7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Roste obliba luštěnin a pokrmů z nich, čerstvých potravin, produktů s vysokým obsahem proteinů a bezlepkových, bezlaktózových a veganských potravin a surovin.

Čím rychleji se blíží jaro, tím větší mají lidé odhodlání ke změnám v životním stylu a odlehčení jídelníčku. Jak se dostat zpět do formy, ulevit trávení, začít jíst lépe a kvalitněji a shodit nějaké to kilo?

Podobné otázky si klade čím dál více spotřebitelů. A výrobci i obchodníci jim vycházejí vstříc. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Spolu s rostoucí životní úrovní Češi dbají čím dál víc na svoje zdraví, čemuž přizpůsobují i svůj jídelníček. Velkou roli v tomto ohledu hraje nejen příznivá ekonomická situace, ale také edukace a v neposlední řadě i módní trendy.

Za posledních šest let se zájem o zdravé potraviny několikanásobně zvýšil. Roste zájem především o čerstvé potraviny, jako je ovoce a zelenina, a to jak lokální, a exotická. Existuje také významná skupina spotřebitelů, kteří se vyhýbají například lepku a laktóze. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Ať už jim říkáte jakkoli, jedno mají tyto výrobky společné: vycházejí vstříc stále rostoucí spotřebitelské poptávce po přírodních výrobcích anebo produktech vyrobených z čistých přírodních ingrediencí.

Význam zdravých výrobků na potravinářském trhu v USA se zvláště od roku 2010 neustále prohlubuje. A není to pouze zásluhou vybíravých intelektuálů.

Pojmy jako „organický výrobek“, „srozumitelný seznam ingrediencí“, „přírodní produkt“, „čistá etiketa (clean label)“, „ze surovin z udržitelných zdrojů (sustainable sources)“ apod. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Příklon ke zdravému životnímu stylu a současně rostoucí počet alergií a potravinových intolerancí vede spotřebitele k hledání vhodných výrobků. O trendech na trhu funkčních potravin a doplňků stravy jsme hovořili se Stanislavem Pilařem, spolumajitelem společnosti TOPNATUR.

V posledních třech letech lze sledovat přesun v preferencích ve spotřebitelském nákupním chování. Produkty zdravé výživy a doplňky stravy už zákazníci nehledají jen v prodejnách zdravé výživy a lékárnách, ale stále více také v prodejnách maloobchodních řetězců. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Pozornost je však třeba stále věnovat barvě a chuti upravených produktů.

Protože mnohé zpracované potraviny obsahují vysoké hladiny „nezdravých“ živin jako sůl, hydrogenované tuky, cukr a nasycené mastné kyseliny, dostala se ve vyspělých zemích spotřeba těchto látek u konzumentů za maximální limity doporučené Světovou zdravotnickou organizací.

V Evropě se vynořily kampaně podporující stravování směrem k dietě se „zdravým“ potenciálem. Jednou z takovýchto aktivit je reformulace potravin. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Evropská komise má připravit návrh legislativního opatření týkajícího se obsahu transmastných kyselin v potravinách.

Do roku 2020 by se v některých potravinách mohl snížit obsah soli, cukru nebo tzv. transmastných kyselin, které jsou součástí některých tuků. Takové ambice mají akční plány pro implementaci Národní strategie Zdraví 2020, na které reagovala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny založením „Platformy pro reformulace“. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Problémem jsou hlavně přidané cukry

Sacharidy jsou hlavní složkou lidské stravy, měly by činit 50-60 % celkové energetické potřeby. Většinu z toho by měly tvořit tzv. složené cukry, neboli polysacharidy, především škrob. Jednoduché cukry, tzv. bílý cukr, pak jen 10 %.

Enormní spotřeba cukru, především sacharózy neboli bílého cukru, ale i fruktózy či glukózy, je celosvětový problém. U nás připadá na jednoho člověka skoro 40 kg cukru ročně, což je dvojnásobek doporučovaného množství. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Zákazníky zajímá bezpečnost

Metoda ošetřování potravin ionizujícím zářením, která se masově využívá od padesátých let minulého století, budí v poslední době mezi spotřebiteli vášně. Mnozí z nich se obávají, že takto ošetřené potraviny mohou způsobovat rakovinu. Podle odborníků z pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) ale rozhodně spotřebitele neohrožuje.

Postoje odborné i laické veřejnosti v Evropě i mimo ni se k ozářeným potravinám značně liší. To brání rozšíření této metody a následně i mezinárodnímu obchodu s ozářenými potravinami. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Trend velí směrem ke zdraví!

Lékaři i nutriční specialisté se shodují, že Češi se již naučili snídat i svačit zdravěji. Obchodníci si pochvalují, že jim rostou prodeje cereálií, celozrnného pečiva, bio i bezlepkových produktů, výrobci se předhánějí ve vývoji inovací a vylepšených receptur s přidanou hodnotou ve formě zdravotních benefitů.

Každý ví, že vyvážená strava ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Přesto řada lidí sklouzne k pohodlnosti a některá z denních jídel nutričně ošidí nebo vynechá. Celý článek

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Zákazník zajímá o zdravou přípravu

Mražené výrobky v nákupním koši českých domácností svoji pozici mírně posilnily, a to díky výrazně rostoucím kategoriím jako je mražené ovoce, mražené polévky či mražená hotová jídla.

Meziročně výrazný nárůst, který odpovídá nadprůměrně teplému počasí v loňském roce, zaznamenala i klasická zmrzlina. Je zároveň největší subkategorií s přibližně pětinovým podílem na výdajích domácností do mraženého segmentu. Zmrzlinu nakupuje skoro 90 % českých domácností zhruba 12x za rok. Celý článek

Spojení zdravé výživy a marketingu

Termín superpotravina se stal v poslední době populární a produkty takto označené jdou na dračku. Neexistuje však žádná definice tohoto pojmu a odborníci v oblasti výživy ho zásadně nepoužívají. Podle nich jde spíše o marketingový trik.

Navzdory rostoucí popularitě „superpotravin“ neexistuje jejich odborná nebo legislativní definice. Například Slovník Oxfordské angličtiny popisuje superpotravinu jako „výživově bohatou potravinu, považovanou za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“ Celý článek

Zdraví nejen jako marketingový nástroj

Lidské zdraví determinuje z 50 % životní styl, z 20 % genetický základ, 20 % životní prostředí 20 % a z 10 % zdravotnické služby – největší podíl tak připadá na způsob života, který kvalitu našeho zdraví výrazně ovlivňuje. Zájem o zdravý životní styl roste, především o zdravé a správné stravování.

Lidé chtějí vědět, co si kupují a co jedí. Více než dvě třetiny Čechů (70 %) se zajímají o správnou výživu. Průzkum iniciativy Vím, co jím a piju ukázal, že ačkoliv se znalosti Čechů o správné výživě zlepšují, mnoho lidí neumí vybrat potraviny vhodné pro udržení dobrého zdraví. Celý článek

Zákazník si stále více vybírá

V segmentu zdravé výživy a potravin s „přidanou hodnotou“ si český zákazník zvyká na novinky a inovace jen zvolna. Nabídka v regálech obchodů je pestrá, ale zorientovat se v sortimentu není vždy snadné.

Zdravý životní styl „frčí“, a to pravidelně obzvláště v prvních měsících roku. V souvislosti s nejrůznějšími předsevzetími typu „musím zhubnout“, „omezím sladké“ nebo „začnu jíst lépe“, se tento trend výrazně projevuje a obchodníci si pochvalují zvýšený zájem o kategorie müsli a cereálií Celý článek

Zájem spotřebitelů roste

Co je pro tento segment nejvíce charakteristické? Poměrně strmý růst celé kategorie, který trvá již několik let. Rostou zejména prodeje bezlepkových a dia výrobků, vyšší spotřebitelský zájem je zaznamenáván i u bezlaktózových produktů.

Při každodenním stravování zdravého člověka se ve velké většině uplatňují běžné potraviny jako je pečivo, mléčné výrobky, brambory, maso, ovoce a zelenina, rýže a podobně. V některých případech však nemusí být „běžná“ strava tou nejlepší cestou, nebo může vést ke zdravotním problémům. Celý článek

I po ránu chceme žít zdravě. Výrobci i obchodníci si pochvalují, že v této kategorii narůstá zájem Čechů o zdravější formu stravování, což se projevuje zvýšeným prodejem výrobků kategorie „health“ a „wellness“.

„Nutričně vyváženou snídani považuji za zcela zásadní. Pravidelným snídáním snižujeme riziko vzniku zažívacích problémů a obezity. Tělo má také dostatek energie, takže jsme více koncentrovaní a podáváme lepší pracovní či studijní výkony,” říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., výživová specialistka z iniciativy Vím co jím a piju. Celý článek

Prodejní automaty dnes najdeme všude, na veřejných místech, v obchodních centrech, institucích, na nádražích, ve firmách i na školách všech stupňů. Právě automaty ve školách jsou v současnosti aktuálním tématem. Jak na novelu zareagují provozovatelé prodejních automatů? Celý článek

Trendy v gastronomii 2021

Rok 2020 si zapamatujeme z různých důvodů, a to nejen protože v jeho průběhu musel gastrobyznys přečkat doslova megabouři své existence. Byl to rok, kdy jsme znovu nacházeli náš vztah k jídlu, nápojům, stravování a všemu, co s tím souvisí.

Byl to rok, kdy kuchaři vyjednávali s vládami po celém světě, kdy jsme hledali nové způsoby, jak nakrmit naše hosty. Že to zní skoro apokalypticky? Ale ano, gastronomická apokalypsa skutečně téměř nastala.

V každém případě, rok 2020 možná navždy změnil gastroprostředí a dobu, která je před námi.

Zde je několik našich tipů, co je možné očekávat v gastronomii roku 2021.

1. Milujeme to místní

Jasně, už v roce 2020 a pár let před tím jsme zaznamenávali akcent na lokální suroviny. Toto je ale trochu jiné.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Děti Od 12 Let?

Končící rok se totiž mnohem více nesl ve znamení většího smyslu pro komunitu. Lidé mnohem více vnímali jeden druhého, své okolí, svou komunitu. A ještě více záleželo na surovinách, které jsme měli na talířích.

Narušily se mezinárodní dodavatelské řetězce, byť se nadnárodní korporáty snažily, co to šlo, výběr byl užší, čímž jsme byli mnohokrát nuceni více sáhnout po místních produktech od pěstitelů a farmářů. Očekáváme, že tento trend bude posilovat i v roce 2021.

Ostatně má to ekologické, ekonomické i sociální výhody.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

2. Síla rostlin

Uvědomělejší stravování bude dalším trendem roku 2021 a to především proto, že už v letošním roce lidé po celé planetě snížili spotřebu masa a živočišných produktů. Všeobecně více pečujeme o své zdraví a snižujeme přísun masa do organismu. Nikdo neříká, že se máte stát vegany, ale bůček každý den také není to pravé…

Například většina britských supermarketů přišla v roce 2020 (nebo dříve) s vlastním veganským sortimentem a mnoho špičkových restaurací nabídlo i veganské menu. Roste popularita náhražek masa, jakými jsou veganský biftek, kuře v KFC, jehněčí či hamburger.

Trendem roku 2021 bude i chuťově plné a plnohodnotné, prostě uspokojující, veganské jídlo. Dominovat by tak mohly například produkty z cizrny.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

3. Jídlo + móda = ?

Nákupní chování v potravinářském odvětví se postupně odráží také v módním sektoru. Čím více si spotřebitelé uvědomují etiku potravin, zamýšlí se právě nad oděvy. Móda je čím dál tím víc udržitelná. Znáte to – v každém eshopu s oblečením a obuví už najdete označení udržitelnost.

Potravinářské značky si skrze designové a zároveň udržitelné, mnohokrát limitované, edice oblečení budují svůj lovebrand. A najímají si na to ikony módního i zábavního průmyslu.

Spotřební zboží se ovlivní navzájem. V roce 2021 očekávejte na sociálních sítích silné marketingové kampaně právě s tímto označením.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

4. Brunchfast? Linner?

Pandemie lidem po celém světě narušila jejich stravovací návyky, ať už byly jakékoliv. V každém případě ale s tradiční snídaní, brunchem, obědem a večeří v restauracích a bistrech rok 2020 pěkně zamával. Restaurace se musely podle vládních nařízení různě přizpůsobovat novým otevíracím hodinám a tím byli nuceni se adaptovat i hosté.

Nestíháte snídani, protože bistro poblíž mělo ještě zavřeno, a kvůli práci jste nezvládli oběd, takže jíte až kolem třetí odpoledne? Existuje pro to nové označení – brunchfast.

Je třeba sobota, snídaně byla a pak jste šli nakupovat. Dáváte si kolem druhé oběd přímo v nákupním mallu? Tak to si dáváte linner.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

5. Craft, craft, craft

Že už ho máte dost? Bude víc, bude hůř! Světový nárůst řemeslných ginů a u nás také piva urychlí vzestup dalších druhů lihovin, které se budou pyšnit označením craft.

Třeba v USA byl v rámci udílení cen Craft Spirits Awards 2020 oproti loňskému roku narůst nových craftových palíren vyšší než 2 tisíce.

A stejný trend lze pozorovat u nárůstu počtu řemeslných výrobců lihovin po celém světě, ať už se bavíme o Litvě, JAR, Mexiku nebo třeba Kambodži.

Pokud chcete být fakt napřed, zkuste třeba Kumys. Alkoholický nápoj z kvašeného kobylího mléka ze střední Asie. Pak nám jenom napište, jestli jste měli i vedlejší účinky. Počkáme si na to v redakci.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

6. Zaměstnanec nad ziskem

Díky pandemii a krizi v gastrosektoru, kterou přinesla, se mnoho provozovatelů restaurací zavázalo více starat o spokojenost svých zaměstnanců.

Odborníci odhadují (snad také u nás), že by mohlo dojít i k větší transparentnosti celého odvětví. Teď máme na mysli především globální pohled na věc.

Vyplývá to ze skutečnosti, že pokud nemáte hosty, nemáte ani spropitné, které bylo významnou částí příjmu obsluhujícího personálu.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

7. Ryba přímo od chovatele či rybáře

Lockdown nás naučil nebo ještě naučí přímější cestu k opravdu čerstvému rybímu masu. Po celém světě je právě síť dodávající konečnému spotřebiteli jedním z nejrychleji rostoucích odvětví.

Zvedla se poptávka od lidí, kteří prostě nechtějí připravovat doma dokola jenom filet z lososa. V mnoha světových rybářských městech se vytvořily nové rybářské skupiny a společnosti, které jsou schopny komunikovat prostřednictvím kuchařů, webů či dokonce aplikací.

Odklonil se tak tok produktů-ryb od zavřených restaurací k domácím spotřebitelům.

Mnohým nová situace poprvé přinesla na domácí pánev do té doby nepoznané druhy ryb. Domácnosti po celém světě se tak vzdělávají, jak danou rybu použít, jak s ní manipulovat, skladovat, jak z ní dostat co nejlahodnější chuť a nejzajímavější texturu.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

8. Šéfkuchař až k vám domů

Celkem hodně kuchařů si bylo nuceno vytvořit alternativní zdroje příjmů na hony vzdálené vaření v profesionálně zařízené kuchyni.

Prodávaly se potravinářské výrobky či polotovary a nabízely se zážitky na míru. Ať už ve formě online vaření nebo vaření pro privátní malé skupiny hostů, které si domácí pozval k sobě do bytu.

Pomyslná propast mezi skvělým šéfkuchařem a spotřebiteli se zmenšila a třeba se ještě zmenší…

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

9. Gastrospolupráce

Přepokládáme, že nastavené a domluvené spolupráce různých restaurací a bister, které dohromady vytvořily i delivery službu budou pokračovat i v příštím roce. Proč ne? Zaváží vám někdo domů skvěle připravené, hotové jídlo? Proč si k němu rovnou nenechat ve stejnou dobu zavézt parádní víno od jiného dodavatele nebo sýry na později? To dává smysl.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

10. Takové to domácí vaření. Verze 2.0

Kuchyně našich domácností byly v roce 2020 mnohem větším místem pro dobrodružství, ať si už pod tím představíte cokoli. Jak to? Restaurace byly zavřené a životní rutina narušena.

Mnoho obyvatel začalo svou kuchyni mnohem více vnímat jako prostor pro kreativitu, nejenom jako funkční místo.

Internet nás zasypal obrovským množstvím webinářů o vaření, bezplatných online kurzů a instagramových inspirací.

Á propos – právě díky Instragramu se i takoví bohové jako třeba Massimo Buttora či Thomas Keller posunuli do zvláštní, nezvyklé pozice, když jsme je viděli, jak si doma v kuchyni vaří třeba špagety.

Příprava a konzumace většího množství jídel doma tak bude pokračovat i v roce 2021. Ti, co mají hlad po cestování, vymetou pavučiny a doplní zásoby orientálních exotických koření a budou stimulovat chutě i vzpomínky. Mnoho lidí vykročí ze svých komfortních zón. Pozvedne se naše kulinářské sebevědomí a budeme se snažit připravit podobné pokrmy, na jaké jsme byli zvyklí z restaurací.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

11. I to superluxusní delivery zůstane

Pandemie s sebou přinesla hodně teorií o gastrosektoru a jednou z nich je, že podniky střední cenové kategorie zaniknou. Věnovali jsme se tomu nedávno ZDE v redakčním článku. Jednoduše – buď si to budete chtít užít se vším všudy a taky si za to patřičně zaplatíte, nebo se půjdete prostě jenom někam najíst. Nic mezitím.

I špičkové finediningové restaurace našly způsob, jak připravit jídla po zákazníky domů v odpovídající kvalitě.

Proč v tom nepokračovat i v roce 2021? Neznamená to přece, že když má někdo plnou restauraci, nepošle vám svůj produkt také domů, i když by to v roce 2019 třeba ještě nikoho nenapadlo.

Mnoho restaurací krizi přežije na pokraji bankrotu a tak bude každá koruna dobrá. Gastrosektor se změní a každý se bude muset sakra snažit.

12. Ghostronomy

Neznáte? Tak třeba brzy poznáte.

Mnoho restaurací začne využívat komerční kuchyně, které nemají místo k sezení, aby si usnadnily svoji delivery část podnikání.

Prostor v kuchyni je u dobrého hospodáře využitý na maximum s akcentem na přípravu a výdej jídla pro hosty, kteří v restauraci právě sedí.

Pokud ale delivery pojede natolik, že by to kuchařům a provozovateli mělo negativně omezit provoz restaurační kuchyně, prostě si pronajmou další. Takovou, kde se jenom vaří a nesedí. Stínovou kuchyni. A tam pod svým brandem budou vařit pro rozvozy.

Výživové trendy 2021 – návrat k tradici i zajímavé novinky

O zdraví 18. 12. 2020 | 7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021Mgr. Kristina Šístková

Situace s koronavirovým onemocněním se dotkla v tomto roce každého z nás ve všech směrech. Výjimkou tedy není ani nucená změna našich návyků. Obrat nastal v přípravě jídel a liší se též výběr potravin.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021Stock Photos: Pixelbliss /Shutterstock.com

Vrátili jsme se k pečení a vaření. Více jsme nakupovali potraviny přes internet a využili jsme i online objednávání jídla. V obchodech se zvýšila poptávka po trvanlivých potravinách. Změna se dotkla i pitného režimu.

  • Někteří pojali vzniklou situaci jako příležitost ke snížení příjmu alkoholu, jiní však naopak v domácích podmínkách začali pít alkoholu více.
  • Vypadá to, že důsledkem vlivu covidu-19 se více zajímáme o zdravé stravování a budeme v tom pokračovat i v roce následujícím. Několik amerických celosvětových průzkumů předpovědělo, jaké budou trendy v roce 2021.
Budete mít zájem:  Rakovina Tlustého Střeva Příznaky?

Rostlinné výrobky na prvním místě

Příjem bílkovin z rostlinných zdrojů, začíná být vzrůstajícím fenoménem. Hlavní novinkou jsou rostlinná „masa“, která jako maso vypadají i chutnají. V nabídce budou mimo jiné i rostlinní měkkýši, ryby či korýši. Prostor pro jejich zařazení roste.

  • Kromě alternativy masa, zahrnuje také z rostlin vyrobené jogurty, zmrzliny, máslo, pomazánky, smetany.

Zvyšující se poptávka po rostlinných jídlech mění též nabídku trhu s potravinami a nápoji. Větší zájem je o luštěniny, zejména cizrnu a hrách a z nich vyrobené alternativní maso, mouka či cerálie. Průzkum Innova Market Insights uvádí čtyři důvody, proč zvážit zařazení rostlinných zdrojů potravin do jídelníčku, a těmi jsou:

  • zdraví
  • různorodost stravy
  • udržitelnost
  • chuť

Whole foods upozorňuje na ovocné a zeleninové jerky, které se nyní vyrábí od hub, přes sójové boby až po tropické ovoce. Např. firma Savory wild uvedla na trh houbové jerky s příchutí sladkého balzamika a zlatého fíku, pečeného česneku a černého pepře, zázvoru a korejského chilli. Jde o nový způsob, jak si ovoce či zeleninu můžeme vychutnat.

 „Upcycled food“ aneb zpracovat úplně vše

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021„Upcycled food“ označuje části potravin, na které se zapomíná a přitom by ještě mohly být dále zpracovány. Využitím zbytků potravin se redukuje to, co se vyhazuje, což vede ke snížení množství odpadu. To pozitivně ovlivňuje životní prostředí. Takovým příkladem může být například zelenina, ze které se připraví salát, pokud chceme potravinu maximálně zužitkovat, natě nevyhodíme a připravíme z nich pomazánky či pesto.

Mikrobiom – jeho vliv na imunitní systém a celkové zdraví

Velký zájem bude o sestavení správného jídelníčku pro podporu funkce našich střev, a tím také imunitního systému. Dle Specialty food association bude zaměřena pozornost na funkční potraviny, o které je nyní díky covidu-19 vyšší zájem. Jejich zařazování do jídel a nápojů se stane pravidlem.

  • Z průzkumu společnosti ADM (Archer Daniels Midland) vyplývá, že spotřebitelé se přiklánějí k nápojům a jídlu jasných a zajímavých barev, které naznačují citrusovou příchuť a obsah vitaminu C.
  • Podporu imunitního systému pak zajistí probiotika, prebiotika i postbiotika. Americké průzkumy se shodují, že přístup ke zdraví závisí především na pochopení základní role střevního mikrobiomu, protože významně ovlivňuje celkové zdraví člověka.
  • Nejen, že jeho složení úzce souvisí s imunitním systémem, ale zajisté reguluje vývoj hmotnosti a též ovlivňuje duševní zdraví.

Zaměřeno na hodnoty

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Zajímáme se o to, kdo je producent zboží, které nakupujeme a kam utracené peníze jdou. Chceme, aby zároveň pomohly.

Velmi důležitým bodem je také informace na obalech potravin. Na etiketách by mělo být uvedeno vše dostatečně jasně, aby byla známa i země původu či celkový cyklus výroby produktu, odkud potravina pochází.

  • Potravina se stává věrohodnější, když se spotřebitelé dozví, kde byly potraviny pěstovány, kde jsou zvířata vychována a kde byl výsledný produkt vyroben.

V hlavní roli udržitelnost a životní prostředí

ADM uvedlo, že 65 % z dotázaných spotřebitelů chce pozitivně ovlivňovat životní prostředí každodenními činnostmi. Významným se stane používání nových zemědělských postupů.

  • Potraviny se budou více balit do obnovitelných materiálů na bázi rostlin, jakými jsou kukuřičný škrob či mořské řasy. Tím se sníží odpad na skládkách.

Sílící trendy i novinky

  • Mezi další trendy bude patřit zařazení oleje z vlašských ořechů a dýňových semínek, omezování cukru ze stravy a včlenění cukru přírodního.
  • Očekávaným trendem bude také domácí příprava jídel, která se spojí se snahou o okopírování zkušeností z restaurací, dále obměna a přepracování klasických receptů.
  • Očekává se využívání předpřipravených souprav plných ingrediencí k přípravě daných pokrmů např. vše na dýňovou polévku v jednom balení.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Mohlo by vás také zajímat: 7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021 7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021 Další článek

Food trendy 2021

Globální megatrendy posledních let, které odrážejí a zároveň dlouhodobě ovlivňují dění ve světě, jen tak nezmizí.

Naopak! Nečekaná lekce v roce 2020 posílila digitalizaci, urbanizaci a zájem o zdravý životní styl, neoekologii i snahu o lepší pracovní podmínky v branži.

Předpovědi do budoucna jsou různé, místo návratu k normálu se však očekává, že reakce na covid-19 způsobí trvalé změny ve společnosti i v gastronomii

Řada šéfkuchařů se domnívá, že rok 2021 přinese velký restart gastronomie. Pandemie totiž připomněla důležitá témata v oboru, který si zaslouží aktualizaci, ať už jde o nerovnost a diskriminaci v kuchyních, o systém spropitného a přístup k surovinám i k zaměstnancům, nebo o zprostředkování kvalitního jídla široké veřejnosti. A stále je zásadním aspektem udržitelnost.

Mezi přetrvávající návyky z lockdownu, které se dotknou i gastronomie, patří online nákupy potravin a přímé objednávky u farmářů a malovýrobců, domácí pečení (nejen chleba), fermentace a zahradničení, ale taky transparence a důraz na etiku při pěstování a zpracování surovin. Na menu dál bodují tzv. comfort foods – jednoduché, cenově dostupné a zajímavě upravené pokrmy, které vyvolávají pocit bezpečí a spokojenosti. Co dalšího bude letos na menu?

1. Digitalizace 

Dřív se podniky spoléhaly na spolupráci s rozvozovými službami, teď řada z nich spustila e-shop a vlastní rozvoz. Předpokládá se další digitální boom a rozvoj technologií, jako jsou aplikace, které analyzují preference hostů a zdokonalují systém objednávek, předání i kvalitu doručených jídel. 

Kromě poptávky po rozváženém jídle, ze kterého se stává běžná služba, zřejmě vzroste i počet tzv. ghost kitchens – virtuálních kuchyní, kde se připravují výhradně jídla s sebou, bez servisu a míst pro hosty. 

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021 15 kroků k lepšímu e-shopu

Založit si e-shop je teprve začátek. Jak ho tvoří a zdokonalují podniky, které se rozhodly zůstat online?

Více zde

2. Nové způsoby podnikání 

Pandemie donutila restaurace rozšířit a zefektivnit podnikání, a to nejen na dobu omezeného provozu. Hledání nových zdrojů příjmu proto zůstává předsevzetím do nadcházejícího roku.

Podle všeho se zvýší zájem o online kurzy vaření pro amatéry i profíky, ale taky o kulinární zážitky v domácím prostředí, ať už to budou virtuální degustace a večeře, nebo privátní menu od samotného šéfkuchaře.

V nabídce se prosadí nápadité takeaway a jídla pro celou rodinu, prodej farmářských surovin nebo vlastního merche v podobě jedlých i designových produktů. Podniky tak můžou oslovit širší publikum a přiblížit se hostům, vzdělávat společnost a zpřístupnit kvalitní jídlo více lidem. 

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021 Koronavirové food trendy aneb Co čeká gastronomii

Co gastronomii naučil covid a jaká témata se odrážejí v provozu restaurací?

Více zde

3. Brunch a linner

Tradičnímu rozložení jídel během dne pomalu vyprchává platnost, stejně jako odvykáme zažité trojici předkrm – hlavní chod – dezert. Restaurace se přizpůsobují flexibilitě hostů, kteří si plánují stravování podle pracovní doby, takže leckdy snídají odpoledne. 

Na menu podniků se podepsala i vládní opatření, především zkrácení otevírací doby. Nejen proto se vylepšují snídaně a brunche, zavádějí se pozdní obědy (linner = lunch + dinner) a malá jídla po celý den (tzv. snackification). Větší důraz se teď klade na poledne, a to i v michelinských restauracích, kde se teď obědvá za příjemné ceny. 

View this post on Instagram

Shared post on Time

4. Domácí vaření 2.0

Lidé si mnohem častěji objednávají jídla domů, vyhledávají si recepty na internetu a sledují bezplatné webináře, kurzy a streamy na Instagramu šéfkuchařů.

Nadšení z domácího vaření sice částečně opadá, restauratéři však počítají s tím, že se do léta 2021 bude vařit a jíst více v domácnostech než v podnicích.

Důvodem může být práce z domova, omezený turismus i nedostatek finančních prostředků.

Restaurace tak budou inovovat balíčky se surovinami a recepty a vylepší možnosti typu take-and-bake kits – pizzu, chleba a další jídla, která si zákazníci dopečou nebo dovaří ve vlastní kuchyni.

Oblibu si získává taky domácí barmanství a lidé se víc zajímají o kávu, přírodní vína a další produkty, které si v době krize museli obstarávat sami.

Díky tomu se šíří povědomí o kvalitě, správném nakupování i o tom, jak předejít plýtvání potravinami. 

5. Rostlinná strava 

Spotřeba masa a živočišných produktů ještě poklesne. Lidé čím dál tím víc koketují s vegetariánskou nebo veganskou stravou, která se letos představí jako skutečně chutná a zdravá, a to díky kuchařům a různým start-upům.

Budete mít zájem:  Syndrom Vyhoření Fyzické Příznaky?

Ty uvádějí na trh kvalitní rostlinné alternativy a napravují image opomíjených zdrojů bílkovin, jako jsou například luštěniny, které podporují biodiverzitu na polích i talířích.

Podobný přínos má návrat k původním a regionálním odrůdám, zakládání městských zahrad a spolupráce restaurací se zemědělci.

6. Zdravé pití, méně alkoholu

Nápojová scéna se těší vyšší poptávce po zdravějších a méně alkoholických variantách. Především mileniálové vyznávají tzv. mindful drinking (uvědomělé pití), což má v posledních letech vliv na menu barů po celém světě. 

Nápojové lístky dobývají prémiové ovocné šťávy srovnatelné s vínem, čaje a fermenty, několikaleté octy s kapkou sody a další zajímavé pití bez promile. Přispívají k tomu řemeslní výrobci, kteří dbají na tradici i kvalitu a využívají nové technologie. V Evropě už vznikají první nealkoholické bary, například Zeroliq v Berlíně.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021 Nová generace nápojů – bez alkoholu!

Jak a kde se zlepšuje status nealkoholických drinků?

Více zde

7. Craftové pálenky

Bez ohledu na předchozí bod slibuje rok 2021 úspěch řemeslným destilátům, jako jsou kvalitní giny, limitované edice whiskey, lihoviny z agáve anebo vermuty a další pálenky vyrobené tradičním způsobem a z lokálních surovin. Jen v USA v rámci předávání cen Craft Spirits Awards 2020 napočítali víc než 2000 nových craftových lihovarů. Stejný trend se projevuje v nejrůznějších koutech světa, od Mexika přes Litvu nebo Kambodži až po Kyrgyzstán.

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021 Jak to vypadá, když chemik a dirigent mají lihovar?

Vítejte v Tursku, kde si přátelé Ondra Kopička a Petr Alexander plní sudy a společný sen.

Více zde

8. Ještě lokálnější

Závislost na místních zdrojích surovin se zvyšuje a péče o region znamená víc než dřív – pro kuchaře, hosty i producenty, kteří objevují zapomenutá dědictví regionální kuchyně. Společnost i gastronomie si uvědomují význam komunity a vztahy s okolními dodavateli. 

Podstatným tématem je udržitelná soběstačnost velkoměst – bez půdy a velké spotřeby vody.

Ve sklepích restaurací tak vznikají malé houbové farmy a saláty rostou přímo v supermarketech, v Šanghaji se pro zemědělskou práci vyhradila celá městská část a uprostřed Paříže vznikla Urban Farm o rozloze 14 000 m². Právě houby letos dokážou svůj potenciál pro životní i kulinární prostředí.

9. Kvašení, uzení a spol.

V roce 2021 si kuchaři i hosté ještě více oblíbí staré známé techniky, jako je fermentace, uzení nebo staření masa.

Také si prohloubí znalosti o využití plísně koji, miso pasty a dalších pokladů japonské kuchyně, ve které nachází inspiraci nejlepší šéfkuchaři světa.

Zmíněná lokálnost vede k experimentům, do kterých se pouštějí malovýrobci i samotní kuchaři. Rozšíří se tak sortiment fermentovaných produktů z domácích surovin, jako je hrách, jednozrnka, mák nebo ječmen. 

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021 Fermentační slovníček (nejen) pro kuchaře

Slovníček pro ty, kdo se chtějí zorientovat ve světě kvasinek, plísní a záhadné umami.

Více zde

10. Kreativita a laskavost 

Společným jmenovatelem všech trendů bude kreativita a s ní i schopnost přizpůsobit se změnám a preferencím hostů. V gastronomii se navíc předvídá nejen technologický, ale taky sociální pokrok. „Bez laskavosti se jako branže nepohneme kupředu,“ prohlásila americká šéfcukrářka s africkými kořeny Paola Velez. 

Podobně to vidí šéfkuchař Daniel Humm z restaurace Eleven Madison Park: „Pandemie odhalila trhliny v našem oboru i ve společnosti a není možné takhle pokračovat dál. Myslím si a doufám v to, že podniky zintenzivní práci pro komunity a začlení do svých obchodních modelů charitativní pomoc.“ 

Zdroj: Food and Wine, Zukunftsinstitut, Forbes.com, Fine Dining Lovers

České děti se stravují nezdravě

Během Světového dne zdraví, který připadá na 7. dubna, si připomínáme, že bychom měli neustále budovat a zlepšovat kvalitu našeho života. Nezdravým životním stylem však žije stále více českých dětí, které si špatné návyky přináší především z rodiny. Ta by jim přitom měla zajišťovat dvě třetiny denní stravy včetně svačiny do školy.

Školáci dnes přijímají především stravu bohatou na živočišné tuky a jednoduché cukry. Ve spojení s nedostatkem pohybu však tento životní styl přináší řadu zdravotních komplikací.

„Rozhodující pro dětskou obezitu je množství zkonzumovaných potravin vzhledem k celodenní aktivitě. S věkem klesá počet snídajících dětí, což má za následek nedostatek cukru v krvi a tím únavu a nesoustředěnost.

Děti však hojně takzvaně „snackují“, tedy konzumují nezdravé pamlsky plné cukru, tuku a soli zakoupené ve školním bufetu nebo přinesené z domova,“ shrnuje problém nejmladší generace strávníků RNDr.

Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník Zdravé 5.

Hodina pohybu denně

Například nadváhou či obezitou trpí podle průzkumu společnosti SANEP z roku 2013 přibližně jedna šestina českých dětí.

Problémem u dětí bývá i zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak, který je důsledkem nadměrného příjmu soli.

Právě tyto informace vyplývají z průzkumu Světové zdravotnické organizace, který se realizoval v roce 2010. Řešením je kromě vyváženého stravovacího režimu především pohyb

„V rámci prevence civilizačních chorob by mělo mít dítě hodinu náročnější fyzické aktivity denně. Hodiny tělesné výchovy denní doporučenou dávku nezachrání. Navíc ve škole celá čtvrtina dětí, které necvičí, tvoří žáci, které to dělají s vědomím rodičů. Nedostatek pohybu má kromě obezity za následek i agresivitu, protože dítě nemá jak přebytečnou energii vybít,“ upozorňuje Suchánek.

Coolinaření aneb čas „tasit vařečky“

Ke správným návykům motivuje děti formou her a soutěží výukový program Nadačního fondu Albert Zdravá 5, který se letos speciálně zaměřuje na správný nákup potravin, domácí přípravu svačin a rozumné hospodaření s jídlem.

 „Správná svačina je pro tento rok také hlavním tématem populární dětské kuchařské soutěže Coolinaření s Albertem. Prostřednictvím hry a zábavy chceme děti motivovat, aby se naučily svačit zdravě a jídlo si uměly samy připravit nebo nakoupit,“ říká Eva Nepokojová, koordinátorka Zdravé 5.

  • Více informací o programech a aktivitách Zdravé 5, které nabízí školám Nadační fond Albert zdarma, naleznete zde.
  • 7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021     7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021
  • O dětských svačinách jsme psali již tento měsíc jednou, a sice o nové progresivní mobilní aplikaci a webových stránkách, na kterých si mohou australští rodiče i samotné děti poskládat a zakoupit potraviny pro kvalitnější školní svačiny.
  • Zdroj: Albert
  • Foto: pixabay.com

7 wellness trendů roku 2020

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2021

Chcete se letos cítit více odpočatí, klidnější, plní energie, krásnější a štíhlejší? Pak vyzkoušejte některý ze světových wellness trendů.

1. Otužování

Propadly mu celebrity i obyčejní smrtelníci. Největším propagátorem otužování je dnes „ledový muž“ Wim Hof. Podle odborníků může ledová koupel ulevit od bolestí svalů a hlavy, působí proti projevům deprese a hlavně vám zaručí skvělou náladu a silnější imunitu. Začněte otužováním ve sprše.

2. CBD i v jídle

Kanabidiol je výtažek z konopí, který má příznivé účinky na naše zdraví. Nemůže si ho vynachválit ani kosmetický průmysl, kde se přidává do mnoha krému či sér. Teď přichází na trh v ještě novější variantě a to jako součást jídla. Přidává se třeba do medu, jablečného octa nebo asijských omáček.

3. Správné dýchání

Podle aplikací už jsme se naučili správně spát, cvičit, meditovat a teď nás naučí i správně dýchat. Zkuste třeba Prana Breath nebo Breathing Zone.

4. Zdravá manikúra

Trend ekologie už pronikl i do kosmetických salonů. Nenarazíte v nich na pach acetonu a jiných chemikálií. My v Bomton studiích pracujeme s produkty Sparitual, které jsou veganské. Navíc jsou bez parabenů, toluenu, formaldehydu a formaldehydové pryskyřice.

5. Všemocná semínka

O účincích akupunktury jste už jistě slyšeli. Tu teď ale možná nahradí semínka, která se nalepují na uši a několik dní tam působí. Tato metoda se používá například při léčbě bolesti, nespavosti, migrény nebo závislostí.

6. Méně masa

Vegetariánství rozhodně není žádná novinka, přesto jste si ale mohli všimnout, že čím dál tím více proniká do našich životů. Ekologii se přizpůsobuje stále více domácností, restaurací i bister. Nad spotřebou masa budeme letos více přemýšlet a místo kuřecího z klecových chovů třikrát týdně si budeme dopřávat kvalitní steak jednou za čas.

7. Cizrna jako nová superpotravina

Tahle pochoutka je dobře známá všem milovníkům zdravého stravování. Teď se ale dostává na scénu i z jiných důvodů. Můžete ji přidat téměř do každého jídla, obsahuje bílkoviny a vyrábějí se z ní těstoviny nebo sušenky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector