7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Nemáte čas péct vlastní cukroví nebo to jednoduše není aktivita, ve které byste si libovali a která by se pojila s „klidem a mírem“? Nevadí. Doporučíme vám, kde si vánoční sladkosti koupit.

Přišel čas na to řešit cukroví. Pokud se jím sami vůbec nehodláte zabývat nebo zvládáte upéct třeba jen jeden druh, zkontaktujte profíky a buďte v klidu. Cukrárny a kavárny se vaší objednávky rády ujmou. V případě, že mají kapacitu naplněnou, si stále můžete již hotové cukroví zakoupit na prodejně. Níže najdete výběr míst, kde pečou to nejlepší.

Cukrář Skála

Linecké, kokosky, ořechové rohlíčky, polomáčené banánky… Cukrárna nabízí 12 druhů cukroví (druhy jsou pevně dány a nelze je obměňovat), které si můžete objednat po telefonu, mailem či osobně na pobočce V Celnici, kde bude poté probíhat i jeho výdej. Kromě cukroví zde seženete také čtyři druhy těst, vánočku či biskupský chlebíček.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Ty nejpopulárnější druhy cukroví, jako vanilkové rohlíčky či linecké, budou od 7.12. ve volném prodeji na každé z poboček. Krabičky na objednávku s celkem 14 druhy si budete moct vyzvednout od 17.12. Na výběr máte ze dvou velikostí balení.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Myšák nemůže na seznamu chybět, avšak kapacita objednávek je pro letošek naplněna. Na toto doporučení si můžete vzpomenout (včas) příští rok. Ale nezoufejte – pokud vám udělá radost aspoň předpřipravené těsto, to je stále v nabídce. Koupit ho můžete přes jejich web či přímo v cukrárně.

  • 7 druhů hotových těst na vánoční cukroví
  • 7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Sweetcakes

Barevné cukroví hezké na pohled nabízí podnik Sweetcakes. V nabídce mají 14 druhů, např. citronové cookies, mandlové rohlíčky, plněné oříšky s karamelem či čokoládové kuličky s višní. Balení 1,8 kg vánočního mlsání bude k vyzvednutí od 20.12.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

V kavárně mají na objednávku 1 kg boxy, každý z nich obsahuje 5 druhů: perníčky, rohlíčky, vosí hnízda, linecké a medové ořechové koule. Složení je neměnné. K vyzvednutí mezi 10. a 23.12.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

V JK House nabízejí výběr ze dvou setů. V prvním na vás bude čekat česká klasika jako od babičky. Tento set je možné objednat ve variantě 0,5 kg a 1 kg. Balíček JK Premium představí klasické cukroví v moderním pojetí. K dostání je v setu o 0,75 kg. Na rozdíl od předchozích podniků nabízí možnost objednání setu sestaveného na přání. Objednávky přijímají do 10.12.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Jako každý rok má pro vás připravené cukroví i Antonínovo pekařství. Koupit si můžete mix lineckého, vanilkových rohlíčků, nepečených kuliček a pusinek v baleních po 150 g. Některé druhy jsou baleny i samostatně. Na některých pobočkách jsou k dostání i perníčky. Větší objednávky na přání letos nepřijímají.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Co by to bylo za Vánoce bez lahodných a krásně zdobených medových perníčků? Ty nejhezčí vám upeče Perničkův sen. Objednat si můžete i perníčky nezdobené, které si doma ozdobíte podle sebe. Stánek této značky najdete i na trzích – obvykle v úterý a v pátek na Andělu a ve čtvrtek na Malostranském náměstí.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Pro svou várku cukroví můžete zamířit i na farmářské trhy. K jakým stánkům zamířit na trzích na Jiřáku?

  • Paleo pekárna Kostelec – objednávky již nejsou možné, ale na trzích či na e-shopu je stále možné některé druhy zakoupit.
  • Pekárna Louskáček – vedle nákupu u stánku je možné cukroví ještě i objednat.
  • Zdroje: Pixabay, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Vánoční cukroví | Kouzelné Vánoce- Největší vánoční magazínKouzelné Vánoce- Největší vánoční magazín

7 druhů hotových těst na vánoční cukrovíVánoční cukroví představuje tradici sahající až do šestnáctého století. Nejedná se však o křesťanský zvyk, ale pohanskou tradici, která přetrvala dodnes. Vánoční cukroví pečeme rádi nejen v České republice, ale i jinde ve světě. Každý si však pochutnává na jiných pamlscích. Dříve však lidé pekli vánoční cukroví nejen z důvodu mlsání. Vánoční cukroví mělo tajemnou schopnost, která mohla ochránit dům, rodinu i domácí zvěř před temnými silami. Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr a rituálů.

Mocná síla a vánoční cukroví

Vánoční cukroví prý mělo neuvěřitelnou moc, a proto se k němu tak lidé chovali. Z těsta se tvarovaly kuličky a kolečky, vykrajovátky se vykrajovala zvířata. Kolečko přitom o vánocích symbolizuje slunce a měly byste jej mít nejen na vánočním cukroví.

  Vykrájená zvířátka představovala zvířátka ze chléva. Toto vánoční cukroví se pak věšelo na stavení i do chlévů a zdobily se jimi i ovocné stromy, aby se drželo domu štěstí, zvířata prospívala a ovoce se rodilo.

Když se vánoční cukroví rozdalo, nezapomnělo se u toho ani na rodinu, svůj příděl dostala i chasa.

     Vánoční cukroví kdysi a dnes

Dřívější vánoční cukroví s tím současným, nám všeobecně známým, má pramálo společného. Kdysi lidé totiž neměli na rozhazování a bílá mouka a cukr představoval vzácnost. První vánoční cukroví bylo tedy ze sušeného ovoce a s vysokým obsahem medu.Děti milovaly speciálně vyráběné karamelky a pak sladké hračky vytvářené z ovoce.

      Medové vánoční cukroví

Vůbec prvním a dodnes oblíbeným cukrovím byly tedy medové perníčky. Podle doložených písemných pozůstatků se perníky u nás pekly již ve 13. století. Medové cukroví se však peklo již mnohem dříve.

Již za dob faraonů lidé pekli sladké placky z těsta složeného jen z mouky, vody a medu. Recept se ale stále vylepšoval.

Staří Řekové toto medové cukroví pekli k různým slavnostním příležitostem, kdy přitom cukroví mělo i různé tvary.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví      Tradiční český perník

V Česku se pečení medového cukroví věnovali koláčníci, cáletníci, pernikáři, až se nakonec pečení tohoto cukroví dostalo až k cukrářům. Tito řemeslníci však nepekli pouze vánoční cukroví.  Ve 14.

Století, kdy se pečení perníku věnovali cáletníci, vznikl i cech, který tyto pekaře sdružoval. Pečení perníku byla tehdy velká věda, protože obsahoval až na 90 různých bylin a koření.  Každý pernikář měl ale tajemství a tedy i každý perník byl jiný.

Víte, že byl perník považován za účinný lék při zažívacích a střevních problémech? Existuje bezpočet receptů na perník. Dnes perník již není pouze vánoční cukroví. Perník má svou charakteristickou vůni, která dokáže velmi rychle navodit dojem Vánoc a vůni domova.

Vánoční perníčky jsou stále velmi oblíbené a patří mezi základní vánoční cukroví nejen u nás, ale i jinde ve světě.

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví      Vánočka

První skutečnou vánoční sladkostí (oficiální vánoční cukroví) však byla až vánočka. Historie vánočky sahá až do 16. století, z něhož máme první doložené zmínky. Vánočce se však dříve říkalo húska anebo calta a představuje vlastně první vánoční cukroví, u jehož pečení se neužívá med.

Pojmenování vánočky je různé a v některých regionech Česka tato tradiční pojmenování vánočky přetrvala dodnes. Říká se jí například: pletynka, štědrovice, štrucle, žemle anebo třeba ceplík. Původně vánočku mohli péct pouze pekaři. Do domácnosti se dostává až v průběhu 18. Století, kdy si ji začali péct lidé sami a zůstala dodnes.

  Na vánočku se váže spousta tradic a zvyklostí. Vánočka nesměla chybět na žádném štědrovečerním stole. První kousek z vánočky vždy dostal hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Někde se dávala i dobytku, aby odehnali zlou sílu.

Přemýšleli jste nad tím, proč se vánočka plete?  Vánočka i mazanec pocházejí ze stejného základu, tedy ze stejného těsta.  Mazanec patří k hlavním velikonočním pochoutkám, zatímco vánočka náleží zase k Vánocům.

Budete mít zájem:  Citlivá pokožka – jak o ni správně pečovat?

Vánočka se plete hned z několika důvodů, kromě toho, že nás má ochránit před vším zlým, tak se plete také proto, že by měla znázornit malého Ježíška v povijanu. Vánočka se plete ze třech, ale spíše ze šesti anebo devíti pramenů, a jestli chcete být při pečení vánočky doopravdy tradiční, měla by pekařka v průběhu kynutí těsta skákat do výšky.

      Tradice pečení vánočního cukroví

Podle dávných tradic se vánoční cukroví začínalo péct v prvním adventním týdnu. Na přípravu těsta byste měli dát obzvlášť pozor, protože se k němu váže řada různých pověr. Vánoční cukroví by mělo mít tvary zvířátek anebo koleček (symbol slunce). A pozor na nezdary u pečení. Říká se, že když se vánoční cukroví podaří, znamená to rok plného zdraví.

Pokud pekařka vánoční cukroví spálila, hrozila jí nějaká vážná nemoc anebo dokonce smrt. Podle novodobějších tradic se přenesl zvyk 12 chodů na vánoční, kterého by na stole mělo být taktéž 9 – 12 druhů. Vánoční cukroví k Vánocům prostě patří. Vánoční cukroví nám navozuje vánoční atmosféru a je interaktivním prostředkem pro malé děti.

Vánoční cukroví je navíc skvělou pochoutkou a my rok, co rok sháníme nové a zajímavější recepty. Přesto i vánoční cukroví má své stálice, jako: vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny a samozřejmě již výše zmíněné perníčky. Nechte se inspirovat vůní Vánoc a našimi vánočními recepty, které si pro vás portál Kouzelnevanoce.

cz přichystalo v sekci – Vánoční cukroví.

Vánoce jsou za dveřmi a přípravy jsou v plném proudu. Chcete si letos svátky užít v trochu zdravějším duchu? Zapomeňte na kalorické a nezdravé sladkosti a vyzkoušejte tuto kokosovou pochoutku. Je veganská, bezlepková a zvládne ji úplně každý. Nemusíte totiž nic péct. 

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Recept na veganské kokosové kuličky – co budete potřebovat:

  • 220 g strouhaného kokosu
  • 125 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 50 g agávového sirupu
  • 160 g rostlinného mléka (sójové nebo jiné podle chuti)
  • 35 kousků mandlí (na 35 kuliček)
  • Rum podle chuti
  • Na obalení:
  • 100 g strouhaného kokosu
  • Jak postupovat

Suroviny dejte do mixéru a společně rozmixujte. Záleží na vás, jestli chcete hladkou směs nebo máte rádi, když jsou v kuličkách cítit kousky kokosu. 

Směs dejte na půl hodiny do ledničky. Kokosový olej díky tomu ztuhne a tvorba kuliček bude jednodušší. 

Po uplynutí půl hodiny kokosovou hmotu vytáhněte a vytvářejte kuličky. Do každé kuličky zabalte mandli a obalte v kokosu. 

Hotové kuličky uchovávejte v lednici. 

Jak jsme slíbili, recept je jednoduchý a hotový velmi rychle. Snadno ho připravíte ve chvíli, kdy se vám nechce ztrácet čas pečením. Navíc si nemusíte dělat výčitky, až při vánočním obžerství spořádáte celý plech kokosových kuliček. Tyto kuličky jsou totiž zdravé, a můžete si je tak vychutnat, jak se vám zlíbí. 

Dobrou chuť!

Foto: Pinterest

Také jste jako děti milovali o Vánocích lahodné ořechové trubičky, které připravovala maminka nebo babička? Jsme si téměř jisti, že až do Vánoc vám tato lahůdka nikdy nevydržela. Chcete si letos připravit své vlastní? Máme pro vás recept, se kterým je budete mít hotové raz dva. 

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Recept na ořechové trubičky

  1. Co budete potřebovat
  2. Na ořechové trubičky
  3. 200 g hladké mouky
  4. 80 g cukru moučky
  5. 90 g másla
  6. 50 g mletých vlašských ořechů
  7. 1 žloutek
  8. rum
  9. Na kakaový krém
  10. 1 kostka másla
  11. cukr moučka podle chuti
  12. pár kapek rumu
  13. kakao
  14. čokoládová poleva na namáčení konců trubiček
  15. Jak postupovat

Suroviny na ořechové trubičky dejte do větší mísy a vypracujte těsto. Jakmile máte hotovo, dejte těsto asi na půl hodiny do ledničky. Trubičky se vám pak budou lépe namotávat. Po uplynutí půl hodiny těsto vytáhněte. Do ruky si vždy vezměte malé kousky těsta a namotávejte na formy ve tvaru trubiček

Ořechové trubičky pečte v troubě vyhřáté na 165°C. Mezitím si připravte kakaový krém tak, že společně rozmixujete uvedené ingredience. 

Po upečení nechejte trubičky vychladnout a teprvé poté sundejte z formiček. Naplňte trubičky kakaovým krémem a dejte zatuhnout do ledničky. Jakmile trochu ztuhnou, vytáhněte je a namáčejte konce trubiček v čokoládové polevě

Připravte si kouzlo Vánoc v kuchyni a upečte si dokonalé ořechové trubičky, které vás při prvním soustu přenesou do pohodových dětských let. Navíc jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší. 

Foto: Pinterest

7 druhů hotových těst na vánoční cukrovíVánoce jsou tady za pár dnů a v nákupních centrech vrcholí to pravé předvánoční šílenství. Nestíháte? Nemáte dárky ani uklizeno? O pečení ani nemluvě? Nezoufejte a neházejte flintu do žita! S vánočním úklidem ani nákupem dárků vám sice nepomůžeme, máme pro vás ale několik bleskových receptů na jednoduché vánoční cukroví, které zvládnete přichystat za jeden jediný den!

Přečíst celý článek »

7 druhů hotových těst na vánoční cukrovíPlněné vánoční cukroví jednoduše zbožňujeme! Které náplni dáváte přednost vy? Kokosové? Oříškové? Mandlové nebo snad rumové? Máme pro vás 7 receptů, které můžete u příležitosti letošního pečení vyzkoušet. Dejte nám vědět, která náplň vám nejvíce zachutnala!

Přečíst celý článek »

7 druhů hotových těst na vánoční cukrovíZačátek měsíce prosince se v mnoha českých rodinách nese v duchu pečení. Rozpálená trouba, na pracovní desce mouka, vajíčka, olej, voňavé hrozinky, sklenička rumu i nasekané oříšky a plechy plné lahodného a křehkého cukroví, které čeká na své ozdobení a následně skončí v bříškách nedočkavých strávníků. Že se poznáváte? Co takhle ale pro jednou vyměnit klasické linecké a perníčky za jejich zdravější variantu? Máme pro vás rovnou 5 zdravých receptů na vánoční cukroví, díky nimž nemusíte trpět výčitkami.

Přečíst celý článek »

Vánoce bez cukroví? Ne, to prostě nejde a určitě si každý rád aspoň zobne něčeho krásně voňavého, nazdobeného a chuťově vynikajícího. Máme pro vás čtyři tipy na letošní vánoční cukroví. Dobrou chuť!

Přečíst celý článek »

Med a perníčky se k vánočním svátkům perfektně hodí.

Co takhle tyto dvě specifické chutě a vůně spojit a doplnit vánoční tabuli o medové perníčky? V případě, že nechcete čekat, až vám klasické perníčky (návod na jejich zdobení krok po kroku zde) změknou a chcete si na lahodné chuti čerstvého perníku pochutnat ihned, je tato medová varianta vhodná právě pro vás. Naučíme vás připravovat medové těsto na perníčky a také vlastní koření, které dodá perníčkům jejich specifickou a nenahraditelnou chuť.

Přečíst celý článek »

Kdo by neznal rumové kuličky? Recepty na ně se často opakují, ale i přesto patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Chcete překvapit rodinu nebo známé netradičními rumovými kuličkami?

Přečíst celý článek »

Vánoce bez chutného cukroví si dnes již nedokáže představit snad nikdo z nás. Málokdo si však uvědomuje, že samotný nákup, příprava nejrůznějších těst, zpracování, vykrajování, pečení a zdobení je opravdu velmi náročným a zdlouhavým procesem s nejistým výsledkem.

Přečíst celý článek »

Už děti v mateřské škole vám řeknou, že Vánoce, to jsou dárky, smažený kapr, bramborový salát, rybí polévka a cukroví. Jenže tyhle děti rozhodně nemají starosti nás dospělých, pro nás jsou Vánoce shon, stres a co hůř – kila navíc. Jak to udělat, abychom se drželi tradice a přitom uvařili i na Vánoce nejen chutně, ale i zdravě?

Budete mít zájem:  Jaká homeopatika se mohou hodit o Vánocích

Přečíst celý článek »

Vánoční cukroví a těsta v Merhautově pekařství

Do Vánoc zbývá pár týdnů a v řemeslném Merhautově pekařství se na ně důkladně chystají. V tomto rodinném podniku s letitou tradicí dobře ví, jak je rodinná pospolitost důležitá, a tak se snaží v hektickém předvánočním světě pomoci nabídkou kvalitních chlazených těst i hotového cukroví.

Těsta i cukroví si budete moci objednat na jejich 15 prodejnách nebo na e-shopu www.merhautovo.cz. Objednávky jsou možné od 1. listopadu do 3. prosince na kamenných prodejnách i e-shopu, přímý prodej i bez objednání bude pak od 19. listopadu do 23. prosince. Během prosince najdete také stánky v pražských nákupních centrech, kde bude v prodeji jak cukroví, tak i těsta.

Jaké cukroví v Merhautově pekařství můžete zakoupit?

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

  • 750 g kazeta s 8 druhy cukroví (cikánské řezy, čokoládové rohlíčky, irské dortíčky, linecké slepované, ořechové šátečky, ořechy, vanilkové rohlíčky a včelí úlky)
  • Cena: 620 Kč
  • 7 druhů hotových těst na vánoční cukroví400 g kazeta jednodruhová, v nabídce jsou cikánské řezy, čokoládové rohlíčky, irské dortíčky, linecké slepované, ořechové šátečky, ořechy, vanilkové rohlíčky, včelí úlky a navíc pracny.
  • Cena:  370 Kč, pouze pracny 320 Kč, pouze čokoládové rohlíčky 480 Kč

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví150 g ochutnávková krabička, pokud se nemůžete rozhodnout, které cukroví si objednat. Ideální v předvánočním čase ke kávě nebo jako malá pozornost. Obsahuje vanilkové rohlíčky, cikánské řezy, včelí úly, šátečky, čokoládové rohlíčky, irské dortíčky, linecké, ořechy.

  1. Cena: 149 Kč
  2. 7 druhů hotových těst na vánoční cukrovíMáslová vánočka
  3. 600 g 115 Kč
  4. Jak na cukroví z hotových těst?

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

Cena: 79 Kč, Linecké světlé a tmavé 69 Kč

Z lineckého světlého i tmavého těsta si můžete připravit klasické linecké sušenky i další druhy slepovaného cukroví. Slepované cukroví je skvělé s čokoládovou nebo různobarevnou cukrovou polevou, na kráse jim přidají cukrové posypky. Marmeládu na slepení můžete našlehat s máslem.

Ořechové světlé i tmavé těsto se hodí na výrobu ořechů, které můžete plnit různými krémy, máčet je v čokoládě nebo navíc posypat kokosem či mletými oříšky.

Z kokosového těsta můžete udělat přes klasické formičky na mlýnek na maso tlačené cukroví – ze vzniklých těstových hadů tvořte libovolné tvary. Skvělé je i na výrobu kokosových pracniček.

Pracnové těsto je určené na klasické pracny. Formičky není třeba vymazávat. Upečené cukroví nechte jen zlehka zchladnout, a pak ho ještě horké klepnutím o prkýnko vyklopte. Dobrým pomocníkem jsou kleště, do kterých horké formičky snadno chytíte. Ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru, který můžete ovonět vanilkou nebo skořicí.

Perníčky doporučujeme péct už v listopadu, aby změkly. Plech potřete včelím voskem (jedno natření vystačí na 2 pečení). Perníčky se tak nepřichytí a ony i vaše domácnost bude opravdu vánočně voňavá. Skladujte je v chladu, přidejte klidně několik rozkrojených jablek, aby nasály vlhkost.

  • Pokud jste zvyklí na vaše domácí oblíbené recepty a tradice pečení u vás přetrvává, můžete zkusit nejoblíbenější rodinné recepty přímo od Merhautů. Pokud se vám budou zdát složité, můžete si je zakoupit již hotové…
  • 7 druhů hotových těst na vánoční cukrovíCikánské řezy
  • Potřebujete: 250 g hladké mouky, 140 g měkkého másla, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a asi ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Na vrchní část: 3 bílky, 220 g cukru moučka a 160 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Troubu zapněte na 180 °C. Do mouky nakrájejte měkké máslo, přidejte cukr, žloutky a prášek do pečiva a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na 2mm plát a na plechu s pečicím papírem napůl (jen lehce do růžova) upečte.

Mezitím z bílků vyšlehejte tuhý sníh, během šlehání přidávejte moučkový cukr. Hotový sníh je bílý, lesklý a táhne se za metlami. Vmíchejte nasekané ořechy. Připravenou směs natřete na předpečené těsto, uhlaďte a 15–20 minut dopečte v troubě. Po vychladnutí krájejte na kousky – čtverce, obdélníky, trojúhelníky…

  1. 7 druhů hotových těst na vánoční cukrovíČokoládové rohlíčky
  2. Na krém potřebujete: 160 g cukru moučka, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 200 g měkkého másla a 1–2 lžíce tuzemáku
  3. Na těsto si připravte: 4 bílky, 280 g mletých vlašských ořechů a 280 g cukru moučka
  4. Na máčení je třeba: 100 g hořké čokolády a 1 lžíci oleje

Moučkový cukr smíchejte v misce vhodné na parní lázeň s 3 celými vejci a 2 lžicemi kakaa. Nad parní lázní (miska se nesmí dotýkat vroucí vody) směs za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Směs nechte vychladnout. Během chladnutí je třeba směs občas promíchat, aby se netvořily hrudky.

4 bílky, mleté ořechy a moučkový cukr vymíchejte dohladka. Pomocí zdobicího sáčku z těsta tvarujte na plech vyložený pečicím papírem rohlíčky. Při 180 °C pečte lehce dozlatova asi 15 minut.

Máslo vyšlehejte s rumem a vychladlou vařenou částí krému. Upečené rohlíčky zdobte vlnkovou trubičkou krémem a nechte v lednici ztuhnout.

Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s troškou oleje (díky němu neztvrdne úplně a nebude se lámat).

Zdroj foto: archiv společnosti

Plán vánočního pečení: Kdy je čas na perníčky a další druhy?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc a jeho vůně linoucí se snad z každé kuchyně neodmyslitelně patří k adventní náladě. Receptů určitě máte spoustu a my vám dnes poradíme, jak si pečení rozvrhnout, a mít tak hotovo v klidu a včas. A k tomu vás naučíme pár šikovných triků, jak si práci zjednodušit.

Některé druhy je dobré nechat odležet, jiné je lepší dělat až na poslední chvíli, další je potřeba těsně před Štědrým dnem jen naplnit. Víte, jaké cukroví patří do té jaké kategorie? Bojíte se, že to všechno nestihnete, protože na pečení máte čas jen o víkendu? Nestrachujte se. Poradíme vám, jak si prosincové víkendy zpříjemnit pečením tak, aby to všechno perfektně klaplo!

Nebojte, ještě dnes vás do začátku pečení nepoženeme. V klidu si pročtěte tento článek, promyslete, jaké druhy chcete letos vyrobit, a udělejte si rozpis. Ideální je tabulka: v řádcích si rozepište suroviny, ve sloupcích jednotlivé druhy a na závěr jednoduše sečtěte: takhle bude vypadat váš nákup.

Dobře zhodnoťte svoje časové možnosti. S lecčíms vám pomohou větší děti, někde se rád zapojí i manžel. Jestliže můžete péct opravdu jen o víkendových odpoledních, protože dopoledne se vaří a někdy se také uklízí, je nesmysl snažit se mít hotových 30 druhů.

S jakou časovou náročností byste měli při plánování počítat, abyste se nedostali do stresu? Příprava jednoho plechu (plnění formiček třeba na pracny, válení těsta a vykrajování) trvá podle náročnosti cukroví zhruba půl hodiny, plech cukroví se obvykle peče osm až dvanáct minut.

Znáte jednoduchý trik, jak si ušetřit práci se zaděláváním různých těst? Udělejte několik druhů ze stejného těsta a pouze vykrájejte jiné tvary a hodně rozdílně je nazdobte (recept na univerzální těsto na cukroví). Z lineckého těsta tak kromě klasiky můžete udělat stromečky s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou, kytičky s máslovým krémem a cukrovou polevou atp.

Kdybyste s něčím přece jen chtěli začít dnes, tak vězte, že je nejvyšší čas zadělat těsto na perníčky (viz odkaz výše). To byste totiž měli nechat v lednici uležet alespoň dva dny.

Napečené perníčky naskládejte do krabice, přidejte k nim na poloviny překrojená jablka a uložte na chladné a vlhké místo, nejlepší jsou sklepy, komory a balkony. Během následujících dnů se krásně rozleží a změknou. Nezapomeňte, že i zdobení cukrovou polevou nějakou chvíli zabere.

Pokud jste to ještě nikdy nedělali, tak věřte, že i pár plechů perníčků může zabrat klidně celé odpoledne. Práce s cukrovou polevou není jednoduchá a chce to „mít to v ruce“.

Budete mít zájem:  Vitaminy Pri Padani Vlasu?

Perníkové těsto by se mělo odležet a upečené perníčky také, aby změkly

Přípravu na víkendové pečení lze provést už v týdnu – zadělejte těsta. Buď všechna naráz, nebo je připravujte po jednotlivých týdnech podle toho, na co se zrovna chystáte.

Těsta by měla být vždy aspoň několik hodin odleželá – platí, že čím déle, tím lépe.

Průměrné zdatné kuchařce zadělání jedné dávky těsta nezabere víc než 15 minut, je to ale fyzicky náročné na ruce, takže počítejte i s odpočinkem.

Tento víkend byste se měli pustit do vanilkových rohlíčků, pracen a dalších „suchých“ druhů (tedy bez krémů a náplní), kterým svědčí dlouhé provlhnutí. Minimálně začít byste měli i s druhy plněnými marmeládou, jako je linecké a jeho různé obměny, ořechové sušenky podobné lineckému atd. Když nestihnete vše o víkendu, marmeládové druhy byste měli dopéct nejpozději v týdnu.

Osvědčený postup je připravit si všechny plechy a pak teprve začít péct. Kdo už někdy pekl, dobře ví, že u cukroví jde o každou minutu – stačí jedna navíc a celý plech může být spálený na uhlí. Takže když máte plechů dost, budete mít dostatek času sledovat hodinky (a u toho třeba uklidit kuchyni, nebo ještě lépe v klidu vypít kávu).

Vrhněte se na plněné ořechy, išelské cukroví a vše, co ještě nemáte upečeno – chybět už by vám měly jen druhy plněné krémem a cukroví, které se tlačí strojkem (strojkové cukroví). V polovině prosince je ideální čas začít s plněním marmeládových druhů, aby se do svátků dobře rozležely a chutě se pospojovaly.

Lépe se vám budou mazat provlhlé sušenky – čerstvě vytažené z trouby mají tendenci se lámat, ale pokud plánujete méně druhů a marmeládou plněné cukroví pečete až teď, samozřejmě to nevadí. Jen počítejte s o něco větším odpadem v podobě rozlámaných kousků, které pak můžete použít při výrobě různých nepečených druhů.

S posypem moučkovým cukrem ještě vydržte, ten by stejně jen zvlhnul a moc okrasy by neudělal.

Máte-li horní díly například lineckého s dírkou (jako na fotografii), je lepší je mazat nožem. Když budete spojovat dvě stejné sušenky, je nejjednodušší marmeládu dát do igelitového cukrářského sáčku s úzkou špičkou a polovinu jím jednoduše naráz naplnit – pak stačí prostě jen přilepit druhou polovinu.

Sáček by měl být opravdu z igelitu – marmeláda se z klasických látkových špatně vymývá a starší kus může i prosakovat. Marmeláda k plnění by měla být hladká, bez kousků – ucpávaly by sáček. Ideálně se vyhněte i malinové, semínka v ní musíte oddělit pasírováním, jinak by v chuti nepříjemně překážely.

Trik, jak efektivně naplnit cukrářský sáček, aby vám marmeláda nevytékala, najdete spolu s dalšími pečicími vychytávkami tady.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Linecké je chloubou každé hospodyně, která peče cukroví

Vánoce jsou za týden tady, a jestli jste dodrželi všechna pravidla, máte je, minimálně s pečením cukroví, na háku. Právě teď je ideální začít dělat máslové krémy a plnit poslední nekompletní druhy.

Klasický máslový krém (tedy máslo vyšlehané s cukrem, případně ořechy, kakaem, marmeládou a dalšími podobnými přísadami) při uložení v chladu bez problémů vydrží až do začátku ledna.

Pozor ale na krém dělaný z másla a pudinku, ten totiž obvykle nepřežije (ani při správném skladování) déle než sedm až deset dní.

Možná máte ještě některé druhy nenazdobené polevami a posypkami – to je další věc, kterou byste měli ještě tento víkend zvládnout, abyste měli od pečení klid. Máčení jednoho plechu cukroví v polevě vám zabere zhruba 20 až 30 minut, sypat ozdoby ale musíte vždy na ještě tekutou, nezatuhlou čokoládu! Jak připravit tu nej čokoládovou polevu?

Čím promazat vánoční cukroví?

Vánoční svátky bez pořádné porce cukroví si mnoho z nás nejspíš nedovede ani představit. Abyste dotáhli své pečení k dokonalosti, ozdobte cukroví pořádnou porcí krému nebo čokoládovou polevou. Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet méně obvyklé krémy, po kterých se budou moci vaši nejbližší utlouct. Čím cukroví promazat, abyste měli jistotu, že nešlápnete vedle?

Jen upéct, slepit nebo naplnit nestačí. Zdobení cukroví je jako podpis na konci dopisu.

Celý článek

Marmeláda, pomazánka… nebo džem?

Tradičnímu lineckému dodá marmeláda vynikající chuť. Možná ale váháte, po jaké marmeládě vlastně sáhnout.

Možná vás překvapí, že podle platné evropské legislativy se opravdová marmeláda vyrábí výhradě z citrusových plodů (grepy, pomeranče apod.).

Produkty s jahodou, malinovou a jinou příchutí, na které často nedáme dopustit, se obecně označují jako pomazánky (pokud obsahují alespoň 35 % ovoce, jedná se o klasický džem).

Právě pomerančová marmeláda je ideální, jestliže se chcete trochu odlišit. Pokud ale dáváte přednost osvědčené klasické, sáhněte třeba po meruňkové, jahodové nebo rybízové marmeládě.  A jestli se chcete vyhnout konzervantům, vyrobte si marmeládu z pohodlí domova. Uvidíte, že vaše linecké dostane úplně jinou chuť.

Kdo by neměl rád čerstvý chleba namazaný máslem a poctivým džemem či marmeládou? A jaký je mezi nimi rozdíl? Poradíme…

Celý článek

Čokolády není nikdy dost

Čokoláda nás při pečení nikdy nezklame, je ale potřeba dodržet několik zásad. Čokoládovou polevu připravujeme z kvalitní tmavé čokolády, kterou necháme rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.

Abyste udrželi čokoládu krásně vláčnou, můžete ji postavit do misky se studenou vodou. Po namazání nechte cukroví odležet.

Pokud byste jej totiž okamžitě přesunuli do chladu (třeba na balkon), může čokoláda kvůli výkyvu teplot popraskat a pokazit vám radost z napečených dobrot.

Jen upéct, slepit nebo naplnit nestačí. Zdobení cukroví je jako podpis na konci dopisu.

Celý článek

Netradiční krémy pro všechny mlsné jazýčky

Přemýšlíte, jak své cukroví ještě vylepšit? Po nadýchaných krémech se bude celá rodina oblizovat. Velké oblibě se těší máslový krém, který můžete zkombinovat s mnoha druhy cukroví. Hodí se také do slavnostního dortu. Pokud se vám ale zdá přece jen příliš všední, co takhle vyzkoušet krémy z tvarohu, kávy, kakaa nebo karamelu?

Linecké cukroví dokážete připravit se zavázanýma očima, vanilkové rohlíčky máte upečené už od Mikuláše a nepečeným…

Celý článek

Náročnější gurmáni si mohou připravit například krém tvarohu a koňaku. Vystačíte si s 300 g tvarohu, 2 dcl koňaku a 3 sáčky vanilkového cukru. Ingredience vložte do větší mísy a míchejte, dokud nebude směs úplně hladká. Krém je ideální například pro nepečené cukroví.

A pokud vaše děti nedají dopustit na lískooříškové krémy, můžete jim udělat radost a cukroví promazat oblíbenou Nutellou. Kdyby vám náhodou nějaké zbyla i po napečení cukroví, vaši malí mlsouni si na ní určitě rádi pochutnají jen tak.

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na…

Celý článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector