenová zelenina a mega hlávka květáku, tak dnešní polévka byla jasná. Krémové polévky vařím často, upotřebím tak „nevzhlednou“, ale nezkaženou zeleninu a zakomponuji tak i druhy, které ostatní moc nemusí…Miska mě bohatě zasytí do odpoledne ????☝️????. #pust #postniobdobi #fasting #fasten #kremovapolevka #zeleninovapolevka #soupoftheday #creamysoup #korenovazelenina #freshherbs #bezmasa #bezlepku #ohnefleisch #ohnemehl #ohnemilch #glutenfrei #glutenfree #meatfree #cauliflower #vegetable #domacijedomaci #foodstyling #foodblog #foodblogger #inspiration #foodinsta #bylinky #lunch #dnesjim
  • Minestrone ????❤️
    Skvělá, hustá zeleninová polévka, kterou si zamilujete ❤️.
    Někde jsem kdysi dávno četla, že neexistuje ten správný recept na tuto polévku a každý má ten svůj. My děláme Minestrone bez těstovin, za to s hromadou kukuřice, hrášku a oliv ????❤️.
    Recept na “moji” verzi už najdete na blogu ????????‍????❤️ #mamapecedoma #trebic #mojenejsladsivzpominky #mamaupeklakucharku #maminominestrone #mamachystadruhoukucharku #zeleninovapolevka
  • ????????KVĚTÁKOVO PÓRKOVÁ
    Divná kombinace? Vůbec ne, zas mi to zbylo v lednici????a vyšla z toho skvělá, super jednoduchá a rychlá polévka, třeba na víkend.
    Potřebujeme:
    1/2 květáku (měla jsem tak střední velikost)
    1/2 pórku (ten už byl celkem velký????)
    750 ml zeleninového vývaru
    1 lžíce tučné smetany
    Sůl, čerstvý prpř @pepper.field_czsk •••••
    Květák rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na kolečka, dáme do hrnce, zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí, tak 25 min. Uvařenou polévku rozmixujeme v mixéru dohladka, nakonec zamícháme lžíci smetany, dosolíme, na talíři dopepříme.
    Super jsou k tomu krutony z kvasového chleba.
    No není to víc než jednoduché?
    ????????Cauliflower leek creamy soup. #kvetakovapolevka #zeleninovapolevka #kremovapolevka #porkovapolevka #polevka #polevkajegrunt #cauliflowersoup #leeksoup #veggiesoup #foodcapturecollective #capturefood #creativefoodphotography #foodphotography #foodpics #czechfoodblogger #mishmushcz
  • Ingredience
    3 stonky řapíkatého celeru
    2 mrkve
    1 velká brambora (cca 400 g)
    1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce (220g)
    1 malý rajský protlak (70 g)
    2 stonky bazalky
    Sůl
    0,5 sklenice červeného sterilovaného zelí (cca 300g) 1 KL mletého kmínu. Zelí dejte do cedníku, propláchněte pod tekoucí vodou a dejte do hrnce. Zalejte vodou a dejte vařit.
    Celer nakrájejte a přidejte do hrnce.
    Mrkve a bramboru oloupejte, nakrájejte a přidejte do hrnce. Do hrnce přidejte 1 KL kmínu, bazalku (v celku) a sůl. Vařte cca 30-40 minut.
    Z hrnce vyndejte a vyhoďte bazalku.
    Do hrnce přidejte fazole, rajský protlak a krátce povařte (stačí 2 minuty). Pokud bude polévka moc kyselá, přidejte trochu třtinového cukru. Nezapomeňte mě sledovat, ať vám neuteče další díl. Příště to bude článek o příkrmech formou BLW. #polevka #rychlyobed #rychlavecere #obed #vecere #mrkev #rapikatyceler #fazole #brambory #zeleninovapolevka #zeli
  • Krémová zeleninová polévka podle @tanadragonova ???? Neskutečná dobrota plná zeleniny. Zásmažka z ghí, zeleninový vývar, spououousta zeleniny, sůl a pepř. Není nic lepšího k večeři ????‍♀️???????????? #soup #dinnersoup #vegetable #vegetablesoup #polévka #zeleninova #kremova #zasmazena #zeleninovapolevka #P20lite #nofilter #panihanicooking #panihanicooks #foodporn #foodstagram #vařímsláskou
  • Krémová brokolicová polévka s pečeným česnekem, lososem a olivami. #polevky #kremovapolevka #brokolicovykrem #pecenycesnek #zeleninovapolevka #losos #polevkadne #varimzdravo #varimzdravoafit #recepies
  • Polévka z cukety, cizrny a ovesných vloček
    ___________________
    Potřebujete:
    – olej nebo Ghí
    – cibule
    – mrkev
    – cuketa
    – 100 – 150 g uvařené cizrny @podravka_cz
    – ovesné vločky (3-4 lžíce)
    – česnek, tymián
    – @bujonka zeleninová
    – případně sůl

    Postup:
    Na Ghí zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, na chvilku přidáme česnek a pak přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Necháme trochu osmažit, přidáme nakrájenou cuketu a zase chvilku smažíme. Přidáme vločky, ještě chvíli smažíme a zalijeme vodou. Přidáme potřebné množství Bujónky a necháme zhruba 15 minut provařit, aby vše změklo ☺️ Potom přidáme uvařenou cizrnu. Vypneme a dochutíme troškou tymiánu a případně dosolíme. Dobrou chuť #soluprace #podravka #varimspodravkou #bujonka #polevka #soup #zdravastrava #zdravavecere #zdraverecepty #zdravevareni #dnesvarim #dnesjim #zdravyzivotnistyl #healthyeating #healthyfood #s_lenkou_to_zvladnu #cleaneating #healthyrecipes #healthylifestyle #weightloss #theholybibleofyourbody #foodinspiration #polivkajegrunt #zeleninovapolevka #kvetiny #kvetinynastul #cerstvekvetiny
  • Máte rádi zeleninové polévky a nevíte co zítra uvařit k obědu?
    Vyzkoušejte náš recept na italskou polévku Minestrone, která vás tak akorát zasytí. Polévka Minestrone
     
    Suroviny:
    ▪️lžíce másla
    ▫️120 g slaniny
    ▪️cibule
    ▫️2 stroužky česneku
    ▪️větší mrkev
    ▫️řapíkatý celer (jeden řapík)
    ▪️batát (nemusí být)
    ▫️červené fazole v nálevu
    ▪️1,5 l zeleninového vývaru
    ▫️rajčatový protlak
    ▪️2 ks bobkového listu
    ▫️4 kuličky nového koření
    ▪️sůl
    ▫️pepř
    ▪️tymián (koření)
    ▫️petržel – čerstvá
     
    Postup:
    Nakrájenou slaninu a cibuli orestujeme na másle, přidáme zbytek zeleniny, mrkev, česnek, celer, batát, vše nakrájené na kousky, vložíme bobkový list, nové koření a tymián. Celé mícháme a restujeme ještě pár minut.
    Přidáme 2 lžíce protlaku, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidáme fazole a nasekanou petrželku.
    Dle chuti dosolíme, nebo opepříme. Pro výraznější chuť můžete před podáváním posypat parmazánem.
    Do polévky můžete použít i hlávkové zelí, zelené fazolky, kapustičky. #italienataliri #healthfactory #formfactoryfitness #zeleninovapolevka #minestrone Více fit receptů najdeš na fitness.formfactory.cz
  • Dnes máme u nás v @mojebistro : • jarnú zeleninovú polievku s bulgurom
    • hovädzie guľky v rajčatovej omáčke- špecle ————————————————————- A čaká na vás retro zabudnutý koláčik slonia slzla, dokonca dnes máme domáce MILA rezy (majú dnes premiéru) , PannaCota, tiramusu, Rafaelo guľky, rohlíčky orechové, povidlové Čakáme vás u nás v @mojebistro Babická 1a, Praha 4,14900 (vchod z ul. Klíčová #soup #polievka #polevka #lunch #obed #denninabidka #corona #coronatime #support #takeaway #mojebistro #meatballs #tomato #specle #zeleninovapolevka #vegetablesoup #foccacia
  • KRÁSNY PONDELOK Dnes máme u nás v @mojebistro : • jarnú zeleninovú polievku s bulgurom
    • hovädzie guľky v rajčatovej omáčke- špecle ————————————————————- A čaká na vás retro zabudnutý koláčik slonia slzla, dokonca dnes máme domáce MILA rezy (majú dnes premiéru) , PannaCota, tiramusu, Rafaelo guľky, rohlíčky orechové, povidlové Čakáme vás u nás v @mojebistro Babická 1a, Praha 4,14900 (vchod z ul. Klíčová #soup #polievka #polevka #lunch #obed #denninabidka #corona #coronatime #support #takeaway #mojebistro #zeleninovapolevka #vegetablesoup #foccacia
  • Zeleninové polévky jsou skvělá varianta, když vám syrová zelenina vadí. V zimním období je přímo ideální volbou.
    Já tento týden trochu jídlo odbývala, a tak jsem v pátek už musela uvařit přímo léčivé jídlo. Pokud chcete opravdu chutnou polévku s použitím minima soli, dejte důraz na kulinářskou úpravu.
    Pokud osmahneme cibulku i všechnu kořenovou zeleninu, už nemusíte tolik solit! #healthylifestyle #bezsoli #zeleninovapolevka #zelenina #vegetables #kulinarskeumeni #vyzivovyporadcedagmarsedlarova
  • Dnes som samu seba potešila touto rýchlou polievkou ???? hodila som cibuľu, brokolicu, hrášok a špenát do hrnca a uvarila som túto krásnu zelenú polievku asi za 15 minút ???? obyčajná brokolicová mi už nejak nechutí, ale toto bolo super ???? #vegan #veganpolievka #vegetarianskapolievka #vegepolievka #zeleninovapolevka #zelenapolievka #brokolica #veganrecipes #mamablog #mamablogger #slovakblogger #slovakia #slovakgirl #slovenskamama #bratislava #zdravastrava #zdravavyziva #zdraverecepty #zdravie
Budete mít zájem:  Vitamíny Obsažené V Rajčatech?

Zahřívající a chladivé potraviny

Říká se, že co se týče výživy, měli bychom poslouchat, co si náš žaludek žádá. Občas ale není třeba ani tolik napínat uši. Jakmile totiž začne být venku chladu, začne přímo volat po teplé stravě.

Chuť na čerstvé saláty nebo osvěžující meloun je najednou ta tam. Naše tělo naopak touží po vydatných polévkách a horkých kaštanech.

V podzimních a zimních měsících se tedy teplá jídla těší přirozeně větší oblibě než syrová strava.

A i určité potraviny a přísady teď zažívají svoji hlavní sezónu. Místo letních ovocných salátů s ananasem, kiwi a mátou si mnohem raději vychutnáme ovocný kompot se skořicí a kardamomem nebo pečená jablka dochucená rozinkami a vlašskými ořechy.

Kdo se nechce vzdát vanilkové zmrzliny, dá si ji s horkými malinami. A Mikuláš nám pak s radostí nadělí mandarinky plné vitamínů, které tělo zároveň příjemně osvěží, a nejrůznější oříšky, které nás zevnitř zahřejí.

Již prastaré nauky z Dálného východu jako tradiční čínská medicína a ajurvéda, ale také evropské lidové léčitelství připisovaly potravinám tepelné účinky na tělo.

Červené maso, především zvěřina, zahřívá náš organizmus zevnitř víc než například kuřecí.

Také dýně, pórek nebo cibule pomáhají, když je nám zima, stejně jako ořechy a kaštany. A ostré druhy koření jako chilli, pepř nebo zázvor jsou všeobecně známé tím, že nás dokáží pořádně rozpálit. Proto jsou jim někdy připisovány i afrodiziakální účinky.

Zároveň však dráždí sliznici v ústní dutině a jícnu. Tím je stimulováno prokrvování. Cévy se rozšiřují, srdeční tep se zrychluje, zvyšuje se tělesná teplota a tělo se začíná více potit, aby zabránilo přehřátí.

Proto je také ostře kořeněné jídlo tolik oblíbené v oblastech, kde panuje horké klima.

V důsledku zvýšeného pocení, které pálivá sousta vyvolají, se totiž organismus příjemně ochladí. V chladných regionech naopak pomáhají chránit proti nachlazení a promrzlým končetinám.

Budete mít zájem:  Dny Zdraví Brno 2019?

7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Žhavé. U některých druhů koření je třeba dávat pozor na dávkování, abyste se místo příjemného zahřátí spíše nespálili.

Teplé

Asijská nauka pěti elementů zařazuje každou potravinu do jedné z pěti skupin: studené, osvěžující neboli chladivé, neutrální, teplé a horké neboli zahřívající.

Jelikož je podle tradiční čínské medicíny i v oblasti stravování třeba jít zlatou střední cestu a hledat harmonii, doporučuje se nejvíce používat potraviny na škále teplé až neutrální nebo neutrální až chladivé.

Horké a studené potraviny by měly přijít na řadu jen v případě, kdy je třeba vybalancovat nerovnováhu v těle, která může být způsobena například extrémními výkyvy teplot.

Také způsob přípravy jídla přitom hraje svou roli. K zahřívajícím pokrmům a potravinám patří kari, chilli, zázvor, pepř, plísňové sýry, skořice, jehněčí, zvěřina a všechna grilovaná masa. Dále obiloviny jako rýže, jáhly nebo špalda, která je sama o sobě neutrální, ale při opražení nebo vaření získává zahřívající účinky.

Z ovoce pak jde například o švestky, broskve, meruňky a granátová jablka. Ze zeleniny je to fenykl, batáty nebo dýně. Výčet může pokračovat rozinkami, kakaem, ořechy, ovčími a kozími sýry a parmezánem. K tomu se přidávají tučnější nebo uzené ryby a mořské plody.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na celou řadu koření a bylinek, například petrželku, bazalku, oregano, tymián, jalovec a skořici. Není tedy divu, že poslední zmiňovaná neodmyslitelně patří k vůni i chutím Vánoc.

7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Hřejivá. Polévka zahřeje naše tělo a pohladí nás po duši. I vědecké studie prokázaly, že oblíbený slepičí vývar má blahodárné účinky.

Studené

Chladivé – a pro sychravé zimní dny proto méně vhodné – jsou naopak jablka, hroznové víno, pomeranče, artyčoky, olivy, hlávkový salát, pampeliška, ředkvičky, avokádo, lilek, brokolice, chřest, špenát, cukety, kyselé zelí, ústřice, kešu ořechy, olivový, sezamový a slunečnicový olej, pšenice a ječmen, šlehačka, tofu, šalvěj a řeřicha. Mezi vyloženě studené potraviny pak patří rajčata, ananas, kiwi, citrony, jogurt, okurky, banány, mango, vodní meloun, bílý cukr, kaviár, krabí maso, řasy, sojová omáčka a sůl.

Obzvlášť nápoje, které bývají běžně konzumovány spíše studené a navíc ještě mají chladivé účinky – jako třeba pomerančový džus přímo z lednice – bychom proto měli podle tradiční čínské medicíny v zimě raději omezit, neboť příliš zatěžují náš zažívací systém.

Ale i některé horké nápoje jako zelený čaj nebo různé bylinkové čaje, například mátový, lipový, heřmánkový nebo bezový, prý tělo spíše ochlazují. To samozřejmě neznamená, že bychom tyto potraviny měli v zimě zcela vyřadit ze svého jídelníčku.

Jde jen o to, vykompenzovat je podle potřeby zahřívajícími potravinami.

Pokud se nemůžete nabažit špaget s rajčatovou omáčkou, které samy o sobě ochlazují, zkuste je „rozehřát“ pořádnou porcí parmezánu navrch. Kdo je zvyklý vymačkávat si do čaje citron, měl by sáhnout raději po zázvorovém než po osvěžujícím mátovém.

Celkově by na stůl místo syrové stravy měly přijít spíše vařená, dušená a pečená jídla, která naše tělo pěkně zevnitř roztopí. Jako přílohu si pak můžete klidně dopřát i malý osvěžující salát, aniž byste se vystavovali riziku, že začnete mrznout.

Tip: Zeleninu konzumujte v chladných zimních měsících nejlépe vařenou v polévce, dušenou či grilovanou.

Polévka je grunt

Asi neznámějším a neoblíbenějším zahřívacím pokrmem je polévka. Už naše babičky ji v sychravých dnech nechávaly rády dlouze probublávat na plotně. Vždyť už jen samotná její vůně linoucí se z kuchyně dokáže vykouzlit útulnou atmosféru.

A i v dnešní době patří zejména v chřipkovém období mezi osvědčené domácí prostředky právě silný slepičí nebo kuřecí vývar, který posiluje obranyschopnost organismu a pomůže nám postavit se znovu na nohy.

Tento recept najdeme mimochodem zaznamenaný už ve spisech jednoho židovského učence z 12. století.

Dnes jsou blahodárné účinky této legendární zimní polévky dokonce vědecky doložené. Tým amerických vědců z univerzity v Nebrasce potvrdil, že čerstvá slepičí polévka skutečně působí proti infekcím horních cest dýchacích.

A to tím, že brzdí aktivitu bílých krvinek, které se podílí na nachlazení. Které konkrétní látky však tyto pozitivní účinky způsobují, dosud ještě nebylo objasněno.

Budete mít zájem:  Osud Čechů: Umíráme v nemocnicích a ústavech

Každopádně je jisté, že horká pára vycházející z talíře polévky zvlhčuje sliznice a usnadňuje odtékání hlenů.

A polévka jako taková samozřejmě představuje i zvýšený přísun tekutin, což je rovněž důležité pro náš imunitní systém.

Kdo by chtěl její protizánětlivé a zahřívající účinky ještě zesílit, může v ní navíc povařit kousek zázvoru. Nebo chilli papričku či fenykl. Anebo to, co nám zrovna radí náš žaludek.

Žádný strach, po okurce nebo kiwi určitě toužit nebude. Ví totiž moc dobře, co tělu prospěje.    

Ideální zimní snídaně: číst dál

Optimální snídani pro chladná rána, která nás zahřeje, nastartuje a dodá energii na celé dopoledne, představuje například ovesná kaše s hruškami: Oloupejte hrušku a nakrájejte ji na kostičky.

Poté smíchejte hrst ovesných vloček se špetkou soli, přidejte bobulky goji a vše zalijte vařící vodou. Následně přimíchejte i kousky hrušky, trochu rozinek, skořice nebo mletého hřebíčku a vše povařte na mírném plamenu asi 5 minut.

Před podáváním zakápněte medem a případně dozdobte nasekanými vlašskými ořechy.

7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Zahřívací. Ovesné vločky a hrušky jsou ideální kombinací pro zimní snídani.

Přehled hřejivých a chladivých potravin

7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Krémová batátová polévka s čočkou

polévky

23. října 2015

7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Mám tu pro Vás další recept, který jsem původně plánovala do nové kuchařky, ale jak víte, sama nevím, kdy si na ní najdu dostatek času a budu mnohem raději, když si polévku v těchto chladných dnech uvaříte a třeba Vám zachutná a stane se jednou z Vašich oblíbených, než aby mi recept ležel v šuplíku několik dalších měsíců či let.

Kdo v posledních dnech navštívil bageterii Boulevard, možná si všiml, že jsem pro ně připravovala podzimní menu, kde lehkou modifikaci právě této polévky můžete ochutnat. Ale bohužel do ní dávají mnohem méně luštěniny, než jsem v receptuře plánovala. Budu se těšit na Vaše zkušenosti a ohlasy.) Krásný podzim Všem.

7 zahřívacích polévek pro chladné dny

  • 1-2 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 3 šalotky, pokrájené na kostičky
  • 1 hrnek neuvařené čočky, jako je beluga
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu nebo větší špetka promnutého sušeného
  • 8 cm kořene zázvoru , oloupaný a nakrájený na plátky
  • 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka
  • čerstvý koriandr na servírování

1.

Luštěninu, nejraději používám belugu, si ideálně předem namočte. Když je nabobtnaná, dejte ji do hrnce s několika násobkem vody a uvařte ji do měkka, ale stále tak, aby držela pěkně pevný tvar a formu.

Prudký var by mohl také zapříčinit potrhání a narušení pěkně hladkého povrchu, tak ji vařte jemně. Jde čistě o estetiku, tedy pokud bude popraskaná, určitě se nic strašného neděje.

) Hotovou čočku slijte přes cedník, můžete lehce proprat čistou vodou a odložte.

2.

Ve velkém hrnci orestujte na tuku šalotky do měkka. Přidejte k nim oškrábanou a na kusy pokrájenou mrkev a petržel. Mezitím, co se restují, oškrábejte batáty a nakrájejte je na střední kostičky.

Přidejte je k zelenině do hrnce spolu s kořením, podle toho, jakým směrem jste se rozhodli vydat. Pokud připravujete exotickou verzi, kokosové mléko ještě nepřidávejte, to bude následovat až s tekutou složkou.

Protože koření později budeme z polévky vyndávat, je praktické svázat jej do kousku mušelínu a vytvořit svazeček, pytlíček bylinek, „bouquet garni“.

Směs zeleniny a koření pokud zůstalo volně vložené pěkně promíchejte a po chvíli restování zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla všechna zelenina ve vodě. Pro exotickou verzi část tekutiny nahraďte kokosovým mlékem. Protože polévku nebudeme zahušťovat, nepřidávejte vody či vývaru příliš. 

3.

Hrnec přiklopte poklicí a nechte pomalu vařit, dokud nebude všechna zelenina měkká na skus.

Vždy se snažím zachovat co nejkratší dobu varu tak, aby si zelenina zachovala co nejvíce vitamínů, ale hlavně i chuti, tedy nemusíte čekat, až se bude vše úplně rozpadat, stačí, že bude zelenina na skus.

Nyní z polévky vyjměte všechno koření nebo bouquet garni, rozmixujte na opravdu jemný krém, dochuťte solí a případně pepřem a na závěr přidejte uvařenou luštěninu. Servírujte s čerstvým koriandrem nebo u klasické verze s petrželkou.

Komentář k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

Luštěniny, i když se v české kuchyni zanedbávají, jsou nezbytnou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují rostlinné bílkoviny, které jsou lépe stravitelné než živočišné.

Čočka beluga je černá drobná čočka, která je aromatická a má lehce oříškovou chuť. Navíc vyniká krátkou dobou vaření. Beluga obsahuje velké množství vlákniny, vitamín B a hořčík.

Funguje i jako výborný antioxidant (podobně jako bobulovité ovoce).

Batáty jsou sladké brambory, které obsahují kvalitní sacharidy a jsou pro lidský organismus energeticky hodnotnější než obyčejné brambory. Navíc jsou bohaté na vitamín E, který v těle funguje jako silný antioxidant.

Polévka se výborně hodí pro chladné podzimní dny, kdy potřebujeme více energie i vitamínů. Pokud si uvaříte exotickou verzi se zázvorem, prohřeje vás polévka ještě lépe. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector